Routekaart gemeenteraadsverkiezingen Den Bosch 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Routekaart gemeenteraadsverkiezingen Den Bosch 2018"

Transcriptie

1 Routekaart gemeenteraadsverkiezingen Den Bosch 2018 concept college-onderhandelingen STAP 9 21 maart 2018 STAP 8 verkiezingen 6 februari 2018 STAP 7 inleveren kandidatenlijst STAP 5 kandidatencommissie stelt lijst op STAP 3 programmacommissie stelt programma op november 2017: ALV STAP 6 * vaststellen kandidatenlijst * actualiseren programma april 2017: ALV STAP 4 * voorlopige vaststelling programma * instelling kandidatencommissie november 2016: ALV STAP 2 * besluit meedoen aan verkiezingen * instelling programmacommissie april 2016: ALV STAP 1 * vaststelling verkiezingsplan

2 Stap 1: vaststelling van het verkiezingsplan (ALV april 2016) Formeel is het bestuur bevoegd het verkiezingsplan vast te stellen, maar in de Bossche traditie is dit een onderwerp dat op de ALV hoort te worden vastgesteld. Dat past bij de traditioneel grote betrokkenheid van de leden. Vaststelling is een groot woord: het plan is geen formeel besluit, en het zal in de loop van de maanden worden aangepast aan de ontwikkelingen als dat nodig is. Conform het advies van de kandidatencommissie zal het bestuur ervoor zorgen dat er in de loop van de verkiezingsvoorbereiding verbindende activiteiten (zoals Samen Denken Doen in 2014) zullen worden georganiseerd. Achtergrondinformatie Uit het huishoudelijk reglement (landelijk): Artikel 32. Deelname aan verkiezingen; verkiezingsplan 1. De ledenvergadering beslist over het deelnemen aan verkiezingen voor een vertegenwoordigend orgaan. 2. Het afdelingsbestuur stelt het verkiezingsplan vast. Dit bevat in elk geval de termijn waarbinnen leden zich kandidaat kunnen stellen en de termijn waarbinnen de kandidatenlijst wordt gepresenteerd. 3. Het afdelingsbestuur beslist over de lengte van de lijst en benoemt de leden van de programmacommissie en een commissie die voor deze verkiezingen belast wordt met de selectie van kandidaten (externe kandidatencommissie).

3 Stap 2: besluit om mee te doen aan de verkiezingen; instelling programmacommissie (ALV november 2016) Het besluit om aan de verkiezingen mee te doen moet formeel worden genomen. Maar het zal in Den Bosch niet meer dan een formaliteit zijn. Het is ook een moment waarop beslist kan worden over bijvoorbeeld een lijstcombinatie met andere partijen, al kan het ook later. Instelling van de programmacommissie Er wordt een commissie ingesteld, die uit vijf leden bestaat. De commissie moet beschikken over leden die inhoudelijk deskundig zijn, politiek gevoel hebben, de afdeling goed kennen en redactionele vaardigheden hebben (begrijpelijk en wervend schrijven). Om de commissie op de ALV in te kunnen stellen moet het bestuur de ploeg van vijf mensen al vóór de ALV rond hebben. Op de ALV kunnen leden eigen kandidaten voor de commissie voordragen. Een van de leden is tevens bestuurslid. Die zorgt voor afstemming met het bestuur. De leden van de fractie worden agendalid. Zij worden maximaal benut op hun kennis, ervaring en politiek inzicht, maar ze worden niet belast met de verantwoordelijkheid voor het schrijven van het programma en met het organiseren van het proces.

4 Stap 3: programmacommissie stelt programma op (november 2016-april 2017) Bij het opstellen gelden de volgende uitgangspunten. De Rode en de Groene Werkgroep worden ingeschakeld om materiaal aan te leveren en bijeenkomsten te organiseren. De commissie organiseert themabijeenkomsten voor leden en eventueel niet-leden, of zorgt dat een van de werkgroepen zulke bijeenkomsten organiseert. De commissie maakt gebruik van actieve leden en van leden die niet actief zijn maar hebben aangegeven dat ze incidenteel hun deskundigheid willen inzetten voor de partij. De programmacommissie is verantwoordelijk voor het schrijfproces en de redactie. Zij kan anderen vragen tekstbijdragen te leveren. Voor de inhoud van het programma gelden de volgende uitgangspunten. Het programma wordt ontwikkeld op basis van het programma voor de verkiezingen van Het programma wordt concreter en gedetailleerder dan in 2014, zodat het een goede basis biedt voor de college-onderhandelingen. De financiële paragraaf is zo concreet en exact mogelijk. Het programma mag omvangrijk zijn en vernieuwende elementen bevatten. Voor de hanteerbaarheid in de campagne kan er eventueel een samenvatting van worden gemaakt en/of een lijstje met enkele opvallende en aansprekende punten. Over de procedure De commissie streeft naar een volledig programma, dat voorjaar 2017 in principe klaar is. Maar het programma wordt nog in de laatste fase geactualiseerd, aangepast aan de jongste ontwikkelingen (stap 6 tot november 2017). Het eerste concept wordt voor commentaar voorgelegd aan de fractie, het bestuur, de werkgroepen, sleutelfiguren (bijv. deskundigen) en vertegenwoordigers van buurafdelingen (Vught, Heusden, Oss, Maasdriel). Het laatste concept wordt uiterlijk vier weken voor de ALV aan de leden gestuurd, zodat die amendementen kunnen voorbereiden.

5 Stap 4: voorlopige vaststelling programma en instelling kandidatencommissie (ALV april 2017) Vaststelling programma Tijdschema: het concept wordt vier weken voor de ALV aan de leden gestuurd, de leden hebben drie weken om amendementen in te dienen, dus tot 1 week voor de ALV, de amendementen worden voor en zo nodig op de ALV onder de leden verspreid. De programmacommissie beoordeelt de amendementen inhoudelijk: levert commentaar, adviseert de ALV het amendement wel of niet te aanvaarden, doet zo nodig suggesties voor betere formulering of voor compromissen. Het bestuur begeleidt de behandeling van de amendementen procedureel: bepaalt vooraf de volgorde waarin de amendementen worden besproken en in stemming gebracht, bereidt de discussie voor (vooral van belang bij een groot aantal amendementen: zorg dragen dat de discussie op hoofdlijnen en over hoofdthema s wordt gevoerd). Wijze van stemming Eerst wordt gestemd over de amendementen per hoofdstuk of paragraaf. Daarna wordt gestemd over elk hoofdstuk, zoals dat is gewijzigd door de amendementen die zijn aangenomen. Daarna wordt gestemd over het programma als geheel. Artikel 24 van de landelijke statuten, voorzover hier van belang: 5. De ledenvergadering neemt besluiten bij gewone meerderheid van stemmen [ ]. Blanco stemmen worden geacht niet te zijn uitgebracht, onthoudingen tellen niet mee voor de uitslag. Stemmen bij volmacht is niet mogelijk. 6. Bij stemmingen over personen wordt schriftelijk of elektronisch gestemd. Bij stemmingen over zaken kan ook worden gestemd met behulp van een stemkaart of bij handopsteken. Instelling kandidatencommissie Er wordt een commissie ingesteld, die uit vijf leden bestaat. De commissie moet beschikken over leden die andere mensen goed aanvoelen, politiek gevoel hebben, de afdeling goed kennen en redactionele vaardigheden hebben (een advies kunnen opstellen dat helder is maar niet kwetsend overkomt). Een van de leden is tevens bestuurslid. Die zorgt voor afstemming met het bestuur. Zo mogelijk is een van de leden afkomstig van buiten de afdeling. Om de commissie op de ALV in te kunnen stellen moet het bestuur de ploeg van vijf mensen al vóór de ALV rond hebben. Op de ALV kunnen leden eigen kandidaten voor de commissie voordragen. Het bestuur bepaalt voorlopig het aantal verkiesbare en het aantal opvolgerplaatsen (samen blok 1). De overige plaatsen op de lijst vormen blok 2. Het bestuur stelt profielen vast met eigenschappen waaraan kandidaten bij voorkeur moeten voldoen.

6 Stap 5: kandidatencommissie stelt lijst op (tot november 2017) Tijdschema voor de kandidaatstelling en de werkzaamheden van de KC Termijn tot vaststelling lijst 7 maanden april 2017 Openen kandidaatstelling 6 maanden mei/juni 2017 Nagaan of er genoeg kandidaten zijn met de juiste combinatie van eigenschappen (kennis, ervaring, achtergrond, competenties) 5 maanden juli 2017 Kandidaatstelling sluiten Gesprekken met de kandidaten Opstellen conceptlijst en advies per kandidaat Bespreken advies met 23 maanden Datum Actie Opmerking september oktober 2017 de kandidaten Ruimte voor bezwaar en beroep 4 weken oktober 2017 Vaststellen conceptlijst 2 weken okt/nov 2017 Verzenden conceptlijst met motivatie aan de leden 0 weken november 2017 Vaststelling lijst op ALV Opstellen conceptlijst en advies per kandidaat Op ALV waarop de KC wordt ingesteld KC vult deze termijnen zelf in Afstemmen met commissie voor geschil en beroep, een orgaan van GL Landelijk Taak bestuur Artikel 34 van het landelijke huishoudelijk reglement bepaalt: Bij het opstellen van de kandidatenlijst gelden de volgende regels. 1. Ieder lid kan zich aanmelden voor de kandidatenlijst. 2. De externe kandidatencommissie beoordeelt de kandidaten aan de hand van het integriteitsprotocol. Is zij van oordeel dat problemen rond de integriteit van een kandidaat een ernstig risico vormen, dan laat zij die kandidaat niet toe tot de stemming op de ledenvergadering. De kandidaat kan dat oordeel ter toetsing voorleggen aan de commissie voor geschil en beroep. De commissie voor geschil en beroep kan bepalen dat de kandidaat wordt toegelaten tot de stemming op de ledenvergadering. 3. De commissie beoordeelt alle kandidaten die tot de stemming zijn toegelaten op hun geschiktheid. Daartoe bevraagt zij de kandidaten zo nodig op hun kennis en vaardigheden, trekt zij zo nodig opgegeven referenties na en wint zij informatie in over de kandidaten. 4. Daarna stelt de commissie een advies op over alle kandidaten en geeft zij een advies over de volgorde van de kandidatenlijst. Daarbij let de commissie op diversiteit, spreiding over deskundigheid en ervaring, en teamrollen. De commissie stelt elke kandidaat vertrouwelijk op de hoogte van de adviezen. Zij krijgen de gelegenheid zich terug te trekken.

7 5. Kandidaten die niet op de lijst zijn geplaatst, kunnen hun kandidatuur handhaven. Kandidaten die wel op de lijst zijn geplaatst, kunnen zich kandidaat stellen voor hogere plaatsen. 6. De kandidatencommissie maakt de conceptkandidatenlijst en de namen van alle kandidaten bekend. Toelichting Lid 1. Een lid van buiten de afdeling mag zich kandidaat stellen, maar moet zich bereid verklaren, bij benoeming in de gemeente te gaan wonen (artikel H 7, derde lid, Kieswet). Lid 2. De KC toetst allereerst of er rond een kandidaat integriteitsprobemen zijn. Dat gebeurt aan de hand van het landelijke integriteitsprotocol (dat er nog niet is). Integriteitsproblemen kunnen reden zijn om een kandidaat af te wijzen. Die kandidaat kan wel beroep instellen op de (landelijke) commissie voor geschil en beroep; het oordeel van die commissie is definitief. Een kandidaat die is afgewezen vanwege integriteitsproblemen kan dus niet via de ALV alsnog een plaats op de lijst afdwingen. Lid 3. De KC beoordeelt de kandidaten. Zij kan referenties natrekken, bijvoorbeeld bij de fuctioneringscommissie als het gaat om zittende fractie- of commissieleden. Lid 4. Aan de hand van gegevens van alle kandidaten maakt de KC een kandidatenlijst op, die de best mogelijke combinatie van kwaliteiten is. Over elke kandidaat schrijft ze een advies, dat ze met de kandidaat bespreekt. Dat kan voor sommigen aanleiding zijn om zch terug te trekken. De KC zal hun naam en kandidatuur niet bekendmaken; iedereen moet vrij zijn zich kandidaat te stellen zonder vrees voor reputatieschade. Lid 5. Maar een kandidaat die niet op de lijst is geplaatst, kan de strijd ook aangaan op de ALV. Wie wel op de lijst staat kan een hogere plek ambiëren. Hij moet dat aangeven voordat het bestuur de lijst aan de leden stuurt (twee weken voor de ALV). Een kandidaat kan meedingen voor meer dan één plaats. Lid 6. Na alle gesprekken (en na eventueel beroepsprocedures) is de conceptlijst rijp voor publicatie. Daarop staan de kandidaten in de volgorde die de KC in haar wijsheid heeft bepaald, met vermelding van de kandidaten die alsnog op de lijst willen of één of meer hogere plaatsen nastreven. Bij elke kandidaat wordt het advies van de KC vermeld.

