zondag 3 april 2011 Middelharnis 9.30, themapreek 4 ps.67:1,2 ps.139:1,2,3 ps.89:13,14,18 ps.89:12 ps.22:12,13

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "zondag 3 april 2011 Middelharnis 9.30, themapreek 4 ps.67:1,2 ps.139:1,2,3 ps.89:13,14,18 ps.89:12 ps.22:12,13"

Transcriptie

1 1 zondag 3 april 2011 Middelharnis 9.30, themapreek 4 ps.67:1,2 ps.139:1,2,3 ps.89:13,14,18 ps.89:12 ps.22:12,13 lezen: Handelingen 15:1-31 tekst: Handelingen 15:19-21 Broeders en zusters. We wandelen met deze vierde themapreek een zeer actuele thematiek binnen: wat mag je in de gemeenten van Jezus Christus van elkaar verlangen? Wat van elkaar verwachten? Elkaar opleggen? Als jij als volwaardig lid van deze gemeente, van deze kerken, wilt worden beschouwd en behandeld, dan dien je te voldoen aan de volgende vereisten:.. Ik noem dit een zeer actuele thematiek omdat de vergadering van onze gezamenlijke kerken, de GS, in deze periode in Harderwijk vergadert, en een belangrijk agendapunt is: Hoe komt onze nieuwe KO er uit te zien? Hoe komen de verhoudingen, de gezagsverhoudingen, te liggen? Op welke punten kan en mag een GS verplichtingen opleggen aan een plaatselijke gemeente, en op welke niet? Neem bijvoorbeeld de al vele tientallen jaren spelende problematiek rond in de kerkdiensten te zingen liederen. Welke wel en welke niet? Moeten we dat collectief - per lied - blijven afspreken? Geldt dan ook afspraak is afspraak, of werkt dat zo niet meer? Een oer-gereformeerd uitgangspunt is: geen hiërarchie! Geen kerk mag over een andere kerk heersen. Geen ambtsdrager over een andere ambtsdrager (het huidige art.83 KO). Geen gemeentelid over En ook geen GS over een plaatselijke kerk. We hebben de zelfstandigheid van de plaatselijke gemeente van Christus hoog in het vaandel! Omdat ze een gemeente van Christus is en zal zijn, en niet een filiaal van een kerkelijk-bestuurlijke organisatie. En we hebben (vrijwel) allemaal wel eens uitgelegd gekregen dat de term meerdere vergadering in onze KO niet betekent dat een classis en synode belangrijker, gezaghebbender zijn dan de plaatselijke kerk en kerkenraad, maar dat meerder hier betekent: daar zijn meerdere kerken bij elkaar. Bij elkaar om samen in eensgezindheid zaken te bespreken en besluiten waarmee de plaatstelijke kerken gediend zijn.

2 2 Daarom ook deze bepaling (huidig art.84 KO): Wanneer dit in het belang van de kerken is, behoren ze (= deze artikelen) gewijzigd, aangevuld of verminderd te worden. Maar het is wel alleen een GS die dat kan doen. Geen kerk op eigen houtje. En de kerken zullen zich erop toeleggen de bepalingen van de bestaande kerkorde na te leven. Maar als je nu als plaatstelijke kerk merkt: met dit besluit zijn wíj niet gediend? Terwijl we niet willen stellen dat dat besluit op zich in strijd is met Gods Woord of de KO? Welke ruimte is er dan? Of is die er gewoon niet? Hoe gaan we daar mee om? Vroeger lagen allerlei zaken gewoon vast. Zo doen we dat. En niemand had behoefte daar vragen bij te stellen. En had je die wel dan deed je net of je die niet had. Of vertrok. Of werd geacht te vertrekken. Ander - hiermee samenhangend - punt: hoeveel ruimte geven wij mensen die totaal niet groot geworden zijn met het christelijk geloof, laat staan met onze gereformeerde gewoonten? Denk concreet aan de zich vormende gemeente in de Beverwaard. Hoe komt het dat er zo wijd verbreid het idee bestaat dat christen-zijn in ieder geval inhoudt: beperkt worden in je bewegingsvrijheid? Wat ik op christenen tegen heb? Dat ze op zoveel dingen tegen zijn. Ik denk dat we veel kunnen leren van de manier waarop destijds de apostelen en oudsten in Jeruzalem reageerden op heftige onenigheid tussen christenen, juist ook op dit punt: waar hebben we ons met elkaar aan te houden? Dit is het thema geworden: Christenen zijn samen met Gods genade zó blij, dat zij één ding moeten: breken met alle afgoderij! Dus hoeft een christen geen jood te worden. Dus zal een christen geen heiden blijven. Een item waarover je als gereformeerde christenen stevige onenigheid kon/kunt krijgen, is: het kijken naar en waarderen van films. Ook gekoppeld aan bioscoopbezoek. Wie beschikt over digitale TV en een surroundset hoeft feitelijk de deur niet meer uit: de thuisbios is nagenoeg realiteit. Daar nu niet verder over. Ik kom op het kijken naar een film, omdat ik u en jullie graag een film wil aanbevelen. Het kijken naar een film die als voorbeeld dient bij deze preek. De boodschap tastbaar maakt. Een film die aanbevolen staat in de bijlage bij het ND van eergisteren: Het feest van Babette. Gaat over een kleine kerkgemeenschap waarbinnen de vrede en de verbondenheid aan het verdwijnen zijn door onenigheid en intolerantie. Door een zeer bijzondere maaltijd - met gerechten waarvan ze het bestaan niet wisten - verandert de gezindheid. Ik citeer:

