Uitgebreide routebeschrijving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgebreide routebeschrijving"

Transcriptie

1 Groepsreis China 'on a Shoestring' Alles wat beweegt kun je eten met stokjes Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SCB Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Een bezoek aan de steden Beijing, Chengdu, Xi'an en Hongkong bestaat uit een aaneenschakeling van culturele en historische hoogtepunten. Ook het plattelandsleven kun je volop beleven tijdens deze mooie China groepsreis; in plaatsen als Lijiang, Yangshuo en Dali kun je dit op de fiets, per boot of wandelend doen. De routes die landschappelijk het mooist zijn leg je af met onze eigen bus, de andere gedeelten met een nachttrein, zodat je optimaal van dit boeiende oude keizerrijk kunt genieten. En dat tegen een zeer schappelijke prijs! Dag tot dag schema Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving. Vervoer Route Overnachting 1 Vliegtuig Vertrek Amsterdam Vliegtuig 2 Bus Aankomst Beijing Beijing 3 Beijing Beijing 4 Beijing / Excursie Chinese Muur Beijing 5 Trein Beijing Xi'an Nachttrein naar Xi'an 6 Xi'an / Excursie Terracottaleger Xi'an 7 Trein Xi'an Chengdu Nachttrein naar Chengdu

2 8 Chengdu Chengdu 9 Trein Chengdu Panzihua Nachttrein naar Panzihua 10 Bus Panzihua Lijiang Lijiang 11 Lijiang Lijiang 12 Lijiang Lijiang 13 Bus Lijiang Dali Dali 14 Dali Dali 15 Dali Dali 16 Bus,Trein Dali Stenen Woud Shilin Guilin Nachttrein naar Guilin 17 Bus Guilin Yangshuo Yangshuo 18 Yangshuo Yangshuo 19 Yangshuo Yangshuo 20 Bus,Trein Yangshuo Gongcheng Hongkong Hongkong 21 Bus Vertrek Hongkong Vliegtuig 22 Bus,Vliegtuig Aankomst Amsterdam Amsterdam Dag tot dag beschrijving Dag 1: Vertrek Amsterdam Je vliegt vandaag van Amsterdam naar China s hoofdstad Beijing, waar je de volgende dag aankomt en je China groepsreis start. Dag 2: Aankomst Beijing Vrije dag. Het hart van Beijing, en van China, is sinds 1949 het Tiananmen Plein, het Plein van de Hemelse Vrede. Op 1 oktober van dat jaar riep Mao Zedong er de Volksrepubliek China uit. Aan het begin van zijn Culturele Revolutie, in 1966, werd hij er herhaaldelijk door een miljoen vrijwel in zwijm vallende tieners als god aanbeden. In 1989 werd hier met bruut geweld een studentenprotest gesmoord, waarbij honderden doden vielen. Deze herinneringen vormen een schril contrast met de vredige sfeer die er nu weer hangt. Families Chinezen wandelen er rond, mensen laten vliegers op, er staan foto- en ijsstalletjes. Aan het plein staan kolossen in stalinistische stijl, de Grote Hal van het Volk en het Historisch Museum. Aan de zuidkant van het plein staat het mausoleum van Mao Zedong. Belangrijker is de prachtige keizerlijke Verboden Stad. De omvang van het complex is enorm. Het meet bijna een kilometer bij 700 meter, en telt vertrekken. De keizerlijke stad is prachtig in beeld gebracht door de Italiaan Bertolucci in zijn film 'The Last Emperor'. De keizers hadden altijd de keus uit duizenden vrouwen, en het reilen en zeilen binnen de paleismuren verschafte op een bepaald moment werk aan eunuchen. Gewone stervelingen kwamen de Verboden Stad niet in. Omgekeerd kwamen sommige van de keizers er bijna niet uit, en leefden een teruggetrokken en volstrekt wereldvreemd bestaan.

3 Dag 3: Beijing Vrije dag. Je kunt een bezoek brengen aan het Zomerpaleis, een keizerlijk paleis. Het ligt aan de rand van de stad en heeft schitterende gebouwen en tempels. Ook ligt een grote marmeren boot die keizerinweduwe Cixi heeft laten maken om dinertjes op te houden. Een ander hoogtepunt is de Tempel van de Hemel. Deze tempel is een bouwwerk zonder spijkers, gebouwd in de Ming dynastie. De tempel ligt in een groot park, waar de inwoners van Beijing vaak 's ochtends vroeg bij elkaar komen om tai qi of een vorm van zwaard vechten te beoefenen. 's Avonds zou je eventueel een bezoek kunnen brengen aan de Peking Opera, die niet te vergelijken is met onze westerse opera. Het gezang klinkt klagelijk en gaat erg langzaam. Het is wel schitterend om een keer te zien, ook omdat er prachtige kostuums gedragen worden. Dag 4: Beijing / Excursie Chinese Muur Vrije dag. Een hoogtepunt van je China groepsreis is natuurlijk de Chinese Muur. Deze slingert zich ten noorden van Beijing door de bergen. Er zijn een aantal plaatsen waar je de muur op kunt en dit machtige bouwwerk kunt bewonderen. De reisbegeleider kan behulpzaam zijn bij het organiseren van een optionele dagtocht naar de Chinese Muur. Beijing heeft als culinair hoogstandje natuurlijk de Peking eend. Het is leuk om met een aantal mensen dit speciale gerecht te eten. In China eet men gewoonlijk met een aantal mensen aan een ronde tafel met in het midden een draaischijf. Gerechten worden voor de hele groep besteld en niet, zoals bij ons, dat iedereen een eigen gerecht bestelt. In de hotels hebben ze wel westers bestek, maar in de kleine lokale restaurantjes moet je echt met stokjes eten! Je zult echter merken dat het heel snel went. Dag 5: Beijing ± Xi'an TIP: Wie wil kan de ochtend rustig beginnen met een fietstocht door de hutongs, de oude volkswijkjes van Beijing. De mensen wonen in hofjes van een aantal huizen bij elkaar. Je ziet grootouders met hun kleinkinderen spelen en je vindt er kleine winkeltjes die allerlei dagelijkse benodigdheden verkopen. Ook zou je een bezoek kunnen brengen aan de Lamatempel of de Confuciustempel. In de namiddag nemen we de hardsleeper nachttrein naar Xi'an, waar we de volgende ochtend aankomen.

4 Dag 6: Xi'an / Excursie Terracottaleger Vrije dag in Xi'an, in historisch opzicht een zeer belangrijke stad. Even buiten de stad is het beroemde Terracottaleger van keizer Qin Shihuang, dat je optioneel kunt bezoeken. Duizenden manshoge kleisoldaten bewaken zijn graftombe uit de 3de eeuw voor Christus. Deze keizer verenigde China en standaardiseerde maten en gewichten, en het schrift. Qin Shihuang liet ook de Chinese Muur bouwen. In de eerste eeuwen van onze jaartelling was de stad het begin van de Zijderoute die China en het Romeinse rijk verbond. Karavanen voerden onder andere zijde, lakwerk en specerijen westwaarts, en producten als aardewerk, glas en textiel oostwaarts. Later verbreidde de islam zich via deze route tot aan China. Je kunt in Xi'an heerlijk ronddolen in het islamitische gedeelte van de stad. Het is een erg gezellig en levendig wijkje met in het midden de oude moskee. Je ziet kinderen die Arabische les krijgen, mannen en vrouwen die op straat in kleine restaurantjes de meeste heerlijke maaltijden klaar maken en veel winkeltjes en kraampjes met snuisterijtjes. De moskee is een mix van islamitische en Chinese bouwstijl, en heeft een rustieke ommuurde tuin. Op straat kun je in deze wijk lekkere kebab eten. Dag 7: Xi'an Chengdu Vrije ochtend. Van de 7de tot de 9de eeuw, toen de Tangdynastie China regeerde, was voor Xi'an wederom een bloeitijd weggelegd. Het groeide uit tot de grootste stad ter wereld, met naar schatting twee miljoen inwoners. De 14 km lange stadsmuur uit deze tijd is nog grotendeels intact. Met zijn hoogte en breedte van twaalf meter vormt hij een imposante bezienswaardigheid. Deze imposante muren zijn vaak het toneel van vliegerwedstrijden en je hebt er een leuk uitzicht over de stad. Om een goede indruk te krijgen van de geschiedenis van Xi'an en de provincie Shaanxi kun je een bezoek brengen aan het historisch museum. Hier vind je uit al de hierboven beschreven periodes (kunst)voorwerpen die tentoongesteld zijn. Een bezoek hieraan geeft je een goed overzicht van de geschiedenis. Dit mooie museum heeft uitleg in het Engels erbij staan, zodat iedereen ervan kan genieten. 's Middags nemen we de hardsleeper nachttrein naar Chengdu. De volgende ochtend komen we aan. Dag 8: Chengdu Vrije dag in Chengdu, de hoofdstad van Sichuan. Dit is met 100 miljoen inwoners China's dichtst bevolkte provincie en de belangrijkste rijstschuur van het land. In het oude deel vind je traditionele woningen van twee houten verdiepinkjes, naast communistische flatgebouwen van vijf etages en daar weer bovenuit stekend, hypermoderne wolkenkrabbers met gekleurd spiegelglas. In deze stad kun je binnen een paar honderd meter eeuwen overbruggen. TIP: Sichuan is de thuisprovincie van de reuzenpanda en in het Panda Breeding Centre aan de rand van de stad kun je deze fraaie dieren zien. Er leven er naar schatting nog ongeveer duizend in het wild.

5 Dag 9: Chengdu ± Panzihua Vrije ochtend. In het oude centrum staat het Wenshu Klooster, het grootste en belangrijkste boeddhistische klooster van Chengdu, dat ouder is dan de Boeddha zelf, en dateert uit de 10e eeuw v. Chr. In de smalle straat ervoor worden in verkoopstalletjes wierook, Boeddhabeelden en religieuze snuisterijen verkocht, er wordt gebedeld en er hangt een middeleeuwse sfeer. In het klooster knielen devote gelovigen in schemerige houten gebedshallen in aanbidding neer. Drink thee in een van de vele theehuizen, de belangrijkste ontmoetingsplaatsen van Sichuan. Vooral ouderen slijten er vele uren met kletsen, roddelen, Chinees schaak spelen, of ze doezelen weg in de middaghitte. 's Middags nemen we de hardsleeper nachttrein naar Panzihua. NB: Je kunt ervoor kiezen om het traject tussen Chengdu en Lijiang af te leggen per vliegtuig (in plaats van de trein). Wij zorgen voor het transfer van het hotel in Chengdu naar de luchthaven van Chengdu, de vlucht van Chengdu naar Lijiang, en het transfer van de luchthaven in Lijiang naar het hotel in Lijiang. Je verblijft 1 nacht langer in Chengdu. Als je dit wilt, geef dat dan door bij de boeking van je reis. Kijk voor meer informatie onder het tabblad 'Excursies'. Dag 10: Panzihua ± Lijiang Vanaf het treinstation in Panzihua neem je de bus om na een schitterende reisdag aan te komen in Lijiang, een oude stad die het thuis is van de Nakhi minderheid. Dit stadje heeft een prachtig oud centrum met een wirwar van smalle straatjes en een jaarlijks groeiend aantal souvenirstalletjes. Je ziet hier ook de traditionele houten huizen en veel mensen van de Nakhi minderheid lopen nog in hun traditionele kleding. Tegenwoordig staat de binnenstad van Lijiang op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dag 11: Lijiang Vrije dag. Midden in het oude deel van de stad ligt het prachtige Chief Mu's Mansion, een uitgestrekt paleis met de meest prachtige gebouwen die trapsgewijs een heuvel omarmen. Vanaf het terras van het bovenste gebouw heb je een subliem uitzicht over het oude stadscentrum. Ons hotel ligt op loopafstand van de kleurrijke markt en het oude centrum. Een klassiek stukje China is te vinden in de Black Dragon pool. Hier vind je traditionele architectuur en heb je een prachtig uitzicht over de Berg van Jade. TIP: 's Avonds is het erg leuk om in Lijang een voostelling van traditionele Naxi muziek bij te wonen. De beoefenaars zijn voor het overgrote deel stokoude Naxi mannen die er prachtig uit zien in hun traditionele kledij. Door jouw bezoek blijft dit erfgoed voorlopig nog bestaan!

