AFM. advocaat. Bijiage 2 - Openbare versie EPB Verzekeringen B.V. Het bestuur AANGETEKEND MBVO Westzijde EG ZAANDAM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AFM. advocaat. Bijiage 2 - Openbare versie EPB Verzekeringen B.V. Het bestuur AANGETEKEND MBVO Westzijde 50-52 1506 EG ZAANDAM"

Transcriptie

1 797 AFM advocaat Bijiage 2 - Openbare versie EPB Verzekeringen B.V. Het bestuur AANGETEKEND MBVO Westzijde EG ZAANDAM Datum 8juli 2009 Pagina I van 14 Betrefi Besluit tot boeteoplegging Geacht bestuur, Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt. 1. Inleiding De AFM heeft besloten om aan EPB Verzekeringen B.V. ( EPB ) een bestuurlijke boete op te leggen wegens overtreding van artikel 4:23, eerste lid onder a en b, Wft. Dit besluit is gebaseerd op het feit dat EPB in geen van de tien onderzochte dossiers voldoende relevante informatie heeft ingewonnen over de financiële positie, risicobereidheid en doelstelling van de client. Over de kennis en ervaring van de client heeft EPB in alle tien onderzochte dossiers helemaal geen informatie ingewonnen. Daarmee heeft EPB naar het oordeel van AFM artikel 4:23, eerste lid, onder a, Wft overtreden. Doordat EPB niet alle relevante informatie heeft ingewonnen kan zij haar advies hierop ook niet mede hebben gebaseerd. Daarmee heeft EPB naar het oordeel van de AFM artikel 4:23, eerste lid, onder b, Wft overtreden. Het onderhavige besluit is als volgt opgebouwd. Allereerst geeft de AFM in paragraaf 2 de feiten weer. Vervolgens wordt in paragraaf 3 een beoordeling van de feiten gegeven. In paragraaf 4 is het besluit beschreven. Tot slot volgt in paragraaf 5 de rechtsgangverwijzing. Het relevante wettelijk kader en de openbare versie van dit besluit zijn in de bijiagen bij dit besluit opgenomen. Ten aanzien van het dossier heeft de AFM geen bevindingen opgenomen in de definitieve onderzoeksrapportage ten aanzien van bet inwinnen van informatie over de doelstelling van mevrouw Dit laat echter onverlet dat EPB ook in dit clientdossier het bepaalde in artikel 4:23, eerste lid onder a en b, Wft heeft overtreden, flu de AFM van oordeel is dat (in ieder geval) onvoldoende informatie is ingewonnen over de financiële positie, risicobereidheid en kennis en ervaring van mevrouw Stichting Autoriteit Finaneiele Markten Bezoekadres Vijzelgracht 50 Kamer van Koophandel Amsterdam, nr Postbus GS Amsterdam Rek.nr ABN AMRO Bank Amsterdam Telefoon Fax Stichting Beheer Derdengelden Advocaten Autoriteit Financiele Markten Kenmerk van deze brief: J Z

2 Datum 8juli 2009 Pagina 2 van Feiten De AFM heeft op 6 mei 2008 een eerste toezichtbezoek bij EPB afgelegd. Aanleiding voor dit bezoek vormde onder andere een aantal klachten dat de AFM had ontvangen over EPB. De AFM heeft tijdens dit bezoek onder meer vijfcliëntdossiers gekopieerd ter nadere bestudering. Bij brief van 17 juni 2008 aan de AFM heeft EPB aangegeven sinds het gesprek met de AFM op 6 mei 2008 niets meer van de AFM vernomen te hebben en dat EPB er derhalve vanuit gaat dat de AFM haar dossier gesloten heeft. Bil brief van 24 luni 2008 (kenmerk TT1B- ) heeft de AFM aan EPB meegedeeld dat na bestudering van de vijfcliëntdossiers, het vermoeden bij de AFM was ontstaan dat EPB mogelijkerwijs in strijd zou handelen met de Wft. In deze brief werd tevens meegedeeld dat het EPB dossier binnen de AFM zou worden overgedragen voor nader onderzoek. Naar aanleiding hiervan heeft de AFM besloten om een vervolgonderzoek te verrichten op 3 september 2008 ten kantore van EPB. Op 18 juli 2008 heeft de AFM te!efonisch contact gehad met EPB om EPB mede te delen dat de AFM een vervolgonderzoek ten kantore van EPB zal verrichten. Bii brief van 29 juli 2008 (kenmerk TGFO- ) heeft de AFM een informatieverzoek ann EPB gedaan en tevens het doe! en de reikwijdte van het vervolgonderzoek aangekondigd. Bij brief van 11 augustus 2008 reageerde EPB op het informatieverzoek van de AFM van 29juli Bij brief van 25 augustus 2008 deelde de AFM aan EPB mede dat de AFM een selectie heeft gemaakt van vijf cliëntdossiers en dat de AFM nog vijfc!iëntdossiers zal se!ecteren. Tevens deed de AFM het verzoek om de verzochte c!iëntdossiers gekopieerd dan we! geprint klaar te!eggen op de dag van bet onderzoek. Bij brief van 3 september 2008 reageerde EPB op!aatstgenoemde brief van de AFM. op 3 september 2008 heeft de AFM het vervo!gonderzoek bij EPB uitgevoerd. Het onderzoek bestond uit het voeren van een managementgesprek met de heer ) en bet bestuderen van 10 vooraf door de AFM geselecteerde cliëntdossiers van EPB (de 5 dossiers uit het onderzoek van 6 mei 2008 maken geen dee! uit van dit onderzoek). Na afloop van bet onderzoek heeft de AFM ann de beer meegedee!d dat de gekopieerde c!iëntdossiers ten kantore van de AFM verder worden beoordee!d, en dat de AFM zo snel moge!ijk haar bevindingen ten aanzien van bet onderzoek terugkoppelt aan EPB. Bil brief van 10 oktober 2008 (kenmerk TGFO- ) aan EPB verstuurde de AFM haar concept onderzoeksrapportage, met het verzoek nan EPB om daarop te reageren. Bij brief van 29 oktober 2008 reageerde EPB op de bevindingen uit het concept rapport.

3 AFM Datum 8juli 2009 Pagina 3 van 14 Bij brief van 14 november 2008 heeft de AFM verzocht om een nadere onderbouwing van de reactie van EPB. Bij brief van 18 november 2008 reageerde EPB op laatstgenoemde brief van de AFM en voegde een aantal stukken bij. Bii brief van 4 februari 2009 maakte de AFM haar voornemen tot boeteoplegging kenbaar, onder verwijzing naar de definitieve onderzoeksrapportage. Bij brief van 7 februari 2009 reageerde EPB op genoemd voornemen tot boeteoplegging van de AFM. Tevens stuurde EPB haar personeelsgegevens toe. Bil brief van 18 februari 2009 bevestigde de AFM het telefoongesprek dat op dezelfde dag plaats heeft gevonden met de heer ( ), waarin laatstgenoemde aangaf gebruik te zullen maken van de geboden gelegenheid om op 6 maart 2009 mondeling zijn zienswijze te geven over het voornemen tot boeteoplegging. Op 6 maart 2009 heeft EPB, bij monde van de beer, mondeling zijn zienswijze gegeven over het voornemen tot boeteoplegging. Samengevat heeft EPB het volgende naar voren gebracht: Ten aanzien van het onderzoek van de AFM de AFM zou niet transparant zijn geweest over haar onderzoeksdoelstellingen. Daartoe wijst EPB erop dat de AFM twee onderzoeken heeft verricht en dat de AFM op enig moment aan EPB zou hebben medegedeeld dat zij het eerste onderzoek zou hebben afgerond, terwiji dit eerste onderzoek we! ten grondsiag ligt aan het voornemen tot boeteoplegging; de AFM zou te korte termijnen aan EPB hebben gegund, waarbinnen EPB moest reageren op de bevindingen van de AFM; de onderzoeksrapportage van de AFM zou geen volledig beeld geven, nu een aantal brieven volgens EPB niet in het rapport verwerkt zouden zijn 2. Ten aanzien van de inhoud van de onderzoeksrapportage: EPB is van oordeel dat zij wel degelijk voldaan heeft het bepaalde in artikel 4:23, eerste lid, Wft. De in genoemd artikel besloten!iggende norm is immers multi interpretabel ; ten aanzien van de verplichting tot het inwinnen van informatie over de risicobereidheid van de client is EPB van oordeel dat zij gebonden is aan wat de client aangeeft ten aanzien van zijn of haar maximale risicobereidheid; ten aanzien van de verplichting tot het inwinnen van informatie over de financiele positie van de client geeft EPB aan dat geadviseerd wordt op basis van gegevens die door de client worden medegedeeld en dat EPB uitgaat van hetgeen de client kan missen; 2 Tijdens de zienswijze zitting heeft EPB twee van zulke brieven aan de boetefunctionaris van de AFM overgelegd. Na de zienswijze zitting heeft EPB nog een aanta! brieven overgelegd die volgens EPB in de definitieve onderzoeksrapportage verwerkt hadden moeten zijn.