3 3 De film laat zien dat een kerkelijke gemeenschap zich in haar godsdienstigheid gemakkelijk kan vervreemden van het evangelie. Het verhaal toont aan dat als genade gereduceerd wordt tot theologische en dogmatische woorden, de liefde verkilt en de gemeenschap verzuurt. Tot zover dit huiswerk als voorbeeld. Nu naar Jeruzalem. Wat is daar aan de hand? Je zou kunnen zeggen: een vervolg op dat waar het in de derde themapreek over ging: God maakt geen onderscheid, Hij is onpartijdig. En daarom is Jezus Christus Heer over allen. Die droom van Petrus in Joppe. Zijn bezoek aan Cornelius in Caesarea. Zijn op het matje geroepen worden in Jeruzalem: Petrus, wat heb je nou toch gedaan: je bent te ver gegaan: bij heidenen naar binnen én met ze gegeten! Maar Petrus meldt precies hoe het allemaal gegaan is; hoezeer het aanvankelijk ook hemzelf tegen de borst stuitte om tegen zijn overtuiging en geweten in te gaan. Maar: het is God zelf die overduidelijk maakte: zo wil Ik het! Toe maar, Petrus! En dan ziet, dan constateert Petrus dat God aan de heiden Cornelius - en zijn vele huisgenoten - net zo de Heilige Geest geeft zoals eerder in Jeruzalem op de Pinksterdag hun kleine clubje volgelingen van Jezus uit de joden. En hij stelt dan zijn - begrijpelijk zeer kritische - broeders in Jeruzalem deze retorische vraag (11,18): Hoe had ik Hem - onze God - daarvan kunnen weerhouden? En dan staat daar te lezen dat ze gerustgesteld waren en God gaan loven omdat Hij ook de heidenen het nieuwe leven schenkt. God maakt geen onderscheid! Dat was nu dus helder geworden. Bijzonder! Maar hoe zie je dat nu praktisch voor je: samenleven van christenen uit de joden en uit de heidenen? Zo n enorm verschillende achtergrond, zulke uiteenlopende gewoontes. Ga er maar aan staan. Ja, lastig om elkaar ruimte te geven en met elkaar rekening te houden. En helemaal als de ene groep in de gemeente tegen de andere gaat zeggen: zeker, het gaat om het geloof in Jezus Christus, maar let goed op: bij dat geloof in Hem hoort wel dat je je laat besnijden naar de wet van Mozes. Zonder dat geen behoud, geen redding! En zo was het dus gegaan. Een groepje mannen uit Jeruzalem was dat komen beweren in Antiochië. En toen was de boot aan. Een enorme aanvaring met Paulus en Barnabas was het gevolg. De vonken vlogen af van de argumenten over en weer. Ze komen er daar samen niet uit. En besloten wordt dit in Jeruzalem voor te leggen aan de kring van apostelen en oudsten. Die vormen samen de leiding van kerk van Christus: allemaal mannen die zelf jood zijn én intens het leven van Jezus op aarde hebben meegemaakt. Dus diep geworteld in Israël én de oudste volgelingen van Jezus. Dit maakt ze zeer geschikt om over het gerezen probleem een uitspraak te doen.

4 4 Als Paulus en Barnabas in Jeruzalem aankomen worden ze door iedereen warm verwelkomd. Ook onderweg hadden ze al veel bemoediging ondervonden van medechristenen. Ze doen enthousiast hun verhaal over wat God tot nu toe door hen onder de heidenen heeft gedaan. En dan komt het hete hangijzer weer op het kleed: er blijken in de kerk in Jeruzalem gelovige Farizeeën die van overtuiging zijn dat christenen besneden moeten worden, ja zelfs dat ze de hele wet van Mozes moeten houden. De apostelen en oudsten komen bijeen, maar dat betekent niet dat het dan allemaal kalmpjes verloopt. Nee, opnieuw slaat de vlam in de pan. En dan staat Petrus op en neemt het woord. En herhaalt eigenlijk wat hij in c.11 heeft gezegd, maar werkt het nog dieper uit. Hij tekent zijn positie (u weet dat God mij al in het begin uit uw midden heeft gekozen om de boodschap van het evangelie onder de heidenen te verspreiden en hen tot geloof te brengen..) én vooral dat wat God zelf heeft laten zien: God heeft blijk gegeven van zijn vertrouwen in de heidenen door hun de Heilige Geest te schenken, zoals hij die ook aan ons geschonken heeft. Hij heeft geen enkel onderscheid gemaakt tussen ons en hen, want Hij heeft hen door het geloof innerlijk gereinigd. Let goed op wat Petrus hier dus zegt: niet alleen: God behandelt joden en heidenen gelijk, in de zin van: Hij biedt ze hetzelfde áán. Nee, God gaat verder: Hij werkt ook helemaal in ze uit wat Hij nodig vindt: Hij heeft hen door het geloof innerlijk gereinigd. Dus: zij, de heidenchristenen, hebben daarmee helemaal wat de oude wet van Mozes beoogde: innerlijke reinheid. Dat je zuiver voor God staat. Uiterlijke reingingen zijn voorgeschreven om de innerlijke te bereiken. De uiterlijke besnijdenis, het verwijderen van de voorhuid, staat voor de noodzaak van innerlijke besnijdenis: die van je hart: daar vallen de beslissingen! En God maakt dat nu door het geloof in Christus én bij jood én bij heiden waar! Dus: wat kan Mozes hieraan nog toevoegen? Vanwaar die behoefte broeders uit de heidenen de besnijdenis op te dringen, als zijnde noodzakelijk voor hun redding? Jullie trotseren God! Wat is de winst geweest van ons leven naar Mozes wet, én van dat van onze voorouders? Is het ons gelukt? Zijn we in de buurt gekomen van wat de wet bedoelt? Het is een juk gebleken dat we niet konden dragen. En dat zullen we nu alsnog aan de heidenen opleggen? En heerlijk zoals Petrus dan afsluit: Nee, we geloven dat we alleen door de genade van de Heer Jezus gered kunnen worden, op dezelfde wijze als zij. Hij keert de volgorde hier om: niet zij als wij, maar wij als zij! Niet: kom ga met ons en doe als wij!, maar: kom ga met hen en doe als zij! Laat je redden door de genade van onze Heer Jezus alleen! Dat is óns geloof! Petrus pleit dus vurig voor verootmoediging over het eigen verleden én over de opstelling door menigeen op dat moment, vanuit de vreugde over het nieuwe begin dat God nu maakt voor Griek én jood! En vindt gehoor.

5 5 Want de hele vergadering is stil. Petrus sloeg de spijker van ieders redding door Gods genade in Jezus alleen op zijn kop. En zo onstaat de ruimte waarin Gods genade volop schittert: Paulus en Barnabas kunnen nu ongestoord hun verhaal doen over Gods grote daden onder de heidenen. Aansluitend neemt Jakobus - broer van de Here Jezus - het woord. En hij spreekt zeer krachtig: Broeders: luister! Het is duidelijk uit het verhaal van Simeon dat God zelf het plan heeft opgevat om uit de heidenen een volk te vormen dat zijn naam vereert. Jakobus erkent dus helemaal het spreken en optreden van Petrus. En waar Petrus verhaalde van hoe God bezig is, en hoe Israël bezig was, uit eigen ervaring, daar komt nu Jakobus niet met ervaring, maar met Gods eigen Woord, met openbaring. Hij toont aan dat God dit zo al lang heeft laten weten: de God van Israël herbouwt de vervallen hut van David door zijn naam uit te roepen over joden én heidenen. Lees het in Amos 9. Dus: hier en nu gebeurt niet iets onverwachts. Iets waar wij nu eigen bedachte regels op moeten loslaten. Nee: we zien hier en nu één en dezelfde HEER bezig, de God van Israël, die nu zijn naam over alle volken uitroept! Zijn naam blijft beslissend. De wet heeft nooit gered. De Messias doet het nu wel. En wie de Messias van God aanvaardt, hoeft geen jood te worden om deel te krijgen aan de God van Israël. Vandaar Jakobus eerste zin in onze tekst: Daarom ben ik van mening dat we de heidenen die zich tot God bekeren geen al te zware lasten moeten opleggen. Een wat moeizame vertaling, want de indruk wordt zo toch wel gewekt dat er zware lasten zouden moeten worden opgelegd. Alleen niet al te zwaar. En dat is dus juist niet het geval! Ik heb daarom grote voorkeur voor de HSV: Daarom ben ik van oordeel dat men het hun die zich uit de heidenen tot God bekeren, niet lastig moet maken. Christenen die geen jood waren hoeven het ook echt niet te worden! Laat de christenjoden hun praktische vroomheid beleven en invullen zoals zíj wensen, volgens de gebruiken van Mozes, maar wel gered door Gods genade alleen in Jezus Christus. Voor opheffing of afschaffing van de joodse traditie hoeven zij helemaal niet bang te zijn. Paulus en Petrus tasten het joodse leven niet aan. Dat is de functie van de laatste opmerking in onze tekst: In haast elke stad wordt de wet van Mozes immers al sinds mensenheugenis verkondigd en op iedere sabbat in de synagogen voorgelezen. Het jood-zijn voor joden staat niet op de tocht. De vraag was immers niet hoe joden verder moeten leven, maar of heidenchristenen aan hun wet, die van Mozes, onderworpen moesten worden. Antwoord dus: nee, want christenen zijn samen met Gods genade zó blij, dat zij één ding moeten: breken met alle afgoderij! Dus hoeft een christen geen jood te worden. Dus zal een christen geen heiden blijven. In onze tekst klinkt het voorstel van Jakobus. Dat het ook besluit geworden is blijkt iets verderop, 21,28:

6 6 In overeenstemming met de heilige Geest hebben wij namelijk besloten u geen andere verplichtingen op te leggen dan wat strikt noodzakelijk is: De rol van de Heilige Geest is een heel duidelijke: Hij heeft krachtig, onontkoombaar aangetoond: Ik kies voor jood én heiden: ben onpartijdig. En schenk beiden wat ze nodig hebben: genade, geloof, vergeving, vernieuwing: complete redding dus! Dat heeft Hij in de Schrift gesproken en in de praktijk bewezen: zie de uitleg van Petrus en Jakobus. Wat valt er dan verder nog te regelen? Wat kan er dan overigens nog strikt noodzakelijk zijn? Wel: dat wat dus diezelfde Geest strikt noodzakelijk vindt: wees werkelijk christen, en breek dus met alle mogelijke vormen van afgoderij, van heidendom! En dát is dan ook de strekking van de regel die wordt vastgelegd: onthoud je van zaken waardoor je je met afgoden bezoedelt: de hoererij, het verstikte en in het algemeen het bloed. Het is voor ons lastig ons te verplaatsen in hun concrete religieuze situatie. Maar in de heidenwereld van die dagen waren dit zulke bekende en in wezen alledaagse zaken: zo zat hun leven in elkaar. Het nuttigen van bloed, gedronken of in het vlees, hoort net als sacramentele prostitutie tot een wereld die gericht is op het deelkrijgen aan goddelijke natuurkrachten. Het eten van rauw vlees hoorde bij de extatische verering van Dionysius, de god van de ongebonden natuurkracht. En heel deze belevingswereld staat haaks op je keren naar de ene ware God, de vader van Jezus Christus. Jij néémt, pákt geen levenskrachten meer, je ontvángt ze, van God. Dus: jullie hoeven echt geen joden te worden, maar wees dan wel - samen met ons - voluit christen! Breek radicaal met alles dat riekt naar het dienen van afgoden. Leef werkelijk van Gods genade alleen! Wat een schitterende oproep van de jodenchristenen! Want wat is in hun eigen geschiedenis - lees het hele OT, lees de rede van Stefanus in hd7 - telkens weer de valkuil: zich afkeren van JHWH, en zich keren tot de afgoden! Er is maar één oplossing, één verlossing: niet het jood-zijn, niet het heiden-wezen, maar Christus volgen! Wat mag je van elkaar verlangen en verwachten? Waar moet je aan voldoen? Samen met Gods genade zó blij, dat we willen breken met alle afgoderij. Als we dit nu eens maken tot het item van al onze bezinning. amen verwerking: Bekijk met elkaar de film Babette s feast (102 min), en spreek daarover samen door. Welke afgoden duiken er bij jou, bij ons, op? Hoe zetten wij Gods genade op het spel? Welke rol spelen hierbij regels en afspraken?

Het Concilie van Jeruzalem en de herbouw van het huis van David Een kritische blik op Handelingen 14:24-15:21

Het Concilie van Jeruzalem en de herbouw van het huis van David Een kritische blik op Handelingen 14:24-15:21 Het Concilie van Jeruzalem en de herbouw van het huis van David Een kritische blik op Handelingen 14:24-15:21 Jos M. Strengholt, 14 februari 2010, Cairo Toen Paulus van zijn eerste zendingsreis terugkeerde

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

HET CONCILIE VAN JERUZALEM

HET CONCILIE VAN JERUZALEM HET CONCILIE VAN JERUZALEM Les 8 voor 25 augustus 2018 De heidenen accepteerden het evangelie en dat was een probleem voor sommige joden. Zouden de heidenen niet onder dezelfde regels moeten leven als

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Middelharnis 9.30, dopen Jasmijn van Loenen, themapreek 3, aansluitend vragen en stellingen

Middelharnis 9.30, dopen Jasmijn van Loenen, themapreek 3, aansluitend vragen en stellingen 1 Middelharnis 9.30, dopen Jasmijn van Loenen, themapreek 3, aansluitend vragen en stellingen ps.111:1,6 ps.19:4 gz.124 voor de doop ps.105:5 na de doop ps.72:1,2,4 ps.96:2,6 zingen koor voorafgaand aan

Nadere informatie

Amazing grace. Preek over Handelingen 15:11

Amazing grace. Preek over Handelingen 15:11 Amazing grace Preek over Handelingen 15:11 Bethelkerk Waddinxveen, 2 september 2012 Orde van dienst Voor de dienst: Psalm 95:1 Votum en groet Zingen: Psalm 95:2,4 Lezing eerste gedeelte van het klassieke

Nadere informatie

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 3 Ruzie en fijngevoeligheid

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 3 Ruzie en fijngevoeligheid Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 3 Ruzie en fijngevoeligheid A) Doel 1. Betekenis benoemen De manier ontdekken van de wijze waarop Paulus het Evangelie verkondigt. 2. Actualiteit aangeven Jongeren gaan

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

[Uitzending 338: Handelingen 15:1 t/m 12]

[Uitzending 338: Handelingen 15:1 t/m 12] [Uitzending 338: Handelingen 15:1 t/m 12] De vorige uitzending sloten we af met de thuiskomst van Paulus en Barnabas in Antiochië. Zij waren weer terug in de stad waar de eerste zendingsreis was begonnen.

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13 Juli 2015 Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag De uitzending van Barnabas en Saulus Lezen: Handelingen 12: 23-13 God gaat aan het werk. De nieuwe fase in de geschiedenis van de wereld begint in dit

Nadere informatie

27Waar blijft het roemen dan? Het is uitgesloten. Door welke wet? Der werken? Neen, maar door de wet van geloof. 28Want wij zijn van oordeel, dat de

27Waar blijft het roemen dan? Het is uitgesloten. Door welke wet? Der werken? Neen, maar door de wet van geloof. 28Want wij zijn van oordeel, dat de ROMEINEN 3: 21-31 21Thans is echter buiten de wet om gerechtigheid Gods openbaar geworden, waarvan de wet en de profeten getuigen, 22en wel gerechtigheid Gods door het geloof in [Jezus] Christus, voor

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen.

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen. Thema: Tekst: Romeinen 15: 7 Liturgie: Lied voor de dienst: EL 212: 1,2: Heer, wat een voorrecht Welkom Lied 971: 1,2,3: Zing een nieuw lied Stilte en begroeting Klein gloria Gebed Kinderkerk Zingen: Samen

Nadere informatie

Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus

Jezus zei tegen Petrus: En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders., vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus Les 6 voor 11 augustus 2018 Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus vervulde die opdracht door naar

Nadere informatie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagenboek Zeven bouwstenen voor een groeiende gemeente Kees de Vlieger Een Kerygma studie 1 Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl

Nadere informatie

Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, om gerechtvaardigd te worden uit geloof in Christus

Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, om gerechtvaardigd te worden uit geloof in Christus 1 Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, uit geloof in Christus, je identiteit ligt in God, 29 mei 2016, eerste zondag na Trinitatis, Oostkerk Gemeente, ook wij zijn in Jezus Christus en niet uit werken

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods 6. Uitverkiezing In dit hoofdstuk zullen we nagaan wat de Bijbel over uitverkiezing en voorbestemming leert. In het volgende hoofdstuk wordt Romeinen 9 besproken. En in hoofdstuk 8 wordt de calvinistische

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Succesvolle gemeenten

Succesvolle gemeenten Succesvolle gemeenten Worden geleid door het Woord En hebben vaders (en moeders) nodig Succesvolle gemeenten Wat is succes? Geluk, een goede uitslag, klapper, knaller, resultaat, een goede afloop, topper

Nadere informatie

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding 1 Paulus brief aan de Romeinen #1 voorbereiding Inhoudsopgave Paulus brief aan de Romeinen - #1 voorbereiding... 1 1. Inleiding... 2 2. Thema van de brief... 3 3. De vijf grote thesen van de brief... 4

Nadere informatie

De Zondag: een stuk geschiedenis de wet in de Bijbel onze praktijk en onze hartslag

De Zondag: een stuk geschiedenis de wet in de Bijbel onze praktijk en onze hartslag De Zondag: een stuk geschiedenis de wet in de Bijbel onze praktijk en onze hartslag 90 160 na Chr., de apostolische vaders. Geen aanwijzingen dat de zondag een rustdag was. Wel samenkomsten 140 590 na

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk.

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk. Paulus in actie Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Er is veel over Paulus te schrijven. Over al zijn werk lees je in het Bijbelrooster. Hij schrijft over zijn bezoeken en persoonlijke

Nadere informatie

Het tweede misverstand is: 2 Als je gelooft in de Here Jezus woont de Geest in je en hoef je dus nergens meer om te bidden of naar te verlangen.

Het tweede misverstand is: 2 Als je gelooft in de Here Jezus woont de Geest in je en hoef je dus nergens meer om te bidden of naar te verlangen. Broeders en zusters, jongens en meisjes Als ik op dit moment aan u en aan jou zou vragen: ben jij vervuld met de heilige Geest en zo ja, waar blijkt dat uit? wat zou je dan antwoorden? Zou je gelijk weten

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 15, Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 15, Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 15, 19-20 Ochtenddienst Broeders en zusters, de Here wil ons deze morgen laten zien dat er twee dingen hoogst belangrijk zijn voor het voortbestaan van

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 1, 5 Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 1, 5 Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 1, 5 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Psalm 18 : 1 en 9 2. Lezing van de wet 3. Zingen : Gezang 157 4. Gebed voor vergeving van de zonden en

Nadere informatie

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u De morgendienst in de Hoeksteen Leek op 16 sep. 2018 Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U hoor naar mijn gebed Vergeef mijn zonden nu

Nadere informatie

Gemeente, in Christus besneden 1. De besnijdenis door geloof * Joodse christenen te Kolosse gingen voor een heilig moeten. Niet-joodse mannen moeten

Gemeente, in Christus besneden 1. De besnijdenis door geloof * Joodse christenen te Kolosse gingen voor een heilig moeten. Niet-joodse mannen moeten Votum groet Zingen Ps 147: 1,7 Wet LB 311 Wij kiezen voor de vrijheid Gebed Lezen Kol. 1: 13-20 Zingen Ps 105: 1,2,3 Lezen Kol. 2: 8-15 Zingen GK 205 Christus aan het kruis verheven Prediking Kol. 2: 11-15

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

Opmerkelijke woorden van Paulus en Petrus

Opmerkelijke woorden van Paulus en Petrus - 1 - Opmerkelijke woorden van Paulus en Petrus We beginnen met 2 Cor. 1:12 waar staat: Want dit is onze roem, het getuigenis van ons geweten, dat wij in heiligheid en reinheid Gods, niet in vleselijke

Nadere informatie

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1 Preek over zondag 21, gehouden op 01-11-09 / p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Ps. 23:1.2.3 Gebed Schriftlezing: Matth. 4:12-25 Zi: Lied 294:1.2.4.5 Preek: Zondag 21 Zi: Gez. 119:1.2.3 Credo: gez. 179b

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 1, Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 1, Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 1, 13-14 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 148 : 1 4. Lezing van de wet 5. Schuldbelijdenis door het zingen van

Nadere informatie

Er is geen intakegesprek of examen voor nodig, en je mag je paspoort thuislaten,

Er is geen intakegesprek of examen voor nodig, en je mag je paspoort thuislaten, Dienstnummer: 1313 zondag: Pinksteren datum: 09-06-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Joël 3:1-5; Handelingen 2:1-16 liederen: ps 87; Lb 675:1; Lb 683; Lb 678:4,5,6;

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Vertaald door: Importantia Publishing Aangepast door: Ruth Klassen Verhaal

Nadere informatie

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51)

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51) Preek door de week+ Zondag 18 juni 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: De liefde van weleer Bijbel: Openbaring 2:1-7 (NBV) Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: 'Dit zegt Hij die de zeven sterren

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

WOORDEN TAAL RESPECT GRENZEN VEILIGHEID

WOORDEN TAAL RESPECT GRENZEN VEILIGHEID Lesbrief WOORDEN TAAL RESPECT GRENZEN VEILIGHEID Verwerkingsvragen Opdrachten MBO - REF KlasseTaal. Goed voor allemaal! Afdeling onderwijs KlasseTaal 2014 2015 2 Opdracht 1 Positieve taal is de sleutel

Nadere informatie

p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Thema: Dubbel dankbaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Thema: Dubbel dankbaar p1732 Terneuzen, 5/11/17 viering HA Liturgie Votum en groet Psalm 92 : 1,2 Gebed Schriftlezing: Matteüs 5,13-16 Filippenzen 2,1-17 Psalm 116 : 1,2,10 Zondag 32 H.C. Preek Dubbel

Nadere informatie

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30 Zondag 21 augustus Leven met het visioen Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13 22 t/m 30 Het zijn geen gemakkelijke lezingen die wij vandaag horen en het klinkt ook niet allemaal even vriendelijk. Ik moet

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 18 (11-05)

De Bijbel Open 2013 18 (11-05) 1 De Bijbel Open 2013 18 (11-05) Op 14 mei is het precies 65 jaar geleden dat in 1948 de staat Israel werd uitgeroepen. U merkt wel dat daar op allerlei manieren publiciteit aan gegeven wordt, positief

Nadere informatie

Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met

Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met mensen. Onze levens zijn getransformeerd. De gelovigen

Nadere informatie

De kracht van Zijn vrede in jou

De kracht van Zijn vrede in jou De kracht van Zijn vrede in jou Romeinen 5: 1 Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede bij God door onze Heere Jezus Christus. 2 Door Hem hebben wij ook de toegang verkregen door het geloof

Nadere informatie

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Markus

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Markus - 1 - Wie is Markus Wie is Markus? Hij is niet één van de apostelen maar hoe heeft hij dan het evangelie van Markus kunnen schrijven? Volgens de overlevering heeft hij dit evangelie in Rome geschreven.

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

We gaan samen weer een stapje verder vanmorgen. Verder op het pad van ons thema: Wat doen we met het evangelie? Themapreek 6 is aan de beurt.

We gaan samen weer een stapje verder vanmorgen. Verder op het pad van ons thema: Wat doen we met het evangelie? Themapreek 6 is aan de beurt. 1 zondag 25 april 2010 themapreek 6 Middelharnis 9.30 ps.19:3,4 ps.119:12 ps.22:4 ps.86:4,7 gz.167 lezen: 1 Corinthe 1:18-25, 9:19-23; 2 Timoteüs 1:5-10 tekst: 1 Corinthe 9:23 Gemeente van onze heerlijke

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Leerstellige verschillen

Leerstellige verschillen Les 7 voor 17 november 2018 Interne conflicten zijn een van de grootste gevaren voor eenheid. De vroege kerk werd geconfronteerd met dit soort conflicten. Ze pakten ze aan en losten ze zodanig op, dat

Nadere informatie

Het aanwijzen van bekwame leiders loste die problemen op en droeg bij tot het vervullen van de missie van de kerk.

Het aanwijzen van bekwame leiders loste die problemen op en droeg bij tot het vervullen van de missie van de kerk. Les 4 voor 28 juli 2018 De groei van de vroege kerk was buitengewoon. Duizenden sloten zich aan bij de kerk, zelfs sommige priesters deden dat. Er ontstonden echter problemen tussen de broeders en zusters.

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Zondag 11 juni Bevestiging van Gerdien Neels tot predikant in algemene dienst van de PKN. Voorbereiding

Zondag 11 juni Bevestiging van Gerdien Neels tot predikant in algemene dienst van de PKN. Voorbereiding Zondag 11 juni 2017 Bevestiging van Gerdien Neels tot predikant in algemene dienst van de PKN 15.00 uur Organist: Hans van Noord Lector: Maaike Lok Voorbereiding Binnenkomst kerkenraad De gemeente wordt

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 - Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

Ik geloof in een nieuw begin.

Ik geloof in een nieuw begin. Dienstnummer: 1296 zondag: 2 e zondag van advent datum: 09-12-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 3: 1-6 liederen: ps 80:1,2; Lb 463:1,3,6,7,8; projectlied;

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Wat zegt God tegen Zijn ongehoorzame kudde?

Wat zegt God tegen Zijn ongehoorzame kudde? Oproep tot bekering. Wat zegt God tegen Zijn ongehoorzame kudde? Jesaja 1:16 16 Was u, reinig u! Doe uw slechte daden van voor Mijn ogen weg! Houd op met kwaad doen, Mattheüs 3:8 8 Brengt dan vruchten

Nadere informatie

Preek over Handelingen 11:1-18: Thema: omarmen of ontvluchten! Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters,

Preek over Handelingen 11:1-18: Thema: omarmen of ontvluchten! Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, Preek over Handelingen 11:1-18: Thema: omarmen of ontvluchten! Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, Enige jaren geleden gebeurde er in blanke kerk in het zuiden van Amerika het volgende.

Nadere informatie

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn,

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn, Dienstnummer: 1259 zondag: 8 e zondag van de herfst datum: 12-11-2017 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Korintiërs 10:16-17; Johannes 6:51-57 liederen: ps 25:2,4; Weerklank

Nadere informatie

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij Bijbelrooster 19 februari 25 februari Thema: Jij en de gemeente Dinsdag 19 februari - Dichtbij En in het midden van de zeven kandelaren Een, de Zoon des mensen gelijk zijnde, bekleed met een lang kleed

Nadere informatie

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen In de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap, wordt de eerste zondag van de advent gesuggereerd als een geschikt moment

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 14, 1-5 Middagdienst Bevestiging ambtsdrager. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 14, 1-5 Middagdienst Bevestiging ambtsdrager. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 14, 1-5 Middagdienst Bevestiging ambtsdrager Broeders en zusters, 1. Zingen : Psalm 33 : 1 3 (over de waarachtigheid van Gods Woord) 2. Gebed voor de

Nadere informatie

Met alle inzet aan uw geloof de deugd toevoegen. 2 moge genade en vrede voor u vermeerderd worden door de kennis van God en van Jezus, onze Heere.

Met alle inzet aan uw geloof de deugd toevoegen. 2 moge genade en vrede voor u vermeerderd worden door de kennis van God en van Jezus, onze Heere. - 1 - Met alle inzet aan uw geloof de deugd toevoegen We gaan lezen in 2 Petrus 1:1 1a Simeon Petrus: Eerst zijn oude Hebreeuwse naam: Simeon (of Simon) en dan zijn nieuwe, door Jezus gegeven naam: Petrus

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam.

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. 1 1 Johannes 4:7-12 Preek 1 Geliefde gemeente, Los zand of heilig vuur? Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. Het eerste thema was

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK Les 5 voor 3 november 2018 De vroege kerk is een geweldig voorbeeld van eenheid. Hoe bereikten ze die eenheid? Kunnen we dezelfde eenheid hebben in de kerk

Nadere informatie

Liturgie van 27 juli 2008. Mededelingen Gebed Lied uit het verzameld Liedboek. Thema: Wat bindt ons? naar aanleiding van de brief aan de Galaten

Liturgie van 27 juli 2008. Mededelingen Gebed Lied uit het verzameld Liedboek. Thema: Wat bindt ons? naar aanleiding van de brief aan de Galaten Liturgie van 27 juli 2008 Thema: Wat bindt ons? naar aanleiding van de brief aan de Galaten Medewerking: Kinderoppas : Cynthia van Dam Kindernevendienst : Henriette van Buren Diaken : Ria Verhoeven Ouderling

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

2 Aan de heiligen in Kolosse, gelovige broeders en zusters die één zijn in Christus. Genade zij u en vrede van God, onze Vader.

2 Aan de heiligen in Kolosse, gelovige broeders en zusters die één zijn in Christus. Genade zij u en vrede van God, onze Vader. Votum groet Zingen Ps 63: 1, 2, 3 Gebed Schriftlezing Kolos 1: 1-8 Zingen Ps 16: 1, 3 Prediking Kolos 1: 3-8 Zingen GK06 115 Nooit kan t geloof Belijdenis Nicea Zingen Ps 16: 4, 5 Dankgebed Collecte Zingen

Nadere informatie

Drie delen. Dia 3 1. wat is discipelschap? 2. wat werkt discipelschap uit? 3. hoe missionair is discipelschap?

Drie delen. Dia 3 1. wat is discipelschap? 2. wat werkt discipelschap uit? 3. hoe missionair is discipelschap? 1 Preek Dia 1 = blanco [1] Een themapreek over discipelschap. Dia 2 Laten we meteen constateren zeggen dat discipelschap in is. Sinds een jaar of twee hoor je de term discipelschap opeens overal. Discipelschap

Nadere informatie

ongelijk span (2 Kor. 6:11-7:1 HSV)

ongelijk span (2 Kor. 6:11-7:1 HSV) juk 5:11 Onze mond heeft zich vrijmoedig voor u geopend, Korinthiërs, ons hart staat wijd open. 12 U neemt geen kleine plaats in ons hart in, maar zelf bent u enghartig. 13 Zet dan ook van uw kant ik spreek

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Bijbelstudies Efezebrief Gameren

Bijbelstudies Efezebrief Gameren Bijbelstudies Efezebrief Gameren Context Verband met 2:1-10 beide geadresseerd aan heidenchristenen beide bevatten contrast tussen vroeger en nu maar: verschillend perspectief 2:1-10 tov God 2:11-22

Nadere informatie