Handboek Jeugdleider Informatie en tips seizoen 2013 / 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handboek Jeugdleider Informatie en tips seizoen 2013 / 2014"

Transcriptie

1 Handboek Jeugdleider Informatie en tips seizoen 2013 / 2014 versie augustus 2013 auteur: F. van Maasdam (f.maasdam1@chello.nl)

2 Inhoudsopgave: 1 Inleiding Algemeen Je eigen kind in het team Het Gedragsreglement Afspraken met de ouders/verzorgers Rondom de wedstrijden Voorbereiding Tijdens de wedstrijden Fluiten van wedstrijden Blessures Na de wedstrijden De waarde van het winnen Administratieve aandachtspunten Het wedstrijdformulier en de spelerspassen Voorbeeld wedstrijdformulier Telefooncircuit Overige informatie Onze internetsite Uitleg internetsite: Team info op onze internetsite Afkeuringen Oefenwedstrijden Tenue van ZCFC Materiaal voor het team Handige nummers en adressen: Sponsoring Trainingen/Teamindelingen Overige activiteiten Spelregels en Wedstrijdreglementen: Spelregels pupillen 4 tegen Spelregels pupillen 7 tegen Spelregels pupillen 9 tegen 9 E top Spelregels pupillen / junioren 11 tegen 11: Technisch jeugd plan,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.,,,,,.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,17

3 1. Inleiding Ieder jaar mogen wij binnen de vereniging, vooral bij onze jongste pupillen, weer een aantal nieuwe jeugdleiders begroeten. Hier zijn wij enorm blij mee, want dit is een heel belangrijke taak binnen het jeugdvoetbal. Het is zelfs zo, dat een jeugdteam zonder leider niet aan wedstrijden deel kan nemen. Onder jeugdleider wordt (zoals de naam al aangeeft) verstaan de leider / coach van het betreffende jeugdteam. Nieuwe jeugdleiders hebben, voordat hun kind bij Z.C.F.C. komt voetballen, veelal nog geen binding met onze vereniging. Ook is er soms weinig ervaring met jeugdvoetbal. Om binnen de club structuur aan te brengen en een ieder op de juiste wijze van informatie te voorzien en om jeugdleiders bekend te maken met een aantal regels en afspraken die er binnen het voetbal en onze vereniging gelden, hebben wij getracht om deze zaken in dit handboek samen te vatten. Mocht een jeugdleider ondanks deze informatie nog vragen hebben, dan kan er uiteraard contact opgenomen worden met de coördinator van de betreffende groep. Ook voor open/of aanmerkingen wat betreft de samenstelling van dit handboek, kan een ouder of jeugdleider altijd bij hem of haar terecht. Of stuur een mail naar: f.maasdam1@chello.nl Het jeugdbestuur. 2. Algemeen Voor een jeugdleider zijn een aantal zaken van belang, zoals: kennis van het voetbal, enig organisatietalent en kunde in het omgaan met jeugd(voetballers) Vooral het laatste punt is bij de allerjongsten van groot belang. Spelvreugde en persoonlijke ontwikkeling staan bovenaan. Dit wil niet zeggen dat resultaat niet telt, jeugdspelers zijn vaak resultaatgericht en willen graag winnen en zelf scoren. Verder is het bij Z.C.F.C. zo, dat wij er naar streven dat de beste spelers in het hoogste team spelen, zodat wij al van jongs af aan kunnen spreken van enige selectie. Hierdoor blijft het mogelijk om aansluiting te houden met andere verenigingen en heeft dit verder als voordeel dat de speler op zijn eigen niveau zijn sport kan beoefenen. Het kan dus voorkomen dat dit in opmerkelijke gevallen trainers doen besluiten om een speler een team hoger of lager te laten spelen (dit altijd in het belang van de speler en het team)

4 3. Je eigen kind in het team Als je eigen kind in het team speelt dat je wilt begeleiden, dan zijn er enkele zaken waar je rekening mee dient te houden: Begeleid het team alleen als je kind dat niet erg vindt. Vaak vinden kinderen het heel leuk als hun vader of moeder hen begeleidt. Er zijn echter uitzonderingen. Sommige kinderen (in het bijzonder de oudere) willen liever niet door hun ouders gecoacht en/of getraind worden. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Sommige kinderen zijn extra bang om fouten te maken als hun ouder aan de kant staat. Anderen willen liever met hun clubje onder elkaar zijn, zonder dat pa of ma daar bij is. Praat met je kind hierover voordat je toezegt om het team te begeleiden. Luister naar de redenen en probeer uit te leggen dat je het erg leuk vindt om de groep te begeleiden, maar respecteer het wanneer je kind aangeeft liever meer afstand tot zijn trainer/coach te willen hebben. Benader je kind precies hetzelfde als de andere kinderen. Je eigen kind (onbewust) voortrekken zal bij de teamgenoten (en het kind zelf) niet goed vallen. Maar je eigen kind een beetje strenger aanpakken dan de andere sporters, om te voorkomen dat de anderen denken dat je jouw eigen kind voortrekt, is natuurlijk het andere uiterste. Wees daar uiterst voorzichtig mee. Probeer thuis niet elke keer na afloop van de wedstrijd, om deze te analyseren met uw kind. Tenzij je kind zelf aangeeft dat hij daar behoefte aan heeft. Overleg gerust als je denkt hulp nodig te hebben. Probeer ook andere ouders/verzorgers te betrekken bij het team. Als je geen problemen met je kind voorziet, laat je er dan alstublieft niet van weerhouden om als jeugdleider op te treden. De vereniging en het team zijn erg geholpen met je hulp. 4. Het Gedragsreglement In dit handboek willen wij je in ieder geval wijzen op de normen en waarden binnen onze vereniging, zoals opgenomen in het gedragsreglement van Z.C.F.C. Het spreekt uiteraard voor zich, dat onze jeugdleden zich aan deze afspraken dienen te houden. Het houden van toezicht hierop is één van je taken. Het gedragsreglement geeft je ook informatie over een aantal afspraken, welke er rond de wedstrijden en trainingen gelden. Een deel van deze informatie vindt je ook weer in dit handboek terug. Indien je het gedragsreglement niet in je bezit hebt, deze ligt ter inzage op het wedstrijdsecretariaat, en is anders op te vragen bij de heer Piet Klokman van de ledenadministratie. Uiteraard is het door jou geven van het goede voorbeeld van wezenlijk belang bij het handhaven van gedragsregels. Ook zal een jeugdleider consequent moeten zijn (geen onderscheid in spelers maken en altijd aangeven als iets niet goed gaat). De stelregel afspraak is afspraak gaat hierbij zeker op. Incidenten van ernstigere aard, bij het niet naleven van onze gedragsregels, verzoeken wij je te melden bij de coördinator.

5 5. Afspraken met de ouders/verzorgers Als leider van een jeugdvoetbalteam is het verstandig om aan het begin van het voetbalseizoen een aantal goede en duidelijke afspraken te maken met de spelers en met de ouders/verzorgers. Verstandig is het om ouders/verzorgers te betrekken bij het nakomen van deze afspraken. De ouders/verzorgers hebben rondom het voetbalteam ook hun verantwoordelijkheden en zonder hen kan je jou taak niet naar behoren uitoefenen. Hieronder een aantal onderwerpen, waarover je met de ouders/verzorgers afspraken kunt maken. Het is het beste, om dit aan het begin van het seizoen met hen te bespreken en ook schriftelijk te bevestigen. Maak de ouders bekend met de Z.C.F.C. site voor handige info, en voor het wedstrijdprogramma te lezen onder het kopje Goal dit is het digitale clubblad van de club. Het houden aan de afgesproken tijden voor verzamelen. Het zorgen voor vervoer naar de uitwedstrijden. Het assisteren als vlaggenist bij een wedstrijd (vanaf de D-pupillen) Het tonen van voorbeeldgedrag door de ouders/verzorgers. Het geven van voldoende tijd aan de spelers om te douchen na de wedstrijd. Het aangeven om 2x in het seizoen de kantinedienst te draaien (handleiding hangt achter de bar) Het om beurten laten wassen van de wedstrijdshirts (alles in één om kleurverschil te voorkomen) Het deelnemen aan een telefooncircuit (voor b.v. doorbellen van afgelastingen). Het raadplegen van de website van Z.C.F,C. voorinformatie over de wedstrijden en andere zaken. Voor de ouders/verzorgers van de spelers ben jij het gezicht van Z.C.F.C. Met vragen zullen zij dan ook in eerste instantie bij jou terechtkomen. Kom jij er met hen niet uit, neem dan gerust contact op met de coördinator. 6. Rondom de wedstrijden 6.1. Voorbereiding Stel je van tevoren op de hoogte van de ligging van de velden van de vereniging waar je team op bezoek gaat. De adressen, internetsites en telefoonnummers zijn te vinden op internet ( Maak verder een vervoersschema bij uitwedstrijden, zodat je altijd over voldoende vervoer kan beschikken. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent voor de wedstrijd en verlang dit ook van je spelers. Maak goede afspraken over het tijdig afmelden bij verhindering als gevolg van ziekte, vakantie, enz. Het regelen van spelers ter aanvulling op je team kan alleen na overleg met de leider van het team waarvan een speler wordt gevraagd. Wanneer spelers van andere teams ingezet worden, dienen deze niet te spelen ten koste van de eigen spelers, ongeacht de sterkte van de gastspelers.

