SPECIALE REIS: MEMORIAL route WO2: LENINGRAD (Sint Petersburg), MOSKVA (Moskou) en STALINGRAD (Volgograd)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPECIALE REIS: MEMORIAL route WO2: LENINGRAD (Sint Petersburg), MOSKVA (Moskou) en STALINGRAD (Volgograd)"

Transcriptie

1 SPECIALE REIS: MEMORIAL route WO2: LENINGRAD (Sint Petersburg), MOSKVA (Moskou) en STALINGRAD (Volgograd) Het is inmiddels 70 jaar geleden dat Nazi Duitsland Rusland binnenviel. Een bloedige oorlog volgde. Op 9 mei wordt elk jaar de overwinning van het Russische leger op Duitsland met een grote militaire parade op het Rode plein herdacht. Tijdens deze 9 dagen durende reis krijgt u een indrukwekkend beeld van deze strijd, die zeker in Rusland zoveel miljoenen burgers het leven kostte. Naast een bezoek aan diverse musea, memorabele plaatsen en soms aangrijpende monumenten is er ook gelegenheid om hoogtepunten van de Russische kunst en cultuur te aanschouwen. Dag 1 5 mei / Leningrad - Vlucht naar St Petersburg - Transfer naar het hotel - Bezoek aan het monument + filmzaal van de heroïsche verdedigers van Leningrad (wanneer de aankomsttijd in Sint Petersburg dat toelaat). - 2 nachten verblijf in Hotel Moskva (centraal gelegen goed middenklasse hotel op basis van logies en ontbijt); zie: - Welkomstbijeenkomst inclusief welkomstdrankje. Dag 2 6 mei / Leningrad - Ochtend: Bezoek aan het Museum van de Verdediging en het Beleg van Leningrad. Dit museum is gewijd aan het beleg van Leningrad ( ) en biedt een aantal exposities over het dagelijks leven tijdens het beleg, waar u een groot aantal huishoudelijke voorwerpen, wapens, kaarten, propaganda posters, kranten e.d. kunt aanschouwen. Vervolgens brengen wij een bezoek aan de pantserkruiser Aurora. In 1917 begon de Russische revolutie met een van het oorlogsschip Aurora afgevuurd schot; inderdaad geen WO 2 maar als symbool van de Russische revolutie niet te missen.

2 - Middag (optioneel: 49,-): Bezoek aan de Hermitage, één van de grootste en mooiste musea ter wereld (een dependance is gevestigd in Amsterdam). Met een oppervlakte van meer dan m², 360 expositieruimten en bijna driemiljoen kunstvoorwerpen biedt het museum een schat aan informatie. De collectie varieert van de klassieke oudheid tot de Hollandse meesters. Het gebouw zelf is ook zeer de moeite waard. In WO 2 fungeerde het als hospitaal. - Avond (optioneel): Bezoek aan het Mariinski-theater. Momenteel is het programma echter nog niet bekend. Later krijgt u meer informatie over kosten en programma. Dag 3 7mei / Leningrad - Ochtend (optioneel: 39,-): Stadsrondrit met bezoek aan de mooie Petrus en Paulusvesting, met de markante kathedraal. Na afloop kunt u ofwel teruggebracht worden naar het hotel of in de stad blijven. - De middag is vrij te besteden. - Transfer naar het station - Nachttrein naar Moskou (2 e klas / 4 ps. slaapcoupés; tegen een toeslag van 75,- pp is het mogelijk een 1e klas / 2ps. coupé te boeken) Dag 4 8 mei / Moskva - Transfer naar het hotel - 2 nachten verblijf in Hotel Cosmos (goed middenklasse hotel op basis van logies en ontbijt; 15 minuten per metro van het centrum); zie - Ochtend (optioneel: 39,-): Stadsrondrit met bezoek aan de Novodevitsji-klooster en begraafplaats. In tegenstelling tot veel andere kloosters is het Novodevitsji klooster (jonge vrouwen klooster) in de Sovjettijd goed bewaard gebleven. Vasili III stichtte het klooster in 1524 om de inname van Smolensk te vieren. Vrouwen van adel konden zich hier terugtrekken; zo woonden de zus en de eerste vrouw van Peter de Grote er enige tijd. In 1812 probeerde Napoleon het klooster op te blazen, maar de nonnen slaagden er in de gebouwen te redden. In 1922 maakten de bolsjewieken er een museum van. In het kloostercomplex liggen enkele kerken. Bij de Noordpoort staat de barokke Wederopstandingskerk. De witte Smolensk-kathedraal met zijn vijf koepels en zijn achthoekige klokkentoren is het meest opvallend; deze toren was in de 18e eeuw het hoogste bouwwerk van Moskou. De Novodevitsji-begraafplaats ligt bij het gelijknamige klooster en wordt gezien als één van de belangrijkste begraafplaatsen van Rusland. Vele beroemdheden uit de Russische cultuur en politiek hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Schrijvers, musici, generaals, politici en filmregisseurs liggen op het complex begraven. U treft er de graven van o.a. N. Gogol, M. Boelgakov, A. Tjechov, S. Prokofjev, A. Gromyko, B. Jeltsin, N. Chroesjtsjov, D. Sjostakovitsj en S. Eisenstein aan.

3 - Middag: Bezoek aan het Centraal Museum van de Grote Patriottische oorlog. Dit museum dient als eerbetoon aan hen die hun leven hebben gegeven voor het Moederland tijdens de oorlog. Het museum bestaat uit de Ontvangsthal, de Hal van de Glorie en Herdenking, de Kunsthal en 6 diorama's van de meest dramatische slagen van de Grote Patriottische Oorlog. Verder zijn er 2 bioscopen, een hal voor bijeenkomsten van veteranen en een expositiezaal. De museumstukken die hier worden getoond zijn officiële documenten, officiële en persoonlijke brieven, krantenartikelen, fotomateriaal en schilderijen. In de Herdenkingshal zijn de namen te vinden van alle soldaten en officieren van het Rode Leger die tijdens de Grote Patriottische Oorlog zijn gesneuveld. Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan de Preobrazhenskoye begraafplaats van Moskou. Hier rusten meer dan soldaten en officieren van het Rode Leger op een ereveld. Dag 5-9 mei / Moskva - Bezoek aan de overwinningsparade van het Rode Leger. Helaas is het niet mogelijk het Rode Plein en omgeving te betreden. Dit kan alleen op uitnodiging van het Ministerie van Defensie. We zoeken naar een goede plek elders op de route. - Later op de dag volgt een bezoek aan het Holocaustmuseum dat op het Overwinningsplein van Moskou staat. Het gebouw dient als museum, monument en gebedshuis voor het Joodse volk. De 2 belangrijkste permanente exposities van dit museum gaan over de Holocaust in bezet Rusland en delen van Polen en over de Joodse strijders tijdens de oorlog. Aansluitend volgt een bezoek aan het Monument/de Moskee voor Gesneuvelde Islamitische Soldaten. Deze moskee herdenkt de islamitische soldaten en officieren van het Rode Leger die tijdens de oorlog zijn gesneuveld. Dag 6 10 mei / Moskva - Ochtend (optioneel: 39,-): Een bijzondere tocht langs enkele metrostations. Deze ondergrondse paleizen werden gebouwd onder het bewind van Stalin en door de communistische partij voor propagandadoeleinden gebruikt. Vervolgens bezoeken we het oude hart van de stad, waar onder andere het Kremlin, het Rode Plein, het Lenin mausoleum en de Basilius kathedraal zijn gelegen. Ook zien we de wisseling van de wacht bij de eeuwig brandende vlam. We maken een uitgebreide wandeling over het Kremlinterrein en bezichtigen één van de kathedralen. - s Middags kunt u op eigen gelegenheid het centrum van Moskou verder verkennen. Tegenover het Kremlin bevindt zich het voormalig staatswarenhuis Gum, dat een bezoek zeker waard is. Of gaat u liever naar de Tretjakov Galerij? Dit museum biedt een overzicht van de Russische kunst en herbergt een fraaie iconencollectie. - Transfer naar de luchthaven - Vlucht naar Volgograd - Transfer naar het hotel

4 - 3 nachten in Hotel Uzhnaya in Volgograd op basis van logies en ontbijt (centraal gelegen middenklasse hotel aan de rand van het centrum niet ver van de Volga) Dag 7 11 mei / Stalingrad - In de ochtend bezoeken wij het museum dat gewijd is aan de slag om Stalingrad. Dit is gevestigd in het voormalige veldhoofdkwartier van Generaal Veldmaarschalk Friedrich Paulus, bevelhebber van het 6 e Duitse Leger. In het museum zijn een groot aantal documenten, kaarten, foto's en gebruiksvoorwerpen uit deze alles vernietigende slag te zien. - Later op de dag wordt het het Panorama-museum "Slag om Stalingrad" bezocht, een indrukwekkend museum bestaande uit 8 hallen, 4 diorama s en een centrale Overwinningshal. Er zijn hier maar liefst museumstukken verdeeld over 20 thema's. Deze museumstukken bestaan o.a. uit posters, flyers, orders van hoofdkwartieren, vaandels, onderscheidingen, frontkranten, foto's, brieven, wapens, persoonlijke voorwerpen en stafkaarten. Één van de beroemdste voorwerpen in dit museum is het sluipschuttersgeweer van de "Held van de Sovjet-Unie" Vasily Zaytsev.

5 Dag 8 12 mei / Stalingrad - Bezoek aan enkele memorabele plekken: de Graanmolen, standbeeld Rode Tractorfabriek en Centraal Station. De graanmolen was tijdens de slag om Stalingrad een belangrijk steunpunt voor het Rode Leger. Het gebouw werd door manschappen van het 42 e Garde-Jagerregiment ingenomen en verdedigd. In september 1942 werd er hevig gevochten om het station. Tijdens deze gevechten verwisselde het station meerdere malen van eigenaar. Het station is na de oorlog heropgebouwd en is veranderd in één groot eerbetoon aan de verdedigers van Stalingrad. De Stalingrad Tractorfabriek leverde zelfs tijdens de slag nog T-34 tanks. Het complex werd na de slag weer herbouwd en is nu nog als machinefabriek in gebruik. Tegenover de hoofdingang staat een T-34/76 tank, die de verdedigers van deze fabriek eert. - Bezoek aan Mamajev Koergan De Mamajev-heuvel (103 meter hoog) was het hoogste punt in Stalingrad en daarmee een gewild doelwit van het Duitse 6 e Leger. Op 13 september 1942 werd voor het eerst om deze heuvel gevochten. Het Rode leger had de heuvel versterkt met loopgraven, bunkers, prikkeldraadversperringen en mijnenvelden. Toen de Duitsers na hevige gevechten de heuvel hadden veroverd, werd vanaf hier het centrum van de stad beschoten. De Mamajev-heuvel werd door beide partijen meerder malen veroverd tijdens de slag om Stalingrad. "Het Moederland Roept" is waarschijnlijk het meest beroemde oorlogsmonument van de Tweede Wereldoorlog. Dit standbeeld is maar liefst 95 meter hoog en stelt de antieke Nike voor (godin van de overwinning) die haar zonen en dochters oproept om de vijand het hoofd te bieden en uiteindelijk te vernietigen. Op het Mamajev complex zijn een groot aantal herinneringstekens aangebracht: de eeuwige vlam met wisseling van de wacht; allee van piramide populieren; gebroken uren; plein voor de helden en de kerk voor alle zielen. In de cilindervormige "Hal van de Strijder Glorie" is een hand geplaatst die de fakkel met de Eeuwige Vlam vasthoudt. Op de muren zijn 43 mozaïeken banieren aangebracht die in totaal namen dragen van omgekomen verdedigers van Stalingrad. Rondom staan de volgende woorden: "Ja, we waren slechts stervelingen en weinigen van ons overleefden het, maar we vervulden allen onze patriottische plicht voor ons heilige moederland. De slag om Stalingrad duurde van 23 augustus 1942 tot 2 februari Naar schatting vonden Russen en Duitsers de dood. Dag 9 13 mei - Transfer naar de luchthaven van Volgograd - Terugvlucht naar Amsterdam met overstap in Moskou.

6 Aanbevolen film en boeken: Film: Stalingrad van regisseur Joseph Vilsmaier Boeken: H. E. Salisbury: 900 dagen, het beleg van Leningrad A. Beever: Stalingrad R. Braithwaite: Moskou 1941, een stad in oorlog O. Figes: Natasja's dans Prijs pp: 1.595,- (toeslag 1ps.kamer: 298,-) De reis is inclusief: - Vluchten Amsterdam/St Petersburg, Moskou/Volgograd, Volgograd/Moskou en Moskou/Amsterdam. - nachttrein St Petersburg-Moskou ( 4 persoonscoupé) - 7 overnachtingen in goede middenklasse hotels op basis van logies en ontbijt - genoemde excursies inclusief toegangsgelden, genoemd vervoer en plaatselijke Engelstalige gidsen Optioneel: - genoemde optionele excursies; deze zijn inclusief vervoer, toegangsgelden en begeleiding door professionele Engelstalige plaatselijke gidsen. Toegangskaarten worden vooraf gekocht, dit voorkomt lange wachttijden. - visumverzorging: 65,- - 1 e klas in de trein van Sint Petersburg naar Moskou: 75,- Opmerkingen: - het minimale aantal deelnemers bedraagt 10; maximaal 24 - alle excursies zijn inclusief vervoer, toegangsgelden en begeleiding door professionele Engelstalige gidsen. - programma-onderdelen en volgorde zijn onder voorbehoud. - in de hotels zijn restaurants waar eventueel geluncht en/of gedineerd kan worden.

PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud)

PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud) PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud) Dag 1 Vlucht naar Moskou. Na aankomst op de luchthaven wordt u naar het hotel gebracht. U verblijft 3 nachten in Hotel Cosmos; meer informatie over

Nadere informatie

PARELS VAN MOSKOU & PALEIZEN VAN SINT- PETERSBURG

PARELS VAN MOSKOU & PALEIZEN VAN SINT- PETERSBURG PARELS VAN MOSKOU & PALEIZEN VAN SINT- PETERSBURG 7-DAAGSE BEGELEIDE CULTUURREIS VOLLEDIG NEDERLANDSTALIGE REIS Van 17 tot 23 september 2016 1 Kathedralen, theaters en musea Het huidige Moskou is bekend

Nadere informatie

Kennismaking met de Russische cultuur in Sint-Petersburg tijdens de witte nachten 11-17 mei 2015

Kennismaking met de Russische cultuur in Sint-Petersburg tijdens de witte nachten 11-17 mei 2015 Serge Bulatov Jolanda Denekamp Van Wassenaersheuvel 39 Hertespoor 46 6862XT Oosterbeek 3772 SG Barneveld tel.: +31 645677181 tel.: +31 620045274 email: sergereizen@gmail.com email: jolanda@denekamptaalenteken.nl

Nadere informatie

Trier, Vogelsang en de Westwall (Duitsland) - 23 en 24 april 2016

Trier, Vogelsang en de Westwall (Duitsland) - 23 en 24 april 2016 Trier, Vogelsang en de Westwall (Duitsland) - 23 en 24 april 2016 Trier ( D) Welkom in Trier...... een van de oudste en mooiste steden van Duitsland met een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. De oudste

Nadere informatie

BIJZONDERE TREINREIS KAZACHSTAN OEZBEKISTAN

BIJZONDERE TREINREIS KAZACHSTAN OEZBEKISTAN BIJZONDERE TREINREIS KAZACHSTAN OEZBEKISTAN Op dit moment is de nieuwe dienstregeling voor 2018 nog niet officieel, in onderstaand overzicht zijn we uitgegaan van de nu bestaande regeling. Het kan zijn

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE PROGRAMMA FANS PRAKTISCHE INFORMATIE REISDOCUMENTEN: Internationaal paspoort geldig tem eind augustus 2014. Visum (verzorgd door ASL travel, info volgt). TIJDZONE: In Moskou is het drie uur later dan in

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE PROGRAMMA VIP PRAKTISCHE INFORMATIE REISDOCUMENTEN: Internationaal paspoort geldig tem eind augustus 2014. Visum (verzorgd door ASL travel, info volgt). TIJDZONE: In Moskou is het drie uur later dan in

Nadere informatie

Baltische Landen: parels aan de Oostzee

Baltische Landen: parels aan de Oostzee Baltische Landen: parels aan de Oostzee Alle drie Baltische Landen hebben zich na hun onafhankelijkheid vanaf 1991 in sneltreinvaart ontwikkeld. In het statige Vilnius, ooit de hoofdstad van het Pools-

Nadere informatie

Het Ardennenoffensief 14 en 15 april 2018

Het Ardennenoffensief 14 en 15 april 2018 Het Ardennenoffensief 14 en 15 april 2018 Tweedaagse reis "Het Ardennenoffensief" op 14 en 15 april 2018 In deze tweedaagse reis nemen wij u mee in de Slag om de Ardennen, Hitlers laatste poging om de

Nadere informatie

Fly & drive Andalusië

Fly & drive Andalusië Page 1 of 5 Fly & drive Andalusië In Spanje stichtten de Arabieren een rijk dat een hoge beschaving en een grote welvaart kende, waarbij de rest van Europa verbleekte. De belangrijkste gebeurtenissen in

Nadere informatie

Uitnodiging ledenreis 26 30 september 2013

Uitnodiging ledenreis 26 30 september 2013 Uitnodiging ledenreis 26 30 september 2013 Waarom Rusland? Rusland is voor Nederland een belangrijk land in economisch, cultureel en politiekmaatschappelijk opzicht. De geschiedenis laat zien dat de intensieve

Nadere informatie

Sporen van de Russische Revolutie in Sint-Petersburg anno 2017

Sporen van de Russische Revolutie in Sint-Petersburg anno 2017 Sporen van de Russische Revolutie in Sint-Petersburg anno 2017 Tekst en foto s Eric R.J. Wils Honderd jaar geleden vond in Sint-Petersburg (vanaf 1914 Petrograd genoemd) de Russische Revolutie plaats.

Nadere informatie

15-DAAGSE GROEPSREIS OEKRAЇNE

15-DAAGSE GROEPSREIS OEKRAЇNE 15-DAAGSE GROEPSREIS OEKRAЇNE Dag 1 De Krim Vanaf Amsterdam vliegen we via Kiev naar de hoofdstad van De Krim, Simferopol. In Kiev checkt u eerst uit, neemt uw bagage van de band en gaat door de douane.

Nadere informatie

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal Attracties Het Memoriaal 1815 Het Memoriaal Aan de voet van de Heuvel met de Leeuw vindt u het ondergrondse Memoriaal 1815. Hier beleeft u één van de meest bewogen tijden van onze Geschiedenis, alsof u

Nadere informatie

INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK

INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK AAN QUILTFESTIVAL) 8 DAGEN N.t.b. oktober 2019 (derde of vierde week van oktober. Bekend uiterlijk in mei.) 799 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Quiltfestival

Nadere informatie

BEZOEK PASS 1815 HET MEMORIAL 1815

BEZOEK PASS 1815 HET MEMORIAL 1815 BEZOEK HET MEMORIAL 1815 Het Memorial Aan de voet van de Heuvel met de Leeuw vindt u het ondergrondse Memoriaal 1815. Hier beleeft u één van de meest bewogen tijden van onze Geschiedenis, alsof u er zelf

Nadere informatie

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 PROGRAMMA BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 Beschrijving van de groep Aantal deelnemers +/-30 deelnemers Periode 4-5 september 2012 Bestemming Lille Duur 2dagen / 1

Nadere informatie

Krakau. Weelde, Wonder en Waanzin. Hans van Rhoon en Eduard Evenblij

Krakau. Weelde, Wonder en Waanzin. Hans van Rhoon en Eduard Evenblij Fotoreis 14 t/m 19 oktober Krakau Weelde, Wonder en Waanzin. Hans van Rhoon en Eduard Evenblij KRAKAU We maken een reis door het heden en verleden van Krakau. De stad wordt wel het "Florence van Polen"

Nadere informatie

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017 Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017 Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 Juni 2017. Evenals voorafgaande jaren in Juni weer een battlefield tour naar de stranden en historische plaatsen in Normandië.

Nadere informatie

CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian

CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian 10 daagse groepsreis onder begeleiding van Chinakenner Ng Sauw Tjhoi 17 oktober 26 oktober 2013 China moet je niet alleen zien, maar

Nadere informatie

CRUISE VAN MOSKOU NAAR ST PETERSBURG

CRUISE VAN MOSKOU NAAR ST PETERSBURG CRUISE VAN MOSKOU NAAR ST PETERSBURG Dag 01 - Aankomst in Moskou Welkom in Moskou, de hoofdstad van Rusland en haar grootste en meest levendige stad. Je chauffeur staat op je te wachten bij de uitgang

Nadere informatie

MOSKOU & ST PETERSBURG

MOSKOU & ST PETERSBURG MOSKOU & ST PETERSBURG Dag 01 Aankomst in Moskou Welkom in Moskou, de hoofdstad van Rusland en haar grootste en meest levendige stad. Mister Moscow staat al op je te wachten bij de uitgang van het vliegveld.

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE BERLIJN 2014. 4E KLAS Compaen VMBO

INFORMATIEBOEKJE BERLIJN 2014. 4E KLAS Compaen VMBO INFORMATIEBOEKJE BERLIJN 2014 4E KLAS Compaen VMBO (VOORLOPIG) 1 PROGRAMMA Maandag 6 oktober 2014 Ochtend: Avond: - vertrek vanaf school - aankomst jeugdherberg, inchecken - avondeten in jeugdherberg -

Nadere informatie

BE SUPPORTTEAM. Belgische atleten hebben uw steun nodig!

BE SUPPORTTEAM. Belgische atleten hebben uw steun nodig! BE SUPPORTTEAM Belgische atleten hebben uw steun nodig! 10-18 Augustus 2013 Hotel Stadion Praktisch! Paspoort Een geldig nationaal paspoort, met minimum twee lege bladzijden voorbehouden voor visa, met

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

DIE VIJF DAGEN IN MEI

DIE VIJF DAGEN IN MEI DIE VIJF DAGEN IN MEI 1940 Op initiatief van Martin Lagestee maakte Lagestee Film BV in samenwerking met acht regionale omroepen en in coproductie met NTR en VPRO vijf documentaires met als onderwerp de

Nadere informatie

MOSKOU & ST PETERSBURG

MOSKOU & ST PETERSBURG MOSKOU & ST PETERSBURG Dag 01 Aankomst in Moskou Welkom in Moskou, de hoofdstad van Rusland en haar grootste en meest levendige stad. Je chauffeur staat op je te wachten bij de uitgang van het vliegveld.

Nadere informatie

CITYTRIP Krakau (Polen)

CITYTRIP Krakau (Polen) CITYTRIP Krakau (Polen) DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS met bezoek aan Auschwitz en Birkenau 1 Programma Krakau, een stad met een unieke sfeer en een schitterende authentieke binnenstad, werd in 1978 als eerste

Nadere informatie

KONINKLIJKE METAALUNIEREIS RUSLAND 2017 (3)

KONINKLIJKE METAALUNIEREIS RUSLAND 2017 (3) KONINKLIJKE METAALUNIEREIS RUSLAND 2017 (3) 7 daagse reis met bezoek aan de steden Moskou & Sint Petersburg Zaterdag 9 vrijdag 15 september 2017 Samengesteld door Henk Vellekoop, 9 maart 2017 VLUCHTEN

Nadere informatie

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon behoort tot de meest bekende personen uit de geschiedenis. Hij wist zich van eenvoudige komaf op te werken tot keizer van Frankrijk en heerser over

Nadere informatie

Alle wegen leiden naar...

Alle wegen leiden naar... ROME CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN Alle wegen leiden naar... PROGRAMMA Dag 1 : België - Rome We vertrekken s ochtends voor onze rechtstreekse vlucht met Brussels Airlines naar Rome. We maken onmiddellijk

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

Tweedaagse naar Duinkerke, La Coupole, Calais en Adegem - 22 en 23 april 2017

Tweedaagse naar Duinkerke, La Coupole, Calais en Adegem - 22 en 23 april 2017 Tweedaagse naar Duinkerke, La Coupole, Calais en Adegem - 22 en 23 april 2017 Een gevarieerde reis van Operatie Dynamo in Duinkerke tot de herfst van 1944 met de Canadese Opmars over het Belgische Leopoldkanaal.

Nadere informatie

Samen naar die bijzondere hoofdstad van ons land, AMSTERDAM, een échte wereldstad, Met het Gilde Maastricht, 2017

Samen naar die bijzondere hoofdstad van ons land, AMSTERDAM, een échte wereldstad, Met het Gilde Maastricht, 2017 Samen naar die bijzondere hoofdstad van ons land, AMSTERDAM, een échte wereldstad, Met het Gilde Maastricht, 2017 Het Gilde Maastricht organiseert voor het komend najaar een excursie naar Amsterdam, behorende

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden [2] op za, 10/20/2012-22:50 Tags:

Nadere informatie

KRAKAU, de Poolse parel der steden. 5 daagse zaterdag 9 sept tot en met woensdag 13 september

KRAKAU, de Poolse parel der steden. 5 daagse zaterdag 9 sept tot en met woensdag 13 september KRAKAU, de Poolse parel der steden 5 daagse zaterdag 9 sept tot en met woensdag 13 september De collectie Vlaamse wandtapijten in de Wavel-burcht is alom bekend. Maar de stad herbergt ook de meeste kerken

Nadere informatie

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1]

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018

organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018 organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018 Treed in de voetsporen van Leonardo da Vinci en Georgio Armani. Ga genieten van een hedendaagse

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP Reiderland - B.J.ADER EN J.A.ADER-APPELS - YAD VASHEM

GELOOFSGEMEENSCHAP Reiderland - B.J.ADER EN J.A.ADER-APPELS - YAD VASHEM GELOOFSGEMEENSCHAP Reiderland - B.J.ADER EN J.A.ADER-APPELS - YAD VASHEM Groot is de voorbije decennia de verbondenheid van de Geloofsgemeenschap Reiderland met ds. Ader, zijn vrouw en de Aderstichting

Nadere informatie

1 ste kwartaal Voor meer informatie kan je terecht op onze website of mailen naar

1 ste kwartaal Voor meer informatie kan je terecht op onze website  of mailen naar 1 ste kwartaal 2014 Intro Здравствуйте, товарищи! Welkom bij de eerste Krasny Oktjabr Gazeta van het jaar 2014! Onze groep kan terugkijken op een zeer succesvol jaar vol met evenementen, nieuwe leden en

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting door Cas 1253 woorden 2 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. Waarom ik voor dit onderwerp heb gekozen. Ik heb voor dit

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

Diner gevolgd door avondbezoek aan het Rode Plein en de prachtige metrostations, ook wel Stalin s ondergrondse volkspaleizen genoemd.

Diner gevolgd door avondbezoek aan het Rode Plein en de prachtige metrostations, ook wel Stalin s ondergrondse volkspaleizen genoemd. Moskou/St. Petersburg reis 8 dagen. Programma van dag tot dag. Moskou De historische hoofdstad van Rusland, verrast de bezoeker door een wonderlijke combinatie van oud en nieuw. Het oude centrum is omgeven

Nadere informatie

5.5. Boekverslag door L woorden 13 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Propaganda. Afbeelding 1:

5.5. Boekverslag door L woorden 13 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Propaganda. Afbeelding 1: Boekverslag door L. 1626 woorden 13 december 2004 5.5 53 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Propaganda Afbeelding 1: a. Deze afbeelding is gemaakt in de jaren 30 door Hitler aanhangers. b. Er

Nadere informatie

Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1]

Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Alle wegen leiden naar...

Alle wegen leiden naar... ROME CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN Alle wegen leiden naar... PROGRAMMA Dag 1 : België - Rome We vertrekken s ochtends voor onze rechtstreekse vlucht met Brussels Airlines naar Rome. We maken onmiddellijk

Nadere informatie

WEDSTRIJD FC ZENIT PSV

WEDSTRIJD FC ZENIT PSV PSV REIZEN Programma Business Club leden St. Petersburg WEDSTRIJD FC ZENIT PSV woensdag 25 februari vrijdag 27 februari 2015 St. Petersburg Sinds de Gouden Eeuw zijn Rusland en Nederland belangrijke handelspartners

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De Klaagmuur 2. De Grote Muur 3. De Berlijnse Muur 4. De Muur van Hadrianus 5. De Atlantische Muur 6. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De Klaagmuur 2. De Grote Muur 3. De Berlijnse Muur 4. De Muur van Hadrianus 5. De Atlantische Muur 6. Filmpjes Pluskaarten Beroemde muren inhoud blz. Inleiding 3 1. De Klaagmuur 4 2. De Grote Muur 6 3. De Berlijnse Muur 9 4. De Muur van Hadrianus 12 5. De Atlantische Muur 14 6. Filmpjes 17 Pluskaarten 18 Bronnen en foto s

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. KB-0125-a-16-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. KB-0125-a-16-2-b Bijlage VMBO-KB 2016 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB KB-0125-a-16-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een tekst op een poster (1848): Leve de! Weg met Willem. Hij is een bloedzuiger.

Nadere informatie

MOSKOU EN DE GOUDEN RING

MOSKOU EN DE GOUDEN RING MOSKOU EN DE GOUDEN RING Dag 01 Aankomst in Moskou Welkom in Moskou, de hoofdstad van Rusland en haar grootste en meest levendige stad. Je chauffeur staat op je te wachten bij de uitgang van het vliegveld.

Nadere informatie

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING

VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING EUROCULT LITO VOLG HET NEDERLANDS ELFTAL TIJDENS HET EK EN GA MEE MET DE ORANJE KARAVAAN MET VERBLIJF OP DE HOLLAND CAMPING Postbus 13050 3507 LB Utrecht Wittevrouwenstraat 36 3512 CV Utrecht Tel: 030

Nadere informatie

Reisverslag Dresden oktober 2018

Reisverslag Dresden oktober 2018 Reisverslag Dresden oktober 2018 Colditz-Buchenwald-Weimar en Dresden - 1 t/m 5 Oktober 2018 Maandag 1 oktober Op 1 oktober s morgensvroeg, vertrokken wij met een gezelschap van 27 personen richting Duitsland,

Nadere informatie

De tijd van: Wereldoorlogen

De tijd van: Wereldoorlogen De tijd van: Wereldoorlogen WoI Interbellum WoII Wereldoorlog I Casus Belli (Latijn, de oorzaak van de oorlog) Wereldoorlog I Tweefronten oorlog: Oostfront/Westfront Tannenberg 1914: Bewegingsoorlog: Verdun

Nadere informatie

Fascinerende 9-daagse stedenrondreis naar. Tallinn, Helsinki en Sint Petersburg

Fascinerende 9-daagse stedenrondreis naar. Tallinn, Helsinki en Sint Petersburg Fascinerende 9-daagse stedenrondreis naar Tallinn, Helsinki en Sint Petersburg georganiseerd en begeleid door geograaf André Nijsen in samenwerking met Personal Touch Travel wo 29 augustus t/m do 6 september

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

West-China reis 2016. Etniciteit, historie en modernisering 12-27 april 2016

West-China reis 2016. Etniciteit, historie en modernisering 12-27 april 2016 West-China reis 2016 Etniciteit, historie en modernisering 12-27 april 2016 Doelstelling De excursie/reis beoogt een kennismaking met etnische minderheden in West China: Tibetanen, Hui en Oeigoeren. Bezocht

Nadere informatie

De steden van Andalusië (8 dagen) - groepsreis

De steden van Andalusië (8 dagen) - groepsreis Website: www.tejedatravel.com Email: info@tejedatravel.com De steden van Andalusië (8 dagen) - groepsreis Deze reis is samengesteld om de belangrijkste steden van Andalusië te ontdekken. U reist in een

Nadere informatie

25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare.

25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare. 25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare. Bezoek Filpisu-Mare en 4 daagse Rondreis Roemenië Van Donderag 21 Juni 2018 tot Zaterdag 30 juni Dag1 : donderdag 21 juni Deze dag vertrekken per vliegtuig vanaf

Nadere informatie

Afhankelijk van druk verkeer, slecht weer en onvoorziene omstandigheden kunnen de tijden van de excursies en de activiteiten aan boord veranderen.

Afhankelijk van druk verkeer, slecht weer en onvoorziene omstandigheden kunnen de tijden van de excursies en de activiteiten aan boord veranderen. MOSCOW - ST.PETERBURG Russ, Z. Shashkov (12 days/11 nights) 2014 STANDAARD programma Afhankelijk van druk verkeer, slecht weer en onvoorziene omstandigheden kunnen de tijden van de excursies en de activiteiten

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 [1] Door wjvanderzanden[2]op za, 07/25/2015-12:47 Tags:reizen

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden.