4 Datum 8juli 2009 Pagina 4 van 14 ten aanzien van de verplichting tot het inwinnen van informatie over de doelstelling van de client licht EPB toe dat zij daartoe kijkt naar de fiscale jaarruimte per persoon; ten aanzien van het oordeel van de AFM dat EPB in de onderzochte cliëntdossiers geen informatie heeft ingewonnen over de kennis en ervaring van de client, merkt EPB op dat dit oordeel ten aanzien van de onderzochte clientdossiers weliswaarjuist is, maar dat dit niet eenjuist beeld geeft ten aanzien van de gehele portefeuille van EPB. Daartoe wijst EPB erop dat de cliënten van EPB voor het overgrote deel ondememers zijn (bij wie de bedoelde kennis en ervaring volgens EPB verondersteld mag worden), terwiji de in het onderzoek betrokken dossiers voor 40% zien op cliënten die in loondienst werken; EPB is van oordeel dat zij heeft voldaan aan de verplichting tot het vastleggen van klantprofielen. Daartoe wijst EPB op de standaardbrieven die naar cliënten worden verstuurd ter bevestiging van de afgesloten beleggingsverzekering; met betrekking tot de dossiers waarin een beleggingsproduct is geadviseerd, terwiji op basis van de ingewonnen informatie een spaarprofiel was vastgesteld, geeft EPB aan dat het beleggingsproduct is geadviseerd omdat de betreffende lijfrente aan ondernemers meer bescherming zou bieden ten opzichte van een spaarproduct (in geval van een faillissement van de desbetreffende client). Bovendien zou het om een garantieproduct gaan; EPB is van oordeel dat de AFM eerst een interpretatie had moeten afgeven van de norm in artikel 4:23, eerste lid, Wft, alvorens zij tot boeteoplegging overgaat. Ten n v d htv i EPB: Bij (fax)brief van 10 maart 2009 bevestigde de AFM de met EPB gemaakte afspraak dat EPB (1) een aantal nadere stukken zal overleggen, dat EPB (ii) nader zal onderbouwen dat zij momenteel werknemers in dienst heeft en dat EPB (iii Bij brief van 25 maart 2009 overlegde EPB, ter nadere onderbouwing van de punten (i) tot en met (iii) uit de brief van de AFM van 10 maart 2009, diverse stukken waaronder de jaarrekening over 2007 en een aantal prolongatie afschriften over 2008 en Bij brief van 26 maart 2009 overlegde EPB, in aanvulling op zijn brief van 25 maart 2009, nog een aantal prolongatie afschriften. 3. Beoordeling De AFM is van oordeel dat EPB in geen van de tien onderzochte dossiers voldoende relevante informatie heeft ingewonnen over de financiele positie, risicobereidheid en doelstelling van de client. Over de kennis en ervaring 3 Ten aanzien van het dossier heeft de AFM geen bevindingen opgenomen in de definitieve onderzoeksrapportage ten aanzien van bet inwinnen van informatie over de doelstelling van mevrouw Dit

5 AFM Datum 8juli 2009 Pagina 5 van 14 van de client heeft EPB in alle tien onderzochte dossiers helemaal geen informatie ingewonnen. Daarmee heeft EPB naar het oordeel van AFM artikel 4:23, eerste lid, onder a, Wft overtreden. Doordat EPB niet alle relevante informatie heeft ingewonnen kan zij haar advies hierop ook niet mede hebben gebaseerd. Daannee heeft EPB naar het oordeel van de AFM artikel 4:23, eerste lid, onder b, Wft overtreden. Ter toelichting zij gewezen op het volgende. Informatie-inwinning door EPB: (i) Financiële positie De AFM is van oordeel dat een financiëledienstverlener zelf dient te beoordelen of de informatie die hij voorhanden heeft voldoende is om een passend advies te geven. Indien het niet mogelijk is een passend advies te geven op basis van de informatie die de client aanlevert, zal meer informatie ingewonnen moeten worden. Dat EPB genoegen neemt met de beperkte informatie die de client aan EPB verstrekt is derhalve een te beperkte invulling van het bepaalde in artikel 4:23, eerste lid onder a, Wft. Een passenci advies is bovendien niet enkel afhankelijk van wat de client kan missen, maar hangt bijvoorbeeld ook af van de doelstelling van de client. Dat EPB enicel uitgaat van hetgeen de client kan missen is derhalve een te beperkte invulling van het bepaalde in artikel 4:23, eerste lid onder b, Wft. (ii) Kennis en ervaring Uit de Memorie van Toelichting bij artikel 4:23 Wft blijkt dat de mate waarin informatie dient te worden ingewonnen, afhangt van de complexiteit van het product. Indien advisering ziet op beleggingen dient de adviseur verdergaande informatie in te winnen over (onder meer) de kennis en ervaring van de client dan bij eenvoudiger producten. EPB heeft in geen van de tien onderzochte dossiers informatie ingewonnen over de kennis en ervaring van de client. Dit klemt temeer flu in alle dossiers een verzekering is geadviseerd met een beleggingscomponent. Dat de onderzochte tien dossiers geenjuist beeld geven van de gehele portefeuille van EPB, omdat de klantenkring van EPB voor 95% uit ondernemers zou bestaan, doet hieraan niet af. (iii) Risicobereidheid 4 De mate waarin EPB informatie over de risicobereidheid van haar cliënten heeft ingewonnen is naar het oordeel van de AFM een te beperkte invulling van deze verplichting. Door EPB wordt enkel op basis van twee vragen een beleggingsprofiel vastgesteld, waarbij een keuze kan worden gemaakt uit vijf verschillende mogelijkheden. Dc ene vraag inventariseert de beleggingshorizon, de andere vraag inventariseert de risico-rendement houding van de client. Het antwoord dat leidt tot het meest defensieve profiel, bepaalt het beleggingsprofiel. Naar het oordeel van de AFM dient echter aanvullende informatie te worden uitgevraagd, indien op basis van de antwoorden van de laat echter onverlet dat EPB ook in dit clientdossier bet bepaalde in artikel 4:23, eerste lid onder a en b, Wft heeft overtreden, flu de AFM van oordeel is dat (in ieder geval) onvoldoende informatie is ingewonnen over de financiële positie, risicobereidheid en kennis en ervaring van mevrouw Kamerstukken II, , nr 19.

6 Datum 8juli 2009 Pagina 6 van 14 client verschillende profielen mogelijk zijn. Dat laatste is door EPB in de onderzochte 10 clientdossiers niet gedaan. Dit leidt niet tot een volledig beeld van de risicobereidheid van de client. Daarbij is het opvallend dat EPB in alle tien cliëntdossiers hetzelfde beleggingsprofiel heeft vastgesteld. Dat EPB uitgaat van hetgeen de client aangeeft ten aanzien van zijn of haar maximale risicobereidheid, is een te beperkte invulling van het bepaalde in artikel 4:23, eerste lid onder a, Wft. Een financiëledienstverlener dient immers zelfte beoordelen of de informatie die hij voorhanden heeft voldoende is om een passend advies te geven. Indien het niet mogelijk is een passend advies te geven op basis van de informatie die de client aanlevert, zal meer informatie ingewonnen moeten worden. Bovendien is de AFM van oordeel dat EPB vervolgens bij haar advies een beleggingsverzekering af te sluiten geen rekening heeft gehouden met het vastgestelde beleggingsprofiel. In alle tien clientdossiers is immers vastgesteld dat sprake is van het profiel Spaarder, 100% sparen. Het argument van EPB dat desondanks een beleggingsproduct is geadviseerd omdat de betreffende lijfrente aan ondernemers meer bescherming zou bieden (in geval van een faillissement van de ondernemer) ten opzichte van een spaarproduct en dat het bovendien zou gaan om een garantieproduct, overtuigt de AFM niet. Deze bescherming is immers niet verbonden aan het (beleggingsverzekerings)product 5. Bovendien gaat het in vier van de tien clientdossiers om een beleggingsproduct dat aan een werknemer is geadviseerd, zodat het argument van bescherming van de ondernemer in die gevallen sowieso niet opgaat. (iv) Doelstelling Een financiëledienstverlener dient bij haar advisering uit te gaan van de door de client aangegeven doelstelling. Daartoe dient de financieledienstverlener informatie in te winnen bij de client. Uit de onderzochte cliëntdossiers blijkt niet dat de cliënten zeif hebben aangegeven de maximale fiscale jaarruimte te willen benutten. Bovendien geldt niet in zijn algemeenheid dat iedere client een beleggingsverzekering afsluit met enkel het doel om de maximale fiscale jaarruimte te benutten. Dit geldt temeer in het geval dat de beleggingsverzekering wordt afgesloten door een werknemer. Dat EPB bij bet bepalen van de doelstelling van de client enkel uitgaat van de fiscale jaarruimte van de client is derhalve een te beperkte invulling van het bepaalde in artikel 4:23, eerste lid onder a, Wft. Het onderzoek van de AFM: De AFM heeft twee onderzoeken verricht bij EPB. Het eerste onderzoek, dat heeft plaatsgevonden in mei 2008, is aanleiding geweest om een vervolgonderzoek te verrichten bij EPB. Dit is ook aan EPB medegedeeld bij brief van 24 juni In het vervolgonderzoek zijn vervolgens tien andere dossiers betrokken dan in het eerste onderzoek. In de definitieve onderzoeksrapportage zijn de bevindingen uit het eerste onderzoek niet opgenomen. Dat de bevindingen uit het eerste onderzoek ten grondslag zouden liggen aan het voornemen tot boeteoplegging is derhalve onjuist. Dat het onderzoeksrapport geen volledig beeld zou geven, flu een aantal brieven volgens EPB niet in het rapport verwerkt zouden zijn, is eveneens onjuist. De bedoelde brieven zijn wel degelijk in het rapport verwerkt, echter deze hebben niet bijgedragen tot een ander oordeel van de AFM. Indien daarentegen een spaarproduct zou worden afgesloten, zou bescherming van de client bij faillissement van de aanbieder wél deel uitmaken van het product. Daarvoor geldt immers een garantieregeling.

7 AFM Datum 8juli 2009 Pagina 7 van 14 De AFM is voorts van oordeel dat de door de AFM aan EPB gegunde reactietermijnen niet als onredelijk kort moeten worden beschouwd. De geboden reactietermijn op op de concept onderzoeksrapportage bedroeg 3 weken, de reactietermijn op het voornemen tot boeteoplegging bedroeg ruim 4 weken. Naar het oordeel van de AFM is EPB door deze gang van zaken niet in haar belangen geschaad. De kenbaarheid van de interpretatie van artikel 4:23, eerste lid, Wft: Vooropgesteld zij dat de AFM van oordeel is dat de norm van artikel 4:23, eerste lid, Wft voldoende duidelijk is. Discussie zou enkel kunnen bestaan over welke gegevens door de financieledienstverlener moeten worden uitgevraagd teneinde te voldoen aan genoemde norm. Ret is aan de financiëledienstverlener om vanaf inwerkingtreding van artikel 4:23 Wft te voldoen aan deze wettelijke bepaling. Bovendien geldt dat artikel 4:23, eerste lid, Wft reeds vanaf I januari 2006 van toepassing is (tot 1 januari 2006 onder de Wet financiële dienstverlening EPB heeft dus ruim de gelegenheid gehad om haar bedrijfsvoering hierop in te richten. De AFM is derhalve niet van oordeel dat de AFM gehouden zou zijn van te voren kenbaar te maken welke gegevens dienen te worden uitgevraagd teneinde te voldoen aan het bepaalde in artikel 4:23, eerste lid, Wft alsvorens zij tot boeteoplegging overgaat. 6). Het vastleggen van klantprojielen door EPB: Dat EPB van oordeel is dat zij heeft voldaan aan haar verplichting klantprofielen vast te leggen is niet relevant voor de vaststelling of het bepaalde in artikel 4:23, eerste lid onder a en b, Wft is overtreden. Genoemde wetsbepaling verplicht immers tot het inwinnen van informatie, niet tot het vastleggen daarvan. Ten aanzien van matiging van de boete: De AFM ziet geen aanleiding tot matiging van de boete. Voorts heeft EPB naar het oordeel van de AFM niet 6.C0,-i ttek niet te matigen. e AFM heeft derhalve besloten de boete 4. Besluit Op grond van het vorenstaande heeft de AFM besloten om uit hoofde van artikel 1:80 Wftjuncto het Besluit boetes Wft aan EPB een boete van 6.000,- op te leggen wegens het overtreden van artikel 4:23, eerste lid onder a en b, Wft. I-let bedrag van de bestuurlijke boete is vastgesteld met inachtneming van artikel 1:81 Wftjuncto artikelen 2 en 3 van het Besluit boetes Wft. In artikel 3 van het Besluit boetes Wft is bepaald dat het bedrag van de boete voor overtreding van artikel 4:23, eerste lid, Wft 6.000,- (boetecategorie 3) bedraagt. In artikel 6 van het Besluit boetes Wft is bepaald dat de hoogte van de boete mede athankelijk is van de draagkracht van degene aan 6 Artikel 32 Wet financiële dienstverlening.

8 Datum 8juli 2009 Pagina 8 van 14 wie de boete wordt opgelegd. Krachtens artikel 6, tweede lid, Besluit boetes Wft is de hoogte van de boete vastgesteld door het boetebedrag, zoals bepaald op grond van artikel 3 Besluit boetes Wft, te vermenigvuldigen met de op grond van artikel 7 toepasselijke draagkrachtfactor (factor 1-5). In dit kader heeft EPB aangegeven dat bij EPB niet meer dan 15 werknemers werkzaam zijn, gemeten naar voltijdsequivalent, dat zich rechtstreeks bezighoudt met financiële dienstverlening (factor 1). Zoals weergegeven in paragraaf 3 heeft de AFM besloten om de boete niet te matigen. Dit houdt in dat het bedrag van de boete van 6.000,- wordt vermenigvuldigd met factor 1. Aan EPB wordt derhalve een boete opgelegd van 6.000,-. Het bedrag van c factuurnur bij del :e 6.000,- dient, onder vermelding van boete inzake EPB, dossier,, te worden betaald aan de AFM door overschrijving op bankrekeningnummer Op grond van artikel 1:85, eerste lid, Wft dient de boete te worden betaald binnen zes weken na de inwerkingtreding van deze beschikking. Artikel 1:85, tweede lid, Wft kent opschortende werking toe aan een daartegen ingesteld (bezwaar en) beroep. Beslissing tot publicatie van de boete wegens overtreding van artikel 4:23, eerste lid onder a en b, Wft Artikel 1:98 Wft verplicht de AFM ertoe om een besluit tot het opleggen van een boete te openbaren nadat deze in rechte onaantastbaar is geworden. Daarenboven verplicht artikel 1:97, eerste lid, Wft om dit besluit tot oplegging van een boete ook openbaar te maken nadat dit aan de betrokken persoon is toegezonden. Op grond van het bepaalde in artikel 1:97, tweede lid, Wft geschiedt openbaarmaking van het besluit niet eerder dan nadat vijf werkdagen zijn verstreken na de dag waarop het besluit aan de betrokken persoon bekend is gemaakt. Met de verplichting tot openbaarmaking van bestuurlijke boetes door de AFM beoogt de wetgever de deelnemers op de financiele markten te waarschuwen in het belang van de ordelijke en transparante financielemarktprocessen, zuivere verhoudingen tussen marktpartijen en de zorgvuldige behandeling van clienten (Vergelijk Parlementaire Geschiedenis 29708, nr. 19, P , P , nr. 20, P. 30 en nr. 39, p. 8-10). Dit is in lijn met de doelen die de inmiddels vervallen sectorale toezichtwetten beoogden te dienen. De AFM kan slechts van openbaarmaking afzien indien op grond van artikel 1:98, respectievelijk 1:97, vierde lid, Wft, openbaarmaking van het besluit in strijd is of zou kunnen komen met het doel van het door de AFM uit te oefenen toezicht op de naleving van deze wet. Van dat laatste is naar het oordeel van AFM geen sprake, zodat niet van openbaarmaking kan worden afgezien. Het belang van EPB kan in dit verband niet tot een andere uitkomst leiden. Immers, dat belang heeft niet betrekking op de vraag of openbaarmaking van het besluit in strijd is of zou kunnen komen met het doel van het door de AFM uit te oefenen toezicht op de naleving van deze wet. De tekst van het besluit - geschoond van vertrouwelijke, concurrentie- en privacygevoelige informatie - zoals die op de website van de AFM zal worden gepubliceerd, treft u aan in een bijlage bij dit besluit. De openbaarmaking van de boete zal plaatsvinden door publicatie van het onderhavige besluit op de website van de AFM en door middel van een persbericht en/of advertentie.

9 AFM Datum 8juli 2009 Pagina 9 van 14 De basis van de tekst die in het te publiceren persbericht enlofadvertentie zal worden opgenomen, is de volgende: AFM legt bestuurlijke boete op aan EPB Verzekeringen B. V. De Autoriteit Financiële Mar/den (AFM) maakt bekend dat zj op [datum] een bestuurluke boete van é heefi opgelegd aan EPB Verzekeringen B. V. (EPB) omdat zif onvoldoende informatie heeft ingewonnen b het adviseren over beleggingsverzekeringen. EPB is eenfinancieel dienstwrlener die clienten adviseert over (onder meer) kredieten en beleggingsverzekeringen. De Wet op hetjmnancieel toezicht verplicht tot zorgvuldige dienstverlening aan c/lenten (artikel 4:23 Wfl). De AFMheeft de boete opgelegd omdat EPB in de periode van januari 2008 tot en metjuni 2008 b al/c onderzochte adviezen onvoldoende inform atie heefi ingewonnen. B een dergelk advies is een adviseur verplicht informatie van de k/ant te vragen over diensfinanciele positie, kennis, ervaring, doelstellingen en risicobereidheid. Deze informatie is nodig om een advies te kunnen geven dat past b de specieke situatie van de k/ant. De AFM onderzocht in totaal 10 adviezen. Doordat onvoldoende informatie is ingewonnen kan in de onderzochte gevallen niet afdoende worden vastgesteld ofhet product aansluit b de specifieke situatie van de k/ant. Ook op basis van de wel ingewonnen informatie heeft de AFMniet kunnen vaststellen waarom het product is geadviseerd. Het besluit van de AFMkan door belanghebbenden ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd. De volledige beschikking kunt u hiernaast downloaden. B vragen ofklachten kunt u ook contact opnemen met het Meldpunt Financiële Mar/den van de AFM: (0,05 euro per gesprek). Dc AFM bevordert eerlke en transparantefinanciele mar/den. Zif is de onajhankelke gedragstoezichthouder op de mar/den van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldigefinanciele dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlke en efficiente werking van kapitaalmarkten. Het streven van de AFM is het vertrouwen van consumenten en bedr4ven in definanciele mar/den te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bif aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland. Indien u een verzoek om een voorlopige voorziening als bedoeld in artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht heeft gedaan verzoeken wij u dit aan de AFM per door te geven. Bij gebreke daarvan zal de AFM de boete openbaarmaken op de wijze als bovengenoemd. Tevens vraagt de AFM u het verzoek om de voorlopige voorziening per fax aan de AFM toe te sturen (faxnummer ). 5. Rechtsgangverwijzing Ten aanzien van het boetebesluit ledere belanghebbende kan tegen deze beschikking bezwaar aantekenen door binnen zes weken na bekendmaking daarvan een bezwaarschrifl in te dienen bij de AFM, t.a.v. Juridische Zaken, Postbus 11723,1001 GS, Amsterdam.

10 Datum 8juLi 2009 Pagina 10 van 14 Ten aanzien van de publicatie van het boetebesluit Indien wordt verzocht om een voorlopige voorziening als bedoeld in artikel 8:81 Awb, wordt op grond van het bepaalde in artikel 1: 97, derde lid, Wft de openbaarmaking van het besluit opgeschort totdat de voorzieningenrechter uitspraak heeft gedaan. Hoogachtend, Autoriteit Financiële Markten Plaatsvervangend boetefunctionaris Juridische Zaken Plaatsvervangend boetefunctionaris Juridische Zaken Bijiagen: Wettelijk kader Openbare versie boetebesluit

11 Datum 8juli 2009 Pagina 11 van 14 Bijiage 1: Wettelijk kader Wet op betfinancieel toezicht ( Wfl ) In artikel 1:1 is -voor zover relevant- bepaald In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt, voorzover niet anders is bepaald, verstaan onder: adviseren: a. het in de uitoefening van een beroep ofbedrjfaanbevelen van een ofmeer specflekefinanciele producten, met uitzondering van verzekeringen enfinanciele instrumenten, aan een bepaalde consument; of b. het in de uitoefening van een beroep ofbedrjfaanbevelen van een ofmeer specfieke verzekeringen of van een ofmeer specfiekefinanciele instrumenten aan een bepaalde client; adviseur: degene die adviseert; In artikel 1:80 Wft is bepaald: 1. De toezichthouder kan een bestuurlzjke boete opleggen terzake van overfreding van voorschrflen, gesteld ingevolge de in de blage bu dit artikel genoemde artikelen en de prospectusverordening aismede terzake van overtreding van artikel 5:20 van de Algemene wet bestuursrecht. 2. De bestuurluke boete komt toe aan de toezichthouder die de boete heeft opgelegd. 3. Bj ministeriële regeling kunnen regels worden gesteld met betrekking tot de uitoefening van de bevoegdheid, bedoeld in het eerste lid. In de Bijiage bij artikel 1:80 Wft is bepaald: Overtreding van voorschrften, gesteldb ofkrachtens artikel (...) Deel Gedragstoezichtflnanciele ondernem ingen (...) TarieJhummer 4:23, eerste t/m derde lid 3 In artikel 1:81 Wft is bepaald: 1. Net bedrag van de bestuurluke boete wordt bepaald bu algemene maatregel van bestuur, met dien verstande dat de boete voor een afzonderlzjke overtreding ten hoogste e bedraagt.

12 Datum 8juli 2009 Pagina 12 van De algemene maatregel van bestuur, bedoeld in her eerste lid, bepaalt bu elke daarin omschreven overtreding het bedrag van de deswege op te leggen bestuurluke boete. 3. De toezichthouder kan het bedrag van de bestuurluke boete lager stellen dan in de algemene maatregel van bestuur is bepaald, indien he! bedrag van de boete in een bepaald geval onevenredig hoog is. In artikel 1:83 Wft is bepaald: 1. Indien de toezichthouder voornemens is een bestuurluke boete op te leggen, geefi h de betrokkene daarvan kennis onder vermelding van de gronden waarop het voornemen berust. 2. In ajii. jking van afdeling van de Algemene wet bestuursrecht, stelt de toezichthouder de befrokkene in de gelegenheid om naar keuze schr fteluk ofmondeling zjn zienswijze naar voren te brengen voordat de bestuurfljke boete word! opgelegd. In artikel 1:84 Wft is bepaald: 1. De toezichthouder leg! de bestuurluke boete op bu beschikking. 2. De beschikking vermeldt in elk geval: a. hetfeit terzake waarvan de besiuurluke boete wordt opgelegd, alsmede het overtreden voorschrft; b. het bedrag van de boete en de gegevens op basis waarvan dit bedrag is bepaald; en c. de termn, bedoeld in artikel 1:85, eerste lid, waarbinnen de boete moe! worden betaald. In artikel 1:85 Wft is bepaald: 1. De bestuurluke boete wordt betaald binnen zes weken na de inwerkingtreding van de beschikking waarb zu is opgelegd. 2. Indien tegen het besluit tot het opleggen van een bestuurhjke boete bezwaar ofberoep word! aangei ekend, schorst dit de verplichting tot betaling van de boete totdat de beroepstermn is verstreken of indien beroep is ingesteld, op he! beroep is beslis!. 3. Indien de bes!uurluke boete nie! is betaald binnen de in he! eerste lid bedoelde term Un, word! zj vermeerderd met de we!!eluke rente. De wetteluke rente word! berekend vanafde dag na het verstruken van de in het eerste lid bedoelde term Un. 4. Indien de bestuurl7ke boe!e nie!!dig is betaald, stuurt de toezichthouder schrfteluk een aanmaning orn binnen twee weken de boe!e, verhoogd met de kosten van de aanmaning, alsnog te betalen. De aanmaning bevat de aanzegging dat de boe!e, voorzover deze niet binnen de gestelde!ermun wordt betaald, overeenkomstig he! vjfde lid zal worden ingevorderd.

13 JAFM Datum 8juli 2009 Pagina 13 van B gebreke van tdige betaling kan de toezichthouder de bestuurlke boete, verhoogd met de kosten van de aanmaning en van de invordering, bu dwangbevel invorderen. 6. Net dwangbevel wordt op kosten van de overfreder bu deurwaardersexploit betekend en levert een executoriale titel op in de zin van het Tweede Boek van het Wetboek van Burgerljke Rechtsvordering. 7. Gedurende zes weken na de dag van betekening staat verzet tegen het dwangbevel open door dagvaarding van de toezichthouder die de bestuurljke boete heeft opgelegd. 8. Het verzet schorst de ten uitvoerlegging niet, tenz de voorzieningenrechter van de rechtbank in kort geding desgevraagd anders beslist. 9. Het verzet kan niet worden gegrond op de stelling dat de bestuurluke boete ten onrechte ofop een te hoog bedrag is vastgesteld. In artikel 1:87 Wft is bepaald: 1. De bevoegdheid tot het opleggen van een bestuurluke boete vervalt driejaren na de dag waarop de overtreding is begaan. 2. De termun, bedoeld in het eerste lid, wordt gestuit door de bekendmalcing van de beschikking waarb een bestuurljke boete wordt opgelegd. In artikel 1:97 Wft is het volgende bepaald: 1. De toezichthouder maakt een besluit tot het opleggen van een bestuurljke boete ingevolge deze wet na bekendmaking openbaar, indien de bestuurluke boete is opgelegd terzake overtreding van: a. een verbodsbepaling uit deze wet ofvan artikel 1:58, tweede lid, 1:59, tweede lid, 1:67, eerste lid, of4:4, eerste lid; b. een overige bepaling die in de algemene maatregel van bestuur op basis van artikel 1.81, eerste lid, beboetbaar is gesteld met tariefnummer 4 of5; of c. artikel 4:19, 4:20, 4:22, 4:23, 4:24, 4.42 of4: De openbaarmaking van het besluit tot het opleggen van een bestuurluke boete geschiedt niet eerder dan nadat vjfwerkdagen zun verstreken na de dag waarop het besluit aan de betrokken persoon bekend is gemaakt. 3. Indien wordt verzocht om een voorlopige voorziening als bedoeld in artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht, wordt de openbaarmaking van het besluit opgeschort totdat er een uitspraak is van de voorzieningenrechter.

14 Datum 8juli 2009 Pagina 14 van Indien de openbaarmaking van het besluit in strud is ofzou kunnen komen met het doel van het door de toezichthouder uit te oefenen toezicht op de naleving van deze wet bluft deze achterwege. In artikel 1:98 Wft is het volgende bepaald: Onderminderd artikel 1:97 maalct de toezichthouder een besluit tot het opleggen van een bestuurluke boete ingevolge deze wet openbaar, nadat het rechtens onaantastbaar is geworden, tenzu de openbaarmaking van het besluit in sfrud is ofzou kunnen komen met het doel van het door de toezichthouder uit te oefenen toezicht op de naleving van deze wet. In artikel 4:23 Wft is -voor zover relevant- het volgende bepaald: 1. Indien eenfinancie le onderneming een consument of indien het eenfinancieel instrument ofverzekering betreft, client adviseert of een individueel vermogen beheert: a. wint zu in het belang van de consument onderscheidenlk de client inform atie in over diensfinanciele positie, kennis, ervaring, doelstellingen en risicobereidheid, voorzover dit redelukerwus relevant is voor haar advies ofhet beheren van het individuele vermogen; b. draagt zij er zorg voor dat haar advies ofde wze van het beheer van het individueel vermogen, voorzover redelukerwus mogeljk, mede is gebaseerd op de in onderdeel a bedoelde informatie; en c. licht zu, indien het advisering betreft met betrekking totjinanciele producten die geenfinanciele instrumenten zun, de overwegingen toe die ten grondsiag liggen aan haar advies voorzover dit nodig is voor een goed begrip van haar advies. (...)

Tevens per telefax: Nederland B.V. Geachte , 1. Inleiding

Tevens per telefax: Nederland B.V. Geachte , 1. Inleiding Aangetekend m.b.v.o., strikt vertrouwelijk --------------------. -------------------------------------------- -------------------------------------------- -------------------------------------------- Tevens

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt. BIJLAGE 2: openbare versie A1B v.o.f. De vennoten Keesomstraat 13 6717 AH EDE Datum 10 september 2010 Pagina 1 van 17 Telefoon 020-797 25 45 E-mail -------------------------------------- Betreft Besluit

Nadere informatie

Datum 10 november 2009 Ons kenmerk [ ] Pagina 1 van 13. Telefoon . Betreft

Datum 10 november 2009 Ons kenmerk [ ] Pagina 1 van 13. Telefoon  . Betreft [ ] Openbare versie Paul Peeman Advies B.V. De directie Oost Voorgors 93 3241 KD MIDDELHARNIS Datum 10 november 2009 Pagina 1 van 13 Telefoon E-mail Betreft [ ] [..] Besluit tot boeteoplegging Geachte

Nadere informatie

Bijlage 2: Openbare versie boetebesluit.

Bijlage 2: Openbare versie boetebesluit. Bijlage 2: Openbare versie boetebesluit Strikt vertrouwelijk/aangetekend MBVO Leensysteem B.V. De directie Postbus 333 2700 AH ZOETERMEER Datum 18 augustus 2009 Ons kenmerk [..] Pagina 1 van 13 Telefoon

Nadere informatie

Aangetekend verstuurd De heer W. De Jong h.o.d.n. De Jong Verzekeringen Haarsterweg VB MARUM

Aangetekend verstuurd De heer W. De Jong h.o.d.n. De Jong Verzekeringen Haarsterweg VB MARUM Aangetekend verstuurd De heer W. De Jong h.o.d.n. De Jong Verzekeringen Haarsterweg 13 9363 VB MARUM Datum 28 januari 2013 Pagina 1 van 8 Betreft Last onder dwangsom Geachte heer De Jong, De Autoriteit

Nadere informatie

Datum 30 januari 2014 Ons kenmerk DT-EKr Pagina 1 van 8. Betreft

Datum 30 januari 2014 Ons kenmerk DT-EKr Pagina 1 van 8. Betreft Aangetekend verstuurd Openbare versie Van der Maat Assurantiën B.V. T.a.v. de beleidsbepaler(s) van de onderneming De Savornin Lohmanplantsoen 13 2253 VM VOORSCHOTEN Pagina 1 van 8 Betreft Last onder dwangsom

Nadere informatie

Datum 17 september Ons kenmerk JZ Pagina 1 van 7 Kopie aan Nauta Dutilh, mr. S.M.C. Nuyten

Datum 17 september Ons kenmerk JZ Pagina 1 van 7 Kopie aan Nauta Dutilh, mr. S.M.C. Nuyten AANGETEKEND MBVO Bijlage 3 Openbare versie Ernst & Young Accountants LLP De directie Boompjes 258 3011 XZ ROTTERDAM Datum 17 september 2012 - Pagina 1 van 7 Kopie aan Nauta Dutilh, mr. S.M.C. Nuyten Telefoon

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 299 Wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met de introductie van de bestuurlijke boete Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP Aan de Tweede Kamer

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt. Aangetekend verstuurd Strikt vertrouwelijk Hypo Consult Nederland de directie [ ] [ ] OSS Tevens per e-mail: hypo-consult@kpnmail.nl Tevens per fax: [ ] Datum Pagina 1 van 8 Telefoon E-mail Betreft 020

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt. AANGETEKEND MBVO Openbare versie Bijlage 2 Kristal Advies t.a.v. de heer --------------- Nachtegaalstraat 34 3581 AK UTRECHT Per fax vooruit: 030-245 ------ Datum Ons kenmerk JZ---------- --------------

Nadere informatie

Datum 30 januari 2014 Ons kenmerk DT-EKr-14010984 Pagina 1 van 8. Betreft

Datum 30 januari 2014 Ons kenmerk DT-EKr-14010984 Pagina 1 van 8. Betreft Aangetekend verstuurd Openbare versie All @ Home B.V. T.a.v. de beleidsbepaler(s) van de onderneming Stellingmolen 46 1703 TH HEERHUGOWAARD Datum 30 januari 2014 Pagina 1 van 8 Betreft Last onder dwangsom

Nadere informatie

Datum 30 januari 2014 Ons kenmerk DT-EKr-14011035 Pagina 1 van 8. Betreft

Datum 30 januari 2014 Ons kenmerk DT-EKr-14011035 Pagina 1 van 8. Betreft Aangetekend verstuurd Openbare versie Nederlandse Associatie van Financiële Deskundigen B.V. T.a.v. de beleidsbepaler(s) van de onderneming Postbus 19 2450 AA LEIMUIDEN Datum 30 januari 2014 Pagina 1 van

Nadere informatie

De bevindingen uit het definitieve onderzoeksrapport die niet aan de boete ten grondslag zijn gelegd zijn vermeld in bijlage 1.

De bevindingen uit het definitieve onderzoeksrapport die niet aan de boete ten grondslag zijn gelegd zijn vermeld in bijlage 1. Bijlage 2 Openbare versie Boetebesluit Strikt vertrouwelijk/aangetekend MBVO Consumenten Advies Centrum BV De directie Postbus 772 7500 AT ENSCHEDE Datum 23 mei 2012 Pagina 1 van 11 Kopie aan [..] (curator)

Nadere informatie

Datum 30 januari 2014 Ons kenmerk DT-EKr-14011025 Pagina 1 van 8. Betreft

Datum 30 januari 2014 Ons kenmerk DT-EKr-14011025 Pagina 1 van 8. Betreft Aangetekend verstuurd Openbare versie De heer P.J.J. Kruger h.o.d.n. Fiscaal Adviesbureau SGH Willem Alexanderplantsoen 13 2991 NA BARENDRECHT Datum 30 januari 2014 Pagina 1 van 8 Betreft Last onder dwangsom

Nadere informatie

Datum 30 januari 2014 Ons kenmerk DT-EKr Pagina 1 van 8. Betreft

Datum 30 januari 2014 Ons kenmerk DT-EKr Pagina 1 van 8. Betreft Aangetekend verstuurd Openbare versie De heer E.J.F. Notermans h.o.d.n. Assurantiekantoor Ernest Notermans Doctor Poelsstraat 3 6181 CM ELSLOO LB Datum 30 januari 2014 Pagina 1 van 8 Betreft Last onder

Nadere informatie

Datum 14 maart 2014 Ons kenmerk DT-EKr Pagina 1 van 9. Betreft

Datum 14 maart 2014 Ons kenmerk DT-EKr Pagina 1 van 9. Betreft Aangetekend verstuurd Openbare versie Staten Assurantiën B.V. T.a.v. de beleidsbepaler(s) van de onderneming Postbus 5 3454 ZJ DE MEERN Datum 14 maart 2014 Pagina 1 van 9 Betreft Last onder dwangsom Geachte

Nadere informatie

Datum 14 maart 2014 Ons kenmerk DT-EKr Pagina 1 van 8. Betreft

Datum 14 maart 2014 Ons kenmerk DT-EKr Pagina 1 van 8. Betreft Aangetekend verstuurd Openbare versie Assurantiekantoor Van Hooff V.O.F. T.a.v. de beleidsbepaler(s) van de onderneming Nieuwstraat 55 5521 CB EERSEL Datum 14 maart 2014 Pagina 1 van 8 Betreft Last onder

Nadere informatie

Datum 30 januari 2014 Ons kenmerk DT-EKr Pagina 1 van 9. Betreft

Datum 30 januari 2014 Ons kenmerk DT-EKr Pagina 1 van 9. Betreft Aangetekend verstuurd Openbare versie De Financieel Strateeg B.V. T.a.v. de beleidsbepaler(s) van de onderneming Van Stienhovenstraat 2 2596 SG 'S-GRAVENHAGE Datum 30 januari 2014 Pagina 1 van 9 Betreft

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2007 98 Wet van 5 maart 2007 tot wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag in verband met de invoering van bestuursrechtelijke handhaving

Nadere informatie

- 1 - De Nederlandsche Bank NV (DNB) legt een bestuurlijke boete als bedoeld in artikel 1:80 en 1:81 van de Wft, op aan:

- 1 - De Nederlandsche Bank NV (DNB) legt een bestuurlijke boete als bedoeld in artikel 1:80 en 1:81 van de Wft, op aan: - 1 - Beschikking tot het opleggen van een bestuurlijke boete aan Matrix Asset Management B.V. als bedoeld in artikel 1:80 van de Wet op het financieel toezicht Gelet op artikel 1:80, 1:81, 1:98 en 3:72,

Nadere informatie

Datum 14 maart 2014 Ons kenmerk DT-EKr Pagina 1 van 8. Betreft

Datum 14 maart 2014 Ons kenmerk DT-EKr Pagina 1 van 8. Betreft Aangetekend verstuurd Openbare versie Mevrouw E.J. Berghuis - van Bremen h.o.d.n. EBVB Financiële Diensten & Planning Postbus 104 2630 AC NOOTDORP Datum 14 maart 2014 Pagina 1 van 8 Betreft Last onder

Nadere informatie

Strikt vertrouwelijk Statutaire naam t.a.v. de directie Correspondentieadres / Postbus Correspondetie postcode / Plaats.

Strikt vertrouwelijk Statutaire naam t.a.v. de directie Correspondentieadres / Postbus Correspondetie postcode / Plaats. Strikt vertrouwelijk Statutaire naam t.a.v. de directie Correspondentieadres / Postbus Correspondetie postcode / Plaats Datum 28 maart 2008 Ons kenmerk TT1A-YKe-08021449 Pagina 1 van 4 Betreft Last onder

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt. AANGETEKEND MBVO Bijlage 2 Openbare versie Kristal Advies t.a.v. de heer ---------------- ------------------------------ ------------- UTRECHT Per fax vooruit: 030-245 ---------- Datum 1 december 2009

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt. Strikt vertrouwelijk/aangetekend MBVO De heer Frederik Martin Coenders h.o.d.n. P&C (Planning en Communicatie) Prinses Beatrixplein 28-30 2033 WH HAARLEM Datum 16 september 2009 Pagina 1 van 10 Kopie aan

Nadere informatie

Aangetekend verstuurd, tevens per gewone post De heer F.B. van den Broek Kroezel GD OSS

Aangetekend verstuurd, tevens per gewone post De heer F.B. van den Broek Kroezel GD OSS Aangetekend verstuurd, tevens per gewone post Strikt vertrouwelijk De heer F.B. van den Broek Kroezel 42 5345 GD OSS Tevens per post: Postbus 157, 5340 AD OSS Tevens per e-mail: [ ] Datum Pagina 1 van

Nadere informatie

Openbare versie Postbank N.y. de Directie. Betreft

Openbare versie Postbank N.y. de Directie. Betreft BIJLAGE Openbare versie Postbank N.y. de Directie Datum 6 februari 2009 Pagina I van 14 Kopie aan Telefoon E-mail Betreft besluit tot boeteoplegging Geachte directie, 1. Inleiding De Stichting Autoriteit

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt. Bijlage 2: openbare versie AANGETEKEND MBVO Lovells LLP mevrouw [..] [..] [..] Per fax vooruit: [..] Datum 3 april 2009 Ons kenmerk [ ] Pagina 1 van 11 Telefoon E-mail Betreft [..] [ ]@[ ] Besluit tot

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten (hierna: AFM ) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten (hierna: AFM ) u als volgt. Aangetekend verstuurd Openbare versie Wiendels B.V. i.o. de heer [ ] De Renne 81 9502 RC STADSKANAAL Datum Pagina 1 van 8 Telefoon Betreft 020 [ ] Last onder dwangsom Geachte heer [ ], Inzake bovengenoemd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 30 101 Wijziging van de Gemeentewet in verband met de invoering van een bestuurlijke boete voor overtreding van een aantal voorschriften bepaald

Nadere informatie

Bijlage 3: Openbare versie. Global Marketing Solutions B.V. t.a.v. de directie ------------------------------------- -------------------------------

Bijlage 3: Openbare versie. Global Marketing Solutions B.V. t.a.v. de directie ------------------------------------- ------------------------------- Bijlage 3: Openbare versie Aangetekend verstuurd MBVO Strikt vertrouwelijk Global Marketing Solutions B.V. t.a.v. de directie ------------------------------------- ------------------------------- Datum

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt. Bijlage 2 Openbare versie boetebesluit Strikt vertrouwelijk/a A N G E T E K E ND M B V O Spigthoff N.V. De heer mr. G.P. Roth Postbus 75546 1070 AM AMSTERDAM Datum 8 april 2010 Pagina 1 van 11 Telefoon

Nadere informatie

h.o.d.n. Robart's Assurantiekantoor van 1913 Gevaertsweg DA DORDRECHT INT-[ ] Last onder dwangsom Geachte directie,

h.o.d.n. Robart's Assurantiekantoor van 1913 Gevaertsweg DA DORDRECHT INT-[ ] Last onder dwangsom Geachte directie, Aangetekend verstuurd tevens per reguliere post Strikt vertrouwelijk Mevrouw J.J.M. Robart h.o.d.n. Robart's Assurantiekantoor van 1913 Gevaertsweg 9 3311 DA DORDRECHT Datum Ons kenmerk INT-[ ]-09010520

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt. Strikt vertrouwelijk Alyuva Bemiddelings Maatschappij B.V. t.a.v. xxx Nieuwe Binnenweg 115A 3014 GJ ROTTERDAM Datum 6 december 2007 Pagina 1 van 8 Telefoon E-mail Betreft xxx xxx@afm.nl Last onder dwangsom

Nadere informatie

Per fax vooruit:

Per fax vooruit: Per fax vooruit: 0184 433 061 Openbare versie AANTEKENEN MET ONTVANGSTBEVESTIGING Holding Cinjee Advies B.V. De directie Postbus 84 3360 AB SLIEDRECHT Datum 30 maart 2011 - Pagina 1 van 9 Telefoon -------------------

Nadere informatie

Datum 24 september 2010. Ons kenmerk JZ--------------------- Pagina 1 van 18. Kopie aan. E-mail. Betreft

Datum 24 september 2010. Ons kenmerk JZ--------------------- Pagina 1 van 18. Kopie aan. E-mail. Betreft AANGETEKEND MBVO Bijlage 2 Openbare versie Rabobank Nederland t.a.v. de voorzitter van de Raad van Bestuur, de heer dr. --------------------, ---------- Postbus 17100 3500 HG UTRECHT Datum 24 september

Nadere informatie

Datum 4 juni 2010 Ons kenmerk JZ------------------ Pagina 1 van 8. Telefoon ------------------- E-mail -------------------@afm.nl.

Datum 4 juni 2010 Ons kenmerk JZ------------------ Pagina 1 van 8. Telefoon ------------------- E-mail -------------------@afm.nl. Aangetekend met bericht van ontvangst Openbare versie ------------------------------ t.a.v. -------- ----------- t.a.v. ---------------------------, ------- ----------- ----------------- --------------------------------

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt. Bijlage 1: geschoonde versie boetebesluit Openbare versie ------------------- De heer ----------------- ------------------- Postbus -------- --------------------------------- Datum 8 april 2010 Pagina

Nadere informatie

AFM legt bestuurlijke boete op aan Kristal Advies

AFM legt bestuurlijke boete op aan Kristal Advies Terug (url: /nl-nl/professionals/nieuws/2010/aug) AFM legt bestuurlijke boete op aan Kristal Advies 19 augustus 2010 Nieuws De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 1 december 2009 een bestuurlijke

Nadere informatie

Aangetekend verstuurd Verwijs Beheer B.V. het bestuur Wilhelminastraat BT SINT PHILIPSLAND

Aangetekend verstuurd Verwijs Beheer B.V. het bestuur Wilhelminastraat BT SINT PHILIPSLAND Aangetekend verstuurd Verwijs Beheer B.V. het bestuur Wilhelminastraat 4 4675 BT SINT PHILIPSLAND Datum Pagina 1 van 11 Telefoon E-mail Betreft 020-797 [ ] [ ]@afm.nl Last onder dwangsom Geacht bestuur,

Nadere informatie

AFM legt bestuurlijke boete op aan GMAC Nederland N.V.

AFM legt bestuurlijke boete op aan GMAC Nederland N.V. Terug (url: /nl-nl/professionals/nieuws/2010/aug) AFM legt bestuurlijke boete op aan GMAC Nederland N.V. 31 augustus 2010 Nieuws De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 30 oktober 2009 een bestuurlijke

Nadere informatie

Boete financieel dienstverlener Paul Peeman Advies B.V. voor verboden bemiddeling in kredieten en verzekeringen

Boete financieel dienstverlener Paul Peeman Advies B.V. voor verboden bemiddeling in kredieten en verzekeringen Terug (url: /nl-nl/professionals/nieuws/2013/mei) Boete financieel dienstverlener Paul Peeman Advies B.V. voor verboden bemiddeling in kredieten en verzekeringen 27 mei 2013 Nieuws Update 6 juni 2013:

Nadere informatie

30 november 2004 Procedureoverzicht Boeteoplegging

30 november 2004 Procedureoverzicht Boeteoplegging Openbaar Staatscourant Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer OPTA/JUZ/2004/204163 Datum Onderwerp Bijlage(n) 30 november 2004 Procedureoverzicht Boeteoplegging Inleiding Het college van

Nadere informatie

http://www.legalintelligence.com/frontend/doc.aspx?docid=1184...

http://www.legalintelligence.com/frontend/doc.aspx?docid=1184... Page 1 of 6 JOR 2013/309 CBB, 14-08-2013, 13/396, ECLI:NL:CBB:2013:160 Overtreding van art. 4:23 Wft, Publicatie van de opgelegde boete, Afwijzing verzoek tot schorsing van publicatie totdat in hoger beroep

Nadere informatie

De heer W. Schoonhoven h.o.d.n. Koningsstede Koningsstraat 91-93 7315 HV APELDOORN INT-[ ]-08111005. Last onder dwangsom. Geachte heer Schoonhoven,

De heer W. Schoonhoven h.o.d.n. Koningsstede Koningsstraat 91-93 7315 HV APELDOORN INT-[ ]-08111005. Last onder dwangsom. Geachte heer Schoonhoven, Aangetekend verstuurd Strikt vertrouwelijk De heer W. Schoonhoven h.o.d.n. Koningsstede Koningsstraat 91-93 7315 HV APELDOORN Datum Pagina 1 van 9 Telefoon Betreft 020 [ ] Last onder dwangsom Geachte heer

Nadere informatie

Aangetekend verstuurd Molenaar Abeln advocaten Carel H.J.M. Abeln J.J. Viottastraat JT AMSTERDAM

Aangetekend verstuurd Molenaar Abeln advocaten Carel H.J.M. Abeln J.J. Viottastraat JT AMSTERDAM Aangetekend verstuurd Molenaar Abeln advocaten Carel H.J.M. Abeln J.J. Viottastraat 50 1071 JT AMSTERDAM Datum 1 augustus 2013 Ons kenmerk 13070647 Pagina 1 van 6 Telefoon E-mail 020-797 @afm.nl Betreft

Nadere informatie

Datum 18 maart Ons kenmerk JZ Pagina 1 van 5. Telefoon

Datum 18 maart Ons kenmerk JZ Pagina 1 van 5. Telefoon Bijlage Openbare versie beslissing op bezwaar Aangetekend met bericht van ontvangst Kristal Advies t.a.v. de heer ---------------- ------------------------------ --------------- UTRECHT Datum 18 maart

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt. Bijlage 2 Openbare versie boetebesluit AANGETEKEND MET ONTVANGSTBEVESTIGING J.N. Brokerhof h.o.d.n. Financieel Planbureau Datum 14 september 2011 Pagina 1 van 18 Kopie aan mr. C.J. van Dijk, Van Veen Advocaten

Nadere informatie

AFM legt een boete op aan Krediethuis B.V. voor nietpassend advies bij beleggingsverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen

AFM legt een boete op aan Krediethuis B.V. voor nietpassend advies bij beleggingsverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen Terug (url: /nl-nl/professionals/nieuws/2010/jul) AFM legt een boete op aan Krediethuis B.V. voor nietpassend advies bij beleggingsverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen 20 juli 2010 Nieuws Update

Nadere informatie

GHANA. Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt.

GHANA. Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt. AANGETEKEND MET ONTVANGSTBEVESTIGING Openbare versie Global Green Ltd. het bestuur [ ] [ ] Accra GHANA Tevens per reguliere post en per e-mail: [ ]. Datum 26 mei 2008 Pagina 1 van 8 Kopie aan Global Green

Nadere informatie

Oplegging bestuurlijke boete Decapolis B.V. Geachte heer Anakhrouch, 1. Inleiding

Oplegging bestuurlijke boete Decapolis B.V. Geachte heer Anakhrouch, 1. Inleiding ------------------------------------- Strikt vertrouwelijk/ aangetekend m.b.v.o. Allen & Overy LLP de weledelgestrenge heer mr. A. Anakhrouch Apollolaan 15 1077 AB AMSTERDAM Datum 11 januari 2010 Ons kenmerk

Nadere informatie

De heer D.J. Postmus h.o.d.n. Postmus Administratie- en Adviesbureau Kooiweg JL TERSCHELLING HOORN. Kopie per reguliere post Kopie per fax: XXX

De heer D.J. Postmus h.o.d.n. Postmus Administratie- en Adviesbureau Kooiweg JL TERSCHELLING HOORN. Kopie per reguliere post Kopie per fax: XXX Aangetekend verstuurd Strikt vertrouwelijk De heer D.J. Postmus h.o.d.n. Postmus Administratie- en Adviesbureau Kooiweg 5 8896 JL TERSCHELLING HOORN Kopie per reguliere post Kopie per fax: XXX Datum 20

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en de Wet toezicht accountantsorganisaties in verband met het vergroten van de transparantie van het toezicht op financiële markten (Wet transparant toezicht

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt. Aangetekend verzonden Met bericht van ontvangst Mr. ------------------, advocaat Strikt vertrouwelijk QuaRendum Epe B.V. de directie p/a Sint Antonieweg 10 8161 CG EPE Datum 2 oktober 2009 Pagina 1 van

Nadere informatie

, advocaat Quarz Vermogensstrategieën B.V. Ter attentie van de Directie Prof. Dondersstraat HLTilburg

, advocaat Quarz Vermogensstrategieën B.V. Ter attentie van de Directie Prof. Dondersstraat HLTilburg Aangetekend verstuurd MBVO OPENBARE VERSIE -----------------------, advocaat Quarz Vermogensstrategieën B.V. Ter attentie van de Directie Prof. Dondersstraat 46 5017HLTilburg Datum 16 september 2011 Ons

Nadere informatie

Strikt vertrouwelijk Venturex Investments S.R.L. T.a.v. de directie Calle Gueme 2095 Santa Cruz de la Sierre Bolivia

Strikt vertrouwelijk Venturex Investments S.R.L. T.a.v. de directie Calle Gueme 2095 Santa Cruz de la Sierre Bolivia Strikt vertrouwelijk Venturex Investments S.R.L. T.a.v. de directie Calle Gueme 2095 Santa Cruz de la Sierre Bolivia Tevens per e-mail info@venturex-group.com Datum Pagina 1 van 9 Telefoon Betreft +31

Nadere informatie

AFM. Datum Ons kenmerk Pagina. Telefoon E-mail. Betreft

AFM. Datum Ons kenmerk Pagina. Telefoon E-mail. Betreft 797 AFM Openbare versie Qfin Solutions B.V. de directie Essehout 39 2719 MD ZOETERMEER Datum Pagina 5juni 2012 I van 11 Telefoon E-mail Betreft Last onder dwangsom Geaehte directie, De Autoriteit Financiele

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt. Openbare versie / AANGETEKEND MBVO Mutlu Finance t.a.v. de heer B. Mutlu Balatonmeerlaan 59 1060 RD AMSTERDAM Datum 25 november 2009 Ons kenmerk [.] Pagina 1 van 16 Telefoon E-mail Betreft [.] [..] Besluit

Nadere informatie

Openbare versie Beluka B.V. h.o.d.n. Groen Belang de directie Dokter van Deenweg 84 8025 BL ZWOLLE INT-------------- Last onder dwangsom

Openbare versie Beluka B.V. h.o.d.n. Groen Belang de directie Dokter van Deenweg 84 8025 BL ZWOLLE INT-------------- Last onder dwangsom Openbare versie Beluka B.V. h.o.d.n. Groen Belang de directie Dokter van Deenweg 84 8025 BL ZWOLLE Datum Pagina 1 van 10 Telefoon 020 --- -- -- E-mail ----------------@afm.nl Betreft Last onder dwangsom

Nadere informatie

Aangetekend met bericht van ontvangst, tevens per reguliere post. Strikt vertrouwelijk Hypoplaza S.L. t.a.v. de heer XXX XXX XXX XXX XXX

Aangetekend met bericht van ontvangst, tevens per reguliere post. Strikt vertrouwelijk Hypoplaza S.L. t.a.v. de heer XXX XXX XXX XXX XXX Aangetekend met bericht van ontvangst, tevens per reguliere post Strikt vertrouwelijk Hypoplaza S.L. t.a.v. de heer Datum 26 juni 2008 Pagina 1 van 9 Telefoon E-mail Betreft Last onder dwangsom Geachte

Nadere informatie

Onder verwijzing naar uw per gestuurde brief van 6 februari 2013 bericht de Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt.

Onder verwijzing naar uw per  gestuurde brief van 6 februari 2013 bericht de Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt. Openbare versie Stichting Wesa Beheer de heer N.A. Sjerps Vogelzand 2107 1788 GL JULIANADORP Datum Ons kenmerk ----------------13080613 Pagina 1 van 6 Kopie aan ------------------------------- -----------------------

Nadere informatie

Bijlage 2 Openbare versie ----------------------, advocaat Openbare versie International Card Services B.V. t.a.v. de directie AANGETEKEND MBVO

Bijlage 2 Openbare versie ----------------------, advocaat Openbare versie International Card Services B.V. t.a.v. de directie AANGETEKEND MBVO Bijlage 2 Openbare versie ----------------------, advocaat Openbare versie International Card Services B.V. t.a.v. de directie AANGETEKEND MBVO --------------------------- ------------------------------

Nadere informatie

De heer A.H. Bonefaas h.o.d.n. Universeel Hypotheken J. van der Heijdenstraat 1B 1222 HP HILVERSUM

De heer A.H. Bonefaas h.o.d.n. Universeel Hypotheken J. van der Heijdenstraat 1B 1222 HP HILVERSUM Aangetekend verstuurd Tevens per gewone post Strikt vertrouwelijk De heer A.H. Bonefaas h.o.d.n. Universeel Hypotheken J. van der Heijdenstraat 1B 1222 HP HILVERSUM Datum 3 april 2009 Pagina 1 van 10 Telefoon

Nadere informatie

Aangetekend verstuurd tevens per reguliere post De heer J.H.J. ten Veldhuis voorheen h.o.d.n. Yanspir Hermannistraat CC VELDHOVEN

Aangetekend verstuurd tevens per reguliere post De heer J.H.J. ten Veldhuis voorheen h.o.d.n. Yanspir Hermannistraat CC VELDHOVEN Aangetekend verstuurd tevens per reguliere post Strikt vertrouwelijk De heer J.H.J. ten Veldhuis voorheen h.o.d.n. Yanspir Hermannistraat 11 5503 CC VELDHOVEN Datum 25 februari 2010 Pagina 1 van 11 Telefoon

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) u als volgt. ----------------, advocaat Openbare versie Op Doorreis V.O.F. AANGETEKEND MBVO en per reguliere post t.a.v. de heer -------------------- Walkottelanden 73 7542 MT ENSCHEDE Datum Ons kenmerk JZ-----------------------

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk -------14051307. Kopie aan Fax: 084-0038581. Telefoon E-mail. Betreft

Datum Ons kenmerk -------14051307. Kopie aan Fax: 084-0038581. Telefoon E-mail. Betreft Strikt vertrouwelijk Aangetekend, per fax en per e-mail verstuurd Ariad Financial Services T.a.v. de directie 11th Floor Silom Complex 191 Silom Road, Suriyawong, Bangrak BANGKOK 10500 Thailand Datum Ons

Nadere informatie

Vertrouwelijk Aangetekend en per reguliere post verstuurd

Vertrouwelijk Aangetekend en per reguliere post verstuurd -----------------, advocaat Vertrouwelijk Aangetekend en per reguliere post verstuurd ---------------------------------- ----------------------------- --------------------- -------------------------------

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 76519-HHSc/132.09. Aanwijzing publicatie sterftecijfers 9 mei 2014

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk 76519-HHSc/132.09. Aanwijzing publicatie sterftecijfers 9 mei 2014 Aangetekend Amphia Ziekenhuis Raad van Bestuur [ ] Postbus 90158 4800 RK BREDA Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

Het wettelijk kader treft u aan in de bijlage bij deze beslissing op bezwaar (bijlage 1).

Het wettelijk kader treft u aan in de bijlage bij deze beslissing op bezwaar (bijlage 1). CKB Finance B.V. de heer -------------- Kobaltweg 11-1e 3542 CE UTRECHT Datum 26 januari 2009 Ons kenmerk ------------------------ Pagina 1 van 18 Kopie aan mr. J.C.I. Veerman (Veerman advocaten) Telefoon

Nadere informatie

Cliënten met behoudend beheer portefeuille. "Ken uw cliënt" principe.

Cliënten met behoudend beheer portefeuille. Ken uw cliënt principe. Zoekresultaat inzien document ECLI:NL:RBROT:2010:BN9487 Permanente link: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ecli:nl:rbrot:2010:bn9487 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 30 09 2010 Datum

Nadere informatie

Openbare versie. Assurantie Intermediair HWG B.V. [...] [...] [...] 'S-HERTOGENBOSCH. Last onder dwangsom. Geachte directie,

Openbare versie. Assurantie Intermediair HWG B.V. [...] [...] [...] 'S-HERTOGENBOSCH. Last onder dwangsom. Geachte directie, Openbare versie Assurantie Intermediair HWG B.V. [...] [...] [...] 'S-HERTOGENBOSCH Datum 14 april 2008 Pagina 1 van 10 Telefoon E-mail Betreft [ ] [ ] Last onder dwangsom Geachte directie, Inzake bovengenoemd

Nadere informatie

: LANDSVERORDENING van 28 maart 2013 houdende vaststelling van nieuwe regels inzake de handhaving van de arbeidswetgeving

: LANDSVERORDENING van 28 maart 2013 houdende vaststelling van nieuwe regels inzake de handhaving van de arbeidswetgeving Intitulé : LANDSVERORDENING van 28 maart 2013 houdende vaststelling van nieuwe regels inzake de handhaving van de arbeidswetgeving Citeertitel: Landsverordening bestuurlijke handhaving arbeidswetgeving

Nadere informatie

Ons kenmerk [VERTROUWELIJK] Contactpersoon [VERTROUWELIJK]

Ons kenmerk [VERTROUWELIJK] Contactpersoon [VERTROUWELIJK] Autoriteit Persoonsgegevens AANGETEKEND Datum Contactpersoon Onderwerp Besluit tot invordering en voornemen tot publicatie Geachte, Bij besluit van 11 mei 2017 met kenmerk heeft de Autoriteit Persoonsgegevens

Nadere informatie

Strikt vertrouwelijk De heer L. Glandorf h.o.d.n. Prospect Provider Rijksstraatweg 194 2988 BM RIDDERKERK. Datum. Onskenrnerk fnt-[...

Strikt vertrouwelijk De heer L. Glandorf h.o.d.n. Prospect Provider Rijksstraatweg 194 2988 BM RIDDERKERK. Datum. Onskenrnerk fnt-[... 797 797 Aangetekend verstuurd Strikt vertrouwelijk De heer L. Glandorf h.o.d.n. Prospect Provider Rijksstraatweg 194 2988 BM RIDDERKERK Onskenrnerk fnt-[...]-12010392 Pagina I van 10 Telefoon 020-797 [...]

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk Pagina 1 van 18. Betreft

Datum Ons kenmerk Pagina 1 van 18. Betreft OPENBARE VERSIE ---------------------- ---------------------------------- ------------------------- ----------------------------- Datum Ons kenmerk ----------------------- Pagina 1 van 18 Betreft Wijzigingsbesluit

Nadere informatie

Aangetekend verstuurd OPENBARE VERSIE ------- - ------- --- --- ------ ------ ----- ---- -- --------- NeeC.D.VCéKr-16062144 - Beslissingen op bezwaar Datum 25 augustus 2016 Geachte heer ----, Uw kenmerk

Nadere informatie

Openbare versie Asconed Holding C.V. Luchthavenweg 81 5657 EA EINDHOVEN

Openbare versie Asconed Holding C.V. Luchthavenweg 81 5657 EA EINDHOVEN Openbare versie Asconed Holding C.V. Luchthavenweg 81 5657 EA EINDHOVEN NeeAkkerD.MDennis AkkerDennisDsAr-14129859 - Datum 22 december 2014 Besluit tot het opleggen van een bestuurlijke boete Pagina 1

Nadere informatie

Nederlandse Zorgautoriteit

Nederlandse Zorgautoriteit Nederlandse Zorgautoriteit Aangetekend Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Maxima Medisch Centrum t.a.v. [...] Postbus 7777 5500 MB VELDHOVEN Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 e

Nadere informatie

AANGETEKEND MET ONTVANGSTBEVESTIGING. Openbare versie De heer J. Bos h.o.d.n. Investeer in Onroerend Goed IJmeerstraat JR LELYSTAD

AANGETEKEND MET ONTVANGSTBEVESTIGING. Openbare versie De heer J. Bos h.o.d.n. Investeer in Onroerend Goed IJmeerstraat JR LELYSTAD AANGETEKEND MET ONTVANGSTBEVESTIGING Openbare versie De heer J. Bos h.o.d.n. Investeer in Onroerend Goed IJmeerstraat 7 8226 JR LELYSTAD Datum 14 april 2008 Pagina 1 van 9 Telefoon Betreft [ ] Last onder

Nadere informatie

Beleidsregel aangaande de methodiek voor het berekenen van aandelen waarop financiële instrumenten betrekking hebben en de meldingsplicht bij indices

Beleidsregel aangaande de methodiek voor het berekenen van aandelen waarop financiële instrumenten betrekking hebben en de meldingsplicht bij indices Beleidsregel aangaande de methodiek voor het berekenen van aandelen waarop financiële instrumenten betrekking hebben en de meldingsplicht bij indices en mandjes Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert

Nadere informatie

Per fax vooruit:

Per fax vooruit: Per fax vooruit: 0184 433 061 Strikt vertrouwelijk AANTEKENEN MET ONTVANGSTBEVESTIGING Holding Cinjee Advies B.V. De directie Postbus 84 3360 AB SLIEDRECHT Datum 20 juni 2011 Pagina 1 van 18 Telefoon ---

Nadere informatie

Strikt vertrouwelijk De heer J.P. Smit Klaaszoon h.o.d.n. Assurantie-Adviesbureau De Berk Galjoen 61 1625 CR HOORN-RISDAM NH W.F.

Strikt vertrouwelijk De heer J.P. Smit Klaaszoon h.o.d.n. Assurantie-Adviesbureau De Berk Galjoen 61 1625 CR HOORN-RISDAM NH W.F. Strikt vertrouwelijk De heer J.P. Smit Klaaszoon h.o.d.n. Assurantie-Adviesbureau De Berk Galjoen 61 1625 CR HOORN-RISDAM NH W.F. Datum 8 oktober 2009 Ons kenmerk TGFO-[ ]-09100204 Pagina 1 van 11 Telefoon

Nadere informatie

Datum 17 maart 2010 Ons kenmerk JZ Pagina 1 van 9. Telefoon Betreft

Datum 17 maart 2010 Ons kenmerk JZ Pagina 1 van 9. Telefoon Betreft Aangetekend verstuurd Openbare versie Iberrealty Benelux Holding B.V. De heer B.J. Sleijster Postbus 1133 1440 BC PURMEREND Datum 17 maart 2010 Ons kenmerk JZ------------------ Pagina 1 van 9 Telefoon

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 79, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 79, eerste lid, van de Mededingingswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 3698-22 Betreft zaak: natuurlijke persoon Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 79, eerste

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 200607461/1. Datum uitspraak: 11 juli 2007 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak op het hoger beroep van: vennootschap onder firma appellante,, gevestigd te tegen de uitspraak in zaak nos.

Nadere informatie

Dit besluit is gebaseerd op het oordeel dat u niet heeft voldaan aan de verplichting tot betaling van de doorlopende bijdragen in toezichtkosten.

Dit besluit is gebaseerd op het oordeel dat u niet heeft voldaan aan de verplichting tot betaling van de doorlopende bijdragen in toezichtkosten. Openbare versie Assurantiekantoor Driemans De heer M. Kasaba Lonnekerbrugstraat 91 7547AK ENSCHEDE NeeBosch - van AndelW.VWilma Bosch - van Datum 6 september 2017 AndelWilmaBesluit tot intrekking van de

Nadere informatie

Telefoon Betreft

Telefoon Betreft BIJLAGE AANGETEKEND M.B.V.O. XXXXXXXXXXXX Strikt vertrouwelijk Krediethuis B.V. de directie Postbus 2011 1620 EA HOORN Datum 8 juli 2010 Ons kenmerk XXXXXXXXXXXXX Pagina 1 van 14 Kopie aan de heer mr.

Nadere informatie

Besluit «Openbare versie» 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure

Besluit «Openbare versie» 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. De heer drs J.W.M. Schuyt RA Postbus 90357 1006 BJ AMSTERDAM 1006BJ90357 Ons kenmerk: OPTA/AM/2009/201196 Zaaknummer: 09.0118.07 29 mei 2009 van het college van

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk. Pagina 1 van 10. Betreft

Datum Ons kenmerk. Pagina 1 van 10. Betreft Uitgereikt door deurwaarder Openbare versie Noordum Verzekeringen B.V. de directie Montferlandsestraat 44 7041 CJ 'S-HEERENBERG Datum INT------------ Pagina 1 van 10 Telefoon 020-797 ----- E-mail -----------@afm.nl

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet handhaving consumentenbescherming, de Wet op de economische delicten en het Wetboek van strafvordering in verband met de implementatie van Verordening

Nadere informatie

Aangetekend met bericht van ontvangst. Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt.

Aangetekend met bericht van ontvangst. Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt. Aangetekend met bericht van ontvangst Openbare versie Uw Woonplein de heer S.H.H. Bongearts Faunasingel 15 6043 WP ROERMOND Tevens per fax : [ ] Datum 31 juli 2007 Ons kenmerk IFA-[ ]-07061143 Pagina 1

Nadere informatie

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt.

Inzake bovengenoemd onderwerp bericht de Stichting Autoriteit Financiële Markten ( AFM ) u als volgt. AANGETEKEND MET ONTVANGSTBEVESTIGING Strikt vertrouwelijk De heer J.C. Gejas p/a Graadt van Roggenweg 328-334 3531 AH UTRECHT Datum 18 maart 2008 Pagina 1 van 8 Kopie aan Meeuwerderweg 30a, 9724 ET Groningen

Nadere informatie

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP Vastgesteld bij besluit van de Raad van Bestuur van de Stichting Nederlandse Publieke Omroep, hierna de NPO, d.d. 12 januari 2010, herzien d.d. 12 februari 2013.

Nadere informatie

Datum 6 september 2017 Ons kenmerk AnLg Pagina 1 van 13 Telefoon xxxxx Betreft

Datum 6 september 2017 Ons kenmerk AnLg Pagina 1 van 13 Telefoon xxxxx Betreft Openbare versie Tewarie Financiële Diensten B.V. Lau Mazirellaan 414 2525 WV 'S-GRAVENHAGE NeeLiemburgMArjen LiemburgArjenAnLg- 17092661 - Last onder dwangsom Datum 6 september 2017 Pagina 1 van 13 Telefoon

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan hem als advocaat een machtiging van zijn cliënt heeft gevraagd om stukken bij de IND te kunnen opvragen,

Nadere informatie

Het relevante wettelijke kader is opgenomen als een bijlage bij dit besluit.

Het relevante wettelijke kader is opgenomen als een bijlage bij dit besluit. Per fax vooruit, aangetekend met bericht van ontvangst verstuurd ------------------- Mr. -----------------, advocaat Strikt vertrouwelijk Loyens & Loeff N.V. Ter attentie van mevrouw Mr. C.W.M. Lieverse

Nadere informatie

Datum Ons kenmerk INT-.. Pagina 1 van 10 Kopie aan Rigtersbleekstraat 63, 7521 GJ ENSCHEDE. Telefoon E-mail. Betreft

Datum Ons kenmerk INT-.. Pagina 1 van 10 Kopie aan Rigtersbleekstraat 63, 7521 GJ ENSCHEDE. Telefoon E-mail. Betreft Aangetekend, per reguliere post en per e-mail verstuurd Openbare Versie Ruyterborgh Investment N.V. t.a.v. de directie... Datum INT-.. Pagina 1 van 10 Kopie aan Rigtersbleekstraat 63, 7521 GJ ENSCHEDE

Nadere informatie

Het relevante wettelijke kader is opgenomen in bijlage 1 bij deze brief. De openbare versie van het besluit treft u aan in bijlage 2.

Het relevante wettelijke kader is opgenomen in bijlage 1 bij deze brief. De openbare versie van het besluit treft u aan in bijlage 2. AANGETEKEND MBVO Bijlage 2 Openbare versie Interfinans B.V. t.a.v. de directie Westblaak 146 3012 KM ROTTERDAM Datum Ons kenmerk JZ---------------------- Pagina 1 van 21 E-mail Betreft ---------------------@afm.nl

Nadere informatie

Klachtenregeling VeWeVe

Klachtenregeling VeWeVe Klachtenregeling VeWeVe Artikel 1. Definities Aangeklaagde: Auditbureau: Beroep: Bestuur: Cliënt: Klacht: Klachtencommissie: Klager: Kwaliteitsprotocol: Lid: Secretaris: de natuurlijke of rechtspersoon

Nadere informatie

tegen het besluit van 13 maart 2017 in het kader van de subsidie SNL, kenmerk

tegen het besluit van 13 maart 2017 in het kader van de subsidie SNL, kenmerk > Retouradres Postbus 40225 8004 DE ZWOLLE Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Vergunningen & Handhaving Mandemaat 3 Assen Postbus 40225 8004 DE Zwolle www.rvo.nl Contactpersoon Wob medewerker T 088

Nadere informatie