het behartigen van belangen van de cliënt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "het behartigen van belangen van de cliënt"

Transcriptie

1 het behartigen van belangen van de cliënt het regelen van (wettelijke) vertegenwoordiging Waarom deze brochure? Lunet zorg verleent zorg en ondersteuning aan bijna 2400 cliënten met een (verstandelijke) beperking op meer dan 100 verschillende locaties. Dat doen we in goed overleg met de cliënt en/of zijn vertegenwoordiger. Vanaf 18 jaar is een cliënt volwassen en mag hij zelf beslissingen nemen over zaken als medicatie, behandeling of woonvorm. Kan de cliënt daarover vanwege een verstandelijke beperking niet beslissen, dan is het van belang om een vorm van wettelijke vertegenwoordiging te regelen. In deze brochure leest u, als cliënt, ouder of verwant, wat u in dat geval zelf kunt regelen. Waarom is (wettelijke) vertegenwoordiging belangrijk? Lunet zorg stemt de dagelijkse zorg en ondersteuning zo goed mogelijk af op de behoeften van de cliënt. We bespreken alle zaken in de eerste plaats met de betrokkene zelf: zijn wensen zijn in principe de leidraad voor ons handelen. We overleggen in voorkomende gevallen met de vertegenwoordiger van de cliënt. Is de cliënt vanwege een (verstandelijke) beperking zelf niet in staat te beslissen over persoonlijke of financiële zaken, dan is er sprake van wilsonbekwaamheid. In dat geval is het belangrijk dat er een (wettelijk) vertegenwoordiger is die zijn belangen behartigt. Daarmee wordt voorkomen dat een cliënt beslissingen neemt met onvoorziene en ongewenste (financiële) gevolgen.

2 Wilsbekwaam of wilsonbekwaam: wat is dat? Lunet zorg heeft als uitgangspunt dat de cliënt alles zoveel mogelijk zelf beslist. Soms is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld als iemand erg in de war is of een zware verstandelijke beperking heeft. In zo n situatie geldt de cliënt als wilsonbekwaam en zal de arts of begeleider in overleg met familieleden of mensen uit zijn omgeving een beslissing nemen over de zorg of ondersteuning. Het komt ook voor dat iemand het ene moment wél en het andere níet voor zichzelf kan beslissen of dat iemand de gevolgen van sommige besluiten wél en die van andere níet kan overzien. Ook als de wilsbekwaamheid wisselt, is ons uitgangspunt dat de cliënt in eerste instantie zelf beslist. Iemand is wilsbekwaam totdat het tegendeel blijkt. Een ander mag dus zeker niet zomaar alle beslissingen van de cliënt overnemen. Wie bepaalt of iemand wilsbekwaam is of niet? De arts bepaalt of een cliënt al dan niet wilsbekwaam is om een beslissing over zorg of ondersteuning te nemen. Hij doet dat samen met andere behandelaars en na overleg met familie of mensen uit de omgeving van de cliënt. Enkele kenmerken geven de arts houvast in zijn oordeel. Zo is iemand wilsonbekwaam als hij informatie over zijn zorg en ondersteuning niet (meer) kan begrijpen en dus geen goed besluit kan nemen en/of de gevolgen ervan niet meer kan overzien. De arts kan dan bepalen dat iemand wilsonbekwaam is voor een bepaalde beslissing. In een dergelijke situatie is het in het belang van de cliënt dat een (wettelijk) vertegenwoordiger zijn belangen behartigt. Wie is de wettelijk vertegenwoordiger van de cliënt? Bij mensen onder de 18 jaar is de ouder of voogd de wettelijk vertegenwoordiger. Vanaf 18 jaar vertegenwoordigt iedereen in principe zijn eigen belangen. Is iemand echter niet in staat zelf zijn persoonlijke of financiële zaken te regelen, met andere woorden daartoe geheel of gedeeltelijk wilsonbekwaam, dan biedt de wet drie vormen van wettelijke vertegenwoordiging. De drie vormen van wettelijke vertegenwoordiging gelden voor meerderjarigen en worden door de kantonrechter vastgesteld: mentorschap; bewind; curatele. In deze brochure vindt u een toelichting op elk van deze vormen van wettelijke vertegenwoordiging. Wat als er geen wettelijk vertegenwoordiger is? Is iemand niet in staat zelf zijn persoonlijke of financiële zaken te regelen en is de vertegenwoordiging van de cliënt niet wettelijk vastgelegd, dan zal Lunet zorg u dringend verzoeken dit alsnog via de kantonrechter te regelen. Als een cliënt niet in staat is zijn eigen belangen te behartigen en is er geen wettelijke vertegenwoordiging geregeld, dan zullen we een beslissing vragen aan een van de familieleden. We kiezen dan degene die de belangen van de cliënt het best kan vertegenwoordigen. De wensen van de cliënt spelen een grote rol in die keuze.

