Samenvatting huidproblemen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting huidproblemen:"

Transcriptie

1 Samenvatting huidproblemen: Je kunt bij een lekkage wel gaan dweilen, maar het probleem los je er niet mee op! Bij huidproblemen is dit niet anders, als je deze alleen behandeld blijft het probleem bestaan! De conditie van de huid rond de stoma bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van leven. Irritaties op dat plekje huid of andere huidproblemen kunnen aanleiding geven tot: Lekkages, pijn, zelfzorgproblemen, onzekerheid, sociale problemen en/of isolement. Deze presentatie zal met name gericht zijn op het voorkomen van huidproblemen en dit begint bij een goede basiszorg! Mocht er een huidprobleem ontstaan dan is het heel belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen! Anatomie en functies van de huid: De huid bestaat uit 3 lagen: Opperhuid: dit is de beschermende laag en zorgt ervoor dat je huid niet zomaar uitdroogt en biedt bescherming tegen uv straling en bacterien van buitenaf. Lederhuid: geeft de huid stevigheid. Binnen deze laag bevinden zich de: Zweetklieren, bloedvaten, zenuwen, haarwortels, talgklieren Onderhuids bindweefsel: deze laag bestaat voornamelijk uit vet en voorkomt snelle temperatuurswisselingen. Functies: De huid vormt een barriere met de buitenwereld en heeft vele functies: Oa voorkomt het oververhitting en onderkoeling De huid zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën, virussen en schimmels niet zomaar binnen kunnen dringen. Over de hele huid verspreid zitten ongeveer een miljoen zenuwuiteinden. Hiermee kunnen we warmte, kou, pijn, aanraking, trillen, druk en jeuk voelen.

2 Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van huidproblemen: Blootstelling aan ontlasting of urine: Met name dunne ontlasting en urine geven eerder problemen als deze in contact komen met de huid, dit vanwege de samenstelling hiervan. Pigmentatie van de huid: Lichtere huidtypes zoals bijv. roodharige hebben een gevoeligere huid. Getinte huidtypes hebben een vettere huid. Algemene toestand: Waaronder stress, verlaagde weerstand, slechte conditie, al deze factoren hebben een negatief effect op de huid. Leeftijd: Oudere generatie heeft sneller last van een drogere huid Medicatie: Onder andere corticosteroiden zoals prednison, dit geeft een dunnere, gevoelige huid Medische voorgeschiedenis: Denk hierbij aan eczeem, psoriasis, Diabetes: hierbij eerder kans op schimmelinfecties Lichamelijke activiteiten: Denk hierbij aan bijv. overmatig transpireren: in zweet zit veel zout en dit zout kan irritatie geven.

3 Basiszorg Huidproblemen zijn voor een groot deel te voorkomen door een goede basiszorg! Een goede basiszorg houdt in: Verwijder materiaal op een pellende wijze met een goede ondersteuning van de huid. Gebeurt dit niet dan worden er op den duur meer huidcellen losgetrokken dan er worden aangemaakt. De huid wordt hierdoor dunner en er ontstaan gemakkelijker irritaties. Plakresten verwijderen met lauw water en een onsteriel gaasje of onder de douche blijven er dan nog plakresten achter laat deze dan zitten, zolang de ontlasting of urine van de huid af is kan dit geen kwaad. Problemen ontstaan als men aan de plakresten gaan trekken of met de nagel deze probeert te verwijderen, hierdoor ontstaan wondjes. Bij hardnekkige plakresten zal de huidplaat niet geschikt zijn voor u huid en is het raadzaam om samen met uw stomaverpleegkundige ander materiaal uit te proberen. Inspecteer de achterkant van de huidplaat goed, hieruit is veel informatie af te lezen! En is een oorzaak van een huidprobleem hierdoor vaak te achterhalen: zit er bijvoorbeeld ontlasting of urine onder? Is de plak laag nog geheel intact of deels weggevreten? Een goede huidverzorging bestaat uit: reinigen met lauw water en onsteriele gaasjes. een douche bevorderd de doorbloeding wat ten goede komt voor de huid. Gebruik geen zeep of andere reinigingsmiddelen deze drogen de huid alleen maar uit, geven huidirritaties en hierdoor zou het kunnen dat de huidplaat minder goed plakt. Wil je toch graag zeep gebruiken neem dan een ph neutrale zeep. Belangrijk om te zorgen dat de huid goed drooggedept is, gebruik geen fohn! Kans op verbranding van de huid. Gebruik geen crème/barrièrespray Haargroei bij voorkeur 1x per week afscheren of knippen. Belangrijk om met de haargroei mee te scheren en de stoma te beschermen door er een gaasje op te leggen. Haargroei dicht langs de stoma wegknippen. Eventueel is het mogelijk om de haartjes permanent weg te laten laseren, informatie hierover is te verkrijgen bij u stomaverpleegkundige. Het is heel belangrijk om een goed passende mal te hebben waarbij er 1-2mm huid zichtbaar is tussen de opening en de stoma. Let hier ook op bij voorgestanst materiaal. Door de aanwezige peristaltiek/samentrekking van de darm heb je deze ruimte nodig. Een te krappe opening geeft beknelling/insnoering hierdoor kunnen wondjes op de stoma ontstaan en geeft kans op lekkages. het slijmvlies van de stoma is vochtig waardoor de huidplaat hier niet zal plakken en eventueel ontlasting of urine er gemakkelijk onder door kan. Breng de huidplaat op lichaamstemperatuur hierdoor zal de plakkracht verbeteren. Gebruik geen föhn of verwarming om materiaal op te warmen! Materiaal met gestrekte huid aanbrengen en deze gestrekt te houden tot deze goed is aangewreven. Dit doe je van binnen naar buiten toe. We zien vaak dat alleen de buitenrand wordt aangewreven maar lekkages ontstaan van binnenuit.

4 Bij lekkages zien we geregeld dat men de buitenrand afplakt met strips, dit is een schijnoplossing die juist het huidprobleem kan vergroten, doordat de ontlasting of urine nu nog langer op de huid onder de huidplaat zit. De lekkage begint bij de stoma, daar moet de oorzaak worden aangepakt. Wissel materiaal tijdig maar niet onnodig. 1-delig ip iedere 24uur, 2-delige huidplaat om de 2-3dgn. Leeg tijdig je zakje, als het zakje te vol raakt wordt deze zwaar en gaat trekken aan de huid waardoor deze sneller beschadigd kan raken. Experimenteer niet zelf met materiaal, maar doe dit in overleg met uw stomaverpleegkundige. Als er ander materiaal ingezet wordt, probeer dit dan enkele dagen uit. Resultaten vragen vaak tijd. De ontwikkeling op stomamateriaal is de afgelopen jaren enorm verbeterd, de bestanddelen in een huidplaat werken voedend voor de huid en nemen goed vocht op. Belangrijk om bij gebruik van hulpmiddelen te weten waarvoor ze ingezet moeten worden en hoe deze aan te brengen. We zien geregeld dat men bijv. stomapoeder inzet een op rode huid. Deze poeder is alleen geschikt op kapotte/ontvelde huid omdat hierbij sprake is van een vochtige huid. De poeder legt een filmlaagje op de vochtige huid waardoor hier overheen geplakt kan worden. Hulpmiddelen kunnen bij verkeerd gebruik juist huidproblemen geven! gebruik dit daarom alleen na overleg met uw stomaverpleegkundige.

5 Veel voorkomende huidproblemen en hoe deze te herkennen: Belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Het heeft geen zin om een huidprobleem te behandelen als de oorzaak niet wordt weggenomen want dan zal het probleem steeds terugkeren! Roodheid: dit kan onder de gehele huidplaat zijn, direct rondom de stoma, onder een deel van de huidplaat of juist aan de buitenrand. Het is ook mogelijk dat er roodheid onder het opvangzakje ontstaat op de plek waar het zakje de huid raakt. De huid kan pijnloos zijn, maar kan ook jeuken, brandend gevoel geven en/of er kunnen pukkeltjes aanwezig zijn. Oorzaak kan zijn: lekkages door bijv. een stoma op huidniveau, ligging in een kuil of plooi, niet goed passend materiaal of door onzorgvuldig verwijderen van de huidplaat, Kort nadat een stoma is aangelegd kun je ook roodheid van de huid hebben, dit komt doordat de huid moet wennen. Deze roodheid trekt snel na verwijdering van de huidplaat weg en geeft over het algemeen geen klachten. De behandeling bestaat uit de oorzaak weg te nemen eventueel kan bij onvoldoende resultaat tijdelijk een barrierecreme ingezet worden, let hierbij op dat er een speldenknop aan creme gebruikt wordt en deze dient ingewreven te worden tot de huid stroef aanvoelt anders krijg je namelijk lekkages! Ontvelling: de huid is kapot, en kan hierdoor wat bloeden of vochtig zijn. De oorzaak kan mogelijk een lekkage zijn, onzorgvuldig verwijderen van de huidplaat De behandeling bestaat uit: oorzaak wegnemen en bestrijden, tijdelijk een stomapoeder inzetten: overtollig poeder wegvegen! Irritatie: voorbeelden zijn onder andere eczeem, psoriasis Kunt ook last hebben van een chemische irritatie die ontstaat door prikkelende stoffen zoals oplosmiddelen, ontvettende substanties. Dit kan ontstaan doordat de huid teveel wordt afgesloten. Vooral transpiratievocht kan leiden tot irritatie. De huid kan hierdoor verweken en gemakkelijk gaan schimmelen. Ook kan het zijn dat dat er een overgevoeligheid is voor ingredienten in de huidplaat. Inwerking van ontlasting of urine, onzorgvuldig aanbrengen of verwijderen materiaal. Scheren, radiotherapie, chemotherapie De behandeling bestaat ook weer uit de oorzaak weg te nemen en eventueel tijdelijk een barrierecreme in te zetten. Verweking en/of vereelting van de huid: Een verweekte huid is vochtig Op den duur zal de huid gaan vereelten, hierbij voelt de huid verhard aan en ontstaat een wittige verkleuring. Ontstaat door chronische blootstelling aan vocht en irritatie, bij lekkages en niet goed passend materiaal.

6 De behandeling zal gestart worden na controle bij de stomaverpleegkundige Eerst wordt naar de oorzaak gezocht en deze wordt aangepakt. Vaak is dit een aanpassing in materiaal (andere opening van de huidplaat of ander merk) Een behandeling van vereelte huid kan zijn om een appelazijn te gaan gebruiken, dit houdt in: 1deel appelazijn vermengen met 2delen water en dit enkele minuten op de aangedane huid in te laten trekken. De bestanddelen die hierin zitten zullen de huid doen genezen. Hypergranulatie (wild vlees): zijn wratachtige bultjes die gemakkelijk gaan bloeden. Ze zijn vaak onschuldig. Dit kan een gevolg zijn van bijv. lekkages waardoor de huid steeds ontveld raakt en er wildgroei ontstaat. Wildgroei op het slijmvlies kan een gevolg zijn van een te krappe opening of schuring van het opvangzakje Dit dient behandeld te worden door een stomaverpleegkundige waarbij weer eerst gekeken wordt of het idd hypergranulatie is. Bultjes op het slijmvlies kunnen ook poliepen zijn. Vervolgens wordt gezocht naar de oorzaak. Eventueel kan de hypergranulatie aangestipt worden met een zilvernitraat. Vaak zien we dat de ene patient hier gevoeliger voor is dan een andere. Het herpesvirus (koortslip) kan hier regelmatig aan gelinkt worden. Wat kun je zelf doen en wanneer schakel je hulp in: Zorg goed voor de huid: reinig de huid rond de stoma dus alleen met water. Let goed op uw gewicht: gewichtsschommelingen kunnen problemen geven Stoma kan groter worden waardoor materiaal niet meer goed past Drink voldoende en eet vezelrijke voeding: vocht zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en vezelrijke voeding geeft volume aan de ontlasting waardoor deze minder zuur is/ Controleer dagelijks de huid: zo signaleer je op tijd een eventueel huidprobleem Besteed aandacht aan de verzorging: neem er de tijd voor Bezoek 1x per jaar de stomaverpleegkundige: advies vanuit mmc, zal niet bij iedere instelling haalbaar zijn. Zoek bij problemen tijdig hulp: een huidprobleem kan alleen maar groter worden als je te lang wacht.

Richtlijnen en adviezen voor patiënten met een colostoma

Richtlijnen en adviezen voor patiënten met een colostoma Richtlijnen en adviezen voor patiënten met een colostoma Binnenkort gaat u ons ziekenhuis verlaten. Om u, bij de vragen of onzekerheden die in de thuissituatie mogelijk ontstaan, behulpzaam te zijn, krijgt

Nadere informatie

Adviezen verzorging Ileostoma

Adviezen verzorging Ileostoma Adviezen verzorging Ileostoma De dagelijke verzorging van het ileostoma Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen is onder andere afhankelijk van het systeem en wat u zelf prettig vindt. De stomaverpleegkundige

Nadere informatie

Ileostoma Verzorging eendelig systeem

Ileostoma Verzorging eendelig systeem Ileostoma Verzorging eendelig systeem Afdeling algemene chirurgie Een ileostoma Een ileostoma is een gedeelte van de dunne darm dat door de buikwand naar buiten wordt gebracht, omgeklapt en in de buikwand

Nadere informatie

Leven met een stoma. Stomazorg

Leven met een stoma. Stomazorg Leven met een stoma Stomazorg Stomaverzorging In deze folder hebben wij voor u praktische informatie over het verzorgen van een stoma op een rijtje gezet. De stomaverpleegkundige zal aangeven welke informatie

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Urostoma, zorg na ontslag. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Urostoma, zorg na ontslag. rkz.nl Patiënteninformatie Urostoma, zorg na ontslag rkz.nl Nazorg door de stomaverpleegkundige Tijdens de controles in de polikliniek ondersteunen wij u bij het omgaan met de stoma. Die ondersteuning bestaat

Nadere informatie

Adviezen verzorging Colostoma

Adviezen verzorging Colostoma Adviezen verzorging Colostoma De dagelijkse verzorging van het colostoma Voor het verzorgen van uw stoma, zie de folder: Stappenplan verzorging colostoma. Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen is onder andere

Nadere informatie

Disclosure. Peristomale huidproblemen. Deventer Ziekenhuis. Inhoud. Erytheem. Complicaties. (potentiële) belangenverstrengeling

Disclosure. Peristomale huidproblemen. Deventer Ziekenhuis. Inhoud. Erytheem. Complicaties. (potentiële) belangenverstrengeling 09-11-18 Disclosure (potentiële) belangenverstrengeling Peristomale huidproblemen Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere relatie, namelijk: adviseur

Nadere informatie

Colostoma Verzorging tweedelig systeem

Colostoma Verzorging tweedelig systeem Colostoma Verzorging tweedelig systeem Afdeling algemene chirurgie Een colostoma Een colostoma is een gedeelte van de dikke darm dat door de buikwand naar buiten wordt gebracht, omgeklapt en in de buikhuid

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie / Maatschap Interne Geneeskunde. Ileostoma

Maatschap Chirurgie / Maatschap Interne Geneeskunde. Ileostoma Maatschap Chirurgie / Maatschap Interne Geneeskunde Algemeen Deze folder geeft u informatie over de ileostoma en de dagelijkse verzorging hiervan. Dagelijkse verzorging Verzorg de stoma op een tijdstip

Nadere informatie

Nazorg voor stomadragers

Nazorg voor stomadragers Nazorg voor stomadragers Afdeling algemene chirurgie Een stoma Het krijgen van een stoma is ingrijpend. Voor de één komt de stoma gepland, zorgvuldig afgewogen samen met de arts na een intensief ziekteproces.

Nadere informatie

Urinestoma Verzorging tweedelig systeem

Urinestoma Verzorging tweedelig systeem Urinestoma Verzorging tweedelig systeem Afdeling urologie Een urinestoma Bij een niet goed werkende blaas of een verwijderde blaas, kan de urine niet meer langs de natuurlijke weg het lichaam verlaten.

Nadere informatie

18De huid. 1 Inleiding

18De huid. 1 Inleiding DC 18De huid 1 Inleiding Als je naar je lichaam kijkt, zie je bijna alleen maar huid. Je huid wordt ook wel het grootste orgaan genoemd, je hebt wel 2 m 2 huid. De huid is erg belangrijk, hij heeft verschillende

Nadere informatie

Verschillende hulpmiddelen op het gebied van stomazorg

Verschillende hulpmiddelen op het gebied van stomazorg Verschillende hulpmiddelen op het gebied van stomazorg Stomapasta Productomschrijving: vloeibaar hydrocolloid Er bestaat pasta met alcohol en pasta zonder alcohol. Beide zijn te gebruiken onder de stoma

Nadere informatie

Diabetes en huidverzorging

Diabetes en huidverzorging Diabetes en huidverzorging Als mijn huid te droog wordt, kunnen er kloofjes ontstaan. Voor mij kan dat riskant zijn, omdat de kans op infecties dan groter is Piet (58), diabetes type 2 sinds vijftien jaar

Nadere informatie

Handige tips voor het gebruik van een urostoma

Handige tips voor het gebruik van een urostoma Handige tips voor het gebruik van een urostoma Informatie voor patiënten F0569-1011 februari 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Praktische tips voor mensen met een urinestoma

Praktische tips voor mensen met een urinestoma Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Praktische tips voor mensen met een urinestoma z Sinds kort hebt u een urinestoma. In deze brochure kunt u lezen hoe u uw stoma

Nadere informatie

De verzorging van uw colostoma

De verzorging van uw colostoma STOMAZORG De verzorging van uw colostoma ADVIES De verzorging van uw colostoma In deze folder vindt u informatie over de verzorging van een colostoma (kunstmatige uitgang van de dikke darm). Eerst wordt

Nadere informatie

Ileostoma. Ileostoma

Ileostoma. Ileostoma Ileostoma Ileostoma Afdeling Afdeling algemene algemene chirurgie chirurgie Binnenkort wordt bij u (een gedeelte van) de dikke darm weggenomen. Dit kan het gevolg zijn van een chronische aandoening, een

Nadere informatie

Verzorging van uw stoma. ééndelig systeem

Verzorging van uw stoma. ééndelig systeem Verzorging van uw stoma ééndelig systeem Inhoudsopgave Inleiding... 1 Benodigdheden voor de verzorging van uw stoma... 1 Colostoma... 1 Ileostoma/ urostoma... 1 Werkwijze... 2 Algemene adviezen... 3 Tot

Nadere informatie

Verzorging van een darmstoma

Verzorging van een darmstoma Verzorging van een darmstoma Oktober 2015 Inleiding U bent door uw behandelend chirurg verwezen naar de stomaverpleegkundige die u meer informatie zal geven over, en u voorbereiden op het omgaan met een

Nadere informatie

Stomaverzorging: een overzicht

Stomaverzorging: een overzicht Stomaverzorging: een overzicht Auteur: A. van Beelen Vertaald/bijgewerkt: Nieuwsbrief: 2000 Pagina: 20-22 Jaargang: 14 Nummer: 24 Toestemming: Illustraties: Bijzonderheden: Kernwoorden: stoma wondbehandeling

Nadere informatie

Wond- en decubitusconsulente. Voet verzorging bij diabetes

Wond- en decubitusconsulente. Voet verzorging bij diabetes Wond- en decubitusconsulente Voet verzorging bij diabetes Voetverzorging bij diabetes Wat heeft diabetes (suikerziekte) met uw voeten te maken? Door diabetes kunnen de bloedvaten en de zenuwvezels in

Nadere informatie

BIJSLUITER. LCD 10% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 10% lanettezalf

BIJSLUITER. LCD 10% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 10% lanettezalf BIJSLUITER LCD 10% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 10% lanettezalf Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar

Nadere informatie

BIJSLUITER. LCD 10% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% vaselinelanettecrème

BIJSLUITER. LCD 10% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% vaselinelanettecrème BIJSLUITER LCD 10% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% vaselinelanettecrème Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Lichaamshygiëne en huidverzorging Aandachtspunten en praktische tips

Lichaamshygiëne en huidverzorging Aandachtspunten en praktische tips Lichaamshygiëne en huidverzorging Aandachtspunten en praktische tips Lut Jenkins, patiëntenacademie 16 mei 2011 1 1 Dagelijkse hygiëne en de huid? 2 2 Dagelijkse hygiëne Indien te agressief: beschadiging

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Preventie en behandeling van smetten (intertrigo)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Preventie en behandeling van smetten (intertrigo) Preventie en behandeling van smetten (intertrigo) PREVENTIE EN BEHANDELING VAN SMETTEN (INTERTRIGO) INLEIDING Inleiding Deze folder bevat informatie over het voorkomen en behandelen van smetten in de grote

Nadere informatie

C de Buck Verpleegkundig specialist MDL Stichting ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen ZorgSaam Hospital Zeeuws Vlaanderen C de Buck 1

C de Buck Verpleegkundig specialist MDL Stichting ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen ZorgSaam Hospital Zeeuws Vlaanderen C de Buck 1 C de Buck Verpleegkundig specialist MDL Stichting ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen 30-9-2011 ZorgSaam Hospital Zeeuws Vlaanderen C de Buck 1 Dehiscentie Gecompliceerde stomazorg Retractie Overgranulatie Casuïstiek

Nadere informatie

Verzorging van uw stoma. tweedelig systeem

Verzorging van uw stoma. tweedelig systeem Verzorging van uw stoma tweedelig systeem Inhoudsopgave Inleiding In deze brochure wordt stapsgewijs de verzorging van uw stoma beschreven De hieronder beschreven punten zijn algemeen. Het is mogelijk

Nadere informatie

Preventie en behandeling van smetten

Preventie en behandeling van smetten WONDZORG Preventie en behandeling van smetten ADVIES Preventie en behandeling van smetten Deze folder bevat informatie over het voorkomen en behandelen van smetten in de grote huidplooien. U leest wat

Nadere informatie

BIJSLUITER. PIX LITHANTHRACIS 1,5% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 1% crème en zalf

BIJSLUITER. PIX LITHANTHRACIS 1,5% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 1% crème en zalf BIJSLUITER PIX LITHANTHRACIS 1,5% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 1% crème en zalf Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Adviezen verzorging urinestoma

Adviezen verzorging urinestoma Adviezen verzorging urinestoma Verzorging en inspectie De beste tijd om uw stoma te verzorgen is s morgens, nog voordat u wat gedronken heeft. Of anders, ongeveer drie uur nadat u voor het laatst gedronken

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Verzorging van een darmstoma

Verzorging van een darmstoma Verzorging van een darmstoma Inhoud Inleiding 3 1. Wat is een stoma? 3 2. Wat betekent het krijgen van een stoma?3 3. Verzorging van de stoma na de operatie 4 4. De verzorging van de stoma 7 5. Ileostoma

Nadere informatie

COMPLICATIES Lange termijn complicaties Complicaties van de ogen (retinopathie) Complicaties van de nieren (nefropathie)

COMPLICATIES Lange termijn complicaties Complicaties van de ogen (retinopathie) Complicaties van de nieren (nefropathie) COMPLICATIES Lange termijn complicaties Wanneer u al een lange tijd diabetes heeft, kunnen er complicaties optreden. Deze treden zeker niet bij alle mensen met diabetes in dezelfde mate op. Waarom deze

Nadere informatie

Darmstoma bij kinderen

Darmstoma bij kinderen Darmstoma bij kinderen Bij deze folder onvangt u ook de folder Grote buikoperatie bij kinderen (Laparotomie). Inhoud Wat is een darmstoma? 1 Verschillende soorten stoma s 1 Na de operatie 2 Verzorging

Nadere informatie

TENS-BEHANDELING FRANCISCUS VLIETLAND

TENS-BEHANDELING FRANCISCUS VLIETLAND TENS-BEHANDELING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U heeft samen met uw arts besloten een behandeling tegen pijn te starten. De behandeling waarvoor gekozen is, is de TENSbehandeling. TENS is een moderne

Nadere informatie

1. Anatomie en fysiologie van de huid

1. Anatomie en fysiologie van de huid 1. Anatomie en fysiologie van de huid Huid - Epidermis =opperhuid met hoornlaag, epidermiscellen en pigmentcellen. Continue vernieuwing. - Dermis= lederhuid met haarzakjes, talgklieren, zweetklieren, zenuwuiteinden,

Nadere informatie

DE VERZORGING VAN UW COLOSTOMA/ILEOSTOMA MET ÉÉN- EN TWEEDELIG SYSTEEM

DE VERZORGING VAN UW COLOSTOMA/ILEOSTOMA MET ÉÉN- EN TWEEDELIG SYSTEEM DE VERZORGING VAN UW COLOSTOMA/ILEOSTOMA MET ÉÉN- EN TWEEDELIG SYSTEEM 443 Inleiding In deze folder leest u meer over de verzorging van uw colostoma of ileostoma met een één- of tweedelig systeem. Klaarzetten

Nadere informatie

Doel van huiddiagnose. Huidanalyse. Inspectie. Anamnese. Huiddikte. Huidreliëf 14-1-2014

Doel van huiddiagnose. Huidanalyse. Inspectie. Anamnese. Huiddikte. Huidreliëf 14-1-2014 Doel van huiddiagnose Huidanalyse Beauty level Basic 2 Blz. Bepalen huidsoort Conditie van de huid Basis van gezichtsbehandeling Drie onderzoekstechnieken: - Anamnese - Inspectie - Palpatie Anamnese Voorgeschiedenis

Nadere informatie

STOMAZORG. Een stoma wat nu? BEHANDELING

STOMAZORG. Een stoma wat nu? BEHANDELING STOMAZORG Een stoma wat nu? BEHANDELING Een stoma wat nu? Van uw behandelend specialist hebt u te horen gekregen dat er bij u (misschien) een stoma moet worden aangelegd. Van tevoren is het niet altijd

Nadere informatie

De verzorging van uw ileostoma

De verzorging van uw ileostoma STOMAZORG De verzorging van uw ileostoma ADVIES De verzorging van uw ileostoma In deze folder vindt u informatie over de verzorging van een ileo-stoma (kunstmatige uitgang van de dunne darm). Eerst wordt

Nadere informatie

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw huid kan redelijk goed tegen warmte, zoals van een warm bad. Maar bij echte hitte, bijvoorbeeld in een te heet bad, kan de huid verbranden. De huid doet

Nadere informatie

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% LIDOCAÏNE 3% vaselinecrème

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% LIDOCAÏNE 3% vaselinecrème BIJSLUITER TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% LIDOCAÏNE 3% vaselinecrème Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER. PIX LITHANTHRACIS 1,5% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 1% hoofdzalf

BIJSLUITER. PIX LITHANTHRACIS 1,5% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 1% hoofdzalf BIJSLUITER PIX LITHANTHRACIS 1,5% TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 1% hoofdzalf Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

DE HUID. 1 Bouw en functie

DE HUID. 1 Bouw en functie DE HUID 1 Bouw en functie De huid is het grootste orgaan van je lichaam.het is ook een soort "visitekaartje". Vandaar dat je je huid goed moet verzorgen. Je huid beschermt je tegen beschadiging, infecties,

Nadere informatie

Uitscheiding en afweer

Uitscheiding en afweer Uitscheiding en afweer De lever: slokdarm galblaas maag 12-ving. darm dunne darm ligging van de lever Functies van de lever: bloedsuikerspiegel (glucosegehalte in bloed) op peil houden overtollige eiwitten

Nadere informatie

27/02/2018. Sylvia Transez. IAD/MASD en Intertrigo. Lokaal gebruik van antimycotium in de wondzorg. Bachelor in de ziekenhuisverpleegkunde

27/02/2018. Sylvia Transez. IAD/MASD en Intertrigo. Lokaal gebruik van antimycotium in de wondzorg. Bachelor in de ziekenhuisverpleegkunde Sylvia Transez Bachelor in de ziekenhuisverpleegkunde Mobiel verpleegkundige STV Deinze Lid wondzorgteam ziekenhuis Postgraduaat Wondmanagement IAD/MASD en Intertrigo Lokaal gebruik van antimycotium in

Nadere informatie

Stomabreuk Parastomale hernia

Stomabreuk Parastomale hernia Stomabreuk Parastomale hernia Afdeling algemene chirurgie In deze folder vindt u uitleg over een stomabreuk, en welke onderzoeken u krijgt als vermoed wordt dat u een stomabreuk hebt. Ook vind u uitleg

Nadere informatie

Bij het uitscheiden helpen de nieren om de samenstelling van je bloed constant te houden. Uitscheiding is het

Bij het uitscheiden helpen de nieren om de samenstelling van je bloed constant te houden. Uitscheiding is het Samenvatting door R. 1946 woorden 10 maart 2016 7 37 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Bio samenvatting H9 9.1 WAT WORDT ER BINNENIN JE LICHAAM GEREGELD? Je lichaam probeert vanbinnen om constant

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 Inleiding Er bestaan veel verschillende soorten eczeem. Bij jonge kinderen is er vooral sprake van constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem of dauwworm genoemd. Dit is

Nadere informatie

BIJSLUITER. CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème

BIJSLUITER. CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème BIJSLUITER CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 3% cetomacrogolzalf en TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 5%, 10% afwasbare lanettebasis

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 3% cetomacrogolzalf en TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 5%, 10% afwasbare lanettebasis BIJSLUITER TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 3% cetomacrogolzalf en TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 5%, 10% afwasbare lanettebasis Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

BIJSLUITER. 10% lanettezalf

BIJSLUITER. 10% lanettezalf BIJSLUITER TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% KOOLTEEROPLOSSING 10% SALICYLZUUR 10% lanettezalf Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Huidveranderingen door veroudering

Huidveranderingen door veroudering Huidveroudering Inleiding Helaas behoort veroudering bij het leven. Ook de huid veroudert met de jaren. Deze natuurlijke veroudering vindt over het gehele lichaam plaats. Daar boven op veroudert de huid

Nadere informatie

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en jeuk

Dermatologie. Constitutioneel eczeem en jeuk Dermatologie Constitutioneel eczeem en jeuk Dermatologie Inleiding Deze brochure geeft informatie over jeuk als gevolg van constitutioneel eczeem en over krabben als reactie daarop. Daarnaast geeft de

Nadere informatie

Zorg bij voetschimmel en voetklachten

Zorg bij voetschimmel en voetklachten Zorg bij voetschimmel en voetklachten Inhoud Voetschimmel 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 4 Voorkomen van voetschimmel 4 Wat kun je er zelf aan doen 4 Geneesmiddelen

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart keer beoordeeld. Wat is CPLD?

Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart keer beoordeeld. Wat is CPLD? Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart 2003 5 10 keer beoordeeld Vak ANW Wat is CPLD? CPLD is de afkorting voor Chronische Polymorfe Licht Dermatose. Het is een huidaandoening waarbij de huid

Nadere informatie

Handige tips voor het gebruik van een colostoma

Handige tips voor het gebruik van een colostoma Handige tips voor het gebruik van een colostoma Informatie voor patiënten F0568-1011 januari 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

STOMAZORG: ELK PROBLEEM HEEFT EEN OORZAAK VALERIE HANSSENS VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST WONDZORG UZ BRUSSEL

STOMAZORG: ELK PROBLEEM HEEFT EEN OORZAAK VALERIE HANSSENS VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST WONDZORG UZ BRUSSEL STOMAZORG: ELK PROBLEEM HEEFT EEN OORZAAK VALERIE HANSSENS VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST WONDZORG UZ BRUSSEL LITERATUUR WEINIG RECENTE LITERATUUR GEEN GROOT AANTAL PATIËNTEN FIRMA GEBONDEN WEINIG LITERATUUR

Nadere informatie

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% ZWAVEL 5% cetomacrogolcrème

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% ZWAVEL 5% cetomacrogolcrème BIJSLUITER TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% ZWAVEL 5% cetomacrogolcrème Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

TENS-behandeling bij pijn

TENS-behandeling bij pijn OLVG, locatie Oost TENS-behandeling bij pijn Uw pijnarts heeft u verwezen voor pijnbestrijding via TENS. Dit is een afkorting van Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het is een behandeling om minder

Nadere informatie

Stomaleerdagboek Urologie

Stomaleerdagboek Urologie Stomaleerdagboek Urologie Stomazorg in 10 stappen Deze map is eigendom van: patiëntensticker Uw behandelend arts is: Bij bijzonderheden waarschuwen (contactpersoon): Naam:... Telefoonnummer:... Relatie

Nadere informatie

Huidverzorging en zalfadviezen

Huidverzorging en zalfadviezen Huidverzorging en zalfadviezen De huid De hoornlaag, de bovenste laag van de huid, bestaat uit lagen dicht op elkaar gelegen dode cellen. Ze zijn omgeven door vetten (lipiden). De hoornlaag lijkt op een

Nadere informatie

Bij eakin geloven we niet dat een stoma u mag beperken.

Bij eakin geloven we niet dat een stoma u mag beperken. Bij eakin geloven we niet dat een stoma u mag beperken. Wij geloven dat het slechts een klein deel van uw leven is. We geloven dat wanneer uw stoma correct wordt verzorgd, u uw normale leven weer kunt

Nadere informatie

Twee grote problemen kunnen u na de ingreep het leven zuur maken, nl.:

Twee grote problemen kunnen u na de ingreep het leven zuur maken, nl.: Twee grote problemen kunnen u na de ingreep het leven zuur maken, nl.: a- de huidbeschadiging door de urine of het opvangzakje en b- de degelijke werking van uw nieren. a - De huid Naast de gewone probleempjes

Nadere informatie

Decubitus - Smetten - Vochtletsel

Decubitus - Smetten - Vochtletsel WONDVERZORGING INFECTIEBESTRIJDING PREVENTIE Decubitus - Smetten - Vochtletsel WWW.BIOLOGIQ.NL Definitie Decubitus Volgens de NPUAP en EPUAP wordt decubitus als volgt gedefinieerd: Decubitus is een gelokaliseerde

Nadere informatie

GENEESMIDDELENGROEP Ontstekingsremmende geneesmiddelen (corticosteroïden). Raadpleeg ook de rubriek Werking van het geneesmiddel

GENEESMIDDELENGROEP Ontstekingsremmende geneesmiddelen (corticosteroïden). Raadpleeg ook de rubriek Werking van het geneesmiddel Fagron Hydrocortison creme 10 mg/g FNA Bijsluiter ALGEMENE KENMERKEN NAAM Hydrocortison crème 10 mg/g FNA Fagron, crème SAMENSTELLING Het produkt bevat per gram crème 10 mg hydrocortisonacetaat Hydrocortison

Nadere informatie

Uw pijnarts (anesthesioloog of neuroloog) heeft u verwezen voor pijnbestrij

Uw pijnarts (anesthesioloog of neuroloog) heeft u verwezen voor pijnbestrij TENS ENS-behandeling bij pijn Uw pijnarts (anesthesioloog of neuroloog) heeft u verwezen voor pijnbestrij bestrijding via TENS. Dit is een afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Het is

Nadere informatie

Aanleggen van een darmstoma

Aanleggen van een darmstoma Aanleggen van een darmstoma Chirurgie Beter voor elkaar Darmstoma - Een kunstmatige uitgang Inleiding Deze folder geeft u informatie over de procedure rond het aanleggen van een darmstoma (een kunstmatige

Nadere informatie

Stoma. Havenziekenhuis

Stoma. Havenziekenhuis Stoma U heeft van uw arts gehoord dat er bij u een stoma moet worden aangelegd of dat de kans op een stoma bij uw operatie aanwezig is. In deze folder kunt u de informatie over het aanleggen van een stoma

Nadere informatie

Voetschimmel en voetklachten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Voetschimmel en voetklachten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Voetschimmel en voetklachten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Voetschimmel 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer arts raadplegen 4 Voorkomen

Nadere informatie

Wat is eczeem? 3 Gave huid 4 Droge huid 4 Factoren die eczeem uit kunnen lokken 5 Leefregels 6 Fingertip als maateenheid voor zalven 9 Zalf lijst 10

Wat is eczeem? 3 Gave huid 4 Droge huid 4 Factoren die eczeem uit kunnen lokken 5 Leefregels 6 Fingertip als maateenheid voor zalven 9 Zalf lijst 10 De dermatoloog of de kinderarts heeft u of uw kind verwezen naar het verpleegkundig eczeem spreekuur. Hierbij draait de verpleegkundige een zelfstandig spreekuur, er komt geen dermatoloog bij. Het doel

Nadere informatie

BIJSLUITER. CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème

BIJSLUITER. CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème BIJSLUITER CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Omgaan met een katheter

Omgaan met een katheter Omgaan met een katheter Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Urine-opvangzakken 2 Persoonlijke hygiëne 4 Wennen aan de katheter 4 Aandachtspunten 4 Tot slot 5 Belangrijke telefoonnummers

Nadere informatie

Huidverzorging en zalfadviezen

Huidverzorging en zalfadviezen Huidverzorging en zalfadviezen De huid De hoornlaag, de bovenste laag van de huid, bestaat uit lagen dicht op elkaar gelegen dode cellen. Ze zijn omgeven door vetten (lipiden). De hoornlaag lijkt op een

Nadere informatie

BIJSLUITER. ERYTROMYCINE 2% CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% zalf

BIJSLUITER. ERYTROMYCINE 2% CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% zalf BIJSLUITER ERYTROMYCINE 2% CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% zalf Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Voorkom voetproblemen bij Diabetes Mellitus. Het belang van goede voetzorg bij Diabetes Mellitus

Voorkom voetproblemen bij Diabetes Mellitus. Het belang van goede voetzorg bij Diabetes Mellitus Voorkom voetproblemen bij Diabetes Mellitus Het belang van goede voetzorg bij Diabetes Mellitus Door Diabetes Mellitus (suikerziekte) kunnen de bloedvaten en zenuwvezels in uw voeten beschadigd raken.

Nadere informatie

Bijsluiter Triamcinolonacetonide 0,1% in paraffine capitis 10% lotion 100 g Versie 1.0

Bijsluiter Triamcinolonacetonide 0,1% in paraffine capitis 10% lotion 100 g Versie 1.0 Triamcinolonacetonide 0,1% in paraffine capitis 10% lotion Werking en toepassingen Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt? De werkzame stof in triamcinolonacetonide 0,1% in paraffine capitis

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten Chirurgie. Ontharingsmethodes na orgaantransplantatie voor volwassenen

Maag-, Darm- en Leverziekten Chirurgie. Ontharingsmethodes na orgaantransplantatie voor volwassenen Maag-, Darm- en Leverziekten Chirurgie Ontharingsmethodes na orgaantransplantatie voor volwassenen Maag-, Darm- en Leverziekten Chirurgie Inleiding Na een orgaantransplantatie gebruikt u medicijnen tegen

Nadere informatie

TENS-behandeling bij pijn

TENS-behandeling bij pijn TENS-behandeling bij pijn Inhoud Wat is de TENS-behandeling? 3 Hoe kan via TENS de pijn minder worden? 3 Voor wie? 3 Wat is pijn? 3 De behandeling 4 Zorgverzekeraar 5 Vragen? 5 Zenuw-huid gebieden 7 Gebruik

Nadere informatie

BIJSLUITER. HYDROCORTISONACETAAT 1% vaselinelanettecrème en vaselinecetomacrogolcrème

BIJSLUITER. HYDROCORTISONACETAAT 1% vaselinelanettecrème en vaselinecetomacrogolcrème BIJSLUITER HYDROCORTISONACETAAT 1% vaselinelanettecrème en vaselinecetomacrogolcrème Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Colostoma. verzorging van een colostoma. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Colostoma. verzorging van een colostoma. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Colostoma verzorging van een colostoma T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum

Nadere informatie

De verzorging van uw urinestoma

De verzorging van uw urinestoma STOMAZORG De verzorging van uw urinestoma ADVIES De verzorging van uw urinestoma In deze folder vindt u informatie over de verzorging van een urinestoma (kunstmatige uitgang van de urinewegen). Eerst wordt

Nadere informatie

inh oud Huid en haar 1. De huid in lagen 2. Nieuwe huid 3. De huid in kleurtjes 4. Voelen met je huid 5. Zweet 6. Haartjes en kippenvel 7.

inh oud Huid en haar 1. De huid in lagen 2. Nieuwe huid 3. De huid in kleurtjes 4. Voelen met je huid 5. Zweet 6. Haartjes en kippenvel 7. Huid en haar inhoud Huid en haar 3 1. De huid in lagen 4 2. Nieuwe huid 5 3. De huid in kleurtjes 6 4. Voelen met je huid 7 5. Zweet 8 6. Haartjes en kippenvel 9 7. Littekens 10 8. Huid en haarweetjes

Nadere informatie

Chirurgie. Stoma. Een kunstmatige uitgang

Chirurgie. Stoma. Een kunstmatige uitgang Chirurgie Stoma Een kunstmatige uitgang 1 Inleiding Deze folder geeft enige informatie over de procedure rond het aanleggen van een stoma (een kunstmatige uitgang). Het is goed u te realiseren dat bij

Nadere informatie

Aambeien. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Aambeien. Ziekenhuis Gelderse Vallei Aambeien Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder geeft u informatie over de behandeling van aambeien. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Wat zijn

Nadere informatie

Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding.

Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding. Patiënteninformatie MDL Voedingsproblemen Wanneer u voedingsproblemen heeft krijgt u een PEG-sonde. PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie, dat is een verbinding met de maag door de buikwand

Nadere informatie

De huid Wat is de opperhuid (epidermis)?

De huid Wat is de opperhuid (epidermis)? De huid De huid is het omhulsel, dat het individu van de buitenwereld afgrenst. Dit orgaan beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf. Ze bestaat uit drie delen: Het bovenste (= buitenste) gedeelte

Nadere informatie

Een stoma en nu? Behandeling, stappenplan en tips

Een stoma en nu? Behandeling, stappenplan en tips Een stoma en nu? Behandeling, stappenplan en tips Wat is een stoma? Een stoma is een kunstmatige uitgang in uw lichaam voor urine of ontlasting. Een stukje darm wordt daarbij als een manchet op uw buik

Nadere informatie

Conform 2 huidplak. Tweedelig opvangsysteem met en zonder unieke flexibele plakrand

Conform 2 huidplak. Tweedelig opvangsysteem met en zonder unieke flexibele plakrand Conform 2 huidplak Tweedelig opvangsysteem met en zonder unieke flexibele plakrand Het opvangsysteem dat zich aan ú aanpast Volgt iedere beweging van de huid Optimale bewegingsvrijheid Comfortabel Discreet

Nadere informatie

Moderma Flex Urostoma. Eéndelig opvangsysteem met vlakke en convexe huidplak

Moderma Flex Urostoma. Eéndelig opvangsysteem met vlakke en convexe huidplak Moderma Flex Urostoma Eéndelig opvangsysteem met vlakke en convexe huidplak U kunt er elke dag op vertrouwen Huidvriendelijke opvangzakjes Ontziet de huid dankzij de unieke huidplaktechnologie Nagenoeg

Nadere informatie

Het protocol Preventie handeczeem is bedoeld voor werkgevers en werknemers van schoonmaakbedrijven.

Het protocol Preventie handeczeem is bedoeld voor werkgevers en werknemers van schoonmaakbedrijven. Bijlage 14: Protocol Preventie handeczeem Inleiding Handeczeem is een van de meest voorkomende huidaandoeningen: naar schatting een op de tien mensen heeft er tenminste een keer per jaar last van. Het

Nadere informatie

Extra Zorg. Dansac Accessoires. Dedicated to Stoma Care

Extra Zorg. Dansac Accessoires. Dedicated to Stoma Care Extra Zorg Dansac Accessoires Dedicated to Stoma Care Inleiding Bij Dansac zijn wij erop gericht om opvangzakjes en huidplaten te ontwikkelen met optimale eigenschappen om uw kwaliteit van leven te bevorderen.

Nadere informatie

De droge huid en huidverzorging Dermatologie

De droge huid en huidverzorging Dermatologie De droge huid en huidverzorging Dermatologie Locatie Hoorn/Enkhuizen De droge huid en huidverzorging De droge huid Een van de functies van onze huid is het beschermen tegen stoffen van buitenaf en het

Nadere informatie

BIJSLUITER. HYDROCORTISONACETAAT 1% KETOCONAZOL 2% ZINKOXIDE 10% cetomacrogolcrème

BIJSLUITER. HYDROCORTISONACETAAT 1% KETOCONAZOL 2% ZINKOXIDE 10% cetomacrogolcrème BIJSLUITER cetomacrogolcrème Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later

Nadere informatie

Complicaties van diabetes Welke zijn dat en hoe voorkom je ze?

Complicaties van diabetes Welke zijn dat en hoe voorkom je ze? Complicaties van diabetes Welke zijn dat en hoe voorkom je ze? Wat doet diabetes met bijvoorbeeld: -> Ogen? -> Hart? -> Nieren? Wat is diabetes? Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker

Nadere informatie

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% KETOCONAZOL 2% vaselinelanettecrème

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% KETOCONAZOL 2% vaselinelanettecrème BIJSLUITER TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% KETOCONAZOL 2% vaselinelanettecrème Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar

Nadere informatie

Rivastigmine/ Exelon bij Alzheimer Dementie

Rivastigmine/ Exelon bij Alzheimer Dementie Patiënteninformatie Rivastigmine/ Exelon bij Alzheimer Dementie Inleiding In deze folder vindt u informatie over de werking en het gebruik van de Rivastigmine pleister. Exelon is een bepaald merk Rivastigmine

Nadere informatie