HOOGLIED 2,7,8. Hooglied 2 (zij over hem)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOOGLIED 2,7,8. Hooglied 2 (zij over hem)"

Transcriptie

1 HOOGLIED 2,7,8 Hooglied 2 (zij over hem) 3 Als een appelboom tussen de bomen van het bos, zo is mijn lief tussen de jongens. Ik verlang in zijn schaduw te zitten, met mijn tong wil ik zijn zoete vruchten proeven. 4 Hij brengt mij in het wijnhuis, boven mij zijn vaandel van liefde. 5 Verkwik me met rozijnen, verfris me met appels, want ik ben ziek van liefde. 6 Mijn hoofd rust op zijn linkerarm, met zijn rechterarm omhelst hij mij 7 Meisjes van Jeruzalem, ik bezweer je bij de gazellen, bij de hinden op het veld: wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken voordat zij het wil. 8 Hoor! Mijn lief! Kijk! Hij komt, springend over de bergen, dansend over de heuvels. 9 Als een gazelle is mijn lief, als het jong van een hert. Kijk! Hij staat al bij de muur. Hij blikt door het venster, tuurt door de spijlen. 10 Mijn lief roept mij toe: Sta op, vriendin! Mooi meisje, kom! 11 Kijk! De winter is voorbij, voorbij zijn de regens, weggegaan. 12 De bloemen zijn verschenen op het veld, nu breekt de zangtijd aan, het koeren van de duif klinkt op het land. 13 De vijgenboom is al vol vruchten, de wijnstok rankt en geurt. Sta op, vriendin, Mooi meisje, kom! 14 Mijn duif in de rotskloof, verscholen in de bergwand, laat mij je gezicht zien, laat mij luisteren naar je stem, want je stem is zo lieflijk, je gezicht zo bekoorlijk. (hij en zij samen) 15 Vang voor ons de vossen, vang die kleine vossen. Ze vernielen de wijngaard, onze wijngaard vol bloeiende ranken. (zij over hem)

2 16 Mijn lief is van mij, en ik ben van hem. Hij weidt tussen de lelies. 17 Nu de dag weer ademt en het duister vlucht ga nu weg, mijn lief. Spring als een gazelle, als het jong van een hert over de geurige bergen. Hooglied 7 (hij over haar) 1 Wat zijn je voeten mooi in je sandalen, koningskind! Je heupen draaien sierlijk rond, de schepping van een kunstenaar. 2 Je navel is een ronde kom, die gevuld is met kruidige wijn. Je buik is een bergje tarwe, dat door lelies wordt omzoomd. 3 Je borsten zijn als kalfjes, als de tweeling van een gazelle. 4 Je hals is als een toren van ivoor, je ogen als de vijvers van Chesbon, bij de poort van Bat Rabbim. Je neus is als een toren van de Libanon, die uitkijkt over Damascus. 5 Je hoofd rijst op als de Karmel, omkruld door purperen lokken, waarin een koning ligt verstrikt. 6 Wat ben je mooi, wat ben je bekoorlijk, liefde en verrukking, dat ben jij. 7 Als een palm is je gestalte, je borsten zijn als druiventrossen. 8 Ik dacht: Laat ik die palm beklimmen, ik wil zijn bladeren grijpen. Laten jouw borsten als trossen van de wijnstok zijn, je adem als de geur van appels, 9 je tong als zoete wijn waarin mijn kussen baden, mijn lippen en tanden gedompeld zijn. 10 Ik ben van mijn lief, en hij verlangt naar mij. (zij tot hem) 11 Kom, mijn lief, laten we het veld in gaan, en tussen de hennabloemen slapen. 12 Laten we de wijngaard in gaan, morgenvroeg, en kijken of de wijnstok al is uitgebot, zijn bloesems al ontloken zijn, de granaatappel al bloeit. Daar zal ik jou beminnen.

3 Hooglied 8 (zij tot hem) 6 Draag mij als een zegel op je hart, als een zegel op je arm. Sterk als de dood is de liefde, beklemmend als het dodenrijk de hartstocht. De liefde is een vlammend vuur, een laaiende vlam. 7 Zeeën kunnen haar niet doven, rivieren spoelen haar niet weg. Zou een man met al zijn rijkdom liefde willen kopen, dan werd hij smadelijk veracht. 1 Timotheus 4:4-5 4 Alles wat God geschapen heeft is goed. Niets hoeft te worden verworpen als het onder dank wordt aangenomen, 5 want het is geheiligd door het woord van God en door het gebed. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Hooglied, in het Hebreeuws, "lied der liederen", zal het veel zijn gelezen aan tafel bij het eten, zal er veel over gepreekt zijn? Hooglied, het is één groot loflied op de liefde, of beter gezegd, het zijn lofliederen op de geliefde. Er zijn twee geliefden die elkaar bezingen, ik en jij, de jongen en het meisje, de man en de vrouw, ze branden van verlangen naar elkaar. Hij zegt van haar, dat zij is als een besloten hof met exotische planten, kostbare vruchten en prikkelende geuren en zij zegt dan: "mijn lief moet in zijn hof komen, laat hij daar zijn zoete vruchten proeven". (hst. 4) Duidelijker kan het niet. Je moet soms even wennen aan de beelden waarmee de schoonheid van de vrouw en de man worden uitgedrukt. Zij zegt van hem: je hebt een hoofd als goud, ogen als duiven, wangen als balsemtuinen, lippen als lelies, benen als zuilen van albast, alles is begeerlijk aan je..(5) Hij zegt van haar: je navel is een ronde kom waar wijn in kan, je buik een berg tarwe omzoomd door lelies, je beide borsten zijn als kalfjes, als de tweeling van een gazelle, als druiventrossen, als trossen van de wijnstok, alles is schoon aan je (7). We komen in de buurt van de erotiek, maar dan tegelijkertijd teder, kuis en vol bewondering over die ene geliefde. Hooglied, lied der liederen, past het nu zo'n zinnelijk liefdeslied in de kerk te lezen en erover preken? Waarom staat het eigenlijk in de Bijbel? De naam van God valt niet eens! Vaak is de liefde tussen de jongen en het meisje anders gelezen.

4 De minnaar zou de Here God zijn, die zijn liefde betuigt aan zijn volk, de minnares. De minnaar zou de bruidegom Christus zijn en de bruid dan de kerk. Men heeft gezegd dat de liefdesbetuigingen over en weer spraken over de eenwording van de gelovige ziel met God, of met Christus. En zo zijn er ook monniken en nonnen geweest die in bijna erotische taal over hun relatie tot God en tot Christus spraken. Men heeft zelfs getracht in elk woord een diepere zin te ontdekken: de twee borsten van het meisje waren volgens Joodse uitleggers Mozes en Aäron en volgens christelijke uitleggers het Oude Testament en het Nieuwe Testament. (hadden elke borst dan een een verschillende afmeting?) Maar voordat deze verheven gedachten hadden postgevat ging het in Hooglied gewoon om de (lichamelijke) liefde met zijn onweerstaanbare aantrekkingskracht tussen man en vrouw. Dat mag er ook zijn, de mens en zijn lichaam, zijn seksualiteit. William Blake zei al: het lichaam is dat deel van de ziel dat gezien kan worden. Geen bron van viezigheden, dus. Nu zal iemand zeggen: dat weten we nu wel, want we zijn de tijd van de valse schaamte voorbij. En toch is het maar de vraag, want van seks in technische zin weten velen op jonge leeftijd wel aardig wat, maar de kaders waarbinnen laten wel eens te wensen over. En er is ook veel een verkramping op dat terrein: wie opgevoed is met geheimzinnigheid daaromtrent of alleen maar verhalen hoorde over misbruik kan een soort blijf-van-mijn-lijf mentaliteit krijgen. Weer anderen worden daardoor integendeel geobsedeerd door extreme uitingen en overspannen verwachtingen op het gebied van seks. En, o wee als die twee uitersten elkaar treffen in een echtelijk bed! Rampen zijn dan niet te overzien! De vraag is, of in onze samenleving plaats is voor de liefde van het boek Hooglied. In Hooglied komt tot driemaal toe dat vers voor: "meisjes van Jeruzalem, ik bezweer je, wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken voordat zij het wil". Het zijn woorden uit de mond van het meisje op ogenblikken dat de liefde als overmachtig beleefd wordt. Juist dan is er een besef, dat de hartstocht, de passie, de lust, ook een macht is, die iets verwoestends kan krijgen. Sterk als de dood is de liefde, lazen we en daar wordt mee bedoeld, dat evenals de dood een onverbiddelijke macht is waartegen geen mens zich beveiligen kan, zo ook de gepassioneerde liefde. En het is die macht die de huiskamers binnen dringt via tv en pc en de geesten bant: u weet wel, lichamelijk genot en het geeft niet hoe, wanneer en met wie... terwijl leegte en eenzaamheid het gevolg is. Hoe verwoestend kan seksualiteit zijn, niet alleen buiten een duurzame relatie maar ook erbinnen. Eenderde van de echtscheidingen zou daar mee te maken hebben en teruggaan op seksuele problemen.

5 Kunnen we iets leren over de liefde van het Hooglied? In de eerste plaats: liefde, ook in zijn lichamelijke uitingsvorm mag er zijn, is niet iets van minder waarde, of iets waar je je voor moet schamen. Zonde zit niet in het lichaam, niet in het genot, niet in de seksualiteit op zich. Het ligt er maar aan hoe je ermee om gaat. En daar valt natuurlijk wel iets over te zeggen Als man kom je letterlijk en figuurlijk in het meest intieme domein van de ander en als vrouw laat je die ander toe op het meest persoonlijke terrein van jouw bestaan. Dat is niet niks. Dat is zelfs heel ingrijpend. Veel ingrijpender dan de seksindustrie je laat geloven, veel mooier, veel liefdevoller dan porno. Als de minnaar naar het lichaam van zijn geliefde kijkt ziet de liefde geen mooi vlees, maar de ziel van de geliefde. Als ik het boekje Hooglied beluister dan hoor ik dit: het gaat niet over de liefde van zomaar een jongen en zomaar een meisje, maar over twee die voor elkaar gekozen hebben, hij en zij en jij en ik. Als een lelie onder de distels noemt de jongen het meisje ergens, d.w.z jij bent het helemaal. Jij bent die ene en niet inwisselbaar voor een ander: "mijn lief is van mij en ik van hem". De Bijbel heeft dan ook voor de meest intieme levensvereniging tussen man en vrouw het woordje "kennen", geestelijk en lichamelijk. Seks is dus niet zomaar een techniek of een standje. Het is communicatie! Wat verder opvalt in Hooglied is de volstrekte gelijkwaardigheid tussen de beide partners. Want het meisje zegt "donker ben ik" (1:5) en van de jongen zegt ze: mijn geliefde is blank en rood (5:10). Hier kennen twee rassen elkaar! Verder valt op, dat niet alleen de jongen, maar ook het meisje de schoonheid van haar geliefde bezingt en zij ook de initiatieven neemt en de jongen uitnodigt bij haar te komen. Bijzonder! Want in het oude oosten vinden we genoeg liederen waarin de man de schoonheid van zijn vrouw bezingt en vandaag horen we niet anders uit de mond van mannelijke zangers en alle commerciële seks lijkt ook door mannen bedacht... Maar in Hooglied komt het van twee kanten. Liefde moet ook van twee kanten komen, uit vrije wil geschieden en alle dwang moet afwezig zijn. Geen geweld, geen verkrachting, maar ook geen chantage en manipulatie lees ik in het Hooglied. Daarom heeft ook geduld en wachten waarde: wek de liefde niet en laat haar niet ontwaken voordat ze het wil..., zegt het meisje. En dat is niet gemakkelijk in een samenleving waar alles op afroep moet geschieden... en we de seksuele honger stillen door snel bij elkaar in bed te kruipen... In het Hooglied beluister ik respect voor de ander, het geluk zoeken van de ander, de vrijheid eerbiedigen van de ander.

6 En naast zoeken en verlangen, betekent dat ook geduld beoefenen, wachten. Het gaat erom dat rekening wordt gehouden met het feit dat die ander anders in elkaar zit dan jij. De man is wat betreft de hartstocht wel eens vergeleken met een gasfornuis: hij is snel heet en koelt snel af. En de vrouw is meer een oven; ze wordt langzaam warm en koelt ook langzaam. Dat betekent ook veel in de relatie. Maar binnen bovengenoemde kaders mag er genoten worden van de door God ingeschapen verlangens en begeerten. Want alles wat God geschapen heeft is goed en niets daarvan is verwerpelijk als het met dankzegging aanvaard wordt zegt de apostel. Zo aards en lichamelijk spreekt het Hooglied over liefde. Nu heeft de kerk in haar uitleg dat aardse en lichamelijke aspect niet altijd benoemd. Of de kerk daarin fout is geweest? Wel, ik denk dat de kerk toch wel op iets belangrijks heeft gewezen door Hooglied voornamelijk geestelijk te duiden en te zeggen: zoals de geliefden elkaar bezingen, zo is God. Hooglied wordt dan ook gelezen op het Joodse paasfeest, de uittocht uit Egypte waar God zijn liefde aan heel Israël bewees. En dat is toch een belangrijk gegeven. Hooglied gaat niet uitsluitend over liefde tussen man en vrouw Misschien zitten er wel mensen in de kerk die die liefde uit het Hooglied niet kennen. Wat zeg je als je zoon vertelt: pa, ik heb een vriend. Zeg je dan: dat je wel eens een slecht cijfer haalt is erg genoeg, maar dit slaat alles!? Of zeg je: jongen, welke weg je ook gaat, Gods is er ook voor jou, Hij sluit jou niet uit! en zorg dat je relatie met God niet beschadigd wordt! Krijg je zo niet een goed gesprek over God, de Bijbel, de liefde? En wat doe je met het Hooglied als je alleen bent? Is de preek van vanmorgen dan niet voor jou, of voor u? Wordt je buitengesloten en zit je al ongemakkelijk in de kerk? Ik zou dit willen zeggen: wie de liefde van het Hooglied niet of niet meer kent, moet zichzelf niet als incompleet zien. We zullen ook niet te hoog van de aardse liefde van het Hooglied opgeven, omdat ook die liefde zijn grenzen kent. De schoonheid waarvan de geliefden zingen is van tijdelijke aard, vergankelijk; er is ouderdom en aftakeling; en er zijn ziekten en handicaps... Het volledig opgaan in elkaar houdt meestal niet het hele leven stand. We kunnen elkaar verliezen aan het leven, of aan de dood. En laten we eerlijk zijn: als man en vrouw alleen opgaan in elkaar kunnen de medemensen en de wereld achter de horizon verdwijnen. Misschien is het goed om voor ogen te houden dat Jezus Zelf de (lichamelijke) liefde van het Hooglied niet gekend schijnt te hebben. Zou zijn liefde zo groot en omvattend zijn, dat Hij die aan meer dan aan één man of vrouw kwijt moest?

7 Wie de liefde van het Hooglied niet of niet meer kent kan dat als pijnlijk ervaren, maar schaam je daar niet voor (ook niet als je seksuele gevoelens hebt), maar besef wel: de zin van het leven gaat niet op in de lichamelijke liefde van het Hooglied. Eros (van erotiek) is niet de god waarin we geloven, maar de God van Israël, de Vader van Jezus Christus. En Hij maakt alleenstaanden en getrouwden, homofielen en heterofielen tot broeders en zusters van elkaar, smeedt ze samen tot geliefden, tot één lichaam. Zo komen we toch ook weer bij een geestelijke en bredere uitleg van het Hooglied. Van de minnaars uit Hooglied leer ik dat we elkaar maar meer moesten leren prijzen en eren. Binnen de gemeente, in het gezin, op het werk binnen je relatie, je huwelijk. Wie de ander prijst lost veel problemen op, ook seksuele problemen op. Want seksuele problemen zijn vaak communicatieproblemen. Eer die ander, prijs die ander. En laat ons gezamenlijk God prijzen, eren en respecteren, want Hij heeft ons lief in Christus, de bruidegom en werft ons tot zijn bruid. Amen Zingen: Psalm 133:1,2 Stilte-votum groet Zingen: Psalm 133:3 Gebed Zingen: Gezang 381:1,2,4,5 Genadewoord en leefregel Zingen: Gezang 473:1,9,10 Gebed 57 kinderen naar voren Zingen: EL 422 Lezing OT: Hooglied 2 Zingen: Gezang 434:3,4 Lezing OT: Hooglied 7,8 Zingen: Gezang 369:1,2 Lezing NT 1 Timotheus 4:4,5 Verkondiging Zingen: Gezang 481:1,4 Collecte Gebeden Zingen: Gezang 443 Zegen

St.Michielsgestel 10 mei 2015

St.Michielsgestel 10 mei 2015 St.Michielsgestel 10 mei 2015 Vooropmerkingen over de lezing uit Hooglied Een liefdesgedicht als Hooglied uitleggen kan eigenlijk niet. Met wat ik er over zeg, hoop ik dat we goed kunnen luisteren naar

Nadere informatie

3. Doe onze God uw loflied horen, gij volken, zing alom op aard, loof Hem door wie wij zijn herboren, die ons voor wankelen heeft bewaard.

3. Doe onze God uw loflied horen, gij volken, zing alom op aard, loof Hem door wie wij zijn herboren, die ons voor wankelen heeft bewaard. Zondag 10 mei: Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; Orgel Gerard de Waardt De kaarsen worden aangestoken, moment voor persoonlijke bezinning Schrifwoord bij de zondag Verkondigt met jubelgeklank, doet dit

Nadere informatie

- INTREDE - - DE SCHRIFTEN -

- INTREDE - - DE SCHRIFTEN - ORDE VAN DIENST: 18 augustus 019, Oude Blasius Delden. Voorganger: Ds. Dick Juijn Organist: Matthijs ten Thije Koster: Gerrie Tuitert - Burggraaff Lectoren: Jan Schut en Janny Brandenbarg. Orgelspel: Johann

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het boek Hooglied neemt geen blad voor de mond, letterlijk. Het begint al helemaal in het begin: De eerste woorden van het boek, na het opschrift, zijn

Nadere informatie

Sterk als de dood de liefde

Sterk als de dood de liefde Protestants Kralingen Sterk als de dood de liefde Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 17 mei 2015 zondag Weeskind hooglied ruud bartlema Protestants Kralingen Sterk als de dood de liefde orgelspel:

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 26 augustus 2018 in de Hervormde Kerk te Den Ham, uur.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 26 augustus 2018 in de Hervormde Kerk te Den Ham, uur. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 26 augustus 2018 in de Hervormde Kerk te Den Ham, 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Afkondigingen Ds. G.J. van Assselt Jeannette ter Harmsel

Nadere informatie

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus,

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus, ORDE VAN DIENST rondom Johannes 15, 1-8 3 mei 2015 Lezen: Hooglied 2, 1-7 Lezen: Johannes 15: 1-8 Overdenking door ds. Jan Bos Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus, 1) Bijbelse

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik hoop voor u dat u ooit eens flink verliefd bent geweest. Niet zo n beetje van: die of die vind ik best aardig. Misschien wordt dat nog wel eens wat

Nadere informatie

Hooglied 1. Een lied over de liefde 1 Nu volgt het mooiste lied van koning Salomo.

Hooglied 1. Een lied over de liefde 1 Nu volgt het mooiste lied van koning Salomo. Hooglied 1 Een lied over de liefde 1 Nu volgt het mooiste lied van koning Salomo. Met jou ben ik gelukkig 2 Kus me, mijn liefste, kus me, kus me op mijn mond. Jouw liefde is beter dan wijn, 3 zoet is de

Nadere informatie

Gelezen: Hooglied 4: 1-8, Hooglied 5 : 2 8, Hooglied 7 : 7 10, Hooglied 8 : 6-7

Gelezen: Hooglied 4: 1-8, Hooglied 5 : 2 8, Hooglied 7 : 7 10, Hooglied 8 : 6-7 Zondag 24 april 2016 - Verlangen naar liefde Gelezen: Hooglied 4: 1-8, Hooglied 5 : 2 8, Hooglied 7 : 7 10, Hooglied 8 : 6-7 Enige discussie in de afgelopen week aan de keukentafel. Kunnen we dit lezen?

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Voorganger: Ds. Fred van Slooten Muzikale medewerking: Nathalie Booij en Mark Pardijs uit Deventer Organist: Johan Davidse

Voorganger: Ds. Fred van Slooten Muzikale medewerking: Nathalie Booij en Mark Pardijs uit Deventer Organist: Johan Davidse Orde van dienst zondag 17 juni 2012 Opstandingskerk Grijpskerke 10.00 uur SLOTDIENST waarin we het seizoen afsluiten en waarin Samantha Blankers en Jelle van Peene afscheid nemen van de kindernevendienst

Nadere informatie

zondag 26 april 2015 ORDE VAN DIENST

zondag 26 april 2015 ORDE VAN DIENST ORDE VAN DIENST zondag 26 april 2015 Voorganger: Ds. Evert Jan de Wijer Cantor-organist: Maurice van Elven m.m.v. de Thomascantorij Ouderling van dienst: Jan Piek Diaken van dienst: Nel Hagemeijer PROTESTANTSE

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Hallelujah, hallelujah, hallelujah, wat een God is Hij!

Hallelujah, hallelujah, hallelujah, wat een God is Hij! Voorganger: Ds J. Zondag m.m.v. een gelegenheidscombo Orde van dienst voor de Bevestiging van het huwelijk van Bart Gijzenberg en Jennifer Vessies Welkom, bemoediging en groet Opwekking 32: Dit is de dag

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 34 (31-08)

De Bijbel open 2013 34 (31-08) 1 De Bijbel open 2013 34 (31-08) Onlangs kreeg ik voor ons programma de Bijbel open een vraag over de onvruchtbare vijgenboom in Mattheus 21. Je kunt deze geschiedenis ook in andere evangeliën lezen. We

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum. zondag 26 april 2015 - avondmaalsdienst - ds. Pieter Goedendorp

Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum. zondag 26 april 2015 - avondmaalsdienst - ds. Pieter Goedendorp Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum zondag 26 april 2015 - avondmaalsdienst - ds. Pieter Goedendorp welkom O M T E B E G I N N E N opmaat we zingen: De vreugde voert ons naar dit huis Lied 280: 1,

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

Preek Seksualiteit vraagt om relaties

Preek Seksualiteit vraagt om relaties Preek Seksualiteit vraagt om relaties (Preek III in de serie over seksualiteit) Liturgie 29 mei 2011 ds. D. Vonck Houten Votum / zegengroet - Liedboek 434:1,2,3 - Psalmen voor nu 117 Gebed Doopformulier

Nadere informatie

Seksualiteit en de Bijbel

Seksualiteit en de Bijbel pagina 1 v. 8 Seksualiteit en de Bijbel Seksualiteit en de Bijbel Bijbel, seksualiteit en jongeren Hanna van Ommen> Christenen en seks? 2 God heeft seksualiteit bedacht 3 Genieten, grenzen, groei

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 2 november 2014 * Gedachtenis van de overledenen Kogerkerk * Preek Spreuken 9. 1 18 / Matteüs 25, 1-13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag een prachtige en poëtische tekst

Nadere informatie

Of: hadden de meisjes niet met z'n 10-en mee kunnen lopen bij het schijnsel van 5 lampen?

Of: hadden de meisjes niet met z'n 10-en mee kunnen lopen bij het schijnsel van 5 lampen? Zondag 21 november 2010-10e zondag van de herfst - kleur wit - Kogerkerk - preek Jesaja 65, 17-23 / Mattheüs 25, 1-13 Lieve mensen van God, 10 jonge vrouwen, 10 meisjes zijn op weg naar een bruiloft. 5

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk. in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING!

Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk. in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING! Kerk- en Schooldienst in de Maranathakerk in samenwerking met de Protestants Christelijke Basisschool Samen op Weg VERWONDERING! Voorganger: ds. Peter Smilde Pianist en organist: Bas van Viegen Met medewerking

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Zondag 17 november 2013

Zondag 17 november 2013 Zondag 17 november 2013 aansteken tafelkaarsen lichtlied Stilte Welkom v Onze hulp is in de naam van de Heer a DIE HEMEL EN AARDE GEMAAKT HEEFT v in de naam van de Heer die de weerstand van de nacht wil

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Seksuele relaties zijn in veel culturen een taboeonderwerp. Ze zijn over het algemeen als iets zondigs beschouwd. Niettemin laat de Bijbel zien dat

Seksuele relaties zijn in veel culturen een taboeonderwerp. Ze zijn over het algemeen als iets zondigs beschouwd. Niettemin laat de Bijbel zien dat Les 6 voor 11 mei 2019 Seksuele relaties zijn in veel culturen een taboeonderwerp. Ze zijn over het algemeen als iets zondigs beschouwd. Niettemin laat de Bijbel zien dat God man en vrouw niet alleen heeft

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

Ontmoetingskerk, Laren NH - 19 april 2015 Hooglied 1. Laat heb ik u lief gekregen, O schoonheid, zo oud en zo nieuw Laat heb ik u lief gekregen!

Ontmoetingskerk, Laren NH - 19 april 2015 Hooglied 1. Laat heb ik u lief gekregen, O schoonheid, zo oud en zo nieuw Laat heb ik u lief gekregen! Ontmoetingskerk, Laren NH - 19 april 2015 Hooglied 1 Laat heb ik u lief gekregen, O schoonheid, zo oud en zo nieuw Laat heb ik u lief gekregen! En gij waart binnen en ik was buiten, en daar zocht ik u

Nadere informatie

Toon mijn liefde, aan de ander dien de ander, zo heb Ik ook jou liefgehad. Heb elkaar lief, wat er ook gebeurt, de ander, zo heb ik ook jou

Toon mijn liefde, aan de ander dien de ander, zo heb Ik ook jou liefgehad. Heb elkaar lief, wat er ook gebeurt, de ander, zo heb ik ook jou Paasviering 2016 Bij U komen Jezus, ik wil heel dicht bij u komen in uw nabijheid wil k zijn. Zo dicht bij U voel 'k uw liefde stromen, U maakt mij heilig en rein In de schuilplaats van de Allerhoogste

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

Preek Efeziërs 5:32 - Trouwen in hou-en

Preek Efeziërs 5:32 - Trouwen in hou-en Preek Efeziërs 5:32 - Trouwen in hou-en (preek in het kader van de Marriage week) Liturgie 12 februari 2012 - ds. Bouwsma/Vonck te Houten Z. Opw. 518 (Heer u doorgrondt.) Belijdenis van afhankelijkheid

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep Galaten 5: 13 en 14, 16 en 17, 22 tot 25 Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Zoektocht 5 Bijbelhuis Zevenkerken. FOTO www.bijbelhuiszevenkerken.be info@bijbelhuiszevenkerken.be T 050 / 30 04 79

Zoektocht 5 Bijbelhuis Zevenkerken. FOTO www.bijbelhuiszevenkerken.be info@bijbelhuiszevenkerken.be T 050 / 30 04 79 Zoektocht 5 Bijbelhuis Zevenkerken www.bijbelhuiszevenkerken.be info@bijbelhuiszevenkerken.be T 050 / 30 04 79 Beste, (eigen voornaam) Je bent van harte welkom in het Bijbelhuis Zevenkerken. Zo meteen

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin Met Deliver zingen we voor de dienst; Dat is genade! - Opwekking 722 Heer ik dank U Voor wat U heeft gedaan Ik kon niet doorgaan op eigen kracht Maar dankzij Jezus mag ik nu voor U staan U spreekt mij

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

naar God Verlangen Thema: juni welkom in de open deur dienst voorganger: ds. W. Dekker muziekteam: Theda, Lisette, Rik Aart-Jan en Nathan

naar God Verlangen Thema: juni welkom in de open deur dienst voorganger: ds. W. Dekker muziekteam: Theda, Lisette, Rik Aart-Jan en Nathan welkom juni in de open deur dienst 19 2016 Thema: Verlangen naar God n.a.v. Psalm 42 voorganger: ds. W. Dekker muziekteam: Theda, Lisette, Rik Aart-Jan en Nathan organist: Christian Boogaard Welkom en

Nadere informatie

HOOGLIED. lofzang op de liefde

HOOGLIED. lofzang op de liefde HOOGLIED lofzang op de liefde Sjar hasjirim Lied der liederen 1. De liefde tussen man en vrouw 2. Jezus en de gemeente Interpretaties: 1. Letterlijk 2. Allegorisch 3. Typologisch Letterlijke interpretatie

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32

Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32 Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32 Liturgie zondagmorgen 8 augustus 2010 Ds. D. Vonck Psalm 121:1 = votum Zegengroet Psalm 121:2,3,4 Inleiding thema vrijheid Psalm 43:3,4 Gebed Johannes 1:1 5, 10 17 Johannes

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hooglied 2 : 8-17 4 e zondag van Pasen 26 april 2015 voorganger: ds. N.J. Pronk organiste: Līga Vilmane-Fioreze ouderling: mevr. T.R. van Genderen. diaken: J.H.

Nadere informatie

Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen.

Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen. Inleiding: Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen. Wat ik u graag zou willen geven is verwondering

Nadere informatie

Thema: Gods basisonderwijs door middel van het brandoffer.

Thema: Gods basisonderwijs door middel van het brandoffer. Preek over Leviticus 1:1-9 drs Ton de Ruiter. Thema: Gods basisonderwijs door middel van het brandoffer. Bijbellezingen: Deuteronomium 6:4-9 (aansluitend zingen Psalm 1) Romeinen 12:1,2 Efeziërs 5:1,2

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen,

Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen, Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen, stralend als de zon Ooit zal het zo zijn dat we leven

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

Hooglied 5 : 9 6 : 3 en i Johannes 5 : 5-19 GWK, 17 mei 2015

Hooglied 5 : 9 6 : 3 en i Johannes 5 : 5-19 GWK, 17 mei 2015 Hooglied 5 : 9 6 : 3 en i Johannes 5 : 5-19 GWK, 17 mei 2015 Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, 1. In de vijftig dagen tussen Pasen en Pinksteren lezen we dit jaar gedeelten uit Hooglied. Hooglied

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Lieve gemeente, beste jongens en meisjes,

Lieve gemeente, beste jongens en meisjes, Lieve gemeente, beste jongens en meisjes, De preek gaat over: God was blij met Noach. Noach vond genade bij God. Noach was de Here God welgevallig. Dat merkte Noach (Gods knipoog), dat merkten de mensen

Nadere informatie

WELKOM. 5 oktober 2014. Voorganger : ds. Pieter van Winden Orgel : Willem Blonk M.m.v. : Kindercantorij Open Hof

WELKOM. 5 oktober 2014. Voorganger : ds. Pieter van Winden Orgel : Willem Blonk M.m.v. : Kindercantorij Open Hof WELKOM 5 oktober 2014 Voorganger : ds. Pieter van Winden Orgel : Willem Blonk M.m.v. : Kindercantorij Open Hof Kerkelijke inzegening van het huwelijk van: Piet ter Borg en Monica Owusuah Muziek : Trumpet

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Uit God geboren. Weekoverweging. Kerstgeloof is geloof in de goddelijkheid van de mens

Uit God geboren. Weekoverweging. Kerstgeloof is geloof in de goddelijkheid van de mens WEEK 51 1 Weekoverweging Kerstgeloof is geloof in de goddelijkheid van de mens Uit God geboren Je hebt groot gelijk als je niet gelooft, dat Jezus is voortgekomen uit geestelijk zaad. Waarom zo moeilijk

Nadere informatie

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus!

Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Open je hart en verwacht een wonder van Jezus! Voordat je het onderstaande gaat doorlezen wil ik je vragen om het onderstaande gebed te bidden: Almachtige God, Schepper van hemel en aarde, ik mag op dit

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder. Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28. Gemeente van Christus Jezus, onze Heer,

Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder. Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28. Gemeente van Christus Jezus, onze Heer, Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28 Gemeente van Christus Jezus, onze Heer, "Nu even niet", was ooit de reclameslogan van een landelijk bekend

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Liturgie voor de afsluiting van de Vakantie-Bijbel-Week op zondag 31 augustus 2014 In Vredehorst

Liturgie voor de afsluiting van de Vakantie-Bijbel-Week op zondag 31 augustus 2014 In Vredehorst Liturgie voor de afsluiting van de Vakantie-Bijbel-Week op zondag 31 augustus 2014 In Vredehorst Voorganger: Ds. H.L. Versluis Organist: William de Jong Pianist: Violaure van Prooijen Koster: Jan van Mourik

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

(Deel van) Zijn Lichaam

(Deel van) Zijn Lichaam (Deel van) Zijn Lichaam 1 December 2013 I. Wedergeboren Leven II. Levende stenen 1 Petrus 2:4-5 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn

Nadere informatie

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Welkom Lezen : Jacobus 4 PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde

Nadere informatie

Er zal geen verzengende hitte, geen dorst en geen honger meer zijn want Hij zal ze weiden aan water dat vloeit uit het hart der woestijn.

Er zal geen verzengende hitte, geen dorst en geen honger meer zijn want Hij zal ze weiden aan water dat vloeit uit het hart der woestijn. VESPER op woensdag maart 016 in de Dorpskerk te Bloemendaal aanvang: 19.15 uur Liturgen: Agneta Markusse en Ali Bos Pianist: Janny van der Meer Thema: 'De vreemdeling in ons midden' STILTE VOOR DE VESPER

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Niet bang zijn! God maakt je sterk!

Niet bang zijn! God maakt je sterk! Niet bang zijn! God maakt je sterk! Aangepaste dienst Zondag 22 november 2015 Br. Peter Zuidema Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen:E & R 230 - Jezus is de goede Herder 1. Jezus is de goede herder

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie