1 Noem in het kort de belangrijkste werkvelden van de doktersassistente.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Noem in het kort de belangrijkste werkvelden van de doktersassistente."

Transcriptie

1 Oefenvragen Poliklinieken, jeugdgezondheidszorg en arbodienst Hoofdstuk 1 Artsen 1 Noem in het kort de belangrijkste werkvelden van de doktersassistente. 2 Welke studie hebben alle artsen gevolgd? 3 Wat is een coassistent? 4 Wat is een basisarts? 5 Wat is een HAIO? 6 Als een patiënt het over de dokter heeft, welke soort dokter bedoelt hij dan? 7 Beschrijf in het kort via welke opleidingen iemand huisarts kan worden. 8 De huisartsgeneeskunde is in Nederland relatief sterk ontwikkeld. Waar blijkt dat bijvoorbeeld uit? 9 Wat is het verschil tussen een AIOS (AGIO) en een ANIOS (AGNIO)? 10 Welke specialist zou het meest passen bij: a openhartoperatie b bestralen van kanker c nierinsufficiëntie d aangeboren gaatje tussen de hartkamers e kanker van het baarmoederslijmvlies f koorts zonder duidelijke oorzaak g amandelen knippen h staaroperatie i autisme j galblaasoperatie k schizofrenie l reumatoïde artritis 11 Voert de volgende specialist wel of geen operaties uit? a neuroloog b patholoog c uroloog d endocrinoloog e longarts f internist g gynaecoloog h klinisch geriater

2 i dermatoloog 12 Wat is preventieve geneeskunde? 13 Wat is het verschil tussen een kinderarts en een jeugdarts? 14 Noem voorbeelden van artsen die werken in de preventieve geneeskunde. 15 Welke titel hebben de meeste artsen? 16 Vertel uit je hoofd aan iemand anders welke soorten dokters er allemaal zijn. Hoofdstuk 2 Polikliniek interne geneeskunde 17 Waarom wordt de internist ook wel de huisarts van het ziekenhuis genoemd? 18 Noem voorbeelden van gespecialiseerde internisten. 19 Noem een voorbeeld van een aandoening die thuishoort bij: a cardioloog b longarts c hematoloog d MDL-arts e endocrinoloog f nefroloog g oncoloog h geriater 20 Waarom moet hypertensie worden behandeld? 21 Wat is het meest bekende ziekteverschijnsel bij infectieziekten? 22 Hoe ontstaat een ontsteking in de slokdarm meestal? 23 Noem de twee belangrijkste oorzaken van de maagzweer. 24 Waarom is de prognose van maagkanker zo slecht? 25 Hoe ontstaan divertikels? 26 Wat is de ziekte van Crohn voor een soort ziekte? 27 Noem bekende ziekteverschijnselen die zouden kunnen wijzen op kanker in de dikke darm. 28 Noem zo veel mogelijk oorzaken van geelzucht.

3 29 Wanneer is geelzucht besmettelijk? 30 Noem voorbeelden van niet-besmettelijke geelzucht. 31 Wat is levercirrose. 32 Noem de meest voorkomende oorzaak van levercirrose. 33 Wat is een koliekaanval? 34 Noem de twee belangrijkste oorzaken van ontsteking in de alvleesklier. 35 Wanneer veroorzaakt bloedarmoede ziekteverschijnselen en klachten? 36 Noem drie geheel verschillende oorzaken van bloedarmoede. 37 Waarom bestaat bij leukemie een tekort aan gezonde bloedcellen? 38 Wat voor soort ziekte is (non-)hodgkin lymfoom? 39 Hoe begint de ziekte van Hogdkin meestal? 40 Wat is het verschil tussen de ziekte van Hodgkin en non-hodgkinlymfoom voor wat betreft de prognose? 41 In welke soort bloedvaten bevindt zich het trombosebeen? 42 Wat is de beruchte complicatie van diepe veneuze trombose? 43 Welk ziekteverschijnsel treedt op bij stollingsstoornissen? 44 Noem een voorbeeld van een stollingsziekte. 45 Hoe ontstaat de ziekte van Von Willebrand? 46 Wat kan een patiënt merken van nierstenen? 47 Hoe ontstaat nierbekkenontsteking? 48 Hoe ontstaat een ontsteking in de nierschors? 49 Noem voorbeelden van ziekteverschijnselen als de nieren bijna niet meer werken. 50 Noem vier verschillende voorbeelden van hormoonproducerende organen in ons lichaam. 51 Waarom moet de patiënt met suikerziekte zo veel plassen?

4 52 Hoe ontstaat hyper- of hypothyreoïdie? 53 Noem mogelijke verschijnselen van het syndroom van Cushing. 54 Wat is er aan de hand bij de ziekte van Addison? 55 Noem voorbeelden van verschijnselen bij SLE. 56 Waaruit blijkt dat bij SLE en reumatoïde artritis niet alleen de gewrichten ziek zijn? 57 Waarom is botontkalking een vervelende ziekte? 58 Hoe wordt een te laag Hb genoemd? 59 Waarom is het MCV (gemiddeld volume van rode bloedcellen) bij ijzergebreksanemie (bloedarmoede door een tekort aan ijzer) te klein? 60 Waarom is het bepalen van BSE of CRP belangrijk? 61 Wat is het belang van glucosebepalingen? 62 Op welk risico wijst een te hoog cholesterolgehalte? 63 Als het creatinine en het ureum verhoogd zijn, wat heeft dat dan te betekenen? 64 Waarover zeggen SGOT, SGPT en gamma-gt iets? 65 Wat is albumine? 66 Hoe wordt in het bloed onderzocht of er sprake is van hepatitis? 67 Als in het bloed veel amylase aanwezig is, wat heeft dat dan te betekenen? 68 Als het T4 te hoog is en het TSH te laag, wat heeft dat dan te betekenen? 69 Noem enkele voorbeelden van scopie in de interne geneeskunde. 70 Noem enkele voorbeelden van beeldvormend onderzoek in de interne geneeskunde. 71 Wat is de bedoeling van 24-uurs ph-registratie in de slokdarm? 72 Welke ziekte kan worden aangetoond met manometrie in de slokdarm? 73 Op welke manieren kan besmetting met Helicobacter worden aangetoond? 74 Wat is meestal de bedoeling van beenmergpunctie?

5 75 Noem uit je hoofd een aantal voorbeelden van interne aandoeningen. 76 Noem uit je hoofd een aantal voorbeelden van aanvullend onderzoek in de interne geneeskunde. Hoofdstuk 3 Polikliniek cardiologie 77 Wat is het belangrijkste instrument van de cardioloog bij het lichamelijk onderzoek? 78 Wat is interventiecardiologie? 79 Noem de bekendste soort interventiecardiologie. 80 Wat heeft hoge bloeddruk met cardiologische ziekten te maken? 81 Wat is coronairlijden? 82 Geef een omschrijving van angina pectoris. 83 Wat is het verschil tussen angina pectoris en pijn ten gevolge van een hartinfarct? 84 Wat wordt bedoeld met hartfalen? 85 Wat merkt de patiënt bij acuut hartfalen? 86 Wat merkt de patiënt bij chronisch hartfalen? 87 Waarom wordt chronisch hartfalen vaak pas laat vastgesteld? 88 Wat is er ziek bij een niet-onschuldige hartritmestoornis? 89 Wat is de functie van een hartklep? 90 Welke twee soorten afwijkingen kunnen hartkleppen hebben? 91 Wat betekent de afkorting ECG? 92 Hoe noemen de mensen dit onderzoek vaak? 93 Waarom kan het belangrijk zijn een ECG juist tijdens inspanning te maken? 94 Noem een andere naam voor het inspannings-ecg. 95 Wat is een bekende bijnaam voor dit onderzoek?

6 96 Stel dat je als doktersassistent een inspannings-ecg zou maken. Op welke zaken moet je dan letten? 97 Noem voorbeelden van onderzoek dat kan volgen op een inspannings-ecg. 98 Hoe is op een X-thorax vocht in de longen te zien? 99 Wat is de bedoeling van de Doppler-techniek? 100 Welk soort aanvullend onderzoek vindt plaats in de echokamer? 101 Wat is de bedoeling van myocardscintigrafie? 102 Waarom is hartkatheterisatie veel minder belastend dan het lijkt? 103 Noem het belangrijkste advies dat je kunt geven om de kans op een hartziekte te verkleinen. 104 Noem voorbeelden van cardiologische geneesmiddelen. 105 Wat is de bedoeling van dotteren? 106 Noem uit je hoofd een aantal voorbeelden van cardiologische aandoeningen. 107 Noem uit je hoofd een aantal voorbeelden van aanvullend onderzoek bij de cardiologie. Hoofdstuk 4 Polikliniek longziekten 108 Wat is het belangrijkste instrument in het lichamelijk onderzoek van de longen? 109 Noem de belangrijkste aandoeningen van de longen / lagere luchtwegen. 110 Wat is er precies aan de hand bij een astma-aanval? 111 Noem de belangrijkste onderdelen van de behandeling bij astma. 112 Wat is er precies aan de hand bij chronische bronchitis? 113 Wat is er precies aan de hand bij emfyseem? 114 Noem het meest voorkomende eerste verschijnsel van longkanker. 115 Waarom is de prognose van longkanker zo slecht? 116 Welke soort geneesmiddelen is noodzakelijk bij tuberculose?

7 117 Welke soort geneesmiddelen is noodzakelijk bij longembolie? 118 Hoe ontstaat een pneumothorax meestal? 119 Noem de meest voorkomende indicaties voor longfunctieonderzoek. 120 Noem de twee bekendste soorten longfunctieonderzoek. 121 Is bij astma en COPD vooral de inspiratie of vooral de expiratie gestoord? 122 Zou de longcapaciteit bij astma en COPD zijn afgenomen of juist toegenomen? 123 Hoe is de peak flow bij astma? 124 Waarom wordt bij spirometrie vaak de invloed van medicijnen onderzocht? 125 Stel dat een patiënt met ademhalingsproblemen een histamineprovocatietest krijgt. Als hierbij een aanval van kortademigheid en hoesten optreedt, hoe wordt zo n aanval dan genoemd? 126 Geef het moeilijke woord voor de grote gevoeligheid van de luchtwegen van een patiënt met ademhalingsproblemen. 127 Waarom wordt bij spirometrie ook vaak allergieonderzoek gedaan? 128 Waarom wordt bij spirometrie vaak de invloed van lichamelijke inspanning onderzocht? 129 Niet alleen bij mensen met klachten van de luchtwegen wordt spirometrie verricht. Ook mensen die op korte termijn een grote operatie ondergaan komen ervoor in aanmerking. Waarom zou dat zijn? 130 Welke specialist heeft de gegevens van de spirometrie voor een operatie nodig? 131 Een vrouw van 67 heeft bijna haar hele leven gerookt, maar verder is ze altijd gezond geweest. De laatste tijd kan ze zich echter niet goed meer inspannen. Ze wordt dan zelfs kortademig. Aan welke aandoening moet in ieder geval worden gedacht? 132 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke aandoeningen in de longgeneeskunde. 133 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke voorbeelden van aanvullend onderzoek in de longgeneeskunde. Hoofdstuk 5 Polikliniek chirurgie 134 Noem vier voorbeelden van gespecialiseerde chirurgen.

8 135 Noem twee redenen om een atheroomcyste te verwijderen. 136 Wat is een belangrijk verschil tussen fibroadenoom en intraductaal papilloom? 137 Wat is het meest voorkomende eerste symptoom van borstkanker? 138 Noem zo veel mogelijk manieren waarop borstkanker ontdekt kan worden. 139 Noem de mogelijke voorbeelden van aanvullend onderzoek bij een verdachte afwijking in de mamma. 140 Waarom heeft slokdarmkanker zo n slechte prognose? 141 Waarom hebben coloncarcinoom en rectumcarcinoom een relatief goede prognose? 142 Noem drie oorzaken van een ileus. 143 Bij welke groepen mensen komen liesbreuken vooral voor? 144 Aan welke aandoening moet je altijd denken als een patiënt acute ernstige buikpijn heeft? 145 Waarom zijn gestuwde en uitgezette aderen in de slokdarm zo gevaarlijk? 146 Noem de mogelijke ziekteverschijnselen bij galstenen. 147 Waarom krijgt een patiënt met perifeer arterieel vaatlijden pijn bij het lopen? 148 Hoe zou een aneurysma van de aorta aan het licht kunnen komen, nog vóórdat het te laat is? 149 Hoe wordt een aneurysma van de aorta definitief vastgesteld en gecontroleerd? 150 Noem drie voorbeelden van aanvullend onderzoek van de schildklier. 151 Een patiënt heeft pijnlijke aandrang en produceert slijmerige ontlasting met bloed. Huisarts en specialist voelen een gezwel. Welk onderzoek zal nu plaatsvinden? 152 Een man van 57 is in de loop van een week erg geel geworden, verder heeft hij nergens last van. Welke aanvullende onderzoeken zullen nu plaatsvinden? 153 Een meisje van 17 is van haar fiets gevallen en kwam nogal lelijk op haar zij terecht. Ze heeft blauwe plekken, maar verder lijkt het mee te vallen. In de loop van de uren voelt ze zich toch niet lekker, ze is wat verward en haar bloeddruk is erg laag. Welk beeldvormend onderzoek zal nu gaan plaatsvinden en waarom? 154 Als een patiënt al vijf dagen geen ontlasting meer heeft gehad en erge buikpijn heeft, wat is er dan misschien aan de hand?

9 155 Wat is de bedoeling van het TNM-systeem? 156 Wat wordt (bij mammacarcinoom) bedoeld met T4 N3 M1? 157 Waarom is de stadiëring van kanker erg belangrijk voor de behandeling en de prognose? 158 Bij de behandeling van kanker is vaak niet alleen de chirurg betrokken. Noem voorbeelden van andere specialisten die hierbij betrokken zijn. 159 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke aandoeningen in de algemene chirurgie. 160 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke voorbeelden van aanvullend onderzoek in de algemene chirurgie. Hoofdstuk 6 Polikliniek urologie 161 Waarom klopt het woord nierstenen niet helemaal? 162 Noem ziekteverschijnselen en klachten bij nierstenen. 163 Met welke aanvullende onderzoeken kunnen nierstenen zichtbaar worden gemaakt? 164 Hoe komt het dat nierstenen aanleiding kunnen geven tot infecties? 165 Wat is een mogelijke behandeling van nierstenen? 166 Om welke redenen kunnen oudere mannen last krijgen van een slappe straal en nadruppelen bij het plassen? 167 Wat is een opvallend verschil tussen de klachten bij prostaathyperplasie en de klachten bij prostaatkanker? 168 Noem twee vormen van aanvullend onderzoek die kunnen worden verricht als de dokter bij rectaal toucher vaststelt dat een patiënt een vergrote prostaat heeft. 169 Noem twee manieren waarop bij prostaatvergroting een acute retentie kan ontstaan. 170 a Wat merkt de patiënt bij een acute urineretentie? b Wat is de behandeling bij acute urineretentie? 171 Welke bloedbepaling zegt iets over de prostaat? 172 Beschrijf kort hoe een prostaatbiopt wordt genomen. 173 Wat betekent het woord stress in stressincontinentie?

10 174 Geef de belangrijkste verklaring voor het optreden van incontinentie bij oudere mannen. 175 Geef de belangrijkste verklaring voor het optreden van incontinentie bij vrouwen. 176 Met welk aanvullend onderzoek kan incontinentie nader worden bestudeerd? 177 Veel mannen van boven de 60 merken dat de erectie niet meer zo sterk is. Wat is daarvoor meestal de verklaring? 178 Noem drie voorbeelden van lichamelijke oorzaken van verminderde potentie. 179 Wat is het meest voorkomende verschijnsel van nierkanker? 180 Wat is bij nierkanker de enige mogelijk effectieve behandeling? 181 Wat is het meest voorkomende verschijnsel van blaaskanker? 182 Met welke aanvullend onderzoeken kan het bestaan van blaaskanker worden aangetoond? 183 Welke twee soorten behandeling zijn mogelijk bij blaaskanker? 184 Hoe komt zaadbalkanker meestal aan het licht? 185 Als een man een zwelling voelt in een bal, welk aanvullend onderzoek zal dan als eerste worden verricht? 186 Welke behandelingen zijn het meest van belang bij zaadbalkanker? 187 Noem voorbeelden van urologische aandoeningen die kunnen worden geopereerd. 188 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke aandoeningen in de urologie. 189 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke voorbeelden van aanvullend onderzoek in de urologie. Hoofdstuk 7 Polikliniek orthopedie 190 Met welke weefsels en organen houdt de orthopedie zich bezig? 191 Wat is het meest vóórkomende aanvullende onderzoek op de polikliniek orthopedie? 192 Noem twee bedoelingen van een röntgenfoto bij een fractuur. 193 Noem de drie belangrijke radiologische beeldvormende onderzoeken in de orthopedie.

11 194 Welke klachten krijgt iemand met artrose? 195 a Noem de complicatie van reumatoïde artritis. b Als deze complicatie ernstig is, wat betekent dat dan voor de behandeling? 196 Een gewricht kan worden beoordeeld met MRI of artroscopie. In welk geval zal gekozen worden voor artroscopie? 197 Primaire bottumoren zijn zeldzaam. Toch hoor je heel vaak dat iemand botkanker heeft. Hoe kan dat? 198 Wat is de beste behandeling van een ganglion? 199 Wat is de beste behandeling van een tennisarm? 200 Er zijn nogal wat meisjes in de puberteit met knieklachten. Noem een bekende oorzaak van deze klachten. 201 Hoe wordt het grootste gedeelte van de aangeboren heupafwijkingen opgespoord? 202 Welk aanvullend onderzoek is voor het vaststellen van een aangeboren heupafwijking noodzakelijk? 203 Een kind van 8 loopt mank en heeft pijn. Geef twee mogelijke oorzaken. 204 Osteomyelitis is een beruchte aandoening. Geef twee redenen waarom dat zo is. 205 Waarmee vindt extern spalken (meestal) plaats? 206 Waarmee kan intern worden gespalkt? 207 Als je pijnstilling adviseert, wat adviseer je dan? 208 Wat is de rol van fysiotherapie in de orthopedische behandeling? 209 Noem twee voorbeelden van paramedische hulpverleners die ook bij de orthopedische behandeling betrokken kunnen zijn. 210 Noem een voorbeeld van een specialist die bij de orthopedische behandeling betrokken kan zijn. 211 Noem vier bekende problemen die kunnen optreden bij het gebruik van gips. 212 Geef uit je hoofd gipsinstructie. 213 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke aandoeningen in de orthopedie.

12 214 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke voorbeelden van aanvullend onderzoek in de orthopedie. Hoofdstuk 8 Polikliniek neurologie 215 Met welke delen van het lichaam houdt de neuroloog zich bezig? 216 Beschrijf in het kort wat een patiënt meestal merkt als een deel van zijn hersenen afsterft. 217 Beschrijf in het kort wat een patiënt meestal merkt als in zijn hersenen een bloeding optreedt. 218 Noem de twee soorten CVA. 219 Welke soort CVA komt het meest voor? 220 Waarom is bij een CVA cardiaal onderzoek belangrijk? 221 Waarom maakt men bij een CVA een carotisecho? 222 Waarom maakt men in het ziekenhuis bij een verdenking op een CVA direct een CTscan? 223 Noem verschillen tussen virale en bacteriële hersenvliesontsteking. 224 Noem de meest voorkomende ziekteverschijnselen bij hersenvliesontsteking. 225 Welk aanvullend onderzoek is belangrijk bij hersenvliesontsteking? 226 Wat is de belangrijkste informatie voor een neuroloog, als bij een patiënt sprake zou kunnen zijn van epilepsie? 227 Noem een voorbeeld van een epileptische aanval die niet wordt veroorzaakt door de ziekte epilepsie. 228 Welk aanvullend onderzoek zal als eerste gedaan worden als een patiënt van 50 bij de neuroloog terechtkomt met voor het eerst in zijn leven een epileptische aanval? 229 Welke soort aanvullend onderzoek is belangrijk bij alle vormen van de ziekte epilepsie? 230 Noem de twee belangrijkste oorzaken van (poly)neuropathie. 231 Welk aanvullend onderzoek is belangrijk bij polyneuropathie? 232 Wat is de meest hevige klacht bij een hernia nuclei pulposi?

13 233 Welk aanvullend onderzoek kan gedaan worden bij een verdenking op een hernia nuclei pulposi? 234 Noem twee belangrijke aanvullende onderzoeken bij de ziekte MS. 235 Geef voorbeelden van ziekten waarbij het EMG afwijkend zal zijn. 236 Geef voorbeelden van ziekten waarbij een lumbaalpunctie belangrijk is. 237 Wat is de belangrijkste reden voor het maken van een EEG? 238 Vroeger werd gezegd dat de neurologie een heel triest vak was, omdat patiënten bijna nooit echt geholpen konden worden. Dat is nu radicaal veranderd. Noem enkele voorbeelden waaruit dit blijkt. 239 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke aandoeningen in de neurologie. 240 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke voorbeelden van aanvullend onderzoek in de neurologie. Hoofdstuk 9 Polikliniek oogheelkunde 241 Leg kort uit wat in of van het oog is ontstoken bij conjunctivitis. 242 Noem oorzaken van conjunctivitis. 243 Hoe ontstaat keratitis meestal? 244 Hoe ontstaat uveïtis? 245 Hoe komt het dat chronisch glaucoom uitval van het gezichtsveld veroorzaakt? 246 Waarom is aan te bevelen de oogboldruk af en toe te laten controleren? 247 Welke aanvullende onderzoeken zijn belangrijk bij het vaststellen en controleren van chronisch glaucoom? 248 Met welk onderzoek wordt vastgesteld of sprake is van gezichtsvelduitval? 249 Wat merkt een patiënt als de lenzen in het oog in de loop van de jaren troebel worden? 250 Iemand ziet op oudere leeftijd steeds waziger, vooral overdag. Wat is waarschijnlijk de oorzaak? 251 Hoe kan (grijze) staar worden behandeld?

14 252 Noem een belangrijke ziekte waarbij regelmatig oftalmoscopie en fluorescentieangiografie noodzakelijk zijn. 253 Iemand met langdurig hoge bloeddruk doet er goed aan zijn ogen regelmatig te laten controleren bij de oogarts. Waarom is dat zo? 254 Iemand met DM doet er goed aan zijn ogen regelmatig te laten controleren bij de oogarts. Waarom is dat zo? 255 Als iemand suikerziekte heeft, of hoge bloeddruk, of een verhoogde kans op glaucoom, dan heeft hij normaalgesproken totaal geen last van zijn ogen. Toch is het dan zinvol om de ogen te laten nakijken. Waarom is dat zo? 256 Welke oogziekte staat erom bekend dat in de loop van de jaren kokerzien kan ontstaan? 257 Wat merkt een patiënt met maculadegeneratie in het dagelijks leven? 258 Wat hebben strabismus en amblyopie met elkaar te maken? 259 Als iemand eigenlijk een bril nodig heeft, of de verkeerde glazen of lenzen heeft, wat voor klachten kan die persoon dan hebben? 260 Wat merkt iemand met bijziendheid in het dagelijks leven? 261 Wat merkt iemand met verziendheid in het dagelijks leven? 262 Hoe kan de gezichtsscherpte worden onderzocht? 263 Wat is het grote voordeel van de spleetlamp bij de oogarts, vergeleken met de oogspiegel van de huisarts? 264 Waarom is oftalmoscopie (fundoscopie) geen voorbeeld van endoscopie? (zie ook het hoofdstuk over endoscopie) 265 Wat is de bedoeling van tonometrie? 266 Wat is de bedoeling van perimetrie? 267 Noem voorbeelden van indicaties voor oogdruppels of oogzalf. 268 Noem belangrijke adviezen na een staaroperatie. 269 Waarom moet men na een staaroperatie voor dichtbij een bril hebben? 270 Iemand heeft staaroperaties gehad, maar in de loop van de tijd komen de klachten terug. Wat is er waarschijnlijk aan de hand?

15 271 Wat is de behandeling van nastaar? 272 Noem de drie soorten behandeling bij chronisch glaucoom. 273 Leg mondeling aan iemand anders uit hoe oogdruppels moeten worden gebruikt. 274 Hoe breng je een oogzalf aan? 275 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke aandoeningen in de oogheelkunde. 276 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke voorbeelden van aanvullend onderzoek in de oogheelkunde. Hoofdstuk 10 Polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde 277 Wat kun je vertellen over gezonde oorhygiëne? 278 Met welk onderzoek kan worden vastgesteld of iemand een grote cerumenprop heeft? 279 Noem een klacht bij droge otitis externa. 280 Welke zijn de klachten bij natte otitis externa? 281 Waarom komt otitis externa bij mensen die vaak zwemmen meer voor dan bij mensen die dat weinig doen? 282 Wanneer moet een kind met otitis media acuta naar de KNO-arts? 283 Waar in het oor bevindt zich OME? 284 Wanneer moet een kind met otitis media met effusie naar de KNO-arts? 285 Waarom moet een cholesteatoom worden behandeld? 286 Waar komt de behandeling van cholesteatoom op neer? 287 Hoe heet de ziekte waarbij abnormaal bot wordt gevormd in het oor, zodat de stijgbeugel vast komt te zitten? 288 Hoe kan otosclerose worden behandeld? 289 Er zijn mensen die vanaf de geboorte slechthorend zijn. Hoe moet dat worden behandeld? 290 Hoe kan lawaaidoofheid worden behandeld? 291 Hoe kan ouderdomsdoofheid worden behandeld?

16 292 Hoe heet de meest voorkomende oorzaak van draaiduizeligheid? 293 Beschrijf in eenvoudig Nederlands wat BPPD inhoudt. 294 Noem de belangrijkste verschijnselen van de ziekte van Menière. 295 Wanneer moet iemand met een neusbloeding naar de KNO-arts? 296 Waarom is een steenpuist in of bij de neus een riskante aandoening? 297 Hoe ontstaan neuspoliepen? 298 Hoe kunnen neuspoliepen worden aangetoond? 299 Wanneer moeten mensen met neus en/of bijholteklachten naar de KNO-arts? 300 Wanneer moet iemand met een tonsillitis naar de KNO-arts? 301 Wanneer moet een kind met pseudokroep naar de KNO-arts? 302 Hoe ontstaan stembandknobbeltjes? 303 Hoe kunnen stembandknobbeltjes worden aangetoond? 304 Welk gevolgen kan roken hebben voor de stembanden? 305 Hoe ontstaat kanker in het strottenhoofd? 306 Een man van 80 heeft sinds een paar weken keelpijn en oorpijn. Moet hij naar de huisarts of naar de KNO-arts? 307 Wat is de bedoeling van neonatale gehoorscreening? 308 Wat is het nut van spraakaudiometrie? 309 Waarom zijn allergietesten zinvol bij neus- of neusbijholteklachten? 310 Wat is de indicatie voor evenwichtsonderzoek? 311 Wie komt in aanmerking voor een kaakspoeling? 312 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke aandoeningen in de keel-, neus- en oorheelkunde. 313 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke voorbeelden van aanvullend onderzoek in de keel-, neus- en oorheelkunde?

17 Hoofdstuk 11 Polikliniek dermatologie 314 Noem enkele belangrijke huidaandoeningen. 315 Wat is de belangrijkste manier voor dermatologen om een diagnose te stellen? 316 Noem de aandachtsgebieden van de dermatoloog. 317 Noem de twee belangrijke soorten allergisch eczeem. 318 Geef een synoniem voor atopisch eczeem. 319 Welk allergieonderzoek kan belangrijk zijn bij constitutioneel eczeem? 320 Welk allergieonderzoek kan belangrijk zijn bij contacteczeem? 321 Hoe wordt eczeem behandeld? 322 Wat gebeurt er in de huid bij iemand met psoriasis? 323 Hoe wordt psoriasis behandeld? 324 Wat is de oorzaak van psoriasis? 325 Waaruit blijkt dat psoriasis een ziekte is van het hele lichaam? 326 Noem drie soorten huidkanker. 327 Wat is het belangrijkste aanvullende onderzoek bij huidkanker? 328 Waarom mag bij een mogelijk melanoom geen biopt worden genomen? 329 Noem vroege verschijnselen van melanoom. 330 Wat weet je over de behandeling van de meest voorkomende vormen van huidkanker? 331 Hoe moet een melanoom worden behandeld? 332 Waarom kun je huidafwijkingen niet zelfstandig afhandelen? 333 Wat is de belangrijkste verklaring voor het ontstaan van spataderen? 334 Noem mogelijke klachten bij spataderen. 335 Noem aanvullende onderzoeken bij spataderen.

18 336 Beschrijf hoe in het ontstaan van spataderen een vicieuze cirkel ontstaat. 337 Noem de twee belangrijke behandelingen bij spataderen. 338 Noem zes SOA s. 339 Waar veroorzaakt Chlamydia eventueel ontsteking? 340 Noem mogelijke klachten bij Chlamydia. 341 Waarom wordt Chlamydia vaak niet opgemerkt? 342 Noem de twee manieren waarop Chlamydia kan worden aangetoond. 343 Waar kan gonorroe ontsteking geven? 344 Welk aanvullend onderzoek is belangrijk bij gonorroe? 345 Noem overeenkomsten en verschillen tussen Chlamydia en gonorroe. 346 Waar heeft iemand met herpes genitalis last van? 347 Waar heeft iemand met Trichomonas last van? 348 Hoe wordt Trichomonas aanvullend onderzocht? 349 Waar heeft iemand met Condylomata (genitale wratten) last van? 350 Hoe kunnen genitale wratten worden behandeld? 351 Waar heeft iemand met syfilis last van? 352 Welk aanvullend onderzoek is voor syfilis belangrijk? 353 Hoe worden de meeste SOA s behandeld? 354 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke aandoeningen in de dermatologie. 355 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke voorbeelden van aanvullend onderzoek in de dermatologie. Hoofdstuk 12 Polikliniek verloskunde/gynaecologie 356 Een gynaecoloog beoefent eigenlijk twee specialismen. Leg uit wat hiermee bedoeld wordt.

19 357 Wie begeleidt in Nederland de meeste zwangerschappen en bevallingen? 358 Noem de verschillende soorten echo tijdens de zwangerschap. 359 Vanaf welke zwangerschapsduur kan men meten hoe lang de zwangerschap bestaat? 360 Vanaf welke zwangerschapsduur is in de baarmoeder hartactie te zien? 361 Wat is de bedoeling van de geavanceerde echo? 362 Met welk aanvullend onderzoek kan de conditie van de foetus tegelijk met de uterusactiviteit in de gaten gehouden worden? 363 Wat is het verschil tussen de medische term abortus en het woord abortus in het spraakgebruik? 364 Wat is een miskraam? 365 Wat is bijna altijd de oorzaak van een miskraam? 366 Noem de verschijnselen van een (dreigende) miskraam. 357 Waarom is een dreigende abortus geen spoedgeval? 368 Waarom moet een vrouw een (dreigende) miskraam zorgvuldig en met veel aandacht geholpen worden? 369 Waarom moet een vrouw met een (dreigende) miskraam door een arts gezien worden? 370 Noem een argument om bij een (dreigende) miskraam een echo te maken. 371 Als bij een miskraam hartactie te zien is in de baarmoeder, wat is dan het beleid? 372 Noem de verschijnselen waarmee een buitenbaarmoederlijke zwangerschap aan het licht komt. 373 Welk aanvullende onderzoek zal nodig zijn bij een EUG? 374 Wat is het beleid bij een mogelijke buitenbaarmoederlijke zwangerschap? 375 Welke factoren spelen mee in het ontstaan van hyperemesis gravidarum? 376 Hoe is de bloeddruk tijdens de zwangerschap normaal gesproken? 377 Waarom zou de term zwangerschapsvergiftiging niet meer gebruikt mogen worden?

20 378 Waarom is zwangerschapshypertensie een ernstige aandoening? 379 Waarop wordt bij hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap de urine gecontroleerd? 380 Wanneer wordt gesproken van pre-eclampsie? 381 Bij welke klachten moet bij zwangerschapshypertensie of pre-eclampsie onmiddellijk alarm geslagen worden? 382 Wat is het verband tussen pre-eclampsie en het HELPP-syndroom? 383 Noem de mogelijke klachten bij het HELPP-syndroom. 384 Welke voor de vrouw levensgevaarlijke complicatie dreigt bij het HELPP-syndroom? 385 Wat is de behandeling van zwangerschapshypertensie? 386 Wat moet het beleid zijn als een vrouw in de tweede helft van de zwangerschap bloed verliest? 387 Een vrouw is 30 weken zwanger en verliest vaginaal bloed, maar ze heeft helemaal geen pijn. Wat is het beleid? 388 Als de placenta in de tweede helft van de zwangerschap loslaat, wat merkt de vrouw daarvan? 389 Wat is de behandeling bij een placenta praevia of bij een solutio placentae? 390 Wat is stuitligging? 391 Hoe vaak komt stuitligging voor? 392 Noem voorbeelden van beleid bij de stuitligging. 393 Hoe is de gemoedstoestand van de meeste vrouwen in de eerste dagen na de bevalling? 394 Waarom is het woord postpartale depressie beter dan het woord postnatale depressie? 395 Noem kenmerken van de postpartale depressie. 396 Hoe vaak lijkt de postpartale depressie voor te komen? 397 Om welke twee redenen is de postpartale depressie een ernstige aandoening? 398 Als een vrouw drie dagen na de bevalling vreemde dingen gaat zeggen, angstig is en soms wat suf, wat zou er dan aan de hand kunnen zijn?

21 399 Waarom is de postpartumpsychose een ernstige aandoening? 400 Wat is het beleid bij een postpartumpsychose? 401 Op welke afdeling moet een vrouw met een postpartumpsychose worden opgenomen? 402 Hoe kunnen myomen zichtbaar worden gemaakt? 403 Hoe kan overmatig bloedverlies door myomen worden behandeld? 404 Wat is een definitieve behandeling voor myomen? 405 Noem de goede reden om de baarmoeder weg te halen als hierin myomen aanwezig zijn. 406 Wat hebben vleesbomen met kanker te maken? 407 Leg kort uit wat een SIS is. 408 Wat is een uitstrijkje? 409 Wat is een curettage? 410 Noem de twee soorten baarmoederkanker. 411 Waarom moet een vrouw met myomen echografisch worden gecontroleerd? 412 Noem het meest voorkomende symptoom van baarmoederkanker. 413 Wat houdt secundaire preventie van cervixcarcinoom in? 414 Waarom komt cervixcarcinoom tegenwoordig veel minder voor dan vroeger? 415 Via welk systeem wordt de uitslag van het uitstrijkje van de baarmoeder tegenwoordig weergegeven? 416 Welke onderzoeken zijn nodig bij een afwijkend uitstrijkje? 417 Als gedacht wordt dat een vrouw endometriumcarcinoom zou kunnen hebben, welk aanvullend onderzoek wordt dan als eerste gedaan? 418 Hoe wordt endometriumcarcinoom definitief vastgesteld? 419 Wat is de behandeling van baarmoederkanker? 420 Op welke twee manieren kan de baarmoeder worden verwijderd? 421 Wat is de meest voorkomende klacht bij endometriose?

22 422 Noem de verschillende klachten bij endometriose. 423 Noem de plaatsen in het lichaam waar endometriose het meest voorkomt. 424 Hoe wordt endometriose in principe behandeld? 425 Noem de drie factoren die de belangrijkste rol spelen bij het ontstaan van verzakkingen. 426 Noem de twee meest voorkomende soorten klachten bij verzakkingen. 427 Wat is in principe de beste behandeling voor verzakkingen? 428 Noem drie soorten prolapsoperatie. 429 Noem oorzaken van verminderde vruchtbaarheid, als de oorzaak is gelegen bij de vrouw. 430 Wat wordt zichtbaar gemaakt bij een HSG? 431 Noem voorbeelden van aanvullend onderzoek bij verminderde vruchtbaarheid. 432 Wat is de bedoeling van de BTC (Basale Temperatuur Curve) bij verminderde vruchtbaarheid? 433 Waarom is de BTC niet geschikt om de coïtus te plannen? 434 Als een vruchtbare vrouw onregelmatig of te veel vaginaal bloedverlies heeft, welke oorzaak is dan het meest waarschijnlijk? 435 Wat is in principe de behandeling als de menstruele cyclus verstoord is? 436 Noem enkele complicaties bij de baring. 437 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke aandoeningen in de verloskunde. 438 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke voorbeelden van aanvullend onderzoek in de verloskunde. 439 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke aandoeningen in de gynaecologie. 440 Noem uit je hoofd een aantal belangrijke voorbeelden van aanvullend onderzoek in de gynaecologie. Hoofdstuk 13 Endoscopie 441 Welke scopie of scopieën verwacht je op een polikliniek interne geneeskunde / MDL?

23 442 Welke scopie of scopieën verwacht je op een polikliniek cardiologie? 443 Welke scopie of scopieën verwacht je op een polikliniek longziekten? 444 Welke scopie of scopieën verwacht je op een polikliniek chirurgie? 445 Welke scopie of scopieën verwacht je op een polikliniek urologie? 447 Welke scopie of scopieën verwacht je op een polikliniek orthopedie? 447 Welke scopie of scopieën verwacht je op een polikliniek neurologie? 448 Welke scopie of scopieën verwacht je op een polikliniek oogheelkunde? 449 Welke scopie of scopieën verwacht je op een polikliniek KNO? 450 Welke scopie of scopieën verwacht je op een polikliniek dermatologie? 451 Welke scopie of scopieën verwacht je op een polikliniek verloskunde-gynaecologie? 452 Welke scopie of scopieën zou je ook kijkoperaties kunnen noemen? 453 Wat wordt bedoeld met: indirecte laryngoscopie; echoscopie; fundoscopie; otoscopie. 454 Leg uit waarom indirecte laryngoscopie, echoscopie, fundoscopie en otoscopie geen echte scopieën zijn. 455 a Kan en mag een patiënt tijdens een scopie vaak meekijken? b Zo ja, hoe kan dat? Zo nee, waarom niet? 456 Noem de reden waarom een patiënt voor een gastroscopie niet met eigen vervoer naar het ziekenhuis moet komen. 457 Op welke manieren kan, met behulp van een scopie, behalve door het kijken, extra diagnostisch onderzoek worden gedaan? 458 Maagzweer: welke scopie is hierbij nuttig? 459 Dikkedarmpoliep: welke scopie is hierbij nuttig? 460 Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: welke scopie is hierbij nuttig?

24 461 Vernauwing van de plasbuis: welke scopie is hierbij nuttig? 462 Welke scopie is nuttig bij longkanker? 463 Welke scopie is nuttig bij een gescheurde meniscus? 464 Welke scopie is nuttig bij een hardnekkige neusbijholteontsteking? 465 Welke scopie is nuttig bij dikkedarmkanker? 466 Welke scopie is nuttig bij het verwijderen van de galblaas? 467 Bloedbraken of zwarte ontlasting door bloedbijmenging: noem een voorbeeld van een therapeutische ingreep (via endoscopie). 468 (Helder) bloedverlies bij de ontlasting; noem een voorbeeld van een therapeutische ingreep (via endoscopie). 469 Pijn in de onderbuik door een gynaecologische oorzaak: noem twee voorbeelden van therapeutische ingrepen (via endoscopie) 470 Wens tot definitieve anticonceptie; noem een voorbeeld van een therapeutische ingreep (via endoscopie). 471 Galstenen die veel klachten geven; noem een voorbeeld van een therapeutische ingreep (via endoscopie). 472 Acute prikkeling van het buikvlies; noem een voorbeeld van een therapeutische ingreep (via endoscopie). 473 Abnormaal vaginaal bloedverlies; noem een voorbeeld van een therapeutische ingreep (via endoscopie). 474 Hardnekkige knieklachten: noem twee voorbeelden van een therapeutische ingreep (via endoscopie). 475 Endoscopieën zijn in wisselende mate belastend voor de patiënt. Op welke manieren kun je hier zo veel mogelijk inzicht in krijgen? 476 Bronchoscopie: in hoeverre is dit belastend? 477 Gastroscopie: in hoeverre is dit belastend? 478 Coloscopie; in hoeverre is dit belastend? 479 Laparoscopie; in hoeverre is dit belastend?

25 480 Artroscopie. in hoeverre is dit belastend? Hoofdstuk 14 Beeldvormend onderzoek 481 Op welke techniek berust echografie? 482 Op welke techniek berust het maken van röntgenfoto s? 483 Op welke techniek berust het maken van CT-scans? 484 Op welke techniek berust het maken van een MRI? 485 Welke van de onderstaande beeldvormende technieken kunnen schadelijk zijn voor het lichaam of de vrucht? a röntgenfoto; b CT-scan; c MRI-scan. 486 Bij röntgenfoto s, CT en MRI kan men contraststof gebruiken. Wat is hiervan de bedoeling? 487 Wat kun je zeggen over de belasting voor de patiënt als bij het maken van afbeeldingen contraststof wordt gebruikt? 488 Waarom zijn nierstenen veel vaker te zien op een X-foto (röntgenfoto) dan galstenen? 489 Noem de twee onderzoeken waarmee levermetastasen het best zichtbaar kunnen worden gemaakt. 490 Waarom moet bij sommige oude mannen de buikaorta echografisch worden gecontroleerd? 491 Vanaf hoeveel weken zwangerschap kan de zwangerschap met echografie worden aangetoond? 492 Bij een gevorderde zwangerschap kan met een echo met tamelijk grote zekerheid worden voorspeld of het een jongetje of een meisje is. Wat vind je van deze toepassing van echografie? 493 Een knobbel in de borst kan een reden zijn voor een röntgenfoto of echografie. Noem een situatie waarin het beter is: a een röntgenfoto te maken; b een echo te maken. 494 Wat is het verschil tussen echo en echodoppler (echoduplex)?

26 495 Noem de belangrijkste toepassingen van echocardiografie. 496 In hoeverre is bot te beoordelen op een: a echo; b X-foto (röntgenfoto); c CT-scan; d MRI. 497 Bij heel jonge kinderen kan met echografie een afbeelding worden gemaakt van de hersenen. Later kan dat niet meer. Hoe komt dat? 498 Hoe ziet het volgende eruit op een X-foto (röntgenfoto)? Kies het juiste antwoord. a osteoporotisch bot: wit / zwart / tussen wit en zwart in; b bot: wit / zwart / tussen wit en zwart in; c lucht: wit / zwart / tussen wit en zwart in; d vocht in de longen: wit / zwart / tussen wit en zwart in; e bronchuscarcinoom: wit / zwart / tussen wit en zwart in; f contrastvloeistof: wit / zwart / tussen wit en zwart in; g verkalkingen in de borsten: wit / zwart / tussen wit en zwart in; h botmetastasen: wit / zwart / tussen wit en zwart in. 499 Als een CT-scan wordt gemaakt is een kalmerend middel nogal eens nodig. Leg uit waarom dat nodig kan zijn (noem twee dingen). 500 Als bij een heel jong kind een MRI wordt gemaakt is narcose nodig. Waarom is dat zo? 501 Vergelijk CT met MRI: noem de voor- en nadelen van beide technieken. 502 Noem de soorten echografie die vervelend zijn voor de patiënt. 503 a Noem voorbeelden van röntgenonderzoek die vervelend zijn voor de patiënt. b Leg telkens kort uit waarom dat zo is. 504 In hoeverre is het vervelend om een CT-scan te ondergaan? 505 In hoeverre is het vervelend om een MRI te ondergaan? 506 Noem contra-indicaties voor echografie. 507 Noem contra-indicaties voor het maken van een X-foto (röntgenfoto). 508 Noem contra-indicaties voor het maken van een CT-scan. 509 Noem contra-indicaties voor het maken van een MRI. 510 Hier volgt een aantal aandoeningen of situaties. Welke soort afbeelding zal bij deze aandoening of situatie als eerste worden gemaakt?

27 a galstenen: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. b multipele sclerose: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. c borstkanker bij een 65-jarige vrouw: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. d zwangerschap: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CTscan / MRI-scan / geen van deze. e coloncarcinoom: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CTscan / MRI-scan / geen van deze. f bronchuscarcinoom: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. g fractuur: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. h uitzaaiingen in de lever: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. i longoedeem: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. j lekke of vernauwde hartkleppen: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. k knobbel in de borst bij een 20-jarige vrouw: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. l vernauwde halsslagaderen: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. m divertikels: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. n CVA: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRIscan / geen van deze. o onvruchtbaarheid door eileiderproblemen: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. p rugpijn door gespannen spieren: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. q pijn in de nek door gespannen spieren: echogram / echoduplex / röntgenfoto / röntgenfoto met contrast / CT-scan / MRI-scan / geen van deze. Hoofdstuk 15 Scintigrafie 511 Leg kort uit wat het principe is van scintigrafie. 512 Noem vier toepassingen van scintigrafie. 513 Welke specialist voert scintigrafie uit en beoordeelt het resultaat? 514 Noem een specialist die het volgende onderzoek zal aanvragen: a VP-scan; b schildklierscintigrafie;

28 c thalliumscan; d botscan. 515 Noem de belangrijkste indicatie voor een hartscan. 516 Noem voorbeelden van redenen voor een schildklierscan. 517 Wat is een hot spot op een schildklierscan? 518 Wat is een cold spot? 519 Noem voorbeelden van redenen voor een botscan. 520 Welke is de belangrijkste indicatie voor het maken van een botscan? 521 Wat is een hot spot op een botscan? 522 Wat is een voordeel van de botscintigrafie, vergeleken met CT of MRI? 523 Wat is de belangrijkste reden voor longscintigrafie? 524 Wat betekent de afkorting VP-scan? 525 Leg in het Nederlands uit wat een VP-scan is. 526 In hoeverre is scintigrafie belastend voor een patiënt? 527 In hoeverre kan scintigrafie voor de patiënt schadelijk zijn? Hoofdstuk 16 Cel- en weefselonderzoek 528 Wat betekent de afkorting PA? 529 Hoe heet de specialist die zich met de PA bezighoudt? 530 Voor de PA is patiëntenmateriaal nodig. Noem voorbeelden van patiëntenmateriaal. 531 Noem voorbeelden van manieren waarop patiëntenmateriaal kan worden verkregen. 532 Noem voorbeelden van ziekten waarvoor PA noodzakelijk of zinvol is op de polikliniek interne geneeskunde. 533 Noem voorbeelden van ziekten waarvoor PA noodzakelijk of zinvol is op de polikliniek cardiologie.

29 534 Noem voorbeelden van ziekten waarvoor PA noodzakelijk of zinvol is op de polikliniek longziekten. 535 Noem voorbeelden van ziekten waarvoor PA noodzakelijk of zinvol is op de polikliniek chirurgie. 536 Noem voorbeelden van ziekten waarvoor PA noodzakelijk of zinvol is op de polikliniek urologie. 537 Noem voorbeelden van ziekten waarvoor PA noodzakelijk of zinvol is op de polikliniek orthopedie. 538 Noem voorbeelden van ziekten waarvoor PA noodzakelijk of zinvol is op de polikliniek neurologie. 539 Noem voorbeelden van ziekten waarvoor PA noodzakelijk of zinvol is op de polikliniek dermatologie Hoofdstuk 17 Contactmomenten in de jeugdgezondheidszorg 540 Wat is de bedoeling van de anamnese bij het PGO in de jeugdgezondheidszorg? 541 Noem uit je hoofd een aantal punten die je kunt navragen bij een kind van 5 of 6 jaar. 542 Noem uit je hoofd een aantal punten die je kunt navragen bij een kind van 12 of 13 jaar. 543 Noem een voorbeeld van een probleem dat naar voren zou kunnen komen bij de anamnese van een kind van 5 of 6 jaar. 544 Noem een voorbeeld van een probleem dat naar voren zou kunnen komen bij de anamnese van een kind van 12 of 13 jaar. 545 Als je tijdens je anamnese zo n probleem tegenkomt, wat moet je dan doen? Hoofdstuk 18 Groei 546 Hoe snel groeit een kind op de basisschool? 547 Wanneer begint de groeispurt bij meisjes normaal gesproken? 548 Wanneer begint de groeispurt bij jongens normaal gesproken? 549 Hoe lang duurt de groeispurt? 550 Wanneer is een meisje uitgegroeid?

30 551 Wanneer is een jongen uitgegroeid? 552 Waarom zijn er aparte groeicurven voor Turkse en Marokkaanse kinderen? 553 Als de standaarddeviatie 0 is, wat wil dat dan zeggen? 554 Als de standaarddeviatie daalt, wat wil dat dan zeggen? 555 Een meisje van 5½ jaar is 1,06 meter. Wat kun je zeggen van haar lengte in vergelijking met haar leeftijdgenootjes? 556 Stel een jongen van 12 jaar en 3 maanden weegt 45 kg. Als je wilt weten in hoeverre deze jongen te zwaar is, welk gegeven heb je dan nog nodig? 557 Een meisje van precies zes jaar is 1,20 meter en weegt 22 kg. Welke conclusie kun je hieruit trekken? 558 Een meisje van 16 heeft een BMI van 29,5. Welke conclusie kun je hieruit trekken? 559 Een meisje van 12 heeft een tailleomtrek van 60 cm, hetzelfde meisje heeft als ze 16 is een tailleomtrek van 75 cm, wat is je conclusie? 560 Op welke percentiellijn zit je zelf voor wat betreft je lengte? Wat is (ongeveer) de bijbehorende standaarddeviatie? 561 Op welke percentiellijn zit je zelf voor wat betreft je gewicht? Wat is (ongeveer) de bijbehorende standaarddeviatie? 562 Wat is voor jou zelf de standaarddeviatie? 563 Kies een vriend of vriendin. Op welke percentiellijn zit hij/zij qua lengte respectievelijk gewicht? Wat zijn (ongeveer) de bijbehorende standaarddeviaties? 564 Een meisje van 11 jaar zit al jaren op de -2-lijn. De ouders vinden haar te klein. Wat is bijna zeker de oorzaak van haar korte lichaamslengte? Wat zou je in dit geval nog willen weten? 565 Als bij een kind van zes jaar blijkt dat het de afgelopen twee jaar erg weinig in de lengte is gegroeid, wat moet er dan allemaal gebeuren? 566 Noem een aantal mogelijke oorzaken van groeivertraging bij een kind op de basisschool. 567 Zowel wat lengte als gewicht betreft is het verloop in de tijd belangrijker dan een momentopname. Waarom is dat zo? 568 Bereken je eigen target height. Vergelijk die met je eigen lengte. Klopt de uitslag?

31 569 Stel: een meisje van negen jaar heeft een vader van 1,96 meter en een moeder van 1,88 meter. a Wat kun je zeggen over hoe lang het meisje als volwassen vrouw zal zijn? b Wat zou je in het groeidiagram bij TH moeten invullen? 570 Stel: een 7-jarig jongetje heeft een vader van 1,80 meter en een moeder van 1,62 meter. a Wat kun je zeggen over hoe lang het jongetje als volwassen man zal zijn? b Wat zou je in het groeidiagram bij TH moeten invullen? 571 Noem de vier belangrijkste zaken die een rol kunnen spelen in het ontstaan van overgewicht bij kinderen. 572 Noem de belangrijkste punten in de behandeling van overgewicht bij kinderen. 573 Worden meisjes met een vroege menarche gemiddeld langer of korter dan meisjes met een late menarche? Leg je antwoord uit. 574 In welk opzicht is het voor jongens te hopen dat ze laat in de puberteit komen? 575 Een 15-jarig meisje heeft volgens de groeicurve haar groeispurt een paar jaar geleden al gehad. Ze is 1,68 meter. Ze zou zo graag wat groter willen worden. Wat is belangrijk om nog te weten? Zal ze nog veel langer worden dan 1,68 meter? Hoofdstuk 19 De ogen van kinderen 576 Met welk onderdeel of met welke onderdelen in/bij de ogen heeft amblyopie te maken? 577 Leg in je eigen woorden uit wat amblyopie is. 578 Noem de meest voorkomende oorzaak van amblyopie. 579 Noem verschillende oorzaken van amblyopie. 580 Noem gevolgen die amblyopie heeft voor het dagelijks leven. 581 Welk risico brengt amblyopie met zich mee? 582 Tot ongeveer welke leeftijd is amblyopie te voorkomen en te behandelen? 583 Welke kinderen met (behandelde) amblyopie komen in aanmerking voor een operatie? 584 Een kind heeft een pleister over een oog. Welk oog is afgeplakt? 585 Waarom mag het afplakken bij amblyopie niet te lang duren?

32 586 Leg aan een ouder uit waarom afplakken een belangrijke behandeling is. Doe dat in je eigen woorden, zodat de ouder goed begrijpt wat je bedoelt. 587 Noem enkele punten die, met betrekking tot de ogen van kinderen, in de anamnese van belang zijn. 588 Waaraan denk je als je bij het visusonderzoek merkt dat het kind sterk voorover wil buigen? 589 Waaraan denk je als bij het kind zich tijdens het visusonderzoek telkens verzet als links een brilletje wordt opgezet? 590 Bij het visusonderzoek knijpt een kind met de ogen en doet erg veel moeite het te kunnen zien. Volgens de ouder doet het kind dat vaak en heeft het vaak hoofdpijn. Wat is er misschien aan de hand? 591 Als bij het onderzoek van de visus een links-rechtsverschil opvalt is dat (extra) belangrijk. Leg uit waarom dat zo is. 592 Wat heeft amblyopie met dieptezien te maken? 593 Hoe kan dieptezien worden onderzocht? 594 Wat kan een kind met hypermetropie niet goed? 595 Wat kan een kind met myopie niet goed? 596 Wat is de oplossing voor verziendheid? 597 Wat is de oplossing voor bijziendheid? 598 Wat is astigmatisme? 599 Wat is de oplossing voor astigmatisme? 600 Stel, je wilt visusonderzoek doen bij een zéér druk, ongeconcentreerd en beweeglijk kind. Noem twee tips die de kans op succes bij het onderzoek vergroten. 601 De eigenschap voor kleurenblindheid ligt op het X-chromosoom. Omdat vrouwen twee X- chromosomen hebben en mannen maar één, zou je verwachten dat vrouwen meer kans hebben op kleurenblindheid. Toch komt deze afwijking veel meer bij mannen voor. Leg uit hoe dat komt. 602 Waarom hoeft het kleurenzien in de jeugdgezondheidszorg niet als routine te worden onderzocht?

33 Hoofdstuk 20 Het gehoor bij kinderen 603 Een slecht gehoor is slecht voor de ontwikkeling van een kind. Vooral welke ontwikkeling kan belemmerd worden? 604 Wat betekent de afkorting OME? 605 Leg in eenvoudig Nederlands uit wat OME is. 606 Hoe vaak komt OME voor? 607 Op welke leeftijd komt het voor? 608 Wat weet je van de prognose van OME? 609 Welke operaties worden bij OME wel eens uitgevoerd? 610 Wat wordt met geleidingsdoofheid bedoeld? 611 Wat wordt met perceptiedoofheid bedoeld? 612 Wat is erger voor een kind: geleidingsdoofheid of perceptiedoofheid? 613 Noem enkele punten die, met betrekking tot het gehoor van kinderen, in de anamnese van belang zijn. 614 Hoe heet het gehooronderzoek dat je als doktersassistent in de jeugdgezondheidszorg bij kinderen kunt doen? 615 Stel, je wilt audiometrie doen bij een zéér druk, ongeconcentreerd en beweeglijk kind. Noem tips die de kans op succes bij het onderzoek vergroten. 616 Stel, een kind reageert bij audiometrie onvoldoende. Wat is verreweg de meest voorkomende oorzaak? 617 Waarom wordt bij een (eerste) onvoldoende uitslag van een audiometrie in principe niet verwezen naar de huisarts? Wat gebeurt er dan wel? 618 Noem redenen voor de jeugdarts om een kind met een onvoldoende uitslag bij audiometrie door te verwijzen naar de huisarts. 619 Is audiometrie vooral gericht op het opsporen van geleidingsdoofheid of op het opsporen van perceptiedoofheid? Leg je antwoord uit. 620 Noem oorzaken van perceptiedoofheid bij kinderen.

Inhoud. Voorwoord 5 Voorwoord bij de tweede druk 7 Voorwoord bij de derde druk 8

Inhoud. Voorwoord 5 Voorwoord bij de tweede druk 7 Voorwoord bij de derde druk 8 Inhoud Voorwoord 5 Voorwoord bij de tweede druk 7 Voorwoord bij de derde druk 8 1 Artsen 20 Inleiding 20 1.1 Geneeskunde, medicijnen, farmacie 20 1.2 De studie geneeskunde 2 1 1.3 Huisartsen 2 1 1.4 Specialisten

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring Gezondheidsverklaring Geef een juist en volledig antwoord op alle vragen. Dit is erg belangrijk. Hiermee kunt u later problemen voorkomen. Noem al uw gezondheidsklachten. Ook als u denkt dat deze niet

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring Gezondheidsverklaring 1. Algemene gegevens Achternaam: Voornaam: Geboortedatum: Geslacht: man / vrouw Adres: Postcode+plaats: Land: Wat is uw beroep: Hoeveel uren werkt u gemiddeld per week? uur Wie is

Nadere informatie

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering Overlijdensrisicoverzekering De vragen van onze gezondheidsverklaring Bij het afsluiten van onze Overlijdensrisicoverzekering, vult de verzekerde op internet een gezondheidsverklaring in. Wij keren uit

Nadere informatie

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering Overlijdensrisicoverzekering De vragen van onze gezondheidsverklaring Bij het afsluiten van onze Overlijdensrisicoverzekering, vult de verzekerde op internet een gezondheidsverklaring in. Wij keren uit

Nadere informatie

Passantentarieven zorgproducten Bergman Clinics 2016

Passantentarieven zorgproducten Bergman Clinics 2016 14B194 972804034 1 of 2 polikliniekbezoeken bij verminderde vruchtbaarheid 277,26 14D607 972804040 Meer dan 2 dagbehandelingen of polikliniekbezoeken en/of onderzoeken bij verminderde vruchtbaarheid 621,11

Nadere informatie

Postadres Postbus CP s-gravenhage T (070) Inschrijving Handelsregister K.v.K AFM-register

Postadres Postbus CP s-gravenhage T (070) Inschrijving Handelsregister K.v.K AFM-register gezondheidsverklaring voor een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Polisnummer Naam verzekerde Geef een juist en volledig antwoord op alle vragen. Dit is erg belangrijk. Hiermee kunt u

Nadere informatie

Medische Vragenlijst B

Medische Vragenlijst B Medische Vragenlijst B Contractnummer: Producentnummer: Kandidaatverzekerde De kandidaat-verzekerde wordt verzocht om deze vragenlijst persoonlijk in te vullen en hem onder gesloten omslag bij het voorstel

Nadere informatie

Inhoud. 10 Voorwoord 10

Inhoud. 10 Voorwoord 10 Inhoud 10 Voorwoord 10 1 11 Algemene inleiding 11 1.1 11 Inleiding 11 1.2 12 De huisarts in historisch perspectief 12 1.2.1 12 De huisarts 12 1.2.2 15 De doktersassistent 15 1.3 16 NHG-standaarden 16 1.4

Nadere informatie

Marktconforme vergoedingen voor de ZBC s

Marktconforme vergoedingen voor de ZBC s Marktconforme vergoedingen voor de ZBC s 2015 Vrije segment Declaratiecode Omschrijving Restitutievergoeding 2015 15A011 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij diabetes (suikerziekte) 1.699,77

Nadere informatie

Passantentarieven 2018 Sport- en Beweegkliniek

Passantentarieven 2018 Sport- en Beweegkliniek 14C009 990029010 555,00 Meer dan vijf contacten bij een psychische stoornis 14C010 990029011 260,00 1 of 2 contacten bij een psychische stoornis 14C011 990029012 380,00 3 tot vijf contacten bij een psychische

Nadere informatie

Model gezondheidsverklaring

Model gezondheidsverklaring Model gezondheidsverklaring voor een levensverzekering Geef een juist en volledig antwoord op alle vragen. Dit is erg belangrijk. Hiermee kunt u later problemen voorkomen. Noem al uw gezondheidsklachten.

Nadere informatie

Tarieven 2014 Antoni van Leeuwenhoek Ingangsdatum: 1 april 2014

Tarieven 2014 Antoni van Leeuwenhoek Ingangsdatum: 1 april 2014 Tarieven 2014 Antoni van Leeuwenhoek Ingangsdatum: 1 april 2014 DBCzorgproductcode 19999007 6 tot maximaal 28 verpleegligdagen bij Een infectieziekte 15B932 11.286,44 10.283,87 1.002,57 20107006 Operatie

Nadere informatie

Wat kunnen de klachten zijn bij chronische buikpijn?

Wat kunnen de klachten zijn bij chronische buikpijn? Chronische buikpijn In het kort Chronische buikpijn is pijn onder in de buik die langer dan drie maanden bestaat en de dagelijkse bezigheden meestal nadelig beïnvloedt. De gynaecoloog zal een onderzoek

Nadere informatie

Marktconforme vergoedingen voor ziekenhuizen

Marktconforme vergoedingen voor ziekenhuizen Marktconforme vergoedingen voor ziekenhuizen 2016 Vrije segment Declaratiecode Omschrijving Restitutievergoeding 2016 15A011 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij diabetes (suikerziekte) 1.754,31

Nadere informatie

Naam:... Telefoon thuis: Adres:. Telefoon werk: Postcode :.. Woonplaats:. Telefoon mobiel:.

Naam:... Telefoon thuis: Adres:. Telefoon werk: Postcode :.. Woonplaats:. Telefoon mobiel:. Bravis Ziekenhuis Gynaecologie en Verloskunde Fertiliteitsvragenlijst polikliniek Vragenlijst VROUW Naam:. Telefoon thuis: Adres:. Telefoon werk: Postcode : Woonplaats:. Telefoon mobiel:. Geboortedatum:.

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR PATIËNTEN. Wolkom bij Sionsberg

INFORMATIE VOOR PATIËNTEN. Wolkom bij Sionsberg INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Wolkom bij Sionsberg Wolkom bij Sionsberg Sionsberg is het centrum in Noordoost-Friesland waar u terecht kunt voor gezondheid en zorg. Sionsberg is er voor iedereen. Voor kleine

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

Passantentarieven zorgproducten Bergman Clinics 2014

Passantentarieven zorgproducten Bergman Clinics 2014 15B903 010501002 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) 200,32 200,32 1.509,68 15B904 010501003 Lasertherapie bij een seksueel overdraagbare aandoening

Nadere informatie

Marktconforme vergoedingen voor de ZBC s

Marktconforme vergoedingen voor de ZBC s Marktconforme vergoedingen voor de ZBC s 2016 Vrije segment Declaratiecode Omschrijving Marktconforme vergoeding 15A011 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij diabetes (suikerziekte) 1.865,63

Nadere informatie

Eigen medische verklaring van:

Eigen medische verklaring van: MEDISCH GEHEIM Eigen medische verklaring van: Dhr/Mw: Geboortedatum: Adres: Postcode/Plaats: E-mail: Telefoon: (Oud-)Beroep: Duikschool: Duikvereniging: Huisarts: Tel.nr: Adres huisarts: Plaats: Verzekering:

Nadere informatie

Chronische buikpijn bij vrouwen. Maatschap Gynaecologie IJsselland Ziekenhuis

Chronische buikpijn bij vrouwen. Maatschap Gynaecologie IJsselland Ziekenhuis Chronische buikpijn bij vrouwen Maatschap Gynaecologie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Wat is chronische buikpijn? 2 3. Bij wie kan chronische buikpijn voorkomen? 3 4. Wat kunnen

Nadere informatie

HYSTEROSCOPIE Een kijkje in de baarmoeder

HYSTEROSCOPIE Een kijkje in de baarmoeder HYSTEROSCOPIE Een kijkje in de baarmoeder 405 Inleiding Binnenkort ondergaat u in Franciscus Gasthuis een hysteroscopie. Dit is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun buisje in de baarmoeder

Nadere informatie

Inleiding Waarom wordt een hysteroscopie uitgevoerd? Waar wordt een hysteroscopie uitgevoerd? Wanneer wordt een hysteroscopie uitgevoerd?

Inleiding Waarom wordt een hysteroscopie uitgevoerd? Waar wordt een hysteroscopie uitgevoerd? Wanneer wordt een hysteroscopie uitgevoerd? HYSTEROSCOPIE 405 Inleiding Binnenkort ondergaat u in het Sint Franciscus Gasthuis een hysteroscopie. Dit is een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun buisje in de baarmoeder kijkt. Tijdens dit

Nadere informatie

TOEGANGSTIJDEN POLIKLINIEK EN DIAGNOSTIEK

TOEGANGSTIJDEN POLIKLINIEK EN DIAGNOSTIEK TOEGANGSTIJDEN POLIKLINIEK EN DIAGNOSTIEK Cardiologie Algemeen 3 Chirurgie Algemeen 2 Hernia/liesbreuk 2 Mammapoli < 1 Vaatpoli 1 Varices (spataderen) 1 Dermatologie Algemeen 2 Geriatrie Algemeen Gynaecologie

Nadere informatie

Marktconforme vergoedingen voor de ZBC s

Marktconforme vergoedingen voor de ZBC s Marktconforme vergoedingen voor de ZBC s 2016 Vrije segment Declaratiecode Omschrijving Restitutievergoeding 2016 15A012 Zeer uitgebreide operatie bij borstkanker 3.771,66 15A013 Verwijderen van tumor(en)

Nadere informatie

7,1. Werkstuk door een scholier 1782 woorden 17 maart keer beoordeeld. Hoofdstuk 1 Hoe kun je een soa oplopen?

7,1. Werkstuk door een scholier 1782 woorden 17 maart keer beoordeeld. Hoofdstuk 1 Hoe kun je een soa oplopen? Werkstuk door een scholier 1782 woorden 17 maart 2005 7,1 61 keer beoordeeld Vak Biologie Hoofdstuk 1 Hoe kun je een soa oplopen? Hoe kun je een soa oplopen? Soa is een afkorting van seksueel overdraagbare

Nadere informatie

pre-operatieve vragenlijst

pre-operatieve vragenlijst pre-operatieve vragenlijst patiënt etiket 1. Zijn er problemen met de Nederlandse taal? 2. Bent u anders dan voor de klacht waarvoor u bij annatommie bent onder behandeling van uw huisarts? Indien ja,

Nadere informatie

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen U heeft last van chronische buikpijn. Hiervoor bent u doorverwezen naar een gynaecoloog. Chronische buikpijn is pijn onder in de buik die langer dan drie maanden

Nadere informatie

Wanneer mag men Fem7 50µg, Fem7 75µg en Fem7 100µg niet gebruiken? U mag Fem7 niet gebruiken:

Wanneer mag men Fem7 50µg, Fem7 75µg en Fem7 100µg niet gebruiken? U mag Fem7 niet gebruiken: BIJSLUITER FEM7 50µg/ FEM7 75µg / FEM7 100µg (14-05-2001) blz. 1 Bijsluiter Fem7 50µg / Fem7 75µg / Fem7 100µg Informatie voor de gebruikster Samenstelling Fem7 50µg, Fem7 75µg en Fem7 100µg zijn pleisters

Nadere informatie

Vergoedingen voor de ZBC s

Vergoedingen voor de ZBC s Vergoedingen voor de ZBC s 2017 Vrije segment Declaratiecode Omschrijving Vergoeding 15A011 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij diabetes (suikerziekte) 1.930 15A012 Zeer uitgebreide operatie

Nadere informatie

Model gezondheidsverklaring

Model gezondheidsverklaring Model gezondheidsverklaring voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Geef een juist en volledig antwoord op alle vragen. Dit is erg belangrijk.

Nadere informatie

Inleiding Opname De behandeling

Inleiding Opname De behandeling LAPAROSCOPIE 17834 Inleiding De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de specialist met een speciaal instrument, de laparoscoop, in de buikholte

Nadere informatie

Passantentarieven Sportgeneeskunde Rotterdam 2016

Passantentarieven Sportgeneeskunde Rotterdam 2016 Passantentarieven Sportgeneeskunde Rotterdam 2016 Declaratie code Zorgproduct richtprijs 2016 Omschrijving 14C009 990029010 575,00 Meer dan vijf contacten bij een psychische stoornis 14C010 990029011 160,00

Nadere informatie

Maximaal 2 testen met 1 dagbehandeling en 1 of 2 polikliniekbezoeken tijden eerste contact bij allergie 970,90

Maximaal 2 testen met 1 dagbehandeling en 1 of 2 polikliniekbezoeken tijden eerste contact bij allergie 970,90 DBC-zorgproducten 2016 (A en B segment) Specialisme Declaratiecode Omschrijving Totaaltarief Allergologie 15D218 Maximaal 2 testen met een dagbehandeling tijdens een vervolg contact bij allergie 767,67

Nadere informatie

B 15A021 Toedienen via een infuus of injectie van medicijnen die het afweersysteem versterken tijdens een ziekenhuisopname bij borstkanker 6.

B 15A021 Toedienen via een infuus of injectie van medicijnen die het afweersysteem versterken tijdens een ziekenhuisopname bij borstkanker 6. Passanten prijslijst zorgproducten 2016 Máxima Medisch Centrum Geldig vanaf 1 januari 2016 t/m 31 december 2016 De onderhavige prijslijst is niet van toepassing op verzekerden van zorgverzekeraars waarmee

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN

CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN Door middel van deze folder wil het Spijkenisse Medisch Centrum u informeren over chronische buikpijn. Wij adviseren u de informatie in deze folder zorgvuldig

Nadere informatie

Controles tijdens de zwangerschap

Controles tijdens de zwangerschap Controles tijdens de zwangerschap Tijdens de zwangerschap worden de volgende onderzoeken uitgevoerd: Beoordelen van de groei van de baarmoeder Bij elk bezoek wordt de groei van de baarmoeder nagegaan.

Nadere informatie

Passantenprijslijst Isala 2015 prijzen gelden per 1 januari t/m 31 december 2015

Passantenprijslijst Isala 2015 prijzen gelden per 1 januari t/m 31 december 2015 040201019 15A011 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij diabetes (suikerziekte) 2.405,76 020107002 15A012 Zeer uitgebreide operatie bij borstkanker 5.735,70 020107003 15A013 Verwijderen van

Nadere informatie

Patiënteninformatie Diagnostische laparoscopie of kijkonderzoek van de buikholte

Patiënteninformatie Diagnostische laparoscopie of kijkonderzoek van de buikholte Patiënteninformatie Diagnostische laparoscopie of kijkonderzoek van de buikholte Diagnostische laparoscopie of kijkonderzoek van de buikholte In deze patiëntenbrochure vind je algemene informatie over

Nadere informatie

B 15A023 Begeleiding bij de behandeling met chemotherapie en/of medicijnen die de afweer versterken, tijdens een 5.417,09

B 15A023 Begeleiding bij de behandeling met chemotherapie en/of medicijnen die de afweer versterken, tijdens een 5.417,09 Passanten prijslijst zorgproducten 2016 Máxima Medisch Centrum Geldig vanaf 1 januari 2016 t/m 31 december 2016 De onderhavige prijslijst is niet van toepassing op verzekerden van zorgverzekeraars waarmee

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose Inleiding In verband met uw klachten is er een echo van uw bloedvaten gemaakt. De echo heeft bevestigd dat een diep gelegen ader afgesloten wordt door een bloedprop. In medische termen

Nadere informatie

Passantentarieven 2017 Sport- en Beweegkliniek

Passantentarieven 2017 Sport- en Beweegkliniek 14C009 990029010 555,00 Meer dan vijf contacten bij een psychische stoornis 14C010 990029011 260,00 1 of 2 contacten bij een psychische stoornis 14C011 990029012 380,00 3 tot vijf contacten bij een psychische

Nadere informatie

Passantenprijslijst Meander Medisch Centrum 2015

Passantenprijslijst Meander Medisch Centrum 2015 15A011 040201019 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij diabetes (suikerziekte) 2.812,70 15A012 020107002 Zeer uitgebreide operatie bij borstkanker 5.320,65 15A013 020107003 Verwijderen van

Nadere informatie

Lees meer in de Toelichting onder het kopje Verandert uw gezondheid?. Hoeveel uren werkt u per week? Uw werk bestaat uit: - lichamelijke arbeid uur

Lees meer in de Toelichting onder het kopje Verandert uw gezondheid?. Hoeveel uren werkt u per week? Uw werk bestaat uit: - lichamelijke arbeid uur voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Polisnummer Naam verzekerde U krijgt een gezondheidsverklaring U heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Nadere informatie

1 Algemene gegevens. gezondheidsverklaring voor een levensverzekering zonder arbeidsongeschiktheidsdekking. Polisnummer Naam verzekerde

1 Algemene gegevens. gezondheidsverklaring voor een levensverzekering zonder arbeidsongeschiktheidsdekking. Polisnummer Naam verzekerde gezondheidsverklaring voor een levensverzekering zonder arbeidsongeschiktheidsdekking Polisnummer Naam verzekerde U krijgt een gezondheidsverklaring U hebt een levensverzekering aangevraagd. Daarom krijgt

Nadere informatie

Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede

Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede Zwangerschap en bevalling na een eerdere keizersnede 1 van 5 Deze folder is bedoeld voor zwangere vrouwen die eerder via een keizersnede bevallen zijn. In Nederland bevalt 1 op de 5 vrouwen met een keizersnede.

Nadere informatie

DBC-zorgproducten 2015

DBC-zorgproducten 2015 DBC-zorgproducten 2015 Specialisme Declaratiecode Omschrijving Totaaltarief Allergologie 15D218 Maximaal 2 testen met een dagbehandeling tijdens een vervolg contact bij allergie 775,20 Allergologie 15D219

Nadere informatie

Een operatie bij eierstokkanker

Een operatie bij eierstokkanker Een operatie bij eierstokkanker Deze folder geeft u informatie over een grote gynaecologische operatie bij een ovariumcarcinoom (eierstokkanker). In deze folder leest u meer over deze ingreep, die in medische

Nadere informatie

Standaardprijslijst Nij Smellinghe 1-1-2015-31-12-2015

Standaardprijslijst Nij Smellinghe 1-1-2015-31-12-2015 15A011 040201019 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij diabetes (suikerziekte) 2723,94 15A012 020107002 Zeer uitgebreide operatie bij borstkanker 11293,21 15A013 020107003 Verwijderen van tumor(en)

Nadere informatie

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor.

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor. Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor. Naam arts: Datum donorkeuring: Ruimte voor sticker donorgegevens Svp doorhalen wat niet van toepassing is. Algemene inventarisatie 1 Voelt

Nadere informatie

Passantenprijslijst Isala 2016 prijzen gelden per 1 januari t/m 31 december 2016 1,83% Zorgproduct Declaratiecode

Passantenprijslijst Isala 2016 prijzen gelden per 1 januari t/m 31 december 2016 1,83% Zorgproduct Declaratiecode 040201019 15A011 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij diabetes (suikerziekte) 2.449,79 020107002 15A012 Zeer uitgebreide operatie bij borstkanker 5.840,66 020107003 15A013 Verwijderen van

Nadere informatie

Gezondheidsvragenlijst voor sedatie met Propofol, locatie Alkmaar

Gezondheidsvragenlijst voor sedatie met Propofol, locatie Alkmaar Gezondheidsvragenlijst voor sedatie met Propofol, locatie Alkmaar Wilt u deze invullen? Registratie-etiket van de patiënt Wilt u uw naam en geboortedatum controleren of die correct op het etiket staan?

Nadere informatie

Intra-Operatieve Radiotherapie bij endeldarmkanker

Intra-Operatieve Radiotherapie bij endeldarmkanker Intra-Operatieve Radiotherapie bij endeldarmkanker Deze folder gaat over een eenmalige bestraling tijdens een operatie bij endeldarmkanker. Deze vorm van bestraling heet intra-operatieve radiotherapie

Nadere informatie

Declaratiecode Zorgproductcode Lekenomschrijving Totaal bedrag 14C031 990030021 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een aandoening van de

Declaratiecode Zorgproductcode Lekenomschrijving Totaal bedrag 14C031 990030021 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een aandoening van de 14C031 990030021 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een aandoening van de hersenen/zenuwen/het ruggenmerg 505,51 14C032 990030022 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een aandoening van de hersenen/zenuwen/het

Nadere informatie

Operatie aan de halsslagader Carotisdesobstructie

Operatie aan de halsslagader Carotisdesobstructie Operatie aan de halsslagader Carotisdesobstructie Ziekenhuis Gelderse Vallei U wordt binnenkort opgenomen wegens een operatie aan uw halsslagader. Deze folder is bedoeld als aanvulling op de mondelinge

Nadere informatie

1 Algemene gegevens. gezondheidsverklaring voor een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking. Polisnummer Naam verzekerde

1 Algemene gegevens. gezondheidsverklaring voor een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking. Polisnummer Naam verzekerde gezondheidsverklaring voor een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Polisnummer Naam verzekerde U krijgt een gezondheidsverklaring U hebt een levensverzekering aangevraagd die ook arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring Gezondheidsverklaring voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Geef een juist en volledig antwoord op alle vragen. Dit is erg belangrijk. Hiermee

Nadere informatie

ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0 ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Wie sturen de patiënten: ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Opvang basis acute zorg: Ons Streven:

ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0 ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Wie sturen de patiënten: ACUTE ZORG SIONSBERG 2.0. Opvang basis acute zorg: Ons Streven: Ons Streven: Kwalitatief goede en veilige zorg Dichtbij en makkelijk toegankelijk Duurzaam en tegen lagere kosten 24/7 beschikbaar, dan ook Dokterswacht bestaansrecht! Wie sturen de patiënten: Huisartsen

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie GYNAECOLOGIE ECHOSCOPIE. Versie 2.4. Datum Goedkeuring Verantwoording

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie GYNAECOLOGIE ECHOSCOPIE. Versie 2.4. Datum Goedkeuring Verantwoording Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie GYNAECOLOGIE ECHOSCOPIE Versie 2.4 Datum Goedkeuring 17-03-2007 Verantwoording NVOG Inhoudsopgave In het kort...1 Wat is echoscopie?...2 Waarom een

Nadere informatie

Gezondheidsvragenlijst voor sedatie met Propofol

Gezondheidsvragenlijst voor sedatie met Propofol Gezondheidsvragenlijst voor sedatie met Propofol Registratie-etiket van de patiënt Wilt u uw naam en geboortedatum controleren of die correct op het etiket staan? Zo niet, wilt u dit dan op het etiket

Nadere informatie

baarmoederhalskanker-pid-h2-baarmoederhalskanker-enonderzoeken/

baarmoederhalskanker-pid-h2-baarmoederhalskanker-enonderzoeken/ https://www.isala.nl/patientenfolders/7210- baarmoederhalskanker-pid-h2-baarmoederhalskanker-enonderzoeken/ Baarmoederhalskanker (PID): H2 Baarmoederhalskanker en onderzoeken Kanker is een verzamelnaam

Nadere informatie

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe Tarieven per 1 januari 2013

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe Tarieven per 1 januari 2013 019999003 Meerdere dagbehandelingen bij Een infectieziekte 15B928 3.343,25 3.060,85 282,40 019999004 Maximaal 5 verpleegligdagen bij Een infectieziekte 15B929 3.816,23 3.540,83 275,40 019999005 Onderzoek

Nadere informatie

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2015

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2015 19999003 Meerdere dagbehandelingen bij Een infectieziekte 15B928 3.886,92 19999004 Maximaal 5 verpleegligdagen bij Een infectieziekte 15B929 2.889,91 19999005 Onderzoek of behandeling op de polikliniek

Nadere informatie

Een longembolie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een longembolie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een longembolie U heeft een longembolie gehad en bent hiervoor opgenomen bij Rijnstate. In deze folder leest u meer over een longembolie, de behandeling ervan en adviezen voor thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands Kanker

Werkstuk Nederlands Kanker Werkstuk Nederlands Kanker Werkstuk door een scholier 1713 woorden 17 januari 2003 7,2 361 keer beoordeeld Vak Nederlands 1 Wat is kanker? Kanker is de derde ergste doodsoorzaak in Nederland. Er zijn meer

Nadere informatie

ARTERIEEL VAATLIJDEN 17954

ARTERIEEL VAATLIJDEN 17954 ARTERIEEL VAATLIJDEN 17954 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van het perifeer arterieel vaatlijden. Het is goed dat u zich realiseert dat bij het vaststellen

Nadere informatie

gynaecologische echoscopie

gynaecologische echoscopie patiënteninformatie gynaecologische echoscopie Echoscopie is onderzoek van de inwendige organen door middel van geluidsgolven. Door terugkaatsing van uitgezonden geluidsgolven kunnen afbeeldingen worden

Nadere informatie

Arterieel vaatlijden 1

Arterieel vaatlijden 1 Arterieel vaatlijden 1 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van het perifeer arterieel vaatlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking

Gezondheidsverklaring voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Loyalis klantnummer Medisch nummer Gezondheidsverklaring voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking U krijgt een gezondheidsverklaring U hebt

Nadere informatie

DUIZELIGHEID Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND

DUIZELIGHEID Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND DUIZELIGHEID Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Iedereen is wel eens duizelig geweest. Toch is het moeilijk om het begrip duizeligheid duidelijk te omschrijven. Er kan van alles

Nadere informatie

Bevallen na een eerdere keizersnede

Bevallen na een eerdere keizersnede GYNAECOLOGIE Bevallen na een eerdere keizersnede Deze folder is bedoeld voor zwangere vrouwen die eerder via een keizersnede bevallen zijn. Voor uw huidige zwangerschap zal samen met uw gynaecoloog een

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN

NVOG Voorlichtingsbrochure CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN 1 NVOG Voorlichtingsbrochure CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN 2 CHRONISCHE (LANGDURIGE) BUIKPIJN BIJ VROUWEN 1. In het kort 2. Wat is chronische buikpijn? 3. Bij wie kan chronische buikpijn

Nadere informatie

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2016 (1 januari 2016 t/m 31 december 2016)

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2016 (1 januari 2016 t/m 31 december 2016) Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2016 (1 januari 2016 t/m 31 december 2016) Medisch Centrum de Veluwe houdt zich het recht voor om afzonderlijke passantentarieven tussentijds aan te passen,

Nadere informatie

2013 Passanten tarieven.xlsx

2013 Passanten tarieven.xlsx Declaratiecode Zorgproduct Omschrijving Tarief 080080 OVPXXXXXX Volledig botdensitometrisch onderzoek met DEXA-apparatuur, ongeacht het aantal onderzochte anatomische gebieden en ongeacht het aantal zittingen.

Nadere informatie

Ikazia Ziekenhuis Rotterdam Passantenprijslijst 2012. Behandeling van een abces rond de keelamandelen bij Een acute infectie van de bovenste

Ikazia Ziekenhuis Rotterdam Passantenprijslijst 2012. Behandeling van een abces rond de keelamandelen bij Een acute infectie van de bovenste DBC-zorgproduct consumentenomschrijving Totale prijs Behandeling van een abces rond de keelamandelen bij Een acute infectie van de bovenste 100101002 15A847 luchtwegen 729,00 582,21 146,79 100101004 15A848

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Algemeen U heeft van de gynaecoloog gehoord dat u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft. Dit is een zwangerschap buiten de baarmoeder. In deze folder leest u hier

Nadere informatie

Declaratie code Zorgproduct richtprijs 2016 Omschrijving

Declaratie code Zorgproduct richtprijs 2016 Omschrijving Declaratie code Zorgproduct richtprijs 2016 Omschrijving 14C009 990029010 575,00 Meer dan vijf contacten bij een psychische stoornis 14C010 990029011 160,00 1 of 2 contacten bij een psychische stoornis

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Curettage. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde. Patiënteninformatie. Curettage. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Curettage i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Deze tekst is grotendeels overgenomen van de ZW-CD, editie oktober 2008. Beschrijving Wat is een curettage? Bij een curettage

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring voor een levensverzekering (zonder arbeidsongeschiktheidsdekking)

Gezondheidsverklaring voor een levensverzekering (zonder arbeidsongeschiktheidsdekking) Loyalis klantnummer Medisch nummer Gezondheidsverklaring voor een levensverzekering (zonder arbeidsongeschiktheidsdekking) De gezondheidsverklaring Hebt u voor een aanvulling op uw eigen inkomen gekozen?

Nadere informatie

Polikliniek interne geneeskunde

Polikliniek interne geneeskunde Polikliniek interne geneeskunde 2 breed specialisme Inleiding Dit hoofdstuk is van extra belang voor degenen die als stagiair of doktersassistent op een polikliniek interne geneeskunde komen te werken.

Nadere informatie

Inleiding In deze folder leest u meer over de diagnose maagkanker, de onderzoeken en de behandelmogelijkheden.

Inleiding In deze folder leest u meer over de diagnose maagkanker, de onderzoeken en de behandelmogelijkheden. MAAGKANKER 17852 Inleiding In deze folder leest u meer over de diagnose maagkanker, de onderzoeken en de behandelmogelijkheden. Maagkanker is een kwaadaardige tumor in de maag, het wordt ook wel maagcarcinoom

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen

Patiënteninformatie. Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Patiënteninformatie Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Inhoudsopgave 1 Wat is echoscopie 2 Waarom een echo 2.1 Echoscopie

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie Maatschap Gynaecologie Informatie over de laparoscopie Wat houdt een laparoscopie in? De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de arts met een speciaal

Nadere informatie

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen Gynaecologie Patiënteninformatie Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen U ontvangt deze informatie, omdat u al lang last heeft van buikpijn. Als deze buikpijn (onder in de buik) langer dan drie maanden

Nadere informatie

Chronische (langdurige) buikpijn. Poli Gynaecologie

Chronische (langdurige) buikpijn. Poli Gynaecologie Chronische (langdurige) buikpijn Poli Gynaecologie 00 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer volledig

Nadere informatie

Passantentarieven 1 januari t/m 31 december 2015

Passantentarieven 1 januari t/m 31 december 2015 Passantentarieven 1 januari t/m 31 december 2015 Disclaimer: Deze tarieven zijn geldig vanaf 1 januari t/m 31 december 2015 Dit document is onder voorbehoud van schrijf- en typefouten. Tjongerschans behoudt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Chronische (langdurige)buikpijn bij vrouwen

Patiënteninformatie. Chronische (langdurige)buikpijn bij vrouwen Chronische (langdurige)buikpijn bij vrouwen Patiënteninformatie Chronische (langdurige)buikpijn bij vrouwen Inhoudsopgave 1 In het kort 2 Wat is chronische buikpijn? 3 Bij wie kan chronische buikpijn voorkomen?

Nadere informatie

Marktconforme vergoedingen voor ziekenhuizen

Marktconforme vergoedingen voor ziekenhuizen Marktconforme vergoedingen voor ziekenhuizen Vrije segment Declaratiecode Omschrijving Markconforme vergoeding 15A011 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij diabetes (suikerziekte) 2.363,13

Nadere informatie

Passantenprijslijst Meander Medisch Centrum 2016

Passantenprijslijst Meander Medisch Centrum 2016 15A011 040201019 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij diabetes (suikerziekte) 3.065,81 15A012 020107002 Zeer uitgebreide operatie bij borstkanker 5.811,99 15A013 020107003 Verwijderen van

Nadere informatie

Ongewenst zwanger. Patiënten informatie Ongewenst zwanger

Ongewenst zwanger. Patiënten informatie Ongewenst zwanger Ongewenst zwanger Patiënten informatie Ongewenst zwanger Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Eerste bezoek 3 Besluit 4 Behandeling 5 Wanneer medisch hulp inroepen 6 Nazorg 7 Hulporganisaties 8 Vragen 9 Telefoonnummers

Nadere informatie

Laparoscopie Inleiding De redenen voor laparoscopie Sterilisatie Buikpijn Mogelijke oorzaken zijn:

Laparoscopie Inleiding De redenen voor laparoscopie Sterilisatie Buikpijn Mogelijke oorzaken zijn: Laparoscopie Inleiding De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Bij een laparoscopie kunnen de organen in de buikholte worden bekeken; ze komen ook binnen bereik voor eenvoudige

Nadere informatie

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen

Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen Chronische (langdurige) buikpijn bij vrouwen Chronische buikpijn is pijn onder in de buik die langer dan drie maanden aanhoudt en de dagelijkse bezigheden meestal nadelig beïnvloedt. De gynaecoloog zal

Nadere informatie

Myomen. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Myomen. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Myomen Afdeling Verloskunde/Gynaecologie In het kort Myomen (vleesbomen) zijn goedaardige knobbels in de spierlaag van de baarmoeder. Myomen geven meestal geen klachten, maar als u hevige of pijnlijke

Nadere informatie

Gezondheidsvragenlijst Endoscopie

Gezondheidsvragenlijst Endoscopie Gezondheidsvragenlijst Endoscopie Naam: Email adres: Mobiel telefoon: Wachttijden: Uw wachttijd is afhankelijk van de indicatie voor het endoscopisch onderzoek. Sommige onderzoeken geschieden met spoed

Nadere informatie

Blindedarmontsteking Appendicitis. Poli Chirurgie

Blindedarmontsteking Appendicitis. Poli Chirurgie 00 Blindedarmontsteking Appendicitis Poli Chirurgie Wat is een blindedarm (appendix)? De appendix (letterlijk aanhangsel) bevindt zich daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, dat wil zeggen

Nadere informatie

Lees meer in de Toelichting onder het kopje Verandert uw gezondheid?. Hoeveel uren werkt u per week? Uw werk bestaat uit: - lichamelijke arbeid uur

Lees meer in de Toelichting onder het kopje Verandert uw gezondheid?. Hoeveel uren werkt u per week? Uw werk bestaat uit: - lichamelijke arbeid uur Gezondheidsverklaring voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Polisnummer Naam verzekerde U krijgt een gezondheidsverklaring U heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Nadere informatie

Wat gebeurt er als u of één van uw sleutelfiguren plotseling wegvalt? Dat wilt u toch ook voorkomen? Prescan Zakelijk

Wat gebeurt er als u of één van uw sleutelfiguren plotseling wegvalt? Dat wilt u toch ook voorkomen? Prescan Zakelijk Wat gebeurt er als u of één van uw sleutelfiguren plotseling wegvalt? Dat wilt u toch ook voorkomen? Prescan Zakelijk Total Body Check-up Voor medewerkers De Total Body Check-up is een onderzoek op basis

Nadere informatie

Dokter, is het mijn hart of zijn het mijn longen?

Dokter, is het mijn hart of zijn het mijn longen? Dokter, is het mijn hart of zijn het mijn longen? Zaterdag 8 oktober Ziekenhuis Gelderse Vallei Dr. Ronald Walhout, cardioloog Drs. Jeroen Verheul, longarts Het normale hart De normale longen Rechter long

Nadere informatie