Rondreis Israël Mei 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rondreis Israël 2014. 19-29 Mei 2014"

Transcriptie

1 Rondreis Israël Mei 2014

2 2 Dag 1 Vertrek naar Israël Hier is ons eerste berichtje uit Israël. Vanmorgen in alle vroegte verzamelden we bij Haitsma op het parkeerterrein. Om half 7 waren we bijna compleet. Toen we er echt allemaal waren, was het koffers inladen en wegwezen. De buschauffeur reed gelijk verkeerd. Dit gaf hoop voor de toekomst. Via de toeristische route in Bleiswijk kwamen we op de A12 en toen in 1 keer naar Schiphol. We waren keurig op tijd zodat iedereen nog het toilet kon bezoeken. Toen de controle. Ondanks alle schrikverhalen van Marieke verliep dit supersnel. Tijd voor koffie of thee. Nadat we allemaal gefouilleerd en goedgekeurd waren konden we allemaal instappen. Om uur vertrok ons vliegtuig. Prima vlucht en aan het einde van de middag stonden we na toch wel een vermoeiende reis weer aan de grond. Gerda S. twijfelde nog even of ze met deze groep zou meegaan of met de 2 vriendelijke dames uit Amsterdam (haar reisgenoten in het vliegtuig). Toch ging ze met ons mee en kreeg 2 dikke zoenen van haar nieuwe vriendinnen. Op het vliegveld wachtte Anneke (onze gids voor deze reis) en zij bracht ons naar de bus. Toen we nog maar net onderweg waren, ontving Marieke het bericht dat het kofferpersoneel per direct in staking was gegaan. Of dat met onze bagage te maken had??? Wij waren erg blij dat we op tijd onze koffers van de band hadden gepakt. Al om half 8 werd het donker. Dus in het donker kwamen we bij ons hotel aan in Arad. Heerlijk gegeten. Er was van alles. En daarna sjekels uit de geldautomaat getrokken. We zitten nu in de lobby. Nel heeft net contact gehad met het thuisfront. Alles gaat goed.

3 3 Dag 2 Op naar Jeruzalem Na een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijt met een eitje gingen we weer op pad. Anneke onze gids, vertelde ons onderweg van alles en liet ons zien dat Israël steenrijk is. Door de woestijn reden we richting Massada en jawel tussen de kale rotsen zagen we opeens in de verte een paar muren op een rots. Daar aangekomen waren we onder de indruk van wat het werkelijk was. We hoorden het verhaal van Herodes en wat voor een macht deze man had. Maar ook hoe slim. Wat een kennis had deze man over water en bouwkunde; een ingenieus systeem vanuit Arad aangelegd. Massada is vooral belangrijk voor de Joden omdat daar 1000 Joden na 3 jaar stand te hebben gehouden tegen de Romeinen voor de dood kozen in plaats van voor de slavernij. Nadat we de film hierover hadden bekeken gingen we met de héle groep in de kabelbaan naar boven. Daar werden we rondgeleid door onze gids en we genoten van alles wat we zagen. Toen we weer veilig beneden waren, was het tijd voor koffie en souvenirs. Daarna volgde de rit naar Ein Gedi. Hier zagen we spelonken als in het verhaal van David en Saul. En we zagen met eigen ogen de bron waardoor Salomo geïnspireerd werd om Hooglied te schrijven. Vervolgens reden we naar Qumran waar de Dode Zeerollen zijn gevonden. Vlak hierbij stond de lunch voor ons klaar. Hup, weer de bus in om naar de Dode Zee te gaan, ook in Qumran. Een prachtig strandje met heel heet zand en pikzwarte modder. Een hele bijzondere ervaring om al drijvend heerlijk te ontspannen.

4 4 Ook waagden enkelen zich aan een modderbad waardoor je een extra zacht baby huidje kreeg. Vanochtend zijn we van 600 meter hoogte boven de zeespiegel naar ruim 400 meter onder de zeespiegel gegaan. Na de Dode Zee ervaring gingen we tenslotte óp naar Jeruzalem. Al zingend reden we de poorten van Jeruzalem binnen. Vanavond maken we een avondrit door Jeruzalem.

5 5 Dag 3 - Via Dolorosa We gaan weer verder met ons verslag. Na de dagsluiting in de synagoge van het hotel stond er een heerlijk buffet voor ons klaar. Daarna was het tijd voor Jeruzalem by night. We reden door de Joods Orthodoxe wijk. De gids vertelde hier veel over de Joodse gewoontes. We kwamen langs allerlei plekjes die we vandaag zijn gaan bezoeken, o.a. diverse poorten en uitzichtpunten. De molen die gerestaureerd is door de Christenen van Israël hebben we nog even bekeken. De molenaar die getrouwd is met een Nederlandse vrouw was zeer enthousiast. Liet een filmpje zien over de restauratie. Daarna weer terug in de bus richting hotel. Inmiddels was het voor velen van ons bedtijd. Na een goede nachtrust werden we verrast door een heerlijk uitgebreid ontbijt (met live piano muziek). Sommigen van de groep hebben zelfs buiten het ontbijt genuttigd. Luxe hoor. De musjes hielden ons gezelschap en pikten af en toe een graantje mee. Om half 9 stapten we in de bus. Op weg naar het startpunt van onze wandeltocht van vandaag, een uitzichtpunt op de Olijfberg. Hier zagen we de stadsmuur, verschillende kerken en voor ons lagen Joodse graven. Diverse dames trokken een prachtige wikkelrok aan en een witte blouse van de Oranjebazar. Iedereen kon nu de eerste kerk bezoeken. De Dominus Flevit kerk (de Heer weende). Opvallend in deze kerk waren o.a. de kruiken op het dak om de tranen van Jezus op te vangen en het mozaïek van de kip met de kuikens. Hier hebben we met elkaar het lied Ubi Caritas gezongen. De wandeling ging verder door de smalle (steile) straatjes van Jeruzalem naar de hof van Getsemané. Kerk van alle Natiën (kerk van Getsemané) was onze 2 e kerk. Vooral de donkerte en het gevoel van verlatenheid en de paarse kleur vielen hier op. In de hof genoten we ook van alle mooie planten en bloemen die we zagen, zoals de stokroos of wel roos van Galilea. Daarna liepen we via de Leeuwenpoort of Stefanuspoort naar de kerk van Sint Anna (moeder van Maria). We genoten van de bijzondere akoestiek. Eerst zong er een operazanger, een kippenvelmomentje. Daarna hebben we als groep Stel mijn vertrouwen gezongen (in canon). Na de opgravingen van Bethesda werd het langzamerhand tijd voor koffie. Een klein winkeltje zat opeens propvol. Goede zaken voor de eigenaar. We kwamen op de Via Dolorosa.

6 6 We volgden de 14 statiën. Zeer indrukwekkend. Tussen alle winkeltjes kom je tekens tegen van Jezus kruistocht. Onderweg bezochten we ook nog de opgraving van het koningsspel, een spel wat de Romeinen waarschijnlijk speelden om te dobbelen om de kleding van Jezus. Onze tocht eindigde, na de lunch, bij de Heilig Grafkerk en de Graftuin (de mogelijke plaatsen van Golgotha en het graf van Jezus). In de tuin stond Omer (een Belgische vrijwilliger) klaar, een zeer bevlogen gids. In de tuin heeft Marieke het Paasverhaal voorgelezen, gebeden en zongen we samen het lied Daar juicht een toon, daar klinkt een stem. Hierna bekeken we het graf. We waren onder de indruk van deze plaats. De bus wachtte ons op en tegen 5 uur kwamen we moe maar voldaan in het hotel, vol van alle indrukken. Tijd om ons op te frissen en bij te komen. Het is nu half 10 en inmiddels hebben we heerlijk gegeten en gedronken. Nu typen we dit berichtje onder piano en saxofoonmuziek (wellicht zijn we dus wat afgeleid!). Dag 4 - Op Sion s berg Net als iedere ochtend werden we ook vandaag per telefoon gewekt. Dit keer om half 7 en dat noemen wij vakantie!!! Gelukkig stond er weer een overheerlijk ontbijtje voor ons klaar, alleen moest je er wel snel bij zijn, want voor je het weet eten de mussen het brood van je bord. Gelukkig had Kees gevraagd of er iemand op zijn ontbijt wilde passen, maar ondanks dat zagen 3 mussen hun kans schoon om het kaas van zijn brood te eten. Om 8 uur stond Motti weer klaar met de bus en bracht hij ons naar Sion s berg. Daar bekeken we de ruimte, waarvan gezegd wordt dat daar het laatste Avondmaal plaats vond. Ook zouden de discipelen zich hier met Pinksteren verzameld

7 7 hebben. Omdat dit gebouw een Kruisvaarderskerk is (en we inmiddels heel veel van geschiedenis weten), kan dit dus niet kloppen. Daarna was het tijd voor onze eerste synagoge en gingen de mannen en vrouwen uiteen om het (mogelijke) graf van David te bekijken. Via Sion s poort (psalm 87) liepen we via de Armeense wijk naar de Joodse wijk, wandelend over een gedeelte van de muur van Jeruzalem. Gelukkig hebben onze gids en reisleidster een groot improvisatietalent en netwerk, want toen bleek dat er geen wachtrij was bij de Tempelberg gooiden ze spontaan het programma om. In plaats van minimaal een uur te moeten wachten, konden we na een kleine controle en een enkele aanpassing aan onze kleding zo doorlopen. Ondertussen konden we alvast een blik werpen op de Bar Mitswa viering bij de Western Wall (lees: Klaagmuur). We hebben de Rotskoepelmoskee en de Al-Aqsa moskee uitgebreid van buiten kunnen bekijken. De gids beantwoordde vol enthousiasme onze vragen en vertelde onder andere dat de koepel weliswaar nu van goud is (zo n 80 kg is erin verwerkt én hij is in Nederland gemaakt), maar tot de Golfoorlog was deze van koper. Bovenop de koepel staat een volle maan, omdat de eerste steen bij volle maan gelegd is. Terug bij de Western Wall gingen mannen en vrouwen weer uiteen. Sommige mannen schreven een briefje voor de Klaagmuur.

8 8 De mannen stonden met hun neus bovenop de Bar Mitswa viering, wij als vrouwen konden het op een stoeltje achter een schutting bekijken. Eigenlijk stonden juist de dames eerste rang, omdat een aantal jongens vlak bij de schutting Bar Mitswa werden. We konden bijna letterlijk lezen wat er in de Thora rollen stond, ware het niet dat we deze taal niet machtig zijn. Tien uur geweest, dus tijd voor koffie mét appeltaart. Na dit verwenmomentje liepen we naar de Hurva synagoge (Hurva = verwoesting), waar we een Bar Mitswa viering meemaakten. Na ramshoorngeschal zagen we, onder vrolijke muziek, een jongen, tussen zijn trotse ouders in (en met oma en de rest van de familie), onder een luifel op weg gaan naar de Western Wall. Anneke vertelde over de synagoge, die na vele

9 9 verwoestingen vier keer opnieuw is opgebouwd. We liepen langs een sjoel (Talmoedschool) met een prachtige voordeur, voorzien van afbeeldingen van alle poorten. Uiteindelijk kwamen we bij de Cardo terecht, een ca jaar oude straat uit de tijd van Hadrianus. We mochten even shoppen en sommigen van ons gingen helemaal los (sorry thuisfront, helaas niet iedereen!). Toen we weer compleet waren, gingen we naar restanten van de muur van Hizkia (lees 2 Kronieken 32), tegenwoordig gelegen midden in een winkelstraat. Na een blik te hebben geworpen in de Lutherse Verlossingskerk, was het tijd voor pizza! Sommigen gingen daarna opnieuw naar de Heilig Grafkerk, sommigen zochten een terrasje op en de jongeren onder ons beklommen de 179 treden van de toren van de Verlossingskerk. Hier wachtte hen een geweldig uitzicht. Natuurlijk moesten zij ook weer naar beneden en daalden ze nog wat treden extra af naar de opgravingen van de steengroeve, uit de tijd vóór Herodes. Hier bekeken zij een kort, maar interessant filmpje. Daarna kwamen we op een rustgevende plaats, een Open Hof, waar we genoten van de weldadige stilte. Toen de groep compleet was, wandelden we via de Jaffa poort door de Kalverstraat van Jeruzalem naar het huis van Herzl. Tenslotte trakteerde Motti ons op een rondje van de zaak en kregen we nog even de hoogtepunten van de afgelopen dagen te zien. Bij het hotel aangekomen, namen we de lift naar de zevende verdieping om naar het dakterras te gaan, een heerlijk plekje vol met hanggeraniums. Na wat foto s achter de geraniums volgde er een fotosessie met hoedenparade. Het is nu bijna tijd om naar de dagsluiting te gaan en vervolgens de inwendige mens te gaan versterken.

10 10 Nu houdt het blogteam het even voor gezien. Tot morgen. Dag 5 - gedenken en vieren Vanmorgen mochten we opstaan om 7 uur. Om half 9 zaten we in de bus. We gingen op weg naar de Menora die geschonken is door de Britse Labor partij aan de Knesset.

11 11 De Menora staat op een pleintje hier tegenover. Onze gids vertelde wat alle afbeeldingen op de Menora betekenden. Bij de Menora bloeide een kappertjesplant en Marieke noemde dit de viagra van de bijbel. Omdat we wat verbaasd keken, zal zij ons vanavond hierover meer uitleggen. We zijn ook nog langs het Israël museum gereden. In dit museum liggen de Dode Zee rollen opgeslagen. Vandaag stond Yad VaShem op ons programma. Yad VaShem staat voor gedenkteken en naam (Jesaja 56:5). Dit museum is opgericht om zoveel mogelijk namen van Joden te gedenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. We konden op eigen gelegenheid door het museum lopen waarin duidelijk werd in hoeveel landen de Joden vervolgd werden. We werden geraakt door alle beelden en verhalen.

12 12 Na het donkere verleden een blik naar het licht van de toekomst. Na het bezoek aan het museum konden we napraten met letterlijk een bakkie troost. We vervolgden onze weg naar het Kinder Memorial waar dag in dag uit namen worden genoemd van de omgekomen 1,5 miljoen Joodse kinderen waarvan de namen bekend zijn. En er komen tot op de dag van vandaag nog steeds namen bij. Nadat we uit het Memorial kwamen, liepen we langs de Laan van de Rechtvaardigen. Hier zijn bomen geplant voor mensen waarvan bekend is dat ze Joden hebben gered. Ook staat er een monument dat is bedoeld voor alle mensen die geprobeerd hebben Joden te redden. Er wonen momenteel 6 miljoen Joden in Israël. Er zijn 6 miljoen Joden omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bezoek aan Yad VaShem sloten we af met een kort bezoek aan de plaquettes met namen van rechtvaardigen.

13 13 Voor de middag stond Bethlehem op het programma. Omdat Bethlehem op Palestijns grondgebied ligt, moesten we eerst via de grensovergang door de muur. Gelukkig zagen we er betrouwbaar genoeg uit en konden we zonder paspoortcontrole doorrijden. Na de lunch stond een verplicht bezoek aan een souvenirshop op het programma. Of we hier iets gekocht hebben??? Terwijl Motti de bus schoonmaakte, stapten wij over in een taxibusje en taxi om naar de Geboortekerk te gaan. Omdat de wachttijd voor de Geboortekerk minimaal 1,5 uur bedroeg, zijn we via een zij ingang naar de St. Catharinakerk gegaan. Daardoor konden we toch in de Geboortekerk komen alleen niet bij de plek waar Jezus heel misschien geboren zou zijn. Deze plek wordt gemarkeerd door een zilveren ster. Onze gids Anneke kreeg toestemming om een paar minuten een luik te openen zodat we heel kort een blik konden werpen op een bijzonder mozaïek. We werden al snel weggestuurd en eigenlijk waren we hier ook niet rouwig om. Nadat we weer in de taxi s waren gestapt, reden we naar de Herdersvelden. Ook hier stond een bezoek aan een kerk op het programma maar deze werd gerestaureerd. Daarna hebben we op een andere plaats, met uitzicht op de velden, een korte kerstviering gehouden. Terwijl Marieke zich voorbereidde, brachten we spontaan de Herdertjes lagen bij nachte ten gehore. Marieke las het Kerstevangelie uit Lucas voor. We sloten af met 2 kerstliederen uit onze bundel te weten: t Was nacht in Bethl hems dreven en Eer zij God in onze dagen. Na nog even rondgewandeld te hebben op de Herdersvelden vertrokken we weer richting Jeruzalem. De bus was weer helemaal schoon en toen we instapten probeerde iemand ons fluitjes van 1 cent (lees: 5 sjekel) te verkopen. Dit is goed gelukt. Al snel ontstond er een fluitconcert en zongen we diverse canons variërend van Vader Jacob, Schaapje, schaapje heb je witte wol tot Shalom Chaverim. Motti zong met zijn mooie bas de Hebreeuwse versie. Op de terugweg zagen we daadwerkelijk een aantal herders met hun schapen lopen. Rond kwart voor 5 waren we terug in het hotel en straks hebben we de dagsluiting.

14 14 De hele kudde met herder op de herdersvelden. Dag 6 - Op weg naar Tiberias Na een heerlijk ontbijt vertrokken we om half 9 uit Jeruzalem. In de bus klonk een lied over Jeruzalem. De paus bezoekt vandaag de plaats, waar volgens de overlevering, Johannes de Doper Jezus heeft gedoopt. Om die reden konden wij deze plaats niet bezoeken. Maar onze Anneke en Marieke zijn zeer creatief dus kregen we een ander programma. We gingen naar Jericho. Een stad die viel omdat men er 7 keer omheen liep. In Jericho dronken we, tegen alle verwachtingen in, toch koffie/thee/cola. Jericho ligt onder zee niveau. We rijden op de grens van Jordanië en Israël. Je ziet er veel citrusbomen, dadelpalmen en bananenbomen. Maar ook plastic kassen en schapen, geiten met herders. We zijn verbaast waar de schapen en geiten van moeten leven. Er staat namelijk haast geen gras. Bet She an wordt bezocht. Een plaats met vele opgravingen waarvan nog veel intact is. Deze plaats is ook bekend vanuit de bijbel in de tijd van Saul. Hier sterft Saul. Dit is te lezen in 1 Samuel 31.

15 15 Voor de liefhebbers van de sauna, lees van rechts naar links. We gaan een grens over. Ter controle komen er 2 militairen aan de voorkant de bus in en gaan aan de achterkant de bus weer uit. We mogen doorrijden. Hierna gaan we lunchen en zwemmen in een natuurlijke bron bad Gan Hashiosha. Een prachtige plek waar kleine visjes aan je voeten knabbelen (een gratis Dr. Fish behandeling). Nu hadden we echt het relaxte vakantiegevoel te pakken.

16 16 De reis ging verder door het Tavorgebergte. De Tavorberg, de berg ter verheerlijking. We komen in Nazareth aan, allemaal de rok en blouse weer aan om de Aankondigingskerk te bekijken. Volgens de katholieken verscheen de engel Gabriël hier aan Maria. In deze kerk zien we diverse Maria s aangepast naar nationaliteit. Alle landen van de wereld hebben een icoon of mozaïek aan deze kerk geschonken. Vanuit Nederland zijn er bronzen deuren geschonken.

17 17 Daarna zijn we nog naar een orthodoxe kerk gelopen. In deze kerk ontspringt de bron waar volgens de orthodoxe kerk de engel Gabriël aan Maria verscheen. In de tijd van de aankondiging was Nazareth een plaats met een kerk en een paar huizen. Nu is het een grote stad. Na een lange dag rond half 6 aangekomen in het Golan hotel te Tiberias Inmiddels is het einde van de Sabbat in zicht. De Joden sluiten de Sabbat af met een dienst. Bij deze dienst horen lekkere geuren, een glaasje wijn en men wenst elkaar een goede week toe. Wij wensen jullie een goede zondag toe en morgen vertellen wij jullie over onze bijzondere kerkdienst op het meer van Tiberias. Dag 7 - Rustdag Het is zondag. De rustdag. Dus ook wij doen het wat kalmer aan. Heerlijk ontbijten met uitzicht op het meer van Tiberias. Nu een kalm meer maar dat was gisterenavond wel anders (schijnt normaal te zijn). Na het ontbijt de bus in richting de plaats waar wij onze kerkdienst hebben, namelijk op het meer. De boot ligt al te wachten en we worden verwelkomd met fluitmuziek het Ave Maria. Klinkt prachtig zo over het meer.

18 18 Na een stukje varen valt de boot stil en begint Marieke met de dienst. We lezen Mattheus 6 vers 5-13 de Bergrede. Hierna volgt er een meditatief moment over het Onze Vader. De dienst wordt afgesloten met het lied Ga met God.

19 19 Een mooie dienst. Voor velen ook een moment waarin ruimte was voor onze gedachten aan onze dierbaren. Na de dienst gaf de kapitein van het schip een demonstratie vissen met een net zoals de vissers het deden tijdens het verhaal over de wonderbaarlijke visvangst. Gooi uw net uit aan de andere kant. Om na het serieuze gedeelte weer terug te komen in vakantiestemming zette de kapitein een CD op met Israëlisch muziek waarop je ook kan dansen. En dat gebeurde dus ook. Iedereen genoot hiervan. Na de dienst was er tijd voor koffie met appeltaart in de vorm van Alfagoris (een koekje door Joden uit Uruguay naar Israël gebracht). Hierna volgde een bezoek aan een Hammam (een badhuis) en een verwoeste synagoge die 3x verbouwd is. In deze synagoge ligt een prachtig mozaïek met o.a. afbeeldingen van de dierenriem.

20 20 Een klein stukje uit het mozaïek. Hierna volgde een lunch met de beroemde Petrus vis (Mattheüs 17: 25-27). Het smaakte heerlijk. Omdat de zondag, voor ons, een rustdag is, neemt het blog team het er even van. Wij gaan zwemmen en genieten van de zon. Tot morgen! Dag 8 Groei en Bloei

21 21 We zaten fris en fruitig om half 9 in de bus. Na een kleine flappentappauze gingen we op weg naar Zefat. Zefat betekent uitkijk en dat is niets voor niets, want deze hooggelegen plaats kijkt o.a. uit over het meer van Galilea en het Karmelgebergte. Dit kunstenaarsstadje wordt vooral bewoond door Kabbalisten. Een mystieke vorm van het Jodendom. We kregen een live concert van 2 muzikanten die 27 instrumenten bespelen. Wij hebben er maar 4 gehoord. Daarna wandelden we door naar de Sefardische synagoge (Joden uit Spanje en Portugal). Hierna was het tijd voor koffie/thee enz. en was er even gelegenheid om naar de Paus te kijken die vandaag een bezoek bracht aan Yad VaShem. Na Zefat reden we een bijzondere route door de Golanhoogte (zie Deuteronium 4: 41-44). We konden onderweg genieten van: kogeldistels, terebinten (komt niet meer in de nieuwe bijbelvertaling voor Genesis 12), sabra cactussen, olijfbomen, bananenbomen, citrusbomen, tomatenplanten, koren, mango bomen, granaatappels, koeien etc. We reden zo noordelijk dat we Libanon en Syrië konden zien liggen. We kwamen aan bij 1 van de 3 bronnen van waaruit de Jordaan ontspringt de Banias watervallen (Banias kom je in de Bijbel tegen als Caesarea Filippi). Na een verfrissend fruit momentje maakten we een wandeling van ongeveer 1 uur, net als heel veel jongelui uit Israël die op schoolreisje waren. Het was best een stevige afdaling en daarna een pittige klim naar boven. We hebben allemaal de wandeling op eigen tempo volbracht. Het was zeker de moeite waard.

22 22 Tijd voor de inwendige mens. De bus reed naar Birkat Ram, naar de Druzen. Druzen hebben een geheime religie en je kunt tegenwoordig alleen maar Druus worden via geboorte. In een restaurantje aten we een speciale Drusische pannenkoek met geitenkaas, olijfolie en sesamzaad. Toen we op de terugweg bananenbomen tegen kwamen, begon een gedeelte van de groep spontaan het bananenlied van Keesje de Jordaan te zingen. Het zingen hield aan tot aan het hotel. Een deel van de groep nam nog een verfrissende duik in het zwembad en kreeg nog meer inspiratie. Er ontstond een zwem-koor The Lansinkers. Daarna was het tijd om te bloggen. Het is nu bijna uur dus tijd voor de dagsluiting. We verheugen ons alweer op de overvloedige warme maaltijd.

23 23 Onze diëtiste denkt na deze vakantie snel haar reiskosten terug te kunnen verdienen, maar of de rest van de groep er ook zo overdenkt? Dag 9 - Water voor de toekomst Het wordt vandaag warm dus krijgen we diverse raadgevingen door. Dan vertrekt de bus richting de berg van de zaligsprekingen (in gidsentaal de blijde berg). Voordat we de kerk ingaan, leest Marieke de zaligsprekingen voor (Mattheus 5). De kerk heeft 8 hoeken omdat er 8 zaligsprekingen zijn. We kijken er even rond. De kerk ligt in een tuin die zeer weelderig bloeit en er ging, ondanks de drukte, een enorme rust van uit. Op de kerk stond vroeger het jaartal 1 omdat Mussolini (die de kerk gefinancierd heeft) vanaf het moment dat hij aan de macht kwam, graag met een nieuwe jaartelling had willen beginnen.

24 24 Vanaf deze plek wandelde bijna de hele groep de berg af naar beneden. Toen was er koffie, thee of verse sinaasappelsap. Daarna wandelden we naar Tabgha, de kerk van de broodvermenigvuldiging. Buiten de kerk staat een olijfpers en Anneke vertelde dat de zalving van o.a. Jezus en Saul met eerste persing (de beste) van de olijven gebeurde. De kerk is bekend vanwege het mozaïek van de 2 vissen en 4 broden. Waarom geen 5 broden? Het 5 e brood is Jezus zelf. De bus rijdt naar de volgende plek die we gaan bezoeken. Het huis van Petrus in Kapernaüm. We gaan naar een kerk in de vorm van een ufo. Door de glazen bodem

25 25 kunnen we kijken naar de opgravingen van het huis van Petrus. In de kerkzaal zien we een paar prachtige afbeeldingen van o.a. het verhaal van de 4 vrienden. Buiten zijn er restanten te zien van met name de synagoge van Kapernaüm die gebouwd is op de fundamenten van de synagoge uit Jezus tijd. Onder een grote ficus benjamin las Marieke een gedeelte voor uit Lucas 4:14-37 en luisterden we naar prachtig zingen van een bijzonder koor. Onze gids Anneke gaf in de bus aan dat we de komende weken niet meer een kerk hoeven te bezoeken vanwege de vele kerken die we de afgelopen dagen van binnen heben gezien. Onze Marieke was het hier niet mee eens, dus wij komen gewoon. We lunchten op de plek waar we zondag met de boot zijn wezen varen. Na de lunch konden we nog even in het museum rondkijken. Vervolgens reed Motti ons naar de kibboets Sha ar Ha Golan (poort naar de Golan). Renate, een bewoonster van de kibboets, leidde ons rond. Ze liet ons o.a. de koeien zien wat de agrariërs onder ons zeker interessant vonden. Deze kibboets is nog traditioneel en dat betekent dat er gewerkt wordt naar kunnen en verdiend wordt naar behoefte. Toen was het tijd om naar de doopplaats Yardenit in de Jordaan te gaan. Een aantal groepsleden heeft hier een flesje met Jordaanwater gevuld zodat dit later tijdens een doopdienst gebruikt kan worden.

26 26 Omdat het inmiddels 37 graden was, was er zeer veel interesse voor het laatste programma punt van vandaag namelijk het zwembad. Toen iedereen lekker opgefrist was, volgde de dagsluiting en een heerlijke maaltijd. Dag 10 - Op weg naar de kust Vanmorgen vertrokken we uit Tiberias en gingen op weg naar Akko. We zaten vroeg aan de koffie/thee. Heerlijk. In Akko hebben we een Kruisvaarder burcht bezocht welke was gebouwd na de eerste kruistocht. De burcht was een schuilplaats voor de pelgrims naar Jeruzalem. Nog steeds worden er opgravingen gevonden uit deze tijd. We hebben gewandeld door 2 vluchttunnels wat later rioolsystemen werden. Smalle lage doorgangen. Iedereen moest flink bukken, maar sommigen konden er bijna alleen op handen en voeten door.

27 27 Aan het uiteinde van het riool kwamen we bij de Middellandse zee aan. Het rioolsysteem is gebruikt als vluchtroute. Er lagen altijd bootjes klaar zodat men de zee op kon vluchten. Daarna volgde er een tocht door Haifa. Haifa is een grote havenstad, gebouwd tussen de bergen. We reden berg op, berg af, een grote slingerweg met prachtige vergezichten. We hebben de hangende tuinen van Haifa bekeken deze hoorde bij de Bahai tempel. Halverwege werd er gegeten, een heerlijk pittah broodje met falafel en veel rauwkost.

28 28 We reden verder door het Karmelgebergte om het Muhraqa klooster te bekijken. Bij dit klooster staat het beeld van Elia. Hier zou het verhaal over Elia en de profeten van Baäl (1 Koningen 18) hebben plaatsgevonden en het verhaal van een wolkje niet groter dan één hand. Dit klooster ligt hoog in de bergen. We verwachtten een prachtig uitzicht, maar helaas was het wat heiig dus was het uitzicht iets minder spectaculair dan we hadden gehoopt. De tuin daarentegen was wel mooi, bloeiende cactussen en vetplanten. We werden verrast door een jongerenkoor uit Amerika. Zij maken een tocht door Israël en zongen daar in een kerkje o.a. het lied Heilig, heilig, heilig. Prachtig, een kippenvel momentje. De bus reed weer verder en rond half 4 kwamen we aan bij ons hotel. We namen afscheid van onze chauffeur Motti. Hij werd door Edwien bedankt voor zijn werk en kreeg een klein cadeautje. Morgen hebben we een andere chauffeur. Het hotel is mooi, we hebben uitzicht op zee. Diverse van de groep maakten een strandwandeling en andere probeerden het zwembad en bubbelbad uit. Om uur hebben we onze dagsluiting. Hierna gaan we eten en hebben nog een gezellige avond. Dag 11 - Tot ziens en Shalom Onze laatste dag in Israël. We vertrekken rond half 9 uit het hotel. Vandaag gaan we de plaats Caesarea. De stad is opgebouwd door Herodes. Wat zien we hier allemaal: hippodroom, badhuizen, theater enz. Caesarea is de havenstad. Eerst bekijken we een aquaduct. Er was voldoende water om te drinken. Voor de badhuizen en fonteinen was er extra water nodig vandaar het 17 kilometer lange aquaduct. Caesarea is het Blaricum van Israël. Bij Caesarea hebben we diverse opgravingen bekeken en genoten van het uitzicht op zee. We kregen een lekkere lunch aangeboden en toen was het tijd om richting het vliegveld te gaan. Iedereen is inmiddels ingecheckt. Alles liep op rolletjes. We zitten nu aan de koffie/thee. Om uur stappen we in het vliegtuig en komen we naar Nederland. Dit was ons laatste bericht. We bedanken alle volgers voor de enthousiaste reacties. Het blog team, 29 Mei 2014

29 29 Ode aan de kauwgomgroep (onze gids noemde ons al snel een kauwgomgroep) Ode aan de stimorol, Tassen kwijt, een vergeten paspoort en portemonnee, Hoofdpijn, misselijkheid, blogstress of heimwee Net als bij kauwgom, met een frisse bite, Ben je met een arm om je schouder of een pastorale wandeling snel de vieze smaak van vervelende gedachtes kwijt. Het is echt ontzettend fijn Om zo n hechte kauwgomgroep te zijn. Wegens moeheid of lichamelijke ongemakken Gaat de één vroeg naar bed en een ander blijft liever plakken Net zo flexibel als kauwgom passen wij ons aan Doen we dingen samen of kunnen we onze eigen gang gaan Het is echt ontzettend fijn Om zo n hechte kauwgomgroep te zijn. Dat onze geweldige gids Anneke iets vertelt, hebben we niet altijd in de gaten Omdat we zoveel met elkaar hebben te bepraten Van al dat geklets doen onze kaken soms zeer En lukt het kauwgom kauwen wellicht niet meer Het is echt ontzettend gezellig en fijn Dat wij zo n hechte kauwgomgroep zijn Stokbroodje, druzenpannenkoek, pizza of falafel Onze heerlijke lunches vergeten we niet snel Nog meer dan bij kauwgom een prikkeling van de smaakpapillen Dat is iets wat wij elk jaar wel willen Het is echt lekker en fijn Dat wij zo n hechte kauwgomgroep zijn Massada, Dode Zee, zwemmen in een aards paradijs, Bijbelse plaatsen bezoeken, wandelen, watervallen, kerkdienst, zingen en dansen t zat allemaal in deze reis Ook al hadden wij heel wat indrukken te verstouwen Gelukkig kunnen we op al deze geweldige ervaringen nog heel lang na blijven kauwen Lieve groep, t was écht ontzettend fijn Om onderdeel van deze geweldige, hechte kauwgomgroep te zijn! Bedankt allemaal! Gerda Stougie

Israëlreis Gemeente Nieuwpoort 27 april t/m 4 mei 2020

Israëlreis Gemeente Nieuwpoort 27 april t/m 4 mei 2020 Israëlreis Gemeente Nieuwpoort 27 april t/m 4 mei 2020 Vertrek april 2020 Dag 1 Maandag 27 april Vertrek van Amsterdam naar Ben Gurion, Israël. Onze Nederlandstalige gids staat op ons te wachten en vanaf

Nadere informatie

Belangrijk: U kunt zich tot uiterlijk 1 januari voor de reis opgeven (dit in verband met de koop van het aantal vliegtuigstoelen)

Belangrijk: U kunt zich tot uiterlijk 1 januari voor de reis opgeven (dit in verband met de koop van het aantal vliegtuigstoelen) Gemeentereis Israël Van DV 3 12 april 2018 zal er een gemeentereis naar Israël plaatsvinden. Deze staat onder leiding van dominee en mevrouw Donken. Op dinsdag 31 oktober vond een eerste bijeenkomst plaats

Nadere informatie

Dag 3 Zondag 15 maart 2020 Rustdag in Jeruzalem Dag 4 Maandag 16 maart 2020 Klaagmuur Knesseth Yad Vashem Efratha

Dag 3 Zondag 15 maart 2020 Rustdag in Jeruzalem Dag 4 Maandag 16 maart 2020 Klaagmuur Knesseth Yad Vashem Efratha Dagprogramma gemeenterondreis Israël Speciaal vanuit de Hersteld Hervormde Kerk Veenendaal is deze unieke gemeenterondreis samengesteld die D.V. 13 maart 2020 zal aanvangen. Een prachtige reis waarbij

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Ontdek het Israël van toen en nu.

Ontdek het Israël van toen en nu. 2 9 / 1 0 0 5 / 11 / 2 0 1 9 8-daagse mannenreis: Stappen in Jeruzalem 2 9 / 1 0 0 5 / 11 / 2 0 1 9 T E L I S R A E LT R AV E L. N L Met elkaar maken we de thema reis: Stappen in Jeruzalem. In de Graftuin

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Bedevaarten Inspiratiereizen Belevingsreizen WELKOM

Bedevaarten Inspiratiereizen Belevingsreizen WELKOM Bedevaarten Inspiratiereizen Belevingsreizen WELKOM op deze informatiebijeenkomst over uw 8-daagse rondreis door het Heilig Land Bedevaarten Inspiratiereizen Belevingsreizen Programma Welkom Informatie

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

10-DAAGSE GROEPSRONDREIS NAAR:

10-DAAGSE GROEPSRONDREIS NAAR: 10-DAAGSE GROEPSRONDREIS NAAR: en de Palestijnse gebieden REISPERIODE: DINSDAG 06 MEI T/M DONDERDAG 15 MEI 2014 Israël en de Palestijnse gebieden 10-daagse groepsrondreis Tijdens deze rondreis zullen we

Nadere informatie

Kerstviering Kleuters

Kerstviering Kleuters Kerstviering Kleuters welkom Welkom, welkom, dit is het moment om de dag te vieren. Welkom, welkom, dit is het moment; goed dat jij er bent. Er staat een kaarsje en het brandt, het glimlacht naar ons allen,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Dagprogramma gemeentereis Israël Hervormde Gemeente Veen

Dagprogramma gemeentereis Israël Hervormde Gemeente Veen Dagprogramma gemeentereis Israël Hervormde Gemeente Veen In 2019 hoopt de Hervormde Gemeente Veen o.l.v. Nico van Vliet opnieuw een bijzondere reis door het Beloofde Land te maken. We beginnen in het noorden

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Jeruzalem. Veertigdagenkalender Een wandeling over de muren van. Een goede wandeling gewenst!

Jeruzalem. Veertigdagenkalender Een wandeling over de muren van. Een goede wandeling gewenst! Veertigdagenkalender 2014 Een wandeling over de muren van Jeruzalem Jezus was op een ezel Jeruzalem binnengekomen. Het leek toen of hij de koning was, maar in de dagen daarna zou hij gevangengenomen worden

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Harel Israel. Harel Israel. Het Discipelenpad

Harel Israel. Harel Israel. Het Discipelenpad Het Discipelenpad Reisschema Data Heenreis: zondag, 12 april 2015 Retour: donderdag, 23 april 2015 Luchtvaartmaatschappij El Al Israel Airlines Vluchten Amsterdam Tel Aviv, 11.15 16.50 uur, vluchtnummer

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Volendam Juni 2018

Volendam Juni 2018 Volendam Juni 2018 Heleen Dennis Ludolf Steffi Ben Robin Rein en Shirley Vrijdag 15 Juni Rond 12:00 uur zijn we vanuit Arnhem vertrokken richting Veenendaal samen met Steffi en Heleen, en onder begeleiding

Nadere informatie

Jerusalem Today Reizen maakt Israëlreizen geweldig Confidence in travelling and touring to Israël

Jerusalem Today Reizen maakt Israëlreizen geweldig Confidence in travelling and touring to Israël Reisnr. 2016-09 9 mei 18 mei 2016 10 dagen Reisleider: Dick en Mary Wolbers Gidse: mrs. Danielle Waarom Israël, een fantastisch land Reizen met Today reizen is genieten van het beste van Israël. We verblijven

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Reisverslag Portugal 16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Vrijdag 16 oktober De vakantie kon eindelijk beginnen! Al om half drie `s nachts verzamelde iedereen

Nadere informatie

Week 35: 24 augustus t/m 28 augustus 2015 Zomerweek 2 Wat geloof jij? Themaweek over je eigen geloof

Week 35: 24 augustus t/m 28 augustus 2015 Zomerweek 2 Wat geloof jij? Themaweek over je eigen geloof Kind op maandag 2015-2016 Week 35: 24 augustus t/m 28 augustus 2015 Zomerweek 2 Wat geloof jij? Themaweek over je eigen geloof Week 36: 30 augustus t/m 4 september 2015 Het paradijs, Genesis 2:8-25 De

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

Voorbeelden van een kerstwandeling en een lichtjestocht

Voorbeelden van een kerstwandeling en een lichtjestocht Voorbeelden van een kerstwandeling en een lichtjestocht U vindt hier een voorbeeld voor een kerstwandeling en twee voorbeelden van een lichtjestocht. Kerstwandeling Voor deze kerstwandeling is een route

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam?

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Wie is de huidige paus? Ken je namen van pausen? Hoe heette de man die het volk van Israël uit de slavernij van Egypte bevrijdde

Nadere informatie

Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen

Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen 1 Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der englen hier geboren.

Nadere informatie

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop.

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Bij start voor de reis door Cyprus begint het eerste bezoek aan de havenplaats Larnaca met overnachting. In de buurt van Larnaca is het zoutmeer

Nadere informatie

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren.

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren. Les 29: Dit verhaal kun je lezen in Handelingen 1 en 2 Hemelvaart en Pinksteren. Johannes, wat zei Jezus nou eigelijk precies? Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel. Ze hebben iets geweldigs meegemaakt.

Nadere informatie

7 december school versieren voor kerst 16 december Kerstviering in de kerk in Uitwijk 21 december - 1 januari kerstvakantie

7 december school versieren voor kerst 16 december Kerstviering in de kerk in Uitwijk 21 december - 1 januari kerstvakantie 7 december school versieren voor kerst 16 december Kerstviering in de kerk in Uitwijk 21 december - 1 januari kerstvakantie Bijbelles Er klinkt een stem. Matteüs 3: 1-12, Lucas 1: 26-38 en 46-55 Die stem

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

10-DAAGSE GROEPSRONDREIS NAAR:

10-DAAGSE GROEPSRONDREIS NAAR: 10-DAAGSE GROEPSRONDREIS NAAR: REISPERIODE: en de Palestijnse gebieden DINSDAG 09 APRIL T/M DONDERDAG 18 APRIL 2013 Israël en de Palestijnse gebieden 10-daagse groepsrondreis Tijdens deze rondreis zullen

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Paasmorgen 2011 in de Open Hof te Drunen Voorganger ds. M. Oostenbrink Organist dhr. B. Vermeul Mmv zanggroep Joy. De tuin van de Opstanding

Paasmorgen 2011 in de Open Hof te Drunen Voorganger ds. M. Oostenbrink Organist dhr. B. Vermeul Mmv zanggroep Joy. De tuin van de Opstanding Paasmorgen 2011 in de Open Hof te Drunen Voorganger ds. M. Oostenbrink Organist dhr. B. Vermeul Mmv zanggroep Joy De tuin van de Opstanding Voor de dienst zingt Joy: U hebt de overwinning behaald Fear

Nadere informatie

Daan zwienenberg. Dag 1 dinsdag

Daan zwienenberg. Dag 1 dinsdag Daan zwienenberg Dag 1 dinsdag Ik fiets naar school met mijn rugzak. Gingen we in de bus zitten en toen gingen we naar de domelaar we gingen uit de bus en we gingen naar het kantoor van de domelaar een

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Wij zijn met elkaar op vakantie:

Wij zijn met elkaar op vakantie: Wij zijn met elkaar op vakantie: Manja Ciska Adri Piet Paul Zaterdag 28 juli: Vanmorgen zijn we allemaal vroeg opgestaan om op tijd in Arnhem op het kantoor te zijn. Vertrek naar Bremm om 10 uur. Tot onze

Nadere informatie

Reisverslag van reis 4 Zeeland en België van 9 t/m 14 mei 2013

Reisverslag van reis 4 Zeeland en België van 9 t/m 14 mei 2013 Reisverslag van reis 4 Zeeland en België van 9 t/m 14 mei 2013 Vandaag 9 mei zijn we om 10.15 uur vertrokken vanaf de Handihome uit Nijverdal om naar Zeeland te gaan. Om 11.30 uur was het tijd voor een

Nadere informatie

Israël/Palestina september Programma (dd. januari 2019) Details kunnen nog wijzigen indien dit organisatorisch nodig blijkt.

Israël/Palestina september Programma (dd. januari 2019) Details kunnen nog wijzigen indien dit organisatorisch nodig blijkt. Israël/Palestina 2019 7 16 september 2019 Programma (dd. januari 2019) Details kunnen nog wijzigen indien dit organisatorisch nodig blijkt. Zaterdag 7 september 2019 7.00 uur Iedereen aanwezig op de luchthaven

Nadere informatie

(groep. De juiste. andere taal. spreken. zodat de. zodat ze kon maken, aan bouwen. gedronken? b. water. d. wijn. Israëlische volk. d.

(groep. De juiste. andere taal. spreken. zodat de. zodat ze kon maken, aan bouwen. gedronken? b. water. d. wijn. Israëlische volk. d. Bijbelquiz Jeugdclub Burgum (groep 5 6) Deze Bijbelquiz is bedoeld voor kinderen uit de bovenbouw (groep 5 6) van de basisschool. Op het bijgevoegde antwoordenblad kunnen de juiste antwoorden worden ingevuld.

Nadere informatie

Vakantie in Weert. Vakantiepark Weerterbergen. 29 augustus tot en met 5 september 2014 M A I C K L E G O N N I E T H E O

Vakantie in Weert. Vakantiepark Weerterbergen. 29 augustus tot en met 5 september 2014 M A I C K L E G O N N I E T H E O Vakantie in Weert 29 augustus tot en met 5 september 2014 Vakantiepark Weerterbergen G O N N I E M A I C K L E T H E O Reisleider Theo haalt de bus bij het kantoor van Tendens op. Waar woont Gonnie nou

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Welkom op ons kerstfeest Groep 0 zingt : Jezus zegt, dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij

Nadere informatie

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit:

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit: Inleiding Vrijdag 26 juni 2015 was het dan eindelijk zover. Met z n achten vertrokken vertrokken we van het hoofdkantoor van tendens in Arnhem naar de vakantiebestemming Koblenz in Duitsland. De vakantiegangers

Nadere informatie

Met het Shaare Zedek koor naar Israël Gaat u ook mee?

Met het Shaare Zedek koor naar Israël Gaat u ook mee? Met het Shaare Zedek koor naar Israël Gaat u ook mee? D.V. 28 april t/m 7 mei 2020 organiseert het Shaare Zedek Koor een 10-daagse jubileum reis naar het Bijbelse Israël Het belooft een prachtige en unieke

Nadere informatie

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014 Logboekverhaal Schoolkamp 2014 Mysterie kamp 22-25-april Dinsdag 22 april 2014 Vandaag moesten we om 8:00 op school verzamelen. Onze bagage werd ingeladen en wij namen afscheid van de ouders. Toen alles

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018 Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen 6 t/m 9 april 2018 Vrijdag 6 april Heel - Zeltingen 220 km Zeltingen -Bernkastel Bernkastel - Zeltingen Laagste punt: 104 m Hoogste punt: 414 m Totale stijging:

Nadere informatie

Dinsdag 8 april 2014

Dinsdag 8 april 2014 Maandag 7 april Wow de eerste dag in Rome, wat een dag. 's Morgens even ontbijten (één croissantje) en toen vanaf ongeveer half 10 op pad. We zijn in de binnenstad geweest en bij iedere kerk verbaasden

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Cruise door Zuid-Holland en Brabant. 28 augustus 3 september 2016

Cruise door Zuid-Holland en Brabant. 28 augustus 3 september 2016 Cruise door Zuid-Holland en Brabant 28 augustus 3 september 2016 Zondagavond 28 augustus 2016 We werden om 20.00 uur bij de Rijnkade 12 in Arnhem verwacht.hier zou onze cruise Zuid-Holland en Noord-Brabant

Nadere informatie

Etappe 15 van Meyzieu naar Annonay met veel klimmen en klauteren. Totaal 145 kilometer. Vrijdag 13 mei 2016. Van Volendam naar Meyzieu.

Etappe 15 van Meyzieu naar Annonay met veel klimmen en klauteren. Totaal 145 kilometer. Vrijdag 13 mei 2016. Van Volendam naar Meyzieu. Etappe 15 van Meyzieu naar Annonay met veel klimmen en klauteren. Totaal 145 kilometer. Vrijdag 13 mei 2016. Van Volendam naar Meyzieu. Onze groep bestond oorspronkelijk uit zes man. Helaas moesten twee

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar 6 Het is een jongen! Blij kijkt vader Hans Luther naar zijn zoon. De kleine jongen ligt tevreden bij zijn moeder in de armen. Het is 10 november. Buiten is het koud, maar binnen is het warm. Dat is goed

Nadere informatie

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING

Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com VOORBEREIDING 27 maart 2016 (1 ste Paasdienst) Lucas 23:56-24:12 De opstanding van Jezus Thema: Liefde is vertel het maar Organist: Gerrit Spijkerboer, Korianderhof 56, 0546-577636, spiekerboer@hotmail.com Welkom door

Nadere informatie

WO DER ELBLING WÄCHST Concertreis 2008 Maastrichts Mannenkoor naar Trier deel 1.

WO DER ELBLING WÄCHST Concertreis 2008 Maastrichts Mannenkoor naar Trier deel 1. WO DER ELBLING WÄCHST Concertreis 2008 Maastrichts Mannenkoor naar Trier deel 1. Wat hebben we een fantastisch weer gehad op onze concertreis naar Trier. Al vanaf de opstapplaatsen zat de stemming er al

Nadere informatie

Zondag 4 februari 2018

Zondag 4 februari 2018 Zondag 4 februari 2018 Zondagochtend moesten we vroeg op want we moesten zeven uur op Schiphol zijn. Daar verzamelden we, 10 leerlingen en 3 docenten. Nadat we er allemaal waren gingen we inchecken en

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele Vroeg in de morgen kwamen we aan op school, als snel stond de hele gang vol met koffers. Iedereen was een beetje zenuwachtig om te vertrekken. Het wachten op de bus leek wel eindeloos Maar al snel konden

Nadere informatie

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2014 Ds. W.E. den Hertogschool Kling klokjes klingelingeling, kling klokjes kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren, Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Kling klokjes klingelingeling,

Nadere informatie

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli Reisverslag Sri-Lanka 2 juli 25 December 2011 waren wij 12,5 jaar getrouwd en als verlaat huwelijksreis zijn wij met onze drie dochters naar Sri-Lanka vertrokken. Eerst lekker 3 dagen bij het zwembad rondhangen

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Israël. sing in. zingen met Arjan Breukhoven en Gerwin van der Plaats. exclusieve zang reis. 4 t/m 11 maart zingen op de.

Israël. sing in. zingen met Arjan Breukhoven en Gerwin van der Plaats. exclusieve zang reis. 4 t/m 11 maart zingen op de. exclusieve zang reis 4 t/m 11 maart 2019 sing in zingen op de mooiste locaties excursies naar Bijbelse plaatsen zingen en Gerwin van der Plaats sing in ISRAëL - dit moet je gezien hebben In het voorjaar

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017 Landelijk Brabant Langenboom 14-21 juli 2017 Met wie beleefden we deze week Marjolein Rowold Henk Peters Marina Naaijens Antje van Reken Chiel Vrins Nellie Roemer Dag 1 14 juli aankomst De Lummel Caroline,

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee.

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee. Vrijdag 23 Juni, Sietske op gehaald in Arnhem om op vakantie te gaan naar Limburg. Eerst nog even naar Veenendaal om Janine en Eelco op te halen, nu kan de vakantie echt beginnen. Onderweg lekker ons broodje

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Pasen met de Samenleesbijbel Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Samenleesbijbel De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met ruim 500 pagina

Nadere informatie

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 61,1-4. 62,11-12 lied Liedboek 530 De Geest des Heren is op hem... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 3, 13-17 lied Liedboek

Nadere informatie

Plezier in Kroatië 21 T/M 30 AUGUSTUS

Plezier in Kroatië 21 T/M 30 AUGUSTUS Plezier in Kroatië 21 T/M 30 AUGUSTUS Nono Ban, Braç Kroatië Even voorstellen: Jos Deborah Evelyn Mark Danny Helianthe PAGINA 1 Paulina Paul Tamara PAGINA 2 Vrijdag 21 september Het was zo ver! Alle koffers

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Harel Israel. Westerkerk Veenendaal. Israël & Jordanië

Harel Israel. Westerkerk Veenendaal. Israël & Jordanië Westerkerk Veenendaal Israël & Jordanië Reisschema Data Heenreis: maandag, 25 april 2016 Retour: donderdag, 5 mei 2016 Luchtvaartmaatschappij El Al Israel Airlines* Vluchten Amsterdam Tel Aviv, 11.15 16.50

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

VILLA EVORA! MEI 2015

VILLA EVORA! MEI 2015 VILLA EVORA! MEI 2015 VILLA EVORA In de meivakantie van 2015 hadden wij het geluk om 12 dagen door te brengen in Villa Evora te Gazipasa van Maria en Sjef de Vries! Het bleek een geweldige plek voor een

Nadere informatie

Reisverslag India 2008 Deel 2.

Reisverslag India 2008 Deel 2. Reisverslag India 2008 Deel 2. Dag 22 - Zaterdag 25 oktober 2008. Zaterdag vroeg naar Bangalore gevlogen waar Hans en Gerda ons stonden op te wachten. s Middags de stad in geweest om nog e.e.a. te kopen.

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

25-05-2012. Plusgroep van Mr. Karel. Door : Anthony, Liying, Dana, Erencan en Rachida. St. Carolusschool Den Haag

25-05-2012. Plusgroep van Mr. Karel. Door : Anthony, Liying, Dana, Erencan en Rachida. St. Carolusschool Den Haag 25-05-2012 Plusgroep van Mr. Karel. Door : Anthony, Liying, Dana, Erencan en Rachida. St. Carolusschool Den Haag Inhoud Inleiding blz.3 Naturalis..blz.4 Burcht.blz.5 De Pieterskerk & lunch... blz.6 Hortus

Nadere informatie

Israël/Palestina 2015 programma 7 16 september 2015

Israël/Palestina 2015 programma 7 16 september 2015 Israël/Palestina 2015 programma 7 16 september 2015 Maandag 7 september 2015 7.00 uur Iedereen aanwezig op de luchthaven. We spreken af in de vertrekhal, ter hoogte van de Starbucks. Iedereen voorziet

Nadere informatie