6 Dag 12: Lijiang Vrije dag. Lijiang is ook een goede plek om een dag een fiets te huren en het fraaie platteland te gaan verkennen, bijvoorbeeld naar het fotogenieke Baisha, een rustig leuk dorp met de typische Nakhi-huizen en Nakhi met hun blauwzwarte klederdracht. De nabijgelegen Jade Dragon Snow Mountain ligt op zo'n 30 km afstand van Lijiang en torent hoog boven de stad uit en is 5500 m hoog. Een excursie hiernaar toe is erg de moeite waard. Hier vind je 's werelds hoogste kabelbaan die je in rap tempo naar 4500 meter brengt (Lijiang ligt op 2400 m.) vanwaar je nog ca. 150 m. kunt klimmen naar een plateau met een waanzinnig uitzicht op de berg, de gletsjer en het beneden liggende dal. Drink veel om hoogteziekte te voorkomen en breng warme kleding mee (Je kunt eventueel een warme jas en moonboots huren bij het begin van de kabelbaan). Dag 13: Lijiang ± Dali We vervolgen onze rondreis door China per bus naar Dali. Opnieuw kun je genieten van het prachtige berglandschap. Aan het einde van de rit doemt Dali op aan de voet van 4000 meter hoge bergen. Dag 14: Dali Vrije dag in Dali. Hier kun je, net als in Lijiang, van de landelijke omgeving genieten. Er is een gezellig autovrij gedeelte van Dali waar het wemelt van de restaurantjes en winkeltjes. Op maandagen is de marktdag in het nabijgelegen Shaping. Op deze kleurrijke markt proberen de Bai minderheden hun waar aan de man te brengen. De markt wordt in de ochtend gehouden en het is een goede plek om foto's te maken. Een andere excursiemogelijkheid is een paardrijdtocht in de omgeving. Dag 15: Dali Vrije dag. De omgeving van Dali is een heerlijk wandel- en fietsgebied. Je kunt ook een boottochtje op het Erhaimeer maken en vooral genieten van de kleurrijke leden van de Bai minderheid. Een bezoek aan de drie Pagoda's is een must. Deze gebouwen mogen zich rekenen tot de oudste van China. Dag 16: Dali ± Stenen Woud ± Shilin ± Guilin Vandaag vertrek je met de gehele groep naar het Stenen Woud. Dit is een van China s meest opmerkelijke natuurverschijnselen. Door regenwater, dat langs de scheuren in het gesteente liep, ontstond het typische karstlandschap. De kalkstenen pinakels en rotsen zien eruit als versteende bomen. Vrijwel elke rots en bergtop in het Woud heeft een eigen naam; voorbeelden zijn µmoeder en zoon aan het wandelen µolifant en µneushoorn die naar de maan kijkt Het entreegeld voor het Stenen Woud is niet inbegrepen. Vanaf het Stenen Woud rijd je naar Shilin, waar je op de nachttrein stapt naar Guilin.

7 Dag 17: Guilin ± Yangshuo Vanaf het treinstation van Guilin reis je naar Yangshuo. Je zit nu midden in het gebied met China's meest karakteristieke landschap. Karstbergen rijzen bijna loodrecht op uit de rijstvelden, die verder onderbroken worden door bamboebos en kleine dorpen. In de vroege zomer ligt het land er tropisch groen bij, tegen de oogsttijd kleuren de velden goudbruin. Afhankelijk van het seizoen kun je de boeren zien ploegen met hun buffels, de rijst zien uitplanten met de hand, of zien maaien met een sikkel. µs Avonds kun je optioneel een spectaculaire µsound & Light show bezoeken met karstgebergte als decor. Hij is geregisseerd door Zhang Yimou, die naast diverse films ook de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing heeft geregisseerd. Dag 18: Yangshuo TIP: In de omgeving van Yangshuo zijn prachtige fietstochten te maken. Lokale boeren laten je graag tegen een kleine vergoeding hun omgeving, dorp en huis zien, waar je wordt uitgenodigd voor een maaltijd. Het geeft je een indruk van het leven van de honderden miljoenen boeren die China telt. 's Avonds kun je mee met een van de vissers die met felle lampen vissen lokken, die door getrainde aalscholvers worden gevangen. Door een ring om hun hals blijft de vis in hun keel hangen, waar de visser ze met een handige beweging uit te voorschijn weet te krijgen. Yangshuo zelf is een bedrijvig stadje, de hoofdstraat zit vol met restaurantjes, winkeltjes en terrassen. Dag 19: Yangshuo Vrije dag. Je kunt van het karstlandschap genieten op een bootje op de rivier de Li. Een wandeling of fietstocht behoort ook tot de mogelijkheden. In de dorpjes in de omgeving van Yangshuo worden met enige regelmaat lokale markten gehouden. Dag 20: Yangshuo ± Gongcheng ± Hongkong Al vroeg ga je naar het treinstation van Gongcheng, waar je op de hogesnelheidstrein naar Guangzhou stapt. Daar stap je over op de trein naar Hongkong, waar je aan het eind van de middag arriveert. Hongkong is een geweldige stad waar je echt een keer geweest moet zijn. Hoewel de oppervlakte niet erg groot is, is de skyline met zijn kolossale wolkenkrabbers geweldig. Pak de Starferry over Victoria Bay om naar Hongkong Island te gaan, stap in het trammetje naar Victoria Peak (bijna loodrecht omhoog) of rust uit in een van de groene parken die verscholen liggen in de stad. Hongkong is natuurlijk ook een winkelstad bij uitstek, er zijn veel µshopping malls en de enorme hoeveelheid aan neonreclames doet bijna pijn aan je ogen! Hongkong bruist dag en nacht. Dag 21: Vertrek Hongkong Je hebt nog een flink deel van de dag ter vrije besteding in Hongkong. Je kunt eventueel het µoude Hongkong verkennen: struin de smalle straten af, bezoek de hectische marktjes op zoek naar Chinese curiosa, glip even een van de vele tempels in en smul tussendoor van een dimsum lunch. Aan het eind van de dag (afhankelijk van je definitieve vluchttijd) vertrek je naar de luchthaven voor je terugvlucht naar huis.

8 Dag 22: Aankomst Amsterdam Aankomst in Amsterdam. Hier komt helaas een einde aan deze prachtige China groepsreis. Je kunt er ook voor kiezen een verlenging Hongkong bij te boeken. Uiterlijk 6 weken voor vertrek hebben we je correcte paspoortgegevens nodig inclusief een kopie van je paspoort i.v.m. het reserveren van de treintickets. Deze worden gereserveerd door onze agent refererende aan je officiële voornaam zoals in het paspoort vermeld (meisjesnaam voor gehuwde vrouwen) en paspoortnummer. Indien deze niet correct worden ingevuld, kan dit problemen ter plaatse veroorzaken daar de tickets niet wijzigbaar zijn en vaak niet opnieuw kunnen worden gereserveerd. Aanvullende informatie reis Wat is inclusief? internationale vluchten; alle transport met (mini)bus; treinreizen Beijing-Xi an / Xi an-chengdu / Chengdu-Panzihua / Shilin-Guilin / Gongcheng-Guangzhou-Hongkong; hotelovernachtingen; bezoek Stenen Woud; protection fee in Lijiang en Dali; Engelstalige reisbegeleiding; luchthavenbelastingen; brandstofheffing; compensatie CO2 uitstoot Wat is exclusief? maaltijden; optionele excursies; alle entreegelden; visum; fooien; boekingskosten; bijdrage Calamiteitenfonds; reis- en annuleringsverzekering Attentie Een eenpersoonskamer is niet mogelijk in de nachttrein. Landarrangement

9 Het is ook mogelijk om van deze rondreis alleen het landarrangement te boeken. Je regelt dan zelf de internationale vluchten en de transfer bij aankomst en vertrek. Met de andere deelnemers maak je vervolgens de reis volgens programma. Zo heb je een optimale vrijheid om zelf je reis samen te stellen en de vlucht te kiezen die bij je reisplannen past. Op het boekingsformulier kun je ook aangeven of we, tegen betaling, nog een extra overnachting bij aankomst moeten regelen. Ook de transfer bij aankomst kan Shoestring op individuele basis voor je regelen. Voor al onze reizen hebben we een minimum aantal deelnemers nodig. Houd hier rekening mee voordat je zelf tickets gaat reserveren. Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor sporadische wijzigingen in de vertrekdata van onze groepsreizen. Voor sommige periodes kan de prijs van het landarrangement afwijken van de rest van het jaar, denk hierbij aan festivalreizen. Wanneer de prijs van het landarrangement aangepast is, wordt dit vermeld onder het 'laatste nieuws'. De kosten van het landarrangement in 2016 voor deze reis bedragen Extra kosten Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souveniers zijn mede daarom niet inbegrepen. Reisdocumenten

10 Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, heb je voor deze groepsreis een visum voor China nodig. Jouw paspoort moet nog ten minste 6 maanden geldig zijn op de dag van aanvraag van het visum, en ten minste twee lege visumpagina's tegenover elkaar bevatten. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum, de te volgen visumprocedure en de locatie van de ambassade vind je op de website van onze partner Visumloket. Wij raden je aan 4 tot 6 weken voor vertrek van je China groepsreis je visum aan te vragen. Wanneer je de benodigde visa laat regelen via Visumloket, dan worden naast de visumkosten, 30,- bemiddelingskosten per persoon per visum in rekening gebracht. Je hoeft dan niet zelf 2x naar de betreffende ambassade(s). Kijk op de website van Visumloket wat je naar ons moet opsturen: Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl. Belgische deelnemers bezoeken shoestring.visumloket.be Beschik je niet over een Nederlandse of Belgische nationaliteit? Neem dan zelf contact op met de betreffende ambassade(s) om je eventuele visum te regelen. Uiterlijk 6 weken voor vertrek hebben we je correcte paspoortgegevens nodig inclusief een kopie van je paspoort i.v.m. het reserveren van de treintickets. Deze worden gereserveerd door onze agent refererende aan je officiële voornaam zoals in het paspoort vermeld (meisjesnaam voor gehuwde vrouwen) en paspoortnummer. Indien deze niet correct worden ingevuld, kan dit problemen ter plaatse veroorzaken daar de tickets niet wijzigbaar zijn en vaak niet opnieuw kunnen worden gereserveerd. Meereizen kind met ouder met andere achternaam Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Op de site van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier downloaden. Reist een kind mee met iemand anders dan de ouders, bijvoorbeeld een familielid, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. U kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen die voor dit land gelden. Accommodatie en transport Vervoer Voor de bustrajecten zetten we een eigen bus in, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. De treinreizen, busreizen en transfers van en naar de hotels en vliegvelden zijn inbegrepen. Voor de optionele excursies naar bijvoorbeeld de Chinese Muur in Beijing of het Terracottaleger in Xi'an huren we ter plaatse eigen vervoer of sluiten we ons aan bij een excursie die ter plaatse wordt aangeboden. Dit gebeurt in overleg met de deelnemers van de groep. Het traject van Gongcheng naar Guangzhou reis je per hogesnelheidstrein, in Guangzhou stap je over op de trein naar Hongkong. Comfortabel én snel!

11 Tijdens deze reis nemen we viermaal een nachttrein om zo de immense afstanden te overbruggen die we deze rondreis moeten afleggen. We hebben gereserveerde couchettes in de tweede klasse, met drie bedden boven elkaar. Het onderste bed doet overdag dienst als zitbank. Er wordt beddengoed verstrekt. Iedere wagon heeft een opzichter(es) die kaartjes controleert, af en toe schoonmaakt, de muziek verzorgt, mededelingen doet, en verantwoordelijk is voor de gang van zaken in het rijtuig. Er zijn (niet al te schone) toiletten en wastafeltjes. Voor Chinezen is de trein hét transportmiddel om lange afstanden af te leggen. In de trein installeren ze zich alsof ze thuis zijn. Ze trekken hun schoenen uit, doen hun slippers aan en halen hun onafscheidelijke theebeker te voorschijn. Het is grappig om te zien hoe ze zich met zijn allen met bekers, thermoskannen en bakjes instant vermicellisoep naar het eind van de wagon spoeden als het gerucht zich verspreidt dat het water daar weer aan de kook is. De Chinezen brengen de tijd etend, drinkend, slapend, kaartend, kletsend, of luisterend naar muziek door. Je hoeft je tijdens deze treinreizen niet te vervelen. Behalve de al genoemde tijdverdrijven, kun je ook nog aan het raam China aan je voorbij zien trekken. Het is ook de beste plaats voor een praatje met een Engels sprekende Chinees, die je met wat zoeken wel tegenkomt. LET OP: de treinkaartjes worden gereserveerd op basis van paspoortgegevens. Zorg dus dat deze up to date zijn ingevuld. Je kunt dit controleren via je mijn.site. Uiterlijk 6 weken voor vertrek hebben we je correcte paspoortgegevens nodig i.v.m. het reserveren van de treintickets. Deze worden gereserveerd door onze agent refererende aan je officiële voornaam zoals in het paspoort vermeld (meisjesnaam voor gehuwde vrouwen) en paspoortnummer. Indien deze niet correct worden ingevuld, kan dit problemen ter plaatse veroorzaken daar de tickets niet wijzigbaar zijn en vaak niet opnieuw kunnen worden gereserveerd. Optionele vlucht van Chengdu naar Lijiang Je kunt ervoor kiezen om het traject tussen Chengdu en Lijiang af te leggen per vliegtuig (in plaats van de trein). Wij zorgen voor het transfer van het hotel in Chengdu naar de luchthaven van Chengdu, de vlucht van Chengdu naar Lijiang, en het transfer van de luchthaven in Lijiang naar het hotel in Lijiang. Je verblijft 1 nacht langer in Chengdu. Als je dit wilt, geef dat dan door bij de boeking van je reis. Kijk voor meer informatie onder het tabblad 'Excursies'. Reisafstanden Vliegveld Beijing naar Beijing: 45 km / 1 uur Beijing naar Xi an: 1283 km / 13 uur (nachttrein) Xi an naar Chengdu: 842 km / 16 uur (nachttrein) Chengdu naar Panzihua: 749 km / 14 uur (nachttrein) Panzihua naar Lijiang: 310 km /7 uur Lijiang naar Dali: 202 km / 4 uur Dali via Stenen Woud naar Shilin: 400 km / 6 uur Shilin naar Guilin: 1448 km / 16 uur (nachttrein) Guilin naar Yangshuo: 103 km / 2 uur Yangshuo naar Gongcheng: 40 km / 1 uur Gongcheng naar Guangzhou: 446 km / 3 uur (hogesnelheidstrein) Guangzhou naar Hongkong: 200 km / 2 uur (per trein) Hongkong hotel naar vliegveld: 40 km / 1 uur NB: De genoemde kale reisduur per dag is sterk afhankelijk van de verkeersdrukte, wegconditie en het weer. De tijd is dan ook uiteraard bij benadering. Accommodatie Tijdens de rondreis overnachten we in eenvoudige maar goede hotels in tweepersoonskamers met eigen badkamer. Een driepersoonskamer is niet mogelijk voor deze reis. Het gaat om vriendelijke middenklasse hotels voornamelijk in de twee tot drie sterren categorie. De meeste hotels hanteren een check in en check out tijd van uur s middags. Wifi is voor veel reizigers prettig om (via social media ) contact met het thuisfront te houden. Alle geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de hotellobby. Houd er echter rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn, of het zelfs in zijn geheel laat afweten. Reizigers die, zoals velen, alleen boeken, delen een kamer met één of twee medereizigers. We

12 houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Er kan een eenpersoonskamer worden geboekt. Je betaalt hiervoor een eenpersoonskamertoeslag. Tijdens de nachttreintrajecten is er geen eenpersoonskamer beschikbaar. Voor veel reizen kun je voor vertrek al een excursiepakket aanschaffen. Zo ben je ervan verzekerd dat je deel kunt nemen aan de belangrijkste excursies. Mocht het minimum aantal deelnemers van een excursiepakket niet gehaald worden, dan ontvang je de kosten voor vertrek weer terug en kun je ter plaatse gewoon de excursies boeken. Indien er voor deze reis een excursiepakket bestaat, kun je hieronder zien welke excursies er in het pakket zijn inbegrepen. Als er geen excursiepakket voor je reis bestaat dan worden hieronder alleen de losse excursies getoond die je ter plaatse optioneel kunt boeken. Excursiepakket ( 121 ) Excursie Beijing - Acrobatenshow (kaartjes & transfers) Beijing - Grote Muur bij Mutianyu & Zomerpaleis (1 dag) Chengdu Bezoek Panda Onderzoekcentrum (alleen transfer) Xi'an - Excursie Terracottaleger en Grote Gans pagode (alleen transfers) Yangshuo - Cruise over de Li rivier (inclusief transfers, diner en traditioneel vissen) Details Je bezoekt het kleine Tiandi theater, waar je de kunst van de acrobatiek nog volop kunt ervaren. Je zit dichtbij het podium waardoor je de extreme inspanning zeer goed kan zien, voelen, en horen. De show duurt ongeveer 80 minuten. Om de grote massa voor te zijn vertrekken we al vroeg in de ochtend met de bus naar de Grote Muur bij Mutianyu. Aan het eind van de ochtend rijden we vervolgens in ongeveer twee uur naar het Zomerpaleis waar je je kunt vergapen aan de Marmeren Boot of heerlijk rond kan dwalen door de schitterende tuinen. Inclusief vervoer per eigen bus; exclusief entreegelden (circa 75 yuan; prijs onder voorbehoud van wijzigingen) en lunch. Tijdens deze excursie van circa vier uur bezoek je het Panda Centrum iets buiten Chengdu. De uitgebreide tentoonstelling in het park geeft je een goed beeld van de voortplanting van deze zeldzame dieren. Uiteraard zie je ook de reuzenpanda's Het entreegeld (circa 58 yuan; prijs onder voorbehoud van wijzigingen) is niet inbegrepen. Je rijdt in ruim een uur naar het befaamde Terracotta leger, waar je oog in oog zult staan met het leger van keizer Qin. Op de terugweg rijd je via de Grote Gans pagode terug naar het hotel. Entreegelden (circa 200 yuan; prijs onder voorbehoud van wijzigingen) zijn niet inbegrepen. De excursie neemt ongeveer 6 uur tijd in beslag. Aan het eind van de middag ga je met een lokale boot de Li rivier op om een boottocht te maken door het adembenemende karstlandschap. Net voor de duisternis invalt ga je dineren in Xingpin om daarna nogmaals de rivier op te gaan om het traditionele vissen met aalscholvers van dichtbij te bekijken. De excursie duurt in totaal circa 5 uur. Losse excursies

13 Excursie Details Prijs Beijing - Acrobatenshow (kaartjes & transfers) Beijing - Grote Muur bij Mutianyu & Zomerpaleis (1 dag) Beijing - Hutongexcursie per fiets, lunch & bezoek Bell Tower (1/2 dag) Beijing - Kung Fu show (inclusief transfers en entree) Beijing - Peking Opera (alleen mid-class kaartjes) Chengdu Bezoek Panda Onderzoekcentrum (alleen transfer) Je bezoekt het kleine Tiandi theater, waar je de kunst van de acrobatiek nog volop kunt ervaren. Je zit dichtbij het podium waardoor je de extreme inspanning zeer goed kan zien, voelen, en horen. De show duurt ongeveer 80 minuten. Om de grote massa voor te zijn vertrekken we al vroeg in de ochtend met de bus naar de Grote Muur bij Mutianyu. Aan het eind van de ochtend rijden we vervolgens in ongeveer twee uur naar het Zomerpaleis waar je je kunt vergapen aan de Marmeren Boot of heerlijk rond kan dwalen door de schitterende tuinen. Inclusief vervoer per eigen bus; exclusief entreegelden (circa 75 yuan; prijs onder voorbehoud van wijzigingen) en lunch. Het woord hutong komt van hottog, dat zoiets betekent als bron. Dorpelingen groeven destijds een bron en vestigden zich er omheen Tegenwoordig bestaat een hutong uit een aantal complexen van huizen om een hofje, waar met name oude stedelingen leven. Deze trip neemt je mee naar het oude Beijing ten noordwesten van de Verboden Stad. Je maakt een fietstocht (circa 3 uur) waarbij je veel oude huizen, steegjes, een hofje en een lokale markt ziet. Je ervaart het leven van de bewoners, neemt deel aan een lokale lunch en sluit de halve dag excursie af met een bezoek aan de Bell Tower. Inclusief: fietshuur, lunch, lokale gids in de hutong en entreegeld voor de Bell Tower. Tijdens deze spectaculaire show van circa 1½ uur laten ze je de weg zien die een jonge monnik aflegt tot het moment dat hij zich een waardig Kung Fu meester mag noemen. Dichtbij ons hotel in het oude, sfeervolle theater Huguang Huiguan wordt de traditionele Beijing Opera uitgevoerd. De show duurt ongeveer een uur en combineert muziek, acrobatische dans, fascinerende make-up en spectaculaire kostuums. Er worden verhalen uitgebeeld uit de Chinese geschiedenis en folklore. Tijdens deze excursie van circa vier uur bezoek je het Panda Centrum iets buiten Chengdu. De uitgebreide tentoonstelling in het park geeft je een goed beeld van de voortplanting van deze zeldzame dieren. Uiteraard zie je ook de reuzenpanda's Het entreegeld (circa 58 yuan; prijs onder voorbehoud van wijzigingen) is niet inbegrepen

14 Chengdu Excursie Huang Longxi en platteland (1 dag) Chengdu - Excursie Leshan (alleen transfers) Chengdu naar Lijiang - Binnenlandse vlucht inclusief transfer Boeken voor vertrek Je rijdt in een uur naar de lokale markt, altijd leuk voor lokale contacten! Communicatie met handen en voeten is een uitdaging op zich! Probeer eens met de plaatselijke verkopers te onderhandelen voor verse groenten. Vanaf de markt ga je een bergweg op, naar het begin van een wandeling (circa 1 uur), die langs akkers, boomgaarden en bruggen leidt. Het eindpunt is een boerenerf waar je luncht met gerechten gemaakt van de eerder gekochte groenten. Na de lunch kun je een gezellig lokaal spelletje kaarten leren van de kinderen en oudere mensen in het dorpstheehuis. In de middag wandel je terug via een ander bergpad dat langs een reservoir loopt (circa 1,5 uur). Je rijdt naar Huang Longxi, waar je een bezoekje aan de oude stad en een theehuisje aan de rivier. Hierna volgt een uur terugrijden naar het hotel. NB: De vermelde prijs geldt voor een minimum van 8 personen. Inbegrepen: vervoer, lunch en lokale gids Niet inbegrepen: fooi Met de bus reis je naar de grootste zittende Boeddha in de wereld. Deze in de rotsen uitgehouwen Boeddha waakt volgens een oude volksspreuk over de rivier, opdat deze niet buiten haar oevers treedt. Alleen de grote teen van dit beeld is al groot genoeg om er met de groep op te picknicken. Het entreegeld is niet inbegrepen, je betaalt dit per plekke (circa 90 yuan; prijs onder voorbehoud van wijzigingen). Het minimum aantal deelnemers voor deze excursie is 10 personen (de excursie kan ook bij een kleinere groepsgrootte worden uitgevoerd, in dat geval wordt de prijs per persoon hoger). Totale duur van de excursie is circa 7 uur. Je kunt ervoor kiezen om het traject tussen Chengdu en Lijiang af te leggen per vliegtuig (in plaats van de trein). Wij zorgen voor de vlucht van Chengdu naar Lijiang, het transfer van het hotel in Chengdu naar de luchthaven van Chengdu en het transfer van de luchthaven in Lijiang naar het hotel in Lijiang. Je verblijft 1 nacht langer in Chengdu Als je dit wilt, geef dat dan door bij de boeking van je reis. Genoemd bedrag is op basis van 2 personen, die samen een kamer delen. Kies je voor een eenpersoonskamer voor de extra nacht in Chengdu, geef dat dan aan op je boekingsformulier in het vakje opmerkingen. De toeslag voor een eenpersoonskamer is 40.

15 Dali Bai dorp Xizhou Dali Boottrip op het Erhaimeer Xizhou is een oud stadje zo n 18 km ten noorden van Dali. Het is een typisch Bai dorp met goed onderhouden, traditionele Bai huizen. De kleurrijke markt van Xizhou biedt een overvloed aan producten. Er is een groente- en fruitgedeelte en een deel waar vlees verhandeld wordt. In de smalle hoofdstraat stikt het van de lokale winkeltjes waar de bevolking haar benodigdheden koopt. Er worden ook veel hapjes verkocht en de tandarts behandelt zijn cliënten gewoon buiten op straat. NB: De vermelde prijs geldt voor een minimum van 8 personen. Inbegrepen: privé vervoer Niet inbegrepen: fooi voor de chauffeur Je maakt een ontspannen boottocht over het grote Erhaimeer (250 km²). Onderweg bezoek je het Tianjingge paviljoen en het eiland Jinsuodao. Tianjingge ligt op het Luaquan schiereiland en was vroeger een belangrijk oord voor boeddhisten. Tegenwoordig is het een populaire plek vanwege het uitzicht over het meer. Jinsuodao heeft haar naam te danken aan de shuttle-vorm. De vroegere bewoners leefden van de visserij. NB: De vermelde prijs geldt voor een minimum van 8 personen Dali Fietsexcursie naar Erhai Inbegrepen: vervoer, boottocht en Erhai bezoekvergoeding Niet inbegrepen: fooi s Ochtends vertrek je per fiets uit Dali. Je volgt de Huanhai Xi weg met een schitterend uitzicht. Aan weerszijden zijn de dorpen Erhai en Cangshan te vinden. Langs de route vind je een paar door Bai bewoonde kleine dorpjes. De excursie neemt ongeveer een halve dag in beslag. 26 Lijiang - Concert Naxi traditionele muziek (alleen midclass kaartjes) Lijiang Fietstocht naar Baisha Xi'an - Excursie Terracottaleger en Grote Gans pagode (alleen transfers) Xi'an - Tang Dynastie show (alleen kaartjes) Inbegrepen: fiets en lokale gids Niet inbegrepen: fooi De mensen achter dit orkest hebben ervoor gezorgd dat het geheel eigen geluid van de Naxi niet verloren is gegaan tijdens de culturele revolutie. Tussen de muziek door wordt tevens uitleg gegeven over de specifieke Naxicultuur. Het concert duurt ongeveer 1½ uur. Transfer niet inbegrepen. Je ontmoet je gids bij het hotel en wandelt naar het Red Sun-plein waar je de huurfiets oppikt. In ongeveer 1½ uur rijd je via het dorp Shuhe naar het Bai-dorpje Baisha. Je kunt het dorp bekijken en eventueel een bezoekje brengen aan de befaamde Dr. Ho. Dan fiets je via de Black Dragon pool terug naar Lijiang. Je rijdt in ruim een uur naar het befaamde Terracotta leger, waar je oog in oog zult staan met het leger van keizer Qin. Op de terugweg rijd je via de Grote Gans pagode terug naar het hotel. Entreegelden (circa 200 yuan; prijs onder voorbehoud van wijzigingen) zijn niet inbegrepen. De excursie neemt ongeveer 6 uur tijd in beslag. Een spectaculaire show van een dik uur met traditionele dans, muziek en zang. Transfers zijn niet inbegrepen

16 Xi'an - Traditionele dumplingmaaltijd in Defachang Restaurant Yangshuo Bezoek aan theeplantage Geniet van de lokale specialiteit: een gevuld deeggerecht dat in allerlei variaties qua vorm en smaak samengesteld kan worden. Transfers zijn niet inbegrepen. Je bezoekt een theeplantage op een berg, die bezaaid is met geurende theestruiken. Na een wandeling met mooie uitzichten is het tijd voor een kop thee in het theehuis. Van hieruit rijd je in een half uurtje naar de top van de heuvel Hebao, om daar te genieten van een prachtig uitzicht over de Lirivier en de omringende bergen Yangshuo - Cruise over de Li rivier (inclusief transfers, diner en traditioneel vissen) Yangshuo - Fietstocht platteland en vaartocht karstlandschap Yangshuo Klank-en-licht show Yangshuo Kookles Inbegrepen: vervoer en entreegeld Niet inbegrepen: fooi Aan het eind van de middag ga je met een lokale boot de Li rivier op om een boottocht te maken door het adembenemende karstlandschap. Net voor de duisternis invalt ga je dineren in Xingpin om daarna nogmaals de rivier op te gaan om het traditionele vissen met aalscholvers van dichtbij te bekijken. De excursie duurt in totaal circa 5 uur. Je gaat op de fiets naar de Maanberg om vervolgens met 27 een bamboevlot een tocht te maken over de Yulongrivier. De excursie duurt in totaal circa 6 uur. Deze excursie is inclusief fietshuur en bamboevlot kaartjes. Exclusief entree Maanberg en lunch. Deze spectaculaire show van circa een uur speelt zich buiten af met het karstgebergte als decor. Hij is geregisseerd door Zhang Yimou, die naast diverse films ook de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing heeft geregisseerd. Deze excursie is inclusief transfer en ticket voor de show Impression Liu Sanjie. Je wordt opgepikt bij je hotel door je kookleraar en gaat eerst naar de lokale markt. Hier koop je samen de benodigde ingrediënten. Dan volgt de kookles bij Outside Inn. Na afloop geniet je van de heerlijke, traditionele Chinese gerechten die je leert bereiden. De excursie duurt in totaal circa 3 uur. Inbegrepen: vervoer, Engelstalige leraar, kookles en diner Niet inbegrepen: fooi Festivalinformatie Nieuwsberichten LANDINFO CHINA ACHTERGROND INFORMATIE Cultuur De cultuurverschillen tussen Chinezen en Europeanen zijn zo groot, dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder zijn er een paar uitgepikt die van direct en dagelijks belang zijn bij de omgang met de plaatselijke bevolking.

17 Hebben we niet 'Meiyou' was het eerste Chinees dat buitenlanders in China leerden, gedurende de eerste jaren nadat het land zich begin jaren '80 voor individuele reizigers had opengesteld. 'Hebben we niet', betekent het. Overal en altijd kon je het te horen krijgen, waar je ook om vroeg; treinkaartjes, buskaartjes, hotelbedden en wat niet al. Vaak waren die dingen helemaal niet onverkrijgbaar of uitverkocht. Deze op het eerste gezicht onbegrijpelijke weigerachtige houding is wel te verklaren. In de communistische economie hadden Chinezen er geen financieel belang bij klanten ter wille te zijn. Waarom zou je je inspannen? De Chinese maatschappij, waarin op allerlei gebied schaarste heerste, draaide (en draait nog steeds) voor een groot deel op het gebruik van connecties, 'guanxi', of zoals de Chinezen het zelf ook wel zeggen, het gebruik van de achterdeur. Diensten en goederen worden vaak langs een onofficiële weg geleverd. In ruil heb je recht op een wederdienst. 'Meiyou' bleef ook altijd 'meiyou'. Chinezen geven niet snel toe dat ze zich vergist hebben. Dat wordt gevoeld als gezichtsverlies, een van de ergste dingen die je in het sociale verkeer kunnen overkomen. Afdingen Geleidelijk raakte 'meiyou' op zijn retour. Ervoor in de plaats kwam geldzucht. Tegenwoordig willen Chinezen juist van alles leveren en je er te veel voor laten betalen. Ze durven grof te overvragen. Wij vinden dat afzetterij. Zij vinden het waarschijnlijk niet meer dan normaal en rechtvaardig dat ze proberen een graantje mee te pikken van onze rijkdom. Overal waar geen vaste prijzen zijn moet je hiervoor op je hoede zijn. Bij souvenirverkopers in zowel China, Tibet als Nepal moet je bijvoorbeeld afdingen. Als je in straatstalletjes gaat eten, moet je altijd vooraf duidelijk de prijs overeen komen. Etiquette Wees je bewust van het diepgewortelde Chinese idee dat China en de Chinezen de maatstaf zijn en de rest van de wereld afwijkend. Tegenover buitenlanders zijn de meeste Chinezen aardig en nieuwsgierig. Maar op zijn allerbest worden ze beschouwd als 'anders' en maar al te vaak als 'barbaar'. Omwonende volkeren leerden dingen van de Chinezen, niet omgekeerd. In de moderne wereld is deze mentaliteit niet meer zo gepast, maar nog nadrukkelijk aanwezig. Enkele plaatselijke gewoonten zijn volgens de westerse etiquette zeer onsmakelijk. Tot de Chinese eetgewoonten hoort luidruchtig geslurp en geboer. Na afloop van een maaltijd wordt de tafel en de nabije omgeving als een chaotische puinhoop achtergelaten, met overal etensresten, kippenbotten, visgraten, enzovoort. Ook niet netjes vinden wij het rochelen waar de meeste Chinezen zich vol overtuiging aan overgeven. Er wordt lawaaierig geschraapt, gesnoven en gespuugd. Je doet er maar het beste aan je hierover vrolijk te maken. Kledingvoorschriften In China gelden geen strikte kledingvoorschriften en kun je je in de grote steden wel vertonen in korte broek of topje. Het is grappig om te zien hoe Chinese mannen er bij warm weer bijlopen in een onderhemd, en de lange broekspijpen tot boven de knie oprollen. Over het algemeen zijn de mensen wel wat 'bedekter' gekleed dan wij gewend zijn. Het is netjes als je je hieraan aanpast. Al verwachten Chinezen het misschien nauwelijks van de afwijkende wezens die westerlingen nu eenmaal zijn. Vermaak De Chinezen, die zes dagen in de week werken, hebben in vergelijking met de Nederlanders zeer weinig vrije tijd. Op het platteland komen de mensen in hun vrije tijd bij elkaar om te praten of om gezamenlijk televisie te kijken. In de steden kijken de mensen 's avonds naar de televisie of ze maken een wandeling op straat of in één van de parken. Je kunt dit zelf 's avonds in navolging van de Chinezen ook doen. Ook zou je naar de bioscoop kunnen gaan. China telt zeker bioscopen. Meestal is het er vrij luidruchtig, daar er meegeleefd en commentaar geleverd wordt op de films, die hoofdzakelijk in het Chinees zijn. De voorstellingen zijn over het algemeen om uur afgelopen. In de grote steden is er ook gelegenheid een café of een discotheek te bezoeken. In Xi'an staan tot laat in de avond allerlei kraampjes en stalletjes langs de weg. In Beijing zou je naar een voorstelling van de beroemde Pekingopera kunnen gaan. In deze opera's worden zang, dans, acrobatiek en gesproken tekst gecombineerd. De traditionele onderwerpen van de Peking-opera zijn afkomstig uit de geschiedenis en mythologie. Het centrale thema in deze opera's is meestal de strijd tussen goed en kwaad. Tijdens de Culturele Revolutie was de Peking-opera verboden en na die tijd heeft de opera verschillende veranderingen ondergaan. De onderwerpen zijn nu nieuw of traditioneel. Een andere mogelijkheid is de acrobatenshow. Acrobatiek is reeds meer dan 22 eeuwen de meest geliefde vorm van vermaak in China. Chinese horoscoop De Chinese horoscoop is een 12 jarige cyclus. De origine gaat terug naar het Boeddhisme. Volgens het verhaal, riep Boeddha al de dieren van China naar zijn bedzijde, maar er kwamen slechts 12 dieren. Omdat hij de dieren voor hun toewijding wilde belonen, creëerde hij een jaar voor elk dier. De 12 dieren die verschenen waren de rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, schaap, aap, haan, hond en het varken. Elk dier heeft zijn eigen speciale karakteristieken. Veel mensen geloven dat deze karakteristieken gebeurtenissen beïnvloeden gedurende het jaar. Tevens geloven sommige mensen dat mensen die in een bepaald jaar zijn geboren de kwaliteiten van het dier van dat jaar

18 bezitten. Algemeen Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend. Religie

19 De drie grootste godsdienstige stromingen in China zijn het boeddhisme, het confusionisme en het taoïsme. Hoewel de historie van deze drie volkomen van elkaar verschillen, hebben de stromingen toch aardig wat overeenkomsten. Zo zijn de grondleggers geen goden, maar mensen van vlees en bloed. Ook zijn ze meer een levenswijze, of filosofie, dan een godsdienst. Boeddhisme: De Boeddha werd geboren in Lumbini, in de Nepalese Terai, in de 6de eeuw v.chr. Tijdens zijn luxe leven als prins werd hij geconfronteerd met het lijden van de mensen om hem heen. Na een lange meditatie verwierf hij verlichting en begon een nieuwe levensleer te verkondigen. Het boeddhisme is feitelijk een hervormingsbeweging van het hindoeïsme en veel elementen van beide religies komen overeen. Op een aantal belangrijke aspecten verwierp de Boeddha de gangbare leer echter. De Brahmaanse rituele verering van de goden en het kastensysteem waren twee belangrijke zaken die hij verwerpelijk vond. In navolging van het hindoeïsme beweerde de Boeddha dat alles wat bestaat een eeuwige opeenvolging van ontstaan en vergaan is waaraan in principe niets kan ontsnappen; niet de goden, niet het universum, niet de mensen. Het is hem, de Boeddha, echter wel gelukt om uit dit eeuwige rad van wedergeboorten los te komen. Zijn leer is een manier om het dagelijks leed te ontstijgen en naar het nirvana te gaan, een staat van tijdloze rust en eenheid met alles. Belangrijk zijn de vier edele waarheden. 1. Alle leven is lijden. 2. Dit lijden is het gevolg van onze begeerten. 3. Door het opheffen van die begeerten kan men een einde maken aan het lijden. 4. Het opheffen van de begeerten wordt bereikt door het bewandelen van `de juiste weg'. Die juiste weg bestaat uit het achtvoudige pad; een systeem van denken en handelen dat ervoor zorgt dat het karma verbetert van degene die het bewandelt. Naarmate het karma verbetert door het bewandelen van de juiste weg, reïncarneert men in reinere vormen. Tenslotte bereikt men het stadium van bodhisattva, waarin men niets anders meer verlangt dan het geluk van alle anderen. Vervolgens lost men op in het nirvana, de staat van verlichting waarin men beseft dat alles wat bestaat een illusie is, slechts een luchtspiegeling van een ondeelbare eenheid die in zichzelf rust. De belangrijkste vorm in het huidige China is het mahayana-boeddhisme ofwel het grote voertuig dat alle wezens verlossing belooft met behulp van bodhisattva's. Bodhisattva's zijn diegenen die verlicht zijn maar daar vanaf zien en hun eigen overgang naar het nirvana uitstellen om zich in te zetten ter verlossing van de gehele mensheid. Ze proberen de mens een goed karma over te dragen en zo naar de verlichting te leiden. Het boeddhisme ontwikkelde zich tussen de derde en de zesde eeuw na Chr. en werd vermoedelijk geïntroduceerd door Indiase handelaren die boeddhistische priesters meenamen op hun reizen. Al snel ontstonden er kloosters in heel China. Deze kloosters hadden dezelfde rol als de kerken in Europa ten tijde van de middeleeuwen en fungeerden naast godsdiensthuis ook als herberg, ziekenhuis en weeshuis. Reizigers en vluchtelingen konden er altijd onderdak vinden. Taoïsme: Het taoïsme is de enige godsdienst die ontstaan is in China zelf. Het boeddhisme komt uit India en het confusianisme is in hoofdzaak een levenswijze. De stichter van het taoïsme was Lao Tse, hetgeen 'grote, oude meester' betekent, en naar zeggen werd hij geboren in het jaar 604 na Chr. Er zijn echter twijfels aan het feit of de man überhaupt wel geleefd zou hebben. Er is niets over hem bekend, zelfs niet zijn naam. De mythe vertelt ons dat Lao Tse werd geboren als een oude man met wit haar en een lange baard, nadat hij 82 jaar in de baarmoeder van zijn moeder had gezeten. Het concept van het taoïsme is dao. Hoewel een exacte vertaling niet mogelijk is, betekent het zoiets als het pad, de weg, maar ook de methode of principe. Zelfs de Chinezen zelf kunnen het begrip maar moeilijk vertalen. Een ander concept heet wu wei, het 'niet handelen' of met de stroom mee zwemmen. Dit is tevens het afzien van zaken die tegen de draad van de dingen ingaan. De loop der gebeurtenissen in het heelal wordt bepaald door twee tegenovergestelde polen: yin en yang. Yang is het mannelijke, helder en de hoge hemel. Yin wordt beschouwd als vrouwelijk, duister, passief, en onpeilbaar diep. Zonder yin bestaat er geen yang en zonder yang geen yin. Confusianisme: De ideeën van Confusius (5de eeuw v.chr) zijn al 2000 jaar lang van invloed op de Chinese cultuur en juist om die reden worden zijn filosofieën hier kort beschreven. Het confusianisme is geen godsdienst, eerder een praktisch, ethisch systeem, een stelsel van wet en orde. Wel werd de wijsgeer vereerd als een god waaraan talloze offers werden gebracht. Zoals het universum wordt bepaald door de orde en het ritme in de wereld, zoals de zon, de maan en de sterren bewegen volgens de wetten van de natuur, zo moet de mens leven in het kader van de wereldorde. Dit idee is op zijn beurt weer gebaseerd op het idee dat mensen het vermogen hebben om te kunnen leren. Confusius ging uit van een strenge hiërarchie en definieerde deze zeer helder en precies. Alleen als elk afzonderlijk lid van de samenleving volledige verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar positie, kan de maatschappij als geheel goed functioneren. Aan familiebanden en sociale betrekkingen werd fundamentele betekenis toegekend. Tussen vader en zoon, (de zoon moet de vader zonder voorbehoud gehoorzamen), tussen man en vrouw (vrouwen hebben nauwelijks individuele rechten), tussen oudere en jongere broer, tussen vrienden onderling en tussen heerser en onderdaan.

20 Taal China heeft twee officiële talen en een grote hoeveelheid aan verschillende dialecten Opmerkelijk is dat het Chinese schrift een identiek karakterschrift is voor heel China. Zodoende kunnen de mensen in het hele land schriftelijk met elkaar communiceren en dezelfde teksten lezen, terwijl ze elkaar door hun verschillende dialecten niet kunnen verstaan. In het grootste deel van het land is de officiële taal Mandarijn, alleen in de zuidelijke provincie Guangdong (Canton) en in Hong Kong spreekt men Cantonees. Buitenlandse talen worden bijna niet gesproken. In alle grote hotels, restaurants, winkels en bij de bezienswaardigheden kent men wel enige woorden Engels. Het Chinese schrift is een pictografisch schrift. De karakters die men nu gebruikt, waren oorspronkelijk tekeningetjes. Er zijn meer dan karakters, om een krant te kunnen lezen moet je zeker karakters kennen. Elk woord is 1 karakter. De Chinese gesproken taal kenmerkt zich door het gebruik van tonen. Als je een woord in een andere toonhoogte uitspreekt, kan het een volledig andere betekenis krijgen. Je moet dus niet verbaasd staan te kijken als een Chinees je niet verstaat als je vriendelijk goedendag zegt. Festivals Festivals en feesten China heeft 9 nationale feestdagen: China kent een aantal nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari); Internationale Vrouwendag (8 maart); Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Jeugd (4 mei); Dag van het Kind (1 juni); Dag van de Communistische Partij (1 juli); Dag van de stichting van de PLA (1 augustus); Dag van de Volksrepubliek (1 oktober). Speciale ceremonies worden gehouden in Taoïstische en Boeddhistische tempels op vollemaans- en nieuwe maansdagen. Leuk om er dan dus een kijkje te gaan nemen. Kleurrijk is ook het Lantaarnfestival (Yuànxi-o Jié), 6 februari Mensen maken (of kopen) dan papieren lantaarns en lopen hier 's avonds mee door de straten. Het Maanfestival wordt gevierd op 30 september Chinees Nieuwjaar Het Chinese Nieuwjaar valt op de dertigste dag van de twaalfde maanmaand (23 januari 2012). Voor meer dan een miljard mensen over de hele wereld is het de belangrijkste feestdag van het jaar. Van tevoren maakt iedereen zijn huis goed schoon en lost lopende schulden af Messen, scharen en naalden gaan achter slot en grendel. Zo kunnen ze niet per vergissing het geluk van het nieuwe jaar kapot maken. In de kamers staan bloemen en op rode papierstroken worden gelukwensen gekalligrafeerd. Op de avond zelf moeten de kwade geesten worden verjaagd. Omdat die bang zijn voor de gelukskleur rood, voor vuur en voor lawaai, steken de mensen ontzettend veel roodgekleurd knalvuurwerk af. Op straat dansen draken en leeuwen. Kinderen hebben nieuwe kleren aan en buigen voor hun ouders die hun geluksgeld geven in rode enveloppen. Ze mogen zoveel snoepen als ze willen en ze krijgen op nieuwjaarsdag nooit straf. In 2012 begint na het nieuwjaarsfeest het Jaar van de Draak.

CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian

CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian 10 daagse groepsreis onder begeleiding van Chinakenner Ng Sauw Tjhoi 17 oktober 26 oktober 2013 China moet je niet alleen zien, maar

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Groepsreis China Groots Marco Polo achterna Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SCH 6-24 29 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Deze reis van ruim vijfduizend kilometer door het machtige China

Nadere informatie

Dagprogramma. Grand Tour door China. vnc.nl

Dagprogramma. Grand Tour door China. vnc.nl Dagprogramma Grand Tour door China Dwars door China reis je van Beijing naar Guilin. Je ziet keizerlijke grandeur, kleurrijke minderheden en een prachtig karstlandschap. Kortom, een complete reis door

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Groepsreis China in twee weken Ontdekkingstocht door het land van Mao Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SCC 6-24 16 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Geniet van paleizen en tempels in Beijing

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis CHINA STEDEN EN DORPEN - 29 dagen Struinen door rijstvelden Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: CSD 6-18 29 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Laat je meeslepen in de bruisende metropolen

Nadere informatie

China 21 dagen. Djoser BV Breestraat CM Leiden

China 21 dagen. Djoser BV Breestraat CM Leiden China 21 dagen Aankomst in Beijing: eerste indrukken De hutongs: kleine straatjes met traditionele woningen De trommeltoren: deze werd vroeger gebruikt om de tijd aan te geven Beijing: excursie naar de

Nadere informatie

Het keizerlijke China

Het keizerlijke China CHINA Het keizerlijke China Kant-en-Klaar - 12 dagen / 10 nachten REF: 373 REISBESCHRIJVING - - - - Tunxi - - - Tongli - INTRODUCTIE consumptiemaatschappijen met bloeiende economieën. Gedurende eeuwen

Nadere informatie

18 daagse rondreis per huurauto (4x4) of motorfiets door Zuid-China

18 daagse rondreis per huurauto (4x4) of motorfiets door Zuid-China Het onbekende China 18 daagse rondreis per huurauto (4x4) of motorfiets door Zuid-China Profiel Comfortabele 4x4 Mitsubishi Pajero of Toyota Landcruiser (Huur)of Motorfiets Adembenemende landschappen Vooral

Nadere informatie

China (door Ria Monster)

China (door Ria Monster) China (door Ria Monster) Grote Muur Bij de Grote Muur Grote Muur Het meer bij het Zomerpaleis Marmerboot bij het Zomerpaleis Zomerpaleis Zomerpaleis Zomerpaleis Zonsondergang bij het Zomerpaleis Kruiden

Nadere informatie

EASY LANGUAGES. Mandarijn in Peking, Hutong School. School. Programma overzicht:

EASY LANGUAGES. Mandarijn in Peking, Hutong School. School. Programma overzicht: EASY LANGUAGES Mandarijn in Peking, Hutong School Programma overzicht: Intensieve Mandarijnse cursus Vanaf 18 jaar Accommodatie in modern appartement 1 maand tot 1 jaar Alle niveaus School Bestemming China

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving ReisKnaller: China 16 dagen Van Beijing naar Shanghai Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: WAG 12-24 16 Uitgebreide routebeschrijving Welkom Je bezoekt tijdens deze China rondreis hoogtepunten als het

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Reisknaller: China 13 dagen Beijing naar Mount Yuntaishan Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: WAH 12-24 13 Uitgebreide routebeschrijving Welkom China betovert! Bezoek de Verboden Stad, de grotten van

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Familiereis CHINA TOTAAL - 22 dagen Wie durft over de Chinese Muur? Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: KCT 6-22 22 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Dit is een familiereis voor gezinnen met

Nadere informatie

From Buddha to Laozhe

From Buddha to Laozhe From Buddha to Laozhe 20 daagse wandelreis rond de heilige bergen van China Profiel Wandelen naar spirituele hoogten Adembenemende landschappen Uitgebreide kennismaking Boeddhisme en Taoïsme Een wandelavontuur

Nadere informatie

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts.

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts. Dag 1: Bishkek De vlucht uit Amsterdam landt om 15:10 in Bishkek, waar jullie gids staat te wachten. We rijden naar Bishkek en checken in in een prettig 3* hotel, waar je je op kunt frissen. Daarna gaan

Nadere informatie

Reisprogramma: Hemel op aarde extensie (Amritsar - Kashmir - Srinagar) 2014

Reisprogramma: Hemel op aarde extensie (Amritsar - Kashmir - Srinagar) 2014 Reisprogramma: Hemel op aarde extensie (Amritsar - Kashmir - Srinagar) 2014 Excursie vanuit Delhi. Vanuit Srinagar kunt u terugvliegen naar Delhi of uw reis per auto voortzetten naar Leh waar u aan kunt

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis CHINA HOOGTEPUNTEN - 22 dagen Beleef het land van de draak Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: BCH 6-18 22 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Veel van wat China te bieden heeft komt

Nadere informatie

Culturele Yogareis Reis NEPAL 6-14 maart 2020

Culturele Yogareis Reis NEPAL 6-14 maart 2020 Culturele Yogareis Reis NEPAL 6-14 maart 2020 De Yogareis is van vrijdag t/m zaterdag. Het programma ziet er als volgt uit: Dag 1 - Vrijdag Aankomst Kathmandu. Transfer naar Boudha little Tibet Shambaling

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Groepsreis China 'on a Shoestring' Alles wat beweegt kun je eten met stokjes Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SCB 6-24 22 Uitgebreide routebeschrijving Welkom Een bezoek aan de steden Beijing, Chengdu,

Nadere informatie

Programma Spirituele reis India Roots of mindfulness 26 januari 12 februari 2017

Programma Spirituele reis India Roots of mindfulness 26 januari 12 februari 2017 Programma Spirituele reis India Roots of mindfulness 26 januari 12 februari 2017 26 januari Aankomst in New Delhi, overnachting in de bruisende wijk Paharganj. 27 januari Ochtend: groepsbijeenkomst met

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Groepsreis China 'on a Shoestring' Alles wat beweegt kun je eten met stokjes Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SCB 6-24 22 Uitgebreide routebeschrijving Welkom Een bezoek aan de steden Beijing, Chengdu,

Nadere informatie

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Thema Sportief Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok Dag 4 Bangkok - Ratchaburi Dag 5 Ratchaburi - Bangkok Dag 6 Bangkok Dag 7 eigen

Nadere informatie

10 daagse sportieve/ cultuurreis naar het land van de draak; China 15 tot 25 februari 2013

10 daagse sportieve/ cultuurreis naar het land van de draak; China 15 tot 25 februari 2013 Great Wall Skating Challenge Where the great Wall meets the Yellow River Unieke schaatsmarathon op de Gele rivier langs de Chinese Muur tussen Mongolië en China. 10 daagse sportieve/ cultuurreis naar het

Nadere informatie

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer 14 daagse rondreis Sri Lanka Cultuur & meer Sri Lanka is al duizenden jaren een trekpleister voor handelaren, ontdekkingsreizigers en Boeddhistische monniken. Door het klimaat, de edelstenen en de unieke

Nadere informatie

PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud)

PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud) PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud) Dag 1 Vlucht naar Moskou. Na aankomst op de luchthaven wordt u naar het hotel gebracht. U verblijft 3 nachten in Hotel Cosmos; meer informatie over

Nadere informatie

Great Wall Skating Challenge 2013

Great Wall Skating Challenge 2013 Great Wall Skating Challenge 2013 Where the Great Wall meets the Yellow River Unieke schaatsmarathon op de Gele Rivier langs de Chinese Muur tussen Mongolië en China. 10 daagse sportieve cultuurreis naar

Nadere informatie

Marrakesh. nemen je nu op rondreis door de stad Marrakesh, met haar mooie gebouwen en rijke cultuur. Al je zintuigen

Marrakesh. nemen je nu op rondreis door de stad Marrakesh, met haar mooie gebouwen en rijke cultuur. Al je zintuigen Marrakesh Wanneer je de wil betreden moet je eerst voorbij de wachters geraken die de poorten van de stad bewaken. Deze poorten zijn de enige toegangswegen tot de stad Marrakesh, die door een stadsmuur

Nadere informatie

In de sporen van Marco Polo naar China

In de sporen van Marco Polo naar China In de sporen van Marco Polo naar China 40 daagse autoreis via de legendarische zijderoute Profiel Met uw eigen classic, 4x4 of motorfiets van Nederland naar China Vooral over verharde wegen en gravel roads

Nadere informatie

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis Vertrek vanuit Chang Mai: woensdag en zondag met de dagtrein 3 dagen Vertrek vanuit Bangkok: dinsdag en zaterdag met de nachttrein Dag 1 U wordt opgehaald van Ban Bin treinstation per lokale open taxi.

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Groepsreis China in twee weken Ontdekkingstocht door het land van Mao Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SCC 6-24 16 Uitgebreide routebeschrijving Welkom Geniet van paleizen en tempels in Beijing en

Nadere informatie

Moezel 5 dagen. groepsreis fietsvakantie vanaf 379 Wijndorpen en groene heuvels

Moezel 5 dagen. groepsreis fietsvakantie vanaf 379 Wijndorpen en groene heuvels Moezel 5 dagen groepsreis fietsvakantie vanaf 379 Wijndorpen en groene heuvels De Moezelstreek is vooral bekend en met recht zo geliefd vanwege de talloze pittoreske wijndorpen, de schitterende natuur,

Nadere informatie

INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK

INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK AAN QUILTFESTIVAL) 8 DAGEN N.t.b. oktober 2019 (derde of vierde week van oktober. Bekend uiterlijk in mei.) 799 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Quiltfestival

Nadere informatie

Dagprogramma. Hoogtepunten van China en Tibet. Dag 1 - Aankomst in Beijing, China's monumentale hoofdstad. vnc.nl

Dagprogramma. Hoogtepunten van China en Tibet. Dag 1 - Aankomst in Beijing, China's monumentale hoofdstad. vnc.nl Dagprogramma Hoogtepunten van China en Tibet Uw reis begint met een bezoek aan de hoogtepunten van de Chinese geschiedenis: Beijing en Xi an. Vanuit Xi an vliegt u naar Tibet. Na Lhasa verkend te hebben,

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN Tourcode: PMDJ-7D-Beperking Bali In samenwerking met onze lokale medewerkers te Bali hebben we voor mensen met een beperking een speciaal programma opgesteld. Vanuit

Nadere informatie

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun BOTSWANA SELF DRIVES Natuur en Cultuur Dag 1 Maun U haalt de 4x4 op bij het vliegveld en krijgt een uitgebreide 1-2 uur durende overdracht van de auto, de uitrusting en de route. Er is volop gelegenheid

Nadere informatie

12 februari Aankomst in New Delhi, overnachting in de bruisende wijk Paharganj.

12 februari Aankomst in New Delhi, overnachting in de bruisende wijk Paharganj. Programma 12 februari Aankomst in New Delhi, overnachting in de bruisende wijk Paharganj. 13 februari Ochtend: groepsbijeenkomst met informatie over de reis en meditatie. Middag: bezoek aan Red Fort Avond:

Nadere informatie

West-China reis 2016. Etniciteit, historie en modernisering 12-27 april 2016

West-China reis 2016. Etniciteit, historie en modernisering 12-27 april 2016 West-China reis 2016 Etniciteit, historie en modernisering 12-27 april 2016 Doelstelling De excursie/reis beoogt een kennismaking met etnische minderheden in West China: Tibetanen, Hui en Oeigoeren. Bezocht

Nadere informatie

BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE)

BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE) BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE) 8 DAGEN 9-16 juni 2019 1.099 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Leren weven van een wollen deken in drie workshops, verblijf bij families in de (Oekraïense)

Nadere informatie

! Vraag vrijblijvend een op maat gesneden offerte aan!

! Vraag vrijblijvend een op maat gesneden offerte aan! Prijzen vanaf 260,- 7 dagen inclusief ontbijt exclusief vlucht *laagseizoen Brochure 2014 Costa Blanca, dé bestemming om te genieten van een geweldige fietsvakantie Vraag vrijblijvend een op maat gesneden

Nadere informatie

Dagprogramma. Familiereis China. Dag 1 - Aankomst op de luchthaven van Beijing. vnc.nl

Dagprogramma. Familiereis China. Dag 1 - Aankomst op de luchthaven van Beijing. vnc.nl Dagprogramma Familiereis China Vliegers maken in Beijing, fietsen over de stadsmuren van Xi'an, zelf dumplings maken en op een bamboevlot de rivier af, het kan allemaal tijdens deze topreis voor het hele

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya

Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya www.mayafoundation.com Turkish Airlines en Etihad hebben op dit moment vluchten met korte overstaptijden De vlucht regelt ieder voor zich. Als

Nadere informatie

ERVAAR REIZEN ERVAAR JONGERENREIZEN. Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl

ERVAAR REIZEN ERVAAR JONGERENREIZEN. Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl ERVAAR JONGERENREIZEN Rondreis The essence of Egypt van 10-02-2013 tot 17-02-2013 Hartelijk dank voor je belangstelling

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Kruger National Park Safari

Kruger National Park Safari Kruger National Park Safari 4 dagen, accommodatiereis Deze reis is ook beschikbaar als kleine groepsreis (max 12 reizigers), zie voor de actuele prijzen de website. Maaltijden: Startpunt rondreis: Eindpunt

Nadere informatie

Kruger National Park Safari

Kruger National Park Safari Kruger National Park Safari 4 dagen, kampeerreis Deze reis is ook beschikbaar als kleine groepsreis (max 12 reizigers), zie voor de actuele prijzen de website. Maaltijden: Startpunt rondreis: Eindpunt

Nadere informatie

Fly & drive Andalusië

Fly & drive Andalusië Page 1 of 5 Fly & drive Andalusië In Spanje stichtten de Arabieren een rijk dat een hoge beschaving en een grote welvaart kende, waarbij de rest van Europa verbleekte. De belangrijkste gebeurtenissen in

Nadere informatie

TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN

TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN 22 29 September 2019 899 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Cultuur, natuur, Marrakesh, winkelen, vrouwenorganisaties, weef- en borduurworkshops met lokale vrouwen, kookworkshop,

Nadere informatie

EASY LANGUAGES. Mandarijn in Peking, China. Bestemming. Programma overzicht:

EASY LANGUAGES. Mandarijn in Peking, China. Bestemming. Programma overzicht: EASY LANGUAGES Mandarijn in Peking, China Programma overzicht: Mandarijn in Peking vanaf 16 jaar Accommodatie in een gedeeld appartement of gastgezin Activiteiten en excursie programma Vanaf 2 tot 48 weken,

Nadere informatie

Reisprogramma: Helen s Choice Bhutan (2015)

Reisprogramma: Helen s Choice Bhutan (2015) Reisprogramma: Helen s Choice Bhutan (2015) Dag 1, vertrek Amsterdam Vlucht Amsterdam-Kathmandu Dag 2, Aankomst Kathmandu Maaltijden: - Het is een bewuste keuze om uw reis in Nepal te starten. Niet alleen

Nadere informatie

Hoogtepunten van Indonesië.

Hoogtepunten van Indonesië. Hoogtepunten van Indonesië. Jippie wij gaan een rondreis maken door Java en Bali. Om iedereen te laten zien wat wij mee gaan maken hebben we alles uitgewerkt zodat iedereen een beetje kan meegenieten in

Nadere informatie

Naam: TIJD EN SEIZOENEN

Naam: TIJD EN SEIZOENEN Naam: TIJD EN SEIZOENEN Tijd is belangrijk. Je moet op veel plaatsen op tijd komen. Op tijd op school, op tijd thuis, op tijd voor de bus of de trein. Om te zien hoe laat het is, kijk je op je horloge.

Nadere informatie

PSV REIZEN. Programma business club leden PSV Athene woensdag 5 november vrijdag 7 november 2014

PSV REIZEN. Programma business club leden PSV Athene woensdag 5 november vrijdag 7 november 2014 PSV REIZEN Programma business club leden PSV Athene woensdag 5 november vrijdag 7 november 2014 Dag 1: woensdag 5 november 2014 08:00 uur Inchecken voor uw vlucht naar Athene op Eindhoven Airport Voor

Nadere informatie

Meerdaagse Tour Smaragden Myanmar Tour

Meerdaagse Tour Smaragden Myanmar Tour naam: aantal personen: vertrek: terugkomst: versie: datum: Rondreis in 8 dagen Dag 1 Aankomst in Yangon (voorheen Rangoon genaamd), de grootste stad van Myanmar. De stad wordt ook wel de 'Garden City of

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Reisknaller: Zuid-Korea 12 dagen K-pop, hightech en koninklijke paleizen Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: WAW 10-24 12 Uitgebreide routebeschrijving Welkom Een reis naar Zuid-Korea betekent kennismaken

Nadere informatie

Wandelen over de Chinese draak

Wandelen over de Chinese draak Wandelen over de Chinese draak 10 daagse wandelreis over de Chinese muur Profiel Uitdagende wandeltocht De mooiste secties van de 6000 km lange Chinese muur Adembenemende landschappen Uitgebreide kennismaking

Nadere informatie

Met Karel Peeters & Etienne Hauttekeete naar BHUTAN & SIKKIM-DARJEELING EEUWENOUDE CULTUUR EN TRADITIES IN DE IMPOSANTE HIMALAYA

Met Karel Peeters & Etienne Hauttekeete naar BHUTAN & SIKKIM-DARJEELING EEUWENOUDE CULTUUR EN TRADITIES IN DE IMPOSANTE HIMALAYA Met Karel Peeters & Etienne Hauttekeete naar BHUTAN & SIKKIM-DARJEELING EEUWENOUDE CULTUUR EN TRADITIES IN DE IMPOSANTE HIMALAYA - Sikkim, het boeddistisch koninkrijk in de wolken - Topkunst van het Tibetaanse

Nadere informatie

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 1 Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie met een

Nadere informatie

Meerdaagse Tour vanuit Bangkok De Klassieke Thailand Tour

Meerdaagse Tour vanuit Bangkok De Klassieke Thailand Tour Dag 1 Vroeg vertrek vanuit uw Bangkok hotel naar Ayutthaya. Op minder dan 100 kilometer ten noorden van Bangkok ligt de voormalige hoofdstad van Siam, Ayutthaya. Hier regeerden 33 koningen, tot de stad

Nadere informatie

Proud member. donateurreis nepal oktober eyecarefoundation.nl

Proud member. donateurreis nepal oktober eyecarefoundation.nl Proud member donateurreis nepal 9-25 oktober 2019 eyecarefoundation.nl 17-daagse donateurreis nepal Deze indrukwekkende rondreis laat u kennis maken met het werk van Eye Care Foundation in Nepal. In Kathmandu

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE PROGRAMMA VIP PRAKTISCHE INFORMATIE REISDOCUMENTEN: Internationaal paspoort geldig tem eind augustus 2014. Visum (verzorgd door ASL travel, info volgt). TIJDZONE: In Moskou is het drie uur later dan in

Nadere informatie

Mandarijn in Shanghai, Hutong School

Mandarijn in Shanghai, Hutong School EASY LANGUAGES Mandarijn in Shanghai, Hutong School Programma overzicht: Intensieve Mandarijnse cursus Vanaf 18 jaar Accommodatie in modern appartement 2 weken tot 1 jaar Alle niveaus Bestemming Taalcursus

Nadere informatie

Lüneburger Heide 8 dagen

Lüneburger Heide 8 dagen Lüneburger Heide 8 dagen individuele fietsreis vanaf 590 Tussen Heide en Hanze Lüneburg - tien tegen één dat u niet eerder van die plaats gehoord had. Lüneburg gaf zijn naam aan de Lüneburger Heide, een

Nadere informatie

Whiskyreis Schotland

Whiskyreis Schotland Slijterij Bij Bert Whiskyreis Schotland 01 03 oktober 2017 The Travel Club Teun van Wel 1 Pagina Bij Bert gaat op whiskyreis, en u mag mee! Dit najaar gaat het gebeuren, op whiskyreis met slijterij Bij

Nadere informatie

Cuisine & Culture. zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015. Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen

Cuisine & Culture. zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015. Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen Cuisine & Culture BOEDAPEST parel aan de Donau zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015 Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen Boedapest is een prachtig gelegen stad met een rijke geschiedenis

Nadere informatie

5 dagen. Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Mae Hong Son en Chang Rai avontuur deluxe. Vertrek vanuit Chang Mai: dagelijks

5 dagen. Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Mae Hong Son en Chang Rai avontuur deluxe. Vertrek vanuit Chang Mai: dagelijks Vertrek vanuit Chang Mai: dagelijks 5 dagen Dag 1 Wij halen u 's morgens vroeg op bij uw hotel en brengen u naar het vliegveld van Chiang Mai voor de vlucht naar Mae Hong Son. Daar wacht de gids u op.

Nadere informatie

Opstel Levensbeschouwing boeddhisme

Opstel Levensbeschouwing boeddhisme Opstel Levensbeschouwing boeddhisme Opstel door Ayton 1267 woorden 17 januari 2018 4,7 5 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Verslag Boeddha (Boeddhisme) Van Ayton van Barreveld S1G Inhoud Inleiding

Nadere informatie

De steden van Andalusië (8 dagen) - groepsreis

De steden van Andalusië (8 dagen) - groepsreis Website: www.tejedatravel.com Email: info@tejedatravel.com De steden van Andalusië (8 dagen) - groepsreis Deze reis is samengesteld om de belangrijkste steden van Andalusië te ontdekken. U reist in een

Nadere informatie

REIZENSYLVIE stelt voor

REIZENSYLVIE stelt voor REIZENSYLVIE stelt voor Groepscruise Oost-Middellandse Zee In samenwerking met : Periode : 05/06/2012-17/6/2012 Het begint met een tijdloze reis aan boord van een ruim, middelgroot schip. Het eindigt met

Nadere informatie

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR Deze wandelreis in internationaal gezelschap focust volledig op de Laugavegur, de bekendste trekking van IJsland die in 7 dagen van het geothermisch gebied

Nadere informatie

Drie dagen genieten in Porto met prachtige ontvangsten, heerlijke lunches en perfecte diners. U komt als een echte Portkenner terug!

Drie dagen genieten in Porto met prachtige ontvangsten, heerlijke lunches en perfecte diners. U komt als een echte Portkenner terug! Drie dagen genieten in Porto met prachtige ontvangsten, heerlijke lunches en perfecte diners. U komt als een echte Portkenner terug! Dag 1 Vlucht Amsterdam Porto. Na aankomst aan het eind van de ochtend

Nadere informatie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand Dag 1, Krabie Krabi, in Zuid Thailand, aan de kust van de Andamanse Zee vlakbij het Than Bok Khorani National park is bekend om zijn karst rots formaties

Nadere informatie

Naam: Nouri-Mes. Naam-Klas: Leonardo-Terneuzen LBB. Het Leven in: Sri Lanka.

Naam: Nouri-Mes. Naam-Klas: Leonardo-Terneuzen LBB. Het Leven in: Sri Lanka. Naam: Nouri-Mes. Naam-Klas: Leonardo-Terneuzen LBB. Het Leven in: Sri Lanka. !!! inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. Sri-Lanka en de en de weetjes & Kenmerken. 3. Sri Lanka en de Geschiedenis. 4. bevolking.

Nadere informatie

ERVAAR REIZEN. ERVAAR AFRIKA Zuid Afrika. Boek uw georganiseerde rondreis voor 2014. Aanvang rondreis: 3 Juni 22 Juli 19 Augustus

ERVAAR REIZEN. ERVAAR AFRIKA Zuid Afrika. Boek uw georganiseerde rondreis voor 2014. Aanvang rondreis: 3 Juni 22 Juli 19 Augustus ERVAAR AFRIKA Zuid Afrika Boek uw georganiseerde rondreis voor 2014. Aanvang rondreis: 3 Juni 22 Juli 19 Augustus Hartelijk dank voor uw belangstelling in Ervaar Reizen. Speciaal voor diegene die een fantastische

Nadere informatie

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar Een voordelige manier om de nationale parken in Tanzania te bezoeken is door tijdens de safari de nachten kamperend door te brengen. Tijdens de Safari

Nadere informatie

Cultuurvakantie China

Cultuurvakantie China Cultuurvakantie China 19 dag(en) v.a. 2.849,00 gegarandeerd vertrek 14-10-2016 Het rijk van het midden Reisleider Frits van Norden begeleidt deze reis naar China. Hij kijkt er enorm naar uit! China is

Nadere informatie

Egypte met Nijl cruise

Egypte met Nijl cruise Egypte met Nijl cruise Klassieke 8 daagse Egypte reis langs levensader Nijl op individuele basis. Cairo, Aswan, Luxor, alle culturele hoogtepunten met privé gids en 3 daagse comfortabele cruise op basis

Nadere informatie

Baltische Landen: parels aan de Oostzee

Baltische Landen: parels aan de Oostzee Baltische Landen: parels aan de Oostzee Alle drie Baltische Landen hebben zich na hun onafhankelijkheid vanaf 1991 in sneltreinvaart ontwikkeld. In het statige Vilnius, ooit de hoofdstad van het Pools-

Nadere informatie

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid Kenia Groepsreis in internationaal gezelschap De magie van Kenia Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid 13 dagen/10 nachten GROEPSREIS MET FRANSTALIGE GIDS IN KENIA Safari

Nadere informatie

Accommodatie Tijdens de reis zult u verblijven in onderstaande hotels of gelijkwaardig:

Accommodatie Tijdens de reis zult u verblijven in onderstaande hotels of gelijkwaardig: Voorlopig reisprogramma: Dag 1: Vliegreis Amsterdam Accra Dag 2: Accra Dag 3: Plan Ghana projectbezoeken Dag 4: The Lake Volta, van Accra naar Akossombo (120 km) Dag 5 en 6: Plan Ghana projectbezoeken

Nadere informatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

PRAKTISCHE INFORMATIE PROGRAMMA FANS PRAKTISCHE INFORMATIE REISDOCUMENTEN: Internationaal paspoort geldig tem eind augustus 2014. Visum (verzorgd door ASL travel, info volgt). TIJDZONE: In Moskou is het drie uur later dan in

Nadere informatie

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar Bij een lodge safari brengt u de nacht door in huisjes of kleine hotels die van alle gemakken voorzien zijn. Veelal zijn deze lodges in typische afrikaanse

Nadere informatie

IJsselmeer sportief, 6 dagen

IJsselmeer sportief, 6 dagen IJsselmeer sportief, 6 dagen individuele fietsreis vanaf 485 Rondje om het IJsselmeer Nederlands meest bijzondere en populaire fietstocht is de 400 km tellende tour rond het IJsselmeer. Eén van de mooiste

Nadere informatie

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Mallorca 8 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Wandelen op wandelparadijs Mallorca Mallorca is één van de populairste vakantiebestemmingen in de Middellandse Zee. Hier vindt u werkelijk alles voor

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis CHINA HOOGTEPUNTEN - 16 dagen Hemels rijk in een notendop Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: BCK 6-18 16 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Tijdens deze korte China rondreis zie je

Nadere informatie

LUOSTO WINTERSAFARI S 2015-2016 Kom zoals je bent, wij zorgen voor de rest!

LUOSTO WINTERSAFARI S 2015-2016 Kom zoals je bent, wij zorgen voor de rest! LUOSTO WINTERSAFARI S 2015-2016 Kom zoals je bent, wij zorgen voor de rest! 1. SNEEUWSCOOTERSAFARI NAAR DE WILDERNIS (16:30-18:30) di, wo, vr en zo De beste manier om de natuur te verkennen. Tijdens deze

Nadere informatie

Bodensee 7 dagen start Konstanz

Bodensee 7 dagen start Konstanz Bodensee 7 dagen start Konstanz individuele hotelfietsreis vanaf 625 De hoogtepunten rond de Bodensee U reist comfortabel per luxe ICE naar Konstanz v.v. De oevers van de Bodensee bevinden zich in drie

Nadere informatie

11-07-2014 ADVERTORIAL

11-07-2014 ADVERTORIAL 11-07-2014 ADVERTORIAL Je bent nog niet in Malang geweest als je nog niet in Hotel Tugu Malang hebt overnacht. In dit zeer unieke en gerieflijke hotel vind je alles terug wat Malang te bieden heeft. Erfgoed,

Nadere informatie

Marit Poelstra Groeneweg 30b 6871 DD Renkum T: E: W:

Marit Poelstra Groeneweg 30b 6871 DD Renkum T: E: W: Marit Poelstra Groeneweg 30b 6871 DD Renkum T: 06 28 22 54 40 E: marit@thetravelclub.nl W: http://www.thetravelclub.nl/marit Beste Toppers, Bijgaand wat meer informatie over de ondernemerstrip van 2019.

Nadere informatie

Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei

Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma DAG 1 Samenkomst op de luchthaven van Zaventem en vertrek per rechtstreekse lijnvlucht van Brussels Airlines

Nadere informatie

Thema Cultuur en Religie

Thema Cultuur en Religie Thema Cultuur en Religie Shanghai en Wereldexpo, 6 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Shanghai Dag 2 aankomst Shanghai Dag 3 Shanghai Dag 4 Shanghai Dag 5 Shanghai Dag 6 Shanghai - Amsterdam Dag tot dag

Nadere informatie

KYRGYZSTAN - 9 DAGEN Een échte beleving op kindermaat, om nooit te vergeten!

KYRGYZSTAN - 9 DAGEN Een échte beleving op kindermaat, om nooit te vergeten! Contact : Sarah Dhondt & Jessie Oosterlynck sarah@lupaplanet.be jessie@lupaplanet.be 0476 992 141 0471 222 711 KYRGYZSTAN - 9 DAGEN Een échte beleving op kindermaat, om nooit te vergeten! 1 Vluchten Naargelang

Nadere informatie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie Wandelreizen / Europa / IJsland Code 315030 LA individuele reis Niveau Accommodatie IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met

Nadere informatie

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Lotza's Studios - (Griekenland Santorini Finikia) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Porto en Douro Vallei

Porto en Douro Vallei Porto en Douro Vallei 5-daagse Culinaire Reis door Noord Portugal Dit programma wordt aangeboden in samenwerking met onze Portugese partner. Bij deze 5- daagse reis maakt u kennis met de gastronomie en

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! DAG 1 AMSTERDAM of BRUSSEL-ADDIS ABEBA ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! 14-daagse rondreis Noord Historische route + Simien Mountains En route Vlucht naar Addis Abeba vanuit Amsterdam (met overstap) of Brussel

Nadere informatie

Natuur- en cultuurreis naar Georgië 2015

Natuur- en cultuurreis naar Georgië 2015 Programma 15-daagse reis Natuur- en cultuurreis naar Georgië 2015 Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7 Dag 8 Vlucht Amsterdam Tbilisi, transfer; overnachting bij particulieren. s Ochtends een stadsexcursie

Nadere informatie

Culturele Yoga en Boeddhisme Reis NEPAL 25 oktober - 1 november 2020

Culturele Yoga en Boeddhisme Reis NEPAL 25 oktober - 1 november 2020 Culturele Yoga en Boeddhisme Reis NEPAL 25 oktober - 1 november 2020 De Yogareis is van zondag t/m zondag. Het programma ziet er als volgt uit: Dag 1 - Zondag Aankomst en transfer naar de koningsstad Patan,

Nadere informatie

BEIJING, CHINA door Floortje Dessing

BEIJING, CHINA door Floortje Dessing BEIJING, CHINA door Floortje Dessing BEIJING, CHINA In het Nederlands heet de hoofdstad van China Peking. De Chinezen zelf zeggen Beijing. Daarom schrijf ik ook Beijing in plaats van Peking. Beijing is

Nadere informatie