U kunt zich aanmelden door hier te klikken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "U kunt zich aanmelden door hier te klikken."

Transcriptie

1 Nieuwsbrief januari Jaargang 3 nr. 1 In dit nummer: Asbestos Nieuws 2 Asbestos 2015 Op 15 en 16 april vindt in Ahoy te Rotterdam de beurs Asbestos 2015 plaats. Zowel het bedrijfsleven, verenigingen uit de asbestsector en de overheid zijn overtuigd van de behoefte aan een zelfstandige vakbeurs als Asbestos Nederland is hiermee de eerste van de EU-landen die deze vakbeurs op de kaart gaat zetten. Ook Technical Asbest Services B.V. (TAS) zal zich hier presenteren. De ontwikkelingen op het gebied van asbest volgen elkaar in een hoog tempo op. Laat u daarom op Asbestos 2015 informeren over de laatste innovaties. En uiteraard kunnen wij u op het gebied van de veranderende regelgeving rond asbest bijpraten. Diensten 3 Contact 4 Industrie 5 Woningbouw 6 Maritiem 7 Vastgoed 8 Dan dit nog 9 Hierbij willen wij u als gewaardeerde relatie uitnodigen om ons op Asbestos 2015 te komen bezoeken. Als u zich bij ons aanmeldt, is de toegang gratis. Wij zullen ervoor zorgen dat u de kaarten ter waarde van 25,00 op tijd in uw bezit heeft. U kunt zich aanmelden door hier te klikken. Rob Swinkels Algemeen directeur Op dit moment wordt voor de beurs een app ontwikkeld. Deze app wordt gemaakt voor zowel smartphone als tablet en geeft uitgebreide informatie over de beurs, de exposanten, het programma, de plattegrond et cetera. Meer informatie over deze app vindt u in de volgende nieuwsbrief.

2 Het ministerie van SZW heeft op advies van de SER de huidige grenswaardes van asbest verlaagd. Voor serpentijn asbest (chrysotiel) is de waarde van vezels/m 3 verlaagd naar vezels/m 3. Voor amfibole asbestsoorten is het advies deze te verlagen van vezels/m 3 naar 300 vezels/m 3. Dit laatste is op dit moment nog niet van kracht. Nog geen duidelijkheid over nieuwe grenswaarden amfibolen (bron: publicatie SZW) De invoering van de nieuwe grenswaarde voor amfibolen is onlangs besproken met de Sociaal- Economische Raad (SER). Tot op heden heeft Stichting Ascert echter nog geen officieel bericht ontvangen over de invoering van de nieuwe grenswaarden van amfibolen. TNO is begin september 2014 op basis van het bronmaatregelenonderzoek van Stichting Ascert tot de conclusie gekomen dat de asbestsaneringsbranche op 1 januari 2015 nog niet kan voldoen aan de nieuwe grenswaarde van 300 vezels/ M 3, maar dat een tijdelijke grenswaarde van 2000 vezels/ M 3 mogelijk wel haalbaar is. TNO heeft dat gerapporteerd aan de SER. Stichting Ascert is nu in afwachting van een definitief advies van de SER en de besluitvorming van de minister van SZW. Klik hier voor de site van SZW Nieuws Trillingsmetingen Tijdens bouw- en sloopwerkzaamheden kan schade aan gebouwen en hinder voor personen optreden als gevolg van trillingen. Dit kan veroorzaakt worden door zwaar bouwverkeer dat langs woning of kantoren rijdt of door het inheien van betonpalen of het intrillen van damwanden voor het maken van een bouwput. Maar ook de aanleg van een verkeersdrempel voor uw pand kan er voor zorgen dat u te maken krijgt met schade aan uw pand. Om vast te kunnen stellen of deze trillingen gevolgen hebben, worden trillingsmetingen uitgevoerd. TAS voert de trillingsmetingen uit met de meest geavanceerde trillingsmeters. Deze trillingsmeters meten conform de SBR Richtlijn Deel A en B uit 2002, de DIN 4150 en de DIN Onze trillingsmeters zijn voorzien van diverse extra s, waaronder GPRS/internet connectie en verplaatsingsmetingen. Vooraf kan een alarmniveau en een externe alarmering ingesteld worden (via alarmlichten, en sms). Zo kunt u automatisch een alarm- ontvangen bij een gemeten overschrijding. Deze metingen kunnen zowel bemand als onbemand worden uitgevoerd. Voor meer informatie kun u contact met ons opnemen.

3 Dienstenpakket Technical Asbest Services B.V. is in staat een breed dienstenpakket te leveren. onderzoeken planvorming management SC-540 Type A Plan van Aanpak advisering SC-540 Type B beheersplan second opinion NEN 2991 protocollen melding OLO IHM begeleiding directievoering aanbesteding calamiteiten voorlichting selectie uitruk voorlichting uitnodiging gebied bepalen asbestherkenning aanwijzing onderzoek (ook in-house) beoordeling rapportage toolbox gunning overleg betrokkenen trillingsmetingen opstellen meetplan plaatsen apparatuur uitlezen gegevens rapportage conform SBR

4 Contact Klik op ons logo om naar onze website te gaan of stuur een bericht Volg ons op Linkedin Volg ons op Facebook

5 Industrie Asbest in de industrie Asbest is in tal van producten toegepast. Zijn goede eigenschappen als hitte-, zuuren loogbestendig waren veelal een uitkomst in industriële omgevingen. Producten als pakkingen en isolatiemateriaal zijn bekende toepassingen in de industrie. Maar ook in warmtebruggen, isolatoren en afstandhouders is asbest vaak toegepast. Vanaf juli 1993 is in Nederland een algeheel verbod op het gebruik, verhandelen en op voorraad hebben van asbest van kracht. TAS en industrie Het zit al een beetje in de naam: Technical Asbest Services B.V. kortweg TAS. TAS is gespecialiseerd in het uitvoeren van asbestinventarisaties in industriële omgevingen. De huidige asbest wet en regelgeving is geheel gebaseerd op asbesthoudende toepassingen in gebouwen. Hierdoor ontstaan in de industriële sector vaak situaties die niet passen in het huidige asbestbeleid. Door de ruime ervaring van de medewerkers van TAS in de asbestbranche zijn we in staat om voor elk asbestprobleem een pragmatische oplossing te bieden. Daarnaast is het goed te weten dat TAS lid is van de Technische werkgroep SC-540; Het bespreken van praktische problemen in de SC-540 en voorstellen van oplossingen in samenwerking met overige leden. Tevens is TAS recent lid (adviseur) geworden van VIA (Verenigd Industrie overleg Asbest). Het VIA is opgericht naar aanleiding van de verlaging van de grenswaarde. De leden van de VIA bestaan uit vertegenwoordigers van diverse (grotere) industriële multinationals zoals; energie bedrijven, chemieconcerns, staal producenten, etc.. En TAS dus als adviseur asbest. Tijdens dit overleg wordt de specifieke problematiek uit de industrie besproken en bekeken hoe dit beter in het schema kan worden opgenomen c.q. aangepast. Ook uw input kan hiervoor gebruikt worden tijdens deze overleggen. Zo kunt u als klant zien dat wij vooruitstrevend en oplossingsgericht zijn. Inmiddels zijn aanpassingen in de SC 540 betreffende de industrie doorgevoerd (deze nieuwe versie wordt uitgebracht medio 2015). Naast de verplichting om bouwkundige eenheden te onderzoeken is het nu ook mogelijk om installatie technische eenheden en leidingtracé s te onderzoeken. Dit biedt mogelijkheden als in een deel van de installatie onderzoek moet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld ten behoeve van ty-in s.

6 Woningbouw Asbest in woningen Tot medio 1993 is tijdens de bouw van woningen op grote schaal gebruikgemaakt van asbesthoudende toepassingen. Standleidingen, borstweringpanelen en golfplaten zijn hier voorbeelden van. Maar ook vloerzeil en kit zijn producten die asbest kunnen bevatten. Tijdens groot onderhoud, verbouwing of mutatie kan het zijn dat asbesthoudende toepassingen een risico vormen voor bewoner of aannemer. TAS denkt met u mee om mogelijke risico's te inventariseren. We nemen de tijd om ons te verdiepen in uw asbest kwesties en bieden verhelderende inzichten. Door maatschappelijk verantwoord te ondernemen kan TAS een actieve positie vervullen en duurzame oplossingen bieden. TAS en de woningbouw verenigingen TAS heeft ruime ervaring met woningbouwverenigingen in projecten waarbij sprake was van asbest. Door de pragmatische instelling van TAS en zijn medewerkers zijn media gevoelige zaken altijd beheersbaar gebleven. TAS voert niet alleen asbestinventarisaties uit, maar kan ook aanbestedingstrajecten uitzetten en projectbegeleiding verzorgen. Hierbij komen de goede communicatieve eigenschappen en het vakmanschap van de medewerkers van TAS goed van pas. TAS maakt gebruik van een digitaal Asbest Beheers Systeem. Hiermee wordt op een eenvoudige manier de aanwezige asbesthoudende bronnen van het totale woningbezit inzichtelijk gemaakt en ook de status van de bronnen wordt hierbij aangegeven. Het is mogelijk om het gehele traject door Technical Asbest Services te laten verzorgen. Vanaf inventarisatie tot aan de verwijdering. TAS weet aan welke eisen een saneerder moet voldoen en kan dus een selectie voorstel doen aan de opdrachtgever. Dit zijn bedrijven die hun vakmanschap hebben bewezen en die zich hebben toegelegd op het verwijderen van asbest in bewoonde situaties. Ook het uitvoeren van herstelwerkzaamheden behoort hierbij tot de mogelijkheden. Door de expertise van deze bedrijven wordt de overlast tot een minimum beperkt en is een optimale communicatie tussen de uitvoerende partij(en) en de bewoners geborgd.

7 maritiem Asbest op schepen en platforms Ook op schepen en in de offshore industrie is asbest in veel toepassingen gebruikt. Zelfs in schepen die gebouwd zijn na 1993 worden nog op grote schaal asbesthoudende toepassingen aangetroffen. Vooral in schepen die buiten de Europese Unie worden gebouwd komt dit veel voor. Maar ook schepen die asbestvrij gebouwd zijn kunnen bij reparatie en onderhoud, die buiten de Europese Unie worden uitgevoerd, weer worden voorzien van asbesthoudende producten. Pakkingen en koord zijn hier voorbeelden van. TAS en scheepvaart TAS heeft veel ervaring in het uitvoeren van asbestinventarisaties op schepen. Deze inventarisaties kunnen zowel tijdens docking periodes als tijdens de vaart worden uitgevoerd. Daarnaast is het goed om te weten dat TAS ook Approved Hazmat Expert is en beschikt over het certificaat Inventory of Hazerdous Materials (IHM). De werkzaamheden van TAS voldoen aan de IMO & SO- LARS regulation. Uiteraard worden alle rapportages en documenten in de Engelse taal opgesteld. Inmiddels zijn aanpassingen in de SC 540 betreffende de industrie doorgevoerd. Deze aanpassingen zijn ook binnen de scheepvaart goed toepasbaar.

8 Vastgoed Asbest in vastgoed Winkelcentra, kantoren, ziekenhuizen en zorgcentra. Dit zijn allemaal locaties die door veel mensen bezocht en gebruikt worden. In het verleden zijn op dit soort locaties vaak asbesthoudende producten toegepast. Ten behoeve van de brandveiligheid werd zogenaamde brandcompartimentering toegepast. Veelal werd hiervoor asbest, vanwege zijn brandwerende eigenschappen, toegepast. TAS en de vastgoed sector Met opdrachtgevers als zorgcentra en vastgoed beheerders kan TAS terugblikken op geslaagde projecten. Niet alleen het belang van de opdrachtgevers maar ook de veiligheid van gebruikers staat bij TAS altijd voorop. Hierbij wordt altijd gezocht naar een evenwichtige balans voor alle partijen. De betrokkenheid van TAS stopt dan ook niet bij alleen uitvoeren van asbestinventarisaties, maar gaat verder. Plannen van Aanpak worden opgesteld zodat bij de start van projecten het voor alle betrokken partijen duidelijk is wat er van hen verwacht wordt. TAS kent de markt en de spelers die hierop actief zijn. Wij kunnen dan ook een aanbesteding organiseren en de aannemers uitnodigen die voor het project van de opdrachtgever van belang zijn. Tijdens de uitvoering van de saneringswerkzaamheden kan TAS begeleiding verzorgen waarbij de voortgang en de gemaakte afspraken worden bewaakt. Dagelijks worden rapportages opgesteld waarin alles wordt vastgelegd.

