onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding"

Transcriptie

1 Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding

2 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 1 Inhoudsopgave Sondevoeding, wat is het en wanneer wordt het gegeven...1 Soorten, bereiden en bewaren van sondevoeding...3 Voedingssonde via neus...5 Inbrengen en controle ligging neus-maagsonde...7 Inbrengen en controle ligging neus-maagsonde bij kinderen...10 Controle ligging van de sonde met een ph-indicator...14 Controle ligging sonde met ph-indicator bij kinderen...16 Toedienen van voeding via een sonde...18 Toedienen van medicijnen via de sonde...20 Druppelsnelheid sondevoeding...23 Sondevoeding bij kinderen...25 Verzorgen cliënt met sondevoeding en mondverzorging...26 Frequentie vervanging sonde/toedieningssysteem...28 Complicaties bij sondevoeding...30 Sonde via gastrostomie (PEG)...34 Toedienen sondevoeding via PEG, PEG-J of button...42 Complicaties bij PEG...43 Neus-maagsondes...47 PEG-sonde...49 PEG-J-sonde...52 MIC KEY...56 Duodopa...57 Vilans

3 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 1 Sondevoeding, wat is het en wanneer wordt het gegeven Sondevoeding wil zeggen dat de voeding via een sonde (= buigzame slang) wordt toegediend. De sonde ligt in de maag of in de darmen. Aan het uiteinde van de sonde zitten meerdere gaatjes waardoor de voeding in de maag of darmen komt. tekening van de maag tekening van duodenum, jejunum en ileum Het geven van sondevoeding kan voorkomen dat de cliënt ondervoed raakt en kan helpen de voedingstoestand te verbeteren. Een goede voedingstoestand is een voorwaade voor een goede lichamelijke conditie. Voeding via een sonde wordt gegeven aan cliënten die niet kunnen of niet mogen eten. Voorbeelden hiervan zijn cliënten met: problemen met slikken en/of kauwen, zoals: bij neurologische aandoeningen, bewusteloosheid door operatie aan mond of keel; slokdarm aandoeningen, zoals: een te nauwe slokdarm een ontsteking van de slokdarm; aandoeningen aan de maag of darmen waarbij de voeding niet goed wordt opgenomen of verteerd. Sondevoeding kan ook worden gegeven bij cliënten: die een verminderde eetlust hebben door bijvoorbeeld kanker of chemotherapie; die een slechte lichamelijke conditie hebben en die een risico hebben op wonden of decubitus; een grote operatie moeten ondergaan. Ook kinderen die langdurig voedsel weigeren krijgen soms sondevoeding. Neus-maagsonde, neus-duodenum-/jejunumsonde of PEG-sonde De sondevoeding wordt toegediend via een: neus-maagsonde de sonde wordt door de neus, via de keel en de slokdarm in de maag geschoven. Nb. er is een risico dat de sonde niet in de maag maar in de longen wordt geschoven. neus-duodenum sonde of neus-jejunumsonde de sonde wordt door de neus, via de keel, slokdarm en maag voorbij de pylorus in de darm geschoven (in duodenum of jejunum). PEG-sonde PEG-sonde (= Percutane Endoscopische Gastrostomie) is een sonde die rechtstreeks door de buikhuid in de maag of dunnedarm wordt geplaatst. De voeding wordt toegediend via de sonde of button op de buik. Vilans Inleiding Sondevoeding, wat is het en wanneer wordt het gegeven: 1 (van 2)

4 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 2 Nb. Ook een PEG-sonde kan verschuiven, maar de kans dat deze in de longen komt is minder groot. Toedienen van sondevoeding De voeding kan op verschillende manieren via de sonde worden toegediend, met een spuit of uit een (plastic) fles hangend aan een infuusstandaard. Voor de toediening uit een (plastic) fles kan ook een voedingspomp worden gebruikt 1. De voeding wordt per portie of druppelsgewijs (continu) toegediend. Soms alleen s nachts. Het is altijd belangrijk te controleren of de sonde goed ligt (en niet in de longen terechtgekomen is door beweging of hoesten). Verzorging van de sonde en mondverzorging Het is belangrijk om hygiënisch te werken bij het inbrengen van de sonde en het toedienen van de sondevoeding. Bij een cliënt die voeding via een sonde krijgt is extra aandacht voor mondverzorging belangrijk. Voeding via een sonde kan belastend zijn Sondevoeding kan belastend zijn. Bij onrustige en angstige cliënten is het belangrijk om de tijd te nemen en extra aandacht aan de cliënt te besteden. Ga na wat een goede benadering is, waardoor de cliënt minder angstig wordt. Adviezen hiervoor zijn: Bedenk of voeding via de sonde echt nodig is. Zijn er alternatieven? Bespreek dit met de arts en/of andere betrokkenen. Als er geen alternatieven zijn, valt er dan wel te kiezen voor een neus-maagsonde of een PEG-sonde? Neem de tijd en benader de cliënt rustig. Wees kalm en zelfverzekerd. Zorg dat je zelf de handeling goed en snel uit kunt voeren. Ga na wat de cliënt prettig vindt, waar hij angstig van wordt, wie of wat hij graag om zich heen wil hebben. Bereid de cliënt goed voor: Leg uit wat er precies gaat gebeuren. Gebruik aanrakingstherapie en massage (hand, rug). Bereid een cliënt die niet aangeraakt wil worden, langzaam voor. Neem kleine stapjes en oefen met de cliënt. Leidt cliënt af. Verminder externe stimuli (tv, radio, geluid) of zet juist lievelingsmuziek van de cliënt op. Zorg dat je niet gestoord wordt tijdens de handeling. Bevorder gevoel van veiligheid; zorg voor een vertrouwde omgeving. Zorg voor een prettige stoel, waar cliënt ontspannen in zit. Betrek de familie. Geef eventueel in overleg met de arts rustgevende medicatie bij het inbrengen van de sonde. 1 voor voeding via duodenumsonde of jejunumsonde wordt altijd een voedingspomp gebruikt Vilans Inleiding Sondevoeding, wat is het en wanneer wordt het gegeven: 2 (van 2)

5 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 3 Soorten, bereiden en bewaren van sondevoeding Soorten sondevoeding Sondevoeding wordt ingedeeld in twee groepen: polymere monomere voeding. Beide voedingen zijn volwaardig. Dit wil zeggen dat de voeding, mits in voldoende mate ingenomen, voldoende energie en voedingsstoffen bevat om in een gemiddelde dagbehoefte te voorzien. Een volwaardige voeding voorziet ook in de behoefte aan vitamines, mineralen en sporenelementen. De indeling polymeer - monomeer is gebaseerd op de vorm waarin eiwitten, vetten en koolhydraten in de voeding voorkomen. Polymere sondevoeding Polymere sondevoeding bevat eiwitten, vetten en koolhydraten in de vorm van intacte, grote moleculen. Deze voeding vereist een normale vertering en resorptie en kan dus worden gebruikt bij een goed functionerend maagdarmstelsel. Monomere sondevoeding Monomere sondevoeding wordt ook wel volledig resorbeerbare, elementaire of astronautenvoeding genoemd. De voeding bestaat uit voorverteerde eiwitten, vetten en koolhydraten, die als kleine moleculen voorkomen. Monomere sondevoeding is geschikt voor patiënten met verterings- en/of resorptiestoornissen. Soms wordt als een speciale groep van de monomere voedingen nog de oligomere voedingen genoemd. De oligomere voeding bestaat evenals de monomere voeding uit 'voorverteerde' eiwitten, koolhydraten en vetten, maar de moleculen zijn minder klein. Vormen van sondevoeding Sondevoeding is verkrijgbaar in vloeibare kant-en-klaarsondevoeding en sondevoeding in poedervorm. Bij de keus tussen zelf op te lossen voeding en vloeibare kant-en-klare sondevoeding gaat de voorkeur uit naar de laatste, omdat deze onder gecontroleerde omstandigheden is bereid. Vloeibare kant-en-klaarsondevoeding Vloeibare kant-en-klaar sondevoeding wordt steriel geleverd en heeft een uiterste houdbaarheidsdatum. De voeding kan zowel in flessen of in plastic zakken ('packs') worden geleverd. Bewaren Controleer altijd de verpakking van de sondevoeding op houdbaarheid en wijze van bewaring. Vaak staat ook vermeld hoe de voeding op kamertemperatuur kan worden gebracht. Over het algemeen geldt het volgende: Na opening kan de voeding, in originele verpakking, afgesloten en gekoeld, bij een temperatuur van 4 7 ºC (koelkast), maximaal 24 uur bewaard. Datum en tijd van opening wordt op de verpakking aangegeven. Vilans Achtergrondinformatie Soorten, bereiden en bewaren van sondevoeding: 1 (van 2)

6 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 4 Echter: Er zijn voedingen die niet in de koelkast bewaard mogen worden. Deze voedingen bevatten een bepaald gehalte aan gemodificeerd zetmeel als stabilisator, dat klontert bij lage temperatuur. Deze voedingen worden direct na opening gebruikt en restjes worden weggegooid. Wanneer stoffen aan de kant-en-klaar voeding worden toegevoegd, is de houdbaarheid van de voeding, mits gekoeld, ten hoogste 24 uur. Datum, tijd en aard van de toevoeging, worden op de verpakking vermeld, evenals datum en tijd van opening. In plaats van de originele verpakking kan een afgesloten kan worden gebruikt, die eenmaal per 24 uur (in de wasmachine) dient te worden gereinigd. Een niet in gebruik zijnde kan moet na reiniging droog worden bewaard. Een eenmaal aangehangen fles of pack mag maximaal 24 uur aanhangen. Industrieel bereide (zuigelingen)voeding in poedervorm Industrieel bereide volledige zuigelingenvoeding in poedervorm dient te voldoen aan de eisen die gesteld worden in de Regeling Zuigelingenvoeding in de Warenwet 1. De overige industrieel bereide voeding in poedervorm moet voldoen aan de eisen gesteld in het Warenwetbesluit `Producten voor bijzondere voeding 2. Bereiden De voeding in poedervorm dient onder aseptische omstandigheden te worden bereid. Vóór de bereiding dienen de handen te worden gewassen of ingewreven met handalcohol (handdesinfectie). Personen met wondjes aan handen of onderarmen en personen met diarree waarvan een microbiële oorzaak niet is uitgesloten bereiden geen sondevoeding. Voor het oplossen van het poeder wordt vers gekookt en weer afgekoeld kraanwater dan wel steriel water gebruikt. Materialen en hulpmiddelen die gebruikt zijn bij de bereiding van sondevoeding worden gereinigd in een vaatwasser bij een voldoende hoge temperatuur (> 60 º C). De schone materialen worden droog en stofvrij opgeslagen in afgesloten kasten. Bewaren Blikken poeder worden droog en afgesloten bewaard, tot de voor geopende verpakkingen maximaal door de fabrikant aangegeven termijn. De datum van opening moet daarom op de verpakking worden aangegeven. Met gekookt of steriel water bereide voeding mag maximaal 24 uur in de koelkast worden bewaard (4 7 ºC). Datum en tijd van bereiding moeten daarom worden genoteerd. Bron Werkgroep Infectie Preventie Sondevoeding. Ziekenhuizen. September 2007 ( externe link, april 2011) Werkgroep Infectie Preventie. Sondevoeding. Verpleeghuis- woon en thuiszorg. September 2004 ( externe link, april 2011). 1 2 Warenwetregeling zuigelingenvoeding, Francken ea. Warenwet. Vermande, Den Haag Vermande K. Producten voor bijzondere voeding. Warenwetbesluit 1992, Besluit van 16 april. Vilans Achtergrondinformatie Soorten, bereiden en bewaren van sondevoeding: 2 (van 2)

7 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 5 Voedingssonde via neus (of mond) De voedingssonde wordt via de neus of mond ingebracht in het spijsverteringskanaal (tractus digestivus). Het uiteinde van de voedingssonde wordt in de maag, de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm: het duodenum) of de nuchtere darm (middelste deel van de dunne darm: het jejunum) geplaatst, afhankelijk van de aandoening van de cliënt en/of het doel van de behandeling met sondevoeding. Neus-maagsonde Indicaties en contraïndicaties voor het inbrengen van neus-maagsonde Een neus-maagsonde kan ingebracht worden om: sondevoeding of enterale voeding toe te dienen; de maag te hevelen ter ontlasting van het spijsverteringskanaal na operatie of ileus; de maag te hevelen in verband met een maagbloeding; de maag te spoelen na een overdosis of verkeerde inname van medicatie of toxische stoffen; maaginhoud op te zuigen voor diagnostiek Contra-indicaties voor het inbrengen van een neus-maagsonde kunnen zijn: in- en uitwendige vergroeiingen van keelholte, slokdarm, maag of omliggende organen; tumoren in de keelholte, slokdarm, maag of omliggende organen; post-operatieve fase van slokdarm-, maag- of hoofd-/hals chirurgie; ernstige stollingsstoornissen. Een maagsonde kan na een goede instructie in principe door cliënt zelf en/of verzorger worden ingebracht. Duodenumsonde Bij cliënten met een goede darmfunctie maar een gestoorde maagontlediging kan de voeding via een duodenumsonde worden toegediend (voeden voorbij de maag, postpylorisch). Een duodenumsonde wordt onder röntgendoorlichting of met behulp van een endoscoop ingebracht 1. Daarom vindt het inbrengen en verwisselen van een duodenumsonde in het ziekenhuis plaats. Indicaties voor een duodenumsonde zijn o.a.: het vermijden van maagretentie het verlagen van de kans op aspiratie Van een sonde met meerdere lumen, wordt de voedingslumen met de endoscoop in het duodenum geplaatst, terwijl het maaglumen in de maag wordt gelegd. Hiermee wordt de inhoud van de maag gedraineerd. Soms wordt een derde lumen gebruikt voor beluchting van de maag. De kans op aspiratie verkleint alleen bij het voeden via het duodenum met daarnaast het leeghouden van de maag via het maaglumen 2. Ondanks afwezigheid van de maagvertering hoeft de vertering van de voeding in de dunne darm geen problemen te geven als de sondevoeding goed van samenstelling is. Meestal wordt speciale voeding voorgeschreven om door de duodenumsonde toe te dienen. De voeding wordt toegediend met behulp van een voedingspomp. 1 Alleen een sonde met een enkele lumen kan zonder endoscoop ingebracht worden. Een sonde met meerdere lumen (maximaal 3) wordt altijd met een endoscoop ingebracht. 2 Mathus-Vliegen, E.H.M., Toedieningswegen en wijzen van enterale voeding op de intensive care. Richtlijn NVIC (externe link, richtlijnen) Vilans Achtergrondinformatie Voedingssonde via neus: 1 (van 2)

8 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 6 Jejunumsonde De reden waarom een jejunumsonde wordt ingebracht en de wijze waarop deze wordt ingebracht, zijn vergelijkbaar met die voor een duodenumsonde. Een jejunumsonde heeft het voordeel dat de kans op aspiratie van de voeding en verschuiving van de sonde door hoesten nog kleiner is (maar kan nog wel voorkomen). Krampen en diarree komen wel vaker voor bij toediening van voeding via een jejunumsonde. Een jejunumsonde wordt even als de duodenumsonde onder röntgendoorlichting of met behulp van de endoscoop ingebracht (in het ziekenhuis). Verschillende jejunumsondes: enkel lumen: uitstroompunt ligt in het jejunum; dubbel lumen (altijd met endoscoop ingebracht). Het voedingslumen ligt in het jejunum en het maaglumen in de maag om maaginhoud te draineren; drie lumen (altijd met endoscoop ingebracht). Het voedingslumen ligt in het jejunum, het maaglumen in de maag om maaginhoud te draineren en het derde lumen om de maag te beluchten. Vertering van (meestal speciaal samengestelde) sondevoeding kan ook via het jejunum plaatsvinden. Voor de toediening van de voeding wordt een voedingspomp gebruikt. Vilans Achtergrondinformatie Voedingssonde via neus: 2 (van 2)

9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 7 Inbrengen en controle ligging van een neus-maagsonde Het inbrengen van de sonde en controle van de ligging van de sonde vraagt veel aandacht. Er bestaat altijd een kans dat een sonde via de luchtwegen in de longen wordt geplaatst of door beweging of hoesten in de longen terecht komt. Door een verkeerd geplaatste sonde kan voeding in de longen komen (aspiratie van voeding) en daar luchtwegontstekingen veroorzaken. Hierdoor kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. Aandachtspunten bij het inbrengen zijn: bepalen van de juiste lengte van het in te brengen deel van de sonde; wijze van inbrengen: controle neusgaten positie van het hoofd nat maken van de sonde fixatie van de ingebrachte sonde; controle van de ligging van een (op)nieuw ingebrachte sonde; controle van de ligging van de sonde bij elke handeling aan de sonde. Naast bovengenoemde methodes blijft goede observatie na plaatsing en tijdens toediening van de voeding nodig. NEX Bepalen van de juiste lengte van de sonde 1 In de richtlijn van V&VN 2 worden twee methoden beschreven in volgorde van voorkeur: Voorkeursmethode: neem het uiteinde van de sonde en meet de lengte vanaf het puntje van de neuspunt via de oorlel naar het uiteinde van het borstbeen (NEX: nose-earlobe-xyphoïd). Lees vervolgens de daadwerkelijk in te brengen lengte van de neusmaagsonde af in de tabel (zie tabel Omrekentabel Volwassenen NEX) Tweede methode: neem de NEX: nose-earlobe-xyphoïd Noteer de benodigde lengte van de neusmaagsonde en markeer de lengte met een watervaste stift op de sonde. lengte sonde NEX lengte sonde NEX lengte sonde NEX lengte sonde NEX lengte sonde 40 45, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,9 Tabel: Omrekentabel volwassenen in (formule: (NEX x ) Let Wel deze beide methoden gelden alleen voor Volwassenen V&VN, Richtlijn neusmaagsonde inbrengen, nov. 2011: Nieuwe-richtlijn-voorneusmaagsondes (externe link naar de website VenVN). Vilans Achtergrondinformatie Inbrengen en controle ligging neus-maagsonde: 1 (van 3)

10 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 8 Controle neusgaten op doorgankelijkheid Laat de cliënt de neus snuiten; Laat de cliënt wisselend door het linker- en rechterneusgat uitademen om het neusgat met de beste doorgankelijkheid te selecteren; Controleer de doorgankelijkheid van de neus eventueel ook met een lampje. Positie van het hoofd bij het inbrengen van de maagsonde Laat de cliënt het hoofd iets naar achteren buigen, zo wordt de maagsonde over de neusbodem ingebracht. Houd als zorgverlener een hand tegen het voorhoofd van de cliënt. Breng de sonde in tot aan de keelholte. Als de sonde in de keelholte ligt moet de cliënt het hoofd naar voren buigen. Het strottenklepje sluit op deze manier de luchtpijp af. Een natte sonde glijdt gemakkelijker naar binnen 3. Soms verdient het gebruik van een glijmiddel de voorkeur. Alvorens de sonde in te brengen wordt deze met kraanwater natgemaakt Instructie aan de cliënt bij opschuiven maagsonde Vraag de cliënt die bij bewustzijn is om slikbewegingen te maken en schuif de sonde bij elke slikbeweging een stukje op. Controleer tussendoor of de sonde niet opkrult in de mondholte. Fixeren van de sonde Markeer de sonde altijd met een watervaste markeerstift (als er geen maatverdeling op de sonde is aangebracht) of met een stukje pleister. Zo is gemakkelijk te zien of de sonde is verschoven. Als de sonde is ingebracht, dient deze goed te worden gefixeerd. Verder moet bewegen van de sonde zo veel mogelijk worden voorkomen. Fixeer de maagsonde met een pleister op het voorhoofd of de wang. Gebruik eventueel een speciaal fixatiepleister voor sondes. En stuk hydrocolloïd kan de huid beschermen. Fixeer de sonde op ongeveer van de neus aan de kleding met een pleister of veiligheidsspeld. Controleer na de fixatie of de sonde niet verschuift bij slikken of draaibewegingen. Controle van de positie van de (op)nieuw ingebrachte maagsonde De landelijke Richtlijn Neusmaagsonde 4 geeft aan dat alleen het meten van de zuurgraad en het nemen van een röntgenfoto 5 betrouwbare methodes zijn als controle van de ligging van een (op)nieuw ingebrachte sonde 6. Deze methode is ook in de protocollen voor Inbrengen Maagsonde opgenomen. 3 In het verleden werd wel geadviseerd om voor inbrengen de sonde in de koelkast te leggen. Bij de huidige generatie sondes is dit niet meer nodig. 4 Richtlijn Neusmaagsonde van V&VN (nov. 2011) 5 Röntgenfoto is de meest betrouwbare methode, maar als regelmatige controle en buiten het ziekenhuis niet haalbaar 6 Luchtinsufflatie, het inspuiten van lucht en het luisteren met een stethoscoop naar een borrelend geluid is geen betrouwbare methode. De sonde kan ook diep in de longen zijn geplaatst. Vilans Achtergrondinformatie Inbrengen en controle ligging neus-maagsonde: 2 (van 3)

11 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 9 Controle van de positie van de maagsonde bij elke handeling Voordat er voeding of medicijnen worden toegediend, is het belangrijk na te gaan of de sonde niet is verschoven. Vooral bij cliënten die een verminderd bewustzijn hebben en niet goed op prikkels reageren moet hiervoor extra aandacht zijn. Maar ook bij cliënt met een normale bewustzijn is extra aandacht nodig: nadat cliënt erg hoestte; na heftige bewegingen van de cliënt; bij verschijnselen zoals benauwdheid, blauwverkleuring van de huid, hoesten, zweten, angst. Wanneer de ligging van een (op)nieuw ingebrachte sonde met behulp van de ph-indicator is gecontroleerd is bij volgende handelingen aan de neus-maagsonde een visuele controle (= nagaan of je kunt zien of de sonde is verschoven) voldoende. Handelingen die vragen om de ligging te controleren zijn: aanhangen van nieuwe voeding; toedienen van voeding; toedienen van medicijnen; Voer de visuele controle, dus zorgvuldig nagaan of je kunt zien of een sonde is verschoven, als volgt uit: contoleer of de maagsonde nog gefixeerd is. Is de pleister nog vastgeplakt of hangt de sonde er losjes bij? controleer de ligging van de maagsonde aan de hand van het (aangebrachte) markeringspunt op de sonde. Is de plaats van het markeringspunt ten opzichte van de neus nog dezelfde? inspecteer indien mogelijk de mondholte en keelholte. Ligt de sonde zichtbaar in de mond- en keelholte en ligt de sonde niet opgekruld? Problemen bij inbrengen door vergroeiingen Bij cliënten met in- of uitwendige vergroeiingen of (verdenking van) tumoren in keelholte, slokdarm, maag of omliggende organen, bestaat een kans op letsel en/of bloedingen bij het inbrengen. Het is daarom van belang om altijd goed na te gaan of een cliënt bekend is met een vergroeiing of aandoening in het gebied van slokdarm of maag. Informatie hierover wordt vastgelegd in het zorgdossier van de cliënt (en wordt door arts verstrekt in de opdracht tot voorbehouden handeling). Mocht de cliënt bekend zijn met een vergroeiing dan wordt met de behandelend arts overlegd: welke problemen verwacht kunnen worden en hoe te handelen bij die problemen; of een neus-/maagsonde ingebracht kan worden; wie de sonde inbrengt. Bron V&VN. Richtlijn Neusmaagsonde, Nieuwe-richtlijn-voor-neusmaagsondes (externe link) Werkgroep Infectie Preventie. Sondevoeding. Ziekenhuizen. Sept 2007 ( jan 09) Werkgroep Infectie Preventie. Sondevoeding. Verpleeghuis-, woon- en thuiszorg. September 2004 ( externe link, okt. 2004). Maagsonde: weg stethoscoop, welkom ph-strip. B. Kluijver. Nursing februari 2009: Vilans Achtergrondinformatie Inbrengen en controle ligging neus-maagsonde: 3 (van 3)

12 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 10 Inbrengen en controle ligging van een neus-maagsonde bij kinderen Het inbrengen van een neus-maagsonde is een ingrijpende gebeurtenis, zorg voor goede begeleiding. Onderstaande is van belang 1. Ga na of kind bekend is met aandoeningen of vergroeiingen. Bij kinderen met in- of uitwendige vergroeiingen in keelholte, slokdarm, maag of omliggende organen, bestaat een kans op letsel en/of bloedingen bij het inbrengen van de neusmaagsonde. Het is daarom van belang om altijd goed na te gaan of een kind bekend is met een vergroeiing of aandoening in het gebied van slokdarm of maag. Informatie hierover wordt vastgelegd in het zorgdossier (en wordt door arts verstrekt in de opdracht tot voorbehouden handeling). Mocht het kind bekend zijn met een vergroeiing dan wordt met de behandelend arts overlegd: welke problemen verwacht kunnen worden en hoe te handelen bij die problemen; of een neus-/maagsonde ingebracht kan worden; wie de sonde inbrengt. Het verdient aanbeveling om de eerste keer de sonde in aanwezigheid van de arts in te brengen om op basis van die ervaring verdere afspraken te maken. Bepaal voor het inbrengen de juiste lengte van de sonde. In de richtlijn van V&VN 2 worden twee methoden beschreven in volgorde van voorkeur: Voorkeursmethode: Bepaal de lichaamslengte. Lees de daadwerkelijke in te brengen lengte van de maagsonde af in de onderstaande omrekentabellen naar leeftijd en lengte. Tweede methode: Neem het uiteinde van de sonde en meet de lengte vanaf het puntje van de neus via de oorlel naar halverwege de afstand tussen het uiteinde van het borstbeen en de navel (NEM: nose-earlobe-mid xyphoïd/umbilicus). NB gebruik bij pasgeborenen (< 2 weken) en kinderen < 46 áltijd de tweede methode (de NEM-methode) Noteer de benodigde lengte van de neusmaagsonde en markeer de lengte met een watervaste stift op de sonde of stukje pleister (wanneer er geen centimeteraanduiding op de sonde is aangegeven). Lengte kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde 46 26, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,3 Tabel: Omrekentabel: Kinderen leeftijd 2 jr + 4 mnd 1 2 Uit: Richtlijn Neusmaagsonde V&VN, november Nieuwe-richtlijn-voorneusmaagsondes (externe link naar de VenVN) V&VN, Richtlijn neusmaagsonde inbrengen, november Vilans Achtergrondinformatie Inbrengen en controle ligging neus-maagsonde bij kinderen: 1 (van 5)

13 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 11 Lengte kind lengte sonde Lengte Kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde 71 35, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,6 Tabel: Omrekentabel: Kinderen 2 jr + 4 mnd < leeftijd 8 jr + 4 mnd Lengte kind lengte sonde Lengte Kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,9 Tabel: Omrekentabel (in ) kinderen 8 jr + 4mnd < leeftijd 10 jr + 1 mnd Vilans Achtergrondinformatie Inbrengen en controle ligging neus-maagsonde bij kinderen: 2 (van 5)

14 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 12 Lengte kind lengte sonde Lengte Kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde Lengte kind lengte sonde , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,0 Tabel: Omrekentabel (in ) kinderen leeftijd > 10 jr + 1 mnd Controle neusgaten op doorgankelijkheid: Laat het kind de neus snuiten; Laat het kind wisselend door het linker- en rechterneusgat uitademen om het neusgat met de beste doorgankelijkheid te selecteren; Controleer de doorgankelijkheid van de neus eventueel ook met een lampje. Overweeg bij baby s het toedienen van sucrose 24 % op de tong/ in de wangzak direct voorafgaand aan het inbrengen van de sonde (0,5 ml voor kinderen < 1500 gram; 1 ml voor kinderen 1500 gram). Bevochtig de sonde met kraanwater om het inbrengen te vergemakkelijken 3. Gebruik voor prematuren steriel water. Positie van het kind bij het inbrengen van de maagsonde: Plaats het kind in een halfzittende houding (gebruik bij kleine kinderen een wandelwagen of kinderzitje) met het hoofd licht naar voren gebogen. Vraag hulp om het kind te ondersteunen. Slikken tijdens het opschuiven maagsonde (tijdens slikken wordt de luchtpijp afgesloten): Vraag het kind indien mogelijk om slikbeweging te maken (eventueel door het slikken van water, indien toegestaan). Laat kleine kinderen zuigen op een speentje of blaas het kind zachtjes in het gezicht. Schuif de sonde bij elke slikbeweging een stukje op, tot de vastgestelde lengte is bereikt. Controleer tussendoor of de sonde niet opkrult in de mondholte. 3 In het verleden werd wel geadviseerd om voor inbrengen de sonde in de koelkast te leggen. Bij de huidige generatie sondes is dit niet meer nodig. Vilans Achtergrondinformatie Inbrengen en controle ligging neus-maagsonde bij kinderen: 3 (van 5)

15 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 13 Fixeer de sonde, let op dat er geen huidbeschadiging door pleister(s) en/of decubitus aan de neusvleugel ten gevolge van druk door de sonde kan optreden (overweeg een hydrocolloïd plak ter bescherming van de huid). Fixeer bij neonaten de sonde altijd op de wang in verband met grote kans op schade aan de neus. Gebruik eventueel een speciale fixatiepleister. Bevestig de sonde ook met een pleister aan de kleding op circa Zorg ervoor dat de sonde mee kan bewegen met slik-en draaibewegingen. Controle van de positie van de ingebrachte maagsonde door ph-meting en beoordeling aspiraat. direct na het inbrengen van de neusmaagsonde; bij aanwijziging van verschuiving van de neusmaagsonde (dislocatie) - bij afwijkingen ten aanzien van het markeringspunt op de sonde (aantal ). Controleer het markeringspunt op de sonde bij elke handeling aan de sonde en bijvoorbeeld na hoesten, niezen of braken; - bij klinische verschijnselen (benauwdheid, blauwverkleuring van de huid, hoesten, pijn, ernstig ongemak, zweten, angst). Let Op: klinische verschijnselen zijn niet altijd (goed) zichtbaar en observatie hierop biedt geen 100% zekerheid. Wees extra voorzichtig bij kinderen die zelf geen klachten aan kunnen geven. Overleg zo nodig met de aanvragend arts een röntgenfoto te laten maken. NB. Auscultatie is geen betrouwbare methode om de ligging van de sonde te bepalen! Controle van de positie van de ingebrachte maagsonde door middel van visuele inspectie Voer bij elke handeling aan de neusmaagsonde (bijvoorbeeld aanhangen nieuwe voeding, toedienen van medicijnen enzovoort) een visuele inspectie uit: - Controleer de fixatie van de pleister; fixeert de pleister inderdaad de sonde (hangt de sonde er niet los bij?); - Controleer het vastgestelde markeringspunt op de sonde dat de juiste ingebrachte lengte aangeeft. - Inspecteer, indien mogelijk, de mond-/keelholte; ligt de sonde zichtbaar in de keel en niet opgekruld? Vilans Achtergrondinformatie Inbrengen en controle ligging neus-maagsonde bij kinderen: 4 (van 5)

16 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 14 Controle ligging van sonde met ph-indicator Het opzuigen van maaginhoud en het meten van de ph (zuurgraad) is een goede methode om onderscheid te kunnen maken tussen vocht (aspiraat) uit de luchtwegen en uit de maag 1. De ph waarde wordt bepaald door het opzuigen van maagsap en een ph-indicator. Gebruik een ph-indicator met een indeling tussen met tussen stappen van minimaal 0,5. Raadpleeg voor de werkwijze altijd de gebruiksaanwijzing van de ph-indicator. Werkwijze Spuit de neusmaagsonde door met 5-10 ml lucht. Het inspuiten van lucht kan de sonde vrij maken van voeding, water of medicatie. Bovendien kan het ervoor zorgen dat de sonde vrij van de maagwand komt te liggen. Gebruik voor het inspuiten van lucht een spuit van 50 ml. Het gebruik van grote spuiten geeft minder druk, dan wel zuigkracht. Door de hogere zuigkracht van kleine spuiten kan schade aan het maagslijmvlies ontstaan. Zuig een paar druppels maagsap op (0,5 ml 1 ml is voldoende om de ph te bepalen). Inspecteer het aspiraat aan de hand van onderstaande tabel. Herkomst aspiraat Maag Darm Luchtwegen Pleuraholte (na perforatie) Tabel uit richtlijn neusmaagsonde van V&VN Kenmerken Helder of troebel, half verteerde voeding met krullend aspect, kleurloos, wit (melkachtig) of gebroken wit, lichtbruin, grasgroen, bloederig of donkerbruin (bloed/maagsap) Helder geel, donkergroen of kleurloos Dik-vloeibaar, sputum bevattend, gebroken wit Sereus lichtgeel, eventueelmet bloed gemengd Als het opzuigen van maagsap niet lukt; draai de cliënt op een zij zodat de tip van de sonde alsnog in het maagsap terecht komt. Nogmaals inspuiten van lucht (5-10 ml) met behulp van een 50 ml spuit kan de tip van de voedingssonde losmaken van de maagwand waardoor alsnog maagsap kan worden opgezogen. Breng de neusmaagsonde wat verder in (5 tot maximaal 10 ) in of trek de neusmaagsonde wat terug (tot maximaal 10 ) en trek opnieuw maagsap op. Het verder opvoeren van de maagsonde kan er voor zorgen dat de tip van de sonde alsnog in het maagsap komt te liggen. Lukt het alsnog niet, herstel de oorspronkelijke positie van de sonde. Overleg met de arts. Overleg met de arts. Een röntgencontrolefoto is de gouden standaard voor het bepalen van de juiste ligging van de sonde. Dit is echter niet altijd mogelijk. 1 Richtlijn Neusmaagsonde V&VN, november Nieuwe-richtlijn-voor-neusmaagsondes (externe link naar de VenVN) Vilans Achtergrondinformatie Controle ligging van de sonde met een ph-indicator : 1 (van 2)

17 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 15 Bepaling van de zuurgraad Hang de ph-indicator in het maagsap gedurende 1-30 seconden (volgens gebruiksaanwijzing) tot de strip verkleurt en lees af volgens gebruiksaanwijzing. Voorzichtigheid bij de beoordeling van de zuurgraad is geboden. Als de ph-waarde lager is dan of gelijk is aan 5,5 ( 5,5), mag men aannemen dat de sonde in de maag ligt, ongeacht het gebruik van zuurremmers. 5.5 wordt daarom het afknappunt genoemd. Wanneer de waarde kleiner dan of gelijk is aan 5.5 kan de voeding (her)starten. Is de waarde hoger dan 5.5 start de voeding niet, maar herhaal de meting nog eens na minuten. Mocht de waarde dan nog hoger dan 5.5 zijn: overleg met de arts. Deze zal dan overwegen om de neusmaagsonde te verwijderen en/of een nieuwe in te brengen. Vilans Achtergrondinformatie Controle ligging van de sonde met een ph-indicator : 2 (van 2)

18 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 16 Controle ligging van neus-maagsonde met ph-indicator bij kinderen Het opzuigen van maaginhoud en het meten van de ph (zuurgraad) is een goede methode om onderscheid te kunnen maken tussen vocht (aspiraat) uit de luchtwegen en uit de maag 1. De ph waarde wordt bepaald door het opzuigen van maagsap en een ph-indicator. Gebruik een ph-indicator met een indeling tussen met tussen stappen van minimaal 0,5. Raadpleeg voor de werkwijze altijd de gebruiksaanwijzing van de ph-indicator. Ga met arts na of het opzuigen van maagsap ook nadelige gevolgen voor het kind kan hebben. Werkwijze Spuit de neusmaagsonde door met 2-5 ml lucht. Het inspuiten van lucht kan de sonde vrij maken van voeding, water of medicatie. Bovendien kan het ervoor zorgen dat de sonde vrij van de maagwand komt te liggen. Gebruik voor het inspuiten van lucht een spuit van 5-50 ml. Het gebruik van grote spuiten geeft minder druk, dan wel zuigkracht. Door de hogere zuigkracht van kleine spuiten kan schade aan het maagslijmvlies ontstaan. Zuig een paar druppels maagsap op (0,5 ml 1 ml is voldoende om de ph te bepalen). Inspecteer het aspiraat aan de hand van onderstaande tabel. Herkomst aspiraat Maag Darm Luchtwegen Pleuraholte (na perforatie) Tabel uit richtlijn neusmaagsonde van V&VN Kenmerken Helder of troebel, half verteerde voeding met krullend aspect, kleurloos, wit (melkachtig) of gebroken wit, lichtbruin, grasgroen, bloederig of donkerbruin (bloed/maagsap) Helder geel, donkergroen of kleurloos Dik-vloeibaar, sputum bevattend, gebroken wit Sereus lichtgeel, eventueelmet bloed gemengd Als het opzuigen van maagsap niet lukt: zorg dat het kind op de andere zij gaat liggen wacht minuten; trek enkele druppels maagsap op. Indien nog steeds geen maagsap wordt verkregen: Breng de sond 5 10 % van de ingebrachte lengte verder in Of trek terug; Trek maagsap op. Indien helemaal geen maagsap kan worden verkregen: Vraag om advies van de arts. Deze overweegt, afhankelijk van de situatie van het kind om de sonde te verwijderen en een nieuwe in te brengen of om een röntgenfoto te laten maken. Bepaling van de zuurgraad Hang de ph-indicator in het maagsap gedurende 1-30 seconden (volgens gebruiksaanwijzing) tot de strip verkleurt en lees af volgens gebruiksaanwijzing. 1 Richtlijn Neusmaagsonde V&VN, november Nieuwe-richtlijn-voor-neusmaagsondes (externe link naar de VenVN) Vilans Achtergrondinformatie Controle ligging sonde met ph-indicator bij kinderen: 1 (van 2)

19 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 17 Voorzichtigheid bij de beoordeling van de zuurgraad is geboden. Als de ph-waarde lager is dan of gelijk is aan 5,5 ( 5,5), ligt de sonde met zeer grote waarschijnlijkheid in de maag. Zuurremmers hebben geen effect op de accuraatheid van dit afkappunt. Bij hevel: wanneer de ph > 5.5 wacht tot circa 10 minuten na het inbrengen van de sonde en doe een nieuwe ph-meting. Is de ph > 5.5: start nog niet met voeden en herhaal de ph-meting na minuten. Indien de ph weer > 5.5: vraag advies aan arts. Deze overweegt, afhankelijk van de situatie van het kind, om de sonde te verwijderen en een nieuwe neusmaagsonde in te brengen of om een röntgenfoto te laten maken. Vilans Achtergrondinformatie Controle ligging sonde met ph-indicator bij kinderen: 2 (van 2)

20 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 18 Toedienen van voeding via een sonde Continu, intermitterend of per bolus Sondevoeding kan continu, intermitterend of per bolus worden toegediend: Continu Onder continu wordt verstaan dat de cliënt ononderbroken 24 uur per dag druppelsgewijs sondevoeding krijgt (met behulp van een voedingspomp). Intermitterend Bij intermitterend voeden krijgt de cliënt een deel van een etmaal sondevoeding die continu druppelsgewijs wordt gegeven (bijvoorbeeld s nachts). Bolus Per bolus voeden betekent het toedienen van sondevoeding in porties, meestal via een spuit (of trechter). Bij een duodenumsonde of jejunumsonde wordt sondevoeding niet in porties toegediend (via spuit of trechter), maar continu. Dit is vanwege de afwezigheid van een reservoirfunctie in het duodenum en jejunum. Hygiëne en veiligheid bij toedienen voeding Voor het inbrengen van de sonde, het aanbrengen van de voedingsslang of het aanhangen of toedienen van de voeding worden de handen gewassen of ingewreven met handalcohol. Het is niet nodig om handschoenen te dragen. Controleer voor elke voeding of de sonde niet verschoven is, door controle van de (aangebrachte) markering, de fixatie. Manipuleer zo weinig mogelijk met de sonde. Gebruik bij een sonde met meerdere lumen de voedingslume voor het toedienen van de voeding. Controleer zonodig via het tweede (maag)lumen de maaginhoud/maagretentie. Dien voeding binnen 24 uur toe. Dit betekent dat een fles of zak met voeding niet langer dan 24 uur mag aanhangen. Vervang de voedingsslang (tussen fles en sonde) na maximaal 96 uur, wanneer de sondevoeding continu wordt toegediend. Nb. In ziekenhuizen moet de voedingsslang elke 24 uur worden vervangen. Sluit de voedingssonde (de voedingslume) bij bolustoediening na elke toediening af met een schoon dopje. Gebruik een dopje maximaal 24 uur. Maak de voedingspomp dagelijks en na morsen huishoudelijk schoon. Vilans Achtergrondinformatie Toedienen van voeding via een sonde: 1 (van 2)

21 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 19 Doorspoelen van de sonde Een sonde kan gemakkelijk dichtslibben. Spoel de sonde door om dit tegen te gaan: na elke voeding na toediening van medicijnen, 4 6 x daags 1 De sonde wordt doorgespoeld met een spuit met ml lauwwarm kraanwater (een duodenumsonde en jejunumsonde met 20 ml lauwwarm kraanwater). De spuit die hiervoor wordt gebruikt mag binnen maximaal 24 uur worden hergebruikt, mits stamper en huls, los van elkaar, worden gereinigd en droog bewaard, bijvoorbeeld op een droge en schone doek. Bron Werkgroep Infectie Preventie. Sondevoeding. Ziekenhuizen. Sept 2007 ( jan 2009) Werkgroep Infectie Preventie. Sondevoeding. Verpleeghuis-, woon- en thuiszorg. September 2004 ( jan 2009). 1 V&VN, Richtlijn neusmaagsonde inbrengen, nov. 2011: Nieuwe-richtlijn-voor-neusmaagsondes (externe link naar de website VenVN) Vilans Achtergrondinformatie Toedienen van voeding via een sonde: 2 (van 2)

22 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 20 Toedienen van medicijnen via de sonde Het toedienen van medicijnen aan cliënten die hun voeding via een sonde toegediend krijgen, blijkt in de praktijk nogal eens op problemen te stuiten. Zie stappenplan op volgende pagina voor juiste werkwijze. Inwerking van medicijn op voeding en omgekeerd Bij het toedienen van medicijnen via de sonde dient men in eerste plaats na te gaan of het materiaal van de sonde tegen het desbetreffende medicijn bestand is en omgekeerd. Het toevoegen van medicijnen mag uitsluitend na overleg met een apotheker 1. Verpulveren Verder wordt nogal eens geprobeerd de tabletten en capsules te verpulveren zodat ze opgelost in een beetje water via de sonde kunnen worden toegediend. Deze methode om medicijnen toe te dienen mag alleen uitgevoerd wanneer de apotheker geen andere oplossing heeft. Vloeibare vorm Het verdient aanbeveling om alleen medicijnen die in vloeibare vorm beschikbaar zijn toe te dienen via een sonde. Veel medicijnen zijn in vloeibare vorm voor enterale toepassing te verkrijgen. Deze vloeibare medicijnen kunnen op een eenvoudige wijze en in een nauwkeurige dosering met behulp van een injectiespuit (eventueel met behulp van een voedingsconnector) in de sonde worden gespoten. Mengen met water Meng geen medicijnen met sondevoeding (alleen met water). Mengen kan het therapeutisch effect van het medicijn en de voedingsemulsie verstoren, waardoor deze het uiterlijk van zure melk kan krijgen. Meerdere medicijnen Indien meerdere medicijnen worden gebruikt, dien dan elk medicijn afzonderlijk toe en spoel de sonde met ten minste 5 ml water na ieder toegediend medicijn. Meng geen medicijnen met elkaar vóór het toedienen. Medicijnen kunnen invloed op elkaar uitoefenen en de werkzaamheid kan daardoor beïnvloed worden. Voor en na de toediening van het medicijn moet de sonde altijd worden doorgespoten met lauw water. Geen vloeibare vorm Wanneer geen vloeibare vorm van het medicijn te verkrijgen is en toch een tablet en/of capsule moet worden toegediend, dient op de volgende wijze te worden gehandeld: verwijder de zuiger van een 50 ml spuit (bij kinderen afhankelijk van afgesproken hoeveelheid toe te dienen vloeistof); doe de tablet of capsule-inhoud in de spuit; plaats de zuiger in de spuit; trek ongeveer ml lauw water op en doe een afsluitdopje op de spuit (bij kinderen afgesproken hoeveelheid en bij prematuren steriel water gebruiken); doe het dopje op de conus van de spuit; schud de spuit met inhoud goed; dien de inhoud toe als de tablet uiteengevallen is of als de capsule-inhoud opgelost is, via medicatiepoort of rechtstreeks in de sonde. NB. Tabletten of capsules met een vertraagde afgifte (over het algemeen de medicijnen met de toevoeging - Retard) en tabletten en capsules met niveau-2-stoffen (zoals cytostatica, te herkennen aan de oranje niveau-2-sticker) mogen niet worden verpulverd. 1 Werkgroep Infectie Preventie. Sondevoeding. Verpleeghuis-, woon- en thuiszorg. September ( externe link, okt. 2004). Vilans Achtergrondinformatie Toedienen van medicijnen via de sonde: 1 (van 3)

23 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 21 Stappenplan toediening medicijnen via de sonde 1 Doorloop voor toediening van medicijnen bij cliënen met een sonde de volgende stappen: arts of verpleegkundige brengt apotheker op de hoogte dat de cliënt een neusmaagsonde heeft. Het is voor apotheker van belang om het materiaal van de sonde te kennen (in verband met eventuele interactie van medicatie met materiaal van de sonde); indien slikken langs de sonde mogelijk is Ga na of en welke medicijnen langs de sonde geslikt kunnen worden (kleine tabletten kunnen meestal in zijn geheel worden doorgeslikt, grotere tabletten kunnen vooraf in kleinere stukken worden gebroken. Als slikken mogelijk is kan ook medicatie worden gebruikt, die snel uiteenvalt op de tong (smelt) en daardoor makkelijk in te nemen is met speeksel (= orodispergeerbare toedieningsvorm); indien slikken langs de sonde niet mogelijk is Ga na wat wel mogelijk is: arts gaat na of de medicatie gestopt kan worden; apotheker gaat na of andere toedieningsweg mogelijk is (onder de tong, parenteraal, rectaal of transdermaal); als andere toedieningsweg niet mogelijk is, gaat apotheker in overleg met arts na of er een ander medicijn is dat wel toegediend kan worden via een andere toedieningsweg; indien medicijn toch via maag-darmkanaal toegediend moet worden: apotheker gaat na of de werking van het medicijn wordt beïnvloed door toediening via een neusmaagsonde; vloeibare vorm van het medicijn heeft de voorkeur; toedienen van medicijn in vloeibare vorm: apotheker gaat na of er een vloeibare vorm is voor oraal gebruik apotheker gaat na of een parenterale vorm geschikt is voor gebruik via het maagdarmkanaal. Indien een injectievloeistof kan worden gebruikt brengt de apotheek, om verwarring te voorkomen, de injectievloeistof over in een fles, voorzien van een doseerdop en spuit met luer aansluiting. Gebruik bij glazen ampullen die gebroken moeten worden een glasfilternaald om de oplossing uit de ampul te halen; indien een vaste vorm (meestal tablet of capsule) gebruikt moet worden: gebruik geen geneesmiddelen die via het slijmvlies in de mond worden geabsorbeerd, tenzij ze ook in de maag wordt geabsorbeerd; gebruik geen tabletten met gereguleerde of verlengde afgifte of medicijnen die is voorzien van een (maagsapresistente) coating, tenzij de fabrikant aangeeft dat het medicijn geschikt is om toe te dienen via de sonde; er zijn, afhankelijk van toedieningsvorm, verschillende methoden om vaste medicijnen voor toediening gereed te maken via een sonde. Eerste voorkeur is het uiteen laten vallen van de medicijnen in een spuit. Tweede voorkeur is het fijnmaken van de medicijnen in een tablettenvermaler; toediening van de medicijnen elk medicijn moet apart gereed gemaakt worden voor de toediening, tenzij de cliënt een vochtbeperking heeft én is onderzocht dat de combinatie van meerdere medicijnen tegelijk niet tot onverenigbaarheid leidt. Wanneer er sprake is van veel verschillende soorten medicijnen die op één moment toegediend moeten worden, overleg dan met de apotheker over andere toedieningswijzen/de verenigbaarheid van verschillende soorten tegelijkertijd. NB. Voeg geen medicijnen toe aan sondevoeding. 1 Uit: V&VN, Richtlijn neusmaagsonde inbrengen, nov. 2011: Nieuwe-richtlijn-voorneusmaagsondes (externe link naar de website VenVN) Vilans Achtergrondinformatie Toedienen van medicijnen via de sonde: 2 (van 3)

24 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 22 Toedienen nexium via de sonde Zie voor het toedienen van nexium via de sonde de instructie van de fabrikant: toedienen nexium. Bronnen V&VN, Richtlijn neusmaagsonde inbrengen, nov. 2011: Nieuwe-richtlijn-voorneusmaagsondes (externe link naar de website VenVN) Egberts ACG dr. Sondevoeding en geneesmiddelen. Zoetermeer: Nutricia, 2000 Vilans Achtergrondinformatie Toedienen van medicijnen via de sonde: 3 (van 3)

25 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 23 Druppelsnelheid sondevoeding Berekening aantal druppels per minuut Uitleg over de wijze waarop de juiste hoeveelheid sondevoeding kan worden berekend die per minuut via een druppelsysteem wordt toegediend. Afhankelijk van de viscositeit van de sondevoeding bevat een milliliter 16 tot 20 druppels (water bevat 20 druppels per ml). Door dit getal, vermenigvuldigd met het beschikbare aantal milliliters, te delen door het beschikbare aantal minuten verkrijgt men de druppelsnelheid per minuut. Formule: aantal milliliter per 24 uur x druppels per milliliter = aantal druppels per minuut 1440 (= aantal minuten per 24 uur) Berekening hoeveelheid per uur en per minuut Formule: totale hoeveelheid milliliter sondevoeding x druppels per milliliter = aantal druppels per minuut totaal aantal uren dat sondevoeding gegeven wordt x 60 min Stapsgewijs ziet dat er als volgt uit: Totale hoeveelheid milliliter sondevoeding vermenigvuldigen met het aantal druppels per milliliter geeft het aantal druppels dat gegeven moet worden. Het aantal druppels dat gegeven moet worden delen door het aantal uren waarin het gegeven moet worden geeft het aantal druppels per uur. Het aantal druppels per uur delen door 60 minuten geeft het aantal druppels per minuut. Voorbeeld 1 Een cliënt moet 2 liter sondevoeding per 24 uur krijgen. Wat moet de druppelsnelheid zijn? 2 liter = 2000 milliliter 1 ml = (in dit voorbeeld) 20 druppels 2000 milliliter x 20 druppels = druppels druppels delen door 24 uur = 1666 druppels per uur 1666 druppels delen door 60 minuten = 28 druppels per minuut Voorbeeld 2 Een cliënt moet 1 liter sondevoeding in 8 uur krijgen (alleen s nachts). 1 liter is 1000 ml 1 ml = (in dit voorbeeld) 16 druppels 1000 ml x 16 druppels is druppels druppels delen door 8 uur = druppels per uur druppels delen door 60 minuten = 33 druppels per minuut Vilans Achtergrondinformatie Druppelsnelheid sondevoeding: 1 (van 2)

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Sondevoeding

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Sondevoeding Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding Inhoudsopgave Sondevoeding, wat is het

Nadere informatie

Praktijkkaart Richtlijn Neusmaagsonde Kinderen (tot 180 cm)

Praktijkkaart Richtlijn Neusmaagsonde Kinderen (tot 180 cm) Praktijkkaart Richtlijn Neusmaag Kinderen (tot 180 cm) METHODE INBRENGEN NEUSMAAGSONDE STAP 1, tref de benodigde voorbereidingen: Overleg, indien mogelijk, vóór het inbrengen met kind/ ouders/ vertegenwoordiger(s),

Nadere informatie

Praktijkkaart Richtlijn Neusmaagsonde

Praktijkkaart Richtlijn Neusmaagsonde Praktijkkaart Richtlijn Neusmaag Volwassenen METHODE INBRENGEN NEUSMAAGSONDE STAP 1, tref de benodigde voorbereidingen: Overleg vóór het inbrengen met de zorgvrager/ diens vertegenwoordiger(s), leg uit

Nadere informatie

METHODE INBRENGEN NEUS-MAAGSONDE

METHODE INBRENGEN NEUS-MAAGSONDE Praktijkkaart Neus-maagsonde bij kinderen Kinderen (tot 180 cm) METHODE INBRENGEN NEUS-MAAGSONDE STAP 1, tref de benodigde voorbereidingen Overleg, indien mogelijk, vóór het inbrengen met kind/ ouders/

Nadere informatie

Praktijkkaart Neus-maagsonde bij volwassenen

Praktijkkaart Neus-maagsonde bij volwassenen Praktijkkaart Neus-maagsonde bij volwassenen METHODE INBRENGEN NEUS-MAAGSONDE STAP 1, VOORBEREIDING Bespreek voor het inbrengen met de zorgvrager/diens vertegenwoordiger hoe de handeling uitgevoerd zal

Nadere informatie

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Sondevoeding

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Sondevoeding Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding Inhoudsopgave Sondevoeding, wat is het

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 1 Inhoudsopgave Sondevoeding, wat is

Nadere informatie

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Sondevoeding

Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen. Hoofdstuk Sondevoeding Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding Inhoudsopgave Sondevoeding, wat is het

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Sondevoeding

Ziekenhuizen. Sondevoeding Ziekenhuizen Sondevoeding Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: september 2007 Revisie: september 2012 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 1 Inhoudsopgave Sondevoeding, wat is

Nadere informatie

Inbrengen van een maagsonde bij uw kind

Inbrengen van een maagsonde bij uw kind Sophia Kinderziekenhuis Inbrengen van een maag bij uw U heeft van de behandelend arts gehoord dat uw met voeding naar huis gaat en u heeft het stappenplan voor het geven van voeding goed afgerond. U heeft

Nadere informatie

Kinderen met sondevoeding

Kinderen met sondevoeding Kinderen met sondevoeding Informatie voor ouders in de thuissituatie In overleg met de behandelend arts is besloten dat uw kind sondevoeding krijgt. In dit informatieblad staat beschreven wat sondevoeding

Nadere informatie

Geven van sondevoeding

Geven van sondevoeding Geven van sondevoeding In de thuissituatie Patiëntgegevens Sticker met patiëntgegevens Behandelend arts Lichaamslengte patiënt Sonde Soort: CH: Afgemeten lengte sonde: Bij twijfel / problemen contact opnemen

Nadere informatie

Doel Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG-katheter.

Doel Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG-katheter. Documentgebied: Werkinstructies Intensive Care Autorisator: Hoeven, JG van der Document: 048227 versie 1 Auteur: Kuyk, Geerke van Status: Eindbeoordeling Titel: Maagretentie, bepaling van bij kinderen

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Kindergeneeskunde. Via neus-maagsonde. Inleiding. Sondevoeding. Toediening

Sondevoeding thuis. Kindergeneeskunde. Via neus-maagsonde. Inleiding. Sondevoeding. Toediening Kindergeneeskunde Sondevoeding thuis Via neus-maagsonde Inleiding U heeft van uw behandelend arts gehoord dat uw kind met sondevoeding naar huis gaat. In deze folder vindt u algemene informatie over wat

Nadere informatie

Geven van sondevoeding aan uw kind thuis

Geven van sondevoeding aan uw kind thuis Sophia Kinderziekenhuis Geven van sondevoeding aan uw kind thuis U heeft van de behandelend arts gehoord dat uw kind met sondevoeding naar huis gaat. In deze folder leest u wat sondevoeding is en hoe u

Nadere informatie

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter.

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. Doel Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. Toepassingsgebied Geïntubeerde volwassen IC-patiënten Indicatie Bij elke geïntubeerde volwassen IC- patiënten

Nadere informatie

Document ID 048225. Versie 1. Titel Maagsonde bij kinderen, het inbrengen van. Status Eindbeoordeling. Autorisator Hoeven, JG van der

Document ID 048225. Versie 1. Titel Maagsonde bij kinderen, het inbrengen van. Status Eindbeoordeling. Autorisator Hoeven, JG van der Documentgebied: Werkinstructies Intensive Care Autorisator: Hoeven, JG van der Document: 048225 versie 1 Auteur: Kuyk, Geerke van Status: Eindbeoordeling Titel: Maagsonde bij kinderen, het inbrengen van

Nadere informatie

# Doel* # Toepassingsgebied. # Indicatie. # Definities # Aard handeling # Materiaal* Contra-indicaties

# Doel* # Toepassingsgebied. # Indicatie. # Definities # Aard handeling # Materiaal* Contra-indicaties # Doel* Het bepalen van maagretentie. Het hevelen van maaginhoud, dmv Continue of intermitterende maag zuigdrainage. Het spoelen van de maag (bijvoorbeeld bij intoxicaties of bloeding). Het geven van voeding.

Nadere informatie

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter.

Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. # Doel* Het meten van maagretentie via een neusmaagsonde / gastrostomiekatheter / PEG katheter. # Toepassingsgebied Geïntubeerde volwassen IC-patiënten # Indicatie Bij elke geïntubeerde volwassen IC- patiënten

Nadere informatie

Subtitel voorpagina. Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie

Subtitel voorpagina. Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie Subtitel voorpagina Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie 1. Inleiding 3 2. Wat is sondevoeding 3 3. Op welke zijn manieren kan sondevoeding 3 toegediend

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Diëtetiek

Sondevoeding thuis. Diëtetiek Sondevoeding thuis Diëtetiek 1 U gaat met sondevoeding naar huis. Deze folder geeft informatie over het gebruik van sondevoeding en tips hoe u hiermee om kunt gaan. Afdeling Diëtetiek Telefoon: 0591-69

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding thuis

Het geven van sondevoeding thuis Het geven van sondevoeding thuis Inleiding Uw kind kan zijn fles (nog) niet leeg drinken. Daarom wordt de voeding geheel of gedeeltelijk per sonde gegeven. Dit hoeft geen gevolgen te hebben voor het moment

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Sondevoeding Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 1 Inhoudsopgave Sondevoeding, wat is

Nadere informatie

Wat is sondevoeding? Sondevoeding is een vorm van vloeibare voeding die via een slangetje rechtstreeks naar de maag of de darmen toe gaat.

Wat is sondevoeding? Sondevoeding is een vorm van vloeibare voeding die via een slangetje rechtstreeks naar de maag of de darmen toe gaat. Sondevoeding Wat is sondevoeding? Sondevoeding is een vorm van vloeibare voeding die via een slangetje rechtstreeks naar de maag of de darmen toe gaat. Waarom krijgt een kind sondevoeding? Kinderen krijgen

Nadere informatie

Met de drielumendarmsonde naar huis

Met de drielumendarmsonde naar huis Met de drielumendarmsonde naar huis 1. Inleiding Bij u is een zogenaamde drielumendarmsonde (ook wel trippellumen-jejunumsonde genoemd) in uw dunne darm (jenunum) geplaatst. Deze darmsonde heeft u gekregen

Nadere informatie

Sondevoeding bij een kind

Sondevoeding bij een kind KINDERGENEESKUNDE Sondevoeding bij een kind Het geven van sondevoeding in het ziekenhuis en thuis Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling en krijgt gedurende een bepaalde periode sondevoeding. Om u het

Nadere informatie

Gebruik van sondevoeding thuis

Gebruik van sondevoeding thuis Gebruik van sondevoeding thuis Wat is sondevoeding? Sondevoeding is een vloeibare volwaardige voeding die via een slangetje (sonde) rechtstreeks in de maag of de darmen toegediend kan worden. (Sondevoeding

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding thuis

Het geven van sondevoeding thuis Het geven van sondevoeding thuis Inleiding Uw kind kan zijn fles (nog) niet leeg drinken. Daarom wordt de voeding geheel of gedeeltelijk per sonde gegeven. Dit hoeft geen gevolgen te hebben voor het moment

Nadere informatie

Sondevoeding geven aan uw kind.

Sondevoeding geven aan uw kind. Sondevoeding geven aan uw kind www.nwz.nl Inhoud Wat is sondevoeding? 3 Waarom sondevoeding? 3 Hoe geeft u sondevoeding? 4 Controleren of de sonde goed zit 6 Medicijnen geven via de sonde 8 Verzorging

Nadere informatie

Sondevoeding Radboud universitair medisch centrum

Sondevoeding Radboud universitair medisch centrum Sondevoeding Inhoud Inleiding 3 Wat is sondevoeding? 3 Waarom sondevoeding? 3 Toedieningswegen 3 Hygiëne 4 Verzorging van mond en gebit 5 Toedieningsvormen 5 Mobiliteit 5 Aan- en afkoppelen en verwisselen

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding thuis

Het geven van sondevoeding thuis Het geven van sondevoeding thuis Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind kan zijn fles (nog) niet leeg drinken. Daarom wordt de voeding geheel of gedeeltelijk

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Sondevoeding

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Sondevoeding Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Sondevoeding Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat u

Nadere informatie

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind krijgt een maagsonde, de Percutane Endoscopische Gastrostomie of PEG-katheter. Deze katheter wordt gebruikt om voeding toe te dienen. Voordat uw

Nadere informatie

Sondevoeding bij uw kind

Sondevoeding bij uw kind Sondevoeding bij uw kind Inleiding De arts heeft met u besproken dat uw kind sondevoeding nodig heeft. Sondevoeding is een dunne, vloeibare voeding die via een flexibel slangetje de sonde rechtstreeks

Nadere informatie

Thuis sondevoeding geven aan uw kind (met een voedingspomp)

Thuis sondevoeding geven aan uw kind (met een voedingspomp) Thuis sondevoeding geven aan uw kind (met een voedingspomp) Uw kind kan niet of niet genoeg op de normale manier eten en heeft sondevoeding nodig. Omdat opname voor u en uw kind een ingrijpende gebeurtenis

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Sondevoeding

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Sondevoeding Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Sondevoeding Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2004 Revisie: september 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers

Nadere informatie

Sondevoeding bij uw kind

Sondevoeding bij uw kind Beatrix Kinderziekenhuis Sondevoeding bij uw kind Inleiding De arts heeft met u besproken dat uw kind sondevoeding nodig heeft. Sondevoeding is een dunne, vloeibare voeding die via een flexibel slangetje

Nadere informatie

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind krijgt een maagsonde, de Percutane Endoscopische Gastrostomie of PEG-katheter. Deze katheter wordt gebruikt om voeding toe te dienen. Voordat uw

Nadere informatie

Een of meerdere redenen zijn voor uw kind van toepassing. Daarom krijgt hij voor een kortere of langere periode sondevoeding.

Een of meerdere redenen zijn voor uw kind van toepassing. Daarom krijgt hij voor een kortere of langere periode sondevoeding. Sondevoeding kind Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling en krijgt gedurende een bepaalde periode sondevoeding. Om u het geven van sondevoeding te leren, is informatie over sondevoeding onontbeerlijk.

Nadere informatie

kindergeneeskunde Gegevens over de sonde en de voeding van uw kind Voedingsvoorschrift

kindergeneeskunde Gegevens over de sonde en de voeding van uw kind Voedingsvoorschrift Het geven van sondevoeding via een voedingspomp aan uw kind thuis Uw kind kan niet of niet genoeg op de normale manier eten en heeft daarom sondevoeding nodig. Dit hoeft geen reden te zijn om hem of haar

Nadere informatie

Een of meerdere redenen zijn voor uw kind van toepassing. Daarom krijgt hij voor een kortere of langere periode sondevoeding.

Een of meerdere redenen zijn voor uw kind van toepassing. Daarom krijgt hij voor een kortere of langere periode sondevoeding. Sondevoeding kind Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling en krijgt gedurende een bepaalde periode sondevoeding. Om u het geven van sondevoeding te leren, is informatie over sondevoeding onontbeerlijk.

Nadere informatie

Sondevoeding in de thuissituatie

Sondevoeding in de thuissituatie Sondevoeding in de thuissituatie Versie april 2017 - objectid 11291 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be 7. Contactgegevens Voor meer informatie kan u terecht bij de dieetafdeling.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sondevoeding

Patiënteninformatie. Sondevoeding Patiënteninformatie Sondevoeding 2 Inleiding...4 Wat is sondevoeding?...5 Toedieningswegen...6 De neusmaagsonde...6 De PEG-sonde...7 Toedieningswijzen....8 Continu voeden...8 Intermitterend voeden...8

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sondevoeding geven aan uw kind. Kindergeneeskunde: 1 e etage, routenummer 54, telefoonnummer: 079-3462107

Patiënteninformatie. Sondevoeding geven aan uw kind. Kindergeneeskunde: 1 e etage, routenummer 54, telefoonnummer: 079-3462107 Patiënteninformatie Sondevoeding geven aan uw kind Kindergeneeskunde: 1 e etage, routenummer 54, telefoonnummer: 079-3462107 Inleiding Uw kind heeft een sonde en krijgt sondevoeding. U wilt leren hoe u

Nadere informatie

Sondevoeding bij een kind Het geven van sondevoeding in het ziekenhuis en thuis

Sondevoeding bij een kind Het geven van sondevoeding in het ziekenhuis en thuis Sondevoeding bij een kind Het geven van sondevoeding in het ziekenhuis en thuis Vooraf Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling en krijgt gedurende een bepaalde periode sondevoeding. Om u het geven van

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding thuis Door middel van hevelen, baby s

Het geven van sondevoeding thuis Door middel van hevelen, baby s Het geven van sondevoeding thuis Door middel van hevelen, baby s Kindergeneeskunde Inleiding Je baby is opgenomen op het ziekenhuis. Na een vaak intensieve en spannende tijd, komt nu een nieuwe fase in

Nadere informatie

Sondevoeding bij kinderen

Sondevoeding bij kinderen Sondevoeding bij kinderen Uw kind krijgt of heeft een voedingssonde (neus-maagsonde) gekregen. Dit is een dun slangetje dat via de neus wordt ingebracht en waarvan het uiteinde in de maag ligt. Soms ligt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sondevoeding geven aan uw kind

Patiënteninformatie. Sondevoeding geven aan uw kind Patiënteninformatie Sondevoeding geven aan uw kind Inleiding Uw kind heeft een sonde en krijgt sondevoeding. U wilt leren hoe u sondevoeding aan uw kind moet geven, zodat u dit thuis zelfstandig kunt doen.

Nadere informatie

Met sondevoeding naar huis

Met sondevoeding naar huis Met sondevoeding naar huis Dieetbehandeling voor: Naam: Geboortedatum: Datum van afgifte: Naam diëtist: Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Sondevoeding thuis 1 Gegevens over uw sondevoeding

Nadere informatie

Sonde en sondevoeding thuis

Sonde en sondevoeding thuis Sonde en sondevoeding thuis In overleg met uw behandelend arts en diëtiste is er besloten dat u thuis sondevoeding moet krijgen. Deze folder informeert u over de verzorging van een neus-duodenumsonde in

Nadere informatie

SkillsTrainingsCentrum Limburg Verzorgende-IG Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen

SkillsTrainingsCentrum Limburg Verzorgende-IG Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen SkillsTrainingsCentrum Limburg Verzorgende-IG Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen Module 2 Opleiding: Risicovolle en Voorbehouden Handelingen 2013 / 2014 Gastro-enterologie Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Verpleegtechnische vaardigheden Maagsonde inbrengen & PEG-sonde verzorgen

Verpleegtechnische vaardigheden Maagsonde inbrengen & PEG-sonde verzorgen Verpleegtechnische vaardigheden 2017 Zorg-Wijs Floris Versterlaan 19 2316 DZ Leiden info@zorg-wijs.nl 06 20 33 83 86 www.zorg-wijs.nl 2e druk. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag in enige

Nadere informatie

Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding.

Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding. Patiënteninformatie MDL Voedingsproblemen Wanneer u voedingsproblemen heeft krijgt u een PEG-sonde. PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie, dat is een verbinding met de maag door de buikwand

Nadere informatie

Met de neusduodenumsonde naar huis

Met de neusduodenumsonde naar huis Met de neusduodenumsonde naar huis 1 Inleiding Bij u is een neusduodenumsonde geplaatst voor het toedienen van sondevoeding. Uw arts heeft met u besproken wat hiervan de reden is. In deze brochure staat

Nadere informatie

Inbrengen van een PEG- sonde door de MDL-arts

Inbrengen van een PEG- sonde door de MDL-arts Inbrengen van een PEG- sonde door de MDL-arts Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1112 Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat er binnenkort bij u (of uw familielid) een voedingssonde via

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sondevoeding geven aan uw kind. Kindergeneeskunde: 1 e etage, routenummer 54, telefoonnummer:

Patiënteninformatie. Sondevoeding geven aan uw kind. Kindergeneeskunde: 1 e etage, routenummer 54, telefoonnummer: Patiënteninformatie Sondevoeding geven aan uw kind Kindergeneeskunde: 1 e etage, routenummer 54, telefoonnummer: 079-3462107 Inleiding Uw kind heeft een sonde en krijgt sondevoeding. U wilt leren hoe u

Nadere informatie

Toedienen van geneesmiddelen via de sonde. Edith Wiegers, ziekenhuisapotheker

Toedienen van geneesmiddelen via de sonde. Edith Wiegers, ziekenhuisapotheker Toedienen van geneesmiddelen via de sonde Edith Wiegers, ziekenhuisapotheker het voorkómen van verstopping van sondes door geneesmiddelen; het niet vermalen van tabletten waarbij dit ongewenst is het ondervangen

Nadere informatie

Infobrochure. PEG-Sonde. Dienst: B2.2 Gastro-enterologie Tel: 011 826 364. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. PEG-Sonde. Dienst: B2.2 Gastro-enterologie Tel: 011 826 364. mensen zorgen voor mensen Infobrochure PEG-Sonde Dienst: B2.2 Gastro-enterologie Tel: 011 826 364 mensen zorgen voor mensen Inleiding In overleg met uw arts wordt er besloten een Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) te plaatsen

Nadere informatie

H.327280.0116. Inbrengen van een PEGsonde

H.327280.0116. Inbrengen van een PEGsonde H.327280.0116 Inbrengen van een PEGsonde 2 Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat er binnenkort bij u (of uw familielid) een voedingssonde via de buikwand wordt geplaatst. Dit noemen we een PEG-sonde.

Nadere informatie

Medicatie via sonde. Judy van Gelder, pharmacy practitioner PEG Symposium

Medicatie via sonde. Judy van Gelder, pharmacy practitioner PEG Symposium Medicatie via sonde Judy van Gelder, pharmacy practitioner PEG Symposium DOEL Voorkomen van verstopping van sonde door geneesmiddelen Verwerken van geneesmiddelen zodat ze via de sonde kunnen worden toegediend,

Nadere informatie

Een maagsonde inbrengen

Een maagsonde inbrengen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een maagsonde inbrengen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Sondevoeding in de thuissituatie Een richtlijn voor ouders

Sondevoeding in de thuissituatie Een richtlijn voor ouders Sondevoeding in de thuissituatie Een richtlijn voor ouders Vrouw Moeder Kind-Centrum Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Wat is sondevoeding? 4 2. Waarom is sondevoeding nodig? 4 3. Het inbrengen van de sonde

Nadere informatie

Sondevoeding geven aan uw kind

Sondevoeding geven aan uw kind Sondevoeding geven aan uw kind Inleiding Uw kind heeft een sonde en krijgt sondevoeding. U wilt leren hoe u sondevoeding aan uw kind moet geven, zodat u dit thuis zelfstandig kunt doen. Deze brochure helpt

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Thuis uw kind zelf sondevoeding geven. Slingeland Ziekenhuis

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Thuis uw kind zelf sondevoeding geven. Slingeland Ziekenhuis Kindergeneeskunde Thuis uw kind zelf sondevoeding geven i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Persoonlijke gegevens Gegevens over de sonde en de voeding van:... Datum:... Maat maagsonde: CH... Merk

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon. Informatie voor ouders/verzorgers

Sophia Kinderziekenhuis. Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon. Informatie voor ouders/verzorgers Sophia Kinderziekenhuis Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon Informatie voor ouders/verzorgers Uw kind heeft via een operatie een ballonkatheter gekregen, die via een gaatje in de buikwand

Nadere informatie

Het inbrengen van een PEG of PEG (J)- sonde door de MDL-arts

Het inbrengen van een PEG of PEG (J)- sonde door de MDL-arts Het inbrengen van een PEG of PEG (J)- sonde door de MDL-arts Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat er binnenkort bij u (of uw familielid)

Nadere informatie

Gebruikersinformatie Nutrison sondevoeding

Gebruikersinformatie Nutrison sondevoeding Gebruikersinformatie Nutrison sondevoeding Een andere manier van eten! Nutricia Nederland B.V., Postbus 445, 2700 AK Zoetermeer Voor meer informatie of een persoonlijk advies, raadpleeg de diëtisten van

Nadere informatie

Sondevoeding toedienen via een gesloten systeem, met of zonder voedingspomp

Sondevoeding toedienen via een gesloten systeem, met of zonder voedingspomp 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Sondevoeding toedienen via een gesloten systeem, met of zonder voedingspomp Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Plaatsing van een PEG-katheter

Plaatsing van een PEG-katheter Plaatsing van een PEG-katheter U heeft met u behandelend arts afgesproken dat er bij u een PEG-katheter (PEG-sonde) wordt aangelegd. Dit is nodig als er maar heel weinig of geen voeding via uw mond, keel

Nadere informatie

Sondevoeding toedienen in porties of continu, en de sonde verzorgen

Sondevoeding toedienen in porties of continu, en de sonde verzorgen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Sondevoeding toedienen in porties of continu, en de sonde verzorgen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en

Nadere informatie

Sondevoeding via een PEG. Wat is een PEG-sonde? Voeding en medicijnen. De ingreep

Sondevoeding via een PEG. Wat is een PEG-sonde? Voeding en medicijnen. De ingreep Sondevoeding via een PEG Binnenkort wordt bij u een PEG-sonde geplaatst. Uw behandelend arts heeft u hierover geïnformeerd. Met deze informatie willen wij u uitleggen hoe de behandeling op de afdeling

Nadere informatie

GASTROSTOMIESONDE. - Patiëntinformatie -

GASTROSTOMIESONDE. - Patiëntinformatie - GASTROSTOMIESONDE - Patiëntinformatie - Wat is een gastrostomiesonde? Een gastrostomiesonde is een sonde (een plastic buisje) die door de buikwand en door de maagwand tot in de maag steekt en waardoor

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling pasgeborenen van de ZGT. Het drinken aan de borst of uit de fles kost op dit moment nog

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon. Informatie voor ouders/verzorgers

Sophia Kinderziekenhuis. Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon. Informatie voor ouders/verzorgers Sophia Kinderziekenhuis Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon Informatie voor ouders/verzorgers Uw kind heeft via een operatie een katheter (slangetje) gekregen, die via een gaatje in de

Nadere informatie

Medicatie via sonde. Judy van Gelder, pharmacy practitioner PEG Symposium

Medicatie via sonde. Judy van Gelder, pharmacy practitioner PEG Symposium Medicatie via sonde Judy van Gelder, pharmacy practitioner PEG Symposium DOEL Voorkomen van verstopping van sonde door geneesmiddelen Verwerken van geneesmiddelen zodat ze via de sonde kunnen worden toegediend

Nadere informatie

Sondevoeding geven aan uw kind. Moeder en Kind Centrum

Sondevoeding geven aan uw kind. Moeder en Kind Centrum Sondevoeding geven aan uw kind Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar 1 Inleiding Uw kind heeft een sonde en krijgt sondevoeding. U wilt leren hoe u sondevoeding aan uw kind moet geven, zodat u dit thuis

Nadere informatie

PEG sonde. Interne Geneeskunde. 5652i FUN.035/0812

PEG sonde. Interne Geneeskunde. 5652i FUN.035/0812 PEG sonde Interne Geneeskunde Inleiding Binnenkort komt u voor de plaatsing van een PEG sonde. Het plaatsen van een Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) wordt overwogen als u langer dan 4 tot 6 weken

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers PATIËNTEN INFORMATIE Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw kind wordt opgenomen in verband met het plaatsen van een PEG-katheter. Door middel van

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie van ZGT. Het drinken aan de borst of uit de fles kost op dit moment nog te

Nadere informatie

Handleiding sondevoeding: Training voor ouders

Handleiding sondevoeding: Training voor ouders Handleiding sondevoeding: Training voor ouders Folder 2 Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave Inleiding... 1 1. Instructie sondevoeding geven... 2 1.1 Benodigde materialen...

Nadere informatie

P.E.G. katheter. Endoscopie afdeling. Percutane Endoscopische Gastrostomie. Plaats: Endoscopie afdeling, straat 10. Datum:

P.E.G. katheter. Endoscopie afdeling. Percutane Endoscopische Gastrostomie. Plaats: Endoscopie afdeling, straat 10. Datum: Endoscopie afdeling P.E.G. katheter Percutane Endoscopische Gastrostomie Plaats: Endoscopie afdeling, straat 10 Datum: Tijd dat u zich moet melden: Tijd van het onderzoek: 1 U heeft met uw specialist/huisarts

Nadere informatie

Sondevoeding voor uw kind

Sondevoeding voor uw kind Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sondevoeding voor uw kind z 1 De kinderarts heeft met u besproken dat uw kind sondevoeding krijgt. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Verzorging PEG-sonde. Interne geneeskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Verzorging PEG-sonde. Interne geneeskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen Verzorging PEG-sonde Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Verzorging PEG-sonde De eerste week na plaatsing van de PEG-sonde moet u de katheter zo min mogelijk bewegen en moet het plaatje zo strak

Nadere informatie

3. MIC-KEY. De MIC-KEY is van veredelde siliconen gemaakt, waardoor de huidirritatie minimaal is. Verzorgingstips

3. MIC-KEY. De MIC-KEY is van veredelde siliconen gemaakt, waardoor de huidirritatie minimaal is. Verzorgingstips 3. MIC-KEY 13 Veel patiënten stappen na een PEG over op een MIC- KEY. MIC-KEY s kunnen ook direct percutaan worden geplaatst met behulp van de introductieset van Kimberly-Clark. Wel moet dan direct de

Nadere informatie

Wat is een PEG-sonde

Wat is een PEG-sonde Wat is een PEG-sonde Wat is een PEG-sonde PEG is de afkorting voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. Dat betekent dat met behulp van een endoscopie door de huid heen een verbinding met de maag wordt

Nadere informatie

In deze folder vindt u de volgende informatie:

In deze folder vindt u de volgende informatie: Kindergeneeskunde PEG-katheter en Mic-Key button voor kinderen Uw kind kan langere tijd niet gewoon eten. Daarom heeft u samen met uw arts besloten om uw kind sondevoeding te geven. Sondevoeding is vloeibaar

Nadere informatie

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling H15.031-01 Inhoudsopgave Uw afspraak... 2 Inleiding... 2 Wat is een PEG-sonde?... 2 Waarom kan een PEG-sonde nodig zijn?... 2 Vloeibare medicijnen... 2 Voorbereiding

Nadere informatie

MIC-KEY button voedingssonde. De MIC-KEY voedingssonde bestaat uit de volgende onderdelen:

MIC-KEY button voedingssonde. De MIC-KEY voedingssonde bestaat uit de volgende onderdelen: MIC-KEY button voedingssonde Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via een al bestaande fistel in de maag geplaatst wordt. Deze voedingssonde kan alleen geplaatst worden als u al

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Sondevoeding op de afdeling Neonatologie

Ziekenhuizen. Sondevoeding op de afdeling Neonatologie Ziekenhuizen Sondevoeding op de afdeling Neonatologie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits

Nadere informatie

PEG-sonde Plaatsing en verzorging. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis

PEG-sonde Plaatsing en verzorging. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis PEG-sonde Plaatsing en verzorging Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis 1. Plaatsing van een PEG-sonde 1 1. Wat is een PEG-sonde? Wanneer

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Sondevoeding geven aan uw kind. Instructie voor ouders/verzorgers van kinderen tot 1 jaar

Kindergeneeskunde. Sondevoeding geven aan uw kind. Instructie voor ouders/verzorgers van kinderen tot 1 jaar Kindergeneeskunde Sondevoeding geven aan uw kind Instructie voor ouders/verzorgers van kinderen tot 1 jaar Inleiding Uw kind heeft een sonde en krijgt sondevoeding. U wilt leren hoe u sondevoeding aan

Nadere informatie

Handleiding sondevoeding: Training voor ouders

Handleiding sondevoeding: Training voor ouders Handleiding sondevoeding: Training voor ouders Folder 2 Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis KIN.038 Inhoudsopgave Inleiding 1. Instructie sondevoeding geven 3 2.1 Benodigde materialen 3 2.2 Persoonlijke

Nadere informatie

Informatiefolder voor ouders over het geven van sondevoeding

Informatiefolder voor ouders over het geven van sondevoeding 1 Informatiefolder voor ouders over het geven van sondevoeding 2 Sondevoeding geven aan kinderen: een informatie folder voor ouders en verzorgers. Uw kind heeft in opdracht van de arts een neus-maagsonde

Nadere informatie

De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie

De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2013 pavo 1133 Inleiding U heeft een PEG-sonde gekregen. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam

adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam 1 Wat is een MIC-KEY button? Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via een al bestaande fistel in de maag geplaatst

Nadere informatie

De PEG- en PEG(J)-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie

De PEG- en PEG(J)-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie De PEG- en PEG(J)-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een PEG-sonde of PEG(J)-sonde

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Sondevoeding thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Sondevoeding thuis Uw mag na een verblijf in het ziekenhuis naar huis, maar heeft nog voeding thuis nodig. In deze folder leest u meer over het geven van voeding. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en

Nadere informatie