December Jaargang 2. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #8. APP: een ziekteverwekker en opportunist

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "December Jaargang 2. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #8. APP: een ziekteverwekker en opportunist"

Transcriptie

1 December Jaargang 2 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #8 APP: een ziekteverwekker en opportunist

2 Lung Health APP: EEN ZIEKTEVERWEKKER EN OPPORTUNIST De bacterie Actinobacillus pleuropneumoniae, afgekort als APP, is de veroorzaker van eenzijdige bloederige longontsteking en borstvliesontsteking bij varkens. Afhankelijk van het type APP-bacterie en de omstandigheden kan een infectie hyperacuut, acuut of chronisch verlopen (tabel 1). Tabel 1 Verloop van infectie Hyperacuut Acuut Chronisch Waar zit APP en hoe verspreidt het? Klinisch beeld Sterfte zonder voorafgaandelijke symptomen Koorts, (zware) hoest, pompende ademhaling Aanhoudende hoest, verminderde groei, veel slachtvarkens met pleuritis /borstvliesontsteking Op varkensbedrijven waar APP aanwezig is, zijn zeugen vaak drager van APP ter hoogte van de tonsillen (keel). Via direct contact kan een zeug de bacterie overdragen naar haar biggen. Het is een klein deel van de biggen (<20%) dat geïnfecteerd wordt tijdens de zoogperiode. De grootste verspreiding van APP vindt plaats door neus-neus contact in de biggenbatterij en vleesvarkensstal. Factoren die leiden tot ziekte Het is belangrijk om te weten dat veel varkens drager zijn van APP zonder ziektesymptomen te vertonen. De verspreiding binnen het bedrijf of de insleep via aangekochte dieren gebeurt vaak onopgemerkt. Het is wanneer de weerstand van een varken verzwakt dat de bacterie de mogelijkheid heeft om door te breken. De APP bacterie is in feite een opportunist die zich schuilhoudt in de keel van het varken en wacht totdat de omstandigheden gunstig voor hem zijn. De APP bacterie spreidt dan van de keel naar de longen en richt daar grote schade aan via de productie van gifstoffen, de zogenaamde APX toxines (APX1, APX2, APX3 en APX4). Hoe meer gifstoffen er geproduceerd worden door de APP bacterie, hoe sneller de ziekte verloopt.

3 APP is een multifactoriële aandoening. Dat wil zeggen dat verschillende factoren bijdragen tot het ontstaan van ziekte. Het stalklimaat is een belangrijke trigger voor APP. Met name in de overgangsseizoenen (herfst en lente) zijn er grote temperatuurschommelingen mogelijk tussen dag en nacht met risico op tocht in de stal. De voornaamste risicofactoren en gepaste preventieve maatregelen zijn samengevat in tabel 2. Tabel 2. Voornaamste risicofactoren voor een APP uitbraak Risicofactor Stalklimaat Stress Co-infecties Insleep van een bedrijfsvreemde APP-bacterie Preventieve maatregel vergeet niet na de zomer de luchtinlaat te verkleinen vermijd windinvloed ter hoogte van de luchtinlaat zorg voor een correct werkende temperatuursensor in elke afdeling zorg dat de ventilator stabiel draait bij minimum-ventilatie (minimum toerental, referentie: 350 t/min) laat bij twijfel de klimaatinstellingen nakijken door de installateur correcte bezettingsdichtheid zo weinig mogelijk verhokken rustige omgang met de varkens Bijkomend onderzoek van longen/bloedstalen kan uitsluitsel geven over een gelijktijdige infectie met M. hyopneumoniae, PRRSv of griep. Na het stellen van een diagnose kunnen gerichte preventieve maatregelen genomen worden. Vermijd de insleep van APP bacteriën waar de zeugen nog geen weerstand tegen hebben. eigen aanfok van gelten, aankoop van APP-vrije gelten of aankoop van dieren met een gekende gezondheidsstatus. zorg voor een quarantaine - en acclimatisatieperiode neem preventieve maatregelen voordat APP-negatieve gelten geïntroduceerd worden in een APP-positief bedrijf Tot welke leeftijd reikt de bescherming via de moederzeug? De rol van de zeug in het APP verhaal is tweeledig. Enerzijds kan zij de APP bacterie overdragen naar haar biggen (= negatief aspect) maar anderzijds geeft een APP-positieve zeug bescherming aan haar biggen via antistoffen in de biestmelk (= positief aspect). De concentratie aan APP-antistoffen in de biestmelk is afhankelijk van de mate waarin de zeug in contact kwam met APP. Een gelt die nog niet met de APP bacterie in contact gekomen is (en ook niet gevaccineerd werd tegen APP) zal geen antistoffen doorgeven aan haar biggen. Er is daardoor een grote variatie tussen tomen en tussen bedrijven. Figuur 1 toont de gemiddelde hoeveelheid APP-antistoffen in het bloed volgens leeftijd van biggen (MSD database , 15 Vlaamse bedrijven). Uit de analyse van de MSD database kunnen we afleiden dat beschermende antistofniveaus gemiddeld aanhouden tot 6 à 8 weken leeftijd.