9 Dan dit nog even Kortom, wat uw asbestprobleem ook mag zijn, stop hem bij ons in de TAS en wij ontlasten u hiervan. Put your asbestos problems in a bag and let us carry them, so you can find out we are PEOPLE WHO CARE, FOR PEOPLE WHO CARE TAS TAS Contactgegevens Molensteyn 3c, 3454 PT, De Meern info@tasbest.eu

Ascert Actueel - februari 2015

Ascert Actueel - februari 2015 Ascert Actueel - februari 2015 In deze nieuwsbrief: Ascert doet voorstellen om gebruik dubbele certificaten tegen te gaan Actuele projecten van Ascert Geactualiseerd ADK-schema wordt een certificaat Huidige

Nadere informatie

Ascert Actueel, oktober 2014

Ascert Actueel, oktober 2014 Postbus 239 5060 AE Oisterwijk Tel: 013 76 20 607 info@ascert.nl Ascert Actueel, oktober 2014 In deze nieuwsbrief: Geslaagd jaarlijks symposium dankzij goede bijdragen Nog geen duidelijkheid over nieuwe

Nadere informatie

Innovatieve saneringsmethoden in de asbestbranche. Jody Schinkel en Ko den Boeft

Innovatieve saneringsmethoden in de asbestbranche. Jody Schinkel en Ko den Boeft Innovatieve saneringsmethoden in de asbestbranche Jody Schinkel en Ko den Boeft 1 Inhoud presentatie 1. Aanleiding van dit onderzoek 2. Bronmaatregelen onderzoek 3. Resultaten bronmaatregelen onderzoek

Nadere informatie

Stichting Futura. Tilburg, 25 oktober Michel Baars Dennis Strik. www.asbestfeitencongres.nl www.asbest-search.nl

Stichting Futura. Tilburg, 25 oktober Michel Baars Dennis Strik. www.asbestfeitencongres.nl www.asbest-search.nl Stichting Futura Tilburg, 25 oktober Michel Baars Dennis Strik www.asbestfeitencongres.nl www.asbest-search.nl Stichting Futura Inhoud 1. Introductie 2. Case Kanaleneiland 3. Asbestfeitenenquete 4. Wet-

Nadere informatie

Welkom namens Van Santen Advies. Wet- en regelgeving en aanpak onderzoek

Welkom namens Van Santen Advies. Wet- en regelgeving en aanpak onderzoek Welkom namens Van Santen Advies Wet- en regelgeving en aanpak onderzoek Agenda: 1. Voorstellen Van Santen Advies 2. Wet- en regelgeving vanaf 2017 3. Asbestsoorten en herkenning 4. Belangrijke jaartallen

Nadere informatie

Stichting Ascert Actueel - juli 2014

Stichting Ascert Actueel - juli 2014 Stichting Ascert Actueel - juli 2014 Minister scherpt grenswaarden asbest aan Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de wettelijke waarden aangescherpt die aangeven

Nadere informatie

Update wet- en regelgeving asbest

Update wet- en regelgeving asbest de belangrijkste wetswijzigingen... december 2011 februari 2012 verandert er Update wet- en regelgeving asbest De belangrijkste wetswijzigingen voor u op een rij De komende periode verandert er heel in

Nadere informatie

Inspectus is een onafhankelijk adviesbureau

Inspectus is een onafhankelijk adviesbureau inventariseert Inspectus is een onafhankelijk adviesbureau Op het gebied van asbest kunnen wij u begeleiden en advies geven. De dienstverlening kan zijn asbestinventarisatieonderzoeken en rapportage conform

Nadere informatie

BELEIDSPLAN ASBEST Beleidsplan Woonstichting Gendt

BELEIDSPLAN ASBEST Beleidsplan Woonstichting Gendt BELEIDSPLAN ASBEST Beleidsplan Woonstichting Gendt Asbestbeleid Woonstichting Gendt 18-03-2013 Pagina 1 van 5 Asbestbeleidsplan Woonstichting Gendt Asbestbeleid Woonstichting Gendt heeft zich ten doel

Nadere informatie

ASBEST TOTAAL HERSTEL

ASBEST TOTAAL HERSTEL Inventarisatie Verwijdering Herstel INVENTARISATIE VERWIJDERING HERSTEL Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging INVENTARISATIE VERWIJDERING HERSTEL Asbest: Veilig aan de slag! Asbest

Nadere informatie

Stichting VIA en asbest-regelgeving

Stichting VIA en asbest-regelgeving Stichting VIA en asbest-regelgeving Toelichting bij KIVI, February 11 th, 2015 1, Vattenfall BU Heat, region Continental/UK; Nuon Produktie Inhoud Inhoud vd toelichting Samenwerking binnen de industrie

Nadere informatie

BELEIDSPLAN ASBEST Woningstichting Vaals

BELEIDSPLAN ASBEST Woningstichting Vaals BELEIDSPLAN ASBEST Woningstichting Vaals Inleiding Sinds 1993 is er in Nederland een algemeen verbod op het gebruik van asbest. Sindsdien is het verboden asbest of asbesthoudende producten te produceren,

Nadere informatie

DE ERFENIS VAN HET ASBESTGEBRUIK II: ASBEST IN EN OP GEBOUWEN EN IN DE GROND JODY SCHINKEL

DE ERFENIS VAN HET ASBESTGEBRUIK II: ASBEST IN EN OP GEBOUWEN EN IN DE GROND JODY SCHINKEL DE ERFENIS VAN HET ASBESTGEBRUIK II: ASBEST IN EN OP GEBOUWEN EN IN DE GROND JODY SCHINKEL TOEPASSING VAN ASBEST Asbest: Slijtvast, brandwerend, isolerend en goedkoop 50s-70s: veelvuldig toegepast als

Nadere informatie

Aedes project terugschaling Asbesthoudende kit 19 mei 2016

Aedes project terugschaling Asbesthoudende kit 19 mei 2016 Aedes project terugschaling Asbesthoudende kit 19 mei 2016 Inhoud - Introductie: Rogier Goes en Otto Hegeman - Aanleiding onderzoek - Asbestregels - Asbestonderzoek & resultaat - Protocol: borgen werkmethode

Nadere informatie

De recente aanpassingen van de grenswaarden zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen. Een andere belangrijke

De recente aanpassingen van de grenswaarden zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen. Een andere belangrijke WETGEVING Wat verandert er en waarom? CERTIFICATIESCHEMA S OP DE SCHOP De recente aanpassingen van de grenswaarden zijn onderdeel van een pakket aan maatregelen. Een andere belangrijke aanpassing heeft

Nadere informatie

Asbestbeheersplan RKBS De Baanbreker. 25 februari 2013

Asbestbeheersplan RKBS De Baanbreker. 25 februari 2013 Asbestbeheersplan RKBS De Baanbreker 25 februari 2013 1 Asbestbeheersplan RKBS De Baanbreker in Graft Opgesteld door: Geautoriseerd door: Annette van Assem Rob Koning Datum: 25 februari 2013 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Spuitasbest. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Spuitasbest. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Spuitasbest Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Spuitasbest Asbest bestaat uit kleine vezels die kanker kunnen veroorzaken als ze worden ingeademd. Sind 1 juli 1993 is het verboden asbest of

Nadere informatie

EEN MAATWERK CONCEPT VAN FACILITY PORTAL VOOR DE OPTIMALE (BRAND)VEILIGHEID

EEN MAATWERK CONCEPT VAN FACILITY PORTAL VOOR DE OPTIMALE (BRAND)VEILIGHEID EEN MAATWERK CONCEPT VAN FACILITY PORTAL VOOR DE OPTIMALE (BRAND)VEILIGHEID Brandveiligheid is tegenwoordig een hot item. Vele droevige gebeurtenissen hebben hiertoe geleid en nog steeds blijkt de brandveiligheid,

Nadere informatie

DE ROL VAN GOEDE PRAKTIJKEN IN DE NEDERLANDSE ASBEST PRAKTIJK JODY SCHINKEL

DE ROL VAN GOEDE PRAKTIJKEN IN DE NEDERLANDSE ASBEST PRAKTIJK JODY SCHINKEL DE ROL VAN GOEDE PRAKTIJKEN IN DE NEDERLANDSE ASBEST PRAKTIJK JODY SCHINKEL ACHTERGROND Asbest wetgeving Asbest keten / betrokkenen Waarom veilige werkwijzen moeilijk hun weg vinden Hoe we veilige werkwijzen

Nadere informatie

FAQ n.a.v. de wijzigingen in de grenswaarde van asbest amfibolen en de risicoklassen. Achtergrond. Risicoklassen

FAQ n.a.v. de wijzigingen in de grenswaarde van asbest amfibolen en de risicoklassen. Achtergrond. Risicoklassen FAQ n.a.v. de wijzigingen in de grenswaarde van asbest amfibolen en de risicoklassen Aangepast: 17 november 2016 Achtergrond 1) Waarom wordt de grenswaarde voor asbest amfibolen verlaagd? De grenswaarde

Nadere informatie

Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering. Projectnummer:

Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering. Projectnummer: Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering Projectnummer: 20180347 De woning & opstallen aan de Lagelaan 3 te Heiloo Opdrachtgever : Versie :

Nadere informatie

Van de regen in de drup of van de drup in de regen?

Van de regen in de drup of van de drup in de regen? Verlaging grenswaarden van asbest per 1 juli 2014 en 1 januari 2015. Van de regen in de drup of van de drup in de regen? Inleiding Onlangs is door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een besluit

Nadere informatie

Asbest Jan W.C. van Willigenburg (beleid en communicatie) BME Asbestconsult BV Vianen

Asbest Jan W.C. van Willigenburg (beleid en communicatie) BME Asbestconsult BV Vianen De Huurdersvereniging van Portaal Nijmegen (HvPN) Asbest Jan W.C. van Willigenburg (beleid en communicatie) BME Asbestconsult BV Vianen Programma Wat is asbest? Risico s en normen Toepassingen Voorbeelden

Nadere informatie

1 Doel van asbestbeleidsplan

1 Doel van asbestbeleidsplan Asbestbeleidsplan 1 Doel van asbestbeleidsplan 1.1 Asbestbeleidsplan Het asbestbeleidsplan geeft inzicht in het te voeren beleid met betrekking tot de omgang met asbest in woningen. Het beheersplan (hoofdstuk

Nadere informatie

Training: Asbest, stof tot nadenken

Training: Asbest, stof tot nadenken Training: Asbest, stof tot nadenken Na het volgen van deze training bent u in staat asbestverdachte materialen te herkennen en weet u hoe te handelen na het aantreffen van asbestverdacht materiaal. GBB

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Trillingsanalyse met betrekking tot de uitgevoerde werkzaamheden aan de A4 Steenbergen ter plaatse van de Stoofdijk 35 te Steenbergen

Trillingsanalyse met betrekking tot de uitgevoerde werkzaamheden aan de A4 Steenbergen ter plaatse van de Stoofdijk 35 te Steenbergen Trillingsanalyse met betrekking tot de uitgevoerde werkzaamheden aan de A4 Steenbergen ter plaatse van de Stoofdijk 35 te Steenbergen Project : A4 Steenbergen Opdrachtgever : Combinatie A4 Steenbergen

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid kan als volgt worden gedefinieerd (van Dale 2005):

Verantwoordelijkheid kan als volgt worden gedefinieerd (van Dale 2005): 1 Opening 1.1 Vraagstelling Asbest, daar gaat het vanmiddag over! Voor dit onderwerp is aan mij, vanuit het oogpunt van de opdrachtgever (waar wij in onze dagelijkse praktijk voor werken en deze ontzorgen),

Nadere informatie

Samenvatting. Achtergrond

Samenvatting. Achtergrond Samenvatting Achtergrond Blootstelling aan asbest kan in diverse organen kanker veroorzaken. Het meest voorkomende gevolg is longvlies- en buikvlieskanker (mesothelioom) en longkanker. Omdat beide typen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer de Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer de Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer de Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Bouwen Turfmarkt

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN WET- EN REGELGEVING januari 2017

ONTWIKKELINGEN WET- EN REGELGEVING januari 2017 ONTWIKKELINGEN WET- EN REGELGEVING 2017 19 januari 2017 WAAROM? TIJDLIJN 2017 1-1-2017: grenswaarde verlaging + nieuwe risicoklassen 2 e helft 2017: nieuwe NEN 2990 : 2017 1-3-2017: nieuwe schema s SC

Nadere informatie

Aannemersbedrijf RASENBERG TERHEIJDEN. Veelzijdig VAKKUNDIG

Aannemersbedrijf RASENBERG TERHEIJDEN. Veelzijdig VAKKUNDIG Aannemersbedrijf RASENBERG TERHEIJDEN Veelzijdig VAKKUNDIG Aannemersbedrijf RASENBERG TERHEIJDEN Fa. P. Rasenberg in Terheijden is een echt familiebedrijf met gemotiveerde medewerkers. De eerste steen

Nadere informatie

ASBEST - introductie BASIS HISTORIE ASBEST

ASBEST - introductie BASIS HISTORIE ASBEST ASBEST - introductie BASIS HISTORIE ASBEST 1 ALGEMEEN Een vezelig mineraal van nature voorkomend mineraal opgebouwd uit elementen als: Mg, Si, Fe, Ca, Al tot een vezelachtige structuur gekristalliseerd

Nadere informatie

In dit nummer: Asbestos 2015 1 Routebeschrij- 2 Nieuws 4 SC-548 6 FAQ 7. Jong talent 8 Contact 10. Jaargang 3 nr. 3. Asbestos 2015.

In dit nummer: Asbestos 2015 1 Routebeschrij- 2 Nieuws 4 SC-548 6 FAQ 7. Jong talent 8 Contact 10. Jaargang 3 nr. 3. Asbestos 2015. Geachte Relatie, Asbestos 2015 Nieuwsbrief maart 2015 Jaargang 3 nr. 3 In dit nummer: Asbestos 2015 1 Routebeschrij- 2 Nieuws 4 SC-548 6 FAQ 7 Voor u ligt alweer het derde nummer van onze nieuwsbrief.

Nadere informatie

RPA-advies Rapport: Datum: 17 juni 2015

RPA-advies Rapport: Datum: 17 juni 2015 Projectnummer 2015319 Asbestonderzoek Asbestinventarisatie conform SC 540 Type A Woning Projectlocatie Bosboomlaan 11 Schiedam Onderzoeksdatum 15 juni 2015 Soort asbestonderzoek Omvang van het onderzoek

Nadere informatie

GGD ondersteuning asbest in scholen deel twee

GGD ondersteuning asbest in scholen deel twee GGD ondersteuning asbest in scholen deel twee Inzicht stand van zaken asbestinventarisaties scholen Auteur(s) GGD Amsterdam Fred Woudenberg GGD Amsterdam Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Eerste deel project 3

Nadere informatie

Asbestinventarisatierapport conform bijlagen XIIIa

Asbestinventarisatierapport conform bijlagen XIIIa Asbestinventarisatierapport conform bijlagen XIIIa versie 3 maart 2017 omvangonderzoeksgebied betreft 6 schuren, 1 afdak adres: Buizerdweg 20 5758 PJ Neerkant Opdrachtgever Naam Bunt asbestsanering B.V.

Nadere informatie

Asbest in gemeentelijke gebouwen. Een praktisch handvat voor het omgaan met asbest

Asbest in gemeentelijke gebouwen. Een praktisch handvat voor het omgaan met asbest Asbest in gemeentelijke gebouwen Een praktisch handvat voor het omgaan met asbest Bezit uw gemeente gebouwen waarin asbest is verwerkt? Het kan voorkomen dat u als gemeentelijke gebouwbeheerder met asbest

Nadere informatie

Resultaten en vervolgacties

Resultaten en vervolgacties 25834 Problematiek rondom asbest 22343 Handhaving milieuwetgeving Nr. 78 Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 5

Nadere informatie

ASBEST HERKENNEN IN EEN NOTENDOP

ASBEST HERKENNEN IN EEN NOTENDOP ASBEST HERKENNEN IN EEN NOTENDOP Wie is KOVA Wie zijn wij en wat doen wij? Kennis- en Opleidingscentrum voor Vezels en Agentia KOVA verzamelt en deelt kennis om voor iedereen de impact van vezels en agentia

Nadere informatie

Onafhankelijk advies, onderzoek en management voor de bouw en industrie

Onafhankelijk advies, onderzoek en management voor de bouw en industrie Civiel en corrosiebestrijding Onafhankelijk advies, onderzoek en management voor de bouw en industrie Laboratorium Vastgoed Advies O N A F H A N K E L I J K COT Onafhankelijk advies, onderzoek en management

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Arbeidsomstandighedenregeling wordt als volgt gewijzigd:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Arbeidsomstandighedenregeling wordt als volgt gewijzigd: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17996 27 juni 2014 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 23 juni 2014, 2014-0000088548 tot

Nadere informatie

Asbest en uw woning. waar je thuis bent...

Asbest en uw woning. waar je thuis bent... Asbest en uw woning waar je thuis bent... Wat is asbest? Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen. Asbest heeft een microscopisch kleine vezelstructuur en komt vooral voor in oudere

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE TYPE A CONFORM SC 540 RPS/1504074A00. Keuken van een woning Doctor Ariënsstraat 37 5554 TP Valkenswaard. Datum: 11 augustus 2015

ASBESTINVENTARISATIE TYPE A CONFORM SC 540 RPS/1504074A00. Keuken van een woning Doctor Ariënsstraat 37 5554 TP Valkenswaard. Datum: 11 augustus 2015 Minervum 7002, 4817 ZL, Breda T +31 880 23 57 00 W www.rps.nl E asbest.advies@rps.nl ASBESTINVENTARISATIE TYPE A CONFORM SC 540 RPS/1504074A00 Keuken van een woning Doctor Ariënsstraat 37 5554 TP Valkenswaard

Nadere informatie

Media Kit Wie zijn wij? Overal leesbaar

Media Kit Wie zijn wij? Overal leesbaar Wie zijn wij? Installatie360 is de digitale bestemming voor bouwprofessionals in Nederland en België. Ons online kennisplatform belicht alle facetten van de installatie-industrie. De redactie besteedt

Nadere informatie

VTH. Toezicht en Handhaving. Hoe gaan we om met asbest

VTH. Toezicht en Handhaving. Hoe gaan we om met asbest Toezicht en Handhaving Hoe gaan we om met asbest 1 Toezicht en handhaving 05/02/2013 2 Hoe gaan we om met asbest? Wat is asbest? Toepassing asbest? Risico van asbest Hoe asbest verwijderen? Hoe houden

Nadere informatie

Asbestinventarisatierapport conform bijlagen XIIIa

Asbestinventarisatierapport conform bijlagen XIIIa Asbestinventarisatierapport conform bijlagen XIIIa versie 3 maart 2017 omvangonderzoeksgebied betreft woning adres: Mergelakker 17 6181 JE Elsloo Opdrachtgever Naam Demotech B.V. Postadres Humcoven 15

Nadere informatie

OP WEG NAAR EEN VEILIGE TOEKOMST

OP WEG NAAR EEN VEILIGE TOEKOMST Asbestinventarisatie conform bijlage XIIIa Koetshuis, stallen en schuur zijnde een gehele bouwwerken. Niet geschikt voor asbestverwijdering, risicobeoordeling noodzakelijk Voor uitsluitend het verwijderen

Nadere informatie

15 juli 2013. Krimpen aan den IJssel

15 juli 2013. Krimpen aan den IJssel Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 juli 2013. Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Plan van aanpak gefaseerde sanering asbest, brandveiligheid

Nadere informatie

Asbesthoudende materialen sector Maritiem & Offshore

Asbesthoudende materialen sector Maritiem & Offshore Ingenieursbureau Oesterbaai BV Hongkongstraat 5 3047 BR Rotterdam The Netherlands T+31 (0)10 208 84 44 Vestigingen te: Amsterdam Brunssum Groningen Maarn Rotterdam Vianen Iwww.oesterbaai.nl Asbesthoudende

Nadere informatie

Communicatieplan. Auteur(s) Koen Cleemput, Tim Van Damme Datum 24-07-2015 Versie 2.0 Controle door M. Van der Horden

Communicatieplan. Auteur(s) Koen Cleemput, Tim Van Damme Datum 24-07-2015 Versie 2.0 Controle door M. Van der Horden Communicatieplan Auteur(s) Koen Cleemput, Tim Van Damme Datum 24-07-2015 Versie 2.0 Controle door M. Van der Horden Goedkeuring door Status B. Geltmeyer Definitief 1. COMMUNICATIEPLAN Doelgroep Frequentie

Nadere informatie

Asbest is emotie (?) NVvA-symposium, 12 april Presentatie opgesteld door: René Bekman, voorzitter Stichting VIA Geke van Meer

Asbest is emotie (?) NVvA-symposium, 12 april Presentatie opgesteld door: René Bekman, voorzitter Stichting VIA Geke van Meer Asbest is emotie (?) NVvA-symposium, 12 april 2018 Presentatie opgesteld door: René Bekman, voorzitter Stichting VIA Geke van Meer 1 Miljoenen verspild bij opruimen asbest door te strenge regels Huizenbezitters

Nadere informatie

Belangrijke informatie over asbest

Belangrijke informatie over asbest Belangrijke informatie over asbest Wat is asbest? Asbest leek aanvankelijk een ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen loog, zuur en warmte. Het werkt isolerend en was goedkoop. Asbest

Nadere informatie

PRESENTATIE NVVA-SYMPOSIUM Asbest doorgeslagen?

PRESENTATIE NVVA-SYMPOSIUM Asbest doorgeslagen? PRESENTATIE NVVA-SYMPOSIUM 2017 Asbest doorgeslagen? Wordt het gedachtegoed van de arbeidshygiënische strategie gevolgd? Geke van Meer April 2017 Wie ben ik? Geke van Meer, RAH Programma Introductie; Wet-

Nadere informatie

Veilig wonen bij en boven winkels en bedrijven

Veilig wonen bij en boven winkels en bedrijven Veilig wonen bij en boven winkels en bedrijven Voorwoord Branden in gebouwen zijn van alle dag. Ze leiden vaak tot grote schade en helaas soms ook tot slachtoffers. Deze branden, of de gevolgen ervan,

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren en de direct onderliggende ruimtes

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren en de direct onderliggende ruimtes ASBESTINVENTARISATIE de dakconstructies van twee schuren en de direct onderliggende ruimtes Adres: Heitrak 17 en 17a Plaats: Neerkant Kenmerk: P170304 Asbestdak Advies BV Essenerweg 96 3774 LC Kootwijkerbroek

Nadere informatie

Asbestinventarisatierapport type A conform SC-540

Asbestinventarisatierapport type A conform SC-540 versie 3.8 - april 2015 Asbestinventarisatierapport type A conform SC-540 Volledig onderzoek, i.v.m. verwijdering van asbest in/aan: berging en aanbouw Opdrachtgever Naam Holland Herstel Groep Postadres

Nadere informatie

Werken met de SCi-547 en SCi-548. Jody Schinkel, Suzanne Spaan, Ko den Boeft, Jan Tempelman

Werken met de SCi-547 en SCi-548. Jody Schinkel, Suzanne Spaan, Ko den Boeft, Jan Tempelman Werken met de SCi-547 en SCi-548 Jody Schinkel, Suzanne Spaan, Ko den Boeft, Jan Tempelman Inhoud presentatie 1. Doel van de protocollen 2. Inhoud protocollen Hoe meten / analyseren? Waarom registreren?

Nadere informatie

DTA-examen flink veranderd

DTA-examen flink veranderd Ascert Actueel nummer 1 april 2013 www.ascert.nl Met de nieuwsbrief Ascert Actueel brengt Ascert u ieder kwartaal op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het werkveld asbest. DTA-examen flink veranderd

Nadere informatie

Inhoudsopgave Vragenlijst...1 Afsluitende pagina...6

Inhoudsopgave Vragenlijst...1 Afsluitende pagina...6 20170501 Gezond en veilig wonen Inhoudsopgave Vragenlijst...1 Afsluitende pagina...6 i Vragenlijst Corporatienaam: Asbest Heeft uw organisatie asbestdoelstellingen vastgelegd? (meerdere antwoorden mogelijk),

Nadere informatie

Helder over asbest. Alles over het onderzoek, de risico s en acties. thuis in Deventer

Helder over asbest. Alles over het onderzoek, de risico s en acties. thuis in Deventer Helder over asbest Alles over het onderzoek, de risico s en acties. thuis in Deventer Over asbest Rentree staat voor prettig wonen in Deventer. En dat is natuurlijk ook veilig en gezond wonen. Daarom vinden

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren, de dakconstructie van een aanbouw aan een woning en alle direct onderliggende ruimtes

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren, de dakconstructie van een aanbouw aan een woning en alle direct onderliggende ruimtes ASBESTINVENTARISATIE de dakconstructies van twee schuren, de dakconstructie van een aanbouw aan een woning en alle direct onderliggende ruimtes Adres: Roomweg 4 Plaats: Deurne Kenmerk: P170314 Asbestdak

Nadere informatie

SMA-rt 2.2 wijzigingen (per ) ten opzichte van SMA-rt 2.1

SMA-rt 2.2 wijzigingen (per ) ten opzichte van SMA-rt 2.1 SMA-rt 2.2 wijzigingen (per 01-01-2017) ten opzichte van SMA-rt 2.1 Aan TNO is gevraagd, op basis van haar database met asbestblootstellingsmeetgegevens en de wettelijke wijzigingen van grenswaarde voor

Nadere informatie

Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer

Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer Stappenplan Veilig Ondernemen winkelgebieden in Zoetermeer Inhoudsopgave 1 HET STAPPENPLAN VEILIG ONDERNEMEN WINKELGEBIEDEN IN ZOETERMEER...3 2 PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING: BETROKKEN PARTIJEN...3 GEMEENTE...3

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIERAPPORT Conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering

ASBESTINVENTARISATIERAPPORT Conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering ASBESTINVENTARISATIERAPPORT Conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering Onderzoeksgebied: een 2-tal slaapkamers Zwaanstraat 27 5109TM 's Gravenmoer Lage Ham 190-192 5102 AE Dongen

Nadere informatie

enswaarden uitgesteld

enswaarden uitgesteld Ascert Actueel nummer 2 juli 2013 www.ascert.nl Met de nieuwsbrief Ascert Actueel brengt Ascert u ieder kwartaal op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het werkveld asbest. Invoering nieuwe gre

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag

Nadere informatie

Kiwa Compliance Nederland

Kiwa Compliance Nederland Compliance Nederland In vogelvlucht Trust Quality Progress Toonaangevend in onderzoek en advies gevaarlijke stoffen Compliance is een expert op het gebied van milieuen gezondheidsvraagstukken. Sinds 1999

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van twee schuren ASBESTINVENTARISATIE de dakconstructies van twee schuren Adres: Schalkertweg 3 Plaats: Deurne Kenmerk: P170763 Asbestdak Advies BV Essenerweg 96 3774 LC Kootwijkerbroek 0342-430110 info@asbestdakadvies.nl

Nadere informatie

Herhuisvesting TNO TS locatie VMB Delft. Bestaande laboratoria en kantoren verplaatsen naar drie locaties

Herhuisvesting TNO TS locatie VMB Delft. Bestaande laboratoria en kantoren verplaatsen naar drie locaties CURRICULUM VITAE R. MULDER Naam Mulder Voornamen Rob Geboortedatum 17 februari 1963 Geboorteplaats Rotterdam, Nederland Nationaliteit Nederlands Opleiding 1985-1989 HBO, HTS, Bouwkunde, Nederland. Hogeschool

Nadere informatie

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Projectvoorstel Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Inhoudsopgave 2/8 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2. Historie 3 1.3. Doel

Nadere informatie

Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering. Projectnummer: 217-DKo18-ai-v1

Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering. Projectnummer: 217-DKo18-ai-v1 Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering Projectnummer: 217-DKo18-ai-v1 De woonwagen aan de Korstmos 18 te Deurne Opdrachtgever : Bergopwaarts

Nadere informatie

RAPPORTAGE ASBESTINVENTARISATIE VAN DE OPSLAGRUIMTE GELEGEN AAN HET BROERSVEST 119 TE SCHIEDAM

RAPPORTAGE ASBESTINVENTARISATIE VAN DE OPSLAGRUIMTE GELEGEN AAN HET BROERSVEST 119 TE SCHIEDAM Arbo- en Milieuadvisering Asbestadvisering Legionella-advisering Bodemadvies Risico inventarisaties en Evaluaties Arbo-cursussen Projectbegeleiding Social Enterprises RAPPORTAGE ASBESTINVENTARISATIE VAN

Nadere informatie

Omgevingsmanagement vanuit twee perspectieven. Dijkversterking BAS, RAW-contract Marco van Leeuwen: OM-OG

Omgevingsmanagement vanuit twee perspectieven. Dijkversterking BAS, RAW-contract Marco van Leeuwen: OM-OG Omgevingsmanagement vanuit twee perspectieven Dijkversterking BAS, RAW-contract Marco van Leeuwen: OM-OG en Dijkverbetering KIS, UAV-GC contract (D&C) Max Slimmens OM-OG Marco van Leeuwen OM-ON Marco van

Nadere informatie

Inventarisatie van een woning Oude Liesselseweg 25 te Deurne

Inventarisatie van een woning Oude Liesselseweg 25 te Deurne Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering Projectnummer: 2017180 Inventarisatie van een woning Oude Liesselseweg 25 te Deurne Opdrachtgever :

Nadere informatie

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers ZELF (VER)BOUWEN? Zelf bouwen of verbouwen? JADE architecten biedt hiervoor reeds sinds 2010 een laagdrempelige service. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen

Nadere informatie

Monitoringsplan Project Herinrichting Haven te Steenbergen

Monitoringsplan Project Herinrichting Haven te Steenbergen Monitoringsplan Project Herinrichting Haven te Steenbergen BEM1505758 gemeente Steenbergen Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) 07-12-2015 ZK15001044 Medewerker Publiekszaken/vergunningen Opgesteld door:

Nadere informatie

Rapportnummer: 08022008-1-4/4437/DG Projectcode: HBA001-1-4. Bijlage 1: Overzichtstekening(en)

Rapportnummer: 08022008-1-4/4437/DG Projectcode: HBA001-1-4. Bijlage 1: Overzichtstekening(en) Bijlage 1: Overzichtstekening(en) Bijlage 2: Fotoreportage Fotoreportage: Foto 1: M1, plaat op deur Foto 2: M2, golfplaten Foto 3: VH1, buis lang achtergevel Foto 4: VH2, plaat in open haard Foto 5: VH3,

Nadere informatie

Lucht- en asbestlaboratorium

Lucht- en asbestlaboratorium Lucht- en asbestlaboratorium Translab doet onderzoek naar de aanwezigheid van asbest in lucht, in water, puin, afval, pasteuze stoffen en andere. Translab is tevens gespecialiseerd in het inspecteren van

Nadere informatie

RPA-advies Rapport: Datum: 3 augustus 2015

RPA-advies Rapport: Datum: 3 augustus 2015 Projectnummer 2015413 Asbestonderzoek Asbestinventarisatie type A Woning Projectlocatie Platteweg 29 te Reeuwijk Onderzoeksdatum 31 juli 2015 Soort asbestonderzoek Omvang van het onderzoek Volledige asbestinventarisatie

Nadere informatie

Sloopveiligheidsplan Ds. Luitsen Dijkstraweg 6, Bovensmilde

Sloopveiligheidsplan Ds. Luitsen Dijkstraweg 6, Bovensmilde Sloopveiligheidsplan Ds. Luitsen Dijkstraweg 6, Bovensmilde Sloopveiligheidsplan: Ds. Luitsen Dijkstraweg 6, Bovensmilde 1/6 Inhoudsopgave 1. Correspondentie adressen 2. Ligging van het te slopen perceel

Nadere informatie

Toezicht op Asbest. Betrokken Partijen

Toezicht op Asbest. Betrokken Partijen Toezicht op Asbest Betrokken Partijen IenM SZW Ascert RvA Omgeving Examenin stellingen Aedes VIA RWS VOAM - VKBA Omgevings diensten Gemeenten Politie / OM Fenelab VVTB VAVB VERAS VOC / CKI s VOA RGD Vastgoed

Nadere informatie

Rapport NEN 2991 blootstellingsonderzoek inkaderingsonderzoek

Rapport NEN 2991 blootstellingsonderzoek inkaderingsonderzoek Rapport NEN 2991 blootstellingsonderzoek inkaderingsonderzoek versie 2 - december 2014 NEN 2991 onderzoek in/aan: De sportschool gelegen aan de Noordeind 88 te 7815 PE Emmen Opdrachtgever Naam Loon- en

Nadere informatie

Asbestinventarisatierapport type A conform SC-540

Asbestinventarisatierapport type A conform SC-540 versie 3.8 - april 2015 Asbestinventarisatierapport type A conform SC-540 Volledig onderzoek, i.v.m. verwijdering van asbest in/aan: 2 schuren Opdrachtgever Naam VDR Reconditionering Postadres Pieter Breughelstraat

Nadere informatie

ASBESTMETINGEN & INVENTARISATIE

ASBESTMETINGEN & INVENTARISATIE Wat is asbest? ASBESTMETINGEN & INVENTARISATIE Kristalvormig mineraal met vezelstructuur Grieks Asbestos = onvergankelijk C. De Witte Manager Environmental Field Opertions SGS Belgium NV Tel +32 3 575

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET WETEN OVER ASBEST

ALLES WAT U MOET WETEN OVER ASBEST IN 2017 GROOTSCHALIGE ASBEST- INVENTARISATIE ALLES WAT U MOET WETEN OVER ASBEST In sommige situaties is asbest gevaarlijk, maar vaak ook niet. Dat kan verwarrend zijn. Daarom ontvangt u deze folder. Hierin

Nadere informatie

Vervolg werkzaamheden viaduct Arnhemsebovenweg te Driebergen-Rijsenburg

Vervolg werkzaamheden viaduct Arnhemsebovenweg te Driebergen-Rijsenburg Retouradres: Postbus 20, 3980 CA Bunnik Aan de bewoner(s)/gebruiker(s) van dit pand Projectnaam A12 Utrecht Lunetten - Veenendaal Uw referentie Onze referentie Behandeld door Telefoon direct E-mail PvB-OM-B-0953-RBO

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN VOOR ANDER ASBESTBELEID DE VISIE VAN AEDES

UITGANGSPUNTEN VOOR ANDER ASBESTBELEID DE VISIE VAN AEDES UITGANGSPUNTEN VOOR ANDER ASBESTBELEID DE VISIE VAN AEDES MEI 2018 UITGANGSPUNTEN VOOR ANDER ASBESTBELEID De staatssecretaris van SZW komt met een beleidsreactie op het rapport van Tauw 1 over het functioneren

Nadere informatie

Asbest Feiten, risico s en maatregelen

Asbest Feiten, risico s en maatregelen Asbest Feiten, risico s en maatregelen Asbest in woonhuizen De feiten op een rij Asbest is een veel besproken onderwerp, ook in de media. We zetten graag voor u de feiten op een rij. Om te beginnen met

Nadere informatie

Inmeting en Opname. Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp. (Bouw)vergunning aanvraag. 2D, 3D en BIM tekenwerk. Maatvoering.

Inmeting en Opname. Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp. (Bouw)vergunning aanvraag. 2D, 3D en BIM tekenwerk. Maatvoering. Inmeting en Opname Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp (Bouw)vergunning aanvraag 2D, 3D en BIM tekenwerk Maatvoering Projectmanagement Wie zijn wij? Van Zaal Bouwtechniek is een onafhankelijk projectmanagementbureau

Nadere informatie

Sloopmanagement beter inzicht, verantwoorde keuzes

Sloopmanagement beter inzicht, verantwoorde keuzes GEBOUWEN Sloopmanagement beter inzicht, verantwoorde keuzes rps.nl Laboratoria Gebieden Gebouwen Infrastructuur Goed sloopmanagement vereist specialistische kennis Staat u voor de opgave een gebouw te

Nadere informatie

BELEIDSREGEL GELUIDSBELASTING EN OPTREDENDE TRILLINGEN DOOR HEI-, BOUW- EN SLOOPWERKZAAMHEDEN GEMEENTE PURMEREND 2014

BELEIDSREGEL GELUIDSBELASTING EN OPTREDENDE TRILLINGEN DOOR HEI-, BOUW- EN SLOOPWERKZAAMHEDEN GEMEENTE PURMEREND 2014 BELEIDSREGEL GELUIDSBELASTING EN OPTREDENDE TRILLINGEN DOOR HEI-, BOUW- EN SLOOPWERKZAAMHEDEN GEMEENTE PURMEREND 2014 (kenmerk 1132671) Het College van Purmerend; Besluit vast te stellen de: Beleidsregel

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van drie schuren en de direct onderliggende ruimtes

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructies van drie schuren en de direct onderliggende ruimtes ASBESTINVENTARISATIE de dakconstructies van drie schuren en de direct onderliggende ruimtes Adres: Heitrak 25a Plaats: Neerkant Kenmerk: P170928 Asbestdak Advies BV Essenerweg 96 3774 LC Kootwijkerbroek

Nadere informatie

Inventarisatie dakconstructie van een 3-tal stallen aan de Raktseweg 8 te Deurne

Inventarisatie dakconstructie van een 3-tal stallen aan de Raktseweg 8 te Deurne Rapportage asbestinventarisatie conform certificatieschema asbestinventarisatie en asbestverwijdering Projectnummer: 2017199 Inventarisatie dakconstructie van een 3-tal stallen aan de Raktseweg 8 te Deurne

Nadere informatie

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructie van een schuur en de direct onderliggende ruimtes

ASBESTINVENTARISATIE. de dakconstructie van een schuur en de direct onderliggende ruimtes ASBESTINVENTARISATIE de dakconstructie van een schuur en de direct onderliggende ruimtes Adres: Walsbergseweg 51 Plaats: Deurne Kenmerk: P170765 Asbestdak Advies BV Essenerweg 96 3774 LC Kootwijkerbroek

Nadere informatie

Asbest, hoe zit het nu echt?

Asbest, hoe zit het nu echt? Asbest, hoe zit het nu echt? Door: Hans de Jong Programma Korte introductie Search/SGS; Inleiding asbest; Waar asbest aan te treffen; Wettelijk kader; Wat is asbest? Grieks asbestos Onverwoestbaar Onvergankelijk

Nadere informatie

Informatie over de sloopwerkzaamheden Stadhuiskwartier

Informatie over de sloopwerkzaamheden Stadhuiskwartier Informatie over de sloopwerkzaamheden Stadhuiskwartier 17 juli 2012 Agenda Voorstellen/doel van de bijeenkomst Waar wilt u het over hebben? Terugkoppeling stand van zaken Presentatie Sloopbestek door dhr.

Nadere informatie

Rapportage asbestinventarisatie TYPE B conform SC-540. Het bedrijfspand Kerkstraat 38 te Vught

Rapportage asbestinventarisatie TYPE B conform SC-540. Het bedrijfspand Kerkstraat 38 te Vught Rapportage asbestinventarisatie TYPE B conform SC-540 Het bedrijfspand Kerkstraat 38 te Vught Projectnummer: VMA2016017 Soort asbestonderzoek Asbestinventarisatie Type A Volledig Onvolledig (NEN-2991,

Nadere informatie

Reden hiervoor is de aanname dat de toegepaste producten bij het stralen van de brug mogelijk verontreinigd zijn met asbest.

Reden hiervoor is de aanname dat de toegepaste producten bij het stralen van de brug mogelijk verontreinigd zijn met asbest. 1 INLEIDING Op verzoek van Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam heeft Koenders & Partners adviseurs en procesmanagers bv, een onderzoek uitgevoerd naar de toegepaste grit bij onderhoudswerkzaamheden aan

Nadere informatie

Release Notes SMART. In dit document kunt u lezen welke wijzigingen er recent in Smart zijn doorgevoerd.

Release Notes SMART. In dit document kunt u lezen welke wijzigingen er recent in Smart zijn doorgevoerd. Release Notes SMART In dit document kunt u lezen welke wijzigingen er recent in Smart zijn doorgevoerd. Smart kent een software-deel en een zogenaamde regelset. Die laatste is een set met regels die op

Nadere informatie