Bijeenkomst over Linnaeus 300 jaar, donderdag 9 februari 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijeenkomst over Linnaeus 300 jaar, donderdag 9 februari 2006"

Transcriptie

1 10 Den Lisa Leistra Pers Cultuur Informatie Bijeenkomst over Linnaeus 300 jaar, donderdag 9 februari 2006 Aanwezig: Ambassade van Zweden, ambassadeur Hans Magnusson Ambassade van Zweden, mw. Lisa Leistra Ambassade van Zweden, mw. Sofie Blombäck Universiteit van Amsterdam, drs. Heleen Kramer Universiteit van Amsterdam, drs. Garrelt Verhoeven Universiteit van Amsterdam, mw. dr. Astrid Surmatz Vertaler Ger Meesters KNNV, mw. Annelies Römer Rijksuniversiteit Groningen, prof. dr. Alan Swanson Vereniging Oyd Heemstede Bennebroek, dhr. Ad van Unnik Natuurhistorischmuseum Rotterdam, dhr. Jelle Reumer Natuurhistorisch Museum Maastricht, drs. F.N. Dingemans-Bakels Stadsmuseum Harderwijk, dhr. Walter Lodewijk De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu, dhr. Louis Zandbergen dhr. J.W. Berkelbach v.d. Sprenkel Naturalis, ir. Peter Zuure Hortus Botanicus Leiden, mw. dr. Gerda van Uffelen Wageningen University, prof. dr. Marc Sosef Wageningen University, mw. dr. Renske Ek Teylers Museum, drs. M. Scharloo Hortus Botanicus Amsterdam, mw. Lena Euwens Hortus Botanicus Amsterdam, dhr. André van Proosdij Inleiding Ambassadeur Hans Magnusson opende de bijeenkomst en heette de aanwezigen welkom.

2 Sveriges Ambassad Utkast 2(8) 1. Informatie over het Linnaeus-jubileum in Zweden Lisa Leistra gaf een beknopt overzicht over de activiteiten in Zweden. Een nationale Linnaeus-organisatie is opgericht in Zweden en deze organisatie zal verantwoordelijk zijn voor de activiteiten gedurende Meer informatie over Linnaeus, de activiteiten en plannen in Zweden zijn te vinden op Activiteiten in Nederland. De ambassade had gehoopt dat de tentoonstelling die in Zweden geproduceerd wordt, ook voor het buitenland beschikbaar zou zijn, maar helaas is dat niet het geval. Wel is er een bestaande tentoonstelling beschikbaar; de fototentoonstelling "Herbarium Amoris", geproduceerd door de "Swedish Institute". Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op The Swedish Institute zal een digitale presentatie (DVD/CD-rom) over Linnaeus produceren. Daarnaast ook een schrift over Linnaeus, die in het Nederlands beschikbaar zal zijn. Voor deze publicatie zoekt men nog fotografisch materiaal uit Nederland, bijvoorbeeld van een plek waar Linnaeus geweest is. Organisaties die een fotografische bijdrage willen leveren, kunnen dit vóór vrijdag 17 februari doen, inleveren bij Lisa Leistra. De ambassade ziet de mogelijkheid om een coördinerende functie op zich te nemen in de voorbereidingen rondom het Linnaeusjubileum in Nederland. De eerste stap is om de contactgegevens van alle aanwezigen door te geven. Daarnaast kan de ambassade fungeren als een centrale informatiepost en nieuwsbrieven rondsturen zodat iedereen op de hoogte kan zijn van vorderende plannen. Een mogelijkheid is om een "Linnaeus-agenda" te laten drukken met daarin een overzicht over verschillende Linnaeus-activiteiten in Nederland Presentaties van de deelnemende organisaties De aanwezigen presenteerden hun organisatie en de plannen voor het Linnaeus-jaar.

3 Sveriges Ambassad Utkast 3(8) Universiteitsbibliotheek, Amsterdam Heleen Kramer en Garrelt Verhoeven UB Amsterdam en het Artis bibliotheek hebben een grote collectie Linnaeus-materiaal, de derde ter wereld. Men is nu begonnen om deze collectie te inventariseren en beschrijven. Later zal men verhuizen naar een nieuw gebouw, waarin ook een tentoonstellingsruimte zich bevindt. In verband hiermee overweegt men een tentoonstelling over "Linnaeus in Nederland". Samenwerking met UB van Uppsala, als het gaat om unica uit de collectie, is hierbij denkbaar. Universiteit van Amsterdam, Scandinavische taal- en letterkunde universitair docent Astrid Surmatz De afdeling Scandinavische taal- en letterkunde heeft plannen om een symposium (in het Engels) van 3-4 dagen te organiseren, mogelijk over "Linnaeus en Lappland". Focus ligt op cultuur en literatuur, en niet op natuur en wetenschap. Mw. Surmatz noemt de vraag "Hoe heeft Linnaeus het perifere Lapland gebruikt om zich Europees te lanceren?" Het symposium zou in het voorjaar van 2007 kunnen plaatsvinden, maar men wil het tijdstip van andere activiteiten laten afhangen. Mw. Surmatz noemt ook het idee om een soort gids voor een Linnaeustour door Nederland te maken t.b.v. bezoekers uit Zweden. Vertaler Ger Meesters Ger Meesters is bezig met een Nederlandse vertaling van Linnaeus' "Iter Lapponicum", over de reis naar Lapland. Verwacht wordt dat de vertaling vóór 2007 af is. Naast de vertaling werkt dhr. Meesters aan een tweede deel van het boek een essay over de huidige toestand in Lapland. Hij heeft voor "Iter Lapponicum" gekozen omdat het door Linnaeus zelf is geschreven, en niet door zijn leerlingen, en omdat de eerste aanzet toet zijn systeem hierin te zien is. Koniniklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) bureausecretaris Annelies Römer KNNV is een vereniging voor veldbiologie. Men wil de leden inspireren om iets buiten te doen. Vaak doet men dat door thema-avonden te organiseren die gevolgd worden door een buitenactiviteit de volgende dag. De vereniging geeft zes keer per jaar het tijdschrift 'Natura' uit. Er is een voorstel om gedurende 2007 één artikel over Linnaeus per blad te laten verschijnen. In 1978 verscheen een themanummer over Linnaeus.

4 Sveriges Ambassad Utkast 4(8) De kamp- en reiscommissie van de vereniging heeft een reis naar Öland gepland voor leden. Mogelijk zou deze reis ook een Linnaeus-thema gegeven kunnen worden. KNNV heeft interesse in samenwerking met andere organisaties als er tentoonstellingen, symposia enz. georganiseerd worden. Scandinavische Talen en Culturen, Rijksuniversiteit Groningen professor Alan Swanson Er zijn plannen om een congres te organiseren, waarschijnlijk in het voorjaar van Ideeën voor het thema: 1. "Linnaeus + natuur/milieu", in samenwerking met het Arctic Centrum 2. "Linnaeus als reiziger", Linnaeus reisde zelf, maar was ook een van de eerste die zijn studenten op "stage" stuurde. Bij de universiteit heeft men een project over reislitteratuur, en in dit verband bestudeert men ook Linnaeus belang voor reislitteratuur in het algemeen. Linnaeus was een van de eerste die in de volkstaal publiceerde, en niet uitsluitend in het Latijn. Verenging Oyd Heemstede Bennebroek Ad van Unnik De historische Verenging Oyd Heemstede Bennebroek wil aandacht besteden aan Linnaeus' verblijf op Hartekamp, maar heeft nog geen concrete plannen. Gedacht wordt aan een lezing in aansluiting op eventuele activiteiten op Hartekamp. Natuurhistorisch museum Rotterdam direkteur Jelle Reumer Het natuurhistorische museum heeft plannen om een kleine expositie te organiseren waarin het publiek kennisneemt van het hoe en waarom van de Linneaanse nomenclatuur. Centraal zouden een aantal goede typeexemplaren moeten staan. Daaromheen kunnen begrippen als: - wat is een soort? - Hoe komen soorten aan hun naam? - Natuurlijke variatie - Soortvorming - Het nut van een eenduidige nomenclatuur - De betekenis van natuurhistorische collecties als archieven van het leven uit de doeken worden gedaan.

5 Sveriges Ambassad Utkast 5(8) Rotterdam staat open voor samenwerking met anderen, en een samenwerking met Maastricht lijkt goed mogelijk vanwege overeenkomstige ideeën. Natuurhistorisch Museum Maastricht direkteur mw. Dingemans-Bakels In Maastricht heeft men al veel type-exemplaren tentoongesteld en daarom zou men ook met het idee van Rotterdam verder kunnen gaan. Maastricht heeft interesse in de tentoonstelling Herbarium Amoris. In het museum zelf is een kleine tentoonstellingsruimte, maar in de nabijheid ligt ook de Stadshal, die ook geschikt zou kunnen zijn als tentoonstellingslokaal. Een tentoonstelling zou in de tweede helft van 2007 actueel kunnen zijn. Stadsmuseum, Harderwijk direkteur Walter Lodewijk "In Harderwijk is het begonnen!" Het stadsmuseum in Harderwijk ontvangt regelmatig bezoekers uit Zweden, die in de voetsporen van Linnaeus reizen. Vorig jaar had men de Zweedse professor Nils-Erik Landell op bezoek, die in verband met het schrijven van een biografie over Linnaeus er was. Landell had belangrijke contacten met organisaties in Zweden en in het buitenland en Harderwijk wil graag de contacten met hem voortzetten. Men heeft ook contact gehad met een Zweedse TV-ploeg die opnames in Harderwijk wilde maken. Het museum heeft plannen om een publicatie of een tentoonstelling te wijden aan de vraag "Waarom kwam Linnaeus naar Nederland en in het bijzonder naar Harderwijk? Wat heeft hij betekend voor Nederland?" Men wil het jubileum aandacht geven, wellicht met een tentoonstelling in het Katarinakapel, het voormalige universiteitsgebouw. Dhr Lodewijk vraagt naar digitaliseerde bestanden van Linnaeusmateriaal, van de universiteitsbibliotheek van Uppsala. Leistra zoekt naar de beschikbaarheid. De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu direkteur Louis Zandbergen De botanische tuin houdt zich bezig met natuur- en milieueducatie en heeft een bezoekersfunctie. Er zijn veel historische gebouwen. Men wil graag iets doen, wellicht een tentoonstelling met typeexemplaren, maar het moet interactief zijn.

6 Sveriges Ambassad Utkast 6(8) Zowel in 2006 als in 2007 zal men in samenwerking met IVN een "1001- soortendag" organiseren. De tuin krijgt regelmatig ook Zweedse bezoekers en men wil graag de mogelijkheden onderzoeken om zich te promoten in Zweden. Naturalis, Leiden Peter Zuure Naturalis overweegt om gedurende de tweede helft van 2007 een tentoonstelling te organiseren met het thema "Ordening". Deze tentoonstelling zou gaan over Linnaeus en Buffon en voornamelijk materiaal uit de eigen collectie bevatten. Naturalis heeft interessen in de tentoonstelling Herbarium Amoris, voor op de "loopbrug". Men heeft eerder tentoonstellingen van kunstenaars over natuur gehouden, en staan daar positief tegenover. Hortus Botanicus, Leiden Gerda van Uffelen In Leiden is er een stevige basis voor Linnaeus-activiteiten. Van Uffelen stelt voor om een "Leids clubje" te maken met Naturalis, Hortus, Nationaal Herbarium en Boerhave museum. In Leiden is de systeemtuin nieuw aangelegd. Het borstbeeld van Linnaeus kijkt uit over de tuin, naast hem staan planten en een informatiebord. Men wil graag het systeem van Linnaeus laten zien in de tuin. Hortus Botanicus in Leiden wil graag samenwerken met andere organisaties. Een tentoonstelling in de Hortus is mogelijk, maar vanwege de ruimtes en de beveiliging mag het geen originelen zijn en de onderdelen moeten watervast zijn. In juni 2007 organiseert Leiden het internationale Flora Malesiana Symposium, en het is mogelijk Linnaeus-acitviteiten in verband met deze vergadering te plannen. Een medewerker bij Hortus heeft contact met een Zweedse muziekgroep die in 2007 eventueel concerten in Nederland wil geven. Hortus is een goede plek voor muziekvoorstellingen. Wageningen University Professor Marc Sosef en Renske Ek In Wageningen bevindt zich een van de drie vestigingen van het Nationaal Herbarium. In Wageningen heeft men voornamelijk planten uit tropisch Afrika, maar ook een schat; het Herbarium van Clifford.

7 Sveriges Ambassad Utkast 7(8) Men heeft een project opgezet om het herbarium te beschrijven en digitaliseren. Voor het project heeft men al bijdragen van de Mondriaan Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangen, maar de begroting is nog niet helemaal rond. Het doel is om een website te bouwen met informatie over de collectie en met informatie over de geschiedenis van Hartekamp, een typering van Linnaeus in die tijd. Het idee om een tentoonstellingsmodule, te produceren, werd gepresenteerd. De module zou kunnen bestaan uit een computer met toegang tot het gedigitaliseerde herbarium en vaandels met informatie. Deze module zou ook op andere plekken kunnen staan dan in Wageningen, als onderdeel van andere tentoonstellingen. Wageningen heeft ook interesse in het organiseren van een symposium. Teylers museum Direkteur mw. Scharloo Teylers museum wil aandacht besteden aan Linnaeus, maar er moet dan een duidelijke samenhang zijn met een collectie van het museum, bijvoorbeeld de botanische boekencollectie. Focus zou kunnen liggen op "Linnaeus als kind van de verlichting", en men wil daarmee hem in een samenhang presenteren, met de encyclopedieën en systemen uit die tijd, de honger naar kennis en daar een link naar nu maken. Het is belangrijk om te kijken naar de doelgroep. Een mogelijke doelgroep zou bijvoorbeeld de vele Nederlandse tuinclubjes kunnen zijn, die in de winter (vanaf half januari tot half april) graag andere activiteiten ondernemen. Scholieren zijn ook een belangrijke doelgroep. Mev. Scharloo stelde voor dat men voor de Linnaeus-activiteiten gecombineerde fondsenwerving zou kunnen doen en zei dat de ambassade een belangrijke rol speelt als het gaat om het aanschrijven van sponsoren. Hortus Botanicus, Amsterdam Direkteur Lena Euwens en André van Proosdij Heel 2007 gaat in het teken van Linnaeus in Hortus Botanicus in Amsterdam. Toen Linnaeus naar Amsterdam kwam, was er een medische tuin. Deze tuin wil men nu reconstrueren. Naast Linnaeus wil men ook verbanden met andere wetenschappers leggen en de wetenschappelijke ontdekkingen die met behulp van de tuin gemaakt zijn. De tuin heeft ongeveer bezoekers per jaar. Men heeft samenwerking met scholen.

8 Sveriges Ambassad Utkast 8(8) In de Hortus zijn ruimtes voor tentoonstellingen en symposia. Het idee om verschillende modules te maken, met thema's zoals "systeem" of "Clifford" sprak ook Hortus aan. 3. Overige opmerkingen Het is belangrijk om activiteiten te coördineren zodat ze niet in tijd met elkaar of met andere evenementen concurreren. Mw. Surmatz noemt dat 2007 ook een jubileumjaar is voor Astrid Lindgren. Dhr. Lodewijk benadrukt dat er twee verschillende doelgroepen zijn voor de activiteiten: de mensen die een botanische interesse hebben, weten wie Linnaeus was, maar andere mensen vaak niet. Om de verdere communicatie tussen de deelnemende organisaties te bevorderen zal de ambassade een lijst met contactgegevens doorsturen. De ambassade zal ook regelmatig "nieuwsbrieven" rondsturen, met actueel nieuws. Het voorstel om een soort forum of database op het internet te maken werd geopperd. 4. Volgende bijeenkomst Overeengekomen is om over twee maanden weer bij elkaar te komen en dan verdergaan met concretere plannen. De volgende bijeenkomst is geplande op donderdag 6 april om 14 uur, bij de ambassade in Den.

Annelies Römer Wageningen, Clifford-herbarium

Annelies Römer Wageningen, Clifford-herbarium 2006-11-13 Den Nicolette van Neer stagiaire Bijeenkomst over Linnaeus 300 jaar, donderdag 2 november 2006 Aanwezig: Ambassadeur Hans Magnusson Lisa Leistra Gunilla Karlsson Carl Zydowski Nicolette van

Nadere informatie

N e d e r l a n d s c e n t r u m v o o r. Naturalis, Zoölogisch Museum Amsterdam en Nationaal Herbarium Nederland bundelen hun krachten

N e d e r l a n d s c e n t r u m v o o r. Naturalis, Zoölogisch Museum Amsterdam en Nationaal Herbarium Nederland bundelen hun krachten N e d e r l a n d s c e n t r u m v o o r biodiversiteitonderzoek NCB Naturalis, Zoölogisch Museum Amsterdam en Nationaal Herbarium Nederland bundelen hun krachten Nederlands Centrum voor Biodiversiteitonderzoek

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN ART BOOK BELEIDSPLAN 2018-2021 www.artisbook.nl Stichting ARTisBOOK Westerhavenstraat 27 9718AK Groningen info@artisbook.nl 050-3132418 Inhoud Inleiding 3 1. Missie/visie 4 1.2 Doelstelling 2. Huidige

Nadere informatie

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR DE DODE ZEEROLLEN ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Tentoonstelling zaal 1. Verbeelding van belangrijke aspecten van het dagelijks leven in de tijd waarin de

Nadere informatie

Stichting Willem Frederik Hermans Instituut Den Haag Jaarrekening 2017

Stichting Willem Frederik Hermans Instituut Den Haag Jaarrekening 2017 Stichting Willem Frederik Hermans Instituut Den Haag Jaarrekening 2017 Den Haag, april 2018 Dit rapport heeft 7 pagina's Inhoudsopgave 1 Balans op 31 december 2017 2 2 Rekening van baten en lasten over

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap Jaarverslag 2012 Universiteitsmuseum Groningen Universiteitsmuseum Groningen Museum voor mens, natuur en wetenschap Oude Kijk in t Jatstraat 7a 9712 EA Groningen T 050 36 35 083 E universiteitsmuseum@rug.nl

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap Jaarverslag 2012 Universiteitsmuseum Groningen Universiteitsmuseum Groningen Museum voor mens, natuur en wetenschap Oude Kijk in t Jatstraat 7a 9712 EA Groningen T 050 36 35 083 E universiteitsmuseum@rug.nl

Nadere informatie

De volgende activiteiten staan op het programma voor het jaar 2017.

De volgende activiteiten staan op het programma voor het jaar 2017. Stichting Print jaarplan 2017 Stichting Print heeft in 2016 veel tijd besteed aan het uitbreiden van het netwerk, het organiseren van enkele kleine activiteiten en 2 landelijke symposia. In 2017 wordt

Nadere informatie

Van der Laan Stichting JAARVERSLAG

Van der Laan Stichting JAARVERSLAG Van der Laan Stichting JAARVERSLAG 2007 1 Inleiding In dit verslag wil het Bestuur de ontwikkelingen van de activiteiten van de Van der Laan Stichting in 2007 nader toelichten en toetsen aan het Activiteitenplan

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9 Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9 2 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van

Nadere informatie

Afb.1 De twee verschillende stempels van het Postmuseum. De maandag en dinsdag waren in hun geheel bestemd voor bezoek aan:

Afb.1 De twee verschillende stempels van het Postmuseum. De maandag en dinsdag waren in hun geheel bestemd voor bezoek aan: Het mooie Zweden In het voorjaar werd door vier "NOVIOPOST"-leden te weten: H.A.J.J. Egberts, H.Janssen, J.Rutten en P.G.M. Gerrits besloten om gezamenlijk een bezoek te brengen aan de Internationale Postzegeltentoonstelling

Nadere informatie

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek 1. In welk museum werkt u? 61 2. Type museum? Kunst 36,1% 22 Cultuurhistorisch 47,5% 29 Natuurhistorisch 3,3% 2 Bedrijf en techniek 6,6% 4 Wetenschap 3,3% 2 Volkenkundig

Nadere informatie

Foundation for Dutch Heritage Overseas BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2. Hoofdstuk 2 Huidige situatie p.

Foundation for Dutch Heritage Overseas BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2. Hoofdstuk 2 Huidige situatie p. BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020 Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2 Hoofdstuk 2 Huidige situatie p. 2 Hoofdstuk 3 Visie en Missie p. 3 Hoofdstuk 4 Ambities p. 4 Hoofdstuk 5 Stappenplan p. 5 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations Programma Stichting Educatie Atrium Innovations Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding Hippocrates Groeien in gezondheid door kennis Gezondheid is een kostbaar bezit. Wij willen graag

Nadere informatie

Lesbrief online gastles. Een bek vol tanden. Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8

Lesbrief online gastles. Een bek vol tanden. Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Lesbrief online gastles Een bek vol tanden Een kijkje achter de schermen van museum Naturalis voor groep 5, 6, 7 en 8 Inhoud lesbrief 1. Introductieles 2. Beschrijving uitzending Online gastles 3. Afsluiting

Nadere informatie

GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD)

GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD) N e d e r l a n d s I n s t i t u u t A t h e n e Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών Netherlands Institute at Athens NIA INTERUNIVERSITAIRE CURSUS GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD) Nederlands Instituut in

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

HET BEDRIJF POSITIE KANDIDAAT PROFIEL. Functie profiel. Museum Boerhaave. Directeur

HET BEDRIJF POSITIE KANDIDAAT PROFIEL. Functie profiel. Museum Boerhaave. Directeur Functie profiel Museum Boerhaave Directeur Maes & Lunau: Beyond the obvious Wij gaan in alles altijd net even verder; beyond the obvious. Want elke organisatie heeft behoefte aan inspirerend leiderschap

Nadere informatie

Samenwerken met DELFT

Samenwerken met DELFT Samenwerken met DELFT AEGEE AEGEE AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants de l Europe / European Students Forum) is gesticht in 1985 in Parijs, Frankrijk met idee van een verenigd Europa.

Nadere informatie

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.)

150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 150 jaar Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (K.O.K.W.) 1861-2011 1 2 3 4 WERKING VAN DE K.O.K.W. 1861: oprichting K.O.K.W. is op één na oudste geschiedkundige vereniging van Vlaanderen

Nadere informatie

Cursus Griekse Epigrafie

Cursus Griekse Epigrafie Nederlands Instituut Athene Cursus Griekse Epigrafie 24 januari 1 februari 2013 In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en OIKOS biedt

Nadere informatie

SPONSOREN. Dispuut Watermanagement Stevinweg 1, k CN, Delft +31 (0) dispuutwatermanagement.

SPONSOREN. Dispuut Watermanagement Stevinweg 1, k CN, Delft +31 (0) dispuutwatermanagement. SPONSOREN Dispuut Watermanagement Stevinweg 1, k. 4.74 2628CN, Delft +31 (0) 15 2784284 dispuut-wm-citg@tudelft.nl dispuutwatermanagement.nl Dispuut Watermanagement Het Dispuut Watermanagement is een studievereniging

Nadere informatie

Projectplan EersteWereldoorlog.nu Samenvatting

Projectplan EersteWereldoorlog.nu Samenvatting 1 1. Inleiding In 2014 was het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In 2014-2018 wordt wereldwijd stilgestaan bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland neutraal

Nadere informatie

Wetenschappelijke stage in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) voor geneeskunde studenten van het VUmc

Wetenschappelijke stage in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) voor geneeskunde studenten van het VUmc Wetenschappelijke stage in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) voor geneeskunde studenten van het VUmc Inleiding De wetenschappelijke stage duurt 14 weken en vindt bij voorkeur plaats in het derde

Nadere informatie

Publiek en bezoek 2013

Publiek en bezoek 2013 Publiek en bezoek 203 Internationale bezoekers uit 67 verschillende landen 98.862 Portugese Synagoge Totaal aantal bezoekers JCK 277.3 30.679 Joods Historisch Museum en JHM Kindermuseum VS Top 0 landen

Nadere informatie

WERKPLAN 2014. Geplande tentoonstellingen 2014 (onder voorbehoud)

WERKPLAN 2014. Geplande tentoonstellingen 2014 (onder voorbehoud) 1 WERKPLAN 2014 1 COLLECTIE Beheer en behoud collectie. Het hele jaar door worden de gebruikelijke voorzorgs- en controlemaatregelen genomen. Het klimaat (de luchtvochtigheid en de temperatuur) worden

Nadere informatie

Verslag onderzoek UvA-senioren

Verslag onderzoek UvA-senioren Verslag onderzoek UvA-senioren 1. Inleiding De Kring UvA-senioren heeft een enquête gehouden onder haar leden. Met deze enquête is onderzocht hoe de leden de activiteiten ervaren, wat ze van de Uitdienstbode

Nadere informatie

De presentatie van Cultuurwijzer en Cultuurwijs

De presentatie van Cultuurwijzer en Cultuurwijs Inhoudsopgave Inleidend De presentatie van Cultuurwijzer en Cultuurwijs Collecties online via de Cultuurwijzer Jaarverslag EAD studiemiddag den website Aanmelden DEN-brief Wilt u automatisch op de hoogte

Nadere informatie

Beleidspunten Stichting Gispen Collectie 2015

Beleidspunten Stichting Gispen Collectie 2015 Beleidspunten Stichting Gispen Collectie 2015 Website & social media pagina s In 2015 wil de Stichting Gispen Collectie de informatie op de website verder uitbreiden door meer producten en catalogi aan

Nadere informatie

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding 1. Inleiding De geschiedenis van de Nederlandse psychologie, pedagogiek en onderwijskunde verdween uit de curricula van Nederlandse universiteiten en waardevol historisch materiaal gerelateerd aan deze

Nadere informatie

FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017 pagina Verslag van de penningmeester 3

FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017 pagina Verslag van de penningmeester 3 Financieel jaarverslag 2017 INHOUD FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017 pagina Verslag van de penningmeester 3 Jaarrekening 2017 Balans per 31 december 2017 4 Staat van baten en lasten over 2017 5 Toelichting op

Nadere informatie

Welkom Mini-symposium Canon De Noordoostpolder Bibliotheek FlevoMeer Noordoostpolder,

Welkom Mini-symposium Canon De Noordoostpolder Bibliotheek FlevoMeer Noordoostpolder, Welkom Mini-symposium Canon De Noordoostpolder Bibliotheek FlevoMeer Noordoostpolder, 6-11-2015 Dames en Heren! Als morgen vandaag is, is vandaag gisteren. Morgen is de toekomst; gisteren is geschiedenis.

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 6 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 7 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 8

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 6 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 7 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 8 Jaarverslag 2011 Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 6 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 7 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 8 2 Inleiding In dit jaarverslag staan de belangrijkste

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2016. Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum

Beleidsplan 2013-2016. Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Beleidsplan 2013-2016 Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Beleidsplan Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum Inleiding... 3 Activiteiten... 3 Organisatie en financiën...

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2017-2019 Inhoud: Pagina 1. Inleiding 2 2. Doelstelling stichting 2 3. Werkwijze stichting 3 4. Betrokkenheid andere organisaties 3 5. Wijze van werven gelden 3 6. De voornemens voor de planperiode

Nadere informatie

ANITA WALSMIT SACHS-JANSEN

ANITA WALSMIT SACHS-JANSEN haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag ANITA WALSMIT SACHS-JANSEN HAAGSE KUNSTENAARS Anita Walsmit Sachs-Jansen: " Mijn inspiratie bron is de natuur, met de nadruk op de plantenwereld.

Nadere informatie

Stichting Het Klederdrachtmuseum

Stichting Het Klederdrachtmuseum Stichting Het Klederdrachtmuseum Museum voor Nederlandse klederdracht Bedrijfsplan 2016-2020 (verkorte versie) Jolanda van den Berg November 2016 1.1 Doelstelling: De stichting heeft ten doel het tot stand

Nadere informatie

Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds september 2014

Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds september 2014 Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds september 2014 In deze nieuwsbrief Reisverhalen blijven populair, getuige het thema van de Open Monumentendagen en een interessante vraag die mij onlangs

Nadere informatie

institut pour la photographie Persbericht

institut pour la photographie Persbericht institut pour la photographie Persbericht 6 juli 2018 1 / 8 het PROJEcT In september 2017 heeft de regio Hauts-de-France, in samenwerking met Les Rencontres d Arles, besloten Institut pour la photographie

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING ONDERZOEK COMMUNICATIE ORGANISATIE CONCLUSIES & AANBEVELINGEN BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER

Inhoudsopgave INLEIDING ONDERZOEK COMMUNICATIE ORGANISATIE CONCLUSIES & AANBEVELINGEN BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER Jaarverslag 2010 Inhoudsopgave INLEIDING ONDERZOEK COMMUNICATIE ORGANISATIE CONCLUSIES & AANBEVELINGEN BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 3 4 5 6 7 8 2 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2010

Nadere informatie

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017 JAARVERSLAG 2016 Inleiding Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van The Living Museum Tilburg over het jaar 2016. Het jaar waarin de stichting is opgericht, en er voor het eerst workshops, bijeenkomsten

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9 Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9 2 Inleiding In dit jaarverslag leest u de

Nadere informatie

1992 --- 2012 26 oktober 1992 was een belangrijke datum voor de gemeente Hoogezand Sappemeer :

1992 --- 2012 26 oktober 1992 was een belangrijke datum voor de gemeente Hoogezand Sappemeer : 1992 --- 2012 26 oktober 1992 was een belangrijke datum voor de gemeente Hoogezand Sappemeer : de Historische Vereniging Hoogezand Sappemeer e.o. werd per die datum opgericht! 1992 --- 2012 We lezen in

Nadere informatie

VAN DER LAAN STICHTING

VAN DER LAAN STICHTING VAN DER LAAN STICHTING Jaarverslag 2008 1 Inleiding In dit verslag wil het Bestuur de ontwikkelingen van de activiteiten van de Van der Laan Stichting in 2008 nader toelichten en toetsen aan het Activiteitenplan

Nadere informatie

Archief van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging; Afdeling Amsterdam

Archief van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging; Afdeling Amsterdam Archief van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging; Afdeling Amsterdam Algemene kenmerken Toegangsnummer: 1560 Periode: 1901-1998 Archiefvormer Koninklijke Natuurhistorische Vereniging;

Nadere informatie

WetenschapsWinkelCourant

WetenschapsWinkelCourant WetenschapsWinkelCourant Bijlage Jaarbericht 2009 Wetenschap: Werk aan de Winkel! Bijlage bij het jaarbericht van de wetenschapswinkels September 2010 Voorwoord Wetenschap: Werk aan de Winkel! Op 8 juni

Nadere informatie

Terugblik campustour Utrecht Science Park - Amsterdam Science Park - Campus Wageningen Universiteit 21 november 2012

Terugblik campustour Utrecht Science Park - Amsterdam Science Park - Campus Wageningen Universiteit 21 november 2012 Terugblik campustour Utrecht Science Park - Amsterdam Science Park - Campus Wageningen Universiteit 21 november 2012 H.J. Kooij Utrecht Science Park De campustour startte op het Utrecht Science Park (USP)

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Brabantse Bronnen 2015

Jaarverslag Stichting Brabantse Bronnen 2015 Jaarverslag Stichting Brabantse Bronnen 2015 Algemeen De Stichting Brabantse Bronnen is notarieel opgericht op 22 januari 2009 en gevestigd te Boxtel. De stichting heeft als doel het bevorderen van de

Nadere informatie

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten

Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Beleidsplan Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten Pagina 1 van 9 Inhoud Inleiding... 4 Aanleiding... 4 Betrokkenen... 4 Geldigheidsduur... 4 Publicatie... 4 Organisatie... 4 Rechtspersoonlijkheid....

Nadere informatie

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists Worldschool Young European Specialists YES! Young European Specialists Programma voor deelnemende leerlingen YES! is een speciaal onderwijsprogramma voor leerlingen van het VWO, vijfde leerjaar. Honderd

Nadere informatie

PATIENTS OF THE COLONIAL STATE

PATIENTS OF THE COLONIAL STATE Valorisatie-addendum bij Proefschrift: PATIENTS OF THE COLONIAL STATE THE RISE OF A HOSPITAL SYSTEM IN THE NETHERLANDS INDIES 1890-1940 door Sjoerd Zondervan PATIENTS OF THE COLONIAL STATE THE RISE OF

Nadere informatie

LEWIS CARROLL GENOOTSCHAP

LEWIS CARROLL GENOOTSCHAP LEWIS CARROLL GENOOTSCHAP JAARVERSLAG 2018 April 2019 1. Bestuur Het Lewis Carroll Genootschap is opgericht in 1976 maar heeft na een actieve periode ruim 30 jaar een slapend bestaan geleid. In 2016 is

Nadere informatie

Escher in Het Paleis

Escher in Het Paleis Escher in Het Paleis Escher in Het Paleis een ware inspiratiebron! Bent u op zoek naar een mooie, inspirerende niet alledaagse locatie in een culturele omgeving? Dan is Escher in Het Paleis hetgeen u zoekt.

Nadere informatie

Maart Yoga U kunt zich nog aanmelden voor onze yogales op woensdagochtend.

Maart Yoga U kunt zich nog aanmelden voor onze yogales op woensdagochtend. Maart 2018 Meer informatie over onze activiteiten: In onze jaargids 2017-2018 of op www.welzijnbloemendaal.nl. Wilt u zich aanmelden? Dat kan via de website of telefonisch: (023)525 03 66 (Bloemendaal)

Nadere informatie

Jaarverslag van activiteiten 2014

Jaarverslag van activiteiten 2014 Inleiding. Voor 2014 kunnen we terugblikken op een geslaagd museumjaar. De opening na de winterstop begon goed met vele bezoekers in het voorjaar. De jaarlijkse wisselexpositie ondergebracht in het Tuta

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief van G.A. Lindeboom

Plaatsingslijst van het archief van G.A. Lindeboom Plaatsingslijst van het archief van G.A. Lindeboom 661 Levensjaren 1905-1986 (1939-1986) Samengesteld door Peter Kok Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije

Nadere informatie

Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur

Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur Collectievormingsprofiel Engelse taal en cultuur Actuele relatie met O&O (specifieke opleidingen etc.) De collectie Engelse taal en cultuur richt zich met name op de studenten, docenten en onderzoekers

Nadere informatie

Win een VIPkaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer groep 1 t/m 8 februari - maart

Win een VIPkaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer groep 1 t/m 8 februari - maart Win een VIPkaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer groep 1 t/m 8 februari - maart Win een VIP kaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer Kleurwedstrijd voor basisschoolleerlingen.

Nadere informatie

Serie handleidingen. "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen ") SAMENWERKING. Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti

Serie handleidingen. LbD4All (Leren door Ontwikkeling voor iedereen ) SAMENWERKING. Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Serie handleidingen "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen ") SAMENWERKING Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Deze publicatie werd gefinancierd door de Europese Commissie.

Nadere informatie

Naturalis Society Samen richting geven aan een duurzame toekomst

Naturalis Society Samen richting geven aan een duurzame toekomst Samen richting geven aan een duurzame toekomst Aan één van deze onderzoeksdomeinen kunt u zich verbinden. Evolutie Darwinvinken Paleoecologie Schedelkapje Homo erectus Etnobotanie Cadé apothekers herbarium

Nadere informatie

Popmuziek. Project. Omschrijving van de activiteit

Popmuziek. Project. Omschrijving van de activiteit Project Popmuziek 2005-2006 2006 Omschrijving van de activiteit Een feestelijke start, lezingen, films, voorstellingen, een uitgebreid aanbod aan het primair en voortgezet onderwijs, Arend en Marije op

Nadere informatie

Versteende boeken in Artis Bibliotheek

Versteende boeken in Artis Bibliotheek Versteende boeken in Artis Bibliotheek Stap de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam binnen en je treedt binnen in het jaar 1868, het jaar dat de bibliotheek zijn plek kreeg in een eclectisch

Nadere informatie

Inleiding Filantropie. Financiële draagvlakverbreding van uw organisatie

Inleiding Filantropie. Financiële draagvlakverbreding van uw organisatie Inleiding Filantropie Financiële draagvlakverbreding van uw organisatie PAO Inleiding Filantropie Informatie: Vrije Universiteit Amsterdam PAO Philanthropic Studies t.a.v. Saskia Franssen De Boelelaan

Nadere informatie

Perskit oktober -28 december 2016

Perskit oktober -28 december 2016 Perskit 10 20 oktober -28 december 2016 27/10/2016 Leiden viert de Stijl in 2017 In 2017 viert Leiden dat 100 jaar geleden Theo van Doesburg in Leiden De Stijl oprichtte. Deze Nederlandse kunstbeweging

Nadere informatie

Stichting Pajong. Jaarplan Stichting Pajong

Stichting Pajong. Jaarplan Stichting Pajong Stichting Pajong Jaarplan 2017 Stichting Pajong 1. Inleiding Stichting Pajong is opgericht als vriendenstichting van het Indisch Herinneringscentrum (IHC). De stichting heeft de status van ANBI en richt

Nadere informatie

Betreft: nieuwsbrief april juli 2008 Project: autisme in Iaşi, Roemenië

Betreft: nieuwsbrief april juli 2008 Project: autisme in Iaşi, Roemenië Ondersteuning voor mensen met een beperking Betreft: nieuwsbrief april juli 2008 Project: autisme in Iaşi, Roemenië Looptijd: 2008-2010 Opdrachtgever: stichting ZZG grenzenloze zorg- Door: Anke van Wijk

Nadere informatie

Rapportage onderzoek activiteiten. voor bibliotheken

Rapportage onderzoek activiteiten. voor bibliotheken Rapportage onderzoek activiteiten voor bibliotheken Rapportage onderzoek activiteiten Een onderzoek onder klanten over de activiteiten van de bibliotheek de Bibliotheek Zuid- 2 Inhoud Beschrijving onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Junior College EEN INITIATIEF VAN

Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College is een initiatief van de KU Leuven en KU Leuven Kulak om wetenschap op hoog niveau tot in de klas te brengen. Modules rond wiskunde, geschiedenis en taal

Nadere informatie

ANITA WALSMIT SACHS-JANSEN

ANITA WALSMIT SACHS-JANSEN haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague ANITA WALSMIT SACHS-JANSEN THE HAGUE ARTISTS Anita Walsmit Sachs-Jansen: " Mijn inspiratie bron is de natuur, met de nadruk op de plantenwereld.

Nadere informatie

Radboud Pre-University College of Society dr. Clarie Ramakers, drs. Irene Larooy & Anne Kempers MA

Radboud Pre-University College of Society dr. Clarie Ramakers, drs. Irene Larooy & Anne Kempers MA Radboud Pre-University College of Society dr. Clarie Ramakers, drs. Irene Larooy & Anne Kempers MA www.ru.nl/pucofsociety ` Nieuwe ontwikkelingen Radboud Pre-University College of Society Anne Kempers

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986

JAARVERSLAG 2012. Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland. www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 JAARVERSLAG 2012 Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 JAARVERSLAG STICHTING OPEN 2012 1 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD...

Nadere informatie

Maandag 2 juli. Junior Honours College 2012, Rijksuniversiteit Groningen. Honours College, Academiegebouw Welkom op de academie Ruimte.

Maandag 2 juli. Junior Honours College 2012, Rijksuniversiteit Groningen. Honours College, Academiegebouw Welkom op de academie Ruimte. Junior Honours College 2012, Rijksuniversiteit Groningen Maandag 2 juli Honours College, Academiegebouw Welkom op de academie Ruimte 09.30-10.00 Koffie en thee 10.00-10.30 Welkom en opening: who s who

Nadere informatie

Stichting Sieradencollecties Pagina 1 van 10 Jaarrekening Stichting Sieradencollecties Jaarrekening 2015

Stichting Sieradencollecties Pagina 1 van 10 Jaarrekening Stichting Sieradencollecties Jaarrekening 2015 Stichting Sieradencollecties Pagina 1 van 10 Stichting Sieradencollecties Stichting Sieradencollecties Pagina 2 van 10 Inhoud Inleiding Activiteiten in 2014 / 2015 Grondslagen voor de waardering van activa,

Nadere informatie

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen is een vereniging die een unieke plaats in de Groninger studentenwereld inneemt, doordat zij de belangen van álle

Nadere informatie

Archief Carry van Lakerveld

Archief Carry van Lakerveld Archief Carry van Lakerveld 1972-1994 Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Cruquiusweg 31 1019 AT Amsterdam Nederland hdl:10622/arch00778 IISG Amsterdam 2017 Inhoudsopgave Archief Carry van

Nadere informatie

Koninklijke Artsenvereniging Antwerpen

Koninklijke Artsenvereniging Antwerpen Koninklijke Artsenvereniging Antwerpen Partnership Samenwerkingsvoorstellen ARTSENHUIS Het Collegium Medicum Antverpiense werd op 28 april 1620 opgericht bij keuze van de Stadsmagistraat en is een van

Nadere informatie

132.313. 458 artikelen of

132.313. 458 artikelen of Publiek en bezoek 2014 Toeristen uit 132.313 96.739 Joods Historisch Museum en JHM Kindermuseum Portugese Synagoge Totaal aantal bezoekers JCK 91 Canada 69 verschillende landen Duitsland België 8 Frankrijk

Nadere informatie

Stichting Pajong. Jaarplan 2015. Stichting Pajong

Stichting Pajong. Jaarplan 2015. Stichting Pajong Stichting Pajong Jaarplan 2015 Stichting Pajong 1. Inleiding Stichting Pajong is opgericht als vriendenstichting van het Indisch Herinneringscentrum (IHC). De stichting heeft de status van ANBI en richt

Nadere informatie

Leraar in onderzoek. Exacte Wetenschappen. Onderzoeksprogramma voor wis- en natuurkundedocenten

Leraar in onderzoek. Exacte Wetenschappen. Onderzoeksprogramma voor wis- en natuurkundedocenten Exacte Wetenschappen Leraar in onderzoek Onderzoeksprogramma voor wis- en natuurkundedocenten Den Haag, mei 2010 Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Inhoud 1 Inleiding 3 2 Doel 4 3

Nadere informatie

Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds juli 2013

Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds juli 2013 Nieuwsbrief Academisch Erfgoed Maastricht Fonds juli 2013 Graag houden we u op de hoogte van activiteiten rond het Academisch Erfgoed Maastricht Fonds. In deze nieuwsbrief leest u de hoogtepunten uit de

Nadere informatie

Bachelor Kunstgeschiedenis. uva.nl/ba-kunstgeschiedenis

Bachelor Kunstgeschiedenis. uva.nl/ba-kunstgeschiedenis Bachelor 2019-2020 Kunstgeschiedenis uva.nl/ba-kunstgeschiedenis Als je Kunstgeschiedenis studeert, leer je hoe, door wie en voor wie kunst wordt gemaakt. Ook leer je kritisch te denken over de betekenis

Nadere informatie

Het bestuur heeft in het verslagjaar 3x vergaderd. Daarnaast hebben de bestuursleden tussentijds veelvuldig per of telefonisch contact gehad.

Het bestuur heeft in het verslagjaar 3x vergaderd. Daarnaast hebben de bestuursleden tussentijds veelvuldig per  of telefonisch contact gehad. Bestuursverslag 2014 De Stichting Glaucoomfonds heeft als doel het bevorderen van de oogheelkundige wetenschap, de toepassing van deze wetenschap en de zorg met betrekking tot de aandoening glaucoom. De

Nadere informatie

Inhoud. Aan deze informatie kunt u geen rechten ontlenen. 0

Inhoud. Aan deze informatie kunt u geen rechten ontlenen. 0 Inhoud 1 Algemene informatie dr. E. Dekkerprogramma... 1 2 Studentenbeurs... 1 2.1 Doelgroep... 1 2.2 Doelstelling... 1 2.3 Beschikbaar budget... 1 2.4 Omvang beurs... 1 3 Voorwaarden... 2 3.1 Voorwaarden

Nadere informatie

STICHTING KASTEEL MIDDACHTEN. Jaarverslag 2015

STICHTING KASTEEL MIDDACHTEN. Jaarverslag 2015 STICHTING KASTEEL MIDDACHTEN Jaarverslag 2015 Bestuursactiviteiten Het bestuur kwam bijeen te Middachten op 15 april en 14 oktober 2015. Bij beide vergaderingen was de rentmeester van Middachten, Ing.

Nadere informatie

Notulen Afdelingsvergadering Gelderland Zuid d.d. 2 maart 2011

Notulen Afdelingsvergadering Gelderland Zuid d.d. 2 maart 2011 Notulen Afdelingsvergadering Gelderland Zuid d.d. 2 maart 2011 Afwezig( m.b.): Camera Club Oosterbeek; FC De Zutphense;FG Expo en FC Objectief. 1) Welkom door de voorzitter. Een bijzonder welkom voor FC

Nadere informatie

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668 Onderwerp Uitvoering motie 249, Nationaal Historisch

Nadere informatie

www.amsterdamtattoomuseum.com

www.amsterdamtattoomuseum.com www.amsterdamtattoomuseum.com Amsterdam Tattoo Museum Plantage Middenlaan 62 1018 DH Amsterdam telefoon: 020 700 9320 Openingstijden: maandag t/m zondag, van 10:00 tot 19:00 Hedendaagse Ontdekkingsreizigers

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN HET VERLEDEN DIGITALE ZICHTBAARHEID VOOR REGIONAAL ERFGOED

DE TOEKOMST VAN HET VERLEDEN DIGITALE ZICHTBAARHEID VOOR REGIONAAL ERFGOED DE TOEKOMST VAN HET VERLEDEN DIGITALE ZICHTBAARHEID VOOR REGIONAAL ERFGOED Prof.dr. Gert-Jan Hospers Symposium Ben ik in Beeld? Groningen, 12 maart 2018 Actueel thema dat past bij Groningen De opbouw van

Nadere informatie

Onderwijzer zoekt erfgoedinstelling WAT HEBBEN ERFGOEDINSTELLINGEN EN ONDERWIJS ELKAAR TE BIEDEN?

Onderwijzer zoekt erfgoedinstelling WAT HEBBEN ERFGOEDINSTELLINGEN EN ONDERWIJS ELKAAR TE BIEDEN? Onderwijzer zoekt erfgoedinstelling WAT HEBBEN ERFGOEDINSTELLINGEN EN ONDERWIJS ELKAAR TE BIEDEN? Introductie Wat heeft het onderwijs aan erfgoed? Wat heeft een erfgoedinstelling aan het onderwijs? Verhalen

Nadere informatie

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in?

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? In de brugklas volgen de leerlingen van de vwo- en tvwo brugklassen lessen klassieke cultuur

Nadere informatie

Verder hebben we samen met de Gemeente Zoetermeer de activiteiten rondom Monumentendag, met als thema Europa, georganiseerd. In t Nieuwe Huys was

Verder hebben we samen met de Gemeente Zoetermeer de activiteiten rondom Monumentendag, met als thema Europa, georganiseerd. In t Nieuwe Huys was Jaarverslag 2018 1 Inleiding Het jaar 2018 was voor de vereniging een succesvol jaar, het was het eerste volle jaar in de nieuwe pand t Nieuwe Huys aan de Dorpsstraat 132 te Zoetermeer. De kinderziekten

Nadere informatie

Fantastikè Beleidsplan programma 2013-2016

Fantastikè Beleidsplan programma 2013-2016 Fantastikè Beleidsplan programma 2013-2016 Inhoud Doelstelling pagina 1 Historie pagina 2 Actueel beleid pagina 2 Werkzaamheden pagina 4 Fondswerving pagina 5 Beheer fondsen en vermogen pagina 6 Besteding

Nadere informatie

Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg)

Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg) Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg) Tentoonstelling met fleurige schilderijen van Irma Wisman. Is uw tuin de perfecte plaats om tot rust te komen en van de schoonheid van de planten en bloemen

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9 Jaarverslag 2014 Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9 IN MEMORIAM 10 2 Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

SHOWCASE. Field of Dreams Hélène Swarthstraat 19a 3061 CK Rotterdam

SHOWCASE. Field of Dreams Hélène Swarthstraat 19a 3061 CK Rotterdam SHOWCASE Field of Dreams Hélène Swarthstraat 19a 3061 CK Rotterdam +31 6 24876594 www.fieldofdreams.nu Over Field of Dreams In 2011 is Stiching Field of Dreams (FoD) opgericht met het doel om de scheidslijnen

Nadere informatie

Plaatsingslijst van het archief G.J. Sizoo

Plaatsingslijst van het archief G.J. Sizoo 525 Plaatsingslijst van het archief G.J. Sizoo (1920-1994) Samengesteld door drs. A.C. Flipse en mw. drs.i. Kiel Hartog Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) Vrije

Nadere informatie

Titel Communities online en offline: casus Roots2Share

Titel Communities online en offline: casus Roots2Share Onderzoeksopdracht Crossmedialab Titel Communities online en offline: casus Roots2Share Probleemomgeving Roots2Share is een internationaal samenwerkingsverband van twee Nederlandse musea (Museum Volkenkunde

Nadere informatie

Het University Fund Wageningen (UFW) heeft als doel het bevorderen van de bloei van Wageningen UR.

Het University Fund Wageningen (UFW) heeft als doel het bevorderen van de bloei van Wageningen UR. Het University Fund Wageningen (UFW) heeft als doel het bevorderen van de bloei van Wageningen UR. STIMULERINGSREGELING STUDENTENACTIVITEITEN De stimuleringsregeling studentenactiviteiten van het UFW richt

Nadere informatie

JAARVERSLAG Brederodestraat VG Amsterdam Nederland. Rabobank: NL44RABO

JAARVERSLAG Brederodestraat VG Amsterdam Nederland.  Rabobank: NL44RABO JAARVERSLAG 2013 Brederodestraat 104 4 1054 VG Amsterdam Nederland www.stichtingopen.nl info@stichtingopen.nl Rabobank: NL44RABO0143176986 JAARVERSLAG STICHTING OPEN 2013 1 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD...

Nadere informatie

Vogelwerkgroep ZuJd-Kennemerland

Vogelwerkgroep ZuJd-Kennemerland - 9 SEP, 2010 Vogelwerkgroep ZuJd-Kennemerland Gemeente Heemstede College van Burgemeester en Wethouders Raadhuisplein 1 2101 HA Heemstede Betreft: Subsidie aanvraag Huismussenproject Haarlem, 6 september

Nadere informatie