Keerkleppen voor gas, lucht en zuurstof. Inhoud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Keerkleppen voor gas, lucht en zuurstof. Inhoud"

Transcriptie

1 UDC :66 Keerkleppen voor gas, lucht en zuurstof Non-return valves for gas, air and oxygen NEDERLANDSE NORM 1e druk, oktober 12 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This document may only be used on a stand-alone PC. Use in a network is only permitted when a supplementary license agreement for us in a network with NEN has been concluded Inleiding Onderwerp Toepassingsgebied Begripsomschrijvingen Materialen Algemeen Materiaal Bestandheid tegen corrosie Materialen van de afdichting Eisen voor de constructie Algemeen Uiterlijk Onderdelen Onderhoud Afdichtingsmiddelen Verontreinigingen Gesloten stand Aansluitingen Pakkingbus Eisen voor de werking Algemeen Gasdichtheid Drukverlies Weerstand tegen snel optredende drukstoten Weerstand tegen wringing en buiging Bestandheid tegen mechanische invloeden Bestandheid tegen het doorstromende gas Afwezigheid van vet Inhoud Beproevingsmethoden Beproevingsomstandigheden Montagestand tijdens de beproeving Beproeving op gasdichtheid Beproeving van het drukverlies Bepaling van de weerstand tegen snel optredende drukstoten Bepaling van de weerstand tegen wringing bij schroefdraadaansluitinger i Bepaling van de weerstand tegen buiging Bepaling van de bestandheid tegen mechanische invloeden Bepaling van de bestandheid tegen het doorstromende gas Controle op de afwezigheid van vet Merken Installatievoorschrift biz J

2 2 Inleiding De norm voor keerkleppen voor gas, lucht en zuurstof komt in de plaats van de in 17 ingetrokken KVGN-keuringseisen voor keerkleppen. De eisen voor de keerkleppen zijn belangrijk gewijzigd ten opzichte van die in de ingetrokken keuringseisen. Deze eisen zijn: a. het drukverlies in relatie tot de volumestroom; b. de capaciteit bij een drukval van 0, mbar en 2, mbar; с de weerstand tegen snel optredende drukstoten en de maximumwerkdruk; d. de vetvrije uitvoering in verband met de toepassing voor kunststof; e. de demonteerbaarheid in verband met periodiek onderhoud. De eisen zijn zowel gebaseerd op mogelijke explosiedrukken als ook op optredende drukken door storing bij installaties met een maximum druk van bar. Deze norm is tot stand gekomen in het kader van de samenwerking tussen de KVGN (Koninklijke Vereniging van Gasfabrikanten in Nederland) en het VEG-Gasinstituut enerzijds en de Stichting Nederlands Normalisatie-instituut (NNI) anderzijds, waarbij is overeengekomen de KVGN-keuringseisen als Nederlandse norm te aanvaarden en te publiceren. Titels van vermelde normen: NEN 22 Sleutelwijdten uitwendig voor machineonderdelen, appendages e.d. NEN 2 Afdichtende pijpschroefdraad NEN 6002-A IJzer en staal. Soorten en keuringseisen. Grijs gietijzer NEN 6002-C IJzer en Staal. Soorten en keuringseisen. Smeedbaar gietijzer NEN 6002-D IJzer en Staal. Soorten en keuringseisen. Nodulair gietijzer NEN 602 Gelegerd koper in gietstukken. Soorten, mechanische eigenschappen en toepassingen NEN 600 Koperlegeringen in kneedprodukten. Soorten, chemische samenstelling en gebruikelijke leveringsvormen Euronorm 2 Constructiestaai voor algemeen gebruik. Kwaliteitseisen Euronorm 2 Ongeleerd stalen plaat en band voor ketels en drukvaten. Kwaliteitseisen ISO 20 Pipeline flanges for general use. Metric series. Mating dimensions DIN 161 Stahlguss für allgemeine Verwendungszwecke. Gütevorschriften.

3 1 Onderwerp Deze norm geeft de eisen die worden gesteld aan de afmetingen, de materialen, de constructie, de wijze van functioneren, de beproeving en het merken van keerkleppen voor gas, lucht en zuurstof. 2 Toepassingsgebied De norm geldt voor keerkleppen bestemd voor alle door pijpleidingen gedistribueerde brandbare gassen, lucht en zuurstof, met uitzondering van acetyleen, voor bedrijfstemperaturen van - C tot +60 C en een werkdruk tot 00 mbar, alsmede voor gasinstallaties met een leveringsdruk tot ten hoogste bar en met een nominale middellijn tot ten hoogste DN 100. Begripsomschrijvingen DN: Numerieke waarde voor aansluitstukken van alle onderdelen in een leidingsysteem. (De numerieke waarde is een afgerond getal voor verwijzingsdoeleinden en vertoont slechts een losse samenhang met de werkelijke afmetingen.) Materialen.1 Algemeen De kwaliteit van de toegepaste materialen moet zodanig zijn dat de constructieve en functionele eigenschappen gedurende een redelijke levensduur en onder normale bedrijfsomstandigheden niet wezenlijk veranderen. Alle onderdelen moeten bestand zijn tegen de tijdens het bedrijf optredende mechanische, chemische en thermische invloeden..2 Materiaal Alle onderdelen van de keerklep, met uitzondering van de afdichtingsorganen en de afdichtingsmaterialen, moeten van staal, hoogwaardig gietijzer of koperlegeringen zijn vervaardigd. Bij toepassing van koperlegeringen moet zijn gekozen uit onderstaande soorten: - kneedmessing Cu-Zn Pb2 volgens NEN 600; - kneedmessing Cu-Zn0 Pb volgens NEN 600; - kneedmessing Cu-Zn6 Pb2 volgens NEN 600; - gietmessing G Cu-Zn volgens NEN 602; - gietmessing G Cu-Sn Pb Zn volgens NEN 602. Deze onderdelen moeten spanningsarm zijn. Bij toepassing van staal of gietijzer moet zijn gekozen uit de onderstaande soorten: - staal met een 0,2 % rekgrens van ten minste 200 N/mm 2, bijvoorbeeld volgens Euronorm 2-72 of Euronorm 2-6; - gietstaal met een 0,2 % rekgrens van ten minste 1 N/mm 2, bijvoorbeeld GS volgens DIN nodulair gietijzer met 0,2 % rekgrens van ten minste 20 N/mm 2, bijvoorbeeld kwaliteit GN of GN 2 volgens NEN 6002-D; - smeedbaar gietijzer met 0, % rekgrens van ten minste 200 N/mm 2, bijvoorbeeld GSmF 6 of GSmT volgens NEN 6002-C; - grijs gietijzer met een treksterkte van ten minste 200 N/mm 2, bepaald aan een proefstaaf met een middellijn van 0 mm, bijvoorbeeld GG 20 volgens NEN 6002-A.. Bestandheid tegen corrosie De toegepaste materialen moeten corrosievast zijn of doelmatig tegen corrosie zijn beschermd. De corrosiebescherming mag door bewegende delen niet worden aangetast. Andere materialen dan metaal mogen niet zodanig verouderen dat de functionele eigenschappen nadelig worden beïnvloed.. Materialen van de afdichting Een metaal-op-metaal afdichting van de klep op de zitting is niet toegestaan. Eisen voor de constructie.1 Algemeen De keerklep moet zodanig zijn ontworpen, vervaardigd en in elkaar gezet dat na montage de goede werking is verzekerd.

4 .2 Uiterlijk De keerklep moet vrij zijn van bramen en mag geen gebreken vertonen. Uitwendige scherpe hoeken en kanten moeten worden vermeden... Onderdelen Demonteerbare onderdelen moeten met normaal in de handel verkrijgbaar gereedschap kunnen worden gemonteerd en gedemonteerd. Demonteerbare afsluitingen moeten zodanig zijn uitgevoerd, dat de gasdichtheid blijvend is gewaarborgd.. Onderhoud Indien voor normaal onderhoud het demonteren van onderdelen noodzakelijk is, moet dit onderhoud op eenvoudige wijze kunnen worden uitgevoerd en in de voorschriften zijn opgenomen.. Afdichtingsmiddelen Boringen voor schroeven, bouten, en dergelijke, die bestemd zijn voor de montage van onderdelen of bevestiging mogen niet uitmonden in de gasvoerende ruimte. De wanddikte tussen deze boringen en de gasvoerende ruimte dient ten minste 1 mm te bedragen. Boringen die noodzakelijk zijn voor de bewerking en die een gasvoerende ruimte in verbinding brengen met de omgeving mogen zijn toegepast indien zij met een niet-demonteerbaar metalen onderdeel zijn afgesloten..6 Verontreinigingen Vuil en stof dat door het doorstromende gas wordt meegevoerd, mag de goede werking van de keerklep niet verstoren. Hiertoe dienen passende maatregelen te zijn genomen of in de voorschriften te worden voorgeschreven (zie )..7 Gesloten stand De constructie van de keerklep moet zodanig zijn dat, na montage volgens het voorschrift van de fabrikant, het afsluitend orgaan de gesloten stand aanneemt indien er geen gasdoorstroming plaatsvindt.. Aansluitingen..1 Schroefdraad Schroefdraadaansluitingen zijn toegestaan tot een nominale middellijn van DN 0. De schroefdraadaansluitingen moeten inwendig cilindrisch of uitwendig conische gasdraad hebben, beide volgens NEN 2. Indien de keerklep uitsluitend is bestemd voor handelspropaan en/of -butaan dient bij een schroefdraadaansluiting zowel de inwendige als de uitwendige aansluiting te zijn voorzien van conische gasdraad volgens NEN 2. De inlaat- en de uitlaatzijde moeten zijn voorzien van sleutelvlakken volgens NEN Flenzen Flenzen moeten worden toegepast bij een nominale middellijn groter dan DN 0. Bij een nominale middellijn kleiner dan DN 0 mogen flenzen worden toegepast. De flensaansluitingen moeten zijn uitgevoerd overeenkomstig ISO 20. Het toepassen van schroefflenzen bij nominale middellijnen groter dan DN 0 is niet toegestaan.. Pakkingbus Het toepassen van een instelbare pakkingbus is niet toegestaan. 6 Eisen voor de werking 6.1 Algemeen De keerklep moet in alle door de fabrikant opgegeven montagestanden en bij alle bedrijfstemperaturen tussen - C en +60 C goed functioneren. 6.2 Gasdichtheid Uitwendige gasdichtheid Bij de beproevingsomstandigheden volgens 7..1 moet de keerklep gasdicht zijn. Hieraan wordt geacht te zijn voldaan indien de lekvolumestroom de in tabel 1 vermelde waarden niet overschrijdt.

5 Tabel 1 - Lekvolumestroom DN I maximumvolumestroom lucht onder standaard omstandigheden cm /h Inwendige gasdichtheid Bij de beproevingsomstandigheden volgens moet het afsluitend orgaan van de klep, in tegenstroomrichting, de doorlaat afsluiten. Hieraan wordt gedacht te zijn voldaan indien de lekhoeveelheden de in tabel 1 vermelde waarden niet overschrijden. 6. Drukverlies Bij de beproevingsomstandigheden volgens 7. mag het drukverlies niet meer bedragen dan 0, mbar respectievelijk 2, mbar. Tevens dient de fabrikant in de voorschriften een grafische voorstelling van het drukverlies als functie van de volumestroom op te nemen. 6. Weerstand tegen snel optredende drukstoten Bij de beproevingsomstandigheden volgens 7. moet de keerklep ten minste tweemaal een drukstoot, in tegenstroomrichting, van 20 bar, opgebouwd in 10 ms, kunnen weerstaan alsmede gasdicht blijven. 6. Weerstand tegen wringing en buiging Bij de beproevingsomstandigheden volgens 7.6 respectievelijk 7.7 moet de keerklep voldoen aan 6.2 met betrekking tot de gasdichtheid. Er mogen geen vervormingen optreden die een nadelige invloed hebben op de goede werking. 6.6 Bestandheid tegen mechanische invloeden Bij de beproevingsomstandigheden volgens 7. moet de keerklep voldoen aan 6.2 met betrekking tot de gasdichtheid. 6.7 Bestandheid tegen het doorstromende gas Niet-metallische materialen van de keerklep moeten bestand zijn tegen de inwerking van het doorstromend gas. Bij de beproevingsomstandigheden volgens mogen de zwelling en extractie van nietmetalen onderdelen niet meer bedragen dan: a. zwelling 0% (V/V); b. extractie 10 % (m/m). 6. Afwezigheid van vet Bij de beproevingsomstandigheden volgens 7. moeten de keerklep en haar onderdelen inwendig en uitwendig schoon en vetvrij zijn. 7 Beproevingsmethoden 7.1 Beproevingsomstandigheden De beproevingen moeten, voor zover niet anders aangegeven, worden uitgevoerd met lucht en bij circa 20 C. De daarbij gemeten waarden moeten worden herleid tot 1 C en 101 mbar. De beproevingen moeten, in principe, in de hierna aangegeven volgorde geschieden. 7.2 Montagestand tijdens de beproeving De beproevingen moeten worden uitgevoerd in de door de fabrikant opgegeven (ongunstigste) montagestand(en). 7. Beproeving op gasdichtheid 7..1 Beproeving op uitwendige gasdichtheid De beproevingsinstallatie is schematisch in figuur 1 weergegeven.

6 geconditioneerde ruimte Г Г Figuur 1 - Schema van de beproevingsinstallatie voor gasdichtheid 1. Afsluiter 2. Drukvat inhoud 1 liter. Manometer. Afsluiter. Proefstuk 6. Afsluiter 7. Afsluiter De beproeving dient als volgt te worden uitgevoerd. Monteer de keerklep () in tegenstroomrichting in de installatie. Zet de installatie door middel van de afsluiters (1 ) onder een beproevingsdruk van 10 bar bij open stand van de afsluiters () en (7) en de gesloten stand van afsluiter (6). Sluit vervolgens de afsluiters (1). Stel na een wachttijd van 1 minuten, voor het bereiken van het temperatuurevenwicht, de beproevingsdruk nogmaals in. Sluit afsluiter (). Herleid volgens 7.. een eventuele drukdaling van manometer (b) in een lek in cm /h. Voer deze beproevingen uit zowel bij - C± 1 К als bij +60 C± 1 K Beproeving op inwendige gasdichtheid De beproeving dient als volgt te worden uitgevoerd. Monteer de keerklep () in tegenstroomrichting in de installatie. Zet de installatie door middel van de afsluiters (1) onder een beproevingsdrukvan 10 bar bij open stand van de afsluiters () en (6) en de gesloten stand van afsluiter (7). Sluit vervolgens de afsluiters (1). Stel na een wachttijd van 1 minuten, voor het bereiken van het temperatuurevenwicht, de beproevingsdruk nogmaals in. Sluit afsluiter (). Herleid volgens 7.. een eventuele drukdaling van manometer (b) in een lek in cm-vh. Herhaal de beproeving met een beproevingsdruk van 0, mbar. Voer deze beproevingen uit zowel bij - C ± 1 К als bij +60 C ± 1 K. 7.. Herleiding van drukdaling tot lekhoeveelheid De drukdaling kan volgens onderstaande formule worden herleid tot een lekhoeveelheid. V L = (Vi - 2 -)( Pi t P2V2 x / Pamb X P waarin: V L is de lekhoeveelheid, in cm ; У, is het totale luchtvolume van monster en meetinrichting bij de beproevingsdruk, in cm ; V 2 is het totale luchtvolume van monster en meetinrichting na drukdaling, in cm ; PT is de absolute druk aan het begin van de meettijd, in mbar; p 2 is de absolute druk aan het einde van de meettijd, in mbar; Pamb is de atmosferische druk (absolute druk), in mbar; p is de beproevingsdruk (overdruk), in mbar; t is de luchttemperatuur, in C. 7.. Afwijkende beproevingsmethoden De beproeving op gasdichtheid mag met andere methoden worden uitgevoerd, doch de resultaten dienen vergelijkbaar te zijn met de aangegeven methoden in 7..1 en 7..2 die uiteindelijk bepalend zijn. 7. Beproeving van het drukverlies Breng de keerklep () overeenkomstig de stromingsrichting in de meetinrichting volgens figuur 2 aan. Stel met behulp van de drukregelaar (2) een inlaatdruk van 2 mbar in. Stel de afsluiter (6) zo in, dat de volumemeter (7) de waarde B^ volgens tabel 2 aangeeft bij standaardomstandigheden. Hierbij mag het drukverlies niet meer bedragen dan 0, mbar. Herhaal de beproeving met een luchtdebiet B 2 volgens tabel 2. Hierbij mag het drukverlies niet meer bedragen dan 2, mbar. Controleer de grafische voorstelling van het drukverlies als functie van de volumestroom.

7 Bestelformulier Stuur naar: NEN Standards Products & Services t.a.v. afdeling Klantenservice Antwoordnummer WB Delft NEN Standards Products & Services Postbus GB Delft Vlinderweg AX Delft Ja, ik bestel ex. :12 nl Keerkleppen voor gas, lucht en zuurstof 2.00 T (01) F (01) Wilt u deze norm in PDF-formaat? Deze bestelt u eenvoudig via Gratis nieuwsbrieven Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van normen, normalisatie en regelgeving? Neem dan een gratis abonnement op een van onze nieuwsbrieven. Gegevens Bedrijf / Instelling T.a.v. O M O V Klantnummer NEN Uw ordernummer BTW nummer Postbus / Adres Postcode Plaats Telefoon Fax Factuuradres (indien dit afwijkt van bovenstaand adres) Postbus / Adres Postcode Plaats Datum Handtekening Retourneren Fax: klantenservice@nen.nl Post: NEN Standards Products & Services, t.a.v. afdeling Klantenservice Antwoordnummer 1021, 2600 WB Delft (geen postzegel nodig). Voorwaarden De prijzen zijn geldig tot 1 december 201, tenzij anders aangegeven. Alle prijzen zijn excl. btw, verzend- en handelingskosten en onder voorbehoud bij o.m. ISO- en IEC-normen. Bestelt u via de normshop een pdf, dan betaalt u geen handeling en verzendkosten. Meer informatie: telefoon , dagelijks van.0 tot uur. Wijzigingen en typefouten in teksten en prijsinformatie voorbehouden. U kunt onze algemene voorwaarden terugvinden op: LEREN, WERKEN EN GROEIEN MET NEN preview - 201

Gasinstallaties. I Losse isolatiestukken in gasleidingen. Gasinstallations - Loose insulation pieces in gas conduits. Inhoud

Gasinstallaties. I Losse isolatiestukken in gasleidingen. Gasinstallations - Loose insulation pieces in gas conduits. Inhoud UDC 21..0:9.2 Gasinstallaties I Losse isolatiestukken in gasleidingen Gasinstallations - Loose insulation pieces in gas conduits 1 NEDERLANDSE 1 1 NORM 1 NEN 20 1e druk, februari 198 Dit document mag slechts

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview NEN-EN Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Voorbeeld. Preview NEN-EN Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview. Uitwendige bekleding met PE van ondergronds te leggen stalen buizen en hulpstukken. NEN e druk, september 1986

Voorbeeld. Preview. Uitwendige bekleding met PE van ondergronds te leggen stalen buizen en hulpstukken. NEN e druk, september 1986 NEN 6902 NEDERLANDSE NORM UDC 621.643.2-034.14-761-036.742.2.026.3 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst

Nadere informatie

Boormaten voor kerngaten van schroefdraad

Boormaten voor kerngaten van schroefdraad UDC.88.07:.9:.99 nederlandse praktijkrichtlijn e druk, november 98 Boormaten voor kerngaten van schroefdraad Richtwaarden Tapping drill sizes Onderwerp Vervangt NEN 89 Dit document mag slechts op een stand-alone

Nadere informatie

Voorbeeld NËN : ISÖ3903. Preview. Nederlandse. Scheepsbouw en maritieme constructies. Gewone rechthoekige scheepsramen (ISO 3903:1993)

Voorbeeld NËN : ISÖ3903. Preview. Nederlandse. Scheepsbouw en maritieme constructies. Gewone rechthoekige scheepsramen (ISO 3903:1993) Nederlandse NËN : ISÖ3903 Scheepsbouw en maritieme constructies. Gewone rechthoekige scheepsramen (ISO 3903:1993) Shipbuilding and marine structures. Ships' ordinary rectangular windows 2e druk, april

Nadere informatie

Voorbeeld. norm NEN-ISO Preview

Voorbeeld. norm NEN-ISO Preview Nederlandse norm NEN-ISO 3070-2 Beproeving van kotter- en freesmachines met een horizontale spil Beproeving van de nauwkeurigheid - Deel 2: Tafeluitvoering (ISO 3070-2:1997) Test conditions for boring

Nadere informatie

Samen met NEN-ISO 68-1:1999 vervangt deze norm NEN 81:1982. Nederlandse norm NEN-ISO 724

Samen met NEN-ISO 68-1:1999 vervangt deze norm NEN 81:1982. Nederlandse norm NEN-ISO 724 Samen met NEN-ISO 68-:999 vervangt deze norm NEN 8:982 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst

Nadere informatie

Nederlands Normalisatie-instituut Polakweg 5, Postbus 5810, 2280 HV Rijswijk (ZH), telefoon (070) *, telex 32123, postrekening 25301

Nederlands Normalisatie-instituut Polakweg 5, Postbus 5810, 2280 HV Rijswijk (ZH), telefoon (070) *, telex 32123, postrekening 25301 UDC 677.O76.73:001.1+ Visnetten - Bevestigen en verbinden van netwerk Benamingen en afbeeldinoen Fishinij ne Is - Mounting.n'j jcininy of netting - Terms and illustrations ra-ia) 3660 1e druk, juni 1978

Nadere informatie

NEDERLANDS NORMALISATIE-INSTITUUT

NEDERLANDS NORMALISATIE-INSTITUUT NED. MIJ. VOOR NIJVERHEID EN HANDEL NEDERLANDS NORMALISATIE-INSTITUUT KON. INSTITUUT VAN INGENIEURS. Doel en toepassing Deze norm geeft afmetingen van en eisen te stellen aan spanschroeven. Spanschroeven

Nadere informatie

Justitiële Jeugdinrichtingen

Justitiële Jeugdinrichtingen Justitiële Jeugdinrichtingen eld be iew ev Pr or Vo Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst

Nadere informatie

Voorbeeld. Jeugdzorg. Preview. Addendum bij het HKZ-certificatieschema >

Voorbeeld. Jeugdzorg. Preview. Addendum bij het HKZ-certificatieschema > Voorbeeld Addendum bij het HKZ-certificatieschema > Jeugdzorg In relatie tot het Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd.

Nadere informatie

In relatie tot het Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de Jeugzorg

In relatie tot het Kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de Jeugzorg Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

3.2 Drukklassen Gasmeters worden ingedeeld in de drukklassen 0,2, 1 en 8 (maximale werkdruk in bar overdruk).

3.2 Drukklassen Gasmeters worden ingedeeld in de drukklassen 0,2, 1 en 8 (maximale werkdruk in bar overdruk). UC 68.2.36:3.733 Gasmeters met balgen Typen, G 4, en NEERLANSE NORM Gasmeters with diaphragms, s, G 4, and 3e druk, oktober 974. Onderwerp eze norm legt de afmetingen (in het bijzonder de hoofdafmetingen),

Nadere informatie

Voorschriften Beton VB19 4. Deel D Ongewapend beton Aanvullende bepalingen. concrete 1974 Part D - Non-reinforced concrete. Additional requirements

Voorschriften Beton VB19 4. Deel D Ongewapend beton Aanvullende bepalingen. concrete 1974 Part D - Non-reinforced concrete. Additional requirements U De 63.54: 624.04 Voorschriften Beton VB1 4 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor

Nadere informatie

Voorbeeld. Onderdeel Sociaal Cultureel Werk/Welzijn ouderen. Preview. Certificatieschema Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening > Versie 2009

Voorbeeld. Onderdeel Sociaal Cultureel Werk/Welzijn ouderen. Preview. Certificatieschema Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening > Versie 2009 This document may only be used on a stand-alone PC. Use in a network is only permitted when a supplementary license agreement for us in a network with NEN has been concluded. Voorbeeld Certificatieschema

Nadere informatie

NEN VERKLARINGEN. bevat. het model van de overeenstemmingsverklaring. in het kader van de Laagspanningsrichtlijn

NEN VERKLARINGEN. bevat. het model van de overeenstemmingsverklaring. in het kader van de Laagspanningsrichtlijn Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview NEN Gekalibreerde kortschalmige stalen kettingen voor gebruik in werktuigen met nestenschijven Eisen en beproevingsmethoden

Voorbeeld. Preview NEN Gekalibreerde kortschalmige stalen kettingen voor gebruik in werktuigen met nestenschijven Eisen en beproevingsmethoden UDC 621.86:672.61 Gekalibreerde kortschalmige stalen kettingen voor gebruik in werktuigen met nestenschijven Eisen en beproevingsmethoden Calibrated, short link hoist chains for use in appliances with

Nadere informatie

Cliënt - / Patiëntveiligheid

Cliënt - / Patiëntveiligheid Cliënt - / Patiëntveiligheid eld be iew ev Pr or Vo Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst

Nadere informatie

Vlakglas. 2.1 lichtdoorlatendheid (r): Het quotiënt van de doorgelaten en de opvallende straling.

Vlakglas. 2.1 lichtdoorlatendheid (r): Het quotiënt van de doorgelaten en de opvallende straling. UDC 666.15:631.234:728.98:620.11:535.345.1 Vlakglas Tuinbouwglas - Lichtdoorlatendheid Steekproef procedu re Glass Greenhouse glass - Light transmittance - Sampling procedure NEDERLANDSE NORM NEN 2674

Nadere informatie

Veiligheidsmodule. HKZ-certificatieschema Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg > Versie 2011

Veiligheidsmodule. HKZ-certificatieschema Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg > Versie 2011 eld be iew ev Pr or Vo Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN

Nadere informatie

Deze norm geeft eisen ten aanzien van de uitvoering en kwaliteit van ruwheidsvergelijkingsmonsters.

Deze norm geeft eisen ten aanzien van de uitvoering en kwaliteit van ruwheidsvergelijkingsmonsters. UDC 620408.7/8:620.179.118:621.9.015 Oppervlakteruwheid Ruwheidsvergelijkingsmonsters 1 Ondennrerp Surface roughness - Roughness comparison specimens le druk, november 1980 Deze norm geeft eisen ten aanzien

Nadere informatie

cilindrische mof: Een verloopstuk of een dubbele mof om een verbinding tussen twee buiseinden tot stand te brengen.

cilindrische mof: Een verloopstuk of een dubbele mof om een verbinding tussen twee buiseinden tot stand te brengen. UDC 621.643.413-06-036.67.8:626.862:631.626.2 Cilindrische moffen van thermoplastische kunststof met klikverbinding voor geribbelde draineerbuizen Thermoplastics cylindric sockets with snap on connection

Nadere informatie

UDC : Scheepsbouw. Toelaatbare afwijkingen bij het afschrijven, het bewerken van materialen en het samenstellen van secties

UDC : Scheepsbouw. Toelaatbare afwijkingen bij het afschrijven, het bewerken van materialen en het samenstellen van secties UDC 629.12.011:621.757 Scheepsbouw Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik

Nadere informatie

Low voltage electrical installations - Part 6: Verification. Central Secretariat: rue de Stassart 35, B Brussels

Low voltage electrical installations - Part 6: Verification. Central Secretariat: rue de Stassart 35, B Brussels Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview. Technische tekeningen NEN-IS Vereenvoudigde tekenwijze van centergaten NEDERLANDSE NORM

Voorbeeld. Preview. Technische tekeningen NEN-IS Vereenvoudigde tekenwijze van centergaten NEDERLANDSE NORM UDC 62.229.324:744.4 Technische tekeningen Vereenvoudigde tekenwijze van centergaten Technical drawings - Simplified representation of centre holes NEDERLANDSE NORM NEN-S0 6411 ledruk, mei 1992 Onderwerp

Nadere informatie

Geluidwering in woongebouwen. NPR e druk augustus 1981 UDC :

Geluidwering in woongebouwen. NPR e druk augustus 1981 UDC : Geluidwering in woongebouwen Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview. Maattoleranties voor de bouw. Begripsomschrijvingen en algemene regels

Voorbeeld. Preview. Maattoleranties voor de bouw. Begripsomschrijvingen en algemene regels UDC 69.001.2/.3:001.4 Maattoleranties voor de bouw Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst

Nadere informatie

2.1.3 op/oden: Het langs een verticale lijn omhoog brengen vaneen meetpunt voor het uitzetten van horizontale maten.

2.1.3 op/oden: Het langs een verticale lijn omhoog brengen vaneen meetpunt voor het uitzetten van horizontale maten. UDC 744.4:624:69:003.62 Tekeningen in de bouw Aanduiding van meetgegevens op uitzettekeningen Construction drawings - Indication of measuring data on drawings for setting-out NEDERLANDSE NORM NEN 2572

Nadere informatie

3.1 Het schrift dat in samenhang met de symbolen wordt gebruikt, moet voldoen aan de eisen in ISO

3.1 Het schrift dat in samenhang met de symbolen wordt gebruikt, moet voldoen aan de eisen in ISO UDC 744.43:003.62 Technische tekeningen Symbolen voor vorm- en plaatstoleranties Verhoudingen en afmetingen Technical drawings - Symbols for geometrical tolerancing - Proportions and dimensions NEDERLANDSE

Nadere informatie

Voorbeeld. Bureaus Jeugdzorg. Preview. Certificatieschema > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Voorbeeld. Bureaus Jeugdzorg. Preview. Certificatieschema > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

NEDERLANDS NORMALISATIE-INSTITUUT

NEDERLANDS NORMALISATIE-INSTITUUT NED. MIJ. VOOR NIJVERHEID EN HANDEL NEDERLANDS NORMALISATIE-INSTITUUT KON. INSTITUUT VAN INGENIEURS Doel en toepassingsgebied Deze norm geeft de symbolen op tekstloze Instructieplaten en op bedieningsknoppen

Nadere informatie

NEDERLANDS NORM ALIS ATI E-l NSTITUUT

NEDERLANDS NORM ALIS ATI E-l NSTITUUT NED. MJ. VOOR NJVERHED EN HANDEL NEDERLANDS NORM ALS AT E-l NSTTUUT KON. NSTTUUT VAN NGENEURS. Doel en toepasbaarheid Deze norm geeft afmetingen, functionele maten, uitvoerings- en kwaliteitseisen van

Nadere informatie

Voorbeeld. Verpleging, Verzorging en Thuiszorg Onderdeel Kraamzorg. Preview. Certificatieschema > Versie 2012

Voorbeeld. Verpleging, Verzorging en Thuiszorg Onderdeel Kraamzorg. Preview. Certificatieschema > Versie 2012 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Vervangt NPR 3637:1994. Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 3637

Vervangt NPR 3637:1994. Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 3637 Vervangt NPR 3637:1994 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN

Nadere informatie

Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Staalkabels Parallelconstructies voor algemeen gebruik

Staalkabels Parallelconstructies voor algemeen gebruik UDC 679.73:621.86Л87 Staalkabels Parallelconstructies voor algemeen gebruik NEDERLANDSE NORM NEN 3231 Steel wire ropes- Equal lay for general purpose 4e druk, augustus 1989 1 Onderwerp en toepassingsgebied

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview HD S2

Voorbeeld. Preview HD S2 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Deze norm is van toepassing op straat-, trottoir- en gecombineerde straat-trottoirkolken ongeacht de gebruikte

Deze norm is van toepassing op straat-, trottoir- en gecombineerde straat-trottoirkolken ongeacht de gebruikte UDC 628.251-410 Kolken Definities, nominale afmetingen en functionele eisen NEDERLANDSE NORM NEN 7067 Gullies - Definitions, nominal dimensions and functional requirements 1e druk, oktober 1982 1 Onderwerp

Nadere informatie

Voorbeeld. Onderdeel Peuterspeelzalen. Preview. Norm > Kinderopvang. Versie 2014

Voorbeeld. Onderdeel Peuterspeelzalen. Preview. Norm > Kinderopvang. Versie 2014 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Inleiding. NEN 2887 is eerder als praktijkrichtlijn (NPR 2887) in januari 1986 verschenen. Daarin was het hoofdstuk "Controlemetingen"

Inleiding. NEN 2887 is eerder als praktijkrichtlijn (NPR 2887) in januari 1986 verschenen. Daarin was het hoofdstuk Controlemetingen UDC 69.001.2 Maximaal toelaatbare maatafwijkingen voor het uitzetten op de bouwplaats Maximum permissible dimensional deviations for setting-out on the building site NEDERLANDSE NORM NEN 2887 1e druk,

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview. Straatnaamborden. Street name signs C M 1"7"71 NEDERLANDS CIN I//Z NORMALISATIE-

Voorbeeld. Preview. Straatnaamborden. Street name signs C M 1771 NEDERLANDS CIN I//Z NORMALISATIE- UDC 62.74.66:66.0:62-777.1 Straatnaamborden Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor

Nadere informatie

Twistfactor in het Texstelsel en herleidingstabellen NEDERLANDS NORMALISATIE - INSTITUUT

Twistfactor in het Texstelsel en herleidingstabellen NEDERLANDS NORMALISATIE - INSTITUUT UDC 677.022 + 677.042 Twistfactor in het Texstelsel en herleidingstabellen Twist factor in the Тех System and conversion tables Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik

Nadere informatie

Overzicht van normen en aanduidingen van legeringen M PR ОДНИ NEDERLANDS 1Л1ГГЛ OKJKJKJ NORMALISATIE-

Overzicht van normen en aanduidingen van legeringen M PR ОДНИ NEDERLANDS 1Л1ГГЛ OKJKJKJ NORMALISATIE- nederlandse praktijkrichtlijn Koper en koperlegeringen Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview NEDERLANDSE NORM UDC

Voorbeeld. Preview NEDERLANDSE NORM UDC UDC 744.347 Technische tekenmaterialen - Sjablonen voor beschrifting en symbolen - Deel 2: Sleufbreedten voor potloden en stifthouders Technical drawing materials - Templates for lettering and symbols

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview NEN2017. Hijskranen. Algemene bepalingen. Cranes General directives

Voorbeeld. Preview NEN2017. Hijskranen. Algemene bepalingen. Cranes General directives UDC 621.87 Hijskranen Algemene bepalingen Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik

Nadere informatie

Bedrijfsvoering van elektrische installaties. Operation of electrical installations. Aanvullende Nederlandse bepalingen voor hoogspanningsinstallaties

Bedrijfsvoering van elektrische installaties. Operation of electrical installations. Aanvullende Nederlandse bepalingen voor hoogspanningsinstallaties Bedrijfsvoering van elektrische installaties Operation of electrical installations Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een

Nadere informatie

Inhoud. 5 Bepaling van de positie van de instortmof in de betonbuiswand. 5 Bepaling van de onrondheid na het instorten

Inhoud. 5 Bepaling van de positie van de instortmof in de betonbuiswand. 5 Bepaling van de onrondheid na het instorten UDC 9.1+8.:1..1-0..:1..-0. In stortmoffen van ongeplasticeerd PVC voor ronde rioolbuizen van ongewapend of gewapend beton Unplastized PVC sockets for casting into circular concrete or reinforced concrete

Nadere informatie

Inleiding. Deze norm is opgesteld om eenheid te scheppen in de namen van standaarden, pasmiddelen en meetinstrumenten.

Inleiding. Deze norm is opgesteld om eenheid te scheppen in de namen van standaarden, pasmiddelen en meetinstrumenten. UDC 001.4:531.71/.72 +.74.08:62-408.7/8:621.753 Namen voor standaarden, pasmiddelen en meetinstrumenten voor lineaire maten, hoekmaten, vorm, plaats en ruwheid Terms for standard measures, gauges and measuring

Nadere informatie

Voorbeeld. Verpleging, Verzorging en Thuiszorg. Preview. Norm > Onderdeel Kraamzorg. Versie 2015

Voorbeeld. Verpleging, Verzorging en Thuiszorg. Preview. Norm > Onderdeel Kraamzorg. Versie 2015 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview. Braille. 8-puntsbrailleschrift voor teksttoepassing. Nederlandse NEN Onderwerp en toepassingsgebied.

Voorbeeld. Preview. Braille. 8-puntsbrailleschrift voor teksttoepassing. Nederlandse NEN Onderwerp en toepassingsgebied. Nederlandse NEN 2426 Braille. 8-puntsbrailleschrift voor teksttoepassing Braille. 8-dot braille for text representation 1e druk, november 1994 UDC 003.248:681.3 Dit document mag slechts op een stand-alone

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview NEN7105. Buizen van!age-dichtheidpo!yetheen (PE-LD) Eisen en beproevingsmethoden. Inhoud. I NEDERLANDSEI f NORM J\

Voorbeeld. Preview NEN7105. Buizen van!age-dichtheidpo!yetheen (PE-LD) Eisen en beproevingsmethoden. Inhoud. I NEDERLANDSEI f NORM J\ UDC 621.6.2-06.72.21: 6.11:697. I Kunststofleidingen voor vloerverwarming Buizen van!age-dichtheidpo!yetheen (PE-LD) Eisen en beproevingsmethoden Plastics pipelines for floorheating - Low density polyethylene

Nadere informatie

Cliënt-/patiëntveiligheid

Cliënt-/patiëntveiligheid Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Nederlandse norm NEN-EN Afsluiters - Termen en definities - Deel 3: Definitie van basisbegrippen

Nederlandse norm NEN-EN Afsluiters - Termen en definities - Deel 3: Definitie van basisbegrippen Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview NEN Kalkzandstenen en kalkzandsteenblokken. Calcium-silicate bries and bloes

Voorbeeld. Preview NEN Kalkzandstenen en kalkzandsteenblokken. Calcium-silicate bries and bloes UDC 666.965.2-431:691.316 Kalkzandstenen en kalkzandsteenblokken Calcium-silicate bries and bloes Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen.

Nadere informatie

Voor de omschrijving van begrippen op het gebied van de binnenriolering, zie NEN 3215.

Voor de omschrijving van begrippen op het gebied van de binnenriolering, zie NEN 3215. UDC 696.12:003.62:744.4 Binnenriolering in woningen en woongebouwen Aanduidingen van onderdelen op tekeningen NEDERLANDSE NORM NEN3214 Sewerage inside dwellings - Representation of parts in drawings 1e

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview NEN 2731. Basis-tolerantieprincipes Omhullende- en onafhankelijkheidsprincipe NEDERLANDSE NORM. Technische tekeningen.

Voorbeeld. Preview NEN 2731. Basis-tolerantieprincipes Omhullende- en onafhankelijkheidsprincipe NEDERLANDSE NORM. Technische tekeningen. UDC 744.4:621.753.1 Technische tekeningen Basis-tolerantieprincipes Omhullende- en onafhankelijkheidsprincipe Technical drawings - Fundamental tolerancing principles Envelope requirement and principle

Nadere informatie

Norm > Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Onderdeel Maatschappelijke Hulp- en Dienstverlening

Norm > Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. Onderdeel Maatschappelijke Hulp- en Dienstverlening Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorbeeld. Onderdeel Bemiddeling. Preview. Norm > Verpleging, Verzorging en Thuiszorg

Voorbeeld. Onderdeel Bemiddeling. Preview. Norm > Verpleging, Verzorging en Thuiszorg Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview. NEN 3374 1e druk, december 1971. Watervoerende armaturen. Brandweermaterieel

Voorbeeld. Preview. NEN 3374 1e druk, december 1971. Watervoerende armaturen. Brandweermaterieel UDC 64.843 Brandweermaterieel Watervoerende armaturen Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview NEN-EN War m gewalste I-profielen met tapsvormige flenzen. Toleranties op vorm en afmetingen. Nederlands

Voorbeeld. Preview NEN-EN War m gewalste I-profielen met tapsvormige flenzen. Toleranties op vorm en afmetingen. Nederlands Nederlandse War m gewalste I-profielen met tapsvormige flenzen. Toleranties op vorm en afmetingen NEN-EN 10024 Hot rolled taper flange I sections. Tolerances on shape and dimensions Ie druk, juli 1995

Nadere informatie

behorende tot de groep bevestigingsartikelen 6. Kerfpennen 7. Klinknagels 8. Slagnagels 9. Splitnagels 10. Splitpennen

behorende tot de groep bevestigingsartikelen 6. Kerfpennen 7. Klinknagels 8. Slagnagels 9. Splitnagels 10. Splitpennen UDC 621.086:001.4 Benamingen van bussen, nagels en pennen behorende tot de groep bevestigingsartikelen NEDERLANDSE NORM NEN 5504 Nomenclature of bushes, nails, rivets and pins 1e"druk, mei 1969 Bussen,

Nadere informatie

Voorbeeld. hiv-behandelcentra. Preview. Certificatieschema > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Voorbeeld. hiv-behandelcentra. Preview. Certificatieschema > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorbeeld. Onderdeel Gastouderbureaus. Preview. Norm > Kinderopvang. Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Voorbeeld. Onderdeel Gastouderbureaus. Preview. Norm > Kinderopvang. Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Nederlandse norm. NEN-EN-ISO 6165 (nl) Grondverzetmachines Basistypen Woordenlijst (ISO 6165:1997)

Nederlandse norm. NEN-EN-ISO 6165 (nl) Grondverzetmachines Basistypen Woordenlijst (ISO 6165:1997) Nederlandse norm Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is

Nadere informatie

Eerstelijns gezondheidszorg van het ministerie van Defensie

Eerstelijns gezondheidszorg van het ministerie van Defensie Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Universeel stelsel voor aanduiding van de lineïeke massa van garens en dergelijke produkten

Universeel stelsel voor aanduiding van de lineïeke massa van garens en dergelijke produkten UDC 677.061:389.16 Texstelsel Universeel stelsel voor aanduiding van de lineïeke massa van garens en dergelijke produkten Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op

Nadere informatie

Voorbeeld NEN-EN 577. Preview. N Nederlands. Aluminium en aluminiumlegeringen. Vloeibaar metaal. Specificaties

Voorbeeld NEN-EN 577. Preview. N Nederlands. Aluminium en aluminiumlegeringen. Vloeibaar metaal. Specificaties Nederlandse Aluminium en aluminiumlegeringen. Vloeibaar metaal. Specificaties NEN-EN 577 EN 577 Aluminium and aluminium alloys. Liquid metal. Specifications Ie druk, september 1995 UDC 669.71-404.3 Dit

Nadere informatie

NED. MIJ. VOOR NIJVERHEID EN HANDEL KON. INSTITUUT VAN INGENIEURS NEDERLANDS NORMALISATIE-INSTITUUT

NED. MIJ. VOOR NIJVERHEID EN HANDEL KON. INSTITUUT VAN INGENIEURS NEDERLANDS NORMALISATIE-INSTITUUT NED. MIJ. VOOR NIJVERHEID EN HANDEL KON. INSTITUUT VAN INGENIEURS NEDERLANDS NORMALISATIE-INSTITUUT Deze norm bevat de benamingen van de meest voorkomende spaanloze snijbewerkingen die in de metaalnijverheid

Nadere informatie

Dit document bevat de vertaling van de Europese norm EN :1993, 1e druk, september 1993.

Dit document bevat de vertaling van de Europese norm EN :1993, 1e druk, september 1993. Nederlandse NEN-EN 10056-2 Gelijkzijdige en ongelijkzijdige boekstaven van constructiestaai. Deel 2: Toleranties op vorm en afmetingen Structural steel equal and unequal leg angles. Part 2: Tolerances

Nadere informatie

Voorbeeld. Gehandicaptenzorg. Preview. Norm > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Voorbeeld. Gehandicaptenzorg. Preview. Norm > Versie Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview. Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN

Voorbeeld. Preview. Dit document is een voorbeeld van NEN / This document is a preview by NEN Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

3.1.1 Het te behandelen hout moet vrij zijn van verf of andere afwerklagen, vuil, ijs, sneeuw enz.

3.1.1 Het te behandelen hout moet vrij zijn van verf of andere afwerklagen, vuil, ijs, sneeuw enz. UDC 674.048 Houtverduurzaming Vacuümmethode NEDERLANDSE NORM NEN 2912 Woodpreservation - Vacuum treatment 1e druk, november 1985 1 Onderwerp en toepassingsgebied Te zamen met NEN 2907 t.m. 2911 en NEN

Nadere informatie

Toelichting op. NTA 8007 Brandgedrag van versieringsmaterialen. december 2007

Toelichting op. NTA 8007 Brandgedrag van versieringsmaterialen. december 2007 Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen. toestaan als een aanvullende licentieovereenkomst voor netwerkgebruik met NEN is afgesloten. This

Nadere informatie

De norm is van toepassing op onroerend goed, te weten gebouwen en bijbehorende terreinen.

De norm is van toepassing op onroerend goed, te weten gebouwen en bijbehorende terreinen. UDC 001.4:657.47:69.003 Exploitatiekosten van gebouwen Begripsomschrijvingen en indeling NEDERLANDSE NORM NEN 2632 1 Onderwerp Working costs of buildings - Terminology and classification 1e druk, september

Nadere informatie

2.1 Houtsoort europees eiken: Hout afkomstig van de winter- of zomereik (Quercus petraea (MATTUSCHKA) LIEBLEIN respectievelijk Quercus robur L).

2.1 Houtsoort europees eiken: Hout afkomstig van de winter- of zomereik (Quercus petraea (MATTUSCHKA) LIEBLEIN respectievelijk Quercus robur L). UDC 674.31.632.264:691.11 Kwaliteitseisen voor hout (KVH 198) Houtsoort europees eiken gekantrecht NEDERLANDSE NORM NEN 5477 Quality requirements for timber Species european oak hewn timber 1e druk, februari

Nadere informatie