Een korte terugblik (1 Kor 12)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een korte terugblik (1 Kor 12)"

Transcriptie

1

2 Een korte terugblik (1 Kor 12) De openbaringsgaven (wijsheid en kennis en onderscheid van geesten) De krachtgaven (geloof, wonderen en genezingen) De proclamatiegaven (profetie, tongentaal en vertolking van tongen)

3 Een korte terugblik (1 Kor 13) Had ik de liefde niet, het zou mij niet baten (1 Kor. 13:3) De kleding van de hogepriester: de granaatappels en de belletjes

4 Najagen en streven naar Jaag de liefde na en streef naar de gaven van de Geest, vooral naar die van de profetie. (14:1) Iemand die profeteert is nuttiger dan iemand die in klanktaal spreekt, tenzij hij uitlegt wat hij zegt, zodat de gemeente er baat bij heeft. (14:5b)

5 Tongen- of klanktaal Iemand die in klanktaal spreekt, spreekt niet tot mensen maar alleen tot God. Niemand kan hem verstaan, want door toedoen van de Geest spreekt hij onbegrijpelijke taal. (14:2) Iemand die in klanktaal spreekt, is daar alleen zelf bij gebaat. (14:4a)

6 Tongen- of klanktaal Glossa tong of taal (glossalie) Mensen- of engelentalen Expressie van liefde en aanbidding Tot persoonlijke geloofsopbouw

7 Tongen- of klanktaal De vervulling met de heilige Geest en zij begonnen met andere tongen te spreken (Hand. 2:4 NBG) ook de heidenen het geschenk van de heilige Geest ontvingen, want ze hoorden hen in klanktaal spreken... (Hand )

8 Tongen- of klanktaal Ik moet bidden met mijn geest, maar ook met mijn verstand; ik moet zingen met mijn geest, maar ook met mijn verstand. (14:14-15)

9 Tongen- of klanktaal Ik zou willen dat u allen in klanktaal kon spreken (14:5a) Ik dank God dat ik meer dan u allen de gave heb in klanktaal te spreken (14:18) Kan iedereen in klanktaal spreken en kan iedereen die uitleggen? (12:30b)

10 Vertolking van tongen Iemand die profeteert is nuttiger dan iemand die in klanktaal spreekt, tenzij hij uitlegt wat hij zegt, zodat de gemeente er baat bij heeft. (14:5b) Niet een vertaling, maar een vertolking!

11 Vertolking van tongen Daarom moet iemand die in klanktaal spreekt bidden om de gave die te kunnen uitleggen. (14:13) Is er niemand die dat kan, dan moeten ze zwijgen en alleen voor zichzelf tot God spreken. (14:28)

12 De gave van de profetie Maar iemand die profeteert spreekt tot mensen, en wat hij zegt is opbouwend, troostend en bemoedigend. (14:3) Iemand die profeteert doet dat ten bate van de gemeente. (14:4b) Ik wil nog liever dat u profeteert. Iemand die profeteert is nuttiger dan (14:5b)

13 De gave van de profetie Dan zullen jullie zonen en dochters profeteren, jongeren zullen visioenen zien en oude mensen droomgezichten. Ja, over al mijn dienaren en dienaressen zal ik in die tijd mijn geest uitgieten, zodat ze zullen profeteren. (Hand. 2:17-18)

14 De gave van de profetie Mijn kind, ik vertrouw je deze opdracht toe op grond van de profetische woorden die destijds over jou zijn uitgesproken. (1 Tim. 1:18) Veronachtzaam de genade(gaven) die je geschonken zijn niet; je dankt haar aan de profetische woorden die de raad van oudsten over jou, onder handoplegging, heeft uitgesproken. (1 Tim. 4:14)

15 De gave van de profetie Pro = voor of namens; Femi = spreken Het verkondigen van Gods wil en het onthullen van zaken die voor de natuurlijke zintuigen niet direct waarneembaar zijn Profetie, naar de mate van ons geloof (Rom. 12:7a SV)

16 De toetsing van een profetie Laat van hen die profeteren er telkens twee of drie spreken; daarna moeten de anderen het beoordelen. (14:29) Ons profeteren is beperkt/onvolkomen (13:9b) Doof de Geest niet uit, veracht de profetieën niet die hij u ingeeft (1 Thess. 5:19-20)

17 De toetsing van een profetie In overeenstemming met het Woord Opbouwend, troosten en bemoedigend Vanuit een rein en zuiver hart Onderscheid van geesten Voorkennis, eigen gedachten en emoties

18 De samenkomsten Broeders en zusters, wat betekent dit voor uw samenkomsten? Wanneer u samenkomt draagt iedereen wel iets bij: een lied, een onderwijzing, een openbaring, een uiting in klanktaal of de uitleg daarvan. Laat alles tot opbouw van de gemeente zijn. (14:26)

19 De samenkomsten Er mogen twee, hoogstens drie van u in klanktaal spreken en bovendien met iemand die de uitleg geeft. Is er niemand die dit kan, dan moeten ze zwijgen en alleen voor zichzelf tot God spreken. (14:27-28)

20 De samenkomsten Laat van hen die profeteren er telkens twee of drie spreken; daarna moeten de anderen het beoordelen. Wanneer aan iemand die nog op zijn plaats zit iets geopenbaard wordt, moet degene die op dat moment spreekt, verder zwijgen. (14:29-30)

21 De samenkomsten U kunt ieder op uw beurt profeteren, zodat ieder van u kan worden onderwezen en bemoedigd. En wie profeteert heeft macht over zijn geest, want God is niet een God van wanorde maar van vrede. Zo is het in alle gemeenten van de heiligen. (14:31-33)

22 De samenkomsten Kortom, broeders en zusters, streef ernaar te profeteren en verhinder niet dat er in klanktaal gesproken wordt. Alles moet op gepaste wijze en in goede orde gebeuren. (14:39-40)

Tongentaal. Wat moet ik daarmee?!

Tongentaal. Wat moet ik daarmee?! Tongentaal Wat moet ik daarmee?! Tongentaal Raar, onbekend, eng, niet echt, niet meer nodig, evangelisch... Wat is tongentaal? Voor wie is het bedoeld? Hoe moet je ermee omgaan? Wat moet ik ermee? Voor

Nadere informatie

1 Kor. 12:1 Broeders en zusters, over de gaven van de Geest wil ik u het volgende zeggen.

1 Kor. 12:1 Broeders en zusters, over de gaven van de Geest wil ik u het volgende zeggen. Hand. 2:38 (HSV) En Petrus zei tegen hen: Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen. 1 Kor.

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

De Heilige Geest. Onderwijsdiensten voorjaar 2013

De Heilige Geest. Onderwijsdiensten voorjaar 2013 De Heilige Geest Onderwijsdiensten voorjaar 2013 1 Serie over de Heilige Geest 1. Hoor Israël, de Here is onze God, de Here is één 2. De Heilige Geest in het oude testament 3. Onderwijs van de Heer Jezus

Nadere informatie

Ik wil juichen voor U, mijn Heer, met blijdschap in mijn hart. Ik wil jubelen voor U, Heer, mijn hart is vol ontzag.

Ik wil juichen voor U, mijn Heer, met blijdschap in mijn hart. Ik wil jubelen voor U, Heer, mijn hart is vol ontzag. Hartelijk welkom Ik wil juichen voor U Opwekking 589 Ik wil juichen voor U, mijn Heer, met blijdschap in mijn hart. Ik wil jubelen voor U, Heer, mijn hart is vol ontzag. Ik erken: U, Heer, bent God en

Nadere informatie

1 Kor. 12:1 Broeders en zusters, over de gaven van de Geest wil ik u het volgende zeggen.

1 Kor. 12:1 Broeders en zusters, over de gaven van de Geest wil ik u het volgende zeggen. Hand. 2:38 (HSV) En Petrus zei tegen hen: Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen. 1 Kor.

Nadere informatie

Klanktaal en profetie in de samenkomst

Klanktaal en profetie in de samenkomst 1 Kor. 14 1 Jaag de liefde na en streef naar de gaven van de Geest, vooral naar die van de profetie. 2 Iemand die in klanktaal spreekt, spreekt niet tot mensen maar alleen tot God. Niemand kan hem verstaan,

Nadere informatie

De doop en gaves van de Heilige Geest

De doop en gaves van de Heilige Geest De doop en gaves van de Heilige Geest Stof vandaag Wat het betekent om gedoopt te worden in de Heilige Geest Wat de tekenen zijn van de doop in de Heilige Geest Wat u moet doen om de doop in de Heilige

Nadere informatie

Aanwijzingen voor de liturgie: E&R 62 (lied Veerkracht); ps. 97, ps. 150; GK 23, GK 107. Lezen: 1 Kor. 12 vers 1-11 en vers

Aanwijzingen voor de liturgie: E&R 62 (lied Veerkracht); ps. 97, ps. 150; GK 23, GK 107. Lezen: 1 Kor. 12 vers 1-11 en vers Preek over 1 Kor. 12 vs. 1-11 (Hoofddorp, 14 juni 2009) Aanwijzingen voor de liturgie: E&R 62 (lied Veerkracht); ps. 97, ps. 150; GK 23, GK 107. Lezen: 1 Kor. 12 vers 1-11 en vers 28-30. Gemeente van Christus,

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Fijn dat je er bent. Wij hopen dat je een fantastische vakantie hebt gehad.

Hartelijk welkom. Fijn dat je er bent. Wij hopen dat je een fantastische vakantie hebt gehad. Hartelijk welkom. Fijn dat je er bent. Wij hopen dat je een fantastische vakantie hebt gehad. Hartelijk welkom. Fijn dat je er bent. Wij hopen dat je een fantastische vakantie hebt gehad De vreugde van

Nadere informatie

Een studie over de nieuwtestamentische gave van profetie op basis van 1 Korinte 14:1-5 en 23-33

Een studie over de nieuwtestamentische gave van profetie op basis van 1 Korinte 14:1-5 en 23-33 Een studie over de nieuwtestamentische gave van profetie op basis van 1 Korinte 14:1-5 en 23-33 Hans Euser April 2010 Voorwoord Jaren geleden kwam er na afloop van een serie Bijbelstudies die ik had gegeven

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest, deel 2. les 8B FOLLOW

Wie is de Heilige Geest, deel 2. les 8B FOLLOW Wie is de Heilige Geest, deel 2 les 8B DEEL 2B FOLLOW HET KARAKTER VAN DE HEILIGE GEEST Als we teksten gaan lezen over de Heilige Geest, dan zullen we veel over God leren. De Heilige Geest is in ons. Als

Nadere informatie

Preek over 1 Korintiërs 12:31. Geliefden in Christus,

Preek over 1 Korintiërs 12:31. Geliefden in Christus, 1 Preek over 1 Korintiërs 12:31 Geliefden in Christus, Lesgeven is een talent. Elke dag bezig zijn met kleuters die je onder controle moet zien te houden, dat lijkt me een hele klus. Lesgeven is een talent.

Nadere informatie

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens?

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? De profetie in de Bijbel. Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? Spreuken 14:31 31 Als je zwakke mensen onderdrukt, beledig

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 14, 1-5 Middagdienst Bevestiging ambtsdrager. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 14, 1-5 Middagdienst Bevestiging ambtsdrager. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 14, 1-5 Middagdienst Bevestiging ambtsdrager Broeders en zusters, 1. Zingen : Psalm 33 : 1 3 (over de waarachtigheid van Gods Woord) 2. Gebed voor de

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied 62 vers 1 en 4

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Lied 62 vers 1 en 4 DUINZICHTKERK, zondag 20 januari 2019 2 e zondag van Epifanie Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. J. Rinzema, Laren Ouderling van dienst: Jenny du Pon Diaken van dienst: Willemien de Vlieger

Nadere informatie

GAVEN van de GEEST (2)

GAVEN van de GEEST (2) GAVEN van de GEEST (2) OPENBARINGSGAVEN Albert van Klinken 1 11 toespraken (1) 1. Hoor Israël, de Here is onze God, de Here is één. (Gerard Elbers) 2. De Heilige Geest in het Oude Testament. (Philip Nunn)

Nadere informatie

Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 )

Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 ) Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 ) 1. Het hoofd van de gemeente: Onze Here Jezus Christus is het hoofd van Zijn gemeente. Hij werkt in en door de gemeente door

Nadere informatie

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 1 Preek over 1 Korintiërs 12:7 Geliefden in Christus, De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 Bij de officiële komst van de Geest op Pinksteren zagen

Nadere informatie

Verkondiging van Gods Woord. Gemeente van Christus

Verkondiging van Gods Woord. Gemeente van Christus 1 Liturgie: Zingen Gezang 167 : 1, 2 en 3 Gebed Lezen 1 Korinthiërs 14 : 1-33 Zingen Psalm 133 : 1, 2 en 3 Tekst 1 Korinthiërs 14 : 26-33 Preek Zingen Opwekking 488 Geloofsbelijdenis Opwekking 347 Gebed

Nadere informatie

Een met de Geest Week 4

Een met de Geest Week 4 Een met de Geest Week 4 Vandaag is de laatste week in een serie van vier over het werk en het wezen van de Heilige Geest. We hebben dat gedaan aan de hand van de afscheidsrede van Jezus waarover we lezen

Nadere informatie

Paulus brieven leren ons enorm veel over gemeente zijn Ook over samenhang. We kijken naar 2 specifieke teksten in 2 brieven en leren iets over:

Paulus brieven leren ons enorm veel over gemeente zijn Ook over samenhang. We kijken naar 2 specifieke teksten in 2 brieven en leren iets over: Samenhang Zondag 23 februari 2014 Inleiding koppelen aan videoboodschap Paulus brieven leren ons enorm veel over gemeente zijn Ook over samenhang We kijken naar 2 specifieke teksten in 2 brieven en leren

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST. Les 8 voor 25 februari 2017

DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST. Les 8 voor 25 februari 2017 DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST Les 8 voor 25 februari 2017 De gaven van de Geest zijn anders dan de vrucht van de Geest. Geestelijke gaven zijn vaardigheden die op bovennatuurlijke wijze door

Nadere informatie

10. Tongen en profetieën (14:1 40) 10.1 Inleiding. 10.2 Tongentaal. Saret Korinte hoofdstuk 10

10. Tongen en profetieën (14:1 40) 10.1 Inleiding. 10.2 Tongentaal. Saret Korinte hoofdstuk 10 10. Tongen en profetieën (14:1 40) 10.1 Inleiding Hoofdstuk 14 is een gedeelte dat misschien vooral bekend geworden is door vers 1, de veel geciteerde tekst waarin het streven naar de geestesgaven wordt

Nadere informatie

Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, Gert Hijkoop 15 mei 2016

Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, Gert Hijkoop 15 mei 2016 Pinksteren Handelingen 2:1-24, 36, 37-41 Gert Hijkoop 15 mei 2016 Handelingen 2:1-21 (NBV) 1 Toen de dag van het Pinksterfeest aanbrak waren ze allen bij elkaar. 2 Plotseling klonk er uit de hemel een

Nadere informatie

(Deel van) Zijn Lichaam

(Deel van) Zijn Lichaam (Deel van) Zijn Lichaam 1 December 2013 I. Wedergeboren Leven II. Levende stenen 1 Petrus 2:4-5 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn

Nadere informatie

De Gaven van de Geest

De Gaven van de Geest De Gaven van de Geest Een serie preken over de Persoon en het Werk van de Heilige Geest nr 3 Nav. Zondag 20 HC en 1 Korintiërs 12 Gereformeerde Kerk Vrouwenpolder 13 april 2008 14:30 uur Votum en groet

Nadere informatie

Een samenkomst die de opbouw dient (1 Korintiërs 14:26 derde preek jaarthema Eredienst )

Een samenkomst die de opbouw dient (1 Korintiërs 14:26 derde preek jaarthema Eredienst ) 1 Een samenkomst die de opbouw dient (1 Korintiërs 14:26 derde preek jaarthema Eredienst ) Liturgie zondagmiddag 21 november 2010 te Hardinxveld Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van

Nadere informatie

Gaven van de Geest. 1 Inleiding op 'gaven van de Geest'...2

Gaven van de Geest. 1 Inleiding op 'gaven van de Geest'...2 Gaven van de Geest 1 Inleiding op 'gaven van de Geest'...2 Welke gaven zijn er?...2 Wat zijn Genadegaven? ( Charisma - Qualities )...2 Wat zijn Bedieningen? ( Diakonia - Ministry )...2 Wat zijn Werkingen?

Nadere informatie

Hoofdstuk Inleiding H Inleiding H12-14 BIJBELSTUDIE. De eerste Brief van Paulus aan Korinte. Bijbelstudie I Korintiërs 9/10, 11 juni 2019

Hoofdstuk Inleiding H Inleiding H12-14 BIJBELSTUDIE. De eerste Brief van Paulus aan Korinte. Bijbelstudie I Korintiërs 9/10, 11 juni 2019 BIJBELSTUDIE De eerste Brief van Paulus aan Korinte LES 9 De gaven van de Geest Hoofdstuk 11-14 Overeenkomst: problemen in de samenkomst 11:1-16 Kleder- en/of haardracht 11:17-34 Het avondmaal 12:1-14:40

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

Vandaag wil ik het met jullie hebben over de gaven van de Geest. We gaan een stukje daarover lezen.

Vandaag wil ik het met jullie hebben over de gaven van de Geest. We gaan een stukje daarover lezen. 1 Korintiërs 12:1-12, 14:1 Gaven van de Geest PP1 Zoals u hopelijk nog weet, gingen de voorbije preken die ik heb gegeven over het kennen van God. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met te zeggen

Nadere informatie

Pastorale Theologie Pneumatologie. Pneumatologie - Inleiding. Indeling

Pastorale Theologie Pneumatologie. Pneumatologie - Inleiding. Indeling Pastorale Theologie Pneumatologie Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Pneumatologie - Inleiding Johannes 3:8 De wind waait waarheen hij wil en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan

Nadere informatie

Want dit water brengt nieuw leven en verfrist mij elke dag. 't Is een stroom van uw genade, waar 'k U steeds ontmoeten mag.

Want dit water brengt nieuw leven en verfrist mij elke dag. 't Is een stroom van uw genade, waar 'k U steeds ontmoeten mag. Hartelijk welkom De Rivier Opwekking 642 Al mijn zonden, al mijn zorgen, neem ik mee naar de rivier. Heer, vergeef mij en genees mij. Vader, kom, ontmoet mij hier. Want dit water brengt nieuw leven en

Nadere informatie

Orde van dienst voor Pinksteren, 4 juni 2017 in de St. Gudulakerk

Orde van dienst voor Pinksteren, 4 juni 2017 in de St. Gudulakerk Orde van dienst voor Pinksteren, 4 juni 2017 in de St. Gudulakerk Orgel: Els Dijkerman Vg. ds.: Corien Veenhuizen 1 Toenadering Orgelspel Stilte Welkom: ouderling van dienst, een kind steekt de kaarsen

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

De gaven van de Heilige Geest

De gaven van de Heilige Geest De gaven van de Heilige Geest Vraag 50:Waarom wordt eraan toegevoegd: en zit aan de rechterhand van God? Antwoord:Christus is opgevaren naar de hemel om Zich daar te bewijzen als het Hoofd van zijn christelijke

Nadere informatie

HOE TOETSEN WE PROFETIE? M.D.Geuze

HOE TOETSEN WE PROFETIE? M.D.Geuze HOE TOETSEN WE PROFETIE? M.D.Geuze Wie zich bezint op profetie krijgt vroeg of laat met deze vraag te maken en het antwoord erop is van groot belang. Het is niet ongevaarlijk om profetie te negeren. Dat

Nadere informatie

Hoe kunnen we dit praktiseren? Wat is hierbij van belang? Waar dienen we voor onszelf op te letten?

Hoe kunnen we dit praktiseren? Wat is hierbij van belang? Waar dienen we voor onszelf op te letten? 1 2 het functioneren van geestelijke gaven in de gemeente, gaat het over het functioneren van geestelijke mensen in het lichaam van Christus. Jezus wil alle mensen die tot Hem komen een plaats geven in

Nadere informatie

gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen

gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen Discipelschap Wie Mijn geboden heeft en die in acht neemt, die is het die Mij liefheeft, en wie Mij liefheeft, hem zal Mijn Vader liefhebben; en Ik zal hem

Nadere informatie

Tongentaal. Alles wat onder de noemer van de Geest wordt gedaan moet hiermee in overeenstemming zijn.

Tongentaal. Alles wat onder de noemer van de Geest wordt gedaan moet hiermee in overeenstemming zijn. Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Voor het gesprek in de wijken heb ik een stelling geformuleerd. En die stelling gebruik ik nu allereerst hier als start voor de preek.

Voor het gesprek in de wijken heb ik een stelling geformuleerd. En die stelling gebruik ik nu allereerst hier als start voor de preek. 1 Preek over 1 Korintiërs 13:8-10 Geliefde gemeente, Voor het gesprek in de wijken heb ik een stelling geformuleerd. En die stelling gebruik ik nu allereerst hier als start voor de preek. De lijsten van

Nadere informatie

Orde van de dienst. op zondag 20 januari in de Hervormde Kerk te Sellingen. waarin. ambtsdrager plaatsvindt

Orde van de dienst. op zondag 20 januari in de Hervormde Kerk te Sellingen. waarin. ambtsdrager plaatsvindt Orde van de dienst op zondag 20 januari 2019 in de Hervormde Kerk te Sellingen waarin de herbevestiging van een ambtsdrager plaatsvindt Voorganger Organist : Ds. Bram Verduijn : Dhr. Rozema 1 Orde van

Nadere informatie

Romeinen 8:1-16. Leven door de Geest

Romeinen 8:1-16. Leven door de Geest Leven door de Geest Romeinen 8:1-16 16 1 Dus wie in Christus Jezus zijn, worden niet meer veroordeeld. 2 De wet van de Geest die in Christus Jezus leven brengt, heeft u bevrijd van de wet van de zonde

Nadere informatie

De persoon, gaven en werking van De Heilige Geest. (definitief document versie 1.3)

De persoon, gaven en werking van De Heilige Geest. (definitief document versie 1.3) De persoon, gaven en werking van De Heilige Geest. (definitief document versie 1.3) 1.Inleiding Er wordt soms in kerkelijk Nederland verschillend gedacht over de De Heilige Geest, de derde persoon in de

Nadere informatie

GK 167 Samen inde naam van Jezus. Collecte Slotzang Ps 138: 1,4 Zegen nlb 416 Ga met God

GK 167 Samen inde naam van Jezus. Collecte Slotzang Ps 138: 1,4 Zegen nlb 416 Ga met God Morgen Votum groet GK 102a: 1,2,4 Tien woorden Ps 51: 5 Schriftlezing Hand 2: 1-4, 1 Thes. 4: 1-8 Ps 25: 2, 6 Prediking 1 Thes. 5: 19-24 Nlb 289 Heer het licht van uw liefde schittert. Collecte Slotzang

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst op 24 september 2017 In sporthal De Kamp. Thema:

Orde voor de Baalderdienst op 24 september 2017 In sporthal De Kamp. Thema: Orde voor de Baalderdienst op 24 september 2017 In sporthal De Kamp Thema: Welkom Aansteken van de Paaskaars & Lezen van het gedicht door Merel en Ezra Kaars, jij mag branden in ons midden; branden bij

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Kraanvogelstraat 1 3815 TP Amersfoort 1

Kraanvogelstraat 1 3815 TP Amersfoort 1 Het Spreken in Tongen (Volgens de NBV: Het spreken in klanktalen) Paul de Cock PIG Pinkster Gemeente Immanuël Kraanvogelstraat 1 3815 TP Amersfoort 1 Tongentaal Het meest opvallende van de Pinksterervaring

Nadere informatie

Jezus is De Wet Vervuld

Jezus is De Wet Vervuld Jezus is De Wet Vervuld Zondag 24 mei, Pinksteren Mattheus 5:17-18 17 Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

Zo krijgt profetie iets mistigs. En klanktaal is ook al zo n splijtzwam. Moeten we het er wel over hebben,

Zo krijgt profetie iets mistigs. En klanktaal is ook al zo n splijtzwam. Moeten we het er wel over hebben, Lezen en tekst: 1 Korintiërs 14:1-25 Gemeente van onze Heer, Hoe komt het toch dat deze dingen altijd naar in het nieuws komen? Dat is niet van de laatste tijd. Ook in Korinte was het al vervelend. Gaven

Nadere informatie

Licht van de wereld u scheen in mijn duisternis, nu mag ik zien wie U bent. Liefde die maakt dat ik u wil kennen Heer, bij U wil zijn elk moment.

Licht van de wereld u scheen in mijn duisternis, nu mag ik zien wie U bent. Liefde die maakt dat ik u wil kennen Heer, bij U wil zijn elk moment. Hartelijk welkom Licht van de wereld Opwekking 595 Licht van de wereld u scheen in mijn duisternis, nu mag ik zien wie U bent. Liefde die maakt dat ik u wil kennen Heer, bij U wil zijn elk moment. Opwekking

Nadere informatie

GEMEENTE. SUPPLEMENT 12

GEMEENTE. SUPPLEMENT 12 GEMEENTE. SUPPLEMENT 12 Zie de eerste vijf geestesgaven in handleiding 7, les 35. 6. Leiders en bestuurders. [KERK OPBOUWENDE BEDIENING] MEER GENADEGAVEN (1) Een leider (Romeinen 12:8) Een leider is een

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG!

PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG! PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG! Hallo Jozua, De HEER is waarlijk opgestaan! ECHT? Geschrift A- Ontstaan in jaar B- Oudste Exemplaar Periode tussen A-B Aantal Exemplaren Herodotus 488-428 VC 900 1.300 8

Nadere informatie

- votum - zegengroet - zingen Psalm 92:1, 2 - gebed. - lezen 1Cor 12 - zingen liedboek 97:1-3 - preek over 1Cor 14:1, 12 - zingen Liedboek 252:1-4

- votum - zegengroet - zingen Psalm 92:1, 2 - gebed. - lezen 1Cor 12 - zingen liedboek 97:1-3 - preek over 1Cor 14:1, 12 - zingen Liedboek 252:1-4 - votum - zegengroet - zingen Psalm 92:1, 2 - gebed - lezen 1Cor 12 - zingen liedboek 97:1-3 - preek over 1Cor 14:1, 12 - zingen Liedboek 252:1-4 - gebed - geloofsbelijdenis zingen Gez 161:1-4 - collecte

Nadere informatie

Een aantal belangrijke Theologische Kaders Deel #1

Een aantal belangrijke Theologische Kaders Deel #1 Een aantal belangrijke Theologische Kaders Deel #1 Philip Nunn De Bron 2 april 2017 1 Hoe denk je? Postmoderne manier van denken Elke persoon mag zijn eigen waarheid hebben. Het is waar voor jouw Moderne

Nadere informatie

9 Aan de een geloof door dezelfde Geest en aan de ander gaven van genezingen door die ene Geest. De gaven van de Geest

9 Aan de een geloof door dezelfde Geest en aan de ander gaven van genezingen door die ene Geest. De gaven van de Geest - 1 - De gaven van de Geest Ons onderwerp is controversieel, dat wil zeggen, dat het een twistpunt kan worden, terwijl deze gaven van de Geest juist bedoeld zijn tot opbouw en tot zegen van de gemeente.

Nadere informatie

De genadegaven/geschenken uit vriendelijkheid door de Heilige Geest in een meer letterlijke vertaling:

De genadegaven/geschenken uit vriendelijkheid door de Heilige Geest in een meer letterlijke vertaling: Aan deze studie gaat Genadegaven - definitie 1 vooraf, die best eerst gelezen wordt. De Bijbeltekst 1 Corinthiërs 12:7-11. De genadegaven/geschenken uit vriendelijkheid door de Heilige Geest in een meer

Nadere informatie

Het spreken in tongen

Het spreken in tongen Het spreken in tongen Inleiding Ik was een jaar of 15 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met tongentaal. Ik was christelijk opgevoed in een traditionele Hervormde kerk en was gewend om de bijbel

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

SLEUTELS GEMEENTE GROEI CULTUUR VAN EER. Door een brood deel aan een lichaam

SLEUTELS GEMEENTE GROEI CULTUUR VAN EER. Door een brood deel aan een lichaam SLEUTELS GEMEENTE GROEI CULTUUR VAN EER Door een brood deel aan een lichaam OP WEG NAAR GODS BELOFTE ikorinte 10 Broeders en zusters, ik wil graag dat u weet dat onze voorouders allemaal door de wolk werden

Nadere informatie

De achtergrond. Wat de Geest zegt 1 Kor. 12:2-3. Lezen 1 Korinthe 12:1-11

De achtergrond. Wat de Geest zegt 1 Kor. 12:2-3. Lezen 1 Korinthe 12:1-11 Inhoud Woord vooraf 7 Inleiding 11 1 De achtergrond 15 2 Gereedschap van de Heilige Geest 25 3 De gave van het woord van wijsheid 36 4 De gave van het woord van kennis 46 5 De gave van het onderscheiden

Nadere informatie

VROUWEN IN DE GEMEENTE VAN CHRISTUS

VROUWEN IN DE GEMEENTE VAN CHRISTUS VROUWEN IN DE GEMEENTE VAN CHRISTUS Pinksteren Mannen en vrouwen wachten en bidden 1 na Christus hemelvaart tot God Zijn Geest uitstort; Joël had er met zoveel verlangen naar uitgezien: Gods Geest voor

Nadere informatie

Preek voor de Leer-van-de-kerk-dienst Emmen, 30 juni 2013 Onderwerp: Wat moet ik met tongentaal?!

Preek voor de Leer-van-de-kerk-dienst Emmen, 30 juni 2013 Onderwerp: Wat moet ik met tongentaal?! Preek voor de Leer-van-de-kerk-dienst Emmen, 30 juni 2013 Onderwerp: Wat moet ik met tongentaal?! Intro [dia.1] Tongentaal, daar gaan we het over hebben vanmiddag. Bij de voorbespreking met een aantal

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Bemoediging en groet Zingen 'Neem mij aan zoals ik ben' 2x (melodie - NL 833) Gebed van toenadering

ORDE VAN DIENST. Bemoediging en groet Zingen 'Neem mij aan zoals ik ben' 2x (melodie - NL 833) Gebed van toenadering Liturgie zondag 2017 Voorganger ds. Reinoud Koning Lector Fennie van den Broek Organist Mw. A. Kuus Koster Dhr. H. van Polen Bord-/beamerbeheerder Dhr. M. van den Bor ORDE VAN DIENST Welkom door de ouderling

Nadere informatie

Liturgie voor de afscheids- en bevestigingsdienst van ambtsdragers op zondag

Liturgie voor de afscheids- en bevestigingsdienst van ambtsdragers op zondag Liturgie voor de afscheids- en bevestigingsdienst van ambtsdragers op zondag 9-10-2016 Voorganger: Organist: m.m.v. Locatie: Afscheid van: Bevestiging van: ds. Nita van der Horst-Kattenberg Sander vd Houten

Nadere informatie

Genadegave - definitie

Genadegave - definitie In deze studie wordt een definitie geformuleerd voor het begrip genadegave. Wat hieraan voorafgaat. Volgens de OLB is genadegave de vertaling van het Griekse woord charisma, dat afgeleid is van: charizomai,

Nadere informatie

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven Liturgie ochtenddienst over 1 Kor 14,20-25 (transcript) -GKv Loppersum-Westeremden, 16-11-2014-4e deel serie Als het evangelie in de kerk centraal staat Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot

Nadere informatie

HET WERK VAN JEZUS CHRISTUS

HET WERK VAN JEZUS CHRISTUS -1- HET WERK VAN JEZUS CHRISTUS Dit is een uitgave van de Volle Evangelie Gemeente Immanuël Breda Auteur: Cees Visser (voorganger) Geestelijke gaven in de gemeente (3) Bijbelstudie 14 Inleiding Eerste

Nadere informatie

Preek over 1 Corinthiërs 12,4-11: De drieënige God houdt van verscheidenheid.

Preek over 1 Corinthiërs 12,4-11: De drieënige God houdt van verscheidenheid. Preek over 1 Corinthiërs 12,4-11: De drieënige Voorzang: Psalm 75, 1. 2 en 7 Votum en Groet Zingen: Opwekking 462 Leefregels Zingen: Psalm 119, 17 en 23 Gebed om het licht van de Geest Zingen: Kinderlied

Nadere informatie

Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat.

Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat. Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat. Romeinen 11:25 Israël, Gods geliefde volk Over de plaats van Israël

Nadere informatie

- 1 - Liefde ( 1 Cor. 13)

- 1 - Liefde ( 1 Cor. 13) - 1 - Liefde ( 1 Cor. 13) Eén van de meest inhoudsrijke hoofdstukken van de bijbel is 1 Cor. 13 - het hoofdstuk over de liefde. Wat is liefde? Hoe kunnen we in een paar woorden aangeven, wat liefde is?

Nadere informatie

Als ik de liefde niet heb

Als ik de liefde niet heb Als ik de liefde niet heb 1 Al ware het, dat ik met de tongen der mensen en der engelen sprak, maar had de liefde niet, ik ware schallend koper of een rinkelende cimbaal. 2 Al ware het, dat ik profetische

Nadere informatie

Romeinen 12:6-9 - Wij hebben nu genadegaven

Romeinen 12:6-9 - Wij hebben nu genadegaven Als vervolg op de studie Genadegave - definitie 1, die best eerst gelezen wordt, wordt in deze studie bekeken wat de Bijbel leert in één van de twee teksten over de genadegaven. De context (Romeinen 12:1-5):

Nadere informatie

MISSIE VISIE & WAARDEN NIEUW LEVEN MAASTRICHT

MISSIE VISIE & WAARDEN NIEUW LEVEN MAASTRICHT MISSIE VISIE & WAARDEN NIEUW LEVEN MAASTRICHT zichtbaar, vol van liefde & betrokken 2 MISSIE, VISIE & WAARDEN - NLM INTRO Waar gaan we heen? Aangemoedigd door de profetische woorden die we door de jaren

Nadere informatie

Pijler V: Oplegging van handen

Pijler V: Oplegging van handen Pijler V: Oplegging van handen De drie hoofdredenen van het opleggen van handen "Oplegging van handen" is een daad waarmee iemand zijn handen legt op het lichaam van een ander met een speciale bedoeling.

Nadere informatie

Gemeentezondag 29 april 2018 in de

Gemeentezondag 29 april 2018 in de Orde van de gezamenlijke dienst op de Gemeentezondag 29 april 2018 in de Hervormde kerk Sellingen. Thema: 'Alles is nodig, niets is teveel'. Voorgangers: Organist: Met medewerking van: Ds. A.L. Verduijn

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie

Formulier om dienaren van het woord te bevestigen

Formulier om dienaren van het woord te bevestigen Formulier om dienaren van het woord te bevestigen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Als kerkenraad hebben we u tweemaal de naam bekendgemaakt van de predikant die we beroepen hebben, broeder

Nadere informatie

Jeugddienst Ichthuskerk. Eerst zien, dan geloven

Jeugddienst Ichthuskerk. Eerst zien, dan geloven Jeugddienst Ichthuskerk Zondagmiddag om 17.00u 5 juni 2016 Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 3 april 2016 om 10.00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Organiste:

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 27 januari 2019 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1 en 3 Heer onze Heer, hoe heerlijk en verheven 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Welke kracht geeft het gebed aan jong en oud?

Welke kracht geeft het gebed aan jong en oud? Zacharia en de late regen. Welke kracht geeft het gebed aan jong en oud? Jakobus 5:16 Een krachtig gebed van een rechtvaardige brengt veel tot stand. Wat je doet met bidden is dat je jezelf aansluit op

Nadere informatie

ELISABETH HOEKENDIJK - LA RIVIÈRE

ELISABETH HOEKENDIJK - LA RIVIÈRE DE GAVEN ELISABETH HOEKENDIJK - LA RIVIÈRE DE GAVEN VAN DE GEEST Door ELISABETH HOEKENDIJK- LA RIVIERE Oorspronkelijke titel: DE NEGEN GAVEN DES GEESTES 1 INHOUD Blz. De gaven 4 De uitingsgaven 15 De gave

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

Zondag 15 mei 2015 Belijdenisdienst 1 e pinksterdag

Zondag 15 mei 2015 Belijdenisdienst 1 e pinksterdag Zondag 15 mei 2015 Belijdenisdienst 1 e pinksterdag Voorganger: Ds. H Stolk Muzikale medewerking True Colors Welkom door de ouderling van dienst Tekst Val Een pad langs afgronden, zal ik het redden? Van

Nadere informatie

8. De gaven van de Heilige Geest (12:1 31) 8.1 Inleiding. 8.2 Jezus is Heer. 8.3 Verscheidenheid. 8.4 Genadegaven. Saret Korinte hoofdstuk 8

8. De gaven van de Heilige Geest (12:1 31) 8.1 Inleiding. 8.2 Jezus is Heer. 8.3 Verscheidenheid. 8.4 Genadegaven. Saret Korinte hoofdstuk 8 8. De gaven van de Heilige Geest (12:1 31) 8.1 Inleiding Hoofdstuk 12 van de eerste Korintebrief is in pinksterkringen bij uitstek het bijbelgedeelte over de gaven van de Heilige Geest. In het bijzonder

Nadere informatie

GODS STEM VERSTAAN (2/3)

GODS STEM VERSTAAN (2/3) GODS STEM VERSTAAN (2/3) Het thema van deze preekserie is: Gods stem verstaan. Preek 1 ging over het belang en het waarom van het spreken van God. Preek 2 gaat vooral over HOE God tot ons spreekt. Welke

Nadere informatie

Innerlijke genezing. Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit, raakte hem aan en sprak tot hem: Ik wil, word rein.

Innerlijke genezing. Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit, raakte hem aan en sprak tot hem: Ik wil, word rein. PAROCHIE HERZELE HOUTEM Zesde Zondag door het jaar (B) 10 en 11 februari 2018 Innerlijke genezing Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit, raakte hem aan en sprak tot hem: Ik wil, word rein. [Marcus

Nadere informatie

Liturgie zondag 21 mei 2017 morgendiensten Andreaskerk

Liturgie zondag 21 mei 2017 morgendiensten Andreaskerk Liturgie zondag 21 mei 2017 morgendiensten Andreaskerk Voorganger Organist Lector Koster/Beamer ds. Reinoud Koning Lydia van den Broek Ans Kuus Evert Lubbersen Thea Bos Dimri Bruggeman Harrie Hoorn ORDE

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op pinksterzondag 9 juni 19 in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op pinksterzondag 9 juni 19 in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op pinksterzondag 9 juni 19 in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. R.D. van Hornsveld Jan Smit Henk

Nadere informatie

Boekje Miniwijken. Inleiding. Waarom Miniwijken? Onze brandpunten: Waarom dit boekje?

Boekje Miniwijken. Inleiding. Waarom Miniwijken? Onze brandpunten: Waarom dit boekje? Inleiding Onze samenwerkings gemeente NGK en GKV Neede e.o. is op weg van een samenwerkings gemeente naar een gemeente met miniwijken. Dit is voor ons een nieuwe ontwikkeling en om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Met welk doel wil God Zijn kinderen leiden?

Met welk doel wil God Zijn kinderen leiden? Scholen die door Samuel zijn gesticht. Met welk doel wil God Zijn kinderen leiden? Psalm 23:3 3 Hij verkwikt mijn ziel, Hij leidt mij in het spoor van de gerechtigheid, omwille van Zijn Naam. De Here zelf

Nadere informatie

handleiding 18.1 DE KERKDIENST

handleiding 18.1 DE KERKDIENST handleiding 18.1 DE KERKDIENST leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Heb. 10:19-25 en Num. 6:22-27. lesstof De kerkdienst, een hoogtepunt In de dagen van Enos kwamen de mensen voor het eerst georganiseerd

Nadere informatie

Duinzichtkerk Zondag 25 januari 2015. In deze dienst wordt de doop bediend aan Louise Christine Neggers

Duinzichtkerk Zondag 25 januari 2015. In deze dienst wordt de doop bediend aan Louise Christine Neggers Duinzichtkerk Zondag 25 januari 2015 In deze dienst wordt de doop bediend aan Louise Christine Neggers DUINZICHTKERK Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger ds Corrie van Duinen; ouderling van

Nadere informatie

LITURGIE. Bevestiging en intrede ds. Bert van de Bovekamp

LITURGIE. Bevestiging en intrede ds. Bert van de Bovekamp LITURGIE Bevestiging en intrede ds. Bert van de Bovekamp LITURGIE Bevestiging en intrede ds. Bert van de Bovekamp zondag 20 januari 2019, 9.30 uur CGK De Open Hof te Scherpenzeel Bevestiger ds. Leo Buijs,

Nadere informatie

16 Belijd elkaar de overtredingen en bid voor elkaar, opdat u gezond wordt. Een krachtig gebed van een rechtvaardige brengt veel tot stand.

16 Belijd elkaar de overtredingen en bid voor elkaar, opdat u gezond wordt. Een krachtig gebed van een rechtvaardige brengt veel tot stand. 17-1-2016 Bidden Jakobus 4:2-3 HSV 2 U verlangt naar iets en krijgt het niet. U benijdt anderen en beijvert u om dingen te bemachtigen en kunt ze niet krijgen. U maakt ruzie en voert strijd, maar u krijgt

Nadere informatie