VERKENNEND EN AANVULLEND BODEMONDERZOEK. TERREIN NABIJ NACHTEGAALLAAN TE LEIDEN ( kadastraal bekend als Oegstgeest, E 3125 (ged) )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERKENNEND EN AANVULLEND BODEMONDERZOEK. TERREIN NABIJ NACHTEGAALLAAN TE LEIDEN ( kadastraal bekend als Oegstgeest, E 3125 (ged) )"

Transcriptie

1 PROJECT VERKENNEND EN AANVULLEND BODEMONDERZOEK TERREIN NABIJ NACHTEGAALLAAN TE LEIDEN ( kadastraal bekend als Oegstgeest, E 3125 (ged) ) Vestiging Kamerik Nijverheidsweg GZ Kamerik t Vestiging Heerhugowaard Galileistraat SE Heerhugowaard t Vestiging Steenwijk Oevers VC Steenwijk t bodemonderzoek saneringsbegeleiding partijkeuringen waterbodemonderzoek arbo/veiligheid wegenbouwadvies

2 Project Titel Projectleider Adviseur Verkennend en aanvullend bodemonderzoek Terrein nabij Nachtegaallaan te Leiden (kadastraal bekend als Oegstgeest, E 3125 (ged)) Dhr. A. van Steenderen Dhr. J.A. Booij Datum rapport 4 januari 2018 Opdrachtgever Contactpersoon Gemeente Leiden Postbus PC Leiden Dhr. F. Kalshoven Het bodemonderzoek is uitgevoerd conform de richtlijnen die zijn opgesteld in de BRL SIKB Grondslag is door KIWA gecertificeerd voor het verrichten van Veldwerk bij milieuhygiënisch bodemonderzoek conform deze BRL. Grondslag BV is als opdrachtnemer onafhankelijk van de opdrachtgever. Tussen beide bestaat geen relatie als bedoeld in paragraaf van de BRL SIKB 2000.

3 Project INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING EN DOEL 1 2 TERREINGEGEVENS Afbakening onderzoekslocatie Huidige situatie Historie tot op heden Toekomstige situatie Hypothese en onderzoeksopzet 3 3 VELDWERK Uitvoering Verkennend bodemonderzoek Aanvullend bodemonderzoek Resultaten Grond Grondwater 6 4 CHEMISCHE ANALYSES Toetsingskader Analyses grond Analyses grondwater Analyses cultuurtechnische waarde Toetsing risicobeoordeling 10 5 CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN 11 BIJLAGEN BIJLAGE I : Kaartmateriaal BIJLAGE II : Boorbeschrijvingen BIJLAGE III : Toetsingstabellen BIJLAGE IV : Analysecertificaten grond en grondwater BIJLAGE V : Toetsingscertificaat cultuurtechnische waarde BIJLAGE VI : Toetsingsrapport risicobeoordeling BIJLAGE VII : Verklarende woordenlijst

4 1 Project INLEIDING EN DOEL Door de heer Kalshoven is namens de Gemeente Leiden aan Grondslag opdracht verleend voor het uitvoeren van een verkennend bodemonderzoek op een terrein nabij de Nachtegaallaan te Leiden, kadastraal bekend als perceel Oegstgeest, E 3125 (ged.). De aanleiding voor het onderzoek wordt gevormd door de voorgenomen herontwikkeling van het terrein, waarna deze in gebruik genomen wordt als volkstuinencomplex. Het doel van het onderzoek is het vastleggen van de milieuhygiënische bodemkwaliteit en het beoordelen of de bodem geschikt is voor de beoogde bestemming. Het bodemonderzoek is verricht volgens de richtlijnen uit de NEN 5740 (strategie voor het uitvoeren van verkennend bodemonderzoek) en de onderliggende norm NEN 5725 (Strategie voor het uitvoeren van vooronderzoek bij verkennend en nader onderzoek).

5 2 Project TERREINGEGEVENS Voorafgaand aan het bodemonderzoek is er een vooronderzoek conform de NEN 5725 verricht, waarbij het niveau van een standaard vooronderzoek is gehanteerd. De resultaten van het vooronderzoek zijn verwerkt in dit hoofdstuk. Het vooronderzoek richt zich tevens op de direct aangrenzende percelen. 2.1 Afbakening onderzoekslocatie De onderzoeklocatie maakt momenteel deel uit van een groter terrein. Het perceel is kadastraal bekend als gemeente Oegstgeest, sectie E, nummer 3125 (ged.). De RDcoördinaten van het perceel zijn (X) 112,5 en (Y) 516,1. De onderzoekslocatie bestaat uit het gedeelte van het perceel dat in gebruik genomen zal worden als volkstuinen (3.000 m 2 ). De begrenzing van de onderzoekslocatie en de regionale ligging is weergegeven op de tekening in bijlage I. 2.2 Huidige situatie Binnen de onderzoekslocatie is geen bebouwing aanwezig, de locatie is in zijn geheel onverhard. 2.3 Historie tot op heden Voor het historisch onderzoek zijn de volgende bronnen geraadpleegd: Gemeente/omgevingsdienst (BIPmelding) oud kaartmateriaal ( oude luchtfoto s De locatie is in gebruik geweest als boomkwekerij / siergewasteelt, waarbij geteelt is op grondkerend doek. Niet bekend is of in het verleden ook vollegrondsteelt heeft plaatsgevonden, en of hierbij bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Uit historisch kaartmateriaal blijkt dat binnen de onderzoeklocatie, van oost naar west, de contour van een voormalige sloot aanwezig is. Het is onbekend waarmee deze sloot rond de jaren 60 gedempt is. Zover is er niet structureel afval gestort of verbrand en is het maaiveld niet opgehoogd. Voor zover bekend zijn er geen (grote) obstakels, zijnde puin, funderingsresten, slakken, sintels en/of asfalt in de bodem aanwezig. Voor zover bekend hebben zich op of in de directe omgeving van de onderzoekslocatie geen calamiteiten voorgedaan, waardoor mogelijk bodemverontreiniging zou kunnen zijn ontstaan. Bij is geen informatie aangaande de onderzoekslocatie bekend. Op de onderzoekslocatie zijn, voor zover bekend, geen bodemonderzoeken uitgevoerd. In de nabije omgeving zijn geen grootschalige gevallen van bodemverontreiniging bekend. Bij het bodeminformatiepunt van de Omgevingsdienst West Holland (BIPmelding) zijn van de aangrenzende percelen diverse bodemonderzoeken bekend.

6 3 Project Echter gezien de grote afstand tot de huidige onderzoekslocatie blijken deze onderzoeken niet relevant of blijkt het als gevolg van de afwezigheid van goed kaartmateriaal niet mogelijk om de onderzoeklocaties te kunnen lokaliseren ten opzichte van onderhavige onderzoekslocatie 2.4 Toekomstige situatie De locatie zal gebruikt gaan worden als volkstuinencomplex. 2.5 Hypothese en onderzoeksopzet Verkennend bodemonderzoek Ter beoordeling van het toegepaste dempingsmateriaal zal ter plaatse van de slootdemping een boorraai worden uitgevoerd. Vermoedelijk is de slot gedempt met gebiedseigen grond. In verband met de toekomstige bestemming en het voormalig gebruik van de locatie (Siergewasteelt: het opkweken van planten) zullen de mengmonsters van de bovengrond tevens geanalyseerd worden op OCB s (triggerparameter voor gebruik van bestrijdingsmiddelen). Op de overige delen van de onderzoekslocatie wordt voorafgaand aan het bodemonderzoek geen verontreiniging verwacht. De locatie wordt aangemerkt als onverdacht. De onderzoeksstrategie volgt de "Onderzoeksstrategie voor een onverdachte nietlijnvormige locatie (ONVNL)" van de NEN Voor de locatie geldt op basis van het vooronderzoek geen verdenking op de aanwezigheid van een bodemverontreiniging met asbest, de locatie wordt aangemerkt als asbestonverdacht. Er wordt geen asbestonderzoek conform NEN5707 uitgevoerd. Tijdens het veldwerk wordt visueel wel gelet op het voorkomen van asbestverdachte materialen. Opgemerkt dient te worden dat een verkennend bodemonderzoek volgens een steekproefsgewijze opzet wordt uitgevoerd. Tevens dient het bodemonderzoek beschouwd te worden als een tijdelijk vastgestelde status van de bodemkwaliteit ter plaatse. Derhalve kan in bepaalde situaties (bijvoorbeeld bij een toekomstige bestemmingswijziging of aanvraag van een omgevingsvergunning) de geldigheidsduur van het onderzoek beperkt zijn. Aanvullend bodemonderzoek (tussenlaag 0,50 1,0 mmv) In verband met de toekomstige ontwikkeling, waarbij mogelijk grondbewerking en gewasteelt beneden 0,5 mmv is voorzien, is in aanvulling op het verkennend bodemonderzoek de tussenlaag van de grond (circa 0,5 mmv tot 1,0 mmv) onderzocht. Aanvullend bodemonderzoek (bepaling mate en omvang) In verband met de aangetoonde onderzoeksresultaten (vastgesteld matig verhoogd gehalte aan zink in boorlocatie 02) is na afloop van het verkennend onderzoek een nader onderzoek opgestart. De opzet en uitvoering van het nader onderzoek is gebaseerd op de NTA 5755 ( strategie voor het uitvoeren van nader onderzoek onderzoek naar de aard en omvang van bodemverontreiniging ). Voorafgaand aan het nader onderzoek is conform de NTA 5755 een conceptueel model opgesteld.

7 4 Project Het doel van het conceptueel model is om voorafgaand aan het nader onderzoek, aan de hand van een aantal onderzoeksvragen en een schematische weergave, een beter inzicht te krijgen in de te verwachten verontreinigingssituatie. Het conceptueel model kan worden beschouwd als een aanvulling op de hypothesestelling in een verkennend onderzoek. De onderzoeksopzet van het nader onderzoek richt zich op de bovengrond van 0,00,5 mmv. Enkele boringen worden dieper doorgezet ten behoeve van verticale afperking. Het grondwater bevindt zich op circa 0,75 mmv, de verontreiniging in de grond staat mogelijk in contact met het grondwater. Gezien de zeer geringe oplosbaarheid van de verontreinigde stoffen wordt er geen verontreiniging in het grondwater verwacht. Een grondwateronderzoek wordt daarom niet noodzakelijk geacht. Risicobeoordeling In het kader van de toekomstige herontwikkeling tot volkstuinencomplex is een risicobepaling uitgevoerd op de vastgestelde kwaliteit van de grond, uitgaande van de toekomstige situatie moestuinen/volkstuinen ). De bepaling vindt plaats op basis van de Circulaire Bodemsanering per 1 juli 2013 en het computerprogramma Sanscrit. Cultuurtechnische waarden Ten behoeve van het bepalen van de cultuurtechnische waarden zal een bemestingsonderzoek plaatsvinden op een grondmengmonster van de bovenlaag van de bodem.

8 5 Project VELDWERK 3.1 Uitvoering De verrichtingen zijn uitgewerkt in onderstaande tabel: Tabel 3.1: Uitgevoerde werkzaamheden Verrichting Datum Persoon Geldend BRL protocol Verrichten boringen en plaatsen peilbuizen 02 november 2017 de heer J.T. Verhoef 2001 Grondwatermonstername 23 november 2017 de heer J. Plomp 2002 Verrichten boringen Aanvullend grondonderzoek 23 november 2017 de heer J. Plomp 2001 De ligging van de boringen en de peilbuis is weergegeven in bijlage I Verkennend bodemonderzoek In eerste instantie zijn verspreid over de onderzoekslocatie vijftien boringen verricht (nrs. 01 t/m 12 en 13A/B/C). Boring 04 is, gezien de centrale ligging binnen de onderzoekslocatie, voorzien van een peilbuis. Ter bepaling van de locatie van de gedempte watergang is een boorraai geplaatst (nrs. 13A t/m 13C). Alle boringen zijn uitgevoerd tot een minimale diepte van 0,5 mmv. De boringen 04, 05, 10 en 13A/B/C zijn dieper doorgezet, tot een diepte van 1,3 tot maximaal 3,0 mmv Aanvullend bodemonderzoek Tussenlaag Ter bepaling van de kwaliteit van de tussenlaag (circa 0,5 mmv tot 1,0 mmv) is ter plaatse van de boorlocaties 02, 04, 05, 07, 09 en 11, een boring geplaatst, Deze aanvullende boringen (boorlocaties 02A, 04A, 05A, 07A en 09A) zijn uitgevoerd tot een diepte van minimaal 1,0 mmv. Bepaling mate en omvang Ter bepaling van de mate en omvang van een verontreiniging met zink in de bovenlaag van boorlocatie 02 zijn rondom vier boringen geplaatst (nrs. 02A1 t/m 02A4). De boringen zijn verricht tot een diepte van 1 mmv. Tevens is, ten behoeve van de bepaling in verticale richting, boring 02A doorgezet tot een diepte van 1,7 mmv).

9 6 Project Resultaten Grond Bodemopbouw 1 Vanaf het maaiveld tot een diepte van 2,0 mmv bestaat de bodem uit zand of sterk zandige klei. De boorprofielen zijn weergegeven in bijlage II. Zintuiglijke waarnemingen In de bovengrond zijn ter plaatse van boring 02 sporen van kolen aangetroffen. In boring 04 zijn sporen van kolen en hout aangetroffen. Beide waargenomen afwijkingen kan duiden op een verontreiniging met zware metalen en/of PAK. Ter plaatse van de vermoedelijk gedempte watergang (13A t/m 13C) zijn geen zintuigelijke waarnemingen gedaan die duiden op de aanwezigheid van een verontreiniging. Er is visueel geen asbestverdacht materiaal in of op de bodem aangetroffen Grondwater In onderstaande tabel zijn de gegevens vermeld die zijn verzameld tijdens de monstername van het grondwater. Tabel 3.1: Veldwerkgegevens grondwater peilbuis filterstelling (mmv) grondwaterstand (mmv) ph EC (ms/cm) Troebelheid (NTU) 04 2,00 3,00 0,75 6,8 0,68 17,83 De troebelheid in het grondwater in verhoogde waarde gemeten. De troebelheid wordt veroorzaakt door in suspensie zijnde vaste (grond)deeltjes in het grondwater ten tijde van de bemonstering. Als gevolg van de verhoogde troebelheid kunnen de concentraties van de onderzochte stoffen mogelijk verhoogd zijn. 1 Opgemerkt wordt dat voor dit milieuhygiënisch onderzoek de profielbeschrijvingen gebaseerd zijn op zintuiglijke beoordeling en puntwaarnemingen betreffen. In een geroerde bodem kan het profiel soms sterk verschillen in het horizontale en verticale vlak. De profielbeschrijving heeft plaatsgevonden conform de NENENISO Dit kan in sommige situaties een andere classificatie opleveren dan volgens de standaard RAW bepalingen. Er gelden bijvoorbeeld verschillende definities voor o.a. zand en klei. Hiermee dient rekening te worden gehouden bij het opstellen van bestekken en andere voorbereiding van civieltechnische werkzaamheden. Geadviseerd wordt om zo nodig aanvullend onderzoek te doen conform de standaard RAW bepalingen, bijvoorbeeld door middel van aanvullende zeefproeven.

10 7 Project CHEMISCHE ANALYSES De analyses en bewerkingen zijn uitgevoerd door een RvAgeaccrediteerd laboratorium. 4.1 Toetsingskader De analyseresultaten zijn getoetst aan de normwaarden uit de Circulaire Bodemsanering per 1 juli 2013 en Bijlage B van de Regeling Bodemkwaliteit. Hierin zijn de achtergrondwaarden (grond), streefwaarden (grondwater) en interventiewaarden (grond en grondwater) gedefinieerd. De tussenwaarde is het rekenkundig gemiddelde van de achtergrond /streefwaarde en de interventiewaarde. Overschrijdingen van de normen kunnen worden geïnterpreteerd als een: lichte verhoging: matige verhoging: sterke verhoging: gehalte > achtergrondwaarde (grond) of streefwaarde (grondwater) gehalte > Twaarde (tussenwaarde) gehalte > interventiewaarde De meetwaarden worden gecorrigeerd naar een standaard bodemtype met 25% lutum en 10% organische stof. Deze gestandaardiseerde meetwaarden worden berekend en getoetst via de landelijke toetsingsmodule BoToVa (Bodem Toets en Validatieservice). De toetsing is opgenomen in bijlage III. De normen geldend voor grond voor barium zijn ingetrokken. Gebleken is dat de interventiewaarde voor barium lager was dan het gehalte dat van nature in de bodem voorkomt. Alleen als verhoogde bariumgehalten het gevolg zijn van een antropogene bron (menselijk handelen), kan het bevoegd gezag dit gehalte beoordelen aan de voormalige normen. Het gehalte barium moet wel gemeten blijven worden. Conform de Wet Bodembescherming (Wbb) is de ernst van de verontreiniging gerelateerd aan een omvangscriterium. Om van een geval van ernstige bodemverontreiniging te spreken, dient voor tenminste één stof de gemiddelde concentratie van minimaal 25 m³ grond of 100 m³ bodemvolume grondwater de interventiewaarde te worden overschreden. Voor een geval van ernstige bodemverontreiniging dat is ontstaan vóór 1987 geldt formeel een saneringsplicht. In de praktijk wordt een sanering alleen verplicht gesteld indien sprake is van actuele risico s, of indien dat bij een functiewijziging (bijvoorbeeld bouw) noodzakelijk is. Bij ongewijzigd gebruik en de afwezigheid van risico s wordt bij een historische verontreiniging geen termijn aan de saneringsverplichting opgelegd. Indien de verontreiniging geheel of grotendeels na 1 januari 1987 is ontstaan, is sprake van een nieuw geval van bodemverontreiniging. Vanuit de zorgplicht in de Wet bodembescherming dient een nieuw geval van bodemverontreiniging, ongeacht de mate en omvang van de verontreiniging, in beginsel terstond te worden verwijderd.

11 8 Project Analyses grond Mengmonsters van de bovengrond en de tussenlaag zijn geanalyseerd op het standaard NENpakket (zware metalen, PAK, PCB en minerale olie) en bestrijdingsmiddelen (OCB s). De ondergrond is geanalyseerd op het standaard NENpakket. Door middel van dit analysepakket wordt een breed beeld verkregen van de kwaliteit van de grond. De analyseresultaten zijn weergegeven in tabel 4.1. De analysecertificaten zijn opgenomen in bijlage IV, de toetsing aan de normwaarden in bijlage III. Tabel 4.1: Overschrijdingstabel grond Ref Boringen met diepte (mmv) Waarnemingen Analyseparameters Overschrijding >AW >T >I Bovengrond BG1 02 (0,000,50) Kolen+ NENg + OCB s barium, cadmium, koper, kwik, lood zink BG2 01 (0,000,50) 04 (0,300,70) 09 (0,000,40) 11 (0,000,50) 13B (0,000,40) NENg + OCB s kwik, lood, zink, minerale olie PAK (0,000,50) PAK Uitsplitsing mengmonster BG (0,300,70) PAK (0,000,40) PAK PAK (0,000,50) PAK B (0,000,40) PAK BG3 05 (0,000,50) 06 (0,000,50) 07 (0,050,50) 08 (0,000,50) 10 (0,000,50) 12 (0,000,50) NENg + OCB s Cadmium, kwik, lood, zink, minerale olie, PCB, OCB (Heptachloorepoxide, Chloordaan) Tussenlaag MM TG1 11A (0,701,00) 9A (0,601,00) 5A (0,501,00) NENg + OCB s Koper, kwik. PAK MM TG2 4A (0,400,80) 7A (0,500,80) Ondergrond OG1 13B (0,801,30) 10 (0,901,30) 05 (1,001,50) Horizontale afperking rond boring 02 NENg + OCB s Koper, kwik NENg 2A11 2A1 (0,000,50) 9metalen barium, cadmium, koper, kwik, lood zink 2A21 2A2 (0,000,50) 9metalen 2A31 2A3 (0,000,50) 9metalen 2A41 2A4 (0,000,20) 9metalen verticale afperking rond boring 02 2A2 2A (0,601,00) 9metalen 2A12 2A1 (0,601,00) 9metalen cadmium, koper, kwik, lood, zink ref : referentie op analysecertificaat waarneming : + (sporen/zwak), ++ (matig), +++ (sterk), ++++ (uiterst) : de normen voor barium zijn buiten werking gesteld, toetsing vindt plaats aan de vml. normen (AW=190, T=555, I=920)

12 9 Project In het geanalyseerde monster BG1 (bovengrond boorlocatie 02), is het gehalte aan zink matig verhoogd. Verder zijn diverse andere zware metalen licht verhoogd aangetoond. Uit het aanvullend onderzoek naar de mate en omvang van het verhoogd gehalte aan zink is gebleken dat in geen van de onderzochte boorlocaties (horizontaal en verticaal) een sterk verhoogd gehalte aan zink is vastgesteld. Wel is in de bovenlaag van boorlocatie 02A1 (ten westen van boorlocatie 02/02A) een matig verhoogd gehalte aan zink aangetroffen. In de overige monsters (horizontaal en verticaal) is maximaal een licht verhoogd gehalte aan zink vastgesteld. In een mengmonster BG2 (bovengrond boorlocaties 01, 04, 09 en 13B) is naast diverse lichte verhoogde gehalten aan enkele zware metalen, en sterk verhoogd gehalte aan PAK aangetoond. In verband met de gemeten sterk verhoogde gehalte aan PAK, is ter beoordeling van de herkomst van dit verhoogd gehalte bovengenoemd mengmonster uitgesplitst. Hierbij zijn de deelmonsters afzonderlijk geanalyseerd op PAK. Na uitsplitsing blijkt er maximaal sprake is van een licht verhoogd gehalte aan PAK (boorlocatie. In de overige geanalyseerde mengmonsters van de boven en tussenlaag zijn over het algemeen licht verhoogde gehalten aan enkele zware metalen, PAK en minerale olie vastgesteld. Plaatselijk (BG3) is een licht verhoogd gehalte aan PCB en OCB aangetroffen. In het grondmengmonster van de onderlaag zijn geen verhoogde gehalten vastgesteld. 4.3 Analyses grondwater Het grondwater is geanalyseerd op het standaard NENpakket (zware metalen, BTEXNS, VOCL en minerale olie). Op deze wijze wordt een breed beeld verkregen van de grondwaterkwaliteit. De analyseresultaten van het grondwater zijn weergegeven in tabel 4.2. De analysecertificaten zijn opgenomen in bijlage IV, de toetsing aan de normwaarden in bijlage III. Tabel 4.2: Overschrijdingstabel grondwater Peilbuis Filtertraject Analyseparameters Overschrijding (mmv) >S >T >I 04 2,00 3,00 NENgw barium, nikkel In het grondwater is enkel een licht verhoogd gehalte aan enkele zware metalen vastgesteld. 4.4 Analyses cultuurtechnische waarde Ten behoeve van het bepalen van de cultuurtechnische waarden is tijdens de veldwerkzaamheden een representatief grondmengmonster (code MMBG) samengesteld uit de bovengrond van de bodem. Op dit mengmonster is een onderzoek naar de cultuurtechnische waarden/bemestingsonderzoek uitgevoerd. De analyseresultaten en aanbevelingen zijn opgenomen in bijlage V.

13 10 Project Toetsing risicobeoordeling In verband met het toekomstige gebruik van de locatie als volkstuincomplex, is er een Sanscrit (website toetsing uitgevoerd om de humaantoxicologische risico s, ecotoxicologische risico s en verspreidingsrisico's van de grond met de hoogst gemeten waarden (lood en zink) te kunnen beoordelen. Uit de risicobeoordeling van de hoogst gemeten gehalten aan lood en zink blijkt dat er, getoetst aan bodemgebruik moestuin/volkstuin, geen humane, ecologische of verspreidingsrisico s bestaan. Hierdoor mag worden afgeleid dat er (milieuhygiënisch) geen bezwaar bestaat voor de ingebruikname als volkstuinen. Het toetsingsrapport is opgenomen in bijlage VI

14 11 Project CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN Door de heer Kalshoven is namens de Gemeente Leiden aan Grondslag opdracht verleend voor het uitvoeren van een verkennend bodemonderzoek op een terrein nabij de Nachtegaallaan te Leiden, kadastraal bekend als perceel Oegstgeest, E 3125 (ged.). De aanleiding voor het onderzoek wordt gevormd door de voorgenomen herontwikkeling van het terrein, waarna deze in gebruik genomen wordt als volkstuinencomplex. Over het algemeen zijn in de boven en tussenlaag (tot 1 mmv) van de bodem licht verhoogde gehalten (enkele zware metalen, PAK, PCB, OCB en minerale olie) vastgesteld. De onderlaag van de bodem is niet verontreinigd met de onderzochte stoffen. Plaatselijk (zuidwestzijde) is in de bovenlaag van de bodem (0 mmv 0,5 mmv) een matig verhoogd gehalte aan zink vastgesteld. In het grondwater zijn licht verhoogde concentraties (barium, nikkel) aangetoond. De gestelde hypothese, dat geen verontreiniging wordt verwacht, is gezien de resultaten van het onderzoek, strikt genomen niet bevestigd. In verband met het toekomstige gebruik van de locatie als volkstuincomplex, is er een risicobeoordeling uitgevoerd om o.a. de humaantoxicologische en ecotoxicologische risico s van de vastgestelde verhoogde gehalten te kunnen beoordelen. Uit deze risicobeoordeling (hoogst gemeten gehalten aan lood en zink) blijkt dat er, getoetst aan bodemgebruik volkstuinen, geen humane, ecologische of verspreidingsrisico s bestaan. Op basis van de vastgestelde bodemkwaliteit en de risicobeoordeling kan worden afgeleid dat er (milieuhygiënisch) geen bezwaar bestaat voor de ingebruikname als volkstuinen. Opmerking Ten behoeve van de ingebruikname van de grond als volkstuin heeft een bemestingsonderzoek plaatsgevonden; de resultaten, conclusies en aanbevelingen hiervan zijn opgenomen in het toetsingsrapport (bijlage

15 BIJLAGE I

16 N Overzichtskaart 11A A A A 13A 13B 2A2 13C 02 2A3 2A1 2A 2A A 06 Kamerik Nijverheidsweg 7, 3471 GZ Tel: Fax: BOORPUNTENKAART Heerhugowaard Galileistraat 69, 1704 SE Tel: Fax: Steenwijk Oevers 16, 8331 VC Tel: Fax: Opdrachtgever: Gemeente Leiden Project: Toekomstige volkstuinen Nachtegaallaan te Leiden Project nummer: Legenda boorpunt boorraai onderzoekslocatie perceelsgrens perceelsnummer gedempte sloot Schaal: 1: m Bestandsnaam: 27867tek.dwg Formaat: A4 Getekend: JTE/MM Datum :

17 BIJLAGE II

18 Boring: 01 Boring: 02 0 Datum: braak Zand, matig fijn, matig humeus, zwak kleiïg, bruinbeige, geroerd 0 Datum: braak Zand, matig fijn, matig humeus, zwak kleiïg, sporen kolen, bruin, geroerd Boring: 03 Boring: Datum: braak Klei, matig zandig, matig humeus, resten roest, bruin 0 50 Datum: braak Klei, matig zandig, matig humeus, zwak houthoudend, bruin Zand, zeer fijn, sporen klei, sterk roesthoudend, bruinbeige Klei, zwak zandig, zwak koolhoudend, sterk roesthoudend, grijsbruin Zand, matig fijn, zwak siltig, lichtgrijs Klei, zwak zandig, grijs Zand, zeer fijn, sterk humeus, bruin Zand, matig fijn, grijs Boring: 04A Boring: 05 0 Datum: braak Klei, sterk zandig, sterk humeus, zwak oerhoudend, sporen baksteen, donkerbruin 0 Datum: braak Zand, matig fijn, matig humeus, zwak kleiïg, zwak grindhoudend, bruinbeige, geroerd Klei, uiterst zandig, zwak humeus, lichtbruin Klei, zwak zandig, grijsblauw Klei, zwak zandig, resten planten, donkergrijs Zand, matig fijn, zwak kleiïg, grijs Projectnaam: Nachtegaallaan te Leiden Projectnummer: getekend volgens NENENISO 14688

19 Boring: 05A Boring: Datum: braak Zand, matig grof, bruinbeige Zand, matig fijn, matig humeus, matig kleiïg, zwak baksteenhoudend, bruin Zand, matig fijn, zwak kleiïg, lichtbruin 0 50 Datum: braak Zand, matig fijn, sterk humeus, sporen wortels, bruin Boring: 07 Boring: 07A 0 50 Datum: braak Zand, matig fijn, zwak siltig, beige Zand, matig fijn, sterk humeus, sporen wortels, bruin 0 50 Datum: braak Zand, matig fijn, matig humeus, matig kleiïg, sporen baksteen, bruin Klei, sterk zandig, matig humeus, bruin Klei, matig zandig, grijs Boring: 08 Boring: Datum: braak Zand, matig fijn, sterk humeus, bruin 0 50 Datum: braak Zand, matig fijn, sterk humeus, sporen grind, bruin Klei, matig zandig, matig humeus, bruin Projectnaam: Nachtegaallaan te Leiden Projectnummer: getekend volgens NENENISO 14688

20 Boring: 09A Boring: Datum: braak Klei, sterk zandig, matig humeus, sporen baksteen, zwak wortelhoudend, bruin 0 50 Datum: braak Zand, matig fijn, sterk humeus, sporen grind, bruin Zand, matig fijn, zwak siltig, beige 2 Zand, matig fijn, zwak oerhoudend, licht grijsbruin Veen, matig zandig, bruin 130 Boring: 11 Boring: 11A 0 Datum: braak Zand, matig fijn, matig humeus, zwak kleiïg, zwak houthoudend, bruin, geroerd 0 Datum: braak Zand, matig fijn, matig humeus, zwak kleiïg, sporen baksteen, bruin Zand, matig fijn, bruinbeige Boring: 12 Boring: 13A 0 Datum: braak Zand, matig fijn, matig humeus, zwak kleiïg, sporen grind, bruin, geroerd 0 Datum: braak Zand, matig fijn, matig humeus, zwak kleiïg, sporen grind, bruin, geroerd Klei, matig zandig, matig humeus, bruin Klei, zwak siltig, grijs Veen, bruin Projectnaam: Nachtegaallaan te Leiden Projectnummer: getekend volgens NENENISO 14688

21 Boring: 13B Boring: 13C 0 Datum: braak Zand, matig fijn, matig humeus, zwak kleiïg, sporen grind, bruin, geroerd 0 Datum: braak Zand, matig fijn, matig humeus, zwak kleiïg, sporen grind, bruin, geroerd Klei, matig zandig, matig humeus, bruin Klei, matig zandig, matig humeus, bruin Klei, zwak siltig, grijs 100 Klei, zwak siltig, grijs Zand, matig fijn, zwak siltig, grijs Veen, bruin Veen, bruin Projectnaam: Nachtegaallaan te Leiden Projectnummer: getekend volgens NENENISO 14688

22 Boring: 02A Boring: 02A1 0 Datum: braak Zand, matig fijn, matig humeus, zwak kleiïg, sporen grind, zwak plastichoudend, bruin 0 Datum: braak Klei, sterk zandig, zwak humeus, sporen baksteen, sporen kolengruis, sporen oer, bruin Klei, matig zandig, sterk humeus, sporen baksteen, zwak plastichoudend, donkerbruin 2 Klei, matig zandig, matig humeus, sporen kolengruis, donker grijsbruin Klei, zwak zandig, grijsblauw Zand, zeer fijn, zwak siltig, grijs 170 Boring: 02A2 Boring: 02A3 0 Datum: braak Klei, sterk zandig, matig humeus, sporen oer, bruin 0 Datum: braak Klei, sterk zandig, matig humeus, sporen oer, bruin Klei, matig zandig, zwak humeus, zwak oerhoudend, zwak wortelhoudend, licht grijsbruin Klei, matig zandig, zwak humeus, grijsbruin Boring: 02A4 0 Datum: braak Zand, matig fijn, bruingrijs Klei, zwak humeus, sterk zandig, bruin 3 Klei, matig zandig, matig humeus, zwak baksteenhoudend, grijsbruin Projectnaam: Nachtegaallaan te Leiden Projectnummer: getekend volgens NENENISO 14688

23 Legenda (conform NEN 5104) grind klei geur Grind, siltig Klei, zwak siltig geen geur zwakke geur Grind, zwak zandig Klei, matig siltig matige geur sterke geur Grind, matig zandig Klei, sterk siltig uiterste geur Grind, sterk zandig Klei, uiterst siltig olie geen oliewater reactie zwakke oliewater reactie Grind, uiterst zandig Klei, zwak zandig matige oliewater reactie sterke oliewater reactie Klei, matig zandig uiterste oliewater reactie zand Zand, kleiïg Klei, sterk zandig p.i.d.waarde >0 >1 Zand, zwak siltig Zand, matig siltig leem Leem, zwak zandig >10 >100 >1000 >10000 Zand, sterk siltig Leem, sterk zandig monsters Zand, uiterst siltig geroerd monster overige toevoegingen ongeroerd monster zwak humeus veen Veen, mineraalarm matig humeus overig bijzonder bestanddeel Veen, zwak kleiïg sterk humeus Gemiddeld hoogste grondwaterstand grondwaterstand Veen, sterk kleiïg zwak grindig Gemiddeld laagste grondwaterstand slib Veen, zwak zandig matig grindig water Veen, sterk zandig sterk grindig peilbuis blinde buis casing hoogste grondwaterstand gemiddelde grondwaterstand laagste grondwaterstand bentoniet afdichting filter

24 BIJLAGE III

25 Project Certificaten Toetsing Toetsversie 27867Nachtegaallaan te Leiden T.12 Beoordeling kwaliteit van grond volgens Wbb BoToVa Toetsdatum: 14 november :54 Monsterreferentie Monsteromschrijving BG1 02 (050) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 80.2 Metalen ICPAES barium (Ba) 91 cadmium (Cd) AW kobalt (Co) koper (Cu) AW kwik (Hg) (niet vluchtig) AW lood (Pb) AW molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) T Minerale olie minerale olie (florisil cleanup) Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen < 0.05 < fenantreen anthraceen fluoranteen benzo(a)antraceen chryseen benzo(k)fluoranteen benzo(a)pyreen benzo(ghi)peryleen indeno(1,2,3cd)pyreen Sommaties som PAK (10) AW Polychloorbifenylen PCB 28 0 PCB 52 0 PCB PCB PCB PCB PCB Sommaties som PCBs (7) AW Pagina 1 van 5

26 Pagina 2 van 5 Organochloorbestrijdingsmiddelen 2,4DDD (o,pddd) ,4DDD (p,pddd) ,4DDE (o,pdde) 0 4,4DDE (p,pdde) ,4DDT (o,pddt) 0 4,4DDT (p,pddt) 0 aldrin dieldrin 0 endrin 0 telodrin 0 isodrin 0 heptachloor heptachloorepoxide (cis) 0 heptachloorepoxide (trans) 0 alfaendosulfan alfa HCH beta HCH gamma HCH (lindaan) delta HCH hexachloorbenzeen endosulfansulfaat < < hexachloorbutadieen chloordaan (cis) 0 chloordaan (trans) 0 Sommaties som DDD som DDE som DDT < som drins (3) < som c/t heptachloorepoxide < som chloordaan < som OCBs (landbodem) Pagina 2 van 5

27 Pagina 3 van 5 Monsterreferentie Monsteromschrijving BG2 01 (050) 04 (3070) 09 (040) 11 (050) 13B (040) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 80.2 Metalen ICPAES barium (Ba) 31 cadmium (Cd) < 0.2 < kobalt (Co) < 3 < koper (Cu) kwik (Hg) (niet vluchtig) AW lood (Pb) AW molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) AW Minerale olie minerale olie (florisil cleanup) AW Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen fenantreen anthraceen fluoranteen benzo(a)antraceen 7 7 chryseen benzo(k)fluoranteen benzo(a)pyreen benzo(ghi)peryleen indeno(1,2,3cd)pyreen Sommaties som PAK (10) I Polychloorbifenylen PCB 28 7 PCB 52 7 PCB PCB PCB PCB PCB Sommaties som PCBs (7) Pagina 3 van 5

28 Pagina 4 van 5 Organochloorbestrijdingsmiddelen 2,4DDD (o,pddd) 7 4,4DDD (p,pddd) ,4DDE (o,pdde) 7 4,4DDE (p,pdde) ,4DDT (o,pddt) 7 4,4DDT (p,pddt) 7 aldrin dieldrin 7 endrin 7 telodrin 7 isodrin 7 heptachloor heptachloorepoxide (cis) heptachloorepoxide (trans) 7 alfaendosulfan alfa HCH beta HCH gamma HCH (lindaan) delta HCH hexachloorbenzeen endosulfansulfaat < < hexachloorbutadieen chloordaan (cis) chloordaan (trans) Sommaties som DDD som DDE som DDT < som drins (3) < som c/t heptachloorepoxide AW som chloordaan AW som OCBs (landbodem) Pagina 4 van 5

29 Pagina 5 van 5 Monsterreferentie Monsteromschrijving OG1 05 (100150) 10 (90130) 13B (80130) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 77.6 Metalen ICPAES barium (Ba) 38 cadmium (Cd) < 0.2 < kobalt (Co) koper (Cu) kwik (Hg) (niet vluchtig) < 0.05 < lood (Pb) molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) Minerale olie minerale olie (florisil cleanup) < 35 < Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen < 0.05 < fenantreen < 0.05 < anthraceen < 0.05 < fluoranteen < 0.05 < benzo(a)antraceen < 0.05 < chryseen < 0.05 < benzo(k)fluoranteen < 0.05 < benzo(a)pyreen < 0.05 < benzo(ghi)peryleen < 0.05 < indeno(1,2,3cd)pyreen < 0.05 < Sommaties som PAK (10) 0.35 < Polychloorbifenylen PCB 28 < PCB 52 < PCB 101 < PCB 118 < PCB 138 < PCB 153 < PCB 180 < Sommaties som PCBs (7) < x I x AW x T Geen toetsoordeel mogelijk <= Achtergrondwaarde > Interventiewaarde x maal Achtergrondwaarde x maal Tussenwaarde Pagina 5 van 5

30 Project Certificaten Toetsing Toetsversie 27867Nachtegaallaan te Leiden T.12 Beoordeling kwaliteit van grond volgens Wbb BoToVa Toetsdatum: 20 november :50 Monsterreferentie Monsteromschrijving (050) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 81.5 Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen < 0.05 < fenantreen anthraceen fluoranteen benzo(a)antraceen chryseen benzo(k)fluoranteen benzo(a)pyreen benzo(ghi)peryleen indeno(1,2,3cd)pyreen Sommaties som PAK (10) Pagina 1 van 5

31 Pagina 2 van 5 Monsterreferentie Monsteromschrijving (3070) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 86 Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen < 0.05 < fenantreen < 0.05 < anthraceen < 0.05 < fluoranteen benzo(a)antraceen < 0.05 < chryseen < 0.05 < benzo(k)fluoranteen < 0.05 < benzo(a)pyreen < 0.05 < benzo(ghi)peryleen < 0.05 < indeno(1,2,3cd)pyreen < 0.05 < Sommaties som PAK (10) Pagina 2 van 5

32 Pagina 3 van 5 Monsterreferentie Monsteromschrijving (040) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 84.7 Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen < 0.05 < fenantreen anthraceen fluoranteen benzo(a)antraceen chryseen benzo(k)fluoranteen benzo(a)pyreen benzo(ghi)peryleen indeno(1,2,3cd)pyreen Sommaties som PAK (10) AW Pagina 3 van 5

33 Pagina 4 van 5 Monsterreferentie Monsteromschrijving (050) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 82.2 Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen < 0.05 < fenantreen anthraceen fluoranteen benzo(a)antraceen < 0.05 < chryseen benzo(k)fluoranteen < 0.05 < benzo(a)pyreen < 0.05 < benzo(ghi)peryleen < 0.05 < indeno(1,2,3cd)pyreen < 0.05 < Sommaties som PAK (10) Pagina 4 van 5

34 Pagina 5 van 5 Monsterreferentie Monsteromschrijving 13B1 13B (040) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 85.3 Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen < 0.05 < fenantreen anthraceen fluoranteen benzo(a)antraceen chryseen benzo(k)fluoranteen benzo(a)pyreen benzo(ghi)peryleen indeno(1,2,3cd)pyreen Sommaties som PAK (10) Legenda x x maal Achtergrondwaarde Geen toetsoordeel mogelijk <= Achtergrondwaarde Pagina 5 van 5

35 Project Certificaten Toetsing Toetsversie 27867Nachtegaallaan te Leiden T.12 Beoordeling kwaliteit van grond volgens Wbb BoToVa Toetsdatum: 1 december :49 Monsterreferentie Monsteromschrijving MM TG1 11A (70100) 9A (60100) 5A (50100) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 82.3 Metalen ICPAES barium (Ba) 24 cadmium (Cd) < 0.2 < kobalt (Co) < 3 < koper (Cu) AW kwik (Hg) (niet vluchtig) AW lood (Pb) molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) Minerale olie minerale olie (florisil cleanup) < 35 < Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen < 0.05 < fenantreen anthraceen fluoranteen benzo(a)antraceen chryseen benzo(k)fluoranteen benzo(a)pyreen benzo(ghi)peryleen indeno(1,2,3cd)pyreen Sommaties som PAK (10) AW Polychloorbifenylen PCB 28 < PCB 52 < PCB 101 < PCB 118 < PCB 138 < PCB 153 < PCB 180 < Sommaties som PCBs (7) < Pagina 1 van 4

36 Pagina 2 van 4 Organochloorbestrijdingsmiddelen 2,4DDD (o,pddd) < ,4DDD (p,pddd) < ,4DDE (o,pdde) < ,4DDE (p,pdde) < ,4DDT (o,pddt) < ,4DDT (p,pddt) < aldrin < dieldrin < endrin < telodrin < isodrin < heptachloor < heptachloorepoxide (cis) < heptachloorepoxide (trans) < alfaendosulfan < alfa HCH < beta HCH < gamma HCH (lindaan) < delta HCH < hexachloorbenzeen < endosulfansulfaat < < hexachloorbutadieen < chloordaan (cis) chloordaan (trans) Sommaties som DDD < som DDE < som DDT < som drins (3) < som c/t heptachloorepoxide < som chloordaan AW som OCBs (landbodem) Pagina 2 van 4

37 Pagina 3 van 4 Monsterreferentie Monsteromschrijving MM TG2 4A (4080) 7A (5080) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 82.3 Metalen ICPAES barium (Ba) 38 cadmium (Cd) < 0.2 < kobalt (Co) koper (Cu) kwik (Hg) (niet vluchtig) AW lood (Pb) AW molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) Minerale olie minerale olie (florisil cleanup) Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen < 0.05 < fenantreen anthraceen fluoranteen benzo(a)antraceen chryseen benzo(k)fluoranteen benzo(a)pyreen benzo(ghi)peryleen indeno(1,2,3cd)pyreen Sommaties som PAK (10) Polychloorbifenylen PCB 28 < PCB 52 < PCB PCB 118 < PCB PCB PCB 180 < Sommaties som PCBs (7) AW Pagina 3 van 4

38 Pagina 4 van 4 Organochloorbestrijdingsmiddelen 2,4DDD (o,pddd) < ,4DDD (p,pddd) ,4DDE (o,pdde) < ,4DDE (p,pdde) ,4DDT (o,pddt) < ,4DDT (p,pddt) < aldrin < dieldrin < endrin < telodrin < isodrin < heptachloor < heptachloorepoxide (cis) < heptachloorepoxide (trans) < alfaendosulfan < alfa HCH < beta HCH < gamma HCH (lindaan) < delta HCH < hexachloorbenzeen < endosulfansulfaat < < hexachloorbutadieen < chloordaan (cis) chloordaan (trans) Sommaties som DDD som DDE som DDT < som drins (3) < som c/t heptachloorepoxide < som chloordaan AW som OCBs (landbodem) x AW Geen toetsoordeel mogelijk <= Achtergrondwaarde x maal Achtergrondwaarde Pagina 4 van 4

39 Project Certificaten Toetsing Toetsversie 27867Nachtegaallaan te Leiden T.12 Beoordeling kwaliteit van grond volgens Wbb BoToVa Toetsdatum: 1 december :46 Monsterreferentie Monsteromschrijving 2A11 2A1 (050) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 78.4 Metalen ICPAES barium (Ba) 86 cadmium (Cd) AW kobalt (Co) koper (Cu) AW kwik (Hg) (niet vluchtig) AW lood (Pb) AW molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) T Pagina 1 van 7

40 Pagina 2 van 7 Monsterreferentie Monsteromschrijving 2A12 2A1 (60100) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 76.5 Metalen ICPAES barium (Ba) 84 cadmium (Cd) AW kobalt (Co) koper (Cu) AW kwik (Hg) (niet vluchtig) AW lood (Pb) AW molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) AW Pagina 2 van 7

41 Pagina 3 van 7 Monsterreferentie Monsteromschrijving 2A2 2A (60100) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 78.6 Metalen ICPAES barium (Ba) 51 cadmium (Cd) AW kobalt (Co) koper (Cu) kwik (Hg) (niet vluchtig) AW lood (Pb) AW molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) AW Pagina 3 van 7

42 Pagina 4 van 7 Monsterreferentie Monsteromschrijving 2A21 2A2 (050) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 83 Metalen ICPAES barium (Ba) 51 cadmium (Cd) kobalt (Co) koper (Cu) kwik (Hg) (niet vluchtig) AW lood (Pb) AW molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) AW Pagina 4 van 7

43 Pagina 5 van 7 Monsterreferentie Monsteromschrijving 2A31 2A3 (050) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 80.8 Metalen ICPAES barium (Ba) 57 cadmium (Cd) AW kobalt (Co) koper (Cu) AW kwik (Hg) (niet vluchtig) AW lood (Pb) AW molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) AW Pagina 5 van 7

44 Pagina 6 van 7 Monsterreferentie Monsteromschrijving 2A41 2A4 (020) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 86.9 Metalen ICPAES barium (Ba) 20 cadmium (Cd) < 0.2 < kobalt (Co) < 3 < koper (Cu) kwik (Hg) (niet vluchtig) AW lood (Pb) molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) Pagina 6 van 7

45 Pagina 7 van 7 Monsterreferentie Monsteromschrijving Analyse Som A11 2A1 (050) + 2A12 2A1 (60100) + 2A2 2A (60100) + 2A21 2A2 (050) + 2A31 2A3 (050) + 2A41 2A4 (020) Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW T I Lutum/Humus Lutum % (m/m ds) Organische stof % (m/m ds) Droogrest droge stof % 80.7 Metalen ICPAES barium (Ba) 58 cadmium (Cd) AW kobalt (Co) koper (Cu) AW kwik (Hg) (niet vluchtig) AW lood (Pb) AW molybdeen (Mo) < 1.0 < nikkel (Ni) zink (Zn) AW Legenda x AW x x maal Achtergrondwaarde x maal Tussenwaarde Geen toetsoordeel mogelijk <= Achtergrondwaarde Pagina 7 van 7

46 Project Certificaten Toetsing Toetsversie 27867Nachtegaallaan te Leiden T.1 Beoordeling kwaliteit van grond en bagger bij toepassing op of in de bodem BoToVa Toetsdatum: 14 november :57 Monsterreferentie Monsteromschrijving BG1 02 (050) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW WO IND Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 80.2 Metalen ICPAES barium (Ba) 91 cadmium (Cd) WO kobalt (Co) koper (Cu) IND kwik (Hg) (niet vluchtig) IND lood (Pb) WO molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) IND Minerale olie minerale olie (florisil cleanup) Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen < 0.05 < fenantreen anthraceen fluoranteen benzo(a)antraceen chryseen benzo(k)fluoranteen benzo(a)pyreen benzo(ghi)peryleen indeno(1,2,3cd)pyreen Sommaties som PAK (10) WO Polychloorbifenylen PCB 28 0 PCB 52 0 PCB PCB PCB PCB PCB Sommaties som PCBs (7) WO Pagina 1 van 5

47 Pagina 2 van 5 Organochloorbestrijdingsmiddelen 2,4DDD (o,pddd) ,4DDD (p,pddd) ,4DDE (o,pdde) 0 4,4DDE (p,pdde) ,4DDT (o,pddt) 0 4,4DDT (p,pddt) 0 aldrin 0 dieldrin 0 endrin 0 telodrin 0 isodrin 0 heptachloor heptachloorepoxide (cis) 0 heptachloorepoxide (trans) 0 alfaendosulfan alfa HCH beta HCH gamma HCH (lindaan) delta HCH hexachloorbenzeen endosulfansulfaat < < hexachloorbutadieen chloordaan (cis) 0 chloordaan (trans) 0 Sommaties som DDD som DDE som DDT < som drins (3) < som c/t heptachloorepoxide < som chloordaan < som OCBs (landbodem) Toetsoordeel monster : Klasse industrie Pagina 2 van 5

48 Pagina 3 van 5 Monsterreferentie Monsteromschrijving BG2 01 (050) 04 (3070) 09 (040) 11 (050) 13B (040) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW WO IND Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 80.2 Metalen ICPAES barium (Ba) 31 cadmium (Cd) < 0.2 < kobalt (Co) < 3 < koper (Cu) kwik (Hg) (niet vluchtig) WO lood (Pb) WO molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) WO Minerale olie minerale olie (florisil cleanup) NT Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen fenantreen anthraceen fluoranteen benzo(a)antraceen 7 7 chryseen benzo(k)fluoranteen benzo(a)pyreen benzo(ghi)peryleen indeno(1,2,3cd)pyreen Sommaties som PAK (10) NT>I Polychloorbifenylen PCB 28 7 PCB 52 7 PCB PCB PCB PCB PCB Sommaties som PCBs (7) Pagina 3 van 5

49 Pagina 4 van 5 Organochloorbestrijdingsmiddelen 2,4DDD (o,pddd) 7 4,4DDD (p,pddd) ,4DDE (o,pdde) 7 4,4DDE (p,pdde) ,4DDT (o,pddt) 7 4,4DDT (p,pddt) 7 aldrin 7 dieldrin 7 endrin 7 telodrin 7 isodrin 7 heptachloor heptachloorepoxide (cis) heptachloorepoxide (trans) 7 alfaendosulfan alfa HCH beta HCH gamma HCH (lindaan) delta HCH hexachloorbenzeen endosulfansulfaat < < hexachloorbutadieen chloordaan (cis) chloordaan (trans) Sommaties som DDD som DDE som DDT < som drins (3) < som c/t heptachloorepoxide IND som chloordaan NT som OCBs (landbodem) Toetsoordeel monster : Niet Toepasbaar > Interventiewaarde Pagina 4 van 5

50 Pagina 5 van 5 Monsterreferentie Monsteromschrijving OG1 05 (100150) 10 (90130) 13B (80130) Analyse Eenheid Analyseres. Gestand.Res. Toetsoordeel AW WO IND Lutum/Humus Organische stof % (m/m ds) Lutum % (m/m ds) Droogrest droge stof % 77.6 Metalen ICPAES barium (Ba) 38 cadmium (Cd) < 0.2 < kobalt (Co) koper (Cu) kwik (Hg) (niet vluchtig) < 0.05 < lood (Pb) molybdeen (Mo) < 1.5 < nikkel (Ni) zink (Zn) Minerale olie minerale olie (florisil cleanup) < 35 < Polycyclische koolwaterstoffen naftaleen < 0.05 < fenantreen < 0.05 < anthraceen < 0.05 < fluoranteen < 0.05 < benzo(a)antraceen < 0.05 < chryseen < 0.05 < benzo(k)fluoranteen < 0.05 < benzo(a)pyreen < 0.05 < benzo(ghi)peryleen < 0.05 < indeno(1,2,3cd)pyreen < 0.05 < Sommaties som PAK (10) 0.35 < Polychloorbifenylen PCB 28 < PCB 52 < PCB 101 < PCB 118 < PCB 138 < PCB 153 < PCB 180 < Sommaties som PCBs (7) < Toetsoordeel monster : Altijd toepasbaar NT>I NT IND WO Geen toetsoordeel mogelijk Niet toepasbaar > Interventiewaarde Niet toepasbaar <= Achtergrondwaarde Industrie Wonen Pagina 5 van 5

51 Project Certificaten Toetsing Toetsversie 27867Nachtegaallaan te Leiden T.13 Beoordeling kwaliteit van grondwater volgens Wbb BoToVa Toetsdatum: 30 november :18 Monsterreferentie Monsteromschrijving () Analyse Eenheid Analyseres. Toetsoordeel S T I Metalen ICPMS (opgelost) barium (Ba) µg/l S cadmium (Cd) µg/l < kobalt (Co) µg/l < koper (Cu) µg/l < Kwik (Hg) (niet vluchtig) µg/l < lood (Pb) µg/l < molybdeen (Mo) µg/l nikkel (Ni) µg/l S zink (Zn) µg/l Minerale olie minerale olie (florisil cleanup) µg/l < Vluchtige aromaten benzeen µg/l < ethylbenzeen µg/l < naftaleen µg/l < oxyleen µg/l < 0.1 styreen µg/l < tolueen µg/l < xyleen (som m+p) µg/l < 0.2 Sommaties aromaten som xylenen µg/l Vluchtige chlooralifaten 1,1,1trichloorethaan µg/l < ,1,2trichloorethaan µg/l < ,1dichloorethaan µg/l < ,1dichlooretheen µg/l < ,1dichloorpropaan µg/l < 0.2 1,2dichloorethaan µg/l < ,2dichloorpropaan µg/l < 0.2 1,3dichloorpropaan µg/l < 0.2 cis1,2dichlooretheen µg/l < 0.1 dichloormethaan µg/l < monochlooretheen (vinylchloride) µg/l < tetrachlooretheen µg/l < tetrachloormethaan µg/l < trans1,2dichlooretheen µg/l < 0.1 trichlooretheen µg/l < trichloormethaan µg/l < Sommaties som C+T dichlooretheen µg/l som dichloorpropanen µg/l Vluchtige gehalogeneerde alifaten divers tribroommethaan (bromoform) µg/l < 630 Toetsoordeel monster : Overschrijding Streefwaarde x S Geen toetsoordeel mogelijk <= Streefwaarde x maal Streefwaarde Pagina 1 van 1

52 Rapportage Sanscrit.nl Instrument ter bepaling van spoedeisendheid van saneren V. Sanscrit V. rapport 2.16 Algemeen Naam dossier: Toekomstige Volkstuinen a.d. Nachtegaallaan te Leiden Code: Beoordelaar: Datum rapport: maandag 4 december 2017 Type bodemgebruik: toekomstig Uitgevoerde beoordelingen: Stap1: Ernst van de verontreiniging: Er is sprake van een geval van ernstige verontreiniging als gevolg van: Gevoelige situatie(s) aanwezig Stap2: Standaardbeoordeling Stap 3: Uitgebreide beoordeling Humaan Ecologisch Verspreiding = voltooid = niet uitgevoerd = niet relevant op basis van uitkomst stap 2 Opmerkingen bij dossier: Over Sanscrit Sanscrit 2.0 is een geautomatiseerde versie van het Saneringscriterium. Het Saneringscriterium is beschreven in de Circulaire Bodemsanering 2009 welke op 1 april 2009 in werking is getreden. De applicatie Sanscrit is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van I&M. Met het Saneringscriterium wordt bepaald of sprake is van onaanvaardbare risico s van bodemverontreiniging voor mens, ecosysteem of van verspreiding van verontreiniging in het grondwater. Op basis van de bepaalde risico s wordt vastgesteld of een sanering met spoed dient te worden uitgevoerd. Uitgangspunten De sanering dient met spoed te worden uitgevoerd, tenzij op basis van de risicobeoordeling is aangetoond dat de sanering niet met spoed hoeft te worden uitgevoerd. De werkwijze van het Saneringscriterium geldt voor: een geval van ernstige bodemverontreiniging; een historische verontreiniging. Voor verontreinigingen die sinds 1987 zijn ontstaan is artikel 13 van de Wbb (zorgplicht) van toepassing; huidig en voorgenomen gebruik; grond en grondwater. Voor waterbodem is een separate systematiek ontwikkeld, met uitzondering van asbest; alle stoffen waarvoor een interventiewaarde is afgeleid, met uitzondering van asbest. Daar asbest heel specifieke chemische en fysische eigenschappen heeft, is voor asbest separaat het Milieuhygiënisch saneringscriterium, protocol asbest ontwikkeld hetgeen ook van toepassing is voor waterbodems. Asbest is dan ook niet opgenomen in het programma Sanscrit. Eindconclusie Er is een geval van ernstige verontreiniging, maar de locatie hoeft niet met spoed gesaneerd te worden.

53 Humane risicobeoordeling Toetsresultaten Per stof Dosis [mg/kg lg/d] MTR [mg/kg lg/d] Stof Moestuinen/volkstuinen Lood 1,55e3 2,80e3 0,55 RisicoIndex Zink 6,65e2 5,00e1 0,13 Hinder huidcontact Functie Moestuinen/volkstuinen Sprake van huidcontact? Nee Toelichting: Uitgebreid overzicht blootstelling Blootstellingsroute Relatieve bijdrage [%] Moestuinen/volkstuinen Lood Consumptie van gewassen uit eigen tuin Dermale opname binnen 0.00 Dermale opname buiten 0.00 Dermale opname tijdens baden 0.00 Ingestie grond Inhalatie dampen tijdens douchen 0.00 Inhalatie van binnenlucht 0.00 Inhalatie van buitenlucht 0.00 Inhalatie van gronddeeltjes 0.21 Permeatie drinkwater 0.00 Zink Consumptie van gewassen uit eigen tuin Dermale opname binnen 0.00 Dermale opname buiten 0.00 Dermale opname tijdens baden 0.00 Ingestie grond 0.90 Inhalatie dampen tijdens douchen 0.00 Inhalatie van binnenlucht 0.00 Inhalatie van buitenlucht 0.00 Inhalatie van gronddeeltjes 0.01 Permeatie drinkwater 0.00 Humane risico's invoergegevens Stof Moestuinen/volkstuinen Lood 2,10e2 Zink 4,90e2 Ctotaal [mg/kg] Geheel Bebouwd Onbebouwd Cgrondwater [ug/l] Bebouwd Onbebouwd

54 Parameters Berekening Diepte verontreiniging [m] Functie blootstelling lood: OS [%] t.o.v. kruipruimte t.o.v. maaiveld Moestuinen/volkstuinen Als kind 10,00 0,01 0,01 Humane risicobeoordeling Parameters uitgebreide beoordeling Let op: in dit onderdeel wordt een overzicht gegeven van parameters die afwijken van de standaardwaarden uit de stap 2 beoordeling. Parameters die niet zijn ingevoerd en/of afwijken van de standaardinstellingen verschijnen ook niet in dit overzicht. Blootstellingsroutes Blootstellingsroute Moestuinen/volkstuinen Verantwoording: Moestuin>geen inpandige condities Inhalatie binnenlucht Inhalatie dampen bij douchen Status Uitgeschakeld Uitgeschakeld

55 Ecologische risicobeoordeling standaard De verontreiniging bevindt zich NIET geheel of ten dele in de bovenste meter van de onbedekte bodem. Er is GEEN sprake van gewassen wortelend in verontreinigde bodem dieper dan één meter. Dit betekent dat een ecologische risicobeoordeling niet vereist is. Risicobeoordeling verspreiding standaard Onderdeel Liggen er kwetsbare objecten binnen het bodemvolume dat wordt ingesloten door het interventiewaardencontour en/of zal dit binnen enkele jaren het geval zijn? Is er een drijflaag aanwezig die door activiteiten en processen in de bodem kan worden verplaatst en van waaruit verspreiding van verontreiniging kan plaatsvinden? Is er een zaklaag aanwezig die door activiteiten en processen in de bodem kan worden verplaatst en van waaruit verspreiding van verontreiniging kan plaatsvinden? Is er sprake van een bodemvolume groter dan m3 dat wordt ingesloten door het interventiewaardencontour in het grondwater? Uitkomst Nee Nee Nee Nee Toelichting:

56 BIJLAGE IV

57 Grondslag Kamerik T.a.v. de heer A. van Steenderen Nijverheidsweg GZ KAMERIK Uw kenmerk : 27867Nachtegaallaan te Leiden Ons kenmerk : Project Validatieref. : _certificaat_v1 Opdrachtverificatiecode : EXPUUWHHCYOCHBQM Bijlage(n) : 4 tabel(len) + 2 oliechromatogram(men) + 2 bijlage(n) Amsterdam, 10 november 2017 Hierbij zend ik u de resultaten van het laboratoriumonderzoek dat op uw verzoek is uitgevoerd in de door u aangeboden monsters. De resultaten hebben uitsluitend betrekking op de monsters, zoals die door u voor analyse ter beschikking werden gesteld. Het onderzoek is, met uitzondering van eventueel uitbesteed onderzoek, uitgevoerd door Eurofins Omegam volgens de methoden zoals ze zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat L086 en/of in de bundel "Analysevoorschriften Eurofins Omegam". De in dit onderzoek uitgevoerde onderzoeksmethoden van de geaccrediteerde analyses zijn in een aparte bijlage als onderdeel van dit analysecertificaat opgenomen. De methoden zijn, voor zover mogelijk, ontleend aan de accreditatieprogramma's/schema's en NEN EN en/of ISOvoorschriften. Ik wijs u erop dat het analysecertificaat alleen in zijn geheel mag worden gereproduceerd. Ik vertrouw erop uw opdracht volledig en naar tevredenheid te hebben uitgevoerd. Heeft u naar aanleiding van deze rapportage nog vragen, dan verzoek ik u contact op te nemen met onze klantenservice. Hoogachtend, namens Eurofins Omegam, Ing. J. Tukker Manager productie Op dit certificaat zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Dit analysecertificaat mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Eurofins Omegam B.V. T +31(0) IBAN NL 16 BNPA H.J.E. Wenckbachweg 120 F +31(0) BIC BNPANL2A NL1114 AD AmsterdamDuivendrecht CSOmegam@eurofins.com BTW nr. NL B01 Nederland KvK nr

58 Tabel 1 van 4 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = BG1 02 (050) = BG2 01 (050) 04 (3070) 09 (040) 11 (050) 13B (040) Opgegeven bemonsteringsdatum : 02/11/ /11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 03/11/ /11/2017 Startdatum : 03/11/ /11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Grond Monstervoorbewerking S AS3000 (steekmonster) uitgevoerd uitgevoerd S gewicht artefact g n.v.t. n.v.t. S soort artefact n.v.t. n.v.t. S voorbewerking AS3000 uitgevoerd uitgevoerd Algemeen onderzoek fysisch S droge stof % 80,2 80,2 S organische stof (gec. voor lutum) % (m/m ds) 6,8 4,1 S lutumgehalte (pipetmethode) % (m/m ds) 5,2 7,4 Anorganische parameters metalen S barium (Ba) S cadmium (Cd) 0,55 < 0,20 S kobalt (Co) 5,1 < 3,0 S koper (Cu) S kwik (Hg) (niet vluchtig) 1,1 0,32 S lood (Pb) S molybdeen (Mo) < 1,5 < 1,5 S nikkel (Ni) 11 7 S zink (Zn) Organische parameters niet aromatisch S minerale olie (florisil cleanup) Organische parameters aromatisch Polycyclische koolwaterstoffen: S naftaleen < 0,05 0,12 S fenantreen 0,38 16 S anthraceen 0,23 4,4 S fluoranteen 0,92 16 S benzo(a)antraceen 0,50 7,0 S chryseen 0,58 6,7 S benzo(k)fluoranteen 0,35 2,8 S benzo(a)pyreen 0,50 4,6 S benzo(ghi)peryleen 0,36 2,8 S indeno(1,2,3cd)pyreen 0,36 3,4 S som PAK (10) 4,2 64 Organische parameters gehalogeneerd Polychloorbifenylen: S PCB 28 < 0,001 < 0,001 S PCB 52 < 0,001 < 0,001 S PCB 101 0,001 < 0,001 S PCB 118 < 0,001 < 0,001 S PCB 138 0,005 0,001 S PCB 153 0,004 0,001 S PCB 180 0,002 < 0,001 S som PCBs (7) 0,014 0,006 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). De met een 'S' gemerkte analyses zijn op basis van het schema AS 3000 geaccrediteerd. Opdrachtverificatiecode: EXPUUWHHCYOCHBQM Ref.: _certificaat_v1

59 Tabel 2 van 4 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = BG1 02 (050) = BG2 01 (050) 04 (3070) 09 (040) 11 (050) 13B (040) Opgegeven bemonsteringsdatum : 02/11/ /11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 03/11/ /11/2017 Startdatum : 03/11/ /11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Grond Organische parameters bestrijdingsmiddelen Organochloorbestrijdingsmiddelen: S 2,4DDD (o,pddd) 0,003 < 0,001 S 4,4DDD (p,pddd) 0,005 0,002 S 2,4DDE (o,pdde) < 0,001 < 0,001 S 4,4DDE (p,pdde) 0,003 0,003 S 2,4DDT (o,pddt) < 0,001 < 0,001 S 4,4DDT (p,pddt) < 0,001 < 0,001 S aldrin < 0,001 < 0,001 S dieldrin < 0,001 < 0,001 S endrin < 0,001 < 0,001 S telodrin < 0,001 < 0,001 S isodrin < 0,001 < 0,001 S heptachloor < 0,001 < 0,001 S heptachloorepoxide (cis) < 0,001 0,002 S heptachloorepoxide (trans) < 0,001 < 0,001 S alfaendosulfan < 0,001 < 0,001 S alfa HCH < 0,001 < 0,001 S beta HCH < 0,001 < 0,001 S gamma HCH (lindaan) < 0,001 < 0,001 S delta HCH < 0,001 < 0,001 S hexachloorbenzeen < 0,001 < 0,001 S endosulfansulfaat < 0,002 < 0,002 S hexachloorbutadieen < 0,001 < 0,001 S chloordaan (cis) < 0,001 0,041 S chloordaan (trans) < 0,001 0,032 som DDD 0,008 0,003 som DDE 0,004 0,004 som DDT 0,001 0,001 S som DDD /DDE /DDTs 0,013 0,008 S som drins (3) 0,002 0,002 S som c/t heptachloorepoxide 0,001 0,003 S som HCHs (3) 0,002 0,002 S som chloordaan 0,001 0,073 som OCBs (waterbodem) 0,026 0,093 som OCBs (landbodem) 0,024 0,091 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). De met een 'S' gemerkte analyses zijn op basis van het schema AS 3000 geaccrediteerd. Opdrachtverificatiecode: EXPUUWHHCYOCHBQM Ref.: _certificaat_v1

60 Tabel 3 van 4 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = OG1 05 (100150) 10 (90130) 13B (80130) Opgegeven bemonsteringsdatum : 02/11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 03/11/2017 Startdatum : 03/11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Monstervoorbewerking S AS3000 (steekmonster) uitgevoerd S gewicht artefact g n.v.t. S soort artefact n.v.t. S voorbewerking AS3000 uitgevoerd Algemeen onderzoek fysisch S droge stof % 77,6 S organische stof (gec. voor lutum) % (m/m ds) 2,8 S lutumgehalte (pipetmethode) % (m/m ds) 24,4 Anorganische parameters metalen S barium (Ba) 38 S cadmium (Cd) < 0,20 S kobalt (Co) 6,1 S koper (Cu) 8,6 S kwik (Hg) (niet vluchtig) < 0,05 S lood (Pb) 12 S molybdeen (Mo) < 1,5 S nikkel (Ni) 20 S zink (Zn) 44 Organische parameters niet aromatisch S minerale olie (florisil cleanup) < 35 Organische parameters aromatisch Polycyclische koolwaterstoffen: S naftaleen < 0,05 S fenantreen < 0,05 S anthraceen < 0,05 S fluoranteen < 0,05 S benzo(a)antraceen < 0,05 S chryseen < 0,05 S benzo(k)fluoranteen < 0,05 S benzo(a)pyreen < 0,05 S benzo(ghi)peryleen < 0,05 S indeno(1,2,3cd)pyreen < 0,05 S som PAK (10) 0,35 Organische parameters gehalogeneerd Polychloorbifenylen: S PCB 28 < 0,001 S PCB 52 < 0,001 S PCB 101 < 0,001 S PCB 118 < 0,001 S PCB 138 < 0,001 S PCB 153 < 0,001 S PCB 180 < 0,001 S som PCBs (7) 0,005 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). De met een 'S' gemerkte analyses zijn op basis van het schema AS 3000 geaccrediteerd. Opdrachtverificatiecode: EXPUUWHHCYOCHBQM Ref.: _certificaat_v1

61 Tabel 4 van 4 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Opmerkingen m.b.t. analyses Opmerking(en) algemeen Organische stof gehalte (gecorrigeerd voor lutum en vrij ijzer in de vorm van Fe2O3) Het organische stofgehalte is gecorrigeerd voor het in het analysecertificaat gerapporteerde lutumgehalte. Indien het lutumgehalte niet is gerapporteerd is de correctie uitgevoerd met een lutumgehalte van 5,4% (gemiddeld lutumgehalte Nederlandse bodem, AS3010/AS3210, prestatieblad organische stofgehalte in grond/waterbodem). Indien het vrij ijzergehalte is bepaald en groter is dan 5 % m/m, is bij de berekening van het organische stof gecorrigeerd voor dat gehalte aan vrij ijzer. Sommatie van concentraties voor groepsparameters De sommatie is uitgevoerd volgens AS3000 paragraaf en bijlage 3. Uw referentie : BG1 02 (050) Monstercode : Opmerking(en) bij resultaten: PCB 138: Bij deze gaschromatografische analyse valt PCB 138 samen met PCB 163. Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: EXPUUWHHCYOCHBQM Ref.: _certificaat_v1

62 Oliechromatogram 1 van 2 OLIEONDERZOEK Monstercode : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Uw referentie : BG1 02 (050) Methode : minerale olie (florisil cleanup) OLIECHROMATOGRAM oliefractieverdeling OLIEFRACTIEVERDELING 1) fractie > C10 C19 4 % 2) fractie C19 C29 41 % 3) fractie C29 C35 49 % 4) fractie C35 < C40 6 % minerale olie gehalte: 120 Minerale olie Interpretatie: raadpleeg voor de typering van de oliesoort de OMEGAM oliebibliotheek. De hoogte van de signalen is geen maat voor de concentratie van de olie in het monster. (Het chromatogram heeft een variabele schaalindeling) Bij een minerale olie gehalte kleiner dan de rapportagegrens worden geen oliefracties weergegeven. Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: EXPUUWHHCYOCHBQM Ref.: _certificaat_v1

63 Oliechromatogram 2 van 2 OLIEONDERZOEK Monstercode : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Uw referentie : BG2 01 (050) 04 (3070) 09 (040) 11 (050) 13B (040) Methode : minerale olie (florisil cleanup) OLIECHROMATOGRAM OLIEFRACTIEVERDELING 1) fractie > C10 C19 16 % 2) fractie C19 C29 47 % 3) fractie C29 C35 26 % 4) fractie C35 < C40 11 % minerale olie gehalte: 290 oliefractieverdeling Minerale olie Interpretatie: raadpleeg voor de typering van de oliesoort de OMEGAM oliebibliotheek. De hoogte van de signalen is geen maat voor de concentratie van de olie in het monster. (Het chromatogram heeft een variabele schaalindeling) Bij een minerale olie gehalte kleiner dan de rapportagegrens worden geen oliefracties weergegeven. Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: EXPUUWHHCYOCHBQM Ref.: _certificaat_v1

64 Bijlage 1 van 2 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Mengschema's Uw referentie: BG2 01 (050) 04 (3070) 09 (040) 11 (050) 13B (040) Monstercode: monster diepte potnr AA AA AA AA 13B AA Uw referentie: OG1 05 (100150) 10 (90130) 13B (80130) Monstercode: monster diepte potnr 13B AA AA AA Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: EXPUUWHHCYOCHBQM Ref.: _certificaat_v1

65 Bijlage 2 van 2 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Analysemethoden in Grond (AS3000) AS3000 In dit analysecertificaat zijn de met 'S' gemerkte analyses uitgevoerd volgens de analysemethoden beschreven in het "Accreditatieschema Laboratoriumanalyses voor grond, waterbodem en grondwateronderzoek (AS SIKB 3000)". Het laboratoriumonderzoek is uitgevoerd volgens de onderstaande analysemethoden. Deze analyses zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat met bijbehorende verrichtingenlijst L086 van Eurofins Omegam BV. voorbewerking AS3000 : Conform AS3000 en NENEN Droge stof : Conform AS3010 prestatieblad 2 Organische stof (gec. voor lutum) : Conform AS3010 prestatieblad 3 en gelijkwaardig aan NEN 5754 Lutumgehalte (pipetmethode) : Conform AS3010 prestatieblad 4; gelijkwaardig aan NEN 5753 Barium (Ba) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Cadmium (Cd) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Kobalt (Co) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Koper (Cu) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Kwik (Hg) (niet vluchtig) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NENISO en destructie conform NEN 6961 Lood (Pb) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Molybdeen (Mo) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Nikkel (Ni) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Zink (Zn) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Minerale olie (florisil cleanup) : Conform AS3010 prestatieblad 7 PAKs : Conform AS3010 prestatieblad 6 PCBs : Conform AS3010 prestatieblad 8 OCBs : Conform AS3020 prestatiebladen 1, 2 en 3 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: EXPUUWHHCYOCHBQM Ref.: _certificaat_v1

66 Grondslag Kamerik T.a.v. de heer A. van Steenderen Nijverheidsweg GZ KAMERIK Uw kenmerk : 27867Nachtegaallaan te Leiden Ons kenmerk : Project Validatieref. : _certificaat_v1 Opdrachtverificatiecode : OMLZLTJCBMAXWXNG Bijlage(n) : 3 tabel(len) + 1 oliechromatogram(men) + 3 bijlage(n) Amsterdam, 20 november 2017 Hierbij zend ik u de resultaten van het laboratoriumonderzoek dat op uw verzoek is uitgevoerd in de door u aangeboden monsters. De resultaten hebben uitsluitend betrekking op de monsters, zoals die door u voor analyse ter beschikking werden gesteld. Het onderzoek is, met uitzondering van eventueel uitbesteed onderzoek, uitgevoerd door Eurofins Omegam volgens de methoden zoals ze zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat L086 en/of in de bundel "Analysevoorschriften Eurofins Omegam". De in dit onderzoek uitgevoerde onderzoeksmethoden van de geaccrediteerde analyses zijn in een aparte bijlage als onderdeel van dit analysecertificaat opgenomen. De methoden zijn, voor zover mogelijk, ontleend aan de accreditatieprogramma's/schema's en NEN EN en/of ISOvoorschriften. Ik wijs u erop dat het analysecertificaat alleen in zijn geheel mag worden gereproduceerd. Ik vertrouw erop uw opdracht volledig en naar tevredenheid te hebben uitgevoerd. Heeft u naar aanleiding van deze rapportage nog vragen, dan verzoek ik u contact op te nemen met onze klantenservice. Hoogachtend, namens Eurofins Omegam, Ing. J. Tukker Manager productie Op dit certificaat zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Dit analysecertificaat mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Eurofins Omegam B.V. T +31(0) IBAN NL 16 BNPA H.J.E. Wenckbachweg 120 F +31(0) BIC BNPANL2A NL1114 AD AmsterdamDuivendrecht CSOmegam@eurofins.com BTW nr. NL B01 Nederland KvK nr

67 Tabel 1 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = BG3 05 (050) 06 (050) 07 (550) 08 (050) 10 (2070) 12 (050) Opgegeven bemonsteringsdatum : 02/11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 16/11/2017 Startdatum : 16/11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Monstervoorbewerking S AS3000 (steekmonster) uitgevoerd S gewicht artefact g n.v.t. S soort artefact n.v.t. S voorbewerking AS3000 uitgevoerd Algemeen onderzoek fysisch S droge stof % 81,0 S organische stof (gec. voor lutum) % (m/m ds) 3,6 S lutumgehalte (pipetmethode) % (m/m ds) 3,5 Anorganische parameters metalen S barium (Ba) 48 S cadmium (Cd) 0,49 S kobalt (Co) 3,6 S koper (Cu) 20 S kwik (Hg) (niet vluchtig) 0,42 S lood (Pb) 51 S molybdeen (Mo) < 1,5 S nikkel (Ni) 9 S zink (Zn) 110 Organische parameters niet aromatisch S minerale olie (florisil cleanup) 120 Organische parameters aromatisch Polycyclische koolwaterstoffen: S naftaleen < 0,05 S fenantreen 0,18 S anthraceen 0,10 S fluoranteen 0,28 S benzo(a)antraceen 0,11 S chryseen 0,15 S benzo(k)fluoranteen 0,08 S benzo(a)pyreen 0,10 S benzo(ghi)peryleen 0,08 S indeno(1,2,3cd)pyreen 0,08 S som PAK (10) 1,2 Organische parameters gehalogeneerd Polychloorbifenylen: S PCB 28 < 0,001 S PCB 52 < 0,001 S PCB 101 0,001 S PCB 118 < 0,001 S PCB 138 0,004 S PCB 153 0,003 S PCB 180 0,002 S som PCBs (7) 0,012 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). De met een 'S' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (L086) en op basis van het schema AS 3000 erkend. Opdrachtverificatiecode: OMLZLTJCBMAXWXNG Ref.: _certificaat_v1

68 Tabel 2 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = BG3 05 (050) 06 (050) 07 (550) 08 (050) 10 (2070) 12 (050) Opgegeven bemonsteringsdatum : 02/11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 16/11/2017 Startdatum : 16/11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Organische parameters bestrijdingsmiddelen Organochloorbestrijdingsmiddelen: S 2,4DDD (o,pddd) < 0,001 S 4,4DDD (p,pddd) 0,001 S 2,4DDE (o,pdde) < 0,001 S 4,4DDE (p,pdde) 0,001 S 2,4DDT (o,pddt) < 0,001 S 4,4DDT (p,pddt) < 0,001 S aldrin < 0,001 S dieldrin 0,001 S endrin < 0,001 S telodrin < 0,001 S isodrin < 0,001 S heptachloor < 0,001 S heptachloorepoxide (cis) 0,003 S heptachloorepoxide (trans) < 0,001 S alfaendosulfan < 0,001 S alfa HCH < 0,001 S beta HCH < 0,001 S gamma HCH (lindaan) < 0,001 S delta HCH < 0,001 S hexachloorbenzeen < 0,001 S endosulfansulfaat < 0,002 S hexachloorbutadieen < 0,001 S chloordaan (cis) 0,038 S chloordaan (trans) 0,032 som DDD 0,002 som DDE 0,002 som DDT 0,001 S som DDD /DDE /DDTs 0,005 S som drins (3) 0,002 S som c/t heptachloorepoxide 0,004 S som HCHs (3) 0,002 S som chloordaan 0,070 som OCBs (waterbodem) 0,089 som OCBs (landbodem) 0,086 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). De met een 'S' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (L086) en op basis van het schema AS 3000 erkend. Opdrachtverificatiecode: OMLZLTJCBMAXWXNG Ref.: _certificaat_v1

69 Tabel 3 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Opmerkingen m.b.t. analyses Opmerking(en) algemeen Organische stof gehalte (gecorrigeerd voor lutum en vrij ijzer in de vorm van Fe2O3) Het organische stofgehalte is gecorrigeerd voor het in het analysecertificaat gerapporteerde lutumgehalte. Indien het lutumgehalte niet is gerapporteerd is de correctie uitgevoerd met een lutumgehalte van 5,4% (gemiddeld lutumgehalte Nederlandse bodem, AS3010/AS3210, prestatieblad organische stofgehalte in grond/waterbodem). Indien het vrij ijzergehalte is bepaald en groter is dan 5 % m/m, is bij de berekening van het organische stof gecorrigeerd voor dat gehalte aan vrij ijzer. Sommatie van concentraties voor groepsparameters De sommatie is uitgevoerd volgens AS3000 paragraaf en bijlage 3. Uw referentie : BG3 05 (050) 06 (050) 07 (550) 08 (050) 10 (2070) 12 (050) Monstercode : Opmerking(en) bij resultaten: PCB 138: Bij deze gaschromatografische analyse valt PCB 138 samen met PCB 163. Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: OMLZLTJCBMAXWXNG Ref.: _certificaat_v1

70 Oliechromatogram 1 van 1 OLIEONDERZOEK Monstercode : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Uw referentie : BG3 05 (050) 06 (050) 07 (550) 08 (050) 10 (2070) 12 (050) Methode : minerale olie (florisil cleanup) OLIECHROMATOGRAM OLIEFRACTIEVERDELING 1) fractie > C10 C19 4 % 2) fractie C19 C29 33 % 3) fractie C29 C35 56 % 4) fractie C35 < C40 7 % minerale olie gehalte: 120 oliefractieverdeling Minerale olie Interpretatie: raadpleeg voor de typering van de oliesoort de OMEGAM oliebibliotheek. De hoogte van de signalen is geen maat voor de concentratie van de olie in het monster. (Het chromatogram heeft een variabele schaalindeling) Bij een minerale olie gehalte kleiner dan de rapportagegrens worden geen oliefracties weergegeven. Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: OMLZLTJCBMAXWXNG Ref.: _certificaat_v1

71 Bijlage 1 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Houdbaarheid & conserveringsopmerkingen De onderstaande constatering(en) wijzen op een afwijking van het SIKBprotocol 3001 (Conserveringsmethoden en conserveringstermijnen van milieumonsters). Deze afwijking resulteert in de volgende voorgeschreven opmerking: "Er zijn verschillen met de richtlijnen geconstateerd die de betrouwbaarheid van de gemarkeerde resultaten in dit analyserapport mogelijk hebben beïnvloed." Deze bijlage vormt samen met andere bijlagen, tabellen en het voorblad, een integraal onderdeel van dit analysecertificaat. Uw referentie : BG3 05 (050) 06 (050) 07 (550) 08 (050) 10 (2070) 12 (050) Monstercode : Opmerking(en) by analyse(s): Droge stof: De conserveringstermijn is overschreden omdat de opdracht niet binnen de afgesproken termijn is ontvangen. Minerale olie (florisil cleanup): De conserveringstermijn is overschreden omdat de opdracht niet binnen de afgesproken termijn is ontvangen. Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: OMLZLTJCBMAXWXNG Ref.: _certificaat_v1

72 Bijlage 2 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Mengschema's Uw referentie: BG3 05 (050) 06 (050) 07 (550) 08 (050) 10 (2070) 12 (050) Monstercode: monster diepte potnr AA AA AA AA AA AA Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: OMLZLTJCBMAXWXNG Ref.: _certificaat_v1

73 Bijlage 3 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Analysemethoden in Grond (AS3000) AS3000 In dit analysecertificaat zijn de met 'S' gemerkte analyses uitgevoerd volgens de analysemethoden beschreven in het "Accreditatieschema Laboratoriumanalyses voor grond, waterbodem en grondwateronderzoek (AS SIKB 3000)". Het laboratoriumonderzoek is uitgevoerd volgens de onderstaande analysemethoden. Deze analyses zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat met bijbehorende verrichtingenlijst L086 van Eurofins Omegam BV. voorbewerking AS3000 : Conform AS3000 en NENEN Droge stof : Conform AS3010 prestatieblad 2 Organische stof (gec. voor lutum) : Conform AS3010 prestatieblad 3 en gelijkwaardig aan NEN 5754 Lutumgehalte (pipetmethode) : Conform AS3010 prestatieblad 4; gelijkwaardig aan NEN 5753 Barium (Ba) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Cadmium (Cd) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Kobalt (Co) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Koper (Cu) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Kwik (Hg) (niet vluchtig) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NENISO en destructie conform NEN 6961 Lood (Pb) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Molybdeen (Mo) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Nikkel (Ni) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Zink (Zn) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Minerale olie (florisil cleanup) : Conform AS3010 prestatieblad 7 PAKs : Conform AS3010 prestatieblad 6 PCBs : Conform AS3010 prestatieblad 8 OCBs : Conform AS3020 prestatiebladen 1, 2 en 3 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: OMLZLTJCBMAXWXNG Ref.: _certificaat_v1

74 Grondslag Kamerik T.a.v. de heer A. van Steenderen Nijverheidsweg GZ KAMERIK Uw kenmerk : 27867Nachtegaallaan te Leiden Ons kenmerk : Project Validatieref. : _certificaat_v1 Opdrachtverificatiecode : DBSBHSDVFQGAGKIW Bijlage(n) : 3 tabel(len) + 2 bijlage(n) Amsterdam, 20 november 2017 Hierbij zend ik u de resultaten van het laboratoriumonderzoek dat op uw verzoek is uitgevoerd in de door u aangeboden monsters. De resultaten hebben uitsluitend betrekking op de monsters, zoals die door u voor analyse ter beschikking werden gesteld. Het onderzoek is, met uitzondering van eventueel uitbesteed onderzoek, uitgevoerd door Eurofins Omegam volgens de methoden zoals ze zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat L086 en/of in de bundel "Analysevoorschriften Eurofins Omegam". De in dit onderzoek uitgevoerde onderzoeksmethoden van de geaccrediteerde analyses zijn in een aparte bijlage als onderdeel van dit analysecertificaat opgenomen. De methoden zijn, voor zover mogelijk, ontleend aan de accreditatieprogramma's/schema's en NEN EN en/of ISOvoorschriften. Ik wijs u erop dat het analysecertificaat alleen in zijn geheel mag worden gereproduceerd. Ik vertrouw erop uw opdracht volledig en naar tevredenheid te hebben uitgevoerd. Heeft u naar aanleiding van deze rapportage nog vragen, dan verzoek ik u contact op te nemen met onze klantenservice. Hoogachtend, namens Eurofins Omegam, Ing. J. Tukker Manager productie Op dit certificaat zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Dit analysecertificaat mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Eurofins Omegam B.V. T +31(0) IBAN NL 16 BNPA H.J.E. Wenckbachweg 120 F +31(0) BIC BNPANL2A NL1114 AD AmsterdamDuivendrecht CSOmegam@eurofins.com BTW nr. NL B01 Nederland KvK nr

75 Tabel 1 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = (050) = (3070) = (040) Opgegeven bemonsteringsdatum : 02/11/ /11/ /11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 16/11/ /11/ /11/2017 Startdatum : 16/11/ /11/ /11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Grond Grond Monstervoorbewerking S AS3000 (steekmonster) uitgevoerd uitgevoerd uitgevoerd S gewicht artefact g n.v.t. n.v.t. n.v.t. S soort artefact n.v.t. n.v.t. n.v.t. S voorbewerking AS3000 uitgevoerd uitgevoerd uitgevoerd Algemeen onderzoek fysisch S droge stof % 81,5 86,0 84,7 S organische stof (gec. voor lutum) % (m/m ds) 3,7 1,9 2,2 Organische parameters aromatisch Polycyclische koolwaterstoffen: S naftaleen < 0,05 < 0,05 < 0,05 S fenantreen 0,07 < 0,05 0,36 S anthraceen 0,06 < 0,05 0,23 S fluoranteen 0,20 0,10 1,8 S benzo(a)antraceen 0,09 < 0,05 0,27 S chryseen 0,12 < 0,05 0,48 S benzo(k)fluoranteen 0,07 < 0,05 0,10 S benzo(a)pyreen 0,09 < 0,05 0,13 S benzo(ghi)peryleen 0,07 < 0,05 0,08 S indeno(1,2,3cd)pyreen 0,08 < 0,05 0,09 S som PAK (10) 0,88 0,42 3,6 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). De met een 'S' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (L086) en op basis van het schema AS 3000 erkend. Opdrachtverificatiecode: DBSBHSDVFQGAGKIW Ref.: _certificaat_v1

76 Tabel 2 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = (050) = 13B1 13B (040) Opgegeven bemonsteringsdatum : 02/11/ /11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 16/11/ /11/2017 Startdatum : 16/11/ /11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Grond Monstervoorbewerking S AS3000 (steekmonster) uitgevoerd uitgevoerd S gewicht artefact g n.v.t. n.v.t. S soort artefact n.v.t. n.v.t. S voorbewerking AS3000 uitgevoerd uitgevoerd Algemeen onderzoek fysisch S droge stof % 82,2 85,3 S organische stof (gec. voor lutum) % (m/m ds) 4,9 2,3 Organische parameters aromatisch Polycyclische koolwaterstoffen: S naftaleen < 0,05 < 0,05 S fenantreen 0,12 0,08 S anthraceen 0,11 0,07 S fluoranteen 0,17 0,19 S benzo(a)antraceen < 0,05 0,07 S chryseen 0,09 0,11 S benzo(k)fluoranteen < 0,05 0,05 S benzo(a)pyreen < 0,05 0,07 S benzo(ghi)peryleen < 0,05 0,06 S indeno(1,2,3cd)pyreen < 0,05 0,06 S som PAK (10) 0,70 0,80 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). De met een 'S' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (L086) en op basis van het schema AS 3000 erkend. Opdrachtverificatiecode: DBSBHSDVFQGAGKIW Ref.: _certificaat_v1

77 Tabel 3 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Opmerkingen m.b.t. analyses Opmerking(en) algemeen Organische stof gehalte (gecorrigeerd voor lutum en vrij ijzer in de vorm van Fe2O3) Het organische stofgehalte is gecorrigeerd voor het in het analysecertificaat gerapporteerde lutumgehalte. Indien het lutumgehalte niet is gerapporteerd is de correctie uitgevoerd met een lutumgehalte van 5,4% (gemiddeld lutumgehalte Nederlandse bodem, AS3010/AS3210, prestatieblad organische stofgehalte in grond/waterbodem). Indien het vrij ijzergehalte is bepaald en groter is dan 5 % m/m, is bij de berekening van het organische stof gecorrigeerd voor dat gehalte aan vrij ijzer. Sommatie van concentraties voor groepsparameters De sommatie is uitgevoerd volgens AS3000 paragraaf en bijlage 3. Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: DBSBHSDVFQGAGKIW Ref.: _certificaat_v1

78 Bijlage 1 van 2 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Houdbaarheid & conserveringsopmerkingen De onderstaande constatering(en) wijzen op een afwijking van het SIKBprotocol 3001 (Conserveringsmethoden en conserveringstermijnen van milieumonsters). Deze afwijking resulteert in de volgende voorgeschreven opmerking: "Er zijn verschillen met de richtlijnen geconstateerd die de betrouwbaarheid van de gemarkeerde resultaten in dit analyserapport mogelijk hebben beïnvloed." Deze bijlage vormt samen met andere bijlagen, tabellen en het voorblad, een integraal onderdeel van dit analysecertificaat. Uw referentie : (050) Monstercode : Opmerking(en) by analyse(s): Droge stof: De conserveringstermijn is overschreden omdat de opdracht niet binnen de afgesproken termijn is ontvangen. Uw referentie : (3070) Monstercode : Opmerking(en) by analyse(s): Droge stof: De conserveringstermijn is overschreden omdat de opdracht niet binnen de afgesproken termijn is ontvangen. Uw referentie : (040) Monstercode : Opmerking(en) by analyse(s): Droge stof: De conserveringstermijn is overschreden omdat de opdracht niet binnen de afgesproken termijn is ontvangen. Uw referentie : (050) Monstercode : Opmerking(en) by analyse(s): Droge stof: De conserveringstermijn is overschreden omdat de opdracht niet binnen de afgesproken termijn is ontvangen. Uw referentie : 13B1 13B (040) Monstercode : Opmerking(en) by analyse(s): Droge stof: De conserveringstermijn is overschreden omdat de opdracht niet binnen de afgesproken termijn is ontvangen. Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: DBSBHSDVFQGAGKIW Ref.: _certificaat_v1

79 Bijlage 2 van 2 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Analysemethoden in Grond (AS3000) AS3000 In dit analysecertificaat zijn de met 'S' gemerkte analyses uitgevoerd volgens de analysemethoden beschreven in het "Accreditatieschema Laboratoriumanalyses voor grond, waterbodem en grondwateronderzoek (AS SIKB 3000)". Het laboratoriumonderzoek is uitgevoerd volgens de onderstaande analysemethoden. Deze analyses zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat met bijbehorende verrichtingenlijst L086 van Eurofins Omegam BV. voorbewerking AS3000 : Conform AS3000 en NENEN Droge stof : Conform AS3010 prestatieblad 2 Organische stof (gec. voor lutum) : Conform AS3010 prestatieblad 3 en gelijkwaardig aan NEN 5754 PAKs : Conform AS3010 prestatieblad 6 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: DBSBHSDVFQGAGKIW Ref.: _certificaat_v1

80 Grondslag Kamerik T.a.v. de heer A. van Steenderen Nijverheidsweg GZ KAMERIK Uw kenmerk : 27867Nachtegaallaan te Leiden Ons kenmerk : Project Validatieref. : _certificaat_v1 Opdrachtverificatiecode : VQNRAOWECLRFZJKK Bijlage(n) : 3 tabel(len) + 1 oliechromatogram(men) + 2 bijlage(n) Amsterdam, 1 december 2017 Hierbij zend ik u de resultaten van het laboratoriumonderzoek dat op uw verzoek is uitgevoerd in de door u aangeboden monsters. De resultaten hebben uitsluitend betrekking op de monsters, zoals die door u voor analyse ter beschikking werden gesteld. Het onderzoek is, met uitzondering van eventueel uitbesteed onderzoek, uitgevoerd door Eurofins Omegam volgens de methoden zoals ze zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat L086 en/of in de bundel "Analysevoorschriften Eurofins Omegam". De in dit onderzoek uitgevoerde onderzoeksmethoden van de geaccrediteerde analyses zijn in een aparte bijlage als onderdeel van dit analysecertificaat opgenomen. De methoden zijn, voor zover mogelijk, ontleend aan de accreditatieprogramma's/schema's en NEN EN en/of ISOvoorschriften. Ik wijs u erop dat het analysecertificaat alleen in zijn geheel mag worden gereproduceerd. Ik vertrouw erop uw opdracht volledig en naar tevredenheid te hebben uitgevoerd. Heeft u naar aanleiding van deze rapportage nog vragen, dan verzoek ik u contact op te nemen met onze klantenservice. Hoogachtend, namens Eurofins Omegam, Ing. J. Tukker Manager productie Op dit certificaat zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Dit analysecertificaat mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Eurofins Omegam B.V. T +31(0) IBAN NL 16 BNPA H.J.E. Wenckbachweg 120 F +31(0) BIC BNPANL2A NL1114 AD AmsterdamDuivendrecht CSOmegam@eurofins.com BTW nr. NL B01 Nederland KvK nr

81 Tabel 1 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = MM TG1 11A (70100) 9A (60100) 5A (50100) = MM TG2 4A (4080) 7A (5080) Opgegeven bemonsteringsdatum : 23/11/ /11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 24/11/ /11/2017 Startdatum : 24/11/ /11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Grond Monstervoorbewerking S AS3000 (steekmonster) uitgevoerd uitgevoerd S gewicht artefact g n.v.t. n.v.t. S soort artefact n.v.t. n.v.t. S voorbewerking AS3000 uitgevoerd uitgevoerd Algemeen onderzoek fysisch S droge stof % 82,3 82,3 S organische stof (gec. voor lutum) % (m/m ds) 1,1 2,4 S lutumgehalte (pipetmethode) % (m/m ds) 2,5 14,7 Anorganische parameters metalen S barium (Ba) S cadmium (Cd) < 0,20 < 0,20 S kobalt (Co) < 3,0 4,8 S koper (Cu) S kwik (Hg) (niet vluchtig) 0,13 0,26 S lood (Pb) S molybdeen (Mo) < 1,5 < 1,5 S nikkel (Ni) 5 8 S zink (Zn) Organische parameters niet aromatisch S minerale olie (florisil cleanup) < Organische parameters aromatisch Polycyclische koolwaterstoffen: S naftaleen < 0,05 < 0,05 S fenantreen 0,32 0,08 S anthraceen 0,21 0,07 S fluoranteen 0,72 0,31 S benzo(a)antraceen 0,31 0,12 S chryseen 0,37 0,16 S benzo(k)fluoranteen 0,22 0,07 S benzo(a)pyreen 0,29 0,13 S benzo(ghi)peryleen 0,20 0,10 S indeno(1,2,3cd)pyreen 0,21 0,07 S som PAK (10) 2,9 1,1 Organische parameters gehalogeneerd Polychloorbifenylen: S PCB 28 < 0,001 < 0,001 S PCB 52 < 0,001 < 0,001 S PCB 101 < 0,001 0,001 S PCB 118 < 0,001 < 0,001 S PCB 138 < 0,001 0,001 S PCB 153 < 0,001 0,002 S PCB 180 < 0,001 < 0,001 S som PCBs (7) 0,005 0,007 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). De met een 'S' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (L086) en op basis van het schema AS 3000 erkend. Opdrachtverificatiecode: VQNRAOWECLRFZJKK Ref.: _certificaat_v1

82 Tabel 2 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = MM TG1 11A (70100) 9A (60100) 5A (50100) = MM TG2 4A (4080) 7A (5080) Opgegeven bemonsteringsdatum : 23/11/ /11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 24/11/ /11/2017 Startdatum : 24/11/ /11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Grond Organische parameters bestrijdingsmiddelen Organochloorbestrijdingsmiddelen: S 2,4DDD (o,pddd) < 0,001 < 0,001 S 4,4DDD (p,pddd) < 0,001 0,001 S 2,4DDE (o,pdde) < 0,001 < 0,001 S 4,4DDE (p,pdde) < 0,001 0,002 S 2,4DDT (o,pddt) < 0,001 < 0,001 S 4,4DDT (p,pddt) < 0,001 < 0,001 S aldrin < 0,001 < 0,001 S dieldrin < 0,001 < 0,001 S endrin < 0,001 < 0,001 S telodrin < 0,001 < 0,001 S isodrin < 0,001 < 0,001 S heptachloor < 0,001 < 0,001 S heptachloorepoxide (cis) < 0,001 < 0,001 S heptachloorepoxide (trans) < 0,001 < 0,001 S alfaendosulfan < 0,001 < 0,001 S alfa HCH < 0,001 < 0,001 S beta HCH < 0,001 < 0,001 S gamma HCH (lindaan) < 0,001 < 0,001 S delta HCH < 0,001 < 0,001 S hexachloorbenzeen < 0,001 < 0,001 S endosulfansulfaat < 0,002 < 0,002 S hexachloorbutadieen < 0,001 < 0,001 S chloordaan (cis) 0,005 0,010 S chloordaan (trans) 0,004 0,008 som DDD 0,001 0,002 som DDE 0,001 0,003 som DDT 0,001 0,001 S som DDD /DDE /DDTs 0,004 0,006 S som drins (3) 0,002 0,002 S som c/t heptachloorepoxide 0,001 0,001 S som HCHs (3) 0,002 0,002 S som chloordaan 0,009 0,018 som OCBs (waterbodem) 0,024 0,035 som OCBs (landbodem) 0,022 0,033 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). De met een 'S' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (L086) en op basis van het schema AS 3000 erkend. Opdrachtverificatiecode: VQNRAOWECLRFZJKK Ref.: _certificaat_v1

83 Tabel 3 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Opmerkingen m.b.t. analyses Opmerking(en) algemeen Organische stof gehalte (gecorrigeerd voor lutum en vrij ijzer in de vorm van Fe2O3) Het organische stofgehalte is gecorrigeerd voor het in het analysecertificaat gerapporteerde lutumgehalte. Indien het lutumgehalte niet is gerapporteerd is de correctie uitgevoerd met een lutumgehalte van 5,4% (gemiddeld lutumgehalte Nederlandse bodem, AS3010/AS3210, prestatieblad organische stofgehalte in grond/waterbodem). Indien het vrij ijzergehalte is bepaald en groter is dan 5 % m/m, is bij de berekening van het organische stof gecorrigeerd voor dat gehalte aan vrij ijzer. Sommatie van concentraties voor groepsparameters De sommatie is uitgevoerd volgens AS3000 paragraaf en bijlage 3. Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: VQNRAOWECLRFZJKK Ref.: _certificaat_v1

84 Oliechromatogram 1 van 1 OLIEONDERZOEK Monstercode : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Uw referentie : MM TG2 4A (4080) 7A (5080) Methode : minerale olie (florisil cleanup) OLIECHROMATOGRAM oliefractieverdeling OLIEFRACTIEVERDELING 1) fractie > C10 C19 13 % 2) fractie C19 C29 27 % 3) fractie C29 C35 48 % 4) fractie C35 < C40 12 % minerale olie gehalte: 38 Minerale olie Interpretatie: raadpleeg voor de typering van de oliesoort de OMEGAM oliebibliotheek. De hoogte van de signalen is geen maat voor de concentratie van de olie in het monster. (Het chromatogram heeft een variabele schaalindeling) Bij een minerale olie gehalte kleiner dan de rapportagegrens worden geen oliefracties weergegeven. Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: VQNRAOWECLRFZJKK Ref.: _certificaat_v1

85 Bijlage 1 van 2 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Mengschema's Uw referentie: MM TG1 11A (70100) 9A (60100) 5A (50100) Monstercode: monster diepte potnr 5A AA 9A AA 11A AA Uw referentie: MM TG2 4A (4080) 7A (5080) Monstercode: monster diepte potnr 4A AA 7A AA Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: VQNRAOWECLRFZJKK Ref.: _certificaat_v1

86 Bijlage 2 van 2 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Analysemethoden in Grond (AS3000) AS3000 In dit analysecertificaat zijn de met 'S' gemerkte analyses uitgevoerd volgens de analysemethoden beschreven in het "Accreditatieschema Laboratoriumanalyses voor grond, waterbodem en grondwateronderzoek (AS SIKB 3000)". Het laboratoriumonderzoek is uitgevoerd volgens de onderstaande analysemethoden. Deze analyses zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat met bijbehorende verrichtingenlijst L086 van Eurofins Omegam BV. voorbewerking AS3000 : Conform AS3000 en NENEN Droge stof : Conform AS3010 prestatieblad 2 Organische stof (gec. voor lutum) : Conform AS3010 prestatieblad 3 en gelijkwaardig aan NEN 5754 Lutumgehalte (pipetmethode) : Conform AS3010 prestatieblad 4; gelijkwaardig aan NEN 5753 Barium (Ba) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Cadmium (Cd) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Kobalt (Co) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Koper (Cu) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Kwik (Hg) (niet vluchtig) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NENISO en destructie conform NEN 6961 Lood (Pb) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Molybdeen (Mo) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Nikkel (Ni) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Zink (Zn) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Minerale olie (florisil cleanup) : Conform AS3010 prestatieblad 7 PAKs : Conform AS3010 prestatieblad 6 PCBs : Conform AS3010 prestatieblad 8 OCBs : Conform AS3020 prestatiebladen 1, 2 en 3 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: VQNRAOWECLRFZJKK Ref.: _certificaat_v1

87 Grondslag Kamerik T.a.v. de heer A. van Steenderen Nijverheidsweg GZ KAMERIK Uw kenmerk : 27867Nachtegaallaan te Leiden Ons kenmerk : Project Validatieref. : _certificaat_v1 Opdrachtverificatiecode : IKPXNUCHZMOOZTHA Bijlage(n) : 3 tabel(len) + 1 bijlage(n) Amsterdam, 1 december 2017 Hierbij zend ik u de resultaten van het laboratoriumonderzoek dat op uw verzoek is uitgevoerd in de door u aangeboden monsters. De resultaten hebben uitsluitend betrekking op de monsters, zoals die door u voor analyse ter beschikking werden gesteld. Het onderzoek is, met uitzondering van eventueel uitbesteed onderzoek, uitgevoerd door Eurofins Omegam volgens de methoden zoals ze zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat L086 en/of in de bundel "Analysevoorschriften Eurofins Omegam". De in dit onderzoek uitgevoerde onderzoeksmethoden van de geaccrediteerde analyses zijn in een aparte bijlage als onderdeel van dit analysecertificaat opgenomen. De methoden zijn, voor zover mogelijk, ontleend aan de accreditatieprogramma's/schema's en NEN EN en/of ISOvoorschriften. Ik wijs u erop dat het analysecertificaat alleen in zijn geheel mag worden gereproduceerd. Ik vertrouw erop uw opdracht volledig en naar tevredenheid te hebben uitgevoerd. Heeft u naar aanleiding van deze rapportage nog vragen, dan verzoek ik u contact op te nemen met onze klantenservice. Hoogachtend, namens Eurofins Omegam, Ing. J. Tukker Manager productie Op dit certificaat zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Dit analysecertificaat mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Eurofins Omegam B.V. T +31(0) IBAN NL 16 BNPA H.J.E. Wenckbachweg 120 F +31(0) BIC BNPANL2A NL1114 AD AmsterdamDuivendrecht CSOmegam@eurofins.com BTW nr. NL B01 Nederland KvK nr

88 Tabel 1 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = 2A11 2A1 (050) = 2A12 2A1 (60100) = 2A2 2A (60100) Opgegeven bemonsteringsdatum : 23/11/ /11/ /11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 24/11/ /11/ /11/2017 Startdatum : 24/11/ /11/ /11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Grond Grond Monstervoorbewerking S AS3000 (steekmonster) uitgevoerd uitgevoerd uitgevoerd S gewicht artefact g n.v.t. n.v.t. n.v.t. S soort artefact n.v.t. n.v.t. n.v.t. S voorbewerking AS3000 uitgevoerd uitgevoerd uitgevoerd Algemeen onderzoek fysisch S droge stof % 78,4 76,5 78,6 S organische stof (gec. voor lutum) % (m/m ds) 5,1 5,4 4,2 S lutumgehalte (pipetmethode) % (m/m ds) 5,4 8,7 8,5 Anorganische parameters metalen S barium (Ba) S cadmium (Cd) 0,58 0,65 0,44 S kobalt (Co) 4,4 3,9 3,0 S koper (Cu) S kwik (Hg) (niet vluchtig) 0,98 0,96 0,50 S lood (Pb) S molybdeen (Mo) < 1,5 < 1,5 < 1,5 S nikkel (Ni) S zink (Zn) Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). De met een 'S' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (L086) en op basis van het schema AS 3000 erkend. Opdrachtverificatiecode: IKPXNUCHZMOOZTHA Ref.: _certificaat_v1

89 Tabel 2 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = 2A21 2A2 (050) = 2A31 2A3 (050) = 2A41 2A4 (020) Opgegeven bemonsteringsdatum : 23/11/ /11/ /11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 24/11/ /11/ /11/2017 Startdatum : 24/11/ /11/ /11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Grond Grond Monstervoorbewerking S AS3000 (steekmonster) uitgevoerd uitgevoerd uitgevoerd S gewicht artefact g n.v.t. n.v.t. n.v.t. S soort artefact n.v.t. n.v.t. n.v.t. S voorbewerking AS3000 uitgevoerd uitgevoerd uitgevoerd Algemeen onderzoek fysisch S droge stof % 83,0 80,8 86,9 S organische stof (gec. voor lutum) % (m/m ds) 3,6 3,7 1,6 S lutumgehalte (pipetmethode) % (m/m ds) 9,2 5,4 2,6 Anorganische parameters metalen S barium (Ba) S cadmium (Cd) 0,31 0,43 < 0,20 S kobalt (Co) 6,4 3,4 < 3,0 S koper (Cu) ,2 S kwik (Hg) (niet vluchtig) 0,43 0,63 0,17 S lood (Pb) S molybdeen (Mo) < 1,5 < 1,5 < 1,5 S nikkel (Ni) S zink (Zn) Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). De met een 'S' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (L086) en op basis van het schema AS 3000 erkend. Opdrachtverificatiecode: IKPXNUCHZMOOZTHA Ref.: _certificaat_v1

90 Tabel 3 van 3 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Opmerkingen m.b.t. analyses Opmerking(en) algemeen Organische stof gehalte (gecorrigeerd voor lutum en vrij ijzer in de vorm van Fe2O3) Het organische stofgehalte is gecorrigeerd voor het in het analysecertificaat gerapporteerde lutumgehalte. Indien het lutumgehalte niet is gerapporteerd is de correctie uitgevoerd met een lutumgehalte van 5,4% (gemiddeld lutumgehalte Nederlandse bodem, AS3010/AS3210, prestatieblad organische stofgehalte in grond/waterbodem). Indien het vrij ijzergehalte is bepaald en groter is dan 5 % m/m, is bij de berekening van het organische stof gecorrigeerd voor dat gehalte aan vrij ijzer. Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: IKPXNUCHZMOOZTHA Ref.: _certificaat_v1

91 Bijlage 1 van 1 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Analysemethoden in Grond (AS3000) AS3000 In dit analysecertificaat zijn de met 'S' gemerkte analyses uitgevoerd volgens de analysemethoden beschreven in het "Accreditatieschema Laboratoriumanalyses voor grond, waterbodem en grondwateronderzoek (AS SIKB 3000)". Het laboratoriumonderzoek is uitgevoerd volgens de onderstaande analysemethoden. Deze analyses zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat met bijbehorende verrichtingenlijst L086 van Eurofins Omegam BV. voorbewerking AS3000 : Conform AS3000 en NENEN Droge stof : Conform AS3010 prestatieblad 2 Organische stof (gec. voor lutum) : Conform AS3010 prestatieblad 3 en gelijkwaardig aan NEN 5754 Lutumgehalte (pipetmethode) : Conform AS3010 prestatieblad 4; gelijkwaardig aan NEN 5753 Barium (Ba) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Cadmium (Cd) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Kobalt (Co) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Koper (Cu) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Kwik (Hg) (niet vluchtig) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NENISO en destructie conform NEN 6961 Lood (Pb) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Molybdeen (Mo) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Nikkel (Ni) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Zink (Zn) : Conform AS3010 prestatieblad 5; NEN 6966 en destructie conform NEN 6961 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: IKPXNUCHZMOOZTHA Ref.: _certificaat_v1

92 Grondslag Kamerik T.a.v. de heer A. van Steenderen Nijverheidsweg GZ KAMERIK Uw kenmerk : 27867Nachtegaallaan te Leiden Ons kenmerk : Project Validatieref. : _certificaat_v1 Opdrachtverificatiecode : TXPLRWCHMBEBPOQX Bijlage(n) : 2 tabel(len) + 2 bijlage(n) Amsterdam, 30 november 2017 Hierbij zend ik u de resultaten van het laboratoriumonderzoek dat op uw verzoek is uitgevoerd in de door u aangeboden monsters. De resultaten hebben uitsluitend betrekking op de monsters, zoals die door u voor analyse ter beschikking werden gesteld. Het onderzoek is, met uitzondering van eventueel uitbesteed onderzoek, uitgevoerd door Eurofins Omegam volgens de methoden zoals ze zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat L086 en/of in de bundel "Analysevoorschriften Eurofins Omegam". De in dit onderzoek uitgevoerde onderzoeksmethoden van de geaccrediteerde analyses zijn in een aparte bijlage als onderdeel van dit analysecertificaat opgenomen. De methoden zijn, voor zover mogelijk, ontleend aan de accreditatieprogramma's/schema's en NEN EN en/of ISOvoorschriften. Ik wijs u erop dat het analysecertificaat alleen in zijn geheel mag worden gereproduceerd. Ik vertrouw erop uw opdracht volledig en naar tevredenheid te hebben uitgevoerd. Heeft u naar aanleiding van deze rapportage nog vragen, dan verzoek ik u contact op te nemen met onze klantenservice. Hoogachtend, namens Eurofins Omegam, Ing. J. Tukker Manager productie Op dit certificaat zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Dit analysecertificaat mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Eurofins Omegam B.V. T +31(0) IBAN NL 16 BNPA H.J.E. Wenckbachweg 120 F +31(0) BIC BNPANL2A NL1114 AD AmsterdamDuivendrecht CSOmegam@eurofins.com BTW nr. NL B01 Nederland KvK nr

93 Tabel 1 van 2 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = () Opgegeven bemonsteringsdatum : 23/11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 24/11/2017 Startdatum : 24/11/2017 Monstercode : Matrix : Grondwater Anorganische parameters metalen Metalen ICPMS (opgelost): S barium (Ba) µg/l 57 S cadmium (Cd) µg/l < 0,2 S kobalt (Co) µg/l < 2 S koper (Cu) µg/l < 2 S Kwik (Hg) (niet vluchtig) µg/l < 0,05 S lood (Pb) µg/l < 2 S molybdeen (Mo) µg/l 4,7 S nikkel (Ni) µg/l 20 S zink (Zn) µg/l 17 Organische parameters niet aromatisch S minerale olie (florisil cleanup) µg/l < 50 Organische parameters aromatisch Vluchtige aromaten: S benzeen µg/l < 0,2 S ethylbenzeen µg/l < 0,2 S naftaleen µg/l < 0,02 S oxyleen µg/l < 0,1 S styreen µg/l < 0,2 S tolueen µg/l < 0,2 S xyleen (som m+p) µg/l < 0,2 S som xylenen µg/l 0,2 Organische parameters gehalogeneerd Vluchtige chlooralifaten: S 1,1,1trichloorethaan µg/l < 0,1 S 1,1,2trichloorethaan µg/l < 0,1 S 1,1dichloorethaan µg/l < 0,2 S 1,1dichlooretheen µg/l < 0,1 S 1,1dichloorpropaan µg/l < 0,2 S 1,2dichloorethaan µg/l < 0,2 S 1,2dichloorpropaan µg/l < 0,2 S 1,3dichloorpropaan µg/l < 0,2 S cis1,2dichlooretheen µg/l < 0,1 S dichloormethaan µg/l < 0,2 S monochlooretheen (vinylchloride) µg/l < 0,2 S tetrachlooretheen µg/l < 0,1 S tetrachloormethaan µg/l < 0,1 S trans1,2dichlooretheen µg/l < 0,1 S trichlooretheen µg/l < 0,2 S trichloormethaan µg/l < 0,2 S som C+T dichlooretheen µg/l 0,1 S som dichloorpropanen µg/l 0,4 Vluchtige gehalogeneerde alifaten divers: S tribroommethaan (bromoform) µg/l < 0,2 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). De met een 'S' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (L086) en op basis van het schema AS 3000 erkend. Opdrachtverificatiecode: TXPLRWCHMBEBPOQX Ref.: _certificaat_v1

94 Tabel 2 van 2 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Opmerkingen m.b.t. analyses Opmerking(en) algemeen Sommatie van concentraties voor groepsparameters De sommatie is uitgevoerd volgens AS3000 paragraaf en bijlage 3. Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: TXPLRWCHMBEBPOQX Ref.: _certificaat_v1

95 Bijlage 1 van 2 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Mengschema's Uw referentie: () Monstercode: monster diepte potnr YA MM Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: TXPLRWCHMBEBPOQX Ref.: _certificaat_v1

96 Bijlage 2 van 2 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : 27867Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Analysemethoden in Grondwater (AS3000) AS3000 In dit analysecertificaat zijn de met 'S' gemerkte analyses uitgevoerd volgens de analysemethoden beschreven in het "Accreditatieschema Laboratoriumanalyses voor grond, waterbodem en grondwateronderzoek (AS SIKB 3000)". Het laboratoriumonderzoek is uitgevoerd volgens de onderstaande analysemethoden. Deze analyses zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat met bijbehorende verrichtingenlijst L086 van Eurofins Omegam BV. Barium (Ba) : Conform AS3110 prestatieblad 3 en conform NENENISO Cadmium (Cd) : Conform AS3110 prestatieblad 3 en conform NENENISO Kobalt (Co) : Conform AS3110 prestatieblad 3 en conform NENENISO Koper (Cu) : Conform AS3110 prestatieblad 3 en conform NENENISO Kwik (Hg) (niet vluchtig) : Conform AS3110 prestatieblad 3 en conform NENENISO Lood (Pb) : Conform AS3110 prestatieblad 3 en conform NENENISO Molybdeen (Mo) : Conform AS3110 prestatieblad 3 en conform NENENISO Nikkel (Ni) : Conform AS3110 prestatieblad 3 en conform NENENISO Zink (Zn) : Conform AS3110 prestatieblad 3 en conform NENENISO Minerale olie (florisil cleanup) : Conform AS3110 prestatieblad 5 Aromaten (BTEXXN) : Conform AS3130 prestatieblad 1 Styreen : Conform AS3130 prestatieblad 1 Chlooralifaten : Conform AS3130 prestatieblad 1 Vinylchloride : Conform AS3130 prestatieblad 1 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: TXPLRWCHMBEBPOQX Ref.: _certificaat_v1

97 BIJLAGE V

98 Grondslag Kamerik T.a.v. de heer A. van Steenderen Nijverheidsweg GZ KAMERIK Uw kenmerk : Nachtegaallaan te Leiden Ons kenmerk : Project Validatieref. : _certificaat_v1 Opdrachtverificatiecode : AJAIYAJVJYKNWDIY Bijlage(n) : 2 tabel(len) + 1 bijlage(n) Bijlage bemestingsonderzoek (extern lab) in _bemestingsonderzoek_(extern_lab).pdf Amsterdam, 11 december 2017 Hierbij zend ik u de resultaten van het laboratoriumonderzoek dat op uw verzoek is uitgevoerd in de door u aangeboden monsters. De resultaten hebben uitsluitend betrekking op de monsters, zoals die door u voor analyse ter beschikking werden gesteld. Het onderzoek is, met uitzondering van eventueel uitbesteed onderzoek, uitgevoerd door Eurofins Omegam volgens de methoden zoals ze zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat L086 en/of in de bundel "Analysevoorschriften Eurofins Omegam". De in dit onderzoek uitgevoerde onderzoeksmethoden van de geaccrediteerde analyses zijn in een aparte bijlage als onderdeel van dit analysecertificaat opgenomen. De methoden zijn, voor zover mogelijk, ontleend aan de accreditatieprogramma's/schema's en NEN EN en/of ISOvoorschriften. Ik wijs u erop dat het analysecertificaat alleen in zijn geheel mag worden gereproduceerd. Ik vertrouw erop uw opdracht volledig en naar tevredenheid te hebben uitgevoerd. Heeft u naar aanleiding van deze rapportage nog vragen, dan verzoek ik u contact op te nemen met onze klantenservice. Hoogachtend, namens Eurofins Omegam, Ing. J. Tukker Manager productie Op dit certificaat zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Dit analysecertificaat mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Eurofins Omegam B.V. T +31(0) IBAN NL 16 BNPA H.J.E. Wenckbachweg 120 F +31(0) BIC BNPANL2A NL1114 AD AmsterdamDuivendrecht CSOmegam@eurofins.com BTW nr. NL B01 Nederland KvK nr

99 Tabel 1 van 2 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = MM: BG Opgegeven bemonsteringsdatum : 23/11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 24/11/2017 Startdatum : 24/11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Algemeen onderzoek fysisch Q droge stof % 84,3 Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). Opdrachtverificatiecode: AJAIYAJVJYKNWDIY Ref.: _certificaat_v1

100 Tabel 2 van 2 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Monsterreferenties = MM: BG Opgegeven bemonsteringsdatum : 23/11/2017 Ontvangstdatum opdracht : 24/11/2017 Startdatum : 24/11/2017 Monstercode : Matrix : Grond Uitbestede analyses bemestingsonderzoek (extern lab) bijlage Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. De met een 'Q' gemerkte analyses zijn door RvA geaccrediteerd (registratienummer L086). Opdrachtverificatiecode: AJAIYAJVJYKNWDIY Ref.: _certificaat_v1

101 Bijlage 1 van 1 A N A L Y S E C E R T I F I C A A T Project code : Project omschrijving : Nachtegaallaan te Leiden Opdrachtgever : Grondslag Kamerik Analysemethoden in Grond In dit analysecertificaat zijn de met 'Q' gemerkte analyses uitgevoerd volgens de onderstaande analysemethoden. Deze analyses zijn vastgelegd in het geldende accreditatiecertificaat met bijbehorende verrichtingenlijst L086 van Eurofins Omegam BV. Droge stof : Eigen methode; gebaseerd op NENEN Dit analysecertificaat, inclusief voorblad en eventuele bijlage(n), mag niet anders dan in zijn geheel worden gereproduceerd. Opdrachtverificatiecode: AJAIYAJVJYKNWDIY Ref.: _certificaat_v1

102 Bemestingswijzer Akker/tuinbouw MM: BG Uw klantnummer: Eurofins Agro Postbus 170 NL 6700 AD Wageningen T monstername: Dick Huiberts: T klantenservice: E klantenservice@eurofinsagro.com I Eurofins Omegam BV Postbus GR AMSTERDAM Onderzoek Onderzoek/ordernr: Datum monstername: Datum verslag: / Nachtegaallaan Resultaat Eenheid Resultaat Streeftraject laag vrij laag goed vrij hoog hoog Ntotale bodemvoorraad kg N/ha Chemisch C/Nratio Nleverend vermogen kg N/ha Splantbeschikbaar kg S/ha Stotale bodemvoorraad kg S/ha C/Sratio Sleverend vermogen kg S/ha Pplantbeschikbaar kg P/ha 3,5 6,3 10,6 Pbodemvoorraad kg P/ha Kplantbeschikbaar kg K/ha Kbodemvoorraad kg K/ha Caplantbeschikbaar kg Ca/ha Cabodemvoorraad kg Ca/ha Mgplantbeschikbaar kg Mg/ha Mgbodemvoorraad kg Mg/ha Naplantbeschikbaar kg Na/ha Nabodemvoorraad kg Na/ha Fysisch Siplantbeschikbaar g Si/ha Feplantbeschikbaar g Fe/ha < Znplantbeschikbaar g Zn/ha Mnplantbeschikbaar g Mn/ha Cuplantbeschikbaar g Cu/ha Coplantbeschikbaar g Co/ha < Bplantbeschikbaar g B/ha Moplantbeschikbaar g Mo/ha Seplantbeschikbaar g Se/ha 7, Zuurgraad (ph) 7,0 5,6 6,1 Corganisch % 1,1 Organische stof % 2,2 C/OSratio 0,50 0,45 0,55 Koolzure kalk % 2,4 2,0 3,0 Klei (<2 µm) % 6 Silt (250 µm) % 22 Zand (>50 µm) % 67 Kleihumus (CEC) mmol+/kg 93 > 51 CECbezetting % 100 > 95 Cabezetting % Mgbezetting % 8,3 6,0 10 Kbezetting % 4,5 2,0 5,0 Nabezetting % 0,9 1,0 1,5 Hbezetting % < 0,1 < 1,0 Albezetting % < 0,1 < 1,0 Pagina: 1 Totaal aantal pagina's: , Dit rapport is vrijgegeven onder verantwoording van Ir. M.D. Vervoorn, Business Unit Manager. Op al onze vormen van dienstverlening zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing. Op verzoek worden deze en/of de specificaties van de analysemethoden toegezonden. Eurofins Agro Testing Wageningen BV stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schadelijke gevolgen voortvloeiend uit het gebruik van door of namens ons verstrekte onderzoeksresultaten en/of adviezen. Eurofins Agro Testing Wageningen BV is ingeschreven in het RvAregister voor testlaboratoria zoals nader omschreven in de erkenning onder nr. L122 voor uitsluitend de monsternemings en/of de analysemethoden.

103 MM: BG Resultaat Eenheid Resultaat Streeftraject laag vrij laag goed zeer goed Verkruimelbaarheid rapportcijfer 9,4 6,0 8,0 Verslemping rapportcijfer 6,7 6,0 8,0 Stuifgevoeligheid rapportcijfer 7,8 6,0 8,0 Eenheid Resultaat Streeftraject laag vrij laag goed vrij hoog hoog Biologisch Vochthoudend vermogen mm 49 Bodemleven mg N/kg Essentiële Nutriënten Elk gewas heeft voedingsstoffen nodig. De essentiële nutriënten waar een gewas het meest van nodig heeft, zijn stikstof (N), zwavel (S), fosfaat (P), kalium (K), calcium (Ca) en magnesium (Mg). De andere essentiële nutriënten zijn de sporenelementen ijzer (Fe), zink (Zn), mangaan (Mn), koper (Cu), borium (B), molybdeen (Mo) en chloor (Cl). Een gewas heeft van sporenelementen relatief weinig nodig, maar een tekort kan bij ieder gewas opbrengst en of kwaliteitsverlies veroorzaken. Een aantal andere nutriënten (natrium, silicium, kobalt, selenium) kunnen ook van belang zijn voor onder andere opbrengst, kwaliteit, weerbaarheid, stevigheid, vruchtbaarheid, smakelijkheid en (dier)gezondheid. Elementen kunnen elkaar ook beconcurreren. Als bijvoorbeeld de Mgtoestand 'goed' is maar de K toestand 'hoog' is, kan er alsnog een Mgtekort ontstaan. De adviesgiften houden derhalve ook rekening met deze interacties. Bemestingsadviezen en wetgeving De bemestingsadviezen streven een landbouwkundig optimale opbrengst en kwaliteit na. De adviezen houden geen rekening met restricties vanuit wetgeving. Wanneer u op bedrijfsniveau niet voldoende ruimte heeft, adviseren we de giften van de minst behoeftige gewassen te verminderen, overleg met uw adviseur. Wetgeving Lever de resultaten van grondonderzoek ieder jaar opnieuw in voor 15 mei van het betreffende jaar. Dat kunt u doen op Voor dit perceel kunt u de volgende waarden doorgeven: PAl = 91 mg P 2 O 5 /100 g Pw = 60 mg P 2 O 5 /l Pagina: 2 Totaal aantal pagina's: ,

104 MM: BG Advies Frequentie Gewas Adviesgift Afvoer in kg per ha per jaar Stikstof (N) per jaar Consumptieaardappelen 310 Suikerbieten 180 Snijmais 215 Sulfaat (SO 3 ) per jaar Consumptieaardappelen 0 60 Suikerbieten Snijmais Fosfaat (P 2 O 5 ) per jaar Consumptieaardappelen Suikerbieten 0 55 Snijmais Wilt u de fosfaattoestand handhaven dan adviseren wij u minimaal de afvoer te geven. Kali (K 2 O) per jaar Consumptieaardappelen Suikerbieten Snijmais Wilt u het gevonden kaliniveau handhaven dan adviseren wij minimaal de afvoer te geven. Calcium (CaO) per jaar Consumptieaardappelen 55 Suikerbieten 50 Snijmais 35 Magnesium (MgO) per jaar Consumptieaardappelen 13 Suikerbieten 0 Snijmais 23 Natrium (Na 2 O) per jaar Suikerbieten 200 Overige gewassen Natriumbemesting is niet zinvol Zink (Zn) per jaar Consumptieaardappelen 0 Suikerbieten 0 Snijmais 0,5 Mangaan (Mn) Er is Mngebrek te verwachten. Koper (Cu) per jaar Consumptieaardappelen 0 Suikerbieten 0 Snijmais 0 Borium (B) per jaar Consumptieaardappelen 0 Suikerbieten 0 Snijmais 0 Kalk (nw) eenmalig 0 De kalkgift is gebaseerd op een optimale ph van 5,9 Bodemstructuur Effectieve org. stof per jaar 555 Calcium (CaO) eenmalig 0 Magnesium (MgO) eenmalig 0 Pagina: 3 Totaal aantal pagina's: , Dit rapport is vrijgegeven onder verantwoording van Ir. M.D. Vervoorn, Business Unit Manager. Op al onze vormen van dienstverlening zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing. Op verzoek worden deze en/of de specificaties van de analysemethoden toegezonden. Eurofins Agro Testing Wageningen BV stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schadelijke gevolgen voortvloeiend uit het gebruik van door of namens ons verstrekte onderzoeksresultaten en/of adviezen. Eurofins Agro Testing Wageningen BV is ingeschreven in het RvAregister voor testlaboratoria zoals nader omschreven in de erkenning onder nr. L122 voor uitsluitend de monsternemings en/of de analysemethoden.

105 MM: BG Toelichting De resultaten en/of het advies van dit bemestingsonderzoek kunt u t/m 2021 gebruiken. Laat het perceel daarna opnieuw bemonsteren. Dan krijgt u een betrouwbaar bemestingsadvies gebaseerd op de actuele bodemtoestand. Kali: Het Kgetal is voor dit perceel 20 Kalium is een mobiel element. Het kaliadvies is daarom maar 2 jaar van toepassing. Stikstof: Het Nadvies betreft een jaargift. We adviseren deze Ngift zo mogelijk op te delen in meerdere giften. Of de vervolggift nodig is, kunt u tijdens het groeiseizoen laten controleren via ons BodemCheck onderzoek (dit onderzoek meet onder andere de plantbeschikbare N (minerale N) in de bodem). Zwavel: Zwavel (S) komt vrij bij de afbraak van organische stof of mest. Deze afbraak vindt plaats door bodemleven. Bodemleven is onder koudere omstandigheden niet erg actief. Vroeg in het voorjaar komt er derhalve weinig S vrij uit de bodem. Voor veel vroege gewassen kan het dan ook verstandig zijn om S te bemesten, zelfs al is de bodemvoorraad goed of hoog (overleg met uw adviseur). Calcium: Het calciumadvies is afhankelijk van de bodemtoestand deels gewasgericht en deels bodemgericht. Het gewasgerichte CaObemestingsadvies (direct onder het kaliadvies) is voornamelijk bedoeld om de kwaliteit van gewassen te verbeteren. Het bodemgerichte advies is bedoeld om de bodemvoorraad van calcium op peil te brengen en zal daarnaast een positief effect hebben op de bodemstructuur (zie CECdriehoek). Let op: mogelijk krijgt u ook een kalkgift geadviseerd. U hoeft niet meerdere keren calcium te geven; calcium uit stikstof, fosfaaten kalkmeststoffen dient u hierop in mindering te brengen. Mangaan: Het advies is om in de periode dat het gewas het snelst groeit een bladbemesting uit te voeren en dit na 2 weken te herhalen. De gewassen aardappelen, bieten, granen, erwten, uien, bonen, kool, wortelen, sla en koolzaad zijn het meest gevoelig voor mangaangebrek. Kalk: Verdeel de kalkgiften over de jaren of geef de kalk voorafgaand aan het meest kalkbehoeftige gewas in het bouwplan. Organische stof In de gekleurde balk staat de informatie over organische stof (kg/ha) die u moet weten om het organische stofgehalte niet te laten dalen ,1 % 2,2 % Organische stof Jaarlijks afbraakpercentage van de totale voorraad organische stof (%): 1,9 Voorraad organische stof die over 1 jaar in de bemonsterde laag nog aanwezig zal zijn als er geen (effectieve) organische stof wordt aangevoerd. Totaal benodigde aanvoer van effectieve organische stof als gevolg van afbraak van de organische stof. Aanvoer via gewasresten (gemiddeld binnen opgegeven bouwplan of gewassen). Nog aan te vullen via bijv. dierlijke mest, groenbemesters en/of compost. Gewas(rest) Consumptieaardappelen 875 Suikerbieten 1275 Snijmais 660 Gemiddelde aanvoer/jaar 935 Aanvoer effectieve organische stof Om het organische stofgehalte met 0,1% te verhogen dient u een extra hoeveelheid effectieve organische stof aan te voeren van: 3525 kg per ha. Weergave van de kwaliteit van de organische stof Organische stof bestaat uit met name C, N, P, S. Wanneer de organische stof relatief veel N en of S bevat is dit aantrekkelijk voor bodemleven. Bodemleven vreet deze organische stof graag. Hierbij komt N en S vrij en het gehalte aan organische stof daalt licht (dynamische organische stof). Organische stof kan ook veel C bevatten. Dat is over het algemeen minder aantrekkelijk voor bodemleven. De organische stof wordt derhalve minder aangevreten door bodemleven; de organische stof is stabieler. Stabiele organische stof draagt onder andere bij aan de bewerkbaarheid van de bodem en aan de rulheid. Dynamische organische stof draagt bij aan met name het vrijkomen van N en S en is daarmee een bron van deze nutriënten voor het gewas. De kwaliteit van de organische stof is (geleidelijk) aan te passen door onder andere te letten op de eigenschappen van bodemverbeteraars als dierlijke mest, compost en gewasresten. Pagina: 4 Totaal aantal pagina's: ,

106 MM: BG Fysisch De beoordeling van de potentiële structuur wordt gedaan op basis van de verhouding tussen calcium, magnesium en overige kationen aan het kleihumuscomplex. Uiteraard is de werkelijke structuur ook afhankelijk van weersomstandigheden en vochttoestand van de bodem tijdens berijden en bewerken en de zwaarte van machines. Weergave onderlinge verhouding van de CECbezetting optimale structuur goede structuur matige structuur zeer matige structuur slechte structuur huidige situatie van dit perceel Weergave van de textuurdriehoek Naast klei (lutum), worden ook de silt en zandfracties weergegeven. Klei is kleiner dan 2 micrometer (µm), siltdeeltjes zijn 250 µm en zanddeeltjes groter dan 50 µm. De onderlinge verdeling van bodemdeeltjes wordt onder andere gebruikt om het verslempingsrisico van een bodem in te schatten. Bij verslemping wordt de bodem dichtgesmeerd met kleinere deeltjes (klei en silt). Een heel eenzijdige verdeling (bijvoorbeeld hoofdzakelijk zand of kleideeltjes) levert het minste risico van slemp op. Bij 1020% klei is het risico op slemp het grootst. Mediaan van de granulaire zandfractie (M50) = 187 µm M50 is een maat voor de grofheid van zand. We benutten dit bij het vaststellen van het waterbindend vermogen (pf). De verkruimelbaarheid is goed te noemen. Echter is dit ook afhankelijk van de soort teelt. Gezien het resultaat is de kans op verslemping klein. Pagina: 5 Totaal aantal pagina's: , Dit rapport is vrijgegeven onder verantwoording van Ir. M.D. Vervoorn, Business Unit Manager. Op al onze vormen van dienstverlening zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing. Op verzoek worden deze en/of de specificaties van de analysemethoden toegezonden. Eurofins Agro Testing Wageningen BV stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schadelijke gevolgen voortvloeiend uit het gebruik van door of namens ons verstrekte onderzoeksresultaten en/of adviezen. Eurofins Agro Testing Wageningen BV is ingeschreven in het RvAregister voor testlaboratoria zoals nader omschreven in de erkenning onder nr. L122 voor uitsluitend de monsternemings en/of de analysemethoden.

VERKENNEND BODEMONDERZOEK DE PLEINEN TE HOOFDDORP

VERKENNEND BODEMONDERZOEK DE PLEINEN TE HOOFDDORP PROJECT 23679 VERKENNEND BODEMONDERZOEK DE PLEINEN TE HOOFDDORP Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 347 GZ Kamerik t 348 423 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 74 SE Heerhugowaard t 72 5729457 Vestiging

Nadere informatie

DHV B.V. Woningstichting Barneveld/Apeldoornsestraat te Voorthuizen bijlage 1 MD-DE

DHV B.V. Woningstichting Barneveld/Apeldoornsestraat te Voorthuizen bijlage 1 MD-DE DHV B.V. BIJLAGE 1 Regionale tekening Woningstichting Barneveld/Apeldoornsestraat te Voorthuizen bijlage 1 MD-DE21259-1 - DHV B.V. BIJLAGE 2 Situatietekening met boringen en peilbuis Woningstichting Barneveld/Apeldoornsestraat

Nadere informatie

Opdrachtverificatiecode : TXJO-VQIJ-YEPT-JGGA : 3 tabel(len) + 1 oliechromatogram(men) + 2 bijlage(n)

Opdrachtverificatiecode : TXJO-VQIJ-YEPT-JGGA : 3 tabel(len) + 1 oliechromatogram(men) + 2 bijlage(n) NIPA Milieutechniek b.v T.a.v. de heer J. van der Stroom Landweerstraat-Zuid 109 5349 AK OSS Uw kenmerk : 11945-Huissensche Waarden te Huissen Ons kenmerk : Project 348033 Validatieref. : 348033_certificaat_v1

Nadere informatie

VERKENNEND, AANVULLEND EN NADER BODEMONDERZOEK DELFTSE HOUT TE DELFT

VERKENNEND, AANVULLEND EN NADER BODEMONDERZOEK DELFTSE HOUT TE DELFT PROJECT 985 VERKENNEND, AANVULLEND EN NADER BODEMONDERZOEK DELFTSE HOUT TE DELFT Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 47 GZ Kamerik t 48 4 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 74 SE Heerhugowaard t 7

Nadere informatie

Hierbij doen wij u de resultaten toekomen van het nader bodemonderzoek op het sportpark De Koepel te Vught.

Hierbij doen wij u de resultaten toekomen van het nader bodemonderzoek op het sportpark De Koepel te Vught. Gemeente Vught T.a.v. heer R. Agterdenbos Postbus 10100 5260 GA VUGHT Heeswijk, 15 juni 2009 Behandeld door : BER Onze ref. : 54161/256445.2 Betreft : Nader bodemonderzoek sportpark De Koepel te Vught

Nadere informatie

BIJLAGE 1 - Onderzoekslocatie -

BIJLAGE 1 - Onderzoekslocatie - BIJLAGE 1 - Onderzoekslocatie - Omgevingskaart Klantreferentie: bo14347 m 125 m 625 m Deze kaart is noordgericht. Schaal 1: 125 Hier bevindt zich Kadastraal object SOEST G 9311 Nieuweweg 6A, SOEST CC-BY

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK ZUIDZIJDE 31 TE ROZENBURG

VERKENNEND BODEMONDERZOEK ZUIDZIJDE 31 TE ROZENBURG Grondslag BV Project 5855 PROJECT 5855 VERKENNEND BODEMONDERZOEK ZUIDZIJDE 31 TE ROZENBURG opdrachtgever: contactpersoon: Gemeente Rozenburg, de heer W.P. van der Spoel bureau VROM Tel.: 0181-488831 Postbus

Nadere informatie

Het doel van het aanvullend onderzoek is het verkrijgen van aanvullende informatie over de verontreiniging.

Het doel van het aanvullend onderzoek is het verkrijgen van aanvullende informatie over de verontreiniging. Vos & Teeuwissen BV T.a.v. de weledele mevrouw J. van Wanrooij Postbus 259 1270 AG HUIZEN Heeswijk, 24 december 2008 Behandeld door : WGE Onze ref. : 258555.1 Projectnaam : Kuijer Plataanlaan te Baarn

Nadere informatie

De analyses en bewerkingen zijn uitgevoerd door een RvA-geaccrediteerd laboratorium.

De analyses en bewerkingen zijn uitgevoerd door een RvA-geaccrediteerd laboratorium. 5 Project 19454 4 CHEMISCHE ANALYSES De analyses en bewerkingen zijn uitgevoerd door een RvAgeaccrediteerd laboratorium. 4.1 Toetsingskader De analyseresultaten zijn getoetst aan de normwaarden uit de

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK PLAN DE KEYSER PERCELEN G946, 930, 931, 996 (-Y1) EN 717 (-Y2) TE MIDDENBEEMSTER

VERKENNEND BODEMONDERZOEK PLAN DE KEYSER PERCELEN G946, 930, 931, 996 (-Y1) EN 717 (-Y2) TE MIDDENBEEMSTER PROJECT 3Y VERKENNEND BODEMONDERZOEK PLAN DE KEYSER PERCELEN G94, 93, 93, 99 (Y) EN 77 (Y2) TE MIDDENBEEMSTER Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 347 GZ Kamerik t 348 423 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat

Nadere informatie

Tabel 1 van 4. Organische parameters - niet aromatisch S minerale olie (florisil clean-up) mg/kg ds 59 51

Tabel 1 van 4. Organische parameters - niet aromatisch S minerale olie (florisil clean-up) mg/kg ds 59 51 Tabel 1 van 4 Monsterreferenties monster-3 = uw monsterreferentie nr. 3 monster-4 = uw monsterreferentie nr. 4 Opgegeven bemonsteringsdatum : 20/02/2015 20/02/2015 Ontvangstdatum opdracht : 20/02/2015

Nadere informatie

VERKENNEND (WATER)BODEMONDERZOEK JULIANADORP-OOST FASE 1

VERKENNEND (WATER)BODEMONDERZOEK JULIANADORP-OOST FASE 1 PROJECT 224 VERKENNEND (WATER)BODEMONDERZOEK JULIANADORPOOST FASE Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 347 GZ Kamerik t 348 23 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 74 SE Heerhugowaard t 72 5729457 Vestiging

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK MIDDENWEG 16 TE HEERHUGOWAARD

VERKENNEND BODEMONDERZOEK MIDDENWEG 16 TE HEERHUGOWAARD Grondslag BV Project 14953 PROJECT 14953 VERKENNEND BODEMONDERZOEK MIDDENWEG 16 TE HEERHUGOWAARD opdrachtgever: Dhr. P. Barelds Middenweg 16 1703 RC HEERHUGOWAARD BRL 2000 projectleider: De heer ing. R.A.F.

Nadere informatie

NADER BODEMONDERZOEK VAN EVERDINGENSTRAAT 15 TE ALKMAAR

NADER BODEMONDERZOEK VAN EVERDINGENSTRAAT 15 TE ALKMAAR PROJECT NADER BODEMONDERZOEK VAN EVERDINGENSTRAAT 5 TE ALKMAAR Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 7 GZ Kamerik t 8 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 7 SE Heerhugowaard t 7 57957 Vestiging Steenwijk

Nadere informatie

Regionale ligging van de onderzoekslocatie Bijlage I AMSTERDAM Locatie Topografische Dienst Nederland, Emmen Opdrachtgever Schaal Status Gemeente Amst

Regionale ligging van de onderzoekslocatie Bijlage I AMSTERDAM Locatie Topografische Dienst Nederland, Emmen Opdrachtgever Schaal Status Gemeente Amst Regionale ligging van de onderzoekslocatie Bijlage I AMSTERDAM Locatie Topografische Dienst Nederland, Emmen Opdrachtgever Schaal Status Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid 1 : 25.000 Definitief Project

Nadere informatie

Gemeente Hardenberg. Nader bodemonderzoek op de locatie aan de Gramsbergerweg Hardenberg. Projectnummer: /lvh/sh Datum: 14 december 2015

Gemeente Hardenberg. Nader bodemonderzoek op de locatie aan de Gramsbergerweg Hardenberg. Projectnummer: /lvh/sh Datum: 14 december 2015 Gemeente Hardenberg Nader bodemonderzoek op de locatie aan de Gramsbergerweg 11 Hardenberg Projectnummer: 156/lvh/sh Datum: 1 december 15 Opdrachtgever Gemeente Hardenberg Postbus 5 777 BA HARDENBERG Hunneman

Nadere informatie

VERKENNEND EN AANVULLEND BODEMONDERZOEK LIEFHOVENDIJK 39 EN G. VAN DE VALK BOUWMANSTRAAT 13 TE LINSCHOTEN

VERKENNEND EN AANVULLEND BODEMONDERZOEK LIEFHOVENDIJK 39 EN G. VAN DE VALK BOUWMANSTRAAT 13 TE LINSCHOTEN PROJECT 192 VERKENNEND EN AANVULLEND BODEMONDERZOEK LIEFHOVENDIJK 39 EN G. VAN DE VALK BOUWMANSTRAAT 13 TE LINSCHOTEN Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 3471 GZ Kamerik t 348 4213 Vestiging Heerhugowaard

Nadere informatie

Actualiserend verkennend bodemonderzoek Casembrootlaan (nabij 15A), Planfase 2 Poeldijk Gemeente Westland

Actualiserend verkennend bodemonderzoek Casembrootlaan (nabij 15A), Planfase 2 Poeldijk Gemeente Westland Opdrachtgever : Gemeente Westland Afdeling IBOR/Team Ingenieursbureau T.a.v. dhr. R. van Velzen Postbus 15 267 AD NAALDWIJK Rapportnummer : NEN.215.18 Datum : 13 juli 215 Actualiserend verkennend bodemonderzoek

Nadere informatie

Opdrachtgever: IV-Infra BV Postbus AC Sliedrecht

Opdrachtgever: IV-Infra BV Postbus AC Sliedrecht Partijkeuringen Natte Ecologische Zone Groeneweg 179 te sgravenzande Projectnummer: 17187B1 januari 2018 Opdrachtgever: IVInfra BV Postbus 1 3360 AC Sliedrecht Protocol 1001 Versie: Definitief datum: 5

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK UITWEG 30 TE WOERDENSE VERLAAT

VERKENNEND BODEMONDERZOEK UITWEG 30 TE WOERDENSE VERLAAT PROJECT 15340 VERKENNEND BODEMONDERZOEK UITWEG 30 TE WOERDENSE VERLAAT Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 3471 GZ Kamerik t 0348 402103 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 1704 SE Heerhugowaard t

Nadere informatie

Toetsing aan de Wet Bodembescherming (Wbb) 19454-BEATRIXSTRAAT 2 416751. Metalen ICP-AES. Minerale olie. Sommaties. Sommaties

Toetsing aan de Wet Bodembescherming (Wbb) 19454-BEATRIXSTRAAT 2 416751. Metalen ICP-AES. Minerale olie. Sommaties. Sommaties Project Certificaten Toetsversie 19454BEATRIXSTRAAT 2 416751 versie 5.10 24 Toetsing aan de Wet Bodembescherming (Wbb) Toetsdatum : 02072012 Monsterreferentie Monsteromschrijving 2627285 MM8 01 (1560)

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK MIDDENWEG 14 TE HEERHUGOWAARD

VERKENNEND BODEMONDERZOEK MIDDENWEG 14 TE HEERHUGOWAARD Grondslag BV Project 14441 PROJECT 14441 VERKENNEND BODEMONDERZOEK MIDDENWEG 14 TE HEERHUGOWAARD opdrachtgever: Dhr. P. Barelds Middenweg 16 1703 RC HEERHUGOWAARD BRL 2000 projectleider: De heer ing. R.A.F

Nadere informatie

Bijlage 3 Boorstaten Boring: 1 Boring: 2 GWS: 125 Opmerking: ph 7,0 Ec 55 ms/m 18 NTU GWS: Opmerking: , klinker Zand, matig fi

Bijlage 3 Boorstaten Boring: 1 Boring: 2 GWS: 125 Opmerking: ph 7,0 Ec 55 ms/m 18 NTU GWS: Opmerking: , klinker Zand, matig fi Bijlage 3 Boorstaten Boring: 1 Boring: 2 125 ph 7, Ec 55 ms/m 18 NTU 5 1 1 1,2-8 -4-9 klinker lichtgrijs lichtgrijs 5 2-8 -35-8 klinker lichtgrijs 15 2 25 1,3-17 -18 matig lichtgrijs 3-3 Boring: 3 Boring:

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK UITWEG 30 TE WOERDENSE VERLAAT

VERKENNEND BODEMONDERZOEK UITWEG 30 TE WOERDENSE VERLAAT PROJECT 15340 VERKENNEND BODEMONDERZOEK UITWEG 30 TE WOERDENSE VERLAAT Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 3471 GZ Kamerik t 0348 402103 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 1704 SE Heerhugowaard t

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK OVERSTEK 2 E.O. TE KAMERIK

VERKENNEND BODEMONDERZOEK OVERSTEK 2 E.O. TE KAMERIK Behorend bij besluit: OLO34259 Datum: januari 28 Namens het College van B&W van de gemeente Woerden: PROJECT 94 26 VERKENNEND BODEMONDERZOEK OVERSTEK 2 E.O. TE KAMERIK Vestiging Kamerik Nijverheidsweg

Nadere informatie

Bijlage 1 Topografische ligging Onderzoekslocatie locatie Winkelcentrum De Vlieger te Zoetermeer projectnummer 10.10.3079.2243 schaal n.v.t datum november-10 Bijlage 2 Situatietekening Bijlage 3 Boorstaten

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek Noorddammerweg 1 De Kwakel Gemeente Uithoorn

Verkennend bodemonderzoek Noorddammerweg 1 De Kwakel Gemeente Uithoorn Opdrachtgever : Noorddammerplant B.V. T.a.v. dhr. T. Lek Noorddammerweg 1 1424 NV DE KWAKEL Rapportnummer : NEN.215.57 Datum : 17 augustus 215 Verkennend bodemonderzoek Noorddammerweg 1 De Kwakel Gemeente

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek Heveringseweg nabij 13 Rockanje Gemeente Westvoorne

Verkennend bodemonderzoek Heveringseweg nabij 13 Rockanje Gemeente Westvoorne Opdrachtgever : Bouwbedrijf Boogert B.V. P/a Truijers Vastgoedontwikkeling B.V. T.a.v. dhr. R.A. Truijers Kerkplein 2C 3233 AR OOSTVOORNE Rapportnummer : NEN.215.248 Datum : 27 november 215 Verkennend

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK PLAN DE NIEUWE TUINDERIJ, PERCELEN D3230, 3775 EN 3776 TE ZUIDOOSTBEEMSTER

VERKENNEND BODEMONDERZOEK PLAN DE NIEUWE TUINDERIJ, PERCELEN D3230, 3775 EN 3776 TE ZUIDOOSTBEEMSTER PROJECT 55632 VERKENNEND BODEMONDERZOEK PLAN DE NIEUWE TUINDERIJ, PERCELEN D323, 3775 EN 3776 TE ZUIDOOSTBEEMSTER Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 347 GZ Kamerik t 348 423 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat

Nadere informatie

Deellocatie: toekomstige watergang noordzijde Deellocatie: toekomstige watergang noordzijde 33 329 327 326 331 325 324 322 321 332 Deellocatie: bekledingsgrond zuidzijde 32 319 318 317 316 315 314 313

Nadere informatie

ACTUALISATIE BODEMONDERZOEK DE NIEUWE TUINDERIJ OOST TE ZUIDOOSTBEEMSTER PERCELEN: A, E, F, L, N, Q, R, S, T, U, V

ACTUALISATIE BODEMONDERZOEK DE NIEUWE TUINDERIJ OOST TE ZUIDOOSTBEEMSTER PERCELEN: A, E, F, L, N, Q, R, S, T, U, V PROJECT 5563 ACTUALISATIE BODEMONDERZOEK DE NIEUWE TUINDERIJ OOST TE ZUIDOOSTBEEMSTER PERCELEN: A, E, F, L, N, Q, R, S, T, U, V Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 347 GZ Kamerik t 348 423 Vestiging Heerhugowaard

Nadere informatie

ORIËNTEREND ONDERZOEK PROJECT ZAANSLOOD DEELGEBIED J.J. ALLANSTRAAT , TE WESTZAAN

ORIËNTEREND ONDERZOEK PROJECT ZAANSLOOD DEELGEBIED J.J. ALLANSTRAAT , TE WESTZAAN PROJECT 26886 ORIËNTEREND ONDERZOEK PROJECT ZAANSLOOD DEELGEBIED J.J. ALLANSTRAAT 84-112, 91-117 TE WESTZAAN Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 3471 GZ Kamerik t 348 4213 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat

Nadere informatie

Mts. Slingerland-Van Beijnum Middenpolderweg LB Streefkerk

Mts. Slingerland-Van Beijnum Middenpolderweg LB Streefkerk Mts. Slingerland-Van Beijnum Middenpolderweg 29 2959 LB Streefkerk Oirschot, 2 mei 217 Betreft: Briefrapportage aanvullende boringen Middenpolderweg 29 te Streefkerk (17267A) Geachte heer, mevrouw, In

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek Jonasweg 6a/6 te Vaassen

Verkennend bodemonderzoek Jonasweg 6a/6 te Vaassen Postadres Postbus 5076 6802 EB ARNHEM t 026-7513300 f 026-7513818 www.syncera.nl bezoekadres Westervoortsedijk 50 6827 AT ARNHEM Verkennend bodemonderzoek Jonasweg 6a/6 te Vaassen Definitief In opdracht

Nadere informatie

NADER BODEMONDERZOEK OPPAD 2 TE LOOSDRECHT

NADER BODEMONDERZOEK OPPAD 2 TE LOOSDRECHT PROJECT 19164 NADER BODEMONDERZOEK OPPAD 2 TE LOOSDRECHT Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 3471 GZ Kamerik t 0348 402103 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 1704 SE, Heerhugowaard t 072 5729457 Vestiging

Nadere informatie

VERKENNEND BODEM- EN WATERBODEMONDERZOEK SLOTHEERENBUURT (FASE 1) TE HEEMSKERK

VERKENNEND BODEM- EN WATERBODEMONDERZOEK SLOTHEERENBUURT (FASE 1) TE HEEMSKERK PROJECT 1856 VERKENNEND BODEM EN WATERBODEMONDERZOEK SLOTHEERENBUURT (FASE 1) TE HEEMSKERK Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 3471 GZ Kamerik t 348 413 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 174 SE,

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK PERCELEN (NABIJ) NOORDERPAD 17 TE ZUIDOOSTBEEMSTER, GEMEENTE BEEMSTER, SECTIE D, NUMMERS 3381, 3591, 3592 en 3610

VERKENNEND BODEMONDERZOEK PERCELEN (NABIJ) NOORDERPAD 17 TE ZUIDOOSTBEEMSTER, GEMEENTE BEEMSTER, SECTIE D, NUMMERS 3381, 3591, 3592 en 3610 Project 5563AA PROJECT 5563AA VERKENNEND BODEMONDERZOEK PERCELEN (NABIJ) NOORDERPAD 7 TE ZUIDOOSTBEEMSTER, GEMEENTE BEEMSTER, SECTIE D, NUMMERS 338, 359, 359 en 36 Het bodemonderzoek is uitgevoerd conform

Nadere informatie

Sporen in Arnhem, actualiserend bodemonderzoek

Sporen in Arnhem, actualiserend bodemonderzoek Sporen in Arnhem, actualiserend bodemonderzoek milieukundig bodemonderzoek Lijncode 58, km 89,8-9,3 Opdrachtgever ProRail Dhr. A.F.A. Verhaaren Auteur Movares Nederland B.V. mw. T.M. van der Sman en L.H.

Nadere informatie

Waterbodemonderzoek Hoefweg nabij 63 Bleiswijk Gemeente Lansingerland

Waterbodemonderzoek Hoefweg nabij 63 Bleiswijk Gemeente Lansingerland Opdrachtgever : Haluco Beheer B.V. T.a.v. dhr. J. van der Lugt Postbus 28 2665 ZL BLEISWIJK Rapportnummer : WB.214.7 Datum : 8 juli 214 Waterbodemonderzoek Hoefweg nabij 63 Bleiswijk Gemeente Lansingerland

Nadere informatie

PROJECT 15686, SBNS 999501/105016 VERKENNEND BODEMONDERZOEK EMPLACEMENT BOSKOOP

PROJECT 15686, SBNS 999501/105016 VERKENNEND BODEMONDERZOEK EMPLACEMENT BOSKOOP Grondslag BV SBNS project 9995/56 PROJECT 5686, SBNS 9995/56 VERKENNEND BODEMONDERZOEK EMPLACEMENT BOSKOOP SBNS-projectnaam: Boskoop, VBO combi-onderzoek SBNS-projectnummer: 9995/56 Geocode: 226 Kilometrering:,95-2,32

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek Ammerzoden,, sectie M, nummers 491, 729 en 728 (ged) te Ammerzoden

Verkennend bodemonderzoek Ammerzoden,, sectie M, nummers 491, 729 en 728 (ged) te Ammerzoden Verkennend bodemonderzoek Ammerzoden,, sectie M, nummers 491, 729 en 728 (ged) te Ammerzoden Project 213.211 projectnummer 213.211 project Nieuwbouwwijk Ammerzoden te Ammerzoden opdrachtgever Inveniam

Nadere informatie

1 Inleiding 3. 3 Verrichte werkzaamheden Veldwerkzaamheden Laboratoriumonderzoek 8

1 Inleiding 3. 3 Verrichte werkzaamheden Veldwerkzaamheden Laboratoriumonderzoek 8 projectnr. 234737 Gemeente Lansingerland december 2, revisie Verkennend bodemonderzoek Meerpolder locatie 59 en 6 Berkel en Rodenrijs Inhoud Blz. Inleiding 3 2 Vooronderzoek 4 2. Algemeen 4 2.2 Terreinbeschrijving

Nadere informatie

Rho adviseurs voor leefruimte

Rho adviseurs voor leefruimte 47 Bijlage 2 Bodemonderzoek Rho adviseurs voor leefruimte 1926.17686.1 48 Rho adviseurs voor leefruimte 1926.17686.1 Opdrachtgever : Dhr. H.P. van Hulst Nieuwkoopseweg 23 2641 PA PIJNACKER Rapportnummer

Nadere informatie

Bureau Schmidt T.a.v. de heer R. Schmidt Westersingel CK LEEUWARDEN

Bureau Schmidt T.a.v. de heer R. Schmidt Westersingel CK LEEUWARDEN WMR Rinsumageest B.V. Postbus 5 9104 ZG DAMWÂLD Van Aylvawei 40 9105 KT RINSUMAGEAST Tel. (0511) 42 50 50 Fax (0511) 42 41 84 Internet : www.wmr.nl E-mail : milieu@wmr.nl Bureau Schmidt T.a.v. de heer

Nadere informatie

BIJLAGE 1 - Onderzoekslocatie - Omgevingskaart Klantreferentie: 1333 m 125 m 625 m Deze kaart is noordgericht. Schaal 1: 125 Hier bevindt zich Kadastraal object BAARN K 1263 Smutslaan 8, 3743 CG BAARN

Nadere informatie

BIJLAGEN Analyserapport ALcontrol B.V. Correspondentieadres Steenhouwerstraat 15 3194 AG Rotterdam Tel.: +31 (0)10 231 47 00 Fax: +31 (0)10 416 30 34 www.alcontrol.nl VERHOEVEN MILIEUTECHN.BV H. van

Nadere informatie

Engelenweide - Cuneraweg te Rhenen

Engelenweide - Cuneraweg te Rhenen Titel VO Engelenweide - Cuneraweg te Rhenen Projectnummer 76310 Opdrachtgever Ingenious Vastgoed B.V. Auteur(s) De heer J. Rosenkamp Paraaf Datum Kwaliteitscontrole De heer J. Ros Paraaf Datum Ons kenmerk

Nadere informatie

VERKENNEND BODEM- EN ASBESTONDERZOEK KIEVITSTRAAT 44 TE WOERDEN (HOFSTEDE BATENSTEIN)

VERKENNEND BODEM- EN ASBESTONDERZOEK KIEVITSTRAAT 44 TE WOERDEN (HOFSTEDE BATENSTEIN) Behorend bij besluit: OLO3635705 Datum: 30 april 2019 Namens het College van B&W van de gemeente Woerden: PROJECT 7673 VERKENNEND BODEM EN ASBESTONDERZOEK KIEVITSTRAAT 44 TE WOERDEN (HOFSTEDE BATENSTEIN)

Nadere informatie

(ms/cm) >AW >T >I. Klei OCB Klasse AW Veiligheidsklasse = nvt. Zand OCB drins (som) - - Klasse AW Veiligheidsklasse = nvt

(ms/cm) >AW >T >I. Klei OCB Klasse AW Veiligheidsklasse = nvt. Zand OCB drins (som) - - Klasse AW Veiligheidsklasse = nvt De bodem bestaat afwisselend uit zand en klei. Bij geen van de boringen is bijmenging van puin en/of asbestverdacht materiaal aangetroffen. In onderstaande tabel zijn de gegevens vermeld, die zijn verzameld

Nadere informatie

NADER BODEMONDERZOEK WESTPOORT TE HEERHUGOWAARD

NADER BODEMONDERZOEK WESTPOORT TE HEERHUGOWAARD Grondslag BV Project 16.573 PROJECT 16.573 NADER BODEMONDERZOEK WESTPOORT TE HEERHUGOWAARD opdrachtgever: Gemeente Heerhugowaard Afdeling SRO Postbus 390 1700 AJ Heerhugowaard contactpersoon: De heer A.T.M.

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek en infiltratieonderzoek

Verkennend bodemonderzoek en infiltratieonderzoek Verkennend bodemonderzoek en infiltratieonderzoek Loerik III Noord te Houten Gegevens opdrachtgever Gemeente Houten Postbus 30 3990 DA Houten Contactpersonen: Dhr. P. Bos Dhr. W. Sloot Contactpersonen

Nadere informatie

grondslag bodemkwaliteitsbureau VERKENNEND BODEMONDERZOEK PIEREBAAN 7 TE MONNICKENDAM

grondslag bodemkwaliteitsbureau VERKENNEND BODEMONDERZOEK PIEREBAAN 7 TE MONNICKENDAM grondslag bodemkwaliteitsbureau PROJECT 22444 VERKENNEND BODEMONDERZOEK PIEREBAAN 7 TE MONNICKENDAM Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 3471 GZ Kamerik t 0348 402103 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek

Verkennend bodemonderzoek Verkennend bodemonderzoek Eiland 4 plan Waterrijk Woerden Gegevens opdrachtgever Gemeente Woerden Afdeling Realisatie en Beheer Postbus 45 3440 AA Woerden Contactpersoon: Dhr. A.F. Pouw Contactpersonen

Nadere informatie

Bouwbedrijf Swart T.a.v. de heer T. Offringa Grote Hornstweg 19 D 9261 VW EASTERMAR

Bouwbedrijf Swart T.a.v. de heer T. Offringa Grote Hornstweg 19 D 9261 VW EASTERMAR WMR Rinsumageest B.V. Postbus 5 9104 ZG DAMWÂLD Van Aylvawei 40 9105 KT RINSUMAGEAST Tel. (0511) 42 50 50 Fax (0511) 42 41 84 Internet : www.wmr.nl E-mail : milieu@wmr.nl Bouwbedrijf Swart T.a.v. de heer

Nadere informatie

Martens Aannemingsbedrijf bv t.a.v. de heer M. Martens Postbus AB Lekkerkerk.

Martens Aannemingsbedrijf bv t.a.v. de heer M. Martens Postbus AB Lekkerkerk. Martens Aannemingsbedrijf bv t.a.v. de heer M. Martens Postbus 2582 294 AB Lekkerkerk E-mail: m.martens@martens-bouw.nl Project: 1796MAR; IPB Baan 2 Rotterdam Betreft: briefrapport indicatief bodemonderzoek

Nadere informatie

VERKENNEND EN NADER BODEMONDERZOEK EUROPAPLEIN TE LEERDAM. Zaaknummer OZHZ: 0115918

VERKENNEND EN NADER BODEMONDERZOEK EUROPAPLEIN TE LEERDAM. Zaaknummer OZHZ: 0115918 PROJECT 2418 VERKENNEND EN NADER BODEMONDERZOEK EUROPAPLEIN TE LEERDAM Zaaknummer OZHZ: 115918 Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 3471 GZ Kamerik t 348 4213 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 174

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek. terrein serviceflat Heerenhage te Heerenveen

Verkennend bodemonderzoek. terrein serviceflat Heerenhage te Heerenveen definitief revisie 00 18 juli 2017 Inhoudsopgave Blz. 1 Inleiding 1 2 Vooronderzoek 2 2.1 Algemeen 2 2.2 Situatie 2 2.3 Historische informatie 2 2.4 Conclusie vooronderzoek en hypothese 3 3 Verrichte

Nadere informatie

BIJLAGEN AL-West B.V. Handelskade 39, 7417 DE Deventer, Netherlands Postbus 693, 74 AR Deventer Tel. +31()57 78811, Fax +31()57 78818 e-mail: info@al-west.nl, www.al-west.nl VERHOEVEN MILIEUTECHNIEK

Nadere informatie

Besloten is de grond uit de rioolsleuven indicatief te onderzoeken. Het veldwerk is in twee fases uitgevoerd.

Besloten is de grond uit de rioolsleuven indicatief te onderzoeken. Het veldwerk is in twee fases uitgevoerd. Gemeente Culemborg T.a.v. dhr. C. Pothuizen Postbus 136 100 AC Culemborg Kamerik, 21 november 2016 project: 2505, Sprokkelenburg te Culemborg - rioolsleuven betreft: resultaten indicatieve depotkeuringen

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek Wilhelminastraat 1 te Dreumel

Verkennend bodemonderzoek Wilhelminastraat 1 te Dreumel Postadres Postbus 5076 6802 EB ARNHEM t 026-7513300 f 026-7513818 www.syncera.nl bezoekadres Westervoortsedijk 50 6827 AT ARNHEM Verkennend bodemonderzoek Wilhelminastraat 1 te Dreumel Definitief In opdracht

Nadere informatie

VERKENNEND EN AANVULLEND BODEMONDERZOEK HANDELSWEG 24 TE KAMERIK

VERKENNEND EN AANVULLEND BODEMONDERZOEK HANDELSWEG 24 TE KAMERIK PROJECT 12639 VERKENNEND EN AANVULLEND BODEMONDERZOEK HANDELSWEG 24 TE KAMERIK Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 3471 GZ Kamerik t 348 4213 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 174 SE Heerhugowaard

Nadere informatie

VERKENNEND. BODEMONDERZOEK 5-tal percelen BURGEMEESTER SLANGHENSTRAAT. te HOENSBROEK

VERKENNEND. BODEMONDERZOEK 5-tal percelen BURGEMEESTER SLANGHENSTRAAT. te HOENSBROEK VERKENNEND BODEMONDERZOEK 5-tal percelen BURGEMEESTER SLANGHENSTRAAT te HOENSBROEK projectnr. 13435.bkk Verkennend bodemonderzoek Burg. Slanghenstraat te Hoensbroek INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 1 2.

Nadere informatie

Bestemmingsplan Brandweerkazerne Halfweg

Bestemmingsplan Brandweerkazerne Halfweg Bestemmingsplan Brandweerkazerne Halfweg Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude BIJLAGEN 9 september 2012 Brandweerkazerne Halfweg Brandweerkazerne Halfweg Inhoudsopgave Bijlagen bij toelichting 3 Index

Nadere informatie

NADER BODEMONDERZOEK VOLKSTUINEN NOORDERPAD TE ZUIDOOSTBEEMSTER

NADER BODEMONDERZOEK VOLKSTUINEN NOORDERPAD TE ZUIDOOSTBEEMSTER PROJECT 556Z NADER BODEMONDERZOEK VOLKSTUINEN NOORDERPAD TE ZUIDOOSTBEEMSTER Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 7 GZ Kamerik t 8 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 7 SE Heerhugowaard t 7 57957 Vestiging

Nadere informatie

Behoort bij beschikking ZK d.d. BEM nr.(s) Medewerkster Publiekszaken / vergunningen

Behoort bij beschikking ZK d.d. BEM nr.(s) Medewerkster Publiekszaken / vergunningen Behoort bij beschikking d.d. nr.(s) 06-02-2015 ZK14001063 Medewerkster Publiekszaken / vergunningen BEM1406213 gemeente Steenbergen #.6!!#'-*"#-6% " + *!1& 9-: "# " # #$% "; )24$)2??'.!

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK VAN EVERDINGENSTRAAT 15 TE ALKMAAR

VERKENNEND BODEMONDERZOEK VAN EVERDINGENSTRAAT 15 TE ALKMAAR PROJECT 2331 VERKENNEND BODEMONDERZOEK VAN EVERDINGENSTRAAT 15 TE ALKMAAR Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 3471 GZ Kamerik t 348 4213 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 174 SE Heerhugowaard t 72

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK EN ASBESTONDERZOEK. GEMEENTE BEEMSTER SECTIE G, NUMMERS 826 (ged.) en 827

VERKENNEND BODEMONDERZOEK EN ASBESTONDERZOEK. GEMEENTE BEEMSTER SECTIE G, NUMMERS 826 (ged.) en 827 Grondslag BV Project 5563W PROJECT 5563W VERKENNEND BODEMONDERZOEK EN ASBESTONDERZOEK DEELLOCATIE W GEMEENTE BEEMSTER SECTIE G, NUMMERS 826 (ged.) en 827 opdrachtgever: Gemeente Beemster Projectbureau

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek plangebied t Spieghel, Grontmij, maart 2004

Verkennend bodemonderzoek plangebied t Spieghel, Grontmij, maart 2004 Verkennend bodemonderzoek plangebied t Spieghel, Grontmij, maart 2004 Conclusies Door middel van het uitgevoerde bodemonderzoek is inzicht verkregen in de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem ter plaatse

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek Vijfakkers Noord Moordrecht Gemeente Zuidplas

Verkennend bodemonderzoek Vijfakkers Noord Moordrecht Gemeente Zuidplas Opdrachtgever : Bouwfonds Ontwikkeling B.V. Regio ZuidWest T.a.v. dhr. L. van de Leur Postbus 75 26 B DELFT Rapportnummer : NEN.212.27 Datum : 12 maart 212 Verkennend bodemonderzoek Vijfakkers Noord Moordrecht

Nadere informatie

INDICATIEF GRONDONDERZOEK EILAND KOUDENHOORN

INDICATIEF GRONDONDERZOEK EILAND KOUDENHOORN INDICATIEF GRONDONDERZOEK EILAND KOUDENHOORN GEMEENTE TEYLINGEN 4 april 211 75438953.A - Definitief C125.89.3 Indicatief grondonderzoek Eiland Koudenhoorn Inhoud 1 Inleiding 2 2 Achtergrondinformatie 3

Nadere informatie

Uitbreiding begraafplaats Hogeweg te Wamel

Uitbreiding begraafplaats Hogeweg te Wamel Uitbreiding begraafplaats Hogeweg te Wamel verkennend bodemonderzoek conform NEN 5740 milieukundig onderzoek SAB te Arnhem mei 2010 definitief Uitbreiding begraafplaats Hogeweg te Wamel verkennend bodemonderzoek

Nadere informatie

Bijlagen. Bijlage 1: Profielbeschrijvingen

Bijlagen. Bijlage 1: Profielbeschrijvingen Bijlagen Bijlage 1: Profielbeschrijvingen Projectcode: 24678-DEMP Opdrachtgever: Vermilion Oil & Gas Netherlands B.V. Projectnaam: Onderzoek dempingen De Hoeve Boring: 1 Boring: 11 humeus, donkergrijs

Nadere informatie

VERKENNEND ASBESTONDERZOEK VERDACHTE LOCATIES REGIO IJMOND GEMEENTE HEEMSTEDE

VERKENNEND ASBESTONDERZOEK VERDACHTE LOCATIES REGIO IJMOND GEMEENTE HEEMSTEDE Grondslag BV Project 15.791 PROJECT 15.791 VERKENNEND ASBESTONDERZOEK VERDACHTE LOCATIES REGIO IJMOND GEMEENTE HEEMSTEDE opdrachtgever: Milieudienst IJmond Postbus 325 194 AH Beverwijk contactpersoon:

Nadere informatie

SONDERINGEN MILIEUONDERZOEK SANERINGEN DUURZAME ENERGIE AARDWARMTE AARDINGEN BLIKSEMBEVEILIGING Bodem Belang BV Zandloper 17 1731 LM Winkel Tel: 0224 531 274 Fax: 0224 531 915 info@bodembelang.nl Verkennend

Nadere informatie

1 INLEIDING 2 2 LOCATIEGEGEVENS 3 3 OPZET ONDERZOEK 5 4 UITVOERING ONDERZOEK 6 5 TOETSING EN INTERPRETATIE 9 6 CONCLUSIE 10

1 INLEIDING 2 2 LOCATIEGEGEVENS 3 3 OPZET ONDERZOEK 5 4 UITVOERING ONDERZOEK 6 5 TOETSING EN INTERPRETATIE 9 6 CONCLUSIE 10 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 2 2 LOCATIEGEGEVENS 3 2.1 Beschrijving onderzoekslocatie 3 2.2 Regionale geohydrologische gegevens 4 3 OPZET ONDERZOEK 5 3.1 Vooronderzoek 5 3.2 Onderzoeksstrategie 5 4 UITVOERING

Nadere informatie

VERKENNEND EN AANVULLEND BODEMONDERZOEK ACHTER GNEPHOEK 42 EN 42B TE ALPHEN AAN DEN RIJN

VERKENNEND EN AANVULLEND BODEMONDERZOEK ACHTER GNEPHOEK 42 EN 42B TE ALPHEN AAN DEN RIJN Grondslag BV Project 16536 PROJECT 16536 VERKENNEND EN AANVULLEND BODEMONDERZOEK ACHTER GNEPHOEK 42 EN 42B TE ALPHEN AAN DEN RIJN opdrachtgever: Lone Star Western Stable Gnephoek 42 241 LP Alpen aan den

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek

Verkennend bodemonderzoek Bijlage 2 Verkennend bodemonderzoek Rho adviseurs voor leefruimte 053100.19264.00 RAPPORT betreffende een verkennend bodemonderzoek Kruiswiel te Hendrik-Ido-Ambacht INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2.

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK PIEREBAAN 7 TE MONNICKENDAM

VERKENNEND BODEMONDERZOEK PIEREBAAN 7 TE MONNICKENDAM PROJECT 22444 VERKENNEND BODEMONDERZOEK PIEREBAAN 7 TE MONNICKENDAM Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 347 GZ Kamerik t 348 423 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 74 SE Heerhugowaard t 72 5729457

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK WARINENPOORT DE STEENEN POORT WESTELIJK DEELGEBIED TE HOUTEN

VERKENNEND BODEMONDERZOEK WARINENPOORT DE STEENEN POORT WESTELIJK DEELGEBIED TE HOUTEN PROJECT 963 VERKENNEND BODEMONDERZOEK WARINENPOORT DE STEENEN POORT WESTELIJK DEELGEBIED TE HOUTEN Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 347 GZ Kamerik t 348 423 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 74

Nadere informatie

RAPPORT. Verkennend bodemonderzoek (NEN 5740) Arentsburghlaan volkstuinencomplex te Voorburg

RAPPORT. Verkennend bodemonderzoek (NEN 5740) Arentsburghlaan volkstuinencomplex te Voorburg RAPPORT Verkennend bodemonderzoek (NEN 57) Arentsburghlaan volkstuinencomplex te Voorburg Opdrachtgever: Gemeente Leidschendam Voorburg Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (RO) De heer M. van Rijn Postbus

Nadere informatie

NADER BODEMONDERZOEK Kobalt en Formaldehyde in grondwater en PAK in grond GEESTDORP 4 TE WOERDEN

NADER BODEMONDERZOEK Kobalt en Formaldehyde in grondwater en PAK in grond GEESTDORP 4 TE WOERDEN PROJECT 9367 NADER BODEMONDERZOEK Kobalt en Formaldehyde in grondwater en PAK in grond GEESTDORP 4 TE WOERDEN Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 3471 GZ Kamerik t 0348 402103 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK JOAN MUYSKENWEG 16 TE AMSTERDAM

VERKENNEND BODEMONDERZOEK JOAN MUYSKENWEG 16 TE AMSTERDAM PROJECT 9853 VERKENNEND BODEMONDERZOEK JOAN MUYSKENWEG 6 TE AMSTERDAM Vestiging Kamerik Nijverheidsweg 7 347 GZ Kamerik t 348 423 Vestiging Heerhugowaard Galileistraat 69 74 SE Heerhugowaard t 72 5729457

Nadere informatie

Tabel 1: Gemeten gehalten in grond met beoordeling conform de Wet Bodembescherming

Tabel 1: Gemeten gehalten in grond met beoordeling conform de Wet Bodembescherming Tabel 1: Gemeten gehalten in grond met beoordeling conform de Wet Bodembescherming Grondmonster MM1 (bg) MM2 (og) Certificaatcode 2014057040 2014057040 Boring(en) 2, 3, 5, P1 2, P1 Traject (m -mv) 0,00-0,50

Nadere informatie

Het verkennend onderzoek is er niet op gericht om de exacte omvang en ernst van een eventuele verontreiniging aan te geven.

Het verkennend onderzoek is er niet op gericht om de exacte omvang en ernst van een eventuele verontreiniging aan te geven. Gemeente Vught T.a.v. mevrouw I. Wesel Postbus 10100 5260 GA VUGHT Heeswijk, 24 juni 2010 Behandeld door : BER Onze ref. : 64088/250182.1 Betreft : indicatief bodemonderzoek sportpark De Koepel te Vught

Nadere informatie

Verkennend en aanvullend bodemonderzoek

Verkennend en aanvullend bodemonderzoek Verkennend en aanvullend bodemonderzoek Schapendrift 52B te Blaricum Opdrachtgever Contactpersoon Rijkeboer B.V. Postbus 523 374 AM BAARN dhr. M. van der Schatte Olivier Projectnummer P215-34 - versie

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding Vooronderzoek Algemeen Terreininformatie Conclusie vooronderzoek... 3

Inhoud. 1 Inleiding Vooronderzoek Algemeen Terreininformatie Conclusie vooronderzoek... 3 Milieukundig bodemonderzoek Aardgastransportleiding Monster Zuid Gaag Projectnr. 11191 248534 4 juli 212, revisie Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Vooronderzoek... 3 2.1 Algemeen... 3 2.2 Terreininformatie...

Nadere informatie

de heer S.P. Schimmel Postbus 6073 4000 HB Tiel Geachte heer Schimmel,

de heer S.P. Schimmel Postbus 6073 4000 HB Tiel Geachte heer Schimmel, Aan: Dekker grondstoffen BV de heer S.P. Schimmel Postbus 6073 4000 HB Tiel Betreft: Notitie bodemkwaliteit Locatie: Waalbandijk te IJzendoorn Projectnummer: 123561.02 Ons kenmerk: JEGI\123561.02 Behandeld

Nadere informatie

BIJLAGEN BIJ TOELICHTING

BIJLAGEN BIJ TOELICHTING GEMEENTE VLAARDINGEN BIJLAGEN BIJ TOELICHTING BESTEMMINGSPLAN ZUIDBUURTSEWEG NABIJ NR. 2 GEMEENTE VLAARDINGEN BIJLAGE 1 BESTEMMINGSPLAN ZUIDBUURTSEWEG NABIJ NR. 2 PROJECT 26230 VERKENNEND BODEMONDERZOEK

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek

Verkennend bodemonderzoek Verkennend bodemonderzoek De Rikker Fase V en VI te Winterswijk Milieukundig onderzoek SAB juni 29 Definitief Verkennend bodemonderzoek De Rikker Fase V en VI te Winterswijk Milieukundig onderzoek dossier

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK RONDOGEBIED TE HOUTEN

VERKENNEND BODEMONDERZOEK RONDOGEBIED TE HOUTEN Grondslag BV Project 58 PROJECT 58 VERKENNEND BODEMONDERZOEK RONDOGEBIED TE HOUTEN DEFINITIEF opdrachtgever: Gemeente Houten Postbus 3 399 DA HOUTEN contactpersoon: De heer E. van Rheenen Tel.: 3-63926

Nadere informatie

Rapport. Verkennend bodemonderzoek Schoolstraat/Kerklaan te Hansweert

Rapport. Verkennend bodemonderzoek Schoolstraat/Kerklaan te Hansweert Verkennend bodemonderzoek Schoolstraat/Kerklaan te Hansweert definitief revisie 00 30 november 2015 Inhoudsopgave Blz. 1 Inleiding 2 2 Vooronderzoek 3 2.1 Algemeen 3 2.2 Terreinbeschrijving 3 2.3 Voormalig-

Nadere informatie

Tabel 1 van 2 14,1 19,6

Tabel 1 van 2 14,1 19,6 Tabel 1 van 2 Monsterreferenties monster-11 = uw monsterreferentie nr. 11 monster-12 = uw monsterreferentie nr. 12 Opgegeven bemonsteringsdatum : 20/02/2015 20/02/2015 Ontvangstdatum opdracht : 20/02/2015

Nadere informatie

BIJLAGEN Analyserapport ALcontrol B.V. Correspondentieadres Steenhouwerstraat 15 3194 AG Rotterdam Tel.: +31 ()1 231 47 Fax: +31 ()1 416 3 34 www.alcontrol.nl VERHOEVEN MILIEUTECHN.BV M. Verschoor Postbus

Nadere informatie

Nader bodemonderzoek. Amazonedreef 110 te Utrecht

Nader bodemonderzoek. Amazonedreef 110 te Utrecht Nader bodemonderzoek Amazonedreef 110 te Utrecht 18 juni 2009 Kenmerk R002-4641958MLY-agv-V01-NL Verantwoording Titel Amazonedreef 110 te Utrecht Opdrachtgever Witkamp Projectontwikkeling B.V. Projectleider

Nadere informatie

De heer W.T.G.M. Vermeulen

De heer W.T.G.M. Vermeulen De heer W.T.G.M. Vermeulen Verkennend bodemonderzoek in combinatie met een verkennend asbestonderzoek op de locatie aan de Geldersehoek 4 te Huissen Projectnummer: 170232/dh/sh Datum: 14 april 2017 Opdrachtgever

Nadere informatie

6.1 Bodemonderzoek Haven Hedel

6.1 Bodemonderzoek Haven Hedel 6.1 Bodemonderzoek Haven Hedel MEMO Aan Niba projecten BV Van Toon van Mierlo Kopie - Datum 5 januari 2009 Betreft Bodemkwaliteit Haven Hedel en Hedelse Benedenwaarden Projectnummer 2880 In het kader van

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK MIDDELWEG 42/44/44A TE LEERSUM

VERKENNEND BODEMONDERZOEK MIDDELWEG 42/44/44A TE LEERSUM Grondslag BV Project 2211 PROJECT 2211 VERKENNEND BODEMONDERZOEK MIDDELWEG 42/44/44A TE LEERSUM opdrachtgever: Wista Holding BV Vogelslag 4 3956 DH Leersum contactpersoon: Dhr. Wilbords Tel.: 3434535 projectleider:

Nadere informatie

Minnelingsebrugstraat 4a 4885 KP Achtmaal

Minnelingsebrugstraat 4a 4885 KP Achtmaal Rapport : Nader bodemonderzoek Lindestraat ong. (naast nr. 16) St. Willebrord Kenmerk : 2410.02.181.r1 Opdrachtgever : Schoenmakers Advies Achtmaal BV Minnelingsebrugstraat 4a 4885 KP Achtmaal 29 oktober

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek Pakopseweg 1 en 1a te Didam (gemeente Montferland)

Verkennend bodemonderzoek Pakopseweg 1 en 1a te Didam (gemeente Montferland) Verkennend bodemonderzoek Pakopseweg 1 en 1a te Didam (gemeente Montferland) Opdrachtgever: Familie R.A.A. Derksen en familie J. Verbücheln Projectnummer: P1740.01 Datum: 14 januari 2010 Rapporteur: S.

Nadere informatie

VERKENNEND BODEMONDERZOEK WESTPOORT TE HEERHUGOWAARD

VERKENNEND BODEMONDERZOEK WESTPOORT TE HEERHUGOWAARD Grondslag BV Project 6.73 PROJECT 6.73 VERKENNEND BODEMONDERZOEK WESTPOORT TE HEERHUGOWAARD opdrachtgever: Gemeente Heerhugowaard Afdeling SRO Postbus 39 7 AJ Heerhugowaard contactpersoon: De heer A.T.M.

Nadere informatie