Casus BJG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Casus BJG"

Transcriptie

1 Casus BJG

2 Ondersteuningsvraag Onze dochter Daphne van 7 jaar heeft syndroom van Down. Ze zit op ZMLK onderwijs de St Fransiscusschoolin Veghel. We merken aan haar dat ze zich steeds meer afsluit voor de omgeving. Ook school heeft dat gezien. We kunnen haar moeilijk bereiken en lijken niet tot haar door te dringen. Hoe kunnen we weer beter met haar in contact komen?

3 Eerste huisbezoek Vraagverduidelijking/intakegesprek Gesprek vindt plaats bij vader, ouders zijn gescheiden. Er is sprake van co ouderschap. Daphne gaat met haar oudere broer en zus de ene helft van de week naar vader en de andere helft naar moeder. Vader werkt onregelmatige tijden, moeder zoekt een baan. Vader geeft aan zich chronisch vermoeid te voelen omdat Daphne elke nacht de boel op stelten zet. Hij komt zelf niet tot slapen omdat ze uit bed komt, de laden en de kasten leeghaalt en alles over het traphekje naar beneden gooit. Daphne heeft steeds meer momenten dat ze onbereikbaar lijkt, ze kruipt met een speeltje in een hoekje en sluit zich af voor haar omgeving. Ze reageert niet op het roepen van haar naam

4 Actie BJGer Aantal omgevingen en opvoedsituaties worden in beeld gebracht Omgevingen: Taxi-school-vader thuis-moeder thuis-drie verschillende zorgaanbieders. Wisselende taxichauffeurs, wisselende ouders, wisselende leerkrachten, wisselende begeleiders bij vader thuis en bij de zorgaanbieders. Constant wisselende opvoeders. Een gedeelte van de vakantieweken gaat Daphne naar een logeerplek in Den Bosch maar ook twee weekenden per maand naar Rosmalen. Op woensdagmiddag naar zorgaanbieder in Heeswijk-Dinther Hypothese: Daphne heeft totaal geen beeld meer van waar ze is, wat de opvoeders van haar verwachten. Gevoel van veiligheid is in het geding, daarom trekt ze zich terug in zichzelf.

5 Onderzoeksvraag: wat gebeurt er s nachts bij Daphne waardoor ze zoveel wakker is? Met vader naar haar slaapkamer gekeken. Die was speels en kleurrijk met speelgoed in de hoeken. Vader vertelde dat ze ook wakker werd als het regende op het platte dak. Samen gekeken hoe we de slaapkamer konden versomberen dus prikkelarm maken en vader heeft ook iets gedaan aan het hoorbare regenen. Hij heeft rolluiken geplaatst om het donker te houden en een slot voor op de deur gekocht zodat ze s nachts niet kon gaan rondspoken. De kamer is veilig gemaakt zodat Daphne als ze wakker werd, aangewezen was op de mogelijkheden in de kamer. Een grote kast vol spullen en kleding die ze leeghaalde, werd op de overloop geplaatst. Vader gevraagd een afspraak te maken met de huisarts ivm vermoeidheidsklachten en overbelasting.

6 Huisbezoek 2 Gesprek met moeder om in beeld te krijgen of er gedeelde zorgen dan wel nieuwe informatie is over Daphne. Vader heeft zich in het vorige gesprek negatief uitgelaten over zijn ex vrouw. Moeder laat zich negatief uit over haar ex man. Ze vertelt dat ze de opvoeding van Daphne enorm moeilijk vindt. Daphne lijkt het niet leuk te vinden bij haar. Ze gaat voortdurend bij de voordeur staan en maakt het gebaar van papa. Heel emotioneel vertelt moeder dat ze zelf opgegroeid is met een zus met syndroom van Down. Dat heeft haar jeugd heel negatief beïnvloedt. Ze heeft zich voorgenomen dat haar andere twee kinderen daar absoluut geen last van zullen ondervinden. Intussen weet ze zich geen raad met Daphne maar ook niet met de negatieve gevoelens die ze heeft voor dit meisje. ze verdient beter maar ik vind het heel erg moeilijk om van haar te houden Met zus Susanne van 13 en Bart van 10 gaat het niet goed vertelt moeder. Ze worden allebei besproken in het zorgteam van school. Susanne zit op VMBO en Bart in groep 7.

7 actie BJG-er Onderzoeksvraag: Hoe gaat het met broer en zus en wat voelt Daphne van de gevoelens van moeder ten opzichte van haar? Wat kan moeder haar bieden? Met moeder een tweetal gesprekken gehad en daarna een gesprek met vader en moeder bij elkaar. Daarin is een nieuw ouderschapsplan gemaakt met nieuwe afspraken over het co ouderschap. Voor zowel Daphne als voor haar moeder was het beter als vader het volledige ouderschap op zich nam en moeder een bezoekrecht kreeg. Voor Daphne gekeken naar alle omgevingen en dit gehalveerd. Nu: Alleen bij vader wonen. Niet meer bij moeder. Niet twee maar één oppas (en een reserve oppas) bij vader thuis. Één plek in plaats van drie voor de naschoolse- en logeeropvang. School en taxi blijven in stand. Afspraak maken met Suzanne en Bart over thuissituatie.

8 Gesprek met 14 jarige Suzanne en 11 jarige Bart. In het gesprek kwam naar voren dat ze beiden erg veel last hadden van de scheiding van ouders. Bij het wegbrengen en ophalen kon het niet zonder heen en weer gemopper van ouders. Nooit kon het eens normaal gaan, aldus Susanne en Bart. Ze hadden de wens dat ouders bij het wegbrengen eens een kopje koffie bleven drinken en even bleven kletsen. De kinderen ervaren ook dat er veel aandacht gaat naar Daphne, hun lieve zusje met Down. Zelf voelden ze zich ook verantwoordelijk voor haar welzijn. Ze zagen hier ook de zorgen van ouders en wilden hen niet belasten met hun eigen zorgen en/of wensen. Ze probeerden niet teveel te vragen aan hen. Dat maakte wel dat ze allebei huilden bij het vertellen. we hebben elkaar werd gezegd. Ouders leken dit niet zelf te signaleren. Ze waren druk met elkaar en met Daphne.

9 Actie BJG-er Omdat Susanne en Bart geen steun ondervonden van ouders werd aan hen gevraagd bij wie ze wel terecht konden als ze zich niet goed in hun vel voelden. Ze wisten wel WIE ze daar bij wilden betrekken maar deden het gewoon niet. Samen met hen een lijst van vertrouwenspersonen gemaakt. Dit waren opa s en oma s een tante, een oudere neef, een oppas, moeder van vriendje, buurvrouw, vriendin van Susanne. Totaal ongeveer 12 mensen. Deze mensen uitgenodigd voor een Sociale Netwerk Versterking bijeenkomst op een zaterdagmiddag. Vanzelfsprekend horen hier ouders ook bij maar die besloten dat ze niet samen in een ruimte wilden zijn, dus waren afwezig. Uit deze bijeenkomst kwamen acties en afspraken met Susanne en Bart. Dit varieerde van een maandelijks terugkomend dagje shoppen met tante tot een wekelijks telefoontje met opa waarin Bart niet mocht zeggen het gaat wel goed Alle genodigden waren blij iets te kunnen betekenen voor de kinderen en wilden hier aandacht voor houden. Er was een plan van aanpak en er werd ook een terugkom moment gepland om opnieuw te evalueren en te kijken naar de stand van zaken.

10 Actie BJG-er deel 2 Later hebben de kinderen op neutraal terrein en met ieder een vertrouwenspersoon naast zich de SNV flap waarop de memo s zaten, uit te leggen aan hun ouders. De vertrouwenspersoon was voor hen belangrijk omdat ze het gevoelige onderwerp van aandacht tekort hiermee wel moesten benoemen. Susanne en Bart gaan naar een brussengroep broer en zus van kind met beperking.

11 Resultaten Daphne laat zich meer zien, lijkt rust te krijgen. Slaapt beter door en na circa drie maanden begint ze van gebarentaal over te gaan op de eerste woordjes zeggen. Ze kruipt niet meer in haar isolement. Er is weer ruimte voor ontwikkeling! Met behulp van picto s thuis wordt haar dag heel duidelijk voor haar. Moeder had even tijd nodig om te accepteren dat Daphne niet kreeg bij haar wat ze nodig had. Het was een moeilijk besluit maar het gaf haar onmiddellijk een gevoel van opluchting toen de kogel door de kerk was. Ze heeft hier haar weg in gevonden. Susanne en Bart voelden zich heel gehoord door het netwerk om hen heen en waren trots en blij hoe het was verlopen. Ze hadden nu een groep mensen waar ze op moeilijke momenten op terug konden vallen. Ouders werden zich meer bewust van de situatie in het geheel. Wat dit betekende voor hun kinderen en hebben een poosje geprobeerd om dat kopje koffie te drinken bij elkaar.

12 Tijdsinvestering 5 huisbezoeken á 2 uur SNV á 4 uur Terugkoppeling SNV aan ouders á 2 uur Evaluatie en afsluitingsgesprek. á 1,5 uur Tel. gesprekken met de schoolmaatschappelijk werkers. Tel. gesprekken met de school van Daphne Tel. gesprekken met de begeleiders van Daphne die bij vader werken. Mailverkeer Rapportage en verantwoording in het systeem van werkgever Overleggen intern voor advies en samenwerking Ruw geschat circa uren

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Casusconceptualisatie formulier

Casusconceptualisatie formulier Casusconceptualisatie formulier Naam therapeut. Datum: mei 2018 Initialen cliënte T. 17 jaar Korte omschrijving van de cliënt (zoals: leeftijd, huidige relaties en bezigheden, kinderen en enkele belangrijke

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Beter teveel dan te weinig: communiceren met ouders. Dr. Suzanne Jansen Gedragswetenschapper

Beter teveel dan te weinig: communiceren met ouders. Dr. Suzanne Jansen Gedragswetenschapper Beter teveel dan te weinig: communiceren met ouders Dr. Suzanne Jansen Gedragswetenschapper Aanleiding onderzoek Goede samenwerking verhoogt kwaliteit geboden ondersteuning -> verhoogt kwaliteit van leven

Nadere informatie

Een therapeutisch voorleesverhaal voor jonge kinderen van gescheiden ouders. Via-Art. Door Shantella de Visser, Via-Art.nl

Een therapeutisch voorleesverhaal voor jonge kinderen van gescheiden ouders. Via-Art. Door Shantella de Visser, Via-Art.nl Een therapeutisch voorleesverhaal voor jonge kinderen van gescheiden ouders. Door Shantella de Visser,.nl Vooraf: Je kunt dit verhaal aan je kind voorlezen wanneer je zelf in staat bent om met de emoties

Nadere informatie

Kikkertje en de geheime schatkistjes

Kikkertje en de geheime schatkistjes Kikkertje en de geheime schatkistjes VOORWOORD Fibromyalgie informatie brochure Elske Gijbels-Schaap (2015 ) 0 Voorwoord : Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn

Nadere informatie

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag door een scholier 2078 woorden 25 april 2003 6,1 17 keer beoordeeld Auteur Maggie Rob Eerste uitgave 1998 Vak Engels 1. Zakelijke gegevens a. Auteur:

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

De gezamenlijke afspraken die hieruit voorvloeien worden overgenomen in het echtscheidingsconvenant.

De gezamenlijke afspraken die hieruit voorvloeien worden overgenomen in het echtscheidingsconvenant. Bijlage 2 Werkblad ouderschapsplan In dit werkblad staan onderwerpen genoemd die beschreven kunnen gaan worden in het uiteindelijke ouderschapsplan. De vragen zijn enerzijds bedoeld om jullie mening te

Nadere informatie

Alleenstaande opvoeders steunen elkaar

Alleenstaande opvoeders steunen elkaar Alleenstaande opvoeders steunen elkaar Riny Koersen, orthopedagoge, Community Support Het aantal alleenstaande ouders in Nederland blijft toenemen. Opvoeden en grootbrengen in één hand. In de Gemeente

Nadere informatie

OUDERSCHAPSPLAN als. trait-d union

OUDERSCHAPSPLAN als. trait-d union OUDERSCHAPSPLAN als trait-d union E.Groenhuijsen, 06-10-2011 1 Ouderschapslan als trait-d union Teveel kinderen verloren door scheiding het contact met een van de ouders (25%). Politiek, professionals

Nadere informatie

Ik ben Mirjam Krieg. Ik ben in 1933 geboren in Amsterdam. Eerder dat jaar waren mijn ouders met mijn zus Duitsland

Ik ben Mirjam Krieg. Ik ben in 1933 geboren in Amsterdam. Eerder dat jaar waren mijn ouders met mijn zus Duitsland Ik ben Mirjam Krieg. Ik ben in 1933 geboren in Amsterdam. Eerder dat jaar waren mijn ouders met mijn zus Duitsland ontvlucht. De nazi-praktijken reisden hen echter achterna. Zo mocht ik als Joods meisje

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders

Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders Resultaten focusgroep gescheiden ouders Onderdeel van het project Kind Centraal Capelle aan den IJssel Inleiding De afgelopen jaren is het aantal scheidingen

Nadere informatie

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal Brief schrijven, HELP IK KAN HET NIET ALLEEN. En toen kwamen de acties opgang. Een PowerPoint in de klas, oproep door Jennifer (mijn coach) van Kienhuis Hoving, een

Nadere informatie

# H E T Z A N D K A S T E L E N P R O G R A M M A E n d e k i n d e r e n s c h e i d e n m e e...! Hoe vertel je het de kinderen?

# H E T Z A N D K A S T E L E N P R O G R A M M A E n d e k i n d e r e n s c h e i d e n m e e...! Hoe vertel je het de kinderen? # H E T Z A N D K A S T E L E N P R O G R A M M A E n d e k i n d e r e n s c h e i d e n m e e....! Hoe vertel je het de kinderen? TIPS VOOR OUDERS Veel scheidende ouders vinden het moeilijk om aan hun

Nadere informatie

Maar als zijn ouders uit bed komen, zijn ze vrolijk en gaan ze gezellig ontbijten. Daarna worden de taken verdeeld die op zaterdag gedaan moeten

Maar als zijn ouders uit bed komen, zijn ze vrolijk en gaan ze gezellig ontbijten. Daarna worden de taken verdeeld die op zaterdag gedaan moeten Edelhart Heb je het al gehoord? Ik ga verhuizen. Ja echt waar, ik alleen. Mijn ouders doen zo moeilijk, dat ik er geen zin meer in heb. Ik heb mijn rugzak van school al vol gedaan met alle spullen die

Nadere informatie

Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen.

Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen. Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen. Het houdt je misschien je leven lang bezig: Wie vertel

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB

NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB Getuigenissen van een ouder Ik weet eigenlijk niet goed waarvoor ik allemaal op het CLB terecht kan. Als ik het woord CLB hoor, dan begint het lampje problemen direct te knipperen.

Nadere informatie

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n W E R K B O E K E C H T S C H E I D I N G, S T E U N J E K I N D M I J N W E R K B O E K Dit werkboek is speciaal voor kinderen met gescheiden ouders. Er zijn

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Lotta uit de Kabaalstraat

Lotta uit de Kabaalstraat Astrid Lindgren Lotta uit de Kabaalstraat vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur met tekeningen van Alex de Wolf Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Lotta is zo kinderachtig Mijn broer heet Jonas en ik heet

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Door mijn leven liep een doorbroken streep

Door mijn leven liep een doorbroken streep Door mijn leven liep een doorbroken streep Door mijn leven liep een doorbroken streep Alex Does Schrijver: Coverontwerp: ISBN: Alex Does DEEL 1. Ik schrijf over mijn leven wat ik tot nu toe gehad hebt,

Nadere informatie

Protocol bij scheiding

Protocol bij scheiding Protocol bij scheiding De gevolgen van een scheiding tussen vader en moeder kunnen voor een kind ingrijpend zijn. Dit protocol is een poging de gevolgen zoveel mogelijk in goede banen te leiden. 1. Anders

Nadere informatie

Cursus DE MACHTIGE MINDSET

Cursus DE MACHTIGE MINDSET Cursus DE MACHTIGE MINDSET Gelukkig worden, begint met de vraag: Wat houdt mij tegen? Neale D. Walsch Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet om gelukkiger

Nadere informatie

SPREEKBEURT PAKKET. Hoi!

SPREEKBEURT PAKKET. Hoi! SPREEKBEURT PAKKET Hoi! Wat goed dat jij je spreekbeurt gaat houden over Villa Pinedo, dé plek voor kinderen met gescheiden ouders. Bij Villa Pinedo kunnen kinderen van gescheiden ouders terecht om hun

Nadere informatie

Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart keer beoordeeld. Nederlands. KanjerGuusje Mijn leven is van mij. Inhoudsopgave. Jaar van 1 e uitgave

Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart keer beoordeeld. Nederlands. KanjerGuusje Mijn leven is van mij. Inhoudsopgave. Jaar van 1 e uitgave Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart 2016 0 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands KanjerGuusje Mijn leven is van mij Inhoudsopgave Titel Schrijver Jaar van 1 e uitgave Genre Onderwerp

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

Sorpresa! Een verrassing voor DANIEL FELIPE en Jelle

Sorpresa! Een verrassing voor DANIEL FELIPE en Jelle Sorpresa! Een verrassing voor DANIEL FELIPE en Jelle * 1. Daniel Felipe en zijn vriend Jelle Dit zijn Daniel Felipe en Jelle. Daniel Felipe heeft zijn jas aan. Jelle heeft alleen zijn kap op zijn hoofd.

Nadere informatie

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Je kind als tolk? Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Dit is Yara. Ze is 10 jaar oud. Yara woont 1 jaar in Nederland. Ze woont hier met haar vader, twee broertjes en haar moeder Suzan. Yara gaat naar school.

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Bruin &Wit Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Mireille de Vries - Numbi A mani zit nog even bij haar papa. Ze hebben net twee geweldige vakantieweken met elkaar doorgebracht. Ze zijn tien dagen naar Afrika

Nadere informatie

Zo maakt MEE meedoen mogelijk

Zo maakt MEE meedoen mogelijk werk mediation uw mening ervaringsdeskundigheid Klik op de onderwerpen voor filmpjes en verhalen uit het dagelijks leven van mensen met een beperking. onafhankelijke cliëntondersteuning Zo maakt MEE meedoen

Nadere informatie

Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation

Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation Een koerswending in de geschiedenis van Blessed Generation Ruiru, 25 oktober 2014 Jambo nieuwsbrieflezers ( Hallo in Swahili) Habari? ( Hoe gaat het? ) Mzuri sana ( Het gaat goed ) In de vorige nieuwsbrief

Nadere informatie

Van CSG tot aangifte. Hans Berghout en Mienetta Groenendaal

Van CSG tot aangifte. Hans Berghout en Mienetta Groenendaal Van CSG tot aangifte Hans Berghout en Mienetta Groenendaal Casus Op een maandag komt er een melding bij de zedenpolitie binnen dat op de X-school, een 12-jarig meisje gemeld heeft dat ze de vorige dag

Nadere informatie

Wij weten hoe het voelt

Wij weten hoe het voelt www.freya.nl Twitter: @Freya_NL facebook.com/freyanl Wij weten hoe het voelt Om je heen lijkt iedereen zomaar kinderen te krijgen. Bij jou blijft die zo gewenste zwangerschap uit. Bij Freya weten we als

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl

Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl n Echtscheiding en kinderen Kinderen zien het gezin waarin zij zijn grootgebracht vaak als een eenheid die er altijd was

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Mantelzorg

Hoofdstuk 31. Mantelzorg Hoofdstuk 31. Mantelzorg Samenvatting Mantelzorg is zorg aan een bekende uit de eigen omgeving, die voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is en kan bestaan uit het huishouden doen, wassen

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN De Vloer Op Jr. in de klas Captijn (2016) INHOUD INLEIDING... 3 OPDRACHTEN... 3 INTEGRATIE EN DISCRIMINATIE... 3 ROT OP NAAR JE EIGEN LAND... 3 VOOR MIJ BEN JIJ EEN NUMMER...

Nadere informatie

Wanneer ouders kiezen voor een omgangsregeling ontvangt de ouder waar het kind woont de kinderbijslag en eventueel de éénouderheffingskorting.

Wanneer ouders kiezen voor een omgangsregeling ontvangt de ouder waar het kind woont de kinderbijslag en eventueel de éénouderheffingskorting. Omgangsregeling en co-ouderschap Inleiding In het algemeen is het voor ouders geen eenvoudige zaak om goede afspraken over een omgangsregeling of het co-ouderschap te maken. Niet alleen moeten de ouders

Nadere informatie

Gezinshuis Vreugdevol

Gezinshuis Vreugdevol Gezinshuis Vreugdevol Jan, Liezeth, Jesse, Ruben, Anne-Ruth, Timo en Jessey Een gewoon gezin met 5 kinderen, waarvan 2 kinderen met een verstandelijke beperking en autisme. De kinderen wonen permanent

Nadere informatie

Maandkalender & bulletin Jaargang: datum: 27 nov. 2017

Maandkalender & bulletin Jaargang: datum: 27 nov. 2017 Maandkalender & bulletin Jaargang: 21-07 datum: 27 nov. 2017 november 27 nieuwsbrief 7 28 29 30 1 4 5 Sinterklaas op school 6 9.30 uur start school 7 8 11 20.00 uur MR Padland 12 Aanschuiftafel locatie

Nadere informatie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 4 De familie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 4 De familie Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 4 De familie 1 Woorden 1 de baby 2 de broer 3 de familie 4 de fles 5 de luier 6 de melk 7 de moeder 8 de oma 9 de opa 1 10 de vader 11 de zus 12 de hond 2 Schrijf de

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Getrouwd. met het ziekenhuis

Getrouwd. met het ziekenhuis TEKST: MEREL REMKES FOTOGRAFIE: JAN-WILLEM HOUWELING Getrouwd met het ziekenhuis Medisch specialist ben je niet alleen. In het ziekenhuis staat er een team om je heen, maar aan het thuisfront ook. Want

Nadere informatie

Het verhaal van een bijzonder meisje gebaseerd op een waar gebeurde casus

Het verhaal van een bijzonder meisje gebaseerd op een waar gebeurde casus Lotte Het verhaal van een bijzonder meisje gebaseerd op een waar gebeurde casus Voorgeschiedenis: Meisje van 14 jaar. Hobby: hockey en winkelen met vriendinnen HAVO, 2 e klas. Ouders zijn gescheiden: woont

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl DOORSCHUIVEN GROEPEN Op maandag 29 juni en donderdag 2 juli worden de groepen

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Lucie en hare moeder

Lucie en hare moeder Lucie en hare moeder Reinoudina de Goeje bron. Jacs. G. Robbers, Rotterdam 1870 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001luci01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Lucie en hare moeder, door Agatha.

Nadere informatie

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor dienst voor Contextbegeleiding Mobilé Groot Begijnhof 26 9040 Sint-Amandsberg tel: 09/ 238 44 40 fax: 09/ 229 34 85 e-mail: mobile@vzwdesteiger.be website: www.vzwdesteiger.be WEGWIJS IN MOBILE dienst

Nadere informatie

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder Edward van de Vendel De grote verboden zolder Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij 2017 www.queridokinderboeken.nl www.edwardvandevendel.com Copyright 2017 Edward van de Vendel Niets

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

Familiegroepsplan in Oldenzaal. Terugblik na een jaar transformatie

Familiegroepsplan in Oldenzaal. Terugblik na een jaar transformatie Familiegroepsplan in Oldenzaal Terugblik na een jaar transformatie Familiegroepsplan in Oldenzaal Als één van de weinige gemeenten heeft de gemeente Oldenzaal het familiegroepsplan structureel ingebed

Nadere informatie

Casuïstiek Jeugdgezondheidszorg

Casuïstiek Jeugdgezondheidszorg Bijlage 8d Casuïstiek Jeugdgezondheidszorg De trainer kan zelf voor het onderdeel Werken met de meldcode onderstaand casusmateriaal gebruiken, samen met het casuïstiekformat (zie bijlage 8). Dit maakt

Nadere informatie

Verslag Conferentie informele zorg, ActiVite 22 november 2017

Verslag Conferentie informele zorg, ActiVite 22 november 2017 Verslag Conferentie informele zorg, ActiVite 22 november 2017 De zaal reageert opgelucht als trainingsacteurs Barbara Oppelaar en Linde Löbert van Ervarea vertellen dat ze geen rollenspellen hoeven te

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN Opdracht 1 de collega s de overeenkomst het werkoverleg de bedrijfsarts Opdracht 8 Rosmalen, 25 maart Hallo papa, Hoe gaat het met je? Met mij gaat het heel goed!

Nadere informatie

Leerdoelen Spraaktaal Kids

Leerdoelen Spraaktaal Kids Leerdoelen Spraaktaal Kids Ik ben ik! kent eigen voor- en achternaam en namen van ouders kan benoemen hoe hij/zij eruitziet weet op welke dag in welk jaar hij/zij is geboren kan benoemen wat er in/aan

Nadere informatie

Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Persoonlijk voorwerp presenteren

Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Persoonlijk voorwerp presenteren Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Persoonlijk voorwerp presenteren Link naar de Prezi: http://prezi.com/tqiod1asarcg/kersenpitje/?kw=view-tqiod1asarcg&rc=ref-19707371 Het kussentje is gevuld met kersenpitjes.

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

Utrecht, maart Rutgers Arthur van Schendelstraat MJ Utrecht Postbus GA Utrecht

Utrecht, maart Rutgers Arthur van Schendelstraat MJ Utrecht Postbus GA Utrecht Arthur van Schendelstraat 696 3511 MJ Utrecht Postbus 9022 3506 GA Utrecht +31(0)30 231 34 31 office@rutgers.nl www.rutgers.nl www.rutgers.international Utrecht, maart 2017 BIC ABNA NL 2A IBAN NL18 ABNA

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

Steekproef huishoudelijke hulp Gemeente IJsselstein

Steekproef huishoudelijke hulp Gemeente IJsselstein Steekproef huishoudelijke hulp Gemeente IJsselstein Steekproef Hulp bij Huishouden gemeente IJsselstein juni-juli 2018 Datum 30 juli 2018 Referentie MEE Utrecht, Gooi & Vecht Auteur Quinta de Lamboy 1.

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Mijn moeder sleurde ons mee in haar verdriet

Mijn moeder sleurde ons mee in haar verdriet BN er langs de meetlat Mijn moeder sleurde ons mee in haar verdriet Tatum Dagelet (41) was een kleuter toen haar ouders uit elkaar gingen. Haar vader zag ze daarna veel minder; haar moeder bleef somber.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Vluchten voor een glimlach

Boekverslag Nederlands Vluchten voor een glimlach Boekverslag Nederlands Vluchten voor een glimlach door Peter Vervloed Boekverslag door een scholier 1518 woorden 11 mei 2006 6,3 33 keer beoordeeld Auteur Genre Peter Vervloed Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Na 23 jaar weer terug naar Maluku zonder mijn ouders

Na 23 jaar weer terug naar Maluku zonder mijn ouders Na 23 jaar weer terug naar Maluku zonder mijn ouders Dit was niet zomaar een vakantie om te zeggen: spullen inpakken en go. Deze reis, in oktober 2015, was juist bijzonder en extra spannend! Na goede gesprekken

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

Om een of andere reden zijn ze daar allebei heel tevreden

Om een of andere reden zijn ze daar allebei heel tevreden Tweelingen Anna en Thijs wonen in de Verlegenstraat. Zo heet hun straat niet echt. Ze is vernoemd naar een Franse schilder. Fer. Léger staat er op het straatnaambordje. Maar als je de naam hardop uitspreekt

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig.

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig. Ik wil sjoelemo (Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met kinderen tot ± 12 jaar) Een verhaaltje om in de klas voor te lezen. Een oefening om te doen in het gezin. Dit verhaaltje gaat over gevoelens;

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

Vijf belangrijke aandachtspunten voor co-ouderschap. mr. Judith M. van den Nieuwenhuijsen-Duits

Vijf belangrijke aandachtspunten voor co-ouderschap. mr. Judith M. van den Nieuwenhuijsen-Duits Vijf belangrijke aandachtspunten voor co-ouderschap mr. Judith M. van den Nieuwenhuijsen-Duits Uw scheiding, ook onze zorg Wanneer u en uw partner besluiten te gaan scheiden moet er veel geregeld worden.

Nadere informatie

2. Onze lieve zoon, broer, zwager, oom en vriend is niet meer bij ons

2. Onze lieve zoon, broer, zwager, oom en vriend is niet meer bij ons 1. Verdrietig, maar vol dankbaarheid voor alle goede zorgen en liefde die wij van hem mochten ontvangen, geven wij kennis van het overlijden van mijn maatje en onze lieve vader.. 2. Onze lieve zoon, broer,

Nadere informatie

Wat is uw relatie met uw overleden naaste? Ik ben zijn/haar:

Wat is uw relatie met uw overleden naaste? Ik ben zijn/haar: Wat is uw relatie met uw overleden naaste? Ik ben zijn/haar: Ervaringen Palliatieve Zorg Thuiszorg Dichtbij > Wat is uw relatie met uw overleden naaste? Ik ben zijn/haar: 37% 52% 7% 4% echtgeno(o)t(e)partner

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

inspireren motiveren verantwoordelijk zijn

inspireren motiveren verantwoordelijk zijn Lied voor de veertigdagentijd en Pasen 2019 Jezus ging op weg naar het feest dat Pasen heet. Hij vertelde onderweg dat God mensen niet vergeet. Hij zei: Pak mijn hand, dan help ik jou. Pak mijn hand, een

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling Versie februari 2012 Je huilde Logisch, je was nog zo klein En wat kon je anders Wanneer er niemand voor je kon zijn? Ik heb het geprobeerd Maar ik was

Nadere informatie

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart 2007 5.6 12 keer beoordeeld Auteur Genre Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Vak Engels Mening, Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

SPREEKRECHT VAN EEN MOEDER

SPREEKRECHT VAN EEN MOEDER SPREEKRECHT VAN EEN MOEDER Als eerste wil ik u bedanken voor de gelegenheid om spreekrecht te kunnen uitoefenen. Ik zou willen uitleggen wat de waarde daarvan is en hoeveel pijn het heeft gedaan dat ik

Nadere informatie

Handjehelpen Inwerkdag Social Work

Handjehelpen Inwerkdag Social Work Handjehelpen Inwerkdag Social Work 2019 Welkom Verwachtingen vandaag Introductie Toelichting programma Praktisch mededelingen Beveiligde link krijg je toegestuurd. Programma Praktische mededelingen Introductie

Nadere informatie

1.De titel(eventuele ondertitel) Babs! 2. De naam van de auteur Gerda Ronhaar 3. Het(eventuele) motto - 5. De druk

1.De titel(eventuele ondertitel) Babs! 2. De naam van de auteur Gerda Ronhaar 3. Het(eventuele) motto - 5. De druk Boekverslag door E. 2492 woorden 5 januari 2015 6 5 keer beoordeeld Auteur Gerda Ronhaar Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak Nederlands Zakelijke gegevens: 1.De titel(eventuele ondertitel) Babs! 2.

Nadere informatie