8 Stap 6: vaststellen kandidatenlijst, actualiseren programma (ALV november 2017) Vaststellen kandidatenlijst Voorbereiding van de ALV De KC stuurt de conceptlijst aan het bestuur ter voorbereiding op de ALV met de motivatie van de kandidaten. Het bestuur verzamelt alle gegevens, maakt een boekje en stuurt dat uiterlijk 2 weken voor de ALV aan alle leden. Pleit- en vragenronde De kandidatencommissie geeft een toelichting op het advies, gevolgd door een korte verklaring van het bestuur. Dan is er een algemene ronde voor de leden. Als er algemene opmerkingen zijn of vragen worden gesteld gaat de KC of het bestuur daarop in; als er pleidooien worden gehouden voor kandidaten wordt dat voor kennisgeving aangenomen. Kandidaten voor een verkiesbare plaats of een opvolgingsplaats krijgen kort spreektijd (bijvoorbeeld twee minuten) om hun kandidatuur toe te lichten. Dit gebeurt afzonderlijk per plaats. De leden krijgen daarna de gelegenheid om (kort) een vraag te stellen aan en (kort) antwoord te krijgen van de kandidaten voor de betreffende plek. Wanneer er geen vragen meer zijn of wanneer de voorzitter concludeert dat er voldoende gelegenheid is geweest voor vragen aan de kandidaten, wordt er gestemd. Kandidaten die voor een bepaalde plaats al spreektijd hebben gehad krijgen die niet opnieuw voor de plaatsen daarna. Stemgerechtigde leden: Nieuwe leden: drie maanden na de inschrijving als lid gaat het lidmaatschap in, mits contributie is betaald (artikel 3 van de statuten). Nieuwe leden hebben meteen na inschrijving dezelfde rechten als de leden, behalve het stemrecht op de ALV (dit is bedoeld om een overval op de ALV te voorkomen). De landelijke gegevens zijn hiervoor bepalend. Het afdelingsbestuur zal een actuele ledenlijst meenemen om dit te kunnen controleren. Stemgerechtigde leden ontvangen bij het tekenen van de presentielijst een stemkaart. Op vertoon van die stemkaart worden stembriefjes uitgereikt. Uitsluitend de op de ALV aanwezige leden hebben stemrecht. Als je niet aanwezig kunt zijn, is het dus niet mogelijk om een volmacht te geven aan iemand anders om namens jou te stemmen. Wijze van stemmen Er wordt gestemd per plaats op de lijst. Voor elke plek is er tenminste één kandidaat. Een lid kan (a) op een kandidaat stemmen, of (b) aangeven dat hij geen van de kandidaten steunt. Blanco stemmen is niet mogelijk, onthoudingen tellen niet mee. Stemmingen zijn schriftelijk (of elektronisch). Voor het uitdelen, ophalen en tellen van de stembriefjes benoemt de ALV een stemcommissie van drie leden. Stemming over de lijst Eerst stelt de ALV op voorstel van het bestuur vast hoeveel kopplaatsen er zijn. Voor de kopplaatsen (verkiesbare en opvolgingsplaatsen) wordt per plaats gestemd. Om gekozen te zijn moet een kandidaat meer dan 50% van de stemmen krijgen. Als geen van de kandidaten dat haalt, vindt een nieuwe stemronde plaats tussen de twee kandidaten die het hoogste aantal stemmen hebben gehaald. Als het aantal stemmen dat wordt uitgebracht tegen beide kandidaten meer dan 50% is, zijn ze allebei afgewezen. Is het aantal stemmen tegen beide kandidaten minder dan 50%, dan is

9 de kandidaat met de meeste stemmen gekozen; bij een gelijk stemmenaantal beslist het lot. Ook als er voor een bepaalde plaats maar één kandidaat is, wordt er gestemd. De kandidaat moet tenminste 50% halen om de plaats te kunnen innemen. Kandidaten kunnen zich tot vlak voor iedere stemming terugtrekken voor de plaats waarover gestemd gaat worden. Als een plaats op de lijst niet wordt opgevuld, schuiven alle kandidaten voor de daaropvolgende plaatsen een plaats op. Over de staart van de lijst (de niet verkiesbare plaatsen) wordt in één keer als geheel gestemd. Actualiseren van het programma Zowel de programmacommissie als leden kunnen amendementen indienen op het voorlopig vastgestelde programma. Alleen amendementen die naar het oordeel van het bestuur inspelen op nieuwe ontwikkelingen zijn toegestaan. De amendementen worden uiterlijk twee weken voor de ALV verspreid. Ze worden behandeld op dezelfde manier als de amendementen bij de voorlopige vaststelling van het programma, rekening houdend met de beschikbare tijd (de kandidatenlijst moet het hoofdonderwerp zijn).

10 Stap 7: inleveren kandidatenlijst (6 februari 2018) Inleveren lijsten De lijsten worden ingeleverd door het bestuur. Daarbij moet aan allerlei formaliteiten worden voldaan. Het bestuur beschikt over een eigen checklist, op basis waarvan zij de kandidaten benaderen voor aanvullende gegevens en handtekeningendie de basis biedt om de kandidaten voor van alles lastig te vallen.

11 Stap 8: verkiezingen (21 maart 2018) De campagne vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de permanente campagnecommissie met intensieve betrokkenheid van de kandidaten en op de achterhand de zittende fractie en het bestuur. Uiteraard worden de leden zoveel mogelijk ingeschakeld. Dat valt buiten het kader van dit draaiboek.

12 Stap 9: college-onderhandelingen (na 21 maart 2018) Algemeen De politieke beoordeling van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezing is primair de verantwoordelijkheid van de fractie. Dat geldt ook voor deelname aan het college en eventuele deelname aan een bestuursakkoord. Er worden onderhandelaars benoemd uit de fractie, er komt een klankbordgroep waarin in ieder geval één bestuurslid wordt opgenomen. Bij deelname aan het bestuursakkoord, zal dit voorgelegd worden aan de leden in een besloten ALV. Dit is een moment van verantwoording. Als er geen deelname is aan het bestuursakkoord zal ook tijdens een ALV verantwoording worden afgelegd door de fractie. Concept Procedure voor kandidaat-wethouders Eventueel kan de fractie het bestuur vragen assistentie te verlenen bij de selectie van een eventuele wethouder. Daarvoor kan de volgende procedure worden toegepast. 1. Er komt een oproep aan de leden om belangstelling voor de post van wethouder te laten blijken en kandidaten te noemen. 2. Iedereen kan zich per mail melden bij de voorzitter, stuurt daarbij een CV mee en geeft aan naar welke portefeuilles belangstelling uitgaat. Als iemand iemand anders wil tippen, wordt de tipgever gevraagd om zo mogelijk zelf contact op te nemen met de persoon en te verzoeken een CV in te sturen. Als dat niet gebeurt, worden alleen contactgegevens genoteerd. 3. De voorzitter stuurt alle kandidaten het profiel zoals landelijk GroenLinks dat heeft opgesteld en het korte profiel dat door de ALV is opgesteld. Als kandidaten menen dat ze toch niet in aanmerking komen, kunnen ze zich weer van de lijst af laten halen. Verder wordt iedereen meegedeeld dat op de dag van de verkiezingen de lijst met wethouderskandidaten overgedragen zal worden aan de lijsttrekker, zij niet uit zichzelf contact kunnen zoeken met de fractie, ze niets meer zullen horen van de voorzitter, maar uitsluitend nog iets van de nieuwe fractievoorzitter. Hij neemt óf contact op als er sprake is van mogelijk wethouderschap óf om de kenbaar gemaakte belangstelling af te ronden. 4. De voorzitter geeft op de dag van de verkiezingen de informatie geordend aan de lijsttrekker. 5. Zodra de samenstelling van de fractie definitief bekend is én de fractievoorzitter is gekozen, zal de fractievoorzitter vertrouwelijk aan de fractieleden de informatie over de wethouderskandidaten doorgeven (als dat niet de lijsttrekker is, zal de lijsttrekker de namen doorgeven). Er wordt gepeild hoe wethouderskandidaten liggen bij de leden van de fractie.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS Vastgesteld op de ledenvergadering van 22 oktober 2002 Gewijzigd in de ledenvergadering van 7 oktober 2003 Opnieuw gewijzigd in de ledenvergadering

Nadere informatie

Afdelingsreglement GroenLinks Noord-Brabant Vastgesteld door de ledenvergadering op 13 mei 2017

Afdelingsreglement GroenLinks Noord-Brabant Vastgesteld door de ledenvergadering op 13 mei 2017 Afdelingsreglement GroenLinks Noord-Brabant Vastgesteld door de ledenvergadering op 13 mei 2017 Werving en selectie afdelingsbestuur 1. Vacatures 1.1 Het bestuur maakt en actualiseert wanneer nodig profielschetsen

Nadere informatie

GROENLINKS regio Zuidwest Fryslân Huishoudelijk Reglement

GROENLINKS regio Zuidwest Fryslân Huishoudelijk Reglement GROENLINKS regio Zuidwest Fryslân Huishoudelijk Reglement VOORAF Dit huishoudelijk reglement is een aanvulling op lokaal niveau van de statuten en het huishoudelijk reglement van GroenLinks landelijk.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS 2 HOOFDSTUK 01 HET LANDELIJK CONGRES ARTIKEL 1 VOORBEREIDING VAN EEN CONGRES DAT DOOR HET PARTIJBESTUUR WORDT

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS zoals gewijzigd en vastgesteld op het congres van 17 december 2016

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS zoals gewijzigd en vastgesteld op het congres van 17 december 2016 HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS zoals gewijzigd en vastgesteld op het congres van 17 december 2016 HOOFDSTUK 1. HET LANDELIJK CONGRES Artikel 1. Voorbereiding van een congres dat door het partijbestuur

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS ZUID-HOLLAND

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS ZUID-HOLLAND HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS ZUID-HOLLAND Artikel 1. Algemeen 1. In dit huishoudelijk reglement wordt onder bestuur, voorzitter en penningmeester verstaan het bestuur van de provinciale afdeling

Nadere informatie

Voorstel invoering referenda in nieuw Huishoudelijk Reglement. Inleiding

Voorstel invoering referenda in nieuw Huishoudelijk Reglement. Inleiding Voorstel invoering referenda in nieuw Huishoudelijk Reglement Inleiding Op de algemene ledenvergadering (ALV) van 28 november 2015 vond discussie en stemming plaats over een nieuw Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS

AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS AFDELINGSREGLEMENT VAN DE AFDELING HAARLEM VAN GROENLINKS Vastgesteld op de ledenvergadering van 22 oktober 2002 Gewijzigd in de ledenvergadering van 7 oktober 2003 Opnieuw gewijzigd in de ledenvergadering

Nadere informatie

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Rotterdam.

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Rotterdam. Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Rotterdam. Dit afdelingsreglement is door de ledenvergadering van GroenLinks Rotterdam (hierna: ledenvergadering) op 21 maart 2017 vastgesteld. Sinds deze datum is

Nadere informatie

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Utrecht-stad.

Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Utrecht-stad. Afdelingsreglement GroenLinks afdeling Utrecht-stad. Dit afdelingsreglement is door de Algemene Ledenvergadering van GroenLinks Utrechtstad op 30 mei 2018 vastgesteld. Sinds deze datum is dit reglement

Nadere informatie

STATUTEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS

STATUTEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS STATUTEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT GROENLINKS februari 2015 INHOUDSOPGAVE STATUTEN GROENLINKS HOOFDSTUK 1. DE VERENIGING 4 HOOFDSTUK 2. DE LEDEN 5 HOOFDSTUK 3. HET LANDELIJK CONGRES 6 HOOFDSTUK 4. HET

Nadere informatie

Zoals gewijzigd en vastgesteld door de Algemene Leden Vergadering van 23 april 2016.

Zoals gewijzigd en vastgesteld door de Algemene Leden Vergadering van 23 april 2016. STATUTEN en REGLEMENTEN lingewaard.nu Zoals gewijzigd en vastgesteld door de Algemene Leden Vergadering van 23 april 2016. HOOFDSTUK 1. DE VERENIGING Artikel 1. Naam, zetel 1. De vereniging draagt de naam:

Nadere informatie

VOORSTEL tot wijziging van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement voor het Congres van GroenLinks op 23 april 2016

VOORSTEL tot wijziging van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement voor het Congres van GroenLinks op 23 april 2016 VOORSTEL tot wijziging van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement voor het Congres van GroenLinks op 23 april 2016 Inleiding In februari 2015 zijn nieuwe statuten en een nieuw huishoudelijk reglement

Nadere informatie

Artikelgewijze toelichting op basis van de Statuten

Artikelgewijze toelichting op basis van de Statuten Artikelgewijze toelichting op basis van de Statuten HOOFDSTUK 2. DE LEDEN Artikel 3. Begin van het Lidmaatschap en contributie 1. Iedereen die instemt met het doel en die zestien jaar of ouder is kan lid

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Gemeenteraadsverkiezingen 2018 We willen zo vroeg mogelijk beginnen met de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de ALV willen we als bestuur met de leden van gedachte willen wisselen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. DE VERENIGING

HOOFDSTUK 1. DE VERENIGING STATUTEN GROENLINKS zoals vastgesteld op het congres van 23 a pril 2016 HOOFDSTUK 1. DE VERENIGING Artikel 1. Naam, zetel 1. De vereniging draagt de naam: GroenLinks. 2. Zij heeft haar zetel in Utrecht.

Nadere informatie

uishoudelijk eglement

uishoudelijk eglement uishoudelijk eglement an de SP mei 2009 2 mei 2009 Huishoudelijk reglement van de SP 4 Huishoudelijk reglement van de SP Inhoudsopgave 1. Lidmaatschap 6 2. Contributie 6 3. Oprichting, opheffing en begrenzing

Nadere informatie

Algemene bepalingen. De Ledenvergadering en de deelvergadering

Algemene bepalingen. De Ledenvergadering en de deelvergadering AFDELING GRONINGEN AFDELINGSREGLEMENT Zoals vastgesteld door de ledenvergadering van 14 september 2017 Algemene bepalingen Artikel I. Definities 1) Dit reglement is het afdelingsreglement van de afdeling

Nadere informatie

Draaiboek Gemeenteraadsverkiezingen 2018 PvdA Den Helder. VOORBEREIDINGEN: ledenvergadering ledenvergadering

Draaiboek Gemeenteraadsverkiezingen 2018 PvdA Den Helder. VOORBEREIDINGEN: ledenvergadering ledenvergadering Draaiboek Gemeenteraadsverkiezingen 2018 PvdA Den Helder VOORBEREIDINGEN: 01-06-2017. 01-06-2017 01-06-2017 Het afdelingsbestuur legt op de afdelingsvergadering ter vaststelling voor: voorstel tot deelname

Nadere informatie

UISHOUDELIJK EGLEMENT

UISHOUDELIJK EGLEMENT UISHOUDELIJK EGLEMENT mei 2017 2 INHOUD 1. LIDMAATSCHAP 5 2. CONTRIBUTIE 5 3. OPRICHTING, OPHEFFING EN BEGRENZING VAN AFDELINGEN 5 4. DE LEDENVERGADERING 5 5. HET AFDELINGSBESTUUR 6 6. DE REGIOCONFERENTIE

Nadere informatie

AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN

AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN AANGEPAST DATUMSCHEMA MET UITERSTE DATA VOOR DE KANDIDAATSTELLING GEMEENTERADEN 2018 Dit schema is opgesteld op basis van de statuten en het huishoudelijk reglement van de partij en beschrijft de formele

Nadere informatie

Afdelingsreglement Jonge Democraten Limburg

Afdelingsreglement Jonge Democraten Limburg 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 Afdelingsreglement Jonge Democraten Limburg Hoofdstuk 1:

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Algemeen Begripsbepalingen In dit Huishoudelijk Reglement en in de krachtens dit Huishoudelijk Reglement vast te stellen reglementen wordt verstaan onder: a. Algemene ledenvergadering:

Nadere informatie

Informatiepakket voor belangstellenden Kandidaatstelling gemeenteraadsverkiezingen GroenLinks Roermond

Informatiepakket voor belangstellenden Kandidaatstelling gemeenteraadsverkiezingen GroenLinks Roermond Informatiepakket voor belangstellenden Kandidaatstelling gemeenteraadsverkiezingen 2018 GroenLinks Roermond Voorwoord Voor je ligt het informatiepakket dat de kandidatencommissie van GroenLinks Roermond

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement SAM Waadhoeke

Huishoudelijk Reglement SAM Waadhoeke Huishoudelijk Reglement SAM Waadhoeke Huishoudelijk Reglement Vereniging SAM Waadhoeke Hoofdstuk I. Leden en Algemene Ledenvergadering(ALV) Artikel 1. 1. Het lidmaatschap staat open voor alle inwoners

Nadere informatie

1 GROENLINKS ARNHEM

1 GROENLINKS ARNHEM Huishoudelijk Reglement 1. ALGEMEEN artikel 1 1. De afdeling GroenLinks in Arnhem is onderdeel van de Landelijke politieke partij GroenLinks. 2. Leden van de Vereniging GroenLinks die in het werkgebied

Nadere informatie

GROENLINKS SÚDWEST- FRYSLÂN. Huishoudelijk Reglement ALGEMEEN

GROENLINKS SÚDWEST- FRYSLÂN. Huishoudelijk Reglement ALGEMEEN GROENLINKS SÚDWEST- FRYSLÂN Huishoudelijk Reglement ALGEMEEN Artikel 1 1. Met afdeling wordt bedoeld de afdeling GroenLinks in Súdwest-Fryslân (SWF), bestaande uit leden woonachtig in deze gemeente. 2.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. DE VERENIGING

HOOFDSTUK 1. DE VERENIGING STATUTEN GROENLINKS met amendementen, zoals aanvaard op het congres van 7 februari 2015 HOOFDSTUK 1. DE VERENIGING Artikel 1. Naam, zetel 1. De vereniging draagt de naam: GroenLinks. 2. Zij heeft haar

Nadere informatie

Reglement van de afdeling GroenLinks Alphen aan den Rijn

Reglement van de afdeling GroenLinks Alphen aan den Rijn Reglement van de afdeling GroenLinks Alphen aan den Rijn INTRODUCTIE Afdelingen van GroenLinks zijn gerechtigd een eigen afdelingsreglement op te stellen, mits dat niet in strijd is met de landelijke Statuten

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement.

Huishoudelijk reglement. Huishoudelijk reglement. Huishoudelijk reglement Lokaal Tilburg Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van 22 maart 2017 Hoofdstuk 1. DE ORGANISATIESTRUCTUUR VAN Lokaal Tilburg. 1.1. DE ALGEMENE LEDENVERGADERING.

Nadere informatie

REGLEMENT VERKIEZINGEN VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ

REGLEMENT VERKIEZINGEN VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ Pagina 1 van 6 REGLEMENT VERKIEZINGEN VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 3 april 2014 Artikel 1 Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting

Nadere informatie

Algemeen reglement d.d. 2 januari 2014

Algemeen reglement d.d. 2 januari 2014 Algemeen reglement d.d. 2 januari 2014 Vereniging voor christelijk hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg gevestigd te Amsterdam ALGEMEEN ARTIKEL 1 1.1 Dit reglement is gebaseerd

Nadere informatie

Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten

Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten PvdA Afdeling Houten Draaiboek verkiezingen leden gemeenteraad Houten 21 maart 2018 Vast te stellen 26.01.2017 1 Inleiding De gemeenteraadsverkiezingen 2018 liggen in het verschiet. Het organiseren en

Nadere informatie

VERKIEZINGSREGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. Stichting Pensioenfonds British American Tobacco

VERKIEZINGSREGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. Stichting Pensioenfonds British American Tobacco VERKIEZINGSREGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds British American Tobacco Versie 2017 Voorwoord Het bestuur van Stichting Pensioenfonds British American Tobacco is paritair samengesteld.

Nadere informatie

1. De ChristenUnie kent een partijbreed databestand waarin kwalitatieve gegevens van leden worden beheerd.

1. De ChristenUnie kent een partijbreed databestand waarin kwalitatieve gegevens van leden worden beheerd. Ingaande per 17 november 2007, gewijzigd op 14 mei 2011 (art. 2, waterschapsverkiezingen), op 13 april 2013 (art. 2, Eerste Kamerverkiezingen), op 21 juni 2014 (artt. 2, 6 en 19, invoering Partijcongres

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Lokaal Veenendaal. Afdeling I: Algemene onderwerpen:

Huishoudelijk Reglement Lokaal Veenendaal. Afdeling I: Algemene onderwerpen: Huishoudelijk Reglement Lokaal Veenendaal Afdeling I: Algemene onderwerpen: Artikel 1: Artikel 1.1: Leden van Lokaal Veenendaal zijn binnen de gemeente Veenendaal niet politiek actief anders dan voor Lokaal

Nadere informatie

Artikel 6 Lid van de vereniging kan zijn iedere natuurlijk persoon die instemt met het doel van de vereniging.

Artikel 6 Lid van de vereniging kan zijn iedere natuurlijk persoon die instemt met het doel van de vereniging. Statuten Zoals vastgesteld door het Congres bijeen op 16 december 1990 te Wageningen; waarna verleden in een akte houdende de oprichting van de vereniging, op 4 januari 1991 te Amsterdam; en voor het laatst

Nadere informatie

2.3. Nieuwe aspirant leden worden door middel van een groslijst aan het bestuur voorgelegd.

2.3. Nieuwe aspirant leden worden door middel van een groslijst aan het bestuur voorgelegd. . Het Huishoudelijk Reglement geeft een nadere toelichting/uitwerking van de statuten. Het Huishoudelijke Reglement wordt goedgekeurd in de Algemene Ledenvergadering (ALV). Ook wijzigingen op het Huishoudelijke

Nadere informatie

REGLEMENT VERKIEZINGEN BESTUUR STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 3 APRIL 2014

REGLEMENT VERKIEZINGEN BESTUUR STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 3 APRIL 2014 REGLEMENT VERKIEZINGEN BESTUUR STICHTING PENSIOENFONDS GRONTMIJ 3 APRIL 2014 Begripsbepalingen Artikel 1 Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Stichting IKEA Pensioenfonds. Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan

Stichting IKEA Pensioenfonds. Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting IKEA Pensioenfonds Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1 Begripsbepalingen In dit verkiezingsreglement wordt verstaan onder: a. bestuur: het bestuur van het fonds; b. deelnemer:

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds ANWB concept v2. Degenen die pensioen opbouwt bij Stichting Pensioenfonds ANWB.

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds ANWB concept v2. Degenen die pensioen opbouwt bij Stichting Pensioenfonds ANWB. Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Pensioenfonds ANWB concept v2 Artikel 1: Begripsbepalingen Bestuur Bestuursbureau Deelnemer Het bestuur van het pensioenfonds Het bestuursbureau van het pensioenfonds

Nadere informatie

STATUTEN GROENLINKS 1 STATUTEN

STATUTEN GROENLINKS 1 STATUTEN STATUTEN GROENLINKS 1 STATUTEN STATUTEN GROENLINKS 2 HOOFDSTUK 1 DE VERENIGING ARTIKEL 1 NAAM, ZETEL 1. De vereniging draag de naam: GroenLinks. 2. Zij heeft haar zetel in Utrecht ARTIKEL 2 DOEL 1. GroenLinks

Nadere informatie

GROENLINKS Amsterdam Algemene Ledenvergadering 9 februari 2017

GROENLINKS Amsterdam Algemene Ledenvergadering 9 februari 2017 Procedure Kandidaatstelling GroenLinks Amsterdam Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wil GroenLinks Amsterdam met een sterke, gevarieerde en aansprekende kandidatenlijst komen. Deze lijst zal worden

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg Artikel 1: Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: I. Het pensioenfonds:

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement MKB Hapert

Huishoudelijk reglement MKB Hapert Huishoudelijk reglement Artikel 1. Begripsbepalingen In de regeling wordt verstaan onder: a. Statuten: de laatste statuten van de vereniging zoals deze bij notariële akte zijn vastgesteld; b. Huishoudelijk

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement GroenLinks afdeling Arnhem

Huishoudelijk Reglement GroenLinks afdeling Arnhem Huishoudelijk Reglement GroenLinks afdeling Arnhem Vastgesteld op de ALV van 28 oktober 2010; wijzigingen goedgekeurd door de ALV op 5 juli 2011 Algemeen 1. In dit Huishoudelijk Reglement gelden de volgende

Nadere informatie

Reglement Kandidaatstelling en Verkiezingen

Reglement Kandidaatstelling en Verkiezingen Ingaande per 17 november 2007 Toepassing. Artikel 1. Dit reglement is van toepassing op de kandidaatstellingprocedures voor de verschillende verkiezingen voor vertegenwoordigende organen, zoals deze zijn

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. 16 augustus 2016

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. 16 augustus 2016 Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V 16 augustus 2016 VERKIEZINGSREGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN VAN STICHTING PENSIOENFONDS VAN DE ABN AMRO BANK

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100

Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100 Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100 Inleiding In dit document treft u 10 wijzigingsvoorstellen voor aanpassing van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING PRO

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING PRO HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING PRO Artikel 1. Definities In dit reglement gelden de volgende definities: PrO Leden Ledenvergadering Jaarvergadering Bestuur De fractie : de vereniging PrO, statutair

Nadere informatie

PENSIOENFONDS HORECA & CATERING VERKIEZINGSREGLEMENT. (voor de verkiezing van een vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur)

PENSIOENFONDS HORECA & CATERING VERKIEZINGSREGLEMENT. (voor de verkiezing van een vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur) PENSIOENFONDS HORECA & CATERING VERKIEZINGSREGLEMENT (voor de verkiezing van een vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur) Zoetermeer, 10 december 2015 ARTIKEL 1 DEFINITIES 1. Fonds: Pensioenfonds

Nadere informatie

DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht

DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht AFDELINGSREGLEMENT DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht Dit reglement is vastgesteld door de Algemene Afdelingsvergadering van D66, afdeling Utrecht op XXXXXXXX 2016. Dit reglement is een aanvulling op de Statuten

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Bestuursleden niet-zijnde de voorzitter

Verkiezingsreglement Bestuursleden niet-zijnde de voorzitter Verkiezingsreglement Bestuursleden niet-zijnde de voorzitter Begrippen Aanmeldingstermijn: de periode die aanvangt vanaf het moment van uitschrijving door het Bestuur van verkiezingen en die eindigt 25

Nadere informatie

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Shell Pensioenfonds (SSPF)

Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Shell Pensioenfonds (SSPF) Verkiezingsreglement Verantwoordingsorgaan Stichting Shell Pensioenfonds (SSPF) Vastgesteld op 11 juli 2015 Inhoudsopgave Artikel 1: Definities en samenstelling Verantwoordingsorgaan (VO) Artikel 2: Profiel

Nadere informatie

a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement

a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement AFDELINGSREGLEMENT D66 Eindhoven Dit is het afdelingsreglement van D66 Eindhoven. Het reglement is gebaseerd op het standaardreglement dat is vastgesteld door het vastgesteld door het Landelijk bestuur

Nadere informatie

agenda verkiezingen 2014/2015

agenda verkiezingen 2014/2015 agenda verkiezingen /2015 10 mei extra GLV i.v.m. Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen 22 mei Europese verkiezingen 20 september GLV: o.a. voorbereiding verkiezingsprogramma s 29 november GLV:

Nadere informatie

Hieronder volgt een concepttekst van de beoogde statuten van de nieuwe huurdersvereniging in Zuid. De notaris maakt op basis hiervan een

Hieronder volgt een concepttekst van de beoogde statuten van de nieuwe huurdersvereniging in Zuid. De notaris maakt op basis hiervan een Hieronder volgt een concepttekst van de beoogde statuten van de nieuwe huurdersvereniging in Zuid. De notaris maakt op basis hiervan een rechtsgeldige tekst. In de linkerkolom is aangegeven wat in het

Nadere informatie

AFDELINGSREGLEMENT D66 VLAARDINGEN

AFDELINGSREGLEMENT D66 VLAARDINGEN AFDELINGSREGLEMENT D66 VLAARDINGEN De Algemene Afdelingsvergadering (AAV) van D66 Vlaardingen, op maandag 16 januari 2017 bijeen, heeft besloten dat voor de afdeling D66 Vlaardingen het standaard afdelingsreglement

Nadere informatie

KIESREGLEMENT LEDENRAAD AMNESTY INTERNATIONAL. Vastgesteld door de ledenraad op 24 juni 2017

KIESREGLEMENT LEDENRAAD AMNESTY INTERNATIONAL. Vastgesteld door de ledenraad op 24 juni 2017 KIESREGLEMENT LEDENRAAD AMNESTY INTERNATIONAL Vastgesteld door de ledenraad op 24 juni 2017 Preambule Sinds mei 2010 heeft Amnesty International, afdeling Nederland een ledenraad bestaande uit maximaal

Nadere informatie

Afdelingsreglement Politieke Partij Democraten 66 Afdeling Zaanstad/Wormerland

Afdelingsreglement Politieke Partij Democraten 66 Afdeling Zaanstad/Wormerland Afdelingsreglement Politieke Partij Democraten 66 Afdeling Zaanstad/Wormerland Revisies Versie Gewijzigd Door Wijziging 0.1 14 januari 2011 Hans Kramer en Ilse Zaal Initiële versie 0.2 12 april 2011 Bestuur

Nadere informatie

Conform het bestaande aftreedschema treedt in 2016 het volgende bondsbestuurslid af: Ton Wijers

Conform het bestaande aftreedschema treedt in 2016 het volgende bondsbestuurslid af: Ton Wijers Agendapunt 11. Verkiezing leden bondsbestuur 11.1 Voordracht bestuursleden Conform het bestaande aftreedschema treedt in 2016 het volgende bondsbestuurslid af: Ton Wijers Het aftreedschema ziet er als

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van GAANDEWEG,

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van GAANDEWEG, HUISHOUDELIJK REGLEMENT van GAANDEWEG, Vereniging van geestelijk begeleiders in België en Nederland BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 : Doel Op grond van artikel 2 van de statuten is het doel van de vereniging

Nadere informatie

Dit afdelingsreglement is vastgesteld door de AAV van 23 november 2016

Dit afdelingsreglement is vastgesteld door de AAV van 23 november 2016 Afdelingsreglement D66 Castricum Dit afdelingsreglement is vastgesteld door de AAV van 23 november 2016 Artikel 1 Definities a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten

Nadere informatie

REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66

REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66 REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66 Artikel 1 Definities a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement van de

Nadere informatie

GLA/170110/4 10 januari 2017

GLA/170110/4 10 januari 2017 GLA/170110/4 10 januari 2017 KANDIDATENCOMMISSIE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Inleiding Om deel te kunnen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 is een kandidatenlijst nodig. Kandidaatstelling

Nadere informatie

Versie: Verkiezingsreglement vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur van Stichting Pensioenfonds F.

Versie: Verkiezingsreglement vertegenwoordiger van pensioengerechtigden in het bestuur van Stichting Pensioenfonds F. Versie: 2017-08-29 Verkiezingsreglement vertegenwoordiger INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Kiesgerechtigd... 3 Artikel 3 Verkiesbaar... 3 Artikel 4 Verkiezingscommissie... 3 Artikel

Nadere informatie

4. De statuten en het HR zijn bij de Secretaris van de Contactgroep aanwezig en op verzoek wordt een kopie aan de leden ter beschikking gesteld.

4. De statuten en het HR zijn bij de Secretaris van de Contactgroep aanwezig en op verzoek wordt een kopie aan de leden ter beschikking gesteld. 1. Inleiding 1. De vereniging Contactgroep Postactieven regio Soesterberg is gevestigd op de vliegbasis Soesterberg, gemeente Soest. De vereniging heeft notarieel vastgelegde statuten en is ingeschreven

Nadere informatie

Artikel 2. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot 31 december van het lopende kalenderjaar.

Artikel 2. Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot 31 december van het lopende kalenderjaar. Huishoudelijk Reglement MATRIMONIUM Algemeen Artikel 1. Te Amsterdam bestaat een vereniging van trouwambtenaren genaamd Matrimonium. Zij is opgericht op 20 oktober 2010. De bepalingen in dit reglement

Nadere informatie

ALV-reglement van de ASVA studentenunie

ALV-reglement van de ASVA studentenunie ALV-reglement van de ASVA studentenunie Algemeen Artikel 1: Algemeen 1. Waar in dit document de voorzitter genoemd wordt, wordt bedoeld de voorzitter van de algemene vergadering. Artikel 2: Presidium 1.

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Vastgesteld op 21 september 2011 1 ste wijziging 28 maart 2012 2 de wijziging 2 juli 2013 Aantal leden waaruit het bestuur dient te bestaan... 4 Afwijking van termijnen... 9 ANBI

Nadere informatie

Verkiezingsreglement werknemersvertegenwoordiging & vertegenwoordiging pensioengerechtigden bestuur

Verkiezingsreglement werknemersvertegenwoordiging & vertegenwoordiging pensioengerechtigden bestuur Stichting Pensioenfonds Yara Nederland Verkiezingsreglement werknemersvertegenwoordiging & vertegenwoordiging pensioengerechtigden bestuur Versienummer 2017.01 Vastgesteld in de bestuursvergadering van

Nadere informatie

I. Vooraf. ΙΙ. Politiek/Bestuurlijke context

I. Vooraf. ΙΙ. Politiek/Bestuurlijke context Opdracht Kandidatencommissie Intern voor de werving, selectie & voordracht van kandidaten voor het Partijbestuur voor het Congres van 9 april 2016 definitieve versie, na bespreking in Toezichtrraad 24

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement NVFB

Huishoudelijk reglement NVFB Huishoudelijk reglement NVFB Doc.nr. 458529 versie 18-05-2010 1 Doc.nr. 458529 versie 18-05-2010 2 Artikel 1 Algemene bepaling Dit reglement is opgesteld conform het bepaalde in artikel 28 van de statuten

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTEBELANGEN KATWIJK versie 5 maart 2013 LIDMAATSCHAP

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTEBELANGEN KATWIJK versie 5 maart 2013 LIDMAATSCHAP LIDMAATSCHAP Artikel 1 Lidmaatschap 1. Degene die lid wil worden van de vereniging ontvangt op verzoek statuten en huishoudelijk reglement, evenals en voor zover beschikbaar, een partijprogramma. 2. De

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement VKIG 3 november 2015

Huishoudelijk Reglement VKIG 3 november 2015 Huishoudelijk Reglement VKIG 3 november 2015 Inleiding: Het huishoudelijk reglement bestaat uit regels waarin de organisatie van de vereniging nader is uitgewerkt, de rechten en verplichtingen van de leden

Nadere informatie

VERKIEZINGSREGLEMENT BESTUUR VOOR VERTEGENWOORDIGER PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS VOOR PERSONEELSDIENSTEN

VERKIEZINGSREGLEMENT BESTUUR VOOR VERTEGENWOORDIGER PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS VOOR PERSONEELSDIENSTEN VERKIEZINGSREGLEMENT BESTUUR VOOR VERTEGENWOORDIGER PENSIOENGERECHTIGDEN STICHTING PENSIOENFONDS VOOR PERSONEELSDIENSTEN Januari 2018 Pagina 1 Artikel 1 Begripsbepalingen In dit verkiezingsreglement wordt

Nadere informatie

Benoemingsprocedure bestuur

Benoemingsprocedure bestuur Benoemingsprocedure bestuur Stichting Pensioenfonds Citigroup Nederland gaat per 1 januari 2018 over naar een omgekeerd gemengd bestuursmodel dat in totaal uit zes leden bestaat: een uitvoerend deel van

Nadere informatie

Benoemingsprotocol verenigingsbestuur NVLF

Benoemingsprotocol verenigingsbestuur NVLF Benoemingsprotocol verenigingsbestuur NVLF 1 Inhoud Artikel 1 - Grondslag... 3 Artikel 2 Samenstelling verenigingsbestuur... 3 Artikel 3 Openbaarmaking vacature... 3 Artikel 4 Kandidaatstelling... 3 4.1

Nadere informatie

Verkiezingsreglement. Inhoudsopgave

Verkiezingsreglement. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Artikel 1 Definities 1 Artikel 2 Verkiezingscommissie 1 Artikel 3 Kiesgerechtigden 1 Artikel 4 Verkiesbaarheid 2 Artikel 5 Kandidaatstelling 2 Artikel 6 Verkiezingen 3 Artikel 7 Uitslag 3

Nadere informatie

STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66

STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 Dit standaardreglement is vastgesteld door het Landelijk bestuur van Politieke Partij Democraten 66 op 10 mei 2016. Dit reglement is van kracht

Nadere informatie

HUISHOUDELIJKE REGLEMENT. Het Huishoudelijk Reglement refereert aan artikel 13 van de statuten.

HUISHOUDELIJKE REGLEMENT. Het Huishoudelijk Reglement refereert aan artikel 13 van de statuten. ! HUISHOUDELIJKE REGLEMENT Artikel 1: DOEL EN STREKKING Het Huishoudelijk Reglement refereert aan artikel 13 van de statuten. De bepalingen van de statuten prevaleren boven die in het Huishoudelijk Reglement.

Nadere informatie

Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers. van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een

Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers. van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een Regeling omtrent de selectie en benoeming van vertegenwoordigers van de categorie Bedrijven in het algemeen bestuur van een waterschap door de Kamer van Koophandel als bedoeld in artikel 3, vijfde lid,

Nadere informatie

Huurdersbelangenvereniging De Sleutel

Huurdersbelangenvereniging De Sleutel Huishoudelijk Reglement van de Huurdersbelangenvereniging De Sleutel Artikel 1 Doelstelling huishoudelijk reglement 1. Het huishoudelijk reglement regelt de nadere uitvoering van de statuten van de Huurdersbelangenvereniging

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement U.S.D.V. U Dance Huishoudelijk reglement van de Utrechtse StudentenDansVereniging U Dance, zoals bedoeld in artikel 12 van de statuten. Artikel 1 Algemene Bepalingen 1. De in dit

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement A.S.V.Gay

Huishoudelijk reglement A.S.V.Gay Huishoudelijk reglement A.S.V.Gay Algemene bepalingen Artikel 1 algemeen 1. De vereniging: Amsterdamse Studenten Vereniging Gay (A.S.V.G.), statutair gevestigd te Amsterdam en ingeschreven in het handelsregister

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT LET S DANCE!

HUISHOUDELIJK REGLEMENT LET S DANCE! HUISHOUDELIJK REGLEMENT M.S.D.V. LET S DANCE! HUISHOUDELIJK REGLEMENT LET S DANCE! Huishoudelijk reglement van de, zoals bedoeld in artikel 19 van de statuten. LIDMAATSCHAP ARTIKEL 1 Aangaan van het lidmaatschap

Nadere informatie

REGLEMENT DEELNEMERSRAAD CFK

REGLEMENT DEELNEMERSRAAD CFK REGLEMENT DEELNEMERSRAAD CFK Artikel 1. Begripsbepaling 1. De in de statuten van Stichting Contractspelersfonds KNVB gebruikte begripsbepalingen worden geacht deel uit te maken van dit reglement. 2. In

Nadere informatie

procedurebeschrijving de advieslijsten, de groslijsten, de verkiezingsprogramma s, de weging per

procedurebeschrijving de advieslijsten, de groslijsten, de verkiezingsprogramma s, de weging per Aan: de voorzitters en secretarissen van de lokale Brabantse CDA afdelingen i.a.a. : de leden van CDA Brabant Betreft : verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 2015 Inleiding. Tijdens onze ALV

Nadere informatie

Voorstellen wijziging Huishoudelijk Reglement

Voorstellen wijziging Huishoudelijk Reglement Voorstellen wijziging Huishoudelijk Reglement Inleiding Het Landelijk Bestuur stelt voor om het Huishoudelijk Reglement op enkele punten aan te passen. Deze aanpassingen zijn ingegeven door ervaringen

Nadere informatie

VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden

VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden VERKIEZINGSREGLEMENT voor bestuursleden namens pensioengerechtigden Stichting Pensioenfonds voor de Nederlandse Groothandel SPNG versie februari 2014 versie februari 2014 Verkiezingsreglement 1 Artikel

Nadere informatie

REGELING VOOR DE ROEPING VAN OUDERLINGEN EN DIAKENEN ingevolge artikel B25.1 KO. (Definitieve tekst na verwerking amendementen )

REGELING VOOR DE ROEPING VAN OUDERLINGEN EN DIAKENEN ingevolge artikel B25.1 KO. (Definitieve tekst na verwerking amendementen ) REGELING VOOR DE ROEPING VAN OUDERLINGEN EN DIAKENEN ingevolge artikel B25.1 KO (Definitieve tekst na verwerking amendementen ) Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. stemgerechtigde

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Dorpspartij versie 2009 blad 1 van 5

Huishoudelijk reglement Dorpspartij versie 2009 blad 1 van 5 Huishoudelijk reglement Dorpspartij versie 2009 blad 1 van 5 Huishoudelijk reglement DORPSPARTIJ Huishoudelijk reglement van de politieke vereniging Dorpspartij, welke te Gemert is opgericht op 03 februari

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van Badmintonclub "Het Anker" te Born

Huishoudelijk Reglement van Badmintonclub Het Anker te Born Julianalaan 25. 6124 AG Papenhoven, tel. 046-4856571 Email 7540@badminton.nl Huishoudelijk Reglement van Badmintonclub "Het Anker" te Born Hoofdstuk 1: Lidmaatschap van de vereniging. Toelatingsbeleid

Nadere informatie

Preambule AFDELINGSREGLEMENT. DEMOCRATEN 66, Afdeling Amersfoort

Preambule AFDELINGSREGLEMENT. DEMOCRATEN 66, Afdeling Amersfoort Preambule Dit reglement is gemaakt voor de D66-leden van de afdeling Amersfoort. D66 is een ledenpartij. Op alle niveaus binnen de partij landelijk, regionaal en afdeling bepalen de leden met elkaar wat

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KRING PRAKTISERENDE BOOMVERZORGERS Blz. 1 van 5

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KRING PRAKTISERENDE BOOMVERZORGERS Blz. 1 van 5 HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE KRING PRAKTISERENDE BOOMVERZORGERS Blz. 1 van 5 1 DE VERENIGING 1.1 De vereniging Kring Praktiserende Boomverzorgers is een vereniging waarin mensen die zich bezig houden

Nadere informatie

Zittingsduur Artikel 3 1. De leden van de ondernemingsraad treden om de jaar tegelijk af. 2. De aftredende leden zijn terstond herkiesbaar.

Zittingsduur Artikel 3 1. De leden van de ondernemingsraad treden om de jaar tegelijk af. 2. De aftredende leden zijn terstond herkiesbaar. Verkiezingsreglement Begripsbepalingen Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: a. de ondernemer: b. de onderneming: c. de wet: de Wet op de ondernemingsraden (WOR); d. bedrijfscommissie: de bedrijfscommissie:

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT TENNISVERENIGING FRANKRIJK

HUISHOUDELIJK REGLEMENT TENNISVERENIGING FRANKRIJK HUISHOUDELIJK REGLEMENT TENNISVERENIGING FRANKRIJK (goedgekeurd in de Algemene Leden Vergadering van 9 december 2009) Algemeen Artikel 1 De leden zijn verplicht zich strikt te houden aan het door het bestuur

Nadere informatie

Bestuur Algemeen Artikel 3 Het bestuur is verantwoording verschuldigd aan de algemene ledenvergadering.

Bestuur Algemeen Artikel 3 Het bestuur is verantwoording verschuldigd aan de algemene ledenvergadering. Huishoudelijk reglement Vereniging Aziatische Sporten 'Arashi' Leden Rechten Artikel 1 1. De rechten van de student-leden en niet-student-leden zijn: a. het bijwonen van de algemene ledenvergadering met

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de in Eindhoven gevestigde vereniging IJSCLUB EINDHOVEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de in Eindhoven gevestigde vereniging IJSCLUB EINDHOVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de in Eindhoven gevestigde vereniging IJSCLUB EINDHOVEN HOOFDSTUK I Artikel 1: Inschrijving LIDMAATSCHAP 1. Inschrijving als lid vindt plaats na formele aanmelding bij de ledenadministratie.

Nadere informatie

Verkiezingsreglement. in het verantwoordings orgaan. Versie september verkiezing van vertegenwoordigers van pensioengerechtigden

Verkiezingsreglement. in het verantwoordings orgaan. Versie september verkiezing van vertegenwoordigers van pensioengerechtigden Verkiezingsreglement verantwoordingsorgaan Versie september 2017 verkiezing van vertegenwoordigers van pensioengerechtigden in het verantwoordings orgaan van de Stichting Bedrijfstak pensioenfonds voor

Nadere informatie