De Noeverse Troeveren : Boomse steenbakkerij en de Belgica werf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Noeverse Troeveren : Boomse steenbakkerij en de Belgica werf"

Transcriptie

1 SPECIALE UITNODIGING: 35 voor Daguitstap op zaterdag 4 oktober 2014 De Noeverse Troeveren : Boomse steenbakkerij en de Belgica werf Programma: (met eigen vervoer naar parking tov t Baksteentje, Noeveren 67, 2850 BOOM) 9u30 10u onthaal in t Baksteentje bij lekkere koffiekoeken In het Booms Steenbakkerijmuseum werd een oude paardenstal omgetoverd tot eenvoudige maar charmante onthaalruimte. We starten de dag met lekkere koffiekoeken bij een heerlijk kopje koffie. 10u-12u Bezoek Booms Steenbakkerijmuseum Ons bezoek aan het Booms Steenbakkerijmuseum duurt ongeveer twee uur en laat geen enkel facet van het roemruchte baksteenverleden onbelicht. Een kort introductiefilmpje brengt je meteen in de gepaste zwart/wit-stemming. Aansluitend betreed je één van de typische arbeidershuisjes. De woonen leefomstandigheden van een gemiddeld kroostrijk gezin in de 19de en vroege 20ste eeuw, worden in al hun armzaligheid aanschouwelijk gemaakt. Een korte wandeling leidt ons vervolgens naar de steenbakkerijsite Frateur. Deze complete steenbakkerij de laatste die in de Rupelstreek te bezichtigen valt omvat zowel een authentiek handgeleeg als een geïndustrialiseerd gedeelte. Behalve de statige ringoven krijgen we ook een klampoven, een tegel- en pannenmakerij, een machinale fabriekshal en ettelijke meters aan droogloodsen te zien. Het hele productieproces en de historische evolutie ervan, alsook de sociale context waarin een en ander zich ooit afspeelde, worden u door de gids op bevlogen wijze voor de geest getoverd. Het resultaat is een levendige geschiedenisles die nog lang zal blijven nazinderen.

2 12u-14u Ouderwetse Breugheltafel s Middags geniet je in t Baksteentje van een rijkelijk gevulde ouderwetse Breugheltafel : Kippenboutjes & fruit, pensen met appelmoes, gehaktballetjes met krieken, breughelkop met mosterd, diverse toespijs waaronder boerenpaté en ardense ham, koude groentjes, sausjes, brood en boter, en we ronden af met rijstpap met bruine suiker 14u-16u Bezoek aan de New Belgica werf Op deze Boomse scheepswerf bouwt men een replica van de driemaster Belgica waarmee Adrien de Gerlache zijn de historische Zuidpoolexpeditie ondernam ( ). Dit is een project dat ons belangrijkste maritiem erfgoed doet herleven. De Belgica-expeditie was immer een nooit eerder gezien wetenschappelijk exploot : voor het eerst in de geschiedenis overwinterden mensen op Antarctica. De Steenschuit VZW geeft met dit project, in samenwerking met de VDAB, 500 langdurig werkzoekenden nieuwe opleidings-en tewerkstellingskansen. Deelname kan alleen door de dagprijs van 35 te storten op rekening BE , TEN LAATSTE tegen 23 september. Doe het NU, het aantal plaatsen in het Baksteentje is helaas beperkt. Nergens bleef het typisch Rupeliaanse karakter van kleiwinning en bakstenen zo bewaard dan te Noeveren, een gehucht van de gemeente Boom langs de Rupel. We hopen dat je er kan bijzijn! Immers: Een Belg wordt geboren met een baksteen in de maag

3 Booms Steenbakkerijmuseum In de Rupelstreek is ieder lapje grond geboetseerd door eeuwenlange kleiwinning en baksteenfabricage. Langs de rechteroever van de Rupel, op niet eens een half uurtje rijden van Brussel of Antwerpen, ontstond door het leven en werken van ettelijke generaties steenmakers een uniek landschap. Tussen de steen- en pannenbakkerijen waren scheepswerven gevestigd, graanmolens... en de schamele arbeidershuisjes. Bezoekers betreden zo n typisch arbeidershuisje, waar de woon- en leefomstandigheden van een kroostrijk gezin in de negentiende en vroege twintigste eeuw te zien zijn De eerste vermelding van een steenbakkerij op deze plaats gaat terug tot 1346, met een 'tichelengeleghe' aan de Blauwe Pan. De eerste kadastergegevens dateren van 1721, bij het opstellen van het Caertboek van Boom. Op de plaats van de site Noeveren worden dan 2 'steengelegen' aangeduid. Rond 1840 zijn er zelfs 3 steenbakkerijen! Door aankopen in 1923 en 1947 werden de vroegere 3 kleine steenbakkerijen eigendom van de familie Frateur. Zij bezat nu één grote gemengde steenfabriek: een typisch Vlaamse handvormsteenbakkerij en een gemechaniseerde steenbakkerij. Het kleisteken gebeurde aanvankelijk met houten spaden, tot in 1911 de eerste kleibagger in gebruik genomen werd. De afgestoken klei bleef een hele winter rotten in regen en vorst. Steenbakken bleef eeuwenlang hand- en voetwerk. Het vormen gebeurde uitsluitend met de hand, en met behulp van houten vormen. Het knelpunt in het hele fabricatieproces is steeds het drogen geweest. Na een eerste droging van de handvormsteen op het plein werden de stenen naar de droogloodsen gebracht, hier werden ze gegamd, dit is en hagen opgestapeld. Het drogen duurde toen meer dan zes weken. In een moderne steenbakkerij worden de vormelingen nu naast de ovens gelegen droogtunnels gedroogd in een drietal dagen. Voor het bakken zelf gebruikte men tot diep in de 18 de eeuw open veldovens. Als brandstof werd hout, turf of later steenkool gebruikt. De eerste vaste ovens werden door de paters cisterciënzers van Hemiksem ingevoerd. Later werden de continu-ovens als ringoven ingericht, waar de warmte zich als een lopend vuurtje verplaatste, zodat men langs de ene kant stenen kon inbrengen, langs de andere kant de gebakken stenen eruit halen. In het gemechaniseerde gedeelte van de steenbakkerij treffen we volgende componenten aan: een machinehal met kollergang, strengenpers en snijmachine. Aansluitend is er een ruime smidse, droogloodsen, ringoven met schouw en een grote paardenstal. De handvormsteenbakkerij beschikt over: een walkmachine, pleinen (productieplaatsen handsteen), pannenblokken voor de productie pannen, vorsten en tegels, droogloodsen, 2 klampovens, een kleine paardenstal met mestput.

4 Tenslotte bevinden zich op de steenbakkerij ook een meesterwoning en enkele werkmanswoningen. De bezoekers krijgen een mooi beeld van hoe het er vroeger qua leven en werken aan toeging De steenbakkerijen waren ooit van groot economisch belang omdat ze tal van andere nijverheden aantrokken, zoals metaal- en scheepstimmerwerven, glasblazerijen, brouwerijen en diamantslijperijen. Ook de sociaal-historische context wordt u door onze gidsen op bevlogen wijze voor de geest getoverd. Heikele thema s als kinderarbeid, uitbuiting en alcoholmisbruik worden niet uit de weg gegaan. Uiteindelijk ontstond in de streek een industrieel landschap dat uniek is op wereldvlak. Ondanks de vele bedrijfssluitingen en voortdurende slopingen en verkrotting bleef de industriële site een zeer sterke entiteit waar verleden en heden elkaar ontmoeten. In 1986 werd Noeveren dan als dorpsgezicht beschermd. Op 28 augustus 1986 overleed Paul Frateur, de laatste actieve steenbakker van de site. Hij was reeds sinds 1973 mede in de weer om zijn steenbakkerij te laten beschermen en uitgerekend op de dag van zijn overlijden werd de officiële bescherming van zijn steenbakkerij betekend. Vanaf dit moment bleef de steenbakkerij buiten gebruik. Recent pas is er uitzicht op een volledige restauratie en heropbouw. Al deze relicten getuigen van een belangrijke economische, technische en menselijke geschiedenis. En zeggen dat het vormen en bakken van klei reeds door de Romeinen bekend was; het gebruik van kleitabletten om informatie te beheersen al langer.

5 Ons bezoek wordt dus een een levendige geschiedenisles, om niet te missen. Op de Belgicawerf bouwen werkzoekenden een zeewaardige replica van de Belgica. Dat is het historische poolschip waarmee ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache en zijn crew als eerste mensen ooit op Antarctica overwinterden. Na een ferme maaltijd brengen we in de namiddag een bezoek aan de nabije New Belgicawerf. We verdiepen ons in Zuidpoolexpeditie van Adrien de Gerlache ( ), een project dat ons belangrijkste Belgisch maritiem erfgoed doet herleven. De Belgica-expeditie van Adrien de Gerlache was een nooit eerder gezien wetenschappelijk exploot. Voor het eerst in de geschiedenis overwinterden mensen op Antarctica. De Belgica werd in 1884 gebouwd in Drammen nabij Oslo. Het schip was getuigd als driemastbark. Het was, met boegspriet, 40 m lang en 6,5 m breed en het nettolaadvermogen bedroeg 244 registerton. Het wrak van de Belgica, dat tijdens de 2de Wereldoorlog is gezonken, werd teruggevonden voor de Noorse kust. De herbouw neemt vijf jaar in beslag nemen en een 500-tal werkzoekenden kunnen zo worden opgeleid. De replica is het werk van De Steenschuit in Boom, de organisatie die de voorbije twintig jaar al meerdere houten schepen construeerde met laaggeschoolde, langdurig werkzoekenden. Zo bouwen ze niet alleen aan een schip, maar ook aan hun toekomst. De New Belgica wil het schip met een duidelijke ecologische missie weer in de vaart brengen. Door te bouwen met groene energie, en met hernieuwbare grondstoffen. Als het schip klaar is, zal het met een klimaatmissie de wereld rondvaren. Het staat symbool voor de drie doelstellingen van dit project: opleiding geven aan kansengroepen; de geschiedenis van deze grensverleggende expeditie belichten en bouwen met hernieuwbare energie. De Belgica-expeditie ( ) is een reisverhaal van wereldallure. Het schip en zijn bemanning zaten 13 maanden vastgevroren in het pakijs, tot de crew er in slaagde met de hand een doorgang uit te graven in het ijs. Bovendien realiseerde de Gerlache met de Belgica de eerste wetenschappelijke expeditie naar Antarctica ooit. Door het poolschip na te bouwen op een werf die toegankelijk is voor het grote publiek, geven we deze grensverleggende expeditie wat ze toekomt. Bovendien loopt er een permanente tentoonstelling over de Zuidpool en over de expeditie en over het leven van Adrien De Gerlache Een plaats in het collectief geheugen, met een link naar de toekomst.

6 De ontdekking van het wrak van de Belgica voor de Noorse kust van Harstad, en het International Pooljaar hebben de belangstelling aangescherpt rond de legendarische zuidpoolexpeditie van Adrien de Gerlache ( ). In februari 2008 en 2009 hebben duikersploegen te Harstad het wrak onderzocht om het in beeld te brengen en de eventuele lichting ervan te bestuderen. Gezien er van de oorspronkelijke Belgica, de robbenvanger Patria, geen plannen zijn gevonden, heeft Dirk Meulemeester het op zich genomen constructieplannen te tekenen aan de hand van tekeningen, schetsen en foto s Op 16 augustus 1897, vertrok de Belgische marinekapitein Adrien de Gerlache vanuit Antwerpen naar Antarctica met een internationale bemanning aan boord van de 35m-lange driemaster Belgica. Benevens zes Belgen, waren er zes Noren aan boord (waaronder de latere Zuidpoolontdekker Roald Amundsen, twee Polen (o.a. de geoloog, oceanograaf en meteoroloog Henryk Arctowski), een Roemeen (de zoöloog & botanicus Racovitza) en de Amerikaanse scheepsdokter (latere vermoedelijke ontdekker van de Noordpool), Dr. Frederick A. Cook, die tevens als fotograaf en antropoloog fungeerde. Het was de eerste zuidpoolexpeditie met een zuiver wetenschappelijk doel. Het was eveneens de eerste expeditie die overwinterde in het poolijs. Ook de eerste die uitgebreid gebruik maakte van fotografie. Op 10 maart 1898 begon de blokkering van het schip in het ijs van de Bellingshausen Zee: het zou 380 dagen duren eer de Belgica weer vrij kwam op 14 maart 1899 en de terugreis naar Antwerpen kon worden aangevat. De expeditie kon een

7 indrukwekkend palmares van observaties en bevindingen voorleggen die tot op heden relevant blijven voor wetenschappelijke vergelijkingen. Over het schip Belgica: citaat uit Polar Record : Description: Built as a whaler and named Patria. Length of 110 feet, beam of 26 feet, draft of 15 feet. Crossed the Antarctic Circle on 15 Feb Trapped in ice on 3 March 1898 in Bellingshausen Sea. Escaped on 15 Feb First ship to winter-over so far south. Famous crewmembers: Lecointe, Arctowski, Amundsen, Frederick Cook. Built in Norway in Designed and constructed by Johan Chr. Jakobsen. Sold to Adrien de Gerlache in Nansen and Amundsen met for the first time on Belgica s deck. Gaston was de tweede zoon van de beroemde Belgische poolreiziger Adrien de Gerlache de Gomery, die voor t eerst een expeditie leidde die overwinterde in Antarctica ( ). Baron Gaston de Gerlache de Gomery werd geboren op 17 november 1919 te Brussel. In 1959 was hij Belgisch afgevaardigde op de eerste vergadering over het Antarctisch Verdrag in Washington. Dankzij zijn expeditie werd België een van de 12 stichtingsleden van dat verdrag. De Koning Boudewijnbasis werd gesloten in 1961 bij gemis aan regeringssteun. In 1964 kon, mede met Nederlandse steun, het station tijdelijk weer operationeel worden, en Gaston de Gerlache bezocht het gebied opnieuw in 1965 als leider van een zomerexpeditie. In 1967 werd de basis definitief gesloten. Het zal duren tot 2008 eer België opnieuw present zal zijn op Antarctica met de nog steeds operationele Prinses Elizabethbasis. Gaston was zeer ontroerd bij het vernemen van het nieuws over de ontdekking van het wrak van de Belgica bij Harstad, Noorwegen. Hij was 86 toen hij stierf op 13 juli 2006 te Oudenaarde. Hij liet een echtgenote achter, Lily van Oost, drie zonen en twee dochters, die de familietraditie van poolonderzoek voortzetten en actieve steun verlenen aan de huidige inspanningen in verband met het lichten van het Belgica wrak en de bouw van een replica De plechtige onthulling van de kiel van de replica had plaats op 9 september 2007 op de Belgica werf te Noeveren bij Boom, in aanwezigheid van Minister-president Kris Peeters en diverse personaliteiten. Het Belgica project is: 1. Sociaal: werkzoekenden uit de kansengroepen krijgen opleidings- en tewerkstellingskansen tijdens de bouwen van de Belgica. 2. Historisch : het herdenkt de ontdekkingsreis van Adrien de Gerlache die in als eerste overwinterde op Antartica.

8 3. Duurzaam : we bouwen met hernieuwbare grondstoffen een duurzaam product een replica van de Belgica. Daguitstap DF SLW naar Noeveren 67, 2850 BOOM; zaterdag 4 okt 9 30 uur Parking

9

RUPELSTREEK ZATERDAG 15 NOVEMBER 2014 OP ZOEK NAAR BAKSTEENHISTORIE

RUPELSTREEK ZATERDAG 15 NOVEMBER 2014 OP ZOEK NAAR BAKSTEENHISTORIE RUPELSTREEK ZATERDAG 15 NOVEMBER 2014 OP ZOEK NAAR BAKSTEENHISTORIE Er zijn nog gebieden in onze streken waar de restanten van de nijverheid(heden) van weleer grote impact hebben gehad op de huidige ruimtelijke

Nadere informatie

HELDEN OP ONTDEKKINGSREIS NAAR HET ONBEKENDE ZUIDLAND CLIMATE EDUCATION PROGRAM IN SAMENWERKING MET

HELDEN OP ONTDEKKINGSREIS NAAR HET ONBEKENDE ZUIDLAND CLIMATE EDUCATION PROGRAM IN SAMENWERKING MET HELDEN OP ONTDEKKINGSREIS NAAR HET ONBEKENDE ZUIDLAND IN SAMENWERKING MET CLIMATE EDUCATION PROGRAM THE NEW BELGICA EDUCATIEF EN INFORMATIEF PROGRAMMA VOOR GROEPEN, SCHOLEN EN CULTUURCENTRA ERFGAOEDDAG

Nadere informatie

De Belgica bij zijn vertrek uit Antwerpen, augustus 1897

De Belgica bij zijn vertrek uit Antwerpen, augustus 1897 Nieuw 18 De Belgica bij zijn vertrek uit Antwerpen, augustus 1897 leven voor een vergeten maritiem icoon In Boom wordt de Belgica nagebouwd Eddy Stuer Binnenkort kan je op de vernieuwde Belgicawerf in

Nadere informatie

1. Interreg 2 Zeeën programma

1. Interreg 2 Zeeën programma Europese programma s en sociale economie : Een win-win?! Brussel - 31/01/2012 1. Interreg 2 Zeeën programma Het INTERREG IVA 2 Zeeën Programma stimuleert grensoverschrijdende samenwerking tussen de kustgebieden

Nadere informatie

Steenbakkerij. Wat vooraf ging

Steenbakkerij. Wat vooraf ging Steenbakkerij Wat vooraf ging Voordat de mens bestond, miljoenen jaren geleden, vormde zich aan de oever van de Rupel een dikke kleilaag. De baksteennijverheid werd in de dertiende eeuw ingevoerd door

Nadere informatie

Jeugdboekenweek 2014!!!!!!! Gevaar!!!!!!!

Jeugdboekenweek 2014!!!!!!! Gevaar!!!!!!! maart 2014 editie nr. 31 Jeugdboekenweek 2014!!!!!!! Gevaar!!!!!!! Lezen kan ook gevaarlijk zijn. Je kan lezen over gevaar. Soms nodigt het uit om zelf iets gevaarlijk te proberen!?! Gertude Bell het achternichtje

Nadere informatie

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum DE BASTEI Natuurmuseum, Nijmegen Van klei tot baksteen STIENEO Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Geschiedenis ontwikkeling baksteenindustrie in beeld BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Spelen met vuur Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte in leerdagboek

Nadere informatie

In het spoor van de Belgica

In het spoor van de Belgica Jeroen François Belgische namen in Antarctica Begin 2008 vertoefden bijna honderd landgenoten in Antarctica. Hun doel: het spoor van de Belgische poolreiziger Adrien de Gerlache volgen en aan land gaan

Nadere informatie

Baksteen. Wat is baksteen en hoe wordt baksteen gemaakt?

Baksteen. Wat is baksteen en hoe wordt baksteen gemaakt? Baksteen Wat is baksteen en hoe wordt baksteen gemaakt? De klei : Klei is in de loop van duizenden jaren ontstaan. Door plantengroei, ijs en temperatuurwisselingen wordt natuursteen vergruisd, zo ontstaan

Nadere informatie

Op uitstap in. Rupelstreek-Vaartland. www.trvl.be

Op uitstap in. Rupelstreek-Vaartland. www.trvl.be Op uitstap in Rupelstreek-Vaartland www.trvl.be 1 2 www.trvl.be Inhoud Geniet tussen water en groen... 5 Stap en trap tussen t groen... 7 Vaar door ons landschap... 9 Herbeleef baksteen en scheepsbouw...11

Nadere informatie

De Rupel. De Rupel als waterweg. Leerkracht Varen op de Rupel 9 9-1

De Rupel. De Rupel als waterweg. Leerkracht Varen op de Rupel 9 9-1 Leerkracht Varen op de Rupel 9 De Rupel De Rupel als waterweg Tot 1997 moesten schepen via de Rupel om van Brussel naar Antwerpen en de Noordzee of omgekeerd varen. Het Kanaal Brussel-Rupel, ook Willebroekse

Nadere informatie

In de ban van de pool: Belgen op Antarctica

In de ban van de pool: Belgen op Antarctica In de ban van de pool: Belgen op Antarctica Senne Starckx - Foto s : Collectie de Gerlache Toen in september 1898 de Antarctische winter op zijn einde liep, begon het pakijs rond de Belgica eindelijk te

Nadere informatie

21 december DE BAKSTEEN Wat weet je ervan? 1 CM groep.. Verslag voor het vak Computervaardigheden 1 Lector: Astrid Ramakers

21 december DE BAKSTEEN Wat weet je ervan? 1 CM groep.. Verslag voor het vak Computervaardigheden 1 Lector: Astrid Ramakers 21 december 2013 DE BAKSTEEN Wat weet je ervan? 1 CM groep.. Verslag voor het vak Computervaardigheden 1 Lector: Astrid Ramakers Inleiding 1 Inleiding Een baksteen is een uit klei gebakken voorwerp voor

Nadere informatie

FORT 4. - wandel tussen toen en nu -

FORT 4. - wandel tussen toen en nu - FORT 4 - wandel tussen toen en nu - - ONTDEK FORT 4 - Net zoals de andere Brialmontforten werd FORT 4 gebouwd tussen 1860 en 1865 in baksteen en blauwe hardsteen. Zoals oorspronkelijk bedoeld, is het

Nadere informatie

De Harderwijker Botterstichting zet HARDERWIJK. op de kaart. Harderwijk - New York Sponsert u ook?

De Harderwijker Botterstichting zet HARDERWIJK. op de kaart. Harderwijk - New York Sponsert u ook? De Harderwijker zet HARDERWIJK op de kaart Ter ere van Henry Hudson 400 jaar Harderwijk - New York Sponsert u ook? Met oud Hollandse schepen naar Amerika Voor deze happening wordt er één vloot samen gesteld

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM

MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het EMABB. Dit is de afkorting van het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen. Dit is een steenbakkerijmuseum in

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

Noeveren Boom Gezinswoning - Renovatieproject

Noeveren Boom Gezinswoning - Renovatieproject Noeveren 239 2850 Boom Gezinswoning - Renovatieproject Marktoproep aan kandidaat-kopers November 2018 Inhoud 1. Arbeiderswoning... 3 1.1 Beschrijving... 3 1.2 Ligging en bereikbaarheid... 5 1.3 Kadastrale

Nadere informatie

BESCHUITSTOREN WORMER< 1

BESCHUITSTOREN WORMER< 1 De Beschuitstoren Historie In de 17e eeuw was de Zaanstreek en omliggende dorpen een omgeving waar het een komen en gaan van schepen was, dit gebied mag daarom met recht één van de oudste industriegebieden

Nadere informatie

Algemene ledendag. Zaterdag 24 maart 2012

Algemene ledendag. Zaterdag 24 maart 2012 De algemene ledendag 2012 Verbond der Vlaamse Academici - Afdeling Oostende Veurne-Diksmuide Algemene ledendag Zaterdag 24 maart 2012 Thermae Palace Hotel in Oostende Koningin Astridlaan 7 8400 De afdeling

Nadere informatie

Op reis naar de rust. van een landelijk interieur INTERIEUR

Op reis naar de rust. van een landelijk interieur INTERIEUR Op reis naar de rust INTERIEUR van een landelijk interieur Precies een jaar wonen Sylvie, Christophe en hun kinderen nu in hun nieuwe woning; lang genoeg dus om zich te realiseren dat grote dromen inderdaad

Nadere informatie

DE GEOGRAFIE VAN ANTARCTICA AAN DE SLAG

DE GEOGRAFIE VAN ANTARCTICA AAN DE SLAG 2013-2015 DE GEOGRAFIE VAN ANTARCTICA AAN DE SLAG VRAAG 01 / 10 WELKE OPPERVLAKTE BESLAAT ANTARCTICA (IN MILJOEN KM 2 )? 1,4 MILJOEN 4 MILJOEN 14 MILJOEN 9 MILJOEN Het antwoord is niet juist! HERKANSING

Nadere informatie

Arjan van der Star lector geografie Leerkrachtendag 22 september 2010 International Polar Foundation, Brussel

Arjan van der Star lector geografie Leerkrachtendag 22 september 2010 International Polar Foundation, Brussel De rol van GROEP T Leuven Education College in Polar Quest Arjan van der Star lector geografie Leerkrachtendag 22 september 2010 International Polar Foundation, Brussel GROEP T Aardrijkskunde Meteoroloog

Nadere informatie

Van Kogge tot Coaster

Van Kogge tot Coaster Van Kogge tot Coaster Speurtocht door het Noordelijk Scheepvaartmuseum leeftijd: 12-15 jaar Welkom in het Noordelijk Scheepvaartmuseum! Met deze speurtocht kun je het museum bezoeken en allerlei vragen

Nadere informatie

De vlakke cirkel onderaan werd vroeger gebruikt als dorsvloer. We treffen wel meerdere van deze goed bewaarde dorsvloeren aan.

De vlakke cirkel onderaan werd vroeger gebruikt als dorsvloer. We treffen wel meerdere van deze goed bewaarde dorsvloeren aan. De vlakke cirkel onderaan werd vroeger gebruikt als dorsvloer. We treffen wel meerdere van deze goed bewaarde dorsvloeren aan. Donderdag 4 december 2014 Soort Plaats Afstand Duur : Luswandeling (Cañada

Nadere informatie

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019 Reisprogramma Brussel 11-13 oktober 2019 Brussel is de hoofdstad van België en wordt tevens vaak als de hoofdstad van Europa gezien. Deze rol heeft Brussel te danken aan het feit dat het het bestuurlijk

Nadere informatie

ANTARCTICA. Expeditiecruise naar het Antarctisch schiereiland met de South Shetland Islands. 10-23/12/2012 - M/V Plancius: Ushuaia-Ushuaia

ANTARCTICA. Expeditiecruise naar het Antarctisch schiereiland met de South Shetland Islands. 10-23/12/2012 - M/V Plancius: Ushuaia-Ushuaia ANTARCTICA Expeditiecruise naar het Antarctisch schiereiland met de South Shetland Islands 10-23/12/2012 - M/V Plancius: Ushuaia-Ushuaia Reisbegeleiding door dhr. J. Lambrechts 100% IJS Antarctica 4.000

Nadere informatie

Woonproject in Boom tussen Rupel en Schorre

Woonproject in Boom tussen Rupel en Schorre 1 Woonproject in Boom tussen Rupel en Schorre Steengoed wonen in een groen landschap met een zweem van nostalgie, langs een slingerende blauwe ader. Steengoed wonen in Boom 44 appartementen in een uniek

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

ARGILO VERDO SHADES OF GREY TERRANOVA ARTISAN

ARGILO VERDO SHADES OF GREY TERRANOVA ARTISAN ARGILO VERDO SHADES OF GREY TERRANOVA ARTISAN UNIEKE GRIJSTINTEN IN VECHTFORMAAT Voor huizen die allesbehalve grijs zijn. De Shades of Grey gevelstenen bewijzen dat grijstinten een strak lijnenspel accentueren

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

ARGILO VERDO SHADES OF GREY TERRANOVA ARTISAN

ARGILO VERDO SHADES OF GREY TERRANOVA ARTISAN ARGILO VERDO SHADES OF GREY TERRANOVA ARTISAN Van de wereld, voor de wereld. De Argilo Verdo gevelstenen in ecologisch formaat zorgen voor meer isolatiemogelijkheden en dit zonder afbreuk te doen aan de

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

SAVE THE DATE MARCH 2017 PERSDOSSIER BRUSSELS DESIGN MARKET 2017

SAVE THE DATE MARCH 2017 PERSDOSSIER BRUSSELS DESIGN MARKET 2017 SAVE THE DATE 18-19 MARCH 2017 PERSDOSSIER BRUSSELS DESIGN MARKET 2017 WWW.DESIGNMARKET.BE PRESS CONTACT JULIE TOBY Product Manager +32 (0)2 349 35 53 julie@best.be -- THIERRY BELENGER General Manager

Nadere informatie

Vormgeving: Brein Boerderei (Eline Mechielsen) Inhoud: HCO (Wessel Stet en Fabienne Peters)

Vormgeving: Brein Boerderei (Eline Mechielsen) Inhoud: HCO (Wessel Stet en Fabienne Peters) 2 Vormgeving: Brein Boerderei (Eline Mechielsen) Inhoud: HCO (Wessel Stet en Fabienne Peters) Wat kom je te weten? JOUW SCHOOL STAAT OP EEN EEUWENOUDE PLEK. WAT SPEELDE ZICH DAAR 800 JAAR GELEDEN AF? FLORIS

Nadere informatie

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu Overzicht daguitstappen voor groepen 1. Dagje Ename 2. Dagje Oudenaarde 3. Geschiedenis met een natje 4. Voor en achter de schermen Voormiddag Lunch Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote'

Nadere informatie

Adrien de Gerlache. het verhaal van zijn tijd en zijn Belgica PROVINCIALEBIBLIOTHEEKLIMBURG DOEDAG VOOR KINDEREN & GROOTOUDERS ANTARCTICA SYMPOSIUM

Adrien de Gerlache. het verhaal van zijn tijd en zijn Belgica PROVINCIALEBIBLIOTHEEKLIMBURG DOEDAG VOOR KINDEREN & GROOTOUDERS ANTARCTICA SYMPOSIUM ACTIVITEITEN UNIVERSITEIT HASSELT EN LIMBURGSE ASSOCIATIE DOEDAG VOOR KINDEREN & GROOTOUDERS PROVINCIALEBIBLIOTHEEKLIMBURG PRESENTEERT Op WetenStap: Antarctica is cool Zondag 25 oktober 2009 organiseert

Nadere informatie

Booms glorierijk verleden :

Booms glorierijk verleden : Booms glorierijk verleden : Gans de Rupelstreek was een groot industriegebied. De baksteennijverheid en alle aanverwante industrieën bezorgde werk aan duizenden families. Over deze tak bestaat veel opzoekingsmateriaal.

Nadere informatie

Bergingsvaartuig BRUINVISCH. ruim 80 jaar historie. Nieuwsbrief-2018

Bergingsvaartuig BRUINVISCH. ruim 80 jaar historie. Nieuwsbrief-2018 Bergingsvaartuig BRUINVISCH ruim 80 jaar historie Nieuwsbrief-2018 BRUINVISCH anno 1937 BRUINVISCH anno heden De BRUINVISCH, het laatste overgebleven bergingsvaartuig van het type Blazer uit 1937, wordt

Nadere informatie

Vlaamse Regering ::J..~

Vlaamse Regering ::J..~ Vlaamse Regering ::J..~ -n; b ju.li 2011 Ministerieel besluit houdende bescherming als monument van het Schaliënhuys en klooster van de zusters van O.L.V.-visitatie van Kruibeke te KRUIBEKE DE VLAAMSE

Nadere informatie

KANDIDAAT INVESTEERDER UITBATER VOOR KASTEEL EN KOETSHUIZEN IN PARK HOF TER LINDEN TE EDEGEM

KANDIDAAT INVESTEERDER UITBATER VOOR KASTEEL EN KOETSHUIZEN IN PARK HOF TER LINDEN TE EDEGEM Horeca Partners bvba Desguinlei 184, 2018 Antwerpen Tel 03 260 60 90 fax 03 260 60 99 info@horecapartners.be www.horecapartners.be BTW : BE 0870.617.164 RPR Antwerpen BANK : BE45 6451 0286 4289 KANDIDAAT

Nadere informatie

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse.

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Begeleiding door Patsy en Dirk Nollet en lokale gidsen. Dag 1 : vrijdag 21 september 2012 : Vertrek

Nadere informatie

Dunkerque, Musée portuaire (het Havenmuseum)

Dunkerque, Musée portuaire (het Havenmuseum) Dunkerque, Musée portuaire (het Havenmuseum) Dunkerque, Musée portuaire (het Havenmuseum) Het Havenmuseum ligt in een oude tabaksloods die rond 1850 langs het water gebouwd is, midden in de vroegere citadel.

Nadere informatie

NIEUWE BOEKEN November 1

NIEUWE BOEKEN November 1 Zaterdag 3 november 2018 ++++ NIEUWSFLITS ++++ NIEUWE BOEKEN November 1 In ons MODERN ANTIQUARIAAT komen geregeld NIEUWE TITELS binnen die elders al lang zijn uitverkocht. Vandaag brengen wij de volgende

Nadere informatie

Wij zorgen voor het decor, de ervaring creëert u zelf...

Wij zorgen voor het decor, de ervaring creëert u zelf... Wij zorgen voor het decor, de ervaring creëert u zelf... IN DE NATUUR Kamperen in de Dordogne: dat staat garant voor vakanties in de natuur met het gezin. Hier kunt u genieten van de kleine maar charmante

Nadere informatie

Evergem, 12 januari Bijlage: drie bladzijden. ADVIES: Straatnamen voor het Kluizendok. Uw kenmerk: BZ/2015 van 22 december 2015

Evergem, 12 januari Bijlage: drie bladzijden. ADVIES: Straatnamen voor het Kluizendok. Uw kenmerk: BZ/2015 van 22 december 2015 Evergem, 12 januari 2016 Bijlage: drie bladzijden ADVIES: Straatnamen voor het Kluizendok. Uw kenmerk: BZ/2015 van 22 december 2015 Mijnheer de Burgemeester, Mevrouwen en Heren Schepenen, Het bestuur van

Nadere informatie

BORSTELS & MEULEBEKE IN 130 JAAR VAN AMBACHT TOT INDUSTRIE. ERFGOEDDAG MEULEBEKE 28 april 2019 INFOMAP

BORSTELS & MEULEBEKE IN 130 JAAR VAN AMBACHT TOT INDUSTRIE. ERFGOEDDAG MEULEBEKE 28 april 2019 INFOMAP BORSTELS & MEULEBEKE IN 130 JAAR VAN AMBACHT TOT INDUSTRIE ERFGOEDDAG MEULEBEKE 28 april 2019 INFOMAP BORSTELS & MEULEBEKE IN 130 JAAR VAN AMBACHT TOT INDUSTRIE DE STAMBOOM VAN MEULEBEEKSE BORSTELMAKERS

Nadere informatie

DE INTRODUCTIE IN ENGELAND VAN DE SAMOJEDENHOND door E. Kilburn Scott

DE INTRODUCTIE IN ENGELAND VAN DE SAMOJEDENHOND door E. Kilburn Scott DE INTRODUCTIE IN ENGELAND VAN DE SAMOJEDENHOND door E. Kilburn Scott In 1889 bezocht ik de provincie Archangel in noordoost Rusland voor een vakantie en toen ik daar was, zag ik iets van dat zeer interessante

Nadere informatie

Centrale vraagstelling Hoe organiseer je een expeditie naar de Zuidpool om het hitterecord van 55 miljoen jaar geleden te kunnen onderzoeken?

Centrale vraagstelling Hoe organiseer je een expeditie naar de Zuidpool om het hitterecord van 55 miljoen jaar geleden te kunnen onderzoeken? Pagina 1: Opdracht: Op expeditie naar de Zuidpool Leerlingenblad Introductie Je kruipt in de huid van een paleoklimaatonderzoeker die geïnteresseerd is in de warme tijdsperiode van ongeveer 55 miljoen

Nadere informatie

Baksteenfabricage. Naam: Klas: Leerkracht: Mr. Verlinden. De Kleiwinning

Baksteenfabricage. Naam: Klas: Leerkracht: Mr. Verlinden. De Kleiwinning Naam: Klas: Leerkracht: Mr. Verlinden Baksteenfabricage De Kleiwinning De grondstof voor baksteen is klei. Klei in de ruime zin des woords : ook leem en verweerde leisteen (schiefer) zijn soms geschikt

Nadere informatie

Juli - augustus 2011 - nr 335

Juli - augustus 2011 - nr 335 Juli - augustus 2011 - nr 335 Kijker nr 335 : zomer 2011 Voor sommigen zit het er misschien al bijna op. Voor anderen is het nog maar pas begonnen en voor nog anderen duurt het nog enkele weken. Eén ding

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF vtbkultuur Lommel

NIEUWSBRIEF vtbkultuur Lommel vtbkultuur (naam afdeling) organiseert culturele activiteiten in jouw buurt. Bekijk de webversie NIEUWSBRIEF vtbkultuur Lommel 2017-02 Met veel plezier stellen wij u onze tweede nieuwsbrief voor van onze

Nadere informatie

8 4 Streken en klimaten

8 4 Streken en klimaten Lees het verhaal van de woestijnen en maak de opdracht. Een woestijn is droog, heel droog. Er valt heel weinig regen. De grond is droog. Het is te droog voor veel planten. Er wonen weinig mensen. Soms

Nadere informatie

NDUSTRIE&^gw BAKSTEEN G R O N I N G E R. Groningen neemt in de Nederlandse. baksteenindustrie en de. geheel eigen plaats in.

NDUSTRIE&^gw BAKSTEEN G R O N I N G E R. Groningen neemt in de Nederlandse. baksteenindustrie en de. geheel eigen plaats in. G R O N I N G E R BAKSTEEN NDUSTRIE&^gw Afb. 1 Percelen kregen door hetafgravenvandekleieen lagere, nattere ligging (voorgrond). Op de achtergrond een niet afgegraven perceel Afb. 2 Langs de oever van

Nadere informatie

De exploitatie van het Noordpoolgebied: een historisch perspectief

De exploitatie van het Noordpoolgebied: een historisch perspectief 17 April 2008 1 De exploitatie van het Noordpoolgebied: een historisch perspectief Arctisch Centrum / H.R. de Haas & L. Hacquebord www.arctic-centre.nl www.lashipa.nl 17 April 2008 2 Noordpoolgebied in

Nadere informatie

BELGICA A 962. Breedte 10,04 m Diepgang 4,60 m Draagvermogen GT 774 ton Laadvermogen DWT 359 ton

BELGICA A 962. Breedte 10,04 m Diepgang 4,60 m Draagvermogen GT 774 ton Laadvermogen DWT 359 ton ! BELGICA - A 962 ! BELGICA A 962 Bouwnummer 1514 IMO 8822563 Kiellegging 17 oktober 1983 Tewaterlating 6 januari 1984 In dienststelling 5 juli 1984 - Doopplechtigheid - 11 oktober 1984 door Koningin Fabiola

Nadere informatie

Resultaat opvraging perceel gelegen in Sint-Truiden afdeling SINT-TRUIDEN 1 AFD, sectie G met perceelnummer 0317/00B009 [71053G0317/00B009]

Resultaat opvraging perceel gelegen in Sint-Truiden afdeling SINT-TRUIDEN 1 AFD, sectie G met perceelnummer 0317/00B009 [71053G0317/00B009] Informatievraag Onroerend erfgoed Gegevens opvraging Ordernummer: O2019-0031592 Datum opzoeking: 12/02/2019 Referentienummer: 317B9 Zoekdata: 71053G0317/00B009 Perceel: 71053G0317/00B009 opvraging perceel

Nadere informatie

Hierbij een klein verslag over onze voettocht naar Santiago en Finisterra.

Hierbij een klein verslag over onze voettocht naar Santiago en Finisterra. Hierbij een klein verslag over onze voettocht naar Santiago en Finisterra. Het zijn twee camino s in elkaar verweven Camino Inglés en de Camino Finisterre De busreis heeft twee dagen geduurd met slapen

Nadere informatie

Belgica nieuwsbrief 2 september 2011.

Belgica nieuwsbrief 2 september 2011. Belgica nieuwsbrief 2 september 2011. Van onze Belgica medewerker, Raymond Van Ael, heel wat nieuws ivm Max Van Ryselberghe en de uitrusting van de Belgica. Hierna de volledige tekst van zijn bijdrage.

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Heemwerd. Groot. Colofon. R eitdiep-heemwerd Groningen. 42 royale ééngezinswoningen

Heemwerd. Groot. Colofon. R eitdiep-heemwerd Groningen. 42 royale ééngezinswoningen Colofon Ontwikkeling en realisatie: Verkoop en informatie: Volker Wessels vastgoed bv Baron de Coubertinlaan 5 Postbus 7317 2701 AH Zoetermeer www.vwvastgoed.nl Schreuder Nieuwbouwmakelaars Verlengde Hereweg

Nadere informatie

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS IK HEB EEN SCHANDELIJK HOOG IQ. Ik lees kranten in zeven talen. Ik heb vroeger veel in het buitenland gezeten. De actualiteit houd ik met hartstocht bij, maar naar de televisie kijk ik niet en naar de

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

VAKKUNDIG SMEEDWERK. en landelijk genieten SERRE

VAKKUNDIG SMEEDWERK. en landelijk genieten SERRE SERRE Landelijk Wonen 72 VAKKUNDIG SMEEDWERK en landelijk genieten Ultiem genieten van het landelijke leven Met deze droom in het achterhoofd gaven de bewoners van deze serre De Nieuwe Smid opdracht om

Nadere informatie

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI VERHALEN RONDLEIDINGEN FORT DE SCHANS WORKSHOPS 2015 ARCHEOLOGIE ONDER WATER KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI Kaap Skil, de Vuurtoren, de Oudheidkamer en Ecomare zijn onderdeel van Stichting Texels

Nadere informatie

39e Wandeling door de Rupelstreek.

39e Wandeling door de Rupelstreek. 39e Wandeling door de Rupelstreek. Op zondag 28 augustus 2016 nodigt W.S.V. Schelle vzw, al voor de 39 ste maal, alle wandelaars uit om deel te nemen aan een wandeling door de Rupelstreek. W.S.V. Schelle

Nadere informatie

Zondag 21 juni 2015 8 e Gilliotmarkt. Retabel in de O.L.V. Onbevlekt, Saunierlei

Zondag 21 juni 2015 8 e Gilliotmarkt. Retabel in de O.L.V. Onbevlekt, Saunierlei Zondag 21 juni 2015 8 e Gilliotmarkt Retabel in de O.L.V. Onbevlekt, Saunierlei 1 Woord vooraf Beste bezoeker, Van harte welkom op de 8 de Gilliotmarkt. In deze brochure vindt U ons programma voor deze

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM)

REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) NOTA REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: HOPPER JEUGDVERBLIJF MERKENVELD, LOPPEM (ZEDELGEM) 1 augustus 2007 pagina 1 > 6 1 Hopper Jeugdverblijf

Nadere informatie

VAREND ERFGOED IN VLAANDEREN VLAADEREN. onroerenderfgoed.be

VAREND ERFGOED IN VLAANDEREN VLAADEREN. onroerenderfgoed.be VAREND ERFGOED IN VLAANDEREN VLAADEREN onroerenderfgoed.be onroerenderfgoed.be VAREND ERFGOED IN VLAANDEREN WAT IS VAREND ERFGOED? Deze folder geeft een overzicht van de regelgeving die vanaf 1 januari

Nadere informatie

Bob De Moor en de Zee De grote passie van een legendarische tekenaar

Bob De Moor en de Zee De grote passie van een legendarische tekenaar PERSDOSSIER In het Belgisch Stripcentrum Van 14 juni 2011 tot 15 januari 2012 Bob De Moor en de Zee De grote passie van een legendarische tekenaar In 1956 gaan twee buitengewone mannen aan boord van de

Nadere informatie

2014/05 Straal vzw Lange Nieuwstraat 109-2000 Antwerpen

2014/05 Straal vzw Lange Nieuwstraat 109-2000 Antwerpen Straal vzw 2014/05 Lange Nieuwstraat 109-2000 Antwerpen 03 203 76 90 03 225 02 35 0499/52 06 45 www.lmpa.be karin.vernelen@lmpa.be Rekeningnummer : IBAN: BE17 3200 9182 5021 Ondernemingsnr.: 04.602402.54

Nadere informatie

FOTOVERSLAG RESTAURATIE bakhuis Leeuwerkhoeve

FOTOVERSLAG RESTAURATIE bakhuis Leeuwerkhoeve FOTOVERSLAG RESTAURATIE bakhuis Leeuwerkhoeve Oorsprong en gebruik Een bakhuis is een bijgebouw van een hoeve waarin men vroeger brood en koek bakte. De oudste sporen van vaste bakovens dateren van 4000

Nadere informatie

Communie- en Lentefeest arrangement 2019

Communie- en Lentefeest arrangement 2019 Communie- en Lentefeest arrangement 2019 Reserveer nu je coolste feestje! Ontdek de perfecte locatie voor uw communie- of lentefeest! Beleef uw communie- of lentefeest op Sunparks Kempense Meren. Om uw

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

De Schuur van Mariaburg

De Schuur van Mariaburg De Schuur van Mariaburg Uitvaarttafels Burgerlijke Diensten Schepersveldlei 3 2180 Ekeren-Mariaburg info en reserveringen: Clara Van Hamme 0478 32 23 84 huurdeschuur@proximus.be www.huurdeschuurvanmariaburg.be

Nadere informatie

ONTDEK DE CHARMANTE BAAI VAN NAPELS

ONTDEK DE CHARMANTE BAAI VAN NAPELS ONTDEK DE CHARMANTE BAAI VAN NAPELS De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier De Baai van Napels: zon, zee, natuur, cultuur en een heerlijke Italiaanse keuken. Enkele pareltjes in de streek zijn Capri,

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten?

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten? Kamp in Bakkeveen! Afgelopen weekend zijn we met 37 kinderen en 10 leiders naar een kampeerboerderij in Bakkeveen geweest. We vertrokken vrijdagmiddag om half 5 vanaf de parkeerplaats bij het korfbalveld.

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2016/2017

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2016/2017 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2016/2017 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen In Gent werden op 27 september 2017 twee schilderijen van Frits Van den Berghe overdragen aan de erfgenamen van de originele eigenaar, Emile

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Van de boomstamkano van Nekkerspoel tot de garnalenvisser Crangon

Van de boomstamkano van Nekkerspoel tot de garnalenvisser Crangon Een huisstijl voor het VIOE Van de boomstamkano van Nekkerspoel tot de garnalenvisser Crangon Tom Lenaerts Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed Inhoudstafel Inleiding: watererfgoed en vis maritiem

Nadere informatie

WWE Belgica. Ik heb het voorrecht gehad te mogen deelnemen aan de Wet Wheeler Expedition (WWE) Belgica van 23 mei tot 1 juni 2014.

WWE Belgica. Ik heb het voorrecht gehad te mogen deelnemen aan de Wet Wheeler Expedition (WWE) Belgica van 23 mei tot 1 juni 2014. Ik heb het voorrecht gehad te mogen deelnemen aan de Wet Wheeler Expedition (WWE) Belgica van 23 mei tot 1 juni 2014. Expedition? Volgens Wikipedia is een expeditie (van het Latijnse expeditio; "onderneming,

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

DE BELGEN OP ANTARCTICA DOOR DE EEUWEN HEEN

DE BELGEN OP ANTARCTICA DOOR DE EEUWEN HEEN DOSSIER VOOR LEERKRACHTEN /01 GESCHIEDENIS TALEN AARDRIJKSKUNDE NATUURWETENSCHAPPEN DE BELGEN OP ANTARCTICA DOOR DE EEUWEN HEEN National Oceanic and Atmospheric Administration/Department of Commerce INHOUDSTAFEL

Nadere informatie

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te:

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6 Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: 1 In de museumzaal hangen banieren met tekst. Een banier is een soort vlag. Er staan ook

Nadere informatie

Prijslijst horeca en activiteiten 2016

Prijslijst horeca en activiteiten 2016 Prijslijst horeca en activiteiten 2016 Ontdek het erfgoed Baksteen- en dakpanfabriek Bijna iedereen in Nederland woont in een huis. Een huis biedt je de mogelijkheid om je thuis te voelen. Een huis maakt

Nadere informatie

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven.

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. U hebt voor deze toets maximaal een uur. Wacht tot u mag beginnen

Nadere informatie

Bezoek tentoonstelling Grandioos Groen

Bezoek tentoonstelling Grandioos Groen Davidsfonds Wortegem-Petegem nodigt je op zaterdag 2 september 2017 uit Bezoek tentoonstelling Grandioos Groen PROGRAMMA Oudenaarde en wandtapijtenstad worden vaak in één adem genoemd. Terecht, want de

Nadere informatie

QUIZ. geschiedenis hoofdstuk 1

QUIZ. geschiedenis hoofdstuk 1 QUIZ vraag 1: Over welke eeuw gaat dit hoofdstuk? A. De 20 ste eeuw B. De 14 de eeuw C. De 16 de eeuw D. De 18 de eeuw vraag 2: Hoe wordt deze tijd ook wel genoemd? A. Tijd van de Azteken en de Maya s.

Nadere informatie

BIJLAGE 1 PERIMETER VAN HET GEBIED WAARVOOR HET BEHEERSPLAN WORDT OPGEMAAKT & AANDUIDING ZEN ERFGOED ( schaal 1/2.500 )

BIJLAGE 1 PERIMETER VAN HET GEBIED WAARVOOR HET BEHEERSPLAN WORDT OPGEMAAKT & AANDUIDING ZEN ERFGOED ( schaal 1/2.500 ) BEHEERSPLAN BIJLAGE 1 BIJLAGE 1 PERIMETER VAN HET GEBIED WAARVOOR HET BEHEERSPLAN WORDT OPGEMAAKT & AANDUIDING ZEN ERFGOED ( schaal 1/2.500 ) blauw : afbakening beschermd landschap volgens KB 22 /10/1975

Nadere informatie

Dagtoeristen aan de Kust

Dagtoeristen aan de Kust Dagtoeristen aan de Kust Dagtoeristen aan de Kust Dagtoerisme model Bevraging Hoeveel dagtoeristen komen naar zee? 17,9 miljoen dagtoeristen in 2018 2 200 uren 17,9 miljoen 2 tropische dagen ( 30 C) 9

Nadere informatie

Vlaamse overheid :Yl~

Vlaamse overheid :Yl~ Vlaamse overheid :Yl~ ~ ~nisterieel besluit houdende bescherming als monument van de Amerikaanse militaire begraafplaats te Waregem DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie

Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen

Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen Davidsfonds Wortegem-Petegem nodigt je uit op zaterdag 16 juni 2018 Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen Met veel plezier nodigen wij jullie uit voor een culturele daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen! Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Onthullingen van Kennis

Onthullingen van Kennis Onthullingen van Kennis Caleidoscoop van Kennis Facetten verschuiven door tijd Vorm en structuur doemen op Gestalte gegeven door Kennis Patronen behouden het ritme De potentie van het punt Hoofdstuk 2

Nadere informatie

De Canadees Groepstarieven

De Canadees Groepstarieven De Canadees Groepstarieven Ontbijten (vanaf 20 betalende pers. tem 200pers., vanaf 9.30u) Trio van mini ontbijtkoekjes + koffie /thee naar believen (croissant met confituur, ronde suisse, chocoladekoek)

Nadere informatie

verlaten nóóit bewoonde plek is wellicht nog fascinerender.

verlaten nóóit bewoonde plek is wellicht nog fascinerender. ECONOMIE teruglopende banenmarkt of oprukkende industrie Een verlaten nóóit bewoonde plek is wellicht nog fascinerender - 6 - - 7 - Tussen de verlaten steden en gebieden die we in kaart brengen zitten

Nadere informatie