Hervorming vrijwillige vierdagenweek en halftijdse vervroegde uittreding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hervorming vrijwillige vierdagenweek en halftijdse vervroegde uittreding"

Transcriptie

1 Hervorming vrijwillige vierdagenweek en halftijdse vervroegde uittreding This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

2 1. Situering In 1995 heeft de wetgever twee zogenaamd "tijdelijke" arbeidsherverdelende maatregelen ingevoerd met de wet van 10 april 1995 betreffende de herverdeling van de arbeid in de openbare sector. Deze wet voorziet in de: halftijdse vervroegde uittreding (enkel voor vastbenoemden); vrijwillige vierdagenweek (zowel voor vastbenoemden als contractuelen). Deze stelsels kwamen bovenop reeds bestaande systemen zoals onder meer de volledige of deeltijdse loopbaanonderbreking. In die tijd waren er immers aanvullende maatregelen nodig om het werk onder meer werknemers te herverdelen. Halftijdse vervroegde uittreding De halftijdse vervroegde uittreding is een arbeidsstelsel waarbij de ambtenaar het recht heeft om vanaf 55 jaar halftijds te werken en dit maximaal tot aan de pensioenleeftijd. Hij heeft hierbij recht op 50% van zijn loon, aangevuld met een maandelijkse premie ter compensatie van het loonverlies. Op deze premie zijn geen socialezekerheidsbijdragen verschuldigd. Vrijwillige vierdagenweek De vrijwillige vierdagenweek is een arbeidsstelsel van 4/5de prestaties. Het personeelslid werkt vier volledige dagen per week en heeft één vrije dag. Hierbij heeft hij recht op 80% van zijn loon, dat wordt aangevuld met een weddecomplement. Op dit weddecomplement zijn socialezekerheidsbijdragen verschuldigd. De overheden zijn wel vrijgesteld van de betaling van werkgeversbijdragen voor de contractuele personeelsleden ter vervanging van personeelsleden die in het systeem van de vrijwillige vierdagenweek stapten. Van een tijdelijke wet naar definitief stelsel De wet van 1995 was een tijdelijke wet die in het verleden steeds verlengd is. De laatste verlenging liep tot en met 31 december In de huidige stand van de wetgeving kunnen de ambtenaren dus vanaf 1 januari 2012 niet meer instappen in het systeem van de vrijwillige vierdagenweek en de halftijdse vervroegde uittreding. Nu is een regeling uitgewerkt voor onbepaalde duur, waardoor er een einde komt aan een voorlopige toestand. Deze wet hervormt het stelsel van de vrijwillige vierdagenweek en de halftijdse vervroegde uittreding. Het doel is hierbij een betere combinatie van werk, gezin en privéleven mogelijk te maken, evenals personeelsleden de kans te geven om rustperiodes in te voeren tijdens de actieve beroepsloopbaan. Tegelijk moeten die verlofregelingen voor de overheid financieel haalbaar zijn op het vlak van de premies en de opbouw van de pensioenrechten. 2. Bij welke instellingen? 2.1. Federaal openbaar ambt en andere federale instellingen Deze wet is van toepassing op het federaal openbaar ambt, met name: de federale overheidsdiensten, de programmatorische federale overheidsdiensten en de diensten die ervan afhangen; burgerpersoneel van het Ministerie van Landsverdediging; de volgende rechtspersonen van publiek recht: - de Regie der gebouwen; This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

3 - het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen; - het Belgisch Interventie- en Restitutiebureau; - de Centrale Dienst voor sociale en culturele actie van het Ministerie van Landsverdediging; - het Nationaal Geografisch Instituut; - het Nationaal Instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers; - de Controledienst voor de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen; - de Controledienst voor de verzekeringen; - de Dienst voor de Overzeese Sociale Zekerheid; - het Fonds voor Arbeidsongevallen; - het Fonds voor Beroepsziekten; - de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden; - de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering; - de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen; - de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers - de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid; - de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van de Provinciale en Plaatselijke Overheidsdiensten; - het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen; - het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering - de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie; - de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening; - de Rijksdienst voor Pensioenen; - de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid; - het Federaal Planbureau - het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen; - de Pensioendienst voor de overheidssector; - het Agentschap voor de oproepen tot de hulpdiensten; - het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten; - het ehealth-platform; - het Fonds voor de medische ongevallen. Een KB kan deze wet ook van toepassing verklaren op andere besturen en diensten van de federale Staat en overheidsdiensten die onder het gezag of het toezicht vallen van de federale overheid. Verdere modaliteiten bij KB vast te stellen Een KB bepaalt voor de personeelsleden tewerkgesteld bij het federaal openbaar ambt en voormelde andere federale instellingen: de regels en voorwaarden voor het uitoefenen van het recht op de vierdagenweek en het halftijds werken vanaf 50 of 55 jaar; voor welke functies de titularissen uitgesloten zijn van dit recht Personeel verbonden aan hoven en rechtbanken Bij KB kan men de regeling geheel of gedeeltelijk van toepassing maken op het personeel verbonden aan hoven en rechtbanken. Het KB stelt ook de nadere regels en voorwaarden vast De politie Bij KB kan men de regeling eveneens geheel of gedeeltelijk van toepassing maken op alle of bepaalde personeelsleden van: het operationeel kader en het administratief en logistiek kader van de politiediensten of op één van beide kaders; de algemene inspectie van de federale politie en van de lokale politie. This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

4 Het KB stelt ook de nadere regels en voorwaarden vast Andere administratieve overheden Voor het personeel van de andere administratieve overheden beslissen deze overheden zelf om de maatregelen van de vierdagenweek en het halftijds werken vanaf 50 of 55 jaar van toepassing te maken op hun personeel. Een KB bepaalt de regels voor het van toepassing verklaren van de vrijstelling van socialezekerheidsbijdragen. Onder de andere administratieve overheden verstaat men: de gemeenschaps- en de gewestelijke overheidsdiensten en de gemeenschapscommissies, alsook de publiekrechtelijke rechtspersonen die van deze overheidsdiensten afhangen; de gemeenten en de provincies met inbegrip van de gemeentebedrijven, de autonome gemeentebedrijven, de provinciebedrijven en de autonome provinciebedrijven, de ocmw's en de openbare inrichtingen en publiekrechtelijke verenigingen die afhangen van een provincie of een gemeente. Voor deze lokale besturen kan alleen de bevoegde overheid van de betrokken Gemeenschap of het betrokken Gewest een verzoek voor het toepassen van de vrijstelling van socialezekerheidsbijdragen indienen. Wanneer bijvoorbeeld een provincie of een gemeente voor de eigen personeelsleden gebruik wil maken van deze bijzondere socialezekerheidsbepalingen, kunnen zij bij de bevoegde federale minister via hun bevoegde overheid een aanvraag indienen voor een vrijstelling. De overheden die vallen onder het toepassingsgebied van cao-wet zijn hier niet bedoeld. Merk op dat er een decreet op komst is over de afschaffing van de vrijwillige vierdagenweek en halftijdse vervroegde uittreding bij de Vlaamse lokale besturen. 3. De vierdagenweek De vierdagenweek is een recht voor zowel de contractuele als de vastbenoemde personeelsleden. In principe is dit recht beperkt in de tijd. Vastbenoemde personeelsleden kunnen vanaf een bepaalde leeftijd in het systeem stappen tot aan hun pensioen Tewerkstellingsvoorwaarde: voltijdse tewerkstelling De vastbenoemde en contractuele personeelsleden die voltijds tewerkgesteld zijn hebben het recht om 4/5de te werken. Deze prestaties worden verricht over vier werkdagen per week. Het personeelslid werkt dus 4 dagen en is 1 dag vrij Duur van het recht Vastbenoemde en contractuele personeelsleden jonger dan 55 jaar: maximum 60 maanden Zowel vastbenoemde als contractuele personeelsleden jonger dan 55 jaar kunnen tot maximum 60 maanden voor de hele beroepsloopbaan gebruikmaken van de vierdagenweek. Deze maximumduur wordt verminderd met de reeds opgenomen periodes van de vrijwillige vierdagenweek krachtens de wet van 10 april 1995 die men na 1 september 2012 nog opneemt (deze datum is onder voorbehoud aangezien hier nog onduidelijkheid over bestaat. Wij komen hier later nog op terug). This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

5 Vastbenoemde personeelsleden van minstens 55 jaar Het vastbenoemde personeelsliddat de leeftijd van 55 jaar heeft bereikt, kan gebruikmaken van de vierdagenweek tot de datum van de al dan niet vervroegde pensionering. Hier gelden geen bijkomende voorwaarden. Uitzondering: vanaf 50 jaar voor zware beroepen en lange loopbaan Het vastbenoemde personeelslid dat de leeftijd van 50 jaar heeft bereikt, kan ook gebruikmaken van de vierdagenweek tot de datum van de al dan niet vervroegde pensionering als hij op de begindatum van dit verlof voldoet aan één van de volgende voorwaarden: hij heeft een dienstanciënniteit van ten minste 28 jaar; Hij was actief in een zwaar beroep gedurende minstens: 5 jaar in de laatste 10 jaar; of 7 jaar in de laatste 15 jaar. Wat verstaat men onder zwaar beroep? Onder zwaar beroep verstaat men werk, ofwel: o in wisselende ploegen: = minimum 2 ploegen van 2 vastbenoemde personeelsleden met hetzelfde werk (zowel qua inhoud als qua omvang), zonder onderbreking tussen de ploegen en met een maximale overlapping van ¼ van de dagtaak. Het vastbenoemde personeelslid moet van ploegen alterneren; o in onderbroken diensten: = permanente dagprestaties waarvan begin- en eindtijd minstens 11 uur uit elkaar liggen met een onderbreking van minimum 3 uur en minimumprestaties van 7 uur (permanent = de onderbroken dienst vormt de gewone arbeidsregeling van het vastbenoemde personeelslid, dus niet occasioneel); o met prestaties tussen 20u en 6u. Het begrip zwaar beroep kan men, na advies van comité A, bij een in Ministerraad overlegd besluit aanpassen Beëindiging vrijwillige vierdagenweek Het personeelslid dat vroegtijdig uit het systeem wil stappen moet een opzeggingsperiode van 3 maanden respecteren, tenzij de overheid waaronder het personeelslid ressorteert een kortere termijn aanvaardt Premie en vrijstelling socialezekerheidsbijdragen Premie voor het betrokken personeelslid Het personeelslid dat gebruikmaakt van het recht op de vierdagenweek ontvangt: 80% van zijn wedde; en een premie van 70,14 euro per maand. Dit bedrag is gekoppeld aan de spilindex 138,01. Wanneer 80% van de wedde niet volledig wordt betaald, dan wordt de premie pro rata verminderd. Vrijstelling socialezekerheidsbijdragen voor de vervanger Personeelsleden die gebruikmaken van dit recht kunnen worden vervangen maar dit is geen verplichting. De overheid die contractuelen in dienst neemt ter vervanging van personeelsleden die gebruikmaken van de vierdagenweek krijgen een vrijstelling van de betaling van de werkgeversbijdragen voor sociale zekerheid. This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

6 Meer concreet gaat het om volgende bijdragen die niet verschuldigd zijn: Pensioenen (8,86%); ZIV, gezondheid (3,80%) en uitkeringen (2,35%); Werkloosheid (1,46%); Kinderbijslag (7%), ook deze specifiek voor plaatselijke besturen (5,25%); 1 % Fonds voor beroepsziekten; 0,30% Fonds voor arbeidsongevallen; Beroepsziekten specifiek voor plaatselijke besturen (0,17%); Bijdrage 1,60% voor de werknemers die onder de privéregeling jaarlijkse vakantie vallen; Loonmatigingsbijdrage Administratieve stand van het personeelslid Voor de vastbenoemde personeelsleden beschouwt men de periode van afwezigheid als verlof en dit is met dienstactiviteit gelijkgesteld. Wanneer deze stand niet bestaat in het statuut dat op het personeelslid van toepassing is, stelt men deze verlofregeling gelijk met een analoge stand. Voor de personeelsleden in dienst genomen met een arbeidsovereenkomst schorst deze afwezigheid de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. 4. Halftijds werken Enkel vastbenoemde personeelsleden kunnen gebruikmaken van dit recht om halftijds te werken tot aan het pensioen. 4.1 Halftijds werken voor vastbenoemde personeelsleden vanaf 50 of 55 jaar Het vastbenoemde personeelslid heeft het recht om halftijds te werken vanaf 55 jaar tot aan de datum van zijn al dan niet vervroegde pensionering. Uitzondering: halftijds werken vanaf 50 jaar Het vastbenoemde personeelslid heeft het recht om halftijds te werken vanaf 50 jaar tot aan de datum van zijn al dan niet vervroegde pensionering als hij op de begindatum van dit verlof cumulatief voldoet aan de volgende voorwaarden: Hij was actief in een zwaar beroep gedurende minstens: - 5 jaar in de laatste 10 jaar; of - 7 jaar in de laatste 15 jaar. Het begrip zwaar beroep moet men op dezelfde manier interpreteren als bij de vierdagenweek. Dit zwaar beroep komt voor op de lijst van knelpuntberoepen. Deze lijst moet men nog opstellen. Het begrip zwaar beroep kan men, na advies van comité A, bij een in Ministerraad overlegd besluit aanpassen. This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

7 Aanvraag Het toekennen van dat recht is afhankelijk van het indienen door het personeelslid van een aanvraag bij de openbare dienst waaronder het personeelslid ressorteert. De bepalingen met betrekking tot het aanvragen van het pensioen blijven gelden Voortijdige beëindiging halftijds werken Het personeelslid kan vroegtijdig uit het systeem stappen. Hij moet in dat geval een opzeggingsperiode van 3 maanden respecteren, tenzij de overheid waaronder het personeelslid ressorteert een kortere termijn aanvaardt. Geen nieuwe aanvraag mogelijk bij vroegtijdige beëindiging Eenmaal uit het systeem gestapt, kan het personeelslid geen nieuwe aanvraag meer indienen voor het stelsel van halftijds werken. Hij zal er dus niet meer terug in kunnen stappen Premie Het vastbenoemde personeelslid dat in het stelsel van halftijds werken stapt, ontvangt: de helft van de wedde; en een maandelijkse premie van 295,99 EUR. Wanneer de helft van de wedde niet volledig betaald wordt, wordt de premie pro rata verminderd. Vrij van socialezekerheidsbijdragen Deze premie is vrij van socialezekerheidsbijdragen. Afzien van premie Het personeelslid kan afzien van de premie als de inning ervan de uitbetaling van een pensioen uitsluit. Hij richt daartoe een bij de post aangetekende brief aan de dienst waaronder hij ressorteert Administratieve stand van het personeelslid De periode van afwezigheid moet men beschouwen als verlof en is met dienstactiviteit gelijkgesteld. Wanneer deze stand niet bestaat in het statuut dat op het personeelslid van toepassing is, stelt men deze afwezigheid gelijk met een analoge stand. 5. Wijzigingen aan de wet van 10 april 1995 Deze wet brengt ook de bepalingen van de wet van 10 april 1995 in overeenstemming met de bepalingen rond de twee nieuwe verlofstelsels. Het jaarlijks rapporteren over de effecten van de beide arbeidsherverdelende maatregelen in toepassing van de wet van 10 april 1995 schaft men af. Dit is overbodig geworden aangezien de nadruk niet langer ligt op arbeidsherverdeling. De periode van vrijwillige vierdagenweek in toepassing van de wet van 10 april 1995 wordt ook beperkt tot 60 maanden, vanaf 1 september 2012 (deze datum is onder voorbehoud aangezien hier nog onduidelijkheid over bestaat. Wij komen hier later nog op terug). De periodes vóór deze datum worden niet aangerekend op deze maximumduur. Op die manier plaatst men de personeelsleden die gebruikmaken van het stelsel van de vrijwillige vierdagenweek geregeld door de wet van 10 april 1995 op dezelfde hoogte met hen die gebruikmaken van de vierdagenweek in toepassing van huidige wet. De overheidsdiensten worden ook vrijgesteld van de betaling van de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid voor de contractuele personeelsleden in dienst genomen ter vervanging van de personeelsleden die gebruikmaken van de vrijwillige vierdagenweek in toepassing van de wet van 10 april 1995 tot op het ogenblik dat er een einde aan gesteld wordt bij koninklijk besluit. This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

8 6. Overzichtsschema Jonger dan 55 jaar Voor wie? Leeftijd? TWSvoorwaarde Duur Premie RSZ-vrijstelling Voor wie? vastbenoemde en contractuele personeelsleden geen leeftijdsvereiste voltijds tewerkgesteld zijn maximum 60m voor de hele beroepsloopbaan. aan rsz onderworpen premie voor het personeelslid vrijstelling SZ voor vervanger enkel voor vastbenoemde personeelsleden Vierdagenweek Vanaf 55 jaar Vanaf 50 jaar onder voorwaarden: dienstanciënniteit van ten minste 28 jaar; Leeftijd? of actief in een zwaar beroep gedurende minstens: 5 jaar in de laatste 10 jaar; of vanaf 55 jaar 7 jaar in de laatste 15 jaar. TWSvoorwaarde Duur Premie voltijds tewerkgesteld zijn tot aan pensioen aan rsz onderworpen premie voor het personeelslid RSZ-vrijstelling Voor wie? vrijstelling SZ voor vervanger enkel voor vastbenoemde personeelsleden Vanaf 55 jaar. Vanaf 50 jaar onder voorwaarden: Halftijds werken Vanaf 55 jaar Leeftijd? actief in een zwaar beroep gedurende minstens: 5 jaar in de laatste 10 jaar; of 7 jaar in de laatste 15 jaar; én knelpuntberoep. Duur tot aan pensioen Premie premie vrij van rsz voor personeelslid This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

9 This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Titel 25 AUGUSTUS 2012. - Koninklijk besluit tot wijziging van het stelsel van loopbaanonderbreking voor wat de openbare sector betreft Bron : PERSONEEL EN ORGANISATIE.WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL

Nadere informatie

1. Federale overheidsdiensten (FOD s) en programmatorische overheidsdiensten (POD s)

1. Federale overheidsdiensten (FOD s) en programmatorische overheidsdiensten (POD s) 1. Federale overheidsdiensten (FOD s) en programmatorische overheidsdiensten (POD s) FOD Kanselarij van de Eerste Minister 1,28% 1,30% 1,23% 0,56% 0,49% Ministerie van Landsverdediging 3,84% 3,83% 3,82%

Nadere informatie

Lijst van de organisaties die wettelijk klant zijn van het OFO

Lijst van de organisaties die wettelijk klant zijn van het OFO Lijst van de organisaties die wettelijk klant zijn van het OFO Algemeen Rijksarchief en Rijksarchieven in de Provinciën Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie Belgisch Instituut voor

Nadere informatie

Loopbaanonderbreking in de openbare sector. ACV-Openbare Diensten mei 2014

Loopbaanonderbreking in de openbare sector. ACV-Openbare Diensten mei 2014 Loopbaanonderbreking in de openbare sector ACV-Openbare Diensten mei 2014 Loopbaanonderbreking Veel personeelsleden in de openbare sector hebben mogelijkheden om hun loopbaan tijdelijk te onderbreken of

Nadere informatie

1. Federale overheidsdiensten (FOD s) en programmatorische overheidsdiensten (POD s)

1. Federale overheidsdiensten (FOD s) en programmatorische overheidsdiensten (POD s) 1. Federale overheidsdiensten (FOD s) en programmatorische overheidsdiensten (POD s) Organisatie FOD Kanselarij van de Eerste Minister Ministerie van Landsverdediging FOD Informatie- en Communicatietechnologie

Nadere informatie

Alle entiteiten van de Federale politie Alle zones van de Lokale politie

Alle entiteiten van de Federale politie Alle zones van de Lokale politie FEDERALE POLITIE PERMANENTE NOTA Algemene directie van de Ondersteuning en het Beheer Uitgiftenummer DGS/DSJ/2014/7941/A Directie van de juridische dienst, Uitgiftedatum 28-02-2014 het contentieux en de

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ

ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ 1 of 9 ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ RSZ Kwartaal:2018/4 2 of 9 De beperkte onderwerping Private sector Openbare sector 3 of 9 4 of 9 Een aantal personen vallen niet onder alle regelingen die in de sociale

Nadere informatie

Bijlage G: Gedetailleerde beschrijving van de doelgroep van de Aankoopcentrale

Bijlage G: Gedetailleerde beschrijving van de doelgroep van de Aankoopcentrale Bijlage G: Gedetailleerde beschrijving van de doelgroep van de Aankoopcentrale Algemene opmerking: Hierna volgt een beschrijving van de doelgroepen. Belangrijk hierbij te vermelden is dat de in geel aangeduide

Nadere informatie

Verdeling van de ministeriële bevoegdheden

Verdeling van de ministeriële bevoegdheden Verdeling van de ministeriële bevoegdheden Eerste minister Federale Overheidsdienst Kanselarij van de Eerste Minister Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer Fraudebestrijding, en de uniforme toepassing

Nadere informatie

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalige onderwijs

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalige onderwijs Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalige onderwijs De aanmoedigingspremie wordt toegekend door de Vlaamse overheid.

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de raad van bestuur van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, gegeven 1 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de raad van bestuur van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, gegeven 1 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 1 december 2000 houdende organisatie van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en de regeling van de rechtspositie

Nadere informatie

Versie 04-03-2011 DEEL V Titel I Hoofdstuk I Haard- en standplaatstoelage Inhoudstafel

Versie 04-03-2011 DEEL V Titel I Hoofdstuk I Haard- en standplaatstoelage Inhoudstafel Versie 04-03-2011 DEEL V Titel I Hoofdstuk I Haard- en standplaatstoelage Inhoudstafel 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire grondslagen 3. Begunstigden 4. Voorwaarden 4.1 Principe 4.2

Nadere informatie

Wat zijn de gevolgen van de pensioenhervormingen voor de personeelsleden van de UGent?

Wat zijn de gevolgen van de pensioenhervormingen voor de personeelsleden van de UGent? Wat zijn de gevolgen van de pensioenhervormingen voor de personeelsleden van de UGent? DEZE TEKST IS GEBASEERD OP DE RECENTSTE REGELGEVING TOT 15 JANUARI 2012. ER ZIJN VERDER NOG EEN AANTAL MAATREGELEN

Nadere informatie

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalig onderwijs

Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalig onderwijs Vlaamse aanmoedigingspremie voor loopbaanonderbreking voor personeelsleden van de Vlaamse openbare sector en het Nederlandstalig onderwijs 2 Het is vaak niet eenvoudig om een goed evenwicht te vinden tussen

Nadere informatie

Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet

Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet 12-01-2015 In toepassing van het federaal regeerakkoord van 09.10.2014 is de reglementering rond tijdskrediet gewijzigd vanaf 01.01.2015. Om de reglementering

Nadere informatie

Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F 2 0 1 1

Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F 2 0 1 1 Welkom Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F 2 0 1 1 inhoud WAT MAG JE VERWACHTEN Soorten verlofstelsels Aanmoedigingspremie Procedure in de

Nadere informatie

Wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen 1. TITEL 8. - Pensioenen. HOOFDSTUK 1. - Pensioenen van de overheidssector

Wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen 1. TITEL 8. - Pensioenen. HOOFDSTUK 1. - Pensioenen van de overheidssector Wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen 1 TITEL 8. - Pensioenen HOOFDSTUK 1. - Pensioenen van de overheidssector Afdeling 1. - Verhoging van de pensioenleeftijd Art. 85. Artikel 46 van de

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad betreft PROVINCIAAL ONDERWIJS Diverse wijzigingen aan het statuut van het administratief en technisch, meesters-,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht voor de Federale-, Programmatorische overheidsdiensten, het Ministerie van

Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht voor de Federale-, Programmatorische overheidsdiensten, het Ministerie van Monitoring - Overheids Gebruik van de e-procurement-toepassingen door de diensten van de federale Staat juli 2013 september 2013 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht

Nadere informatie

Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F J A N U A R I 2 0 1 3

Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F J A N U A R I 2 0 1 3 Welkom Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F J A N U A R I 2 0 1 3 inhoud WAT MAG JE VERWACHTEN Soorten verlofstelsels Aanmoedigingspremie

Nadere informatie

Versie van DEEL III De wedde Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2. Algemeen 2.1 Definitie van de wedde 2.1.

Versie van DEEL III De wedde Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2. Algemeen 2.1 Definitie van de wedde 2.1. Versie van 21-03-2011 DEEL III De wedde Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire basis 2. Algemeen 2.1 Definitie van de wedde 2.1.1 Volledige wedde 2.1.2 Niet volledig verschuldigde wedde 3. Recht

Nadere informatie

Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet

Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet Directie reglementering Tijdskrediet en Loopbaanonderbreking Communicatie Datum 29.12.2014 Wijziging van de reglementering van het tijdskrediet In toepassing van het federaal regeerakkoord van 09.10.2014

Nadere informatie

BEKENDMAKING GEMEENTERAADSBESLUIT Ingevolge artikel 186 van het gemeentedecreet

BEKENDMAKING GEMEENTERAADSBESLUIT Ingevolge artikel 186 van het gemeentedecreet BEKENDMAKING GEMEENTERAADSBESLUIT Ingevolge artikel 186 van het gemeentedecreet WIJZIGEN VAN RECHTSPOSITIEREGELING VOOR GEMEENTEPERSONEEL DATUM BESLISSING: 22 juni 2017 DATUM BEKENDMAKING: 6 juli 2017

Nadere informatie

Niet-gemotiveerd tijdskrediet

Niet-gemotiveerd tijdskrediet Niet-gemotiveerd tijdskrediet De werknemer heeft recht op een niet-gemotiveerd tijdskrediet. Hij moet de reden voor de opname van dit tijdskrediet dus niet meedelen. Duur van het recht: minimum- en maximumperiode

Nadere informatie

NIEUWE REGELS ROND TIJDSKREDIETUITKERINGEN: REGEERAKKOORD DI RUPO.

NIEUWE REGELS ROND TIJDSKREDIETUITKERINGEN: REGEERAKKOORD DI RUPO. Nr. 1000 Brussel, 6 februari 2012 BETREFT: NIEUWE REGELS ROND TIJDSKREDIETUITKERINGEN: REGEERAKKOORD DI RUPO. De voorwaarden om recht te hebben op tijdskrediet met uitkeringen worden strenger. Die uitkeringen

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ

ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ 1 van 9 ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ R S Z Kwartaal:2015/4 2 van 9 De beperkte onderwerping Private sector Openbare sector 3 van 9 4 van 9 Een aantal personen vallen niet onder alle regelingen die in

Nadere informatie

Samenstelling lijst verloven en afwezigheden voorafgaand aan pensioen

Samenstelling lijst verloven en afwezigheden voorafgaand aan pensioen Samenstelling lijst verloven en afwezigheden voorafgaand aan pensioen De Koning moest nog een lijst opstellen van de regelingen die zijn erkend als een voltijdse of deeltijdse disponibiliteit voorafgaand

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 120 VAN 21 MAART 2017 TOT VASTSTELLING, VOOR 2017 EN 2018, VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN BEDRIJF- STOESLAG IN HET KADER VAN HET STELSEL VAN WERKLOOSHEID

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 111 VAN 27 APRIL 2015 TOT VASTSTELLING, VOOR 2015 EN 2016, VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN BEDRIJFS- TOESLAG IN HET KADER VAN HET STELSEL VAN WERKLOOSHEID

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 138 VAN 23 APRIL 2019 TOT VASTSTELLING, VOOR DE PERIODE VAN 1 JANUARI 2021 TOT 30 JUNI 2021, VAN DE VOORWAARDEN VOOR DE TOEKENNING VAN EEN BEDRIJFSTOESLAG IN HET KADER

Nadere informatie

Monitoring - Overheidsopdrachten Gebruik van de e-procurement-toepassingen door de diensten van de federale Staat oktober 2015 december 2015

Monitoring - Overheidsopdrachten Gebruik van de e-procurement-toepassingen door de diensten van de federale Staat oktober 2015 december 2015 Monitoring - Overheids Gebruik van de e-procurement-toepassingen door de diensten van de federale Staat oktober 2015 december 2015 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 4 Periode... 4 Overzicht

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van een aantal verlofstelsels in het onderwijs en in de hogescholen

Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van een aantal verlofstelsels in het onderwijs en in de hogescholen Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van een aantal verlofstelsels in het onderwijs en in de hogescholen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie

Nadere informatie

Studies. Mei 2001 RVA Studies

Studies. Mei 2001 RVA Studies Studies Werknemers die een periode van loopbaanonderbreking achter de rug hebben. Hoelang heeft de loopbaanonderbreking geduurd? Gaan ze weer aan het werk? Mei 2001 RVA Studies 1 1 De duur van de loopbaanonderbrekingen

Nadere informatie

CONVERSIETABEL AFWEZIGHEDEN VASTBENOEMDE PERSONEELSLEDEN

CONVERSIETABEL AFWEZIGHEDEN VASTBENOEMDE PERSONEELSLEDEN versie 2 (update 15/04/2015) in CONVERSIETABEL AFWEZIGHEDEN VASTBENOEMDE PERSONEELSLEDEN 101 werkelijk gepresteerde arbeid 102 zaterdag, zondag, of vervangdag 103 Wettelijke feestdag of vervangdag (geen

Nadere informatie

VERDELING VAN DE MINISTERIËLE BEVOEGDHEDEN. Fraudebestrijding, en de uniforme toepassing van de wetgeving in het ganse land

VERDELING VAN DE MINISTERIËLE BEVOEGDHEDEN. Fraudebestrijding, en de uniforme toepassing van de wetgeving in het ganse land FEDERALE OVERHEIDSDIENST KANSELARIJ VAN DE EERSTE MINISTER WETSTRAAT 16 1000 BRUSSEL TEL. 02 501 02 11 4 september 2009 VERDELING VAN DE MINISTERIËLE BEVOEGDHEDEN EERSTE MINISTER Federale Overheidsdienst

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZ/14/102 BERAADSLAGING NR. 14/054 VAN 1 JULI 2014 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS MET

Nadere informatie

Statistieken activiteitenverslag Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten

Statistieken activiteitenverslag Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten Statistieken activiteitenverslag 2008 8Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten inhoud RSZPPO Statistieken Activiteitenverslag 2008 8 1 Aantal werkgevers

Nadere informatie

17 De specifieke stelsels van loobaanonderbreking toegekend met toepassing van het bericht nr. 28 HR/2003 van de NMBS Holding van 14 april 2003 ;

17 De specifieke stelsels van loobaanonderbreking toegekend met toepassing van het bericht nr. 28 HR/2003 van de NMBS Holding van 14 april 2003 ; Lijst van de disponibiliteiten of vergelijkbare situaties die aanleiding geven tot de toepassing van artikel 88, derde en vierde lid van de wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen : 1 De terbeschikkingstelling

Nadere informatie

ZIEKTEVERLOF. Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 1966.

ZIEKTEVERLOF. Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 1966. ZIEKTEVERLOF Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 1966. Inwerkingtreding op 1 juli 1966 Uitvoering van artikel 58 van het Algemeen Stadsambtenarenreglement. Laatste wijziging: 02.05.2006. HOOFDSTUK I. TOEPASSINGSGEBIED.

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0124 24-11-2016 COLLEGEBESLUIT Collegebesluit houdende de wijziging van het collegebesluit nr. 94/268 van 20 oktober 1994 houdende de organisatie

Nadere informatie

Art 10 2 een ancienniteit van 20 jaar als werknemer hebben op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving

Art 10 2 een ancienniteit van 20 jaar als werknemer hebben op het ogenblik van de schriftelijke kennisgeving beroepsverleden formulering gelijkstelling Vereist voor tijdskrediet Formule 50 plus Zie CAO NAR Collectieve nr.77bis tot vervanging van de collectieve nr.77 van 14 februari 2001 tot invoering van een

Nadere informatie

CONVERSIETABEL AFWEZIGHEDEN VASTBENOEMDE PERSONEELSLEDEN.

CONVERSIETABEL AFWEZIGHEDEN VASTBENOEMDE PERSONEELSLEDEN. CONVERSIETABEL AFWEZIGHEDEN VASTBENOEMDE PERSONEELSLEDEN. (voorlopige versie, 22 februari 2011) in 101 werkelijk gepresteerde arbeid 102 zaterdag, zondag, of vervangdag / / 103 Wettelijke feestdag of vervangdag

Nadere informatie

Versie DEEL VI Titel I Hoofdstuk III Vergoeding voor het onderhoud van het uniform Inhoudstafel

Versie DEEL VI Titel I Hoofdstuk III Vergoeding voor het onderhoud van het uniform Inhoudstafel Versie 04-03-2011 DEEL VI Titel I Hoofdstuk III Vergoeding voor het onderhoud van het uniform Inhoudstafel 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire grondslagen 3. Begunstigden 4. Voorwaarden

Nadere informatie

ZORGKREDIET VANAF 2 SEPTEMBER 2016 EN DE MOGELIJKHEDEN VOOR ONBETAALD VERLOF

ZORGKREDIET VANAF 2 SEPTEMBER 2016 EN DE MOGELIJKHEDEN VOOR ONBETAALD VERLOF ZORGKREDIET VANAF 2 SEPTEMBER 2016 EN DE MOGELIJKHEDEN VOOR ONBETAALD VERLOF ZORGKREDIET Zorgkrediet Vanaf 2 september Is een recht voor iedereen (indien voldaan aan de voorwaarden) Enkel en alleen nog

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de Codex Hoger Onderwijs, gecodificeerd op 11 oktober 2013, artikel V.84, V.86 en V.259, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de Codex Hoger Onderwijs, gecodificeerd op 11 oktober 2013, artikel V.84, V.86 en V.259, 1; Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van een aantal verlofstelsels voor de personeelsleden van de hogescholen in de Vlaamse Gemeenschap en van de regeling inzake loopbaanonderbreking voor het

Nadere informatie

Versie van DEEL V Titel I Hoofdstuk IV Verbintenistoelage Inhoudsopgave

Versie van DEEL V Titel I Hoofdstuk IV Verbintenistoelage Inhoudsopgave Versie van 04-03-2011 DEEL V Titel I Hoofdstuk IV Verbintenistoelage Inhoudsopgave 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire basis 3. Begunstigden 4. Voorwaarden 5. Bedrag 6. Kenmerken van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 DE ANTI-CRISISMAATREGELEN VOOR DE BEDIENDEN WORDEN VERLENGD De anti-crisismaatregelen, die eerst maar liepen tot 31 december 2009, zijn zoals verwacht verlengd met zes maanden

Nadere informatie

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 Hoofdstuk 1. Situering 7 Hoofdstuk 2. Strategie/Beleidsluik 7 Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 9 Afdeling 1. Basiswetgeving 9 Afdeling 2. Afwijkingen

Nadere informatie

Versie van DEEL V Titel II Hoofdstuk II Uurtoelage voor bijkomende dienstprestaties Inhoudsopgave

Versie van DEEL V Titel II Hoofdstuk II Uurtoelage voor bijkomende dienstprestaties Inhoudsopgave Versie van 04-03-2011 DEEL V Titel II Hoofdstuk II Uurtoelage voor bijkomende dienstprestaties Inhoudsopgave 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire basis 3. Begunstigden 4. Voorwaarden 5.

Nadere informatie

Invloed van de loopbaanonderbreking en afwezigheidsperioden op het pensioen

Invloed van de loopbaanonderbreking en afwezigheidsperioden op het pensioen Invloed van de loopbaanonderbreking en afwezigheidsperioden op het pensioen Inhoud Inleiding Invloed op het pensioenrecht Deeltijdse diensten Onvolledige kalenderjaren Volledige loopbaanonderbreking (LO)

Nadere informatie

DEEL V Titel I Hoofdstuk V Afdeling III Functietoelage Detachement belast met de onmiddellijke beveiliging van de koninklijke familie

DEEL V Titel I Hoofdstuk V Afdeling III Functietoelage Detachement belast met de onmiddellijke beveiliging van de koninklijke familie Versie 04-03-2011 DEEL V Titel I Hoofdstuk V Afdeling III Functietoelage Detachement belast met de onmiddellijke beveiliging van de koninklijke familie Inhoudstafel 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/07/162 BERAADSLAGING NR. 07/059 VAN 6 NOVEMBER 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

De ministerraad keurt de verdeling van de bevoegdheden van de regeringsleden goed.

De ministerraad keurt de verdeling van de bevoegdheden van de regeringsleden goed. Ministerraad van 23 oktober 2014 BEVOEGDHEDEN VAN DE REGERINGSLEDEN De ministerraad keurt de verdeling van de bevoegdheden van de regeringsleden goed. Eerste minister Charles Michel Hoofdbevoegdheid: FOD

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Recht op tijdskrediet

Hoofdstuk 2. Recht op tijdskrediet Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 juni 2013 ter uitvoering van CAO nr. 103 van 27 juni 2012 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen, en inzake het stelsel

Nadere informatie

INFO. Nieuws. De nieuwe ziekteverlofregeling. Politiehervorming. Federale Politie STATUUT: Nummer april Principe

INFO. Nieuws. De nieuwe ziekteverlofregeling. Politiehervorming. Federale Politie STATUUT: Nummer april Principe Nummer 1338 10 april 2001 N 206 205 Politiehervorming INFO Nieuws STATUUT: De nieuwe ziekteverlofregeling Principe Alle personeelsleden van de politiediensten, met uitzondering van de contractuele personeelsleden,

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/6 Advies nr 09/2010 van 17 maart 2010 Betreft: Advies betreffende het ontwerp van Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 3, 5, 3 van de Wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Nadere informatie

Halfjaarlijkse statistieken Tewerkstelling bij de RSZPPO-werkgevers

Halfjaarlijkse statistieken Tewerkstelling bij de RSZPPO-werkgevers Halfjaarlijkse statistieken Tewerkstelling bij de RSZPPO-werkgevers Brochure 2 e kwartaal 2010 RSZPPO - statistieken INHOUD. Nummer tabel TITEL TABEL 1A Aantal werkgevers per gewest en type 1B Aantal werkgevers

Nadere informatie

Op Stapel april Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel april Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2016-04 18 april 2016 18-04-2016 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie: de spelregels

Jaarlijkse vakantie: de spelregels Jaarlijkse vakantie: de spelregels Mrs. Kathy Bergen Senior Legal Consultant De zomermaanden komen eraan, een periode waarin u wordt geconfronteerd met de jaarlijkse vakantie van uw werknemers... Wat zijn

Nadere informatie

1. Samenvattende tabel

1. Samenvattende tabel Versie 04-03-2011 DEEL V Titel I Hoofdstuk V Afdeling X Functietoelage Premie leidinggevende Inhoudstafel 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire grondslagen 3. Begunstigden 4. Voorwaarden

Nadere informatie

Omschrijving. Omschrijving

Omschrijving. Omschrijving Versie 2005/1 Bijlage 32 : Codificatie bezoldigingen PPO 1/10 Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of

Nadere informatie

LOOPBAANONDERBREKING, PALLIATIEF VERLOF, OUDERSCHAPSVERLOF EN ZORG VOOR EEN ZWAAR ZIEK GEZINS- OF FAMILIELID

LOOPBAANONDERBREKING, PALLIATIEF VERLOF, OUDERSCHAPSVERLOF EN ZORG VOOR EEN ZWAAR ZIEK GEZINS- OF FAMILIELID BERICHT Nr. 48 PP 16 oktober 2002 LOOPBAANONDERBREKING, PALLIATIEF VERLOF, OUDERSCHAPSVERLOF EN ZORG VOOR EEN ZWAAR ZIEK GEZINS- OF FAMILIELID De hieronder vermelde beschikkingen vervangen deze van de

Nadere informatie

Pensioenen Stand van zaken op 20 januari 2012

Pensioenen Stand van zaken op 20 januari 2012 Pensioenen Stand van zaken op 20 januari 2012 Enkele zaken rond de pensioenregeling voor werknemers werden onlangs aangepast. We geven hier een beknopt overzicht van de nieuwe regeling zoals ze in de Wet

Nadere informatie

Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen in de overheidssector. 2. De verhoging van de leeftijd en loopbaanvoorwaarde voor vervroegd

Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen in de overheidssector. 2. De verhoging van de leeftijd en loopbaanvoorwaarde voor vervroegd Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen in de overheidssector 1. 0verzicht Een eerste maatregel verhoogt de minimum leeftijd en loopbaanvoorwaarde om een vervroegd rustpensioen te kunnen genieten.

Nadere informatie

RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID OPENBARE INSTELLING VAN SOCIALE ZEKERHEID

RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID OPENBARE INSTELLING VAN SOCIALE ZEKERHEID RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID OPENBARE INSTELLING VAN SOCIALE ZEKERHEID ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ R S Z Kwartaal:2015/2 1 of 11 De beperkte onderwerping Inhoudstafel De beperkte onderwerping

Nadere informatie

WET VAN 5 MEI 2014 BETREFFENDE DIVERSE AANGELEGENHEDEN INZAKE DE PENSIOENEN VAN DE OVERHEIDSSECTOR. (B.S. 02.06.2014) Uittreksels

WET VAN 5 MEI 2014 BETREFFENDE DIVERSE AANGELEGENHEDEN INZAKE DE PENSIOENEN VAN DE OVERHEIDSSECTOR. (B.S. 02.06.2014) Uittreksels FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID WET VAN 5 MEI 2014 BETREFFENDE DIVERSE AANGELEGENHEDEN INZAKE DE PENSIOENEN VAN DE OVERHEIDSSECTOR. (B.S. 02.06.2014) Uittreksels De Kamers hebben aangenomen

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft PROVINCIAAL ONDERWIJS - ALLE SCHOLEN Statuut niet-gesubsidieerd administratief en technisch, meesters-, vak- en

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ

ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ 1 of 9 ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ R S Z Kwartaal:2014/04 2 of 9 3 of 9 Inhoudstafel De beperkte onderwerping Private sector Openbare sector 4 of 9 Een aantal personen vallen niet onder alle regelingen

Nadere informatie

Zelfstandige in bijberoep

Zelfstandige in bijberoep Zelfstandige in bijberoep INHOUD - Inleiding - Sociale bijdragen - Sociale rechten - Voorwaarden - Activiteit - Gelijkgestelde periodes Hoofdberoep en bijberoep Onderscheid: Niet gebaseerd op inkomen Wel:

Nadere informatie

Ouderschapsverlof. 13.04.2006 Rev. 04.06.2012 Juridische dienst info@salar.be

Ouderschapsverlof. 13.04.2006 Rev. 04.06.2012 Juridische dienst info@salar.be 13.04.2006 Rev. 04.06.2012 Juridische dienst info@salar.be Ouderschapsverlof De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte informatie, waarvoor ze echter

Nadere informatie

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken?

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken? Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken? Mijn vader gaat de laatste tijd erg achteruit. Hij is echt oud en versleten. Zeker nu hij onlangs zijn heup gebroken heeft en hij de deur niet

Nadere informatie

Voor bepaalde werknemers is er echter al recht op tijdskrediet voor oudere werknemers vanaf 50 jaar. Het gaat hier meer bepaald om werknemers:

Voor bepaalde werknemers is er echter al recht op tijdskrediet voor oudere werknemers vanaf 50 jaar. Het gaat hier meer bepaald om werknemers: Eerder werden reeds de wijzigingen van het tijdskrediet zonder motief en van het tijdskrediet met motief besproken. Deze keer bekijken we welke wijzigingen er komen in het tijdskrediet voor oudere werknemers,

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/18/032 BERAADSLAGING NR. 14/081 VAN 7 OKTOBER 2014, GEWIJZIGD OP 2 DECEMBER 2014, OP 1 SEPTEMBER 2015 EN

Nadere informatie

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken?

Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken? Zijn er mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met werken? Mijn vader gaat de laatste tijd erg achteruit, zeker nu hij onlangs zijn heup gebroken heeft. Hij kan de deur niet meer uit om voor zijn duiven

Nadere informatie

Aanmoedigingspremies Tijdskrediet

Aanmoedigingspremies Tijdskrediet Aanmoedigingspremies Tijdskrediet Zoals reeds eerder werd aangekondigd wil de Vlaamse Gemeenschap het stelsel van de aanmoedigingspremies in de privé-sector hervormen. Het besluit van 14 december 2001

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Titel 2 JANUARI 1991. - Koninklijk besluit betreffende de toekenning van onderbrekingsuitkeringen. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 04-05-1991 en tekstbijwerking tot 04-10- 2012) Bron : TEWERKSTELLING

Nadere informatie

Versie 2007/3 Bijlage 32 : Codificatie van bezoldigingen PPO 1/12

Versie 2007/3 Bijlage 32 : Codificatie van bezoldigingen PPO 1/12 Versie 2007/3 Bijlage 32 : Codificatie van bezoldigingen 1/12 Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of

Nadere informatie

Tijdskrediet met motief 1

Tijdskrediet met motief 1 Tijdskrediet met motief 1 Reden Hoelang waarden Beperkingen / uitbreidingen Vlaamse premie RVA uitkeringen (bruto netto) MOTIEF ZORG 1. opvoeding van kinderen

Nadere informatie

Versie 29-01-2015 DEEL VI Titel II Hoofdstuk II Begrafenisvergoeding Inhoudstafel

Versie 29-01-2015 DEEL VI Titel II Hoofdstuk II Begrafenisvergoeding Inhoudstafel Versie 29-01-2015 DEEL VI Titel II Hoofdstuk II Begrafenisvergoeding Inhoudstafel 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire grondslagen 3. Begunstigden 4. Voorwaarden 5. Bedrag 5.1 De overledene

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/09/028 BERAADSLAGING NR 07/059 VAN 6 NOVEMBER 2007, GEWIJZIGD OP 7 APRIL 2009, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 8 Afdeling 1. Basiswetgeving 8 Afdeling 2. Afwijkingen op het niveau van de sector of de onderneming 9

Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 8 Afdeling 1. Basiswetgeving 8 Afdeling 2. Afwijkingen op het niveau van de sector of de onderneming 9 DEEL 1. VOLTIJDS BRUGPENSIOEN 1 Hoofdstuk 1. Situering 7 Hoofdstuk 2. Strategie/Beleidsluik 7 Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 8 Afdeling 1. Basiswetgeving 8 Afdeling 2. Afwijkingen op het niveau van de sector

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van 20 juli 2007;

Gelet op de aanvraag van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van 20 juli 2007; SCSZ/07/130 1 BERAADSLAGING NR. 07/043 VAN 4 SEPTEMBER 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE RIJKSDIENST VOOR ARBEIDSVOORZIENING EN DE RIJKSDIENST VOOR PENSIOENEN AAN DE RIJKSDIENST

Nadere informatie

DOORLOPENDE ENQUÊTE NAAR DE ARBEIDSKRACHTEN. Speciale module overgang van werk naar pensionering. Tweede kwartaal 2006 (referentieweken 14 t.e.m.

DOORLOPENDE ENQUÊTE NAAR DE ARBEIDSKRACHTEN. Speciale module overgang van werk naar pensionering. Tweede kwartaal 2006 (referentieweken 14 t.e.m. EAK Module Overgang van werk naar pensionering tweede trimester 2006 Sociale Statistieken Eenheid «Enquête naar de Arbeidskrachten» Leuvenseweg 44-1000 Brussel DOORLOPENDE ENQUÊTE NAAR DE ARBEIDSKRACHTEN

Nadere informatie

INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF

INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF INTERPRETATIE VAN HET BEGRIP EFFECTIEF ACTIEF Opdat sommige kapitalen en afkoopwaarden in aanmerking zouden kunnen komen voor een fiscaal gunstig regime (hetzij de aanslagvoet van 10 %, hetzij de beperking

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Ouderschapsverlof 12.07.2016 Rev. 31.07.2017 Juridische dienst Info@salar.be Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de mogelijkheid biedt de arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/17/037 BERAADSLAGING NR. 17/019 VAN 7 MAART 2017 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Wat betreft het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd de gewijzigde regeling inzake politiek verlof reeds principieel goedgekeurd op 27 oktober

Wat betreft het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd de gewijzigde regeling inzake politiek verlof reeds principieel goedgekeurd op 27 oktober Omzendbrief Vlaamse regering Kabinet van Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Sport Kreupelenstraat 2, 1000 BRUSSEL Tel. (02)553 23 11 - Fax (02)553 23 05 Datum: 8 december

Nadere informatie

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het Verlof en vakantie De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen dat je het vorige jaar hebt gewerkt. Concreet betekent dit dat werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER ----------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 10 juli 2002 --------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

Publicatiedatum: 6 februari 2012

Publicatiedatum: 6 februari 2012 Publicatiedatum: 6 februari 2012 Sinds 1 januari 2012 zijn de voorwaarden om recht te hebben op uitkeringen tijdens een periode van tijdskrediet strenger geworden. Zo wordt een langere loopbaan vereist

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ

ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ 1 of 11 ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ R S Z Kwartaal:201501 2 of 11 3 of 11 Inhoudstafel De beperkte onderwerping Private sector Openbare sector 4 of 11 5 of 11 Een aantal personen vallen niet onder

Nadere informatie

1 of 72 ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE BESTUREN. R S Z Kwartaal:2018/4

1 of 72 ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE BESTUREN. R S Z Kwartaal:2018/4 1 of 72 ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES VOOR DE PROVINCIALE EN PLAATSELIJKE BESTUREN R S Z Kwartaal:2018/4 2 of 72 Personeel toepassingsgebied van de Sociale Zekerheid Bijkomende informatie DmfAPPL - Kunstenaars

Nadere informatie

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 60135 GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE VLAAMSE OVERHEID 21 APRIL 2017. Besluit van

Nadere informatie

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1

DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 DEEL 1. STELSEL VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG (SWT) 1 Hoofdstuk 1. Situering 7 Hoofdstuk 2. Strategie/Beleidsluik 7 Hoofdstuk 3. Wettelijk kader 9 Afdeling 1. Basiswetgeving 9 Afdeling 2. Afwijkingen

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... Bijlage 4 SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT: Voorontwerp van decreet betreffende het Vlaams Pensioenfonds en het publieke pensioenstelsel voor de contractuele personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid en andere besturen DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Titel 10 AUGUSTUS 1998. - Koninklijk besluit tot invoering van een recht op loopbaanonderbreking voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezinsof familielid. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies

Nadere informatie

Met ingang van 1 september 2011 wordt het stelsel van VVP/ziekte volledig hervormd onder de modaliteiten die we hierna uiteenzetten.

Met ingang van 1 september 2011 wordt het stelsel van VVP/ziekte volledig hervormd onder de modaliteiten die we hierna uiteenzetten. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel FLITSBERICHT VVKSO 2011-08-24 Verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte vanaf 1 september 2011 Tot in 2010-2011

Nadere informatie

Halfjaarlijkse statistieken Tewerkstelling bij de RSZPPO-werkgevers

Halfjaarlijkse statistieken Tewerkstelling bij de RSZPPO-werkgevers Halfjaarlijkse statistieken Tewerkstelling bij de RSZPPO-werkgevers Brochure 2 e kwartaal 2011 RSZPPO - statistieken INHOUD Nummer tabel TITEL TABEL 1A 1B 1C Aantal werkgevers per gewest en type Aantal

Nadere informatie