4 log Verloop van APP-antistoffen na biestopname APX1 APX2 12 APX OMP bescherming Leeftijd (weken) Figuur 1. Het gemiddeld niveau van antistoffen tegen drie gifstoffen van de APP-bacterie: APX1, APX2 en APX3 in het bloed (MSD database , 15 Vlaamse bedrijven). Groene lijn = drempelwaarde voor bescherming. Op 2/3 van de bedrijven dalen de APP-antistofniveaus tussen 6 wkn en 9 wkn leeftijd onder de drempelwaarde voor bescherming. Op enkele bedrijven houdt de bescherming aan tot 10 wkn leeftijd. Er zijn duidelijk verschillen tussen bedrijven. De hoeveelheid antistoffen in de biestmelk en de biestopname bepalen tot welke leeftijd de bescherming via de moederzeug reikt. Aandachtspunten voor een goede bescherming via de biestmelk zijn: Zorg voor een homogene immuunstatus bij zeugen en gelten Besteed veel zorg aan een goede biestopname Vermijd insleep van bedrijfsvreemde APP (zie tabel 2) De hoekstenen van een goede preventieve aanpak Omdat een APP infectie zeer acuut kan verlopen, is het zaak om sterk in te zetten op preventie. Dat is in eerste instantie het (h)erkennen van risicofactoren en deze proberen zo goed mogelijk uit te schakelen. In aanvulling daarop kan men via een preventieve vaccinatie de symptomen en sterfte ten gevolge van APP infecties verminderen. Het gemiddeld niveau van APP antistoffen in het bloed bepaalt wanneer de vaccinatie het beste kan gebeuren. Hoe langer de antistofniveaus op een hoog niveau blijven, hoe verder het optimaal vaccinatiemoment verschuift naar een latere leeftijd. Om het correct inzetten van vaccinatie te ondersteunen, heeft MSD Animal Health een service ontwikkkeld ( APP VensterCheck ). Deze service bestaat uit het onderzoek van APP-antistoffen bij biggen van 6 t/m 14 wkn leeftijd, het in kaart brengen van de gemiddelde antistofniveaus (zoals in Fig.1) en het opstellen van een vaccinatieschema op maat van het bedrijf.

5 Om te onthouden 1. Waar zit APP en hoe spreidt het? Op varkensbedrijven waar APP aanwezig is, zijn zeugen vaak drager. Overdracht van APP gebeurt van zeug naar big en vervolgens van big naar big. De grootste spreiding vindt plaats aan het einde van de batterijperiode en in de vleesvarkensstal. 2. Wordt ieder varken dat geïnfecteerd wordt met APP ook ziek? Neen. Varkens kunnen drager zijn van de APP bacterie ter hoogte van de keel zonder ziektesymptomen te vertonen. Op moment dat de weerstand van het varken verzwakt, heeft APP de mogelijkheid om ziekte te veroorzaken. 3. Wat zijn de voornaamste risicofactoren voor een APP uitbraak? Een ongunstig stalklimaat, stress (bv. door overbezetting of door transport), andere infecties ter hoogte van het ademhalingsstelsel en insleep van een bedrijfsvreemde APP-bacterie. 4. Tot welke leeftijd reikt de bescherming via de moederzeug? De concentratie aan antistoffen in de biestmelk en de biestopname bepalen tot welke leeftijd de bescherming via de moederzeug reikt. Uit de analyse van de MSD database kunnen we afleiden dat de bescherming gemiddeld aanhoudt tot 6 à 8 weken leeftijd. 5. Zijn er grote verschillen tussen bedrijven wat betreft de bescherming via de moederzeug? En welke gevolgen heeft dat? Ja. Onderzoek van APP-antistoffen laat zien dat de duur van bescherming varieert van 5 tot 10 wkn leeftijd. De leeftijd waarop biggen gevoelig worden voor een APPinfectie kan dus sterk verschillen. Het niveau van APP-antistoffen in het bloed van biggen is ook van belang wanneer men biggen wil gaan vaccineren. Hoe langer de antistofniveaus op een hoog niveau blijven, hoe verder het optimaal vaccinatiemoment tegen APP verschuift naar een latere leeftijd. MSD Animal Health heeft een service ontwikkkeld, APP VensterCheck, waarbij er via bloedonderzoek een vaccinatie schema bepaald wordt op maat van het bedrijf.

6 PUB2015_256 Parasite Control Reproductive Performance Intestinal Health Lung Health Neonatal Health MSD Animal Health - Lynx Binnenhof 5, 1200 Brussel, Belgium Tel: MSD.AH.Info@merck.com - Inschrijven via THE SCIENCE OF HEALTHIER ANIMALS

Juni Jaargang 5. Josine, Rubén en Ellens. Tips&Tricks #17. De vernieuwde IDAL + Full Service on Target

Juni Jaargang 5. Josine, Rubén en Ellens. Tips&Tricks #17. De vernieuwde IDAL + Full Service on Target Juni 2018 - Jaargang 5 Josine, Rubén en Ellens Tips&Tricks #17 De vernieuwde IDAL + Full Service on Target LUNG HEALTH DE VERNIEUWDE IDAL + FULL SERVICE ON TARGET Meer dan drie jaar na de introductie in

Nadere informatie

Samen ruiken aan het succes van complete APP bescherming

Samen ruiken aan het succes van complete APP bescherming Porcilis APP Samen ruiken aan het succes van complete APP bescherming APP in een notendop A. pleuropneumoniae (APP) is een bacterie en veroorzaakt acute- (sterfte) en chronische long- en borstvliesontsteking.

Nadere informatie

November Jaargang 4. Josine & Rubéns. Tips&Tricks #15. Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert dierenwelzijn

November Jaargang 4. Josine & Rubéns. Tips&Tricks #15. Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert dierenwelzijn November 2017 - Jaargang 4 Josine & Rubéns Tips&Tricks #15 Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert dierenwelzijn LUNG HEALTH NAALDLOZE INTRADERMALE VACCINATIE VERBETERT DIERENWELZIJN Vandaag staat

Nadere informatie

December Jaargang 3. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #12. Naaldloze intradermale vaccinatie

December Jaargang 3. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #12. Naaldloze intradermale vaccinatie December 2016 - Jaargang 3 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #12 Naaldloze intradermale vaccinatie LUNG HEALTH EERSTE ERVARINGEN IN BELGIË MET INTRADERMALE VACCINATIE Naaldloze intradermale vaccinatie

Nadere informatie

Oktober Jaargang 2. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #7. De voordelen van intradermale toediening

Oktober Jaargang 2. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #7. De voordelen van intradermale toediening Oktober 2015 - Jaargang 2 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #7 De voordelen van intradermale toediening Lung Health DE VOORDELEN VAN INTRA DERMALE TOEDIENING Inleiding Wil de moderne varkenshouder zijn

Nadere informatie

Juni Jaargang 1. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #2. Een nieuwe kijk op bleke biggen!

