De weg van het Kruis DE BOODSCHAP VAN ONZE HEER JEZUS CHRISTUS IN DE KRUISWEG LEO VAN DER LANS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De weg van het Kruis DE BOODSCHAP VAN ONZE HEER JEZUS CHRISTUS IN DE KRUISWEG LEO VAN DER LANS"

Transcriptie

1 De weg van het Kruis DE BOODSCHAP VAN ONZE HEER JEZUS CHRISTUS IN DE KRUISWEG LEO VAN DER LANS

2 Ter info DE WEG VAN HET KRUIS Auteur: Foto s: Layout: Leo van der Lans Tim van den Burg Yvonne van den Burg Staties: St. Victorkerk te Noordwijkerhout Noordwijkerhout, maart 2016 Eerste druk maart 2016 ISBN: NUR: 701 Het is een ieder toegestaan om gebruik te maken van de inhoud ten dienste van het uitbrengen van de boodschap in het lijdensverhaal en de verspreiding van het Woord van God. i

3 Inhoud Hoofdstuk Omschrijving Voorwoord Inleiding 1 Palmpasen 2 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld 3 2e Statie: Jezus neemt het kruis op Zijn schouders 4 3e Statie: Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis 5 4e Statie: Jezus ontmoet Zijn bedroefde moeder 6 5e Statie: Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis te dragen 7 6e Statie: Veronica droogt het aanschijn van Jezus af 8 7e Statie: Jezus valt voor de tweede maal onder het kruis 9 8e Statie: Jezus troost de wenende vrouwen 10 9e Statie: Jezus valt voor de derde maal onder het kruis 11 10e Statie: Jezus wordt van Zijn kleren beroofd 12 11e Statie: Jezus wordt aan het kruis genageld 13 12e Statie: Jezus sterft aan het kruis 14 13e Statie: Het lichaam van Jezus wordt van het kruis gehaald 15 14e Statie: Jezus wordt in het graf gelegd 16 Het geopende graf

4 Voorwoord Wie Jezus ziet, ziet God. Wie Jezus ziet, hervindt zijn roeping. Want Hij ziet ons en vraagt ons Hem te volgen, Stilstaan bij het leven van Jezus kan nooit voorbijgaan aan zijn lijden en sterven en hoe Hij door de dood heen tot Leven wordt gewekt. Wie de kruisweg bidt en op zich laat inwerken in leven en sterven, in dood en verrijzenis. Zo wordt de kruisweg voor ieder van ons een Weg ten Leven. ziet de mens, de ware mens, de gerechte. Maar wie die mens ziet, wie Jezus op Zijn weg wil volgen wordt daarbij zelf gezien. Pastoor A. Goumans Noordwijkerhout, maart 2016 Want Jezus ziet ons aan, het licht van zijn gelaat valt op het gelaat van wie Hij ontmoet. De kwetsbaarheid van het goede, de waardigheid en de dienstbare levenshouding zullen in het einde overwinnen. iii

5 Inleiding We kennen allemaal het lijdensverhaal van onze Heer. We zien het afgebeeld in elke kerk in de kruiswegstaties en we beleven het lijden elk jaar opnieuw in de Goede Week. Maar je kunt ook op een andere manier naar de Kruisweg kijken. DE WEG VAN HET KRUIS wil de Goede Week en de Kruisweg laten zien als een boodschap van Jezus op Zijn laatste aardse gang. Wijzend op de weg die de mens te gaan heeft met in gedachten Johannes 12, vers 26, waarin Jezus zegt: Wie Mij wil dienen, zal Mij moeten volgen, en waar Ik ben, daar zal ook mijn dienaar zijn: wie Mij dient, zal erkenning vinden bij de Vader. Die boodschap volgen is dienaar zijn. Het woord statie is afgeleid van het Latijnse woord statio en betekent: stil staan bij. Laten we stil staan bij die laatste boodschap van onze Heer. Leo van der Lans Noordwijkerhout, maart 2016

6 HOOFDSTUK 1 Palmpasen Jezus wist een ezel te vinden en ging erop zitten. Je vraagt je af waarom Jezus op zo n eenvoudig dier reed, waarom niet een paard, een kameel of olifant, dat zou toch veel indrukwekkender geweest zijn, dan een ezel? Menselijkerwijs gezien wel, maar vanuit God de Heer ligt alles net even anders. Krachtige dieren staan symbool voor kennis en wijsheid, maar het ontbreekt aan eenvoud, aan de deemoed van de liefde. Hoog te paard zitten betekent: Verwaand zijn, eigendunk hebben. De intocht van Jezus in Jeruzalem In Johannes 12 staat: De volgende dag hoorde de menigte feestgangers dat Jezus toch naar Jeruzalem kwam, en in grote getale trokken ze Hem met palmtakken tegemoet. Ze riepen maar: Hosanna! Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer: de koning van Israël! Jezus wil ons middels de ezel en de eenvoudige kleding laten zien dat wij Hem niet zullen ontmoeten in kennis, in geleerdheid of in wijsheid, maar in eenvoud, deemoed en ware liefde mogen wij de Heer verwachten.

7 HOOFDSTUK 2 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld Pilatus wast zijn handen in onschuld. Van oorsprong heette het: Het bloed van je handen afwassen. In Matteüs 27, vers staat: Pilatus zei tegen hen: Wat moet ik dan met Jezus doen, die Messias genoemd wordt? Ze riepen allemaal: Kruisig Hem. Maar hij zei: Wat voor kwaad heeft Hij eigenlijk gedaan? Ze schreeuwden nog harder: Kruisig Hem. Toen Pilatus zag dat het niets hielp, maar dat de onrust steeds groter werd, nam hij water en waste zijn handen voor de ogen van het volk. Hij zei: Ik ben onschuldig aan dit bloed. U moet zelf maar zien. Jezus zegt ons hiermede: Beweren dat je onschuldig bent, terwijl je wel de verantwoordelijkheid draagt, is de schuld op de ander schuiven. Dat is de ander een kruisweg bezorgen. Je nagelt daarmede de ander aan het kruis.

8 HOOFDSTUK 3 2e Statie: Jezus neemt het kruis op Zijn schouders Lijden, tegenslag en ziekte komen niet van God, maar worden veroorzaakt door menselijk handelen. God houdt dit handelen niet tegen. Hij wil van de mens geen robot maken. Ieder is vrij te handelen. In Lucas 9, vers 23 staat: Wie achter mij aan wil komen moet dagelijks zijn kruis op zich nemen. Ons kruis is God liefhebben en je naaste liefhebben als jezelf. Dat is in onze tijd al moeilijk genoeg, maar die last kunnen wij aan. Dat is ons kruis.

9 HOOFDSTUK 4 3e Statie: Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis De evangelisten hebben niets geschreven over het vallen van Jezus, maar het is niet voor niets drie keer. Goddelijke mysteries zijn steeds in drievoud: Vader Zoon heilige Geest. Lichaam ziel geest De mens kent drie stadia van geestelijk leven: de natuurlijke mens, de redelijke mens en de volmaakte mens De natuurlijke mens is de mens met zijn zwakke kanten. De mens die gaat voor eigen belang en eigen genot. In Johannes 3 zegt Jezus tegen Nikodemus: Waarachtig, Ik verzeker u: alleen wie opnieuw geboren worden uit water en geest, is in staat het koninkrijk van God binnen te gaan. Wat uit vlees geboren is, is vlees; en wat uit de Geest geboren is, is geest. Met de val voor de eerste maal onder het kruis maakt Jezus ons duidelijk dat met het opnemen van het kruis - God liefhebben en je naaste als jezelf dat dan de zwakke kanten van de mens wegvallen, zoals het gedrag van.. bijvoorbeeld Pilatus.

10 HOOFDSTUK 5 4e Statie: Jezus ontmoet Zijn bedroefde Moeder Een moeder ontmoet haar lijdende Zoon. Zij denkt aan de woorden van de oude Simeon. In de ontmoeting met Zijn Moeder maakt Jezus ons duidelijk dat een ieder die zijn kruis heeft opgenomen en de zwakke kanten van zich heeft afgeschud, In Lucas 2 staat: Dit kind is bestemd tot val en opstanding van velen in Israël en tot teken van tegenspraak; en een zwaard zal ook uw eigen ziel doorboren. de mens die zich gedraagt: genadig, liefdevol, geduldig, trouw zoals moederliefde is, die mens zal Hem mogen ontmoeten.

11 HOOFDSTUK 6 5e Statie: Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis te dragen Langs de kruisweg van de Heer staat een pelgrim. Hij heet Simon. Hij kwam uit Cyrene, een plaats in Lybië. Hij was net aangekomen en zag de martelgang van die man met het kruis en de bespotting die hij onderweg moest ondergaan. Hij wond zich hierover op, balde zijn handen tot vuisten en liep rood aan. Een ieder die in de beveiliging werkt, weet dat beveiligers letten op afwijkend gedrag onder de toeschouwers. Daarom pikte de Romeinse hoofdman Simon uit Cyrene uit de toeschouwers en schreeuwde hem toe: Helpen. In Lucas 23 staat geschreven: Zij dwongen een voorbijganger die van het veld kwam, Simon van Cyrene, om het kruis te dragen. Handen tot vuisten gebald, worden helpende handen!, dat is wat God het liefst van ons ziet,. helpende handen.

12 HOOFDSTUK 7 6e Statie: Veronica droogt het aanschijn van Jezus af De traditie vertelt het verhaal van Veronica. Haar naam betekent: waarachtige beeltenis. Zij herinnert ons eraan dat wij geroepen zijn om Beeld en Gelijkenis van God te zijn. Jezus, Gods Zoon, heeft ons dit voorgeleefd. Zo heeft de Heer Zijn beeltenis nagelaten. Veronica zag hoe de druppels zweet op het gezicht van Jezus zich vermengden met het geronnen bloed van de doornenkroon en hoe dat in Zijn ogen liep. Ze deed haar sluier af en met haar handen depte zij het gezicht van Jezus en de beeltenis van de lijdende Christus blijft op haar sluier achter. Waarom blijft de beeltenis van Christus op haar sluier staan? God wil ons hiermede doen beseffen, dat elke daad uit liefde gedaan tot God of tot onze naaste.. eeuwigheidswaarde heeft.

13 HOOFDSTUK 8 7e Statie: Jezus valt voor de tweede maal onder het kruis God trekt de mens naar zich toe, als we luisteren naar Zijn Woord. Het Woord in ons opnemen en uitvoeren zoals Simon uit Cyrene en zoals Veronica en om zo te worden een waarachtige beeltenis van God. Dan valt ook het tweede stadium van ons geestelijk leven van ons af. In Jesaja 53 staat geschreven: Hij draagt onze kwalen, en torst onze smarten. Maar wij beschouwen Hem als een melaatse, geslagen, vernederd door God. Van redelijk mens worden wij volmaakte mens. De overgang van ons geestelijk leven van natuurlijk, naar redelijk, naar volmaakt behoeft niet in ons aardse leven te gebeuren, maar op onze weg in de eeuwigheid zal het gebeuren.

14 HOOFDSTUK 9 8e Statie: Jezus troost de wenende vrouwen De mens die zich tot God keert. In Lucas 23 staat: Een grote volksmenigte volgde Hem; ook vele vrouwen die zich op de borst sloegen en over Hem weeklaagden. Maar Jezus keerde zich om naar hen en sprak: Dochters van Jeruzalem, huil niet over mij, maar huil over uzelf en uw kinderen. Want als men zo doet met het groene hout, wat zal er dan gebeuren met het dorre? De mens die genadig, liefdevol, geduldig, trouw zoals moederliefde is, heeft de aandacht van God. God trekt die mens naar zich toe. God zal die mens troosten. Die mens zal geborgen zijn in Gods liefde. Laat dat een waarschuwing zijn voor het dorre hout.

15 HOOFDSTUK 10 9e Statie: Jezus valt voor de derde maal onder het kruis Door de moderne medische techniek zijn we ons lichaam meer en meer gaan zien als een apparaat van vlees en bloed dat al of niet goed functioneert en waaraan je soms iets kunt repareren. Maar in de taal van de Bijbel is ons lichaam allereerst een soort kleed. Onze verschijningsvorm. Met dat lichaam is onze ziel bekleed. Zonder lichaam zou onze ziel onzichtbaar zijn. Ze zou niet in deze zichtbare wereld kunnen verschijnen. Maar de ziel op zich is ook een kleed Het is het kleed van dat stukje van Gods Geest dat in ons woont. Pas als dat laatste kleed zijn voltooiing heeft bereikt, kan het afgelegd worden en komt dat kleine stukje afgescheiden deel van Gods Geest weer terug in het grote geheel van Gods Geest. De druppel is terug in de oceaan. De mens komt aan in de zevende hemel. Opgegaan in Gods Geest! Er staat geschreven in Hebreeën 5: In de dagen van zijn sterfelijk leven heeft Hij onder luid geroep en geween gebeden en smekingen opgedragen aan God, die Hem uit de dood kon redden. Als de mens in zijn eeuwig leven geborgen is in Gods liefde dan valt ook het derde stadium van zijn geestelijk leven weg. De volmaakte mens gaat op in God.

16 HOOFDSTUK 11 10e Statie: Jezus wordt van Zijn kleren beroofd Pas als ons laatste kleed, onze ziel als kleed van een stukje van Gods Geest, voltooid is zal het kleed ons worden afgenomen en keren we terug in onze Oorsprong. Hoe maken wij ons kleed mooi? Jezus maakt ons dat duidelijk aan de vooravond van Zijn lijden, bij het Laatste Avondmaal, waar Hij zei: Blijf dit doen om Mij te gedenken. In Lucas 14 staat geschreven: Wie zich vernedert, zal verheven worden, heeft Jezus gezegd. In Zijn eigen aards bestaan beleeft Hij dit woord, tot in haar uiterste gevolgtrekking. om Hem van elk zelfgevoel, van elk menswaardigheid te beroven. Het Woord van God aanhoren en in je opnemen is vlees voor onze ziel. Christus gaf Zijn Bloed uit liefde voor de mensen. Daden van liefde naar God en je naaste is het bloed voor de ziel. Vlees (Woord) en Bloed (liefde) voltooien het kleed van onze ziel.

17 HOOFDSTUK 12 11e Statie: Jezus wordt aan het kruis genageld En dan. worden de handen en voeten van Jezus aan het kruis genageld. Lange pennen worden door voeten en handen in het kruis geslagen. God de Mensenzoon heeft geen handen en voeten meer om Zijn naasten te dienen. Zijn handen en voeten zijn wij.. mensen. geworden. Daarom zegt Jezus aan het kruis: Ik heb dorst. Het gaat hierbij niet om de natuurlijke dorst. Jezus heeft geestelijke dorst. De Mensenzoon, God zelf, dorst naar onze liefde. In feite zegt Jezus: Heb Mij lief, geef Mij je liefde te drinken! Heb God boven alles lief en je naaste als jezelf. En wat ontvangt Jezus? zure wijn wordt Hem gegeven. Zure wijn staat in de Bijbel voor wereldse zin. De wereldse zin van eigen belang en eigen genot eerst. In Marcus 15 staat opgetekend: Het was het negende uur toen zij Hem kruisigden. Met Hem kruisigden ze twee rovers, een aan Zijn rechterhand en een aan zijn linker... Mensen die hun hart laten spreken en ware levende liefdewerken doen, geven Jezus levend water te drinken. Mensen die alleen maar doen wat hun wereldse zin hun ingeeft, geven Jezus zure wijn.

18 HOOFDSTUK 13 12e Statie: Jezus sterft aan het kruis In Lucas 23 staat geschreven: Jezus riep met luide stem: Vader in uw handen beveel ik Mijn Geest. Na deze woorden boog Hij het hoofd en gaf de geest. In het Evangelie van Johannes 12, vers 26 staat: Wie Mij wil dienen, zal Mij moeten volgen, en waar Ik ben, daar zal ook mijn dienaar zijn: wie Mij dient, zal erkenning vinden bij de Vader. Jezus bevestigt met de woorden In uw handen beveel ik Mijn Geest dat bij voltooiing van de geestelijke weg van natuurlijke mens, tot redelijke mens, tot volmaakte mens, van lichaam, ziel en geest, uiteindelijk ook onze geest in handen van God zal komen.

19 HOOFDSTUK 14 13e Statie: Het lichaam van Jezus wordt van het kruis gehaald Jezus weet dat Hij alles gedaan heeft wat van Hem verwacht werd. Daarmee is volmaakte rust over Hem gekomen. Zijn lichaam, liefdevol afgenomen, rust in de schoot van Zijn Moeder. Zijn geest liet zich vertrouwvol, door het duister van de dood heen, vallen in de veilige handen van Zijn Vader. Jezus weet, dat Deze het laatste woord heeft, en dat het een machtig woord zal zijn. Jezus laat ons zien dat aan het einde van ons aardse leven ook wij weer in de Moederschoot komen. Ons eerste kleed ons lichaam leggen wij af en we worden opnieuw geboren met het kleed van onze ziel waarin Gods Geest verborgen is. Het is volbracht. De kleur van ons kleed hangt af van het vlees (Woord) op onze ziel en hoeveel bloed (Liefde) we hebben in onze ziel.

20 HOOFDSTUK 15 14e Statie: Jezus wordt in het graf gelegd Het lichaam van Jezus rust in het graf. De graankorrel valt in de aarde en sterft. Zo zal het leven en vruchten voortbrengen. De lijdensweg is ten einde. De dood van Jezus is als de zon die ondergaat, wachtend op de nieuwe dag wanneer zij opgaat. Laten wij bidden dat ook wij mogen wachten op de nieuwe dag als ons aardse leven ten einde is. Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt; uw naam worde geheiligd; uw rijk kome; uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood; en vergeef ons onze schuld, zoals ook wij aan anderen hun schuld vergeven; en leid ons niet in bekoring, maar verlos ons van het kwade. Want van U is het koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid in eeuwigheid. Amen.

21 HOOFDSTUK 16 Het geopende graf Drie dagen na Zijn kruisdood op Paasmorgen - laat Jezus via Maria Magdalena ons zien, wat God liefhebben en je naaste als jezelf.. werkelijk voor ons betekent. Maria Magdalena is in diepe rouw. Toen zij Jezus voor het eerst ontmoette, was er bij Jezus geen afkeer voor de gevallen vrouw. Voor het eerst ontmoette Maria Magdalena een mens die respect voor haar had, die aanvoelde hoe moeilijk zij het in haar leven en met haar leven had. en ze was terstond genezen. Haar oprechte liefde voor die man, Jezus, was zo groot, dat zij Hem met welriekende kruiden de laatste eer wilde brengen en ze vond een geopende graf. Johannes 20, vers 1: Op de eerste dag van de week ging Maria Magdalena, in alle vroegte, naar het graf en zag dat de steen voor de opening van het graf was weggehaald. Op Paasmorgen maakt Christus ons daarmede duidelijk dat de liefde voor God en de liefde voor de naaste, de steen van ons eigen graf zal doen wegnemen. U zij de glorie opgestane Heer

22 Leo van der Lans Hij volgde de pastorale school met uitleg over de Bijbel. Dat leidde tot een niet stillende honger naar het Woord en de ontdekking van de boeken van de Oostenrijkse mysticus Jakob Lorber en met name de elfdelige uitgave Het grote Johannes Evangelie gaf hem veel inspiratie. Vanaf 1995 tot 2015 ging hij voor in vieringen van de geloofsgemeenschap, waarvan de laatste 12 jaren als gebedsleider met een zending van de bisschop van Rotterdam. Leo is in 1946 in Voorhout geboren. Hij was het negende kind uit een rooms-katholiek gezin. Zijn vader overleed op 53 jarige leeftijd. Na de MULO koos hij voor een administratieve baan en volgde in de avonduren onderwijs tot op het niveau van bedrijfseconomie (HEAO). Hij trouwde in 1968 met Anneke en zij kregen twee dochters en zijn inmiddels 48 jaar getrouwd. Tijdens zijn loopbaan was hij maatschappelijk betrokken. Plaatselijk 13 jaar penningmeester van de Stichting Bejaarden Huisvesting Noordwijkerhout en gedurende enkele jaren lid van de Toewijzingscommissie Huisvesting Bejaarden. Regionaal was hij gedurende 8 jaar secretaris van de Stichting Bollenstreek voor Dagverblijven en Tehuizen en van de Stichting Begeleid Wonen Bollenstreek. Vanaf zijn vervroegde pensionering (2008) tot juli 2015 was hij actief betrokken bij de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) te Leiden. Betrokken bij de plaatselijke geloofsgemeenschap was hij vanaf 1992 acht jaar vice-voorzitter van Parochiebestuur en Parochievergadering en tijdens deze periode eveneens bestuurder van het Dekenaal Bestuur Bollenstreek. Het Woord van God, 20 jaar bijbelteksten overwegen en de boeken van Jakob Lorber hebben hem geïnspireerd bij de totstandkoming van De weg van het Kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Kruiswegstaties. Ontstaan en betekenis

Kruiswegstaties. Ontstaan en betekenis Kruiswegstaties Ontstaan en betekenis De kruisweg In de rooms-katholieke traditie Via crucis of Via dolorosa in het Latijn sinds de 15e eeuw een godsdienstoefening Goede Vrijdag biddend en herdenkend langs

Nadere informatie

Uit het heilig Evangelie volgens Matteüs (27, 22-23.26).

Uit het heilig Evangelie volgens Matteüs (27, 22-23.26). 1 ste statie Jezus wordt ter dood veroordeeld Uit het heilig Evangelie volgens Matteüs (27, 22-23.26). Pilatus vroeg hun: Wat zal ik doen met Jezus, die Christus genoemd wordt? Zij riepen allen: Aan het

Nadere informatie

Kruisweg in Flanelscenes

Kruisweg in Flanelscenes 1 e statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld Kruisweg in Flanelscenes Achtergrond: Interieur T1 = trap (Troonzaal) T3 = paars gordijn (Troonzaal) T4 = 3 pilaren (Troonzaal) 70 = Jezus (ontkleed) 70A =

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Raphaël Exodus Kerk. foto H. Oude Groote Beverborg Tekst BATAVIA CRUSIS uitgeverij Abdij van Berne, Heeswijk

Raphaël Exodus Kerk. foto H. Oude Groote Beverborg Tekst BATAVIA CRUSIS uitgeverij Abdij van Berne, Heeswijk Raphaël Exodus Kerk foto H. Oude Groote Beverborg Tekst BATAVIA CRUSIS uitgeverij Abdij van Berne, Heeswijk Statie 1 Jezus wordt ter dood veroordeeld Wij zagen hem als een verstoteling, door God geslagen

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan 10 Januari 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius Amersfoort Welkom door een kerkmeester Openingslied

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED Zondag van de rijke 11 oktober 2015 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door een kerkmeester Openingslied: Gezangboek nr. 816 Tijdens het gezang

Nadere informatie

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan!

Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Pasen 2016 Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren. Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds weer herhaald wordt. Zo is er ook een gebed

Nadere informatie

Tekst http://www.kapucijnen.com/liturgie/liturgie05.html foto H. Oude Groote Beverborg Presentatie A. Borgers

Tekst http://www.kapucijnen.com/liturgie/liturgie05.html foto H. Oude Groote Beverborg Presentatie A. Borgers Tekst http://www.kapucijnen.com/liturgie/liturgie05.html foto H. Oude Groote Beverborg Presentatie A. Borgers 1. Jezus wordt ter dood veroordeeld 1. Jezus wordt ter dood veroordeeld 2.Jezus neemt het

Nadere informatie

Genade zij u en vrede van God onze Vader, van Jezus Christus, de Heer en van de heilige Geest. Onze hulp is de Naam van de Heer,

Genade zij u en vrede van God onze Vader, van Jezus Christus, de Heer en van de heilige Geest. Onze hulp is de Naam van de Heer, Eucharistieviering Hemelvaart van de Heer 25 mei 2017 Oudkatholieke parochie van de h. Georgius, Amersfoort OPENINGSLIED Gezang 655, 1-5 INLEIDING Genade zij u en vrede van God onze Vader, van Jezus Christus,

Nadere informatie

De zondag van de weeskinderen

De zondag van de weeskinderen DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED De zondag van de weeskinderen De zevende zondag van Pasen 13 mei 2018 Oud- Katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door de kerkmeester Openingslied:

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED De zondag van de lichte last 9 juli 2017 Oud- Katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door de kerkmeester Openingslied: 837 Van kerk en wereld (liedboek)

Nadere informatie

Kinderen bidden voor Kinderen. Mariakapel. Datum..

Kinderen bidden voor Kinderen. Mariakapel. Datum.. Kinderen bidden voor Kinderen Mariakapel. Datum.. Bidden met Maria 2 We bidden voor:................ 3 God kent jou God kent jou vanaf het begin helemaal van buiten en van binnenin Hij kent al je vreugde

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 7 e Zondag van Pasen. 8 mei 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 7 e Zondag van Pasen. 8 mei 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED 7 e Zondag van Pasen 8 mei 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door een kerkmeester Openingslied:, hoe Hij zijn belofte houdt, die de mens

Nadere informatie

Liturgie voor Paasmorgen, 1 april 2018 Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Leo t Hart, diaken: Petra van Kampen, muzikale begeleiding:

Liturgie voor Paasmorgen, 1 april 2018 Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Leo t Hart, diaken: Petra van Kampen, muzikale begeleiding: Liturgie voor Paasmorgen, 1 april 2018 Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Leo t Hart, diaken: Petra van Kampen, muzikale begeleiding: Suetana Musica o.l.v. Simon de Groot Suetana Musica speelt:

Nadere informatie

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds herhaald wordt. Zo is er ook een gebed met herhaling:

Nadere informatie

Kapel, Lourdesgrot en kruiswegstaties hellingbos Simpelveld

Kapel, Lourdesgrot en kruiswegstaties hellingbos Simpelveld Kapel, Lourdesgrot en kruiswegstaties hellingbos Simpelveld Ruimtelijke context Achter het Clara Fey klooster bevindt zich een hellingbos, waarin een Lourdesgrot, een vervallen kapel, 14 kruiswegstaties

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 11 januari 2015. Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED. 11 januari 2015. Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED Oud-Katholieke Parochie van de H.Georgius St. Joris op t Zand te Amersfoort 11 januari 2015 Eerste Zondag na Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan Welkom door kerkmeester

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

De Rozenkrans Kinderwoorddienst werkboekje

De Rozenkrans Kinderwoorddienst werkboekje De Rozenkrans Kinderwoorddienst werkboekje Deze rozenkrans mag je inkleuren, of elke keer dat je een Weesgegroet Maria en Onze Vader hebt gebeden kan je een bijpassende kraal inkleuren. De Weesgegroetkralen

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED Zondag van de tekenen der tijden 14 augustus 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door een kerkmeester Openingszang: Gezangboek nr. 754 Tijdens

Nadere informatie

- Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis

- Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis DE DIENST VAN GOEDE VRIJDAG 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis - Woord van welkom - Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 22: 1,2 Mijn God, mijn

Nadere informatie

OPENING VAN DE VIERING

OPENING VAN DE VIERING OPENING VAN DE VIERING KRUISTEKEN EN BEGROETING INLEIDING GEBED Pastor: Laat ons samen bidden tot God, in wiens Naam wij hier samengekomen zijn, en in wiens Naam deze kinderen zullen worden gedoopt. Heer

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED Zondag van de tien melaatsen Zondag na Pinksteren 23 Zondag 9 oktober 2016 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door een kerkmeester Openingsgezang

Nadere informatie

Liederenblad. Passie - Pasen. Hervormde Gemeente Bergambacht

Liederenblad. Passie - Pasen. Hervormde Gemeente Bergambacht Liederenblad Passie - Pasen Hervormde Gemeente Bergambacht 3 maart t/m 22 april 2019 1 e lijdenszondag - 3 maart WK 564 Alzo lief had God de wereld WK 153 : 1, 2, 5 en 6 Leer mij, o Heer, Uw lijden recht

Nadere informatie

Orde van dienst voor Eerste Kerstdag

Orde van dienst voor Eerste Kerstdag Orde van dienst voor Eerste Kerstdag Het Witte Kerkje Huis ter Heide 25 december 2015 Voorganger: ds. Els van der Wal Organist: Gert-Jan van den Bos Lector: Corrie Poelakker m.m.v. Ilonka van der Sluis,

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Nunspeet (Driestwegkerk) 18 april uur

Protestantse Gemeente Nunspeet (Driestwegkerk) 18 april uur Protestantse Gemeente Nunspeet (Driestwegkerk) 18 april 2019 19.30 uur Witte Donderdag 2019 1 Welkom we gaan staan Stil gebed Openingslied: Psalm 118 vers 1 Bemoediging en Groet Gebed om ontferming Samenzang:

Nadere informatie

Geloofsbelijdenis * (zie de drie voorbeelden) (Als de ouders een doopkaars hebben kan die nu worden aangestoken.)

Geloofsbelijdenis * (zie de drie voorbeelden) (Als de ouders een doopkaars hebben kan die nu worden aangestoken.) Overzicht van een doopviering, waarin de doop wordt gedaan door Nel Hogervorst van Kampen, pastoraal werker. Zij vindt het prettig als er niet zoveel tekst in het boekje staat, omdat zij dan kan improviseren.

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

De zondag van de talenten

De zondag van de talenten DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED De zondag van de talenten 12 november 2017 Oud- Katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door de kerkmeester Openingslied: 571 (Gezangboek) Tijdens het

Nadere informatie

Protestants gemeente Oisterwijk c.a. Goede Vrijdag. ~ De Kruisweg ~

Protestants gemeente Oisterwijk c.a. Goede Vrijdag. ~ De Kruisweg ~ Protestants gemeente Oisterwijk c.a. Goede Vrijdag ~ De Kruisweg ~ VOORBEREIDING IN STILTE Bij U God, schuilen wij in het onbarmhartige donker van deze dag HOOR ONS EN KOM ONS TE HULP U bent een wal tegen

Nadere informatie

Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden.

Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden. Dienst van de voorbereiding Aanvangslied: Psalm 122 vers 1 en 2 Stil gebed - Bemoediging en groet Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden. Aansluitend zingen we lied

Nadere informatie

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Welkom Lezen : Jacobus 4 PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde

Nadere informatie

Oecumenische Viering. 20 augustus, 2017, Grote of St. Gudulakerk

Oecumenische Viering. 20 augustus, 2017, Grote of St. Gudulakerk Oecumenische Viering 20 augustus, 2017, Grote of St. Gudulakerk Thema: Grenzeloze naastenliefde Voorgangers: Pastor Jaap van Kranenburg Met medewerking van: Orgel: Els Dijkerman Werkgroep Vieren van de

Nadere informatie

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017 School Gezinsdienst Prinses Julianakerk Scheveningen Zondag 5 februari 2017 Thema: Heb je naaste lief! Voorganger: Arjo van der Steen Organist: Frans van Riessen Het verloop van de dienst Welkom Zingen:

Nadere informatie

Palmzondag 2015 de zeven kruiswoorden. Na de verkondiging moment van stilte en daarna zingen we: Lied 377 : 1, 2, 3 en 4

Palmzondag 2015 de zeven kruiswoorden. Na de verkondiging moment van stilte en daarna zingen we: Lied 377 : 1, 2, 3 en 4 Palmzondag 2015 de zeven kruiswoorden Na de verkondiging moment van stilte en daarna zingen we: Lied 377 : 1, 2, 3 en 4 Vandaag de zesde zondag in de veertig dagen tijd. Veertig dagen tot Pasen: bedoeld

Nadere informatie

Stramien voor een nooddoop

Stramien voor een nooddoop Stramien voor een nooddoop Beste ouder(s), Jullie hebben gevraagd om jullie kindje nu te dopen. Het wordt een nooddoop jullie kindje is in nood. Haar/zijn leventje is bedreigd, de toekomst is onzeker.

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Muziek WILHELMINAKERK ZONDAG 3 APRIL 2016 OM TE BEGINNEN EERSTE ZONDAG NA PASEN. Welkom en mededelingen. Muziek Allen gaan staan

Muziek WILHELMINAKERK ZONDAG 3 APRIL 2016 OM TE BEGINNEN EERSTE ZONDAG NA PASEN. Welkom en mededelingen. Muziek Allen gaan staan WILHELMINAKERK ZONDAG 3 APRIL 2016 EERSTE ZONDAG NA PASEN OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Allen gaan staan Groet: Genade zij u en vrede van God, onze Vader van Christus, onze Heer Amen Bemoediging:

Nadere informatie

REAL LIFE IS KNOWING JESUS

REAL LIFE IS KNOWING JESUS 8 Toen de mens en zijn vrouw God, de HEER, in de koelte van de avondwind door de tuin hoorden wandelen, verborgen zij zich voor hem tussen de bomen. 9 Maar God, de HEER, riep de mens: Waar ben je? 10 Hij

Nadere informatie

Refrein: Wij zingen hosanna de koning ter eer; Gezegend die komt in de naam van de Heer.

Refrein: Wij zingen hosanna de koning ter eer; Gezegend die komt in de naam van de Heer. 1 Teksten Palmzondag (Deze teksten zijn in stroken geknipt en worden op de desbetreffende tafels gelegd.) GvL 525 (t. H.Beex/m. Fl.van der Putt) Toen Jezus naar zijn stede ging Toen Jezus naar zijn stede

Nadere informatie

Wees mij genadig, God, in uw trouw, u bent vol erbarmen, doe mijn fouten teniet, was mij schoon van alle schuld,reinig mij van mijn zonden.

Wees mij genadig, God, in uw trouw, u bent vol erbarmen, doe mijn fouten teniet, was mij schoon van alle schuld,reinig mij van mijn zonden. LEESROOSTER VAN TAIZÉ voor de 40dagentijd wo. 5 maart ASWOENSDAG Wees mij genadig, God, in uw trouw, u bent vol erbarmen, doe mijn fouten teniet, was mij schoon van alle schuld,reinig mij van mijn zonden.

Nadere informatie

Mededelingen en welkom. Adriaan Rijke vertelt over B4People. Zingen Gezang 172: 1, 3, 4

Mededelingen en welkom. Adriaan Rijke vertelt over B4People. Zingen Gezang 172: 1, 3, 4 Liturgie 14 april 2019 Ds. Leo Buijs Mededelingen en welkom Adriaan Rijke vertelt over B4People Zingen Gezang 172: 1, 3, 4 1 Een mens te zijn op aarde in deze wereldtijd, is leven van genade buiten de

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED Zesde zondag na Pinksteren Zondag van het mosterdzaad 14 juni 2015 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door een kerkmeester Openingslied: Gezangboek

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Zingen: Op Toonhoogte 343. Zingen: Op Toonhoogte 94. Zingen: Op Toonhoogte 234. Zingen: Op Toonhoogte 112. Zingen: Op Toonhoogte 236

Zingen: Op Toonhoogte 343. Zingen: Op Toonhoogte 94. Zingen: Op Toonhoogte 234. Zingen: Op Toonhoogte 112. Zingen: Op Toonhoogte 236 Welkom Zingen: Op Toonhoogte 343 Votum en Groet Zingen: Op Toonhoogte 94 Geloofsbelijdenis Zingen: Op Toonhoogte 234 Gebed Schriftlezing: Jesaja 53 Zingen: Op Toonhoogte 112 Verkondiging Luisterlied Zingen:

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

Orde van dienst Goede Vrijdag

Orde van dienst Goede Vrijdag Orde van dienst Goede Vrijdag 30 maart 2018 Toelichting bij de bloemschikking Vandaag staan we stil bij het lijden en de kruisdood van Jezus. Het kruis is vandaag daarom omwikkeld met prikkeldraad. Het

Nadere informatie

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt 15/10/2008 BEGROETING (door de priester) Sofie : Welkom, lieve Vital. Maandenlang hebben we naar jou komst uitgekeken. Vol verwachting, vol hoop en zeker vol liefde. Iedere

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Liturgie 19 maart 2017

Liturgie 19 maart 2017 Liturgie 19 maart 2017 Votum en Groet Zingen Psalm 42: 1, 3 Evenals een moede hinde naar het klare water smacht, schreeuwt mijn ziel om God te vinden, die ik ademloos verwacht. Ja, ik zoek zijn aangezicht,

Nadere informatie

Samen rond het kruis

Samen rond het kruis Samen rond het kruis Goede Vrijdagviering De Lichtkring 14 april 2017 Inleiding Zingen lied 547 2 Laten wij dan bidden in dit aardse dal, dat de lieve vrede ons bewaren zal, refrein 3 want de aarde vraagt

Nadere informatie

Kruisweg. Deze dagen gedenken we de lijdensweg en de dood van Jezus. Vaak gebeurt dit aan de hand van de veertien kruiswegstaties.

Kruisweg. Deze dagen gedenken we de lijdensweg en de dood van Jezus. Vaak gebeurt dit aan de hand van de veertien kruiswegstaties. Kruisweg Deze dagen gedenken we de lijdensweg en de dood van Jezus. Vaak gebeurt dit aan de hand van de veertien kruiswegstaties. In die ene onvergetelijke Mens gedenken we ook het lijden van ontelbare

Nadere informatie

Onze hulp is de Naam van de Heer, Laten wij in vertrouwen op Gods barmhartigheid onze schuld belijden.

Onze hulp is de Naam van de Heer, Laten wij in vertrouwen op Gods barmhartigheid onze schuld belijden. Gesproken eucharistieviering Hemelvaart van de Heer 10 mei 2018 Parochie St. Joris op t Zand Amersfoort INLEIDING Ik zal opgaan tot het altaar Gods, tot God, die altijd weer mijn ziel met vreugd vervult.

Nadere informatie

Korte Gedachtenisdienst

Korte Gedachtenisdienst Korte Gedachtenisdienst voor een overleden man mnymosynon - trisagion volgens grieks parochie-gebruik Korte Gedachtenisdienst voor een overleden man volgens GrieKs parochie-gebruik mnymosynon - trisagion

Nadere informatie

Het teken van het kruis herkennen

Het teken van het kruis herkennen Het teken van het kruis herkennen Leo van der Lans Het teken van het kruis herkennen LOF TER ERE VAN MARIA Donderdag, 25 maart 2010 Openingslied: God groet u zuivere bloeme Inleiding Vandaag, 25 maart,

Nadere informatie

Menze Fernandus van Houten

Menze Fernandus van Houten Liturgieboekje bij het afscheid van Menze Fernandus van Houten * Groningen, 10 februari 1931 Tolbert, 21 februari 2016 in een samenkomst op donderdag 25 februari 2016, om 11.00u in de Gereformeerde Kerk

Nadere informatie

Biddag 2019 Wat vraag jij?

Biddag 2019 Wat vraag jij? Biddag 2019 Wat vraag jij? Voorganger: Dhr. Treur Koster: van der Leede Orgel: Mw. Veenstra - Piano: Wilbert Baelde - Dwarsfluit: Maria van Dijk Welkom! Fijn dat je er bent! We zingen: Als je bidt Refrein:

Nadere informatie

Lucas 23: Gods is, de uitverkorene! 36 Ook de soldaten kwamen naderbij om Hem te bespotten en brachten Hem zure wijn,

Lucas 23: Gods is, de uitverkorene! 36 Ook de soldaten kwamen naderbij om Hem te bespotten en brachten Hem zure wijn, Lucas 23:33-49 33 En toen zij aan de plaats gekomen waren, die Schedel genoemd wordt, kruisigden zij Hem daar en ook de misdadigers, de ene aan zijn rechterzijde en de andere aan zijn linkerzijde. 34 En

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie. Stille Zaterdag 31 maart 2018

Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie. Stille Zaterdag 31 maart 2018 Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. Liturgie Stille Zaterdag 31 maart 2018 Van Donker naar Licht voorganger ambtsdrager lector organist ontvangst koster geluid : Ds. Winanda de Vroe : Aede Oostra : Gerda

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE ELST

PROTESTANTSE GEMEENTE ELST PROTESTANTSE GEMEENTE ELST 27 mei 2018 Zondag van de Drie-eenheid Viering Heilig Avondmaal voorganger: ds. Dick Snijders organist: Jaap Jansma VOORBEREIDING Welkom en mededelingen Moment van stilte Groet

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED De tweede zondag na Epifanie 14 januari 2018 Oud- Katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door de kerkmeester Openingslied: 816 (Gezangboek) Tijdens

Nadere informatie

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 VIERING VAN DE HEILIGE DOOP IN DE SINT MICHAËLKERK OPENING Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 Begroeting

Nadere informatie

MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK

MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK De kleur is wit. Antifoon bij de intrede 1 De leerlingen bleven eensgezind volharden in het gebed samen met Maria, de moeder van Jezus. Vgl. Hnd 1,

Nadere informatie

Oecumenische kruiswegstaties in de St. Bonifatiuskerk Passion Leeuwarden en Paastijd 2017 / februari 2018

Oecumenische kruiswegstaties in de St. Bonifatiuskerk Passion Leeuwarden en Paastijd 2017 / februari 2018 Oecumenische kruiswegstaties in de St. Bonifatiuskerk Passion Leeuwarden en Paastijd 2017 / februari 2018 Oecumenische kruiswegstaties in februari 2018 in de Bonifatiuskerk. Deze kruiswegstaties zijn tot

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

Ziekenzalving. Wie zal de steen voor ons wegrollen

Ziekenzalving. Wie zal de steen voor ons wegrollen Ziekenzalving Wie zal de steen voor ons wegrollen Muziek: rustige muziek laten spelen (pamfluit) Verwelkoming: Vandaag komen we samen, om te bidden, te bidden om sterkte, troost en verzoening in deze moeilijke

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

Uitvaart. Orde I Gebedsdienst. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde I Gebedsdienst. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken In kerk aula Uitvaart Orde I Gebedsdienst Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken bemoediging Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt

Nadere informatie

26 mei zesde zondag van pasen

26 mei zesde zondag van pasen 26 mei 2019 zesde zondag van pasen voorganger: ds. Dick Snijders organist: Jaap Jansma Viering Heilig Avondmaal VOORBEREIDING Orgelspel Welkom en mededelingen Moment van stilte Groet en bemoediging v:

Nadere informatie

ZONDAGSBRIEF WILHELMINAKERK 17 december e Advent

ZONDAGSBRIEF WILHELMINAKERK 17 december e Advent ZONDAGSBRIEF WILHELMINAKERK 17 december 2017 3 e Advent Voorganger: ds. Jaap Koning Ambtsdrager van dienst: Piet de Gier Lector: Pieternel Rodermond Organist: Gerrit van de Vemde Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van Goede Vrijdag, Kruispasen op 14 april 2017 in de Lutherse Kerk te Woerden

Orde van dienst voor de viering van Goede Vrijdag, Kruispasen op 14 april 2017 in de Lutherse Kerk te Woerden Orde van dienst voor de viering van Goede Vrijdag, Kruispasen op 14 april 2017 in de Lutherse Kerk te Woerden Bij deze orde van dienst heeft u tevens een liedboek nodig. Op de avond van Goede Vrijdag scharen

Nadere informatie

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin Met Deliver zingen we voor de dienst; Dat is genade! - Opwekking 722 Heer ik dank U Voor wat U heeft gedaan Ik kon niet doorgaan op eigen kracht Maar dankzij Jezus mag ik nu voor U staan U spreekt mij

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 27 januari 2019 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1 en 3 Heer onze Heer, hoe heerlijk en verheven 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Groet Welkom in dit huis van ontmoeting en gebed.

Groet Welkom in dit huis van ontmoeting en gebed. Protestantse gemeente te Markelo, Martinuskerk Witte Donderdag, 3 april 07 Viering heilig avondmaal Organist: Henk Langenkamp Ouderling: Henk Bolink Voorganger: Marten Dijkstra Orgelspel Welkom Zingen:

Nadere informatie

n de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. AMEN

n de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. AMEN GEBEDEN n de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. AMEN nze Vader, die in de hemelen zijt, geheiligd zij Uw naam. Uw Rijk Kome, Uw wil geschiede op aarde als in de hemel. Geef ons heden

Nadere informatie

Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen

Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen Paasviering Samen op weg naar Pasen Samen op weg naar Pasen samen op weg de toekomst tegemoet samen op weg naar Pasen samen op weg en weten het komt goed samen op weg naar Pasen geweldig dat dat kan en

Nadere informatie

Dirk van Dijk. Liturgie voor de dankdienst die wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis van. * 26december mei 2919

Dirk van Dijk. Liturgie voor de dankdienst die wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis van. * 26december mei 2919 Liturgie voor de dankdienst die wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis van Dirk van Dijk * 26december 1945-25 mei 2919 Op woensdag 29 mei 2019 om 11.30 uur in de Hervormde Maranathakerk te Lunteren

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

Doop van kinderen Orde III

Doop van kinderen Orde III Doop van kinderen Orde III Presentatie De voorganger leidt de doopbediening kort met eigen woorden in. Hij noemt daarbij de namen van de doopouders en de dopeling(en). Onderwijzing Jezus Christus heeft

Nadere informatie

PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN

PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN PROTESTANTSE - GEMEENTE - HUISSEN PAASMORGEN Voorganger : Ds. Matthijs Glastra Welkom Zingen: Lied 634 - we gaan staan 1.U zij de glorie, opgestane Heer, U zij de victorie, U zij alle eer! Alle mens'lijk

Nadere informatie

Belijdenis en doop van volwassenen Orde I

Belijdenis en doop van volwassenen Orde I Belijdenis en doop van volwassenen Orde I Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft voor

Nadere informatie

Belijdenis en doop van volwassenen Orde II

Belijdenis en doop van volwassenen Orde II Belijdenis en doop van volwassenen Orde II Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft

Nadere informatie

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN Gebedsviering juni 2017 AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN LIED: LICHT DAT ONS AANSTOOT IN DE MORGEN ZJ 825 In ons midden kunnen we verschillende kaarsjes plaatsen, in de vorm van een kruis. Bij het zingen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen ORDE VAN DIENST Zondag 5 mei 2019 Bevrijd Derde zondag van Pasen Voorganger mw. Angeliek Knol, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser, diaken Henk Vonk Voor het eerst hier in de kerk? Welkom! We hopen

Nadere informatie

Stil moment 4 maart Stilte vooraf. -Word stil om in Gods aanwezigheid te zijn. Uitleg vooraf

Stil moment 4 maart Stilte vooraf. -Word stil om in Gods aanwezigheid te zijn. Uitleg vooraf Stil moment 4 maart 2016 Stilte vooraf -Word stil om in Gods aanwezigheid te zijn. Uitleg vooraf De vierde zondag in de veertig-dagen-tijd heet Laetare: Verheugt u. Dit komt uit psalm 122 die bij deze

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Stilteviering zondag 17 augustus Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Over de grens

Stilteviering zondag 17 augustus Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Over de grens Stilteviering zondag 17 augustus 2014 Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne Over de grens Opening Hartelijk welkom allemaal. Wij zijn hier, op deze plaats bij elkaar gekomen om te luisteren, stil te zijn

Nadere informatie

MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK

MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK MISFORMULIER HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN DE KERK De kleur is wit. Antifoon bij de intrede 1 De leerlingen bleven eensgezind volharden in het gebed samen met Maria, de moeder van Jezus. Vgl. Hnd 1,

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Oase viering 22 oktober 2016 Bidden Liedje: Wees eens even stil Wees eens even stil,

Nadere informatie