Nieuwsbrief November 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief November 2013"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief November 2013

2 Nieuwsbrief November 2013 Jaargang 20, nummer 9 In dit nummer: Van het bestuur 3 Theatergroep Bint: een indiaan in huis Contactgroep 4 5 Boxmeer Van alles wat.. 6 Huisarts en autisme 7-8 Petitie Jeugd ggz 9-10 Colofon 11-12

3 Pagina 3 Beste leden, En zo is het ineens alweer november.. De klok is weer verzet en dus zijn de dagen kort en donker. We hebben de eerste herfststormen gehad en ook de paraplu heeft alweer zijn dienst bewezen. November brengt ons wel snel naar december met zijn feestdagen. Komend weekend komt Sinterklaas alweer aan in Nederland. Voor degenen onder ons met kleine kinderen misschien een extra spannende tijd? Wat kunt u in deze nieuwsbrief verwachten? Theatergroep Bint heeft een leuke voorstelling over autisme. Voor degenen die er niet heen kunnen is er ook de mogelijkheid tot aanschaf van een dvd! Ook vindt u een oproepje voor lotgenoten voor een contactgroep in Boxmeer. Verder een pagina van alles wat allerlei kleine stukjes nieuws die ieder apart niet een hele pagina nodig hebben maar toch wel de moeite waard zijn om even genoemd te worden! Dan nog een artikel over huisartsen en dat zij in heel veel gevallen autisme niet herkennen Een zeer zorgelijke zaak! De volgende nieuwsbrief verschijnt weer begin december. Als u voor de nieuwsbrief zaken heeft die van toepassing zijn dan hoor ik dat graag zodat ik deze in de volgende nieuwsbrief op kan nemen! Alvast een hele fijne Sinterklaas, ik hoop dat eenieder lief genoeg is geweest om de kadootjes te krijgen die hij of zij het liefste zou ontvangen. :-) Namens het bestuur NVA regio Noord Brabant, Ilja Drost

4 Pagina 4 Theatergroep Bint presenteert: Casper weet alles van indianen en het liefst ordent hij elke dag de veertjes van zijn indianentooi. In de wereld van de indianen is alles overzichtelijk. Maar voor zijn ouders is deze indianenwereld soms lastig. Hoe is het om een indiaan in huis te hebben? Een indiaan in huis (2010) is een herkenbare en ontroerende voorstelling over autisme en de impact ervan op de nabije omgeving. De teksten zijn geschreven op basis van interviews met ouders en kinderen met autisme. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar. Na de voorstelling volgt een interactief gedeelte in de vorm van een powwow* waarin Bint het publiek prikkelt en uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan. Er worden onderling ervaringen uitgewisseld, vragen gesteld en tips verzameld. *Een pow-wow is een bijeenkomst van wijze indianen die samen spreken over levenservaringen Boeken? De voorstelling kan ook op uw locatie gespeeld worden. Een indiaan in huis is onder andere geschikt voor studiedagen, ouderavonden of als begin of eind van een congres. Neem contact op met Bint om de mogelijkheden te bespreken. Deze voorstelling speelt de komende periode nog op een aantal plaatsen maar is ook verkrijgbaar op DVD. Voor meer informatie kijk op:

5 Pagina 5 Lotgenoten contactgroep Boxmeer Het afgelopen jaar heeft Stichting MEE in Boxmeer een lotgenoten contactgroep opgezet voor volwassenen met autisme. Het doel van deze contactgroep is om volwassenen met autisme de gelegenheid te geven om informeel samen te zijn en met elkaar ervaringen uit te wisselen en te kunnen praten over hoe het is om te leven met autisme. Sinds September is de contactgroep overgenomen door de NVA Noord- Brabant en in overleg met de huidige leden van de groep (5 mensen in totaal) is besloten om meer mensen te werven voor in de groep. De groep komt 1 keer per maand samen, in principe op de laatste maandagavond van de maand, van uur in Boxmeer. De groep wordt begeleidt door een vrijwilliger en per maand wordt er een thema gekozen waar dieper op zal worden ingegaan. Dit thema wordt door de groep aangedragen. Te denken valt aan onderwerpen als werk, vrije tijd, vriendschap, relaties etc. Lijkt het je wat om ook deel te nemen neem dan voor meer informatie of om je aan te melden, contact op met Ilja Drost via iljadrost@nva-nb.nl Je bent van harte welkom!

6 Pagina 6 Van alles wat Meldpunt auti-weigerscholen: In een vorige nieuwsbrief stond een stukje over auti-weigerscholen. Alle meldingen die het steunpunt heeft ontvangen zijn verwerkt in een rapport. Dit rapport kunt u hier lezen: Facebook en twitter: De NVA Noord Brabant is ook actief op facebook en twitter! Like ons op en volg ons We horen graag van u! Advertenties: Vanaf de komende nieuwsbrief gaan we u de mogelijkheid bieden om te adverteren in onze nieuwsbrief. Dat mag particulier zijn of namens een instelling of instantie, zolang het maar met autisme te maken heeft. Mocht u hier interesse in hebben of meer willen weten over de mogelijkheden dan graag een mailtje naar: nieuwsbrief@nva-nb.nl In komende nieuwsbrieven komen we hier nog verder op terug. Thinking out of the box: Ten slotte wilde ik u deze niet onthouden: Kost het u moeite om de logica hiervan te ontdekken of juist niet? Ik weet niet wie de leerling in kwestie is maar van mij krijgt hij een 10!

7 Pagina 7 Grootschalig onderzoek over autisme wijst uit: De huisarts herkent autisme niet Op 4 oktober 2013 maakten de Vrije Universiteit en De Nederlandse Vereniging voor Autisme NVA op het landelijk Autismecongres in Utrecht de resultaten bekend van een grootschalig onderzoek onder mensen van autisme en hun naasten. Het onderzoek richtte zich op alle levensfasen en levensgebieden en behandelt onderwerpen van diagnose tot onderwijs, werk, wonen en welbevinden. De huisarts herkent autisme niet Een opvallende uitkomst van de enquête is dat huisartsen en consultatiebureaus een opvallend kleine rol spelen in de eerste herkenning van autisme. Initiatieven om autisme bij deze professionals meer onder de aandacht te brengen lijken nog weinig effect te hebben. Bij deelnemers jonger dan 18 jaar ontstaat het eerste vermoeden van autisme meestal bij de ouders (45%). Bij volwassenen zijn dit meestal psychologen, orthopedagogen of psychiaters (30%). Op de vraag: Wie was degene die het vermoeden van autisme als eerste uitsprak? Komt bij slechts 1 procent van de kinderen met autisme tot 18 jaar de huisarts in beeld. Bij volwassenen is dat zelfs nog minder (0,7%). Deze uitkomst baart ons grote zorgen, aldus Swanet Woldhuis, interim directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. De huisarts doet zijn best, maar heeft onvoldoende kennis. Als gevolg van de ver doorgevoerde plannen voor de WMO transitie en de nieuwe Jeugdwet zal daarnaast ook de gemeente een cruciale rol gaan spelen in de toewijzing van zorg voor deze kinderen en volwassenen met autisme. Gemeentes zijn hier ook niet op voorbereid. Hoe kan je mensen helpen en het juiste advies uitbrengen als je niet eens autisme herkent?

8 Pagina 8 De NVA vindt het daarom van belang om te investeren in het verbeteren van een vroegere signalering van autisme bij eerstelijns hulpverleners, zodat de diagnose autisme niet onnodig laat gesteld wordt. Alleen dan kan degene met autisme op tijd de juiste hulp en zorg krijgen, waarmee veel erger leed op latere leeftijd, en daarmee ook hogere kosten voor de maatschappij, kunnen worden voorkomen. Het rapport: Allemaal Autisme, Allemaal Anders is vanaf heden te downloaden op

9 Pagina 8 Help onze kinderen en teken op Waarom? Leest u alstublieft verder! Er staan ons allemaal grote veranderingen te wachten in de zorg voor kinderen met psychische problemen. Het recht op deze zorg, nu nog een verzekerd recht voor ieder kind, verdwijnt per januari Al deze behandelingen voor onze kinderen met een psychische zorgvraag, worden niet meer betaald door de ziektekostenverzekeraar. In plaats daarvan zullen gemeenten beslissen over indicatiestelling maar ook welke uitvoering hierop volgt. Wij maken ons grote zorgen over deze ontwikkeling want, vrees is dat wij vanaf dan maar hebben af te wachten hoe de gemeenten deze zorg hebben geregeld. Wij vragen ons echter af of een gemeente deskundig genoeg is om goede en effectieve hulp in te schatten voor een kind met een psychische zorgvraag. Wij vrezen dat gemeenten door de bezuiniging op specialistische/medische hulp nu gedwongen moeten gaan kiezen voor de meest goedkope zorg. Zoals het er nu voor staat, zal de huisarts nog wel de verwijzing voor jeugd geestelijke gezondheidzorg doen (jeugd GGZ) maar de gemeente is niet verplicht deze verwijzing over te nemen. Ook is het al duidelijk dat gemeente A de juiste hulp kan inkopen voor een kind en gemeente B deze niet heeft ingekocht, woont u nu in deze laatste gemeente, dan heeft uw kind pech. Dan rest u nog één ding, en dat is verhuizen. Ook willen de gemeenten bij een psychische problematiek eerst kijken wat het gezin aan ondersteuning/ontlasting nodig heeft, bijvoorbeeld door hulp van opa en/of oma, tante/oom, broer/zus, de buren of vrienden/kennissen.

10 Pagina 9 Wij zijn ouders van kinderen mét die specifieke zorgvraag en luiden de noodklok. Help ons deze informatie rond te sturen middels social media, bijvoorbeeld Facebook of Twitter, of print hem uit en leg het op de school van uw kind neer. Wij willen namelijk maar één ding, en dat is dat onze kinderen het recht op medische zorg binnen de jeugd geestelijke gezondheidzorg houden. Tekent u daarom alstublieft de onderstaande petitie en help onze kinderen en hun toekomst, maar ook de kinderen die nog komen gaan. Ondanks dat er ook binnen de jeugd GGZ verbeterpunten liggen willen wij dat de jeugd GGZ absoluut een basisvoorziening blijft. Wilt u na het lezen meer weten of heeft u vragen, mail, of bel naar één van de mensen op en/of kijkt u op het Platform Verontruste Ouders: Dank u wel!

11 Pagina 11 NVA Regio Noord-Brabant Dagelijks Bestuur Voorzitter: Els Brommet (06) Vice voorzitter: Ron Wilting (06) Secretaris : Frans Vinken secretaris@nva-nb.nl (06) Penningmeester: Ron Wilting penningmeester@nva-nb.nl (06) Algemeen bestuur: Henri Maartens, bestuurslid AIC henrimaartens@nva-nb.nl (06) Madelijn van t Veer, bestuurslid AIC madelijnvantveer@nva-nb.nl Ilja Drost iljadrost@nva-nb.nl Postadres : Frans Vinken, Centauriestraat 28, 5643 JL Eindhoven Werkgroepen Volwassenen Partners van Coördinator: Carla Enthoven-Glaser carla.glaser@ziggo.nl (0413) Wonen: Coördinator: Cherida Thijssen cheridathijssen@nva-nb.nl (06) Arbeid: Coördinator: Cor Kroon jcakroon@live.nl (073) Kinderen van: Coördinator: Cherida Thijssen cheridathijssen@nva-nb.nl (06) Jeugd Onderwijs: Coördinator: José Martens van Rooyen josemartensvanrooijen@nva-nb.nl Zorg: Coördinator: Alex Steinschuld Moniek van Meijl Vrije Tijd: Coördinator: vacant Nieuwsbrief: Redactie: Zorg en Welzijn alexsteinschuld@nva-nb.nl moniekvanmeijl@nva-nb.nl nieuwsbrief@nva-nb.nl Adreswijziging of opzegging lidmaatschap uitsluitend naar dit adres: NVA, Weltevreden 4c, 3731 AL De Bilt; info@autisme.nl Donaties: Rabobank t.n.v. NVA Regio Noord Brabant

12 Pagina 12 AIC Eindhoven Coördinator Petra Brueren Of AIC Tilburg Coördinator Madelijn van t Veer aic-tilburg@nva-nb.nl Of madelijnvantveer@nva-nb.nl AIC Breda Coördinator Eric Sperber aic-breda@nva-nb.nl Of ericsperber@nva-nb.nl AIC De Kempen Coördinator Pia Thijssen aic-dekempen@nva-nb.nl Of piathijssen@nva-nb.nl AIC De Peel Coördinator Henriet Zoetmulder aic-depeel@nva-nb.nl Of henrietzoetmulder@nva-nb.nl

Nieuwsbrief Oktober 2013

Nieuwsbrief Oktober 2013 Nieuwsbrief Oktober 2013 Nieuwsbrief Oktober 2013 Jaargang 20, nummer 8 In dit nummer: Van het bestuur 3 Woordje van de 4 voorzitter Autiplan 5 Oproep Bestuurslid 6 Ouderbrief Petitie Jeugdzorg 7-8 Colofon

Nadere informatie

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5.

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5. Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4 In dit nummer: Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3 ALV en AVA 4 DVD Goed Te Doen 5 Oproepen 6 Colofon 7-8 Pagina 2 Beste leden, Op het moment van het schrijven

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2015

Nieuwsbrief April 2015 Nieuwsbrief April 2015 Nieuwsbrief April 2015 Jaargang 22, nummer 4 In dit nummer: Van het bestuur 3 Van alles wat 4 AIC Den Bosch 5 D n Hoef (advertentie) 6 Ebla (advertentie) 7 Futuris (advertentie)

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2015

Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Jaargang 22, nummer 6 In dit nummer: Van het bestuur 3 Cursus samen sterk 4 Van alles wat 5 Interactieve avond: Ik zie ik zie. 6 Congres autminds 7 Deelname

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2013

Nieuwsbrief December 2013 Nieuwsbrief December 2013 Nieuwsbrief November 2013 Jaargang 20, nummer 9 In dit nummer: Van het bestuur 3 Contactgroep 4 Boxmeer Van alles wat. 5 Stichting Autilook 6,7,8 Math4you 9 In Kaatjes keuken

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2015

Nieuwsbrief December 2015 Nieuwsbrief December 2015 Nieuwsbrief November 2015 Jaargang 22, nummer 11 In dit nummer: Van het bestuur 3 Ilja Drost stelt zich aan u 4 voor AIC de Kempen 5 Studeren met autisme 6 Colofon 7/8/9 Pagina

Nadere informatie

In dit nummer: Nieuwsbrief Juni 2013 Jaargang 20, nummer 5. Van het bestuur 2 Oproep voor film 3. AvA en ALV 4. Sponsorloop 5

In dit nummer: Nieuwsbrief Juni 2013 Jaargang 20, nummer 5. Van het bestuur 2 Oproep voor film 3. AvA en ALV 4. Sponsorloop 5 Nieuwsbrief Juni 2013 Jaargang 20, nummer 5 In dit nummer: Van het bestuur 2 Oproep voor film 3 AvA en ALV 4 Sponsorloop 5 Nieuw sportcomplex 6-7 Tilburg Blauwe Zondag 8 Colofon 9-10 Beste leden, Pagina

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2015

Nieuwsbrief Januari 2015 Nieuwsbrief Januari 2015 Nieuwsbrief Januari 2015 Jaargang 22, nummer 1 In dit nummer: Van het bestuur 3 Nieuwe bestuursleden stellen zich voor 4/5 Van alles wat. 6 AIC Eindhoven stelt zich voor 7/8 Colofon

Nadere informatie

Nieuwsbrief September 2015

Nieuwsbrief September 2015 Nieuwsbrief September 2015 Nieuwsbrief Juli 2015 Jaargang 22, nummer 7 In dit nummer: Van het bestuur 3 ALV uitnodiging 4 Lezingen/studiedagen Passend onderwijs Interactieve avond Geldrop Kind met autisme

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2014

Nieuwsbrief April 2014 Nieuwsbrief April 2014 Nieuwsbrief April 2014 Jaargang 21, nummer 4 In dit nummer: Van het bestuur 3 AIC oproep 4/5 Van alles wat. 6 Blauwe zondag 7/8 In Kaatjes Keuken 9 Colofon 10-11 Pagina 3 Beste leden,

Nadere informatie

In dit nummer: Nieuwsbrief Maart 2013 Jaargang 20, nummer 2. Bestuur situatie 2. We stellen voor: Onze nieuwe bestuursleden

In dit nummer: Nieuwsbrief Maart 2013 Jaargang 20, nummer 2. Bestuur situatie 2. We stellen voor: Onze nieuwe bestuursleden Nieuwsbrief Maart 2013 Jaargang 20, nummer 2 In dit nummer: Bestuur situatie 2 We stellen voor: Onze nieuwe bestuursleden Documentaire Birsen Basar Kort nieuws Autismeweek Bijeenkomst WMO 3 8 9 10 Auresys

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2014

Nieuwsbrief Oktober 2014 Nieuwsbrief Oktober 2014 Nieuwsbrief Oktober 2014 Jaargang 21, nummer 8 In dit nummer: Van het bestuur 3 Autisme congres 2014 4/5 Van alles wat. 6 Oproep vrijwilligers AIC s 7 Thema-avond WMO 8 In Kaatjes

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli 2013

Nieuwsbrief Juli 2013 Nieuwsbrief Juli 2013 Nieuwsbrief Juli 2013 Jaargang 20, nummer 6 In dit nummer: Van het bestuur 3 Oproep film 4 Verslag AvA 5 NVA Congres 6 Sponsorloop 7 Oproep 8 Blauwe Zondag 9 ALV 2013 10 Oproep Bestuurslid

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2017

Nieuwsbrief Januari 2017 Nieuwsbrief Januari 2017 Nieuwsbrief Januari 2017 Jaargang 24, nummer 1 In dit nummer: Van het bestuur 3 Vergaderdata bestuur NVA Noord-Brabant 4 Film Birsen Basar 5 Oproep vrijwilligers AIC Bergen op

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2014

Nieuwsbrief November 2014 Nieuwsbrief November 2014 Nieuwsbrief November 2014 Jaargang 21, nummer 9 In dit nummer: Van het bestuur 3 Vacature secretaris 4 Autismesteunpunt Zuidoost Brabant 5 Van alles wat. 6 Aanbod Autismesteunpunt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli 2015

Nieuwsbrief Juli 2015 Nieuwsbrief Juli 2015 Nieuwsbrief Juli 2015 Jaargang 22, nummer 7 In dit nummer: Van het bestuur 3 AIC Eindhoven stelt zich 4/5 voor Persbericht ouderpower 6 Congres autminds 7 Lotgenoten contactochtenden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2014

Nieuwsbrief Juni 2014 Nieuwsbrief Juni 2014 Nieuwsbrief Juni 2014 Jaargang 21, nummer 6 In dit nummer: Van het bestuur 3 A. in Wonderland 4 Expositie Kinderen met ASS 5 Van alles wat. 6 Integratieklas regio Geldrop Autisme

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2015

Nieuwsbrief November 2015 Nieuwsbrief November 2015 Nieuwsbrief November 2015 Jaargang 22, nummer 10 In dit nummer: Van het bestuur 3 Ron Wilting stelt zich aan u voor Autisme café bijeenkomst 4/5 6 Het venster filmavond 7 Ik zie,

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2017

Nieuwsbrief februari 2017 Nieuwsbrief februari 2017 Nieuwsbrief februari 2017 Jaargang 24, nummer 2 In dit nummer: Nieuwe redactiemedewerker 3 Vergaderdata bestuur 4 AIC Breda organiseert thema-ochtend Brain Blocks AIC Eindhoven

Nadere informatie

28 maart - 02 april 2014

28 maart - 02 april 2014 28 maart - 02 april 2014 2014 maart april 24 maandag 31 maandag 25 dinsdag 01 dinsdag 26 woensdag 02 woensdag 27 donderdag 03 donderdag 28 vrijdag 04 vrijdag Toneelstuk van Bint 29 zaterdag 05 zaterdag

Nadere informatie

Haal Bint in huis. aanbod van Theatergroep Bint voor het onderwijs. maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Voor docenten, leerlingen en ouders.

Haal Bint in huis. aanbod van Theatergroep Bint voor het onderwijs. maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Voor docenten, leerlingen en ouders. Haal Bint in huis aanbod van Theatergroep Bint voor het onderwijs maakt lastige onderwerpen bespreekbaar Voor docenten, leerlingen en ouders. Haal Bint in huis Theatergroep Bint maakt lastige onderwerpen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei 2014

Nieuwsbrief Mei 2014 Nieuwsbrief Mei 2014 Nieuwsbrief Mei 2014 Jaargang 21, nummer 5 In dit nummer: Van het bestuur 3 AIC vrijwilligers oproep 4/5 Van alles wat. 6 Oproep, kunst en autisme Autisme en wonen in Eindhoven 7 8

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Jaargang 21, nummer 3 In dit nummer: Van het bestuur 3 Stichting 4 HELP US AUT Van alles wat. 5 AUT OF ORDER 6 Het klokhuis over hersenen 5e autisme week:

Nadere informatie

Sander Begeer Ontwikkelingspsycholoog aan de VU in Amsterdam en the University of Sydney. NVA Congres 2013

Sander Begeer Ontwikkelingspsycholoog aan de VU in Amsterdam en the University of Sydney. NVA Congres 2013 Sander Begeer Ontwikkelingspsycholoog aan de VU in Amsterdam en the University of Sydney NVA Congres 2013 Allemaal Autisme, Allemaal Anders NVA enquête 2013 Sander Begeer (VU) Marlies Wierda (VU) Stance

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2015

Nieuwsbrief Oktober 2015 Nieuwsbrief Oktober 2015 Nieuwsbrief Oktober 2015 Jaargang 22, nummer 9 In dit nummer: Van het bestuur 3 Toegankelijkheid pretparken Passend onderwijs maak je met elkaar Lotgenoten contactochtend AIC Tilburg

Nadere informatie

Oranje Fonds Collecte 2016

Oranje Fonds Collecte 2016 Tips werving en communicatie Fijn dat u meedoet aan de landelijke collecteweek van het Oranje Fonds. Hieronder vindt u verschillende tips om collectanten te werven en uw omgeving op de hoogte te houden

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2016

Nieuwsbrief December 2016 Nieuwsbrief December 2016 Nieuwsbrief November 2016 Jaargang 23, nummer 10 In dit nummer: Van het bestuur 3 Van de voorzitter 4 Vergaderdata bestuur NVA Noord-Brabant Autisme vriendelijke 5 6 Film: Uilenbal

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING DE WMO IS ER OOK VOOR HULP IN HET HUISHOUDEN Eén van de prestatievelden binnen de Wmo betreft de hulp in het huishouden. Onlangs zijn met acht organisaties

Nadere informatie

Nieuwsbrief Februari 2015

Nieuwsbrief Februari 2015 Nieuwsbrief Februari 2015 Nieuwsbrief Februari 2015 Jaargang 22, nummer 2 In dit nummer: Van het bestuur 3 Verslag thema-avond Passend Onderwijs 4/5 Van alles wat. 6 Triade ambulante dienst Eindhoven 7

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Jeugd & Gezin

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Jeugd & Gezin MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Jeugd & Gezin We redden het niet met de opvoeding van ons kind. Is er iemand bij wie we terecht kunnen? Iemand die ons begrijpt? Ons kind heeft een beperking,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Februari 2014

Nieuwsbrief Februari 2014 Nieuwsbrief Februari 2014 Nieuwsbrief Februari 2014 Jaargang 21, nummer 2 In dit nummer: Van het bestuur 3 Grootouders en 4 Facebook Van alles wat. 5 Autismecafé 073 6 Het klokhuis over hersenen 5e autisme

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Nieuws brief. Nieuws brief. December 2015. Beste ouder(s) / verzorger(s),

Nieuws brief. Nieuws brief. December 2015. Beste ouder(s) / verzorger(s), Nieuws brief Nieuws brief December 2015 Beste ouder(s) / verzorger(s), We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde en erg gezellige kerstmarkt! Het was erg druk en alle mooi gemaakte knutselstukken zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Het Wijkteam Hulpverlening dichtbij

Het Wijkteam Hulpverlening dichtbij Het Wijkteam Hulpverlening dichtbij Het Wijkteam: hulpverlening dichtbij Het Wijkteam biedt ondersteuning, op een nieuwe manier. Dichtbij huis, snel en met vaste contactpersonen. Voor uw vragen en zorgen

Nadere informatie

Welkom. Informatiemarkt

Welkom. Informatiemarkt Programmaboekje Autisme Informatiemarkt 31 maart 2016 Autisme is topsport! 2 tot en met 10 april 2016 Autisme Informatiemarkt 2016 Welkom In aanloop naar de landelijke Autismeweek (2 t/m 10 april) organiseren

Nadere informatie

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland

Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Groepen en cursussen MEE Gelderse Poort voor inwoners van de regio s Arnhem, Nijmegen en Rivierenland Alle groepen en cursussen die door MEE Gelderse Poort geboden worden zijn toegankelijk voor mensen

Nadere informatie

INFO! februari 2016. Nationale Voorleesdagen

INFO! februari 2016. Nationale Voorleesdagen INFO! Uitslag Gemeentelijke voorleeswedstrijd Op zaterdag 23 januari heeft namens onze school Maybritt Bomers meegedaan aan de kwartfinale voorleeswedstrijd bij bibliotheek te Didam. Ze heeft heel mooi

Nadere informatie

WEEKBULLETIN 4. Belangrijke data. Voedselbos. Jaargang

WEEKBULLETIN 4. Belangrijke data. Voedselbos. Jaargang WEEKBULLETIN 4 Jaargang 36 23-09-2016 jenaplanschool de Lanteerne www.delanteerne.nl directie@delanteerne.nl 024-3734191 Belangrijke data Dinsdag 27 september: contactouderavond 20.00u Woensdag 28 september:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AIC Utrecht Sept - Okt We zijn weer bijna terug van vakantie... met goed nieuws!

NIEUWSBRIEF AIC Utrecht Sept - Okt We zijn weer bijna terug van vakantie... met goed nieuws! We zijn weer bijna terug van vakantie... View this email in your browser NIEUWSBRIEF AIC Utrecht Sept - Okt 2018 We zijn weer bijna terug van vakantie... met goed nieuws! WIJ OPENEN EEN 2E LOCATIE IN UTRECHT!!

Nadere informatie

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Leven met de ziekte van Parkinson Het hebben van de ziekte van Parkinson heeft niet alleen lichamelijke,

Nadere informatie

Gratis advies van jongeren aan gemeenten

Gratis advies van jongeren aan gemeenten Gratis advies van jongeren aan gemeenten 1 Voorwoord In november 2013 vond de achtste Week van de Jeugdzorg plaats, waarin het hele Utrechtse Jeugdzorgveld elkaar weer ontmoette. De week stond in het teken

Nadere informatie

De schoolgids vindt u op onze website.

De schoolgids vindt u op onze website. J a a r g a n g 9, n r. 7 2 7 n o v e m b e r 2 0 1 3 Reminder: Sinterklaas op 5 december 2013 Tijdens het Sinterklaasfeest op 5 december 2013 zullen we een continurooster hanteren. Dit betekent dat de

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

PPEL. SAMENWERKEN met plezier is leerzaam en geeft goede resultaten! Directie aanwezig. Agenda

PPEL. SAMENWERKEN met plezier is leerzaam en geeft goede resultaten! Directie aanwezig. Agenda PPEL digitale nieuwsbrief openbare basisschool het ogelijn jaargang 21 nummer 02 week 39 donderdag 24 september 2015 OUDERAVOND GROEP 1-2 In het begin van het nieuwe schooljaar vinden de KLASSIKALE OUDERAVONDEN

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering

UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering 1 UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering Kwaliteit van leven met haarverlies Zaterdag 11 april 2015 van 10:00 uur tot 16.30 uur Locatie: De Landgoederij, Camminghalaan 30,

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 4 De Jeugdwet 32 Ben je jonger dan 18 jaar en heb je begeleiding nodig? Dan krijg je te maken

Nadere informatie

Samenvatting tevredenheidsmeting ouders

Samenvatting tevredenheidsmeting ouders Samenvatting tevredenheidsmeting ouders Hierbij ontvangt u van mij een samenvatting van de uitkomsten van de tevredenheidsmeting, die begin november is afgenomen. We hebben deze in het team en met de MR

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6, maart 2011

Nieuwsbrief 6, maart 2011 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief 6, maart 2011 Steeds beter op de kaart Na de presentatie van de glossy in september is er weer genoeg gebeurd. In de gemeente Lopik is in

Nadere informatie

Sportief Hwagveld. Dinsdag 25 nov 2014

Sportief Hwagveld. Dinsdag 25 nov 2014 R.K. BASISSCHOOL OP T HWAGVELD Past. Dom. Hexstraat 16 631 HG MEERSSEN Telefoon 043 364813 info.hwagveld@innovo.nl 0 Dinsdag 5 nov 014 Sportief Hwagveld Sinds april van dit jaar heeft HC NEW STYLE in Meerssen

Nadere informatie

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen,

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen, Zwolle Rapportage Mantelzorg in beeld Resultaten uit onderzoeken onder mantelzorgers 2012 en 2014 De gemeente Zwolle wil de positie van de mantelzorger versterken en hun taak verlichten. Met de komst van

Nadere informatie

GGzE centrum psychotische stoornissen. Algemene informatie >>

GGzE centrum psychotische stoornissen. Algemene informatie >> GGzE centrum psychotische stoornissen GGzE centrum psychotische stoornissen Algemene informatie >> We zijn er zowel voor mensen met een eerste psychose als voor mensen met langer durende psychotische klachten.

Nadere informatie

Rapportage kwartaal 1 Een overzicht van de meldingen van januari t/m maart 2016

Rapportage kwartaal 1 Een overzicht van de meldingen van januari t/m maart 2016 Rapportage kwartaal 1 Een overzicht van de meldingen van januari t/m maart 2016 De Monitor Transitie Jeugd is een initiatief van Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 1, 2016 De Monitor Transitie

Nadere informatie

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer

Welkom bij. Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom bij Mijn puber en de sociale media hoe ga ik daar mee om? Gaby Herweijer Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

Plaats: Amersfoort Datum: 24 september 2013. Professionele Kracht, vrijwillige kracht, eigen kracht: Samen voor Jeugd!

Plaats: Amersfoort Datum: 24 september 2013. Professionele Kracht, vrijwillige kracht, eigen kracht: Samen voor Jeugd! Plaats: Amersfoort Datum: 24 september 2013 Professionele Kracht, vrijwillige kracht, eigen kracht: Samen voor Jeugd! MeeleefGezin gaat voor de kracht van het jonge kind Opvang voor het jonge kind (0 t/m

Nadere informatie

Bedankt voor het meedoen aan deze peiling. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. Succes!

Bedankt voor het meedoen aan deze peiling. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. Succes! Peiling: uw mening over de aanpak van eenzaamheid Welkom Bedankt voor het meedoen aan deze peiling. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. Succes! Vraag 1 Ik ben werkzaam bij / zet mij in voor de volgende

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

KIND & jeugd Zuidoost Brabant

KIND & jeugd Zuidoost Brabant KIND & jeugd abant r B t s o o Zuid nleiding Kind&Jeugd Oost Brabant in transformatie Op 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet ingegaan. Vanaf die datum valt de zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

De rechten van grootouders

De rechten van grootouders Mr E.L.M. Louwen advocaat familierecht/mediator Bierman advocaten, Tiel De rechten van grootouders Wet Al jaren vragen grootouders aan de rechter om een omgangsregeling met hun kleinkinderen. Al jaren

Nadere informatie

Team Bemoeizorg Wageningen. Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt

Team Bemoeizorg Wageningen. Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt Team Bemoeizorg Wageningen Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt Team Bemoeizorg Wageningen Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt We willen allemaal wel hulp bieden aan

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Waarmee helpt Thuisbegeleiding?

Waarmee helpt Thuisbegeleiding? Waarmee helpt Thuisbegeleiding? Veelzijdig in zorg Verwijzersinformatie Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. In elke levensfase

Nadere informatie

STEVIG FUNDAMENT VOOR JEUGDZORG

STEVIG FUNDAMENT VOOR JEUGDZORG STEVIG FUNDAMENT VOOR JEUGDZORG ONZE MISSIE EN VISIE ONZE INZET Onze missie Wij beschermen in hun ontwikkeling bedreigde kinderen en zorgen ervoor dat zij de juiste zorg krijgen. Onze visie Wij komen in

Nadere informatie

KIND & jeugd Noord-Limburg

KIND & jeugd Noord-Limburg KIND & jeugd mburg Noord-Li nleiding Kind&Jeugd Oost Brabant in transformatie Op 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet ingegaan. Vanaf die datum valt de zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren onder

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief december 2015 Hallo allemaal, Via deze nieuwsbrief willen we jullie dit keer iets uitgebreider informeren over wat CSN precies doet. In de agenda vinden jullie wat er de komende tijd gaat komen. Daarnaast zullen we

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Hans Lomans Bestuurder BJzG 8 april 2011 2 U vindt ons Overal in Gelderland In alle regio s Zorg-en Adviesteams Centra voor Jeugd en Gezin Veiligheidshuizen

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

Y-Publicaties Uitgeverij voor zorg welzijn sociale werkgelegenheid

Y-Publicaties Uitgeverij voor zorg welzijn sociale werkgelegenheid Y-Publicaties biedt complete vakinformatie voor professionals in zorg, welzijn en sociale werkgelegenheid. In vakbladen, vakliteratuur en digitaal. Zo blijft u als professional niet alleen bij in uw vak,

Nadere informatie

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014 Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ Vrijdag 13 juni 2014 Wie zijn we? Ons Tweede thuis is een organisatie ten dienste van ongeveer 2000 mensen met een verstandelijke, meervoudige of lichamelijke

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

TKM Online, april 2012

TKM Online, april 2012 TKM- enquête onder ruim 1.400 professionals Het zwarte gat na een melding Marie-José Linders voor Tijdschrift Kindermishandeling 'Je ziet niet hoe het verder gaat met een kind. Wat gebeurt er? Wat doen

Nadere informatie

Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 2, 2015

Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 2, 2015 Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 2, 2015 De Monitor Transitie Jeugd brengt de onbedoelde effecten en knelpunten van de transitie van de jeugdhulp naar de gemeenten vanuit cliëntperspectief in

Nadere informatie

Algemene informatie MEE Friesland

Algemene informatie MEE Friesland Algemene informatie MEE Friesland Ondersteuning bij leven met een beperking Wie is MEE Friesland? MEE is een unieke organisatie waar mensen met een beperking en hun omgeving met vragen terecht kunnen

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming

Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming Wat is Jeugdbescherming? Jeugdbescherming heette vroeger Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam. Wij dragen bij aan de bescherming van kinderen en daardoor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

Wat is Voogdij? Deze folder is voor ouders van cliënten van de

Wat is Voogdij? Deze folder is voor ouders van cliënten van de Wat is Voogdij? Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 Voogdij Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven speciale jeugdzorg aan kinderen en/of

Nadere informatie

MEE Zuidoost Brabant. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE helpt u op weg

MEE Zuidoost Brabant. Ondersteuning bij leven met een beperking. MEE helpt u op weg MEE Zuidoost Brabant Ondersteuning bij leven met een beperking MEE helpt u op weg We redden het niet met de opvoeding van ons kind. Wie wijst ons de weg? Thuis, begeleid zelfstandig of groepswonen. Wat

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Maandag 28 juli 2014 Nieuwsbrief nummer 3 Colleges Den Helder, Schagen en Hollands Kroon wijzigen samenwerking Sociaal Domein De colleges van Den Helder,

Nadere informatie

OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI. Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid

OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI. Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ HELI staat voor Herstel in de Eerste Lijn met Indigo. Met herstel

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

Recept voor heerlijke speculaas

Recept voor heerlijke speculaas Uitgave 8 - november 2014 Stap Verder Nieuwsbrief voor en door cliënten van Pameijer Recept voor heerlijke speculaas > www.hoeverandertmijnzorg.nl > Harry woont nu op zichzelf > Fer en Wilma enthousiast

Nadere informatie

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN Veel jongeren hebben al vroeg de zorg voor een gezinslid. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hen? De klassieke verzorgingsstaat verandert in

Nadere informatie

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014 Dit is het begin van de enquête. De eerste 4 vragen gaan over uw persoonlijke kenmerken. Aankruisen wat van toepassing is. 1. Wat is uw gezinssamenstelling? Alleenstaand zonder kind(eren) Samenwonend /

Nadere informatie