8.f. B1 WONDVERZORGING. Bij slachtoffers met wonden, t.t.z. letsels waar de huid doorbroken is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "8.f. B1 WONDVERZORGING. Bij slachtoffers met wonden, t.t.z. letsels waar de huid doorbroken is."

Transcriptie

1 INFOFICHE HD I105 PROCEDURES VOOR VERPLEEGKUNDIGEN 8.f. B1 WONDVERZORGING 1 Indicaties Wanneer bij wie? Bij slachtoffers met wonden, t.t.z. letsels waar de huid doorbroken is. Wanneer niet? Bij slachtoffers waar Basic Life Support wordt toegepast of die nog niet vitaal gestabiliseerd zijn. 2 Werkwijze. Materiaal: hulptas, koffer PREV, uitruktas. Hoe? Voor verzorging van huidwonden bestaan veel werkwijzen, ontsmettings- en verbandmiddelen. Elk verpleegkundige heeft zijn ervaring en voorkeuren voor wondverzorging. Binnen de Rode Kruis Hulpdienst moeten vrijwilligers in groter verband kunnen samenwerken. De technieken zijn dan ook gestandaardiseerd en worden in heel Vlaanderen op dezelfde manier aangeleerd en uitgevoerd. Dit betekent niet dat andere zorgen of technieken verkeerd zijn. Wel is het belangrijk dat de Rode Kruisverpleegkundigen de gekozen standaardtechnieken volgen. Die zijn gebaseerd op evidence-based eerste hulp (EFAM) en goedgekeurd door het Medisch Comité van het Rode Kruis, dus verantwoord gekozen. Toepassen van de standaardtechniek maakt hulp van vrijwilligers zonder medische scholing gemakkelijker en is voor die vrijwilligers ook een bevestiging dat hun verpleegkundigen hun werk appreciëren. Eventuele bemerkingen en aanpassingen worden tijdens hulpdiensten niet bediscussieerd met medevrijwilligers, maar kunnen met motivatie doorgegeven worden via de leiding Rode Kruis Hulpdienst voor het mogelijk aanpassen van technieken en procedures. 2.1 Huidwonden Trek voor verzorging van wonden steeds wegwerphandschoenen aan en herinner de andere vrijwilligers hieraan. Laat het slachtoffer rustig neerzitten, blijf kort bij het slachtoffer en observeer (flauwte of reacties tijdens verzorging). Bloedende wonden: Stelp de bloeding door rechtstreekse druk (laat het slachtoffer zelf duwen, duw met handschoen en kompres) of leg een steriel drukverband aan. Indien de bloeding niet stopt, druk dan steviger of verander de drukplaats lichtjes.

2 Op een drukverband kan je een dubbel geplooid kompres of opgerolde windel extra vastmaken. Wondverzorging: Spoel de wonde met zuiver stromend water of ander drinkbaar water tot de wonde zichtbaar zuiver is. Wrijf niet in de wonde. Droog met een kompres de omgeving van de wonde af. Dek af met een steriel kompres of aangepast verband(je). Geschikt water is kraanwater, drinkwater, flessenwater. Ook water dat s morgens voor een preventieve actie in een zuivere bus/jerrycan is gegoten, en afgesloten bewaard, mag gebruikt worden. Let er mee op dat de bus na de dienst goed uitgespoeld wordt en zuiver bewaard. Als er geen geschikt water ter beschikking is: Reinig de wonde met één of meer kompressen en een waterig, niet-kleurend ontsmettingsmiddel (Hacdil ). Dep op de wonde tot er geen vuil meer in de wonde zit. Wrijf niet. Ontsmet nog één keer met een nieuw kompres met ontsmettingsmiddel door te deppen op de wonde. Droog de omgeving van de wonde. Dek de wonde af met een steriel kompres of aangepast verband(je). Een vreemd voorwerp in een wonde, groter dan splinter, wordt niet verwijderd. Leg steriele kompressen tegen het voorwerp en stabiliseer dit met geplooide kompressen of windels. Bevestig voorzichtig met een windel zonder op het voorwerp te drukken. Verwijs het slachtoffer naar een arts of spoedgevallendienst voor gecontroleerd verwijderen en zonodig infectiepreventie. Bij een splinter reinig je eerst de omgeving en prikplaats (zonodig wassen, dan ontsmetten met Hacdil ): Maak het achterste uiteinde van de splinter vrij met een steriele injectienaald of fijn pincet. Neem de splinter met het splinterpincet en trek hem in de lengterichting uit de huid. Dek het wondje af met een wondpleister. Blaren door wrijving die niet hinderen, worden gesloten gelaten. Wanneer blaren door wrijving door hun grootte en plaats riskeren open te springen, prik je ze open: Was zonodig en ontsmet de blaar en omgeving met een waterig, niet-kleurend ontsmettingsmiddel (Hacdil ). Prik met een steriele injectienaald meerdere malen aan de basis van de blaar, parallel met de huid. Druk met een kompres het vocht uit de blaar. Dek de blaar af met een wondpleister of kompresje en een aangepast verband. Let erop dat hierbij geen nieuwe drukpunten ontstaan. Werp de naald in een naaldcontainer.

3 Wanneer slachtoffers na een manifestatie hun deelname stoppen met grote blaren, en deze zijn spontaan open: Was zonodig en ontsmet de blaar en omgeving met een waterig, niet-kleurend ontsmettingsmiddel (Hacdil ). Ontsmet een schaartje en pincet met ontsmettingsalcohol en laat deze spontaan drogen. Knip de losse huidflapjes weg met schaar en pincet. Ontsmet door voorzichtig te deppen met Hacdil. Dek de open blaar af met een zalf (type Iso-betadine, Cetavlex ) en een kompres, of een steriel vetverbandje (type Jelonet ). Dek af met een aangepast verband(je). Vraag bij elke wonde en wondje of het slachtoffer in orde is met zijn vaccinatie tegen tetanus. Is dat niet het geval, of weet het slachtoffer dit niet zeker, dan verwijs je het slachtoffer naar de (huis)arts. Ten laatste de volgende dag moet het slachtoffer langsgaan of telefoneren. De vraag en verwijzing worden mee genoteerd op het verzorgingsblad. Verwijs volgende wonden naar arts of spoedgevallendienst: wonden waar de bloeding niet kan gestopt worden; wonden die te velde niet goed te reinigen zijn; wonden waar onderhuidse weefsels zichtbaar zijn (onderhuids vet, spieren, ); wonden aan ogen, gezicht of geslachtsdelen; wonden met vreemd voorwerp; alle bijtwonden (van zowel dieren als mensen). Spreek met de verantwoordelijke van de hulpactie af op welke wijze de persoon vervoerd kan worden (eigen vervoer, auto, organisator, ziekenwagen). 2.2 Brandwonden Ongeacht de oorzaak (hitte, vlam, stoom, chemisch, elektrisch ): Koel de wonde onmiddellijk met kraanwater of drinkbaar water gedurende 15 à 20 minuten of tot de pijn stopt. (Indien mogelijk heeft lauw water de voorkeur en vermijd je ijskoud water.) Verwijder kledij en juwelen tenzij ze in de huid kleven. Zet een bewust slachtoffer halfzittend (verminderen van larynxoedeem na inhalatie). Bescherm het slachtoffer tegen afkoeling: zet het uit de wind en hou de niet-verbrande delen warm met een (alu)deken. Bedek na het spoelen de wonde met een nat steriel verband. (Steriel kompres of steriele driehoeksverbanden, bevochtigd met NaCl 0,9 % uit een opengeknipte infuuszak); Open geen blaren van 2 de graadsbrandwonden. Dek bij grote brandwonden het slachtoffer af met een (alu)deken. Vraag na of het slachtoffer gevaccineerd is tegen tetanus. In een hulppost of ziekenwagen wordt enkel eerste hulp verleend, en bij het standaardmateriaal is geen aangepast materiaal aanwezig voor verzorging van brandwonden. Verwijs daarom brandwonden voor nazicht en definitieve behandeling door naar een arts, spoedgevallendienst of brandwondencentrum. Roep onmiddellijk een MUG op voor:

4 Slachtoffers met uitgebreide verbrandingen (2 de 3 de graad van > 10 % lichaamsoppervlak). Brandwonden met inhalatie (inademen van rook, heesheid, ophoesten van roetdeeltjes, verbrande haartjes in gezicht, piepende ademhaling). Slachtoffers met nood aan pijnbestrijding voor vervoer. Slachtoffers met uitgebreide verbranding die nood hebben aan meer gespecialiseerde zorgen dan die van de ziekenwagenbemanning. Volgende slachtoffers worden afgevoerd met ziekenwagen: Brandwonden bij kinderen < 5 jaar of ouderen > 65 jaar. Brandwonden aan gezicht, oren, handen, voeten, gewrichten of schaamstreek. Circulaire brandwonden aan armen, benen, hals of romp. Brandwonden 2 de 3 de graad van meer dan 5 % lichaamsoppervlak. Brandwonden 3 de graad, dit is met zwart of wit, droog, perkamentachtig uitzicht. Brandwonden veroorzaakt door chemische producten, elektriciteit, stoom of straling. Zet een bewust slachtoffer voor vervoer halfzittend, geef zuurstof (zie procedure zuurstof) en prik indien nodig en mogelijk een infuus (zie procedure infuus). Bij wijze van uitzondering mogen volgende brandwonden zelf verzorgd worden, zonder doorverwijzing: brandwonden 1 ste graad (rood, gezwollen, geen blaren of andere letsels) die niet te pijnlijk zijn en waar het slachtoffer zeker is van een geldige tetanusvaccinatie. Adviseer een vochtinbrengende crème, het slachtoffer mag een pijnstiller nemen die hij/zij gewoon is. 2.3 Schot- en steekwonden Stelp zonodig de bloeding door rechtstreekse druk. Beschouw schotwonden in borst en buik steeds als vitaal bedreigend: roep MUG op en volg de vitale parameters. Geef zo nodig zuurstof en infuus. Bij open borstwonde: Leg steriel noodverband op wonde. Kleef zo mogelijk het kompres vast met kleefpleister aan 3 zijden (laat 4 de zijde los om spanningspneumothorax te voorkomen). Zet een bewust slachtoffer halfzittend, geef zuurstof en prik zo mogelijk een infuus. Bij open buikwonde: Leg steriel noodverband op de wonde. Indien ingewanden uit de wonde puilen: leg steriel driehoeksverband op de wonde en bevochtig lichtjes met NaCl 0,9 % uit een opengeknipte infuuszak (probeer de ingewanden nooit terug in te buik te duwen). Bij steekwonde in borst of buik: Geef het steekwapen mee naar het ziekenhuis indien dit nog aanwezig is. Draai het voorzichtig in een steriel driehoeksverband of groot kompres, manipuleer en raak zo weinig mogelijk aan (bewaren van vingerafdrukken). Geef voorzichtig mee met ambulanciers. 2.4 Amputaties Na volledige amputatie van een lidmaat of lichaamsdeel:

5 Stelp zonodig de bloeding door druk op de stomp (vaak valt het bloedverlies mee door samentrekking van de spieren). Indien niet te stelpen door druk op de stomp: leg bloeddrukmeter aan bovenarm/been en blaas op tot 20 cmhg); Dek de stomp af met steriele kompressen of een steriel driehoeksverband. Pak het afgerukte lichaamsdeel voorzichtig in een steriel kompres. Bevochtig het kompres met steriele NaCl 0,9 % uit een opengeknipte infuuszak. Plaats indien mogelijk het kompres met lichaamsdeel in een zuiver plastic zakje (bijv. verpakking van verband). Koel indien mogelijk dit zakje door het in een tweede, groter zakje met ijswater te plaatsen of door er een afgeschermd cold pack rond te draaien (afgeschermd = gedraaid in driehoeksverband of dgl, om te vermijden dat het lichaamsdeel direct in contact komt met de koudebron en daardoor bevriezingsletsels oploopt). Regel onmiddellijk vervoer per ziekenwagen naar de spoedgevallendienst. Roep de MUG op voor amputatie of bijna-amputatie van een arm/hand of voet/been.

Eerstehulpinitiatie voor doven en slechthorenden

Eerstehulpinitiatie voor doven en slechthorenden Eerstehulpinitiatie voor doven en slechthorenden Inhoud Kennismaking Basisprincipes van eerste hulp Vier stappen in eerste hulp Bloeding Brandwonde Huidwonde Kennismaking Inhoud Kennismaking Basisprincipes

Nadere informatie

11.5.3.1. EHBO-tips: Wonden en hun verzorging

11.5.3.1. EHBO-tips: Wonden en hun verzorging 11.5.3.1. EHBO-tips: Wonden en hun verzorging Voor eerste hulp maken we een onderscheid tussen : 1. lichte wonden : kunnen door de hulpverlener volledig zelf verzorgd worden. 2. ernstige wonden : worden

Nadere informatie

Activiteitenfiche croque-monsieur

Activiteitenfiche croque-monsieur Activiteitenfiche croque-monsieur Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 4 Locatie : kookhoek Materialen : Voedingswaren: Keukengerief: hesp/ kaas/ boter / witte boterhammen 4 dessertmessen,

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Huidwonde 13. 3 Brandwonde 20. 4 Bloedneus 23. 5 Bloeding 26

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Huidwonde 13. 3 Brandwonde 20. 4 Bloedneus 23. 5 Bloeding 26 1 0 6 Inhoud Elke dag gebeuren er ongevallen. Soms heel kleine, maar soms ook grotere. Als er iets gebeurt, is het handig dat je weet wat je moet doen om te helpen. Eerste hulp is niet zo moeilijk. Je

Nadere informatie

EEN WONDE VERZORGEN: HOE DOE JE DAT?

EEN WONDE VERZORGEN: HOE DOE JE DAT? EEN WONDE VERZORGEN: HOE DOE JE DAT? Opgelet! Wrijf niet op een wonde, maar dep zoveel mogelijk. Wrijven is pijnlijk en kan de weefsels extra beschadigen. Gebruik nooit watten, maar bij voorkeur steeds

Nadere informatie

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u KBC-Preventie Ongevallen thuis we hebben het voor u Basisprincipes van eerste hulp Handel als eerstehulpverlener. Zorg dat u de situatie niet verergert. Blijf rustig in een noodsituatie en verleen de eerste

Nadere informatie

Activiteitenfiche in de mix

Activiteitenfiche in de mix Activiteitenfiche in de mix Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 4 Locatie : kookhoek in de klas Materialen : Voedingswaren: verschillende soorten fruit : De kleuters moeten het zelf kunnen

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Activiteitenfiche timmerhoek

Activiteitenfiche timmerhoek Activiteitenfiche timmerhoek Leeftijd : zevenjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Locatie : timmerhoek in de klas Materialen : - gereedschappen : hamers, schroevendraaiers,figuurzaagjes, trektang, vouwmeter,

Nadere informatie

Handleiding eerste hulp in afwachting van de komst van de geneesheer

Handleiding eerste hulp in afwachting van de komst van de geneesheer Handleiding eerste hulp in afwachting van de komst van de geneesheer Normen KB 00 en AED Dit document mag niet worden verkocht. INF_NL_COM_008 v /0/6 Verantwoordelijke uitgever : spmt arista vzw Koningsstraat

Nadere informatie

Behandeling van wonden en letsels

Behandeling van wonden en letsels Module 4 Behandeling van wonden en letsels Als u deze module gevolgd hebt, weet u: - Wat u moet doen bij mogelijk inwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij uitwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 6 Hoofd- en wervelletsels. 1 Ongevallen. 7 Letsels aan botten, 2 Problemen met. 8 Vergiftigingen door inslikken.

Inkijkexemplaar. Inhoud. 6 Hoofd- en wervelletsels. 1 Ongevallen. 7 Letsels aan botten, 2 Problemen met. 8 Vergiftigingen door inslikken. Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een valpartij met een schaafwonde tot gevolg, een verstuikte voet bij het sporten, of een

Nadere informatie

Wat te doen in afwachting van de komst van de dokter?

Wat te doen in afwachting van de komst van de dokter? EHBO EERSTE HULP 1/6 Wat te doen in afwachting van de komst van de dokter? WONDEN Leg de persoon comfortabel Was zorgvuldig uw handen Denk eraan handschoenen aan te trekken Maak een verslag KLEINE WONDE

Nadere informatie

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp INHOUDSOPGAVE 3 NIET SPOEDEISENDE EERSTE HULP... - 2-3.1 Flauwte... - 2-3.2 Wonden... - 2-3.3 Neusbloeding... - 4-3.4 Letsel aan het oog... - 4-3.5 Kneuzing / verstuiking... - 4-3.6 Botbreuken / ontwrichting...

Nadere informatie

De Zorgeloze Zomergids. Eerstehulptips voor Zomerhelden

De Zorgeloze Zomergids. Eerstehulptips voor Zomerhelden De Zorgeloze Zomergids Eerstehulptips voor Zomerhelden Ben jij een Zomerheld? Deze zomer wordt iedereen die iets doet voor één van de activiteiten van Rode Kruis-Vlaanderen een Zomerheld. Helaas zorgt

Nadere informatie

Activiteitenfiche naaihoek 1. Ik kan naaien. Leeftijd : vierjarigen. Aantal kinderen : maximaal 3. Locatie : naaihoek in de klas

Activiteitenfiche naaihoek 1. Ik kan naaien. Leeftijd : vierjarigen. Aantal kinderen : maximaal 3. Locatie : naaihoek in de klas Activiteitenfiche naaihoek 1 Ik kan naaien Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Locatie : naaihoek in de klas Materialen : Lesverloop : naalden : verschillende diktes van dikke naalden (best

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud

Inkijkexemplaar. Inhoud Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een valpartij met een schaafwonde tot gevolg, een verstuikte voet bij het sporten, of een

Nadere informatie

Activiteitenfiche naaihoek

Activiteitenfiche naaihoek Activiteitenfiche naaihoek Leeftijd : zevenjarigen Aantal kinderen : maximaal 3 Locatie : naaihoek in de klas Materialen : naalden : dikke stopnaald scharen : stofschaar, schaartje om draad door te knippen

Nadere informatie

Eerste hulp bij brandwonden

Eerste hulp bij brandwonden Eerste hulp bij brandwonden Eerst water, de rest komt later! Blussen Als iemand zich verbrandt, is het belangrijk dat je de betrokkene onmiddellijk weghaalt van de warmtebron of deze uitschakelt. Wanneer

Nadere informatie

Eerstehulptips voor de zomer

Eerstehulptips voor de zomer Eerstehulptips voor de zomer 1 Wat doen bij ongemakken deze zomer? 10 hulptips De zomer is een mooie tijd. Genieten van de tuin, gezellig barbecueën, lekker op vakantie gaan. Jammer genoeg zorgt de zomer

Nadere informatie

Competenties Eerste Hulp

Competenties Eerste Hulp Onderdeel 01. Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste Hulp de vijf belangrijke punten toepassen. maatregelen te nemen om de veiligheid van zichzelf, medehulpverleners, omstanders en slachtoffer(s)

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud

Inkijkexemplaar. Inhoud Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: een schaafwonde door te vallen, een verstuikte voet bij het sporten, of een bloedneus op

Nadere informatie

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND

EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND EEN BRANDWOND FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw huid kan redelijk goed tegen warmte, zoals van een warm bad. Maar bij echte hitte, bijvoorbeeld in een te heet bad, kan de huid verbranden. De huid doet

Nadere informatie

HET NEDERLANDSE RODE KRUIS DISTRICT: MIDDEN-LIMBURG AFDELING: ECHT-SUSTEREN & MAASGOUW

HET NEDERLANDSE RODE KRUIS DISTRICT: MIDDEN-LIMBURG AFDELING: ECHT-SUSTEREN & MAASGOUW HET NEDERLANDSE RODE KRUIS DISTRICT: MIDDEN-LIMBURG AFDELING: ECHT-SUSTEREN & MAASGOUW Drs. E.W.J. Ficken, Rode Kruis arts E.F./R.K.: 17.08.28 Mevr. W. Thomassen, wondverpleegkundige Datum: 27 november

Nadere informatie

Bijlage 3: structuur en vragen Ongelukslaan 13. Punt op plattegrond. Actie na antwoord. (info voor begeleider)

Bijlage 3: structuur en vragen Ongelukslaan 13. Punt op plattegrond. Actie na antwoord. (info voor begeleider) ijlage 3: structuur en vragen Ongelukslaan 13 Punt op plattegrond Opdrachtenfiche 1 Wat is de eerste stap als je eerste hulp verleent? a) el 112 b) Zorg voor veiligheid c) Neem een windel d) Loop snel

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

Informatiefolder Wond- verzorging

Informatiefolder Wond- verzorging Informatiefolder Wondverzorging Inhoudsopgave Oorzaken 3 Wanneer moet u een arts raadplegen 3 Wat kunt u er zelf aan doen 3 Schoonmaken Wondontsmetting 4 Pincetten Wondbedekkers 5 Verbandgazen Verbandwindsels

Nadere informatie

Voorbeelddocument: INHOUD EHBO-doos

Voorbeelddocument: INHOUD EHBO-doos BIJLAGE 16: Voorbeelddocument: INHOUD EHBO-doos Onderneming Datum 1.Checklist eerstehulpmateriaal (indicatieve inhoud van de verbanddoos) Ingevuld door Eerstehulppost (plaats) OK/NOK/NVT Opmerking Minimale

Nadere informatie

Module 3 Levensbedreigende verwondingen

Module 3 Levensbedreigende verwondingen OPLEIDING HULPVERLENING VOOR REISLEIDERS OPLEIDING HULPVERLENING VOOR REISLEIDERS Module 3 Levensbedreigende verwondingen Toerisme Vlaanderen, i.s.m. AVICENNA, medische opleiding en consultancy Toerisme

Nadere informatie

Lesfiche : EHBO & Reanimatie

Lesfiche : EHBO & Reanimatie Lesfiche : EHBO & Reanimatie Niveau 1: (Praktijk: 2lesuren) Inschatten van een situatie: Veiligheid! Waarom? Niemand heeft nood aan meerdere slachtoffers dan er oorspronkelijk waren ( aarzel dus ook niet

Nadere informatie

REISAPOTHEEK. Een praktische gids voor een. zorgeloze vakantie! U vertrekt op vakantie? Vergeet uw reisapotheek niet!

REISAPOTHEEK. Een praktische gids voor een. zorgeloze vakantie! U vertrekt op vakantie? Vergeet uw reisapotheek niet! REISAPOTHEEK Een praktische gids voor een zorgeloze vakantie! U vertrekt op vakantie? Vergeet uw reisapotheek niet! U doet er goed aan uw reisapotheek te spreiden over verschillende koffers (zodat u zich

Nadere informatie

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast.

EHBO verrijkingsstof. Opdracht Handhygiëne. Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. EHBO verrijkingsstof Opdracht Handhygiëne Voordat je eerste hulp uitvoert bij een kind is het van belang dat je je handen zorgvuldig wast. 1. Ga voor deze opdracht kijken naar de afbeelding Handhygiëne.

Nadere informatie

Inhoud van de EHBO-doos

Inhoud van de EHBO-doos Inhoud van de EHBO-doos In een goede EHBO-doos moeten een aantal voorwerpen aanwezig zijn om eerste hulp aan kinderen te verlenen. Hieronder volgt een lijst met verbandmiddelen en hulpmiddelen die in een

Nadere informatie

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging

SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging SEH bij snijwonden, brandwonden en vergiftiging Handleiding voor het behandelen van snijwonden. Verschijnselen de huid is beschadigd meestal is er bloed te zien het slachtoffer heeft pijn Doel van de eerste

Nadere informatie

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek H o c k e y E H B O Woensdag 30 november MHC Goirle Door Paul van den Broek Inhoud Alarmeren Blaren Bloedneus Epilepsie Hersenschudding verstuikingen Schaafwond Suikerziekte Wond Bewusteloosheid Bloedhygiëne

Nadere informatie

Infofiche Junior Helper

Infofiche Junior Helper Infofiche Junior Helper 1. Praktische gegevens + Werkboek: Junior Helper (CN0619) + Handleiding: Eerstehulpcursussen Helpertje en Junior Helper (CN0617) + Doelgroep: 13 tot 15 jaar + Duur: 16 uur + praktijktest

Nadere informatie

Welke stelling in het geval van brandwonden is juist?

Welke stelling in het geval van brandwonden is juist? Meerkeuzevraag 8.1 Meerkeuzevraag 8.2 Meerkeuzevraag 8.3 Meerkeuzevraag 8.4 Meerkeuzevraag 8.5 Meerkeuzevraag 8.6 Meerkeuzevraag 8.7 Welke stelling in het geval van brandwonden is juist? A. De gevormde

Nadere informatie

Aanwijzingen voor patiënten met een wondhechting. Patiënteninformatie

Aanwijzingen voor patiënten met een wondhechting. Patiënteninformatie Aanwijzingen voor patiënten met een wondhechting Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Anamnese... 3 1.1. Wanneer?... 3 1.2. Soort letsel? (bekeken door arts en verpleegkundige)... 3 1.3. Tetanusvaccinatie?...

Nadere informatie

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX)

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Afdeling: Maag-Darm-Leverziekten Onderwerp: Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Zelf toedienen van Methotrexaat door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten

Nadere informatie

Deze fiches kwamen tot stand als onderdeel van het eindwerk van Sofie

Deze fiches kwamen tot stand als onderdeel van het eindwerk van Sofie EHBO OP KAMP Deze fiches kwamen tot stand als onderdeel van het eindwerk van Sofie Heeckhout, laatstejaarsstudente Master in de Farmaceutische Zorg (apotheker) aan de Universiteit Antwerpen, in samenwerking

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. 1. Goede zorgen. De principes van eerste hulp

INKIJKEXEMPLAAR. 1. Goede zorgen. De principes van eerste hulp Helpertje@work 1. Goede zorgen Hoe zorg je voor het comfort van een slachtoffer dat het koud heeft? Hoe bescherm je een slachtoffer tegen de zon? Wat doe je wanneer een slachtoffer honger of dorst heeft?

Nadere informatie

>Werkmodel: Verbanden

>Werkmodel: Verbanden >Werkmodel: Verbanden Het aanleggen van een snelverband Dit is een voorbeeld van een dekverband. Laat het kind zitten. Denk aan de hygiëne. Doe als dat kan handschoenen aan. Verzorg de wond volgens de

Nadere informatie

Wondverzorging Huidwonden deskundig verzorgen en weten wanneer door te verwijzen Dag van de Trainer Gent Workshop 56 Werner Van Assche

Wondverzorging Huidwonden deskundig verzorgen en weten wanneer door te verwijzen Dag van de Trainer Gent Workshop 56 Werner Van Assche Wondverzorging Huidwonden deskundig verzorgen en weten wanneer door te verwijzen Dag van de Trainer - 15.12.2018 - Gent Workshop 56 Werner Van Assche Referenties Handboek in de wondzorg, Elsevier, Wit-gele

Nadere informatie

Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger

Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten zelf onderhuids (subcutaan) te gaan injecteren met methotrexaat (MTX). In deze

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Flauwte 17. 3 Huidwonde 20. 4 Brandwonde 28. 5 Bloedneus 33. 6 Bloeding 36

Inkijkexemplaar. Inhoud. 1 Ongeval 3. 2 Flauwte 17. 3 Huidwonde 20. 4 Brandwonde 28. 5 Bloedneus 33. 6 Bloeding 36 Inhoud Ongevallen gebeuren elke dag. Meestal gaat het om kleine ongevallen waarvan de gevolgen niet zo erg zijn: door een valpartij met de fiets loop je een schaafwonde op, je krijgt een bloedneus tijdens

Nadere informatie

Deel 1: Algemene informatie over eerste hulp. 1 Basisprincipes van eerste hulp 2. 2 Vier stappen in eerste hulp 14

Deel 1: Algemene informatie over eerste hulp. 1 Basisprincipes van eerste hulp 2. 2 Vier stappen in eerste hulp 14 BSL_EHBO_NASLAGWERK_BINNENWERK:BSL_EHBO_NASLAGWER_BINNENWERK 17-04-2008 16:08 Pagina V Inhoud Voorwoord XIII Inleiding XIV Hoe gebruik je dit boek? XV Deel 1: Algemene informatie over eerste hulp 1 Basisprincipes

Nadere informatie

Lesfiche: EHBO en reanimatie:

Lesfiche: EHBO en reanimatie: Lesfiche: EHBO en reanimatie: Niveau 3 : (praktijk 2 lesuren) Verbandkunde: Doel: Openwonde (zonder ernstige bloeding): opnemen van weefselvocht, aanbrengen van ontsmettende stoffen en het verhinderen

Nadere informatie

Vijf belangrijke punten

Vijf belangrijke punten Vijf belangrijke punten 1. Let op gevaar 2. Nagaan wat er is gebeurd en daarna wat het kind mankeert 3. Stel het kind gerust en zorg voor beschutting 4. Zorg voor professionele hulp 5. Help het kind op

Nadere informatie

Welke stelling in het geval van brandwonden is juist?

Welke stelling in het geval van brandwonden is juist? Welke stelling in het geval van brandwonden is juist? A. De gevormde blaren moeten zo snel mogelijk verwijderd worden B. Bij een blast-infury kunnen er bijkomende verwondingen optreden C. Bij derde graad-brandwonden

Nadere informatie

Eigen veiligheid boven alles, DAN veiligheid slachtoffer Belangrijke nummers: 112 & 070/245 245 Scouts & Gidsen Vlaanderen noodnummer: 0474/26 14 01

Eigen veiligheid boven alles, DAN veiligheid slachtoffer Belangrijke nummers: 112 & 070/245 245 Scouts & Gidsen Vlaanderen noodnummer: 0474/26 14 01 EHBO Eigen veiligheid bven alles, DAN veiligheid slachtffer Belangrijke nummers: 112 & 070/245 245 Scuts & Gidsen Vlaanderen ndnummer: 0474/26 14 01 DE SCHAAFWONDE Reinig de wnde en de huid errnd met strmend

Nadere informatie

Instructies- EHBO-boekje. 1. Schaafwonden. 3. Insectenbeet. 4. Neusbloeding. 2. Splinter. Wat zie ik? Wat doe ik? Wat doe ik? Wat zie ik? Gevaren?

Instructies- EHBO-boekje. 1. Schaafwonden. 3. Insectenbeet. 4. Neusbloeding. 2. Splinter. Wat zie ik? Wat doe ik? Wat doe ik? Wat zie ik? Gevaren? Instructies- EHBO-boekje 1. Schaafwonden 3. Insectenbeet Bovenste huidlagen afgeschaafd Eventueel bloedend, vuil in de wonde Bloeding Wonde van binnenuit naar de randen reinigen met een washandje of een

Nadere informatie

"EHBO" is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50

EHBO is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50 EHBO zon e Voor g erken eilig w d en v 1. Inleiding COLOFON "EHBO" is een uitgave van CLB Externe preventie Industrieterrein Kolmen 1085 3570 Alken Tel : 011 59 83 50 Redactie : CLB EDPB Fotografie : www.fotoben.be

Nadere informatie

+ +/- - Checklist examen Interventie A. Benadering slachtoffer. Naam cursist: Naam examinator: Datum: Scenario:

+ +/- - Checklist examen Interventie A. Benadering slachtoffer. Naam cursist: Naam examinator: Datum: Scenario: A. Benadering slachtoffer Checklist examen Interventie - 2014 Zorgt voor een veilige situatie (incl gebruik van wegwerphandschoenen) * Vraagt luid "gaat het?", en schudt zachtjes aan de schouders (indien

Nadere informatie

Dringende verzorging in afwachting van de komst van de geneesheer. (Artikel 178 van het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming Bijlage)

Dringende verzorging in afwachting van de komst van de geneesheer. (Artikel 178 van het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming Bijlage) Dringende verzorging in afwachting van de komst van de geneesheer (Artikel 178 van het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming Bijlage) Inhoudstafel I. Wonden - Bloedingen... 5 II. Verstuiking,

Nadere informatie

Activiteitenfiche groentemannetjes en - diertjes

Activiteitenfiche groentemannetjes en - diertjes Activiteitenfiche groentemannetjes en - diertjes Leeftijd : vierjarigen Aantal kinderen : maximaal 4 Locatie : kookhoek in de klas Materialen : Alle mogelijke materialen zijn op tafel uitgestald: Voedingswaren:

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. 3. Alarmeer de hulpdiensten. Eerste hulp

Inkijkexemplaar. 3. Alarmeer de hulpdiensten. Eerste hulp i 3. Alarmeer de hulpdiensten Als het slachtoffer ernstig gewond is of als de situatie levensbedreigend is, moet je zo snel mogelijk de hulpdiensten alarmeren via het nummer 112. Als er omstaanders in

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Wat weet jij al van het Rode Kruis? Wat doet het Rode Kruis? Het Rode Kruis

OPDRACHT 1 Wat weet jij al van het Rode Kruis? Wat doet het Rode Kruis? Het Rode Kruis Werkblad Het Rode Kruis Het Rode Kruis helpt mensen die in nood zijn. Dat doet het Rode Kruis over de hele wereld. Zo helpen wij mensen die het slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld een aardbeving

Nadere informatie

De huisapotheek - groepswerk -

De huisapotheek - groepswerk - Dit bundeltje is van De huisapotheek - groepswerk - Dit bundeltje is van Leen Van Damme 1 De huisapotheek Een lade ergens onderaan een kleerkast, een ruimte in de keukenkast, een schap boven de keldertrap,

Nadere informatie

Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager

Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

UNIT 4. Medicatie HOOFDSTUK. Wondzorg en -reiniging

UNIT 4. Medicatie HOOFDSTUK. Wondzorg en -reiniging UNIT 4 Medicatie HOOFDSTUK 2 Wondzorg en -reiniging Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij de auteur; de

Nadere informatie

HULPVERLENING. Handleiding voor eerste hulp

HULPVERLENING. Handleiding voor eerste hulp HULPVERLENING Handleiding voor eerste hulp 112 Amputaties 5 Belemmering luchtweg 6 Blaren 7 Bloedingen 8 Brandwonden 9 Botbreuken 10 Electrocutie 11 Epilepsie 12 Flauwvallen 12 Hartlijden 13 Hyperventilatie

Nadere informatie

EHBO SETJE. Door

EHBO SETJE. Door EHBO SETJE. Door http://www.scoutatwork.nl EHBO. Eerste Hulp Bij Ongelukken. Aangezien scouting niet alleen bestaat uit het hangen op een bank maar er vaak activiteiten zijn die in de richting komen van

Nadere informatie

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep

Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep Eerste Hulp aan Kinderen: eindtermen (vastgesteld door het College van Deskundigen in mei 2006) Doelgroep a. Bezitters van het diploma Eerste Hulp b. Belangstellenden die (nog) niet in het bezit zijn van

Nadere informatie

Protocollen bij te verwachten letsels bij Elfstedentochten

Protocollen bij te verwachten letsels bij Elfstedentochten Protocollen bij te verwachten letsels bij Elfstedentochten Met adviezen van R. Buimer Oogarts MCL en Dr. J.S. de Graaf Traumachirurg MCL door Bob Velthuis Instructeur Eerste Hulp Bevroren ogen Inleiding

Nadere informatie

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek.

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Beste klant, Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Voor vragen kan u ons gerust contacteren op het telefoonnummer 052/30.94.14

Nadere informatie

Eindtermen voor het diploma eerste hulp ( vastgesteld door het College van Deskundigen op 6 maart 2006)

Eindtermen voor het diploma eerste hulp ( vastgesteld door het College van Deskundigen op 6 maart 2006) Eindtermen voor het diploma eerste hulp ( vastgesteld door het College van Deskundigen op 6 maart 2006) 1. Definities Wie is het slachtoffer? Een slachtoffer is iemand die een acuut optredende, al of niet

Nadere informatie

Verzorging: zorg voor het lichaam

Verzorging: zorg voor het lichaam Naam: Klas: Datum: Verzorging Zorg voor het lichaam Leraar: J. Gielen Verzorging: zorg voor het lichaam 1 1. Wat doe jij voor je lichaam? A. Algemene vragen: 1. Wat eet/drink jij elke morgen voor je naar

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Scheurwonden (skin tears)

Patiënteninformatie. Scheurwonden (skin tears) Patiënteninformatie Scheurwonden (skin tears) Inhoud Scheurwonden (skin tears)... 1 Ontstaan van scheurwonden... 3 Preventie van scheurwonden... 4 Behandeling van scheurwonden... 5 Complicaties... 6 Bloeding...

Nadere informatie

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Eerst water, de rest komt later! Wat is een brandwond? De huid is opgebouwd uit een aantal lagen en bevat haren, klieren, zenuwen en bloed vaten. Bij

Nadere informatie

Cursus Eerste hulp Checklists

Cursus Eerste hulp Checklists Cursus Eerste hulp Checklists Inhoudstafel Checklists: hoe gebruiken?... 3 De vier stappen in eerste hulp... 4 Benadering van bewusteloos slachtoffer dat normaal ademt... 5 Benadering van slachtoffer met

Nadere informatie

Haarnestcyste of sinus pilonidalis

Haarnestcyste of sinus pilonidalis Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Haarnestcyste of sinus pilonidalis www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een haarnestcyste

Nadere informatie

WEGWIJZER bij wondjes en blessures. schaafwonden snijwonden brandwonden blaren verstuiking/kneuzing sportblessures

WEGWIJZER bij wondjes en blessures. schaafwonden snijwonden brandwonden blaren verstuiking/kneuzing sportblessures WEGWIJZER bij wondjes en blessures pmaak_zom_brochure_def.indd 1 schaafwonden snijwonden brandwonden blaren verstuiking/kneuzing sportblessures 16-01-14 15:33 inhoud 3 schaafwonden 4 snijwonden 5 brandwonden

Nadere informatie

A. Aandoeningen / O2-problematiek

A. Aandoeningen / O2-problematiek A1-15 bewusteloos SO (zonder trauma) A2-16 angina pectoris en hartinfarct A. Aandoeningen / O2-problematiek - controle AH: het SO niet op de rug draaien (indien het SO op de buik ligt) - controle AH: het

Nadere informatie

Materialen. Steriel gaas Synthetische watten Kleefpleister Wondpleister Ideaal zwachtels Verbandklemmetjes Verbandschaar Chirugische schaar

Materialen. Steriel gaas Synthetische watten Kleefpleister Wondpleister Ideaal zwachtels Verbandklemmetjes Verbandschaar Chirugische schaar Materialen Steriel gaas Synthetische watten Kleefpleister Wondpleister Ideaal zwachtels Verbandklemmetjes Verbandschaar Chirugische schaar Bloedlancet Wattenstaafjes Wasbenzine Kamferspiritus Naaldcontainer

Nadere informatie

Wondwegwijzer Wat te doen bij wondjes en blessures

Wondwegwijzer Wat te doen bij wondjes en blessures Wondwegwijzer Wat te doen bij wondjes en blessures BSN medical BV Postbus 1376 1300 BJ Almere Telefoon: 036-53 89 596 www.leukoplast.nl W2-0110-027 Blaren Schaafwonden Brandwonden Verrekking/kneuzing Sportblessures

Nadere informatie

Voorkomt en behandelt infecties bij wondjes Verkleint zo de kans op littekens Stimuleert de wondgenezing Prikt niet en is daarom kindvriendelijk

Voorkomt en behandelt infecties bij wondjes Verkleint zo de kans op littekens Stimuleert de wondgenezing Prikt niet en is daarom kindvriendelijk Brandwonden Prikwonden Snijwonden Schaafwonden Wondenwijzer II Wondenwijzer Wondenwijzer Voorkomt en behandelt infecties bij wondjes Verkleint zo de kans op littekens Stimuleert de wondgenezing Prikt niet

Nadere informatie

Wat is EHBO? HET VOORAL NIET ERGER MAKEN

Wat is EHBO? HET VOORAL NIET ERGER MAKEN First Aid & CPR Wat is EHBO? Situatie zo goed mogelijk inschatten Niet panikeren & gezond verstand gebruiken Hulpdiensten correct contacteren en informeren Toestand stabiliseren (in afwachting hulpdiensten)

Nadere informatie

Wondverzorging en brandwonden. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Wondverzorging en brandwonden. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Wondverzorging en brandwonden Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Wondzorg 3 Oorzaken 3 Wanneer arts raadplegen 3 Wat kun je zelf doen 3 Wondontsmetting

Nadere informatie

Veilige voorbereiding

Veilige voorbereiding Veilige voorbereiding Plaats de barbecue op een stevige, stabiele, vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver gelopen kan worden door spelende kinderen of huisdieren. Zet de barbecue nooit op een

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

Wondbehandeling. Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven

Wondbehandeling. Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven Wondbehandeling Afdeling spoedeisende hulp Locatie Veldhoven U heeft letsel aan de huid opgelopen en informatie gekregen over de behandeling. In deze folder kunt u alles nog eens nalezen. Wondbehandeling

Nadere informatie

DERMANOX 20 mg/g crème

DERMANOX 20 mg/g crème BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER DERMANOX 20 mg/g crème Enoxolone Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel kan zonder

Nadere informatie

HANDLEIDING EHBO JO KST ELEN

HANDLEIDING EHBO JO KST ELEN HANDLEIDING EHBO JO KST ELEN In het kader van gezondheidsopvoeding en EHBO publiceren we enkele basisregels bij eventueel voorkomende problemen op en langs voetbalterreinen. Deze regels beogen niet een

Nadere informatie

12. EHBO. 1. Niet-levensbedreigende verwondingen (teervoet)

12. EHBO. 1. Niet-levensbedreigende verwondingen (teervoet) 12. EHBO 1. Niet-levensbedreigende verwondingen (teervoet) Inleiding Wat in geval van nood? Schaafwonde Snij- en steekwonde Neusbloeding Brandwonde eerste graad Tweede graad Derde graad Zonnebrand Blaren

Nadere informatie

postoperatieve wondzorg na borstchirurgie

postoperatieve wondzorg na borstchirurgie Documentatie Informatiebrochure voor de thuisverpleegkundigen: postoperatieve wondzorg na borstchirurgie Toepassingsgebied Borstkliniek Informatiebrochure voor de thuisverpleegkundige: postoperatieve wondzorg

Nadere informatie

Schaafwonde. Evaluatieblad EHBO Redder Huidwonden en hoofdletsels C-01. Evaluatieblad EHBO Redder. Huidwonden en hoofdletsels C-01.

Schaafwonde. Evaluatieblad EHBO Redder Huidwonden en hoofdletsels C-01. Evaluatieblad EHBO Redder. Huidwonden en hoofdletsels C-01. Huidwonden en hoofdletsels C-01 Schaafwonde Een schaafwonde (beschadigde opper- en lederhuid): heeft een vrij groot wondoppervlak vertoont puntvormige bloedingen (het bloed welt vanuit de gekwetste haarvaatjes

Nadere informatie

Kleine ongevallen uit

Kleine ongevallen uit Kleine ongevallen uit De bloedneus Meest voorkomende oorzaak? Neuspeuteren Wat ga je doen? Laat het s.o. zitten en stel hem gerust Houd het hoofdje van een klein kind voorover Oudere kinderen en volwassenen

Nadere informatie

x E5.001 hoe een leerproces verloopt;

x E5.001 hoe een leerproces verloopt; Dit document bevat de verdeling van de eindtermen over de verschillende Belangrijk: De volg eamenonderdelen. Voor een overzicht van de eindtermen zie elders op deze site: Eindterm nr GV GT GI E1.001 in

Nadere informatie

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp

Eindtermen Jeugd Eerste Hulp Eindtermen Jeugd Eerste Hulp. 2013 Datum van ingang: 1 september 2013 1. Definities Wie en wat is de eerstehulpverlener Een eerstehulpverlener kan en wil een slachtoffer de noodzakelijke eerste hulp geven.

Nadere informatie

LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80

LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80 LIFE SUPPORT CURSUS 2010 WTC HOUTEN 80 Eerste deel van de cursus: HANDLEIDING OM LETSELS T.G.V. VALPARTIJEN TE HERKENNEN EN EVT. TE HANDELEN Tweede deel van de cursus: KUNNEN HANDELEN BIJ ONWELWORDING/

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com Algemeen De mens kan ongeveer normaal 1 minuut zonder zuurstof. Hersenen zijn het meest gevoelig voor een tekort aan zuurstof. Typerend

Nadere informatie

Datum: EHBO. 3. Wat gebeurt er met de bloedvaten en zenuwen als een tand uit de mond vliegt?

Datum: EHBO. 3. Wat gebeurt er met de bloedvaten en zenuwen als een tand uit de mond vliegt? Naam: Datum: EHBO Ga naar deze website: www.klas5sintmichiel.yurls.net Klik op EHBO. Bekijk eerst het filmpje Een uitgeslagen tand en daarna het filmpje bloedneus. Een uitgeslagen tand 1. Is een tand een

Nadere informatie

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Eerst water, de rest komt later! Voorkom brandwonden Er is maar één juist antwoord op de vraag hoe brandwonden kunnen worden voorkomen: wees alert en

Nadere informatie

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp

Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examen bedrijfshulpverlener Eerste Hulp Examencode: 110 Serienummer: 015 Beschikbare tijd: 45 minuten Aandachtspunten: Dit examen bestaat uit 30 meerkeuzevragen. Vraag 1 t/m 15 gaan over Niet-spoedeisende

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) toedienen

Methotrexaat (MTX) toedienen Methotrexaat (MTX) toedienen Instructiefolder voor kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Waarom deze folder? Je dokter heeft met je gesproken over het gebruik van methotrexaat

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) toedienen Instructiefolder

Adalimumab (Humira ) toedienen Instructiefolder Adalimumab (Humira ) toedienen Instructiefolder Instructiefolder NNIC folder Humira instructie- kind uitgave juni 2015 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen binnen het

Nadere informatie

Wondbehandeling bij een tweedegraads brandwond

Wondbehandeling bij een tweedegraads brandwond Wondbehandeling bij een tweedegraads brandwond Uw behandelend arts heeft een tweedegraads brandwond bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over tweedegraads brandwond, wondbehandeling en

Nadere informatie

EHBO op maat van ouders en leerkrachten

EHBO op maat van ouders en leerkrachten EHBO op maat van ouders en leerkrachten Wat leert u tijdens deze opleiding? Een basisstappenplan om elke EHBO handeling juist te starten Het uitvoeren van een reanimatie op een kind EHBO handelingen bij

Nadere informatie