Hebt u iets te vieren of wilt u iemand feliciteren laat het dan weten, op het redactie adres. Wij feliciteren deze keer:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hebt u iets te vieren of wilt u iemand feliciteren laat het dan weten, op het redactie adres. Wij feliciteren deze keer:"

Transcriptie

1 t Kleppermenneke Zesentwintigste Jaargang nr.: 11 5 juni t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, , Internet: voor aanleveren kopij: via website: voor overige zaken : kleppermenneke@planet.nl Indien U stukken heeft, die geplaatst moeten worden, lever deze dan uiterlijk vóór zondagavond uur aan. Bij voorkeur via onze website zie bij info en dan bij aanleveren kopij. Of per diskette, opmaak in A5-formaat. Ook afdruk aanleveren t.b.v. beoordeling door de redactie. Voor alle overige manieren van aanleveren alleen in overleg, neem contact op met het redactieadres. Alle kopij moet ALTIJD zijn voorzien van naam en telefoonnummer. Anonieme en te laat ingeleverde kopij worden niet geplaatst. De redactie behoudt het recht op het niet plaatsen van artikelen Abonnement: De kosten hiervan bedragen 11,50 per jaar. Voor abonnees in Hilvarenbeek en Diessen 14,00. Bankrekening-nummer: Rabobank (vermeld postcode en huisnummer). Bij gebruik maken van een machtiging geldt een korting van 1,50. Voor vragen hierover kunt u terecht bij het redactieadres. Opzeggingen:Vóór 1 oktober voor het nieuwe abonnementsjaar. Ook adreswijzigingen dienen tijdig door gegeven te worden Advertenties: Kleine advertenties (klepperkes) kunt u afgeven en betalen bij het redactieadres. Kosten vanaf 3,00. Voor bedrijfsadvertenties: zie het redactieadres Bezorging: Indien u geen Kleppermenneke heeft ontvangen, terwijl u wel abonnee bent, bel dan het redactieadres Tekening voorkant: Elleke Craninckx. Tekeningen binnenwerk: Elleke Craninckx (+kleppermenneke archief)

2 Felicitaties Hebt u iets te vieren of wilt u iemand feliciteren laat het dan weten, op het redactie adres. Wij feliciteren deze keer: 05 jun Sabine Wijten 05 jun Henk van Dommelen 05 jun Rosa Klop 06 jun Ria van Logten 08 jun Peter van Oort 08 jun Annemarie Hesselmans 08 jun Joelle Dommelen 10 jun Jeroen Lemcken 11 jun Lonneke van Geel 11 jun Mike Welten 13 jun Geertje van Gerven 13 jun Anita van Uden 13 jun Bart Hesselmans 14 jun Jeroen van Roovert 14 jun Astrid van Egmond 15 jun Dien Op 't Hoog 15 jun Aileen van Wijk 17 jun Roy Thomassen 17 jun Claudia Bolijn 17 jun Dianne Lambregts 18 jun Sjors de Graaf Van harte gefeliciteerd allemaal!!! Bibliotheek Hilvarenbeek: Bibliotheek Hilvarenbeek houdt op zaterdag 21 juni a.s. een grote jaarlijkse boeken- en tijdschriftenverkoop. U bent van harte welkom van uur. Bibliotheek, Schoolstraat 1.

3 Dorpsagenda juni Mantelzorg 7 juni Koningsschieten 6/8/12/15 juni Openluchttoneel Hilvarenbeek 11 juni Riolering info 18 juni Peuter uitstapje 18 t/m 21 juni Wandelvierdaagse 19 juni B&W in Esbeek 19 juni Koningsschieten 25 juni Damesfietstocht 16 aug Sensatiemarkt muzikale avond 17 aug Sensatiemarkt 7 sept Priesterfeest Piet 13 sept Megafeest Tuldania 3 mei 2009 Dauwtrappen Werkgroep om de kerk De komende tijd zijn aan de beurt: Groep 4 op vrijdag 6 juni Sjack v.d. Sande Spaaneindsestraat 1 tel Jac van Raak Dorpsstraat 8b tel Jo van Uden De Klapstaarten 22 tel Jos Geerts Groenstraat 30A tel Ad Versteijnen Esbeekseweg 24 tel

4 Nieuws voor ouderen. Op 2 juni om u. is de eerste bijeenkomst van de Huiskamermiddag voor ouderen. Welfare: 27 mei vond de laatste lunch van dit seizoen van de Welfare plaats onder de bezielende leiding van trouwe vrijwilligsters. Het terugkerende moment van samen eten op de dinsdag wordt als een uitje beschouwd door de meeste bezoekers. Dat de zomerstop nu in aantocht is, vinden de meesten dan ook niet echt leuk. Hier nog maar even het vakantierooster: In de maand juni is er geen diner en geen welfare. In de maand juli is er diner en welfare op 8 en 22 juli. In de maand augustus is er diner en welfare op 5 en 19 augustus. Op 2 september beginnen we weer wekelijks met de welfare en het diner. Op 16 september is er de dagtocht en niet op 2 september zoals vermeld in de evenementenkalender. Foto's van de laatste lunch van de welfare van dit seizoen vindt u op Ga dan naar Wonen en Leven, dan naar Voorzieningen en onder hoofdstuk Huiskamer Ouderen in Schuttershof vindt u de foto's. Uw kleinkind wil u vast wel even laten zien waar dat te vinden is. Wilt u zelf een exemplaar van een foto, bel dan even met Astrid van Egmond: of mail naar abpvanegmond@planet.nl.

5 Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten Gezins- en jongerenbedevaart naar Lourdes In veel gezinnen wordt er wel eens over gesproken: Eigenlijk zouden we eens samen naar Lourdes moeten gaan. Deze gelegenheid doet zich voor in oktober. Van 11 tot 18 oktober 2008 ( in de herfstvakantie) wordt er een gezinsen jongerenbedevaart georganiseerd. U kunt reizen met de trein of met de nachtbus. De nachtbus vertrekt vanaf Eindhoven en Maastricht. De trein vertrekt vanaf Den Bosch. Iedereen wordt ondergebracht in gezellige familiehotels. Er wordt geprobeerd bij de indeling in de hotels met de leeftijd van de kinderen rekening te houden. Jongeren vanaf 12 jaar zonder eigen begeleider worden ingedeeld in een groep met leeftijdgenoten bestaande uit jongens en meisjes, gehandicapt of gezond. Zo'n groep staat onder leiding van een groepsleider. In ieder hotel is een reisleider en een priester aanwezig. Het programma wordt aangepast aan de leeftijd van de kinderen. Heeft U of jij interesse. Er ligt een uitgebreide folder klaar. Voor inlichtingen en het aanvragen van deze folder kunt U terecht bij: Joke Hoekman Olmenpad BJ Oisterwijk Tel. O OUD Papier inleveren Zaterdag 7 juni 2008 Op het dorpsplein Tussen 9.00 en uur Oranje vereniging Esbeek

6 Mantelzorg bij dementie centraal op symposium in Goirle In Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle wordt op vrijdag 13 juni 2008 het symposium "Thuis zolang het kan - mantelzorg bij dementie" georganiseerd voor mantelzorgers en zorgprofessionals. Na ontvangst met een lunch en een informatiemarkt bespreken diverse deskundigen de knelpunten waar mantelzorgers tegenaan lopen en worden mogelijke oplossingen gepresenteerd. Het symposium zal duren van tot uur. Kosten voor deelname bedragen 30 euro. In de zorg voor dementerenden spelen mantelzorgers een belangrijke rol. Velen van hen ervaren de zorg als zeer zwaar. Toch zal op mantelzorgers blijvend, en steeds vaker en langer een beroep worden gedaan. In de provincie Noord-Brabant waren in 2005 ruim mensenaan het dementeren, meest ouderen. Naar verwachting zijn dat er over 7 jaar , en over 25 jaar bijna Mantelzorg bij dementie is zwaar. Niet alleen wanneer de dementerende nog thuis woont, maar zeker ook nog wanneer deze al is opgenomen in een zorginstelling. Uit onderzoek blijkt dat veel mantelzorgers overbelast zijn, veel stil verdriet hebben en voortdurend op zoek zijn naar steun die ze niet gemakkelijk vinden. Steun in de vorm van informatie en advies. Aanbieders van steun zullen zichzelf presenteren voorafgaand en tijdens het symposium. Meer informatie en het programma is te vinden op Belangstellenden kunnen zich aanmelden door 30,00 over te maken op bankrekeningnummer ten name van Familycare Support te Goirle, onder vermelding van "symposium dementie", en naam en adres. Het toegangsbewijs ligt dan op 13 juni klaar bij de entree van het symposium.

7 Lieve Chris, Wij hebben de burgemeester gevragen, Of jij een lintje zou mogen dragen, En het heeft Hare Majesteit behaagd. Dat jij dit sieraad nu draagt. Wij willen allen je hartelijk feliciteren, En met dit lintje U eren. Wees trots je hebt het verdiend, Jij ziet ieder een als een vriend. Staat steeds voor ieder een klaar, Met een glimlach en een vriendelijk gebaar. Iedere week met boodschappen sjouwen, Om voor ons een lekkere maaltijd te brouwen. Je gaat maar winkel in en winkel uit, Want je let ook steeds op ieder duit. Je gaat ook nog collecteren, Om zo goede doelen te eren. Ook nog voorzitster van de mantel zorgen, Dat klaar je ook niet in een morgen. Op vakantie gaan is voor ons een lust, Maar ook daar ken jij geen rust. Is er iemand die hulp nodig heeft, Is het jou hart die dat geeft. Vele vragen worden door jou opgelost, Niemand weet wat je dat kost. Ook vind je nog tijd voor leuke dingen, Wij horen je ook in de kerk en hier in de keuken zingen. Je bent nu lid van een grote onderscheiden familie, Draagt het met ere, zodat eenieder het ziet. Ik hou er mee op om je nog meer te roemen, En zeg het liever met deze bos bloemen. Chris namens ons allemaal bedankt. Kpj'ers Op 20 juni gaan we Paintball'en je kunt je opgeven bij jibbesoetens@hotmail.com telefoon En we gaan weer op kamp op 27, 28 en 29 juni je kunt je opgeven bij Thijs van Dal, Thijs-dal@hotmail.com telfoon

8 Wandelvierdaagse voor volwassenen Ook in 2008 wordt er in Hilvarenbeek weer de jaarlijkse Wandelvierdaagse georganiseerd. Dit jaar willen we de deelnamemogelijkheden voor volwassenen extra onder de aandacht brengen. De vierdaagse is namelijk al lang geen activiteit meer voor alleen de schooljeugd van Hilvarenbeek, Esbeek en Biest-Houtakker. Vorig jaar hebben al bijna 100 volwassenen deelgenomen en voor dit jaar wordt gerekend op een verdere groei. De aandacht en belangstelling voor wandelen, nordic walking en aanverwante activiteiten is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Waarom dan niet deelnemen aan de jaarlijkse activiteit die in Hilvarenbeek georganiseerd wordt? De Beekse Wandelvierdaagse ontwikkelt zich steeds meer tot een sportief en recreatief festijn voor jong en oud. Gezelligheid staat hierbij voorop. U kunt zowel individueel als in groepsverband deelnemen. We willen hierbij niet alleen een oproep doen aan de ervaren wandelaars, maar zeker ook aan degene die het als een jaarlijkse sportieve uitdaging zien. De routes leiden u over het algemeen over begaanbare wegen en door een mooie omgeving met talrijke bosgebieden. Door deelname komt u wellicht op plaatsen waar u anders nooit komt. Het dagelijkse start- en eindpunt is zoals altijd op de mooie en groene Vrijthof. Halverwege de route wordt u verwelkomd met een kopje koffie of thee. Mocht u onderweg onverhoopt geconfronteerd worden met blaren of andere ongemakken, dan zal de EHBO u behulpzaam zijn. De wandelvierdaagse wordt dit jaar gehouden van woensdag 18 t/m zaterdag 21 juni De routes van 15 kilometer zijn speciaal voor volwassenen, maar u kunt natuurlijk ook deelnemen aan de routes van 8 of 12 kilometer. U kunt dagelijks starten tussen en uur. Alleen op de vierde dag (zaterdag) wordt tussen en uur gestart en vindt omstreeks uur de muzikale intocht richting de Vrijthof plaats. Als volwassene bent u vrij om hier aan deel te nemen. Ook als u niet aan de intocht deelneemt, ontvangt u de welverdiende medaille! De deelnamekosten bedragen 6,- per persoon. Voor het inschrijven hoeft u zich niet vooraf aan te melden. U kunt zich op de eerste deelnamedag tussen en inschrijven op de Vrijthof. Noteer 18 juni daarom al vast in uw agenda!

9 Chirurgijn kreeg geen centen van Esbekenaar in 1674 door Jan van Helvoirt De huisarts van vroeger noemde men chirurgijn. Daarnaast waren er 'medicinae doctores' en vroedvrouwen. De laatsten leerden hun vak van moeder op dochter. Ook de chirurgijn leerde zijn vak niet op de academie maar verwierf zijn kennis net als de schoenmaker, smid of timmerman bij zijn vader of als leerling bij een andere chirurgijn. De eerste 'echte dokter' die zich in Beek vestigde was Jacobus Glavimans. In 1686 werkte hij in Beek en Esbeek naast de chirurgijn. Deze laatste was meer de ambachtsman: hij spalkte gebroken ledematen, amputeerde indien nodig, deed de aderlating en verbond de patiënten. De dokter schreef de medicijnen voor en de chirurgijn diende die toe. Bij autopsie, de lijkschouwing die bij ongelukken en moorden verplicht was, stond de chirurgijn zijn mannetje! Zo deed chirurgijn Adriaen Hanegraef de lijkschouwing bij het slachtoffer tijdens het 'losschieten'. Tijdens een braspartij in 'Boerderij Hendrixen' in 1713, toen was er nog een herberg ingericht, werden buurjongen Jan Laureys Leenderts van Loon de hersenen ingeslagen. Van de familie Hanegraef waren drie generaties lang chirurgijns actief in Beek. Een vermaarde chirurgijn was ook Jan van Campenhout. Sinds 1659 woonde hij in Beek en had hier herberg de Swaen gekocht. Daar oefende hij tevens zijn praktijk uit. Zijn beide zoons, Cornelis en Peter van Campenhout, zouden hem later opvolgen. Op 3 maart 1669 werd hun vader, de kundige chirurgijn Jan van Campenhout, nog door een 'kwakzalver' die in Beek was neergestreken, zelf voor nietsnut of kwakzalver uitgescholden. Jan liet het er niet bij zitten en spande een procedure tegen hem aan. Ook had hij problemen met Esbekenaar Jan Schilders. Hij was een zoon van Adriaen Jan Schilders die, geboortig van Diessen, in Esbeek op een laag pitje boerde. In 1656 was hij de laagst getaxeerde boer. In 1669 kocht hij voor f 270,- een huis, hof, boomgaard en grond in de Groenstraat. In 1675 verkocht hij aan zijn dochter Cathelijne het ouderlijk huis, aengelaeghsken en grond aan het Spaeneind. Het gezin telde zes kinderen, waarvan Jan de oudste was. Hij werd te Esbeek geboren in september Toen hij 30 jaar oud was werd bij hem met een houweel de schedel ingeslagen!

10 De hoeve die Jan Schilders in 1689 verliet werd veel later grondig gerestaureerd Chirurgijn Jan van Campenhout onderzocht de patiënt en rapporteerde: de schotel des hoofts is geborsten geweest ende gebroocken. Uit zijn 'bekkeneel' (hersenpan) had de dappere chirurgijn niet minder dan achttien stukjes bot gehaald. Een ware kunstgreep, die tot in de verre omtrek niet onbekend bleef. In de omringende dorpen noemde men hem een cloeck ende verstandich chirurgijn. Jan kon echter de rekening niet betalen. In 1688 huurde hij op Gorp een camer met de schuer. Een jaar later verliet hij een hoeve in Esbeek in de Groenstraat en die werd door de schepenen geïnspecteerd. Schop en schuur waren al verkocht en van de aanstede was niet meer overgebleven dan een out, desolaet vervallen huijsken van twee gebint. Het lag aan alle kanten open, zonder wanden of deuren en het dak was ook totaal versleten. Het was getimmer om alle dagen om verre te vallen. Jan was op 31 januari 1673 getrouwd met Anna Peters de Roy uit Hoogstraten. Bij haar kreeg hij vijf kinderen. Zoon Aert bleek nog armer te zijn. Toen van hem op de Vrijthof in 1715 in het openbaar spullen werden verkocht ontstond er een gigantische rel! Een protest tegen de algemene armoede, waarbij zelfs de wethouder met de haren van de verkoping werd weggesleept. Gelukkig kunnen wethouders tegenwoordig rustiger vertrekken!

11 KERMISDINDSDAG: KONINGSSCHIETEN. Handboogschutterij Oefening en Uitspanning 1878 Esbeek. Op kermisdinsdag 10 juni vindt de jaarlijkse verschieting plaats om de titel van Koning van handboogschutterij Oefening en Uitspanning Volgens traditie wordt het Koningsschieten ieder jaar verschoten op de dinsdag tijdens de kermis van Hilvarenbeek. De wedstrijden vinden plaats in de overdekte schietaccommodatie De Schutterij van Gasterij Schuttershof. Voor de jeugdleden vindt de verschieting op kermiszaterdag 7 juni plaats. Dit komt omdat de meeste jeugdleden op school zitten en op een doordeweekse dinsdag geen vrije dag mogen hebben. Deze jeugdwedstrijden beginnen om uur en duren tot ongeveer uur. De uitslag wordt pas bekend gemaakt na de finale van de senioren op kermisdinsdag. De voorronde begint om uur in de voormiddag met het eerste schot van de oude koning. In dit geval Hans Schoofs, de koning van Vervolgens schieten alle leden in een voorronde over twee keer 25 pijlen de wedstrijd. Dit duurt tot ongeveer uur. De schutters mogen niet zelf hun pijlen gaan halen of gaan kijken wat ze geschoten hebben. Ieder schiet dus zo goed mogelijk en weet niet hoe hij of zij er voor staat. Na de vijftig pijlen worden door de hoofdscheidsrechter de vijf finalisten bekend gemaakt, die om uur 's avonds in een nieuwe wedstrijd over 15 pijlen gaan uitmaken wie zich in het komende jaar Koning van de vereniging mag gaan noemen. Deze finale is een geweldige happening, die bol staat van de spanning. Wie in de finale zal komen is voor velen nog de vraag. Er zijn vele kandidaten die een kans maken. Er zijn er ook die zeker weten geen kans te maken, maar die toch proberen zo goed mogelijk hun best te doen om zo een kans te maken op de Ad-Smolders-bokaal, de prijs voor die schutter die tijdens het koningsschieten het meest door zijn gemiddelde schiet. Er zijn schutters die kunnen pieken op het juiste moment en de laatste weken zijn er zelfs schutters die plotseling heel goed aan het schieten zijn en die daardoor dus aan het rijtje kanshebbers toegevoegd kunnen worden.

12 De toegang voor belangstellenden is gratis. Indien U ook wilt genieten van deze spannende gebeurtenis, kom dan zeker kijken. U bent de hele dag welkom. Op grote televisieschermen is de finale in de zaal van Schuttershof live te zien, voorzien van deskundig commentaar. Ook de tussenstand wordt na iedere pijl bijgehouden. De wedstrijd is in de zaal beter voor het publiek te volgen dan door de schutters zelf, die niet bij de blazoenen mogen komen. Naar het einde toe stijgt de spanning in ongeveer een uur naar een geweldige climax. Als het laatste schot gevallen is weet het publiek al wie de winnaar is en worden de vijf finalisten, in omgekeerde volgorde naar binnen geroepen. Tegelijk worden dan de laureaten van het jeugdkoningsschieten bekend gemaakt. Zoals gewoonlijk zal er een grote publieke belangstelling zijn op deze avond, die traditioneel geldt als de belangrijkste avond van het verenigingsjaar. Gebleken is namelijk dat mensen, die eenmaal deze finale hebben bijgewoond, ieder jaar opnieuw terugkomen om te genieten van de wedstrijd en de spanning. Als u kennis wilt maken met deze echte Esbeekse vereniging, kom dan zeker tijdens de finale-avond kijken. Hopelijk tot ziens op zaterdag 7 juni bij de jeugd of op dinsdag 10 juni. U kunt natuurlijk overdag de voorronde komen bekijken, maar de finale-avond, die om uur begint, mag U zeker niet missen!! Fietstocht voor alle Esbeekse vrouwen op 25 juni a.s. Op woensdag 25 JUNI a.s. wordt vanuit Esbeek weer de jaarlijkse Vrouwenfietstocht georganiseerd. Het gaat hier niet zoals de grote Ladies Ride om heel veel kilometers maar om ongeveer km en vooral de gemiddelde snelheid is niet hoog. (gemiddeld 15 km per uur ) Wij roepen hierbij alle vrouwen uit Esbeek op, om met ons mee te fietsen op deze dag!!! Wij verzamelen om 8.45uur bij de kerk. Laten wij er samen een mooie fietsdag van maken! Tot de 25ste! Marian- Nel- Toos- Henny- Nicole.

13 Vliegenvangers in de Ardennen Op vrijdag 30 mei moesten we om uur verzamelen oh nee doe maar uur, of toch maar uur, want de rit wordt ietsje langer (!). Het jaarlijkse motorweekend moet ons dit jaar naar 'Falaen' in de Ardennen voeren. Met 18 man staan we in de Schuttershof aan de koffie om te bespreken wie met de 'snelle' groep mee mag en wie als eerste gaan starten om het wat rustiger aan te doen. Rustig aan doen was er niet bij, want de eerste groep was zelfs al weg voordat Astrid de groepsfoto kon maken. Na een flitsende start van de tweede groep onder leiding van Karin I (de gesprekspartner van Toon) kon het avontuur beginnen met Kees en Fonza Smolders in de bezemwagen. Vanwege een grote 'kai' op de 'hai' (waar de trike niet langs kon) arriveerde de laatste groep meteen al als eerste in Eben Emael voor koffie en een broodje. Toon en Karin I waren het er over eens dat de via-via-route geen goed idee was, omdat ze daardoor meteen al Karin II (en Johan) kwijt waren. De rit naar Durbuy maakte dat weer een beetje goed, omdat het intypen van dezelfde route ervoor zorgde dat Karin I, Karin II én Karin III elkaar onderweg vanzelf weer tegenkwamen. Martin raakte met Arno en Karin (III) 'een brug te ver' en besloot zonder navigatie de weg naar Durbuy te zoeken (oudere mensen kunnen dat nog ). Na een geweldige lunch in Durbuy werd Karin III tot penningmeester(es) benoemd en bracht Karin I ons met Toon wel drie keer terug bij dit héérlijke restaurantje. Hans James Bond kreeg daar wel en beetje genoeg van, want na drie keer Durbuy was zíjn tank al weer bijna leeg. Overwogen wordt om volgend jaar in ieder geval de TOTAL te vragen ons te sponsoren met een extra tank benzine voor James en een pompje met olie voor de BMW van Martin. Paul had inmiddels besloten dat de 'rustige' groep iets té rustig reed en zette er een tandje bij in de snelle groep. Hij had uiteindelijk al 400 km op deze motor gereden, dus begon íe al lekker te zitten. Na een paar keer omdraaien, verboden in te rijden of onmogelijke zandpaden raakten we gewend aan de grillen van Karin I en lukte het de snelle groep als eerste zonder regen, pech of ongelukken het hotel te bereiken. We werden daar hartelijk ontvangen door Henny, Wilma en Goliath (woef) en z'n vriendinnetje. Het duurde even voordat de rest arriveerde, maar met een Maredsous (zesje, achtje of tientje) kom je die tijd best door. We keken terug op een heerlijk rit, waarvan vooral het laatste deel door prachtig landschap voerde.

14 Na een lange eerste dag ( 360 km en 10 uur verder) schoof de rest ook aan voor een heerlijke maaltijd. Voor Wil en Karin had de zit achterop meer dan lang genoeg geduurd en was een warme douche nodig om er weer fris bij te zitten. Goliath en z'n vriendinnetje werden veilig opgeborgen, omdat Wilma bang was dat het gehuil van Jos en Martin anders nooit meer op zou houden. Toon was na deze dag inmiddels gewend geraakt aan zijn eenzame koppositie in de snelle groep (wat hij overigens erg goed deed) en besloot 's avonds zelfs nog een soloritje te maken. De rest van de avond hebben we vooral Gerard gehoord. Na een grandioze nacht in het 'snurkelhotel', een goed ontbijt (met hardgekookt eitje) en een frisse ochtendgroet van Henny en Wilma besloten we op zoek te gaan naar een supergrote sluis, waarin meerdere schepen tegelijk in een grote bak met water met een lift wel 70 meter omhoog werden gebracht. Dát moesten we zien! Het tempo werd wat omlaag gebracht en als één lange lintworm zoefden we door het landschap. Voorop onze leader Toon (in gesprek met Karin I) die eigenlijk graag een zwaailicht mee had willen nemen, daarachter de shopper van Johan en Wil, het bankstel van Joop en vanzelfsprekend de rest. De trike van Johan en Karin sloot de rij. Gelukkig zorgden Jos, Martin en Gerard ervoor dat alle kruispunten en rotondes volledig geblokkeerd werden, hetgeen niet door iedere weggebruiker evenveel gewaardeerd werd. Jos ziet een baantje bij de politie nu eigenlijk wel zitten. De sluis was zeker indrukwekkend en de goedkope, maar prima lunch daarna ook. Het weer was prima en de wegen over het algemeen lekker begaanbaar. Voor sommige coureurs was de rit terug naar het hotel genoeg voor vandaag (totaal 160 km). Alleen de echte 'die-hards' plakten er nog een ritje van een kleine 80 km over Dinant aan vast. Het is niet helemaal zeker of Rinus er spijt van had, maar even zag hij er geen gat meer in. Zonder navigatie midden in de wildernis achtergelaten, voelde hij zich nog eenzamer dan Toon met zijn Karin. Gelukkig heeft de groep 'm teruggevonden en is 't allemaal weer goed gekomen. Achteraf hebben alleen Johan en Karin nattigheid gevoeld. Die ene bui heeft hen waarschijnlijk achtervolgd. Henny en Wilma hadden ondertussen een prima verzorgde barbecue voor ons klaar staan en terwijl wij ons op het terras tegoed deden aan

15 De Maredsous en Bello's, kwam er nog een groep motorrijders uit Diessen aan. Hoe kan het ook anders vrienden van Gerard. Gelukkig hadden zíj een pop (achterop) en mocht Gerard die wel even lenen. Het gaf in ieder geval een hoop herrie in het Hotel 's nachts (of kwam dat gesnurk van Kees Oerlemans omdat hij zijn tandenbakje vergeten was?). Gelukkig stond er de volgende ochtend weer een lekker ontbijtje klaar met veel koffie. Over de rit terug naar Esbeek hebben we lang vergaderd. Wel of niet een ommetje, wel of niet nog eens langs Durbuy, snel of langzaam, met of zonder koffiepauze Het werd uiteindelijk een mooie tocht over héérlijke wegen door een prachtig landschap met een lekker zonnetje. We hadden zelfs nog ruim tijd voor een uitgebreide lunch met (alweer) véél koffie. Karin bracht ons daarna vlot en voorspoedig via Postel weer thuis. Bij de Schuttershof praatten we onder het genot van een Maredsous nog lang na over dit heerlijke tourweekend. Dit jaar geen kapotte Yamaha's en zelfs het gelijmde handvat van Jan Maas heeft stand gehouden. Volgend jaar weer hoor! Karin III.

16 Motorclub de vliegenvangers Basisschool de wingerd 25 jaar Help de kinderen aan een schitterende feestweek! Hiervoor zijn wij op zoek naar sponsoren van geld of goederen bv. een traktatie of aankleding van de school. Neem contact op met de directeur van de school Ine op 't Hoog tel.: of stort uw bijdrage op rekeningnummer t.n.v. Basisschool De Wingerd te Esbeek. Onze hartelijke dank!!

17 De strijd tussen Hilvarenbeek en Goirle ontbrandt weer op de Goirlesedijk Öt Gôôl kòmt nog gin goei gèèt, is een uitdrukking die in Hilvarenbeek vaak wordt gebezigd. In Goirle hebben ze het niet zo op die Bikse boere. Deze twee gezegdes zijn het uitgangspunt voor de voorstellingen die Stichting Openluchttoneel Hilvarenbeek dit en komend weekend brengt; Pik en Pook, over de vriendschapsband tussen Hilvarenbeek en Goirle. Ruim een half jaar geleden zocht Stichting Openluchttoneel Hilvarenbeek contact met de Gôlse revue om samen een productie te maken. Hoewel de Gôlse revue het zelf druk had, hebben ze enorm geholpen bij het zoeken van spelers, zodat deze coproductie toch doorgang kon vinden. Jan Smeets schreef een stuk over de immer durende strijd tussen Hilvarenbeek en Goirle. Jan legde zijn oor te luister bij o.a. Paul Spapens, die smeuïg kon verhalen uit zijn jeugd. Maar ook in Goirle werden anekdotes opgetekend over die Bikse boeren. Un Bikse die verkering kreeg met unne Gôôlse, dat kon toch niet goed gaan. En als het tussen die twee al goed ging, dan stookte de familie wel zolang totdat hun gelijk alsnog hun gelijk werd. Of de knokpartijen die altijd leken te ontstaan tussen beide kampen. Het stuk speelt begin jaren zestig toen de verschillen tussen Hilvarenbeek en Goirle veel groter waren (of werden beleefd) als nu. Hoewel het verhaal op waargebeurde feiten is gebaseerd ligt de nadruk op de komische situaties die door onbegrip van beide kanten kunnen escaleren. Maar waarschijnlijk wordt de toeschouwer ook een spiegel voorgehouden van zijn eigen vooringenomenheid. Koen Ketelaars werd aangezocht om het stuk te regisseren. Koen is zowel in Hilvarenbeek als in Goirle geen onbekende. De kwaliteiten van Koen bieden de garantie dat alles staat als een huis. Om te zorgen dat niet op lange tenen werd getrapt, moest er uiteraard op neutraal terrein worden gespeeld. Dit is gevonden op een prachtige locatie tussen Hilvarenbeek en Goirle; de Hilvaria Studio's aan de Goirlesedijk. Deze locatie tegen de bossen zorgt voor een sfeervolle ambiance, welke de productie een extra dimensie geeft. Tussen de spelers uit Goirle en Hilvarenbeek is het allang geen Pik en Pook meer.

18 Pik en Pook is te zien: Vrijdag 6 juni, zondag 8 juni, donderdag 12 juni en zondag 15 juni steeds om uur. Zondag 15 juni is er ook nog een matineevoorstelling om uur. Meer informatie op Kaarten zijn te koop bij het VVV in Hilvarenbeek. Ze zijn ook te reserveren via reserveren@openluchttoneel.nl of telefonisch Uitnodiging Inloop middag/avond. In een aantal straten van Esbeek wordt het rioolstelsel verbeterd. De gemeente nodigt Esbekenaren uit tijdens deze inloopmiddag/avond om naar de gedetailleerde uitwerking van de plannen te komen kijken. Op Woensdag 11 juni 2008 van tot uur in cafe Schuttershof. Zie voor verdere informatie op de site van de gemeente Hilvarenbeek. Kerkberichten Zondag 8 juni is er om uur een Woord- en Communiedienst onder leiding van enkele leden van de liturgiegroep. Het Koor Laus Deo zal de zang verzorgen. Akoliet is Jan Smolders. Collectant is Thieu Veron. De misintenties voor deze week zijn voor de overleden ouders Plasmans Schellekens, voor de overleden ouders Wijten van Dommelen, zoon Harrie en schoonzonen Kees en Jos, voor Pastoor Weyling, voor Mart Buylinckx (jaargetijde) en voor de overleden families de Laat en Lambregts. Zondag 15 juni is er om uur een Eucharistieviering met muzikale medewerking van Laus Deo. Voorganger is een priester MSC. Akoliet is Kees Ketelaars. Collectant is Johan Romme. De misintenties voor deze week zijn voor Bart van Dommelen (11e mndst), voor Anneke Paulissen Schellekens (7e mndst), voor de overleden ouders Oerlemans Kerkhofs (verjaardag vader) en voor Cees de Beer (4e mndst).

19 Gemuts (van onder de muts) Ik denk bijna mijn hele leven al Dus zo lang als ik in Esbeek woon, Dat niemand ons Brabantse dorpke kent Behalve dan een Kempische autochtoon. Maar de laatste maanden heb ik gemerkt Dat veel meer mensen Esbeek kennen: Dat ons dorp landelijke bekendheid heeft Daar begin ik al langzaam aan te wennen. Als ik dan mensen vertel waar dat ik woon En uit wil leggen waar men Esbeek moet zoeken Dan hoor ik zeggen: dat dorp ken ik Ik heb er nog plaatjes van in mijn fotoboeken. Iemand zei me in een grote stad Waar ik toevallig aan het praten kwam: Vroeger kwam ik regelmatig in Esbeek In de manege van Willeke Bram. Een ander kwam ik in Den Haag eens tegen Ik was toen, vond ik, een heel eind van huis Die kende Esbeek uit zijn jongere jaren Hij kwam in de Utrecht met het ZuiderVolksHuis. Het sterkst van al was een paar weken geleden Ik ontmoette iemand in het Caribisch gebied Die kende Esbeek op zijn duimpje Ik hoor u denken: dat geloof ik niet! Toch is het echt waar, we zaten te praten Over het monteren van een mountainbikewiel Hij had pas een fiets in Esbeek gekocht En hij woonde al jarenlang in Riel.. De Muts.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Vrijdag 04 november 2011

Vrijdag 04 november 2011 Vrijdag 04 november 2011 Het nationale schoolontbijt. Op donderdag 3 november begon onze schooldag heel gezellig en vooral gezond. Toen de kinderen de klassen binnen kwamen, stonden de tafels gedekt. Supermarkt

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN BASISSCHOOL DE BELHAMEL I.S.M. MET HAAR OUDERVERENIGING EN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN BASISSCHOOL DE BELHAMEL I.S.M. MET HAAR OUDERVERENIGING EN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD Openbare Dalton Basisschool De Belhamel Rudolfusdal 60 5551 EG Dommelen 040 204 25 88 info@obsdebelhamel.nl www.obsdebelhamel.nl De Kattebel jaargang 14 25 april nr. 17 TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN

Nadere informatie

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal,

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal, Nieuws update eind november 2014 Programma editie 2014: Fietsdagen: Vrijdag 19 december, zaterdag 20 december en zondag 21 december, met maandag 22 december gezamenlijk Serious Breakfast en het aanbieden

Nadere informatie

MAANDBLAD VAN BUURTVERENIGING DE GAGEL MEI 2012 NR. 359

MAANDBLAD VAN BUURTVERENIGING DE GAGEL MEI 2012 NR. 359 MAANDBLAD VAN BUURTVERENIGING DE GAGEL MEI 2012 NR. 359 IN DIT NUMMER: 2 INHOUD 3 GAGELLOOP 2012 4 MEDEDELINGEN UITNODIGING 5 VERJAARDAGEN 6 PAASMIDDAG 7 SPEELTUIN 8 ADRESSEN AGENDA MEI 2012 nr. 359 COLOFON

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4

Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4 1 Basisschool de Wieling Kolkweg 5 6685 BC Haalderen 0481-462172 wieling@delinge.nl Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 28 29 30 1 2 3 4 Viering

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05

NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 NIEUWSBRIEF 23 oktober 2012 Nr.05 Algemeen: HONDEN OP HET SCHOOLPLEIN Gisteren is er weer een kind op het schoolplein gebeten door een kleine hond. Gelukkig bleek de schade mee te vallen. Toch doen wij

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr.20 9 juni 2016

Nieuwsbrief nr.20 9 juni 2016 Nieuwsbrief nr.20 9 juni 2016 Vanuit de directie Gevonden voorwerpen In de ruimte naast de voordeur staat een bak met gevonden voorwerpen. In deze bak liggen jassen, shirtjes, broodtrommels, bekers etc.

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt (voor de bovenbouw) Hier willen we je op weg helpen bij het maken van een spreekbeurt. Je hebt ervoor gekozen om je spreekbeurt te houden over daklozen, of

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

1e Kwartaal 2015. Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin.

1e Kwartaal 2015. Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin. www.wenumhoeve.nl 2015 Jaargang 11 Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin. Zoals gebruikelijk een overzicht van alle activiteiten in het afgelopen jaar kort weergegeven. Uiteraard

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Nummer 3 jaargang 15 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 6 Directiepraatje Kennismakingskamp: Afgelopen week hebben alle

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

Startweekend Huis van God en mensen. Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 september. startweekend sept

Startweekend Huis van God en mensen. Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 september. startweekend sept Startweekend 2017 Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 september Huis van God en mensen startweekend sept. 2017 1 Op de startzondag zeggen we tegen elkaar: Kijk de kerk met haar eeuwenoude traditie. Haar

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Take a look at my life 42

Take a look at my life 42 Take a look at my life 42 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren September 14

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren September 14 Activiteiten Walcheren September 14 zon 7 sept Rondje fietsen op Walcheren Zou u best mooie fietstochten willen maken, maar doet u dat liever niet alleen? Fiets dan mee met 'Fietsen op Walcheren'. Dit

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Eindfeest/afscheid juf Tineke. Doordraaiochtend

Eindfeest/afscheid juf Tineke. Doordraaiochtend Openbare Dalton Basisschool De Wetelaar Zanderskamp 95 6983 CG, Doesburg tel: 0313 474292 www.wetelaar.nl e-mail: wetelaar@gmail.com Inhoud: Schooljaar 2014 2015 29 juni 2015 Pagina 1: Eindlfeest/afscheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kiddy s en Mini s Roda 46

Nieuwsbrief Kiddy s en Mini s Roda 46 Nieuwsbrief en Mini s Roda 46 Nummer 18 29-01-2008 mag nu op het podium staan. Nog spannender wordt het doordat Spanje eindelijk Hongarije van plek 1 heeft gekregen. Weet Hongarije zich volgende week toch

Nadere informatie

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com 2009-2010 Nummer 5 Juf Lassche 292787/ juf Veenstra 038 4600725 henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com Bijbelverhalen en liedjes week 47 en 48: Maandag: klein klein kindje Dinsdag: Mozes wordt

Nadere informatie

Heuvelklas in Westouter

Heuvelklas in Westouter K L A S N I E U W S U I T K L A S 4! Jaargang 9, nummer 31 23 mei 2016 Heuvelklas in Westouter De maandag na de heuvelklas stonden we nog even stil bij de heuvelklas. We speelden een heuvelklasquiz en

Nadere informatie

Jeugdkamp Bertrix 2011

Jeugdkamp Bertrix 2011 Jeugdkamp Bertrix 2011 Verslag Jeugd Trainingskamp Ardennen datum 9 / 12 september 2011 plaats Bertrix Samenstelling: De groep die vrijdag verzamelt op Ardennen camping Bertrix bestaat uit dertien jeugdspelers

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Inhoudsopgaven Inleiding...3 Bedrijfsgegevens...4 Afzetmarkt...5 De ligging...6 Het uiterlijk...7 De afdelingen...8 Regels... 9 Personeel...10 Vragen...11 Slot...12 Inleiding

Nadere informatie

Opening bibliotheek. Agenda. 12 december 2014

Opening bibliotheek. Agenda. 12 december 2014 12 december 2014 Opening bibliotheek Vorige week vrijdag is de bibliotheek in It Bynt geopend door Sinterklaas. Sinterklaas was speciaal wat langer op school gebleven om de openingshandeling te kunnen

Nadere informatie

Beste mensen, Marc Heyrman

Beste mensen, Marc Heyrman Voor jongeren met een beperking GOED wonen Oisterwijk Van harte gefeliciteerd met de organisatie en de persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer. Ik heb aan de start en in Arendonk kunnen zien (als toeschouwer)

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen Alieke Bruins Waddengoud Met tekeningen van Samme Reijnders theaterlezen Wij spelen mee in dit boek Guusje Hoi, ik ben Guusje. Ik ben 9 jaar. In de vakantie, en soms ook in het weekend, ga ik met mijn

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Basisschool Bengel Zelebaan 9 9160 Lokeren 09/348.67.18 directie@basisschoolbengel.be www.basisschoolbengel.be Om even bij stil te staan... Woordje van de directie Beste ouders,

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Jeugdkamp Inside Out!

Jeugdkamp Inside Out! Jeugdkamp Inside Out! Maandag 25 juli 2011: Op 25 juli is het dan weer zover. Om kwart voor 7 s avonds arriveert de bus van de Jong Tours. We verwelkomen de jongeren met een hapje en een drankje en we

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

De kinderpagina is dit keer van groep 3, en de pagina over Plan Nederland komt van groep 6/7

De kinderpagina is dit keer van groep 3, en de pagina over Plan Nederland komt van groep 6/7 OEC. BASISSCHOOL t Prisma locatie Overwhere GASINJETSTRAAT 1-3 1442 WN PURMEREND TEL 0299 421982 Email:locatieoverwhere@prismapurmerend.nl Website : www. prismapurmerend.nl Wat vindt u onder andere in

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

De Schoolkrant. De Schoolkrant

De Schoolkrant. De Schoolkrant De Schoolkrant De Schoolkrant December 2014 SO Alphons Laudy Van de redactie Dit is de tweede schoolkrant van dit schooljaar Deze keer zijn de volgende thema s aan bod geweest: Herfst, Sint en Kerst. Deze

Nadere informatie

Fietsvakantie 2015. De Schakel Uitwaaien op Texel. woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015

Fietsvakantie 2015. De Schakel Uitwaaien op Texel. woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015 Fietsvakantie 2015 De Schakel Uitwaaien op Texel woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015 Volg ons door tijdens de fietsvakantie elke dag ons verslag te lezen op: www.deschakelamstelveen.nl Het programma

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

NIEUWS VANUIT DE MEDDEZEGSSCHAPSRAAD

NIEUWS VANUIT DE MEDDEZEGSSCHAPSRAAD 1 Nieuwsbrief Mei 2015 Mei 2015 In dit nummer: Nieuws Vanuit MR. Verkeers- examen groepen 7. Kunstpodium. Oudercommissie. Dammen. Overblijven. 1 2 3 4 Koningsspelen. 5 Uit de kunst. 6 NIEUWS VANUIT DE

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Dinxperlose Ontmoeten & Activiteitenkalender. Juni

Dinxperlose Ontmoeten & Activiteitenkalender. Juni Dinxperlose Ontmoeten & Activiteitenkalender Juni 2015 MAANDAG 1 JUNI 10.00-11.00 uur Leesclub Grootletterboeken te leen voor de leesliefhebbers 0,25 per boek oplossen van allerlei puzzels 14.45-16.00

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Ouderinfo donderdag 3 december 2015

Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Geplande evenementen 4-12-2015 Sinterklaasviering www.antoniusbest.nl 0499-371250 Beste ouders, verzorgers, 1. Pepernoten bakken Afgelopen maandag begon de Sinterklaasweek

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong Nummer 8 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken

Nadere informatie

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015)

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Beste ouders en leerlingen, In deze Hallo vindt u informatie over: Wat er zoal speelt in de groepen Wat er verder zoal speelt op school Oproep van de werkgroep Carnaval Studiemiddag

Nadere informatie

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Vertrouwen Margriet Ledin-de Hoop Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Inhoudsopgave Woord vooraf 6 1. Op reis 8 2. Spring! 15 3. Ver weg of heel dichtbij? 24 4. Actief afwachten 32 5. In vertrouwen keuzes

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering. Clubdag 10 mei

Algemene ledenvergadering. Clubdag 10 mei Let op! 26 april a.s. (koningsdag) worden er geen trainingen gegeven. Algemene ledenvergadering april 2014 Het bestuur nodigt hierbij alle leden uit voor de algemene ledenvergadering op maandag avond 12

Nadere informatie

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk.

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. We gedenken vanavond Ramón Smits Alvarez. We staan stil bij zijn leven, we staan stil

Nadere informatie

Nieuwsbrief vrijdag 24 april 2015

Nieuwsbrief vrijdag 24 april 2015 Nieuwsbrief vrijdag 24 april 2015 Agenda: 27 april Kinderen vrij i.v.m. Koningsdag 28 april Kinderen vrij i.v.m. studiedag van de leerkrachten 2 mei Start Meivakantie 17 mei Einde Meivakantie 18 mei Weer

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Mantelzorgadvies Hillegom Lisse

Mantelzorgadvies Hillegom Lisse Mantelzorgadvies Hillegom Lisse 1 Beste mantelzorger, Dit is de eerste nieuwsbrief van 2018 met informatie voor mantelzorgers uit Hillegom en Lisse. Wij informeren u middels deze nieuwsbrief over zaken

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Even bijpraten...

Nieuwsbrief. Even bijpraten... Nieuwsbrief 6, zondag 23 juni 2013 Nieuwsbrief Even bijpraten... Testen.. Na een te lange periode van geen wedstrijden gaat het seizoen van Kevin en het team weer beginnen en wel te weten tijdens de T.T.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl DOORSCHUIVEN GROEPEN Op maandag 29 juni en donderdag 2 juli worden de groepen

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie