MEMO. Datum : 14 november Aan. Van. Onderwerp : Toelichting op verordeningen Participatiewet. : De leden van de raad.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEMO. Datum : 14 november Aan. Van. Onderwerp : Toelichting op verordeningen Participatiewet. : De leden van de raad."

Transcriptie

1 MEMO Datum : 14 november 2014 Aan Van : De leden van de raad : College van B&W Onderwerp : Toelichting op verordeningen Participatiewet Inleiding In dit memo wordt de kern van de verordeningen beschreven waarbij aangegeven is waar de beleidsruimte zit en welke keuzes daarin zijn gemaakt en met welke argumentatie. De verordeningen kennen een reguliere opbouw van de artikelen (juridisch gedeelte) en aansluitend een algemene toelichting. Verder wordt in de verordeningen een specifieke toelichting gegeven op artikelen die een nadere uitleg behoeven. Hiervoor wordt u verwezen naar de verordeningen. De invoering van de Participatiewet kan situaties opleveren die op dit moment nog niet goed kunnen worden voorzien. Daarom hebben wij, afgezien van de verordening cliëntenparticipatie, in iedere verordening een hardheidsclausule opgenomen waardoor het College in bijzondere gevallen beargumenteerd af kan wijken van de bepalingen in de verordening. Daar waar we als gemeente beleidsruimte hebben kan altijd worden afgeweken van de artikelen in de verordeningen. Voor de wettelijke bepalingen geldt geen beleidsruimte. Die moeten wij strikt uitvoeren en handhaven. In de uitvoeringspraktijk wordt bij het toepassen van de regels, ook rekening gehouden met de mate van verwijtbaarheid van het gedrag en de omstandigheden van de werkzoekende. Wij gaan uit van de professionaliteit van de consulent om daarbij een zorgvuldige afweging te maken. Indien na evaluatie blijkt dat de verordeningen ongewenste maatschappelijk effecten hebben, zullen wij u informeren en waar mogelijk met voorstellen komen om de verordeningen aan te passen. Toelichting per verordening 1. Maatregelverordening Participatiewet 2015 De Participatiewet en de IOAW/IOAZ zijn vangnetregelingen. Werk gaat vóór uitkering. Iedereen is op de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor de voorziening in zijn bestaan door het verrichten van arbeid. Pas als dat niet mogelijk is, kan een beroep op uitkering worden gedaan. Zodra iemand zich meldt voor het aanvragen van een uitkering worden er aan de belanghebbende verplichtingen opgelegd om alles in het werk te stellen om alsnog werk te krijgen. Als wordt geconstateerd dat de uitkeringsgerechtigde zich niet of in onvoldoende mate houdt aan de geldende verplichtingen of indien er sprake is van verwijtbare gedragingen moet de bijstand tijdelijk worden verlaagd. Bij het vaststellen van de maatregelen die in deze verordening zijn geregeld is rekening gehouden met de strengere wettelijke maatregelen voor

2 arbeidsverplichtingen die vanaf 1 januari 2015 gelden zonder daarbij de proportionaliteit en zorgvuldigheid uit het oog te verliezen. Overeenkomstig het raadsvoorstel Aanvullende maatregelen MAU (corsanr ) zijn de maatregelen verhoogd. De ruimte zit in de spreiding en het percentage van de verlaging voor de niet geüniformeerde maatregelen (niet in de Wet bepaald). Er is voor gekozen om de lijn van de geüniformeerde maatregelen (bij wet bepaald), waarbij de sancties drie keer zo hoog zijn geworden, aan te houden. Dit uitgangspunt is gecontinueerd in de niet geüniformeerde maatregelen die zijn opgenomen in deze verordening. Tevens is voor deze lijn gekozen omdat deze aansluit bij de maatregelen die wij treffen in het kader van de MAU. 2. Verordening Individuele inkomenstoeslag 2015 De huidige langdurigheidstoeslag vervalt met ingang van Hiervoor komt de Individuele inkomenstoeslag in de plaats. Naast het bepalen van de hoogte van de toeslag, de periode dat men een laag inkomen heeft, is het criterium 'geen uitzicht op inkomensverbetering' door het Rijk aan de regeling toegevoegd. Bij de beoordeling van het criterium 'geen uitzicht op inkomensverbetering' moet het college rekening houden met de omstandigheden van de persoon. In artikel 36, tweede lid, van de Participatiewet is bepaald dat tot die omstandigheden in ieder geval worden gerekend: de krachten en bekwaamheden van de persoon, en; de inspanningen die de persoon heeft verricht om tot inkomensverbetering te komen. Uitgangspunten nieuwe verordening individuele inkomenstoeslag: Financieel solide: handhaven van de periode langer dan 5 jaar een inkomen tot maximaal 100% van de bijstandsnorm voor levensonderhoud; Financieel solide: de hoogte van de toeslag handhaven, te weten: o Gehuwden en/of samenwonenden 162 euro, o Alleenstaande ouder (kind jonger dan 18 jaar) 145 euro en o alleenstaande van 21 jaar en ouder 114 euro. Nieuw: geen recht op toeslag bij onvoldoende inspanning om de eigen inkomenssituatie te verbeteren en in een periode van 5 jaar een maatregel heeft gekregen wegens schending van de arbeidsverplichtingen; Nieuw: vanwege het versterken van de eigen verantwoordelijkheid en het individuele karakter van de regeling wordt de individuele Inkomenstoeslag uitsluitend op aanvraag verstrekt. Bepalen referteperiode Bepalen bijstandsnorm Bepalen hoogte toeslag De referteperiode blijft gehandhaafd vanuit het oogpunt van financieel duurzaam solide beleid uitgaande van budgettaire neutraliteit. Bijstandsnorm blijft gehandhaafd vanuit het oogpunt van financieel duurzaam solide beleid uitgaande van budgettaire neutraliteit. De hoogte toeslag blijft gehandhaafd vanuit het oogpunt van financieel duurzaam solide beleid uitgaande van budgettaire neutraliteit.

3 Extra opgenomen: artikel 4 uitsluitingsgronden. Als de werkzoekende een maatregel opgelegd heeft gekregen in het kader van de arbeids- en of reintegratieverplichtingen wordt de werkzoekende uitgesloten van individuele inkomenstoeslag. Uitsluitend op aanvraag verstrekken Dit past in de lijn van het coalitieakkoord waarbij het verhogen van de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid speerpunten zijn en de maatregelen die getroffen worden in het kader van de MAU. Dit past in de lijn van het coalitieakkoord waarbij het vergroten van de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid speerpunten zijn. 3. Verordening individuele studietoeslag gemeente Enschede 2015 De Participatiewet introduceert een studieregeling in de Participatiewet: de individuele studietoeslag. Deze toeslag moet worden aangemerkt als een vorm van bijzondere bijstand (artikel 5 onderdeel d Participatiewet). Met de studieregeling krijgen gemeenten de mogelijkheid om aan mensen van wie is vastgesteld dat ze niet in staat zijn 100 procent van het minimumloon te verdienen, een individuele studietoeslag te verstrekken als ze studeren. De gedachte achter de individuele studietoeslag is dat het voor deze groep werkzoekenden vaak moeilijk is om de studie te combineren met een bijbaan. Bepalen van de hoogte van de toeslag De wens om de toeslag budgettair neutraal te houden in combinatie met de hoogte van de rijksbijdrage het aantal ingeschatte aanvragen voor deze toeslag heeft als resultaat een jaarlijks bedrag van 850 euro. Bepalen van de frequentie van de aanvraag Bepalen van de frequentie van de uitbetaling Extra opgenomen in de verordening: beëindigen toeslag zodra studie beëindigt' bij artikel 3 en verplicht wijzigingen doorgeven' bij artikel 4. In de verordening is bepaald dat de studietoeslag jaarlijks kan worden aangevraagd. In de keuze is het advies van het UWV meegenomen: het UWV geeft aan dat gezien de beperkingen in de persoon gelegen een frequentere aanvraag wordt afgeraden. Om recht te doen aan de functie van inkomensondersteuning, wordt deze toeslag in gelijke maandelijkse delen uitbetaald. Hier had ook gekozen kunnen worden voor een jaarlijkse uitbetaling. Om recht te doen aan de functie van inkomensondersteuning, wordt deze toeslag in gelijke maandelijkse delen uitbetaald. De kanttekening vanuit fiscaal oogpunt is dat een maandelijkse uitbetaling wordt gezien als een periodieke verstrekking van bijzondere bijstand die niet bestedingsgebonden is maar inkomensaanvullend en daarmee een belaste verstrekking. Echter, de kans dat het cumulatief van inkomen en toeslag boven de belastbare inkomensgrens zal uitkomen is verwaarloosbaar. Deze artikelen zijn opgenomen om te voorkomen dat de toeslag blijft doorlopen na het beëindigen van de studie en om te voorkomen dat wij onterechte onverschuldigde betalingen moeten terugvorderen waardoor schulden ontstaan.

4 4. Re-integratieverordening Participatiewet gemeente Enschede 2015 De Participatiewet draagt het college op de werkloze inwoners te ondersteunen bij hun arbeidsinschakeling en deelname aan het economisch en maatschappelijk leven (artikel 7, onder a.). De re-integratie maakt integraal onderdeel uit van deze wet. In de wet staat dat de raad hiervoor bij verordening regels stelt (artikel 8a, lid 1). De verordening regelt de voorzieningen die het college de werkloze inwoner voor zijn arbeidsinschakeling kan aanbieden. Dit betekent niet dat een individuele klant recht heeft op zo'n voorziening. m.b.t. de in te zetten instrumenten en middelen Invulling beleid no risk -polis Extra opgenomen: budgetplafonds De Participatiewet schrijft niet uitputtend voor welke voorzieningen het college aan moet bieden. Er is voor gekozen in de verordening alleen de voorzieningen die wettelijk moet worden opgenomen te beschrijven, en die tevens binnen de arbeidsmarktregio Twente worden aangeboden aan werkgevers. Voor het complete overzicht van in te zetten voorzieningen wordt in de verordening verwezen naar het uitvoeringsprogramma Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak De invulling van artikel 8 over de no risk -polis is onder meer afhankelijk van besluitvorming van het Rijk over de in te zetten voorziening (aanbieder). In de verordening is daarom opgenomen dat "de nadere voorwaarden en de looptijd van de no-risk polis niet zijn opgenomen in deze verordening. Wwanneer bekend is welke no-risk polis wordt ingezet, zullen de voorwaarden van de desbetreffende polis gaan gelden. In verband met beperkte budgettaire ruimte is er voor gekozen om de mogelijkheid tot instellen van budgetplafonds op te nemen (artikel 9). Dit geeft het college ruimte om één of meerdere budgetplafonds vast te stellen voor de verschillende reintegratievoorzieningen. Dit neemt niet weg dat de Participatiewet stelt dat het ontbreken van financiële middelen alleen, geen reden kan zijn voor de afwijzing van een aanvraag. De gemeente dient dan na te gaan welke andere, goedkopere alternatieven beschikbaar zijn en kunnen worden aangeboden. 5. Verordening loonkostensubsidie 2015 Loonkostensubsidie is bedoeld om de participatie te bevorderen van mensen die als gevolg van een arbeidsbeperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Per 1 januari vervangt de loonkostensubsidie de loondispensatie. Nieuw is dat de werkgever verplicht is het wettelijk minimumloon of het cao-loon te betalen. De loonkostensubsidie ontvangt de werkgever als compensatie. De hoogte wordt bepaald door het verschil tussen de loonwaarde en het minimumloon, vermeerderd met de werkgeverslasten.

5 m.b.t. de te kiezen loonwaardesystematiek. Vanuit de arbeidsmarktregio volgt een advies. De voorwaarden voor het vaststellen van de loonwaarde en beschrijving van de methodiek zijn nog niet in deze verordening opgenomen, omdat ten tijde van het schrijven van deze verordening de gewenste regionale afstemming in de arbeidsmarktregio nog niet is afgerond. Wanneer bekend is welke loonwaardemethode wordt ingezet, gelden vanaf dat moment de voorwaarden van de desbetreffende methode. Bij de keuze van loonwaardsystematiek gebruiken wij de door het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid goedgekeurde uitgangspunten en sluiten wij aan bij de regeling van de arbeidsmarktregio Twente. 6. Verordening Tegenprestatie Participatiewet gemeente Enschede 2015 Deze verordening regelt de verplichting om naar vermogen een tegenprestatie te verrichten. Het opdragen van een tegenprestatie heeft niet tot doel de re-integratie van een belanghebbende te bevorderen, maar moet worden gezien als een nuttige bijdrage aan de samenleving. Bij het opleggen van een tegenprestatie wordt rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden en mogelijkheden. Hierbij worden de in deze verordeningen neergelegde criteria in acht genomen. Wanneer een tegenprestatie wordt gevraagd moet het een duidelijke omschrijving geven van de te verrichten werkzaamheden. De tegenprestatie wordt niet gevraagd wanneer de belanghebbende aantoonbaar vrijwilligerswerk verricht dat naar aard en omvang minimaal vergelijkbaar is met een tegenprestatie als bedoeld in deze verordeningen. Hetzelfde geldt voor de belanghebbende die aantoonbaar mantelzorg verricht. Duur en omvang van de tegenprestatie De persoonlijke omstandigheden worden meegenomen in de bepaling van de omvang en duur van de tegenprestatie die maximaal 6 maanden en 24 uur per week is. Bij inzet van de tegenprestatie wordt rekening gehouden met: - de keuze en affiniteit van de werkzoekende ten aanzien van de betreffende activiteit, l - opende re-integratietrajecten, - mantelzorgtaken en - vrijwilligerswerk. De omvang van de werkzaamheden en de looptijd van de tegenprestatie moeten van beperkte omvang zijn. Uit het onderzoeksrapport "Voor wat hoort wat" blijkt dat bij ongeveer de helft van de gemeenten die de tegenprestatie uitvoeren de gemiddelde duur korter is dan een half jaar en bij iets minder dan de helft is de gemiddelde duur meer dan een half jaar. Enschede zit hier tussenin met een te hanteren termijn van 6 maanden. De keuze voor de mogelijkheid om de tegenprestatie een substantieel aantal uren per week uit te voeren (maximaal 24 uur), gaat uit van het idee dat de tegenprestatie een stap in de richting kan zijn van permanente participatie. Hierbij wordt opgemerkt, dat reintegratie geen doel op zich is van de tegenprestatie,

6 Extra opgenomen: mogelijkheid tot een Een verlenging van een half jaar is mogelijk als de verlenging van een half jaar aanbieder van de activiteit en de werkzoekende beide tevreden zijn. De tegenprestatie is bedoeld om personen te activeren. Een verlenging kan ervoor zorgen dat iemand langer actief blijft of een volgende stap maakt naar bijv. vrijwilligerswerk. 7. Verordening Cliëntenparticipatie 2015 Artikel 47 van de Participatiewet draagt de gemeenteraad bij verordening op regels vast te stellen over de wijze waarop cliënten betrokken worden bij de ontwikkeling van gemeentelijk beleid. De verordening waarborgt ondersteuning en facilitering van de cliëntenraad door de gemeente. De huidige verordening voldeed hier al aan. De regels van de oude verordening zijn daarom overgenomen in de nieuwe verordening cliëntenparticipatie die wordt vastgesteld op grond van de Participatiewet. Voor eenduidigheid binnen het sociale domein is de verordening Cliëntenparticipatie in overeenstemming gebracht met de verordening cliëntenparticipatie van de Wmo. Verder kent de verordening enkele technisch-juridische wijzigingen.

Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering LE - Raadstukken 2014\80

Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering LE - Raadstukken 2014\80 Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering LE - Raadstukken 2014\80 Datum 15 december 2014 Agendapunt 8 Onderwerp Verordeningen Participatiewet 2015 Portefeuillehouder(s) wethouder J.M.M. van den Beuken Inhoudelijk

Nadere informatie

Bijlage 9: Advies cliëntenraad Roerdalen en reactie college Bijlage(n) ter inzage: N.v.t.

Bijlage 9: Advies cliëntenraad Roerdalen en reactie college Bijlage(n) ter inzage: N.v.t. Raadsvoorstel Onderwerp: Verordeningen Participatiewet 2015 Indiener agendapunt: College van Burgemeester en wethouders Roerdalen Portefeuillehouder: J.G.A.M. den Teuling Gevraagd besluit: 1. De bijgevoegde

Nadere informatie

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Nummer : 10-01.2015 Onderwerp : Verordeningen Participatiewet Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Uithuizen, 18 december 2014. AAN DE RAAD.

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt)

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt) Vergadering: 27 januari 2015 Agendanummer: 14 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt) Aan

Nadere informatie

Beleidskader en verordeningen Participatiewet Eddy van der Spek Eva Mercks

Beleidskader en verordeningen Participatiewet Eddy van der Spek Eva Mercks Beleidskader en verordeningen Participatiewet 2015 Eddy van der Spek Eva Mercks Inhoud Proces van totstandkoming Participatiewet Wat blijft hetzelfde Wat verandert er Dienstverleningsarrangementen werkzoekenden

Nadere informatie

Beleidsregels individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2016 IGSD Steenwijkerland/Westerveld integraal weergegeven.

Beleidsregels individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2016 IGSD Steenwijkerland/Westerveld integraal weergegeven. Beleidsregels individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2016 IGSD Steenwijkerland/Westerveld integraal weergegeven. Algemeen De individuele inkomenstoeslag is niet gerelateerd aan bepaalde kosten. Het

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet ISD Bollenstreek 2015 BESLUIT

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet ISD Bollenstreek 2015 BESLUIT De raad van de gemeente, gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek van dd. gelet op de gemeenschappelijke regeling van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek; overwegende

Nadere informatie

Verordening Individuele Studietoeslag en Individuele Inkomenstoeslag

Verordening Individuele Studietoeslag en Individuele Inkomenstoeslag Gemeenteblad Texel 2014 nr 15 22-10-2014 Verordening Individuele Studietoeslag en Individuele Inkomenstoeslag 2015 Verordening Individuele Studietoeslag en Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet 2015

Nadere informatie

op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving;

op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving; No. 19. De raad van de gemeente Vlagtwedde; op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders gemeente Albrandswaard ( ) d.d.

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders gemeente Albrandswaard ( ) d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Albrandswaard. Nr. 187730 30 december 2016 Verordening individuele studie- en inkomenstoeslag Albrandswaard 2016 RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Albrandswaard;

Nadere informatie

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015 Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden Nummer 21, 24 december 2014 Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015 De raad van de gemeente De Wolden;

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag. Gemeente Kerkrade

Verordening individuele studietoeslag. Gemeente Kerkrade Verordening individuele studietoeslag Gemeente Kerkrade 2015 Vastgesteld door de raad van de gemeente Kerkrade in zijn vergadering van 17 december 2014 (raadsbesluit 14Rb090) 1 Verordening individuele

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Oegstgeest 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Oegstgeest 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Oegstgeest 2015 De raad van de gemeente Oegstgeest, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Oegstgeest d.d., gelet op artikel

Nadere informatie

Beleidsregels individuele inkomenstoeslag 2017 IGSD Steenwijkerland/Westerveld.

Beleidsregels individuele inkomenstoeslag 2017 IGSD Steenwijkerland/Westerveld. Beleidsregels individuele inkomenstoeslag 2017 IGSD Steenwijkerland/Westerveld. Algemeen De individuele inkomenstoeslag is niet gerelateerd aan bepaalde kosten. Het is een inkomensondersteunende maatregel

Nadere informatie

Verordening individuele Inkomenstoeslag en individuele studietoeslag gemeente Best 2015

Verordening individuele Inkomenstoeslag en individuele studietoeslag gemeente Best 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Best. Nr. 81165 24 december 2014 Verordening individuele Inkomenstoeslag en individuele studietoeslag gemeente Best 2015 De raad van de gemeente Best; gezien

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag en individuele inkomenstoeslag Uithoorn 2015

Verordening individuele studietoeslag en individuele inkomenstoeslag Uithoorn 2015 GEMEENTEBLAD Nr. 65093 14 november Officiële uitgave van gemeente Uithoorn. 2014 Verordening Individuele studietoeslag en Individuele inkomenstoeslag Uithoorn 2015 Verordening individuele studietoeslag

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag en individuele inkomenstoeslag 2018

Verordening individuele studietoeslag en individuele inkomenstoeslag 2018 Verordening individuele studietoeslag en individuele inkomenstoeslag 2018 Gemeenteblad Texel 2018 nr 12 datum 20-apr-18 Verordening studietoeslag 2018 Onder gelijktijdige intrekking van: Verordening Individuele

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 januari 2015.

Onderwerp : Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 januari 2015. Vergadering d.d. : 10 februari 2015 Agendapunt : Verordeningen Participatiewet 2015 Registratienummer : 12C Onderwerp : Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015 De raad van de gemeente

Nadere informatie

Recht op individuele studietoeslag

Recht op individuele studietoeslag De raad van de gemeente Wierden, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op artikel 8 lid 1 aanhef en onderdeel c en lid 3 Participatiewet; besluit vast te stellen

Nadere informatie

Vastgestelde verordening - Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Zoeterwoude 2015

Vastgestelde verordening - Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Zoeterwoude 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zoeterwoude Publicatiedatum: 19-12-2014 Nummer gemeenteblad: 0355 Vastgestelde verordening - Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag en individuele inkomenstoeslag gemeente Texel 2018

Verordening individuele studietoeslag en individuele inkomenstoeslag gemeente Texel 2018 CVDR Officiële uitgave van Texel. Nr. CVDR488907_1 3 juli 2018 Verordening individuele studietoeslag en individuele inkomenstoeslag gemeente Texel 2018 De raad van de gemeente Texel: gelezen het advies

Nadere informatie

gelet op artikel 8 eerste lid onderdeel c van de Participatiewet en artikel 7 lid 1 van de gemeenschappelijke regeling 2010 ISD Noordoost;

gelet op artikel 8 eerste lid onderdeel c van de Participatiewet en artikel 7 lid 1 van de gemeenschappelijke regeling 2010 ISD Noordoost; Gemeente Appingedam Raadsbesluit De raad van de gemeente Appingedam; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 4 november 2014; gelet op artikel 8 eerste lid onderdeel c

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag gemeente Westland 2015

Verordening individuele studietoeslag gemeente Westland 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Westland. Nr. 41807 15 mei 2015 Verordening individuele studietoeslag gemeente Westland 2015 De raad van de gemeente Westland; Gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag gemeente Almelo

Verordening individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag gemeente Almelo GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Almelo. Nr. 82483 29 december 2014 Verordening individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag gemeente Almelo De raad van de gemeente Almelo; gelezen

Nadere informatie

"VERORDENING INDIVIDUELE STUDIETOESLAG 2015".

VERORDENING INDIVIDUELE STUDIETOESLAG 2015. De raad van de gemeente Loppersum; gelezen het voorstel van het college van 2 december 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, van de Participatiewet; b e s l u i t : vast te stellen de "VERORDENING

Nadere informatie

BIJLAGE TOELICHTING OP DE VERORDENING PARTICIPATIEWET

BIJLAGE TOELICHTING OP DE VERORDENING PARTICIPATIEWET BIJLAGE TOELICHTING OP DE VERORDENING PARTICIPATIEWET In de verordening (hoofdstuk 3) worden keuzes gemaakt worden ten aanzien van de volgende thema s: a. ondersteuning bij re-integratie; b. de doelgroep

Nadere informatie

Verordeningen Participatiewet

Verordeningen Participatiewet Verordeningen Participatiewet Persbericht van 11 mei jl. 935 extra banen in de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe In de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe is afgesproken dat er tot

Nadere informatie

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag Participatiewet Vastgesteld bij besluit van de raad van 12 januari 2017 nr.

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag Participatiewet Vastgesteld bij besluit van de raad van 12 januari 2017 nr. CVDR Officiële uitgave van Putten. Nr. CVDR438940_1 22 mei 2018 Verordening individuele inkomens- en studietoeslag Participatiewet Vastgesteld bij besluit van de raad van 12 januari 2017 nr. 560050 De

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD

GEMEENTEBLAD GEMEENTEBLAD 24-12-2014 Nr. 20 Bekendmaking vaststelling Verordening individuele studietoeslag 2015 Ingevolge de bepalingen van de Gemeentewet wordt bekendgemaakt dat de gemeenteraad in zijn vergadering

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders gemeente Barendrecht ( ) d.d. 13 september 2016;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders gemeente Barendrecht ( ) d.d. 13 september 2016; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Barendrecht Nr. 60684 12 april 2017 Verordening Individuele studie- en inkomenstoeslag Barendrecht 2017 De raad van de gemeente Barendrecht; Gezien het voorstel

Nadere informatie

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet;

gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet; gemeente Bronckhorst Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer: 141106/5 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b en w van 23 september 2014; gelet op de

Nadere informatie

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente Hoogeveen 2015.

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente Hoogeveen 2015. CVDR Officiële uitgave van Hoogeveen. Nr. CVDR343762_1 29 maart 2016 Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente Hoogeveen 2015 De raad van de gemeente Hoogeveen; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein 2015

Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein 2015 Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein 2015 De raad van de gemeente Stein; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Stein; gelet op artikel 8, eerste lid onderdeel c, van de

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van o, met overneming van de daarin vermelde motieven;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van o, met overneming van de daarin vermelde motieven; Verordening individuele studietoeslag ISD BOL 2015 De raad van de gemeente o; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van o, met overneming van de daarin vermelde motieven; gelet op artikel

Nadere informatie

VERORDENING INDIVIDUELE STUDIETOESLAG TWENTERAND

VERORDENING INDIVIDUELE STUDIETOESLAG TWENTERAND VERORDENING INDIVIDUELE STUDIETOESLAG TWENTERAND De raad van de gemeente Twenterand; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 december 2014; Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Oldambt 2016

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Oldambt 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oldambt. Nr. 136190 5 oktober 2016 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Oldambt 2016 De raad van de gemeente Oldambt; Gelezen het voorstel van het

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 ================================================================================== De raad van de gemeente (naam gemeente) ; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet ISD Bollenstreek 2017 BESLUIT

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet ISD Bollenstreek 2017 BESLUIT De raad van de gemeente..; Gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek van...; Gelet op de Gemeenschappelijke Regeling van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek;

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Raadsvergadering van: 4 december 2014. Onderwerp: Datum: 21 november 2014 Verordeningen Participatiewet

Raadsvoorstel. Raadsvergadering van: 4 december 2014. Onderwerp: Datum: 21 november 2014 Verordeningen Participatiewet Raadsvergadering van: 4 december 2014 Onderwerp: Datum: 21 november 2014 Verordeningen Participatiewet Voorstel: 1. De volgende concept-verordeningen vaststellen: a) Afstemmingsverordening gemeente Assen

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Urk 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Urk 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Urk 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig

Nadere informatie

Modelverordening individuele studietoeslag Participatiewet versie 2

Modelverordening individuele studietoeslag Participatiewet versie 2 Modelverordening individuele studietoeslag Participatiewet versie 2 Leeswijzer modelbepalingen - [ ] of [iets] = door gemeente in te vullen, zie bijvoorbeeld artikel 2. - [iets] = facultatief, zie bijvoorbeeld

Nadere informatie

Raadsbesluit Jaar 2015/09/24/06. Besluit:

Raadsbesluit Jaar 2015/09/24/06. Besluit: Raadsbesluit Jaar 2015/09/24/06 Onderwerp: Verordening individuele studietoeslag gemeente Roerdalen 2015 De raad van de gemeente Roerdalen heeft; gezien het voorstel van het college van burgemeester en

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet BMWE 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet BMWE 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet BMWE 2015 De raad van de gemeente De Marne; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 december 2015; gezien de adviezen van de stichting

Nadere informatie

Algemene toelichting Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Vlissingen 2015

Algemene toelichting Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Vlissingen 2015 Algemene toelichting Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Vlissingen 2015 De Participatiewet behelst een studieregeling: de individuele studietoeslag. Hiermee heeft het college de mogelijkheid

Nadere informatie

20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad

20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad Nieuwegein 20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad Onderwerp Verordening Individuele studietoeslag WIL en Datum 22 april 2015 Participatieverordening WIL Raadsvoorstel Afdeling Strat gie Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

VERORDENING INDIVIDUELE STUDIETOESLAG PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015

VERORDENING INDIVIDUELE STUDIETOESLAG PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015 VERORDENING INDIVIDUELE STUDIETOESLAG PARTICIPATIEWET GEMEENTE ASSEN 2015 Wetstechnische informatie 1. Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d met BBV nummer ;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d met BBV nummer ; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Echt-Susteren. Nr. 62709 13 juli 2015 Verordening individuele studietoeslag gemeente Echt-Susteren juli 2015 *426896* De raad van de gemeente Echt-Susteren,

Nadere informatie

op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving;

op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving; No. 19. De raad van de gemeente Vlagtwedde; op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving; overwegende dat het noodzakelijk is op grond

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014; Onderwerp: Verordening individuele studietoeslag Asten 2015 Dagtekening: 16 december 2014 nummer: 14.12.05 De raad van de gemeente Asten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober

Nadere informatie

Gemeente Kerkraãe. Ontwerpbesluit raadsvergadering d.d De raad van de gemeente Kerkrade;

Gemeente Kerkraãe. Ontwerpbesluit raadsvergadering d.d De raad van de gemeente Kerkrade; įc Gemeente Kerkraãe Agendapunt nr.: UT Conform ontwerpbesluit is bestoten in de Ontwerpbesluit raadsvergadering d.d 11-12.-2-014 Nr.: 14Rb090 De raad van de gemeente Kerkrade; overwegende,» dat de gemeenten

Nadere informatie

Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2015

Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2015 Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2015 Ons kenmerk: 14RB000110 Nr. 8f De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag en individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015.

Verordening individuele studietoeslag en individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015. Verordening individuele studietoeslag en individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2015. Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Dalfsen Officiële naam van de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2014; CVDR Officiële uitgave van Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Nr. CVDR354412_1 3 januari 2017 Verordening Inkomenstoeslag en studietoeslag 2015 De raad van de gemeente Nuenen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (RDWI) gezien het voorstel van het Dagelijks

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag gemeente Nederweert 2015

vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag gemeente Nederweert 2015 Verordening individuele studietoeslag gemeente Nederweert 2015 De raad van de gemeente Nederweert; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 april 2015; gelet op artikel 8, eerste lid,

Nadere informatie

Verordening. individuele studietoeslag. gemeente Borsele 2015

Verordening. individuele studietoeslag. gemeente Borsele 2015 Verordening individuele studietoeslag gemeente Borsele 2015 1 De raad van de gemeente Borsele; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014, gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 september 2014 No. B ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 september 2014 No. B ; De raad van de gemeente Dronten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 september 2014 No. B14.001331; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel c van de Participatiewet;

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Gemeente Leidschendam-Voorburg 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Gemeente Leidschendam-Voorburg 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Gemeente Leidschendam-Voorburg 2015 De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg; gelezen het voorstel van het college; gelet op artikel 8, eerste

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Het Hogeland 2019

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Het Hogeland 2019 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Het Hogeland 2019 De raad van de gemeente Het Hogeland; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, en derde lid van de Participatiewet; besluit de

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

Verordening Individuele inkomenstoeslag gemeente Ameland 2018

Verordening Individuele inkomenstoeslag gemeente Ameland 2018 Verordening Individuele inkomenstoeslag gemeente Ameland 2018 De raad van de gemeente Ameland; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid, jo. artikel 36 van de Participatiewet;

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, d.d , nummer.;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, d.d , nummer.; De raad der gemeente Aa en Hunze; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, d.d. 28-10-2014, nummer.; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet en op artikel

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zeewolde

Raadsvoorstel Zeewolde Datum Agendapunt Documentnummer 14 R06S008 Onderwerp Verordeningen Participatiewet Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De gemeente heeft een verantwoordelijkheid met betrekking tot de invulling van de

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Verordening individuele inkomenstoeslag 2017 gemeente Harderwijk.

besluit vast te stellen de Verordening individuele inkomenstoeslag 2017 gemeente Harderwijk. Verordening individuele inkomenstoeslag 2017 gemeente Harderwijk De raad van de gemeente Harderwijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Harderwijk; gelet op artikel 8, eerste lid,

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag gemeente Peel en Maas ( )

Verordening individuele studietoeslag gemeente Peel en Maas ( ) Verordening individuele studietoeslag gemeente Peel en Maas (2014-093) De Raad van de Gemeente Peel en Maas; Gelezen raadsvoorstel 2014-093; Gelet op de artikelen 8a, eerste lid, onderdeel c, van de Participatiewet;

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) Beleidsregels individuele inkomenstoeslag Ede Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede, gelet op artikel 36 van de Participatiewet en de Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag gemeente Hellendoorn 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag gemeente Hellendoorn 2015 CVDR Officiële uitgave van Hellendoorn. Nr. CVDR357902_1 12 juni 2017 Verordening individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag gemeente Hellendoorn 2015 De raad van de gemeente Hellendoorn;

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4 Voor raadsvergadering d.d.: 13-01-2015 Agendapunt: 7 Onderwerp:

Nadere informatie

Verordening individuele studie- en inkomenstoeslag Ridderkerk 2015

Verordening individuele studie- en inkomenstoeslag Ridderkerk 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ridderkerk. Nr. 82239 29 december 2014 Verordening individuele studie- en inkomenstoeslag Ridderkerk 2015 De raad van de gemeente Ridderkerk gelezen het voorstel

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg min i in ii in i ii ii ii BM1402174 Raadsvergadering 18 december 2014 Agendanummer Onderwerp Verordeningen Participatiewet

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015

Verordening individuele studietoeslag Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015 Verordening individuele studietoeslag Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015 Het algemeen bestuur van de Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015; gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur

Nadere informatie

- P-wet; Participatiewet - inkomen: totaal van het inkomen, bedoeld in artikel 32 van de Participatiewet, en de algemene

- P-wet; Participatiewet - inkomen: totaal van het inkomen, bedoeld in artikel 32 van de Participatiewet, en de algemene RAADSBESLUIT Onderwerp Verordeningen Participatiewet en Wwbmaatregelen op het gebied van Werk en Handhaving (104898) Commissie Samen leven d.d. 2 december 2014 BBVnummer: 108066 Datum vergadering/ agendanummer

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Maastricht-Heuvelland 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Maastricht-Heuvelland 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; Gelet op artikel 36 van de Participatiewet; Gezien het advies van

Nadere informatie

Toelichting. Algemeen. Verbeteren positie arbeidsmarkt arbeidsgehandicapten

Toelichting. Algemeen. Verbeteren positie arbeidsmarkt arbeidsgehandicapten Toelichting Algemeen De invoeringswet Participatiewet introduceert een studieregeling in de Participatiewet: de individuele studietoeslag. Hiermee krijgt het college de mogelijkheid mensen, van wie is

Nadere informatie

op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 september 2014; b e s l u i t :

op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 september 2014; b e s l u i t : Agendapunt: 7 Nummer: 2014/15704 F De raad van de gemeente Slochteren; op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 september 2014; gezien het advies van het Platform Werk en Inkomen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Ede (Gelderland) De Raad van de gemeente Ede, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Ede d.d. 11 november, gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, van de Participatiewet; gezien het advies van de

Nadere informatie

Besluit gemeenteraad. De raad van de gemeente Someren; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 november 2014;

Besluit gemeenteraad. De raad van de gemeente Someren; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 november 2014; Besluit gemeenteraad Titel: Verordening Individuele studietoeslag Someren 2015 Bijlage: Wetstechnische informatie Zaaknummer: SOM/2014/012646 Documentnummer: SOM/2014/012698 Datum besluit: De raad van

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein

Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein De raad van de gemeente Stein; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Stein; gelet op artikel 8, eerste lid onderdeel c, van de Participatiewet;

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014 Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Harlingen Onderwerp: Participatiewet De raad van de gemeente Harlingen Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014 gelet op gelet

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Gemeente Gennep gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 september 2014;

