Beplantingsplan Campus Jette. Thomas Verheye 2LTA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beplantingsplan Campus Jette. Thomas Verheye 2LTA"

Transcriptie

1 1 Beplantingsplan Campus Jette Thomas Verheye 2LTA

2 2 Inhoudstafel Introductie Waarom een beplantingsplan opstellen 3 Analyse Ruimer kader 4 Historiek 5 Doelgroepen 5 Natuurlijk versus cultureel groen 6 Eigenaars van het publieke groen 6 Groenvormen (punten) 7 Groenvormen (lijnen) 8 Groenvormen (vlakken) 9 Groenvormen (relicten) 10 Idee Visie 11 Concepten 12 Ontwerp / gewenste groenstructuur Grondplan 13 Beplantingsvoorstel Bestaand bosje met openingen 14 Bomen 16 Struikmassief 18 Hagen 20 Klimplanten 22 Extensief groendak 24 Gras en Kruidenmengsels 26 Beplantingsplan inkom Afbakening zone beplantingsplan 28 Bomen 29 Kruidenmengsels 31 Grasmengsels 42 Referentiebeelden Naambordjes bij de beplanting 45 Betonnen plantbakken 45 Dankwoord 46

3 3 1. Introductie Waarom een beplantingsplan opstellen? Men wil op dit moment Campus Jette EHB een nieuw elan geven. Omdat de buitenruimte van de campus op dit moment niet meer voldoet aan de eisen van studenten, personeel, Door middel van een nieuw ontwerp van de buitenruimte zou de Campus opnieuw veel uitstraling bezitten. Het is evident dat bij zo een transformatie ook een doordacht beplantingsplan hoort. Dat onmiddellijk ook inspeelt op de eisen van de studierichtingen. Zo zou er een soort arboretum/kijktuin ontwikkeld kunnen worden voor de richting Landschaps- en tuinarchitectuur.

4 4 2. Analyse Ruimer kader Brussel Algemeen gezien heeft het Brussels gewest vooral noordwaarts (de Molenbeekvalei) en zuidwaarts (Ter Kameren bos en het Zoniënwoud) bijzonder grote groenpolen. Het projectgebied is gelegen in het noordwestelijke deel van Brussel, aan de Molenbeekvallei. Deze vallei wordt gekenmerkt door kleinschalige landbouw met een rijke variatie aan kleine landschapselementen en de aanwezigheid van verschillende beschermde natuurgebieden zoals het Laarbeekbos, het Poelbos, het Dielegembos en de moerassen van Jette en Ganshoren. Groene wandeling De Groene Wandeling is een initiatief van Groen Netwerk en loopt langsheen het projectgebied en door de Molenbeekvallei. Met het gewestelijk Groene Netwerk wordt gepoogd mensen te laten kennis maken met de natuur in de stad en de groenpolen in het Brussels gewest. Men tracht groene ruimtes met elkaar te verbinden en mensen kennis te laten maken met diverse landschappen. Groene Netwerk probeert de natuurlijke rijkdommen in stand te houden en de diversiteit van fauna en flora te bevorderen.

5 5 2. Analyse Historiek Het ontstaan van Campus Jette EHB en het UZ Brussel zijn een recent gebeuren. Wanneer we ongeveer een 40 jaar terug gaan kijken in de tijd was er op de huidige site nog niets te zien naast het Laerbeekbos, tenzij het akkers en velden waren. Dit zie je nog steeds terug komen in de weides van het Poelbos die vlak bij de campus gelegen zijn. Doelgroepen Campus Jette EHB trekt vanwege de nabijheid van Healtcity, UZ (Universitair Ziekenhuis), VUB (Vlaamse Universiteit Brussel, de nabijheid van de bossen (Laarbeekbos, Poelbos en Dielegembos) en Koning Boudewijnpark een zeer divers publiek aan. Deze gebruikers hebben allemaal verschillende noden. Waarop dus met de beplanting ingespeeld moet worden. Enkele voorbeelden van mogelijke gebruikers zijn: - Studenten (EHB, VUB) - Personeel (EHB, VUB, UZ) - Klanten Healtcity - Wandelaars - We Fixeren ons vooral op de studenten en het personeel van de Erasmus Hogeschool omdat deze de plek toch het frequentst zullen gebruiken. En ten slotte belangt de herinrichting van de campus hen het meest aan

6 6 2. Analyse Natuurlijk versus cultureel groen Rondom de campus is zeer veel groen te vinden. Deze kunnen we onderverdelen in natuurlijk groen en cultureel groen. In het algemeen kan je stellen dat het cultureel groen zich onmiddellijk rond de campus bevindt. Het natuurlijk groen vind je vooral terug in het Laerbeekbos en het Poelbos. Eigenaars van het publieke groen Er zijn verschillende partijen die het groen bezitten en beheren op de campus. Waardoor er geen echte eenheid in de verschillende groenstructuren voorkomt. Dit kan weliswaar wel opgelost worden met een soort beheerscontract. Waarbij er afgesproken wordt dat één instantie alle terreinen beheert. = Natuurlijk groen (vermeerderd zich natuurlijk) = Cultureel of aangeplant groen = Erasmushogeschool Brussel = Studentenhomes VUB = Groen van de gemeente Jette = Parking VUB-ziekenhuis = Kinderdagverblijf VUB

7 7 2. Analyse Groenvormen (punten)

8 8 2. Analyse Groenvormen (lijnen)

9 9 2. Analyse Groenvormen (vlakken)

10 10 2. Analyse Groenvormen (relicten)

11 11 3. idee Visie De campus is op dit moment een groot verhard eiland in een zee van groen. Het hoofddoel bij het ontwerpen van de Campus is dus het vele aanwezige groen van de omgeving (Poelbos, Laerbeekbos,...) in de school te betrekken en het als het ware op te laten gaan in de omgeving. Dit groen moet eveneens een onderwijzende functie krijgen (mini arboretum) waar studenten met verschillende soorten planten en bomen kunnen leren kennismaken. Op deze manier moet de campus terug uitstraling krijgen en de studierichtingen kunnen uitdragen.

12 12 3. idee Concepten Algemeen - Presentatief De campus moet terug meer uitstraling krijgen en de richtingen uitdragen. - Attractief Het is de bedoeling de studenten terug buiten te lokken en terug te laten genieten van de natuur in een aangename groenomgeving. - Educatief Vermits de campus de studierichting Landschaps- en Tuinarchitectuur behuist is er nood aan een mini arboretum/leer tuin, met een minimum aan bomen en planten. Vele van deze planten worden dus ook aangeleerd aan de studenten. Concept plantbakken De plantbakken zijn geïnspireerd op de weides van het Poelbos, deze link wordt voorgesteld door middel van de vorm die afgeleid is aan deze van de weides van het Poelbos. Maar deze link wordt ook voorgesteld door middel van de beplanting. Deze bestaat uit grasmengsels en kruidenmengsels.

13 13 4. Ontwerp / gewenste groenstructuur Grondplan

14 14 5. Beplantingsvoorstel Bestaand bos(je) met openingen

15 15 5. Beplantingsvoorstel Bestaand bos(je) met openingen Aan de rand van de campus is een bestaande bosstructuur aanwezig die de campus als het ware buffert en voor een naadloze overgang zorgt tussen Campus Jette en het Laarbeekbos, Poelbos. Het bos fungeert als het ware voor een verlenging van deze twee bossen over de Laerbeeklaan heen. Dit bos zorgt er ook voor dat wilde dieren als konijnen, eekhoorns, zich vrij kunnen bewegen tot tegen de Campus. Deze zone is ook een zone waar extensief beheer (niets doen) gepast is om zo een natuurlijke ontwikkeling van plantengemeenschappen te krijgen. De kenmerkende soorten die nu vooral in deze zone voorkomen zijn Sambucus nigra (vlier), Salix alba (schietwilg), Salix caprea (waterwilg), Fraxinus exelsior (gewone es), In dit bos wordt langs de zuidzijde een opening gemaakt om een mooi zicht te creëren op de weides van het Poelbos. Om spanning te creëren en een doorgang voor de dieren is het wel van belang dat er enkele bomen uit dit bos behouden blijven. Deze zullen op het terrein gekozen moeten worden. Verder zijn er ook enkele trapconstructies op deze hellingen toegevoegd om de campus toegankelijker te maken.

16 16 5. Beplantingsvoorstel Bomen

17 17 5. beplantingsvoorstel Bomen De bomen die op de campus geplaatst worden zijn een van de belangrijkste structuur dragende elementen van het ontwerp. Ze creëren een 3D-werking en zorgen voor de afbakening van de verschillende deel ruimtes. Dit door hun opdeling per familie, wat het gebruik van de campus als mini arboretum extra in de hand werkt. In deelruimte 1 (inkom van Campus Jette gelegen ten oosten van het gebouw) worden er enkel Rosaceae s gebruikt. Er werd voor deze plantenfamilie in het bijzonder gekozen vanwege de vruchtdracht en opvallende bloei van deze soorten. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld een appel plukken voor ze naar de les gaan, De bomen die hier gekozen werden zijn Amelanchier lamarkii, Crataegus monogyna, Crataegus laevigata, Crataegus laevigata 'Pauls's Scarlet, Malus domestica, Malus baccata 'Street parade, Malus 'Floribunda, Malus 'Professor Sprenger, Prunus avium 'Plena, Prunus serrulata 'Kanzan, Prunus serrulata 'Amanogawa, Prunus cerasifera 'Nigra, Prunus x subhirtella 'Autumnalis, Prunus domestica, Prunus percica, Pyrus salicifolia en Pyrus calleriana 'Chanticleer. In deelruimte 2 (terrassenzone ten zuiden van het gebouw) werd er gekozen voor een Quercus en groep (Fagaseaea) omwille van hun monumentaliteit en het karakter die deze bomen uitstralen. De soorten die hiervoor werden gekozen zijn Quercus ilex, Quercus dentata, Quercus libani, Quercus pontica en Quercus suber. Voor deelruimte 3 (buitenklaslokaal ten westen van het gebouw) werden er Betula s (Betulaceae) gebruikt. Dit omwille van hun licht doorlatendheid en witte stammen. De gebruikte soorten zijn Betula pendula, Betula pubescens, Betula utilis 'Doornenbos en de te behouden bestaande Salix alba. Voor deelruimte 4 (de tuin van de conciërge ten noorden van het gebouw) zijn er nog geen bomen geselecteerd. Deze zijn een vrije keuze van de conciërge. Enkel het aantal en de plaats zijn op voorhand vast gelegd.

18 18 5. Beplantingsvoorstel Struikenmassief

19 19 5. beplantingsvoorstel Struikenmassief Er is langs de kant van het gebouw gekozen voor een struikenmassief dat het pad dat in het zuiden, westen ligt te ondersteunen. En aan de ruimtes die aan de achterkant van het gebouw liggen een eenheidsgevoel te geven. Tevens kleden ze ook de betonnen gevels van het gebouw in en trekken ze het gevoel van het bos door tot vlak tegen het gebouw. Qua beplanting kan men hier voor verschillende soorten repeterende struiken kiezen die te kennen zijn in het tweede jaar landschaps- en tuinarchitectuur. Hoe meer variatie er is in de struiken, hoe een grotere biodiversiteit hier ook zal ontstaan.

20 20 5. Beplantingsvoorstel Hagen

21 21 5. beplantingsvoorstel Hagen In het kader van een leer tuin te creëren is er besloten om zoveel mogelijk soorten hagen te plaatsen. Deze geven tevens ook een specifiek karakter aan elk deel van de campus. De eerste haag is een gemengde haag van Fagus sylvatica en Carpinus betulus. Deze haag zou ongeveer zo een 1,5 m tot 2 m hoog mogen worden en staat rond de tuin van de conciërge. Deze haag zorgt er dus voor dat de conciërge een beetje privacy krijgt. Er is gekozen voor een gemengde haag vanwege de hogere biodiversiteit die hierin optreedt en het langer in blad staan van de haag. De ene loopt vroeger uit dan de andere en de andere behoudt langer zijn blad. De tweede haag staat rond het buitenklaslokaal en moet een beetje als een wolk gesnoeid worden op 0,5 m tot 1m hoogte. Hiervoor is geopteerd om een Lonicera pileata haag te gebruiken. De derde, vierde en vijfde haag staan rond een deel van de terrassen en zorgen voor een geborgen veilig gevoel. Voor deze hagen is geopteerd voor Ligustrum vulgare Atrovirens, Prunus lauroceratus en Taxus bacata. Deze hagen zouden strak geschoren moeten worden tot op ongeveer 1 m hoogte.

22 22 5. Beplantingsvoorstel Klimplanten

23 23 5. beplantingsvoorstel Klimplanten Op en rond de parking worden klimplanten gebruikt om de kale gevels van het gebouw op te smukken en om de parkings te verbergen zodat als men naar de parking kijkt vanuit de studentenkoten maar enkele wagens zichtbaar zijn en er verder op een groen landschap gekeken wordt. Ook zorgen de klimplanten op de pergola structuren er voor dat de meeste wagens in de schaduw geparkeerd staan wat opwarming van de wagen voorkomt. Zo zullen de studenten na de les niet in een snikhete auto naar huis moeten rijden. De klimplanten zouden allemaal geleid worden op een pergola of via klimhulp aan de muren om schade aan de muren te voorkomen. Het is tevens vanuit educatief oogpunt belangrijk om zoveel mogelijk soorten klimplanten te gebruiken. Dit zal ook een kleurrijk spektakel tot gevolg hebben.

24 24 5. beplantingsvoorstel Extensief Groendak

25 25 5. Beplantingsvoorstel Extensief Groendak Omdat de studenten Landschaps- en tuinarchitectuur over groendaken leren is het belangrijk dat ze deze kennis ook eens in praktijk kunnen zien en kunnen kijken welke soort beplanting hier mogelijk is. Tevens is het de taak van een hogeschool (voorbeeldfunctie) om nieuwe visies uit te dragen en mensen (studenten) te sensibiliseren om zelf een groendak aan te leggen. Een groendak heeft trouwens ook andere positieve effecten: - Verhogen levensduur groendak - Isolerende functie - Waterbuffering - Verbeteren luchtkwaliteit - Visuele meerwaarde - Deze vorm van groendaken zou trouwens niet enkel kunnen toegepast worden op de campus maar ook op de studentenhomes van de VUB.

26 26 5. beplantingsvoorstel Gras en Kruidenmengsels

27 27 5. beplantingsvoorstel Gras en Kruidenmengsels Voor de beplanting van de plantbakken aan de inkom van de Erasmushogeschool is geopteerd om gras en kruidenmengsels te gebruiken. Dit om twee redenen. De studenten kennis te laten maken met dit soort van beplanting en specifiek beheer. En ter verwijzing naar de weides van het Poelbos. De verschillende soorten kruiden en grasmengsels zorgen voor een zeer grote biodiversiteit. Naar al deze verschillende soorten planten komen natuurlijk ook veel verschillende dieren, insecten. De keuze om kruidenmengsels te gebruiken is ontstaan vanwege de opvallende en talrijke bloei en omdat deze veel vlinders en bijen aantrekken (soorten die het momenteel zeer moeilijk hebben om te overleven).

28 28 6. Beplantingsplan inkom Afbakening zone beplantingsplan Beplantingsplan inkom

29 29 6. Beplantingsplan inkom Bomen

30 30 6. Beplantingsplan inkom Bomen Code Soort Aantal Gewenste hoogte Nieuw/Bestaand Plantmaat Draadkluit/Zonder kluit/container Aantal keer verplant Hoogstam/Meerstammig Richtprijs Am-la Amelanchier lamarkii 16-9m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 317,50 Cr-mo Crataegus monogyna 16-8m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 217,50 Cr-la Crataegus laevigata 15-6m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 300,00 Cr-la-P Crataegus laevigata 'Pauls's Scarlet' 16-8m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 300,00 Ma-do Malus domestica 16m N Draadkluit 2 x v. Hoogstam 200,00 Ma-ba-S Malus baccata 'Street parade' 15-6m N Draadkluit 2 x v. Hoogstam 200,00 Ma-F Malus 'Floribunda' 16m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 300,00 Ma-P Malus 'Professor Sprenger' 15-6m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 200,00 Pr-av-P Prunus avium 'Plena' 18-12m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 247,50 Pr-se-K Prunus serrulata 'Kanzan' 18-10m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 247,50 Pr-se-A Prunus serrulata 'Amanogawa' 16m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 247,50 Pr-ce-N Prunus cerasifera 'Nigra' 16-8m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 247,50 Pr-su-A Prunus x subhirtella 'Autumnalis' 16-8m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 247,50 Pr-do Prunus domestica 110m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 247,50 Pr-pe Prunus percica 16-8m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 247,50 Py-sa Pyrus salicifolia 16-8m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 367,50 Py-ca-C Pyrus calleriana 'Chanticleer' 18-12m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 247,50 So-in Sorbus intermedia m N Draadkluit 3 x v. Hoogstam 247,50 Totaal ,00

31 31 6. Beplantingsplan inkom Kruidenmengsels

32 32 6. Beplantingsplan inkom Kruidenmengsels Code Type Kruiden Oppervlakte (m²) Gram Beheer Kr1 Mengsel éénjarige akkeronkruiden Agrostemma githago - Bolderik Centaurea cyanus - Korenbloem Consolida regalis - Wilde ridderspoor Glebionis segetum - Gele ganzenbloem Matricaria chamomilla - Echte kamille Misopates orontium - Akkerleeuwenbek Papaver dubium - Bleke klaproos Papaver rhoeas - Grote klaproos Silene conica - Kegelsilene Silene gallica - Franse silene Silene noctiflora - Nachtkoekoeksbloem Tripleurospermum maritimum - Reukeloze kamille Vaccaria hispanica - Koekruid 21,8 43,6 Licht omspitten herfst

33 33 6. Beplantingsplan inkom Kruidenmengsels Kr2 Kleurrijk mengsel ruderale soorten Anthemis arvensis - Valse Kamille Anthemis tinctoria - Gele kamille Artemisia vulgaris - Bijvoet Berteroa incana - Grijskruid Carum carvi - Karwij Cichorium intybus - Wilde cichorei Daucus carota - Peen Dipsacus fullonum - Grote kaardebol Echium vulgare - Slangenkruid Erodium cicutarium - Reigersbek Fumaria officinalis - Gewone duivenkervel Geranium pusillum - Kleine ooievaarsbek Glebionis segetum - Gele ganzenbloem Isatis tinctoria - Wede Leucanthemum vulgare - Gewone margriet Malva moschata - Muskuskaasjeskruid Malva sylvestris - Groot kaasjeskruid Matricaria chamomilla - Echte kamille Melilotus albus - Witte honingklaver Melilotus officinalis - Citroengele honingklaver Oenothera biennis - Middelste teunisbloem Oenothera glazioviana - Grote teunisbloem Onopordum acanthium - Wegdistel Papaver dubium - Bleke klaproos Papaver rhoeas - Grote klaproos Raphanus raphanistrum - Knopherik Reseda lutea - Wilde reseda Reseda luteola - Wouw Securigera varia - Bont kroonkruid Sinapis alba - Witte mosterd Tripleurospermum maritimum - Reukeloze kamille Verbascum densiflorum - Stalkaars Verbascum phlomoides - Keizerskaars Vicia sativa subsp. nigra - Smalle wikke Vicia villosa - Bonte wikke 18,3 36,6 Jaarlijks maaien en na enkele jaren de grond licht verstoren

34 34 6. Beplantingsplan inkom Kruidenmengsels Kr3 Algemeen mengsel voor alle (behalve zware en natte) gronden Achillea millefolium - Duizendblad Barbarea vulgaris - Gewoon barbarakruid Centaurea jacea - Knoopkruid Crepis biennis - Groot streepzaad Daucus carota - Peen Echium vulgare - Slangenkruid Erodium cicutarium - Reigersbek Galium mollugo - Glad walstro Hieracium laevigatum - Stijf havikskruid Hieracium umbellatum - Schermhavikskruid Hypericum perforatum - Sint Janskruid Hypochaeris radicata - Gewoon biggenkruid Jasione montana - Zandblauwtje Leontodon autumnalis - Vertakte leeuwentand Leucanthemum vulgare - Gewone margriet Luzula campestris - Gewone veldbies Malva moschata - Muskuskaasjeskruid Oenothera biennis - Middelste teunisbloem Plantago lanceolata - Smalle weegbree Prunella vulgaris - Gewone brunel Ranunculus acris - Scherpe boterbloem Rhinanthus minor - Kleine ratelaar Silene dioica - Dagkoekoeksbloem Tragopogon pratensis subsp. pratensis - Gele morgenster Trifolium arvense - Hazenpootje 21,6 43,2 Jaarlijks 2x maaien

35 35 6. Beplantingsplan inkom Kruidenmengsels Kr4 Algemeen mengsel voor voedselrijke- en kleigronden Achillea millefolium - Duizendblad Anthriscus sylvestris - Fluitenkruid Barbarea vulgaris - Gewoon barbarakruid Centaurea jacea - Knoopkruid Crepis capillaris - Klein streepzaad Daucus carota - Peen Heracleum sphondylium - Gewone berenklauw Leontodon autumnalis - Vertakte leeuwentand Leucanthemum vulgare - Gewone margriet Pastinaca sativa subsp. sativa - Pastinaak Plantago lanceolata - Smalle weegbree Prunella vulgaris - Gewone brunel Ranunculus acris - Scherpe boterbloem Rhinanthus minor - Kleine ratelaar Silene latifolia subsp. alba - Avondkoekoeksbloem Tanacetum vulgare - Boerenwormkruid Tragopogon pratensis subsp. pratensis - Gele morgenster Trifolium pratense - Rode klaver Vicia cracca - Vogelwikke Vicia sativa subsp. nigra - Smalle wikke 25,9 51,8

36 36 6. Beplantingsplan inkom Kruidenmengsels Kr5 Algemeen mengsel voor natte tot vochtige, min of meer voedselrijke gronden Angelica sylvestris - Gewone engelwortel Barbarea vulgaris - Gewoon barbarakruid Caltha palustris subsp. palustris - Gewone dotterbloem Cardamine pratensis - Pinksterbloem Cirsium palustre - Kale jonker Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa - Rietorchis Epipactis palustris - Moeraswespenorchis Filipendula ulmaria - Moerasspirea Hypericum maculatum subsp. obtusiusculum - Kantig hertshooi Hypericum tetrapterum - Gevleugeld hertshooi Iris pseudacorus - Gele lis Lotus pedunculatus - Moerasrolklaver Luzula campestris - Gewone veldbies Lycopus europaeus - Wolfspoot Lysimachia vulgaris - Grote wederik Lythrum salicaria - Grote kattenstaart Mentha aquatica - Watermunt Prunella vulgaris - Gewone brunel Pulicaria dysenterica - Heelblaadjes Ranunculus acris - Scherpe boterbloem Rhinanthus minor - Kleine ratelaar Silene flos-cuculi - Echte koekoeksbloem Thalictrum flavum - Poelruit Valeriana officinalis - Echte valeriaan 20,2 40,4

37 37 6. Beplantingsplan inkom Kruidenmengsels Kr6 Zeer bloemrijk mengsel voor schralere, niet te natte, bij voorkeur kalkrijke grond Agrimonia eupatoria - Gewone agrimonie Agrimonia procera - Welriekende agrimonie Anthyllis vulneraria - Wondklaver Barbarea vulgaris - Gewoon barbarakruid Briza media - Bevertjes Campanula persicifolia - Prachtklokje Campanula rapunculoides - Akkerklokje Campanula rapunculus - Rapunzelklokje Campanula rotundifolia - Grasklokje Campanula trachelium - Ruig klokje Centaurea scabiosa - Grote centaurie Cichorium intybus - Wilde cichorei Crepis biennis - Groot streepzaad Dianthus deltoides - Steenanjer Galium verum - Geel walstro Geranium pratense - Beemdooievaarsbek Isatis tinctoria - Wede Knautia arvensis - Beemdkroon Leontodon hispidus - Ruige leeuwentand Origanum vulgare - Wilde marjolein Plantago media - Ruige weegbree Reseda lutea - Wilde reseda Reseda luteola - Wouw Rhinanthus minor - Kleine ratelaar Salvia pratensis - Veldsalie Sanguisorba minor - Kleine pimpernel Saxifraga granulata - Knolsteenbreek Scabiosa columbaria - Duifkruid Silene vulgaris - Blaassilene Stachys officinalis - Betonie Tragopogon porrifolius - Paarse morgenster Tragopogon pratensis subsp. pratensis - Gele morgenster Verbascum nigrum - Zwarte toorts 22,9 45,8

38 38 6. Beplantingsplan inkom Kruidenmengsels Kr7 Eenvoudig, middelhoog mengsel voor alle gronden Achillea millefolium - Duizendblad Hypochaeris radicata - Gewoon biggenkruid Leontodon autumnalis - Vertakte leeuwentand Leucanthemum vulgare - Gewone margriet Lotus corniculatus - Gewone rolklaver Plantago lanceolata - Smalle weegbree Prunella vulgaris - Gewone brunel Ranunculus acris - Scherpe boterbloem Trifolium arvense - Hazenpootje Trifolium repens - Witte klaver (cv) 26 52

39 39 6. Beplantingsplan inkom Kruidenmengsels Kr8 bijenmengsel met vaste soorten Achillea millefolium - Duizendblad Agrimonia eupatoria - Gewone agrimonie Anthemis tinctoria - Gele kamille Campanula trachelium - Ruig klokje Cardamine pratensis - Pinksterbloem Centaurea jacea - Knoopkruid Chamerion angustifolium - Wilgenroosje Daucus carota - Peen Filipendula ulmaria - Moerasspirea Geranium pyrenaicum - Bermooievaarsbek Hieracium umbellatum - Schermhavikskruid Hypericum perforatum - Sint Janskruid Hypochaeris radicata - Gewoon biggenkruid Knautia arvensis - Beemdkroon Lathyrus pratensis - Veldlathyrus Leontodon autumnalis - Vertakte leeuwentand Leucanthemum vulgare - Gewone margriet Lotus pedunculatus - Moerasrolklaver Lythrum salicaria - Grote kattenstaart Malva moschata - Muskuskaasjeskruid Nepeta cataria - Wild kattenkruid Origanum vulgare - Wilde marjolein Plantago lanceolata - Smalle weegbree Prunella vulgaris - Gewone brunel Salvia pratensis - Veldsalie Sanguisorba minor - Kleine pimpernel Sedum telephium - Hemelsleutel Solidago virgaurea - Echte guldenroede Stachys officinalis - Betonie Stachys sylvatica - Bosandoorn Succisa pratensis - Blauwe knoop Tanacetum vulgare - Boerenwormkruid Veronica longifolia - Lange ereprijs 29,5 59

40 40 6. Beplantingsplan inkom Kruidenmengsels Kr9 Bijenmengsel een- en tweejarige soorten Alliaria petiolata - Look-zonder-look Anchusa officinalis - Gewone ossentong Anthemis arvensis - Valse Kamille Berteroa incana - Grijskruid Carum carvi - Karwij Centaurea cyanus - Korenbloem Daucus carota - Peen Dipsacus fullonum - Grote kaardebol Echium vulgare - Slangenkruid Glebionis segetum - Gele ganzenbloem Jasione montana - Zandblauwtje Leucanthemum vulgare - Gewone margriet Matricaria chamomilla - Echte kamille Misopates orontium - Akkerleeuwenbek Myosotis arvensis - Akkervergeet-mij-nietje Oenothera biennis - Middelste teunisbloem Papaver rhoeas - Grote klaproos Picris hieracioides - Echt bitterkruid Reseda luteola - Wouw Silene dioica - Dagkoekoeksbloem Tragopogon porrifolius - Paarse morgenster Tragopogon pratensis subsp. pratensis - Gele morgenster Trifolium arvense - Hazenpootje Viola arvensis - Akkerviooltje Viola tricolor - Driekleurig viooltje 31,4 62,8 Jaarlijks in het voorjaar de grond licht verstoren

41 41 6. Beplantingsplan inkom Kruidenmengsels Kr10 Mengsel voor ruige onderbegroeiing en boszomen op voedselrijke grond Alliaria petiolata - Look-zonder-look Angelica sylvestris - Gewone engelwortel Anthriscus sylvestris - Fluitenkruid Arctium lappa - Grote klis Campanula trachelium - Ruig klokje Chaerophyllum temulum - Dolle kervel Chelidonium majus - Stinkende gouwe Digitalis purpurea - Vingerhoedskruid Eupatorium cannabinum - Koninginnekruid Filipendula ulmaria - Moerasspirea Geranium robertianum - Robertskruid Geum urbanum - Geel nagelkruid Heracleum sphondylium - Gewone berenklauw Lapsana communis - Akkerkool Myosotis sylvatica - Bosvergeet-mij-nietje Prunella vulgaris - Gewone brunel Scrophularia nodosa - Knopig helmkruid Silene dioica - Dagkoekoeksbloem Stachys sylvatica - Bosandoorn Tanacetum vulgare - Boerenwormkruid Teucrium scorodonia - Valse salie Torilis japonica - Heggendoornzaad Valeriana officinalis - Echte valeriaan 20,4 40,8 Jaarlijks maaien

42 42 6. Beplantingsplan inkom Grasmengsels

43 43 6. Beplantingsplan inkom Grasmengsels Plantbak type grassoort percentage oppervlakte gram maaihoogte Gr1 Boomgaard Lolium prenne 50 Poa pratensis 50 28, mm Gr2 Berm/Talud Lolium perenne 20 Poa pratensis 40 Festuca rubra rubra 40 41, x maaien Gr3 Paarden weide Horse Master x maaien Gr4 Weide Lolium perenne (2 rassen) 70 Phleum pratense 15 Festuca pratensis 15 17,5 78,75 2x maaien Gr5 Shaduw Deschampsia caespitosa 40 Festuca rubra commutata 20 Festuca rubra trichophylla 20 Poa pratensis 20 26, mm Gr6 Laag onderhoud Koeleria macrantha 50 Lolium prenne 10 Festuca rubra trichophylla 10 Festuca rubra commutata 10 Poa pratensis 20 22, mm Gr7 Droogtegevoelig Festuca arundinacea 85 Poa pratensis 15 18, mm Gr8 Voetbal Deschampsia caespitosa 50 Lolium perenne 30 Poa pratensis 20 17, mm Gr9 Voetbal stadion Lolium perene fijnbladig (3 rassen) , mm

44 44 6. Beplantingsplan inkom Grasmengsels Gr10 Siergazon Festuca rubra trichophylla 35 Festuca rubra commutata 60 Agrostis tenuis 5 27, mm Gr11 Speelgazon Lolium prenne 20 Festuca rubra trichophylla 30 Festuca rubra commutata 27 Poa pratensis 20 Agrostis tenuis 3 20, mm Gr12 Sportgazon Lolium perenne (2 rassen) 50 Festuca rubra trichophylla 30 Poa pratensis 20 18, mm Gr13 Golf green Agrostis capillaris 50 Agrostis stolonifera 50 15, ,5mm Gr14 Golf fairway Lolium perenne 35 Festca rubra commutata 35 Festuca rubra trichophylla 10 Poa pratensis 20 23, mm Gr15 Golf tee Lolium perenne 40 Festuca rubra commutata 25 Festuca rubra trichophylla 15 Poa pratensis 20 21, mm Gr16 Golf rough Festuca rubra commutata 20 Festuca rubra trichophylla 30 Festuca ovina duriuscula 40 Festuca ovina tenuifolia mm

45 45 7. Referentiebeelden Naambordtjes bij de beplanting Alle beplanting die op de campus gebruikt wordt zal voorzien worden van een naambordje ter ondersteuning van het educatieve karakter (mini arboretum) die de tuin moet uitstralen. Deze borden zullen worden gemaakt naar het model van deze op de foto. Dit wil dus zeggen dat hier de naam van de plant en enkele foto s bij gevoegd worden (herfst, zomer, lente en winterbeeld). Ook is het de bedoeling dat er een soort barcode op bij gezet wordt (zoals ook op de foto te zien is) die je kan inscannen met je tablet of i-phone. Deze verschaft je dan extra informatie over de plant. Betonnen plantbakken De betonnen plantbakken zijn zo ontworpen zodat ze naast het feit dat ze een plantenbak zijn ook kunnen gebruikt worden als zitbank.

46 46 8. Dankwoord Dit document is opgemaakt door Thomas Verheye Tweedejaarsstudent landschaps- en tuinarchitectuur. Met dank aan de docenten Beplantingsleer die zich mee hebben ingezet voor de totstandkoming van het beplantingsplan van de Campus Jette Erasmus Hogeschool Brussel: Geert Meysmans en Joeri Steeno

KANTOORUITBREIDING DE NIJS WARMENHUIZEN TWEE PAVILJOENS VAN HOUT EN CORTENSTAAL

KANTOORUITBREIDING DE NIJS WARMENHUIZEN TWEE PAVILJOENS VAN HOUT EN CORTENSTAAL KANTOORUITBREIDING DE NIJS WARMENHUIZEN TWEE PAVILJOENS VAN HOUT EN CORTENSTAAL Geheel in de bedrijfsfilosofie van bouwbedrijf De Nijs maakte LEVS een puur ontwerp met ambachtelijke details en met houtmaten

Nadere informatie

Groenvoorstel Julianabrug

Groenvoorstel Julianabrug Groenvoorstel Julianabrug Verzoek deze mee te nemen als input voor Groeninrichting Julianabrug. 2 september 2019 Waarom een groenvoorstel De gemeenteraad heeft voor de zomer gekozen voor een voorstel waarbij

Nadere informatie

Catalogus. bloemenweiden

Catalogus. bloemenweiden Catalogus bloemenweiden Inhoud 1. Ecoflora 3 2. Praktische informatie 4 3. Algemene informatie over bloemenweiden 5 4. De verschillende types bloemenweidemengsels 6 5. Aanleg en beheer 7 6. Overzicht en

Nadere informatie

Bloemenweides. Bloemenweides, kleurenpracht in een zee van groen

Bloemenweides. Bloemenweides, kleurenpracht in een zee van groen Bloemenweides Contactinfo, paswoord Wim Massant, inverde e-mail: wim.massant@vlaanderen.be Sleutelwoord website inverde, www.inverde.be: brunel Klik op het slotje brunel Types van grasland bloemenakker

Nadere informatie

Landschappelijk inpassing zonneakker te Zutphen

Landschappelijk inpassing zonneakker te Zutphen Landschappelijk inpassing zonneakker te Zutphen Adviesbureau Haver Droeze 13 september 2018 Geomorfologie Kaart ca. 1900 11,8m +NAP hoogste punt 6,9m +NAP laagste punt Hoogtekaart 2 Kaart 2016 LANDSCHAP

Nadere informatie

LANDLAB studio voor landschapsarchitectuur. Iepenarboretum, Amsterdam. EYE-plein, Amsterdam

LANDLAB studio voor landschapsarchitectuur. Iepenarboretum, Amsterdam. EYE-plein, Amsterdam Eilandenboulevard Groen talud l Pilot LANDLAB studio voor landschapsarchitectuur Funenpark, Funenpark, Amsterdam Amsterdam Iepenarboretum, Amsterdam LANDLAB studio voor landschapsarchitectuur LANDLAB studio

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Alkmaar - Den Helder

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Alkmaar - Den Helder Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Alkmaar - Den Helder Zestiende jaargang, no. 2 13 mei 2018 De kop is er af Op 8 mei vond de eerste excursie van dit seizoen plaats. Het was een heerlijk warme avond. De

Nadere informatie

Bloemenweide catalogus

Bloemenweide catalogus Bloemenweide catalogus 2019-2020 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Ecoflora 5 3. Praktische informatie 6 4. Algemene informatie over bloemenweiden 7 5. De verschillende types bloemenweidemengsels 9 6. Aanleg en

Nadere informatie

Catalogus. bloemenweiden

Catalogus. bloemenweiden Catalogus bloemenweiden Inhoud 1. Ecoflora 3 2. Praktische informatie 4 3. Algemene informatie over bloemenweiden 5 4. De verschillende types bloemenweidemengsels 6 5. Aanleg en beheer 7 6. Overzicht en

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg8

SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg8 SLOBKOUSNIEUWS 33 jrg8 Terwijl het secretariaat op verplaatsing was in Nederland gingen de Slobkousjes rondneuzen aan de Maas. Het maaswater had blijkbaar de droogte niet kunnen voorkomen maar het was

Nadere informatie

Stuifmeel- richt- Nederlandse Latijnse naam naam. Opmerking. Acer campestre Veldesdoorn 5 5 6 2 3 2

Stuifmeel- richt- Nederlandse Latijnse naam naam. Opmerking. Acer campestre Veldesdoorn 5 5 6 2 3 2 Tabel Onderbouwing van de nectar- en stuifmeelscore per plantensoort voor www.drachtkalender.nl. De nectar- en stuifmeelscores zijn gebaseerd op de bevliegingsklasse en richtwaarde voor nectar- en per

Nadere informatie

Degu SAB: veilig & onbeperkt

Degu SAB: veilig & onbeperkt Degu SAB: veilig & onbeperkt Groenten Witloof Cichorium endivia Wilde peen(wortel) Daucus carota sativus Wortel zelf beperkt geven. Aardpeer (artichoke) Helianthus tuberosus Worteldelen kunnen aangeboden

Nadere informatie

Natuurcompensatieplan Giessen Rijswijk Sportpark Almbos 2014

Natuurcompensatieplan Giessen Rijswijk Sportpark Almbos 2014 Natuurcompensatieplan Giessen Rijswijk Sportpark Almbos 2014 Gemeente Woudrichem d.d. 28-07-2014 1. Aanleiding en doel compensatieplan De gemeente Woudrichem heeft in het kader van de duurzame leefbaarheid

Nadere informatie

BOOMPLANTACTIE MILIEUFRONT OMER WATTEZ LEIEVALLEI SOORTENOVERZICHT

BOOMPLANTACTIE MILIEUFRONT OMER WATTEZ LEIEVALLEI SOORTENOVERZICHT BOOMPLANTACTIE MILIEUFRONT OMER WATTEZ LEIEVALLEI SOORTENOVERZICHT Bosplantsoen Bomen waar een * bij staat zijn afkomstig van autochtoon plantgoed. Soortnaam, Wetenschappelijke naam 1. Beuk (groen), Fagus

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Alkmaar - Den Helder

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Alkmaar - Den Helder Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Alkmaar - Den Helder Zeventiende jaargang, no 3 15 mei 2019 Boekelermeer Op 14 mei bezochten en deel van het natuurcompensatiegebied op het bedrijventerrein Boekelermeer.

Nadere informatie

bleef. Mijn planten haalde ik uit het wild. De praktische toepassing van de planten heb ik dus in praktijk moeten

bleef. Mijn planten haalde ik uit het wild. De praktische toepassing van de planten heb ik dus in praktijk moeten geknipt! Hoe knippen de nazomerbloei kan verlengen Tekst: Jan Jaap Boehlé Fotoʼs: Machteld Klees Op jonge leeftijd begon ik al met heemplanten in de tuin te experimenteren. Op een of andere manier heb

Nadere informatie

RWZI HILVERSUM. Informatiebrochure Groenplan. H+N+S Landschapsarchitecten. Koninklijke Ginkel Groep. Contactpersoon Mark Rotteveel

RWZI HILVERSUM. Informatiebrochure Groenplan. H+N+S Landschapsarchitecten. Koninklijke Ginkel Groep. Contactpersoon Mark Rotteveel RWZI HILVERSUM Informatiebrochure Groenplan Koninklijke Ginkel Groep H+N+S Landschapsarchitecten Contactpersoon Mark Rotteveel Contactpersoon Hank van Tilborg Bezoekadres Castor 64 3902 SJ VEENENDAAL Bezoekadres

Nadere informatie

De Bolderik Wilde Bloemzaden

De Bolderik Wilde Bloemzaden De Bolderik Prijslijst losse soorten - gesorteerd op weten. naam De prijzen zijn in euros en gelden voor het jaar 2019 Achillea millefolium Gewoon duizendblad 0.00 3.00 14.09 91.56 Achillea ptarmica Wilde

Nadere informatie

Poelzone C.J. Nonhof. KNNV afdeling Delfland

Poelzone C.J. Nonhof. KNNV afdeling Delfland Poelzone 2017 C.J. Nonhof KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland

Nadere informatie

BELANGRIjK BIj INZAAI EN ONDERHOUD VAN WILDBLOEMENMENGSELS

BELANGRIjK BIj INZAAI EN ONDERHOUD VAN WILDBLOEMENMENGSELS BELANGRIjK BIj INZAAI EN ONDERHOUD VAN WILDBLOEMENMENGSELS Algemeen De volgende uitgangspunten zijn van belang bij de keuze van het juiste wildbloemenmengsel; - Grondsoort en groeiomstandigheden - Waterhuishouding

Nadere informatie

Onderhoudsplan VSB Vlindertuin

Onderhoudsplan VSB Vlindertuin Onderhoudsplan VSB Vlindertuin Tekst en foto s De Vlinderstichting Productie De Vlinderstichting Postbus 506 6700 AM Wageningen telefoon: 0317-467346 fax: 0317-420296 e-mail: info@vlinderstichting.nl internet:

Nadere informatie

Kwekerij. De Zonnehoed

Kwekerij. De Zonnehoed Kwekerij De Zonnehoed Middelzand 2715 1788CM Julianadorp tel:0223-643327 of 0621417699 Email: t.leentvaar@quicknet.nl Zadenlijst 2015-2016 De winter van 2014-2015 was eigenlijk geen echte winter. Het voorjaar

Nadere informatie

De Bolderik Wilde Bloemzaden

De Bolderik Wilde Bloemzaden De Bolderik Prijslijst losse soorten - gesorteerd op weten. naam De prijzen gelden per nov 2016 Achillea millefolium Gewoon duizendblad 0.00 3.00 13.40 86.70 Achillea ptarmica Wilde bertram 3.00 13.20

Nadere informatie

De Bolderik Wilde Bloemzaden

De Bolderik Wilde Bloemzaden De Bolderik Prijslijst losse soorten - gesorteerd op NL-naam De prijzen gelden per nov 2016 Lathyrus tuberosus Aardaker 3.50 0.00 0.00 0.00 Persicaria bistorta Adderwortel 3.80 21.30 0.00 0.00 Calendula

Nadere informatie

Bloemstroken in Gerjan Brouwer. DLV Plant

Bloemstroken in Gerjan Brouwer. DLV Plant Bloemstroken in 2014 Gerjan Brouwer 2013 De bloemenstrook is een teelt Aanwijzingen in Inzaai en onderhoud - Grondvoorbereiden - Onkruid bestrijden - Bemesten (weinig) - Zaaien - Beregenen/water - Maaien

Nadere informatie

De dambord borders: 1 Arme leemborder.

De dambord borders: 1 Arme leemborder. De dambord borders: 1 Arme leemborder. Daarna is het nog ingezaaid met enkele leuke soorten: Hokjespeul, Margriet, Marjolein, Grote centaurie en Slangenkruid en zijn ook nog een Geel zonneroosje, Duizendguldenkruid

Nadere informatie

Vegetatieonderzoek proefvlakken in het SES-gebied Boterdiepstrook te Groningen

Vegetatieonderzoek proefvlakken in het SES-gebied Boterdiepstrook te Groningen Vegetatieonderzoek proefvlakken in het SES-gebied Boterdiepstrook te Groningen Rapport 2016-005 G.J. Berg J. van Goethem Vegetatieonderzoek proefvlakken in het SES-gebied Boterdiepstrook te Groningen

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Zonnepark Cothen

Landschappelijke inpassing Zonnepark Cothen Landschappelijke inpassing Zonnepark Cothen 1 brede beplantingsstrook ca. 20m weide met hoogstam fruitbomen 1 transformators zoekgebied inkoopstation >140m afstand tot bebouwing zonnepanelen >75m afstand

Nadere informatie

Bermbesluit. Aard : Besluit van de Vlaamse regering Over : maatregelen inzake natuurbehoud op de bermen beheerd door publiekrechtelijke rechtspersonen

Bermbesluit. Aard : Besluit van de Vlaamse regering Over : maatregelen inzake natuurbehoud op de bermen beheerd door publiekrechtelijke rechtspersonen Bermbeheer Beveren Bermbesluit Aard : Besluit van de Vlaamse regering Over : maatregelen inzake natuurbehoud op de bermen beheerd door publiekrechtelijke rechtspersonen Datum : 27/06/1984 Pagina B.S. :13392

Nadere informatie

Opnames van P.Q,s op de Golfbaan Cromstrijen volgens Tansley

Opnames van P.Q,s op de Golfbaan Cromstrijen volgens Tansley Opnames van P.Q,s op de Golfbaan Cromstrijen volgens Tansley P.Q.1 87.385-415.604 2013: Topje van bosje 087386-415586 4-7 1-7 /11-9 Hopklaver Humulus lupulus A Kleine klaver Trifolium dubium R Madeliefje

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 34 jrg7

SLOBKOUSNIEUWS 34 jrg7 SLOBKOUSNIEUWS 34 jrg7 Eindelijk kan ik nog eens schrijven over een activiteit waar ik zelf aan deelnam maar de slobkousjes zijn al zo gewoon om voor alles zelf te moeten zorgen dat Isabelle me ook nu

Nadere informatie

PVM FLORAMENGSELS MATERIALEN. Kruidenrijke bermen geven een positieve uitstraling. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083

PVM FLORAMENGSELS MATERIALEN. Kruidenrijke bermen geven een positieve uitstraling. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083 Kruidenrijke bermen geven een positieve uitstraling Belangrijk BIJ inzaai en onderhoud van wildbloemenmengsels Algemeen De volgende uitgangspunten zijn van belang bij de keuze van het juiste wildbloemenmengsel:

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 29 jrg7

SLOBKOUSNIEUWS 29 jrg7 SLOBKOUSNIEUWS 29 jrg7 De wandeling naar het Munsterbos had veel van de processie van Echternacht! Twee voorwaarts en een achterwaarts. Net voor het vertrekuur zag de voorspelling op de buienradar er gewoon

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 31 jrg8

SLOBKOUSNIEUWS 31 jrg8 SLOBKOUSNIEUWS 31 jrg8 De redactie veroorlooft zich wat welverdiende vakantie aan de Nederlandse kust maar blijft toch paraat om jullie de vertrouwde nieuwsbrief toe te sturen. De technologie laat dit

Nadere informatie

PVM AKKERRANDENMENGSELS MATERIALEN. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083

PVM AKKERRANDENMENGSELS MATERIALEN. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083 PVM EENJARIG MENGSEL KRUIDENRIJKE ZOOM/BLOEMRIJK GRASLAND NR. 1 Doelsoort : Planten die van nature in Nederland op kleigronden voorkomen (=inheemse flora). Mengsel : Meerjarig mengsel met plantensoorten

Nadere informatie

Bijvriendelijke bedrijfsterrein firma TIB De Boer

Bijvriendelijke bedrijfsterrein firma TIB De Boer Bijenhelpdesk 2017-6 Bijvriendelijke bedrijfsterrein firma TIB De Boer Fabrice Ottburg en Menno Reemer, 16 januari 2018, definitief. Contactgegevens: Dhr. Fabrice Ottburg Dhr. Menno Reemer Wageningen Environmental

Nadere informatie

GRASLANDVEGETATIES. 2. Het gazon: een kort grasland (intensief beheer) 1. Wat is een grasland? Standplaats. Maaien. Aanleg.

GRASLANDVEGETATIES. 2. Het gazon: een kort grasland (intensief beheer) 1. Wat is een grasland? Standplaats. Maaien. Aanleg. GRASLANDVEGETATIES 1. Wat is een grasland? Een grasland is een stuk grond, begroeid met grassen, met daarin doorlevende bloeiende planten: de typische graslandplanten. Voor een grasland bestaan twee verschillende

Nadere informatie

Infobrochure Demotuin Plant anders

Infobrochure Demotuin Plant anders Infobrochure Demotuin Plant anders 1. Probleemstelling en doelstelling Om het risico van de introductie van invasieve planten te beperken bestaat er een heel eenvoudige oplossing: kies gewoon andere, alternatieve

Nadere informatie

VELDBLOEMEN VOOR HET MOOISTE RESULTAAT

VELDBLOEMEN VOOR HET MOOISTE RESULTAAT VELDBLOEMEN VOOR HET MOOISTE RESULTAAT In de vrije natuur is het aantal wilde bloemen en kruiden sterk afgenomen. Gelukkig creëert u met Top Green Veldbloemenmengsels een volkomen natuurgetrouwe wildflora.

Nadere informatie

GRACHT FORT SANDERBOUT

GRACHT FORT SANDERBOUT GRACHT FORT SANDERBOUT Voorlopig ontwerp 1 augustus 2017 Toelichting voorlopig ontwerp 1 INLEIDING EN UITGANGSPUNTEN Deze beschrijving geeft een toelichting op het VO voor het projectgebied Gracht Fort

Nadere informatie

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Alkmaar - Den Helder

Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Alkmaar - Den Helder Nieuwsbrief Plantenwerkgroep KNNV Alkmaar - Den Helder Zestiende jaargang, no. 3 26 mei 2018 De tweede helft van het voorjaar is toch wel de mooiste tijd van het jaar. Zelfs een speerdistel ziet er dan

Nadere informatie

Groen Blauw Stimuleringskader Zaaikaart

Groen Blauw Stimuleringskader Zaaikaart Groen Blauw Stimuleringskader Zaaikaart 2013 Bloemrijke rand, kruidenrijke zoom, graslandflora- en faunarand en akkerflora- en faunarand Aanleiding Deze zaaikaart is opgesteld voor de pakketten bloemrijke

Nadere informatie

Wilder is beter NATUUR AAN DE GEVEL

Wilder is beter NATUUR AAN DE GEVEL NATUUR AAN DE GEVEL Ontdek de ecologische tuin aan deze gevel. Op elk bordje vind je informatie. Heb je zelf zin in een geveltuin? Mail ons: info@natuurpuntantwerpenstad.be In elk plantvak zijn 3 soorten

Nadere informatie

INHOUD: UITGAVE 20, februari 2016

INHOUD: UITGAVE 20, februari 2016 Hoorn, februari 2016 In de afgelopen decennia hebben veel gemeenten, weg- en natuurbeheerders en natuurverenigingen gebruik gemaakt van de expertise van MediGran. Door een goede samenwerking met deze organisaties

Nadere informatie

Opnames van P.Q,s op de Golfbaan Cromstrijen volgens Tansley 2014

Opnames van P.Q,s op de Golfbaan Cromstrijen volgens Tansley 2014 Opnames van P.Q,s op de Golfbaan Cromstrijen volgens Tansley 2014 P.Q.1 87.385-415.604 2013: Topje van bosje 087386-415586 4-7 1-7 /11-9 26/7 Hopklaver Humulus lupulus A F Kleine klaver Trifolium dubium

Nadere informatie

Zeldzaamheid Ruine A3/A7 Tee A8/B9. Sloot C6

Zeldzaamheid Ruine A3/A7 Tee A8/B9. Sloot C6 Akkerdistel Cirsium arvense 1 1 1 1 1 1 1 Akkerhoornbloem Cerastium arvense 1 1 1 1 Akkermelkdistel Sonchus arvensis 1 Akkerviooltje Viola arvensis 1 Akkerwinde Convolvulus arvensis 1 1 Amsinckia Amsinckia

Nadere informatie

INHOUD: UITGAVE 21, februari 2018

INHOUD: UITGAVE 21, februari 2018 catalogus 2018-2019 Hoorn, februari 2018 In de afgelopen decennia hebben veel gemeenten, weg- en natuurbeheerders en natuurverenigingen gebruik gemaakt van de expertise van MediGran. Door een goede samenwerking

Nadere informatie

WILDBLOEMEN Advies:

WILDBLOEMEN Advies: WILDBLOEMEN 2018 Advies: Wildbloemen worden bij voorkeur ingezaaid vanaf maart tot half augustus. Het is aan te raden wildbloemen te zaaien zonder gras, dit heeft de neiging om het veld volledig dicht

Nadere informatie

Winterpret. Ook s winters een bezienswaardige tuin. Tekst: Jan Jaap Boehlé

Winterpret. Ook s winters een bezienswaardige tuin. Tekst: Jan Jaap Boehlé Ook s winters een bezienswaardige tuin Winterpret Tekst: Jan Jaap Boehlé De winter is de tijd van rust, planten zijn afgestorven, bomen zijn kaal, veel dieren houden een winterslaap. Degene die door het

Nadere informatie

PWG-excursie naar Quackjeswater op 7 augustus 2013

PWG-excursie naar Quackjeswater op 7 augustus 2013 PWG-excursie naar Quackjeswater op 7 augustus 2013 Op 7 augustus liepen we 5 man sterk de Quackroute. Deze route hebben we al meerdere malen gelopen, zij het in een andere maand. We handelen dan ook met

Nadere informatie

PVM FLORAMENGSELS MATERIALEN. Kruidenrijke bermen geven een positieve uitstraling. Telefoon Telefax

PVM FLORAMENGSELS MATERIALEN. Kruidenrijke bermen geven een positieve uitstraling. Telefoon Telefax Kruidenrijke bermen geven een positieve uitstraling Belangrijk BIJ inzaai en onderhoud van wildbloemenmengsels Algemeen De volgende uitgangspunten zijn van belang bij de keuze van het juiste wildbloemenmengsel;

Nadere informatie

Datum excursie: 2/08/2010 Hokcode: D Plaats: As Gids: Lily Gora LPW

Datum excursie: 2/08/2010 Hokcode: D Plaats: As Gids: Lily Gora LPW Datum excursie: 2/08/2010 Hokcode: D7 3331 Plaats: As Gids: Lily Gora Deelnemers: Rita Declerq Jan Vanderstraeten Hugo Vanderlinden Richard Pawlowski Theo Nulens Luc Berger Pol Van Sanden Lut Sagaert Wetenschappelijke

Nadere informatie

Van G7 was het met name het subtype: - G7b Matig voedselrijke tot voedselrijke, vochtige bodem; voedselrijk tot zeer voedselrijk

Van G7 was het met name het subtype: - G7b Matig voedselrijke tot voedselrijke, vochtige bodem; voedselrijk tot zeer voedselrijk Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

VLINDERS VLINDERS IN DE TUIN

VLINDERS VLINDERS IN DE TUIN VLINDERS VLINDERS IN DE TUIN TIPS HELP VLINDERS EN LOK ZE NAAR JE TUIN Er zijn verschillende dingen die je zou kunnen doen om het vlinders en andere insecten naar de zin te maken. De meeste vlinders leven

Nadere informatie

Flora inventarisatie De Pan, 26 april 2011, met aanvullingen tot 2015 waarneming m hok opm Ecotopen 10 Robinia

Flora inventarisatie De Pan, 26 april 2011, met aanvullingen tot 2015 waarneming m hok opm Ecotopen 10 Robinia Flora inventarisatie De Pan, 26 april 2011, met aanvullingen tot 2015 waarneming 2011 2012 2013 2014 2015 50m hok opm Ecotopen 10 Robinia pseudoacacia Robinia Bos x x x x x Bos (hout) 11 Pseudotsuga menziesii

Nadere informatie

Berminventarisatie 2013

Berminventarisatie 2013 Grote ratelaar Berminventarisatie 2013 Voor: Gemeente Bernheze Door: Floron-werkgroep IVN Bernheze Inhoud Kaart Blz. Inhoudsopgave 1 Kaart Heesch A 2 Kaart Heeswijk/Dinther B 3 Kaart Loosbroek C 4 Kaart

Nadere informatie

18:30 uur. SLOBKOUSNIEUWS 32 jrg7. Volgende woensdag 16 augustus is de afspraak om

18:30 uur. SLOBKOUSNIEUWS 32 jrg7. Volgende woensdag 16 augustus is de afspraak om SLOBKOUSNIEUWS 32 jrg7 Voila terug van de zee en het zand en achter mijn vertrouwde PC voor de volgende nieuwsbrief. Volgens Guido waren Paul, Isabelle, Ine, André, Luc, Pat, Marie, Jozefa, Pierre, Kris,

Nadere informatie

Plantago bij de bronnen te Eys (23 juli 2015).

Plantago bij de bronnen te Eys (23 juli 2015). Plantago bij de bronnen te Eys (23 juli 2015). Vandaag weer een echte mooie zomeravond en Tonnie breekt met de natte traditie van afgelopen jaar. De opkomst van deelnemers is verrassend en levert nog een

Nadere informatie

Opdracht Biologie Informatie planten voor herbarium

Opdracht Biologie Informatie planten voor herbarium Opdracht Biologie Informatie planten voor herb Opdracht door J. 1666 woorden 14 april 2013 4,2 16 keer beoordeeld Vak Biologie Duizendknoopfamilie Veldzuring Rumex acetose L. Plukdatum 14-05-12 Rood Duizendknoopfamilie

Nadere informatie

Onderwerp Advies ex artikel Bro voorontwerpbestemmingsplan "Landgoed Colmont", hierna te noemen het plan.

Onderwerp Advies ex artikel Bro voorontwerpbestemmingsplan Landgoed Colmont, hierna te noemen het plan. College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Voerendaal Postbus 23000 6367 ZG VOERENDAAL ONTVANGEN 2 9 OKT. 2012 Cluster/Bureau Ons kenmerk Vpl. Nummer E-mail Bijlage(n) ROZ 2012/51212 a.meijs@prvlimburg.nl

Nadere informatie

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders www.bloembergecologie.com Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders Bakkers, Sanne; Bloemberg, Mark HAS Hogeschool s-hertogenbosch, 26 juni 2015 Bloemberg M.S. 07-05-2017 1 Lang bloeiende

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 18 jrg8

SLOBKOUSNIEUWS 18 jrg8 SLOBKOUSNIEUWS 18 jrg8 Jan, Pierre, Rina, Henri, Marina, Luc, Pierre, Annemie, Jozefa, Willy, Dirk, Paul, Peter, Pat en Marie struinden deze keer door het intussen geel en wit gekleurde grasland van de

Nadere informatie

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel grasland COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel grasland COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019 BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel grasland COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019 Overzicht beheerpakketten Binnen het leefgebied Open Grasland zijn er in het werkgebied van Collectief Midden Overijssel

Nadere informatie

Carex pendula Hangende zegge GE

Carex pendula Hangende zegge GE Lijst van vaatplanten gevonden op 17 mei 2017 tijdens de excursie van de KNNV Plantenwerkgroep afdeling Nijmegen naar Weurtse Straatje N van Weurt. Totaal: 183 soorten. Gestreept in meer dan één km-hok.

Nadere informatie

LPW. Datum excursie: Hokcode: D Plaats: Koersel Gids: Theo Nulens. Epilobium obscurum Donkergroene basterdwederik zz

LPW. Datum excursie: Hokcode: D Plaats: Koersel Gids: Theo Nulens. Epilobium obscurum Donkergroene basterdwederik zz Datum excursie: Hokcode: D6 2512 Plaats: Koersel Gids: Theo Nulens Deelnemers: Nicole Rinkes Cecile Nagels Pieter Hendrikx Bert Berten Luc Vanoppen Stefan Put Kristin Zels Georges Peters Ine Reynders Jean

Nadere informatie

Datum excursie: 11/06/2012 Hokcode: D Plaats: Koersel Gids: Bert Berten. Theo Nulens LPW

Datum excursie: 11/06/2012 Hokcode: D Plaats: Koersel Gids: Bert Berten. Theo Nulens LPW Datum excursie: 11/06/2012 Hokcode: D6 1643 Plaats: Koersel Gids: Bert Berten Deelnemers: Roy Hendrikx Richard Pawlowski Ine Reynders Jean Vangrinsven Theo Nulens Wetenschappelijke naam Nederlandse naam

Nadere informatie

PWG-excursie naar de Broekpolder op 17 september 2014

PWG-excursie naar de Broekpolder op 17 september 2014 PWG-excursie naar de Broekpolder op 17 september 2014 Woensdag 17 september trokken we vier man sterk op de fiets naar de Broekpolder. Vanaf de Polderpoort gaan we te voet. Het is stralend weer. In de

Nadere informatie

Excursie naar de Moerputten bij s Hertogenbosch op 26 juli 2017

Excursie naar de Moerputten bij s Hertogenbosch op 26 juli 2017 Pimpernelblauwtje Moerputtenbrug Excursie naar de Moerputten bij s Hertogenbosch op 26 juli 2017 Woensdag 26 juli trokken we vier man sterk naar de Moerputten, een gebied ten westen van Den Bosch. We besloten

Nadere informatie

KM-hok Westerpark-Rokkeveen ; Ax = 90 Ay = 451; 1989 tm 2015 ; 187 taxa

KM-hok Westerpark-Rokkeveen ; Ax = 90 Ay = 451; 1989 tm 2015 ; 187 taxa KM-hok 305741 Westerpark-Rokkeveen ; Ax = 90 Ay = 451; 1989 tm 2015 ; 187 taxa SNR NEDERLANDSE NAAM WETENSCHAPPELIJKE NAAM 1ST LTST BB EB BLOEMKLEUR BLADVORM HMN HMX 00717 Aardaker Lathyrus tuberosus 2007

Nadere informatie

Datum : 20 april 2017 Penvoerders : L. de Vetten MSc en J. Faber MSc. 1) Introductie

Datum : 20 april 2017 Penvoerders : L. de Vetten MSc en J. Faber MSc. 1) Introductie Onderwerp : Plan pilot Bloemrijk Loven Datum : 20 april 2017 Penvoerders : L. de Vetten MSc en J. Faber MSc 1) Introductie Het algemeen beeld bij een bedrijfsterrein is grijze gebouwen, vrachtwagens en

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 32 jrg7

SLOBKOUSNIEUWS 32 jrg7 SLOBKOUSNIEUWS 32 jrg7 Het secretariaat bleef eens te meer afwezig op de wandeling in Peer maar dank zij Isabelle, Luc, Paul en Nicole kunnen jullie genieten van wat ze er zagen en het was blijkbaar zeer

Nadere informatie

Florainventarisatie van de mogelijk locatie voor de bouw van het kunstwerk Anima Mundi op de Waalbandijk ten noordoosten van Winssen

Florainventarisatie van de mogelijk locatie voor de bouw van het kunstwerk Anima Mundi op de Waalbandijk ten noordoosten van Winssen Florainventarisatie van de mogelijk locatie voor de bouw van het kunstwerk Anima Mundi op de Waalbandijk ten noordoosten van Winssen Floron district Midden Gelderland, juni 2015 ÈN15.03418 Tekst: Er* Slootweg

Nadere informatie

Johan Van Meerbeek Gustaaf Grouwels Annemie Verheyden Jeroen Vanden Borre

Johan Van Meerbeek Gustaaf Grouwels Annemie Verheyden Jeroen Vanden Borre Datum excursie: 8/07/2013 Hokcode: E6 4321 Plaats: Velm Gids: Bert Berten Deelnemers: Jean Vangrinsven Georges Peters Richard Pawlowski Jos Eykens Bieke Geukens Theo Nulens Johan Van Meerbeek Gustaaf Grouwels

Nadere informatie

Collectieve weidevogelpakketten SAN beheerspakketten 18 t/m 21

Collectieve weidevogelpakketten SAN beheerspakketten 18 t/m 21 Collectieve weidevogelpakketten SAN beheerspakketten 18 t/m 21 Dit document is een uitgave van Dienst Landelijk Gebied en Dienst Regelingen. De beschrijving heeft een informatieve functie en er kunnen

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 19 jrg8

SLOBKOUSNIEUWS 19 jrg8 SLOBKOUSNIEUWS 19 jrg8 Onze officieel aangekondigde gids Ine was al heel snel bezig met delegeren en gaf graag de fakkel door aan Paul Capals en Freddy Jansen. Guido, Luc, Dick, Peter, Jozefa, Nicole,

Nadere informatie

Waardevolle slootkantplanten in het werkgebied van de Utrechtse Venen Een hulpmiddel bij herkenning

Waardevolle slootkantplanten in het werkgebied van de Utrechtse Venen Een hulpmiddel bij herkenning Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Waardevolle slootkantplanten in het werkgebied van de Utrechtse Venen Een hulpmiddel bij herkenning Voorwoord Deze brochure wordt uitgegeven voor het project

Nadere informatie

LPW. Datum excursie: 6/05/2013 Hokcode: D Plaats: Opoeteren Gids: Robert Delbroek

LPW. Datum excursie: 6/05/2013 Hokcode: D Plaats: Opoeteren Gids: Robert Delbroek Datum excursie: 6/05/2013 Hokcode: D7 1432 Plaats: Opoeteren Gids: Robert Delbroek Deelnemers: Nicole Rinkes Jos Eykens Georges Peters Theo Nulens Wetenschappelijke naam Nederlandse naam Rode lijst Vlaanderen

Nadere informatie

Datum excursie: 27/05/2013 Hokcode: D Plaats: Eisden Gids: Eric Bemelmans LPW

Datum excursie: 27/05/2013 Hokcode: D Plaats: Eisden Gids: Eric Bemelmans LPW Datum excursie: 27/05/2013 Hokcode: D7 3541 Plaats: Eisden Gids: Eric Bemelmans Deelnemers: Richard Pawlowski Georges Peters Jean Vangrinsven Jan Verstraeten Theo Nulens Theo Hellofs Wetenschappelijke

Nadere informatie

Excursie van de Plantenwerkgroep van de KNNV Waterweg-Noord naar de Sophiapolder op 7 mei 2014

Excursie van de Plantenwerkgroep van de KNNV Waterweg-Noord naar de Sophiapolder op 7 mei 2014 Excursie van de Plantenwerkgroep van de KNNV Waterweg-Noord naar de Sophiapolder op 7 mei 2014 Op woensdag 7 mei trokken we 9 man sterk naar de Sophiapolder in de Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Frouke volgt

Nadere informatie

TIPS EN NUTTIGE INFORMATIE OM BIJEN TE HELPEN IN UW EIGEN OMGEVING

TIPS EN NUTTIGE INFORMATIE OM BIJEN TE HELPEN IN UW EIGEN OMGEVING TIPS EN NUTTIGE INFORMATIE OM BIJEN TE HELPEN IN UW EIGEN OMGEVING GEEF DE BIJ EEN BLOEMETJE Hoe helpt de bij ons en hoe helpen wij bijen? Bzz.. Hallo, bzz.. Kom mee naar de boomgaard langs de dijk om

Nadere informatie

EENDENKOOI SCHIPLUIDEN

EENDENKOOI SCHIPLUIDEN EENDENKOOI SCHIPLUIDEN 2015-16 C.J. Nonhof F. Severijn KNNV afdeling Delfland Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl

Nadere informatie

(on)kruiden kennen. Datum: woensdag 8 februari Leerjaar 1 en 2 Tuin, Park en Landschap

(on)kruiden kennen. Datum: woensdag 8 februari Leerjaar 1 en 2 Tuin, Park en Landschap (on)kruiden kennen Datum: woensdag 8 februari 2017 Leerjaar 1 en 2 Tuin, Park en Landschap 2 Denk aan de toets Aan het einde van deze presentatie gaan we na of je de belangrijke termen die besproken worden

Nadere informatie

Romain Timmermans Tom Delvaux

Romain Timmermans Tom Delvaux Datum excursie: 13/05/2013 Hokcode: E6 4734 Plaats: Heks Gids: Bert Berten Deelnemers: Jos Lenaerts Jean Vangrinsven Georges Peters Jos Eykens Theo Nulens Frank Ryckeboer Lydia Vanberghen Annemie Verheyden

Nadere informatie

Datum excursie: 26/04/2010 Hokcode: D Plaats: Zutendaal Gids: Bert Berten. Theo Nulens LPW

Datum excursie: 26/04/2010 Hokcode: D Plaats: Zutendaal Gids: Bert Berten. Theo Nulens LPW Datum excursie: 26/04/2010 Hokcode: D7 52 42 Plaats: Zutendaal Gids: Bert Berten Deelnemers: Jean Vangrinsven Luc Vanoppen Lisette Hauquier Richard Pawlowski Georges Peters Jan Vanderstraeten Daniëlle

Nadere informatie

Natuurstudie in De Kaaistoep. Verslag e onderzoeksjaar

Natuurstudie in De Kaaistoep. Verslag e onderzoeksjaar Natuurstudie in De Kaaistoep Verslag 2018 24e onderzoeksjaar 1 1 Natuurstudie in De Kaaistoep Verslag 2018 24e onderzoeksjaar 1 Colofon Voor informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met: KNNV-afdeling

Nadere informatie

Ontwikkeling van kruidenrijke akkers voor wilde bijen

Ontwikkeling van kruidenrijke akkers voor wilde bijen Kennisimpuls bestuivers 2018-6 Ontwikkeling van kruidenrijke akkers voor wilde bijen Fabrice Ottburg en Jeroen Scheper, 30 juli 2018, definitief. Contactgegevens: Dhr. Fabrice Ottburg Dhr. Jeroen Scheper

Nadere informatie

Idylle: bloemen voor vlinders, bijen en mensen

Idylle: bloemen voor vlinders, bijen en mensen Idylle: bloemen voor vlinders, bijen en mensen Limburgers bijeen voor bijen Kars Veling - Maastricht - 15 10 2015 Idylle Bloemen voor vlinders, bijen en mensen! Limburgers bijeen voor bijen Kars Veling

Nadere informatie

PVM FLORAMENGSELS MATERIALEN

PVM FLORAMENGSELS MATERIALEN Belangrijke aspecten voor inzaai en onderhoud va n w i l d b l o e m e n m e n g s e l s. Algemeen: De volgende uitgangspunten zijn van belang bij de keuze van het juiste wildbloemenmengsel: - Beeldvorming

Nadere informatie

Datum excursie: 2/09/2013 Hokcode: D Plaats: Eisden Gids: Georges Peters LPW

Datum excursie: 2/09/2013 Hokcode: D Plaats: Eisden Gids: Georges Peters LPW Datum excursie: 2/09/2013 Hokcode: D7 3442 Plaats: Eisden Gids: Georges Peters Deelnemers: Hugo Vanderlinden Jean Vangrinsven Jan Verstraeten Jan Egelmeers Richard Pawlowski Theo Nulens Wetenschappelijke

Nadere informatie

PWG-excursie naar riviereiland De Zaag op 25 april 2018

PWG-excursie naar riviereiland De Zaag op 25 april 2018 PWG-excursie naar riviereiland De Zaag op 25 april 2018 Op 25 april trokken we, 2 man sterk, naar riviereiland de Zaag (37 ha) in Krimpen a/d Lek. Dit buitendijks natuurgebied is een oase van rust in een

Nadere informatie

6,5. Werkstuk door Z woorden 11 maart keer beoordeeld. Schermbloemenfamilie. Datum gevonden:

6,5. Werkstuk door Z woorden 11 maart keer beoordeeld. Schermbloemenfamilie. Datum gevonden: Werkstuk door Z. 1182 woorden 11 maart 2013 6,5 46 keer beoordeeld Vak Anders Schermbloemenfamilie Anthriscus sylvestris Umbelliferae Schermbloemenfamilie Fluitenkruid Datum gevonden: 05-05-2011 Hij stond

Nadere informatie

Gele bloemen in het grasland

Gele bloemen in het grasland Gele bloemen in het grasland Iedereen heeft wel gehoord van het gevaar van Jacobskruiskruid voor vee. Maar hoe onderscheidt je nu Jacobskruiskruid van al die andere gele bloemen? In de weide wordt dit

Nadere informatie

Bedrijfsverplaatsing Rogaar Gemeente Assen. Quick scan Flora- en faunawet. In opdracht van Landschapsbeheer Het Witterveld

Bedrijfsverplaatsing Rogaar Gemeente Assen. Quick scan Flora- en faunawet. In opdracht van Landschapsbeheer Het Witterveld Bedrijfsverplaatsing Rogaar Gemeente Assen Quick scan Flora- en faunawet In opdracht van Landschapsbeheer Het Witterveld Wirdum, februari 2013 1/5 1. Initiatief Huidige bedrijf Landschapsbeheer Het Witterveld

Nadere informatie

Meijendel. Excursieverslag - 17 augustus 2011

Meijendel. Excursieverslag - 17 augustus 2011 Op 17 augustus trokken we zes man sterk naar Meijendel. Vanaf het parkeerterrein bij Kievietsduin volgden we eerst de witte paaltjes. Dan schakelden we over naar blauw richting het hek voor jaarkaarthouders.

Nadere informatie

Aegopodium podagraria. Arenarias serpyllifolia. Artemisia vulgaris

Aegopodium podagraria. Arenarias serpyllifolia. Artemisia vulgaris 1.05 Lijst van struiken en planten op de golfbaan van de Sallandsche Golfclub. Vastgesteld van april tot november 2013, herzien in april en augustus 2016 en in juli 2017. Krien Wesenhagen (aanvulling Hilda

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Een voedselrijke omgeving

Hoofdstuk 7 Een voedselrijke omgeving Hoofdstuk 7 Een voedselrijke omgeving Essentieel voor alle bijen is dat de voor hen geschikte bloemen in de geschikte tijd bloeien. Vrijwel alle bloemen kennen wel een of meerdere bijensoorten die er gebruik

Nadere informatie

Liggende ereprijs (Veronica prostrata L.) in de Vreugderijkerwaard

Liggende ereprijs (Veronica prostrata L.) in de Vreugderijkerwaard Liggende ereprijs (Veronica prostrata L.) in de Vreugderijkerwaard Nynke van derploeg (J. Geelstraat 3, 3532 TR Utrecht) Veronica prostrata along the Gelderse IJssel Veronica prostrata is characteristic

Nadere informatie

Kruidentocht WILDE KRUIDEN. Marjolein Holtkamp. Klaproos verzacht en heeft een kalmerende werking bij hoest en slapeloosheid. Speuren naar watermunt

Kruidentocht WILDE KRUIDEN. Marjolein Holtkamp. Klaproos verzacht en heeft een kalmerende werking bij hoest en slapeloosheid. Speuren naar watermunt Marjolein Holtkamp Marjolein Holtkamp is vormgeefster met een missie: laten zien dat de natuur mooi, lekker én helend is! Speuren naar watermunt WILDE KRUIDEN Klaproos verzacht en heeft een kalmerende

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 31 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 31 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 31 jrg2 Een exclusief clubje van 6 slobkousen deze keer op wandel aan de boorden van de Maas. Vanuit Kessenich wandelden ze tussen de grindputten naar de landtong van Kollegreend. Het is

Nadere informatie