Informele verslaglegging KBG 1 MB GTS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informele verslaglegging KBG 1 MB GTS"

Transcriptie

1 Informele verslaglegging KBG 1 MB GTS

2 Tijdens de klankbordgroep (=KBG) van 22 januari 2008 waren aanwezig: Mira Huussen NMa/DTe Samuel Pronk NMa/DTe Ariane Kruijtzer NMa/DTe

3 Marleen Holtslag Dorien Bennink Wilco de Vreeze Piet Broekharst Erik Gottschal Dick Zelhorst Boudewijn Reniers Hein-Bert Schurink Ale Jan Algera Rainier Stolk Alienke Ramaker Max vd Meer Jacques vd Worp NMa/DTe NMa/DTe NMa/juridische dienst Productschap Tuinbouw Gas Transport Services Gas Transport Services VOEG Ephrin GasTerra VME/RWE VME/Electrabel Enbin VEMW Nadat allen aanwezigen zich hebben voorgesteld, volgt een toelichting op de samenstelling van de KBG door DTe. Er wordt gevraagd waarom GasTerra aanwezig is, aangezien zij geen representatieve organisatie is. Partijen geven echter aan geen bezwaar te hebben dat GasTerra de KBG bijwoont. GTS benadrukt dat haar voldoende tijd moet worden gegund om tariefvoorstellen te maken. Er zal voldoende tijd moet zitten tussen het vaststellen van het methodebesluit (=MB) (augustus 2008) en het indienen van een tariefvoorstel door GTS (uiterlijk 1 september 2008). Dit kan ofwel door eerder een MB vast te stellen, ofwel door GTS meer tijd te gunnen voor het indienen van een tarievenvoorstel. DTe zegt hier rekening mee te zullen houden in de nadere detaillering van de planning.

4 DTe vraagt de aanwezigen argumenten voor en tegen de theoretische combinatiemogelijkheden te noemen. Ephrin start de discussie. Ephrin zegt dat zij niet weet wat haar achterban hiervan vindt. Verder vraagt zij zich of er wel kan worden gereguleerd met terugwerkende kracht en of dit wenselijk is. GasTerra benadrukt dat de discussie drie onderwerpen omvat: de ministeriële regeling (=MR), een MB en tarieven. GasTerra vraagt zich af of een ministeriële regeling in werking kan treden met terugwerkende kracht. Verder twijfelt zij aan de wenselijkheid van het achteraf aanpassen van tarieven. Als de MR in werking treedt ergens in 2008, dan zal een MB dat geheel 2008 omvat rekening moeten houden met 2 verschillende wettelijke kaders. GasTerra benadrukt dat als er een MB voor 2008 komt dit niet hoeft te betekenen dat de werkelijke tarieven 2008 moeten worden aangepast. DTe zou apart over de tarieven moeten nadenken. GasTerra geeft de voorkeur aan combinatiemogelijkheden 3 of 4. GTS vindt het jaar 2006 arbitrair gekozen. Zij vraagt zich af of DTe dit jaar als beginjaar neemt omdat dit het aanvangsjaar was van het vernietigde MB. GTS zegt dat aangezien het MB vernietigd is, het wettelijk gezien niet heeft bestaan. Hierdoor is het ook mogelijk te beargumenteren dat 2005 als beginjaar zou moeten worden gekozen. GTS geeft aan voorstander te zijn van het alleen reguleren van de toekomst (vanaf 2009), zij vind het geen goed idee tarieven los te koppelen van een MB, zoals GasTerra voorstelt. GTS vraagt zich af waarom DTe een MB zou opstellen als het de tarieven toch niet beïnvloedt. Verder zegt GTS dat er vooralsnog geen vacuüm bestaat in het verleden, er zijn nu eenmaal wel tarieven voor de jaren 2006, 2007 en Echter GTS heeft wel bezwaar aangetekend tegen deze tarieven, maar dit bezwaar staat on-hold. VEMW reageert hierop door te zeggen dat de tarieven alleen verlaagd zijn met 4,2 % in 2006 ten opzichte van het voorgaande jaar, in de jaren 2007 en 2008 zijn de transporttarieven niet veranderd. Hier heeft VEMW moeite mee. Verder vraagt VEMW zich af hoe het komt dat DTe pas nu is begonnen met de voorbereidingen van een nieuw MB.

5 DTe antwoordt hierop dat het oude MB is vernietigd in november EZ gaf toen aan een nieuw beleidskader te willen creëren en daarover binnen afzienbare tijd een brief naar de kamer te zullen sturen. Dit gebeurde echter pas op 29 maart In deze brief werden duidelijke beleidsvoornemens omgeschreven die spoedig zouden worden omgevormd tot een MR. Derhalve was DTe in de veronderstelling dat een MR snel zou volgen. Daarentegen heeft DTe in de zomer van 2007 toch het interne voorbereidingstraject van een MB in gang gezet, zonder de nieuwe MR [24 januari 2008 heeft EZ een concept MR ter consultatie gelegd]. Ephrin vraagt of DTe niet geboden was/is om zo spoedig mogelijk na de vernietiging van het oude MB een nieuw MB te nemen. DTe antwoordt dat op de NMa de bevoegdheid en verantwoordelijkheid rust om tijdig een MB vast te stellen. Ephrin vraagt DTe iets kan vertellen over de juridische mogelijkheden om te reguleren met terugwerkende kracht. DTe neemt het woord en geeft antwoord op de gestelde (juridische) vragen: o Welke combinatiemogelijkheid heeft de voorkeur van DTe? Waarschijnlijk reguleren vanaf 2009 en verder. o Waarom wordt 2006 als uitgangspunt genomen? Omdat het oude MB gold voor de periode , daarnaast heeft DTe vanaf het invoeren van de bevoegdheid tot reguleren tijd nodig gehad om het besluit voor te bereiden en was 2006 het eerst mogelijke jaar om te beginnen met reguleren. o Kan een MR gelden met terugwerkende kracht? Nee, dat is erg onwaarschijnlijk. o Kan DTe de tarieven van 2006 en 2007 nog veranderen? Nee, tariefbesluiten kunnen niet achteraf worden gewijzigd, DTe onderzoekt nog of de financiële gevolgen achteraf kunnen worden verrekend.

6 Ephrin geeft aan in het vervolg graag vooraf stukken te ontvangen, zodat zij zich alvast kan inlezen. VEMW benadrukt de hoe cruciaal de MR is, ook voor de klankbordgroepen. DTe bevestigt dit. GasTerra voegt toe dat de MR zelf de methode en periode van regulering zou kunnen beïnvloeden. DTe zegt dat de datum van inwerkingtreding van de verwachte MR inderdaad essentieel is, deze beïnvloedt de combinatiemogelijkheden. Hierna volgt een korte pauze.

7 Ephrin stelt de vraag in hoeverre het al dan niet socialiseren van kwaliteitsconversie van invloed is op het al dan niet vaststellen van een separaat MB voor kwaliteitsconversie (=KC). DTe geeft aan dat ook wanneer KC gesocialiseerd wordt, het mogelijk (en wellicht wenselijk) lijkt te zijn om een separate methode van regulering vast te stellen. GTS legt de aanwezigen uit dat er een verschil is tussen de dienst balancering die zij verstrekken aan marktpartijen en de wettelijke taak om het netwerk in evenwicht te houden. GTS vraagt welke van deze twee wordt bedoeld. DTe antwoordt dat zij op deze sheet refereert aan de wettelijke taak om het netwerk in evenwicht te houden. VME brengt de verstrekking van stuurinformatie aan de orde. Zij vraagt zich af hoe er in de regulering wordt omgegaan met diensten en bijbehorende kosten, waarvan de sector graag ziet dat GTS ze aanbiedt. Momenteel vinden hierover discussies plaats met het cluster Groothandel van DTe. DTe wordt gevraagd om deze discussies te betrekken bij de totstandkoming van het MB. DTe geeft aan dat hiermee rekening zal worden gehouden.

8 Geen reactie op stelling 1. Reacties op stelling 2: GTS ziet het liefst een minimalistische invulling. Het is moeilijk om kosten op te delen in verschillende taken en daarom onwenselijk. GTS stelt voor dat DTe een methode vaststelt om één gemiddeld tarief te bereken voor alle taken van GTS met behulp van een rekenhoeveelheden. DTe vraagt of het mogelijk is om voor de verschillende taken van GTS rekenhoeveelheden te benoemen. GTS zegt dat dit mogelijk is en laat blijken dat zij graag zelf het volumerisico wil dragen. VOEG vraagt zich af hoe een redelijk rendement wat door EZ of de NMa wordt vastgesteld zich verhoudt tot een fluctuerende omzet van GTS. GTS zegt dat door het volumerisico de omzet inderdaad zal afwijken van de van te voren verwacht omzet. DTe vraagt aan GTS of zij het volume kan beïnvloeden. GTS zegt zelf het volume te kunnen beïnvloeden. VME merkt op dat GTS vooral het transitvolume kan beïnvloeden, shippers moeten immers gezamenlijk de gehele plancapaciteit op binnenlandse OV-gossen afnemen. Shippers kunnen niet optimaliseren op de OV-gossen. GasTerra vraagt zich af hoe de tarieven en inkomsten van GTS zich zullen verhouden als GTS het volumerisico draagt. Zal er dan nacalculatie zijn zoals bij Tennet of compensation of under- or overrecovery zoals in Engeland. Tarieven moeten namelijk kosten weerspiegelen. GTS vind ook dat tarieven kosten moeten weerspiegelen, maar dat een MB niet alle individuele tarieven moet vaststellen. Reacties op stelling 3: GasTerra stelt dat kosten kunnen worden verdeeld in operationele kosten en kapitaalkosten. In operationele kosten ziet zij wel een doelmatigheidspotentieel, in kapitaalkosten niet.

9 DTe zegt dat P2PC zeer waarschijnlijk in de volgende KBG wordt behandeld. De stukken zullen tijdig worden opgestuurd. Ephrin vraagt wat het verschil is tussen P2PC en het Jepma effect. DTe antwoord dat P2PC relevant voor het vraagstuk: hoe de toekomstige tarieven vast te stellen en het onderzoek naar het Jepma effect voor de vraag of GTS in de toekomst in staat is aan haar wettelijke taken van transportzekerheid en leveringszekerheid te voldoen. Hierna ontstaat er een discussie over een mogelijk verband tussen P2PC en het Jepma effect. GTS vraagt of DTe het Jepma effect kwalitatief of kwantitatief onderzoekt. Ze verwijst naar een kwantitatieve analyse in de bijlage van het repliek van de rechtzaak bij het CBb over het oude, vernietigde MB. DTe geeft aan het Jepma effect vooralsnog kwalitatief te onderzoeken. DTe legt uit wat het onderzoek naar de frontier shift inhoud. Dit wordt uitgevoerd door Reckon LLP, DTe zal een eerder rapport van Reckon over het zelfde onderwerp toegankelijk maken [weblink: GTS haalt artikel 3 uit de Europese verordening 1775/2005 aan en stelt dat de kosten van GTS zouden moeten worden vergeleken met de kosten van een efficiënte en structureel vergelijkbare netbeheerder. Ephrin vraagt zich af hoe dit zich verhoudt met het eventuele geval dat de MR wat zegt over het rendement van GTS. VEMW verbaast zich erover dat de NMa niet zelf in staat zal worden gesteld een redelijk rendement vast te stellen. GTS sluit af met de stelling dat artikel 82 van de Gaswet alleen op operationele kosten toe zou zien.

10

11 Geen opmerking Einde KBG.

Boudewijn Reniers (VOEG) is met kennisgeving afwezig.

Boudewijn Reniers (VOEG) is met kennisgeving afwezig. Namens de NMa heet Samuël Pronk de volgende aanwezigen welkom: Paul van der Laan (GTS) Dick Zelhorst (GTS) Ale Jan Algra (GasTerra) Alienke Ramaker (VME) Jacques van der Worp (VEMW) Rob van der Valk (LTO)

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Wettelijke context BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

1 Inleiding. 2 Wettelijke context BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 82, eerste lid, jo. artikel 82, vierde lid, van de Gaswet. Nummer

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017. 8 e bijeenkomst 11 december 2015

Klankbordgroep REG2017. 8 e bijeenkomst 11 december 2015 Klankbordgroep REG2017 8 e bijeenkomst 11 december 2015 Agenda voor vandaag 1. Opening 10:00-10:10 2. Voorlopige agendapunten volgende bijeenkomsten 10:10-10:15 3. Statische efficiëntie TenneT 10:15-11:00

Nadere informatie

1 Inleiding Leeswijzer Wettelijke basis van dit besluit Context van dit besluit Inhoudelijke context

1 Inleiding Leeswijzer Wettelijke basis van dit besluit Context van dit besluit Inhoudelijke context 1 Inleiding... 3 2 Leeswijzer... 3 3 Wettelijke basis van dit besluit... 3 4 Context van dit besluit...4 4.1 Inhoudelijke context...4 4.2 Wettelijke context...6 5 Procedure... 8 6 Beoordeling voorstel...9

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 81c, eerste lid van de Gaswet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 81c, eerste lid van de Gaswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 81c, eerste lid van de Gaswet. Nummer 102365_2/8 Betreft zaak:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Na artikel worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Na artikel worden twee artikelen ingevoegd, luidende: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9421 17 februari 2017 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 16 februari 2017, kenmerk ACM/DE/2017/200909, tot

Nadere informatie

Visie GTS Methodebesluit 2014 e.v.

Visie GTS Methodebesluit 2014 e.v. Visie GTS Methodebesluit 2014 e.v. Sectorbrede KBG voor landelijke netbeheerders 24 augustus 2012 Efficiëntie GTS Nederlandse wet en regelgevend kader biedt alleen ruimte om een frontier shift vast te

Nadere informatie

Klankbordgroep REG e bijeenkomst

Klankbordgroep REG e bijeenkomst Klankbordgroep REG2017 5 e bijeenkomst 13 oktober 2015 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Procesvoorstel ingediende agendapunten kbg-leden 13:10-13:15 3. Agendering volgende klankbordgroep bijeenkomsten

Nadere informatie

Omschrijving. Relevant voor. Op welke wijze en waar wordt dit in MB geregeld (gedachtelijn)

Omschrijving. Relevant voor. Op welke wijze en waar wordt dit in MB geregeld (gedachtelijn) Toelichting overzicht. Dit overzicht is bedoeld om met de KBG te delen welke onderwerpen wij hebben geïnventariseerd uit STROOM die van belang zijn voor de nieuwe ronde methodebesluiten. Eerder is een

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. voor TenneT, GTS d.d. 6 december 2012

Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. voor TenneT, GTS d.d. 6 december 2012 Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. voor TenneT, GTS d.d. 6 december 2012 Aanwezig Energie-Nederland : Duurzame Energie Koepel: LTO Noord Glaskracht: GTS : Tennet : VEMW : NMa:

Nadere informatie

BIJLAGE C BIJ ONTWERP-METHODEBESLUIT

BIJLAGE C BIJ ONTWERP-METHODEBESLUIT Dienst uitvoering en toezicht Energie BIJLAGE C BIJ ONTWERP-METHODEBESLUIT Nummer: 101155-39. Betreft: Bijlage C bij het besluit tot vaststelling van de methode van de korting ter bevordering van de doelmatige

Nadere informatie

Rapport CEPA over Ongoing Efficiency

Rapport CEPA over Ongoing Efficiency Rapport CEPA over Ongoing Efficiency Klankbordgroepbijeenkomst methodebesluiten RNB s, TenneT en GTS 20 december 2012 Disclaimer: Deze presentatie is op een zorgvuldige manier tot stand gekomen.aan deze

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017. 4 e bijeenkomst 28 september 2015

Klankbordgroep REG2017. 4 e bijeenkomst 28 september 2015 Klankbordgroep REG2017 4 e bijeenkomst 28 september 2015 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Status ingediende agendapunten kbg-leden 13:10-13:20 3. Agendering volgende klankbordgroep bijeenkomsten

Nadere informatie

Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 103160 / 18 Betreft zaak: Tariefbesluit GTS 2009: Kwaliteitsconversie Besluit tot vaststelling van de tarieven ter uitvoering van de taak kwaliteitsconversie

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017

Klankbordgroep REG2017 Klankbordgroep REG2017 Methode van regulering voor netbeheerder op zee 7 april 2016 13:00 16:00 uur Agenda voor vandaag 1. Opening 2. Proces & Planning 3. Samenvatting juridisch kader in E-wet 4. Methode

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017. 6 e bijeenkomst 2 november 2015

Klankbordgroep REG2017. 6 e bijeenkomst 2 november 2015 Klankbordgroep REG2017 6 e bijeenkomst 2 november 2015 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Agendering volgende klankbordgroep bijeenkomsten 13:10-13:20 3. STROOM: 13:20-14:20 A: Uitwerking formeel

Nadere informatie

Klankbordgroep REG e bijeenkomst

Klankbordgroep REG e bijeenkomst Klankbordgroep REG2017 7 e bijeenkomst 23 november 2015 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Agendering volgende klankbordgroep bijeenkomsten 13:10-13:15 3. STROOM: scope methodebesluit en inkomstenbesluit

Nadere informatie

Dienst uitvoering en toezicht Energie

Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 101750_5-12 Betreft: Besluit tot vaststelling van de maximum nettarieven elektriciteit voor het jaar 2005 zoals bedoeld in artikel 41c, eerste lid

Nadere informatie

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit. Openbaar. I. Inleiding

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit. Openbaar. I. Inleiding Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer: 103078_4/20 Betreft zaak: Beslissing op bezwaar tegen het besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit van 29 augustus 2008,

Nadere informatie

Klankbordgroep PwC-onderzoek:Visie op tariefregulering op korte en middellange termijn

Klankbordgroep PwC-onderzoek:Visie op tariefregulering op korte en middellange termijn Advisory Klankbordgroep -onderzoek:visie op tariefregulering op korte en middellange termijn Agenda Pagina 1 Introductie 1 2 Aanpak en proces 5 3 Ontwikkelingen in de energiesector 12 4 Onderzoeksvragen

Nadere informatie

BIJLAGE D BIJ ONTWERP METHODEBESLUIT

BIJLAGE D BIJ ONTWERP METHODEBESLUIT BIJLAGE D BIJ ONTWERP METHODEBESLUIT Nummer: 101732-6 Betreft: Bijlage D bij het ontwerpbesluit tot vaststelling van de methode van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering ingevolge

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag. 1. Opening

Hoofdpuntenverslag. 1. Opening Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 25 mei 2016, te Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie

Nadere informatie

4. Schattingen in rekenmodule; 5. Uitbreidingsinvesteringen; 6. Incidentele correcties; 7. Aansluitpunt tarieven; 8. Accountantsverklaring;

4. Schattingen in rekenmodule; 5. Uitbreidingsinvesteringen; 6. Incidentele correcties; 7. Aansluitpunt tarieven; 8. Accountantsverklaring; Autoriteit Consument en Markt T.a.v. de heer J. de Maa Postbus 16326 2500 BH DEN HAAG Postbus 181 9700 AD Groningen Concourslaan 17 T (050) 521 22 50 E lnfo@gastransport.nl Handelsregister Groningen 02084889

Nadere informatie

Pagina 1/7. Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer:

Pagina 1/7. Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2013/204374 Zaaknummer: 13.0794.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm

Nadere informatie

Klankbordgroep REG e bijeenkomst

Klankbordgroep REG e bijeenkomst Klankbordgroep REG2017 12 e bijeenkomst 8 maart 2016 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Aansluitingen gas (GTS en RNB s) 13:10-14:15 Pauze 14:15-14:30 3. Statische efficiëntie GTS (benchmarkonderzoeken)

Nadere informatie

Inleiding. Wettelijke context BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

Inleiding. Wettelijke context BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 41c, eerste lid van de Elektriciteitswet 1998. Nummer: 102370_11/8

Nadere informatie

Definitie van inkoopkosten voor energie

Definitie van inkoopkosten voor energie Discussiememo Inkoop Energie (en Vermogen) Te bespreken op: 14 november 2012 1. Wat zijn inkoopkosten voor energie? In de regulering van de landelijke netbeheerders wordt binnen de categorie operationele

Nadere informatie

Pagina 1/5. Besluit vertrouwelijk. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure. 3 Juridisch kader

Pagina 1/5. Besluit vertrouwelijk. 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure. 3 Juridisch kader vertrouwelijk Ons kenmerk: 104412_1/39; 104412_2/28; 104413_1/40 Zaaknummer: 104412_1, 104412_2 en 104413_1 Datum: Wijziging van het besluit van de Autoriteit Consument en Markt op de bezwaren van TenneT

Nadere informatie

Dienst uitvoering en toezicht Energie t.a.v. de heer ir. G.J.L. Zijl Postbus BH DEN HAAG. Hoogeveen, 12 februari 2003

Dienst uitvoering en toezicht Energie t.a.v. de heer ir. G.J.L. Zijl Postbus BH DEN HAAG. Hoogeveen, 12 februari 2003 Dienst uitvoering en toezicht Energie t.a.v. de heer ir. G.J.L. Zijl Postbus 16326 2500 BH DEN HAAG Hoogeveen, 12 februari 2003 Onze ref. : DN/SV/ES/ Uw kenmerk : Projectnummer 101496 Inzake Consultatienotitie

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag. Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 18 februari 2016, te Den Haag

Hoofdpuntenverslag. Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 18 februari 2016, te Den Haag Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 18 februari 2016, te Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie

Nadere informatie

DATUM REFERENTIE VAN TER INFORMATIE

DATUM REFERENTIE VAN TER INFORMATIE Openbare versie NOTITIE ACM AAN REC-N VAN ONDERWERP Toelichting tarievenvoorstel TenneT 2017 TER BESLUITVORMING TER INFORMATIE Het tarievenvoorstel van (hierna TenneT) voor het jaar 2017 kent een aantal

Nadere informatie

Pagina 1/46. Besluit openbare versie. 1 Inleiding ACM/DE/2014/207084

Pagina 1/46. Besluit openbare versie. 1 Inleiding ACM/DE/2014/207084 Ons kenmerk: Zaaknummer: 14.0682.52 ACM/DE/2014/207084 Besluit tot vaststelling van de tarieven ter uitvoering van de transporttaak, de aansluittaak, de bestaande aansluitingtaak, de taak balancering en

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Bijlage 2: Toelichting op bepaling tariefinkomsten 2010

Bijlage 2: Toelichting op bepaling tariefinkomsten 2010 Bijlage 2: Toelichting op bepaling tariefinkomsten 2010 Bijlage bij besluit 103310_1/43. 1. In deze bijlage legt de NMa uit hoe de toegestane tariefinkomsten voor TenneT tot stand zijn gekomen. De transporttarieven

Nadere informatie

BESLUIT. 1 Inleiding. Dienst uitvoering en toezicht Energie

BESLUIT. 1 Inleiding. Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 101652-13 Betreft: Besluit tot vaststelling van de maximum aansluittarieven, transporttarieven en tarieven met betrekking tot het verrichten van systeemdiensten

Nadere informatie

REG2017 Wijziging berekening inkoopkosten energie GTS en TenneT

REG2017 Wijziging berekening inkoopkosten energie GTS en TenneT Notitie Aan Klankbordgroep REG2017 Datum 23 september 2015 Onderwerp REG2017 Wijziging berekening inkoopkosten energie GTS en TenneT 1 Inleiding Deze notitie dient ter voorbereiding op het onderwerp inkoopkosten

Nadere informatie

BESLUIT. 2. Onderhavig besluit betreft de vaststelling van de nettarieven voor het jaar 2005 voor Intergas Netbeheer B.V.

BESLUIT. 2. Onderhavig besluit betreft de vaststelling van de nettarieven voor het jaar 2005 voor Intergas Netbeheer B.V. Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 101750_9-5 Betreft: Besluit tot vaststelling van de maximum nettarieven elektriciteit voor het jaar 2005 zoals bedoeld in artikel 41c, eerste lid van

Nadere informatie

Pagina 1/9. Besluit. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader

Pagina 1/9. Besluit. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader Ons kenmerk: ACM/DE/2013/205565 Zaaknummer: 13.0483.52 van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 12f, eerste lid van de Gaswet inhoudende de tariefstructuren als bedoeld in artikel 12a

Nadere informatie

Regulering & toezicht van infrastructuur op de Nederlandse energiemarkt

Regulering & toezicht van infrastructuur op de Nederlandse energiemarkt Regulering & toezicht van infrastructuur op de Nederlandse energiemarkt Mira Huussen Directie Toezicht energie Delft, 22 mei 2008 DTe houdt toezicht op de Nederlandse energiemarkt Missie en doelstelling:

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Wettelijk kader BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

1 Inleiding. 2 Wettelijk kader BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer: Betreft zaak: 102141_9/3 Besluit tot vaststelling van de kwaliteitsterm ingevolge artikel 41a, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 voor de periode

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van gas per 1 januari 2019

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van gas per 1 januari 2019 Besluit Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/502365 : ACM/18/034079 Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van gas per 1 januari 2019 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt

Nadere informatie

Pagina 1/7 BESLISSING. Beslissing Openbaar. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer:

Pagina 1/7 BESLISSING. Beslissing Openbaar. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2015/204643 Zaaknummer: 14.0687.33 BESLISSING Beslissing van de Autoriteit Consument en Markt tot wijziging van de motivering van het besluit van 26 september 2013, met kenmerk ACM/DE/2013/204361

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 19 van de Gaswet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 19 van de Gaswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT. Nummer 103628/32 Betreft zaak: geschil Nuon Power Generation B.V. vs. Gas Transport Services B.V. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nadere informatie

Actieplan naar aanleiding van de ideeën voor het verbeteren van het functioneren van het GEN, resulterend uit de workshop d.d.

Actieplan naar aanleiding van de ideeën voor het verbeteren van het functioneren van het GEN, resulterend uit de workshop d.d. E10046-TB10.16 GEN 2010-005 Actieplan naar aanleiding van de ideeën voor het verbeteren van het functioneren van het GEN, resulterend uit de workshop d.d. 4 december 2010 1 Inleiding Op 4 december 2009

Nadere informatie

BESLUIT. Inleiding. Status van het besluit. Dienst uitvoering en toezicht Energie

BESLUIT. Inleiding. Status van het besluit. Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 100595/12 Betreft: Besluit tot (voorlopige) vaststelling van de gereguleerde vastrechtcomponent van de transporttarieven gas voor het jaar 2002 zoals

Nadere informatie

In onderstaand memo licht NBNL het onderwerp Toetsingskader begininkomsten onder de huidige wetgeving toe.

In onderstaand memo licht NBNL het onderwerp Toetsingskader begininkomsten onder de huidige wetgeving toe. 4. Memo toetsingskader begininkomsten bij huidig wettelijk kader Aanleiding Als voorlopige reactie van ACM op de presentatie van NBNL tijdens de klankbordgroep van 29 juni 2015 stelt ACM ter zake van het

Nadere informatie

Gevolgen CBb-uitspraak en update WACC 1. Rebel: Draft report The WACC for the Dutch TSO s and DSO s 2. Rebel: Memo Resultaten actualisatie WACC

Gevolgen CBb-uitspraak en update WACC 1. Rebel: Draft report The WACC for the Dutch TSO s and DSO s 2. Rebel: Memo Resultaten actualisatie WACC Notitie WACC Onderwerp Bijlagen Gevolgen CBb-uitspraak en update WACC 1. Rebel: Draft report The WACC for the Dutch TSO s and DSO s 2. Rebel: Memo Resultaten actualisatie WACC Aanleiding Op 28 september

Nadere informatie

Pagina. De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK 'S-GRAVENHAGE. Den Haag,

Pagina. De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK 'S-GRAVENHAGE. Den Haag, De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK 'S-GRAVENHAGE Den Haag, Uw kenmerk: Ons kenmerk: ACM/DE/2017/205229 Contactpersoon: [vertouwelijk] Onderwerp: 17.0309.01 Advies

Nadere informatie

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2017/203924_OV Zaaknummer: Pagina

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2017/203924_OV Zaaknummer: Pagina Pagina 1/10 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2017/203924_OV Zaaknummer: 17.0438.52

Nadere informatie

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Pagina

Besluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2016/ Zaaknummer: Pagina Pagina 1/10 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2016/205166 Zaaknummer: 16.0427.52

Nadere informatie

ONTWERP-METHODEBESLUIT

ONTWERP-METHODEBESLUIT Dienst uitvoering en toezicht Energie ONTWERP-METHODEBESLUIT Nummer: 100947- Betreft: Besluit tot vaststelling van de methode tot vaststelling van de kwaliteitsterm ingevolge artikel 41, eerste lid, van

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 12 maart 2013, uur, te Den Haag

Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 12 maart 2013, uur, te Den Haag Aanwezig: Hoofdpuntenverslag Klankbordgroep methodebesluiten 2014 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 12 maart 2013, 10.30 13.30 uur, te Den Haag GTS : F. Gräper, A. Wesseling, B. Barten,

Nadere informatie

BESLUIT. Openbaar. Openbaar

BESLUIT. Openbaar. Openbaar Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 104043_2/17; 104043_4/18 Betreft zaak: 104043_2 en 104043_4 / besluit op bezwaar tariefbesluit elektriciteit 2012 Besluit van de Raad van Bestuur van de

Nadere informatie

De bezwaren van RENDO worden in deze beslissing op bezwaar ongegrond verklaard. Dit betekent dat het bestreden besluit in stand blijft.

De bezwaren van RENDO worden in deze beslissing op bezwaar ongegrond verklaard. Dit betekent dat het bestreden besluit in stand blijft. Ons kenmerk: ACM/DJZ/2017/204470_OV Zaaknummer: 13.1086.52.1.01 Datum : 26 juli 2017 Beslissing van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) op het bezwaarschrift van N.V. RENDO (hierna: RENDO)

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag. D. Kaashoek Energie Nederland R.J. Brouwer R. Elling D. Plomp Enexis/Endinet J. Schepens D. Verreth GTS.

Hoofdpuntenverslag. D. Kaashoek Energie Nederland R.J. Brouwer R. Elling D. Plomp Enexis/Endinet J. Schepens D. Verreth GTS. Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 15 augustus 2016, te Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie

Nadere informatie

2. De ACM verklaart het bezwaar van TAQA gegrond, maar dit leidt niet tot verstrekking van de betreffende documenten.

2. De ACM verklaart het bezwaar van TAQA gegrond, maar dit leidt niet tot verstrekking van de betreffende documenten. Besluit Beslissing op bezwaar afwijzing Wob-verzoek Ons kenmerk : ACM/UIT/494961 Zaaknummer : ACM/17/028030 Datum : 24 mei 2018 1 Samenvatting 1. Besluit naar aanleiding van het bezwaar van TAQA Onshore

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag. Bijeenkomst met appellanten inzake wijziging methode kostenvoet vreemd vermogen d.d. 21 januari 2016, 15:00-17:00h, te Den Haag

Hoofdpuntenverslag. Bijeenkomst met appellanten inzake wijziging methode kostenvoet vreemd vermogen d.d. 21 januari 2016, 15:00-17:00h, te Den Haag Hoofdpuntenverslag Bijeenkomst met appellanten inzake wijziging methode kostenvoet vreemd vermogen d.d. 21 januari 2016, 15:00-17:00h, te Den Haag Aanwezigen Partij ACM GTS TenneT Netbeheer Nederland Persoon

Nadere informatie

ACM geeft met dit document inzicht in hoe in Nederland wordt geborgd dat projecten van gemeenschappelijk belang tijdig worden uitgevoerd.

ACM geeft met dit document inzicht in hoe in Nederland wordt geborgd dat projecten van gemeenschappelijk belang tijdig worden uitgevoerd. Beoordeling Projecten van gemeenschappelijk belang ACM geeft met dit document inzicht in hoe in Nederland wordt geborgd dat projecten van gemeenschappelijk belang tijdig worden uitgevoerd. Achtergrond

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van gas per 1 januari 2017

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van gas per 1 januari 2017 Pagina 1/8 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2016/207096 Zaaknummer: 16.1163.52

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van gas per 1 januari 2018

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van gas per 1 januari 2018 Ons kenmerk: ACM/DE/2017/206307 Zaaknummer: 17.0840.52 Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van gas per 1 januari 2018 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 40a van de Elektriciteitswet 1998.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 40a van de Elektriciteitswet 1998. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 40a van de Elektriciteitswet 1998. Nummer 103176_2/5 Betreft

Nadere informatie

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7 Ons kenmerk: ACM/DE/2013/204383 Zaaknummer: 13.0801.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm

Nadere informatie

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7 Ons kenmerk: ACM/DE/2013/204368 Zaaknummer: 13.0795.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm

Nadere informatie

BESLUIT. Dienst uitvoering en toezicht Energie. van NuonNet i.o.

BESLUIT. Dienst uitvoering en toezicht Energie. van NuonNet i.o. Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 100576/16 Betreft: Besluit tot het vaststellen van de aansluittarieven en de transporttarieven voor het jaar 2002 van NuonNet i.o. Besluit van de directeur

Nadere informatie

Inhoudsopgave BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit. Openbaar

Inhoudsopgave BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit. Openbaar Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 104187 / 26 Betreft zaak: Besluit tot vaststelling van het systeemdienstentarief voor TenneT TSO B.V. voor het jaar 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2

Nadere informatie

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7 Ons kenmerk: ACM/DE/2013/204379 Zaaknummer: 13.0799.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm

Nadere informatie

Pagina 1/9. Besluit. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader

Pagina 1/9. Besluit. 1 Inleiding. 2 Wettelijk kader Ons kenmerk: ACM/DE/2013/206524 Zaaknummer: 13.0550.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 12f, eerste lid, van de Gaswet inhoudende de vaststelling van de voorwaarden als

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2019

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2019 Besluit Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/502364 : ACM/18/034079 Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2019 Besluit van de Autoriteit Consument

Nadere informatie

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7 Ons kenmerk: ACM/DE/2013/204374 Zaaknummer: 13.0793.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm

Nadere informatie

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) als bedoeld in artikel 81e, tweede lid van de Gaswet.

Besluit van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) als bedoeld in artikel 81e, tweede lid van de Gaswet. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/207112 Zaaknummer: 15.0656.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) als bedoeld in artikel 81e, tweede lid van de Gaswet. 1 Inleiding 1. Met dit besluit geeft

Nadere informatie

Datum : 17 juni 2010 Uw kenmerk : zaaknummer Onderwerp : Consultatie inzake herinrichting van de tarieven van het landelijk gastransport

Datum : 17 juni 2010 Uw kenmerk : zaaknummer Onderwerp : Consultatie inzake herinrichting van de tarieven van het landelijk gastransport Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit T.a.v. R.J. Spencer Postbus 16326 2500 BH Den Haag Datum : 17 juni 2010 Uw kenmerk : zaaknummer 103378 Onderwerp : Consultatie inzake herinrichting

Nadere informatie

Formule Beschrijving parameter Waarde 29 Afschrijvingen 2003 van investeringen na Totale afschrijvingen

Formule Beschrijving parameter Waarde 29 Afschrijvingen 2003 van investeringen na Totale afschrijvingen Nummer: 101155-54 Betreft: Bijlage D bij het besluit tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering ingevolge artikel 41, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 voor

Nadere informatie

BIJLAGE 4. Elektriciteitswet 1998. Dit betreft de beoordeling van het voorstel Oostland en Tinte.

BIJLAGE 4. Elektriciteitswet 1998. Dit betreft de beoordeling van het voorstel Oostland en Tinte. Nederlandse Mededingingsautoriteit BIJLAGE 4 Nummer 103037 / 7 Betreft zaak: Beoordeling van een voorstel van Stedin B.V. zoals bedoeld in artikel 41b, tweede lid van de Elektriciteitswet 1998. Dit betreft

Nadere informatie

Stakeholdermeeting herstel methodebesluiten. ACM 5 november 2018

Stakeholdermeeting herstel methodebesluiten. ACM 5 november 2018 Stakeholdermeeting herstel methodebesluiten ACM 5 november 2018 Agenda Welkom en proces update WACC EHD Frontier shift Pauze Proces update e&v opex NOZ Rondvraag en afsluiting 2 WACC Opdracht CBb ACM dient

Nadere informatie

Hoofdpuntenverslag Zesde Klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 2 november 2015, te Den Haag

Hoofdpuntenverslag Zesde Klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 2 november 2015, te Den Haag Hoofdpuntenverslag Zesde Klankbordgroep methodebesluiten 2017 e.v. (regionale netbeheerders, TenneT en GTS) d.d. 2 november 2015, te Den Haag Dit hoofdpuntenverslag dient gelezen te worden in combinatie

Nadere informatie

BESLUIT. Inleiding. Gevolgde procedure. Dienst uitvoering en toezicht Energie

BESLUIT. Inleiding. Gevolgde procedure. Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 101748-35 Betreft: Besluit tot vaststelling van de maximum tarieven voor transport op het extra hoogspanningsnetwerk (220 / 380 kv) en het tarief met

Nadere informatie

Inhoudsopgave BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit. Openbaar. en wijziging van de rekenvolumina

Inhoudsopgave BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit. Openbaar. en wijziging van de rekenvolumina Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 104187 / 25 Betreft zaak: Besluit tot vaststelling van de maximum transporttarieven voor TenneT TSO B.V. voor het jaar 2013 en wijziging van de rekenvolumina

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Leeswijzer

1 Inleiding. 2 Leeswijzer Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Leeswijzer 3 Wettelijke basis van dit besluit 4 Context van dit besluit 4.1 Inhoudelijke Context 4.2 Wettelijke Context 5 Procedure 6 Rekenvolumina 7 Beoordeling voorstel 8

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Beleidsregel NMa beoordeling doelmatige kosten van bijzondere investeringen

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Beleidsregel NMa beoordeling doelmatige kosten van bijzondere investeringen STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24039 30 december 2011 Beleidsregel NMa beoordeling doelmatige kosten van bijzondere investeringen Zaaknummer: 103425

Nadere informatie

zijn bij de NMa, OPTA of CA aangemerkt als bezwaarschriften die zijn ingediend bij ACM. Het besluit zal dan ook door ACM genomen worden.

zijn bij de NMa, OPTA of CA aangemerkt als bezwaarschriften die zijn ingediend bij ACM. Het besluit zal dan ook door ACM genomen worden. Ons 104380_6/12; 104381_5/12 kenmerk: Zaaknummer: 104380/104381 Datum: 31 mei 2013 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt 1 op de bezwaren van de vereniging FME/CWM, de Vereniging Eigen Huis, de

Nadere informatie

Directie Toezicht Energie (DTe)

Directie Toezicht Energie (DTe) Directie Toezicht Energie (DTe) Aan EnergieNed, sectie Netbeheerders T.a.v. de heer ir. drs. J.J. Damsté Postbus 9042 6800 GD ARNHEM per post per fax Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 2006-2854 102346/5.B829

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2018

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2018 Ons kenmerk: ACM/DE/2017/206308 Zaaknummer: 17.0840.52 Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2018 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt

Nadere informatie

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit. Openbaar. I. Verloop van de procedure

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit. Openbaar. I. Verloop van de procedure Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer : 102500_1/51; 102500_2/54; 102500_3/23; 102500_9/14 Betreft zaak: Gastransportvoorwaarden deel 2 Beslissing tot wijziging van het besluit van 9 september

Nadere informatie

46/ Stap 2: bepalen van de begininkomsten

46/ Stap 2: bepalen van de begininkomsten zijn dan voor netbeheerders uit andere landen. In het algemeen is de kans op over- of onderprestatie rond het middelpunt van de bandbreedte symmetrisch. 174. ACM heeft geen specifieke reden om aan te nemen

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017 grootste (mogelijke) wijzigingen t.o.v. ontwerpmethodebesluiten. 15 augustus 2016

Klankbordgroep REG2017 grootste (mogelijke) wijzigingen t.o.v. ontwerpmethodebesluiten. 15 augustus 2016 Klankbordgroep REG2017 grootste (mogelijke) wijzigingen t.o.v. ontwerpmethodebesluiten 15 augustus 2016 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Proces 13:10-13:20 3. WACC inflatievergoeding 13:20-14:00

Nadere informatie

BIJLAGEN BEHORENDE BIJ DE TUSSENRAPPORTAGE LIEGEN DE GASMETERS?

BIJLAGEN BEHORENDE BIJ DE TUSSENRAPPORTAGE LIEGEN DE GASMETERS? BIJLAGEN BEHORENDE BIJ DE TUSSENRAPPORTAGE LIEGEN DE GASMETERS? Bijlage 1 Informatieverzoek aan vergunninghouders Geachte heer/mevrouw, De Tweede Kamer heeft op 3 april jl. met de Minister van Economische

Nadere informatie

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 103223_1/19 / Betreft zaak: Besluit tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm en van het rekenvolume

Nadere informatie

BESLUIT. 2. Tegen dit besluit is door de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (hierna: VEMW) proforma bezwaar gemaakt d.d. 22 januari 2009.

BESLUIT. 2. Tegen dit besluit is door de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (hierna: VEMW) proforma bezwaar gemaakt d.d. 22 januari 2009. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 103145_12/8 Betreft zaak: Bezwaar vaststelling maximum nettarieven elektriciteit 2009 Beslissing op bezwaar van de Raad van Bestuur van de Nederlandse

Nadere informatie

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit

BESLUIT. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 103223_1/21 / Betreft zaak: Besluit tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm en van het rekenvolume

Nadere informatie

Pagina BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2014/ Zaaknummer:

Pagina BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2014/ Zaaknummer: Pagina 1/9 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2014/206470 Zaaknummer: 14.0685.52

Nadere informatie

Klankbordgroep NE4R/TenneT-4 (Vierde reguleringsperiode regionale netbeheerders elektriciteit en landelijk netbeheer elektriciteit)

Klankbordgroep NE4R/TenneT-4 (Vierde reguleringsperiode regionale netbeheerders elektriciteit en landelijk netbeheer elektriciteit) Klankbordgroep NE4R/TenneT-4 (Vierde reguleringsperiode regionale netbeheerders elektriciteit en landelijk netbeheer elektriciteit) Hoofdpuntenverslag van vergadering op 11 januari 2011, 11-14 uur, NMa,

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2017

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2017 Pagina 1/8 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2016/207094 Zaaknummer: 16.1162.52

Nadere informatie

De Minister van Economische Zaken; In overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad, Overwegende,

De Minister van Economische Zaken; In overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad, Overwegende, Besluit van de Minister van Economische Zaken van 4 december 2014, nr. DGETM-ED/14172990, tot toepassing van de Rijkscoördinatieregeling ten behoeve van project transmissiesysteem op zee Borssele De Minister

Nadere informatie

Pagina 1/7. Netbeheer Nederland T.a.v. de heer L. Knegt Postbus LP S-GRAVENHAGE. Den Haag, 18 september 2013

Pagina 1/7. Netbeheer Nederland T.a.v. de heer L. Knegt Postbus LP S-GRAVENHAGE. Den Haag, 18 september 2013 Netbeheer Nederland T.a.v. de heer L. Knegt Postbus 90608 2509 LP S-GRAVENHAGE Den Haag, 18 september 2013 Aantal bijlage(n): 1 Uw kenmerk: BR-13-861 Ons kenmerk: 104417/9 Contactpersoon: R. de Rooij raymond.de.rooij@acm.nl

Nadere informatie

Bijeenkomst Klankbordgroep herstel methodebesluiten ACM 18 december 2018

Bijeenkomst Klankbordgroep herstel methodebesluiten ACM 18 december 2018 Bijeenkomst Klankbordgroep herstel methodebesluiten 2017-2021 ACM 18 december 2018 Agenda Welkom en proces update Frontier shift Pauze Inkoopkosten energie en vermogen Rondvraag en afsluiting 2 Frontier

Nadere informatie

(potentiele) knelpunten wet- en regelgeving op het gebied van waterstof voor GTS

(potentiele) knelpunten wet- en regelgeving op het gebied van waterstof voor GTS (potentiele) knelpunten wet- en regelgeving op het gebied van waterstof voor GTS Seminar HyLaw/NEN, Ministerie I&W 9 november 2018 René van der Haar - GTS #2 Algemeen GTS is de landelijk netbeheerder gas

Nadere informatie

Pagina 1/37. Ons ACM/DE/2013/ kenmerk: Zaaknummer:

Pagina 1/37. Ons ACM/DE/2013/ kenmerk: Zaaknummer: Ons ACM/DE/2013/206720 kenmerk: Zaaknummer: 13.0428.52 Besluit tot vaststelling van de tarieven ter uitvoering van de transporttaak, de aansluittaak, de bestaande aansluitingtaak, de taak balancering en

Nadere informatie

Klankbordgroep REG oktober 2016

Klankbordgroep REG oktober 2016 Klankbordgroep REG2017 24 oktober 2016 Agenda voor vandaag 1. Opening 14:00-14:10 2. Kwaliteitsconversiekosten 14:10-14:40 3. Administratieve onbalans 14:40-15:20 4. Begininkomsten 15:20-15:50 5. Rondvraag

Nadere informatie

Visie GTS voorbereiding methodebesluit Tweede klankbordgroep d.d. 29 juni 2015

Visie GTS voorbereiding methodebesluit Tweede klankbordgroep d.d. 29 juni 2015 Visie GTS voorbereiding methodebesluit 2017 Tweede klankbordgroep d.d. Scherm_2 Algemeen (1) Door ACM geagendeerde onderwerpen voor GTS Benchmark Groningen / L-gas problematiek (conversie en compressie)

Nadere informatie

3. Kortheidshalve spreekt ACM hierna van de tarievenbesluiten 2013 indien beide besluiten worden bedoeld.

3. Kortheidshalve spreekt ACM hierna van de tarievenbesluiten 2013 indien beide besluiten worden bedoeld. Ons kenmerk: 104414_3/14; 104415_2/14 Onderwerp: Besluit op de bezwaren tegen de tarievenbesluiten GTS 2013 transport, balancering en tegen de tarievenbesluiten GTS 2013 kwaliteitsconversie Datum: 6 augustus

Nadere informatie