6 Bij de jongste pupillen kan je met de ouders/verzorgers afspreken dat zij voor en na de wedstrijd best in de kleedkamer mogen komen om hun kind te helpen met aan- en uitkleden. Maar verder is de kleedkamer voor de spelers en leider(s). Bij de wedstrijdvoorbereiding zijn er dus geen ouders/verzorgers, behalve de leiders, in de kleedkamer aanwezig. Zie er op toe, dat al je spelers scheenbeschermers dragen, dit is namelijk verplicht! Ook zullen de spelers correcte tenues moeten dragen. Zie er aub op toe dat de kleedkamer wordt afgesloten tijdens de wedstrijden hiervoor is de kleedkamersleutel af te halen bij het wedstrijdsecretariaat, Probeer je spelers vanaf het begin al iets van een warming-up te laten doen, zodat ze hiermee vertrouwd raken. Dit hoeft bij de jongste pupillen niet direct met allerlei oefeningen gepaard te gaan, maar kan op een wat meer speelse manier (b.v. tikkertje), zodat ze ook hier plezier aan beleven. Voorafgaand aan de wedstrijd dient het wedstrijdformulier te worden ingevuld (vanaf de D-pupillen). Zie ook het hoofdstuk Administratieve aandachtspunten. Voor de wedstrijd/training onderdeel ZCFC Jeugdplan 2013/2014 Zorg dat de fietsverlichting het doet vanwege de veiligheid (en boetes!!) Afbericht voor trainingen zo vroeg mogelijk doorgeven aan de trainer. Niet tijdens de training of achteraf. Afbericht voor wedstrijden zo vroeg mogelijk doorgeven aan de leider/coach. Uiterlijk op donderdag voor 20:00 uur. Geef afberichten niet via een andere speler door, maar altijd zelf. Afgelastingen staan op de website en op het antwoordapparaat. Bij twijfel kunt u ook de website raadplegen van de tegenstander. Uw leider kan ook een SMS-service hebben ingesteld of een belpiramide. Geef niet té snel afbericht, voetbal is een teamsport en dus wordt er op uw kind gerekend! Kan uw kind écht niet komen voetballen, meld dit dan zo snel mogelijk bij de leider/coach. Hij/zij kan dan tijdig op zoek naar vervanging. Uw kind is verplicht om scheenbeschermers te dragen (ook tijdens de trainingen). Bij uitwedstrijden wordt er altijd verzameld bij Z.C.F.C. Vertrektijden staan vermeld op de website, dit om eventuele plotselinge onderbezetting direct op de club te kunnen opvangen. Bij uitwedstrijden waar met de auto naar toe wordt gereden, worden de ouders /verzorgers gevraagd om te rijden. Let er hierbij op dat er niet meer personen mogen worden vervoerd, dan dat er autogordels aanwezig zijn! Bij thuiswedstrijden wordt er 45 minuten (D,E,F en mini s), 60 minuten voor A, B en C voor aanvang in de Z.C.F.C kantine verzamelt. De leider kan met het team hier een aparte afspraak over maken. Deze regel geldt zeker voor de speler die de teamtas met tenues in bezit heeft! Er wordt gezamenlijk omgekleed, voor meisjes/dames is er een aparte kleedruimte gereserveerd, informeer hiernaar bij het wedstrijdsecretariaat. Geen ouders/verzorgers in de kleedkamer tijdens de voor-en nabespreking en in de rust! Hopende op ieders begrip en medewerking hierin.

7 6.2. Tijdens de wedstrijden In principe spelen alle E- en F-pupillen 7 tegen 7 op een half veld in een opstelling 1-3-3: 1 keeper 3 verdedigers (sluiten aan in de aanval) 3 aanvallers (zakken mee in de verdediging) Heeft jou team en ook de tegenstander meer spelers, dan kan je in onderling overleg met de leider van de tegenstander beslissen om met meer spelers te voetballen. Het dringende advies is echter om met niet meer dan 8 spelers te spelen. Meer spelers geeft een slechte veldverdeling en verder komen je spelers te weinig aan de bal. Wanneer je zelf of de leider van de tegenstander vasthoudt aan 7 tegen 7, dan dient een ieder zich hier volgens de reglementen aan te houden. Er zullen leidersavonden worden georganiseerd door de trainers, waarin de coaching wordt aangegeven bv:opbouw van achteruit en via de zijkant (dus niet verre uittrappen en door het midden) Op en rond de velden onderdeel ZCFC Jeugdplan 2013/2014 Tijdens de wedstrijden en trainingen staan ouders/verzorgers aan de kant en niet in het veld. Positief aanmoedigen bij training of wedstrijd is prima. Voetbal is tenslotte emotie! Maar schreeuw geen goed bedoelde aanwijzingen! Uw kind heeft duidelijke instructies meegekregen van de leider en/of trainer. Kritiek op de scheidsrechter/grensrechter en zeker in de vorm van grof taalgebruik is vanuit Z.C.F.C oogpunt niet gewenst! Eventuele straffen opgelegd vanuit de KNVB middels een geldsanctie dienen door de speler (of via de ouders) te worden betaald. De vereniging draagt de boetes af aan de KNVB onder aftrek van administratiekosten! Vermijd discussies met scheidsrechter, grensrechter, tegenstander en publiek. Het gebruik van kanker als scheldwoord moet verdwijnen (ook van het voetbalveld) Voor de D-jeugd en oudere lichtingen zijn er geen vaste grensrechters voor de thuiswedstrijden beschikbaar. U kunt dus als ouder gevraagd worden om te vlaggen. Wilt u (beter) leren vlaggen, of als er interesse is om te fluiten, aarzel niet om contact op te nemen met scheidsrechtercoördinator Fedor van Maasdam, f.maasdam1@chello.nl De positie van de coaches bij F-/E-pupillen wedstrijden (half speelveld) is (bij ZCFC) ook toegestaan op de middenlijn. Er staan dus géén toeschouwers op deze middenlijn. Op die manier voorkomen we dat er onnodig ongelukken gebeuren en kunnen de kinderen ongehinderd hun spel spelen. Hopende op ieders begrip en medewerking hierin Fluiten van wedstrijden Bij thuiswedstrijden zorgt de wedstrijdsecretaris in principe voor scheidsrechters. In ons digitale clubblad Goal Welke op onze website te openen is, staat per wedstrijd aangegeven wie er als scheidsrechter zal optreden. Indien er geen scheidsrechter beschikbaar is dan staat er de afkorting gsb vermeld. In dit geval wordt verwacht dat de jeugdleider of een ouder optreedt als scheidsrechter. E en F wedstrijden worden regelmatig gefloten door gediplomeerde jeugdscheidsrechters van Z.C.F.C. Wij vinden het belangrijk dat deze scheidsrechters op een positieve wijze ondersteund worden door onze leiders (dus vooral ook bij discutabele beslissingen), zodat de scheidsrechters met plezier onze wedstrijden kunnen/willen blijven fluiten.

8 Zonder scheidsrechter kan/mag een wedstrijd niet gespeeld worden in competitie verband. De D-pupillen spelen op een heel veld in een opstelling keeper 4 verdedigers 3 middenvelder 3 aanvallers Vanaf de D-pupillen is de inzet van een assistent-scheidsrechter noodzakelijk (de vlaggenist) Hiervoor kan je de ouders/verzorgers voor vragen. Bij de jongste pupillen is het zaak om iedere speler ongeveer evenveel speeltijd te geven. Dit kan heel eenvoudig, want het is toegestaan om continue door te wisselen van spelers. Spelers die er uit geweest zijn, kunnen dus later gewoon weer meedoen. Zeker bij heel koud weer is dit prettig voor de spelers. Houd rekening met het feit dat pupillenwedstrijden bij Z.C.F.C. vaak door wat oudere jeugd worden gefloten. Zij zijn vaak nog niet zo ervaren en soms wat onzeker. Benader deze jeugdscheidsrechters op een redelijke en rustige manier zodat ook zij plezier houden in hun hobby. Ook deze (jonge) scheidsrechter dient de gelegenheid te krijgen om van zijn eventuele fouten te leren. Neem in dit verband ook je eigen spelers in bescherming door in geval van een grove overtreding of aanmerkingen op de leiding je speler naar de kant te halen of te wisselen. In de rust zal er limonade gereed staan voor beide teams. (Indien dit niet het geval is meld dit dan bij het wedstrijdsecretariaat.) Bij de E- en F-pupillen is het verder de gewoonte, dat iedere speler direct na de wedstrijd een strafschop mag nemen op de keeper van de tegenstander. In het geval de scheidsrechter niet op tijd bij de wedstrijd aanwezig is, meld dit dan direct bij het wedstrijdsecretariaat, vanuit daar zal er voor een oplossing worden gezorgd door de dienstdoende terreindienst. Gelieve deze absentie van de scheidsrechter wel te melden bij de coördinator Blessures Niet het leukste onderwerp, maar tijdens een wedstrijd kan er natuurlijk sprake zijn van blessures. Vaak Ben jij als jeugdleider als eerste bij de speler aanwezig. Hierbij zijn een aantal aandachtpunten van belang; Zorg voor rust en ruimte rondom de geblesseerde speler. Vaak is (bij onze jongste jeugdspelers) een troostend woord, het wegvegen van de tranen en een aai over de bol voldoende om hen er weer bovenop te helpen. Probeer in ieder geval niets te forceren. Laat de speler eerst zelf vertellen wat er aan de hand is en eventueel zijn geblesseerde gewrichten laten te bewegen, hij weet het beste of dat gaat. Geef de speler hier ook rustig de tijd voor. Vermijd afkoeling, door de speler af te dekken met een jas. Indien er sprake is van een open wond, vraag dan aan een ouder/verzorger, of hij/zij de speler naar de doucheruimte kan begeleiden om de wond schoon te spoelen (vermijd het gebruik van de veelal niet schone spons). Er zijn EHBOtrommels en ook een defibrillator aanwezig bij het wedstrijdsecretariaat. Wanneer er sprake is van zwellingen, dan is koeling belangrijk. Het beste kan daarvoor het gewricht ca 20 minuten onder een zacht stromende lauwe waterkraan worden gehouden. Indien zwellingen niet afnemen, of je vertrouwt de aard van de blessure niet, dan kan een bezoek aan de eerste hulp van het ziekenhuis nodig zijn. Bewusteloosheid, duizeligheid, diepe wonden, vermoeden van een breuk), bel of laat bellen naar 112 en vraag om een ambulance. Laat iemand dit dan ook gelijk melden bij het wedstrijdsecretariaat, zodat het hek bij de ingang opengemaakt kan

9 worden. In geval van twijfel, verzeker dan jezelf van deskundige hulp door de ambulancedienst. Hiermee is een beknopte uiteenzetting gegeven. Z.C.F.C. heeft geen gediplomeerde EHBO-ers in dienst en wij verwachten dat ook niet van jou Na de wedstrijden Indien er na afloop van een wedstrijd van de E- en F-pupillen geen andere wedstrijd uit deze leeftijdscategorie volgt, dan dienen de doeltjes door de volwassenen opgeruimd te worden. Het is verstandig, om ook hier afspraken over te maken. Na de wedstrijd wordt er natuurlijk door alle spelers gedoucht. Als iedereen klaar is met douchen, dan wordt de kleedkamer aangeveegd. Maak hier duidelijke afspraken met uw spelers over, zodat iedereen een keer aan de beurt komt om schoon te maken. Hierna volgt nog een laatste controle van de kleedkamer door jou, in verband met eventueel achtergebleven spullen. Denk aan het wedstrijdformulier (zie ook het hoofdstuk Administratieve aandachtspunten ). Bel na afloop van de wedstrijd de uitslag van je team door naar het wedstrijdsecretariaat, Vanaf D pupillen dient het wedstrijdformulier aldaar te worden afgegeven Na de wedstrijd/training. onderdeel ZCFC Jeugdplan 2013/2014 Na de jeugdtrainingen is het bij ZCFC traditie dat de spelers een bekertje Limonade nuttigen, Ouders worden verzocht dit op zich te nemen (voor evt vragen richt u zich naar een JB/JTC-lid) bij standaard wedstrijden wordt dit door de terreindienst gedaan. Na een voetbalwedstrijd of training wordt er op advies van ZCFC gedoucht. Dat is fris, hygiënisch en gezond. Bij gemengde elftallen wordt er apart gedoucht (advies: gebruik badslippers). Na het douchen, zorgen de spelers ervoor, onder supervisie van de leider, dat de kleedkamer netjes wordt achtergelaten. Na elke thuiswedstrijd met alle spelers even nazitten in de kantine om de voetbaldag af te sluiten. U zult als ouders ingedeeld kunnen worden om ook eens gezellig kantinedienst te draaien, namens het team waar uw kind in speelt. U wordt alleen gevraagd als uw kind een thuiswedstrijd speelt, kunt u zelf niet aan deze oproep voldoen, dan wordt u verzocht zelf voor vervanging te zorgen. Jeugd drinkt geen alcohol (Geen 16? Geen druppel!) en rookt niet (binnen het clubgebouw) Bezit, gebruik, en het delen/verhandelen van drugs is absoluut VERBODEN op het sportcomplex van Z.C.F.C. De tenues worden per toerbeurt gewassen door één van de ouders / verzorgers. De leiders zorgen voor een schema. Bij de volgende wedstrijd wordt de tas met schone tenues door de desbetreffende speler weer meegenomen. Wij verzoeken de ouders of de kinderen om een stukje te schrijven voor op de website en/of het clubblad. Hopende op ieders begrip en medewerking hierin.

