Thema juni deel 2 Western

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thema juni deel 2 Western"

Transcriptie

1 2019 Thema juni deel 2 Western Mariska Hagedorn Manege Lelystad

2 Western De meeste mensen denken dat de oorsprong van het western rijden uit Amerika komt, maar als we nog een stukje verder terug kijken komt de oorsprong uit Spanje. De Spanjaarden brachten paarden en kennis mee tijdens de ontdekkingstochten naar Amerika. De cowboys moesten samen met hun paarden het vee in de gaten houden op hun tochten om van A naar B te komen. Het paard moest dus rustig en betrouwbaar maar ook werklustig, alert, snel en wendbaar zijn. Bovendien moest een westernpaard over comfortabele gangen beschikken, omdat de cowboys vaak dagen achter elkaar in het zadel zaten. Uiteindelijk is hier een western rijstijl uit ontstaan en werd het niet alleen in Amerika maar ook in de rest van de wereld uitgevoerd. Deze kenmerken worden beoordeeld in de diverse disciplines van het western rijden. In principe kan je met elk soort paard western rijden, maar er zijn er een paar die er het meest voor gebruikt worden. De bekendste westernpaarden zijn toch echter wel de zogenoemde QPA's (Quarter, Paint, Appaloosa). Ook voor het Arabische volbloed zijn er speciale western wedstrijden. Deze paarden zijn vaak niet zo groot en voldoen het meest aan de kenmerken die nodig zijn voor een goed western paard. Het western rijden kan worden samengevat in drie hoofdklassen: de dressuur, de snelheidsspelen en het onderdeel waarin het werken met paard en vee centraal staat. Het zogenaamde werkend element. Onder de dressuur vallen alle onderdelen die samen een afspiegeling vormen van de cowboy toen hij nog samen met zijn paard het werk op de ranch moest opknappen: Halter Showmanship at Halter Trail Western Pleasure Hunter under Saddle Western Horsemanship Western Riding Reining Versatile Horse Bij de snelheidsspelen: Barrel Racing Pole Bending Onderdelen die behoren tot het werkend element: Cutting Working Cowhorse Team Penning Aangezien er veel disciplines zijn, leggen wij ze hier per onderdeel een stukje uit.

3 Halter: Bij de halter wordt het paard beoordeeld op exterieur naar de richtlijnen van het ras (deze zijn voor ieder ras vastgelegd in het stamboek). Dit is 90% van de uiteindelijke beoordeling. De andere 10% hangt ervan af hoe de persoon het paard voorbrengt. De paarden worden één voor één aan de hand binnen gebracht in stap en moeten in een rechte lijn naar de jury lopen. Als men bij de jury aankomt wordt gevraagd te draven in dezelfde rechte lijn, waarna je naar links wendt, doordraaft, vervolgens in stap gaat, weer een wending naar links maakt en je achter elkaar opstelt. Het paard wordt vierkant opgesteld, wat betekent dat de voorbenen en achterbenen van het paard netjes naast elkaar staan en samen een vierkant vormen. Daarnaast heeft het paard een mooi leren showhalster aan bewerkt met zilver of goud. Vervolgens komt de jury en loopt om de paarden heen om ze goed te kunnen beoordelen. Hij/zij let op een correcte bouw en bekijkt of het paard aan de eisen van het ras voldoet. Bij halter is het belangrijk dat je je paard op een goede manier voorbrengt. De jury zal het paard dan optimaal kunnen beoordelen. Showmanship at Halter: Deze discipline lijkt erg op de Halter, omdat het paard ook hier aan de hand getoond wordt. Maar bij Showmanship at Halter wordt niet naar het exterieur van het paard gekeken, maar naar degene die het paard voorbrengt. De jury schrijft een bepaald patroon voor die de combinaties na elkaar moeten uitvoeren. In de proef kan stap, draf, uitgestrekte draf, wendingen en achterwaarts gevraagd worden. Tevens wordt er ergens in de proef gevraagd om het paard vierkant te zetten en voor te stellen aan de jury. Bij Showmanship at Halter staat iedereen opgesteld in de arena. De beoordeling betreft de volgende zaken: Voorbrengen van het paard, totaalbeeld, verzorging van het paard, uitrusting, presentatie van het paard, manier van tonen van het paard in stilstand en beweging en de alertheid. Dit onderdeel is alleen voor jeugdruiters en amateurruiters

4 Trail: De letterlijke betekenis van Trail is spoor in de vrije natuur. Bij dit onderdeel wordt een vooraf aangegeven proef verreden. De proef bestaat uit een spoor met verschillende nagebootste hindernissen uit de natuur. Het paard moet volledig vertrouwen hebben in de ruiter en niet schrikken van de hindernissen. De proef bestaat uit minimaal zes hindernissen waarvan drie verplicht: -een hek, wat geopend en gesloten moet worden nadat de combinatie er door is gereden -minimaal vier balken waar het paard over moet stappen zonder deze aan te raken - het achterwaarts gaan volgens een bepaald patroon (vaak een L-figuur) tussen balken of pionnen. Deze drie hindernissen worden aangevuld door een bruggetje waarover heen gelopen moet worden, slangfiguur rijden tussen balken of pionnen in draf of galop, iets van A naar B brengen en een complete draai maken in een klein vierkant zonder de balken aan te raken. De genomen hindernissen bij Trail worden door de jury beoordeeld. De manier hoe het paard reageert en de hulpen die de ruiter geeft staan centraal in de beoordeling bij Trail. Western Pleasure: Bij de Western Pleasure worden de gangen van het paard getoond. De deelnemers komen gezamenlijk in de arena en moeten aan de wand blijven of op de binnenhoefslag. Door de jury worden de overgangen stap (walk), draf (jog of trot) en galop (lope) beoordeeld en de houding van de ruiter en het paard. De drie verschillende gangen worden getoond op zowel de linkerals de rechterhand. De jury kan ook een uitgestrekte gang vragen. Bij het commando reverse maken de deelnemers een draai van 180 graden van of op de hoefslag. Ook tijdens de stap of de draf kan dit commando gegeven worden. Als de jury twijfelt tussen de hoogst geplaatsten kan deze ook de gang achterwaarts vragen van de betreffende deelnemers. Combinaties worden bij Western Pleasure gestraft voor een te hoge snelheid, verkeerde gang op het gevraagde moment, verzet van het paard, te diepe of te hoge halshouding van het paard of break of gait (uit de betreffende gang vallen). Het paard moet aan een losse teugel gereden worden, zonder overmatige of storende correcties van de ruiter.

5 Hunter under Saddle: Deze klasse is een engels onderdeel binnen de westernsport. Zowel de kleding van de ruiter als het harnachement van het paard komen uit de Engelse rijstijl. Net als bij de Western Pleasure, worden aan beide kanten de drie gangen getoond en wordt de combinatie daarop beoordeeld. De gangen bij de Hunter under Saddle heten de walk (stap), trot (draf), extended trot (uitgestrekte draf) en canter (galop). Bij trot wordt op het buitenbeen licht gereden in tegenstelling tot de Western Pleasure jog, waarbij de ruiter blijft doorzitten. In de klasse Hunter under Saddle dient het paard voorwaarts gereden te worden, waarbij gehoorzaamheid, werkwilligheid en een vriendelijke uitdrukking van het paard beoordeeld worden. Western Horsemanship: De klasse Western Horsemanship bestaat uit twee onderdelen. Aan het begin van de klasse worden alle ruiters in de arena gevraagd, waar ze zich moeten opstellen op de korte zijde. Daarna komt het eerste gedeelte die individueel is, waarbij een gevraagde proef gereden moet worden. In deze proef kunnen alle gangen gevraagd worden, achterwaarts, wendingen om de achterhand en voorhand en galopwissels. In het tweede gedeelte worden alle ruiters gevraagd om in de stap op de hoefslag te rijden en de jury zal nog een stukje Pleasure vragen. De bedoeling hiervan is dat de jury bij twijfel om de plaatsing een betere beslissing kan nemen. Het Horsemanship gedeelte telt voor 80% mee en het Pleasure gedeelte voor 20% bij de uiteindelijk beoordeling. Het doel van Western Horsemanship is te kijken wat de ruiter kan en niet wat de kwaliteiten van het paard zijn. De jury kijkt naar de teugelhulpen en de algemene houding van handen, armen, benen en lichaam. Het geheel moet relaxed overkomen, zonder onnodige hulpen of verschuivingen van de zit. Horsmanship is alleen een onderdeel voor jeugd- en amateurruiters. Western Riding: Bij het onderdeel Western Riding is het bedoeling dat ruiter vloeiende galopwissels uitvoert in een van tevoren bekend gemaakte proef. De proef wordt helemaal in galop afgelegd en moet er ontspannen en gewillig uitzien. Het paard wordt beoordeeld naar de kwaliteit van zijn gangen en galopwissels, naar zijn gehoorzaamheid aan de ruiter, manieren, gezondheid en intelligentie.

6 Reining: Dit onderdeel van het westernrijden is het beste te vergelijken met de Engelse dressuur, het wordt dan ook vaak het Amerikaanse dressuur genoemd. Bij Reining zijn er in totaal tien proeven, waaruit de jury kan kiezen. Alle tien de proeven bestaan uit de volgende onderdelen: Cirkels; In een reiningproef worden twee grote snelle en één kleine langzame cirkel aan iedere kant gevraagd. Dit kan gevraagd worden in verschillende volgorden. De overgang tussen de grote snelle en kleine langzame cirkels noemen we speedcontrol. Galopwissels; In een reiningproef wordt een vliegend changement naar beide kanten gevraagd. Sliding stops; Vanuit de cirkels rijd je je paard op de rundown naar de slidingstop toe. In de rundown galoppeerd je paard op een steeds hogere snelheid en op het hoogtepunt geeft de ruiter het teken om de sliding stop in te zetten. Het paard glijdt meerdere meters op de achterhand waarbij de voorbenen doorlopen. Rollbacks; Een rollback volgt na de slidingstop. Dit is een snelle draai om de achterbenen van 180 graden. Spins; In een reiningproef worden 4 spins links en 4 spins rechts gevraagd. Een spins is een snelle draai om het binnenachterbeen, waarbij de voorbenen ruim overstappen. Bij Reining is het belangrijk dat je paard steeds ontspannen is en geen verzet toont (mond open, onrustig met het hoofd) en dat je met lange teugels rijdt, waarbij je toch continue een goede controle over je paard hebt. Iedere deelnemer moet de gevraagde proef apart en alleen rijden. Een paard berijden betekent niet alleen het te leiden, maar ook iedere beweging te beheersen. Het goed gereden paard moet gewillig geleid en beheerst zijn, met weinig of geen weerstand en moet volledig gehoorzaam zijn aan de ruiter. Pluspunten kan men verdienen met een snelle, soepele, mooie en foutloze

7 uitvoering van de manoeuvres van de proef. De gemiddelde en uitgangsscore is 70 punten. Afhankelijk van de uitvoering kan men bonus- of minpunten scoren en voor fouten worden strafpunten (penalties) toegekend. Versatile Horse: Bij Versatile Horse wordt er voornamelijk gekeken naar de veelzijdigheid van het paard. De uitgezette proef bevat manoeuvres uit de onderdelen trail, western pleasure, horsemanship, western riding en reining. De proef wordt alleen gereden en aangeboden in de open,- amateur,- en jeugd divisie. Bij de snelheidsspelen barrel racing en pole bending gaat het om de snelheid en de wendbaarheid van het paard. Het paard met de snelste tijd en de minste strafpunten wint de wedstrijd. Barrel racing: Drie in een driehoek opgestelde vaten markeren het parcours. De deelnemer mag zelf beslissen aan welke kant van het eerste vat hij wil beginnen. Hij kan kiezen uit twee patronen (linksom of rechtsom) Belangrijk is dat hij/zij een volledige cirkel om alle vaten rijdt, waarbij aanraking is toegestaan. Een omgevallen vat levert strafpunten op (vijf strafseconden). Als de ruiter zijn hoed verliest, betekent dat eveneens vijf strafseconden. Diskwalificatie volgt als een combinatie zich niet aan het parcours houdt (out of pattern). Barrel racing is een wedstrijdonderdeel waarbij de snelheid en de wendbaarheid van het paard optimaal op de proef worden gesteld.

8 Pole bending: Bij dit onderdeel slalommen paard en ruiter tussen zes palen, die op gelijke afstand van elkaar zijn opgesteld. De palen zijn ten minste zes feet ( meter) hoog en staan minstens eenentwintig feet (6,5 meter) uit elkaar. Een vliegende start is toegestaan en men krijgt vijf strafseconden voor elke paal die omver gaat. Wanneer het patroon doorbroken wordt volgt diskwalificatie. Onderdelen die behoren tot het werkend element: Cutting: Cutting betekent het afscheiden/afsnijden van een rund uit de kudde en deze afgescheiden houden. In het echte werk van de cowboy is dit noodzakelijk wanneer de dieren apart behandeld moeten worden, bijvoorbeeld voor het brandmerken of het toedienen van medicijnen. Mits goed gedaan is het een heel spectaculair onderdeel. De paarden moeten een enorme hoeveelheid cowsense (gevoel voor vee) hebben. Ze moeten veelal op eigen initiatief hun werk doen. De paarden moeten slimmer en sneller zijn dan het vee, en dus ook lichamelijk heel wat in huis hebben. In de arena wordt een kleine kudde vee losgelaten, die door één combinatie van ruiter en paard wordt gesetteld (The herd is settled = de kudde staat rustig bij elkaar). Paarden met ruiters lopen ook in de arena en iedereen krijgt de tijd om aan elkaar te wennen. Dan pas komt de ruiter met zijn cuttingpaard om het wedstrijdelement uit te gaan voeren. Hij rijdt de kudde in en zoekt, zonder de andere koeien/stieren onrustig te maken, een koe/stier uit. Hij scheidt deze van de groep, en als andere dieren meelopen, dan zijn daar de helpers, om de rest van de kudde bij elkaar te houden en eventueel dieren terug te drijven. Heeft de deelnemende combinatie één koe/stier voor zich, dan begint het echte werk van het cuttingpaard. De koe/stier probeert terug te gaan naar de kudde en het cuttingpaard weerhoudt hem daarvan. Zodra de ruiter de teugels neergelegd heeft mag hij deze niet meer oppakken om het paard te corrigeren. Het paard moet de koe/stier gescheiden houden van de kudde! Hij volgt elke beweging en blijft steeds de gang terug naar de kudde blokkeren. Met ogen en oren gericht op het kalf, springt het paard van links naar rechts. De ruiter gaat mee met de bewegingen van het paard en hindert deze zo min mogelijk. Het hangt erg van de acties van de koe/stier af, in welke mate het paard zijn acties kan laten zien. Maar een ruiter mag alleen van koe/stier ruilen als deze stopt of van de combinatie wegdraait. De cutting combinatie krijgt 2,5 minuut de tijd om hun kunnen te showen, en mag gedurende

9 die tijd hooguit drie koeien/stieren uitzoeken. De combinatie krijgt hulp van vier andere helpers : twee Turnbacks en twee Herd Holders, die proberen het werk voor de cutting combinatie zo makkelijk mogelijk te maken, door de kudde niet uiteen te laten vallen. De jury geeft een beoordeling van de acties van de deelnemende combinatie met een puntenaantal tussen de 60 en 80. Het spreekt voor zich, dat naast de kwaliteiten van paard en ruiter, ook geluk een rol speelt, in de zin van het gedrag van het kalf en het werk van de helpers. Working Cowhorse: Bij de working cowhorse moet het paard laten zien dat het geschikt is om het werkzaamheden op de ranch te verrichten. Working cow horse bestaat uit twee aparte te verrijden proeven: het dry work (zonder vee) en het fence work (met vee). Bij het dry werk moet de combinatie een proef afleggen waarin reinings manoeuvres zijn verwerkt. Voor het fence werk komt er een koe de arena binnen. Eerst moet het paard de koe onder controle krijgen op de korte zijde van de arena (boxing). Daarna moet het paard de koe minimaal twee keer langs de lange zijde drijven (fencing), waarbij het de koe voor het bereiken van de korte zijde moet afstoppen en laten keren richting de wand. Tot slot moet het paard de koe naar het midden van de arena drijven en het dier in beide richtingen laten omcirkelen.

10 Team penning: Teampenning is een snelheidsonderdeel, waarbij een kudde koeien in de arena wordt gebracht en even met rust wordt gelaten zodat de dieren kalmeren. Een team van drie ruiters moet in 75 seconden drie koeien afzonderen van de kudde, naar het andere einde van de arena drijven en daar in een omheinde ruimte (de penn) drijven. De koeien zijn genummerd en als de eerste ruiter over de middenlijn gaat na het startsignaal krijgen de ruiters de nummers van de koeien te horen die gedreven moeten worden. De tijd gaat in als het eerste paard over de startlijn gaat. De startlijn, die in het midden van de arena ligt, heeft nog een tweede doel: wanneer er meer dan 4 koeien over die lijn gaan, volgt diskwalificatie. Dertig seconden voordat de tijd om is krijgen de ruiters een signaal. Ze kunnen dan eventueel beslissen om maar 1 of 2 koeien in de penn te drijven, de tijd te laten stoppen en zo niet het risico lopen dat ze op het eindsignaal niets binnengebracht hebben. De ruiters mogen de koeien niet aanraken, er mag alleen geluid gemaakt worden. De klok stopt als de koeien in de penn zijn en een ruiter met de neus van zijn paard in de penn is en zijn hand opsteekt. TREC en Western Zoals jullie hebben kunnen zien zie je dat beide disciplines veel dingen gemeen hebben, waardoor dit thema goed samen te combineren is. Voor western heb je een speciaal westernzadel en hoofdstel. Daarbij dragen hun geen paardrijbroek maar een spijkerbroek. Bij TREC zijn meerdere tuigages mogelijk, dit kan zoveel western als dressuur zijn maar je mag per onderdeel ook nog wisselen. Bij TREC zijn geen hulpteugels toegestaan behalve een glijdende martingaal. Wel zie je verschil tussen dressuur en western, bij dressuur wil je graag verbinding waarbij ze bij western juist een losse teugel willen zien. Tijdens de lessen gaan we de verschillende obstakels oefenen, sommige zullen nog lastiger zijn dan je denkt. We rijden vaak op verschillende paarden/pony s en ieder paard heeft zijn eigen specialiteit. Het ene paard kan goed stilstaan terwijl het voor een ander moeilijk is om stil te staan. Bij het paard die het stilstaan lastig vind kan bijvoorbeeld wel weer goed met één hand gereden worden. We pakken ook nog een stukje western mee waarbij we gaan oefenen met losse teugel de verschillende figuren te rijden. Veel plezier in de lessen! Geef je snel op om deel te nemen aan de leuke nieuwe oefenwedstrijd op 15 juni van Trec en Western. Bronvermelding: - KNHS.nl, Trec.nl, en

SWRN Tripple XL Tour The First Show

SWRN Tripple XL Tour The First Show Start Trail L4 ingang Finish Bridge gate Jog over Back up L Square 360gr R Side Pass Walk Jog Lope Western Horsemanship L3 Ingang A B C D C Be ready before A. 1. Walk to A 2. Jog to center of A and B 3.

Nadere informatie

Showmanship at Halter L4

Showmanship at Halter L4 Showmanship at Halter L4 4 3 Bij pion opstellen, walk naar pion Jog naar pion 3, walk bij pion 3 een cirkel naar rechts Jog om pion 4, walk naar de jury Stop Jury-inspectie Back-up paardlengte Terug naar

Nadere informatie

DAWRA AVS Western Riding Cup Horsemanship WRAN L5 & DAWRA Walk & Jog. Walk Jog Lope Backup Sidepass

DAWRA AVS Western Riding Cup Horsemanship WRAN L5 & DAWRA Walk & Jog. Walk Jog Lope Backup Sidepass Horsemanship WRAN L5 & DAWRA & D C B A Be ready at A. to B. At B walk circle then jog to C At C jog circle to D At D stop and backup 1 horselength Showmanship at Halter WRAN L4 + L3 & DAWRA BEGINNERS E

Nadere informatie

JURERING IN REINING. Rieky Young Official Congres 2017

JURERING IN REINING. Rieky Young Official Congres 2017 JURERING IN REINING Rieky Young Official Congres 2017 ALGEMEEN Belangrijk om te weten is dat de reiningsport geen verschillende niveaus kent zoals we dat wel kennen in de dressuur. Iedereen, ongeacht leeftijd,

Nadere informatie

WEDSTRIJD 11 OKTOBER L4 Showmanship

WEDSTRIJD 11 OKTOBER L4 Showmanship L4 Showmanship D stop en inspectie 1. Walk naar, stop, ¼ turn naar rechts. 2. Jog naar. 3. Walk een cirkel om. 4. Jog naar D, stop, ¼ turn naar links. 5. Walk naar jury, stop voor juryinspectie, juryinspectie.

Nadere informatie

WESTERN RUITER ASSOCIATIE NEDERLAND

WESTERN RUITER ASSOCIATIE NEDERLAND Uitgave 2014 Deel 2: Regels Onderdelen WESTERN RUITER ASSOCIATIE NEDERLAND De Western Ruiter Associatie Nederland is een organisatie die zich bezig houdt met de westernsport in de ruimste zin van het woord.

Nadere informatie

Geachte Heer/mevrouw,

Geachte Heer/mevrouw, Geachte Heer/mevrouw, Wij zijn van het Belgische jeugdteam THE BELGIAN YOUTH ALL STARS. Wij vertegenwoordigen België in het western rijden en zijn jeugdruiters tussen 12 en 18 jaar met allemaal 1 passie:

Nadere informatie

Horsemanship Amateur/Open

Horsemanship Amateur/Open Horsemanship Amateur/Open E D C A B Be ready at A 1. Turn and jog to B 2. At B stop and backup 3. Turn a little over ¾ to the left on front legs 4. left lead and between C and D lead change 5. At E stop

Nadere informatie

PATTERNS 2 3 SEPTEMBER 2017 AAHCH International Dutch Championship DAWRA Late Summer Western Challenge

PATTERNS 2 3 SEPTEMBER 2017 AAHCH International Dutch Championship DAWRA Late Summer Western Challenge PATTERNS 2 3 SEPTEMBER 2017 AAHCH International Dutch Championship DAWRA Late Summer Western Challenge DAWRA AAHCH W&J Beg A/O Youth NonPro Open Showmanship at Halter 1 2 3 2 3 Western Horsemanship 4 5

Nadere informatie

Plaats Datum. Ruiter Paard

Plaats Datum. Ruiter Paard Dressuurproef Beginners WE Nr Letter Oefening Criteria Punten Coëff. Opmerkingen 1 A X Binnenkomen in arbeidsdraf Halthouden en groeten Recht gericht Stilstaan, rust; via stap is toegestaan X Voorwaarts

Nadere informatie

Tot slot geven we je nog de specifieke eigenschappen van Indy zelf mee want zo n schat daar wil je gewoon alles van weten!

Tot slot geven we je nog de specifieke eigenschappen van Indy zelf mee want zo n schat daar wil je gewoon alles van weten! Clue Indian werd geboren op 10 maart 1995 in Herenthout. Beide ouders zijn AQH en zodoende werd Indy ook geregistreerd bij de American Quarter Horse Association. Zijn registratienummer is 3393272. Indy

Nadere informatie

DAWRA INTERNATIONAL ANNIVERSARY SHOW 2018

DAWRA INTERNATIONAL ANNIVERSARY SHOW 2018 DAWRA INTERNATIONAL ANNIVERSARY SHOW 2018 Datum Locatie Jury Zaterdag Jury Zondag Ringsteward Secretariaat Showmanager Zaterdag 16 juni & Zondag 17 juni, aanvang 09.00 uur (hiervan kan worden afgeweken

Nadere informatie

PTV hindernis beschrijvingen basis -TREC

PTV hindernis beschrijvingen basis -TREC PTV hindernis beschrijvingen basis -TREC Versie 1, 2015 NHAV 1 Inhoudsopgave Algemeen 3 1 Acht rijden met één hand 4 2 Achterwaarts naast het paard 5 3 Achterwaarts te paard 6 4 Afsprong naast het paard

Nadere informatie

Gebruikershandleiding van de westernsport

Gebruikershandleiding van de westernsport Gebruikershandleiding van de westernsport Maart 2014 Samengesteld door Eline Ruijs Redactie WesternToday 1 Voorwoord De westernsport is niet altijd even makkelijk te begrijpen. Met welk ras en voor welke

Nadere informatie

Thema juni Trec deel 1

Thema juni Trec deel 1 2019 Thema juni Trec deel 1 Mariska Hagedorn Manege Lelystad 1-6-2019 TREC TREC staat voor Technique de Randonnée Equestre de Compétition en betekent letterlijk 'competitieve ruiter trektochttechnieken'.

Nadere informatie

2.) Heg springen : Uitvoeringsfouten ( -1 per fout ) Beoordeling ( +2 per uitvoering ) 3.) Smalle doorgang : Reglement Cross Challenge TREC:

2.) Heg springen : Uitvoeringsfouten ( -1 per fout ) Beoordeling ( +2 per uitvoering ) 3.) Smalle doorgang : Reglement Cross Challenge TREC: Reglement Cross Challenge TREC: Iedere hindernis wordt beoordeeld op een cijfer (hindernissen staan op volgorde van het parcours). De ruiters mogen eventueel afstappen in het parcours als deelnemen aan

Nadere informatie

De dressuurproef klasse B

De dressuurproef klasse B Tekst: Nicole Rietman - Reijn Foto s: Remco Veurink De dressuurproef klasse B Hoe kijkt de jury? Iedereen die dressuur rijdt kent dat gevoel wel. De proef ging best goed, maar de punten vallen tegen. Of

Nadere informatie

Plaats Datum. Ruiter Paard

Plaats Datum. Ruiter Paard Dressuurproef Masters WE4 Plaats Datum Ruiter Paard Nr Letter Oefening Criteria Punten Coëff. Opmerkingen 1 A Binnenkomen in verzamelde galop Halthouden en groeten Recht gericht Stilstaan Arbeidsgalop

Nadere informatie

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET 1 SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET ALGEMEEN De rijvaardigheidsproef is een leidraad en geen strikte proef. Via de opgelegde oefeningen worden de eindtermen getoetst. DRESSUUR Ruiters

Nadere informatie

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) ALGEMEEN

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) ALGEMEEN 1 Aandachtspunten: - Verzorging paard, materiaal en uitrusting; - Verzorging uniform ruiter; - Voorkomen; - Doorzettingsvermogen. SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) ALGEMEEN U bent aangesteld

Nadere informatie

ASPRAKEN BIJ HET AFNEMEN VAN KLASSIEKE RUITERBREVET EXAMENS (= slagingscriteria ruiterbrevet A&B) RUITERBREVET A

ASPRAKEN BIJ HET AFNEMEN VAN KLASSIEKE RUITERBREVET EXAMENS (= slagingscriteria ruiterbrevet A&B) RUITERBREVET A ASPRAKEN BIJ HET AFNEMEN VAN KLASSIEKE RUITERBREVET EXAMENS (= slagingscriteria ruiterbrevet A&B) 1 RUITERBREVET A ALGEMEEN De rijvaardigheidsproef is een leidraad en geen strikte proef. Via de opgelegde

Nadere informatie

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET

SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET 1 SLAGINGSCRITERIA A-& B-BREVET (ruiterbrevetten) A-BREVET ALGEMEEN De rijvaardigheidsproef is een leidraad en geen strikte proef. Via de opgelegde oefeningen worden de eindtermen getoetst. DRESSUUR Ruiters

Nadere informatie

Het is de bedoeling dat het paard actief aan de longe leert gaan met een regelmatige gang.

Het is de bedoeling dat het paard actief aan de longe leert gaan met een regelmatige gang. Longeren Ieder paard heeft regelmatig beweging nodig, daarvoor is longeren een oplossing. Longeren is ook een goede manier om jonge paarden te trainen. Ze leren dan wat de hulpen van stem, teugel en zweep

Nadere informatie

Plaats Datum. Ruiter Paard

Plaats Datum. Ruiter Paard Dressuurproef Gevorderden WE3 Nr Letter Oefening Criteria Punten Coëff. Opmerkingen 1 Binnenkomen in galop Halthouden en groeten Recht gericht Stilstaan B Wijken in stap naar rechts Controle over de voor

Nadere informatie

Opmerkingen/ tips : 1:rijbaan betreden & Opstellen. 2:a-B stap. 3: B-C snelle stap. 4: halve cirel om C. 5: stop bij A. 6: backup.

Opmerkingen/ tips : 1:rijbaan betreden & Opstellen. 2:a-B stap. 3: B-C snelle stap. 4: halve cirel om C. 5: stop bij A. 6: backup. Level 1 Proef tekening/pattern. Opmerkingen/ tips : 1:rijbaan betreden & Opstellen aan de hand: Te paard. 2:a- stap 3: - snelle stap 4: halve cirel om 5: stop bij A A 6: backup. 7: eind groet, 8: leiden

Nadere informatie

Reglement Team penning 2016 Belgian Team Penning Association

Reglement Team penning 2016 Belgian Team Penning Association Reglement Team penning 2016 Belgian Team Penning Association De wedstrijden worden in 3 klasses gereden, OPEN, LIMITED en evt YOUTH (tot 18j) In Limited teams mag maximaal één open ruiter meerijden. Limited

Nadere informatie

AVS Western Riding Cup 2014. Horse & Dog Trail. Start and Finish. Walk Jog Lope Backup Sidepass. See description. Dawra

AVS Western Riding Cup 2014. Horse & Dog Trail. Start and Finish. Walk Jog Lope Backup Sidepass. See description. Dawra Horse & Dog Trail 7 Start and Finish See description. Horsemanship Beginners & Be ready at.. to. At, jog.. around to.. around to.. Back up and stop. back to line up. Horsemanship Beginners Be ready at..

Nadere informatie

Voor iedereen die een les wilt rijden, of met zijn paard er een keer uit wilt. Grijp deze leuke kans aan, om mee te lessen.

Voor iedereen die een les wilt rijden, of met zijn paard er een keer uit wilt. Grijp deze leuke kans aan, om mee te lessen. Volgende onderneming! De volgende is, 11 April! Voor iedereen die een les wilt rijden, of met zijn paard er een keer uit wilt. Grijp deze leuke kans aan, om mee te lessen. De lessen lopen als volgt: Het

Nadere informatie

Working Equitation, Een functionele arbeidssport

Working Equitation, Een functionele arbeidssport Working Equitation, Een functionele arbeidssport Kelly van Gent & Aletta Stamhuis 2017 2018 Beste deelnemers, Welkom bij het Jeugd Stimuleringsplan Working Equitation, seizoen 2017-2018. Het Jeugd Stimuleringsplan

Nadere informatie

Er worden figuren gereden, die je al kent, of welke je nog leert en oefent in de (manege)lessen. (zie figuren)

Er worden figuren gereden, die je al kent, of welke je nog leert en oefent in de (manege)lessen. (zie figuren) Thema Carrousel maart 2019 Wij gaan het hebben over carrousel rijden, carrousel voor iedereen? Uitleg formatie, naast elkaar rijden, commandant en commando s en tot slot figuren. Carrousel rijden Carrousel

Nadere informatie

Wedstrijdreglement FNRS-ruiteropleidingen

Wedstrijdreglement FNRS-ruiteropleidingen Wedstrijdreglement FNRS-ruiteropleidingen Algemeen Tijdens een F-proeven wedstrijd kun je laten zien wat je hebt geleerd tijdens je paardrijlessen. De proeven worden beoordeeld door juryleden die door

Nadere informatie

Jurycursus FNRS F1 t/m F12. Les 1

Jurycursus FNRS F1 t/m F12. Les 1 Les 1 Les 1 Les 1 Welkom Voorstelrondje Doel van de opleiding Wat mogen jullie verwachten van de opleiding Wat verwacht de opleiding van jullie Hoe wordt de opleiding afgesloten FNRS en F proeven Les 1

Nadere informatie

Het opleidingsschema voor menners. Ad Aarts

Het opleidingsschema voor menners. Ad Aarts Het opleidingsschema voor menners Ad Aarts Takt -Gewenningsfase Ontwikkeling stuwkracht -Arbeidfase Losgelassenheit ( ontspanning) Aanleuning (verbinding) Schwung Dürchlässigkeit evenwicht -Ontwikkeling

Nadere informatie

Stageverslag: StarReiners

Stageverslag: StarReiners 1. 2014 Stageverslag: StarReiners Naam student: Sanne Sijbrandij Studentnummer: 039889 Opleiding: Helicon opleidingen Den Bosch Stagebedrijf: StarReiners Begeleider van Stagebedrijf: S. Baaij Datum: 15

Nadere informatie

NMPRS klassenlijst 2014

NMPRS klassenlijst 2014 NMPRS klassenlijst 2014 1. Hindernissen parcours aan het halster - Bij dit 60 seconde parcours mag je zelf kiezen welke hindernissen je neemt - Let wel op, je mag nooit 2 keer dezelfde hindernis achter

Nadere informatie

1. SPRINGPARCOURS AAN HET HALSTER

1. SPRINGPARCOURS AAN HET HALSTER Uitleg rubrieken 1. SPRINGPARCOURS AAN HET HALSTER Deelnemers mogen om 8.50 uur het parcours verkennen ZONDER PAARD. Buiten de ring zal een hindernis klaar staan voor het warm springen. Elk deelnemend

Nadere informatie

Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger

Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger Reglementen gebruiksrubrieken Nationale Tentoonstelling 16-17 en 18 augustus 2012 Brabanthallen te s-hertogenbosch Reglementen voor de gebruiksrubrieken

Nadere informatie

Progressierapport Jaaropleiding

Progressierapport Jaaropleiding Progressierapport Jaaropleiding Grondwerk met Touw Gewenning: Talent 1: Met stick en string over paard kunnen, over een zeil stappen, met de bal wegstappen Talent 2: Met een plastieken zak (of vlag) aan

Nadere informatie

Versie maart 2015 definitief TREC club Nederland TREC Hindernis beschrijvingen

Versie maart 2015 definitief TREC club Nederland TREC Hindernis beschrijvingen Versie maart 2015 definitief TREC club Nederland 2015 TREC Hindernis beschrijvingen Inhoudsopgave Pagina 2 Hindernis beschrijvingen: 1. Laaghangende takken 3 2. Wal 4 3. Figuur 8 rijden met één hand 5

Nadere informatie

Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger Reglementen gebruiksrubrieken Nationale Tentoonstelling

Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger Reglementen gebruiksrubrieken Nationale Tentoonstelling Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger Reglementen gebruiksrubrieken Nationale Tentoonstelling 18, 19 en 20 augustus 2016 De Peelbergen, Horst aan de Maas Reglementen voor de

Nadere informatie

Klasse B. In de klasse B-springen wordt het eerste parcours altijd verreden volgens artikel 280 Rijstijlwedstrijden.

Klasse B. In de klasse B-springen wordt het eerste parcours altijd verreden volgens artikel 280 Rijstijlwedstrijden. Klasse B In de klasse B-springen wordt het eerste parcours altijd verreden volgens artikel 280 Rijstijlwedstrijden. Rijstijlwedstrijden kunnen tevens voor hogere klassen worden uitgeschreven. De deelnemers

Nadere informatie

Startlijst TREC wedstrijd zaterdag 11 mei

Startlijst TREC wedstrijd zaterdag 11 mei Startlijst TREC wedstrijd zaterdag 11 mei Naam Paard Tijd 1 Pluck den Heijer Kean 16.00 Start PTV 2 Marit Schep Corrie 16.10 Start MA 3 Zosja Steinhauzer Aurora 16.20 Start PTV 4 Sanne Pals Magic 16.30

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Barokke Kür op muziek. Baroque Event Moravita en 30 september 2012

Algemene voorwaarden Barokke Kür op muziek. Baroque Event Moravita en 30 september 2012 Algemene voorwaarden Barokke Kür op muziek Baroque Event Moravita 2012 29 en 30 september 2012 Zaterdag 29 september en zondag 30 september zullen er tijdens het Baroque Event Moravita wederom verschillende

Nadere informatie

BASISCHECK Check of jouw paard een goede basisafrichting heeft

BASISCHECK Check of jouw paard een goede basisafrichting heeft www.dressagepro.com BASISCHECK Check of jouw paard een goede basisafrichting heeft Vrijwel 99 procent van alle rijtechnische problemen komt voort uit het niet voldoende bevestigd hebben van de eerste basisprincipes

Nadere informatie

Horsemanship. Thema december 2018

Horsemanship. Thema december 2018 Horsemanship Thema december 2018 Horsemanship Allereerst gaat het bij Horsemanship om de harmonie tussen mens en paard. De communicatie van ons, als mensen onderling, is heel anders dan die van paarden

Nadere informatie

Western Rijden Cutter Bill Cody

Western Rijden Cutter Bill Cody Cutter Bill Cody DANKWOORD... 5 1. VOORWOORD... 6 1. ONTSTAAN VAN HET PAARD... 9 2. HET KIEZEN VAN EEN PAARD... 11 Ontstaan van het western rijden... 11 Halter... 16 Reining... 17 Pleasure... 19 Trail...

Nadere informatie

KÜR OP MUZIEK 28 NOVEMBER 2015

KÜR OP MUZIEK 28 NOVEMBER 2015 1 KÜR OP MUZIEK 28 NOVEMBER 2015 Een Kür op muziek kan bij PaardenSportVereniging WeesperVechtRuiters gehouden worden in de klasse L t/m ZZL. De klassen L1 en L2 worden als 1 klasse gezien, hetzelfde geldt

Nadere informatie

Voor publicatie en inspraak. Opgesteld door: Jetske Slendebroek (namens DB en FTC) Datum: 28-01-2011

Voor publicatie en inspraak. Opgesteld door: Jetske Slendebroek (namens DB en FTC) Datum: 28-01-2011 Naam rapport: SPORTPLAN Haflingers Voor publicatie en inspraak Opgesteld door: Jetske Slendebroek (namens DB en FTC) Datum: 28-01-2011 Redenen waarom dit rapport is opgesteld A) Vanuit de leden komen regelmatig

Nadere informatie

HERFSTVAKANTIE 2014 CLUBTRAININGEN

HERFSTVAKANTIE 2014 CLUBTRAININGEN Ruiterschool Rodeberg Rodebergstraat, 21 8954 Westouter-Heuvelland www.ruiterschoolrodeberg.be Voor meer informatie 0496/793440 info@ruiterschoolrodeberg.be: Voor al uw vragen HERFSTVAKANTIE 2014 CLUBTRAININGEN

Nadere informatie

Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden

Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden Let op eventuele aanwijzingen van de jury. Voorafgaand aan de beoordeling zal de jury met u overleggen over hoe te werken.

Nadere informatie

1. De principes. 2. De houding. Boekverslag door J woorden 3 oktober keer beoordeeld

1. De principes. 2. De houding. Boekverslag door J woorden 3 oktober keer beoordeeld Boekverslag door J. 1548 woorden 3 oktober 2002 7 165 keer beoordeeld Vak LO Voorwoord Ik maak dit werkstuk omdat ik niet mee kan doen met de gym door een armblessure. In 1995 ben ik van het paard gevallen.

Nadere informatie

Theorie april CBR/Ruiterbewijs

Theorie april CBR/Ruiterbewijs Theorie april CBR/Ruiterbewijs Certificaat Buitenrijden Het CBR is de opleiding voor het buitenrijden, en staat voor Certificaat Buitenrijden. Om plezierig en vooral ook veilig een buitenrit te kunnen

Nadere informatie

D-proeven rijden. Beoordeling

D-proeven rijden. Beoordeling D-proeven rijden Tijdens het leren paardrijden gaat het voornamelijk om het plezier en het onder de knie krijgen van de rijvaardigheid. Als je de basis geleerd hebt, is het leuk om te laten zien wat je

Nadere informatie

Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden

Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden Protocol voor de ringmeesters van de Pavo Cup tijdens de voorselectiewedstrijden De gevraagde verrichtingen worden voorgelezen door een ringmeester. Verderop zijn weergegeven de verrichtingen per leeftijdscategorie

Nadere informatie

Longeren is als dansen

Longeren is als dansen Longeren is als dansen Longeren (met dubbele lijnen) ziet er ingewikkeld uit maar is het in de praktijk niet. Het is als dansen met een partner. Beide partners beginnen met de basispassen, vaak apart.

Nadere informatie

Niveau s van de sportlessen

Niveau s van de sportlessen Niveau s van de sportlessen De indeling van de sportlessen gebeurt op de volgende manier. Op het einde van het seizoen komt er dan een beoordeling van de lesgevers om te zien naar welk niveau je kan overgaan.

Nadere informatie

Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters

Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters Uitleg Certificaat BuitenRijden en FNRS Ruiterbewijs voor ruiters Versie: januari 2012 De opleiding Leer buitenrijden met plezier is ontwikkeld om ruiters op een plezierige en veilige manier op te leiden

Nadere informatie

RICHTLIJNEN PAS DE DEUX OP MUZIEK

RICHTLIJNEN PAS DE DEUX OP MUZIEK RICHTLIJNEN PAS DE DEUX OP MUZIEK Powered by Editie: 03-09-2019 Inhoud TOEPASSINGSGEBIED... 3 1 ALGEMEEN... 3 2 HET PROTOCOL VAN DE PAS DE DEUX... 3 2.1 RIJVAARDIGHEID EN HARMONIE TUSSEN RUITER EN PAARD...

Nadere informatie

Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger

Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger Reglementen gebruiksrubrieken Nationale Tentoonstelling 20 en 21 augustus 2010 Brabanthallen te s-hertogenbosch Reglementen voor de gebruiksrubrieken

Nadere informatie

Niveau s van de sportlessen

Niveau s van de sportlessen Niveau s van de sportlessen De indeling van de sportlessen gebeurt op de volgende manier. Op het einde van het seizoen komt er dan een beoordeling van de lesgevers om te zien naar welk niveau je kan overgaan.

Nadere informatie

MINIMARATHON 1 juli 2018

MINIMARATHON 1 juli 2018 MINIMARATHON 1 juli 2018 DE BERKENRUITERS www.berkenruiters.nl 1 2 Beste deelnemers van de 11 e Impuls Mini Marathon op 1 juli 2018 bij de Berkenruiters op de Trenshoeve in Berkhout Deze 11 e Mini Marathon

Nadere informatie

PRAAD. Voorwoord. Activiteiten: Westernrijden. Nieuwsbrief T.S.R. Cave ne Cadas. November/ December Beste leden,

PRAAD. Voorwoord. Activiteiten: Westernrijden. Nieuwsbrief T.S.R. Cave ne Cadas. November/ December Beste leden, PRAAD November/ December 2009 Nieuwsbrief T.S.R. Cave ne Cadas Voorwoord Beste leden, Vanaf nu komt de Praad steeds aan het einde van de maand. Waarom? Het is natuurlijk veel leuker om de maand te evalueren

Nadere informatie

' - -., f-;. , ~ ~, /» r ") ~ ~ ~ -.> - (l. + j ')? Silverranch Show 24 februari 2012 TRAIL L5 Jan Trel. Wedstrijd: Datum: Klasse: Categorie: Jury:

' - -., f-;. , ~ ~, /» r ) ~ ~ ~ -.> - (l. + j ')? Silverranch Show 24 februari 2012 TRAIL L5 Jan Trel. Wedstrijd: Datum: Klasse: Categorie: Jury: Showmanship at halter Wedstrijd!Klasse: L5 datum 2 februari 2012 jury Score:de Score wordt gebaseerd op 0100 met 0 als gemiddeld. + boven gemiddeld, V gemiddeld, onder gemiddeld. Kleine fouten (m) onderbreking

Nadere informatie

DEELCERTIFICATEN & MASTER CERTIFICATIE PROGRAMMA

DEELCERTIFICATEN & MASTER CERTIFICATIE PROGRAMMA DEELCERTIFICATEN & MASTER CERTIFICATIE PROGRAMMA Maak uw programma op maat in overeenstemming met uw doelen! Deelcertificaten kunnen behaald worden als op zichzelf staande doelen of verzameld worden voor

Nadere informatie

FNRS proeven \ Diplomarijden. FNRS proeven \ Promotiepunten

FNRS proeven \ Diplomarijden. FNRS proeven \ Promotiepunten FNRS proeven \ Diplomarijden Algemeen Diplomarijden is speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. De proeven mogen dus op verschillende paarden

Nadere informatie

Balans en Springen Thema Januari

Balans en Springen Thema Januari Balans en Springen Thema Januari Kracht en balans helpen je samen om te ontspannen en te communiceren met je paard. Of je nu dressuur rijdt, western of springt. Tijdens een eerder thema hebben we al stukje

Nadere informatie

Spelmaand Thema september 2019

Spelmaand Thema september 2019 Spelmaand Thema september 2019 Deze maand gaan we in de lessen spelletjes meenemen. Er zijn genoeg redenen om spelletjes te spelen met je paard of pony, maakt niet uit hoe oud je bent! De eerste reden

Nadere informatie

Afdelingsdressuur 2019

Afdelingsdressuur 2019 Afdelingsdressuur 2019 Afdelingsdressuur, ook wel het rijden met een vier of zestal, is een leuke vorm van teamsport in de discipline dressuur. Een aantal jaar geleden was het nog gebruikelijk dat er bij

Nadere informatie

AFDELINGSDRESSUUR Versie 2018

AFDELINGSDRESSUUR Versie 2018 AFDELINGSDRESSUUR Versie 2018 Inleiding Afdelingsdressuur, ook wel het rijden met een vier of zestal, is een leuke vorm van teamsport binnen de verenigingscultuur. Afdelingsdressuur bevordert de teamgeest

Nadere informatie

GHR X-TREME SUMMER SPEEDEVENTS 2018

GHR X-TREME SUMMER SPEEDEVENTS 2018 GHR X-TREME SUMMER SPEEDEVENTS 2018 PRIJSUITREIKING IS VOORZIEN OP ZONDAG NA DE TEAMPENNING OP HET TERRAS. BARREL RACE & POLE BENDING INSCHRIJVINGSGELD EN PRIJZENGELD Inschrijvingsgeld : 5 oor iet lede

Nadere informatie

Afdelingsdressuur 2017

Afdelingsdressuur 2017 Afdelingsdressuur 2017 Afdelingsdressuur, ook wel het rijden met een vier of zestal, is een leuke vorm van teamsport in de discipline dressuur. Een aantal jaar geleden was het nog gebruikelijk dat er bij

Nadere informatie

Wedstrijdrijden Ruitersportcentrum & Kampeerboerderij Dé ontmoetingsplaats voor iedereen!

Wedstrijdrijden Ruitersportcentrum & Kampeerboerderij Dé ontmoetingsplaats voor iedereen! Wedstrijdrijden Ruitersportcentrum & Kampeerboerderij Dé ontmoetingsplaats voor iedereen! 2 Wedstrijdrijden bij Manege Thielen Beste ruiter, Leuk dat jij ook wilt deelnemen aan de wedstrijden bij Manege

Nadere informatie

Stichting Ponyopvang

Stichting Ponyopvang Even voorstellen U kunt als sponsor hier komen te staan en op de website Ook U kunt ons sponsoren kijk voor meer informatie op www.ponyopvang.nl Stichting Ponyopvang Even een voorwoord van onze voorzitter.

Nadere informatie

OEFENMARATHON BIEN VENUE D.D. 28 oktober 2012

OEFENMARATHON BIEN VENUE D.D. 28 oktober 2012 Beste menner(ster), Bij elke wedstrijd zijn er afspraken en regels waar we ons allemaal aan moeten houden. We hebben als organisatie zelf een reglement opgesteld en dat vind je hieronder. Lees het svp

Nadere informatie

Drukfouten en planning onder voorbehoud.

Drukfouten en planning onder voorbehoud. AQHA/NQHA Summermeeting double judged Inschrijfformulier AQHA Approved Show - zaterdag 10 juni 2017 Stuur per email: Pagina 1 en 2: NQHA, t.a.v. wedstrijdsecretariaat Uitsluitend per email: wedstrijden@nqha.nl

Nadere informatie

Gedrag en Gehoorzaamheid Beginners REGLEMENTEN G&G B. FHN2005v1

Gedrag en Gehoorzaamheid Beginners REGLEMENTEN G&G B. FHN2005v1 REGLEMENTEN G&G B FHN2005v1 REGLEMENTEN G&G BEGINNERS Gedrag & Gehoorzaamheid Beginners ( GGB) Aan het G&G B examen kunnen alleen honden deelnemen die reeds in het bezit zijn van een S.H.H. diploma. Bij

Nadere informatie

Regelboek Working Equitation Holland

Regelboek Working Equitation Holland Regelboek Working Equitation Holland Een overzicht van alle relevante regels voor het rijden van door Working Equitation Holland in 2015 georganiseerde wedstrijden. december 2014 Inleiding Dit regelboek

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Het Quater Horse

Werkstuk Biologie Het Quater Horse Werkstuk Biologie Het Quater Horse Werkstuk door een scholier 2686 woorden 25 maart 2003 7,7 24 keer beoordeeld Vak Biologie Het Quarter Horse Het Quarter Horse is het eerste echte Amerikaanse ras. Het

Nadere informatie

FEIF Rijpaardenprofiel Beschrijving van de wijze van uitvoering Formulier voor trainers

FEIF Rijpaardenprofiel Beschrijving van de wijze van uitvoering Formulier voor trainers FEIF Rijpaardenprofiel Beschrijving van de wijze van uitvoering Formulier voor trainers Introductie Om kopers meer informatie te geven over de kwaliteiten van een paard als rijpaard, heeft de FEIF het

Nadere informatie

Handboekje IBOP RP DRESSUUR- EN SPRINGEN DRESSUUR

Handboekje IBOP RP DRESSUUR- EN SPRINGEN DRESSUUR DRESSUUR Handboekje IBOP RP DRESSUUR- EN SPRINGEN Bekendmaking: De cijferbalk wordt aan het einde van elke groep mondeling en voorzien van passende toelichting gegeven. De paarden stappen tijdens de bekendmaking

Nadere informatie

MEN TREC Hindernis beschrijvingen

MEN TREC Hindernis beschrijvingen Versie maart 2015 definitief TREC club Nederland 2015 MEN TREC Hindernis beschrijvingen Pagina Inhoudsopgave 2 Hindernisbeschrijvingen 1. Smalle doorgang 3 2. Wal 4 3. Bel 5 4. Mennen met één hand 6 5.

Nadere informatie

Jury: De boordeling vindt plaats door een of twee juryleden in onderling overleg.

Jury: De boordeling vindt plaats door een of twee juryleden in onderling overleg. STAL TYCHON REGLEMENT PRESENTATIE 2014 Deelname: Open voor 3, 4 en 5-jarige paarden. Een startkaart voor de combinatie is niet noodzakelijk. Het paard behoeft niet bij de KNHS geregistreerd te zijn als

Nadere informatie

Totaal technische presentatie te delen door 1,5 100 Totaal artistieke presentatie te delen door 1,5 100 EINDRESULTAAT 200

Totaal technische presentatie te delen door 1,5 100 Totaal artistieke presentatie te delen door 1,5 100 EINDRESULTAAT 200 Kür op muziek Bixie, pony s Rijtijd: ongeveer 5.00 Lichtrijden 1. Halthouden en groeten begin proef 10 2. Halthouden enkele seconden 10 3 Eénmaal de rijbaan rond rijden 10 4. Lief lachen naar de jury 10

Nadere informatie

MINIMARATHON 2 juli 2017

MINIMARATHON 2 juli 2017 MINIMARATHON 2 juli 2017 DE BERKENRUITERS www.berkenruiters.nl 1 2 Beste deelnemers van de 10 e Impuls Mini Marathon op 2 juli 2017 bij de Berkenruiters op de Trenshoeve in Berkhout Deze 10 e Mini Marathon

Nadere informatie

HENGSTEN- PLAN. Gehoorzaamheidstesten van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring in België. Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw

HENGSTEN- PLAN. Gehoorzaamheidstesten van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring in België. Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw HENGSTEN- PLAN Gehoorzaamheidstesten van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring in België Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw AANGESPANNEN Deze gehoorzaamheidstest wordt afgelegd met een 4-wielig

Nadere informatie

Wat zijn overgangen?

Wat zijn overgangen? Overgangen Doelstellingen: De student kan het verschil aangeven tussen progressieve en verzamelende overgangen. De student kan de hulpen voor een overgang benoemen en uitleggen. De student kan benoemen

Nadere informatie

Proefgericht rijden. Thema November 2018

Proefgericht rijden. Thema November 2018 Proefgericht rijden Thema November 2018 Proeven rijden Als het paardrijden tijdens de lessen goed gaat en je wilt meer uitdaging in het rijden, kan je beginnen met het rijden van proeven. Met een eigen

Nadere informatie

Bijscholing parcoursbouwers2014

Bijscholing parcoursbouwers2014 Bijscholing parcoursbouwers2014 NVVP in samenwerking met de KNHS PARCOURS ONTWERP Door Hoe tebeginnen? BALANSVAN HET PAARD De theorie van het ontwerpen van parcoursen is grotendeels gebaseerd op het behoud

Nadere informatie

proeven website Pagina 1

proeven website Pagina 1 A groep 1 A-F-B binnenkomen in stap 2 Tussen B en M aandraven 3 H-X-K gebroken lijn 4 B afwenden 5 E rechterhand 6 M-X-F gebroken lijn 7 Tussen A-K stappen 8 Tussen E-H aandraven 9 C grote volte 10 M-X-K

Nadere informatie

Fiches lesgevers 2012

Fiches lesgevers 2012 Fiches lesgevers 2012 Een project van de Vlaamse Liga Paardensport vzw en haar clubs, powered by Decathlon 1 Inleiding: In 5 lessen de eerste stappen van het paardrijden ontdekken. Dat is het concept van

Nadere informatie

how Four steps to Heaven

how Four steps to Heaven Four steps to Heaven the Rookie R of the Year ShoS how utting is een fantastische sport, die in de States een enorme populariteit geniet, maar bij ons nog in de kinderschoenen staat. Gelukkig hebben we

Nadere informatie

Paardrijden. Een ruiter met het syndroom van Down bij wie sprake is van Atlanto-axiale instabiliteit mag niet deelnemen aan de paardrijdwedstrijden.

Paardrijden. Een ruiter met het syndroom van Down bij wie sprake is van Atlanto-axiale instabiliteit mag niet deelnemen aan de paardrijdwedstrijden. Paardrijden De Officiële Special Olympics sportreglementen zijn geldig voor alle Special Olympics paardrijdwedstrijden. Special Olympics heeft deze reglementen gebaseerd op de reglementen van de Federation

Nadere informatie

Sport en plezier met een paard

Sport en plezier met een paard Sport en plezier met een paard -&4 Verschillende takken van paardensport Sport en plezier met een paard Je kunt veel verschillende dingen met een paard of pony doen, zoals springen of dressuurrijden. Maar

Nadere informatie

Rijtechniek Springen. Fases van de sprong en verlichte zit

Rijtechniek Springen. Fases van de sprong en verlichte zit Rijtechniek Springen p Fases van de sprong en verlichte zit Doelstelling van de les De student kan de verschillende fases van de sprong benoemen en herkennen. De student kan aangeven hoe de houding van

Nadere informatie

Januari Springwedstrijd. E. Kerkstra Wedstrijdsecretariaat RSC de Schimmelkroft

Januari Springwedstrijd. E. Kerkstra Wedstrijdsecretariaat RSC de Schimmelkroft Januari 2013 Springwedstrijd E. Kerkstra Wedstrijdsecretariaat RSC de Schimmelkroft Springwedstrijd 1. Inleiding Rubrieken die verreden worden zijn de verschillende springhoogtes: S30, S40, S50, S60, S70,

Nadere informatie

Hoe gebruikt de ruiter zijn eigen lichaam om paard te rijden en meer specifiek om aan de teugel te rijden?

Hoe gebruikt de ruiter zijn eigen lichaam om paard te rijden en meer specifiek om aan de teugel te rijden? 1. Over het boek Als ik op het internet sleutelwoorden ingeef zoals : dressuur, aan de teugel, aan het bit enz, kom ik steeds terecht op weliswaar interessante sites met veel informatie over het paard

Nadere informatie

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden.

AFDELING I: Uitleg Keurmeester (Km): De Km geeft uitleg over wijze waarop de volgoefeningen uitgevoerd dienen te worden. AFDELING I: A. Volgoefeningen: Doelstelling: De combinatie dient in staat te zijn een surveillance uit te voeren. Algemeen: Alle oefeningen beginnen- en eindigen bij de Km; Het volgen dient te geschieden

Nadere informatie

Vaardigheid en springen februari 2019

Vaardigheid en springen februari 2019 Vaardigheid en springen februari 2019 Kracht en balans helpen je samen om te ontspannen en te communiceren met je paard. Of je nu dressuur rijdt, western of springt. Tijdens een eerder thema hebben we

Nadere informatie

Jaarcursus Train je paard in balans

Jaarcursus Train je paard in balans Jaarcursus Doelstelling a. Kennis opdoen over de natuurlijke scheefheid bij paarden en het rechtrichten van paarden. b. Vaardigheden ontwikkelen voor het gymnastiseren van het paard met behulp van academisch

Nadere informatie

De brevettenwerking van A tot A

De brevettenwerking van A tot A De brevettenwerking INHOUD Welkomstwoord De brevettenwerking van A tot A Vragenronde De brevettenfilm Hoe bereid ik mijn ruiters voor op een brevetafname? Hoe een brevetafname organiseren als VLP-club?

Nadere informatie