Verordening individuele studietoeslag Gemeente Gennep gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 september 2014; Verordening individuele studietoeslag Gemeente Gennep 2015 De Raad van de Gemeente Gennep; gelet op de artikelen 8a, eerste lid, onder c, van de Participatiewet; gelezen het voorstel van burgemeester en

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag Dalfsen 2017

Verordening individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag Dalfsen 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Dalfsen. Nr. 176666 15 december 2016 Verordening individuele inkomenstoeslag en individuele studietoeslag Dalfsen 2017 De raad van de gemeente Dalfsen gelezen

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag

Verordening individuele studietoeslag Verordening individuele studietoeslag De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van..; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, en derde lid, van de Participatiewet;

Nadere informatie

Verordening. Individuele Studietoeslag Scherpenzeel 2015

Verordening. Individuele Studietoeslag Scherpenzeel 2015 Verordening Individuele Studietoeslag Scherpenzeel 2015 citeertitel: Verordening Individuele Studietoeslag Scherpenzeel 2015 vastgesteld bij besluit van Verordening Individuele Studietoeslag Scherpenzeel

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d met BBV nummer ;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d met BBV nummer ; Raadsbesluit *388982* De raad van de gemeente Echt-Susteren, gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. 11-11-2014 met BBV nummer 382930; gelet op het bepaalde in artikel

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Samenwerking de Bevelanden;

Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Samenwerking de Bevelanden; Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Samenwerking de Bevelanden; gelet op artikel 1:3 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 36 van de Participatiewet en artikel 5 van de Verordening

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; De raad van de gemeente Steenbergen; overwegende dat vaststelling van een verordening wettelijk is voorgeschreven; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2014;

Nadere informatie

Verordeningen Participatiewet 1-1-2015

Verordeningen Participatiewet 1-1-2015 Verordeningen Participatiewet 1-1-2015 Programma Wat is er al: Visienota werken naar vermogen in Midden Limburg (2012) Uitgangspuntennotitie Participatiewet (30 oktober 2014) Wat komt er nu aan: Vijf verordeningen

Nadere informatie

Toelichting Verordening individuele studietoeslag gemeente Heerenveen

Toelichting Verordening individuele studietoeslag gemeente Heerenveen Toelichting Verordening individuele studietoeslag gemeente Heerenveen Algemeen De Invoeringswet Participatiewet introduceert een studieregeling in de Participatiewet: de individuele studietoeslag. Deze

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke participatie en toeslagen Participatiewet gemeente Bronckhorst 2015

Verordening maatschappelijke participatie en toeslagen Participatiewet gemeente Bronckhorst 2015 CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR341594_1 1 mei 2018 Verordening maatschappelijke participatie en toeslagen Participatiewet gemeente Bronckhorst 2015 Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel Nummer: 237826

Raadsvoorstel Nummer: 237826 Raadsvoorstel Nummer: 237826 Datum: 4 november 2014 Hoort bij collegeadviesnummer: 237824 Datum raadsvergadering: 18 december 2014 Portefeuillehouder: A. Dragt Onderwerp Vaststellen verordeningen participatiewet

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Zevenaar 2018

Verordening individuele studietoeslag Zevenaar 2018 Verordening individuele studietoeslag Zevenaar 2018 De raad van de gemeente Rijnwaarden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2017; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel

Nadere informatie

Participatiewet. Beide medewerkers van Het Plein (Lochem en Zutphen)

Participatiewet. Beide medewerkers van Het Plein (Lochem en Zutphen) Participatiewet De wet en de verordeningen Dinsdag 4 november 2014, Bartho van Wel>Presentatie Participatiewet Bert van der Laan> gespreksleider en Vitale Sportvereniging Beide medewerkers van Het Plein

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 4.2 Maastricht-Heuvelland 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 4.2 Maastricht-Heuvelland 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 4.2 Maastricht-Heuvelland 2015 Het Algemeen Bestuur van Pentasz Mergelland, - gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, van de Participatiewet;

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag Participatiewet

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Bijlage 8 Verordening Individuele Studietoeslag 2015 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, gelet op artikel 8, derde lid van de Participatiewet,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum);

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum); Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Leeuwarden 2015-2 De raad van de gemeente Leeuwarden; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van (datum); gelet op artikel

Nadere informatie

Algemene toelichting bij Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Heemstede 2015

Algemene toelichting bij Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Heemstede 2015 Algemene toelichting bij Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Heemstede 2015 De invoeringswet Participatiewet introduceert een studieregeling in de Participatiewet: de individuele studietoeslag.

Nadere informatie

Volgnummer : 52 Kenmerk : sector samenleving Onderwerp : Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015

Volgnummer : 52 Kenmerk : sector samenleving Onderwerp : Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015 Volgnummer : 52 Kenmerk : sector samenleving Onderwerp : Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015 De raad van de gemeente Brielle; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. Dienst SoZaWe Nw. Fryslân

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. Dienst SoZaWe Nw. Fryslân Het algemeen bestuur van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, en derde lid, van de Participatiewet; overwegende dat het van belang

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Venray 2017

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Venray 2017 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Venray 2017 De Raad van de gemeente Venray; gelet op artikel 8, eerste lid, onder c, van de Participatiewet; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 11 december 2014

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 11 december 2014 Pagina 1 van 6 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 11 december 2014 Onderwerp: Verordening individuele studietoeslag De raad van de gemeente Leiderdorp; gelezen het voorstel van 9 december

Nadere informatie