Mijn bedrijf en mijn energie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijn bedrijf en mijn energie"

Transcriptie

1 Mijn bedrijf en mijn energie Staden, zondag 30 november 2014 arch. Luc Dedeyne energieconsulent Bouwunie

2 Subsidies voor bedrijven Bedrijven kunnen genieten van financiële ondersteuning indien zij investeren in rationeel energiegebruik of groene energie. Tegemoetkomingen komen van 4 verschillende instanties : de federale overheid (FED) de Vlaamse overheid (VL) de Vlaamse elektriciteitsnetbeheerders (opgelegd door de Vlaamse overheid) (NET) in een beperkt aantal gevallen: gemeente- of provinciebestuur: informeer hiernaar! (bron :

3 Tegemoetkomingen van de federale overheid (FED) De belangrijkste tegemoetkomingen vanwege de federale overheid zijn : de verhoogde investeringsaftrek de vermindering van accijnzen en heffingen voor convenantbedrijven.

4 Verhoogde investeringsaftrek (FED) Voor bedrijven bestaat de mogelijkheid hun belastbare winst te verminderen met een verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen. De aftrek wordt verricht op de winst van het belastbaar tijdperk tijdens hetwelk de vaste activa zijn verkregen of tot stand zijn gebracht. Verhoogde aftrek voor de energiebesparende investeringen, gedaan tijdens : 2013 (aanslagjaar 2014) : 14,5% 2014 (aanslagjaar 2015) : 13,5%. (bron :

5 Tegemoetkomingen Vlaamse overheid (VL) Voor bedrijven bestaat vanuit de Vlaamse overheid: Ecologiepremie (EP-Plus) Korting onroerende voorheffing Groenestroomcertificaten Warmtekrachtcertificaten 10% bijkomende steun voor duurzame technologische ontwikkeling Financiële ondersteuning voor het verkrijgen van energie-advies Steun specifiek voor land- en tuinbouw Groene waarborg voor leningen ter financiering van enkele energiebesparende investeringen

6 Ecologiepremie (EP-plus) De ecologiepremie voor ondernemingen stimuleert om productieprocessen milieuvriendelijk en energiezuinig te organiseren. De Vlaamse overheid neemt daarbij een gedeelte van de extra investeringskosten die een dergelijke investering met zich brengt, voor haar rekening. Investeringen die in aanmerking komen voor de ecologiepremie worden vermeld op een technologieënlijst. Aan elke technologie wordt een ecoklasse toegekend, afhankelijk van het milieu- en of energievoordeel van de technologie. Er zijn 4 ecoklassen (A tot en met D). De steun die aan elke technologie wordt toegekend varieert naargelang de ecoklasse.

7 Ecologiepremie (EP-plus) De limitatieve technologieënlijst (LTL) van de Ecologiepremie is sinds november om budgettaire redenen enorm beperkt. Momenteel staan enkel nog volgende technologieën op de lijst : REG warmtenetten expansieturbines oppervlaktewater voor chillers absorptiekoeling light catcher & intelligente lichtregelsystemen (niet vereist vanuit EPB) on-site productie stikstof gebruik van restenergie (koude/warmte) : enkel voor KMO's tot max euro investeringen HE geothermie en geothermische warmtepompen elektrische en gasgestookte warmtepompen (water/water) productie van warmte obv anaerobe fermentatie (van afval; biomassa of afvalwater) Deze ecologiepremie valt onder de bevoegdheid van het Agentschap Ondernemen. Voor verdere informatie en verduidelijkingen hieromtrent

8 Korting onroerende voorheffing voor kantoor/school

9 Groene stroomcertificaten Producenten van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen hebben de mogelijkheid om groenestroomcertificaten te verkrijgen voor de elektriciteit die ze in het Vlaams gewest produceren uit hernieuwbare energiebronnen. In herziening Groenestroomcertificaten voor biogas, biomassa en wind kunnen aangevraagd worden bij het VEA. Groenestroomcertificaten voor zonnepanelen kunnen aangevraagd worden bij de VREG. (bron :

10 Warmte-krachtcertificaten Eigenaars van een warmte-krachtinstallatie hebben de mogelijkheid om warmte-krachtcertificaten te verkrijgen. Een warmte-krachtcertificaat toont aan dat een bepaalde productieinstallatie een hoeveelheid primaire energiebesparing heeft gerealiseerd door gebruik te maken van kwalitatieve warmtekrachtkoppeling ten opzichte van een referentiecentrale en een referentieketel. In herziening Warmte-krachtcertificaten kunnen aangevraagd worden bij het VEA. De toekenning van deze certificaten gebeurt door de VREG.

11 10% bijkomende steun voor duurzame technologische ontwikkeling (DTO) Project gericht op één van zeven doelstellingen: besparing van grondstoffen; besparing van energie; reductie van emissies; vermindering van afval of andere milieuhinder; ontwikkeling van hernieuwbare grondstoffen en energiebronnen; verhoging van recycleerbaarheid van grondstoffen; verhoging van de levensduur van producten. De DTO-steunregeling komt bovenop de andere subsidiemaatregelen van het IWT. (link :

12 Financiële ondersteuning voor het verkrijgen van energie-advies Naast de gratis mogelijkheden inzake advies (zelfscan KMO's, eerstelijnsscan Agentschap Ondernemen), kan u als bedrijf ook financieel ondersteund worden indien u extern advies inwint inzake energie. KMO-portefeuille Via de KMO-portefeuille kunnen KMO's en vrije beroepen per kalenderjaar euro subsidie krijgen voor opleiding, advies, strategisch advies, advies internationaal ondernemen en technologieverkenning. Meer info

13 Steun specifiek voor land- en tuinbouw VLIF-steun Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) ondersteunt de Vlaamse land- en tuinbouw. Naast de professionele land- en tuinbouwer komen ook de voedingsindustrie, de omkaderingssector (zoals praktijkcentra), sociale instellingen en consumentencoöperaties in aanmerking voor steun.

14 Steun specifiek voor land- en tuinbouw Technisch advies en ondersteuning inzake energiebesparing voor landbouwbedrijven en tuinders De cel Energie van het Innovatiesteunpunt voor land- en tuinbouw biedt een energiescan aan waarbij op zoek wordt gegaan naar de grote energievreters. (Voor meer informatie kan u terecht op of via energie@innovatiesteunpunt.be)

15 Groene waarborg De groene waarborg is een waarborg voor een lening of een leasing die ondernemingen aangaan voor de financiering van energiebesparende investeringen. Deze waarborgregeling van de Vlaamse overheid is een middel om ondernemers gemakkelijker toegang te verschaffen tot krediet, voor investeringen die doorgaans niet tot de kernactiviteiten van de onderneming behoren. De groene waarborg weegt als financiering niet op de kredietlijn van de onderneming en heeft een lagere premie dan andere waarborgregelingen. Er wordt gewerkt met een beperkte lijst van toegestane energiebesparende technologieën. Via het Agentschap Ondernemen kan een attest worden opgevraagd dat bevestigt dat de geplande energiebesparende investering voorkomt op de lijst van toegestane technologieën. Een andere belangrijke voorwaarde is dat de terugverdientijd van de investering kleiner is dan 10 jaar. (bron :

16 Tegemoetkomingen van de netbeheerder De netbeheerders onder de koepels van Eandis en Infrax, net als de beheerder van het plaatselijk vervoernet van elektriciteit (Elia) worden door de Vlaamse overheid verplicht om premies te geven indien u in een niet-woongebouw energiebesparende investeringen uitvoert. Noot: indien u als bedrijf eigenaar bent van een woongebouw, kan u ook genieten van de premies voor woningen van de netbeheerders.

17 Premies netbeheerder (bron : VEA) Energiepremies van de Vlaamse overheid via de netbeheerders voor eindfacturen vanaf 1 januari 2014 Premies 2014 via de netbeheerder Eandis/Infrax in niet-woongebouwen aangesloten op distributienet voor 1/1/2006 Dakisolatie via aannemer 6, 7 of 8 /m² (R-waarde minstens 3,5; 4,0 of 4,5 m²k/w), onbeperkt aantal m² Dakisolatie doe-het-zelf 3, 3,5 of 4 /m² (R-waarde minstens 3,5; 4,0 of 4,5 m²k/w), onbeperkt aantal m² Na-isolatie bestaande buitenmuur via buitenzijde 15 /m² (R-waarde minstens 2,0 m²k/w), onbeperkt aantal m² via aannemer Na-isolatie bestaande spouwmuur via aannemer 6 /m² (conform STS 71-1), onbeperkt aantal m² Vloerisolatie via aannemer 6 /m² (R-waarde minstens 1,2 m²k/w), onbeperkt aantal m² bij vervanging enkel glas: 12 /m² (U-waarde max 1,1 W/m²K), onbeperkt Hoogrendementsbeglazing aantal m² via aannemer bij vervanging enkel of dubbel glas: 15 /m² (U-waarde max 0,8 W/m²K), onbeperkt aantal m² Energiezuinige aanpassing premie tot euro van verlichting Premies 2014 via de netbeheerder Eandis/Infrax voor niet-woongebouwen aangesloten op het net voor 1/1/2014 (of bouwaanvraag tot 31/12/2013) Zonneboiler via aannemer 200 euro per m², max euro, max 50% factuur Warmtepomp via aannemer premie van max euro (afh. van type) Premies 2014 via de netbeheerder Eandis/Infrax: steun na audit voor niet-woongebouwen

18 Premies 2014 via de netbeheerder Eandis/Infrax voor niet-woongebouwen aangesloten op het net voor 1/1/2014 (of bouwaanvraag Premies tot 31/12/2013) netbeheerder Zonneboiler via aannemer 200 euro per m², max euro, max 50% (bron factuur : VEA) Warmtepomp via aannemer premie van max euro (afh. van type) Premies 2014 via de netbeheerder Eandis/Infrax: steun na audit voor niet-woongebouwen Voor eindfacturen vanaf 2014 bedraagt de premie 0,035 euro per bespaarde kwh primaire energie met een maximum van euro per project en per jaar. De terugverdientermijn van de investering moet steeds langer zijn dan 2 jaar. Ingeval van nieuwe installaties of uitbreidingen worden alleen de meerkosten en de meerbesparing ten opzichte van de standaardinvestering in rekening gebracht. Investeringssteun 2014 via Elia voor niet-woongebouwen Maximaal euro per jaar per eindafnemer en per site. De terugverdientermijn van de investering moet steeds langer zijn dan 2 jaar. Ingeval van nieuwe installaties of uitbreidingen worden alleen de meerkosten en de meerbesparing ten opzichte van de standaardinvestering in rekening gebracht. Cumuleren van premies van de netbeheerder en ecologiepremie Cumul mogelijk voor de investering in zonneboiler, warmtepomp en steun na audit. (meer info: ) Cumuleren van premies van de netbeheerder en verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen Cumul mogelijk voor investeringen in isolatie, zonneboiler en warmtepomp voor gebouwen die al in gebruik zijn (5 jaar voor isolatiemaatregelen, 3 jaar voor installaties). (meer info: )

19 arch. Luc Dedeyne, energieconsulent facebook.com/benergie twi2er.com/benergie

voor energie- en milieu-investeringen Katrien De Maeyer

voor energie- en milieu-investeringen Katrien De Maeyer Steunmaatregelen voor energie- en milieu-investeringen 31 maart 2011 Katrien De Maeyer Ik wil besparen op mijn energiefactuur! Ik wil milieuvriendelijker produceren! Hoegaikditfinancieren? 1. Advies nodig

Nadere informatie

ENERGIESUBSIDIES. Valérie de Groote INDEA 26 september 2013

ENERGIESUBSIDIES. Valérie de Groote INDEA 26 september 2013 ENERGIESUBSIDIES Valérie de Groote INDEA 26 september 2013 1 FEDERAAL 2 Federaal: investeringsaftrek Verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen fiscaal voordeel waarbij men een bepaald

Nadere informatie

Steun voor energiebesparende investeringen Agentschap Ondernemen. Joachim Castelain, 8 mei 2012

Steun voor energiebesparende investeringen Agentschap Ondernemen. Joachim Castelain, 8 mei 2012 Steun voor energiebesparende investeringen Agentschap Ondernemen Joachim Castelain, 8 mei 2012 Inhoud presentatie 1. Oriëntering: eerstelijnsscan (AO) 2. Steun voor advies (AO) 3. Steun bij investeringen

Nadere informatie

Steunmaatregelen voor energiezuinige investeringen

Steunmaatregelen voor energiezuinige investeringen Steunmaatregelen voor energiezuinige investeringen Ontbijtvergadering energiezuinig ondernemen Sandra Voets Aartselaar - 9 oktober 2012 Overzicht energiepremies 2012 Steun voor advies en oriëntatie 1.

Nadere informatie

Steunmaatregelen voor geothermische investeringen in het Vlaamse Gewest

Steunmaatregelen voor geothermische investeringen in het Vlaamse Gewest Steunmaatregelen voor geothermische investeringen in het Vlaamse Gewest 8 november 2012 VCB - Brussel ing. Eddy Jonckheere, accountmanager transformatie & duurzaamheid - energie Overzicht Agentschap Ondernemen

Nadere informatie

Steunmaatregelen voor energie-investeringen (REG, HEB, WKK) in Vlaanderen

Steunmaatregelen voor energie-investeringen (REG, HEB, WKK) in Vlaanderen Steunmaatregelen voor energie-investeringen (REG, HEB, WKK) in Vlaanderen ir. Paul Zeebroek VLAAMS ENERGIEAGENTSCHAP (VEA) VOKA - Mechelen 25 november 2009 1 Onderwerpen A. Ecologiepremie Call systeem

Nadere informatie

Steunmaatregelen voor milieu- en energiebewust ondernemen

Steunmaatregelen voor milieu- en energiebewust ondernemen Steunmaatregelen voor milieu- en energiebewust ondernemen 28 november 2007 Researchpark Zellik Ir. Bert Stassen bert.stassen@vlao.be T : 016 31 10 63 www.vlao.be Belangrijkste vormen van subsidie 1. Ecologiepremie

Nadere informatie

Na-isolatie van spouwmuren premies en communicatie 2012

Na-isolatie van spouwmuren premies en communicatie 2012 Na-isolatie van spouwmuren premies en communicatie 2012 7 februari 2012 Geert Flipts Energierenovatieprogramma 2020 Prioriteiten: dak/glas/verwarming/muur Premies 2011 bestaande woningen Ruim 60.000 dakisolatiepremies

Nadere informatie

Premies voor energiebesparende investeringen in 2014

Premies voor energiebesparende investeringen in 2014 Premies voor energiebesparende investeringen in 2014 Inhoud Premies voor energiebesparende investeringen in 2014... Een overzicht van de premies die sinds 1 januari van kracht zijn.... Nieuw in 2014...

Nadere informatie

Energiesteun voor de horecasector. Roadshow Hoe energie besparen in de horeca? 18/24 maart 2/23/28 april 2014

Energiesteun voor de horecasector. Roadshow Hoe energie besparen in de horeca? 18/24 maart 2/23/28 april 2014 Energiesteun voor de horecasector Roadshow Hoe energie besparen in de horeca? 18/24 maart 2/23/28 april 2014 Overzicht van steunmaatregelen energie Advies energiescan KMO-portefeuille Investeringen ecologiesteun

Nadere informatie

De Overheden zetten massaal in op energie-efficiëntie bij bedrijven

De Overheden zetten massaal in op energie-efficiëntie bij bedrijven Processtappen richting energie-efficiënte exploitatie van industriële sites: Identificatie van prioritair uit te voeren maatregelen Auditing & Doorlichting Borgen energieefficiënte prestaties per project

Nadere informatie

Steun bij energiebesparende

Steun bij energiebesparende Steun bij energiebesparende investeringen Ir. Joachim Castelain, Agentschap Ondernemen Equip-plast plast 14 mei 2014, Leuven Overzicht van steunmaatregelen energie Advies energiescan KMO-portefeuille Investeringen

Nadere informatie

ENERGIEZUINIGE BEDRIJVENTERREINEN. 18 april 2013

ENERGIEZUINIGE BEDRIJVENTERREINEN. 18 april 2013 ENERGIEZUINIGE BEDRIJVENTERREINEN 18 april 2013 EUROPESE DOELSTELLING tegen 2020 en tov 1990 CO2-uitstoot verlagen met 20% energieverbruik met 20% verlagen aandeel hernieuwbare energie +20% STEUNMAATREGELEN

Nadere informatie

VCB Roadshow 12 januari 2016

VCB Roadshow 12 januari 2016 VCB Roadshow 12 januari 2016 Agenda REG-Premies Premies: facts en figures Waar staan we nu? Waar loopt het fout bij premie-aanvraag? Wat brengt de toekomst? REG-Premies REG-Premies Vóór 1 juli 2016 zal

Nadere informatie

VCB Roadshow Energie. 12 januari 2016 PATRICK STEURBAUT

VCB Roadshow Energie. 12 januari 2016 PATRICK STEURBAUT Energie 12 januari 2016 PATRICK STEURBAUT Agenda REG-Premies Premies: facts en figures Waar staan we nu? Waar loopt het fout bij premie-aanvraag? Wat brengt de toekomst? 2 2/3/2016 REG-Premies Vóór 1 juli

Nadere informatie

Premies 2011. Vlaams Energieagentschap

Premies 2011. Vlaams Energieagentschap Premies 2011 Vlaams Energieagentschap Fiscale voordelen 2011 Sinds 2010: heel duidelijk onderscheid tussen bestaande woningen (al 5 jaar in gebruik bij de start van de werken) en nieuwbouw. Bij bestaande

Nadere informatie

PREMIES Premies voor ramen (glas en schrijnwerk) Renovatiepremie Premies van de netbeheerder Premie van 10 per m2 Totaalrenovatiebonus

PREMIES Premies voor ramen (glas en schrijnwerk) Renovatiepremie Premies van de netbeheerder Premie van 10 per m2 Totaalrenovatiebonus PREMIES Premies voor ramen (glas en schrijnwerk) Renovatiepremie Je vervangt het glas en het schrijnwerk in een woning die minstens 30 jaar oud is. Premies van de netbeheerder Premie van 10 per m 2 als

Nadere informatie

Steunmaatregelen voor duurzaam industrieel (ver)bouwen en energiezuinig verwarmen

Steunmaatregelen voor duurzaam industrieel (ver)bouwen en energiezuinig verwarmen Steunmaatregelen voor duurzaam industrieel (ver)bouwen en energiezuinig verwarmen 29 november 2012 POMWVL - Oostende - Eco2Profit ing. Eddy Jonckheere, accountmanager transformatie & duurzaamheid - energie

Nadere informatie

de woonkantoren van de stad Antwerpen

de woonkantoren van de stad Antwerpen de woonkantoren van de stad Antwerpen Woonkantoor stad Antwerpen A. Wie zijn wij? B. Wie is onze klant? C. Wat doen wij? D. de Groene Lening E. verbouwingspremies voor eigenaar-bewoner F. verbouwingspremies

Nadere informatie

Subsidies en premies. Relighting en warmtepompen

Subsidies en premies. Relighting en warmtepompen Subsidies en premies Relighting en warmtepompen 1. Algemeen Wat doet het Agentschap Ondernemen? 2. Dienstverlening energie Wat doet het Agentschap Ondernemen? De drijvende kracht achter meer en beter ondernemerschap

Nadere informatie

Wijzigingen REG-premies 2017 Guido Claes, Infrax

Wijzigingen REG-premies 2017 Guido Claes, Infrax Wijzigingen REG-premies 2017 Guido Claes, Infrax Samenvatting wijzigingen Voor residentiële sector Afbouwscenario voor een aantal premies voor individuele maatregelen (dakisolatie, glasvervanging, spouwmuurisolatie,

Nadere informatie

Ronde Tafel in kader van voorbereiding Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013-2020. Doelgroep: niet-ver industrie

Ronde Tafel in kader van voorbereiding Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013-2020. Doelgroep: niet-ver industrie Ronde Tafel in kader van voorbereiding Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013-2020 Doelgroep: niet-ver industrie Beknopt overzicht van bestaande energiemaatregelen 8 mei 2012 Inhoud 0,1PJ 0,5PJ Auditconvenant

Nadere informatie

Premies voor monitoring en

Premies voor monitoring en Premies voor monitoring en energiebesparende maatregelen Thomas Desnijder Overzicht energiepremies 2012 Agentschap Ondernemen: informeert, adviseert en stimuleert Wie, wat? Wie bespreken we niet: Vzw

Nadere informatie

Installatie-eisen bij renovaties

Installatie-eisen bij renovaties Installatie-eisen bij renovaties Vlaams Energieagentschap Geert Flipts Premies ondertussen verlengd tot 31/12/2016. Energiebesparende investeringen in Vlaanderen Premies via netbeheerder (woningen) 2007

Nadere informatie

Steunmaatregelen energie. 27 oktober 2015 Verplichte energie-audits GO Agoria Brussel Eddy Jonckheere, accountmanager duurzaamheid & transformatie

Steunmaatregelen energie. 27 oktober 2015 Verplichte energie-audits GO Agoria Brussel Eddy Jonckheere, accountmanager duurzaamheid & transformatie Steunmaatregelen energie 27 oktober 2015 Verplichte energie-audits GO Agoria Brussel Eddy Jonckheere, accountmanager duurzaamheid & transformatie Overzicht van de steunmaatregelen energie Advies voor kmo

Nadere informatie

MILIEUFLITS WIE ZOEKT DIE VINDT: SUBSIDIES!

MILIEUFLITS WIE ZOEKT DIE VINDT: SUBSIDIES! MILIEUFLITS DOC-125-versie01 20/10/2011 WIE ZOEKT DIE VINDT: SUBSIDIES! 1. Duurzame technologische ontwikkeling (DTO) Projecten waarvan de innovatiedoelstelling (deels) gericht is op duurzame technologische

Nadere informatie

Dakwerken (geen isolatie)

Dakwerken (geen isolatie) Dakwerken (geen isolatie) - Draagstructuur - Dakbedekking - Goten & randaansluitingen - Dak(vlak)ramen - Werken uitgevoerd door aannemer - Verhuurders: 57.460 (verhoging met 1.500 per persoon ten laste)

Nadere informatie

Beste wensen voor 2014!

Beste wensen voor 2014! Regionaal Woonbeleid Noord-Pajottenland Interlokale vereniging Affligem, Liedekerke, Roosdaal & Ternat p/a Gemeentehuis Opperstraat 31 1770 Liedekerke Tel. 053 64 55 57 E-mail: wonen@liedekerke.be Nieuwsbrief

Nadere informatie

Energiesteun voor de schrijnwerkerijsector. Roadshow Springt u bewust om met energie als schrijnwerkerij? 1 en 2 december 2014 29 januari 2015

Energiesteun voor de schrijnwerkerijsector. Roadshow Springt u bewust om met energie als schrijnwerkerij? 1 en 2 december 2014 29 januari 2015 Energiesteun voor de schrijnwerkerijsector Roadshow Springt u bewust om met energie als schrijnwerkerij? 1 en 2 december 2014 29 januari 2015 Overzicht van de steunmaatregelen energie Advies Energiescan

Nadere informatie

Via diverse kanalen steun voor energiebesparende investeringen: via netbeheerders, overheidsinstanties, en via de federale belastingsaftrek.

Via diverse kanalen steun voor energiebesparende investeringen: via netbeheerders, overheidsinstanties, en via de federale belastingsaftrek. 1 Overzicht energiepremies voor bedrijven, zoals ze momenteel bestaan. Natuurlijk worden heel wat wijzigingen verwacht met de nieuw geïnstalleerde regionale regeringen (aangezien premiebeleid geregionaliseerd

Nadere informatie

INVESTEREN IN DUURZAME ENERGIE FISCAAL VOORDELIG? Griet Smaers Schuermans & Schuermans Advocaten. Uitgangspunten voor deze bijdrage:

INVESTEREN IN DUURZAME ENERGIE FISCAAL VOORDELIG? Griet Smaers Schuermans & Schuermans Advocaten. Uitgangspunten voor deze bijdrage: INVESTEREN IN DUURZAME ENERGIE FISCAAL VOORDELIG? Griet Smaers Schuermans & Schuermans Advocaten 1 Uitgangspunten voor deze bijdrage: I. Indirecte fiscale voordelen < energiefactuur II. Directe fiscale

Nadere informatie

Agenda. Intro Beleid BENOveren DNB Premies De Burenpremie

Agenda. Intro Beleid BENOveren DNB Premies De Burenpremie BENOveren 1 Agenda Intro Beleid BENOveren DNB Premies De Burenpremie 2 Agenda Intro Beleid BENOveren DNB Premies De Burenpremie 3 4 5 6 Agenda Intro Beleid BENOveren DNB Premies De Burenpremie 7 8 9 E60

Nadere informatie

Werkgroep Landbouw (2 e deel: glastuinbouw) 20 september 2007

Werkgroep Landbouw (2 e deel: glastuinbouw) 20 september 2007 Werkgroep Landbouw (2 e deel: glastuinbouw) 20 september 2007 Doelstelling: 75 % van het energiegebruik in de glastuinbouw op basis van aardgas en andere duurzame energiebronnen in 2012 Energie enquête

Nadere informatie

Promotie van milieuvriendelijke koeling in Vlaanderen

Promotie van milieuvriendelijke koeling in Vlaanderen Promotie van milieuvriendelijke koeling in Vlaanderen Eddy Jonckheere Afdeling Bedrijfs- en Omgevingssteun Studiedag reductie F-gassen bij koeling 7 juli 2016 - Brussel Agentschap Innoveren & Ondernemen

Nadere informatie

Welkom. Premies en REG-acties

Welkom. Premies en REG-acties Welkom Premies en REG-acties 2017-2018 Welkom Stijn Turcksin Energieadviseur Project Collectieve projectbegeleiding Contact www.eandis.be Stroomlijn: 078 35 35 34 Sociale media Stijn.Turcksin@eandis.be

Nadere informatie

Infosessie. Thermografische luchtfoto Poperinge

Infosessie. Thermografische luchtfoto Poperinge Infosessie Thermografische luchtfoto Poperinge Steunmaatregelen Energie 8 maart 2016, Thermografie Popin Ing. Eddy Jonckheere Overzicht van de steunmaatregelen energie 1. Advies voor kmo s energiescan

Nadere informatie

Infofiche wonen. Hoogrendementsbeglazing

Infofiche wonen. Hoogrendementsbeglazing Infofiche wonen Hoogrendementsbeglazing Inhoud 1. Een woordje uitleg 2. Premies 3. FRGE-lening 4. Contactgegevens 1. Een woordje uitleg Hoogrendementsglas isoleert vijf maal beter dan enkel glas en twee

Nadere informatie

Installatie-eisen bij renovaties

Installatie-eisen bij renovaties Installatie-eisen bij renovaties Vlaams Energieagentschap Geert Flipts Basiscursus lokaal woonbeleid 12 mei 2015 Inhoud Energiebeleid Premies renovatie Premies nieuwbouw Varia (Energieleningen, Ecodesign,

Nadere informatie

REG-premies 2011. REG-premies? Stimuleren Rationeel EnergieGebruik. Verkleinen. Meerdere premies voor éénzelfde investering. Soms maak je winst!

REG-premies 2011. REG-premies? Stimuleren Rationeel EnergieGebruik. Verkleinen. Meerdere premies voor éénzelfde investering. Soms maak je winst! REG-premies 2011 Dries Bruyneel Duurzaamheidsambtenaar Stad Deinze Infoavond V.T.I. Deinze 06.10.2011 REG-premies? Stimuleren Rationeel EnergieGebruik Verkleinen Investering Terugverdientijd Meerdere premies

Nadere informatie

Wetgevende aspecten: ondersteuningsmaatregelen en emissienormen

Wetgevende aspecten: ondersteuningsmaatregelen en emissienormen Wetgevende aspecten: ondersteuningsmaatregelen en emissienormen Overzicht 1. Algemeen 2. Investeringssteun 3. Certificaten 4. Emmisienormen Algemeen Bio-WKK Biomassa als duurzame brandstof groene stroom

Nadere informatie

Bedrijven: financiële ondersteuning en toekomstplannen. Resultaten uit de enquête 2018 oktober 2018

Bedrijven: financiële ondersteuning en toekomstplannen. Resultaten uit de enquête 2018 oktober 2018 Bedrijven: financiële ondersteuning en toekomstplannen Resultaten uit de enquête 218 oktober 218 Het onderzoek Telefonische bevraging, vragenlijst gemiddeld 15,82 minuten (VEAgedeelte 3,2 minuten) Herhalingsonderzoek:

Nadere informatie

Luc Maes, Schepen voor Energiebeleid, Beveren. Welkom

Luc Maes, Schepen voor Energiebeleid, Beveren. Welkom Welkom 2. Beleggen in energiebesparing en alternatieve energie Een rendabele uitdaging Luc Maes, schepen van energiebeleid Gemeente Beveren Programma 1. Introductie 2. Overzicht fiscale aftrekken en premies

Nadere informatie

Het ABC van EPB: REG-actieplan 2012 Patrick Steurbaut

Het ABC van EPB: REG-actieplan 2012 Patrick Steurbaut Het ABC van EPB: REG-actieplan 2012 Patrick Steurbaut Agenda 1. Wetgeving en visie 2. Overzicht premies 2012 3. Rol van de netbeheerder 2 REG premies 2012 Waarom een REG-premie? Rationeel Energie Gebruik.

Nadere informatie

De nieuwe energiepremies

De nieuwe energiepremies De nieuwe energiepremies PERSBERICHT 23/1/2012 VLAANDEREN VERNIEUWT PREMIEAANBOD De Vlaamse regering heeft op 1 januari nieuwe premies ingevoerd voor energiebesparende investeringen in woningen. Dankzij

Nadere informatie

Welkom. Nieuwe premieregeling. Oktober 2011

Welkom. Nieuwe premieregeling. Oktober 2011 Welkom Nieuwe premieregeling 2012 Oktober 2011 Agenda Waarom een REG-premie? Hoe wordt de inhoud van een premie bepaald? Visie premies 2012 van de Vlaamse overheid? Wat zijn de grootste wijzigingen voor

Nadere informatie

Steun bij energiebesparende investeringen

Steun bij energiebesparende investeringen Steun bij energiebesparende investeringen Infoavond Burgemeesterconvenant Liedekerke, 19 mei 2015 ir. Joachim Castelain joachim.castelain@agentschapondernemen.be T : 09 / 267 40 32 www.agentschapondernemen.be

Nadere informatie

Energiesteun voor de schrijnwerkerijsector. Roadshow Springt u bewust om met energie als schrijnwerkerij? 1/2/16 december 2014

Energiesteun voor de schrijnwerkerijsector. Roadshow Springt u bewust om met energie als schrijnwerkerij? 1/2/16 december 2014 Energiesteun voor de schrijnwerkerijsector Roadshow Springt u bewust om met energie als schrijnwerkerij? 1/2/16 december 2014 Overzicht van de steunmaatregelen energie Advies Energiescan (Materialenscan)

Nadere informatie

ZORGELOOS VERHUREN. Premies en steunmaatregelen voor verhuurders. Katja Calsyn projectcoördinator Beter Wonen aan de Gete

ZORGELOOS VERHUREN. Premies en steunmaatregelen voor verhuurders. Katja Calsyn projectcoördinator Beter Wonen aan de Gete ZORGELOOS VERHUREN Premies en steunmaatregelen voor verhuurders Katja Calsyn projectcoördinator 9 oktober 2014 CC De Kruisboog Sint-Jorisplein20, 3300 Tienen Premies en Steunmaatregelen Particulier verhuurder

Nadere informatie

REG-premies van de Vlaamse overheid

REG-premies van de Vlaamse overheid REG-premies van de Vlaamse overheid Hoorzitting Commissie Wonen Vlaams Parlement 18 januari 2018 Energiepremies Hoofddoel: energie besparen in alle gebouwen, onafhankelijk van inkomen, eigendomsstructuur.

Nadere informatie

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant?

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Energie verwarming en SWW Stijgende prijzen woningen zonder spouwisolatie Woningen met enkel glas Woningen zonder dakisolatie 2 1 Energie elektriciteit

Nadere informatie

Bedrijven: financiële ondersteuning en toekomstplannen. Resultaten uit de enquête 2016 oktober 2016

Bedrijven: financiële ondersteuning en toekomstplannen. Resultaten uit de enquête 2016 oktober 2016 Bedrijven: financiële ondersteuning en toekomstplannen Resultaten uit de enquête 2016 oktober 2016 Het onderzoek Telefonische bevraging, vragenlijst gemiddeld 14,9 minuten (VEAgedeelte 2 minuten) Herhalingsonderzoek:

Nadere informatie

Wonen & energie. Beleidsinstrumenten op federaal en gewestelijk niveau. Provinciehuis Vlaams-Brabant Bart Martens 26 juni 2006

Wonen & energie. Beleidsinstrumenten op federaal en gewestelijk niveau. Provinciehuis Vlaams-Brabant Bart Martens 26 juni 2006 Beleidsinstrumenten op federaal en gewestelijk niveau Provinciehuis Vlaams-Brabant Bart Martens 26 juni 2006 ANIMO Winteruniversiteit LEEFMILIEU & ENERGIE 18 februari 2006 Energiezuiniger wonen: heel wat

Nadere informatie

nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017

nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017 De Ecologiepremie+

Nadere informatie

DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN

DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN 1. CONTEXT Infofiche Energie DE BEREKENING VAN DE GROENESTROOMCERTIFICATEN In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de productie van groene stroom afkomstig van hernieuwbare energiebronnen of warmtekrachtkoppeling

Nadere informatie

Vlaamse premie voor energiebesparende investeringen. folder niet-belastingbetalers vo1 1

Vlaamse premie voor energiebesparende investeringen. folder niet-belastingbetalers vo1 1 8 Vlaamse premie voor energiebesparende investeringen door niet-belastingbetalers Inleiding Komt u in aanmerking? Algemene voorwaarden De Vlaamse overheid wil dat elke woning tegen beschikt over een geïsoleerd

Nadere informatie

ENERGIEZUINIG RENOVEREN? DIT ZIJN DE PREMIES DIE U KUNT KRIJGEN.

ENERGIEZUINIG RENOVEREN? DIT ZIJN DE PREMIES DIE U KUNT KRIJGEN. ENERGIEZUINIG RENOVEREN? DIT ZIJN DE PREMIES DIE U KUNT KRIJGEN. Renoveren loont: want door te investeren in uw woning, zorgt u ervoor dat u er voortaan energiezuiniger kan leven. En dat is goed voor het

Nadere informatie

Energiepremies 2012 Gemeente Dilbeek

Energiepremies 2012 Gemeente Dilbeek Energiepremies 2012 Gemeente Dilbeek Zoals goedgekeurd door de Gemeenteraad van 22 november 2011 Premie voor fotovoltaïsche zonnepanelen Voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen kan u van de gemeente

Nadere informatie

Stand van zaken: WKK in Vlaanderen

Stand van zaken: WKK in Vlaanderen Voor kwaliteitsvolle Warmte-krachtkoppeling in Vlaanderen Stand van zaken: WKK in Vlaanderen Joni Rossi 8 December WKK in de hotelsector, wellness en aanverwante sectoren Wat gebeurt er in Europa? Tot

Nadere informatie

Alternatieve energieopwekking voor de glastuinbouw: Warmtekrachtkoppeling (WKK)

Alternatieve energieopwekking voor de glastuinbouw: Warmtekrachtkoppeling (WKK) Alternatieve energieopwekking voor de glastuinbouw: Warmtekrachtkoppeling (WKK) 19 04 2007, KHK Geel 2007 04 19 Marc Moons 1 Innovatiesteunpunt\Energie Inspiratie: Prospectie Informeren: Energie-InfoDag

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE OVERHEID N. 2011 2814 [2011/205522] 23 SEPTEMBER 2011. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

ENERGIEBESPARING EN STEUNMAATREGELEN PERSLUCHT

ENERGIEBESPARING EN STEUNMAATREGELEN PERSLUCHT ENERGIEBESPARING EN STEUNMAATREGELEN PERSLUCHT Voorbereid door Dirk Van den Broecke DVdB Consulting april 2014 Inleiding Energiebesparing in 4 stappen Steunmaatregelen Inhoud 1 Energieverbruik perslucht

Nadere informatie

Woonpremies en voordelen in Roeselare

Woonpremies en voordelen in Roeselare Woonpremies en voordelen in Roeselare Adres:, 8800 ROESELARE Datum: / /207 (bouwjaar:..) AAN TE VRAGEN VÓÓR DE WERKEN. Roeselare: gemeentelijke premie levenslang wonen WAT? - Woning aanpassen ifv inwonende

Nadere informatie

Premies Wonen Vlaanderen

Premies Wonen Vlaanderen Hoofdtitel Premies in Ant. Reg. Premies Wonen Vlaanderen Steeds aan te vragen NA de werken op basis van facturen Renovatiepremie: Geen inkomens- en eigendomsvoorwaarden. Facturen maximum 2 jaar oud Woning

Nadere informatie

Deel I. Overzicht. tegemoetkoming in de huurprijs lagere huurprijs door vermindering onroerende voorheffing tussenkomst huurwaarborg huurpremie

Deel I. Overzicht. tegemoetkoming in de huurprijs lagere huurprijs door vermindering onroerende voorheffing tussenkomst huurwaarborg huurpremie PREMIES 133 Deel I. Overzicht Op de onderscheiden niveaus zijn de volgende premies beschikbaar: Federaal belastingvermindering-belastingkrediet dakisolatie belastingvermindering inbraak- en brandpreventie

Nadere informatie

Typ hier de naam van hedrijf

Typ hier de naam van hedrijf Typ hier de naam van hedrijf Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt North Plaza B Koning Albert II-laan 7 B-1210 BRUSSEL e-mail: info@vreg.be tel +32 2 553 13 53 fax +32 2 553

Nadere informatie

Zoom in op uw dak: voor verhuurders

Zoom in op uw dak: voor verhuurders Zoom in op uw dak: voor verhuurders Thermografische foto stad Antwerpen Met 20 buurgemeenten De warmteverliezen van woningen kunnen zichtbaar gemaakt worden U krijgt een indicatie van de warmteverliezen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie certificaatnummer 20090615-0000209416-00000001-5 straat Trumelet Faberstraat nummer 9 bus 3 postnummer 8670 gemeente Koksijde bestemming appartement

Nadere informatie

Investeren in energiezuinige oplossingen? Dit zijn de premies die u kunt krijgen.

Investeren in energiezuinige oplossingen? Dit zijn de premies die u kunt krijgen. Investeren in energiezuinige oplossingen? Dit zijn de premies die u kunt krijgen. Renoveren loont. Want door te investeren in uw woning, kunt u voortaan energiezuiniger leven. En dat is goed voor het milieu

Nadere informatie

Voordeelgids 2015. Profiteer nu van 100 tot 700 cashback. Vervang uw verwarmingsketel en bespaar tot 35% op uw energieverbruik

Voordeelgids 2015. Profiteer nu van 100 tot 700 cashback. Vervang uw verwarmingsketel en bespaar tot 35% op uw energieverbruik Voordeelgids 2015 Profiteer nu van 100 tot 700 cashback Vervang uw verwarmingsketel en bespaar tot 35% op uw energieverbruik Krijg 100 tot 700 retour met de Viessmann Energiecheque 2015 Overzicht energiepremies

Nadere informatie

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2):

energiedeskundige / Dit certtficaat is geldig tot en met 27 juni 2021 berekend energieverbruik (kwh/m 2): certificaatnummer 20110627-0000869054-00000007-9 straat Wijngaardstraat nummer 39 bus bestemming type eengezinswoning gesloten bebouwing softwareversie 1.3.3 berekend energieverbruik (kwh/m 2): Het berekende

Nadere informatie

NATIONAAL. Particulier : Belastingsvermindering van 30% van de uitgaven met een max. = 750 Mogelijk voor zowel eigenaar als huurder VLAANDEREN

NATIONAAL. Particulier : Belastingsvermindering van 30% van de uitgaven met een max. = 750 Mogelijk voor zowel eigenaar als huurder VLAANDEREN Bij plaatsing inbraakwerende beglazing NATIONAAL Particulier : Belastingsvermindering van 30% van de uitgaven met een max. = 750 Mogelijk voor zowel eigenaar als huurder Ondernemer : Bijkomende aftrek

Nadere informatie

WKK in de glastuinbouw samen sterk. Mechelse Veiling 23 mei 2006

WKK in de glastuinbouw samen sterk. Mechelse Veiling 23 mei 2006 WKK in de glastuinbouw samen sterk Mechelse Veiling 23 mei 2006 WKK in de glastuinbouw Welkom R. Libotte - Fiburo WKK Ideaal voor glastuinbouw H.Marien - GlasReg Deutz-Concept Pauze WKK en milieu Voordelen:

Nadere informatie

Hoge energieprijzen! Wat nu? Lier 26 september 2006 Luc Van den Bergh Adviseur land- en tuinbouw KBC Bank

Hoge energieprijzen! Wat nu? Lier 26 september 2006 Luc Van den Bergh Adviseur land- en tuinbouw KBC Bank Hoge energieprijzen! Wat nu? Lier 26 september 2006 Luc Van den Bergh Adviseur land- en tuinbouw KBC Bank Energiekosten op een melkveebedrijf : elektriciteit Energiekost per 100 l melk 0,86 euro/100 l

Nadere informatie

Ondersteuning voor warmtenetten. Caroline Vermeulen Vlaams Energieagentschap

Ondersteuning voor warmtenetten. Caroline Vermeulen Vlaams Energieagentschap Ondersteuning voor warmtenetten Caroline Vermeulen Vlaams Energieagentschap Beleidsnota Energie 2014-2019 Verderzetting calls voor ondersteuning groene warmte, restwarmte, injectie biomethaan Tegen eind

Nadere informatie

Innoveren met financiering van zonnepanelen

Innoveren met financiering van zonnepanelen Innoveren met financiering van zonnepanelen Dexia Corporate Jean-Michel Baetslé, Gedelegeerd Bestuurder Inhoud Inleiding Fotovoltaïsche zonne-energie Voor- en nadelen van een fotovoltaïsch systeem Steun

Nadere informatie

Duurzaam bouwen Even voorstellen

Duurzaam bouwen Even voorstellen Duurzaam bouwen Even voorstellen 1 Even voorstellen: CeDuBo Informatie- en coördinatiecentrum In oude badzaal van de mijn van Zolder Gebouw Eigendom WTCB 10 000 m² Mede-bewoners Virtueel bouwen 2 Missie

Nadere informatie

VR DOC.0491/2

VR DOC.0491/2 VR 2011 1006 DOC.0491/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 18 december 1992 houdende instelling van een aanpassingspremie en een verbeteringspremie

Nadere informatie

Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik

Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik Subsidiereglement voor rationeel energiegebruik (Gemeenteraadsbeslissing: 21.02.2011) Afdeling 1 : Aanwending van alternatieve energievormen. Artikel 1: Definities Voor toepassing in afdeling 1 gelden

Nadere informatie

houdende diverse bepalingen inzake energie

houdende diverse bepalingen inzake energie stuk ingediend op 2031 (2012-2013) Nr. 4 19 juni 2013 (2012-2013) Ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen inzake energie Tekst aangenomen door de plenaire vergadering Stukken in het dossier: 2031

Nadere informatie

VLAAMSE OVERHEID. Omgeving

VLAAMSE OVERHEID. Omgeving 51910 MONITEUR BELGE 19.04.2017 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID Omgeving [C 2017/40276] 9 APRIL 2017. Ministerieel besluit betreffende de rapportering van de elektriciteitsdistributienetbeheerders

Nadere informatie

SLIM BEGONNEN, IS VEEL GEWONNEN!

SLIM BEGONNEN, IS VEEL GEWONNEN! BENOveren: SLIM BEGONNEN, IS VEEL GEWONNEN! Wat is BENOveren? BENOveren? Dat is nog beter renoveren. Met oog voor je budget, je wooncomfort en de energieprestaties van je huis. Pak je hele woning aan,

Nadere informatie

Adres : Telefoonr/GSM : Email : heeft werken in het kader van duurzaam bouwen uitgevoerd aan de woning gelegen te

Adres : Telefoonr/GSM : Email : heeft werken in het kader van duurzaam bouwen uitgevoerd aan de woning gelegen te BELANGRIJK: De hierna gevraagde gegevens zijn noodzakelijk voor het bepalen van de stedelijke subsidie. Ingeval van twijfel kan u voor inlichtingen steeds terecht bij het stadsbestuur, dienst milieu, tijdens

Nadere informatie

Energiepunt Mechelen. Vlaamse Energielening

Energiepunt Mechelen. Vlaamse Energielening Energiepunt Mechelen Vlaamse Energielening Energiepunt Mechelen Vlaamse Energielening Energiedagen en Samenaankopen Nieuwsbrief Mechelen Klimaatneutraal Energie ID Premies Contactgegevens Energiepunt Mechelen

Nadere informatie

Warmtekrachtkoppeling. steunmaatregelen WKK in gebouwen

Warmtekrachtkoppeling. steunmaatregelen WKK in gebouwen Warmtekrachtkoppeling steunmaatregelen WKK in gebouwen ir. An Stroobandt Cogen Vlaanderen vzw 19 april 2007 1 Overzicht 1. Inleiding 2. Investeringssteun 3. Certificaten 4. Dimensionering 5. Financiële

Nadere informatie

SUBSIDIES PREMIES BELASTINGVOORDELEN

SUBSIDIES PREMIES BELASTINGVOORDELEN SUBSIDIES PREMIES BELASTINGVOORDELEN RENOVEREN ENERGIEZUINIG MAKEN AANPASSEN Fiscaal voordeel Verbeterings- en aanpassingspremie Renovatiepremie Vlaamse dakisolatiepremie Infrax-premies Fiscaal voordeel

Nadere informatie

Energiebesparende investeringen voor ondernemingen

Energiebesparende investeringen voor ondernemingen 21/10/2010 Energiebesparende investeringen voor ondernemingen De Belgische ondernemingen denken steeds groener! Uiteraard hebben ze hierbij een duwtje in de rug nodig van de overheid. De groene investeringen

Nadere informatie

GROEPSAANKOOP Fotovoltaïsche zonnepanelen. Partners:

GROEPSAANKOOP Fotovoltaïsche zonnepanelen. Partners: GROEPSAANKOOP Fotovoltaïsche zonnepanelen Partners: GROEPSAANKOOP Fotovoltaïsche zonnepanelen Welkom GROEPSAANKOOP Fotovoltaïsche zonnepanelen - CLEAR-project - Groepsaankoop zonnepanelen - Waarom zonnepanelen?

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie energieprestatiecertificaat straat Hoogstraat nummer 570 bus postnummer 9235 gemeente Fruitrode bestemming eengezinswoning type open bebouwing softwareversie 1.0 berekend energieverbruik (kwh/m²): 380

Nadere informatie

Infogids zonnepanelen

Infogids zonnepanelen Infogids zonnepanelen Inhoudstabel Wat zijn zonnepanelen?... 1 De werking van zonnepanelen... 2 Waarmee moet u rekening houden?... 2 De kostprijs van zonnepanelen... 3 Financiële steun bij aankoop zonnepanelen...

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Marktstraat nummer 62 bus bestemming appartement type - softwareversie 9.15.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 1146 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

Studiedag energie. Energielening en sociale isolatie huurwoningen. 18 september 2017

Studiedag energie. Energielening en sociale isolatie huurwoningen. 18 september 2017 Studiedag energie Energielening en sociale isolatie huurwoningen 18 september 2017 REG-maatregelen: historiek Energierenovatieprogramma 2020: geen energieverslindende woningen in Vlaanderen in 2020 (dakisolatie,

Nadere informatie

Impact maatschappelijke rol van Eandis op nettarieven

Impact maatschappelijke rol van Eandis op nettarieven 31 maart 2011 Impact maatschappelijke rol van Eandis op nettarieven 1. Inleiding: samenstelling energiefactuur In de verbruiksfactuur van de energieleverancier zijn de kosten van verschillende marktspelers

Nadere informatie

Infonamiddag Wonen en Energie Workshop energiepremies

Infonamiddag Wonen en Energie Workshop energiepremies 12 maart 2015 Infonamiddag Wonen en Energie Workshop energiepremies Inhoud Wie zijn we, hoe zijn we georganiseerd? Energiebeleid, premies Wat hebben jullie (clienteel) nodig? Wonen in de Stadsregio IGS

Nadere informatie

VERPLICHT AANDEEL HERNIEUWBARE ENERGIE Makkelijk met zonnepanelen

VERPLICHT AANDEEL HERNIEUWBARE ENERGIE Makkelijk met zonnepanelen VERPLICHT AANDEEL HERNIEUWBARE ENERGIE Makkelijk met zonnepanelen Jo Neyens, PV-Vlaanderen Intersolution conference 15-17 jan. 2014 1 Verplicht aandeel HE met PV Intersolution 2014 1 ODE Structuur platformen

Nadere informatie

bestaand gebouw met woonfunctie

bestaand gebouw met woonfunctie Energiezuinigheid van de gebouwschil energiezuinig niet energiezuinig gemiddelde U-waarde van de gebouwschil Energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie energiezuinig niet energiezuinig gemiddeld installatierendement

Nadere informatie

351 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

351 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Gentse steenweg 10 bus 5 9300 gemeente Aalst bestemming appartement type - bouwjaar 1971 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 351 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

PREMIES/VOORDELEN LANGEMARK-POELKAPELLE

PREMIES/VOORDELEN LANGEMARK-POELKAPELLE Gemeente Langemark-Poelkapelle (Kasteelstraat 1) Ma-di-vr 09.00 12.00 Wo 09.00 12.00 en 14.00 16.00 Do 09.00 12.00 en 14.00 18.30 Heleen Haghedooren - 057 49 09 34 heleen.haghedooren@langemark-poelkapelle.be

Nadere informatie

Energie-uitdaging gebouwde omgeving

Energie-uitdaging gebouwde omgeving Energie-uitdaging gebouwde omgeving Luc Peeters ADMINISTRATEUR-GENERAAL Vlaams Energieagentschap Ontwerp van Vlaams Energieplan 2021-2030 Woningen BAU-scenario (huidig beleid verderzetten) BU-scenario

Nadere informatie

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Erik van der Steen HYS legal 1 HYS Legal Inleiding Triodos Bank: Waarom we graag duurzaam vastgoed financieren Jones

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 62404 BELGISCH STAATSBLAD 15.09.2016 MONITEUR BELGE GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE

Nadere informatie