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden. De Holocaust Rassenleer Lang voordat Hitler de leider van Duitsland werd, schreef en vertelde hij over de rassenleer. Dat was een theorie die beweerde dat mensen waren verdeeld in rassen: zwakke, minderwaardige

Nadere informatie

Adolf Hitler: Braunau am Inn, 20 april 1889 Berlijn, 30 april 1945

Adolf Hitler: Braunau am Inn, 20 april 1889 Berlijn, 30 april 1945 Adolf Hitler: Braunau am Inn, 20 april 1889 Berlijn, 30 april 1945 Hij was een in Oostenrijk geboren Duits politicus en de leider van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). Hij was

Nadere informatie

Rotemstraat 14, 3545 Halen

Rotemstraat 14, 3545 Halen Rotemstraat 14, 3545 Halen Slag der Zilveren Helmen, 12 augustus 1914 Stel je een groot, sterk leger voor van duizenden Duitsers die optrokken vanuit Sint- Truiden, Borgloon en Hasselt richting Diest en

Nadere informatie

Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018

Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Deze tour is een echte klassieker in ons reisaanbod. Heeft u altijd al eens het slagveld in Normandië met eigen ogen

Nadere informatie

5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur

5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur 5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur 6 daagse battlefield tour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek Een unieke reis naar midden-frankrijk. Ons eerste reisdoel is een uitgebreid bezoek

Nadere informatie

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek.

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. 6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. Geachte reiziger, - zaterdag 5 t/m donderdag 10 oktober 2019 - We hebben weer een najaarsreis op het programma staan voor

Nadere informatie

ERVAAR REIZEN ERVAAR JONGERENREIZEN. Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl

ERVAAR REIZEN ERVAAR JONGERENREIZEN. Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl ERVAAR JONGERENREIZEN Rondreis The essence of Egypt van 10-02-2013 tot 17-02-2013 Hartelijk dank voor je belangstelling

Nadere informatie

Wereldoorlog 2: de opmars van Duitsland (les 03 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

Wereldoorlog 2: de opmars van Duitsland (les 03 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich Wereldoorlog 2: de opmars van Duitsland (les 03 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Inleiding Wereldoorlog 2 => Ongeveer 20 jaar na de Grote Oorlog (WO

Nadere informatie

Groepsreis UNIGLOBE TT Travel NEDERLANDSTALIGE 11-DAAGSE CRUISE MOSKOU & SINT - PETERBURG 2012

Groepsreis UNIGLOBE TT Travel NEDERLANDSTALIGE 11-DAAGSE CRUISE MOSKOU & SINT - PETERBURG 2012 Groepsreis UNIGLOBE TT Travel NEDERLANDSTALIGE 11-DAAGSE CRUISE MOSKOU & SINT - PETERBURG 2012 Vaarschema Een reis naar Rusland en haar beroemdste steden MOSKOU & SINT PETERSBURG spreekt velen tot de verbeelding.

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b Bijlage VMBO-KB 2014 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-14-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een politieke prent over een biddende fabrikant (1907): Onderschrift

Nadere informatie

Samenvatting Moderne Geschiedenis ABC

Samenvatting Moderne Geschiedenis ABC Samenvatting Moderne Geschiedenis ABC Week 1ABC: De Franse Revolutie Info: De Franse Tijd (1795 1814) Na de Franse Revolutie werd Napoleon de baas in Frankrijk. Napoleon veroverde veel Europese landen,

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 [1] Door wjvanderzanden[2]op zo, 10/21/2012-23:17 Tags:reizen

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE PROGRAMMA VIP PRAKTISCHE INFORMATIE REISDOCUMENTEN: TIJDZONE: Identiteitskaart. In Boekarest is het 1 uur later dan in België. VALUTA: De munteenheid in Roemenië is de Roemeense leu (RON). 1 EUR = +/-

Nadere informatie

Programma 5-daagse treinreis

Programma 5-daagse treinreis Stuttgart: Kunsten wereldstad Stuttgart heeft zeer veel te bieden op het gebied van moderne architectuur. Architecten als Le Corbusier, Walter Gropius en Mies van der Rohe realiseerden hier hun prototype

Nadere informatie

TRANS-SIBERIE, THE ULTIEME TREINREIS

TRANS-SIBERIE, THE ULTIEME TREINREIS TRANS-SIBERIE, THE ULTIEME TREINREIS Dag 01 Aankomst in Moskou Welkom in Moskou, de hoofdstad van Rusland en haar grootste en meest levendige stad. Je chauffeur staat op je te wachten bij de uitgang van

Nadere informatie

Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein Airborne Museum Hartenstein Opdrachten VMBO Welkom in het Airborne Museum! De villa is het voormalige hoofdkwartier van de Britten en stond in september 1944 midden op het slagveld. In het Museum is van

Nadere informatie

Het gebied rond het meest zuidelijke deel van de Duitse Elbe staat ook bekend

Het gebied rond het meest zuidelijke deel van de Duitse Elbe staat ook bekend Elbe Radweg 8 dagen individuele fietsreis vanaf 485 Door het Toscana van Duitsland van Bad Schandau naar Wittenberg Het gebied rond het meest zuidelijke deel van de Duitse Elbe staat ook bekend als het

Nadere informatie

BRON 4. Serviërs die zijn verbannen uit de onafhankelijke staat Kroatië, een satellietstaat van nazi-duitsland

BRON 4. Serviërs die zijn verbannen uit de onafhankelijke staat Kroatië, een satellietstaat van nazi-duitsland BRON 4 Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden miljoenen mensen het slachtoffer van massa-executies, deportaties, honger, dwangarbeid, concentratiekampen en bombardementen. Vluchtelingen en bannelingen Serviërs

Nadere informatie

POLEN WARSCHAU. Warschau (Warszawa) is de hoofdstad van Polen en met ca 1,7 miljoen inwoners de grootste stad van het land.

POLEN WARSCHAU. Warschau (Warszawa) is de hoofdstad van Polen en met ca 1,7 miljoen inwoners de grootste stad van het land. POLSKA POLEN Polen (Polska) is een land in Midden-Europa, dat met de wijzers van de klok mee wordt begrensd door Rusland (Kaliningrad), Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Slowakije, Tsjechië en Duitsland.

Nadere informatie

Praag (Korte beschrijving) Bezienswaardigheden

Praag (Korte beschrijving) Bezienswaardigheden Praag (Korte beschrijving) Bezienswaardigheden Oude Raadhuis en de Astronomische Klok Het Oude Raadhuis is een van de mooiste en opvallendste gebouwen van Praag. Het uit 1338 stammende gebouw heeft zwaar

Nadere informatie

6 augustus - 17 augustus 2018

6 augustus - 17 augustus 2018 6 augustus - 17 augustus 2018 Dag Activiteit Overnachting 1 Ma 06/08 heenvlucht We worden op de luchthaven opgewacht door het ontvangstcomité en naar onze logies in het dorpje, bij de familie Badasian

Nadere informatie

De Tweede Wereldoorlog herdacht. Een vergelijking tussen Nederland en Duitsland

De Tweede Wereldoorlog herdacht. Een vergelijking tussen Nederland en Duitsland De Tweede Wereldoorlog herdacht Een vergelijking tussen Nederland en Duitsland Nationale herdenking in Nederland Hebben we in Nederland de oorlog altijd zo herdacht? - een kleine herdenkingsgeschiedenis

Nadere informatie

Rotterdam Running Ambassadors 6 dagen Moskou. 11 t/m 16 september 2013. 25 maart 2013 World Port Center Rotterdam H.B. Haverkorn van Rijsewijk

Rotterdam Running Ambassadors 6 dagen Moskou. 11 t/m 16 september 2013. 25 maart 2013 World Port Center Rotterdam H.B. Haverkorn van Rijsewijk Rotterdam Running Ambassadors 6 dagen Moskou 11 t/m 16 september 2013 25 maart 2013 World Port Center Rotterdam H.B. Haverkorn van Rijsewijk 1 Marathon: parcours en start De Marathon startte in 2012 bij

Nadere informatie

Ik ga deze vraag onderzoeken met hulp van bronnen uit het basisboek en de vragen uit het werkboek.

Ik ga deze vraag onderzoeken met hulp van bronnen uit het basisboek en de vragen uit het werkboek. Boekverslag door B. 2262 woorden 27 februari 2004 7.1 33 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud 1. Inleiding + de Onderzoeksvraag 2. Wat is Propaganda? 3. Bronnen bestuderen 4. Verschillen en overeenkomsten

Nadere informatie

ONGEKEND ROME. OZ Groepsreizen 2016 CITY. De eeuwige stad 23 t.e.m. 26 april 2016. een slimme zet

ONGEKEND ROME. OZ Groepsreizen 2016 CITY. De eeuwige stad 23 t.e.m. 26 april 2016. een slimme zet OZ Groepsreizen 2016 CITY ONGEKEND ROME De eeuwige stad 23 t.e.m. 26 april 2016 Rome verveelt nooit. Tijdens deze reis maken we kennis met enkele minder bekende musea, vaak echte pareltjes. We bezoeken

Nadere informatie

Santiago de Compostela. 30 september - 6 oktober 2015 Organisatie Limburgse Bedevaarten

Santiago de Compostela. 30 september - 6 oktober 2015 Organisatie Limburgse Bedevaarten Santiago de Compostela 30 september - 6 oktober 2015 Organisatie Limburgse Bedevaarten Op pelgrimage naar Santiago Wij volgen tijdens deze reis per lokale bus een deel van de route van deze Camino Francés

Nadere informatie

Naam: JODENVERVOLGING Kristallnacht en Februaristaking

Naam: JODENVERVOLGING Kristallnacht en Februaristaking Naam: JODENVERVOLGING Kristallnacht en Februaristaking Jodenvervolging in Duitsland De reden dat de joden vervolgd en vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog was, dat de joden rijk en succesvol

Nadere informatie

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > LUIK GUILLEMINS TGV STATION TERRACOTTA-LIEGE.

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > LUIK GUILLEMINS TGV STATION TERRACOTTA-LIEGE. HET TERRACOTTALEGER & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO 23.12.16 > 23.04.17 LUIK GUILLEMINS TGV STATION + 3 2 4 2 2 4 4 9 3 8 INFO@ TERRACOTTA-LIEGE.BE HET TERRACOTTALEGER DE ERFENIS VAN

Nadere informatie

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Dag 1 zondag 2 oktober 2016 Eindhoven Athene Per taxibusje vanuit Genk / Houthalen

Nadere informatie

2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN

2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN 2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN Zomer 2016 Dinsdag 16 en woensdag 17 augustus: 2-daags stedenbezoek aan Leuven - Ieper - Mechelen. Het stadhuis van Leuven nabij de Oude Markt Vervoer per

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie