Overzicht architectuur Middelburg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht architectuur Middelburg"

Transcriptie

1 Overzicht architectuur Middelburg spitsboog Visblaasmotief Driepas Gotisch raam ( 1493-'94) uit de Gasthuiskerk in de Lange Delft. Dam 33 is gebouwd rond De zijgevel is van hout. Hij steekt naar buiten. Zo trekt regenwater niet in de muur. De oudere gotische trapgevels zijn speelser dan de regelmatige trapgevels uit de 17 e eeuw. Lange Noordstraat 33 Is rond 1600 gebouwd en heeft een trapgevel en natuurstenen speklagen. Die benadrukken de horizontale lijnen Damplein 29 is witgeschilderde trapgevel van natuursteen uit de 16 e eeuw. Architectuur tot Van de eerste gebouwen in Middelburg is niets meer over. Mensen bouwen vanaf 900 na Chr. huizen van houten palen, met muren van twijgen en een dak van riet of plaggen. Aan het eind van de twaalfde eeuw, gebruikt men steeds vaker houten planken als wand. Steen verwerkt men alleen in belangrijke gebouwen als klooster en kerk. De Middelburgse Abdij met de Koorkerk, de Nieuwe Kerk en de Lange Jan is vanaf de 12e eeuw gebouwd. Een groot deel in de rijk versierde gotische stijl. Die komt voor van 1150 tot Je herkent de gotische stijl aan de ramen met spitsbogen en driepassen, aan de vele torentjes en aan stenen kruisribgewelven. Het gotische stadhuis is gebouwd van 1452 tot Tot aan het eind van de 15 e eeuw zijn de hoge, smalle woonhuizen van hout. Daarna is steen verplicht vanwege brandgevaar. Je ziet tuit- punt- of trapgevels.

2 Lijst die gevel afsluit. Pilaster: neppilaartje, dat lijkt op zuil van Griekse tempel Fronton, bekroning van tempel Muuranker: verbindt balken met de gevel Tudorboog; Vangt in plaats van kozijn het gewicht van muur op Kruiskozijn, typisch voor 16 e en 17 e eeuw Gevelsteen met naam De Vrijman Lange Delft 90, lijstgevel ca Een van de weinige renaissancegevels in Middelburg. Damplein 9, klokgevel ca Woonhuis van onafhankelijk vracht meester die voor de VOC werkte. Architectuur in de 17 e eeuw - In de 15e eeuw gaan architecten in Italië kijken naar voorbeelden van Grieken en Romeinen. Zo ontstaat daar de bouwkunst van de renaissance. Dat betekent letterlijk 'wedergeboorte'. De gebouwen krijgen andere verhoudingen, waardoor ze er rustig uitzien. En ze worden versierd met vormen die de bouwers van de oudheid gebruikten. In Middelburg dringt die mode maar langzaam door. Heel af en toe zie je hier in de 16e eeuw gebouwen met renaissancekenmerken. De nadruk ligt op het versieren. De rust vindt men minder belangrijk. Het meest duidelijk is dat te zien aan Lange Delft 90. Deze lijstgevel uit ca stond eerst voor een achterhuis in de Nieuwstraat. Banden van natuursteen (speklagen) verdelen in de gevel in stukken. Ze benadrukken de breedte en niet de hoogte. Lange Noordstraat 35 uit ca, 1625 heeft een rolwerkgevel. Meestal zie je in de 17e eeuw trapgevels. Maar je komt ook wel klok- en rolwerkgevels tegen. Vele gebouwen hebben bogen boven de vensters. Die hebben allerlei vormen. Een voorbeeld is de tudorboog van Damplein 9, een woonhuis met klokgevel, kruiskozijnen en speklagen uit ca Lange Noordstraat 35 werd wat eerder gebouwd, in ca en heeft een rolwerkgevel. Daarin zijn speels cirkelbogen verwerkt.

3 Dam 31 uit 1657.is een voorbeeld van classicistische barok. De schoorstenen zijn versierd met festoenen De gevel heeft een zware kroonlijst met blokjes De pilasters lopen over twee verdiepingen door en hebben Ionische kapitelen De 18 e eeuwse trap heeft een bordes 18 e eeuwse lijstgevel. De kap werd als het ware schuin naar achteren afgezaagd. Dat heet afgewolfd. De gevel van Damplein 33 (ca. 1725) verbergt twee huizen uit 1685 Kroonlijst met trigliefen: versiering met twee verticale gleuven Geblokte hoekpilasters Entreepartij in Lodewijk XIV - stijl Dam 36 is gebouwd aan het begin van de 17e eeuw. De grote ramen zijn er in de 20 e eeuw ingezet Rond 1750 kreeg het pand een lijstgevel en een ingang in Lodewijk XV-stijl. Architectuur in de 17 e en de 18 e eeuw - Wie geld had bouwde vanaf het midden van de 17de eeuw in de stijl van de classicistische barok. Je ziet dan brede gevels, als het kan symmetrisch ingedeeld, met frontons en pilasters. Een typisch voorbeeld is Dam 31 uit De gevel is versierd met pilasters die over twee verdiepingen doorlopen. Dat noemt men kolossale orde. De pilasters zijn bekroond met een kapiteel in ionische stijl. Op de schoorstenen bevestigde men feestelijke festoenen. Dat zijn slingers van vruchten. In de 18 e eeuw krijgt de Franse cultuur veel invloed. In de bouwkunst verschijnen dan de Lodewijkstijlen. Ze zijn genoemd naar de Franse koningen. Tot 1740 zie je de Lodewijk XIV-stijl. Vooral de entreepartij krijgt zware, symmetrische versieringen. Daarna volgt tot 1775 de zwierige, lichtere Lodewijk XV-stijl. Die is is asymmetrisch en heet ook wel rococo omdat men schelpachtige ornamenten (rocailles) gebruikte.

4 Gortstraat 38 - Rond 1755 liet Wilhem van Citters voor drie 17 e eeuwse huizen één nieuwe gevel optrekken in Lodewijk XV-stijl Kroonlijst met consoles Geblokte pilasters over twee verdiepingen : kolossale orde Symmetrische versieringen opgebouwd uit lijnen Zijlichten zijn typisch Middelburgs Bij het versieren van een gevel in de 18 e en 19 e eeuw besteedt men veel aandacht aan de het middenrisaliet.. Dat is een vooruitspringend gedeelte in het midden van de gevel. Een balustrade geeft het huis een rijk aanzien Kroonlijst en fronton herinneren aan de bouwkunst van de Romeinen Versieringen zijn uitgevoerd in strakke lijnen Lange Noordstraat 39 is in 1825 nieuw gebouwd in Empire-stijl Architectuur in de 18 e en begin 19 e eeuw - Van ca tot ca bouwt men veel in de Lodewijk XVI-stijl. Daarin spelen strakke lijnen en symmetrische vormen de hoofdrol. Vergeleken met de pompeuze Lodewijk XIV-stijl en de uitbundige Lodewijk XV-stijl is de Lodewijk XVI-stijl sober. Als versieringen kiest men slingers en vazen. Tussen 1800 en 1840 komt de Empire-stijl veel voor. Empire is Frans voor keizerrijk. De stijl is ontstaan onder Napoleon, die zich tot keizer liet kronen. Hij nam een voorbeeld aan het Romeinse Rijk. Dus kwamen klassieke elementen weer terug. Ook zie je soms Egyptische motieven, zoals een sfinx en vormen die op de papyrusplant zijn geïnspireerd. Cirkels, strakke lijnen en verguldsel zijn ook geliefd.

5 Fronton als bekroning van trapgevel Bogen boven de vensters Kroonlijst naar 17 e eeuws voorbeeld Afgeronde raamlijsten zie je vaak aan het eind van de 19 e eeuw Horizontale banden of lijsten die doen denken aan speklagen. Damplein 28 is een voorbeeld van de neorenaissance stijl aan het eind van de 19 e eeuw De winkelpui met groot venster is van natuursteen. De versieringen zijn een combinatie van oudere stijlen. Dam 25 is een voormalige apotheek, in 1870 gebouwd in eclectische stijl Lange Noordstraat 27 kreeg rond 1910 een pui in jugendstil. Je ziet dat aan de speelse vorm van de boog. In 1909 ontwierp de Middelburgse architect Gortstraat 36 als bankgebouw. Hij kiest voor een moderne aanpak: duidelijke grote vormen Architectuur 19 e en begin 20 e eeuw In de 19 e eeuw bouwt men vaak in een neostijl. Die is geïnspireerd op een stijl uit het verleden. Vanaf 1740 komt het neoclassicisme op. Men neemt afstand van de drukke bouwkunst uit de tijd van Lodewijk XIV en XV. Architecten laten zich inspireren door de ideale schoonheid van de rustige en eerlijke bouwwerken van de klassieke Romeinse en Griekse architectuur. Het Empire is een vorm van neoclassicisme. De neorenaissance zie je veel vanaf Men gebruikte de renaissance bouwkunst uit de 16 e en 17 e eeuw als voorbeeld omdat men die tijd zag als hoogtepunt in de vaderlandse geschiedenis. Vanaf het midden van de 19 e eeuw gaan architecten ook neostijlen door elkaar gebruiken. Dat wordt eclecticisme genoemd. De jugendstil wilde rond 1900 stoppen met het namaken van bouwkunst van vroeger. Architecten vonden een nieuwe taal. Zij lieten zich inspireren door de natuurlijke vormen uit de plantenwereld. Dat zie je bijvoorbeeld aan bogen en aan smeedwerk. In dezelfde tijd begon de architect Berlage in zijn ontwerpen eenvoud en helderheid na te streven. Natuurstenen onderdelen, zoals de omlijsting van deur en ramen laten zien hoe de gevel is opgebouwd. Zijn stijl is onderdeel van het rationalisme. In Middelburg werkte architect A.J. Goethals in die stijl.

6 Damplein 38, 40 en 42 hebben kenmerken van de Amsterdamse School. De winkelpui met grote etalageruit en twee deuren is in de jaren 20 van de 20 e eeuw voor een ouder pand geplaatst. Gevels in de sfeer van de Amsterdamse School zijn niet vlak, maar hebben reliëf. Dat komt door het gebruik van gemetselde bakstenen. Niet de strakke lijnen en het platte dak van het Nieuwe Bouwen, maar de traditionele baksteenarchitectuur en het hoog opgaande dak stonden centraal in de wederopbouwstijl van de Delftse School. Korte Burg 3 is daarvan een mooi voorbeeld De Delftse School gebruikt vereenvoudigde onderdelen van oudere architectuur: Vereenvoudigde versieringen Bogen boven vensters Houten kozijnen Symmetrische opbouw met accent op het midden. Architectuur 20 e eeuw - Vanaf 1920 zie je ook in Middelburg de invloed van de Amsterdamse School. Die stijl bouwt voort op het rationalisme van H.P. Berlage, maar gebruikt baksteen voor bijzonder en uitbundig metselwerk. Dat wordt daarom expressionistisch genoemd. Vanaf 1920 komt het functionalisme op. Dat is de moderne architectuur van het Nieuwe Bouwen die gebruik maakt van beton, staal en glas om veel licht en lucht toe te laten. Versieringen zijn overbodig. Het gaat om praktische ontwerpen die ruimte bieden aan wat mensen nodig hebben. In Middelburg zie je die stijl vooral in de nieuwere buitenwijken. De stad wordt na het bombardement van mei 1940 herbouwd in de traditionele stijl van de Delftse School.

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel.

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. Architectuur lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. OPDRACHT 1 Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

lesidee Gevels antwoorden

lesidee Gevels antwoorden Architectuur lesidee Gevels antwoorden OPDRACHT Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen van soorten gevels. Lees ze en bekijk de plaatjes. Zet daarna onder de foto van de Roosendaalse gebouwen om

Nadere informatie

Bijlage 10. bij de regels Kenmerken bouwstijlen

Bijlage 10. bij de regels Kenmerken bouwstijlen Begin 17e eeuw gevelstijl (1600-1630) Hollands Renaissance (1565-1665) Hollands Classicisme (1630-1700) Lodewijkstijlen (1700-1800) Neoclassicisme (1800-1850) Neorenaissance (1875-1915) Bijlage 10. bij

Nadere informatie

1. Wat is architectuur?

1. Wat is architectuur? Architectuur 1. Wat is architectuur? Alles in Nederland is bedacht. Door wie? 1.Planologen: denken na over grote gebieden 2.Civiele techniek: houdt zich bezig met het ontwerpen van bruggen, viaducten,

Nadere informatie

aanwijzing tot gemeentelijk monument van het object Achter de Kerk 7a

aanwijzing tot gemeentelijk monument van het object Achter de Kerk 7a besluit van burgemeester en wethouders iz-nummer onderwerp 2006.1937 aanwijzing tot gemeentelijk monument van het object Achter de Kerk 7a burgemeester en wethouders van gouda Gelezen het advies d.d. 27

Nadere informatie

straatmeubilair 284 Literatuur

straatmeubilair 284 Literatuur straatmeubilair 284 Literatuur Bouwkundige termen Haslinghuis-Janse, Leiden 2005, Primavera Pers Vademecum historische bouwmaterialen Piet Bot, Alphen aan de Maas 2009, Uitgeverij Veerhuis Monumenten inventarisatie

Nadere informatie

Nathan Vestens 1MAK 1C Architectuurtypologie

Nathan Vestens 1MAK 1C Architectuurtypologie Nathan Vestens 1MAK 1C2 2015-2016 Architectuurtypologie BESCHRIJVING VAN HET GOED Volgens onroerenderfgoed.be Een enkelhuis van vier bouwlagen met mansardedak (leien) dat voorzien is van dakkapellen, uit

Nadere informatie

Voormalige gemeente Jacobswoude

Voormalige gemeente Jacobswoude Voormalige gemeente Jacobswoude Volgnr 1 Jacobswoude Leimuiden Plaatselijke aanduiding Willem van de Veldenweg 69 Kadastrale aanduiding Leimuiden, sectie A, nr. 3047 Woonhuis bij school Woonhuis Bouwstijl

Nadere informatie

Achtergrondinformatie bij de Welstandsnota van de gemeente Den Haag. Omschrijvingen van de architectuurstijlen

Achtergrondinformatie bij de Welstandsnota van de gemeente Den Haag. Omschrijvingen van de architectuurstijlen Achtergrondinformatie bij de Welstandsnota van de gemeente Den Haag Omschrijvingen van de architectuurstijlen Bij de beschrijving van de in Den Haag voorkomende architectuurstijlen, is een onderscheid

Nadere informatie

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL Lokatie: school en stadswandeling Doelgroep: groep 5 en 6 Duur: aantal lessen naar eigen inzicht. (2 a 3) doel: leren van feitelijke en begripmatige

Nadere informatie

Patronaatstraat 2 en 4

Patronaatstraat 2 en 4 Patronaatstraat 2 en 4 Dubbel woonhuis, 1931. Expressionistische baksteenarchitectuur. Vrijwel symmetrisch gebouwd, op de erker na. Beeldbepalend gebroken schilddak met overstek. Patronaatstraat 5 Dubbel

Nadere informatie

Romeinse architectuur De Romeinse architectuur komt in eerste instantie voort uit die van de Grieken, die immers behoorlijk ver ontwikkeld was voor de

Romeinse architectuur De Romeinse architectuur komt in eerste instantie voort uit die van de Grieken, die immers behoorlijk ver ontwikkeld was voor de Oude Egyptische architectuur Egyptische bouwkunst had als doel om zo ordelijk en constant mogelijk te zijn. Het beste voorbeeld hiervan is de Egyptische piramide, die symmetrisch is en door praktisch de

Nadere informatie

Bloemenmarkt 2, Roosendaal

Bloemenmarkt 2, Roosendaal Bloemenmarkt 2, Roosendaal Bouwjaar: 1911 Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Bloemenmarkt 2, 4701 JB Roosendaal Winkel / woonhuis Bouwjaar: 1911 Architect: Verbouwingen: J. de Lepper M. Vergouwen,

Nadere informatie

Nieuwlandsedijk 7 Woning van bescheiden formaat onder zadeldak, ca Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. IJsselsteen. Verkeert, op de voordeur

Nieuwlandsedijk 7 Woning van bescheiden formaat onder zadeldak, ca Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. IJsselsteen. Verkeert, op de voordeur Molenweg 1 Langgevelboerderij, ca. 1850. Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. Het gebouw is volledig in gebruik als woonhuis. Hiertoe zijn in het dak van het voormalige bedrijfsgedeelte dakramen aangebracht.

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Wagenberg, Brouwerijstraat 3 Woonhuis met garage, ca. 1910. Kenmerken van Jugendstil. Rijk gedetailleerde voorgevel in rode strengperssteen met speklagen

Nadere informatie

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013

Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Quickscan Gemeente Drimmelen maart - april 2013 Made Adelstraat 17 Karakteristiek woonhuis onder Mansardedak, ca. 1930. Detailleringen in o.a. het metselwerk zijn kenmerkend voor de bouwperiode en omgeving.

Nadere informatie

KCAPstud entenhuis vestingde

KCAPstud entenhuis vestingde KCAPstud entenhuis vestingde ft Studentenhuisvesting Delft De Vries van Heystplantsoen te Delft, toelichting belangenvereniging TU-Noord, 16.04.2009 in opdracht van DUWO INHOUD situatie sfeer vorm veranderingen

Nadere informatie

Rijksmonument. St. Antoniusstraat 5-7-9. Korte omschrijving. Redengevende omschrijving Complex

Rijksmonument. St. Antoniusstraat 5-7-9. Korte omschrijving. Redengevende omschrijving Complex St. Antoniusstraat 5-7-9 (Foto: Maarten van Loosbroek ) Korte omschrijving De STEENTJESKERK is gebouwd als KERK van de H. Antonius van Padua met PASTORIE EN KOSTERSWONING. Het ontwerp was ontleend aan

Nadere informatie

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam

Probusclub Merwestad Het Paleis op de Dam te Amsterdam Cees de Wit Het Paleis op de Dam te Amsterdam 16 48-1665 Architect: Jacob van Campen Constructeur: Daniël Stalpaert Het paleis is In de 17 e eeuw gebouwd als Stadhuis van het toen rijke en oppermachtige

Nadere informatie

GEMEENTE APELDOORN Kerklaan 14/16

GEMEENTE APELDOORN Kerklaan 14/16 gebouwnummer : 324 straat + huisnr. : Kerklaan 14/16 postcode + plaats : 7311 AE APELDOORN naam object : Apotheek kad.aanduiding : bescherming : gemeentelijk monument deelgebied nr. waardevol gebied :

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Molenstraat 29, Roosendaal

Molenstraat 29, Roosendaal Molenstraat 29, Roosendaal Bouwjaar: 1893 Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Molenstraat 29, 4701 JM Roosendaal Woonhuis Bouwjaar: 1893 Architect: Soort monument: C. van Gastel Gemeentelijk Monumentnummer:

Nadere informatie

Kampersingel 2A zw en rd GM Kampersingel 4 A en B GM Kampersingel 6 zw en rd, 8 zw en rd, Bijzonder ensemble van boven en benedenwoningen uit

Kampersingel 2A zw en rd GM Kampersingel 4 A en B GM Kampersingel 6 zw en rd, 8 zw en rd, Bijzonder ensemble van boven en benedenwoningen uit Best. Plan Rozenprieel Def. Lijst Orde 2 Straat Huisnr. Korte omschrijving Stedenbouwkundige zone Badhuisstraat 15-33 Reeks van 10 geschakelde woningen uit 1935 naar ontwerp van H.G. Scholten; woningen

Nadere informatie

foutje in de verbeelding / onderlegger BAG; Zijlweg 316 komt 2x voor. T.p.v. nr 314a en achter nr. 334 en 340.

foutje in de verbeelding / onderlegger BAG; Zijlweg 316 komt 2x voor. T.p.v. nr 314a en achter nr. 334 en 340. Overzicht & waardering gebouwd erfgoed waardering Zijlweg 274 orde 3 Zijlweg 276 (bouwjaar 1985) Zijlweg 282 Zijlweg 284 Zijlweg 286 GM Zijlweg 288 orde 2 15 punten Zijlweg 292 orde 2 15 punten Zijlweg

Nadere informatie

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting door S. 721 woorden 4 juni 2004 4 24 keer beoordeeld Vak CKV Beknopte samenvatting van het schoolboek Kunsthistorisch

Nadere informatie

Typering van het monument: Statig woonhuis met symmetrische indeling en karakteristieke trapgevels ter plaatste van de topgevels.

Typering van het monument: Statig woonhuis met symmetrische indeling en karakteristieke trapgevels ter plaatste van de topgevels. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM043 Naam monument : n.v.t. Adres : Lindestraat 7a Postcode en plaats : 6096 BW Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie C nr(s) 1628 Coördinaten

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 527199 Smallepad 5 Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 527201, 527200 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: Grindweg 97 Complexomschrijving:

Nadere informatie

Korte omschrijving. nr.

Korte omschrijving. nr. Bijlage 7 Redengevende omschrijving orde 2 Door de architectuurhistoricus van de gemeente Haarlem is een redegevende omschrijving gemaakt van alle orde 2 panden. Deze matrix geeft per pand of ensemble

Nadere informatie

CKV culturele en kunstzinnige vorming

CKV culturele en kunstzinnige vorming Bijlage bij de Architectuurroute Uden HAVO CKV culturele en kunstzinnige vorming Je fietst route A en maakt de opdrachten bij de gemarkeerde lokaties van de route. Werk je antwoorden uit in een wordbestand,

Nadere informatie

Monumentnummer*:

Monumentnummer*: Monumentnummer*: 526557 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Status: rijksmonument Inschrijving

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn

Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn Lookwatering 1, 2635 CJ Den Hoorn De bescherming betreft de voormalige tuinderswoning uit 1929 aan de Lookwatering 1. De recente serre valt niet onder de bescherming. De tuinderswoning is gelegen in het

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 527199 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Aantal complexonderdelen 2 527200,

Nadere informatie

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen.

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen. BEGRIPPENLIJST KLAS 3, PERIODE 2: Hoe moet je leren??? 1. De begrippen uit de tekst moet je weten en in eigen bewoordingen kunnen omschrijven en toepassen. De begrippen zijn in periode twee gekoppeld aan

Nadere informatie

Bouwkunst. A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel

Bouwkunst. A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel Bouwkunst A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel * rechthoek * wiskundig in evenwicht * vaste verhoudingen * vrij eenvoudig * veel kleuren ( fresco

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 35. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 259 Coördinaten : x: y: 359.

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 35. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 259 Coördinaten : x: y: 359. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM006 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 35 Postcode en plaats : 6095 AE Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 259 Coördinaten

Nadere informatie

Amsterdamsestraatweg cultuurhistorische inventarisatie.

Amsterdamsestraatweg cultuurhistorische inventarisatie. Amsterdamsestraatweg cultuurhistorische inventarisatie. Individuele panden met bijzondere architectuur 1. Amsterdamsestraatweg 32-34, architectuur met veel metselwerk detaillering, rond 1900. Velden boven

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING ARCHITECTUUREXCURSIE 18 MAART 2006

ROUTEBESCHRIJVING ARCHITECTUUREXCURSIE 18 MAART 2006 ROUTEBESCHRIJVING ARCHITECTUUREXCURSIE 18 MAART 2006 De vetgedrukte adressen met een nummer verwijzen naar de beschrijving van de panden op de volgende bladzijden. Vanaf de Witte Kerk aan de Dr. Van Peltlaan

Nadere informatie

INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED

INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED PAGINA 1/7 Louis Titecastraat 21 tot 53 (foto 2002). Brussels Hoofdstedelijk Gewest INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED SINT-PIETERS-WOLUWE Louis Titecastraat 21, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39,

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

Z E S S P A A R Z E G E L S S T I C H T I N G B E E L D V E R H A A L N E D E R L A N D

Z E S S P A A R Z E G E L S S T I C H T I N G B E E L D V E R H A A L N E D E R L A N D SPAARNE STIJL 1 8 7 5-1 9 3 5 T E S PA R E N H A A R L E M S E B O U W K U N S T O P Z E S S P A A R Z E G E L S S T I C H T I N G B E E L D V E R H A A L N E D E R L A N D [ S U P P L E M E N T 1 7 ]

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Berikstraat 11a

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Berikstraat 11a Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM020 Naam monument : n.v.t. Adres : Berikstraat 11a Postcode en plaats : 6082 AM Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie C nr(s) 1124 Coördinaten

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

5,7. Werkstuk door een scholier 1705 woorden 17 juni keer beoordeeld. Inhoudsopgave Renaissance in het algemeen. Muziek

5,7. Werkstuk door een scholier 1705 woorden 17 juni keer beoordeeld. Inhoudsopgave Renaissance in het algemeen. Muziek Werkstuk door een scholier 1705 woorden 17 juni 2003 5,7 66 keer beoordeeld Vak Inhoudsopgave Renaissance in het algemeen Architectuur Beeldende kunst Letterkunde Renaissance in het algemeen Renaissance

Nadere informatie

Bijlage 5. Catalogus van Rijksmonumenten

Bijlage 5. Catalogus van Rijksmonumenten Bijlage 5. Catalogus van Rijksmonumenten (zie kaartbijlage 4) Rijksnummer: 13275 Centrumcoördinaten: 105.265/425.645 Omschrijving: PAND met gepleisterde puntgevel (XVII?) met geprofileerde zij-afdekplaten.

Nadere informatie

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT

MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT MINISTERIEEL BESLUIT HOUDENDE BESCHERMING ALS MONUMENT, STADS- OF DORPSGEZICHT DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS'BELEID, Gelet op. het decreet van },

Nadere informatie

De geschiedenis van het vensterglas

De geschiedenis van het vensterglas De geschiedenis van het vensterglas Ventilatie door een gat in de muur. Synagoge in Toledo 12 e eeuw Houten rooster Fresco in het Palazzo Publico van Siena, (1338) Houten luik. Openluchtmuseum op het landgoed

Nadere informatie

BIJLAGE 1 Natuuronderzoek

BIJLAGE 1 Natuuronderzoek BIJLAGE 1 Natuuronderzoek BIJLAGE 2 Wateradvies BIJLAGE 3 Overzicht rijksmonumenten 1 Badweg 30 (Opduin) Zomerhuis Gebouwd in 1913 Twee bouwlagen in kubusvorm; gevels

Nadere informatie

1. VAN OUDHEID TOT MIDDELEEUWEN 13. 1.1. Egypte 15 1.2. Griekenland 17 1.3. Rome 21 1.4. De romaanse tijd 23 1.5. De gotiek 27

1. VAN OUDHEID TOT MIDDELEEUWEN 13. 1.1. Egypte 15 1.2. Griekenland 17 1.3. Rome 21 1.4. De romaanse tijd 23 1.5. De gotiek 27 INHOUDSOPGAVE HET MEUBELBOEK 1. VAN OUDHEID TOT MIDDELEEUWEN 13 1.1. Egypte 15 1.2. Griekenland 17 1.3. Rome 21 1.4. De romaanse tijd 23 1.5. De gotiek 27 2. VAN RENAISSANCE TOT BAROK 37 2.1. Italië 39

Nadere informatie

Dorpsstraat 25 Ilpendam

Dorpsstraat 25 Ilpendam Dorpsstraat 25 Ilpendam opmerkingen: Voormalige pastorie, begin 19 de eeuw. Schilddak met geglazuurde oude Hollandse pannen en voorop origineel dakkapel. Originele wanden met origineel voegwerk. Imposant

Nadere informatie

Week 1. Voorbeelde van Profane gebouwen uit de tijd van de grieken zijn de Stoa, Prytaneion en bijvoorbeeld theaters.

Week 1. Voorbeelde van Profane gebouwen uit de tijd van de grieken zijn de Stoa, Prytaneion en bijvoorbeeld theaters. Week 1 De eerste Griekse tempels werden uit houten elementen opgebouwd. Omdat hout niet duurzaam genoeg was en de tempels relatief snel in verval raakte werd er al snel gezocht naar een nieuw en duurzaam

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 510436 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Aantal complexonderdelen 2 510437,

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Taak Architectuurtypologie

Taak Architectuurtypologie Hogeschool Gent Voskenslaan 38 9000 Gent Taak Architectuurtypologie Bjärne Collyns 2015-2016 1LAMA 30/11/2015 1. Het gebouw Locatie: Gent Graaf van Vlaanderenplein 30 Bouwjaar: 1852 Type: herenhuis Perceelgrote:

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis.

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Geschiedenis In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. 1.

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000 straat + huisnummer : Zuiderzeestraatweg 501 postcode + plaats : 8091 CN WEZEP naam object : Liquenda kadastrale aanduiding : gemeente Oldebroek, sectie M, nr. 4307 bescherming : gemeentelijk monument

Nadere informatie

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3

HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 152703 / 2051403 HISTORISCHE WINKELPUIEN LEIDEN HAARLEMMERSTRAAT 3 B O U W H I S T O R I S C H E A N A L Y S E april 2012 architektenburo

Nadere informatie

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel.

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM088 Naam monument : n.v.t. Adres : Jacobusstraat 2 Postcode en plaats : 6013 KK Hunsel Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie B nr(s) 2771 Coördinaten

Nadere informatie

De leidsche Monumenten. ) DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD.

De leidsche Monumenten. ) DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD. De leidsche Monumenten. ) DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD. De oude stadhuisgevel, door brand deerlijk geteisterd, is weder vernieuwd met gebruikmaking van menig oorspronkelijk bouwfragment. Voor de

Nadere informatie

Korte omschrijving Waardering Bouwhi storisch e verwac hting Achterlangs 17 Jonger dan 50

Korte omschrijving Waardering Bouwhi storisch e verwac hting Achterlangs 17 Jonger dan 50 Straat Huisnr. Korte omschrijving Waardering Bouwhi storisch e verwac hting Achterlangs 17 Jonger dan 50 Anegang 1 Groot en markant winkelpand gebouwd in 1931 voor de damesmodezaak Wisbrun en Liffmann

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 513895 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam Koningin Emmaplein Aantal

Nadere informatie

ERFGOED, WAARD OM TE KOESTEREN?

ERFGOED, WAARD OM TE KOESTEREN? ERFGOED, WAARD OM TE KOESTEREN? door Wim Steenackers, Frans Vranckaert en Robert Meert Architecturale beschrijving door architecte Leen Van Aken Een uitlezing uit brochure Architectuur rond 1900. (OMD

Nadere informatie

KARAKTERISTIEKE OBJECTEN WINSCHOTEN NOORD. 8 september 2017

KARAKTERISTIEKE OBJECTEN WINSCHOTEN NOORD. 8 september 2017 KARAKTERISTIEKE OBJECTEN WINSCHOTEN NOORD 8 september 2017 Karakteristieke objecten Winschoten Noord 8 september 2017 Inhoud 1. Lijst karakteristieke objecten Winschoten Noord 2. Waarderingscriteria WINSCHOTEN

Nadere informatie

Voormalig Mariaschool te Langeweg. De Langeweg 46, Langeweg

Voormalig Mariaschool te Langeweg. De Langeweg 46, Langeweg Voormalig Mariaschool te Langeweg De Langeweg 46, Langeweg Foto's Voormalig Mariaschool te Langeweg Kenmerken Adres De Langeweg 46 Huidige functie Kantoor Postcode/plaats Oorspronkelijke functie Bouwjaar

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 525394 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam: Rotterdam, Amsterdam,

Nadere informatie

Een gebouw ontwerpen en dan.

Een gebouw ontwerpen en dan. Een gebouw ontwerpen en dan. Waar maak je het van??? Lesbrief over bouwmaterialen Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding In de eerste fase van het bouwproces wordt door

Nadere informatie

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Inleiding Inleidende oefening: bespreek met je buur de chronologische volgorde van deze zes gebouwen en noteer de corresponderende letters in die volgorde A

Nadere informatie

Rreestraat 56. Naar teekening van H. Jesse.

Rreestraat 56. Naar teekening van H. Jesse. Rreestraat 56. Naar teekening van H. Jesse. Breestraat 56. De gevel van het huis Breestraat 56 alhier heeft zich handhaven, in verminkten staat. Vermoedelijk onbewust hebben de achtereenvolgende eigenaren,

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 523277 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam Complex Heideveldweg

Nadere informatie

Zwiepseweg 27. Adviesnummer 210 Adres Zwiepseweg 27. Naam monument - Oorspronkelijke functie Woonhuis Datum plaatsing. 4-2-1997 monumentenlijst

Zwiepseweg 27. Adviesnummer 210 Adres Zwiepseweg 27. Naam monument - Oorspronkelijke functie Woonhuis Datum plaatsing. 4-2-1997 monumentenlijst Terug Zwiepseweg 27 Adviesnummer 210 Adres Zwiepseweg 27 Woonplaats 7241 GM LOCHEM Monument type Woonhuis Naam monument - Huidige functie Woonhuis Oorspronkelijke functie Woonhuis Datum plaatsing 4-2-1997

Nadere informatie

Gebied 12 Elst Centrum

Gebied 12 Elst Centrum Gebied 12 Elst Centrum het gebied is roodgekleurd op de kaart Welstandsnota Overbetuwe 2010, gebied 12 Elst centrum 131 Gebiedsbeschrijving Structuur Het centrum van Elst wordt gevormd door de licht gekromde

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 45

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Dorpstraat 45 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM007 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 45 Postcode en plaats : 6095 AE Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 675 Coördinaten

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 522705 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam: Sonneheerdt Aantal complexonderdelen:

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 510671 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Aantal complexonderdelen 2 510672,

Nadere informatie

1 Noteer in de tabel wat de afkortingen van de partijen betekenen. PVDA sp.a CD&V Open VLD Vlaams Belang P S C V V P D L D A & D.

1 Noteer in de tabel wat de afkortingen van de partijen betekenen. PVDA sp.a CD&V Open VLD Vlaams Belang P S C V V P D L D A & D. 407826_05_TRO_WKS 22-02-2007 12:39 Pagina 24 OPDRACHT 14 1 Noteer in de tabel wat de afkortingen van de partijen betekenen. PVDA sp.a CD&V Open VLD Vlaams Belang P S C V V P D L D A & D A V Spirit N-VA

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Kerkstraat 2. Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1534 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Kerkstraat 2. Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1534 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM084 Naam monument : Pand 'Delhoofen' Adres : Kerkstraat 2 Postcode en plaats : 6085 AX Horn Kadastrale aanduiding : HOR02 sectie D nr(s) 1534 Coördinaten

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Margarethastraat 33 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM094 Naam monument : n.v.t. Adres : Margarethastraat 33 Postcode en plaats : 6014 AD Ittervoort Kadastrale aanduiding : ITV00 sectie B nr(s) 1138 Coördinaten

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaande villa uit de jaren dertig in een kenmerkende baksteenarchitectuur gebouwd als burgemeesterswoning.

Typering van het monument: Vrijstaande villa uit de jaren dertig in een kenmerkende baksteenarchitectuur gebouwd als burgemeesterswoning. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM036 Naam monument : n.v.t. Adres : Brugstraat 32 Postcode en plaats : 6096 AB Grathem Kadastrale aanduiding : GTM sectie D nr(s) 946 Coördinaten :

Nadere informatie

Zelfreflectierapport Villa des Roses

Zelfreflectierapport Villa des Roses Zelfreflectierapport Villa des Roses Individuele taak opleidingsondersdeel architectuurtypologie Abdoulaye Declerck 1MAK 1b1 COÖRDINATEN Villa des Roses Klokstraat 59050 Gentbrugge Inleiding Villa Des

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000 straat + huisnummer : Zuiderzeestraatweg 264 postcode + plaats : 8096 CJ OLDEBROEK naam object : Welgelegen kadastrale aanduiding : gemeente Oldebroek sectie AF, nr. 110 bescherming : gemeentelijk monument

Nadere informatie

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint.

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM051 Naam monument : Vogelhuys Adres : Kasteellaan 14 Postcode en plaats : 6081 AN Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 5034 Coördinaten

Nadere informatie

Waardestellend cultuurhistorisch onderzoek

Waardestellend cultuurhistorisch onderzoek Waardestellend cultuurhistorisch onderzoek Nispensestraat 79 te Roosendaal Elke de Rooij Roosendaal, Nispensestraat 79 Objectgegevens Oorspronkelijke functie : woonhuis Huidige functie : woonhuis Bouwjaar

Nadere informatie

Iepenlaan 2. Datum foto : 20-07-2010

Iepenlaan 2. Datum foto : 20-07-2010 Iepenlaan 2 Straat en huisnummer : Iepenlaan 2 Postcode en plaats : 2061 GK Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A8609 Complexonderdeel : Naam object : Bouwjaar : 1923 Architect : Architectenbureau Mulder

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijke monumentenlijst, vastgesteld door de gemeenteraad op 14 november 2000 straat + huisnummer : Bovenheigraaf 29 postcode + plaats : 8096 PJ OLDEBROEK naam object : De Spronk kadastrale aanduiding : gemeente: Oldebroek sectie AG, nr. 446, 448 bescherming : gemeentelijk monument

Nadere informatie

INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED

INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED PAGINA 1/5 Louis Bertrandlaan 19 (foto 2012). Brussels Hoofdstedelijk Gewest INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED SCHAARBEEK Louis Bertrandlaan 19 Burgerhuis in neogotische stijl met asymmetrische compositie,

Nadere informatie

1. Centrale entree pui met trap. 2. Bomen en 3. Haag. 4. De penanten bij de oprit. 5. De vijver

1. Centrale entree pui met trap. 2. Bomen en 3. Haag. 4. De penanten bij de oprit. 5. De vijver 1. Centrale entree pui met trap 2. Bomen en 3. Haag 4. De penanten bij de oprit 5. De vijver 3.2 Cultuurhistorische elementen Belangrijk vertrekpunt bij de verdere planuitwerking van de locatie De Goede

Nadere informatie

Typering van het monument: Karakteristiek woonhuis voorzien van een pleisterlaag op L-vormige plattegrond daterende uit circa 1910.

Typering van het monument: Karakteristiek woonhuis voorzien van een pleisterlaag op L-vormige plattegrond daterende uit circa 1910. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM052 Naam monument : n.v.t. Adres : Napoleonsweg 33 Postcode en plaats : 6081 AA Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie B nr(s) 1000 Coördinaten

Nadere informatie

Actualisatie lijst karakteristieke objecten. 4.5 Linden. Croonen Adviseurs

Actualisatie lijst karakteristieke objecten. 4.5 Linden. Croonen Adviseurs 4.5 219 220 Adres De Berg 6 x/y coördinaten 185.373/417.882 Boerderij met dwarshuis Bouwjaar 1930-1940 -Zadeldak met muldenpannen, stalgedeelte met wolfsdak -Traditionalistische bouwstijl -Stalen stalramen

Nadere informatie

Nispensestraat 79, Roosendaal

Nispensestraat 79, Roosendaal Nispensestraat 79, Roosendaal Bouwjaar: 1928 Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Nispensestraat 79, 4701 CT Roosendaal woonhuis Bouwjaar: 1928 Architect: Soort monument: Jac. Hurks Gemeentelijk Monumentnummer:

Nadere informatie

Gereformeerde kerk te Fijnaart. Wilhelminastraat 64, Fijnaart

Gereformeerde kerk te Fijnaart. Wilhelminastraat 64, Fijnaart Gereformeerde kerk te Fijnaart Wilhelminastraat 64, Fijnaart Foto's Fijnaart Gereformeerde kerk te Fijnaart Kenmerken Adres Wilhelminastraat 64 Huidige functie Kerk Postcode/plaats Oorspronkelijke functie

Nadere informatie

De Julianaschool en de 'Amsterdamse School'

De Julianaschool en de 'Amsterdamse School' De Julianaschool en de 'Amsterdamse School' Peter Schipper Aan de Grotebrugsegrintweg staat de Julianaschool. Het ontwerp is van de Velpse architect J.G.A. Heineman. In 1922 maakte hij twee ontwerpen,

Nadere informatie

Voormalig zusterklooster Moerdijk. Steenweg 41, Moerdijk

Voormalig zusterklooster Moerdijk. Steenweg 41, Moerdijk Voormalig zusterklooster Moerdijk Steenweg 41, Moerdijk Foto's Voormalig zusterklooster Moerdijk Kenmerken Adres Steenweg 41 Huidige functie Woonhuis Postcode/plaats Oorspronkelijke functie Bouwjaar MIP-code

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijk monument; raadsbesluit 24 juni 2003

GEMEENTE OLDEBROEK gemeentelijk monument; raadsbesluit 24 juni 2003 straat + huisnummer : Zuiderzeestraatweg 230 postcode + plaats : 8096 CH OLDEBROEK naam object : kadastrale aanduiding : gemeente Oldebroek, sectie AF, nr. 275 bescherming : gemeentelijk monument registratienummer

Nadere informatie

Historische Winkelpuien Leiden. Breestraat 7 te Leiden

Historische Winkelpuien Leiden. Breestraat 7 te Leiden Breestraat 7 te Leiden Bouwhistorische analyse Januari 2010 Voorwoord Deze bouwhistorische analyse van de winkelpui Breestraat 7 te Leiden is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Leiden, als onderdeel

Nadere informatie

Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen Woonhuis 2010-2013

Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen Woonhuis 2010-2013 BAKSTEENHUIS titel opdrachtgever projectteam aannemer programma periode Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen

Nadere informatie