Preek , ds. Els de Clercq

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek , ds. Els de Clercq"

Transcriptie

1 Preek , ds. Els de Clercq 1 Orde van dienst Preek , ds. Els de Clercq Lied 686: 1,2, en 3 Votum en groet Lied 833: 3x Inleidende woorden Gebed Lied 162: 1,2,3 Lezing Genesis 6: 5 t/m 9 (NBV) Lied 162: 3,4 en 5 Lezing Romeinen 12: 1 en 2 (NBV) Lied 834: 1,2 en 3 Overweging Muziek Voorbeden, stil gebed en Onze Vader Slotlied 687 alle Uitzending en zegen Lied 425 Het is de zondag na hemelvaart en vóór Pinksteren. Jezus ten hemel gevaren, heet het officieel en het wachten is op de Geest. Thema van vandaag is de Geest. De geest heeft vele aspecten, maar vandaag wil ik centraal stellen wat het betekent uit de Geest te leven en vooral de vernieuwing die dat teweeg brengt. Heel concreet was ik gisteren op de dag in Utrecht, door Remonstranten georganiseerd, over lokaal spiritueel ondernemen. Hoe breng je je spirituele, geestelijke boodschap aan de man? Is er niet vernieuwing nodig in onze manier van kerk-zijn, willen we aansluiten bij wat de mensen zoeken? De Geest en het aspect van vernieuwing, daar staan we vandaag bij stil. Er is ook gelegenheid in deze dienst zelf een moment stil te staan bij je eigen beleving. Want daar begint het. Laten we bidden God, Eeuwige, Barmhartige God, of welk aspect van u ons ook aanspreekt. Wij willen stil worden. Hier zijn wij. Met wat ons bezig houdt. De mensen die ons ter harte gaan, hun wel en wee, Wij dragen hen aan u op. Ontferm u Eeuwige. Ontferm u over deze wereld, Waarin mensen hun weg gaan. In the flow of soms helemaal het spoor bijster.

2 Preek , ds. Els de Clercq 2 Worstelend met zichzelf, met elkaar. Mensen samen, in verbondenheid of soms met hun hart dicht voor de ander, dicht voor zichzelf. Geef warmte God, de veiligheid ons open te stellen. Voor elkaar, zodat onze gemeenschap een plek wordt waar wij, en dus de ander ook, graag is. Een plaats van hoop en bezieling. Wees met ons met uw Geest van liefde, vrede en recht. En geef ons de moed ons over te geven aan de diepe wijsheid die er ook is in deze wereld. De wijsheid van de liefde die op kan borrelen uit de stilte waarin we ons verbinden met u. Laten wij ons een moment aan die stilte overgeven. O, schepper Geest daal op ons neer Het is deze stilte die er altijd is en waarin wij tot onszelf en tot u kunnen komen. Amen Ter inleiding op de lezingen het volgende. De brief van Paulus aan de Romeinen is een brief waarin een uiteenzetting staat waarin het gaat over het leven uit de Geest. Eigenlijk staat er, dat in Jezus duidelijk werd hoe dat gaat, dat leven uit de Geest. Jezus liet zich niet leiden door zijn eigen wil, zijn eigen natuur, maar was gericht op wat de Geest wil. Dat brengt vrijheid en vernieuwing, leven en vrede, de eigen natuur brengt zonde (afscheiding) en dood. Wat een woorden allemaal. En toch wordt hier een diepe waarheid beschreven. Een weg beschreven van vrijheid. Op een heel andere verhalende manier wordt er in Genesis beschreven hoe een mens leeft in verbinding met God, Noach, wiens naam zoiets betekent als trooster. Noach leeft anders dan de rest van de wereld in zijn tijd, hij leefde in nauwe verbondenheid met God. Een andere vertaling zegt het heel mooi en beeldend: Noach wandelde met God. Dat is een prachtig beeld dat je ook heel goed kunt gebruiken voor het leven met de geest. Het is alsof je steeds in gesprek bent, zoals je dat zo prettig kunt zijn tijdens een wandeling De tweede lezing is een oproep of uitnodiging je niet aan te passen aan de wereld, maar je gezindheid te vernieuwen. De bereidheid hebben je door de dat gesprek met God tijdens de wandeling te laten vernieuwen de openheid voor een andere kijk op de zaak Graag wil ik na de tweede lezing een korte wandeling inlassen Maar dat licht ik zo toe. Ik vraag u straks in stilte, werkelijke stilte op te staan, voor zover u dat wilt en kunt. Ik open dan de deuren. Ik vraag u nog steeds in stilte naar buiten te lopen en de tekst te lezen die op ons kerkgebouw staat. Kijk naar die tekst alsof u hem voor het eerst ziet.

3 Preek , ds. Els de Clercq 3 Deze tekst gaat over vernieuwing.. Het punt waarbij ik u uitnodig een moment stil te staan is: op welk punt zou ik vernieuwing wensen bij mezelf? Iets wat u mogelijk zelf niet goed kunt veranderen, maar wat u als het ware op een altaar zou willen leggen, voor God, met de vraag om met zijn Geest dit te verlichten, te verruimen Daar in stilte mee zijn. Wandelend naar buiten of zittend op uw stoel. Als Noach in gesprek met de Geest, met God. U mag ook wat door de ruimte lopen. Echt op uzelf. In stilte Ik wil voor dit kort meditatief moment zeven minuten uittrekken. En geef aan wanneer de zeven minuten voorbij zijn. Ik verzoek u een moment voor uzelf terug te kijken op deze zeven minuten. Welk woord komt er bij u op als u op deze tijd terugkijkt, wat was het thema? Graag wil ik ook weer zeven minuten de gelegenheid geven voor wie dat wil kort iets te zeggen over de eigen beleving. Preek Broeders en zusters, Waarom vroeg ik u bij uzelf stil te staan bij wat vernieuwing nu bij u oproept? Het was de bedoeling dat u dichter bij uzelf zou komen. Bij wat u bezighoudt in uw leven met betrekking tot vernieuwing. En om dat in het licht van de Geest te bezien. Ook als er niet direct iets naar boven kwam, dan nog kan je in de stilte als het ware dieper in jezelf zakken om het zo te noemen. En dat is zo belangrijk. Dat je je persoonlijk laat raken door de Geest. Dat je je open stelt, Dat er, al is het maar een klein beetje, bereidwilligheid is tot verbinding met degene die groter is dan jij. De Geest die door je soms beperkte opvattingen heen waait en je weer vrij maakt om met nieuwe ogen te kijken. Of om anders te denken. Geloof begint bij jou, is een centrale kreet in de campagne van de Remonstranten. En ook bij Doopsgezinden is het schrijven van de eigen geloofsbelijdenis en de bewuste keuze voor de gemeente een heel persoonlijke aangelegenheid. Het gaat om jou. Jij bent in het geding. In de workshop gisteren in Utrecht werd benadrukt hoe belangrijk het is dat je verbonden bent, persoonlijk verbonden bij wat je ook aan anderen wilt overdragen. Daarvoor is het nodig dat je je persoonlijk laat bezielen en laat raken.

4 Preek , ds. Els de Clercq 4 Wat is de boodschap voor jou? Wat doet die je? Straal je zelf uit wat je wilt overdragen? Ieder voor zich, maar ook straalt de gemeenschap, de gemeente warmte, iets wat mensen raakt. Daar begint het. Wat is de betekenis van het leven in het licht van de Geest? Van het wandelen met God? Toen ik zelf het verhaal van Noach las schoot bij mij een beeld in herinnering dat ik in de Trouw zag, het was een foto van vrouwen in Darfur die met doffe, verslagen blik voor zich uitkeken, vrouwen verkracht en mishandeld. Het was een zo troosteloos beeld. Ja, dan zie je slechtheid, dan zie je waartoe mensen in staat zijn als ze zich alleen maar door hun verworden eigen natuur laten leiden. Als driften het totaal overnemen en er geen respect meer is en ruimte. Zo kan het zijn en we zien en horen erover op allerlei plekken in de wereld, de bootvluchtelingen. En dan kun je je voorstellen dat een schepper, die ziet dat dit met zijn schepping gebeurt, zijn eigen creatie wil vernietigen. Want dat was niet de bedoeling Machteloze woede kan zich van je meester maken, bij het zien en horen van zulk grof geweld. Waar moet je het nog zoeken? De focus in het verhaal richt zich op een andere wijze van leven. Het leven van Noach. De trooster, zijn naam betekent ook spijt. Iemand die spijt kent, momenten van inkeer. Stilstaan bij wat je doet, nadenken over hoe je dingen doet. Noach leeft in verbinding met de Geest, kun je zeggen. Hij wandelt met God. Zoals wij net even stil werden om met God te wandelen en te kijken wat er gebeurt in die openheid De geest toelaten en bereid zijn met andere ogen te gaan kijken. Dat kan ook gebeuren als je yoga gedaan hebt. Of als je simpelweg een tijd rustig zit. Of inderdaad tijdens een wandeling. Mensen die zo bereid zijn te wandelen met God trekken als het ware een ander spoor door de wereld en in dat spoor is er ruimte. En die ruimte geeft de moed om door te gaan. God wil Noach en de zijnen redden. Met mensen met zo n mentaliteit wil hij wel verder. De strijd tussen het leven uit de Geest en het doorgaan in je eigenzinnige spoor, Het spoor waarin je je op sleeptouw laat nemen. Maar doorgaat in één lijn, in vaststaande gedachtepatronen. Met een beroep op de barmhartigheid van God zo luidt Rom. 12. Gods betrokkenheid bij ons, Gods bewogenheid daar kun je je mee verbinden. God is bij je betrokken, dat kun je als basis nemen. Je hoeft het niet alleen te doen, je hoeft niet in dat hele patroon van actie en reactie, maar je kunt met God wandelen en kijken wat er dan gebeurt, dan kan je gezindheid veranderen.

5 Preek , ds. Els de Clercq 5 Dan kun je een beetje als Noach worden. Niet omdat je daar op uit bent, maar omdat dat gebeurt. Wie steeds in verbinding blijft, die krijgt op een gegeven moment de smaak te pakken. En kan de vreugde van gaan ervaren van wat dat geeft. En dat kun je over willen dragen. Nu en in Utrecht ging het erom: Hoe doe je dat? Stem je af op wat mensen zoeken. Wees klantousiast. Luister naar de klant. Wees bereid zijn of haar inbreng serieus te nemen. En klanten houden niet van een firma als de medewerkers er niet in geloven. Dus vandaar ook de oefening van vandaag. En dan focus je op wat je wilt brengen. Waar zet je met elkaar op in. Mensen die niet kerkelijk zijn opgevoed zoeken in het algemeen de kerk niet. Wel kun je bijvoorbeeld inzetten op zingeving. Op verdieping, ontmoeting, gemeenschap, spiritualiteit. Toen ik gisteren naar huis liep dacht ik: het gaat om enerzijds bezig zijn met je eigen spirituele leven en anderzijds een openheid voor eigentijdse methoden om een boodschap over te brengen. Iets doen waardoor je de aandacht trekt. Innerlijke vernieuwing en de vernieuwing van methoden. Op weg naar het station kwam ik langs de Domkerk. Ik ging naar binnen. Groots en ontzagwekkend klonk het orgel. Er werd een lied gespeeld dat voor mij uit een ver verleden klonk. O, vader die een woning sticht, hoog in het ontoegankelijk licht. Er zaten mensen her en der verspreid in de banken, er liepen mensen rond. Mooi, als je klein wordt in de grootheid van de muziek en het gebouw. Al het gepraat van de ochtend vervloog en de ervaring van het grote nam het over. Een voorproefje voor Pinksteren Ik kwam anders buiten dan dat ik naar binnen was gegaan. Een beetje vernieuwd. Amen

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o.

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. 2e zondag van de 40 dagentijd Reminiscere (gedenk uw barmhartigheid) 1 maart 2015 De verheerlijking op de berg Voorganger Ouderling Diaken Organiste Koster

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Openingslied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting en kruisteken P. Vakantietijd, een stille tijd, een tijd om op bezoek

Nadere informatie

Remonstranten Den Haag. Voorganger: Ds. Antje van der Hoek. Hans Jacobi: organist. Lezingen: Henny Rijsdijk. Welkom: Andre Meiresonne

Remonstranten Den Haag. Voorganger: Ds. Antje van der Hoek. Hans Jacobi: organist. Lezingen: Henny Rijsdijk. Welkom: Andre Meiresonne Remonstranten Den Haag Voorganger: Ds. Antje van der Hoek. Hans Jacobi: organist. Lezingen: Henny Rijsdijk. Welkom: Andre Meiresonne De weg, jouw weg... zondag 26 augustus 2018 Voorbereiding Orgelspel/

Nadere informatie

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Intredelied: ZJ nr. 540: Heer, onze Heer, hoe zijt gij aanwezig, strofe 1, 2 en 3. Begroeting P. Welkom zusters en broeders,

Nadere informatie

Belijdenisdienst Pinksteren. Feest van de Geest!

Belijdenisdienst Pinksteren. Feest van de Geest! Liturgie zondag 4 juni 2017 Belijdenisdienst Pinksteren Feest van de Geest! Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Organist: Tijn Bouw met medewerking van True Colors Welkom en mededelingen- ouderling van

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 Gebed bij het aansteken van de kaarsen Ik hoop dat dit het licht zal zijn dat straalt uit onze ogen zodat we elkaar kunnen zien zoals we bedoeld zijn. dat straalt

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

30 oktober 2016 Vijfde zondag van de missiemaand 31 e zondag doorheen het jaar C. Liturgische suggesties

30 oktober 2016 Vijfde zondag van de missiemaand 31 e zondag doorheen het jaar C. Liturgische suggesties 30 oktober 2016 31 e zondag doorheen het jaar C Intredelied ZJ 540 Heer, onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig Verwelkoming en kruisteken L. Wij staan hier als leerlingen van Jezus. Ook op deze laatste zondag

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

ZONDAG 1 MEI 2016 DORPSKERK VRIES

ZONDAG 1 MEI 2016 DORPSKERK VRIES ZONDAG 1 MEI 2016 DORPSKERK VRIES Verschijning aan Maria uit Magdala Ets van Rembrand Voorganger ds. Thea Barnard Organist Luuk Tuinder VOORBEREIDING Als de torenklok luidt worden wij stil Begroeting door

Nadere informatie

De grote daden van God

De grote daden van God Orde van dienst 9 juni 2019 Pinksteren Vijftigste dag van Pasen De grote daden van God 1 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orgelspel De kerkenraad komt binnen Allen blijven zitten en zingen lied 834: 1 Vernieuw

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2

Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2 Wij zingen voor de dienst: Lied 869: 1 en 2 Wij zingen als Intochtslied: Lied 319: 1, 5, 6 en 7 Stil gebed, votum en groet Wij zingen: Lied 51: 1 en 2 Gebed om ontferming Wij zingen: Lied

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

Liturgie morgendienst 15 oktober, voorgangers ds. W. Louwerse. Micha-zondag Thema: De knop om. Mededelingen. Zingen: Gezang 21: 1 en 4. Votum.

Liturgie morgendienst 15 oktober, voorgangers ds. W. Louwerse. Micha-zondag Thema: De knop om. Mededelingen. Zingen: Gezang 21: 1 en 4. Votum. Mededelingen Zingen: Gezang 21: 1 en 4 Votum Groet Zingen: Opwekking 672 Micha-zondag Thema: De knop om. Heerser over alle dingen God van de oneindigheid van Uw liefde wil ik zingen buigen voor Uw majesteit

Nadere informatie

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 28 e zondag doorheen het jaar B De eerste lezing in deze viering werd genomen uit de Willibrordvertaling 1995. De andere lezingen werden genomen uit de Bijbel

Nadere informatie

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Deze viering is een uitgave van Missio vzw: Vorstlaan 199, 1160

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

PKN SOEST WILHELMINAKERK 18 JUNI 2017

PKN SOEST WILHELMINAKERK 18 JUNI 2017 PKN SOEST WILHELMINAKERK 18 JUNI 2017 Voorganger : ds. Wim Kievit Ambtsdragers : Leen Lievaart, Dénise Smit Lector : Loes Paul Pianist : Terry Hamberg Beamer : Ernst Mellink Muziek Welkom en mededelingen

Nadere informatie

VOORBEREIDEN op ontmoeting

VOORBEREIDEN op ontmoeting VOORBEREIDEN op ontmoeting De klok luidt Muziek NADEREN tot de Eeuwige Intocht met lied Wees welkom allemaal Ontsteken van de kaarsen Stilte en welkom Aanvangsgebed met Bemoediging (C2G en gemeente) Votum

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Deze week gaan we ontdekken dat God Zijn schepping heel gaat maken en dat wij daarbij ingezet worden. 2 19 Gods Koninkrijk komt

Nadere informatie

Zondag 19 oktober Kom maar hier - vertrouw op Mij!

Zondag 19 oktober Kom maar hier - vertrouw op Mij! Zondag 19 oktober 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Voorhof Vakantie Club - dienst Thema: Kom maar hier - vertrouw op Mij! Voorganger: ds. Bram Bregman Mee voorbereid door: mw Karin Schaap Muzikale

Nadere informatie

Ben jij Geestig? Gezinsdienst. Orde van dienst voor de gezinsdienst op 4 juni 2017 in de Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk.

Ben jij Geestig? Gezinsdienst. Orde van dienst voor de gezinsdienst op 4 juni 2017 in de Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk. Ben jij Geestig? Gezinsdienst Orde van dienst voor de gezinsdienst op 4 juni 2017 in de Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk. 2 Voorganger: ds. C.A. van Eck Organist: René Nijsse Welkom en mededelingen

Nadere informatie

7 juli uur. Thema: Ga in vrede

7 juli uur. Thema: Ga in vrede 7 juli 2019 9.30 uur Thema: Ga in vrede Tijdens deze dienst nemen Tim Nicolaas Gerrit van der Veen en Jochem Korjan Vink afscheid van de kinderverteldienst. Voorganger: ds. Gerdien Neels Organist: Hans

Nadere informatie

Liturgie dienst van Schrift en Tafel op zondag 2 september 2018

Liturgie dienst van Schrift en Tafel op zondag 2 september 2018 Liturgie dienst van Schrift en Tafel op zondag 2 september 2018 Voorganger: ds. Piet Schelling Organist: Ron van Halen Verwelkoming - door ouderling van dienst Zingen van morgenlied: Lied 215:1 en 7 (hierbij

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Liturgie bij de dankdienst voor het leven van Alex Landman

Liturgie bij de dankdienst voor het leven van Alex Landman Liturgie bij de dankdienst voor het leven van Alex Landman Heer, U laat mij veilig wonen. Ik hoef niet bang te zijn, ik kan rustig slapen. Psalm 4 vers 9 Dankdienst voor het leven van Alex Arthur Landman

Nadere informatie

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken Uitvaart Orde II Schrift en Gebed In de kerk intrede Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken groet en inleidend woord Genade zij u en vrede van God, onze

Nadere informatie

De volgende liederen zingen we staande (indien mogelijk)

De volgende liederen zingen we staande (indien mogelijk) Inleidend muziekspel Welkom en afkondigingen De ouderling van dienst heet iedereen welkom, leest de afkondigingen voor en geeft de predikant een hand. Daarmee draagt hij de verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

Maartenskerk Hillegom. liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober doop van Nolan van Gijlswijk

Maartenskerk Hillegom. liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober doop van Nolan van Gijlswijk Maartenskerk Hillegom liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober 2018 doop van Nolan van Gijlswijk voorganger: ds. Wim J. Zaagsma - organist: Koos Damman pianist: Cees Diepeveen - saxofonist:

Nadere informatie

Zondag 18 november Doopdienst

Zondag 18 november Doopdienst Zondag 18 november 2018 Doopdienst 1 Meditatieve muziek Inleidend woord Het licht wordt ontstoken door de zondagskinderen Kort moment van stilte NLB Psalm 98: 1 en 2 Votum, bemoediging en drempelgebed

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 20 februari 2011 thema: adem

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 20 februari 2011 thema: adem Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 20 februari 2011 thema: adem voorganger: Dik Mook organist: Erik Visser cantorij o.l.v. Leenke de Lege Orde van de dienst . orgelspel:. luiden van de klokken.

Nadere informatie

Door wie laat jij je leiden?

Door wie laat jij je leiden? Overdenking zondag 7 februari 2016 Zin op Zondag in de Terskflierkerk Door wie laat jij je leiden? Lezing Romeinen 8:12-17 Door Ds. A.J.Wouda Geliefde kinderen van God, Wat mooi dat jullie er allemaal

Nadere informatie

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Ate Trox, Ingrid van Veen en Johan Offringa nemen vandaag afscheid Ellie van Dijken wordt bevestigd als Ouderling-Kerkrentmeester

Nadere informatie

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C)

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Openingslied (koor) P. Vooreerst voor ieder van u een zalig Nieuwjaar. Moge het u allen in het komende jaar goed gaan onder de milde zegen

Nadere informatie

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied 62 vers 1 en 4

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied 62 vers 1 en 4 DUINZICHTKERK, zondag 20 januari 2019 2 e zondag van Epifanie Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. J. Rinzema, Laren Ouderling van dienst: Jenny du Pon Diaken van dienst: Willemien de Vlieger

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. 6 augustus Dienst van Schrift en Tafel.

Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. 6 augustus Dienst van Schrift en Tafel. Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse 7 e zondag van de zomer 6 augustus 2017 'U gaf hen brood uit de hemel' Dienst van Schrift en Tafel. voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane Fioreze ontmoeting

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Galaten 5 Tekst : Galaten 5 : 1 en 13 Psalm 72 : 1, 4 en 7 Psalm 1 : 1 Lied 473 : 1, 2, 3, 4 en 5 Gezang 179a : 1 Lied 435 : 4 en 5 Votum en groet

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar Broeder F.L. Milané. Schoollied Opwekking 331 >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar Broeder F.L. Milané. Schoollied Opwekking 331 > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar Broeder F.L. Milané Schoollied Opwekking 331 > Breng dank aan de Eeuwige, breng dank aan de Heilige, breng dank aan onze Vader die ons Jezus zond. Opwekking 331

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Voorstel orde van dienst voor zondag 27 november, 1 e zondag van advent Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard = = = = = = = =

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen

Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen 1 Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen voorganger : ds. Freek L. Bakker, Voorschoten orgel : Kees van den Berg 2 De kaarsen worden aangestoken

Nadere informatie

In jou vind ik vreugde

In jou vind ik vreugde Protestants Kralingen In jou vind ik vreugde Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 10 januari 2016 1e zondag na Epifanie: Doop van de Heer In deze viering doop van Philip Muijs van de Moer Protestants

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 10 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 10 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 10 Ochtenddienst 1. Zingen : Psalm 144 : 1, 2 en 6 2. Lezing van de wet 3. Zingen : Psalm 16 : 1 en 3 (de Here bezingen als onze toeverlaat) 4. Gebed

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

Liturgie zondag uur ds J.J. Meijer - belijdenisdienst. Liturgie zondag uur Focus dienst. Thema: let s Focus together

Liturgie zondag uur ds J.J. Meijer - belijdenisdienst. Liturgie zondag uur Focus dienst. Thema: let s Focus together Liturgie zondag 14-05-2017 09.30 uur ds J.J. Meijer - belijdenisdienst Thema: een leven dat van liefde overloopt Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Zingen: Opwekking 599 Gebed Getuigenis

Nadere informatie

Thema: Ik ben Christen, jij niet?

Thema: Ik ben Christen, jij niet? Liturgie voor de jeugddienst op zondag 2 april 2017 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 19.00 uur, samenzang vanaf 18.45 uur. Thema: Ik ben Christen, jij niet? Voorganger: ds. G.J. Röben Ouderling

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Orde van Dienst. voor zondag 27 mei 2018, om uur, bij de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek. Afsluiting clubweekend. Thema: VRIENDSCHAP

Orde van Dienst. voor zondag 27 mei 2018, om uur, bij de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek. Afsluiting clubweekend. Thema: VRIENDSCHAP Orde van Dienst voor zondag 27 mei 2018, om 11.00 uur, bij de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Afsluiting clubweekend Thema: VRIENDSCHAP Voorganger: m.m.v.: ds. Jan Hermes muziekgroepje olv. E. Röttgers

Nadere informatie

WILHELMINAKERK SOEST-ZUID ORDE VAN DIENST 7 AUGUSTUS 2016 Voorganger : ds Nel Walet-Kooij Ambtsdragers : Fred van Knobelsdorff, Denise Smit

WILHELMINAKERK SOEST-ZUID ORDE VAN DIENST 7 AUGUSTUS 2016 Voorganger : ds Nel Walet-Kooij Ambtsdragers : Fred van Knobelsdorff, Denise Smit WILHELMINAKERK SOEST-ZUID ORDE VAN DIENST 7 AUGUSTUS 2016 Voorganger : ds Nel Walet-Kooij Ambtsdragers : Fred van Knobelsdorff, Lector Organist Beamer Denise Smit : Suze Deelen : Jan Meurs + Gert Muts

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Kees Baanstra

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Kees Baanstra Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Kees Baanstra Lezen : Lezen Johannes 15: 1-17 Gezang 167 : 1, 2 en 3 Breng ons samen (Sela) Gezang 179a Gezang 119 : 3 en 5 Gezang 132 : 2, 4 en 6 Lied 456 : 2 Welkom

Nadere informatie

LITURGIE. openluchtdienst 28 juni uur. thema: Jij en die ander

LITURGIE. openluchtdienst 28 juni uur. thema: Jij en die ander LITURGIE openluchtdienst 28 juni 2015 15.00 uur thema: Jij en die ander voorganger: Durk Muurling muziek: Harry, Wilma, Debbie, Bendja, Rianne, Wim Woord van welkom We zingen staande: opwekking 539 Kom

Nadere informatie

Eucharistieviering. m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort. Vijfde zondag van Pasen. 24 april 2016

Eucharistieviering. m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort. Vijfde zondag van Pasen. 24 april 2016 Eucharistieviering m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort Vijfde zondag van Pasen 24 april 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Uitnodiging tot de communie Jezus Christus zelf

Nadere informatie

Zondag 19 juni 2016 Overstapviering Voorganger: ds. Dick Steenks Organist: Sander Booij

Zondag 19 juni 2016 Overstapviering Voorganger: ds. Dick Steenks Organist: Sander Booij Zondag 19 juni 2016 Overstapviering Voorganger: ds. Dick Steenks Organist: Sander Booij Overstappers van vanmorgen zijn: Philip Bessembinders, Emma Koenen, Marit de Kruijf, Chris van Ravenhorst, Sofie

Nadere informatie

Welkom in Open Hof. Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Welkom in Open Hof. Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen 1 Welkom in Open Hof Orde voor de viering op zondag 28 juli 2019 om 9.30 uur in het Open Hof Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen voorganger: ds. Kasper Jager orgel: Sebastian van Hove 1 e ouderling:

Nadere informatie

God in ons midden. Zondag 9 december e zondag van Advent orde van dienst

God in ons midden. Zondag 9 december e zondag van Advent orde van dienst God in ons midden Zondag 9 december 2018 2 e zondag van Advent orde van dienst Orgelspel, oefenen van Lied 46 als het klokje luidt worden we stil Welkom De 2e Adventskaars wordt aangestoken Wij zingen

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

ds. Carol van Wieren, Utrecht Co Molenaar en Annemarie de Groot OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Muziek Allen gaan staan

ds. Carol van Wieren, Utrecht Co Molenaar en Annemarie de Groot OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Muziek Allen gaan staan WILHELMINAKERK SOEST 15 februari 2015 Zesde zondag na Epifanie Voorganger: Ambtsdrager: Lector: Organist: ds. Carol van Wieren, Utrecht Co Molenaar en Annemarie de Groot Gerda Masselink Terry Hamberg OM

Nadere informatie

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed Voorhof, 25 augustus 2013 - Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer Orgelspel Welkom en drempelgebed Intochtslied (staande) Tussentijds 3 : 1, 2, 4 en 6 Hier vraagt Hij ons Hem toegewijd te wezen, het

Nadere informatie

Toenadering Orgelkoraal Welkom: Intochtslied: LB 650: 1, 3, 5 (De aarde is vervuld) zo mogelijk staande

Toenadering Orgelkoraal Welkom: Intochtslied: LB 650: 1, 3, 5 (De aarde is vervuld) zo mogelijk staande Orde van dienst voor 3 december 2017 zondag Ad te Levavi 1 e Advent in de Witte kerk te Lochem Werelddiaconaatszondag. Voorganger: ds. Corien Veenhuizen Organist: Els Dijkerman m.m.v. de ZWOgroep en met

Nadere informatie

Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen

Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen Welkom en mededelingen Gemeentezang Liedboek 281: 1, 2, 3 en 4: Jezus zal heersen Stil gebed Votum en groet van Sela Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte laat niet

Nadere informatie

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand Viering voor de eerste zondag van de missiemaand 1 oktober 2017 26 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 527 Bekleedt u met de nieuwe mens Begroeting

Nadere informatie

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Orgelspel Welkom en ontsteken licht Stilte We gaan staan. Introïtuspsalm: lied 668 solo lied 668 - allen psalm 68 : 7 en 11 lied 668 allen Votum, bemoediging

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST WILHELMINAKERK. VIERDE ZONDAG VAN DE 40-DAGENTIJD 11 Maart 2018

PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST WILHELMINAKERK. VIERDE ZONDAG VAN DE 40-DAGENTIJD 11 Maart 2018 PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST WILHELMINAKERK VIERDE ZONDAG VAN DE 40-DAGENTIJD 11 Maart 2018 vijf broden en twee vissen Voorganger: ds. Wim Kievit Ambtsdrager van dienst: Piet de Gier, Denise Smit Organist:

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Ik wil bij jou zijn Zondag 24 maart, 19uur Oude Kerk te Borne

Ik wil bij jou zijn Zondag 24 maart, 19uur Oude Kerk te Borne Ik wil bij jou zijn Zondag 24 maart, 19uur Oude Kerk te Borne Voorganger: Marije Kooistra Pianist: Albert van Eldik Ouderling: Hielkje de Vos Koster: Marianne Schipper Orde van dienst Welkom en ontsteken

Nadere informatie

Zondag Trinitatis 22 mei 2016 Dorpskerk Oostvoorne om uur

Zondag Trinitatis 22 mei 2016 Dorpskerk Oostvoorne om uur Zondag Trinitatis 22 mei 2016 Dorpskerk Oostvoorne om 09.30 uur Voorganger; Ds. Nita van der Horst Organist: Ron van halen Cantorij o.l.v. Elly Bakker Welkom door OvD Intochtslied: Psalm 62, 1.2 en 5 Votum

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om uur. 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg

ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om uur. 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om 10.00 uur 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg voorganger: ds. Harry Gijsen organist: Peter de Rijke Orgelspel voor de

Nadere informatie

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN Gebedsviering juni 2017 AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN LIED: LICHT DAT ONS AANSTOOT IN DE MORGEN ZJ 825 In ons midden kunnen we verschillende kaarsjes plaatsen, in de vorm van een kruis. Bij het zingen

Nadere informatie

Liturgie voor de doopdienst van Floor Elizabeth Eggink

Liturgie voor de doopdienst van Floor Elizabeth Eggink Liturgie voor de doopdienst van Floor Elizabeth Eggink 18 oktober 2015 Voorganger: ds. Ebi Wassenaar Organist: Marco t Hart Locatie: Dorpskerk te Oostvoorne Thema : Wees niet bang, 1 ik zal je helpen.

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 4 november uur

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 4 november uur Liturgie voor de gezamenlijke dienst op zondagavond 4 november 19.00 uur Predikant: ds. G. Zijl, Lemele Zingen: ELB 226: 1 en 2 1. Heer, ik komt tot U, neem mijn hart, verander mij. Als ik U ontmoet, vind

Nadere informatie

Wees barmhartig, zoals uw Vader.

Wees barmhartig, zoals uw Vader. PAROCHIE IN HERZELE-HOUTEM 23-24 februari 2019 7 de zondag door het jaar C Wees barmhartig, zoals uw Vader. Intredelied: Wie naar het altaar gaat (ZJ 534) Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en

Nadere informatie

Voorganger: ds. Corine van Eck Organist: dhr. Cor den Haan

Voorganger: ds. Corine van Eck Organist: dhr. Cor den Haan Orde van dienst voor de eredienst van 14 januari 2018 binnen de Protestantse gemeente Wolphaartsdijk In deze dienst zal Jaap de Jong het teken van de Heilige Doop ontvangen Voorganger: ds. Corine van Eck

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem. Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg

ORDE VAN DIENST. voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem. Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg ORDE VAN DIENST voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg Bij de symbolische bloemschikking: De beproeving van Jezus in de woestijn is

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

DUINZICHTKERK - zondag 12 november 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout

DUINZICHTKERK - zondag 12 november 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout DUINZICHTKERK - zondag 12 november 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout ouderling van dienst: Sam Boelens diaken van dienst: Izabella Hus orgel: Gert Boersma, fluit: Frans Willem Hogewind Deze dienst

Nadere informatie

Alles geef ik U! : Roelof van Middendorp

Alles geef ik U! : Roelof van Middendorp Alles geef ik U! Liturgie van de dienst op dankdag met de leerlingen van de hervormde basisscholen op woensdag 7 november 2018 om 10.45 uur in de Oude Kerk van Barneveld. Voorganger Ouderling van dienst

Nadere informatie

Het Leven kiezen en ontvangen!

Het Leven kiezen en ontvangen! Protestantse Gemeente Biddinghuizen - 19 mei 2013 PINKSTEREN Thema: Het Leven kiezen en ontvangen! Dienst van belijdenis van geloof en de H. doop Belijdenis van geloof zal worden gedaan door: Arnold Buitenga,

Nadere informatie

DE INTREDE DE HEILIGE SCHRIFT. Opstandingskerk, 16 juni 2019, Trinitatis. Orgelspel - Welkom en mededelingen - de gemeente gaat staan - Stil gebed

DE INTREDE DE HEILIGE SCHRIFT. Opstandingskerk, 16 juni 2019, Trinitatis. Orgelspel - Welkom en mededelingen - de gemeente gaat staan - Stil gebed Opstandingskerk, 16 juni 2019, Trinitatis DE INTREDE Orde 1, 9 uur Orgelspel - Welkom en mededelingen - de gemeente gaat staan - Stil gebed Intredelied: Psalm 25:2, 7 Here, maak mij uwe wegen Groet, bemoediging

Nadere informatie

Orde van dienst voor 13 juli 2014

Orde van dienst voor 13 juli 2014 OOSTERLICHTKERK HUIZEN Orde van dienst voor 13 juli 2014 Op reis met Iona Bij deze dienst heeft u een liedboek nodig Welkom door de ouderling van dienst Zingen lied 150a v: De wereld behoort toe aan God

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: uur.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: uur. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 5 maart 2017, met de Spoorzoekers, aanvang: 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Pianist: Muzikale medewerking: Koster: Ds. G. de Goeijen Willem

Nadere informatie

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar 29 oktober 2017 17.00 uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar Votum en groet GK gezang 163 (Ik bouw op U) Lezing: Joz. 1,1-11 GK psalm 105,20.21 Preek Opw. 687 (Heer,

Nadere informatie

Palmpasen zondag 20 maart 2016 doopfeest van Jacob Ferdinand Bos

Palmpasen zondag 20 maart 2016 doopfeest van Jacob Ferdinand Bos Palmpasen zondag 20 maart 2016 doopfeest van Jacob Ferdinand Bos Orgelspel Terwijl de kaarsen worden aangestoken zingen we: NLB 598 Als alles duister is 1 Welkom Stilte Bemoediging: V: Onze hulp is in

Nadere informatie

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 7 september 2014 23ste zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 527: Bekleedt u met de nieuwe mens. Begroeting en inleiding P. De genade van God, de liefde van zijn Zoon, Jezus

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Orde van de dienst. bij de doop van. Emilie Elisabeth Jacqueline Howes Smith. Ds. Arie Molendijk

Orde van de dienst. bij de doop van. Emilie Elisabeth Jacqueline Howes Smith. Ds. Arie Molendijk Orde van de dienst bij de doop van Emilie Elisabeth Jacqueline Howes Smith Oude kerk, Zondag 10 maart, eerste in de Veertigdagen VOORGANGER: Ds. Arie Molendijk ORGANIST: LECTOR: OUDERLING VAN DIENST: DIAKEN

Nadere informatie