3 Wie kan wettelijke vertegenwoordiging aanvragen? Wettelijke vertegenwoordiging mentorschap, bewind of curatele - kan bij de kantonrechter worden aangevraagd door: de cliënt zelf; zijn echtgenoot/echtgenote of partner; zijn ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen; zijn familieleden tot in de vierde graad; zijn voogd; het openbaar ministerie. Gaat het om het aanstellen van een mentor, dan kan ook Lunet zorg een aanvraag doen. Aanvragen voor wettelijke vertegenwoordiging moeten worden ingediend bij de kantonrechter van de rechtbank in het arrondissement waar de cliënt woont. Wie kan wettelijk vertegenwoordiger worden? Iedereen die meerderjarig is, kan onder voorwaarden tot mentor, bewindvoerder of curator worden benoemd door de kantonrechter. In de praktijk neemt meestal een familielid deze taak op zich. Bijvoorbeeld de partner of één van de ouders, broers of zussen. Een mentor of curator moet altijd een natuurlijk persoon zijn. De kantonrechter kan ook een rechtspersoon (bijvoorbeeld een stichting, vereniging of bank) benoemen tot bewindvoerder. De kantonrechter kan de wettelijk vertegenwoordiger ook weer ontheffen van zijn taak, bijvoorbeeld omdat de vertegenwoordiger daarmee wil stoppen, en zijn taak aan een ander wil overdragen. Indien de cliënt, andere verwanten of medewerkers van Lunet zorg van mening zijn dat een wettelijk vertegenwoordiger zijn taak niet goed vervult of niet goed functioneert, kan dit bij de kantonrechter aan de orde worden gesteld. Deze kan, na zichzelf hierover een oordeel te hebben gevormd, de wettelijk vertegenwoordiger aanwijzingen geven over hoe hij zijn taak moet vervullen of hem daarvan ontheffen. Hoe komt de kantonrechter tot een oordeel? Bij de beoordeling van een verzoek tot wettelijke vertegenwoordiging overlegt de kantonrechter met de betrokkene zelf en zijn partner en/of familieleden over de vorm van vertegenwoordiging en de persoon die als vertegenwoordiger optreedt. De kantonrechter volgt daarbij in principe de voorkeur van de persoon voor wie een mentor, bewindvoerder of curator wordt gezocht. Ziet de kantonrechter redenen om daarvan af te wijken of geeft de betrokkene geen voorkeur aan, dan zal de echtgenoot of partner worden benoemd. Is die er niet, dan gaat de voorkeur uit naar één van de ouders, kinderen, broers of zussen. Is een van bovenstaande familieleden bereid de rol van wettelijk vertegenwoordiger op zich te nemen, dan verwacht de kantonrechter schriftelijke instemming van de andere familieleden. Als die schriftelijke toestemming ontbreekt, bespreekt de kantonrechter met de familieleden hun zienswijze.

4 Verhuizen naar een andere locatie Woont iemand bij Lunet zorg, dan kan het soms wenselijk of noodzakelijk zijn dat hij verhuist naar een andere locatie. Bijvoorbeeld omdat de ondersteuning daar beter is afgestemd op zijn behoeften. Een dergelijke verhuizing kan veel onrust veroorzaken, bijvoorbeeld omdat de cliënt gehecht is aan zijn bestaande woonomgeving en de voordelen van de nieuwe locatie niet kan inschatten. Lunet zorg zal in zo n situatie contact opnemen met de (wettelijk) vertegenwoordiger. mentorschap: voor persoonlijke beslissingen Kan de cliënt zijn persoonlijke belangen niet zelf regelen of overzien, dan is het nodig een mentor aan te stellen. De mentor vertegenwoordigt de cliënt bij beslissingen over verzorging, verpleging, medische behandeling of begeleiding. Hij betrekt degene die onder het mentorschap valt zoveel mogelijk in beslissingen. De mentor mag niet beslissen over financiële zaken. Wie een mentor heeft, blijft voor de wet handelingsbekwaam. Dat wil zeggen dat hij geen toestemming nodig heeft voor aankopen. Ook mag hij zelfstandig rechtshandelingen uitvoeren, zoals het afsluiten van een lening of huurovereenkomst. Als de cliënt de gevolgen van zijn financiële beslissingen niet kan overzien, is het verstandig om het mentorschap te combineren met bewindvoering of zelfs te kiezen voor onder curatele stelling. Taken en bevoegdheden van de mentor Een mentor: neemt beslissingen over verzorging, verpleging, medische behandeling of begeleiding van degene die onder het mentorschap valt; betrekt degene die onder zijn mentorschap valt zoveel mogelijk bij die beslissingen; doet verslag van zijn werkzaamheden als de kantonrechter erom vraagt. bewind: voor financiële beslissingen Is de cliënt door zijn (verstandelijke) beperking tijdelijk of blijvend niet in staat over zijn geld en eigendommen te beslissen, dan kan de kantonrechter een bewindvoerder aanstellen. Afsluiten van een gsm-abonnement Een cliënt wil een smartphone kopen, inclusief abonnement. Is die aankoop wel of niet gerechtvaardigd? Als de betrokken cliënt onder bewind of curatele staat, moet de bewindvoerder of curator met zo n aankoop instemmen. In de praktijk kunnen zo vooraf waarborgen worden ingebouwd om te voorkomen dat de abonnementskosten uit de hand lopen. Sluit de cliënt een contract af zonder voorafgaande toestemming, dan kan de curator die beslissing terugdraaien. Een bewindvoerder heeft die bevoegdheid niet.

5 De bewindvoerder beslist namens de cliënt over geld en goederen die onder het bewind vallen. Daarnaast mag de bewindvoerder belastingaangifte doen en bijvoorbeeld (bijzondere) bijstand of huurtoeslag aanvragen. Dit gebeurt zoveel mogelijk in samenspraak met degene die onder het bewind valt. De bewindvoerder mag niet beslissen over persoonlijke zaken. Staat een cliënt onder bewind, dan heeft hij toestemming nodig van de bewindvoerder voor bijvoorbeeld het doen van aankopen, schenkingen of donaties. Voor de wet blijft hij handelingsbekwaam: hij mag zelfstandig rechtshandelingen uitvoeren, zoals het maken van een testament. De bewindvoerder kan een natuurlijk persoon zijn of een professioneel bewindvoeringskantoor zoals een stichting, vereniging of bank. Een voorbeeld hiervan is Stichting LUCA. Deze onafhankelijke stichting ondersteunt intussen meer dan 800 cliënten van Lunet zorg bij het beheer en de administratie van de persoonlijke inkomsten en uitgaven. LUCA kan daarnaast als bewindvoerder optreden. Er zijn ook andere bewindvoeringskantoren die deze taak voor u kunnen uitvoeren. Het staat u vrij hierin zelf een keuze te maken. Bewindvoering kan worden gecombineerd met mentorschap. Taken en bevoegdheden van de bewindvoerder Een bewindvoerder: beheert geld en goederen die onder het bewind vallen; werkt daarin zoveel mogelijk samen met degene die onder het bewind is gesteld; legt elk jaar verantwoording af aan de kantonrechter over zijn werkzaamheden. curatele: voor persoonlijke en financiële beslissingen Kan de cliënt zijn persoonlijke en financiële zaken niet (meer) regelen of overziet hij de gevolgen niet vanwege zijn (verstandelijke) beperking, dan kan de kantonrechter hem onder curatele stellen. Curatele is vergelijkbaar met de verantwoordelijkheid die ouders hebben voor minderjarige kinderen. Het is de meest ingrijpende maatregel van wettelijke vertegenwoordiging. Iemand die onder curatele is gesteld, mag over vrijwel niets zelfstandig beslissen. Wie onder curatele staat, wordt handelingsonbekwaam, dit is niet het geval bij mentorschap en bewindvoering. Dit betekent dat de curator namens degene die onder curatele staat zowel persoonlijke als financiële beslissingen neemt en beslissingen van de betrokkene zelfs kan terugdraaien. Bovendien moet de curator toestemming geven voor rechtshandelingen zoals het aangaan van leningen of zakelijke overeenkomsten. Taken en bevoegdheden van de curator Een curator: neemt alle beslissingen op financieel en persoonlijk gebied namens degene die onder curatele is gesteld; moet voor vrijwel elke rechtshandeling toestemming geven aan de betrokkene; kan aankopen of rechtshandelingen van degene die onder curatele staat, terugdraaien; betrekt degene die onder curatele is gesteld bij beslissingen over bijvoorbeeld orgaandonatie of verkiezingen; voert zijn werkzaamheden zoveel mogelijk uit in samenspraak met de betrokkene; legt elk jaar verantwoording af aan de kantonrechter over zijn werkzaamheden.

6 Wel of niet een medische behandeling? Stel: een cliënt is erg verward. De hulpverleners van Lunet zorg vinden medische behandeling noodzakelijk maar de cliënt verzet zich daartegen. Hij is angstig, begrijpt niet wat de behandeling inhoudt en hoe belangrijk die voor hem is. In zo n geval is het goed als iemand de belangen van de cliënt behartigt. Iemand die de betrokken cliënt van dichtbij kent en in zijn geest kan handelen. De medewerkers van Lunet zorg zullen in dit voorbeeld overleggen met de (wettelijk) vertegenwoordiger. Meer informatie Wilt u meer weten over mentorschap, bewind of curatele of bent u op zoek naar begeleiding bij het nemen van beslissingen over wettelijke vertegenwoordiging? Vraag dit dan aan de zorgbemiddelaar van het cliëntbureau of neem contact op met de cliëntbegeleider van Lunet zorg. Op de volgende websites vindt u meer informatie: Lunet zorg (zoek op cliëntbureau ) Mentorschap Netwerk Nederland Netwerk Rondom Rijksoverheid De Rechtspraak Stichting LUCA is per bereikbaar via luca@lunetzorg.nl. Op werkdagen kunt u hen bereiken van uur via telefoonnummer Colofon Dit is een uitgave van Lunet zorg. April 2013 Onder cliënt verstaan we in deze brochure een persoon met een (verstandelijke) beperking die zorg en/of ondersteuning ontvangt van Lunet zorg. Om de tekst leesbaar te houden, gebruiken we in deze brochure hij waar we ook zij bedoelen.

Het behartigen van cliëntbelangen

Het behartigen van cliëntbelangen Het behartigen van cliëntbelangen Wettelijke vertegenwoordiging: wat kunt of moet u zelf regelen? Lunet zorg verleent zorg en ondersteuning aan ruim 2800 cliënten met een (verstandelijke) beperking. Dat

Nadere informatie

Bewindvoering, mentorschap en curatele

Bewindvoering, mentorschap en curatele Bewindvoering, mentorschap en curatele Tot de leeftijd van 18 jaar wordt bereikt zijn de ouders de wettelijke vertegenwoordigers van een persoon. Zodra men 18 jaar wordt is men zijn/haar eigen wettelijke

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap

Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap Werkstuk Maatschappijleer Curatele, mentorschap en bewindvoerschap Werkstuk door een scholier 2527 woorden 2 oktober 2001 6,1 34 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Wat is ondercuratelestelling,

Nadere informatie

WIE ZIJN WIJ? VERANTWOORDELIJKHEID

WIE ZIJN WIJ? VERANTWOORDELIJKHEID VERANTWOORDELIJKHEID WIE ZIJN WIJ? Pro Bewind is een kantoor dat zich richt op curatele, mentorschap of een combinatie van bewindvoering en mentorschap. Het kantoor is gevestigd in Valkenswaard. Pro Bewind

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap DC 40 Curatele, bewind en mentorschap 1 Inleiding Als medewerker maatschappelijke zorg kun je in aanraking komen met cliënten die door de kantonrechter onder curatele gesteld zijn, een bewindvoerder krijgen

Nadere informatie

informatiebrochure Vertegenwoordiging, bewindvoering en curatele

informatiebrochure Vertegenwoordiging, bewindvoering en curatele informatiebrochure Vertegenwoordiging, mentorschap, bewindvoering en curatele besluiten belangen helpen 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 1 Niet wettelijke of informele vertegenwoordiging 5 2 Wanneer is wettelijke

Nadere informatie

Wettelijke vertegenwoordiging. Informatiebrochure

Wettelijke vertegenwoordiging. Informatiebrochure Wettelijke vertegenwoordiging Informatiebrochure 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Niet wettelijke of informele vertegenwoordiging 2. Wettelijke vertegenwoordiging 3. Wie kan (wettelijke) vertegenwoordiging

Nadere informatie

Informatie over bewindvoering

Informatie over bewindvoering Informatie over bewindvoering Inhoudsopgave Inleiding... 4 Maatregel kort samengevat... 5 Aanbevelingen van het Landelijk Overleg Kantonrechters 6 Waarom bewind... 6 Wie vraagt het bewind aan... 7 Aan

Nadere informatie

WOONINITIATIEVEN DAG 2015 28 NOVEMBER 2016. Monique Rijke en Froukje Offerman

WOONINITIATIEVEN DAG 2015 28 NOVEMBER 2016. Monique Rijke en Froukje Offerman WOONINITIATIEVEN DAG 2015 28 NOVEMBER 2016 Monique Rijke en Froukje Offerman MR BeschermingsBewind Postbus 2014, 8203 AA LELYSTAD RUST EN STABILITEIT MENTORSCHAP BESCHERMINGSBEWIND Monique Rijke Vanaf

Nadere informatie

Programma. Wat moet ik weten over: Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Levenstestament Financiële dienstverlening. Topaz

Programma. Wat moet ik weten over: Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Levenstestament Financiële dienstverlening. Topaz Welkom Programma Wat moet ik weten over: Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Levenstestament Financiële dienstverlening 1. Is er verschil tussen mentorschap, bewindvoering en curatele? A. Er is

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie

Pagina 1 van 5 Versie Titel : (Wettelijk) vertegenwoordiger, mentor, curator, bewindvoerder, eerste contactpersoon van (wilsonbekwame) cliënten bij Ananz Bestemd voor : Alle medewerkers van Ananz Beheer : Medisch Manager Doel

Nadere informatie

Gebruik van patiëntgegevens in de zorg voor ouderen

Gebruik van patiëntgegevens in de zorg voor ouderen Gebruik van patiëntgegevens in de zorg voor ouderen 6 juridische problemen in de ouderengeneeskunde Roy Knuiman 11 april 2017 KNMG symposium Arts en Recht Casuїstiek uit de praktijk Zes juridische problemen

Nadere informatie

Als de ander niet meer zelf kan beslissen. Over vertegenwoordiging van mensen met dementie

Als de ander niet meer zelf kan beslissen. Over vertegenwoordiging van mensen met dementie Als de ander niet meer zelf kan beslissen Over vertegenwoordiging van mensen met dementie Als de ander niet meer zelf kan beslissen Over vertegenwoordiging van mensen met dementie Inleiding 1 Eén van de

Nadere informatie

Vergelijking Curatele, Beschermingsbewind en Mentorschap

Vergelijking Curatele, Beschermingsbewind en Mentorschap Vergelijking Curatele, Beschermingsbewind en Mentorschap Curatele Beschermingsbewind Mentorschap Vanaf welke leeftijd? 18 jaar 18 jaar 18 jaar De grond voor de maatregel is voor de meerderjarige die tijdelijk

Nadere informatie

Presentatie VSO De Brug

Presentatie VSO De Brug Presentatie VSO De Brug Datum : 25 maart 2015 Namen : Susan Boogaarts Sigrid Ketel Introductie Stichting Cliënt Support, gevestigd in Amersfoort Administratiekantoor voor bewindvoerders / curatoren van

Nadere informatie

Even voorstellen: Bureau Alert. Karin de Wolf en Elise Hofmeijer

Even voorstellen: Bureau Alert. Karin de Wolf en Elise Hofmeijer Even voorstellen: Bureau Alert Karin de Wolf en Elise Hofmeijer Welke beschermingsmaatregelen zijn er? Beschermingsbewind Cliënt is handelingsonbevoegd Beschermingsbewind gaat alleen over financiën Mentorschap

Nadere informatie

Beschermingsmaatregelen: Onderbewindstelling materieel Mentorschap - immaterieel Curatele zowel materieel als immaterieel

Beschermingsmaatregelen: Onderbewindstelling materieel Mentorschap - immaterieel Curatele zowel materieel als immaterieel 18 +..en nu? Beschermingsmaatregelen: Onderbewindstelling materieel Mentorschap - immaterieel Curatele zowel materieel als immaterieel Onderbewindstelling Sinds 1 januari 2014 Ten behoeve van meerderjarigen

Nadere informatie

Protocol Vertegenwoordiging

Protocol Vertegenwoordiging Protocol Vertegenwoordiging 1.Inleiding Sommige patiënten kunnen (enkele van) hun belangen zelf niet -of niet meer- goed behartigen. Zo hebben ze bijvoorbeeld problemen op het gebied van huisvesting, financiën

Nadere informatie

Best Bewindvoering, de Vucht 25, 5121 ZK RIJEN, Tel. Mobiel: 06-25213624 of 06-12879818 www.bestbewindvoering.nl / info@bestbewindvoering.

Best Bewindvoering, de Vucht 25, 5121 ZK RIJEN, Tel. Mobiel: 06-25213624 of 06-12879818 www.bestbewindvoering.nl / info@bestbewindvoering. Curateles Curatele is een rechterlijke maatregel ter bescherming van een meerderjarige die als gevolg van bijvoorbeeld een geestelijke stoornis niet meer staat is om zijn vermogensrechtelijke belangen

Nadere informatie

ALS DE ANDER. kan beslissen... NIET ALTIJD ALLEEN. over vertegenwoordiging voor mensen met een verstandelijke beperking

ALS DE ANDER. kan beslissen... NIET ALTIJD ALLEEN. over vertegenwoordiging voor mensen met een verstandelijke beperking ALS DE ANDER NIET ALTIJD ALLEEN kan beslissen... over vertegenwoordiging voor mensen met een verstandelijke beperking Als de ander niet altijd alleen kan beslissen... 1 2 Als de ander niet altijd alleen

Nadere informatie

Vergelijking Curatele Beschermingsbewind - Mentorschap

Vergelijking Curatele Beschermingsbewind - Mentorschap Vergelijking Curatele Beschermingsbewind - Mentorschap Curatele Beschermingsbewind Mentorschap Vanaf welke leeftijd? 18 jaar 18 jaar 18 jaar De grond voor de maatregel is voor de meerderjarige die tijdelijk

Nadere informatie

Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl

Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl Zelf een wilsverklaring opstellen voor een latere situatie van wilsonbekwaamheid: bijv. een nietbehandelverklaring (non-reanimatie) of een euthanasieverklaring of orgaandonatie;

Nadere informatie

RI-04 Beheer financiën cliënten

RI-04 Beheer financiën cliënten RI-04 Beheer financiën cliënten Het reglement heeft als doel, duidelijkheid te scheppen in het handelen van medewerkers ten aanzien van de gelden van cliënten. Cavent heeft als uitgangspunt dat cliënten

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of

Nadere informatie

MENTORSCHAP TEN BEHOEVE VAN MEERDERJARIGEN ARTIKELEN

MENTORSCHAP TEN BEHOEVE VAN MEERDERJARIGEN ARTIKELEN TITEL 20: MENTORSCHAP TEN BEHOEVE VAN MEERDERJARIGEN ARTIKELEN 450-462 Artikel 450 Indien een meerderjarige als gevolg van zijn geestelijke of lichamelijke toestand tijdelijk of duurzaam niet in staat

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap Wereldkidz Meerklank maart 2016 Jaap-Willem Caron Inhoud Wettelijke vertegenwoordiging Welke beschermingsmaatregelen? Welke maatregel is passend? Hoe aanvragen? De zitting

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of

Nadere informatie

Mevrouw mr M.I. Loof, notaris bij Westvest Netwerk Notarissen, Westvest 38, 2611 AZ Delft, telefoon 015 2191999, info@westvest-notarissen.

Mevrouw mr M.I. Loof, notaris bij Westvest Netwerk Notarissen, Westvest 38, 2611 AZ Delft, telefoon 015 2191999, info@westvest-notarissen. 1 VAN MENTORSCHAP TOT NALATENSCHAP Mevrouw mr M.I. Loof, notaris bij, Westvest 38, 2611 AZ Delft, telefoon 015 2191999, info@westvest-notarissen.nl De wet zegt: als je 18 jaar bent dan ben je meerderjarig

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of

Nadere informatie

(TIJDELIJK) NIET ZELF

(TIJDELIJK) NIET ZELF (TIJDELIJK) NIET ZELF over vertegenwoordiging van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening Als de ander niet meer zelf kan beslissen... 1 2 Als de ander niet meer zelf kan beslissen... COLOFON

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap Jaap-Willem Caron WereldKidz Meerklank maart 2016 Inhoud Wettelijke vertegenwoordiging Beschermingsmaatregelen Welke maatregel is passend? Hoe aanvragen? De zitting Taken,

Nadere informatie

ALLROUND KANTOOR VOOR PARTICULIER EN ONDERNEMER

ALLROUND KANTOOR VOOR PARTICULIER EN ONDERNEMER NOTARISKANTOOR ZWANIKKEN Blad: 1-28 Vijverlaan 21-6881 HL Velp tel.: 026-361 79 21 fax : 026-363 51 38 M:\FAMILIE\DIVERSEN\BEHEER EN BEWIND\BROCHURE BEWIND CURATELE.DOC Curatele, bewind en mentorschap

Nadere informatie

Stappenplan voor artsen en gedragskundigen ter beoordeling van wils(on)bekwaamheid van cliënten IdB, versie 2.0

Stappenplan voor artsen en gedragskundigen ter beoordeling van wils(on)bekwaamheid van cliënten IdB, versie 2.0 Stappenplan voor artsen en gedragskundigen ter beoordeling van wils(on)bekwaamheid van cliënten IdB, versie 2.0 Type document Richtlijn Vastgesteld door Raad van Bestuur Status document Definitief Datum

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of

Nadere informatie

Beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer

Beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer Beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer 2013.1 Over Sofiad Brede en veelzijdige dienstverlening Sofiad Bewind B.V. is een voorzetting van de bewindvoerderspraktijk van Sofiad. Momenteel bestaat

Nadere informatie

Mentorschap. Meer dan belangstelling.

Mentorschap. Meer dan belangstelling. Mentorschap. Meer dan belangstelling. COLOFON Tekst Mentorschap Netwerk Nederland Concept, vormgeving & productie VaDéHa Communicatie bv, Amsterdam www.vadeha.nl Aan de inhoud van dit boekje kunnen geen

Nadere informatie

Gedwongen opname met een rechterlijke machtiging (RM)

Gedwongen opname met een rechterlijke machtiging (RM) Gedwongen opname met een rechterlijke machtiging (RM) Inhoud 1. Inleiding 4 2. Samenvatting 4 3. Verschillende soorten gedwongen opnamen 5 4. Voorwaarden voor een RM 5 5. Procedure 6 6. Duur 7 7. Gevolgen

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u bij een rubriek ruimte te kort komt, wilt u dan op een genummerde bijlage

Nadere informatie

Professioneel Mentorschap

Professioneel Mentorschap CenSere Ondersteuning op Maat Professioneel Mentorschap CenSere Ondersteuning op Maat Informatie voor de zorgaanbieder In Nederland is mentorschap nog een relatief onbekend begrip. Toch is dit een maatregel

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap In dit informatieblad kunt u lezen wat curatele, bewind en mentorschap betekenen en wanneer die maatregelen kunnen worden genomen. In paragraaf 2 zijn de maatregelen beknopt

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap In dit informatieblad kunt u lezen wat curatele, bewind en mentorschap betekenen en wanneer die maatregelen kunnen worden genomen. In paragraaf 2 zijn de maatregelen beknopt

Nadere informatie

BESCHERMINGSBEWINDVOERING

BESCHERMINGSBEWINDVOERING BESCHERMINGSBEWINDVOERING WIE ZIJN WIJ? Mr. Nicole Bergmans Susan Vranken-Schiepers Bewindvoerster en mentor www.bewindvoeringindezorg.nl Bewindvoerster www.vrankenbewindvoering.nl 1.Onderbewindstelling

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap Recht op zeggenschap Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat is het recht op zeggenschap? 2. Wat is het recht op

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap In dit informatieblad kunt u lezen wat curatele, bewind en mentorschap betekenen en wanneer die maatregelen kunnen worden genomen. In paragraaf 2 zijn de maatregelen beknopt

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap. Ministerie van Justitie

Curatele, bewind en mentorschap. Ministerie van Justitie Ministerie van Justitie Curatele, bewind en mentorschap Burgerlijk Wetboek, Boek 1 Titel 16 Curatele Artikel 378 1. Een meerderjarige kan door de kantonrechter onder curatele worden gesteld: a. wegens

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling

Verzoek tot ondercuratelestelling Verzoek tot ondercuratelestelling Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling

Verzoek tot ondercuratelestelling Verzoek tot ondercuratelestelling Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u bij een rubriek

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u bij een rubriek ruimte te kort komt, wilt u dan op een genummerde bijlage

Nadere informatie

Stichting Vermogensbeheer Cliënten Prisma

Stichting Vermogensbeheer Cliënten Prisma Stichting Vermogensbeheer Cliënten Prisma Bijeenkomst met medewerkers Prisma 10 en 23 juni 2014 Opening Welkom door mr. C.H.M. Meijer-Vermeeren Wat doen we vanmiddag: 14.00 14.15 uur: Wat is en wie zijn

Nadere informatie

Het levenstestament. De regie zelf in handen houden. Wat is een levenstestament? Wat is het verschil met een gewoon testament?

Het levenstestament. De regie zelf in handen houden. Wat is een levenstestament? Wat is het verschil met een gewoon testament? Pagina 1 Het levenstestament De regie zelf in handen houden Wellicht heeft u wel eens nagedacht over wat er gebeurt wanneer u een zwaar ongeluk krijgt, ernstig ziek wordt of gaat dementeren? Wie kan dan

Nadere informatie

REGIE HOUDEN. Ook als het even minder gaat; Volmacht, levenstestament, Mentorschap, bewind en curatele. mr. Frank de Wijs s-hertogenbosch, 21 mei 2019

REGIE HOUDEN. Ook als het even minder gaat; Volmacht, levenstestament, Mentorschap, bewind en curatele. mr. Frank de Wijs s-hertogenbosch, 21 mei 2019 REGIE HOUDEN Ook als het even minder gaat; Volmacht, levenstestament, Mentorschap, bewind en curatele mr. Frank de Wijs s-hertogenbosch, 21 mei 2019 Frank de Wijs, s-hertogenbosch Ned. recht, UVT 1985

Nadere informatie

KBB Knoll BeschermingsBewind

KBB Knoll BeschermingsBewind KBB Knoll BeschermingsBewind Soms is iemand niet in staat (meer) zelf zijn of haar financiën te beheren. Bijvoorbeeld als gevolg van een geestelijke of verstandelijke handicap zoals, dementie, verslaving,

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND KANSPLUS NHN

INFORMATIEAVOND KANSPLUS NHN INFORMATIEAVOND KANSPLUS NHN Erven, beschermingsmaatregelen WLZ en wat maar ter tafel komt- 5 maart 2014 te Wieringerwerf door: mr H.J. (Rik) de Jong INDELING AVOND 1. Mentorschap, Bewind en Curatele 2.

Nadere informatie

over vertegenwoordiging van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening

over vertegenwoordiging van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening over vertegenwoordiging van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening Als je tijdelijk niet zelf kunt beslissen... 1 2 Als je tijdelijk niet zelf kunt beslissen... COLOFON Deze folder is opgesteld

Nadere informatie

Bewindvoerderschap. Curatele, bewind en mentorschap

Bewindvoerderschap. Curatele, bewind en mentorschap Bewindvoerderschap Het kan voorkomen dat een erflater van mening is dat zijn erfgenamen (nog) niet de volledige verantwoording kunnen dragen van het door hen geërfde vermogen. Dit kan te maken hebben met

Nadere informatie

Wils (on) bekwaamheid. Rechtsbescherming voor demen1epa1ënten. Wilsonbekwaamheid. Wat doet een mentor? 24-11-2010. Wie stelt wilsonbekwaamheid vast?

Wils (on) bekwaamheid. Rechtsbescherming voor demen1epa1ënten. Wilsonbekwaamheid. Wat doet een mentor? 24-11-2010. Wie stelt wilsonbekwaamheid vast? Wils (on) bekwaamheid Rechtsbescherming voor demen1epa1ënten Wat is dat? Wie stelt wilsonbekwaamheid vast? Welke bescherming is mogelijk? Mentorschap Bewindvoering Curatele Volmacht Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p. typen of duidelijk

Nadere informatie

25242-Omsl curatele 30-10-2003 08:49 Pagina 1. Curatele, bewind en mentorschap

25242-Omsl curatele 30-10-2003 08:49 Pagina 1. Curatele, bewind en mentorschap 25242-Omsl curatele 30-10-2003 08:49 Pagina 1 Curatele, bewind en mentorschap 25242-bw-curatele 30-10-2003 08:41 Pagina 1 Vanaf achttien jaar bent u meerderjarig. U bent dan handelingsbekwaam. Dit wil

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap Inhoud Inleiding 3 De maatregelen kort samengevat 4 Aanbevelingen van het LOK 5 Waarom ondercuratelestelling, onderbewindstelling of mentorschap 5 Wie vraagt curatele,

Nadere informatie

Mentorschap. Ieder met zorg tot zijn recht.

Mentorschap. Ieder met zorg tot zijn recht. Mentorschap. Ieder met zorg tot zijn recht. COLOFON Dit is een uitgave van Mentorschap Netwerk Nederland. MNN is de landelijke vereniging van regionale Stichtingen Mentorschap die zich inzetten voor de

Nadere informatie

Welkom. Wettelijke vertegenwoordiging in de ouderenzorg Disclosure belangen sprekers. (potentiële) belangenverstrengeling

Welkom. Wettelijke vertegenwoordiging in de ouderenzorg Disclosure belangen sprekers. (potentiële) belangenverstrengeling Disclosure belangen sprekers (potentiële) belangenverstrengeling NVT Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties RIBW Brabant GGZ Breburg De Wever Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 19 december 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 19 december 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Bopz beleid. Informatie over opname op een psychogeriatrische (pg)afdeling, beleid en klachtenregeling. vit0032_brochure BOPZ-07.indd :22

Bopz beleid. Informatie over opname op een psychogeriatrische (pg)afdeling, beleid en klachtenregeling. vit0032_brochure BOPZ-07.indd :22 Bopz beleid Informatie over opname op een psychogeriatrische (pg)afdeling, beleid en klachtenregeling vit0032_brochure BOPZ-07.indd 1 16-08-12 14:22 In deze brochure informeren wij u over de Wet Bijzondere

Nadere informatie

PlatformVG. Rechtsbescherming. Voor mensen met een. verstandelijke beperking

PlatformVG. Rechtsbescherming. Voor mensen met een. verstandelijke beperking Rechtsbescherming Voor mensen met een verstandelijke beperking PlatformVG Koepelorganisatie voor collectieve belangenbehartiging van mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en vertegenwoordigers

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling

Verzoek tot ondercuratelestelling Verzoek tot ondercuratelestelling Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of duidelijk schrijven. Indien u

Nadere informatie

De Cliëntenraad van Den Weeligenberg

De Cliëntenraad van Den Weeligenberg De Cliëntenraad van Den Weeligenberg Nieuweweg 1 2182 BP Hillegom 1 Beste familie/ relatie, De Cliёntenraad Den Weeligenberg heet u hartelijk welkom in Den Weeligenberg, dat onderdeel uitmaakt van Zorgbalans.

Nadere informatie

Het HET LEVENSTESTAMENT

Het HET LEVENSTESTAMENT Het HET LEVENSTESTAMENT Het Levenstestament U legt keuzes en wensen vast voor uw eigen toekomst U legt vast wat er moet gebeuren als u zelf niet meer kunt handelen Kan tijdelijk zijn (ziekenhuisopname)

Nadere informatie

5. Ver zoek tot ONDERBEWINDSTELLING

5. Ver zoek tot ONDERBEWINDSTELLING 5. Ver zoek tot ONDERBEWINDSTELLING 5a. Reden voor het ver zoek 1. Rechthebbende is als gevolg van zijn/haar lichamelijke of geestelijke toestand tijdelijk of duurzaam niet in staat ten volle zijn/haar

Nadere informatie

Bijlage 3 Negen voorstellen ter vermindering van de administratieve lasten van uitvoering van de Wzd

Bijlage 3 Negen voorstellen ter vermindering van de administratieve lasten van uitvoering van de Wzd Bijlage 3 Negen voorstellen ter vermindering van de administratieve lasten van uitvoering van de Wzd 1. Vereenvoudig de regeling van beoordeling van wilsbekwaamheid Art. 3, lid 2 Wzd bepaalt dat een daartoe

Nadere informatie

1 van 7. Zorg. Autorijden

1 van 7. Zorg. Autorijden Dementie brengt veel problemen met zich mee. Niet alleen is de verzorging van iemand met dementie zwaar. Er kunnen ook juridische en financiële problemen bij komen kijken. Zorg dat u het tijdig en goed

Nadere informatie

Waar zeg ik JA tegen? Je regelt het bij de notaris. Je regelt het bij de notaris

Waar zeg ik JA tegen? Je regelt het bij de notaris. Je regelt het bij de notaris Waar zeg ik JA tegen? Taken en verantwoordelijkheden van de gevolmachtigde bij een levenstestament 2 3 Stel uw moeder wordt een dagje ouder en gaat lichamelijk of geestelijk achteruit. Of een goede vriendin

Nadere informatie

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap

Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Verzoek tot ondercuratelestelling in plaats van bewind en/of mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p.

Nadere informatie

Vertegenwoordigingsaanvraag

Vertegenwoordigingsaanvraag Vertegenwoordigingsaanvraag In een aantal gevallen is het te adviseren dat een patiënt een vertegenwoordiger aanwijst. In deze folder staat informatie die van belang is wanneer hiervoor gekozen wordt.

Nadere informatie

GEDRAGSCODE. Utrecht, november 2015 MNN

GEDRAGSCODE. Utrecht, november 2015 MNN GEDRAGSCODE Utrecht, november 2015 MNN Gedragscode Mentorschap Nederland 2015 Inleiding Het mentorschap is bedoeld om mensen, die niet zelf hun belangen kunnen waarnemen, te steunen en -met respect voor

Nadere informatie

Uw kind wordt 18. Wat verandert er?

Uw kind wordt 18. Wat verandert er? Uw kind wordt 18. Wat verandert er? Dat betekent dat uw zoon of dochter nu officieel volwassen is en zelf financiële beslissingen mag nemen. Een hele verantwoordelijkheid! Bereid uw kind daar goed op voor.

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p.

Nadere informatie

Veranderingen in de rol en de positie van de mentor door nieuwe regelgeving. Symposium 6 november 2013 Stichting Mentorschap Amsterdam

Veranderingen in de rol en de positie van de mentor door nieuwe regelgeving. Symposium 6 november 2013 Stichting Mentorschap Amsterdam Veranderingen in de rol en de positie van de mentor door nieuwe regelgeving Symposium 6 november 2013 Stichting Mentorschap Amsterdam Mr. Kees Blankman c.blankman@vu.nl Curatele, beschermingsbewind en

Nadere informatie

Vaneveld. Bewindvoering

Vaneveld. Bewindvoering Vaneveld Bewindvoering Geachte lezer, Ik wil u hartelijk danken, dat u de tijd neemt om onze brochure door te lezen. Wij hebben geprobeerd deze brochure zo overzichtelijk mogelijk te maken, zodat u als

Nadere informatie

Waar zeg ik JA tegen? Je regelt het bij de notaris. Je regelt het bij de notaris

Waar zeg ik JA tegen? Je regelt het bij de notaris. Je regelt het bij de notaris Waar zeg ik JA tegen? Taken en verantwoordelijkheden van de gevolmachtigde bij een levenstestament 2 Stel uw moeder wordt een dagje ouder en gaat lichamelijk of geestelijk achteruit. Of een goede vriendin

Nadere informatie

Wie beslist als de patiënt het zelf niet meer kan?als?

Wie beslist als de patiënt het zelf niet meer kan?als? Home no. 3 Juni 2015 Juridische aspecten Eerdere edities Verenso.nl Wie beslist als de patiënt het zelf niet meer kan?als? Lotje van den Puttelaar, advocaat / partner bij Wybenga advocaten te Rotterdam

Nadere informatie

Informatiefolder Wet BOPZ

Informatiefolder Wet BOPZ Informatiefolder Wet BOPZ Wet BOPZ De Wet BOPZ is de afkorting van Wet Bijzondere Opneming in Psychiatrische Ziekenhuizen. Anders dan de naam doet vermoeden geldt deze wet ook voor de psychogeriatrische

Nadere informatie

PlatformVG. Rechtsbescherming. Voor mensen met een. verstandelijke beperking

PlatformVG. Rechtsbescherming. Voor mensen met een. verstandelijke beperking Rechtsbescherming Voor mensen met een verstandelijke beperking PlatformVG Koepelorganisatie voor lettertype: collectieve Charlotte Sans Book Plain belangenbehartiging Kleuren: P 295 en P 136 van mensen

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? 9 Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Volgens de Wet Bopz zijn er diverse vormen van gedwongen opname of gedwongen behandeling:

Volgens de Wet Bopz zijn er diverse vormen van gedwongen opname of gedwongen behandeling: GEDWONGEN OPGENOMEN MET EEN RECHTERLIJKE MACHTIGING (RM) INHOUD Woord vooraf De Wet Bopz Wat is een rechterlijke machtiging (RM)? Wie mogen een RM aanvragen? Hoe gaat de aanvraag in zijn werk? Maximale

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p. typen of duidelijk

Nadere informatie

Met deze aanbevelingen zijn de vragen die in de praktijk rond mentorschap kunnen rijzen niet uitputtend behandeld.

Met deze aanbevelingen zijn de vragen die in de praktijk rond mentorschap kunnen rijzen niet uitputtend behandeld. Aanbevelingen mentorschap Aanbevelingen mentorschap Vastgesteld door het LOK op 26 april 2004 Gepubliceerd op 1 juni 2004 Aangevuld op 27 november 2008 Inleiding Het LOK (Landelijk Overleg Kantonsectorvoorzitters)

Nadere informatie

Het Levenstestament (ook wel genaamd: De Notariële volmacht)

Het Levenstestament (ook wel genaamd: De Notariële volmacht) Het Levenstestament (ook wel genaamd: De Notariële volmacht) Door mvr. Mr. S. (Stevie) Post Kandidaat-Notaris bij Smeets en Weijmer notarissen te Goirle Opbouw presentatie levenstestament Wat is het levenstestament?

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p. typen of duidelijk

Nadere informatie

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap Curatele, bewind en mentorschap Inhoud Inleiding 3 De maatregelen kort samengevat 4 Aanbevelingen van het LOK 5 Waarom ondercuratelestelling, onderbewindstelling of mentorschap 5 Wie vraagt curatele,

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p.

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 3 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Volledig Pakket Thuis

Volledig Pakket Thuis Volledig Pakket Thuis Overzicht van diensten en kosten Kosten van verstrekkingen en diensten binnen VPT Waar zorgt De Lange Wei voor? Wat betaalt de cliënt? 2 Volledig Pakket Thuis Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. CONCEPT Besluit van, houdende regels ter waarborging van de kwaliteit van curatoren, bewindvoerders en mentoren (Besluit kwaliteitseisen curatoren, bewindvoerders en mentoren) Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

ALS HET (TIJDELIJK) MOEILIJK IS OM GOED MET GELD OM TE GAAN

ALS HET (TIJDELIJK) MOEILIJK IS OM GOED MET GELD OM TE GAAN ALS HET (TIJDELIJK) MOEILIJK IS OM GOED MET GELD OM TE GAAN 2 Geld is een privé aangelegenheid waarmee anderen geen bemoeienis hebben. Toch komt het voor dat het goed omgaan met geld problemen oplevert.

Nadere informatie

De WGBO is een dwingend recht. Dit betekent dat cliënten en zorgverleners onderling geen afspraken kunnen maken die van deze wet afwijken.

De WGBO is een dwingend recht. Dit betekent dat cliënten en zorgverleners onderling geen afspraken kunnen maken die van deze wet afwijken. Cliëntenrechten Als cliënt van De Zorggroep vraagt u zich misschien af wat uw rechten en plichten zijn. Uw rechten zijn vastgelegd in een wet. Dit is de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

Nadere informatie

Een Levenstestament is een testament dat werkt tijdens uw leven.

Een Levenstestament is een testament dat werkt tijdens uw leven. Levenstestament Een Levenstestament is een document waarin u een aantal zaken vast laat leggen voor het geval dat er tijdens uw leven iets gebeurt waardoor u niet meer in staat bent zelfstandig te handelen.

Nadere informatie

Kennismaking. Bewindvoering

Kennismaking. Bewindvoering Kennismaking Bewindvoering Zes Rivieren Bewindvoeringskantoor Zes Rivieren is een eenmanszaak van Henk-Jan Tromp. De missie van mijn kantoor is het ondersteunen van mensen die niet in staat zijn om hun

Nadere informatie

Amerpoort. Irma Kramp & Alfons Klarenbeek. Vrijdag 6 nov

Amerpoort. Irma Kramp & Alfons Klarenbeek. Vrijdag 6 nov Amerpoort a.klarenbeek@amerpoort.nl i.kramp@amerpoort.nl Irma Kramp & Alfons Klarenbeek Vrijdag 6 nov 2015 Missie van Amerpoort Samen werken aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie