ZONDAG 29 AUGUSTUS 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZONDAG 29 AUGUSTUS 2010"

Transcriptie

1 NATIONALE DAG VAN HET LEVEND ERFGOED ZONDAG 29 AUGUSTUS 2010 Tekst: Nicole Schalkx, Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) in samenwerking met Elly Vogelaar (AE) Boven: Nederlandse trekpaarden. Foto: Dirk de Jong. Tijdens de Nationale Dag van het Levend Erfgoed, op zondag 29 augustus 2010, wil de SZH meer dan 50 zeldzame Nederlandse landbouw huisdierrassen laten zien. Op landgoed Velder te Liempde (NB) komt een bonte verzameling zeldzame Nederlandse runder-, paarden-, schapen-, geiten-, honden- en kippenrassen bij elkaar. Doel van de dag: een groot publiek op een interactieve en leuke manier bewust maken van de waarde en de kansen van ons levend erfgoed! Wat kan het publiek verwachten Om het publiek een onvergetelijke dag te bezorgen en een onvergetelijke indruk achter te laten zal de dag bol staan van de shows, demonstraties, wedstrijden, keuringen, workshops en proeverijen. Elke diergroep (paard, rund, schaap/geit, hond en kleinvee) heeft zijn eigen plek op het terrein, een zogenaamd plein genoemd. Op deze pleinen ziet u de verschillende rassen bij elkaar. Zie de verschillen in hun uiterlijk en de unieke eigenschappen van elk ras. Ontdek hoe de dieren vroeger gebruikt werden, wat er in de loop der tijd is veranderd en zie hoe de rassen tegenwoordig gebruikt worden. Centraal op het terrein is een hoofdring waar gedurende de hele dag een showprogramma te zien is, verzorgd door de verschillende rassen. Vlakbij deze hoofdring is het culinaire plein te vinden. In deze smaakhoek maakt u kennis met de diversiteit aan smaken van gerechten, klaargemaakt met producten van verschillende zeldzame rassen. De smaak van deze dierlijke producten zit hem niet alleen in de kwaliteit en de bereidingswijze, maar ook in het extra ingrediënt, namelijk het verhaal achter het bijzondere ras.

2 Tot slot is er een gezellige kinderhoek waar kinderen door middel van spelletjes, speurtochten en andere activiteiten kennis maken met de oude landbouw rassen. Kortom, een dag waar u ogen en oren te kort zult komen. Links: Fries Hoen, geel witpel haan. Rechts onder: Hollands Hoen, goudpel hen. In Nederland zijn deze kippen al eeuwen lang bekend; vroeger noemde men ze simpel Pel hoenders en ze waren als zodanig een van de eerste 5 rassen van de NHC. Al snel bleek dat dit geen goede naam was voor een ras, omdat pel eigenlijk een tekening is. Bovendien waren er allerlei verschillende pelrassen. Zodoende werd er vanaf 1900 een splitsing aangebracht; de kippen met een enkele kam gingen Friese Hoenders heten en die met een rozekam Hollandse hoenders. Foto s: Aviculture Europe. Landgoed Velder Landgoed Velder te Liempde (gemeente Boxtel) is het decor van deze bijzondere dag. De entourage van dit landgoed past goed bij ons levend erfgoed, zoals de zeldzame landbouw huisdierrassen ook wel worden genoemd. Landgoed Velder heeft een evenemententerrein van circa 5 ha. groot voorzien van alle basisvoorzieningen. Naast het hoofdterrein biedt het Landgoed verschillende neven terreinen waar activiteiten georganiseerd worden en de auto s, trailers en tenten/caravans van deelnemers hun plek krijgen. Voor het publiek is op loopafstand van het landgoed ruime parkeergelegenheid aanwezig, zodat hier op het terrein zelf geen drukte van is. Kortom; een ideale plek voor een dergelijk evenement. Links: De Havana is ons oudste konijnenras, ontstaan in De naam heeft niets te maken met de stad Havana op Cuba, maar het was de diep donkerbruine kleur die de naam Havana deed oproepen. Onder een bepaalde lichtinval is in de ogen een rode gloed te zien. Foto Mick Bassett. Inbreng van het Nederlandse kleinvee Eén van de vijf pleinen op de Nationale dag van het Levend Erfgoed is het zogenaamde kleinveeplein. Hier staan (bijna) alle Nederlandse eenden-, ganzen-, konijnen, sierduiven- en kippenrassen bij elkaar. Aanwezig zullen zijn:

3 - 20 zeldzame Nederlandse kippenrassen in verschillende kleurslagen - Nederlandse Sierduivenrassen - 6 zeldzame Nederlandse konijnenrassen - Twentse Landgans - Noord Hollandse Krombekeend - Witborst eend - Kwakertje - Oud Hollandse Kuifeend Rassen die zelden allemaal op één tentoonstelling aanwezig zijn. Daarnaast komen vele fokverenigingen en speciaalclubs naar dit grote evenement. Zij kunnen zich uitgebreid hier presenteren. Natuurlijk is de KLN-stand er en heeft de Nederlandse Hoender Club een centrale positie op het plein. De kooien van de dieren staan in grote pagode tenten, zodat regen en zon geen vat op hen hebben. De duiven zijn te zien in grote volière kooien. Boven en rechts: Noord Hollandse Krombekeenden waren al bekend in de Gouden Eeuw en vaak afgebeeld op de schilderijen van Jan Steen, Albert Cuyp en Melchior d'hondecoeter. Voor zover we kunnen nagaan is de Krombekeend ontstaan uit de Witborsteenden, die werden gehouden vanwege hun uitstekende leg. De Krombekeenden werden uitgeselecteerd op hun snavelvorm en vooral gehouden voor de sier. Foto s: Aviculture Europe. Rechts: De Twentse Landgans werden al beschreven in Het zijn vroegrijpe, bewegelijke, licht tot middelzwaar gebouwde ganzen, die voorkomen in de kleurslagen wit en bont. Het overgrote deel van de Twentse landgans was vroeger wit, de weinig voorkomende bonte dieren hadden vaak alleen aftekening aan de kop, de rug en de flanken. Dit omdat het witte dons, geplukt van hals, borst en buik meer opleverde dan het donker gekleurde dons. Een belangrijk raskenmerk was de vroege leg. Twentse ganzen begonnen vaak al in november, december te leggen. Nederland kende in de 19e eeuw nog verschillende eigen ganzenrassen, maar deze lokale rassen zijn door inkruising met zwaardere buitenlandse rassen al kort na de Eerste Wereldoorlog verdwenen. Aan dit lot is de Twentse Landgans ternauwernood ontkomen. Foto: Klaas van der Hoek.

4 Links: De Hyacintduif wordt gezien als een Nederlandse sierduivenras, alhoewel we op basis van oude beschrijvingen eigenlijk kunnen aannemen dat de oorsprong van deze kleurduif niet in ons land is, maar in Frankrijk. Het is een zorgzame duif voor zijn jongen en een gehard ras dat weinig eisen stelt aan zijn omgeving en bovendien zeer goede vliegeigenschappen bezit. Foto: Robert Hoornstra. Zeldzame Nederlandse landbouw huisdierrassen Bovengenoemde pluimvee- en duivenrassen zullen bij onze lezers/ hobbyfokkers geen onbekenden zijn, maar Landgoed Velder zal deze dag ook het decor zijn van bijv. demonstraties heideschapen hoeden, shows met Nederlandse trekpaarden, Groninger en Gelderse paarden, keuringen van Nederlandse landgeiten of Lakenvelder koeien, enz. Nog nooit was er zo n diversiteit aan zeldzame Nederlandse landbouw huisdierrassen, die u wellicht alleen van naam kent, bij elkaar zien. De volgende rassen zullen aanwezig zijn: Rundvee: - Fries Hollands (FH) zwart - Fries Roodbont - MRIJ - Lakenvelder rund - Blaarkop - Brandrode rund - Witrik Enkele buurrassen uit België en Duitsland: - Glanrund - Kempenrund - Angler - Belgisch witrode rund Boven: Brandrode koe. Links: Blaarkop koe en Brandrode koe. De Groninger Blaarkop is een dubbeldoel rund van het melk-vleestype. De kleur is egaal zwart of rood met een witte kop en een witte staartpunt. Rondom de ogen heeft het dier zwarte of rode blaren. De onderkant van de buik is eveneens wit, oplopend tot de hals. De Brandrode is een kleine, sterke, gehoornde koe met een dieprode kleur, maar het is wel de bedoeling dat een dier een witte kol, vier witte poten en een witte buik heeft. Foto s: Aviculture Europe.

5 Boven: Het Lakenvelder rund kenmerkt zich door een witte band (het zogenaamde laken) rond de middenhand van het rund, dus tussen schouder en heup en dan een volledig zwarte of rode voor- en achterhand. Er mogen geen witte aftekeningen voor komen aan kop en ledematen. De Lakenvelder is een fijn gebouwd rund. Veelal ook kleiner van stuk dan de andere Nederlandse veerassen. Foto: Aviculture Europe. Paarden: - Gelders paard - Nederlands Trekpaard - Groninger paard - Friese paard Enkele buurrassen uit België en Duitsland: - Alt Oldenburger - Vlaams paard - Oost-Fries paard - Belgisch Trekpaard Boven: Gelderse paarden. Foto SZH. Het Gelderse paard is een middelzwaar warmbloedpaard, energiek maar met een rustig temperament. Het Groninger paard is een zwaar warmbloedpaard; een vriendelijk, gewillig en gehoorzaam dier met veel weerstands- en uithoudingsvermogen en een rustig temperament. Geschikt voor zowel aangespannen werk als rijpaard. Links: Het Nederlandse Trekpaard is het zwaarste koudbloed ras ter wereld. Zwaar bespierd, met een naar verhouding klein en mooi gevormd hoofd, zware manen en veel behang aan de benen. Foto: Dirk de Jong.

6 Het Friese paard is een inlands raspaard dat al in de 13e eeuw bekend was. Het is een compact en sterk, maar sierlijk ogend paard met veel behang en een fiere houding. Het paard is oorspronkelijk gefokt als werkpaard dat doordeweeks gewoon moest ploegen, en op zondag voor de koets gespannen werd als de familie naar de kerk ging. De Fries is vriendelijk, levendig maar mak, intelligent, leergierig en trouw. Verder is hij een gewillige werker. Ook zeer geschikt voor recreatief rijden en voor dressuur. Foto: Aviculture Europe. Schapen: - Mergellandschaap - Zwartbles schaap - Drents Heideschaap - Veluws Heideschaap - Schoonebeeker schaap Enkele buurrassen uit België en Duitsland: - Bentheimer - Vlaams schaap - Kempen Rechts: Het Drents Heideschaap is het kleinste inheemse schaap en wordt gebruikt voor begrazing van de uitgestrekte heidevelden. Het is het enige gehoornde Nederlandse schapenras met een grote schakering aan kleurvarianten. De vacht is lang en sluik met een harige structuur. Foto: Dirk de Jong. Links: Zwartbles lammeren. Het Zwartblesschaap is een groot, goed bespierd en stevig schaap dat qua type tussen Texelaar en Melkschaap in staat. Het staat hoog op de benen, heeft een lange, bewolde staart en is ongehoornd. De oren staan horizontaal. Het heeft een bruinzwarte vacht met op de kop een grote witte bles, terwijl ook de onderste helft van poten en staart wit zijn. De wol is grof. Het schaap is goed vruchtbaar en werpt vaak een drieling. Foto: Aviculture Europe.

7 Geiten: Nederlandse Landgeit en de Bonte geit. Rechts en onder: De Nederlandse Landgeit is een stevige, middelgrote geit met horens. Vooral de bokken hebben zware, meestal liervormige horens, en vaak een bokkenpruik en een wipneus. Bokken zijn altijd langharig, terwijl de geiten ook kort- of ruigharig kunnen zijn. De vachten variëren van bont, met zwarte, bruine, beige of blauwe vlekken, tot een enkele keer helemaal wit. Ze worden vooral als hobbydier gehouden en soms worden ze gemolken. Daarnaast worden ze ingezet bij de begrazing van natuurterreinen. Foto s: Dirk de Jong. Honden: alle 10 erkend Nederlandse rassen - Wetterhoun - Friese Stabij - Hollandse Herder (meerdere types) - Schapendoes - Drentse Patrijs - Saarlooswolfshond - Smoushond - Markiesje - Kooikerhondje - Boerenfox (nog niet zeker) Enkele buurrassen uit België en Duitsland: - Duitse Herder - Belgische Herder Links: Kooikerhondje. Foto: Dirk de Jong. Het Kooikerhondje, oorspronkelijk gefokt voor het werk in de eendenkooi, is nu een speelse gezelschapshond die goed getraind kan worden in apporteren en behendigheid. Foto s volgende pagina: De Drentsche Patrijshond is uitermate geschikt voor de jacht op patrijzen en fazanten. Het Markiesje is een niet veeleisend gezinshondje, vriendelijk tegenover vreemden, echter wel waaks.

8 Boven: Markiesje. Foto: M. van Leeuwen. Links: Drentse patrijshond. Foto: SZH. Meer weten De Stichting Zeldzame Huisdierrassen verwacht veel mensen op deze dag. Het is voor het eerst dat een zo n grote verzameling authentieke (landbouw) huisdierrassen bij elkaar te zien is. Geïnteresseerde bezoekers kunnen niet alleen kennis maken met de rassen, maar ook direct in contact komen met de fokverenigingen en mensen die bekend zijn met de rassen en de adressen waar deze dieren te koop zijn. Dierhouders van deze rassen kunnen op deze dag contacten leggen met andere dierhouders en potentiële kopers van hun ras, zodat na de Nationale Dag van het Levend Erfgoed verschillende dieren van eigenaar kunnen wisselen. Bent u van plan te komen, kijk dan op voor meer informatie over het programma, de rassen die komen, de kaartverkoop en adres en route beschrijving. Noot: Bestel uw kaartjes online op Als u gebruik maakt van deze mogelijkheid krijgt u 2,00 korting op de toegangsprijs. U betaalt digitaal dus 5,00 per volwassene in plaats van 7,00 aan de kassa. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De mogelijkheid tot digitale verkoop van kaarten sluit zondag 22 augustus Wij wensen u een prettige, dierrijke dag toe. Tot ziens. Copyright 2010 Aviculture-Europe. All rights reserved by VBC.

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdierrassen en hun risicostatus 1 (update april 2017)

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdierrassen en hun risicostatus 1 (update april 2017) senlijst se landbouwhuisdierrassen en hun risico (update april 2017) in Rund (2015) koeien Brandrood rund 1150 bedreigd groei Fries Hollands vee (zwartbont) 3153 kwetsbaar stabiel Groninger blaarkop 2785

Nadere informatie

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdierrassen en hun risicostatus 1 (update juni 2017)

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdierrassen en hun risicostatus 1 (update juni 2017) senlijst se landbouwhuisdierrassen en hun risico (update juni 2017) in Rund 2016 Aantal koeien Brandrood rund 1150 bedreigd groei Fries Hollands vee (zwartbont) 2129 kwetsbaar stabiel Groninger blaarkop

Nadere informatie

Tabel 1. Risicostatus 1 van de Nederlandse 2 landbouwhuisdierrassen (peildatum voorjaar 2014) 3

Tabel 1. Risicostatus 1 van de Nederlandse 2 landbouwhuisdierrassen (peildatum voorjaar 2014) 3 Tabel 1. Risicostatus 1 van de Nederlandse 2 landbouwhuisdierrassen (peildatum voorjaar 2014) 3 1 Criteria voor risicostatus (kritiek, bedreigd, kwetsbaar) zijn gebaseerd op de FAO Guidelines In Vivo Conservation

Nadere informatie

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdierrassen en hun risicostatus 1 (update juni 2017)

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdierrassen en hun risicostatus 1 (update juni 2017) senlijst se landbouwhuisdierrassen en hun risico (update juni 2017) in Rund (data van 2016) Aantal koeien Brandrood rund 1150 bedreigd groei Fries Hollands vee (zwartbont) 2129 bedreigd stabiel Groninger

Nadere informatie

1A WAT HOORT BIJ WIE? 4-6 JAAR

1A WAT HOORT BIJ WIE? 4-6 JAAR 1A WAT HOORT BIJ WIE? 4-6 JAAR 1A HELP DE DIEREN ZOEKEN 4-6 JAAR 1B DIEREN OP DE BOERDERIJ 4-6 JAAR VOORBEELDBLAD Lakenvelder Fries Melkschaap Duif Fries paard Assendelfter Hoen Landgeit Witrik Krombekeenden

Nadere informatie

Een wereld door verschil op kinderboerderijen?

Een wereld door verschil op kinderboerderijen? Een wereld door verschil op kinderboerderijen? Kor Oldenbroek Centrum voor Genetische Bronnen Nederland SZH en MEC Centrum voor Genetische Bronnen Planten Dieren Bomen Ex situ In situ Kennisoverdracht

Nadere informatie

Levende cultuur in ons landschap. Geert Boink SZH Landgoed Mariënwaerdt Beesd 20-04-2012

Levende cultuur in ons landschap. Geert Boink SZH Landgoed Mariënwaerdt Beesd 20-04-2012 Levende cultuur in ons landschap Geert Boink SZH Landgoed Mariënwaerdt Beesd 20-04-2012 Onderwerpen De levende cultuur Ons landschap Levende cultuur behouden conclusies De levende cultuur Cultuurhistorische

Nadere informatie

Bijzondere dieren. Pagina 1 van 8

Bijzondere dieren. Pagina 1 van 8 Bijzondere dieren Koeien, paarden, varkens, schapen, geiten, kippen en konijnen Van elke diersoort hebben wij bijzondere rassen, die speciale verzorging vragen. Groot of klein, voor ons zijn ze allemaal

Nadere informatie

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD Door: Luuk Hans. Boven: Het Pluimveemuseum, met een volière met Barnevelders ervoor. Foto: Gerard van de Bruinhorst, PR Pluimvee Museum. Het Pluimveemuseum in Barneveld was

Nadere informatie

LANDLEVEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM

LANDLEVEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM LANDLEVEN IN HET OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM Tekst en foto s: Ger Brouwer (NL) Het tijdschrift Landleven houdt elke jaar in september 3 dagen een grote manifestatie met veel exposanten, van meubels, kleding,

Nadere informatie

Hoe zeldzaam zijn zeldzame rassen?

Hoe zeldzaam zijn zeldzame rassen? Hoe zeldzaam zijn zeldzame rassen? Over het monitoren van populaties Rita Hoving, Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland 25 augustus 2012, familiedag SZH Centre for Genetic Resources, the Netherlands

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Andere naam: Laplandse Herder en Laplandse Vallhund Oorsprong: Finland Gehouden als: Gezelschapshond Grootte: Reuen ong. 51 cm en teven ong. 46 cm Gewicht: 27-30 kg Kleur: Zwart, zwart/wit en black and

Nadere informatie

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel FAVEROLLES Frans, Duits en kriel We hebben hier te maken met een ras wat je over de hele wereld tegenkomt, een ras waar vele schilders en tekenaars inspiratie bij vonden. Naast een spectaculair show ras,

Nadere informatie

WIERINGERLANDSHOW NOVEMBER 2006

WIERINGERLANDSHOW NOVEMBER 2006 DEEL 3 WIERINGERLANDSHOW NOVEMBER 2006 Tekst: Jan Willem Hondelink. Foto s: Rob van der Steen In november jl. werd de traditionele Wieringerlandshow gehouden. Naast een keur aan konijnen, cavia s, kleine

Nadere informatie

ZELDZAME NEDERLANDSE LANDBOUWHUISDIEREN IN DE ETALAGE. Stichting Zeldzame Huisdierrassen

ZELDZAME NEDERLANDSE LANDBOUWHUISDIEREN IN DE ETALAGE. Stichting Zeldzame Huisdierrassen ZELDZAME NEDERLANDSE LANDBOUWHUISDIEREN IN DE ETALAGE Stichting Zeldzame Huisdierrassen 3 ZELDZAME NEDERLANDSE LANDBOUWHUISDIEREN IN DE ETALAGE Stichting Zeldzame Huisdierrassen 2 3 Welkom in de wereld

Nadere informatie

Deel 1 JANUARI Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties

Deel 1 JANUARI Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 JANUARI 2011 Een fotoverslag met medewerking van diverse Speciaalclubs en redactieleden van Aviculture Europe In het kader van het

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong Provinciale Kampioenen: Parkvogels: Ronquièreskalkoen van Geert Roosens Watervogels: Carolina

Nadere informatie

Deel 1. Kleindieren Expo, gehouden op 24, 25 en 26 januari 2008 in Utrecht

Deel 1. Kleindieren Expo, gehouden op 24, 25 en 26 januari 2008 in Utrecht Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Kleindieren Expo, gehouden op 24, 25 en 26 januari 2008 in Utrecht Tekst en foto s: Dirk de Jong. Dit is traditioneel de laatste,

Nadere informatie

Rassenkennis herkauwers, konijnen en knaagdieren

Rassenkennis herkauwers, konijnen en knaagdieren Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Helanie Aalders 01 July 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63028 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Geert Boink NNGC Utrecht 13 november 2010 Domesticatie en inteelt

Geert Boink NNGC Utrecht 13 november 2010 Domesticatie en inteelt Geert Boink NNGC Utrecht 13 november 2010 Domesticatie en inteelt Onderwerpen Wat is een zeldzaam(landbouw)huisdier ras? Waarom is het behoud van deze rassen belangrijk? De SZH, haar missie en middelen

Nadere informatie

BRANDRODE BRANDBRIEF ZELDZAME HUISDIERRASSEN VIJF VOOR TWAALF VOOR ONS LEVENDE ERFGOED!

BRANDRODE BRANDBRIEF ZELDZAME HUISDIERRASSEN VIJF VOOR TWAALF VOOR ONS LEVENDE ERFGOED! BRANDRODE BRANDBRIEF ZELDZAME HUISDIERRASSEN VIJF VOOR TWAALF VOOR ONS LEVENDE ERFGOED! Bezoek en postadres kantoor Gebouw De Valk, Dreijenlaan 2 6703 HA Wageningen 06-54 92 22 75 info@szh.nl www.szh.nl

Nadere informatie

Rassen Het rund. Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen. Aberdeen Angus

Rassen Het rund. Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen. Aberdeen Angus Rassen Het rund Er zijn verschillende soorten vleeskoeien. Hieronder ga ik verschillende rassen kort benoemen. Aberdeen Angus Een Angus heeft een gladde egaal zwarte vacht. Het is een enorme stier en komen

Nadere informatie

Tekst en foto s: Robert Hoornstra

Tekst en foto s: Robert Hoornstra 75-jarige Jubileum-Show van de Duitse Speciaalclub voor Spreeuwduiven Ondergebracht bij de EUROPA SHOW LEIPZIG 2012, de 27e Europa Show voor pluimvee, duiven, konijnen, cavia s en kooivogels. Gehouden

Nadere informatie

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? WAT IS ER GEBEURD MET DE Door: Hein van Grouw (NL/UK) NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? In 1997 werd de Nederlandse Krulveerkropper in zijn land van oorsprong erkend als een nieuw ras. Andere landen volgden,

Nadere informatie

Inschrijvingsformulier voor alle deelnemende dieren aan de prijskampen - jaarmarkt van Londerzeel centrum 25/09/2017.

Inschrijvingsformulier voor alle deelnemende dieren aan de prijskampen - jaarmarkt van Londerzeel centrum 25/09/2017. Inschrijvingsformulier voor alle deelnemende dieren aan de prijskampen - jaarmarkt van Londerzeel centrum 25/09/2017. Voornaam en naam: Adres: Telefoonnummer: Afmetingen vervoermiddel: Rekeningnummer:

Nadere informatie

Even pauze.! Enige van de aanwezige keurmeesters, v.l.n.r.: Verboom; Adr. De Mik; S. Boonstra en W. Voskamp. Foto: Klaas v.d. Hoek

Even pauze.! Enige van de aanwezige keurmeesters, v.l.n.r.: Verboom; Adr. De Mik; S. Boonstra en W. Voskamp. Foto: Klaas v.d. Hoek Even pauze.! Enige van de aanwezige keurmeesters, v.l.n.r.: Verboom; Adr. De Mik; S. Boonstra en W. Voskamp. Foto: Klaas v.d. Hoek 12 & 13 MEI 2006 CONGRES NEDERLANDSE PLUIMVEEKEURMEESTERS Tekst: Elly

Nadere informatie

Sponsoring Levend Erfgoed Expo

Sponsoring Levend Erfgoed Expo 19de Levend Erfgoed Expo Zondag 23 augustus 2015 van 10 tot 18 uur Provinciaal Domein Puyenbroeck Wachtebeke www.sle.be Sponsoring Levend Erfgoed Expo Informatie voor standhouders en sponsors Levend Erfgoed

Nadere informatie

Tekst: Jan Willem Hondelink

Tekst: Jan Willem Hondelink KLEURSLAGEN GROTE WYANDOTTEN IN DE GEVARENZONE Tekst: Jan Willem Hondelink De Nederlandse Wyandotte Club is een grote vereniging met ruim 500 leden. 87% van deze leden fokt krielen, dus de krielen zijn

Nadere informatie

KLEIN MAAR FIJN. Door Luuk Hans.

KLEIN MAAR FIJN. Door Luuk Hans. KLEIN MAAR FIJN Door Luuk Hans. Rechts: Antwerpse Baardkriel. Foto: Rik van Lent. België is een van de kleinste landen van de Europese Gemeenschap. Dat was het althans tot de EU recentelijk werd uitgebreid

Nadere informatie

Satsumadori (ook wel Kagoshima game genoemd)

Satsumadori (ook wel Kagoshima game genoemd) Satsumadori (ook wel Kagoshima game genoemd) Door: Wanda Zwart De Geschiedenis De Satsumadori komt oorspronkelijk uit Japan. Volgens de Laboratory of Animalbreeding and Genetics van de Universiteit van

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Sierduiven Brünner Kropper, zwart m/j. Pred. 97 punten. Inz. Comb. Olthof. Brünner Kropper, wit m/j. Pred. 97 punten. Inz. A. Oosterbroek.

Nadere informatie

Standaard van de Greyhound (Engels ras)

Standaard van de Greyhound (Engels ras) Standaard van de Greyhound (Engels ras) Gepubliceerd door de F.C.I nr.158/03.06.1998. Land van oorsprong: Groot-Brittannië. Gebruik: oogjager. Klassificatie F.C.I: groep 10 Sectie 3 Kortharige windhond

Nadere informatie

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann KO SHAMO KO SHAMO Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting Door: Urs Lochmann Intro Ik begon met kippen houden toen ik 10 was. Mijn eerste kippen waren Wyandotte krielen, vervolgens

Nadere informatie

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett LENTE EN ENIGE GEDACHTEN OVER DE NIEUWE GENERATIE OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett Deze jonge F³ Macedonische Schildmeeuw is echt een verrassing qua kleur. Mijn eerste gedachte was dat het een

Nadere informatie

Tekst en foto s: Willem van Ballekom

Tekst en foto s: Willem van Ballekom Tekst en foto s: Willem van Ballekom Boven: een Japanse Koeyoshi. Fokker Dhr. Ito (Japan) Foto Julia Keeling (Isle of Man) De Koeyoshi De Japanse Koeyoshi behoort, ondanks zijn imponerende vechthoenderuiterlijk,

Nadere informatie

RC KERRY-HILL BELGIE.

RC KERRY-HILL BELGIE. RC KERRY-HILL BELGIE. GESCHIEDENIS. Golvende groene heuvels in Wales, vlakbij het plaatsje Kerry in de buurt van Newtown, Montgomeryshire, zijn deze "Hills of Kerry" bezaait met opvallende schapen, wit

Nadere informatie

BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2

BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2 BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2 Tekst: Hristo Lukanov (Bulgarije) Foto s: Hristo Lukanov, Petar Petrov, Plamen Spassov (Bulgarije) DE RASSEN - deel 2 2. RODE STARA ZAGORA KIP/ STAROZAGORSKA RED CHICKEN

Nadere informatie

Algemeen: De boxer is een middelgrote, vierkant gebouwde hond met sterke ledematen en krachtig ontwikkelde spieren.

Algemeen: De boxer is een middelgrote, vierkant gebouwde hond met sterke ledematen en krachtig ontwikkelde spieren. Oorsprong: Duitsland Gehouden als: Gezinshond Grootte: Reuen 57-63 cm en teven 53-59 cm Gewicht: Reuen 32-39 kg en teven 24-32 kg Kleur: Geel of grstroomd met of zonder witte aftekeningen. de witte aftekening

Nadere informatie

HET 3 e BELGISCHE KRIELENFESTIJN Tekst: Hans Heemskerk. Foto s: ZOBK club

HET 3 e BELGISCHE KRIELENFESTIJN Tekst: Hans Heemskerk. Foto s: ZOBK club Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 3 HET 3 e BELGISCHE KRIELENFESTIJN Tekst: Hans Heemskerk. Foto s: ZOBK club Op 29 oktober 2011 is in de Veenendaalhal in Veenendaal

Nadere informatie

Hoe uniek zijn onze pluimveerassen?

Hoe uniek zijn onze pluimveerassen? Hoe uniek zijn onze pluimveerassen? Wilde hoenderrassen Bankiva, de enige voorouder van onze hoenderrassen? Onderverdeeld naar: Tonking Bankiva Burma Bankiva Indiase Bankiva Java Bankiva Cochin China Bankiva

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

Tekst en foto s: Mick Bassett

Tekst en foto s: Mick Bassett NEURENBERG - VDT 2006 (Verband Deutscher Rassetaubenzüchter) Duitse Nationale Sierduiven Bondsshow 2006, kortheidshalve VDT-show genoemd. Tekst en foto s: Mick Bassett De VDT Show in Neurenberg en de Europa

Nadere informatie

Sponsoring feesteditie 20e Levend Erfgoed Expo

Sponsoring feesteditie 20e Levend Erfgoed Expo Sponsoring feesteditie 2e Levend Erfgoed Epo Informatie voor standhouders en sponsors 2ste Levend Erfgoed Epo Geachte, Op zondag 28 augustus 216 organiseert Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) voor de twintigste

Nadere informatie

Vanop de Belgische wei, tot bij u.

Vanop de Belgische wei, tot bij u. Vanop de Belgische wei, tot bij u. Ontdek binnenin hoe divers Belgisch rundvlees kan zijn. fiches Inl. Gekweekt met zorg. Bereid met smaak. Wil je genieten van lekker, kwalitatief rundvlees? Kijk dan naar

Nadere informatie

DE NEDERLANDSE UILEBAARD

DE NEDERLANDSE UILEBAARD DE NEDERLANDSE UILEBAARD Tekst: Jan Kraan. Foto s: Piet Kroon, Rolf de Ruiter, Rolinka Snijders en Jan Kraan. Waarom kiezen voor de Nederlandse Uilebaard? In stand houden van een Zeldzaam Oud Nederlands

Nadere informatie

NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS. Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp.

NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS. Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp. NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp. Boven: Lady Amherstfanzant, F96. Inzender: H Boers. Kleindierliefhebbers Nederland brengt traditiegetrouw

Nadere informatie

RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw

RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw RASSENCOMMISSIE Bleu du Maine Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw Opleidingsdag Bleu du Maine 22 juli 2014 Historiek en Oorsprong Bleu du Maine Het Bleu du Maine schaap is van Franse oorsprong, meer bepaald

Nadere informatie

Sponsoring 21e Levend Erfgoed Expo

Sponsoring 21e Levend Erfgoed Expo Sponsoring 21e Levend Erfgoed Epo Informatie voor standhouders en sponsors Geachte, Op zondag 27 augustus 217 organiseert Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) voor de 21e keer de Levend Erfgoed Epo in het Provinciaal

Nadere informatie

een kleine kudde friezen

een kleine kudde friezen een kleine kudde friezen 1 van 12 Een kleine kudde Friezen Haitze rent naar Roelfke. Ze staat al op de dijk, hoe ze daar gekomen is, is onduidelijk, ze stond er gewoon opeens. Haar manen wapperen in de

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras:

Korte geschiedenis van het ras: Oorsprong: Nederland Gehouden als: Jacht en gezelschapshond Grootte: Ong. 35-40 cm Gewicht: Ong. 10 kg Kleur: Wit met orangje platen, de oorpunten zijn zwart Vachtsoort: Halflange vacht die licht golvend

Nadere informatie

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen.

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNERKRIEL Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNER KRIEL een kip die zich gedraagt zoals je verwacht dat een kip zich gedraagt. Door: Jan Bollen

Nadere informatie

LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN

LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN KOP LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN Algemeen Kop dient wat betreft grootte en uitstraling overeen te komen met de rest van het dier in zijn algemeenheid. Ooi -fijn en regelmatige kop

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Oorsprong: Frankrijk Gehouden als: Jacht en gezinshond Grootte: 33-38 cm Gewicht: 20-30 kg Kleur: Citroen/wit en driekleurig Vachtsoort: Korte en zachte vacht Gem. Leeftijd: 12 Jaar Korte geschiedenis

Nadere informatie

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 De kleur parelgrijs zit dicht bij het gen voor bevederingsrem (op het chromosoom). Het vererft dus makkelijk samen. De bevederingsrem zorgt voor verdroogde of misvormde,

Nadere informatie

De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra

De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra Tekst en foto s: Aviculture Europe Eerlijkheidshalve moet gezegd worden, dat het hoofddoel van ons bezoek aan Robert, aanvankelijk zijn Twentse Krielen waren (zie

Nadere informatie

MAGISCHE DATA. Door: Bill Burnside

MAGISCHE DATA. Door: Bill Burnside advertentie MAGISCHE DATA Door: Bill Burnside Doordat Aviculture Europe een Europees tijdschrift is, kunnen bepaalde genoemde datums misschien verwarrend zijn voor de lezers elders in de wereld. Neem bijv.

Nadere informatie

Wild. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Haarwild. Indeling van wild. Haarwild: haas en wild konijn.

Wild. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Haarwild. Indeling van wild. Haarwild: haas en wild konijn. Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over wild. Je leert welke dieren vallen onder de naam wild. We behandelen klein haarwild, zoals wild konijn en haas. Ook behandelen we vederwild, zoals fazant

Nadere informatie

CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen

CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen Door: Bobo Athes Eigenlijk had ik al het plan opgevat om de Internationale CochinDag te bezoeken sinds ik Ardjan Warnshuis, een van de 2 organisatoren, had

Nadere informatie

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN PRESENTATIE ZATERDAG 9 MEI 2015 LANDELIJK KEURMEESTERS CONGRES De Javakriel, een sierlijk en pittig, maar moeilijk dwerghoen. Waarom moeilijk? Massaal afpikken van kamdoorntjes

Nadere informatie

Rechts: Mooiste Hoen en winnaar Gouden Tientje, Hollandse kuifhoen, hen, wit, U 97. Inzender: F. Oosterloo uit Smilde.

Rechts: Mooiste Hoen en winnaar Gouden Tientje, Hollandse kuifhoen, hen, wit, U 97. Inzender: F. Oosterloo uit Smilde. NOORDSHOW 8 t/m 11 januari 2014 Yokohama haan. Inzender: A. v.d. Meer. Foto s: Jan Schaareman Op de Noordshow, gehouden van 8 t/m 11 januari 2014 waren totaal 9179 dieren ingezonden. Bij de gevederde dieren

Nadere informatie

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700 Nederlandse Hangoor Dwerg Het land van oorsprong is Nederland. Is in Nederland erkend in 1964 Puntenschaal Groep 6.Hangoren. Pos. Onderdeel Punten 1 Gewicht 10 2 Type, bouw en stelling 20 3 Pels en pelsconditie

Nadere informatie

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Links: Fraaie roodschimmel Ned. Krulveerkropper Onder: Witte Ned. Krulveerkropper met een matige krulling en structuur. Voetbevering en blaaswerk zijn echter wel naar

Nadere informatie

Jubileumtentoonstelling. 100 jaar, NUT & SPORT Woerden (Utrecht NL) oktober 2006 DEEL 3. Foto s: Ronald van Dijk

Jubileumtentoonstelling. 100 jaar, NUT & SPORT Woerden (Utrecht NL) oktober 2006 DEEL 3. Foto s: Ronald van Dijk Jubileumtentoonstelling 19 21 oktober 2006 DEEL 3 Foto s: Ronald van Dijk 100 jaar, NUT & SPORT Woerden (Utrecht NL) Fraaiste Oorspronkelijk Watervogel, Bahama Pijlstaart, van Tinus Rietveld Fraaiste Gedomesticeerde

Nadere informatie

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw De geschiedenis van de Krulduif In het Verenigd Koninkrijk Door:, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw Waar precies de krulduif oorspronkelijk vandaan komt zal waarschijnlijk wel nooit

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 75 jarige Jubileumshow Gallinova Barneveld 6 en 7 november 2009 Zoals altijd is Gallinova er weer in geslaagd om een prachtige show

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 42e Delta Show in Zeeland 10 en 11 november 2012 Tekst en foto s: Sytze de Bruine Tijdens het weekend van 10 en 11 november 2012

Nadere informatie

EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN

EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN SIERDUIVEN Tekst en foto s: Hennie Schwarz en Mick Bassett Onder: Pauwstaart geelschild, foto: H. Schwarz. EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN Even een paar wetenswaardigheden: vier zeer grote

Nadere informatie

Ex-post evaluatie subsidieregeling zeldzame landbouwhuisdierrassen

Ex-post evaluatie subsidieregeling zeldzame landbouwhuisdierrassen Ex-post evaluatie subsidieregeling zeldzame landbouwhuisdierrassen Theo van Kerkhof Dick van Bodegraven Informatie- en KennisCentrum Landbouw/Ede, januari 2000 Informatie- en KennisCentrum Landbouw 1 2000

Nadere informatie

De Amerikaanse Cocker Spaniel

De Amerikaanse Cocker Spaniel Standaard FCI nr 167 / 22.01.1999 / F Vertaling aangeboden door BSC De Amerikaanse Cocker Spaniel De Amerikaanse Cocker Spaniel De Amerikaanse Cocker Spaniel is het kleinste lid van de " jachthondengroep".

Nadere informatie

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland)

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland) 64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland) DEEL 1 Tekst en foto s: Mick Bassett, eindredactie: Sytze de Bruine Dit foto-overzicht van onze in Duitsland woonachtige

Nadere informatie

INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG)

INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG) Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Sombor. Foto: wikipedia.org INTERNATIONALE TENTOONSTELLING IN SOMBOR 2014 Tekst en foto s: Hristo Lukanov (BG) Traditioneel aan het

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 SZH en projectbureau Behoud van levend erfgoed

Jaarverslag 2013 SZH en projectbureau Behoud van levend erfgoed Jaarverslag 2013 SZH en projectbureau Behoud van levend erfgoed Inleiding: In dit verslag staan de activiteiten van SZH en de projecten die uitgevoerd zijn door het projectbureau. De werkzaamheden voor

Nadere informatie

Stabijhoun & Wetterhoun

Stabijhoun & Wetterhoun Tekst:Ria Hörter Foto s: Ria Hörter en Alice van Kempen Nederlandse hondenrassen (8 en 9) Stabijhoun & Wetterhoun Dat het 8ste en 9de Nederlandse hondenras zijn samengevoegd in één artikel, heeft alles

Nadere informatie

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties. DEEL 1

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties. DEEL 1 Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties. DEEL 1 AARSCHOT BELGIE 14 en 15 januari 2006 Tekst en foto s: Dirk de Jong Wegens de dreiging van de vogelgriep waren er 3 maanden lang

Nadere informatie

Serama. Raskenmerken haan:

Serama. Raskenmerken haan: Serama Herkomst: Wereldwijd verspreid Maleisisch oorspronkelijk krielras. In 2001 in Noord-Amerika en enkele jaren later via Nederland naar Europa ingevoerd. Algemeen voorkomen: Zeer klein, breed en compact

Nadere informatie