EVC/EVK procedure CVO Hitek VZW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EVC/EVK procedure CVO Hitek VZW"

Transcriptie

1 THEMA EVC/EVK PROCEDURE CVO HITEK VZW DATUM EVC/EVK procedure CVO Hitek VZW 1. Inleiding De kennis en de vaardigheden die tegenwoordig nodig zijn om te kunnen functioneren in de maatschappij veranderen snel. Daarom is het belangrijk dat iedereen blijft leren, ook nadat je het reguliere (secundaire, hoger en/of universitair) onderwijs hebt verlaten. Om dit levenslang leren te stimuleren biedt de overheid de mogelijkheid aan de Centra voor Volwassenenonderwijs om via een Erkenning van Verworven Competenties (EVC) / Erkenning van Verworven Kwalificaties (EVK) -procedure verkorte trajecten op maat op te maken en aan te bieden aan de potentiële cursisten. Dit heeft als bedoeling om de theoretische kennis en de praktijkervaring waarover de potentiële cursist beschikt te valoriseren (te erkennen) om zo de drempel tot het verder studeren te verlagen. Een erkenning van verworven kwalificatie, wordt bedoeld elk binnenlands of buitenlands studiebewijs dat aangeeft dat een formeel leertraject, al dan niet binnen onderwijs, met goed gevolg werd doorlopen. Dit kunnen dus ook studiebewijzen zijn die verworven zijn via bijvoorbeeld een opleiding gevolgd in een VDAB centrum, via het Syntra netwerk of andere privé opleidingsverstrekkers. Een erkenning van verworven competenties biedt de mogelijkheid om zijn kennen, kunnen en attitudes te laten erkennen, onafhankelijk van de context waarin hij deze kennis, vaardigheden en attitudes verwierf. EVC-procedures bieden een alternatief parcours om een bewijs van erkenning te verkrijgen, buiten het traditionele onderwijs- en opleidingscircuit. Het gaat hierbij om competenties die ontwikkeld werden op het werk, in de hobbysfeer, tijdens vrijwilligerswerk, in het dagelijkse leven,. Een EVC/EVK procedure zal je voornamelijk starten met het oog op studieduurverkorting. In deze procedure zal worden nagegaan of alle competenties, verbonden aan een module of opleiding, voldoende verworven zijn. Bij een positief oordeel resulteert de procedure in een verkort studietraject in de vorm van vrijstellingen voor de betrokken modules. De procedures zijn van toepassing als je cursist bent bij Hitek. Dit betekent dat je voor minstens één module moet ingeschreven zijn.

2 2. Enkele definities vooraf EVC: Erkenning van Verworven Competenties De mogelijkheid om zijn kennen, kunnen en attitudes te laten erkennen, onafhankelijk van de context waarin men deze kennis, vaardigheden en attitudes verwierf. EVCprocedures bieden een alternatief parcours om een bewijs van erkenning te verkrijgen, buiten het traditionele onderwijs- en opleidingscircuit. EVC procedure Een procedure waarmee iemand zijn of haar competenties kan laten erkennen. Deze procedure bestaat uit maximaal drie stappen: herkennen, beoordelen en erkennen. Het doorlopen van een EVC-procedure kan leiden tot een formele erkenning, met bewijs van de competenties, ongeacht de wijze waarop deze verworven werden. EVK: Erkenning van Verworven Kwalificatie Competentie: Een kwalificatie is een afgerond en ingeschaald geheel van competenties. Men spreekt over EVK wanneer er sprake is van een binnenlands of buitenlands studiebewijs dat aangeeft dat een formeel leertraject met goed gevolg werd doorlopen. De bekwaamheid om kennis, vaardigheden en attitudes in het handelen geïntegreerd aan te wenden voor maatschappelijke activiteiten. Formeel leren: Een leerproces dat plaatsvindt in een georganiseerde en gestructureerde omgeving (in een school, opleidingscentrum of op de werkplek) en uitdrukkelijk als leren wordt aangeduid (in termen van doelstellingen, tijd of middelen). Formeel leren is een bewuste keuze vanuit het standpunt van de lerende. Het leidt doorgaans tot een certificering. Informeel leren: Een leerproces dat voortvloeit uit de dagelijkse activiteiten die verband houden met het werk, het gezin of de vrijetijdsbesteding. Dit leren wordt niet georganiseerd of gestructureerd in termen van doelstellingen, tijd of leerondersteuning. Informeel leren gaat in de meeste gevallen niet uit van een initiatief van de lerende. Doorgaans leidt het niet tot een certificering.

3 Portfolio Vrijstelling: Een persoonlijk werkinstrument waarmee individuen hun competenties herkennen en documenteren. Het kan gebruikt worden ter ondersteuning van het individu in zijn of haar verdere studieloopbaan, bij loopbaanontwikkeling op de arbeidsmarkt en/of persoonlijke ontplooiing. Het kan ook gebruikt worden als instrument in het erkenningsproces van verworven competenties. De opheffing van de verplichting om over een opleidingsonderdeel of een deel ervan, examen af te leggen. Een vrijstelling is enkel mogelijk voor een volledige module of eenheid, niet voor onderdelen van een module. De vrijstelling is ook enkel geldig binnen CVO Hitek VZW. 3. EVC of EVK procedure? Als startend cursist heb je zelf een vrij duidelijk beeld van de ervaring die je bezit, maar de bedoeling is om deze ook zichtbaar en herkenbaar te maken voor de opleidingsverstrekker, CVO Hitek vzw, waar je een opleiding wenst te volgen. Het is uiteindelijk de opleidingscoördinator, samen met de directie en de docenten, die zullen beslissen of je al dan niet over voldoende competenties beschikt om de aangevraagde vrijstelling te kunnen toekennen of niet. Zoals later in de beschrijving van de procedures zal aan bod komen, moeten alle competenties en kwalificaties met documenten gestaafd kunnen worden. Tijdens het in kaart brengen van je eigen competenties of maw het inventariseren van de ervaringen en de verschillende documenten, zal je moeten stilstaan bij de vraag of de verzamelde informatie verbonden is met EVC of eerder te maken heeft met EVK. Dit is belangrijk omdat EVC en EVK elk via een verschillende procedure moeten aangevraagd worden. Concreet betekent dit dat je bij alle documenten (getuigschriften van gevolgde cursussen, diploma s behaald aan een buitenlandse universiteit, verslagen van werkgevers, attesten van VDAB, ) telkens de volgende vraag zal moeten beantwoorden: Is dit een bewijsstuk dat aantoont dat er een formeel leertraject met goed gevolg werd doorlopen? Indien ja : Indienen als EVK Indien Nee : Indienen als EVC Bij twijfel of bepaalde opleidingen bij EVC of EVK horen, kan je steeds bij de opleidingscoördinator terecht.

4 4. EVK procedure In een EVK-procedure wordt nagegaan of diploma's, certificaten, attesten, erkend kunnen worden voor de opleiding. Erkenning van deze kwalificaties kan leiden tot vrijstellingen voor één of meerdere modules in de opleiding van jouw keuze. Voor deze procedure komen, zoals eerder vermeld, alle studiebewijzen van gevolgde opleidingen in aanmerking: Bijvoorbeeld: - Attesten behaald in een ander CVO - Studieresultaten van eerder gevolgde opleidingen in het hoger onderwijs (vb 1 ste jaar Hantal gevolgd) - Diploma s secundair onderwijs - Getuigschriften van Syntra of VDAB - EVK handleiding: te doorlopen stappen in de procedure 1 Beschikbaarheid van informatie De cursist heeft deze handleiding ter zijn beschikking waaruit hij de nodige informatie met betrekking tot de EVK procedure kan halen. Deze handleiding biedt onder meer de gehanteerde criteria inzake transparantie, toegankelijkheid en regelmatigheid van de gehanteerde procedures. De cursist kan zich dus zowel zelf op de hoogte stellen van de mogelijkheden of kan raad vragen aan de opleidingscoördinator. 2 Aanvraag De aanvraag van een vrijstelling op basis van een Erkenning van Verworven Kwalificatie (EVK) gebeurt met behulp van het aanvraagformulier. Het formulier is te vinden op de website van Hitek: Het aanvraag formulier dient tijdig en correct te worden ingevuld (meer info kan je hieronder lezen of op het aanvraagformulier zelf). Zie ook aanvraagformulier in bijlage. 3 Kostprijs De EVK-procedure is kosteloos. 4 Deontologische code CVO Hitek VZW verbindt zich ertoe de hele procedure met de nodige privacy en in alle objectiviteit te behandelen 5 Beoordeling De directeur beoordeelt definitief de aanvraag van een EVK procedure. Daarvoor doet hij beroep op de opleidingscoördinator en de docenten. De uitgebreide omschrijving van de beoordeling en de verschillende criteria kan je hieronder verder lezen. 6 Terugmelding aan de student De beslissing van de directeur inzake al dan niet erkenning als EVK wordt aan de betrokkene

5 meegedeeld. 7 Mogelijkheid tot beroep Klachtenprocedure staat beschreven in het centrumreglement 4.1 Beschikbaarheid van informatie De EVK-procedure maakt deel uit van het Centrumreglement. Er wordt vanuitgegaan dat je als cursist op de hoogte bent van dit Centrumreglement. CVO Hitek VZW vergelijkt je behaalde kwalificaties (EVK) met de inhoud van de opleiding die je als cursist wenst te volgen. Het is dan ook noodzakelijk dat je alle relevante bewijsstukken meeneemt. De inhoudstafel van een bepaalde cursus kan een goed bewijs zijn, evenals het opleidingsprogramma of een opleidingsfiche. De instelling kan, indien het onderzoek louter op stukken onvoldoende blijkt omdat de waarde niet duidelijk is en/of de stukken te weinig informatie bevatten over de learning outcomes je voorstellen om deel te nemen aan een vrijstellingsproef. 4.2 Aanvraag Het formulier: aanvraag vrijstelling obv EVK is beschikbaar op de website. Alleen formulieren die tijdig en volledig werden ingevuld en ingediend zijn bij de opleidingscoördinator worden verder behandeld. De uiterste indiendatum is afhankelijk van de startdatum en de duur van de module. Je dient je aanvraag best in vóór de start van de module en ten laatste één week voor het 1/3 moment (voor 1/3 van de lestijden van de betrokken module gegeven zijn). Indien er vragen zijn met betrekking tot de aanvraag van EVK, kan er steeds contact genomen worden met de opleidingscoördinator. 4.3 Kostprijs De procedure voor EVK is kosteloos. 4.4 Deontologische code CVO Hitek VZW verbindt zich ertoe de EVK-procedure met de nodige privacy en in alle objectiviteit te behandelen. De privacy en de persoonlijke integriteit van de aanvragen worden dan ook beschermd. 4.5 Beoordeling De directeur beslist of een vrijstelling al dan niet wordt toegekend of geweigerd. Hij doet daarvoor beroep op de opleidingscoördinator, die op zijn beurt beroep kan doen op de docent(en) van de betrokken module(s).

6 Er zal een gepast vergelijkbaarheidsonderzoek gebeuren. Hiervoor zal men zich baseren op de bijlagen bij het aanvraagformulier en wordt gelet op: - studieniveau van de gevolgde opleiding of studieonderdelen - het volume aan uren van de gevolgde opleiding of studieonderdelen - resultaat voor de gevolgde opleiding of studieonderdelen - vakomschrijving/ doelstellingen/ competenties van de gevolgde opleiding of studieonderdelen De documenten die nodig zijn om hierover te kunnen oordelen, dienen samen met de aanvraag door de cursist te worden ingediend. Indien de opleidingscoördinator niet over voldoende informatie beschikt, kan hij de cursist vragen om aanvullende informatie te bezorgen. Naast een vergelijkbaarheidsonderzoek, is de beoordeling natuurlijk ook nog gebaseerd op een drietal basiscriteria: - Authenticiteit: zijn de documenten en het bewijsmateriaal echt - Actualiteit: is het studiebewijs recent behaald? Voor kwalificaties die ouder zijn dan vijf jaar, kan er een actualiseringsprogramma 1 opgelegd worden. - Relevantie: is het bewijsmateriaal van betekenis voor de concrete aanvraag? Op basis van het ganse onderzoek zal de opleidingcoördinator, in opdracht van de directeur, de aanvraag gunstig of ongunstig adviseren. Op basis hiervan wordt de vrijstelling geweigerd of toegekend. De beslissing wordt genomen binnen de 2 lesweken na het indienen van de aanvraag. 4.6 Terugmelding aan de student De beslissing van de opleidingscoördinator (directeur) inzake al dan niet erkenning als EVK wordt schriftelijk aan de betrokkene meegedeeld binnen de week na de beslissing. 4.7 Mogelijkheid tot beroep Bij een weigering van de directeur over een gevraagde vrijstelling kan de aanvrager binnen de 5 werkdagen, volgend op de bekendmaking van de genomen beslissing schriftelijk beroep instellen per adres van het centrumbestuur. Niet tijdig ingediende bezwaarschriften worden onontvankelijk verklaard. De interne beroepscommissie bestaat uit minstens drie leden van het centrumbestuur; de directeur kan er ambtshalve geen lid van uitmaken. De interne beroepscommissie behandelt het beroep binnen de 5 werkdagen na ontvangst van de aanvraag. 1 Een actualiseringsprogramma kan slechts worden opgelegd wanneer ten minste vijf kalenderjaren verstreken zijn sedert het behalen van het studiebewijs. De termijn van vijf kalenderjaren wordt berekend vanaf de eerste dag van de maand oktober die volgt op de maand waarin het studiebewijs werd behaald.

7 Ze onderzoekt de klacht grondig en hoort de aanvrager. Ter zitting wordt een procesverbaal opgemaakt, dat onverwijld wordt overgemaakt aan de directeur van het CVO. Uiterlijk 2 werkdagen na ontvangst van het proces-verbaal van de interne beroepscommissie neemt de directeur een definitieve en duidelijk gemotiveerde beslissing en deelt deze schriftelijk mee aan de aanvrager.

8 5. EVC procedure Je hebt bepaalde competenties, maar je kunt die niet aantonen met een diploma of getuigschrift? Dan kan je toch nog vrijstellingen aanvragen/bekomen. Stel dat je heel wat ervaring opdeed tijdens je beroep, vrijwilligerswerk of andere activiteiten. Mogelijk zijn die competenties gelijk aan bepaalde competenties van de opleiding die je wenst te volgen. In dat geval kun je een EVC procedure opstarten. Deze procedure kan resulteren in een vrijstelling voor één of meerdere modules binnen je gekozen opleiding. EVC handleiding: te doorlopen stappen in de procedure 1 Beschikbaarheid van informatie De cursist heeft deze handleiding ter zijn beschikking waaruit hij de nodige informatie met betrekking tot de EVC procedure kan halen. Deze handleiding biedt onder meer de gehanteerde criteria inzake transparantie, toegankelijkheid en regelmatigheid van de gehanteerde procedures. De cursist kan zich dus zowel zelf op de hoogte stellen van de mogelijkheden of kan raad vragen aan de opleidingscoördinator. 2 Aanvraag De aanvraag van een vrijstelling op basis van een Erkenning van Verworven Competenties (EVC) gebeurt met behulp van het aanvraagformulier. Het formulier is te vinden op de website van Hitek: Het aanvraag formulier dient tijdig en correct te worden ingevuld (meer info kan je hieronder lezen of op het aanvraagformulier zelf). Zie ook aanvraagformulier in bijlage. 3 Kostprijs De EVC-procedure is kosteloos 4 Deontologische code CVO Hitek VZW verbindt zich ertoe de hele procedure met de nodige privacy en in alle objectiviteit te behandelen 5 Beoordeling De directeur beoordeelt definitief de aanvraag van een EVC procedure. Daarvoor doet hij beroep op de opleidingscoördinator en de docenten. De uitgebreide omschrijving van de beoordeling en de verschillende criteria kan je hieronder verder lezen. 6 Terugmelding aan de student De beslissing van de directeur inzake al dan niet erkenning als EVC wordt aan de betrokkene meegedeeld. 7 Mogelijkheid tot beroep Klachtenprocedure staat beschreven in het centrumreglement

9 5.1 Beschikbaarheid van informatie De EVC-procedure maakt deel uit van het Centrumreglement. Er wordt vanuitgegaan dat je als cursist op de hoogte bent van dit Centrumreglement. CVO Hitek VZW beoordeelt of je verworven competenties (EVC) stroken met de competenties van de opleiding/modules die je als cursist wenst te volgen. Omdat het bewijzen van je competenties moeilijker is dan bij EVK, is de EVC procedure iets omvangrijker. Om als CVO een correcte inschatting te kunnen maken, wordt de cursist gevraagd om zijn aanvraag grondig te motiveren en te documenteren. Daarbij wordt gevraagd om een portfolio samen te stellen met de nodige bewijsstukken. Vertaald naar de EVC-procedure betekent dit dat je een dossier aanlegt voor de bewijsstukken van de competenties die je wil aantonen. Essentieel is dat je de bewijsstukken op een welbepaalde wijze presenteert en over die bewijsstukken reflecteert. Op basis van je ingediende portfolio zal beslist worden wat de verdere te zetten stappen in de procedure zullen zijn. Dit kan zijn een bijkomend gesprek of een toets. 5.2 Aanvraag Het formulier: aanvraag vrijstelling obv EVC is beschikbaar op de website Alleen formulieren die tijdig en volledig werden ingevuld en ingediend zijn bij de opleidingscoördinator worden verder behandeld. De uiterste indiendatum is afhankelijk van de startdatum en de duur van de module. Je dient je aanvraag best in vóór de start van de module en ten laatste één week voor het 1/3 moment (voor 1/3 van de lestijden van de betrokken module gegeven zijn). Je aanvraagformulier moet steeds ingediend worden met je portfolio. Deze portfolio bestaat uit: (zie sjabloon in bijlage) Algemene gegevens op het voorblad Op het voorblad vul je algemene gegevens in met betrekking tot de EVC-aanvraag Curriculum Vitae In dit CV geef je achtergrondinformatie over jezelf door opleidingen, werkervaringen en vrije tijdsbesteding te beschrijven. Het doel van dit CV is om de opleidingscoördinatoren alle noodzakelijke informatie te verschaffen zodat zij de bewijsstukken in een ruimer kader kunnen plaatsen Lijst van competenties die je wenst aan te tonen

10 De bedoeling van deze lijst is jezelf en de opleidingscoördinator een overzicht te verschaffen van welke competenties je wil aantonen en met welke techniek ze zullen onderzocht worden. De opleidingscoördinator zal je, afhankelijk van de bewijsstukken die je kan voorleggen, meedelen hoe de beoordeling zal gebeuren: voldoende met de bewijsstukken of een bijkomend interview of een bijkomende proef. Je bent een EVC-procedure gestart omdat je wenst vrijgesteld te worden voor één of meerdere modules. Het ligt dus voor de hand dat je zoveel mogelijk de competenties van die module(s) zal onderbouwen in je portfolio. Noteer die competenties die je wil laten erkennen. Indien de module(s) niet over gepubliceerde competentielijsten beschikt, raadpleeg dan de opleidingscoördinator voor het formuleren van deze competenties. Voorzie in bijlage voor elke competentie alle mogelijke bewijsstukken Bewijsstukken zelf in bijlage 5.3 Kostprijs De bewijsstukken vormen de bewijslast om aan de opleidingscoördinatoren aan te tonen dat u de competenties beheerst. Ze vormen de belangrijkste basis waarop in de EVC procedure beoordeeld wordt. De bewijsstukken kunnen zijn: o zaken zijn die je zelf hebt geproduceerd in je werksituatie en die aantonen dat je bepaalde vaardigheden onder de knie hebt o directe of indirecte getuigenissen zijn die je ervaring illustreren. o. De procedure voor EVK is kosteloos 5.4 Deontologische code CVO Hitek VZW verbindt zich ertoe de EVK-procedure met de nodige privacy en in alle objectiviteit te behandelen. De privacy en de persoonlijke integriteit van de aanvragen worden dan ook beschermd. 5.5 Beoordeling De directeur beslist of een vrijstelling al dan niet wordt toegekend of geweigerd. Hij doet daarvoor beroep op de opleidingscoördinator, die op zijn beurt beroep kan doen op de docent(en) van de betrokken module(s). Er zal een gepast onderzoek gebeuren van de aanvraag en alle bijgevoegde documenten. Hiervoor zal men zich baseren op het portfolio bij het aanvraagformulier en wordt gelet op: - Authenticiteit: Zijn de bewijsstukken echt, zijn ze betrouwbaar, zijn ze afkomstig van diegene zoals op het document vermeld (werkgever, v.z.w., )?

11 Is er een handtekening aanwezig van de persoon die het bewijsstuk heeft afgeleverd? Toont het bewijsstuk aan dat je effectief een leerproces hebt doorgemaakt in een reële (werk)situatie en geeft het op een eerlijke wijze de ervaring en deskundigheid van jezelf weer? Samengevat: o Geven de bewijsstukken een eerlijk beeld van je ervaring, capaciteiten? o Blijkt uit de bewijsstukken duidelijk wie ze opgemaakt heeft? - Relevantie: Sluit het bewijsstuk aan bij de competentie(s) die je wil aantonen? - Actualiteit: Tonen de bewijzen duidelijk de mate waarin je vandaag de competentie beheerst? o Hoe is de competentie ontwikkeld/veranderd tov de periode waarover het bewijsstuk gaat? o Toont het bewijsstuk hoe goed je vandaag bent in de competentie? Wanneer je stukken wenst in te brengen die van een iets minder recente datum zijn, argumenteer dan waarom je de competentie nog steeds beheerst. Op basis van dit onderzoek zal de opleidingscoördinator dan beslissen in overleg met de docent(en) of er verder nog een interview of proef vereist is. Op basis van het ganse onderzoek zal de opleidingcoördinator, in opdracht van de directeur, de aanvraag gunstig of ongunstig beoordelen. Op basis hiervan zal de directie de vrijstelling voor de module weigeren of toekennen. 5.6 Terugmelding aan de student De beslissing van de opleidingscoördinator (directeur) inzake al dan niet erkenning als EVK wordt schriftelijk aan de betrokkene meegedeeld binnen de week na de beslissing. 5.7 Mogelijkheid tot beroep Bij een weigering van de directeur over een gevraagde vrijstelling kan de aanvrager binnen de 5 werkdagen, volgend op de bekendmaking van de genomen beslissing schriftelijk beroep instellen per adres van het centrumbestuur. Niet tijdig ingediende bezwaarschriften worden onontvankelijk verklaard. De interne beroepscommissie bestaat uit minstens drie leden van het centrumbestuur; de directeur kan er ambtshalve geen lid van uitmaken. De interne beroepscommissie behandelt het beroep binnen de 5 werkdagen na ontvangst van de aanvraag. Ze onderzoekt de klacht grondig en hoort de aanvrager. Ter zitting wordt een procesverbaal opgemaakt, dat onverwijld wordt overgemaakt aan de directeur van het CVO. Uiterlijk 2 werkdagen na ontvangst van het proces-verbaal van de interne beroepscommissie neemt de directeur een definitieve en duidelijk gemotiveerde beslissing en deelt deze schriftelijk mee aan de aanvrager. De beslissing van de opleidingscoördinator (directeur) inzake al dan niet erkenning als EVC wordt schriftelijk aan de betrokkene meegedeeld.

12 Aanvraag vrijstelling obv Erkenning van Verworven Kwalificaties (EVK) CVO Hitek vzw Doorniksesteenweg Kortrijk Naam cursist:.. Ingeschreven in de richting:.. Op basis van eerder gevolgde cursussen of studies: In bijlage alle officiële documenten toevoegen om de aanvraag te motiveren: Studieniveau van het gevolgde vak/ de gevolgde opleidingen Hoger Onderwijs (EVK) Het volume van uren van het gevolgde vak Resultaat van de gevolgde opleiding en vakonderdelen Vakomschrijving/doelstellingen van de gevolgde opleiding en vakonderdelen Kopie van het betrokken studiebewijs Vraagt vrijstelling voor volgende eenheden/modules Naam van de eenheid zoals vermeld in het structuurschema Code Beslissing * * Aan te vullen door de opleidingscoördinator na onderzoek van het dossier Datum en handtekening aanvrager: Datum en handtekening opleidingscoördinator, bij toekenning van de beslissing:

13 Aanvraag vrijstelling obv Erkenning van Verworven Competenties (EVC) CVO Hitek vzw Doorniksesteenweg Kortrijk Naam cursist:.. Ingeschreven in de richting:.. Op basis van Erkenning van Verworven Competenties (via (werk)ervaring): In bijlage alle documenten toevoegen om de aanvraag te motiveren: - Je portfolio met daarbij: - De algemene gegevens - Je CV - Lijst van competenties die je wil aantonen - Bewijsstukken Vraagt vrijstelling voor volgende eenheden/modules Naam van de eenheid zoals vermeld in het structuurschema Code Beslissing * * Aan te vullen door de opleidingscoördinator na onderzoek van het dossier Datum en handtekening aanvrager: Datum en handtekening opleidingscoördinator, bij toekenning van de beslissing:

14 Aanvraag vrijstelling obv Erkenning van Verworven Competenties (EVC) CVO Hitek vzw Doorniksesteenweg Kortrijk PORTFOLIO Naam cursist:.. Ingeschreven in de opleiding:.. Datum aanvraag:.. Modules waarvoor vrijstelling wordt aangevraagd: Onderdelen van de portfolio: Curriculum Vitae Lijst met aan te tonen competenties Bijgevoegde bewijsstukken:.. bewijsstukken in bijlage

15 CURRICULUM VITAE 1. Persoonsgegevens Naam: Adres:... Telefoonnr.:... Geboorteplaats en -datum:.... /.../ Nationaliteit: Overzicht opleidingen 2.1 Binnenlandse en buitenlandse studiebewijzen Opleiding/studierichting en naam diploma of certificaat Secundair onderwijs: Periode Naam en adres onderwijsinstelling Studiebewijs Ja/ Nee Hoger onderwijs:

16 2.2 Andere relevante opleidingen Opleiding met korte omschrijving en naam diploma of certificaat Periode Naam en adres onderwijsinstelling Studiebewijs Ja/ Nee 3. Overzicht betaalde werkervaring (begin met de meest recente) Beroep of functie Periode Naam en omschrijving bedrijf/organisatie/werkplek en soort organisatie Voornaamste werkzaamheden en verantwoordelijkheden

17 4. Overzicht onbetaalde (werk)ervaring (chronologisch, starten met de meest recente) Activiteit of functie Periode Naam en omschrijving bedrijf/organisatie/werkplek en soort organisatie Voornaamste werkzaamheden en verantwoordelijkheden

18 5. Aanvullende informatie Wanneer je nog over andere vaardigheden en competenties beschikt die nog niet aan bod zijn gekomen in het voorgaande en die relevant zijn voor je aanvraag, omschrijf je deze hier. Omschrijving vaardigheden en competenties Beschrijf in deze kolom waar en op welke wijze je die vaardigheden heeft verworven

19 COMPETENTIEOVERZICHT Module: Overzicht van te bewijzen competenties en beoordelingswijze in te vullen per module! De beoordelingswijze zal worden aangevuld door de opleidingscoördinator Je duidt wel zelf aan welke bewijsstukken je in bijlage bijvoegt om de bewuste competentie aan te tonen. In te vullen door de aanvrager In te vullen door de opleidingscoördinator NR Omschrijving van de competentie Bewijsstukken Interview Proef

EVC procedure CVO Leuven Landen Handleiding. EVC procedure

EVC procedure CVO Leuven Landen Handleiding. EVC procedure EVC procedure 1. Inleiding... 2 1.1. Wat zijn EVC = Elders Verworven Competenties?... 2 1.2. Wat is EVK = Elders Verworven Kennis?... 2 2. Welke stappen?... 2 3. Informeren... 2 4. De aanmelding... 3 4.1.

Nadere informatie

PORTFOLIO EVC/KAND/3. Naam:. Instelling: Hogeschool Gent, Faculteit Mens en Welzijn. Datum aanvraag:.

PORTFOLIO EVC/KAND/3. Naam:. Instelling: Hogeschool Gent, Faculteit Mens en Welzijn. Datum aanvraag:. PORTFOLIO Naam:. Instelling: Hogeschool Gent, Faculteit Mens en Welzijn Datum aanvraag:. Beoogde opleiding: Brugopleiding Verpleegkunde met basismodule:. Aanmeldingsformulier EVC-procedure Ondergetekende........

Nadere informatie

EVC-Portfolio: aanvraag tot vrijstelling

EVC-Portfolio: aanvraag tot vrijstelling EVC-Portfolio: aanvraag tot vrijstelling Voornaam en naam van de cursist: Geboortedatum en plaats: Telefoon/ Gsm-nummer: E-mailadres: Naam van het CVO: Opleiding waarvoor de cursist is ingeschreven of

Nadere informatie

Aanvraagformulier vrijstellingen SVWO

Aanvraagformulier vrijstellingen SVWO Aanvraagformulier vrijstellingen SVWO Gegevens vrijstellingsaanvraag Datum aanvraag Opleiding waarvoor je een vrijstelling wenst aan te vragen Module(s) waarvoor je een vrijstelling wenst aan te vragen

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules. Algemene informatie De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting.

Nadere informatie

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) TOELATINGSPROCEDURE. CVO COOVI Handboek Vrijstellingsprocedure - toelatingsprocedure Pagina 1

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) TOELATINGSPROCEDURE. CVO COOVI Handboek Vrijstellingsprocedure - toelatingsprocedure Pagina 1 HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) TOELATINGSPROCEDURE CVO COOVI Handboek Vrijstellingsprocedure - toelatingsprocedure Pagina 1 INLEIDING In het CVO COOVI is elke opleiding samengesteld uit onderdelen

Nadere informatie

PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5)

PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5) PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5) DOCUMENT: PER0002 Beheerder document: Daniël Coninckx Versie Datum: 01 november 2014 Procedure voor vrijstelling op basis van EVC EVK 1. Basis

Nadere informatie

De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting.

De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting. Vrijstellingsprocedure SLO De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting. Vrijstelling van een module resulteert

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Academiejaar 2012 2013 1. PROCEDURE 1.1 Aanvragen van je vrijstellingen

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5)

HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5) HOGER BEROEPSONDERWIJS (HBO5) PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK Schooljaar 2016-2017 CVO Crescendo Vaartdijk 86 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 F. 015 28 20 49 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be

Nadere informatie

ERKENNING EERDER VERWORVEN COMPETENTIES. Handleiding portfolio

ERKENNING EERDER VERWORVEN COMPETENTIES. Handleiding portfolio ERKENNING EERDER VERWORVEN COMPETENTIES Handleiding portfolio Inleiding U staat aan het begin van een EVC-procedure. De algemene informatie over de procedure op zich, kunt u in de EVC-gids (EVC/KAND/2)

Nadere informatie

EVK-EVC procedure CVO Cervo GO

EVK-EVC procedure CVO Cervo GO EVK-EVC procedure CVO Cervo GO Inleiding In ons CVO is elke opleiding of elk deel van een opleiding samengesteld uit modules, dit zijn verschillende onderdelen van een opleiding. Om een volledige opleiding

Nadere informatie

Versnelde studievoortgang: vrijstellingsprocedures op basis van EVK, EVC en/of vrijstellingsproef

Versnelde studievoortgang: vrijstellingsprocedures op basis van EVK, EVC en/of vrijstellingsproef 1 1. Inleiding vrijstellingsprocedures op basis van EVK, EVC en/of vrijstellingsproef In ons CVO is elke opleiding samengesteld uit verschillende onderdelen, modules genaamd. Om een volledige opleiding

Nadere informatie

PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK

PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK Inhoud 1 ALGEMEEN: BASIS OM VRIJSTELLINGEN TE VERLENEN... 3 2 PROCEDURE VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVK... 3 2.1 Procedure aanvraag vrijstelling o.b.v. EVK...

Nadere informatie

1. Bijlage 1: Formulier EVK

1. Bijlage 1: Formulier EVK 1. Bijlage 1: Formulier EVK CVO COOVI E. Grysonlaan 1 1070 Anderlecht 02 526 51 00 cvo@coovi.be AANVRAAG VRIJSTELLING VIA EVK OPLEIDING: graduaat Schooljaar 2016-2017 NAAM:... Voornaam:... Geboorteplaats:...

Nadere informatie

NAAM:... Voornaam:...

NAAM:... Voornaam:... Centrum voor Volwassenenonderwijs CVO VOLT - www.cvovolt.be Interleuvenlaan 3-5, 3001 Heverlee T 016 31 99 20 - info@cvovolt.be AANVRAAG VRIJSTELLING VAN EEN MODULE VIA EVK [OPLEIDING] Schooljaar 2017-2018

Nadere informatie

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING Vrijstellingen: EVK- EVC Een vrijstelling is de opheffing van de verplichting om aan de evaluatie van een opleidingsonderdeel deel te nemen. Een student

Nadere informatie

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK)

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING HBO5 Erasmus Inhoud 1. Vrijstellingen EVK- EVC: Definities... 3 2. Procedure EVK... 4 2.1. Voorwaarden EVK... 4 2.2. Aanvraag EVK... 4 2.3. Advies EVK...

Nadere informatie

Vrijstelling op basis van eerder verworven competenties. De EVC-procedure

Vrijstelling op basis van eerder verworven competenties. De EVC-procedure Vrijstelling op basis van eerder verworven competenties De EVC-procedure Handleiding voor de aanvrager 1 INLEIDING Stel : je wil een opleiding volgen, en bij het overlopen van het programma heb je het

Nadere informatie

Vrijstelling op basis van eerder verworven competenties. De EVC-procedure

Vrijstelling op basis van eerder verworven competenties. De EVC-procedure Vrijstelling op basis van eerder verworven competenties De EVC-procedure Handleiding voor de aanvrager INLEIDING Stel : je wil een opleiding volgen, en bij het overlopen van het programma heb je het gevoel

Nadere informatie

Samenwerkingsverband HoGent-HBO5 ERKENNING EERDER VERWORVEN COMPETENTIES (EVC) Handleiding opmaak portfolio

Samenwerkingsverband HoGent-HBO5 ERKENNING EERDER VERWORVEN COMPETENTIES (EVC) Handleiding opmaak portfolio Samenwerkingsverband HoGent-HBO5 ERKENNING EERDER VERWORVEN COMPETENTIES (EVC) Handleiding opmaak portfolio 1 Inleiding 1.1 Wat is EVC? EVC staat voor eerder verworven competenties of het geheel van kennis,

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK)

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) GEZ Gezondheidszorg Departement Gezondheidszorg Campus Oude Luikerbaan 79 3500 Hasselt Verantwoordelijke EVK Ann Bancken (ann.bancken@khlim.be) Academiejaar

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Vlaamse Trainersschool Beroepsgerichte opleidingen Sportfunctionaris Zwembadcoördinator Hoger Redder EVK Gids Pedagogische Cel Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1. Enkele begrippen... 4 2.

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Vlaamse Trainersschool Sporttakgerichte opleidingen EVC-EVK Gids Pedagogische Cel Sporttakgerichte opleidingen Vlaamse Trainersschool EVC-EVK Gids 03/2012 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Enkele begrippen...

Nadere informatie

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende Inhoud Wat is EVK? Wat is EVC? Kom je in aanmerking voor een vrijstelling op basis van een EVK? Hoe kun je vrijstellingen verkrijgen? Kom

Nadere informatie

WANNEER IS EVC ZINVOL?

WANNEER IS EVC ZINVOL? WANNEER IS EVC ZINVOL? WAT? HVC In kaart brengen van je competenties geen vaste lijst geen vaste norm geen vaste procedure EVC Je competenties beoordelen = TEST!!!!! een vaste lijst competenties een vast

Nadere informatie

Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK)

Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK) Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs J.Gerardstraat 18 9040 Sint-Amandsberg Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven

Nadere informatie

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven vzw Associatie K.U.Leuven Schapenstraat 34, B-3000 Leuven Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven Goedgekeurd op de Raad van bestuur van 16.06.2006 met ingang van het academiejaar 2006-2007 1. Definities

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Vlaamse Trainersschool Sporttakgerichte opleidingen EVC/EVK-gids EVC/EVK-gids (1 juli 2015) 1 INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING... 3 2. SLEUTELBEGRIPPEN... 4 3. EVK-PROCEDURE... 5 3.1 Wat is EVK?... 5 3.2 Kom

Nadere informatie

EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO

EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO EVC-traject Wft-Pensioenverzekeringen WFTNIVO Handleiding voor de kandidaat Bijgewerkt: 19 maart 2013 1 Contactgegevens: WFTNIVO Villawal 11 3432 NX Nieuwegein Tel. 030 6023075 info@wftnivo.nl www.wftnivo.nl

Nadere informatie

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING Vrijstellingen: EVK- EVC Een vrijstelling is de opheffing van de verplichting om aan de evaluatie van een opleidingsonderdeel deel te nemen. Een student

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK Schooljaar 2016-2017 CVO Crescendo Vaartdijk 86 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 F. 015 28 20 49 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be

Nadere informatie

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING Vrijstellingen: EVK- EVC Een vrijstelling is de opheffing van de verplichting om aan de evaluatie van een opleidingsonderdeel deel te nemen. Een student

Nadere informatie

2. Vrijstellingen o.b.v. ervaring als verpleegkundige, vroedvrouw, (=EVC)

2. Vrijstellingen o.b.v. ervaring als verpleegkundige, vroedvrouw, (=EVC) Aanvraag vrijstellingen Hoe dien je een vrijstellingsdossier in? 1. Vrijstellingen obv diploma s, getuigschriften, (=EVK) Je kan vrijstellingen aanvragen o.b.v. eerder behaalde diploma s, getuigschriften,...

Nadere informatie

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK)

HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) HANDBOEK VRIJSTELLINGSPROCEDURE (EVC-EVK) INLEIDING HBO5 Erasmus Inhoud 1. Vrijstellingen EVK- EVC: Definities... 3 2. Procedure EVK... 4 2.1. Voorwaarden EVK... 4 2.2. Aanvraag EVK... 4 2.3. Advies EVK...

Nadere informatie

Dit portfolio is van. Naam kandidaat: Werkzaam bij:

Dit portfolio is van. Naam kandidaat: Werkzaam bij: Dit portfolio is van Naam kandidaat: Werkzaam bij: INHOUDSOPGAVE PORTFOLIO 1. Doel en functie portfolio Deel 1 2. Persoonsgegevens portfoliobezitter 3. Overzicht van leerervaringen 4. Overzicht van werkervaringen

Nadere informatie

Handleiding EVC-procedure

Handleiding EVC-procedure Handleiding EVC-procedure Informatie voor de kandidaat VAPRO Basisoperator VAPRO A VAPRO B VAPRO C december 2007 Inhoud 1 Inleiding...3 2 De EVC-procedure...4 2.1 Afnemen van een quick scan...4 2.2 Verzamelen

Nadere informatie

Informatievergadering

Informatievergadering Informatievergadering Jeugdsportproject VTS Trainersopleiding 19 februari 2013 Agenda De jeugdwerking in praktijk Waarom jeugdwerking? Aanpak, instandhouding en positionering binnen het geheel van de club

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling Vrijstellingen Brandweeronderwijs

Uitvoeringsregeling Vrijstellingen Brandweeronderwijs Uitvoeringsregeling Vrijstellingen Brandweeronderwijs Instituut Fysieke Veiligheid Bureau Toezicht Examinering en Certificering Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg 783, Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl

Nadere informatie

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van eerder verworven kwalificaties (EVK) eerder verworven competentie (EVC) Voor een diploma bachelor in het

Nadere informatie

Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK. Specifieke lerarenopleiding

Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK. Specifieke lerarenopleiding Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK Specifieke lerarenopleiding 1. EVK EVK staat voor Erkenning van Verworven Kwalificaties. Dit betekent dat je vrijstelling kunt bekomen op basis

Nadere informatie

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen vzw Associatie K.U.Leuven Schapenstraat 34, B-3000 Leuven Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen Goedgekeurd op de Raad van bestuur van 15.02.2008

Nadere informatie

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector Toelichting aanvragen vrijstelling Opleidingen Educatie Zorgsector Directoraat Onderwijs en Opleidingen LUMC September 2014 Inhoud Algemene informatie vrijstellingen 2 Inleiding 2 Wat is een vrijstelling

Nadere informatie

ERKENNING EERDER VERWORVEN COMPETENTIES

ERKENNING EERDER VERWORVEN COMPETENTIES ERKENNING EERDER VERWORVEN COMPETENTIES EVC-Gids voor de kandidaat 1 Inhoudstafel 1 Inleiding... 3 2 Wat is het doel van EVC?... 4 3 Wat is EVC: het onderscheid tussen EVC en EVK?... 5 3.1 Eerder verworven

Nadere informatie

Evaluatiereglement. STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer

Evaluatiereglement. STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. De evaluatiemodaliteiten 3. De evaluatievorm 4. De evaluatieorganisatie 4.1. Evaluatietijdstip 4.2. Evaluatiedeelname 4.3. Afwezigheid

Nadere informatie

Handleiding vrijstellingsprocedure

Handleiding vrijstellingsprocedure Nonnemeersstraat 15 9000 Gent 09 267 12 99 info@hetperspectief.net www.hetperspectief.net Specifieke lerarenopleiding Handleiding sprocedure Versie september 2016 1 Op basis van eerdere studies of eerdere

Nadere informatie

VRIJSTELLINGSAANVRAAG HBA

VRIJSTELLINGSAANVRAAG HBA CURSIST Naam &voornaam:.. Adres:. Telefoonnummer:.. Geboortedatum: Bij het secretariaat ingediend op:.... HBO Bedrijfsautomatisatie HBO Industriële wetenschappen en technologie Schooljaar Aanvraag tot

Nadere informatie

EVC Reacties kunt u geven via het feedbackformulier.

EVC Reacties kunt u geven via het feedbackformulier. EVC Reacties kunt u geven via het feedbackformulier. Datum gegenereerd: 24-6-2016 11:40:16 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Informatie vrijstelling en/of toelating... 4 Informatie ervaringscertificaat...6

Nadere informatie

Regeling EVC-EVK (Eerder Verworven Competenties c.q. Eerder Verworven Kwalificaties)

Regeling EVC-EVK (Eerder Verworven Competenties c.q. Eerder Verworven Kwalificaties) Regeling EVC-EVK (Eerder Verworven Competenties c.q. Eerder Verworven Kwalificaties) INLEIDING De KNSA kent sporttechnische opleidingen Basistrainer, Trainer-A en Trainer-B voor Pistool-, Geweer- en Kleiduivenschieten.

Nadere informatie

Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van. Eerder verworven kwalificaties (EVK) Voor het behalen van het diploma Bachelor in de Mondzorg

Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van. Eerder verworven kwalificaties (EVK) Voor het behalen van het diploma Bachelor in de Mondzorg Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van Eerder verworven kwalificaties (EVK) Voor het behalen van het diploma Bachelor in de Mondzorg 2016-2017 EVK-PROCEDURE Je hebt eerdere kwalificaties (diploma's,

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER

EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER SYNTRA BRUSSEL 2018 Examenreglement EPB-verslaggever Inhoud Dit les- en examenreglement voor EPB-verslaggever omvat volgende hoofdstukken: - Hoofdstuk 1 Algemeen - Hoofdstuk

Nadere informatie

EVC/EVK-gids Sporttakgerichte opleidingen

EVC/EVK-gids Sporttakgerichte opleidingen EVC/EVK-gids Sporttakgerichte opleidingen (versie februari 2017) Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Sleutelbegrippen... 4 3. EVK-procedure... 5 3.1 Wat is EVK?... 5 3.2 Kom je in aanmerking?... 5 3.3 Wat

Nadere informatie

Vrijstellingsregels Open Universiteit: procedure voor het verlenen van vrijstelling

Vrijstellingsregels Open Universiteit: procedure voor het verlenen van vrijstelling U2014/4637-1 Vrijstellingsregels 2014-2015 Open Universiteit: procedure voor het verlenen van vrijstelling Deze procedure voor het verlenen van vrijstelling van het afleggen van een of meer tentamens en/of

Nadere informatie

Portfolio vrijstellingsverzoek op grond van praktijkervaring

Portfolio vrijstellingsverzoek op grond van praktijkervaring Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid Door relevante praktijkervaring ontstaat voor u de mogelijkheid vrijstelling te krijgen voor maximaal 5 modulen

Nadere informatie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen Het doel van vrijstelling op grond van praktijkervaring is om vast te stellen welke cursussen uit de bacheloropleiding

Nadere informatie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Psychologie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Psychologie Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Psychologie Een vrijstelling op basis van praktijkervaring is alleen mogelijk voor vier cursussen uit de bacheloropleiding, te weten

Nadere informatie

EVC-PROCEDURE AUHL Basisdocument

EVC-PROCEDURE AUHL Basisdocument EVC-PROCEDURE AUHL Basisdocument Dit document bevat algemene informatie over EVC en de EVC-procedure binnen de AUHL. Het is bedoeld voor alle actoren/betrokkenen in de EVC-procedure. April 2014 1/8 EVC-PROCEDURE

Nadere informatie

Intake- en vrijstellingsregels voor de HBO-bacheloropleiding Informatica 2013-2014 Vastgesteld door de examencommissie NOH-I op 16 september 2013.

Intake- en vrijstellingsregels voor de HBO-bacheloropleiding Informatica 2013-2014 Vastgesteld door de examencommissie NOH-I op 16 september 2013. Intake- en vrijstellingsregels voor de HBO-bacheloropleiding Informatica 2013-2014 Vastgesteld door de examencommissie NOH-I op 16 september 2013. Artikel 1. Begripsbepaling. In deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

Centrumreglement hét CVO De Vlaamse Ardennen

Centrumreglement hét CVO De Vlaamse Ardennen Centrumreglement hét CVO De Vlaamse Ardennen Schooljaar 2013-2014 Bekrachtigd door Raad van Bestuur op 6 mei 2013 Inhoud Inhoud 2 Welkom in ons centrum!... 4 1 Algemene informatie... 5 2 Decretaal verplichte

Nadere informatie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Bedrijfskunde

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Bedrijfskunde Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Bedrijfskunde Het doel van vrijstelling op grond van praktijkervaring is om vast te stellen welke cursussen uit de bacheloropleiding

Nadere informatie

Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM

Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM Handleiding Nivometing SVMNIVO Kandidaat SCVM Contactgegevens: Laatst bijgewerkt: 29 februari 2012 1 SVMNIVO Postbus 774 3430 AT Nieuwegein Tel. 030-60 230 60 Fax. 030-60 370 32 info@svmnivo.nl www.svmnivo.nl

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN. Graduaat in de orthopedagogie. Informatiebundel vrijstellingen Arteveldehogeschool

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN. Graduaat in de orthopedagogie. Informatiebundel vrijstellingen Arteveldehogeschool INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN Informatiebundel vrijstellingen 1 2019-2020 Arteveldehogeschool Wie kan vrijstellingen aanvragen? Heb je reeds een andere opleiding gevolgd in hoger onderwijs of in het

Nadere informatie

AFKORTINGEN EN BEGRIPPENKADER Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang

AFKORTINGEN EN BEGRIPPENKADER Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang AFKORTINGEN EN BEGRIPPENKADER Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang BKO BSO CVO CVS ERSV ESF EVC EVK IBO K&G PLOT POP RESOC SERR SERV VBJK VCOK VDAB VDKO VLOR VSPW VZW Buitenschoolse Kinderopvang

Nadere informatie

De registratiehandleiding - overzicht van uit te voeren stappen (stap 1-4)

De registratiehandleiding - overzicht van uit te voeren stappen (stap 1-4) 1 De registratiehandleiding - overzicht van uit te voeren stappen (stap 1-4) Stap Handeling Extra informatie 1 Surf naar website url: http://www.breps.be/nl 2 Klik rechtsboven op de knop registreren U

Nadere informatie

Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd?

Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd? Ruime ervaring als schoolleider, en toch nog niet geregistreerd? MijnID.nu en QRM helpen je op weg naar geregistreerd directeur onderwijs. MijnID.nu en QRM bieden gezamenlijk een traject aan tot een erkend

Nadere informatie

Algemene Richtlijnen Beoordeling Formele & Non-formele Leerervaringen

Algemene Richtlijnen Beoordeling Formele & Non-formele Leerervaringen Algemene Richtlijnen Beoordeling Formele & Non-formele Leerervaringen Vanaf 1 januari 2014 zal het nieuwe Wft-vakbekwaamheidsbouwwerk voor de financiële sector gelden. De huidige situatie is dat de financieel

Nadere informatie

REGLEMENT Tijdelijke stimuleringsregeling EVC Gehandicaptenzorg

REGLEMENT Tijdelijke stimuleringsregeling EVC Gehandicaptenzorg REGLEMENT Tijdelijke stimuleringsregeling EVC Gehandicaptenzorg I. Definities/begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: VGN: Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. StAG: Stichting Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector Toelichting aanvragen vrijstelling Opleidingen Educatie Zorgsector Directoraat Onderwijs en Opleidingen LUMC Juli 2017 2017 Alle rechten voorbehouden LUMC Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van

Nadere informatie

Toelatings- en vrijstellingsbeleid Hbo Bachelor Verpleegkunde

Toelatings- en vrijstellingsbeleid Hbo Bachelor Verpleegkunde Toelatings- en vrijstellingsbeleid Hbo Bachelor Verpleegkunde Toelating Hbo-ba Verpleegkunde vs.29.10.2015 Pagina 1 1. Toelatingsbeleid 1.1 Officiële toelatingseisen Als voorwaarde voor toelating tot de

Nadere informatie

Heb jij je diploma al?

Heb jij je diploma al? Heb jij je diploma al? 1 Haal nu je Er varingscertificaat (EVC) voor de zwembranche. Omdat jouw praktijker var ing veel waard is kun je met een EVCtraject in aanmerking komen voor een erkend branchediploma

Nadere informatie

IN HET GROEN AANGEDUID WAT EEN STUDENT ZELF DIENT IN TE VULLEN. Aanvraag EVK dossier. Academiejaar 20XX 20XY

IN HET GROEN AANGEDUID WAT EEN STUDENT ZELF DIENT IN TE VULLEN. Aanvraag EVK dossier. Academiejaar 20XX 20XY IN HET GROEN AANGEDUID WAT EEN STUDENT ZELF DIENT IN TE VULLEN AANVRAAG EVK DOSSIER Aanvraag EVK dossier Academiejaar 20XX 20XY Dit formulier terugbezorgen aan je trajectbegeleider joelle.schepers@ucll.be

Nadere informatie

EVC-PROCEDURE AUHL Basisdocument

EVC-PROCEDURE AUHL Basisdocument EVC-PROCEDURE AUHL Basisdocument Dit document bevat algemene informatie over EVC en de EVC-procedure binnen de AUHL. Het is bedoeld voor alle actoren/betrokkenen in de EVC-procedure. Februari 2016 1/8

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL. Ervaringsbewijs. begeleider buitenschoolse. kinderopvang

INFORMATIEBUNDEL. Ervaringsbewijs. begeleider buitenschoolse. kinderopvang INFORMATIEBUNDEL Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang Inhoudstafel 1 WAT IS HET ERVARINGSBEWIJS?... 4 2 WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN HET ERVARINGSBEWIJS?... 4 3 HOE KAN JE HET ERVARINGSBEWIJS

Nadere informatie

Kwalificatiedossiers. Kerntaken werkprocessen

Kwalificatiedossiers. Kerntaken werkprocessen Inhoudsopgave Inleiding Wat is EVC? EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. EVC is een instrument dat de werknemer / werkzoekende en belanghebbende organisatie in staat stelt om competenties

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Naam deelnemer: Voor de opleiding:

Curriculum Vitae. Naam deelnemer: Voor de opleiding: Curriculum Vitae Naam deelnemer: Voor de opleiding: Schouten & Nelissen University Van Heemstraweg-West 5 5301 PA Zaltbommel Postbus 266 5300 AG Zaltbommel Telefoon: 0418 688666 Fax: 0418 680099 E-mail:

Nadere informatie

INTAKEPROCEDURE VOOR DE BACHELOR NA BACHELOR IN DE LANDSCHAPSONTWIKKELING

INTAKEPROCEDURE VOOR DE BACHELOR NA BACHELOR IN DE LANDSCHAPSONTWIKKELING INTAKEPROCEDURE VOOR DE BACHELOR NA BACHELOR IN DE LANDSCHAPSONTWIKKELING A. Kandidaat-studenten met een buitenlands bachelor diploma Indien je over een buitenlands bachelor diploma beschikt, dien je eerst

Nadere informatie

Het Titelregistratiesysteem van de

Het Titelregistratiesysteem van de Het Titelregistratiesysteem van de Het titelregistratiesysteem van de VGN Inleiding... 3 1 Inschrijving... 4 1.1 De criteria voor inschrijving in het VGN register...4 1.1.1 Registratiecriteria... 4 1.1.2

Nadere informatie

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G)

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Inleiding De opleiding Webdesigner richt zich tot volwassenen met interesse voor een job als webdesigner/graficus.

Nadere informatie

EVC-PROCEDURE AUHL Handleiding kandidaat

EVC-PROCEDURE AUHL Handleiding kandidaat EVC-PROCEDURE AUHL Handleiding kandidaat Dit document geeft de kandidaat specifieke informatie over de verschillende stappen in de EVC-procedure en ondersteunt hem/haar bij het opstellen van het portfolio.

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Specifieke lerarenopleiding Aanvraagformulier vrijstelling Ondergetekende, vraagt vrijstelling voor het vak: (slechts een vak per aanvraag aankruisen!) COO BEG PPC op basis van: Behaald diploma: o instelling:

Nadere informatie

Vrijstellingsbeleid SLO HIK Geel

Vrijstellingsbeleid SLO HIK Geel rijstellingsbeleid SLO HIK Geel 1. Inleiding * Je aanvraag tot vrijstelling gebeurt steeds via het aanvraagformulier, opgenomen onder punt 4. * Indien je meerdere vrijstellingen wenst aan te vragen, gebruik

Nadere informatie

Handleiding Nivometing Kandidaat SVMNIVO

Handleiding Nivometing Kandidaat SVMNIVO Handleiding Nivometing Kandidaat SVMNIVO Laatst bijgewerkt: 24 november 2011 1 Contactgegevens: SVMNIVO Postbus 774 3430 AT Nieuwegein Tel. 030-60 230 60 Fax. 030-60 370 32 info@svmnivo.nl www.svmnivo.nl

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VRIJSTELLING

AANVRAAGFORMULIER VRIJSTELLING AANVRAAGFORMULIER VRIJSTELLING Lees voor het invullen van het formulier eerst de toelichting en de procedurebeschrijving. Deze zijn te vinden aan de onderzijde van het document. Het onjuist invullen van

Nadere informatie

Beoordelingskader en normering onderzoek kwaliteit EVC-procedures in Nederland

Beoordelingskader en normering onderzoek kwaliteit EVC-procedures in Nederland KWALITEITSCODE EVC Beoordelingskader en normering onderzoek kwaliteit EVC-procedures in Nederland CODE 1. DOEL Het doel van EVC is het zichtbaar maken, waarderen en erkennen van individuele competenties.

Nadere informatie

EVC Erkennen van Verworven Competenties. EVC Quickscan NCOI Opleidingsgroep

EVC Erkennen van Verworven Competenties. EVC Quickscan NCOI Opleidingsgroep EVC Erkennen van Verworven Competenties EVC Quickscan NCOI Opleidingsgroep Inleiding EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties. Met kennis en ervaring die u op uw werkplek of mogelijk zelf in privé

Nadere informatie

EVC - EVK Werkafspraken

EVC - EVK Werkafspraken EVC - EVK Werkafspraken Inleiding Begin 2010 is namens de Academie voor Sportkader het project EVC-EVK gestart. Een project met als doel (aankomende) trainers, coaches en/of instructeurs met Eerder Verworven

Nadere informatie

Talentenmap. Ervaringsbewijs Begeleider buitenschoolse kinderopvang

Talentenmap. Ervaringsbewijs Begeleider buitenschoolse kinderopvang TALENTENMAP Ervaringsbewijs Begeleider buitenschoolse kinderopvang Talentenmap Naam: XY Ervaringsbewijs Begeleider buitenschoolse kinderopvang Datum opmaak: dd/mm/jjjj Handtekening kandidaat: Dit talentenmapsysteem

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

EVC-procedure voor gidsen en reisleiders Leidraad voor de kandidaat

EVC-procedure voor gidsen en reisleiders Leidraad voor de kandidaat EVC-procedure voor gidsen en reisleiders Leidraad voor de kandidaat 1 Colofon Toerisme Vlaanderen afdeling Kennis en Innovatie Projectcoördinatie: Katrien Van Ginderachter, Toerisme Vlaanderen Inhoudelijke

Nadere informatie

Toelatingsprocedure (mogelijkheden voor instroom zonder Bachelor diploma)

Toelatingsprocedure (mogelijkheden voor instroom zonder Bachelor diploma) Toelatingsprocedure (mogelijkheden voor instroom zonder Bachelor diploma) Toelichting voor kandidaten Schouten & Nelissen University Van Heemstraweg-West 5 5301 PA Zaltbommel Postbus 266 5300 AG Zaltbommel

Nadere informatie

Aanvraagdossier master en master-na-master opleidingen

Aanvraagdossier master en master-na-master opleidingen Master en master-na-master opleidingen Lees eerst zorgvuldig onderstaande informatie: Alle aanvragen worden behandeld door de Dienst Inschrijvingen. Dit neemt ongeveer twee maanden in beslag. We vragen

Nadere informatie

Aanvraag tot ondersteuning van een project in het zuiden

Aanvraag tot ondersteuning van een project in het zuiden Aanvraag tot ondersteuning van een project in het zuiden DIS/AOPZ/18-06-2014 Internationale samenwerking Gemeenteplein 2, 8790 WAREGEM T 056 62 13 87 F 056 60 66 96 internationalesamenwerking@waregem.be

Nadere informatie

EXPERTENEVENT NARIC 19 NOVEMBER 2015 BOUDEWIJNGEBOUW BRUSSEL

EXPERTENEVENT NARIC 19 NOVEMBER 2015 BOUDEWIJNGEBOUW BRUSSEL /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// ////////////////////// EXPERTENEVENT NARIC 19 NOVEMBER 2015 BOUDEWIJNGEBOUW BRUSSEL Keuzesessies 1. Wat is

Nadere informatie

PROCEDURE ERKENNING EERDER VERWORVEN COMPETENTIES

PROCEDURE ERKENNING EERDER VERWORVEN COMPETENTIES PROCEDURE ERKENNING EERDER VERWORVEN COMPETENTIES Academiejaar 2016-2017 1 I. Actoren in de EVC-procedure In de EVC-procedure worden de volgende actoren onderscheiden, met de volgende taken: De aanvrager

Nadere informatie

Sollicitatieformulier Afdelingshoofd databeheer (m/v), statutair stad Leuven

Sollicitatieformulier Afdelingshoofd databeheer (m/v), statutair stad Leuven Sollicitatieformulier Afdelingshoofd databeheer (m/v), statutair stad Leuven Met dit formulier solliciteer je voor de functie van afdelingshoofd databeheer (m/v). Solliciteer tijdig! De uiterste inschrijvingsdatum

Nadere informatie

Veel succes met het invullen van de Quickscan. Quickscan EVC Centrum Nederland Pagina 2/ 6

Veel succes met het invullen van de Quickscan. Quickscan EVC Centrum Nederland Pagina 2/ 6 Quickscan Inleiding EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties. Met kennis en ervaring die u op uw werkplek of mogelijk zelf in privé en/of vrijwilligerswerk heeft opgedaan, komt u mogelijk in aanmerking

Nadere informatie

Aanvraag tot ondersteuning van een jongerenproject

Aanvraag tot ondersteuning van een jongerenproject Aanvraag tot ondersteuning van een jongerenproject DIS/EOJ/22/01/2014 Internationale samenwerking Gemeenteplein 2, 8790 WAREGEM T 056 62 13 87 F 056 60 66 96 Internationalesamenwerking@waregem.be www.waregem.be

Nadere informatie