Juni Jaargang 1. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #2. Een nieuwe kijk op bleke biggen! Juni 2014 - Jaargang 1 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #2 Een nieuwe kijk op bleke biggen! Neonatal Health EEN NIEUWE KIJK OP BLEKE BIGGEN! Als er in de kraamstal 1 big duidelijk bleker is dan zijn

Nadere informatie

September Jaargang 3. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #11. De voordelen van een doordachte verlegstrategie

September Jaargang 3. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #11. De voordelen van een doordachte verlegstrategie September 2016 - Jaargang 3 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #11 De voordelen van een doordachte verlegstrategie Neonatal Health DE VOORDELEN VAN EEN DOORDACHTE VERLEGSTRATEGIE Door het nog steeds stijgende

Nadere informatie

April Jaargang 4. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #13. Management van de big tijdens de eerste levensdagen

April Jaargang 4. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #13. Management van de big tijdens de eerste levensdagen April 2017 - Jaargang 4 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #13 Management van de big tijdens de eerste levensdagen NEONATAL HEALTH MANAGEMENT VAN DE BIG TIJDENS DE EERSTE LEVENSDAGEN Kraamstalmanagement

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is PRRSv? 2. Welke ziektebeelden kan je zien? 3. Wat kunnen de financiële gevolgen zijn?

Overzicht. 1. Wat is PRRSv? 2. Welke ziektebeelden kan je zien? 3. Wat kunnen de financiële gevolgen zijn? Dierenarts Eva Claeyé 16 september 2016 Overzicht 1. Wat is PRRSv? 2. Welke ziektebeelden kan je zien? 3. Wat kunnen de financiële gevolgen zijn? 4. De PRRSv-status van een bedrijf 5. Wat is uw streefdoel?

Nadere informatie

December Jaargang 5. Josine, Rubén en Ellens. Tips&Tricks #19. Werpen zonder zorgen

December Jaargang 5. Josine, Rubén en Ellens. Tips&Tricks #19. Werpen zonder zorgen December 2018 - Jaargang 5 Josine, Rubén en Ellens Tips&Tricks #19 Werpen zonder zorgen NEONATAL HEALTH DE VOORDELEN VAN VLOT WERPEN Worpen van 15 of meer biggen zijn op vandaag geen uitzondering meer.

Nadere informatie

PRRS in vraag? en antwoord!

PRRS in vraag? en antwoord! KENNISDOCUMENT Met kennis vooruit: PRRS in vraag? en antwoord! Veel varkenshouders en dierenartsen hebben vragen over PRRS. Daarom geven we in dit kennisdocument antwoord op de vier meestgestelde vragen

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #25

PLUIMVEE HARTSLAG #25 Een publicatie van MSD Animal Health Maart 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #25 door Peter gemeten Een goed kuiken maken begint bij het moederdier DYNAMIC IMMUNITY MATERNALE ANTISTOFFEN BELANGRIJK VOOR

Nadere informatie

Aanpak van griep bij het varken: een uitdaging? Dr. Tom Meyns MERIAL Belgium

Aanpak van griep bij het varken: een uitdaging? Dr. Tom Meyns MERIAL Belgium Aanpak van griep bij het varken: een uitdaging? Dr. Tom Meyns MERIAL Belgium Inhoud Influenza Epidemiologie - verspreiding Ziektebeeld Klassieke uitbraken Chronische problemen Complicaties Belang en economische

Nadere informatie

Het PRRS virus is een lastige tegenstander als het op je bedrijf zit. Daarom is dit bij uitstek een ziekteprobleem dat je best gezamelijk aanpakt met

Het PRRS virus is een lastige tegenstander als het op je bedrijf zit. Daarom is dit bij uitstek een ziekteprobleem dat je best gezamelijk aanpakt met Het PRRS virus is een lastige tegenstander als het op je bedrijf zit. Daarom is dit bij uitstek een ziekteprobleem dat je best gezamelijk aanpakt met de mensen waar je mee samenwerkt op je bedrijf en die

Nadere informatie

ResPig Wijzer. Samen in de goede richting

ResPig Wijzer. Samen in de goede richting ResPig Wijzer Samen in de goede richting Wat is ResPig? Wat is ResPig? ResPig is het diagnostisch- en monitoringssysteem van MSD Animal Health voor de structurele aanpak van ademhalingsziekten bij varkens

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #30

PLUIMVEE HARTSLAG #30 Een publicatie van MSD Animal Health September 2019 - Jaargang 8 PLUIMVEE HARTSLAG #30 door Peter gemeten Angst voor Gumboro hoeft niet... of toch? DYNAMIC IMMUNITY Neemt de kans op Gumboro toe? Een terugkerend

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen PRRS: de aanpak begint bij monitoring. Dr. Ellen de Jong

Dierengezondheidszorg Vlaanderen PRRS: de aanpak begint bij monitoring. Dr. Ellen de Jong Dierengezondheidszorg Vlaanderen PRRS: de aanpak begint bij monitoring Dr. Ellen de Jong Varkensacademie, 27 november 2015 Dierengezondheidszorg Vlaanderen Monitoring Algemene inleiding Biggenbatterij

Nadere informatie

Porcilis ColiClos. Samen de juiste E. coli / Clostridium vaccinatiestrategie bepalen

Porcilis ColiClos. Samen de juiste E. coli / Clostridium vaccinatiestrategie bepalen Porcilis ColiClos Samen de juiste E. coli / Clostridium vaccinatiestrategie bepalen Porcilis ColiClos Percentage secties van zuigende biggen waarbij infectie met Clostridium perfringens werd vastgesteld,

Nadere informatie

Belang van diergezondheid en bioveiligheid in de intensieve varkenshouderij Prof. dr. D. Maes

Belang van diergezondheid en bioveiligheid in de intensieve varkenshouderij Prof. dr. D. Maes Belang van diergezondheid en bioveiligheid in de intensieve varkenshouderij Prof. dr. D. Maes Afdeling bedrijfsdiergeneeskunde varken Faculteit Diergeneeskunde UGent Brugge, 29 november 2013 1 Belang van

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #28

PLUIMVEE HARTSLAG #28 Een publicatie van MSD Animal Health December 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #28 door Peter gemeten Steeds alert blijven voor NCD RESPIRATORY PROTECTION Traditionele en moderne oplossingen combineren,

Nadere informatie

Uw sleutel tot effectieve vaccinatie en bestrijding van PRRS

Uw sleutel tot effectieve vaccinatie en bestrijding van PRRS Porcilis PRRS Uw sleutel tot effectieve vaccinatie en bestrijding van PRRS Aandachtspunten in de PRRS bestrijding: Zorg dat de bio-security van het bedrijf op orde is of geoptimaliseerd wordt. Goede compartimentering

Nadere informatie

PRRS, DE AANPAK BEGINT BIJ MONITORING

PRRS, DE AANPAK BEGINT BIJ MONITORING Tekst: Sarah De Smet (Varkensloket), Ellen de Jong en Tamara Vandersmissen (DGZ) PRRS, DE AANPAK BEGINT BIJ MONITORING De eradicatie van PRRS is, gezien de hoge varkensdensiteit in Vlaanderen, nog niet

Nadere informatie

Uw sleutel tot effectieve zeugenvaccinatie en bestrijding van PRRS

Uw sleutel tot effectieve zeugenvaccinatie en bestrijding van PRRS Porcilis PRRS Uw sleutel tot effectieve zeugenvaccinatie en bestrijding van PRRS Aandachtspunten in de PRRS bestrijding: Zorg dat de bio-security van het bedrijf op orde is of geoptimaliseerd wordt. Biggen

Nadere informatie

Vaccinatie van uw hond Praat erover!

Vaccinatie van uw hond Praat erover! Vaccinatie van uw hond Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

DE BASIS VOOR EEN GEZONDE BIGGENOPFOK

DE BASIS VOOR EEN GEZONDE BIGGENOPFOK KENNISDOCUMENT DE BASIS VOOR EEN GEZONDE BIGGENOPFOK Wat beïnvloedt de afweer van biggen tijdens de biggenopfokperiode? Waarom is biestmanagement zo belangrijk? Voor een gezonde biggenopfok is een goede

Nadere informatie

Uw partner in preventie. 02 zomer 2012. Nieuwsbrief

Uw partner in preventie. 02 zomer 2012. Nieuwsbrief Uw partner in preventie 02 zomer 2012 Nieuwsbrief Editoriaal In het vooruitzicht van de verplichte groepshuisvesting voor drachtige zeugen die op 1 januari 2013 van kracht wordt, hebben veel varkenshouders

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3. gezondheidsmonitoring via geluidstechnologie. bij vleesvarkens. Beste lezer,

Nieuwsbrief 3. gezondheidsmonitoring via geluidstechnologie. bij vleesvarkens. Beste lezer, Nieuwsbrief 3 gezondheidsmonitoring via geluidstechnologie bij vleesvarkens Beste lezer, In het kader van het Demonstratieproject gezondheidsmonitoring via geluidstechnologie bij vleesvarkens bezorgen

Nadere informatie

Serologische testen en interpretatie van testresultaten

Serologische testen en interpretatie van testresultaten Serologische testen en interpretatie van testresultaten Serologische testen Serologie is de leer van de stoffen die zich bevinden in het bloedserum. Bloedserum is het vocht dat verkregen is nadat bloed

Nadere informatie

Besmet met IBR. Congres Gezonde melkveehouderij 10-11-2015. En hoe nu verder? copyright Gezondheidsdienst voor Dieren 1. Inhoud presentatie IBR

Besmet met IBR. Congres Gezonde melkveehouderij 10-11-2015. En hoe nu verder? copyright Gezondheidsdienst voor Dieren 1. Inhoud presentatie IBR Besmet met IBR En hoe nu verder? Drs. Frederik Waldeck, dierenarts Congres Gezonde melkveeh Zwolle, 10 november 2015 Inhoud presentatie IBR Stand van zaken Besmet: hoe komt het, wat is het? Aanpak Boerderij,

Nadere informatie

beschouwd als een aandoening bij jonge dieren, gekenmerkt door fibrineuze polyserositis, polyartritis,

beschouwd als een aandoening bij jonge dieren, gekenmerkt door fibrineuze polyserositis, polyartritis, De ziekte van Glässer De ziekte van Glässer wordt veroorzaakt door Haemophilus parasuis (Hps). De ziekte werd vroeger beschouwd als een aandoening bij jonge dieren, gekenmerkt door fibrineuze polyserositis,

Nadere informatie

VACCINATIE ADVIES VOOR DE VARKENSHOUDERIJ GEKADERD BINNEN EEN GOEDE HYGIENE EN BIOVEILIGHEID OP HET VARKENSBEDRIJF

VACCINATIE ADVIES VOOR DE VARKENSHOUDERIJ GEKADERD BINNEN EEN GOEDE HYGIENE EN BIOVEILIGHEID OP HET VARKENSBEDRIJF VACCINATIE ADVIES VOOR DE VARKENSHOUDERIJ GEKADERD BINNEN EEN GOEDE HYGIENE EN BIOVEILIGHEID OP HET VARKENSBEDRIJF Eerste editie, 2016 Situering In het kader van een rationeel en verminderd gebruik van

Nadere informatie

informatie om droes onder controle te houden

informatie om droes onder controle te houden informatie om droes onder controle te houden Wat is droes? Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Droes kan voorkomen bij paarden en pony s van elke

Nadere informatie

Het neusje van de zalm in PRRS bescherming op uw varkensbedrijf.

Het neusje van de zalm in PRRS bescherming op uw varkensbedrijf. Porcilis PRRS Het neusje van de zalm in PRRS bescherming op uw varkensbedrijf. Aandachtspunten in de PRRS bestrijding: Zorg dat de bio-security van het bedrijf op orde is of geoptimaliseerd wordt. Goede

Nadere informatie

Is de diagnostiek van GRIEP eenvoudig? Pieter den Hartog, dierenarts Technical services manager production animals

Is de diagnostiek van GRIEP eenvoudig? Pieter den Hartog, dierenarts Technical services manager production animals Is de diagnostiek van GRIEP eenvoudig? Pieter den Hartog, dierenarts Technical services manager production animals Indeling presentatie Inleiding Oorzaken luchtwegproblemen Het onderzoek Laboratoriumonderzoek

Nadere informatie

Vaccinatie van uw kat Praat erover!

Vaccinatie van uw kat Praat erover! Vaccinatie van uw kat Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende

toch ziektetekens opwekken. Anderzijds kunnen om dezelfde reden de symptomen van een ziekte erger worden dan ze zouden zijn zonder de bijkomende De BVD Boviene virale diarree of BVD is een aandoening bij runderen die zwaar onderschat wordt.de besmetting brengt veel meer schade toe aan de veestapel dan men over het algemeen aanneemt, maar komt ook

Nadere informatie

DE STREPTOKOK, TE TACKELEN?

DE STREPTOKOK, TE TACKELEN? Tekst: Sarah De Smet & Kelly Relaes (Varkensloket), Willem Van Praet en Tamara Vandersmissen (Dierengezondheidszorg Vlaanderen) DE STREPTOKOK, TE TACKELEN? Streptokokken worden aanzien als één van de belangrijkste

Nadere informatie

Loopt mijn kat risico om niesziekte te krijgen?

Loopt mijn kat risico om niesziekte te krijgen? Loopt mijn kat risico om niesziekte te krijgen? Wat is niesziekte? Niesziekte (een soort verkoudheid bij katten) is een aandoening waarbij sprake is van een ontsteking van de voorste luchtwegen. Naast

Nadere informatie

Valérie s. Tips&Tricks #1. Diagnose en behandeling van de hond/kat met suikerziekte

Valérie s. Tips&Tricks #1. Diagnose en behandeling van de hond/kat met suikerziekte Valérie s Tips&Tricks #1 Diagnose en behandeling van de hond/kat met suikerziekte Diagnose en behandeling van de hond/kat met suikerziekte 1. DIAGNOSE VAN SUIKERZIEKTE Suikerziekte wordt vastgesteld op

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #29

PLUIMVEE HARTSLAG #29 Een publicatie van MSD Animal Health April 2019 - Jaargang 8 PLUIMVEE HARTSLAG #29 door Peter gemeten Veel geleerd in 1 jaar strijd tegen de bloedluis met Exzodus DYNAMIC IMMUNITY De weg naar succes volledig

Nadere informatie

Bedrijfsgegevens. Beslagnummer: Naam: Voornaam: Adres: Postnummer: Gemeente: Land: Telefoonnummer: E-mailadres:

Bedrijfsgegevens. Beslagnummer: Naam: Voornaam: Adres: Postnummer: Gemeente: Land: Telefoonnummer: E-mailadres: Bedrijfsgegevens Beslagnummer: Naam: Voornaam: Adres: Postnummer: Gemeente: Land: Telefoonnummer: E-mailadres: 1. Zijn er naast varkens nog andere landbouwhuisdieren (gehouden voor professionele doeleinden)

Nadere informatie

DROES STAPPENPLAN VOOR DE EIGENAAR

DROES STAPPENPLAN VOOR DE EIGENAAR DROES STAPPENPLAN VOOR DE EIGENAAR DROES Droes wordt veroorzaakt door Streptococcus equi subsp. equi en is de meest voorkomende bacteriële luchtwegziekteverwekker bij paarden. Paarden van alle leeftijden

Nadere informatie

De varkensartsen. Wat kan het rendement van vaccinatie bij vleesbiggen zijn? Waarom samen?

De varkensartsen. Wat kan het rendement van vaccinatie bij vleesbiggen zijn? Waarom samen? Wat kan het rendement van vaccinatie bij vleesbiggen zijn? De varkensartsen Marrina Schuttert Studieavond vv-houders BBD 13 maart 2013 Studieavond vv-houders Boerbond Deurne 13 maart 2013 2 Locaties: Someren/Oss

Nadere informatie

direct contact indirect contact

direct contact indirect contact Wat is droes? Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Droes kan voorkomen bij paarden en pony s van elke leeftijd en elk ras. Het meeste risico lopen:

Nadere informatie

Josine Beek, DVM. Faculteit Diergeneeskunde, Vakgroep Verloskunde, Voortplanting en Bedrijfsdiergeneeskunde.

Josine Beek, DVM. Faculteit Diergeneeskunde, Vakgroep Verloskunde, Voortplanting en Bedrijfsdiergeneeskunde. Vaccinatie in de varkenshouderij In de varkenshouderij zijn er een groot aantal commerciële vaccins beschikbaar tegen ziekten veroorzaakt door bacteriën en virussen. Het vaccineren van biggen heeft als

Nadere informatie

BIGGENMONITOR. Verslag periode Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw

BIGGENMONITOR. Verslag periode Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw BIGGENMONITOR Verslag periode 2015-2017 Maatschappelijke zetel Site Lier Hagenbroeksesteenweg 167 2500 Lier Werkten mee aan dit verslag: Tamara Vandersmissen, Charlotte Brossé, Willem Van Praet, Eva Pierré

Nadere informatie

Autovaccinatie in de praktijk

Autovaccinatie in de praktijk Autovaccinatie in de praktijk Inleiding AUTO-vaccin = STAL-vaccin = BEDRIJFSEIGEN vaccin Bedrijfseigen kiemen Bedrijfseigen situatie Resultaten: bedrijfsspecifiek! Verwachtingen: vaak zeer hoog Een aantal

Nadere informatie

Autovaccin: wondermiddel

Autovaccin: wondermiddel Dierengezondheidszorg Vlaanderen Autovaccin: wondermiddel of fabeltje? Varkensacademie 30/11/18 Inhoud 1. Wat is een vaccin en hoe werkt het? 2. Autovaccin: wat moet ik hierover weten? 2 Waarom vaccineren?

Nadere informatie

Klik om stijl te bewerken

Klik om stijl te bewerken Klik om stijl te bewerken Coxevac vaccinatie bij geiten 20-2-2019 1 Inhoud Voorstelling Ceva + mezelf Q-koorts: Wat is het? Q-koorts: Symptomen (mens + dier) Q-koorts: Diagnostiek Q-koorts: Preventie Q-Koorts:

Nadere informatie

STAPPENPLAN DROES WAT TE DOEN BIJ EEN DROESUITBRAAK EN HOE VOORKOM JE HET?

STAPPENPLAN DROES WAT TE DOEN BIJ EEN DROESUITBRAAK EN HOE VOORKOM JE HET? STAPPENPLAN DROES WAT TE DOEN BIJ EEN DROESUITBRAAK EN HOE VOORKOM JE HET? 2 DROES BIJ PAARDEN LIEVER VOORKOMEN DAN GENEZEN! Jaarlijks zijn er in Nederland meerdere uitbraken van droes. Droes is een zeer

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #23

PLUIMVEE HARTSLAG #23 Een publicatie van MSD Animal Health September 2017 - Jaargang 6 PLUIMVEE HARTSLAG #23 door Peter gemeten Rode vogelmijt, grote verliespost bij leghennen DYNAMIC IMMUNITY EFFICIËNTE BESTRIJDING VAN RODE

Nadere informatie

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Wat is griep? De wetenschappelijke benaming voor griep is influenza. Griep is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Nadere informatie

Stalklimaat en ventilatie Gevolgen bij varkens. R. Geers FBIW Biosystemen DVK ZTC

Stalklimaat en ventilatie Gevolgen bij varkens. R. Geers FBIW Biosystemen DVK ZTC Stalklimaat en ventilatie Gevolgen bij varkens R. Geers FBIW Biosystemen DVK ZTC Inhoud Inleiding Definitie van een slecht klimaat Waarom ventileren? Hoe ventileren? Normen Capaciteit Luchtinlaatoppervlakte

Nadere informatie

Longontsteking bij uw kind

Longontsteking bij uw kind Longontsteking bij uw kind Uw kind heeft een longontsteking (pneumonie). In deze folder leest u meer over deze aandoening en de behandeling ervan. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Porcilis Glässer. Het bewezen antwoord op Haemophilus parasuis infecties

Porcilis Glässer. Het bewezen antwoord op Haemophilus parasuis infecties Porcilis Glässer Het bewezen antwoord op Haemophilus parasuis infecties Ziekte van Glässer Haemophilus parasuis De ziekte van Glässer, veroorzaakt door Haemophilus parasuis, werd ooit beschouwd als een

Nadere informatie

Invloed van ileïtis (PIA) vaccinatie op het antibacterieel gebruik bij biggen en vleesvarkens

Invloed van ileïtis (PIA) vaccinatie op het antibacterieel gebruik bij biggen en vleesvarkens Invloed van ileïtis (PIA) vaccinatie op het antibacterieel gebruik bij biggen en vleesvarkens ir. Peggy De Backer Product Manager Swine, België Boehringer Ingelheim Inhoud Ileïtis (PIA): Ziekte Economische

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #24

PLUIMVEE HARTSLAG #24 Een publicatie van MSD Animal Health December 2017 - Jaargang 6 PLUIMVEE HARTSLAG #24 door Peter gemeten Het afweersysteem vroeger activeren biedt voordelen DYNAMIC IMMUNITY NIEUWE-GENERATIE VACCINS BIEDEN

Nadere informatie

Voorkomen en bestrijden van IBR en BVD

Voorkomen en bestrijden van IBR en BVD Voorkomen en bestrijden van IR en VD IR en VD zijn twee belangrijke infectieuze rundveeziekten die heel wat schade kunnen veroorzaken op het rundveebedrijf. Hoewel deze ziekten vaak in één adem worden

Nadere informatie

Kinkhoest. Kinkhoest of pertussis is een acute bacteriële infectie van de luchtwegen.

Kinkhoest. Kinkhoest of pertussis is een acute bacteriële infectie van de luchtwegen. Kinkhoest Ziektebeeld Kinkhoest of pertussis is een acute bacteriële infectie van de luchtwegen. Het ziektebeeld kan variëren van een milde hoest tot ernstige ziekte. Klassiek wordt kinkhoest gekenmerkt

Nadere informatie

Economische impact van meerweken systemen

Economische impact van meerweken systemen Economische impact van meerweken systemen Dr. VANGROENWEGHE Frédéric, DVM, MSc, PhD Coördinator Gezondheidszorg varkens/pluimvee Unit DEO - DGZ-Vlaanderen Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Meerwekensystemen

Nadere informatie

Chapter 8. Samenvatting

Chapter 8. Samenvatting Chapter 8 Samenvatting SAMENVATTING Actinobacillus pleuropneumoniae is een Gram-negatieve bacterie die longontsteking veroorzaakt bij varkens. Deze besmettelijke ziekte komt over de gehele wereld voor

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #26

PLUIMVEE HARTSLAG #26 Een publicatie van MSD Animal Health Juli 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #26 door Peter gemeten Bloedluizen bestrijden rendeert! DYNAMIC IMMUNITY Doeltreffende bestrijding van rode vogelmijt loont!

Nadere informatie

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus)

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Wat is RSV Een RSV Respiratoir Syncytieel Virus -infectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt

Nadere informatie

Sanitaire risico s en aandachtspunten voor biggengezondheid.

Sanitaire risico s en aandachtspunten voor biggengezondheid. Sanitaire risico s en aandachtspunten voor biggengezondheid. Doelstelling van een bedrijf Verantwoord produceren met een minimum aan kosten. Verantwoord? Economisch? Het streven naar een hoge productie

Nadere informatie

Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit

Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit Dr. Sjouke Van Poucke MERIAL Benelux Varkenswroeten: Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit 1. Afweer: definities

Nadere informatie

Bijeenkomst Netwerk. Hoe voorkom ik ziekte insleep? thema: GEZONDHEID. d.d. 4 juni 2008 Uden

Bijeenkomst Netwerk. Hoe voorkom ik ziekte insleep? thema: GEZONDHEID. d.d. 4 juni 2008 Uden Bijeenkomst Netwerk Hoe voorkom ik ziekte insleep? thema: GEZONDHEID d.d. 4 juni 2008 Uden Marrina Schuttert Varkensdierenarts sinds 1993 Veterinair Centrum Someren b.v. Samenwerking met DGC Overlaet te

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden?

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? WAT IS SEIZOENSGRIEP? WAT IS SEIZOENSGRIEP? > Een acute luchtweginfectie: Plots begin met koorts en rillingen Hoofdpijn Spierpijn Keelpijn

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit

Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit Dr. Tom Meyns MERIAL Benelux Varkenswroeten: Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit Wat is biest? = melk geproduceerd

Nadere informatie

BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015

BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015 BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015 Voorstellen Monique Driesse Rundveedierenarts 7 jaar praktijk, 5 jaar in Canada Sinds 2007 bij Boehringer Ingelheim Ruben Tolboom

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Tip en Tricks voor een antibiotica-arm varken

Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Tip en Tricks voor een antibiotica-arm varken Dierengezondheidszorg Vlaanderen Tip en Tricks voor een antibiotica-arm varken Onze missie DGZ is dé betrouwbare partner van de Vlaamse veehouder om met gezonde dieren op duurzame wijze veilig voedsel

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie

IDAL: DE TOEKOMST IS NAALDLOOS

IDAL: DE TOEKOMST IS NAALDLOOS IDAL: DE TOEKOMST IS NAALDLOOS De IDAL: Veilig, effectief en diervriendelijk beschermen Steeds meer varkenshouders vaccineren met de IDAL, de naaldloze vaccinatietechniek van MSD Animal Health. Niet verwonderlijk,

Nadere informatie

Tips & Tricks. Biosecurity. Bart, Geert & Maude s. Wat is bioveiligheid? Wat betekent dit concreet? Wordt bioveiligheid toegepast op rundveebedrijven?

Tips & Tricks. Biosecurity. Bart, Geert & Maude s. Wat is bioveiligheid? Wat betekent dit concreet? Wordt bioveiligheid toegepast op rundveebedrijven? Bart, Geert & Maude s Tips & Tricks Biosecurity Wat is bioveiligheid? Bioveiligheid bij rundvee is het geheel van maatregelen die genomen worden om een runderpopulatie te beschermen tegen schadelijke biologische

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1/5 1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL, suspensie voor injectie 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Werkzame bestanddelen: Pro dos. un. 2 ml: - Geïnactiveerd

Nadere informatie

Je gezondheid, zó werk je eraan! Correct antibioticagebruik.

Je gezondheid, zó werk je eraan! Correct antibioticagebruik. Je gezondheid, zó werk je eraan! Correct antibioticagebruik www.lm.be Het natuurlijke afweersysteem De meeste virale en bacteriële infecties genezen spontaan na enkele dagen. In normale omstandigheden

Nadere informatie

{ nieuwsbrief. voor ondernemende varkenshouders

{ nieuwsbrief. voor ondernemende varkenshouders { nieuwsbrief voor ondernemende varkenshouders 02 ZOMER 2009 editoriaal Circovirus en mycoplasmen: 2 aandachtspunten voor de varkenshouder In deze nieuwsbrief brengen we u nieuws over enkele onderwerpen

Nadere informatie

We wensen u veel gebruiksplezier! Equine Team MSD Animal Health

We wensen u veel gebruiksplezier! Equine Team MSD Animal Health VACCINATIEWIJZER INHOUDSOPGAVE VOORWOORD Virussen en bacteriën... 4 Waarom vaccineren?... 7 De Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE)... 8 Vaccineren tegen paardengriep... 11 Vaccineren tegen tetanus...

Nadere informatie

Clostridium Difficile

Clostridium Difficile Clostridium Difficile Onlangs is via uw ontlasting aangetoond dat u een infectie hebt met de clostridiumbacterie. In deze folder vindt u informatie over deze bacterie, de behandelingsmogelijkheden en de

Nadere informatie

Gezondheidsmanagement. Paul van der Meijden

Gezondheidsmanagement. Paul van der Meijden Gezondheidsmanagement Paul van der Meijden Paul van der Meijden Varkenshouder Franchise gever Franchise nemer Elite concept Afname Elite gelten Speenbiggen productie volgens Elite concept Elite zorgt voor

Nadere informatie

Masterclass: Hoe blijf ik PRRS de baas? Korte voorstelling van mezelf. De praktijk. Praktijkcasus Samen aanpakken Markelo 29 november 2016

Masterclass: Hoe blijf ik PRRS de baas? Korte voorstelling van mezelf. De praktijk. Praktijkcasus Samen aanpakken Markelo 29 november 2016 9 12 2016 Masterclass: Hoe blijf ik PRRS de baas? Praktijkcasus Samen aanpakken Markelo 29 november 2016 Bart De Jongh Korte voorstelling van mezelf Bart De Jongh 7 juni 1979 Afgestudeerd als dierenarts

Nadere informatie

Droes-certificering werkwijze

Droes-certificering werkwijze Droes-certificering werkwijze Wat houdt het programma in? 1. Een vrijwillig programma voor paardenbedrijven, gebaseerd op serologische screening om eventuele besmetting met de bacterie Streptococcus equi

Nadere informatie

alles over rsv (respiratoir synctieel virus) een handleiding voor ouders

alles over rsv (respiratoir synctieel virus) een handleiding voor ouders alles over rsv (respiratoir synctieel virus) een handleiding voor ouders 1 2 Wat is RSV? RSV staat voor Respiratoir Syncytieel Virus, de meest voorkomende oorzaak van ernstige luchtweginfecties bij baby

Nadere informatie

Inhoud. 1 Zorgvragers met aandoeningen aan het bewegingsstelsel 1

Inhoud. 1 Zorgvragers met aandoeningen aan het bewegingsstelsel 1 IX Inhoud 1 Zorgvragers met aandoeningen aan het bewegingsstelsel 1 1 Anatomie en fysiologie van het bewegingsstelsel 2 1.1 Inleiding 2 1.2 Botten 2 1.3 Spierweefsel 3 2 Zorgvragers met gewrichtsaandoeningen

Nadere informatie

Carbapenemase producerende enterobacteriaceae (CPE)

Carbapenemase producerende enterobacteriaceae (CPE) Carbapenemase producerende enterobacteriaceae (CPE) informatie voor patiënten WAT IS CPE? CPE staat voor carbapenemase (C) producerende (P) enterobacteriaceae (E). Enterobacteriaceae zijn een grote familie

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten

Nadere informatie

The future of vaccination is here. IDAL - IntraDermal Application of Liquids

The future of vaccination is here. IDAL - IntraDermal Application of Liquids The future of vaccination is here IDAL - IntraDermal Application of Liquids The future of vaccination is here Wat is de IDAL? IDAL staat voor IntraDermal Application of Liquids. Met de IDAL wordt zonder

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen. Ontsteking van de kleine luchtwegen

Bronchiolitis bij kinderen. Ontsteking van de kleine luchtwegen Bronchiolitis bij kinderen Ontsteking van de kleine luchtwegen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis, omdat het een ontsteking

Nadere informatie

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus)

Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Alles over RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) Wat is RSV RSV staat voor Respiratoir Syncytieel Virus, de meest voorkomende oorzaak van ernstige luchtweginfecties bij baby s en kinderen onder de vier jaar.

Nadere informatie

Preventie van Gumboro

Preventie van Gumboro Dierengezondheidszorg Vlaanderen Preventie van Gumboro Studiedag Vlees Dierengezondheidszorg Vlaanderen DGZ Onze missie DGZ is dé betrouwbare partner van de Vlaamse veehouder om met gezonde dieren op duurzame

Nadere informatie

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen en Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen. VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic

Nadere informatie

Bioveiligheid in de moderne varkenshouderij Gezonde varkens kweken is een kunst

Bioveiligheid in de moderne varkenshouderij Gezonde varkens kweken is een kunst Bioveiligheid in de moderne varkenshouderij Gezonde varkens kweken is een kunst Bioveiligheid in de moderne varkenshouderij DAP Vedanko 8 dierenartsen Begeleiding cliënteel Danis Zeugen, biggen, vleesvarkens,

Nadere informatie

Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen

Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen Rendement verbeteren door samen te werken aan optimalisatie van de technische kengetallen Landelijke aanpak IBR en BVD Per 1-4-2018 verplicht alle melkveehouders een status voor BVD en IBR (door sector)

Nadere informatie

Longontsteking bij uw kind

Longontsteking bij uw kind Longontsteking bij uw kind Uw kind heeft een longontsteking (pneumonie). In deze folder leest u meer over deze aandoening en de behandeling ervan. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Samenvatting. Doel van het onderzoek

Samenvatting. Doel van het onderzoek Doel van het onderzoek Als klassieke-varkenspestvirus (KVPV), dat klassieke varkenspest (KVP) veroorzaakt, binnenkomt in de Nederlandse (gedomesticeerde) varkenspopulatie, dan kan dat tot grote KVP-epidemieën

Nadere informatie

PNEUMOKOK NU AAN DE BEURT

PNEUMOKOK NU AAN DE BEURT AAN DE WINNENDE HAND Langzaam maar zeker winnen we de strijd tegen de bacteriën die het vaakst hersenvliesontsteking veroorzaken, bij jonge kinderen. Het schema van de aanbevolen vaccinaties in België

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wat is RSV? 3. Hoe kunt u RSV herkennen? 3. Hoe gevaarlijk is RSV? 4. Is RSV besmettelijk? 5. Is een RSV-infectie te voorkomen?

Inhoudsopgave. Wat is RSV? 3. Hoe kunt u RSV herkennen? 3. Hoe gevaarlijk is RSV? 4. Is RSV besmettelijk? 5. Is een RSV-infectie te voorkomen? RSV-infectie Inhoudsopgave Wat is RSV? 3 Hoe kunt u RSV herkennen? 3 Hoe gevaarlijk is RSV? 4 Is RSV besmettelijk? 5 Is een RSV-infectie te voorkomen? 6 RSV: wat moet u onthouden? 7 Medische behandeling

Nadere informatie

Rubella Synoniemen: rodehond, German measles, Röteln

Rubella Synoniemen: rodehond, German measles, Röteln Rubella Synoniemen: rodehond, German measles, Röteln B06 Bijlage I Rubella en zwangerschap, richtlijnen voor de praktijk Beleid naar aanleiding van een (mogelijk) contact (zie toelichting 1) Inventariseer

Nadere informatie

Tele-ARENA (Telefonisch Aangenaam Refereren En Netwerken AMPHI) Zoönose onderzoek

Tele-ARENA (Telefonisch Aangenaam Refereren En Netwerken AMPHI) Zoönose onderzoek Tele-ARENA (Telefonisch Aangenaam Refereren En Netwerken AMPHI) Zoönose onderzoek Alma Tostmann Epidemioloog @ Academische Werkplaats AMPHI Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Radboud universitair medisch

Nadere informatie

Betrouwbare bescherming. Vaccinatiegids voor de katteneigenaar

Betrouwbare bescherming. Vaccinatiegids voor de katteneigenaar Betrouwbare bescherming Vaccinatiegids voor de katteneigenaar 2 Goede bescherming Inleiding Katten worden als zeer gewaardeerde huisgenoten gezien. Geen wonder dus dat het aantal katten de laatste tientallen

Nadere informatie