10 6.6. De waarde van het winnen In sport gaat het vaak om winnen. Zeker bij teamsporten proberen beide teams van elkaar te winnen. Dat is immers het doel van het spel. Maar naast winnen zijn er nog zoveel andere doelen na te streven. Bijvoorbeeld 'het verbeteren van de eigen prestaties'. Bij individuele sporten zijn kinderen en jongeren daar vaak bewust mee bezig. Maar ook bij teamsporten speelt het verbeteren van de eigen vaardigheden mee. Een voetballer probeert bijvoorbeeld het systeem waarop getraind is beter uit te voeren, of probeert gerichter op doel te schieten of beter te verdedigen dan de vorige wedstrijd. Proberen te winnen is in de sport belangrijk, maar kinderen mogen nooit het gevoel hebben, dat ze moeten winnen. Leiders kunnen daaraan meehelpen door te laten merken dat het kind best mag willen winnen, maar dat winnen wel in de juiste verhouding gezien moet worden. Probeer daarom als leider het plezier te benadrukken, het verbeteren van de prestaties en het 'proberen te winnen'. Als kinderen gericht zijn op het 'moeten winnen' dan kan dat veel onnodig verdriet en stress geven. Op de eerste plaats legt het een grote druk op het kind en op de tweede plaats geeft het een hoop verdriet en frustratie als winst uitblijft. Veel kinderen die alsmaar verliezen, zijn geneigd om met sport te stoppen. Juist deze kinderen kunnen enorm veel steun hebben, als ze kleine doelen kunnen stellen. Bijvoorbeeld, in plaats van proberen te winnen, probeer je met niet meer dan vijf doelpunten verschil te verliezen. Of probeer je zoveel mogelijk drie keer over te spelen, enz. Als deze doelen realistisch zijn, dan zal de jonge sporter toch regelmatig succes beleven. Dit kan hem gemotiveerd houden om te blijven sporten. Een kind moet goed het onderscheid weten tussen de prestatie (hoe het sport) en het resultaat (of het gewonnen of verloren heeft). Een kind kan goed sporten en toch verliezen, omdat de tegenstander toch net een beetje beter is. Als kinderen slecht gesport hebben, laat dan merken dat jij daar als leider niet van baalt. Laat merken dat je het kind toch enorm waardeert en dat het altijd wel tegen kan zitten in de sport. 7. Administratieve aandachtspunten 7.1. Het wedstrijdformulier en de spelerspassen Zoals al eerder aangegeven, moet er vanaf de D-pupillen een wedstrijdformulier worden ingevuld. Dit dient uiterlijk 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd te gebeuren. De formulieren worden beschikbaar gesteld door de thuisspelende club. Het formulier moet vooraf door de aanvoerders of leiders worden ondertekend. Hiermee geven zij aan, dat de spelers in het bezit zijn van een spelerspas en deelnemen aan de wedstrijd. Na afloop moet het formulier ondertekend worden door de scheidsrechter en geparafeerd door de aanvoerders of leiders. Het is de taak van de leider, om er op toe te zien dat het formulier volledig wordt ingevuld. Bij een niet volledig of onjuist ingevuld formulier volgt automatisch een boete voor de vereniging.

11 Uiteraard kunnen de taken door meer ouders/verzorgers worden vervuld. Indien er één (leider) bij de spelers blijft, kan een ander het formulier in gaan vullen. Waarop moet u letten: Door het wedstrijdsecretariaat is meestal al het wedstrijdnummer ingevuld (een 5-cijferig nummer dat te vinden is in het clubblad), de teams en de klasse waarin de teams uitkomen. Je vult het KNVB relatienummer (het nummer van Z.C.F.C. is BBFX24R) de spelersnamen en hun KNVB-registratienummers (maak hiervoor een handig lijstje of stickervel!). Controleer na afloop of alle handtekeningen zijn gezet en het formulier volledig is ingevuld. Bij thuiswedstrijden de betreffende doordruk aan de tegenstander meegeven. Bij uitwedstrijden zorgen dat uw doordruk op de wedstrijddag bij ZCFC is ingeleverd. Spelerspassen zijn vanaf de D-pupillen verplicht. Zorg er voor, dat u deze passen tot uw beschikking heeft en deze aan de scheidsrechter, indien gevraagd kan tonen. Als er E spelers met de D meedoen, vul dan E pup in op het wedstrijdformulier. De spelerspassen liggen standaard in de kast in het wedstrijdsecretariaat, neem deze altijd mee bij uitwedstrijden. Zie op de volgende pagina s de beschrijving en aansluitend een voorbeeld van een wedstrijdformulier. Vanaf D pupillen verplicht in te vullen bij elke competitiewedstrijd: Vóór de wedstrijd: Vereniging KNVB Relatienummer (BBFXZ4R) Spelers Leiders Handtekening Na de wedstrijd: Uitslag Leiders paraaf Wedstrijdformulier Bij elke officiële KNVB wedstrijd moet er (vanaf de D pupillen) een wedstrijdformulier ingevuld te worden. Er wordt een verschil gemaakt tussen thuisen uitwedstrijden. U (of evt een ouder) bent verplicht het volgende in te vullen (de nummers corresponderen met de nummers op het voorbeeld (zie onderaan dit artikel): Thuiswedstrijden nr. 4, linker zijde nr. 5, linker zijde nr. 6, mits een speler van uw elftal een gele en/of rode kaart heeft gehad. Uitwedstrijden nr. 4, rechter zijde nr. 5, rechter zijde nr. 6, mits een speler van uw elftal een gele en/of rode kaart heeft gehad. Nr. 1: Deze gegevens kunt u vinden op het wedstrijdschema. Nr. 3: Deze gegevens vult het dienstdoende bestuurslid in en/of de scheidsrechter, gegevens kunt u op het wedstrijdschema terug vinden.

12 Nr. 4: Deze gegevens vult u zelf in. Tevens staat het KNVB nummer vermeld op de spelerspas. Namens Z.C.F.C. mag u alleen spelers laten meedoen die in het bezit zijn van een geldige spelerspas! Spelers met een schorsing mogen NIET spelen! Nr. 5: De leider of de aanvoerder moet voorafgaande aan de wedstrijd zijn handtekening vermelden, en hij/zij moet achteraf nogmaals een paraaf zetten. Nr. 6: Deze gegevens vult de scheidsrechter in. Alleen bij gele en/of rode kaarten dient de leider de persoonlijke gegevens van de speler hier te vermelden.

13 7.2. Voorbeeld wedstrijdformulier

14 7.3.Telefooncircuit Maak aan het begin van het seizoen een telefoonlijstje met de namen, telefoonnummers en adressen van alle spelers. Spreek bij voorkeur met de ouders af, dat er een telefooncircuit is en geef hen daarvan een exemplaar. Zo kunnen belangrijke mededelingen (afgelastingen, belangrijke wijzigingen voor een wedstrijd, e.d.) snel aan alle spelers worden doorgegeven 8. Overige informatie 8.1. Onze internetsite Op onze internetsite is de meest actuele informatie te vinden. Ook afgelastingen en wedstrijdwijzigingen worden hierop geplaatst. Het is daarom zinvol, om regelmatig deze site te (laten) bezoeken. Ook staat het komende wedstrijd programma en vorige uitslagen vermeld Uitleg internetsite: Hiervoor verwijzen wij u naar de webmaster: webmaster@zcfc.nl Om verwarring en misverstanden te voorkomen vul a.u.b alleen informatie voor je eigen team in. Mocht er toch belangrijke informatie voor andere groepen en/of teams vermeld moeten worden, geef dit dan AUB door aan de leider/trainer en/of commissie die dit aangaat dan kunnen zij dit (indien nodig) plaatsen Team info op onze internetsite Op onze internetsite is er ruimte voor het plaatsen van foto s van alle teams. Om dit zo volledig mogelijk te krijgen, verzoeken wij je aan het begin van het seizoen een duidelijke digitale teamfoto te sturen naar: zcfcjeugdfotos@gmail.com het kan ook zijn dat dit door derden gedaan wordt, deze info zal voor het seizoen op de site staan. laat bv om beurten een ouder een wedstrijdverslag bij jouw inleverenm, Inlogcode ontvang je van de webmaster. Verwijs aub de ouders ook naar de juiste leeftijdsgroep op de site voor info Afkeuringen Algehele afkeuringen worden via teletekst pagina 613 van de NOS bekend gemaakt. En op de wedstrijddag rond 08:00 middels een ingesproken antwoordapparaat van Z.C.F.C. ( ) En wordt zo spoedig mogelijk op de site gezet. Z.C.F.C. voetbalt in het district West 1 Categorie A zijn de juniorenteams die 1e klasse of hoger spelen, categorie B zijn de overige teams Oefenwedstrijden Indien leiders ter voorbereiding op de competitie of bijvoorbeeld ter overbrugging van de winterstop een oefenwedstrijd willen organiseren, moet er altijd eerst contact worden opgenomen met de wedstrijdsecretaris in verband met de beschikbaarheid van velden en kleedkamers zeker als dit gaat om avondwedstrijden op het C-Veld hierbij is de regel: Gedurende de competitie maximaal 1 avondwedstrijd per week (eerst vragen, dan pas regelen) Bij oefenwedstrijden is er geen kantinedienst en bestuurslid van dienst aanwezig. Leiders moeten bij oefenwedstrijden zelf zorgen voor een scheidsrechter.

15 8.6. Tenue van ZCFC Het voetbaltenue van onze vereniging is te koop bij Sport Sportief Westzijde 76 tel: Zaandam. Je ontvangt standaard 10% clubkorting! (teamshirt wordt in bruikleen verstrekt door de club) Laat de wastas rouleren binnen het team, zo blijft alles bij elkaar, en heeft iedereen een shirt! 8.7. Materiaal voor het team In het begin van de Competitie ontvang je van een jeugdbestuurslid het materiaal wat nodig is voor het team zoals: 1 ballentas met wedstrijdballen Tenue tas met wedstrijdshirts waterzak (op aanvraag) Het is mogelijk om een leidersjas (in bruikleen) aan te vragen bij het jeugdbestuur 8.8. Handige nummers en adressen: Jeugdbestuur: Arnold Hendriks (voorzitter) Ron Pos (wedstrijdsecretaris) hendrika@xs4all.nl pos.ronald@gmail.com Pascal Spaarwater Cees Kuntz pascal@kpnplanet.nl c.kuntz@chello.nl Fedor van Maasdam f.maasdam1@chello.nl

16 Jeugd Technische commissie (JTC) Arnold Hendriks (voorzitter) Bob van Dijk Delano Waterval Arjen Pieters Frank van den Dongen Fedor van Maasdam Namen van de Trainersstaf hangen op het Jeugd info bord in de kantine!!

17 Algemene nummers: ZCFC Clubhuis Piet Klokman (afgelastingen) Ledenadmistratie (spelerspassen) (overig) Vacant Jan Dorjee redactie Goal magazine wedstrijdzaken Jeugdtoernooien Reinier Janssen (thuistoernooi) Michel Post (uittoernooien) Jeroen Hosper (contact bestuur/sponsors) 8.9. Sponsoring Indien je zelf een (kleding)sponsor voor je team heeft gevonden, dan dien je hierover contact op te nemen met de Sponsorcommissie. Zij zullen je aangeven, hoe dit het beste vorm gegeven kan worden en welke regels hieraan verbonden zijn. Zie onder kopje informatie/adressen bij sponsor op onze site Trainingen / Teamindelingen Het trainingsschema van de teams wordt aan het begin van het seizoen bepaald en geplaatst op de site. Indien je ook een rol wil vervullen bij de trainingen van onze jeugd, dan kan je je hiervoor bij de Technische jeugd commissie aanmelden. Teamindeling zullen voor de competitie tijdig door de trainers nom de JTC gemaakt worden waar zij op voetbalcapaciteiten van de spelers indelen. Dit om zo evenwichtig mogelijke teams te maken en in te delen in de juiste klasse. Tijdens de wedstrijden zullen de trainers blijven beoordelen of deze indelingen nog juist zijn en in uiterste gevallen zelfs een wijziging kunnen doorvoeren (na overleg

18 met de teamleider en ouders uiteraard). Op deze wijze kunnen we de ontwikkeling van de spelers en de teams garanderen Overige activiteiten Naast het voetbal vinden er binnen de jeugdafdeling van Z.C.F.C. nog andere activiteiten plaats. Om deze activiteiten helpen te organiseren en uit te voeren, kan er een beroep worden gedaan op de leiders om mee te denken/doen. Ook heb je een belangrijke rol om de spelers over deze activiteiten te informeren. 9. Spelregels en Wedstrijdreglementen KNVB Spelregels Amateurvoetbal Spelregels zijn afspraken die we met z n allen hebben gemaakt om te zorgen dat een wedstrijd goed verloopt. Voor pupillen gelden niet altijd dezelfde regels als bij het volwassen voetbal. Het speelveld Speel je bij de E-tjes of F-jes? Dan moet het veld 60 tot 70 meter lang zijn en tussen de 45 en 55 meter breed. Het doel is 5 meter breed en 2 meter hoog. De bal Bij de F-/E-teams weegt de bal maximaal 320 gram en bij een D-team 370 gram. Aantal spelers De F- en E teams spelen 7 tegen 7. Er staan dus zeven spelers van jouw team op het veld. De trainer mag de spelers altijd wisselen, als hij maar zorgt dat er niet meer dan zeven spelers in het veld staan. Als je gewisseld bent, mag je later in de wedstrijd opnieuw meespelen. Vanaf elf jaar (D-team) voetbal je met 11 spelers tegen 11 tegenstanders. Speelduur Een wedstrijd duurt een afgesproken tijd. Bij volwassenen en A-junioren is dat 2 x 45 minuten. Maar voor jongere spelers zijn de tijden aangepast. Wedstrijdduur: F-pupillen: 7 tegen 7 = 2 x 20 minuten E-pupillen: 7 tegen 7 = 2 x 25 minuten E-pupillen: 9 tegen 9 = 2 x 30 minuten (vanaf de Hoofdklasse) D-pupillen: 11 tegen 11 = 2 x 30 minuten C-junioren: 11 tegen 11 = 2 x 35 minuten B-junioren: 11 tegen 11 = 2 x 40 minuten A-junioren: 11 tegen 11 = 2 x 45 minuten De scheidsrechter bepaalt of hij tijd bij deze minuten telt. Je speelt dan langer. Hij doet dit als er bijvoorbeeld een blessure is geweest waardoor er een paar minuten niet is gevoetbald. Competitie

19 - F en E pupillen spelen een voor en najaarscompetitie waar zij door de KNVB worden ingedeeld in een poule - Vanaf de D pupillen zal er een heel seizoen gespeeld worden. - Ook zal er gedurende de lopende competitie voor selectie teams door de KNVB bekerwedstrijden worden ingepland (dit is een aparte mini competitie met nog 3 teams uit andere poules waar enkel één thuis of uit wedstrijd tegen elkaar wordt gespeeld, de nummers 1 van elke poule spelen verderop wel nog tegen elkaar waar de winnaar verder gaat voor de beker) 9.1 spelregels pupillen 4 tegen 4 voor mini s oftewel onze Oranje leeuwen : Met deze spelvorm krijgen de jongste voetballertjes het beste de beginselen van het voetbalspel onder de knie, is de mening van de KNVB. Omdat een team slechts uit vier spelers bestaat, komen de kinderen veel aan de bal. Jongens en meisjes spelen samen Geen keeper Het veld is meter lang en meter breed Penalty wordt bij zeer hoge uitzondering gegeven en wordt vanaf 8 meter genomen voor een leeg doel Doeltrap mag via een pass of een dribbel in het veld worden gebracht Onbeperkt wisselen Doel is 3 meter breed en 1 meter hoog Geen buitenspelregel De bal weegt minimaal 290 gram, maximaal gewicht is 320 gram 9.2 spelregels pupillen 7 tegen 7 Gemengde teams: bij zeven tegen zeven kunnen jongens en meisjes in één team spelen. Bij de F- en E-pupillen komen jongens en meisjes uit in één competitie. Ook bij de D-pupillen gaat de voorkeur uit naar gemengd voetbal, maar hier is wel de mogelijkheid om meisjes in te delen in een eigen poule. Er wordt op een half veld gespeeld Het doel is 5 meter breed en 2 meter hoog De bal is bij de E- en F-pupillen een nummer 5 (maximaal gewicht 320 gram, minimaal 290 gram). Ook de D-pupillen spelen met een nummer 5 (maximaal gewicht 370 gram, minimaal 320 gram) Een team bestaan uit 6 veldspelers en een doelman. Het minimale aantal spelers is 5. Het doorlopend wisselen met een maximum van vijf spelers is toegestaan. Voor buitenspel wordt niet gefloten Een strafschop - slechts bij hoge uitzondering - wordt vanaf 8 meter genomen De keeper mag een doeltrap ook werpen of uit de handen schieten De hoekschop is een zogenoemde halve corner. Dat wil zeggen: vanaf een door de scheidsrechter te bepalen punt halverwege de hoekvlag en de dichtstbijzijnde doelpaal. Foutief genomen inworpen moeten over

20 KNVB Spelregels Amateurvoetbal 9.3 SPELREGELS 9 TEGEN 9 E top COMPETITIE 2E JAARS E-PUPILLEN KNVB DISTRICT WEST I 1. WEDSTRIJDDUUR. 2x 30 minuten 2. TEAMGROOTTE. 9 tegen 9 (8+1 keeper), maximaal 3 wissels per team. 3. GEEN WEDSTRIJDFORMULIEREN. Uitslagen doorgeven 4. LEEFTIJDSINDELING. Allemaal 2de jaars E-pupillen 5. DISPENSATIEBELEID. Voor deze competitie geen dispensatiespeler(s) 6. INVALLERSBEPALING. Doorwisselen. 7. RICHTLIJNEN. Het speelveld : Achterlijnen: Van 16 meterlijn tot 16 meterlijn (16 meterlijn strafschopgebied wordt aan beide zijden verlengd met hoedjes over een afstand van ca 8 meter ; totale breedte speelveld is ca. 56 meter). (standaard strafschopgebied is 40.3 meter breed) Doelgebied keeper: Wordt gevormd door halve cirkel op de kop van het 16 meter gebied. In dit doelgebied wordt keeper extra beschermd; mag niet gehinderd worden. Strafschopgebied: 24 meter breed en 10 meter diep. (zijkanten midden tussen de doelpaal en zijkant 16 meter). (ter vergelijk: standaard strafschopgebied is 40.3 x 16.5 meter) Zijlijnen: Speelveld dus ca. 56 meter breed; zijlijnen worden d.m.v. hoedjes (minimaal om de 10 meter neergezet) aangegeven. Middenlijn/middencirkel: Deze worden van het volledige speelveld gebruikt. Mogelijke belijning bij gebruik hoedjes: Strafschopgebied wordt als volgt aangegeven in afwijkende kleur hoedjes: Twee hoedjes op hoek zijkant-achterlijn strafschopgebied. Twee hoedjes op zijlijn speelveld, 10 meter vanaf achterlijn gemeten. (op deze wijze zijn er geen hinderlijke hoedjes in het speelveld ; scheidsrechter en spelers zullen lijnen strafschopgebied dus zelf visueel moeten inschatten). Zijlijnen worden als volgt aangegeven in afwijkende kleur hoedjes:

21 Minimaal om de 10 meter neergezet. Eventueel kunnen de vier hoekpunten van het speelveld met (grotere) pionnen worden gemarkeerd. Het doel: 6 meter bij 2 meter; indien de afmeting niet aanwezig is volstaat een doel van 5 meter bij 2 meter. Spelregels : Het spel begint of wordt hervat, na een doelpunt, in het midden van het veld. De buitenspelregel is niet van toepassing. De strafschop wordt genomen op een afstand van 8 meter. De terugspeelbal niet in de handen nemen door keeper. Achterbal op 10 meter van de goal nemen (rand strafschopgebied); Indien door keeper genomen; vanuit de handen nemen hierbij niet meer toegestaan. De hoekschop wordt genomen vanaf de hoeken. Een overtreding wordt altijd bestraft met een directe vrije schop, waarbij de tegenstanders op minimaal 5 meter afstand staat. Een inworp wordt op een normale wijze genomen. Foutief genomen inworpen moeten worden overgenomen. Strafschop bij 6x2 meter doel op 9 meter van het doel. Strafschop bij 5x2 meter doel op 8 meter van het doel. Alleen de begeleiding, de scheidsrechter en spelers op het veld. Ouders achter de hekken, de lijnen van het officiele speelveld kunnen als afrastering dienen. Afstand van de lijnen dus. 8. WEDSTRIJDKLEDING. Naast het dragen van schoeisel en een tenue is het verplicht scheenbeschermers te dragen. Reserveshirts worden door de thuisspelende club verzorgd, als de kleding weinig verschilt. 9. BALMAAT EN GEWICHT. Maat 5 en maximaal gewicht gram. Minimaal 1 reservebal achter ieder doel, dit bevordert de snelheid. Wisselspelers kunnen evt bal weer ophalen. 10. STRAFTIJDREGELING. Tijdens de wedstrijd kan een speler eenmaal 5 minuten straftijd krijgen. Bij de 2de keer haalt de coach hem eruit en mag er een andere speler deelnemen aan het spel. 11. SCHEIDSRECHTER. Eigen scheidsrechter. Geen assistentie door grensrechters. 12. SPELERSPAS. Geen. 13. SPEELDAGEN. De KNVB Speeldagenkalender wordt aangehouden. 9.4 Spelregels pupillen / junioren 11 tegen 11: Vanaf de D-pupillen die 11 tegen 11 spelen, gelden dezelfde spelregels als bij het seniorenvoetbal. Maar er zijn een paar aangepaste regels, namelijk: De doelschop wordt genomen vanaf de rand van het strafschopgebied De hoekschop wordt genomen op het snijpunt van de doellijn en het zogenaamde

22 10.15-meterstreepje (gemeten vanaf de hoekvlag) Een vrije schop voor de verdedigende partij (na een overtreding) in het eigen strafschopgebied wordt vanaf de rand van het eigen strafschopgebied genomen Een foutieve inworp mag opnieuw Er wordt gespeeld met bal nummer 5 met een max. gewicht van 370 gram (minimaal gewicht: 320 gram) In het (onverhoopte) geval van discussies, strijd of onenigheid tussen mensen etc. is altijd het jeugdbestuur de partij die een bindende uitspraak kan doen. 9.5 Technisch jeugd plan Beste Sportvrienden, Trainers, Leiders en Ouders, De Jeugd Technische Commissie (JTC) heeft voor de jeugd van ZCFC een technisch beleid ontwikkeld welke door de seizoenen heen zal lopen. De bedoeling van dit plan is om de jeugd technisch op dezelfde manier te gaan begeleiden met dien verstande dat er vanaf komend seizoen selectie teams zullen ontstaan waar de nadruk op presteren zal liggen. Alle teams zullen op dezelfde manier getraind worden, zodat er ook vanuit de andere teams een goede aansluiting zal worden nagestreefd naar de selectieteams. In dit plan is ook geregeld dat er per leeftijdsgroep een trainer wordt aangesteld, die niet alleen de spelers traint, maar ook de vorderingen van de speler bijhoud. Er zijn 12 extra jeugdtrainers opgeleid. Deze zullen de hoofd trainer assisteren bij de trainingen zodat er in kleine groepen getraind kan gaan worden. Alle trainers worden om de 2 maanden geëvalueerd om te zien of zij het afgesproken beleid uitvoeren. De trainers komen een aantal sessies per seizoen bij elkaar om te evalueren en afspraken te maken. De JTC zal betrokken zijn bij het begeleiden van de trainers, de assistenten en de leiders zodat het technische beleid door iedereen wordt gedragen. De hoofdtrainers zullen ook leider bijeenkomsten houden om de spelers en de speelstijl te evalueren. Indien uw kind zich gedurende het seizoen enorm ontwikkeld is de kans aanwezig dat hij/zij eerder dan de daarvoor aangestelde periode van team kan wisselen. Dit geldt ook voor kinderen waar de ontwikkeling achter blijft. De hoofdtrainer van de leeftijdsgroep is mede-coach van het hoogste team om zo het doordeweeks getrainde ook in het zaterdagteam te kunnen begeleiden. Het streven van dit alles is om een goede, duidelijke maar vooral gezonde structuur te gaan krijgen tussen prestatie & recreatie voetbal. We willen benadrukken dat de teamindelingen, in overleg met de trainers, door de JTC wordt bepaald. Vragen over of aanmerkingen op de indelingen dienen daarom gesteld of gemeld te worden aan de hieronder genoemde leden van de JTC: Arjen Pieters Bob van Dijk Arnold Hendriks Fedor van Maasdam Frank van den Dongen Delano Waterval Op deze manier zitten we er bovenop en kunnen we snel inspringen op zaken die niet goed lopen om zo ontevredenheid weg te nemen en het speelplezier voorop te stellen. Met sportieve groet. ZCFC Jeugd Technische Commissie (JTC)

23 Namens het jeugdbestuur, jeugd technische commissie, jeugdscheidsrechters, jeugdtrainers, ouders / verzorgers en vooral namens de jeugdspelers van ZCFC. Alvast hartelijk dank voor je inzet en veel plezier en succes gewenst als Jeugd leider van ZCFC.

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND Amateurvoetbal

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND Amateurvoetbal KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND Amateurvoetbal SPELREGELS 9 TEGEN 9 COMPETITIE 2E JAARS E-PUPILLEN 1. WEDSTRIJDDUUR. 2x 30 minuten 2. TEAMGROOTTE. 9 tegen 9 (8+1 keeper), maximaal 3 wissels per team.

Nadere informatie

Handboek. Jeugd(voetbal)leider Informatie en tips voor de (beginnende) Jeugdleider

Handboek. Jeugd(voetbal)leider Informatie en tips voor de (beginnende) Jeugdleider Handboek Jeugd(voetbal)leider Informatie en tips voor de (beginnende) Jeugdleider Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Algemeen 3. Uw eigen kind in het team 4. Gedragsreglement 5. Afspraken met de ouders/verzorgers

Nadere informatie

Spelregels competities West I

Spelregels competities West I E-Pupillen 9x9, O-10, O-12 en O-14 E-Pupillen 9 tegen 9 1. WEDSTRIJDDUUR 2 x 30 minuten. 2. TEAMGROOTTE 9 tegen 9 (8+1 keeper), maximaal 3 wissels per team. 3. GEEN WEDSTRIJDFORMULIEREN Uitslagen doorgeven.

Nadere informatie

Handboek jeugdleider Focus 07

Handboek jeugdleider Focus 07 Handboek jeugdleider Focus 07 Informatie en tips voor de (beginnende) Jeugdleider Robert Puddu Culemborg, augustus 2012 1 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen... 3 Uw eigen kind in het team... 3 De Gedragscode...

Nadere informatie

Handboek Jeugd(voetbal)leider

Handboek Jeugd(voetbal)leider Handboek Jeugd(voetbal)leider Informatie en tips voor de (beginnende) Jeugdleider Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Algemeen 3. Uw eigen kind in het team 4. Gedragsreglement 5. Afspraken met de ouders/verzorgers

Nadere informatie

(Jeugd)leiders Handboek OFC

(Jeugd)leiders Handboek OFC (Jeugd)leiders Handboek OFC Inhoud Voorwoord...3 Algemeen...4 Voorbereiding...4 Wedstrijdvoorbereiding...4 Wedstrijdformulier en spelerspassen...5 wedstrijdformulier...5 Waarop moet je letten...5 Spelerspassen...5

Nadere informatie

SPORTVERENIGING VOETBAL TERHEIJDEN. INFORMATIE JEUGD- EN SENIORENLEIDERS en TRAINERS

SPORTVERENIGING VOETBAL TERHEIJDEN. INFORMATIE JEUGD- EN SENIORENLEIDERS en TRAINERS SPORTVERENIGING VOETBAL TERHEIJDEN INFORMATIE JEUGD- EN SENIORENLEIDERS en TRAINERS Taken jeugd- en seniorenleiders Spelerspas. De leider is, samen met de aanvoerder, verantwoordelijk voor de formaliteiten

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

Spelregels. Voor scheidsrechters Van. Pupillen

Spelregels. Voor scheidsrechters Van. Pupillen Spelregels Voor scheidsrechters Van Pupillen Augustus 2013 VCR-JEUGDBESTUUR DE VOORBEREIDING Vooraf Kom minimaal een kwartier voor aanvang van de wedstrijd bij het terrein en meld je bij de leider van

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m INSTRUCTIEBOEKJE voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m 65m 9.15m 9.15m 100m 1 REGELS VOOR D-PUPILLEN D-pupillen spelen op een heel speelveld. De afmetingen

Nadere informatie

HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014

HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014 HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014 Beste Jeugdleiders, Binnen elke vereniging heb je vrijwilligers nodig die de vereniging draaiende houden. Zonder vrijwilligers heeft een vereniging

Nadere informatie

ANDERE VOETBALVORMEN 4 TEGEN 4 VOOR MINI-PUPILLEN. 4 tegen 4 voor minipupillen. 7 tegen 7 (pupillen)

ANDERE VOETBALVORMEN 4 TEGEN 4 VOOR MINI-PUPILLEN. 4 tegen 4 voor minipupillen. 7 tegen 7 (pupillen) DE KNVB MIJN VOETBAL ONSORANJE Nieuws Doe mee Competities Assist Thema's Campus Over ons Shop Zoeken Assist ANDERE VOETBALVORMEN 4 tegen 4 voor minipupillen 7 tegen 7 (pupillen) 7 tegen 7 (junioren en

Nadere informatie

Het 2e OSM 75 E-top toernooi

Het 2e OSM 75 E-top toernooi Het 2e OSM 75 E-top toernooi Zondag 21 augustus 2016 Welkom! Namens het bestuur van OSM 75 heet ik u allen hartelijk welkom op sportpark Fazantenkamp van voetbalvereniging OSM 75 uit Maarssen. Dit jaar

Nadere informatie

Gedragsregels v.v.wapserveen

Gedragsregels v.v.wapserveen Voor de leden,begeleiders,trainers,publiek en bestuur van de v.v.wapserveen staat het plezier in de sport voorop. Om dit te bereiken zijn er een aantal gedragsregels en richtlijnen opgesteld. De hieronder

Nadere informatie

Handleiding voor leiders van F en E (JO9 en JO11)

Handleiding voor leiders van F en E (JO9 en JO11) Handleiding voor leiders van F en E (JO9 en JO11) Ik wil graag wat zaken onder de aandacht brengen zodat er geen onduidelijkheid is in het aankomende seizoen. Als Coördinator van de F en E pupillen heb

Nadere informatie

Veld en spelsystemen MICHEL DEKKER WSV 1930

Veld en spelsystemen MICHEL DEKKER WSV 1930 Veld en spelsystemen MICHEL DEKKER WSV 1930 Spelsysteem 4V4 bij 07( Mini-PUP) Spelsysteem ( 2v2 ) Twee veldjes op een half veld. Afmeting 40/30 meter lang en 30/20 breed. 3 bij 1 meter doelen. Van elke

Nadere informatie

1.29 Richtlijnen 7 tegen 7. 1.29.1 Pupillen

1.29 Richtlijnen 7 tegen 7. 1.29.1 Pupillen 1.29 Richtlijnen 7 tegen 7 1.29.1 Pupillen Afmetingen Het speelveld moet rechthoekig zijn. De lengte mag variëren tussen 60 en 70 meter. De breedte tussen 42,5 en 55 meter. Aanbevolen wordt een lengte-/breedtefactor

Nadere informatie

VOETBALVERENIGING GASSELTERNIJVEEN

VOETBALVERENIGING GASSELTERNIJVEEN SAMENWERKING JEUGDOPLEIDINGEN '------------' vv Gieterveen vv Gasselternijveen vv G.K.C. VOETBALVERENIGING GASSELTERNIJVEEN Versie 14 oktober 2013 Gedragsregels spelers SJO Oostermoer 1. Spelers moeten

Nadere informatie

TAKEN TEAMLEIDER(S) Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Na de wedstrijd Overig

TAKEN TEAMLEIDER(S) Voor de wedstrijd Tijdens de wedstrijd Na de wedstrijd Overig TAKEN TEAMLEIDER(S) Wat moet een team zonder een teamleider? Zeker bij de jeugd is een teamleider onontbeerlijk. We kunnen dan ook niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat ouders deze taak op

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

V.C.W. s Jeugdleiders Infoboekje

V.C.W. s Jeugdleiders Infoboekje V.C.W. s Jeugdleiders Infoboekje 2015-2016 Dit boekwerkje dient als handleiding voor nieuwe jeugdleiders. Inhoud 1. Samenstelling Jeugdbestuur... 3 2. Taken Jeugdleider/ster... 5 3. Contactpersonen jeugdleider...

Nadere informatie

DOCUMENT Handleiding seniorenleider S.V. TIVOLI Uitgave: 01-08-2012

DOCUMENT Handleiding seniorenleider S.V. TIVOLI Uitgave: 01-08-2012 DOCUMENT Handleiding seniorenleider S.V. TIVOLI Uitgave: 01-08-2012 Inhoud Voorwoord... 3 Belangrijke tips:... 3 Aanwezigheid... 4 Ontvangst van bezoekende vereniging/scheidsrechter... 4 Presentatie...

Nadere informatie

Technische commissie Tips voor begeleiders en trainers

Technische commissie Tips voor begeleiders en trainers Het voetbalseizoen 1 Zorg dat je alle e-mailadressen van de ouders van je spelers/speelsters hebt. Vanaf de A en B junioren hebben de spelers vaak een eigen e-mailadres. Het is handig als je alle adressen,

Nadere informatie

Van de E naar de D!! Wat nu??

Van de E naar de D!! Wat nu?? Van de E naar de D!! Wat nu?? Informatie voor DSVP-spelers die op een groot veld gaan spelen. Bij de overgang van de E naar de D veranderen er plotseling een groot aantal dingen die in de E zo gewoon waren.

Nadere informatie

Gedragsregels SJO ZVC 14. Gedragsregels SJO ZVC 14

Gedragsregels SJO ZVC 14. Gedragsregels SJO ZVC 14 Gedragsregels SJO ZVC 14 Gedragsregels spelers SJO ZVC 14 1. Spelers moeten zich correct gedragen t.o.v. medespelers, tegenstanders, bestuursleden, scheidsrechters, leiders, trainers, enz. Schelden, vloeken

Nadere informatie

INFORMATIEGIDS VOOR NIEUWE JEUGDLEDEN BIJ

INFORMATIEGIDS VOOR NIEUWE JEUGDLEDEN BIJ INFORMATIEGIDS VOOR NIEUWE JEUGDLEDEN BIJ Inleiding SC Woezik is opgericht in 1961 en speelt op Sportpark Woezik te Wijchen. De vereniging wordt geleid door een bestuur dat door de Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

Wedstrijdreglementen KNVB Schoolvoetbal 2014/ 15

Wedstrijdreglementen KNVB Schoolvoetbal 2014/ 15 Wedstrijdreglementen KNVB Schoolvoetbal 2014/ 15 Spelregels KNVB Schoolvoetbal 11 TEGEN 11 Wedstrijdreglementen KNVB Schoolvoetbal 2014/ 15 Deze reglementen gelden vanaf de eerste voorronde tot en met

Nadere informatie

RKVV Roosendaal checklist leiders / trainers

RKVV Roosendaal checklist leiders / trainers 1 RKVV Roosendaal checklist leiders / trainers We hopen dat deze lijst helpt om alle leiders en trainers veel plezier te laten beleven aan hun belangrijke taak bij onze club. Mocht je vragen of opmerkingen

Nadere informatie

VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1

VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1 VV Moordrecht Informatieboekje jeugdscheidsrechter 1 Doel 2 Taak 2 Afspraken en tips bij wedstrijden van O-11 pupillen 3 Voorbereiding 3 Voor het begin van de wedstrijd 3 Tijdens de wedstrijd 4 Na afloop

Nadere informatie

VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL

VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL WAT GAAT ER DAN VERANDEREN? MET ELF SPELERS OP EEN HEEL VELD MET BUITENSPEL 4 april 15 Pagina 1 van 12 Voorwoord Vanaf volgend seizoen spelen jullie niet meer bij E-pupillen van

Nadere informatie

Programmaboek. Organisator Alkmaar Zaanstreek Toernooi 1456 NH Wijdewormer

Programmaboek. Organisator Alkmaar Zaanstreek Toernooi 1456 NH Wijdewormer Programmaboek Zondag 28 augustus 2016 Dinsdag 30 augustus 2016 Woensdag 31 augustus 2016 Donderdag 1 september 2016 Vrijdag 2 september 2016 Zondag 4 september 2016 Meiden voetbaltoernooi O15-jun. & O13-pup.

Nadere informatie

www.geel-wit.nl Taken van de Leider

www.geel-wit.nl Taken van de Leider Taken van de Leider De Zaterdag: Zorgt er samen met de ouders van de spelers voor dat er voldoende vervoer naar uitwedstrijden is. Maakt de opstelling en houdt de wisselbeurten bij Plaatsen en/of verwijderen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Het jaar opstarten 2. Afgelastingen 4. Voor de wedstrijd 5. Tijdens de wedstrijd 6. Rust 6.

Inhoudsopgave. Voorwoord 2. Het jaar opstarten 2. Afgelastingen 4. Voor de wedstrijd 5. Tijdens de wedstrijd 6. Rust 6. Inhoudsopgave pag. Voorwoord 2 Het jaar opstarten 2 Afgelastingen 4 Voor de wedstrijd 5 Tijdens de wedstrijd 6 Rust 6 Na de wedstrijd 6 Speeltijden 7 Overige belangrijke informatie 8 Invullen officiële

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENTEN SEIZOEN

WEDSTRIJDREGLEMENTEN SEIZOEN WEDSTRIJDREGLEMENTEN SEIZOEN 2017-2018 SPELREGELS KNVB SCHOOLVOETBAL 11 TEGEN 11 SCHOOLTEAMS: GROEP 7/8 Deze reglementen gelden vanaf de eerste voorronde tot en met de nationale finales KNVB Schoolvoetbal

Nadere informatie

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere

JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE. Georganiseerd door FC Almere JUMBO SCHOOLVOETBALTOERNOOI INFORMATIEBOEKJE Georganiseerd door FC Almere Beste jongens, meisjes, leerkrachten en toeschouwers, Football Club Almere heet u van harte welkom op Sportpark de Marken, waar

Nadere informatie

2012-2013. Jeugdleiders informatie S.H.H Herten

2012-2013. Jeugdleiders informatie S.H.H Herten 2012-2013 Jeugdleiders informatie S.H.H Herten Versie 1 01-08-2012 Voorwoord Ieder jaar mogen we bij SHH weer enkele nieuwe jeugdleiders ontvangen. Met name veel ouders worden vaker noodgedwongen jeugdleider.

Nadere informatie

Wedstrijdreglementen KNVB Schoolvoetbal 2015/ 16

Wedstrijdreglementen KNVB Schoolvoetbal 2015/ 16 Wedstrijdreglementen KNVB Schoolvoetbal 2015/ 16 SPELREGELS KNVB SCHOOLVOETBAL 11 TEGEN 11 Wedstrijdreglementen KNVB Schoolvoetbal 2015/ 16 Deze reglementen gelden vanaf de eerste voorronde tot en met

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENTEN SEIZOEN

WEDSTRIJDREGLEMENTEN SEIZOEN WEDSTRIJDREGLEMENTEN SEIZOEN 2016 2017 SPELREGELS KNVB SCHOOLVOETBAL 11 TEGEN 11 SCHOOLTEAMS: GROEP 7/8 De KNVB Schoolvoetbalreglementen gelden vanaf de eerste voorronde tot en met de nationale finales

Nadere informatie

programma Ome Gerrit Toernooi

programma Ome Gerrit Toernooi programma Ome Gerrit Toernooi zaterdag 2 juni 2018 JO8, JO9, JO10 en JO11 v.v. Albatross - Sportpark Ugchelen - Brouwersmolenweg 440-7339 EE Ugchelen WELKOM BIJ ALBATROSS even paar regeltjes want we zijn

Nadere informatie

Louwinus Maas schoolvoetbaltoernooi 2018

Louwinus Maas schoolvoetbaltoernooi 2018 Louwinus Maas schoolvoetbaltoernooi 2018 Dit is het programmaboekje van het Louwinus Maas schoolvoetbal toernooi voor het meisjes toernooi op 11 april 2018 Wij willen u attent maken op de volgende zaken:

Nadere informatie

Sportpark t Wooldrik te Borne Datum: 10 juni 2017 Aanvang: uur

Sportpark t Wooldrik te Borne Datum: 10 juni 2017 Aanvang: uur Sportpark t Wooldrik te Borne Datum: 10 juni 2017 Aanvang: 10.00 uur Winners previous editions: 2013: 2014: 2015: 2016: Inhoudsopgave Bladzijde Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Adresgegevens, Algemene regels

Nadere informatie

Programmaboekje Regio Groningen. Jeugdzaalvoetbalcompetitie 2012/ 2013

Programmaboekje Regio Groningen. Jeugdzaalvoetbalcompetitie 2012/ 2013 Programmaboekje Regio Groningen Jeugdzaalvoetbalcompetitie 2012/ 2013 Versie 14 januari Wijzigingen: Wedstrijden Poule Gro F2, E1 en E2 van 2 februari te Lewenborg zijn verplaatst naar Sporthal Hoogkerk

Nadere informatie

Goudse Schoolvoetbal Kampioenschappen 2015. Programma Meisjes groep 5/6 8 april 2015

Goudse Schoolvoetbal Kampioenschappen 2015. Programma Meisjes groep 5/6 8 april 2015 Goudse Schoolvoetbal Kampioenschappen 2015 Programma Meisjes groep 5/6 8 april 2015 Voorwoord: Hartelijk welkom bij het Schoolvoetbaltoernooi 2015 voor de basisscholen uit de gemeente Gouda. SPORT.GOUDA

Nadere informatie

Informatieboekje. Postbus 79, 4255ZH Nieuwendijk

Informatieboekje. Postbus 79, 4255ZH Nieuwendijk Informatieboekje v.v. Altena opgericht 17 juli 1945 Sportcomplex Altena Postadres Rijksweg 202-204 Nieuwendijk Postbus 79, 4255ZH Nieuwendijk Welkom bij v.v. Altena. We hopen dat je een fijne en sportieve

Nadere informatie

Louwinus Maas schoolvoetbaltoernooi 2018

Louwinus Maas schoolvoetbaltoernooi 2018 Louwinus Maas schoolvoetbaltoernooi 2018 Dit is het programmaboekje van het Louwinus Maas schoolvoetbal toernooi voor het toernooi op 18 april 2018 Wij willen u attent maken op de volgende zaken: 1. Voor

Nadere informatie

Gedragscode VV Krabbendijke

Gedragscode VV Krabbendijke Gedragscode VV Krabbendijke Algemene gedragscode 1. Respect voor iedereen 2. Respect voor de wettelijke voorschriften 3. Het gebruik en/of handel van drugs (inclusief softdrugs) is streng verboden op onze

Nadere informatie

Informatieboekje nieuwe jeugdleden SDV BARNEVELD

Informatieboekje nieuwe jeugdleden SDV BARNEVELD Informatieboekje nieuwe jeugdleden SDV BARNEVELD AUGUSTUS 2014 1 INHOUDSOPGAVE 1. Voetballen bij SDV Barneveld... 3 1.1. Voorwoord... 3 1.2. Vrijwilligers... 3 2. De structuur van de vereniging... 4 2.1.

Nadere informatie

september 2011 Beste jeugdscheidsrechter,

september 2011 Beste jeugdscheidsrechter, september 2011 Beste jeugdscheidsrechter, Het nieuwe seizoen is weer van start gegaan. Een nieuw seizoen met weer een toename van het aantal jeugdteams dat op zaterdag in actie zal gaan komen. De vele

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

Informatieavond vv Sweel. Plezier en ontwikkeling voorop!

Informatieavond vv Sweel. Plezier en ontwikkeling voorop! Informatieavond vv Sweel Plezier en ontwikkeling voorop! Wat bespreken we vanavond: Organisatie jeugdvoetbal vv Sweel Clubregels voor jeugdspelers vv Sweel Clubregels voor ouders van jeugdspelers Introductie

Nadere informatie

V.V. Tricht jeugdafdeling

V.V. Tricht jeugdafdeling V.V. Tricht jeugdafdeling Seizoen 2013-2014 Tricht, juni 2013 Beste sportvrienden, vriendinnen, ouders en begeleiders, Bijgaand treffen jullie de digitale informatie voor het seizoen 2013-2014 aan. Hierin

Nadere informatie

Informatie seizoen 2015 2016 Jeugd v.v. Nooit gedacht

Informatie seizoen 2015 2016 Jeugd v.v. Nooit gedacht Informatie seizoen 2015 2016 Jeugd v.v. Nooit gedacht Opstarten trainingen. De volgende teams starten hun trainingen op vanaf zaterdag 1 augustus: A1, B1, C1, D1 Alle overige teams kunnen hun trainingen

Nadere informatie

10 geboden v.v. Gestel:

10 geboden v.v. Gestel: 10 geboden v.v. Gestel: Je bent lid van een vereniging en niet van één team. Toon respect voor iedereen. Accepteer de beslissing van leiding, trainers en de scheidsrechter. Complimenten zijn altijd leuk.

Nadere informatie

SARTO Seizoen 2012/2013

SARTO Seizoen 2012/2013 SARTO Seizoen 2012/2013 Informatieavond voor ouders/verzorgers van nieuwe jeugdleden 21 augustus 2012 Programma 1. Opening 2. Organisatie 3. Normen en Waarden 4. Jeugdopleiding 5. Praktische informatie

Nadere informatie

Regelement Handbal vereniging WPK/Westlandia

Regelement Handbal vereniging WPK/Westlandia Regelement Handbal vereniging WPK/Westlandia Waarom een regelement? Plezier beleven aan de sport is het uitganspunt van handbal vereniging WPK/Westlandia, iedereen moet plezier hebben in zijn/haar activiteit,

Nadere informatie

V.C.W. s Jeugd Infoboekje

V.C.W. s Jeugd Infoboekje V.C.W. s Jeugd Infoboekje V.C.W. In dit schrijven willen wij u welkom heten bij voetbalvereniging V.C.W. Wij hopen dat uw zoon / dochter zich in onze vereniging sportief zal kunnen uitleven. Wij willen

Nadere informatie

BVV Barendrecht. Scheidsrechter. F en E pupillen

BVV Barendrecht. Scheidsrechter. F en E pupillen BVV Barendrecht Scheidsrechter F en E pupillen Dit document is puur informatief en zorgvuldig samengesteld. De BVV Barendrecht is echter niet aansprakelijk voor de juistheid en volledigheid van de informatie

Nadere informatie

Kleding & Uitrusting. Sportpark. Kleedlokalen en Hygiëne. Blessures / Ziekte / Gedragsproblemen. Problemen

Kleding & Uitrusting. Sportpark. Kleedlokalen en Hygiëne. Blessures / Ziekte / Gedragsproblemen. Problemen In de eerste plaats wil de jeugdcommissie de nieuwe vrijwilligers en al onze nieuwe jeugdleden van harte welkom heten bij de jeugdafdeling van Festilent. Wij hopen dat jullie het komende seizoen met veel

Nadere informatie

Klaar voor de aftrap FC Engelen

Klaar voor de aftrap FC Engelen Klaar voor de aftrap 2018 2019 FC Engelen ---------- Beste ouders, Het seizoen 2017-2018 is inmiddels voorbij en de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn in volle gang. En dat lijkt ons een geschikt

Nadere informatie

vv VAKO, sportpark Vries Sportlaan 2a, 9481 JA VRIES, tel: Toernooileider: J. Hof, tel:

vv VAKO, sportpark Vries Sportlaan 2a, 9481 JA VRIES, tel: Toernooileider: J. Hof, tel: vv VAKO, sportpark Vries Sportlaan 2a, 9481 JA VRIES, tel: 0592-542050 Toernooileider: J. Hof, tel: 0592-54221 Pouleindeling Jongens 11 tallen: Poule A: De Borg, Assen De Wegwijzer, Westerbork De Hekakker,

Nadere informatie

vv Harkstede, sportpark Harkstede-Scharmer, Hamweg 49B, 9617 AR Harkstede, tel: Toernooileider: A.H. Evenhuis, tel:

vv Harkstede, sportpark Harkstede-Scharmer, Hamweg 49B, 9617 AR Harkstede, tel: Toernooileider: A.H. Evenhuis, tel: vv Harkstede, sportpark Harkstede-Scharmer, Hamweg 49B, 9617 AR Harkstede, tel: 050-4041540 Toernooileider: A.H. Evenhuis, tel: 0598-41667 Pouleindeling Jongens 11- tallen: Poule A: De Beyumkorf, Groningen

Nadere informatie

Sporting Krommenie. Voorwoord. Trainingstijden Beste speler,

Sporting Krommenie. Voorwoord. Trainingstijden Beste speler, Sporting Krommenie In de nieuwsbrief voorwoord wie zijn wij? spelers regelement af berichten Leiders oefenprogramma start seizoen 2017-2018 trainingstijden 2017-2018 Gegevens van de trainers: Seizoen 2017-2018

Nadere informatie

RKSV SARTO Seizoen 2013/2014

RKSV SARTO Seizoen 2013/2014 RKSV SARTO Seizoen 2013/2014 Informatieavond voor ouders/verzorgers van nieuwe jeugdleden Programma 1. Opening 2. Organisatie 3. Normen en Waarden 4. Jeugdopleiding 5. Praktische informatie 6. Wat verwachten

Nadere informatie

DE NIEUWE WEDSTRIJDVORM

DE NIEUWE WEDSTRIJDVORM DE NIEUWE WEDSTRIJDVORM 6 TEGEN 6 1 WANNEER KINDEREN PLEZIER IN HET SPEL HEBBEN, VOETBALLEN ZE VAKER EN WORDEN ZE STEEDS BETER. JAN DIRK VAN DER ZEE, DIRECTEUR AMATEURVOETBAL Wanneer je aan kinderen vraagt

Nadere informatie

Voetbaltoernooi

Voetbaltoernooi Voetbaltoernooi 2017-2018 Schoolsportagenda Datum: Woensdag 4 april 2018 Tijd: 13.30-18.00 uur Locatie: v.v. Drachtster Boys Informatie: Stephan Oorburg s.oorburg@sportbedrijf-drachten.nl 06 83 16 43 40

Nadere informatie

Wat zijn onze uitgangspunten voor iedereen:

Wat zijn onze uitgangspunten voor iedereen: Onderstaand staan de gedragsregels, alsmede taken en verantwoordelijkheden, weergegeven, die we bij v.v. Rijsbergen willen hanteren. Als iedereen zich hieraan houdt, is het altijd gezellig en sportief,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Jeugdleider bij vv Nieuw Roden

Inhoudsopgave. Jeugdleider bij vv Nieuw Roden Handleiding Jeugdleiders vv Nieuw Roden 2015/2016 Inhoudsopgave Jeugdleider bij vv Nieuw Roden 1. Voor aanvang van de competitie 1.1. Algemene informatie 1.2. Materialen en kleiding 1.3. Afspraken met

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

V.V. Tricht jeugdafdeling

V.V. Tricht jeugdafdeling Seizoen 2012-2013 V.V. Tricht jeugdafdeling Tricht, juni 2012 Beste sportvrienden, vriendinnen, ouders en begeleiders, Bijgaand treffen jullie de digitale informatie voor het seizoen 2012-2013 aan. Hierin

Nadere informatie

WERKWIJZE MINIPUPILLEN

WERKWIJZE MINIPUPILLEN Achilles 1894 WERKWIJZE MINIPUPILLEN 1 Werkwijze mini-pupillen 1. Inleiding en aanleiding 2. Intake van een nieuwe mini-pupil 3. Het kader van Achilles 1894 m.b.t. de mini-pupillen 4. Hoe zijn de trainingen

Nadere informatie

Het BFC Exposa-Fashion D-pupillen toernooi

Het BFC Exposa-Fashion D-pupillen toernooi Het BFC Exposa-Fashion D-pupillen toernooi Zondag 22 juni 2014 Sportpark Meerweg 63 Bussum Telefoon: 035-6945648 Email: toernooienbfc@live.nl DEELNEMERSVELD BFC JEUGDTOERNOOIEN 2014 Bussum, juni 2014 Beste

Nadere informatie

Voetbal is een teamsport, het runnen van een club ook

Voetbal is een teamsport, het runnen van een club ook Voetbal is een teamsport, het runnen van een club ook Beleid Jeugdafdeling S.V. Real Lunet Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Visie...3 Beleid...4 Selectiebeleid...4 Overlegstructuur...5 Organigram

Nadere informatie

Meppeler Minidivisie 4:4 voor echte topvoetballers!

Meppeler Minidivisie 4:4 voor echte topvoetballers! Meppeler Minidivisie 4:4 voor echte topvoetballers! Tegenwoordig kunnen kinderen al op vroege leeftijd lid worden van een voetbalvereniging. Bij FC Meppel, Alcides en MSC is het mogelijk om vanaf 4 jaar

Nadere informatie

Taken jeugdleiders ATC 65

Taken jeugdleiders ATC 65 Taken jeugdleiders ATC 65 De groepscoördinator stelt voor aanvang van het seizoen twee leiders per team aan te stellen. De leiders zijn het aanspreekpunt voor de coördinator en de overige commissies binnen

Nadere informatie

Huisregels vv Bruchterveld Algemeen:

Huisregels vv Bruchterveld Algemeen: Huisregels vv Bruchterveld Algemeen: Je gedraagt je sportief en met respect voor de club, voor je medespeler, je leider, je tegenstander, de scheidsrechter, de andere leden en supporters. De winnaar is

Nadere informatie

Wedstrijdvorm 8 tegen 8. Onder 11 en 12

Wedstrijdvorm 8 tegen 8. Onder 11 en 12 Wedstrijdvorm 8 tegen 8 Onder 11 en 12 1 Programma Theorie: o o o o Algemene informatie Voor de wedstrijd (actie- en aandachtspunten) Tijdens de wedstrijd (aanwijzingen en spelregels) Na de wedstrijd Praktijk:

Nadere informatie

Veendam 1894, sportpark de Langeleegte, Langeleegte 16, 9641 GN Veendam, tel: Toernooileider: Danielle Feiken, tel:

Veendam 1894, sportpark de Langeleegte, Langeleegte 16, 9641 GN Veendam, tel: Toernooileider: Danielle Feiken, tel: Veendam 894, sportpark de Langeleegte, Langeleegte 6, 964 GN Veendam, tel: 0598-6450 Toernooileider: Danielle Feiken, tel: 06-485849 Pouleindeling Jongens - tallen: Poule A: De Borg, Assen De Beyumkorf,

Nadere informatie

Voetbaltoernooi Finales

Voetbaltoernooi Finales Voetbaltoernooi Finales 20162017 Schoolsportagenda Woensdag 22 maart 2017 Van 13.30 18:00 uur Locatie: v.v. Drachten Informatie: Stephan Oorburg s.oorburg@sportbedrijfdrachten.nl 06 83 164 340 www.sportbedrijfdrachten.nl

Nadere informatie

SPELREGELS IN HET KORT

SPELREGELS IN HET KORT SPELREGELS IN HET KORT SCHEIDSRECHTERS / JEUGDSCHEIDSRECHTERS Onze vereniging beschikt over niet al teveel scheidsrechters. Nieuwe scheidsrechters zijn dan ook van harte welkom. Mocht het zo zijn dat het

Nadere informatie

De gedragsregels voor de speler

De gedragsregels voor de speler De gedragsregels voor de speler 1. Is sportief, vertoont teamgeest als onderdeel van een team en helpt en steunt zijn medespelers in het veld. 2. Neemt deel aan alle trainingen en wedstrijden en meldt

Nadere informatie

T&A VAN ES. makelaars in onroerende zaken. pantone 207 c. pantone 653 c

T&A VAN ES. makelaars in onroerende zaken. pantone 207 c. pantone 653 c T&A VAN ES makelaars in onroerende zaken pantone 207 c pantone 653 c Kleedkamerindeling Kleedkamer Vereniging Woensdag 27 december De Breehoek 1 Scherpenzeel 2 Renswoude 3 Advendo 4 Woudenberg 5 Valleivogels

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

T&A VAN ES. makelaars in onroerende zaken. pantone 207 c. pantone 653 c

T&A VAN ES. makelaars in onroerende zaken. pantone 207 c. pantone 653 c T&A VAN ES makelaars in onroerende zaken pantone 207 c pantone 653 c Algemene zaken 28e T&A VAN ES VIDOZA Jeugdtoernooi 2017 Toernooicommissie samenstelling: Scherpenzeel : Renswoude : Advendo : Valleivogels

Nadere informatie

De assistentscheidsrechter

De assistentscheidsrechter De assistentscheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? De KNVB publiceert ieder seizoen het boekwerk genaamd spelregels veldvoetbal. Een van de besproken onderwerpen

Nadere informatie

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor.

Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Beste scheidsrechter, Leuk dat je de wedstrijden van JO11 en JO9 wilt fluiten, daar zijn we zeer blij om. Namens het bestuur van KSV alvast bedankt daarvoor. Rooster Het rooster wanneer jullie mogen fluiten

Nadere informatie

BUROPOST MANEGE PUPILLEN TOERNOOI PROGRAMMABOEKJE

BUROPOST MANEGE PUPILLEN TOERNOOI PROGRAMMABOEKJE BUROPOST MANEGE PUPILLEN TOERNOOI PROGRAMMABOEKJE 14-01-2018 DEELNEMENDE VERENIGINGEN WWNA KCVO Voorwaarts ZVV 56 Robur et Velocitas WELKOM Van harte welkom op het WWNA BuroPost Manege Pupillen Toernooi

Nadere informatie

Voorzitter en Sportkanjers

Voorzitter en Sportkanjers Voorzitter en Sportkanjers Doel: Dit mag nooit meer gebeuren en bij Veensche Boys kan het niet gebeuren omdat.. We praten over Sportief én opvoedkundig klimaat bij Veensche Boys Het is van groot belang

Nadere informatie

Reglement Streetsoccertoernooi 2018

Reglement Streetsoccertoernooi 2018 Reglement Streetsoccertoernooi 2018 De inschrijving voor deelname aan het Rotary streetsoccertoernooi 2018 verloopt via formdesk. De schoolsport coördinator ontvangt de link waar men zich kan inschrijven.

Nadere informatie

WEDSTRIJDSCHEMA POULE. Uitslag

WEDSTRIJDSCHEMA POULE. Uitslag Almere Schoolvoetbaltoernooi 2016 FC Almere Categorie: Jongens 7/8 woensdag 9 maart 16 Nr 1 van elke poule gaat door naar "Finale vereniging" op 20 apr IJDSCHEMA POULE FCA J78 1 Uitslag 1 14:00 IKC de

Nadere informatie

Voorwoord. Beste kinderen,ouders en begeleiders van de sjo NEC.

Voorwoord. Beste kinderen,ouders en begeleiders van de sjo NEC. Voorwoord. Beste kinderen,ouders en begeleiders van de sjo NEC. In dit boek komen verschillende gedragsregels aan bod. Het gaat over de normen en waarden die bij onze voetbalvereniging gelden. Er komen

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET FC LEO

INFORMATIEPAKKET FC LEO INFORMATIEPAKKET FC LEO Versie: 21-09-2015 - Wijzigingen en typefouten onder voorbehoud Van harte welkom bij FC LEO Namens de gehele club willen we je van harte welkom heten bij de voetbalclub van de Marne,

Nadere informatie

SPORT COMBINATIE BADHOEVEDORP

SPORT COMBINATIE BADHOEVEDORP SPORT COMBINATIE BADHOEVEDORP sc Badhoevedorp is op 1 juli 1931 opgericht. Onze sportvereniging kent drie afdelingen: Veldvoetbal Zaalvoetbal Honk- & softbal Voorts zijn er meerdere commissies met eigen

Nadere informatie

Swift. SV Velden. Dameskorfbalvereniging. sinds 1950

Swift. SV Velden. Dameskorfbalvereniging. sinds 1950 Swift SV Velden Dameskorfbalvereniging sinds 1950 Korfbal is.! Een echte teamsport. Door het vrijlopen en samenspel kun je iets bereiken.! Attractieve, gezellige sport, die zowel prestatief als recreatief

Nadere informatie

KLEDINGREGLEMENT v.v. MARIENBERG

KLEDINGREGLEMENT v.v. MARIENBERG KLEDINGREGLEMENT v.v. MARIENBERG Versie: 1 juli 2012 Beste leden, Naar aanleiding van opmerkingen binnen de club over hoe om te gaan met (sponsor) kleding en wie waar verantwoordelijk voor is heeft de

Nadere informatie

Welkom bij AFC 34! Clubgegevens

Welkom bij AFC 34! Clubgegevens Welkom bij AFC 34! Voetbal is een mooie sport en we hopen dat uw kind de komende jaren met veel plezier bij onze club zal spelen. Bij AFC 34 kan zowel voor ontspanning en recreatie worden gevoetbald als

Nadere informatie

De vacaturebank van SV Zwolle.

De vacaturebank van SV Zwolle. De vacaturebank van SV Zwolle. Geef de code op van de werkzaamheden die u wilt verrichten als vrijwilliger! Code Omschrijving. 14.10 Administratiecommissie. Kennis van Exel en cijfermatig een pre. 14.20

Nadere informatie

SPELREGELS VELDVOETBAL 2016/2017 UITDAGING EN TALENT

SPELREGELS VELDVOETBAL 2016/2017 UITDAGING EN TALENT 1 SPELREGELS VELDVOETBAL 2016/2017 UITDAGING EN TALENT Artikel 1.0 Sportinformatie 4 Categorieën: Groepen 5/6 Jongens, 5/6 Meisjes, 7/8 Jongens, 7/8 Meisjes Inschrijving per schoollocatie max.3 teams per

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. Informatieboekje. 9 x 9 voetbal E-Pupillen. knvb.nl

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL. Informatieboekje. 9 x 9 voetbal E-Pupillen. knvb.nl KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Informatieboekje 9 x 9 voetbal E-Pupillen knvb.nl Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Opzet... 4 2.1. Plaatsingstoernooien... 4 2.2. Competitie in fases...

Nadere informatie

wat gaat er veranderen?

wat gaat er veranderen? vv Actief Je gaat van E naar D... wat gaat er veranderen? Kort voorwoord Straks ga je van E naar D...wat gaat er veranderen? Dit is de titel die bovenaan dit informatieblad staat. Verschillende voetbalregels

Nadere informatie

Datum: Locatie: RK EDO Categorie: JO7, JO8, JO9, JO10, JO11 & JO12

Datum: Locatie: RK EDO Categorie: JO7, JO8, JO9, JO10, JO11 & JO12 KNVB Pilot Datum: 23-10-2016 Locatie: RK EDO Categorie: JO7, JO8, JO9, JO10, JO11 & JO12 KNVB Pilot @ RK EDO Clubtaken Velden uitzetten (afmetingen, doelgebied); veldindeling Kleedkamer indeling Materiaal

Nadere informatie