tekst en foto: Daniela & Johan Roeland Om principiële redenen zijn in dit verslag geen foto s geplaatst van cliënten en hun privéruimtes.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "tekst en foto: Daniela & Johan Roeland Om principiële redenen zijn in dit verslag geen foto s geplaatst van cliënten en hun privéruimtes."

Transcriptie

1 JAARVERSLAG WOONTRAININGSHUIS KORTGERECHT 2012

2 2 tekst en foto: Daniela & Johan Roeland Om principiële redenen zijn in dit verslag geen foto s geplaatst van cliënten en hun privéruimtes.

3 inhoudsopgave inhoudsopgave... 3 voorwoord... 4 voorbereidingen... 4 aanleiding... 4 wat willen we betekenen en bereiken... 4 doelgroep... 4 concrete plannen... 4 samenwerkingspartners... 5 financiële en materiële ondersteuning... 5 start voorbereidingen... 5 afronding voorbereidingen... 5 van start tot nu... 6 de eerste bewoners... 6 training en begeleiding... 6 het delen van ons leven... 7 overige werkzaamheden... 8 evaluatie... 8 uitdagingen... 9 methodiek, kwaliteitsbewaking, zeggenschap... 9 ruimtelijke zaken... 9 vervolg op de tussenstap... 9 veranderende omgeving... 9 vrijwilligers tenslotte

4 voorwoord Ruim twee jaar geleden begonnen we onze presentaties over Woontrainingshuis Kortgerecht met het verwoorden van onze droom: een woontrainingshuis waarin jonge mensen getraind worden zelfstandig deel uit te maken van onze samenleving. Inmiddels bestaat het woontrainingshuis en kunnen we terugkijken op een eerste jaar met drie jongvolwassenen in ons huis en leven. In dit jaarverslag willen we vertellen over onze ervaringen van de achterliggende periode. Dit jaarverslag is bedoeld voor alle geïnteresseerden, onze buren, dorpsgenoten, de fondsen die via Stichting WOON dit woontrainingshuis mede mogelijk hebben gemaakt en eventuele toekomstige donateurs en belangstellenden. voorbereidingen aanleiding Er zou een einde komen aan jaren van prettig samenwonen met Marten, Lianne en hun kinderen, vrienden van ons met wie wij het huis in Schoonrewoerd begin 2005 gekocht hadden. In het nadenken over onze toekomst ontstond het plan vanuit ons gezin en ons huis een plaats te bieden aan jonge mensen die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen, maar ook niet langer in hun eigen gezin of woonsituatie kunnen blijven. wat willen we betekenen en bereiken We willen jonge mensen verder op weg brengen. Dit willen we doen door hen een veilige woonomgeving te bieden, dichtbij een gezin, met vaste begeleiders op wie zij een beroep kunnen doen. Belangrijk vinden wij dat jonge mensen ontdekken waar ze goed in zijn en hoe ze hun kwaliteiten kunnen inzetten om hun weg te vinden in het zo zelfstandig mogelijk functioneren in onze maatschappij. We hopen daarmee uiteindelijk te bereiken dat zij na een periode bij ons aangeleund te hebben gewoond de stap kunnen maken naar een woonomgeving waar zij zelfstandiger kunnen wonen. Wonen in het woontrainingshuis is daarmee duidelijk bedoeld als een tussenstap. 4 doelgroep De groep voor wie het woontrainingshuis bedoeld is, hebben we als volgt omschreven: jongeren van ongeveer 16 tot 23 jaar die de stap naar een zelfstandiger leef/woonsituatie willen of moeten maken, maar nog niet over de daarvoor nodige vaardigheden beschikken. concrete plannen Eind 2010 was de eerste versie van ons projectplan klaar. Begin 2011 zijn we met verschillende partijen in gesprek gegaan om te verkennen welke mogelijkheden er waren om onze plannen te realiseren. We spraken met meerdere, zowel grote als kleine, aanbieders binnen de jeugdzorg en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast hadden we overleg met juristen, gemeenteambtenaren, mensen met een financiële achtergrond, fondsen, Kamer van Koophandel, de plaatselijke kerkelijke gemeente, omwonenden (via twee buurtbijeenkomsten), en anderen. Niet in

5 de laatste plaats bespraken we onze plannen met vrienden en familie. Zij zijn vanaf het begin belangrijk voor ons geweest als steun en klankbord. samenwerkingspartners Na goed overleg vonden we Stichting Syndion, de organisatie waar Daniela al werkzaam was, bereid om met ons samen te willen werken en ons te willen ondersteunen. We maakten een samenwerkingsovereenkomst op waarin de samenwerking op zowel financieel als inhoudelijk vlak is beschreven. PwC wilde ons project als maatschappelijk project ondersteunen met adviserende werkzaamheden. Dit is belangrijk voor ons geweest in het ontwikkelen van de fiscale en juridische kaders. We richtten Stichting WOON op, bestaand uit drie bestuursleden (Richard van Bijlevelt, Elise Koekkoek en Thomas Rijneveld), die op zoek ging naar organisaties die onze plannen financieel wilden ondersteunen. financiële en materiële ondersteuning Stichting WOON ontving toezeggingen voor een financiële bijdrage voor met name de inrichtingskosten van het woontrainingshuis van de volgende organisaties: Rotary Leerdam M.C. van Beekfonds Fonds Verstandelijk Gehandicapten Skanfonds Stichting R.C. het Maagdenhuis 5 Daarnaast is voor de verbouwing Menno Witt, een plaatselijk afbouwbedrijf, van onmisbare waarde geweest. We ontvingen vele kortingen van lokale bedrijven op materialen en arbeid. start voorbereidingen We kregen groen licht van gemeente Leerdam in de vorm van een gebruikswijziging op het bestemmingsplan. Oktober 2011 verhuisden onze vrienden en startten de sloop- en verbouwingswerkzaamheden. Hierbij hebben we veel ondersteuning gekregen uit ons netwerk van vrienden, familie en buurt/dorpsgenoten. Inmiddels was de website van het woontrainingshuis online en startte voorzichtig het proces van meer bekendheid geven aan het woontrainingshuis, via Syndion, een eigen flyer en lokale media. afronding voorbereidingen Eind maart 2012 was de officiële opening van het woontrainingshuis voor alle contacten en belangstellenden. Met deze start was een belangrijk deel van onze doelstellingen gerealiseerd:

6 Een apart deel van ons huis was nu zo ingericht dat er voor drie jongvolwassenen een leuke eigen kamer is en zij gebruik kunnen maken van een aantal gezamenlijke ruimtes: een badkamer en een woonkamer met open keuken. Er is een verbinding met het woonhuis van Johan en Daniela met daarin een grote woonkamer met open keuken waar gezin en huisgenoten samen kunnen eten en eventueel andere activiteiten kunnen doen. Het woontrainingshuis is aangesloten bij Syndion, de organisatie die ons als project faciliteert. Stichting WOON is opgericht als ondersteunend en adviserend orgaan. van start tot nu de eerste bewoners Begin april 2012 kwam de eerste huisgenoot in het woontrainingshuis wonen: een jongeman van (inmiddels) 24 jaar oud. Hij werkt in de groenvoorziening en wil graag leren zelfstandiger te wonen. Eind mei 2012 kreeg hij gezelschap van een jonge vrouw van bijna 19 jaar oud. Zij werkt twee dagen in de week bij het Toltheater in Gorinchem en twee dagen in het Emmahuis te Leerdam, beide via Syndion. In de toekomst wil zij een vervolgopleiding via het ROC (niveau 2) volgen, of via een jobcoach begeleid gaan werken op de open arbeidsmarkt. Voor haar is de periode in het woontrainingshuis belangrijk om te ontdekken wat voor woonomgeving zij in de toekomst wil hebben. Eind juli 2012 volgde tenslotte een 18-jarige jongen. Hij volgt een opleiding tot verkoopmedewerker aan het ROC (niveau 2) en loopt stage bij een huishoudwinkel. Hij wil graag zo zelfstandig mogelijk zijn op alle levensgebieden. 6 training en begeleiding Vooraf bedachten we dat jongvolwassenen die bij ons zouden komen wonen waarschijnlijk vaardigheden willen leren op de volgende gebieden: huishouden persoonlijke verzorging (met name kleding, wassen) beheren van financiën plannen van dagelijkse, wekelijkse en incidentele activiteiten het volgen van onderwijs of werken (inclusief het contact met docenten, collega s, etc.) aangaan en onderhouden van sociale contacten; opbouwen van een sociaal netwerk (familie, vrienden, buurtgenoten) inschakelen van instanties en eventueel artsen, andere hulpverleners inzicht krijgen in eigen handelen zelfbepaling: goed overwogen keuzes kunnen maken op genoemde gebieden Daarbij was onze inschatting dat aandacht nodig zou zijn voor zingevingsvragen (wie ben ik, wat kan ik, waar hoor ik bij, wat wil ik) en vragen rondom het toekomstperspectief.

7 Natuurlijk hebben we bij deze inschatting geput uit ervaringen van onszelf en (deskundige) anderen. We kunnen een jaar later concluderen dat de begeleiding die we aan onze huisgenoten bieden, inderdaad over deze zaken gaat. Veel hebben wij in de tussentijd geleerd. Wij lichten enkele punten uit: Er is niet één standaard manier, methode of procedure te gebruiken om mensen een stapje verder te helpen. Bij elk persoon moet, samen met die persoon, een manier gevonden worden die bij hem of haar past. Dat proces heeft tijd nodig. Bij de één is de juiste manier sneller gevonden dan bij de ander. Zingevingsvragen en vragen rondom iemands toekomstperspectief zijn bepalend. Op het moment dat iemand daarover veel vragen en twijfels heeft (en mogelijk daardoor minder goed in zijn/haar vel zit ), is het minder realistisch veel vorderingen op praktisch gebied te verlangen en/of te verwachten. Daar moet de training goed bij aansluiten. De begeleiding gebeurt vooral in de onderlinge omgang; het zijn niet alleen de begeleidingsgesprekken die er toe doen, maar juist ook het samen doen, het meekijken en door ervaringen leren. Huisgenoten kunnen ook voor ons wat betekenen, bijvoorbeeld in praktische hulp (wat bakken of koken voor ons, gras maaien, boodschapje meenemen), maar ook gezelligheid in huis. het delen van ons leven Onze kinderen (5 en 8 jaar oud) moesten eerst vooral wennen aan het vertrek van de mensen met wie ze al jaren hadden samengewoond. Inmiddels kunnen zij goed uitleggen dat er drie mensen bij ons wonen die willen leren zelfstandiger te worden. Zij zien nadelen en voordelen aan onze manier van leven en daarover blijven we steeds met hen in gesprek. 7 Het delen van ons leven ziet er in het dagelijks leven zo uit: s Ochtends even binnenlopen in het woontrainingshuis om te checken of iedereen op tijd uit bed is en eventueel nog wat nodig heeft. Op de vrije dagen van onze huisgenoten ondersteuning bieden, bijv. bij het schoonmaken van de eigen kamer. Twee keer in de week eten we met elkaar als gezin en huisgenoten. De overige avonden eet één van ons in het woontrainingshuis, na begeleiding bij het koken; in de weekenden begeleiden we huisgenoten om zelf iets te regelen (koken, opwarmmaaltijd, wat halen, pizza uit de oven, o.i.d.). Aankloppen van huisgenoten op de momenten dat zij een vraag hebben. Aanschuiven van huisgenoten aan onze keukentafel voor een praatje, bijv. na werktijd tijdens het koken. s Avonds is één van ons over het algemeen in het woontrainingshuis om met huisgenoten zaken door te nemen, planningen te maken, te ondersteunen bij activiteiten, medicatie te regelen, etc.

8 Zo nu en dan plannen we een gezamenlijke gezellige avond waarop we met elkaar wat leuks doen, variërend van een spelletje, taartbaksessies, film kijken tot karten, poolen, etc. In de zomer 2012 zijn we een kort weekend met elkaar weg geweest naar een B&B in Brabant. Deze zomer staat een korte vakantie in België of Frankrijk gepland. Om voldoende balans te blijven houden in tijd voor onze huisgenoten en ons eigen gezin, zijn we regelmatig een weekend of aantal weken vrij. Onze huisgenoten zijn dan elders (bijvoorbeeld bij familie) of er is andere begeleiding in huis. Deze medewerkers hebben we zelf geworven, maar worden uitbetaald via Syndion. Bij onze afwezigheid nemen zij onze rol over. Dit betekent dat zij in ons huis wonen en een aantal uren van die periode als begeleider vergoed krijgen. Als zij in huis zijn, kunnen we ons eigen appartement afsluiten. De begeleiding maakt dan gebruik van een eigen woonkamer en keuken, en heeft een eigen slaapruimte ter beschikking. Het achterliggende jaar waren wij meestal weg als er begeleiding in huis was. Recent zijn we voor het eerst ook zelf thuis vrij geweest met iemand in huis voor het woontrainingshuis; dit zal in de toekomst vaker gaan gebeuren. Onze huisgenoten waren als één van de eersten op de hoogte van onze aanstaande gezinsuitbreiding (verwacht eind juni 2013) en maken de ontwikkelingen en voorbereidingen daaromtrent van dichtbij mee. overige werkzaamheden Achter de schermen verrichten we veel werkzaamheden ten behoeve van het woontrainingshuis: 8 verslaglegging en periodieke rapportage (persoonlijke ondersteuningsplannen) overleg met Syndion (clustermanager, gedragskundige, financiën, personeelszaken) overleg met stichting WOON overleg met verschillende instanties namens cliënten (werk, school, vrijetijdsbesteding, artsen, specialisten en overige hulp- of dienstverlenende instanties als UWV, CIZ, Bureau Jeugdzorg, zorgverzekeraars en de Informatie Beheer Groep) overleg met collega-organisaties en andere kleinschalige initiatieven in de sociale sector evaluatie Zowel in het voorbereidende traject als nu zijn reacties van mensen uiteenlopend als ze horen wat we doen. Van bijzonder en belangrijk dat dit soort initiatieven er zijn of mooi dat jullie dit doen tot lijkt me zwaar en ik moet er zelf niet aan denken. We hebben inderdaad twee intensieve jaren achter ons liggen en er ligt nog genoeg werk in het verschiet. Maar terugkijkend kunnen wij op dit moment zeggen dat we vooral dankbaar zijn dat het gelukt is dit project te realiseren. We zijn dankbaar dat mensen vertrouwen in ons hebben. Trots op wat er nu staat, vooral trots op de drie

9 mensen die hun leven met ons willen delen. En we gaan met enthousiasme verder om hen zoveel mogelijk hun krachten en talenten te helpen ontdekken. uitdagingen methodiek, kwaliteitsbewaking, zeggenschap We zijn nog steeds een jong initiatief. Niet al onze doelstellingen zijn al gerealiseerd. Zo zien we nog activiteiten liggen op het gebied van het beschrijven van onze methode. Daarin dienen onze uitgangspunten van verbondenheid met anderen, uitgaan van positieve vaardigheden en eigenschappen, focus op datgene wat werkt (oplossingsgericht) en aandacht voor zingeving, duidelijk naar voren te komen. Het is overigens ook een uitdaging op zich om in de waan van de dag trouw te blijven aan die uitgangspunten. In de lijn daarvan is kwaliteitsbewaking belangrijk, deels te bereiken door het beschrijven/vastleggen van onze procedures. Maar het meest belangrijk bij het bewaken van de kwaliteit, is de (gevraagde en ongevraagde) mening van onze huisgenoten over het wonen en de begeleiding in het woontrainingshuis. Daarnaast hebben we mensen nodig die van buitenaf met ons meekijken en ons de spiegel kunnen voorhouden. Tot nu toe zijn dat vooral mensen van Syndion en Stichting WOON geweest; mogelijk kunnen we hiervoor nog andere waardevolle partijen inzetten. ruimtelijke zaken Een meer praktische uitdaging is het vinden van (financiële) mogelijkheden voor verdere aanpassingen in huis en tuin, zodat deze nog beter aansluiten bij de combinatie van woontrainingshuis en gezinsleven. Concreet houdt dit in: 9 Een eigen ruimte en terras in de tuin (en evt. voor het huis) voor onze huisgenoten, zodat zij prettig buiten kunnen leven op mooie dagen, maar tegelijkertijd de nodige privacy voor de gezinsleden mogelijk is. Aanpassingen van de slaap/werkruimte van de begeleiders (isolatie, solide trap, passende inrichting inclusief ICT/TV, en sanitaire voorzieningen). vervolg op de tussenstap Eén van de uitdagingen is onlosmakelijk verbonden aan de doelstelling van het woontrainingshuis: het meezoeken en eventueel creëren van een vervolg op het wonen bij ons. Met één van de huisgenoten zijn we die weg al (zij het heel voorzichtig) aan het inslaan. Mensen hebben eerst tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe woonomgeving. Vervolgens is het prettig om een tijdje te kunnen blijven in de situatie waaraan je gewend bent; die tijd gunnen we onze huisgenoten en onszelf ook. Maar dan komt toch het moment dat iemand de vervolgstap gaat maken en de tussenstap woontrainingshuis wordt afgesloten. We hopen een zinvolle rol te kunnen spelen bij het voorbereiden en uiteindelijk maken van deze overstap. Het komende jaar zal mogelijk meer duidelijk gaan worden hoe onze rol er bij die overstap uit zou kunnen gaan zien. veranderende omgeving Een andere belangrijke uitdaging ligt in de veranderende omgeving. Belangrijk zijn de transitie van AWBZ naar WMO en de veranderingen in de jeugdzorg. Veel belangrijker

10 dan nu wordt de rol van iemands eigen mogelijkheden en netwerk. Het compenseren van beperkingen (o.a. via ondersteuning) komt als taak bij de gemeente te liggen. In zorgland is veel in beweging, waaronder de extramuralisering van de zorg (waarbij de lichte zorgzwaartepakketten komen te vervallen), scheiden wonen-zorg, de Participatiewet, gevolgen voor de Wajong-uitkering, etc. Wij menen met ons initiatief goed aan te kunnen sluiten bij deze ontwikkelingen, maar ook voor ons is het de uitdaging deze bewegingen mee te maken, in te schatten welke gevolgen deze kunnen hebben voor onze huidige en/of toekomstige huisgenoten en daarop in te spelen. We zien hierbij kansen in verdere contacten met onze gemeente. vrijwilligers Tenslotte ligt er de uitdaging om in de toekomst meer vrijwilligers bij ons project te betrekken. tenslotte We lieten ons bij aanvang van het Woontrainingshuis inspireren door de woorden van de filosoof Sophocles: dat het onze taak is om een ander naar zijn beste krachten te helpen. Iets anders verwoord: aansluiten bij wat iemand in huis heeft en kan betekenen voor de mensen om hem heen. Dat naar boven halen, levert voor alle partijen winst op. Het afgelopen jaar hebben we dat gemerkt. Dat is de kracht geweest die ons hielp ook moeilijker zaken aan te pakken. Met dat motto gaat Woontrainingshuis Kortgerecht vol vertrouwen verder in

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 2 Visie en missie Stichting WOON... 2 Missie... 2 Visie... 2 Missie Woontrainingshuis Kortgerecht... 3 Visie Woontrainingshuis Kortgerecht...

Nadere informatie

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON definitief Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 2 Visie en missie Stichting WOON... Missie... Visie... Missie Woontrainingshuis Kortgerecht... Visie Woontrainingshuis

Nadere informatie

De Morgenster. Een zorgleefgemeenschap voor (jongere) mensen met dementie

De Morgenster. Een zorgleefgemeenschap voor (jongere) mensen met dementie De Morgenster Een zorgleefgemeenschap voor (jongere) mensen met dementie Met elkaar en voor elkaar In De Morgenster wonen mensen met dementie. Het zijn jongere mensen en zij die gewend zijn aan een specifieke

Nadere informatie

Nieuwsbrief over kwaliteit

Nieuwsbrief over kwaliteit Nieuwsbrief over kwaliteit april 2013 Abrona heeft in 2012 extra geld gekregen van de regering. Geld om de zorg te verbeteren. Geld om de begeleiding van cliënten te verbeteren. Dit heet kwaliteit. Abrona

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

en -Huiz eg w gen Rijsber

en -Huiz eg w gen Rijsber Rijsbergenweg-Huizen Beschermd Wonen Onze woonvoorziening in Huizen bestaat uit een hoofdlocatie en vijf dependances, die allemaal op loopafstand van winkels, openbaar vervoer en diverse sociale voorzieningen

Nadere informatie

Overzicht vacatures vrijwilligerswerk Attent wonen welzijn zorg. Rhederhof, centrum voor wonen met zorg in Rheden

Overzicht vacatures vrijwilligerswerk Attent wonen welzijn zorg. Rhederhof, centrum voor wonen met zorg in Rheden Overzicht vacatures vrijwilligerswerk Attent wonen welzijn zorg. Rhederhof, centrum voor wonen met zorg in Rheden Vrijwilligers om cliënten te bezoeken voor een praatje of evt. een spelletje doen; Vrijwilligers

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk (21) woonde drie jaar op een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze maakte in haar

Nadere informatie

BJ Brabant. hulp voor gezinnen met kinderen

BJ Brabant. hulp voor gezinnen met kinderen BJ Brabant hulp voor gezinnen met kinderen Een positieve toekomst Bijzonder Jeugdwerk Brabant (BJ Brabant) biedt hulp en begeleiding aan gezinnen met kinderen tot ongeveer 23 jaar. In de afgelopen 60 jaar

Nadere informatie

Wonen met zorg midden in het centrum van Wijchen. St. Jozef. Woonzorgcentrum

Wonen met zorg midden in het centrum van Wijchen. St. Jozef. Woonzorgcentrum Wonen met zorg midden in het centrum van Wijchen St. Jozef Woonzorgcentrum Het is fijn dat mijn kinderen en kleinkinderen in de buurt wonen. Meneer van de Vondervoort woont zijn hele leven al in Wijchen.

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk woont al jaren bij een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Maar ze wil zelfstandiger

Nadere informatie

Woonzorg in het hart van Amersfoort

Woonzorg in het hart van Amersfoort Woonzorg in het hart van Amersfoort wonen & leven, zorgen, leren & werken ZORGRESIDENCE HET SEMINARIE is gevestigd in het historisch stadscentrum op een van de meest onderscheidende locaties die Amersfoort

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk woont al jaren bij een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Maar ze wil zelfstandiger

Nadere informatie

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving.

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn De blijdschap bij Charley was groot toen er een plek voor haar vrijkwam in een woongroep van Pluryn in Horst. Zij voelt zich

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur Arrangementen zelfstandig en veilig wonen Nadat uit het gesprek naar voren is gekomen dat de cliënt beperkingen ondervindt op een (of meerdere) domein(en) van het resultaatgebied zelfstandig en veilig

Nadere informatie

Zelfstandig wonen midden in de gemeenschap

Zelfstandig wonen midden in de gemeenschap Zelfstandig wonen midden in de gemeenschap Haps Centraal in Haps ligt de SchitteRing. Een kleinschalige woonvorm met een eigentijds, sfeervol karakter en een sterke binding met de dorpsgemeenschap. Dankzij

Nadere informatie

ALS JE HET MIJ VRAAGT... Ideeën voor de nieuwe locatie in Horst.

ALS JE HET MIJ VRAAGT... Ideeën voor de nieuwe locatie in Horst. ALS JE HET MIJ VRAAGT... Ideeën voor de nieuwe locatie in Horst. Dichterbij maakt een plan voor de locaties in Horst. Jij krijgt een nieuwe plek in Horst om te leven en te werken. Dichterbij verzamelt

Nadere informatie

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Maak kennis met. Syndion

Passend Vertrouwd Dichtbij. Maak kennis met. Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Maak kennis met Syndion Dat het gewoon is dat ik er ben Syndion ondersteunt mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Humanitas Hengelo

Woonzorgcentrum Humanitas Hengelo Woonzorgcentrum Humanitas Hengelo 2 Welkom! Prettig wonen is je thuis voelen. Met de spullen waar u aan hecht, tussen de mensen die u kent. In een vertrouwde omgeving, waar alles aanwezig is om zo zelfstandig

Nadere informatie

wonen dagbesteding vrije tijd

wonen dagbesteding vrije tijd wonen dagbesteding vrije tijd Sommige mensen, jong of oud, hebben wat meer hulp nodig in het dagelijkse leven dan anderen. Voor hen is meedoen aan sociale activiteiten, werken of zelfstandig wonen niet

Nadere informatie

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou?

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? WAT JE IN DEZE BROCHURE LEEST 1 RIBW AVV in het kort 2 Zo gaan we met jou aan de slag 3 Training

Nadere informatie

Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking. Maak kennis met... S n i. D s.

Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking. Maak kennis met... S n i. D s. Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking Maak kennis met... S n i. D s. Visie en kernwaarden Een eigen leven leiden Onze kernwaarden: Zeggenschap. Verbindend. Maatwerk, met lef! Kansen

Nadere informatie

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door:

Wmo-Menukaart. Mede mogelijk gemaakt door: Wmo-Menukaart Mede mogelijk gemaakt door: Keuzemenu, onze specialiteit Onder het motto Ieder z n kracht wil Abrona werken aan een sterke samenleving, die mensen ondersteunt die het echt nodig hebben. Daardoor

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 eenvoudige versie Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2016 gaan doen, en wat beter of anders kan in de zorg. Het

Nadere informatie

Inleiding. Leo van den Heuvel Voorzitter bestuur 1 /9

Inleiding. Leo van den Heuvel Voorzitter bestuur 1 /9 Inleiding. We willen een droom in de praktijk brengen. Onze droom is het realiseren van een Tweede Thuis voor mensen die vanwege hun verstandelijke en/of lichamelijke handicap niet in staat zijn zelfstandig

Nadere informatie

Voor jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking

Voor jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking TRAININGSCENTRUM WOLDYNE Voor jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking Lijn5 Lijn5 is werkzaam in de provincies Gelderland, Utrecht en Noord- Holland. In Gelderland biedt Lijn5

Nadere informatie

SOVAK kleurt levens. Volgens Wortels-Stam-Bloesem.

SOVAK kleurt levens. Volgens Wortels-Stam-Bloesem. SOVAK kleurt levens. Volgens Wortels-Stam-Bloesem. Zorg verlenen. Dat doen we bij SOVAK op onze eigen manier. Wij vinden het belangrijk dat we mensen met een (verstandelijke) beperking precies die zorg

Nadere informatie

Ik heb deze kaarten uitgeprint per onderwerp een kleur gekozen en geseald.

Ik heb deze kaarten uitgeprint per onderwerp een kleur gekozen en geseald. 9 thema s doelkaarten: Werken met doelkaarten (aangepast aan de leeftijd van de klant) Het doel is om met deze kaarten wensen van de klant inzichtelijke te maken. Kaarten met de verschillende levensgebieden,

Nadere informatie

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 1 De landelijke ontwikkelingen Regeerakkoord: Decentralisaties naar gemeenten: 1. AWBZ begeleiding,inkomensondersteuning,

Nadere informatie

Carintreggeland Huis Eltheto Rijssen

Carintreggeland Huis Eltheto Rijssen Verzorgd Als Thuis Carintreggeland Huis Eltheto Rijssen 2 Welkom! Prettig wonen is u thuis voelen. Met de spullen waar u zich aan hecht, tussen de mensen die u kent. In een vertrouwde omgeving, waar alles

Nadere informatie

Passend Vertrouwd Dichtbij. Even voorstellen: Syndion

Passend Vertrouwd Dichtbij. Even voorstellen: Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Even voorstellen: Syndion Passend Vertrouwd Dichtbij Syndion ondersteunt mensen met een handicap; volwassenen en kinderen met een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of

Nadere informatie

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Je eigen woonruimte met intensieve begeleiding Sterker in de samenleving.

Je eigen woonruimte met intensieve begeleiding Sterker in de samenleving. Je eigen woonruimte met intensieve begeleiding Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Nooit had ik durven dromen dat ik nog eens een eigen huis zou hebben. En nu woon ik hier. De begeleiding van

Nadere informatie

Individueel Behandeltraject

Individueel Behandeltraject Individueel Behandeltraject SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl erom dat jij leert én zelfstandiger wordt. Natuurlijk gaat er ook veel goed

Nadere informatie

Zorgarrangement ZZP 4. Informatie voor bewoners en familie

Zorgarrangement ZZP 4. Informatie voor bewoners en familie Zorgarrangement ZZP 4 Informatie voor bewoners en familie Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wat kunt u van ons verwachten?... 4 3. Zorg (persoonlijke verzorging en verpleging)... 5 4. Welzijn (begeleiding

Nadere informatie

Lopik Een lief E dev en lief ol thuis v dev oor mensen met een v ol thuis v erstandelijke beper oor mensen met een v king

Lopik Een lief E dev en lief ol thuis v dev oor mensen met een v ol thuis v erstandelijke beper oor mensen met een v king Lopik Een liefdevol thuis voor mensen met een verstandelijke beperking Een mooie en gezellige plek waar je mag zijn wie je bent Een zo gewoon mogelijk thuis In ons Thomashuis is er plek voor 9 mensen met

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

Ambulante dienstverlening

Ambulante dienstverlening deze dienst werkt WMO PROOF z.o.z. Leekerweide Ambulante dienstverlening precies die ondersteuning die u nodig heeft www.leekerweide.nl Ambulante dienstverlening Inhoud Ambulante ondersteuning 4 Zorg voor

Nadere informatie

Projectplan Meet en Connect

Projectplan Meet en Connect Projectplan Meet en Connect Aanleiding Via de media worden we regelmatig geconfronteerd met de onveilige situatie in delen van de wereld. Met als gevolg een toename van het aantal vluchtelingen in Europa.

Nadere informatie

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO ziet kansen Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO is er voor alle mensen met een verstandelijke beperking in de regio Zuidoost

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM

KAMERTRAININGSCENTRUM KAMERTRAININGSCENTRUM Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 17 tot 23 jaar Voor wie? Een Kamertrainingscentrum (KTC) is bedoeld voor jongeren met een licht

Nadere informatie

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans Jaar verslag 2013 ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL LEVANTO is ontstaan in een turbulente periode van verandering in het maatschappelijk veld. Vanuit de overtuiging dat zelfredzaamheid, herstel, participatie

Nadere informatie

Fijn- en kleinschalig wonen met een beperking

Fijn- en kleinschalig wonen met een beperking Logeren & opvang Individuele begeleiding Wonen Dagbesteding Wonen Fijn- en kleinschalig wonen met een beperking Cemgil is al vanaf het begin begeleider bij het Prader Willi wooninitiatief en trots op André

Nadere informatie

CF Groei-wijzer 17 + jaar: Hier ben ik

CF Groei-wijzer 17 + jaar: Hier ben ik CF Groei-wijzer 17 + jaar: Hier ben ik Naam: Als je opgroeit, verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt verantwoordelijkheid.

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

MOOI LEVEN HUIS EDE. Jaarverslag en jaarrekening Een leven, zoals wij dat zelf ook zouden willen leven. Stichting Mooi Leven Huis Ede

MOOI LEVEN HUIS EDE. Jaarverslag en jaarrekening Een leven, zoals wij dat zelf ook zouden willen leven. Stichting Mooi Leven Huis Ede MOOI LEVEN HUIS EDE Jaarverslag en jaarrekening 2016 Een leven, zoals wij dat zelf ook zouden willen leven Stichting Mooi Leven Huis Ede Inhoud Gegevens Stichting Mooi Leven Huis Ede... 2 Partners... 3

Nadere informatie

Beleidsplan. Telefoon: +31 (0) Postadres: Beetke van Rasquertstraat JB Leek

Beleidsplan.  Telefoon: +31 (0) Postadres: Beetke van Rasquertstraat JB Leek Beleidsplan E-mail: info@waardigwonen.nl Website: www.waardigwonen.nl Telefoon: +31 (0)6 292 165 68 Postadres: Beetke van Rasquertstraat 61 9351 JB Leek KvK-nummer: 66882370 RISN: 856738712 Bankrekening

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

Stichting Van Oldenbarnevelthoeve Jaarverslag 2014

Stichting Van Oldenbarnevelthoeve Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Stichting Van Oldenbarnevelthoeve over 2014. Dit jaar was het eerste operationele jaar voor de stichting, waarin veel is gerealiseerd. Ondanks

Nadere informatie

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking versie 2009 Informatie over zorgzwaartepakketten voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking 2 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 8 Algemene

Nadere informatie

c A r i N t r E g g E l A N D h u i s DoKtEr EEKMANhof D E N E K A M P

c A r i N t r E g g E l A N D h u i s DoKtEr EEKMANhof D E N E K A M P carintreggeland huis Dokter Eekmanhof DENEKAMP Veilig thuis in het centrum van Denekamp Van harte welkom! Wilt u graag een woning met op een levendige en toegankelijke locatie? Met een afgeschermd terras?

Nadere informatie

Waar gaat het om bij De Lichtenvoorde?

Waar gaat het om bij De Lichtenvoorde? Waar gaat het om bij De Lichtenvoorde? De Lichtenvoorde actief in zorg Onze missie, visie en kernwaarden Waar staan we voor en waar gaan we voor als De Lichtenvoorde? Met collega s, cliënten en verwanten

Nadere informatie

Hoe gaat het eigenlijk met jou?

Hoe gaat het eigenlijk met jou? Hoe gaat het eigenlijk met jou? Amarins (medewerker) en Debbie (medewerker) vanboeijen.nl Hoe gaat het eigenlijk met jou? Een Goed leven voor cliënten. En Mooi werk voor medewerkers. Met elkaar. Daar staat

Nadere informatie

Begeleiding in de thuissituatie

Begeleiding in de thuissituatie Begeleiding in de thuissituatie Wie zijn wij? Profila Zorg is een evangelische zorgorganisatie die naast de mogelijkheid voor wonen en dagbesteding ook begeleiding en ondersteuning biedt in de eigen woonomgeving

Nadere informatie

Carintreggeland Huis Bellinckborg Hengelo

Carintreggeland Huis Bellinckborg Hengelo Verzorgd Als Thuis Carintreggeland Huis Bellinckborg Hengelo 2 Welkom! Prettig wonen is u thuis voelen. Met de spullen waar u aan gehecht bent, tussen de mensen die u kent. In een vertrouwde omgeving,

Nadere informatie

Uitvoering Maatschappelijke Zaken. Franca Bruyninckx en Alma Wamsteeker

Uitvoering Maatschappelijke Zaken. Franca Bruyninckx en Alma Wamsteeker Uitvoering Maatschappelijke Zaken Franca Bruyninckx en Alma Wamsteeker Inhoud Maatschappelijke Zaken Proces Toelichting afdeling Wmo Richtlijnen WLZ Dagactiviteit Wmo Begeleiding Individueel Maatschappelijke

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HELP-US-AUT

JAARVERSLAG 2014 STICHTING HELP-US-AUT JAARVERSLAG 2014 STICHTING HELP-US-AUT Inhoudsopgave INLEIDING... 2 VOORWOORD... 2 Stichting HELP US AUT... 3 Historie... 4 SPONSORING:... 4 GEBEURTENISSEN IN DE AFGELOPEN PERIODE 19-11-2013-31-12-2014:...

Nadere informatie

Projectplan Het Nieuwe Wonen

Projectplan Het Nieuwe Wonen Projectplan Het Nieuwe Wonen 1 1. Inleiding Duurzaamheidsambitie Giessenlanden heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. In het duurzaamheidsplan Giessenlanden zijn diverse beleidsvoornemens

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Els Hofman. LVB en zelfredzaamheid 14 mei 2019

Els Hofman. LVB en zelfredzaamheid 14 mei 2019 Els Hofman LVB en zelfredzaamheid 14 mei 2019 Omschrijving en cijfers mensen met LVB een IQ tussen 50 en 70 Ervaart problemen in de sociale redzaamheid: zoals het niet zelfstandig kunnen onderhouden van

Nadere informatie

Carinova. Woonzorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl

Carinova. Woonzorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl Carinova Woonzorg Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Wonen met zorg Carinova Woonzorg biedt wonen en zorg in zes woon- zorgcentra en twee verpleeghuizen. De woon- zorgcentra zijn Park Braband, De Diessenplas,

Nadere informatie

313 projecten. 13 kerken. 73 projecten. 14 projecten

313 projecten. 13 kerken. 73 projecten. 14 projecten stichting utrecht Present Utrecht in 2016 2.057 vrijwilligers SAMEN 6.752 uur 147 sociaal een gezellige ontmoeting voor heel veel Utrechters! 313 MEER DAN 325 Utrechters kregen een fijner thuis én een

Nadere informatie

Het 8- fasenmodel. Een reisgids voor de begeleiding van het maatje

Het 8- fasenmodel. Een reisgids voor de begeleiding van het maatje Het 8- fasenmodel Een reisgids voor de begeleiding van het maatje Waar gaat de reis naartoe? Wat is jouw rol tijdens de reis? De rol die je kiest, is afhankelijk van de reden waarom je gevraagd bent, dit

Nadere informatie

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen

vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen vanuit ieders mogelijkheden daar waar nodig gewoon samen Denkt mee Doet mee Gewoon samen Uw opgave is ons uitgangspunt: doelgericht, met de focus op zelfredzaamheid en de eigen kracht van mensen met een

Nadere informatie

Visie op Zorg JOVO Veldhoven Augustus 2016

Visie op Zorg JOVO Veldhoven Augustus 2016 Visie op Zorg JOVO Veldhoven Augustus 2016 Binnen Ouderinitiatief JOVO wordt gestreefd naar het realiseren van een woonproject voor jongvolwassenen (verder bewoners genoemd) met een stoornis in het autismespectrum

Nadere informatie

Ondersteuning aan Huis

Ondersteuning aan Huis Ondersteuning aan Huis De Twentse Zorgcentra De Twentse Zorgcentra is de grootste aanbieder van zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking in Twente. Ruim 1.900 cliënten maken

Nadere informatie

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2018 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het nieuwe beleidsplan voor 2018 van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting.

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM

KAMERTRAININGSCENTRUM KAMERTRAININGSCENTRUM Informatie voor ouders en verzorgers van jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 17 tot 23 jaar Voor wie? Een Kamertrainingscentrum (KTC) is voor jongeren

Nadere informatie

Menslievende zorg, vanuit de overtuiging dat elk mens zich ontplooien kan.

Menslievende zorg, vanuit de overtuiging dat elk mens zich ontplooien kan. Menslievende zorg, vanuit de overtuiging dat elk mens zich ontplooien kan. de cliënt staat centraal heeft zorgcentra voor mensen met een verstandelijke beperking in westelijk Noord- Brabant, waaronder

Nadere informatie

Trajectbegeleiding op maat bij LVB en multiproblematiek

Trajectbegeleiding op maat bij LVB en multiproblematiek Trajectbegeleiding op maat bij LVB en multiproblematiek Homerun Direct inzetbare trajectbegeleiding bij LVB en multiproblematiek Met Homerun bieden wij intensieve begeleiding en behandeling aan jongvolwassenen

Nadere informatie

Publieksjaarverslag Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

Publieksjaarverslag Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand Publieksjaarverslag 2011 Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand Op het Rijtven gaat van alles gebeuren. In 2011 werden alle kabels en

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Regio Noord. stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap

Regio Noord. stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap Regio Noord stichting voor gereformeerde zorg en ondersteuning aan mensen met een handicap Mensen met mogelijkheden Sprank is een landelijke stichting voor zorg, begeleiding en ondersteuning aan mensen

Nadere informatie

Zorgarrangement ZZP 5 Met behandeling en BOPZ

Zorgarrangement ZZP 5 Met behandeling en BOPZ Zorgarrangement ZZP 5 Met behandeling en BOPZ Informatie voor bewoners en familie Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wat kunt u van ons verwachten?... 4 3. Zorg (persoonlijke verzorging en verpleging)...

Nadere informatie

De Berkhof. Wonen Welzijn Zorg. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen

De Berkhof. Wonen Welzijn Zorg. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen De Berkhof Dagcentrum Woonzorgcentrum Groepswonen Wonen Welzijn Zorg Welkom in De Berkhof Nabij het centrum van Winterswijk en landelijk gelegen door het aangrenzende park ligt woonzorgcentrum De Berkhof.

Nadere informatie

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond Unal College Trainingen en werkbegeleiding aan (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking Unal College Professionele ondersteuning en training met aandacht voor culturele achtergrond voor (jong)

Nadere informatie

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten Stichting Corridor Stichting Corridor is een kleinschalige organisatie voor mensen vanaf achttien jaar met een psychiatrische achtergrond. We

Nadere informatie

Blinden en slechtzienden

Blinden en slechtzienden GEBRUIKERSGIDS ZORGZWAARTEPAKKETTEN 2010 Blinden en slechtzienden Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Informatie over zorgzwaartepakketten mensen die blind of slechtziend zijn Inhoud

Nadere informatie

Gemeente Sittard-Geleen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017

Gemeente Sittard-Geleen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017 Gemeente Sittard-Geleen laat zien waar e zorg om draait maart 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente

Nadere informatie

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS 2018-2021 Dit is onze strategische koers, dé leidraad bij ons denken en ons doen. Het is ons kompas, dat richting geeft aan de keuzes die we maken

Nadere informatie

Woonondersteuning die bij je past Sterker in de samenleving.

Woonondersteuning die bij je past Sterker in de samenleving. Woonondersteuning die bij je past Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn De plaats waar en de manier waarop je woont, kies je zorgvuldig. Je huis is immers je thuis. Hier wil je je prettig voelen.

Nadere informatie

De Morgenster. Een nieuwe zorgleefgemeenschap in t Blauwbörgje. Morgenster.notitie.versie 30 januari 2013 1

De Morgenster. Een nieuwe zorgleefgemeenschap in t Blauwbörgje. Morgenster.notitie.versie 30 januari 2013 1 De Morgenster Een nieuwe zorgleefgemeenschap in t Blauwbörgje Morgenster.notitie.versie 30 januari 2013 1 Inleiding Er is in Groningen en omgeving behoefte gebleken aan diverse woongroepen voor mensen

Nadere informatie

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site extra editie 5 september 2015 Als je het mij vraagt Klanten, mensen uit hun netwerk en medewerkers van Dichterbij praten in de komende tijd met elkaar over hun wensen, kansen en mogelijkheden. Dat gebeurt

Nadere informatie

De Volle Aandacht. Welkom

De Volle Aandacht. Welkom De Volle Aandacht Welkom Van harte welkom in De Volle Aandacht. Wij hopen dat u zich hier snel thuis voelt. Deze brochure met handige informatie helpt u daarbij. Heeft u vragen? U kunt altijd terecht bij

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Help Bewust. Organisatie gegevens:

JAARVERSLAG Stichting Help Bewust. Organisatie gegevens: JAARVERSLAG 2015 Organisatie gegevens: Stichting Help Bewust Adres : Postbus 1 8170 AA Vaassen Email : info@helpbewust.nl Mobiel : 06 13 45 24 10 Website : Help Bewust.nl KvK : 63870398 Bank : NL 27 ABNA

Nadere informatie

Inhoudelijk jaarverslag Stichting Follow your Sun 2017

Inhoudelijk jaarverslag Stichting Follow your Sun 2017 FOLLOW YOUR SUN ONTDEK JOUW ZON GELOOF IN JEZELF EN STRAAL Ruim honderd kinderen ontdekten hun talenten en ontwikkelden meer zelfvertrouwen tijdens de 10-delige Follow your Sun lessenreeksen Inhoudelijk

Nadere informatie

Fonteynenburg maakt mogelijkheden waar!

Fonteynenburg maakt mogelijkheden waar! Fonteynenburg maakt mogelijkheden waar! een eigen plek Samen kleuren we de wereld mooier. Want wij geloven dat iedereen buitengewoon is. Samen werken we aan een mooiere wereld. Met kleine stapjes maken

Nadere informatie

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP Samen werken aan jouw toekomst Oriëntatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Bij Lijn5 kun je hulp krijgen als je problemen hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt

Nadere informatie

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving.

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Woon je zelfstandig of binnen je gezin en heb je daarbij ondersteuning nodig? Dan kun je gebruik maken van de ambulante hulpverlening

Nadere informatie

Jaarverslag Seinpost Slinge Maatschappelijk

Jaarverslag Seinpost Slinge Maatschappelijk Jaarverslag 2016 Seinpost Slinge Maatschappelijk Inhoudsopgave 1. Inleiding Seinpost Slinge 1.1 Missie en visie 1.2 Identiteit 1.3 Organisatie 1.4 Doelgroepen 2. Activiteiten 2.1 Taalles 2.2 Inloop 2.3

Nadere informatie

Gemeente Ede laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017

Gemeente Ede laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017 Gemeente Ede laat zien waar e zorg om draait oktober 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Ede. Sinds

Nadere informatie

Begeleidingsdoelen voor het zelfstandig wonen bij: Huisnummer:. Kamernummer:

Begeleidingsdoelen voor het zelfstandig wonen bij: Huisnummer:. Kamernummer: Begeleidingsdoelen voor het standig wonen bij: Naam Client: Huisnummer:. Kamernummer: datum: Handleiding: We noemen in deze checklist 11 aandachtsgebieden die naar onze mening belangrijk zijn bij het standig

Nadere informatie

ZZP-Productenboek Volledig Pakket Thuis (VPT)

ZZP-Productenboek Volledig Pakket Thuis (VPT) ZZP-Productenboek Volledig Pakket Thuis (VPT) Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking die thuis wonen Een zorgzwaartepakket (ZZP) is een manier om aan te

Nadere informatie

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou!

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg, wat verstaan jullie daar onder? vragen mensen mij wel eens. De claim zet je ook aan het denken, want het betekent ook dat je eigenwijs

Nadere informatie

Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG)

Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG) Zorgprofiel-Productenboek Lichamelijk Gehandicapten (LG) Informatie over zorgproducten van Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking en een lichamelijke handicap. Een zorgprofiel is een manier

Nadere informatie