Meedenksessie Natuur- en gebiedsvisie Plantloon Dinsdag 4 september 2012, globaal overzicht opmerkingen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meedenksessie Natuur- en gebiedsvisie Plantloon Dinsdag 4 september 2012, globaal overzicht opmerkingen:"

Transcriptie

1 Meedenksessie Natuur- en gebiedsvisie Plantloon Dinsdag 4 september 2012, globaal overzicht opmerkingen: NATUUR Welke natuurwaarden vindt u belangrijk, wat maakt Plantloon voor u bijzonder? - Rust, vogelgefluit - Verschillende boomsoorten ook naaldhout/natuurgemengd bos - Openheid + reeën uit bos, s avonds vos sluipen Ziet u natuurwaarden die onder druk staan, of die door de visie onder druk komen te staan? - Melkdijk niet open kappen, want is een eldorado voor vogels & vlinders. Wel gefaseerd terugzetten. Geen paard & wagen. Loopt persleiding Zijn er (verloren) natuurwaarden die een plek zouden moeten krijgen of die speciale aandacht verdienen? - Wat vindt u van het productiebos, moet dat een plaats behouden in Plantloon? - Dichte bossen in stand houden i.v.m. sperwers, buizerd, zwarte mees, kuifmees. Beperkt dunnen mag - Mag NM geld verdienen met houtoogst? Reactie groep: Kan dat dan? Tja, Lex moet ook betaald worden. Prima, maar dan wel weer bomen aanplanten. Ruim van tevoren. Eigenlijk moet er altijd ergens dicht bos aanwezig zijn. - Niets doen betekent bij storm tzt einde bos; dat wil men niet. Hier is begrip voor. - Men wil graag nu al dat we werken aan aanplant om dichte bossen te houden, ergens. - Vroeger konden omwonenden hout krijgen voor de haard/kachel. Nu niet meer. Is nu (jammer genoeg) dood hout in het bos. Wat zijn uw gedachten over het beheer van de graslanden en de koeien in de wei? Welke beleving wilt u graag krijgen als u langs de velden komt? - Akkers: wel betaalbaar, dus boterham kunnen verdienen. Geen jacobskruiskruid. - De boerderij van Kwantrijn zou in het gebied zelf moeten komen, bijvoorbeeld in de buurt van boerderij Plantloon, ten zuiden van Turfvaart. - Koeien in de wei hoort er helemaal bij. Wel Hollandse koeien die weinig schijten. Levert een beetje geld op. o Beperkingen: bemesting is lastig. Wel maaien & afvoeren ivm jacobskruiskruid & distels. o Meer bloemen aan de randen. Pinksterbloemweilanden = prachtig. Voedingswaarde daalt wel en dat gaat ten koste van inkomsten. o Graan laten staan voor de vogels. Haver & rogge stond er vroeger. Oogsten kostten konijnen het leven. o Lupine zaaien

2 Het beeld rond de wielen/vennen gaat mogelijk veranderen. Wat vindt u daar van? - Niet doen want op takken zitten ijsvogels en anders gaan kinderen daar visjes vangen en honden gaan er zwemmen. Opmerking Lex: toch doen, anders dichtgroei: is begrip voor. Hoe denkt u over mogelijke maatregelen om verdroging tegen te gaan? - verdroging: stuwen gezet: 1996 oude beuken dood gegaan + ondergelopen kelder Waarbij kan omgeving helpen? - landgoedkoekjes - koeienvlees serveren uit de streek o reactie rest groep: nee, hiervoor is Plantloon te kleinschalig RECREATIE Wat vindt u van de voorgestelde recreatieve zonering? - Iedereen vind rust een van de belangrijkste waarden in het gebied. Dat mag absoluut niet veranderen. Het gevoel leeft dat Natuurmonumenten met haar plannen rond Plantloon meer mensen naar het gebied wil trekken. De meerderheid geeft aan dat het moet blijven zoals het is. Ze willen het gebied eigenlijk voor zichzelf houden. Ze beamen dat het noordelijk deel drukker is en het zuidelijk deel rustiger en vinden het goed dat Natuurmonumenten dat zo wil houden. - Geen gedoe hier, zoals in Giersbergen. De stilte behouden. Wat moet volgens u de recreatieve betekenis van Plantloon zijn in verhouding tot het Lido en omgeving Roestelberg / de duinen - Meer recreatie op het Hoefsven. Term Lido wordt volgens groep nog nauwelijks gebruikt, omdat het zwembad er niet meer is. - Hoefsven bij uitstek geschikt als hondenlosloopgebied. Worden deze als drie gebied gezien, of ervaart u het juist als een gebied. - Het zijn drie totaal verschillende gebieden - Het parkachtige karakter van Hoefsven en landgoedkarakter van Plantloon moeten niet in elkaar overgaan, waardoor die karakteristieken vervagen. - Over het duingebied is tijdens de rest van de avond niet gerept. Wordt als totaal apart gebied gezien. Zijn er barrières tussen de gebieden, bijvoorbeeld in bereikbaarheid of sfeer. - Vanuit het hoefsven is geen aantrekkelijke of duidelijke ingang naar Plantloon. Op kaart is een voorstel ingetekend voor een mooie oversteek. - Vanuit de gemeente is er wel een behoefte aan een ingang met meer allure. - Vanuit Waalwijk is bij de ingang (Meerdijk) bij het galgenwiel een onveilige situatie. Een nieuwe aanlooproute met een brug halverwege over het Galgenwiel zou een sterke verbetering zijn, waar ook de gemeente Waalwijk grote belang bij heeft. Zie voorstel op de kaart.

3 - Bij camping Het Genieten is ook een onveilige situatie bij het fietspad. Het is niet geheel duidelijk of dit te maken heeft met bereikbaarheid duinen of Plantloon. Zie ingetekende omlegging op de kaart. - De entree aan de Plantloonseweg is onaantrekkelijk en armetierig. Hoewel de laan niet heel mooi is, zou de entree en de parkeervoorziening beter moeten. - Plantloon wordt aan de rechterkant begrensd door bos dat integraal begraasd wordt. Sommigen in de groep zouden het fijn vinden als dat deel wel voor wandelaars toegankelijk wordt vanuit Plantloon, omdat het een heel mooi stuk bos is. Een klaphekje volstaat. - Verbinding noordelijke fietsroute op zuidelijker gelegen fietspad. Dus van het kanaal naar de Pessaert (zie tekening kaart) - Verbinding Plantloon over het kanaal met Baardwijkse Overlaat. Voetgangersbrug, die ook met fiets aan de hand te gebruiken is. Dit combineren met een faunapassage. Wat maakt Plantloon een aantrekkelijk uitloopgebied. - Rust, Stilte - Afwisseling - diversiteit, dijken & lanen (3x genoemd) - weilanden & oude akkers - hagen langs Viswei - cultuurhistorische boerderijen Hoe kan de noordelijke helft van Plantloon recreatief versterkt worden? Welke recreatieve voorzieningen zou u willen toevoegen en waar? - Motorcrossers verpesten de stilte en die moeten dus geweerd worden uit het gebied. - Er is wel behoefte aan meer banken en picknickbanken. Groep vindt het moeilijk om concrete plekken op de kaart aan te wijzen. Piet de Jong geeft aan dat bij het uitrollen van het wandelroutenetwerk ook een rapport is opgesteld waarin voorstellen voor banken in het gebied. Zoeken we op J Klopt het dat een hondenloslooproute hoog op de verlanglijstjes staat? - Hondenloslooproute hoort in Hoefsven thuis. - Hondenprobleem wordt door groot deel van de groep niet erkend. Zij weten dat er veel honden loslopen, maar zijn zien niet in dat het een probleem is. Zij hebben hun hond onder controle. Zij zullen geen gebruik gaan maken van een hondenloslooproute in het noordelijk deel of het Hoefsven. - Natuurmonumenten kan wel een route aanleggen, maar daar zullen de meesten geen gebruik van gaan maken. - Honden aan de lijn en daarop handhaven (is duur). Anders funest voor reeën. Het gebied is te klein om een aparte loslooproute te maken. Mensen kunnen naar het hondenlosloopgebied bij de Roestelberg. Liever bij het Lido. Hoe kan beleving van de verschillende karakters van Plantloon worden verbeterd? - Meer zicht op de graslanden creëren. Nu loop je soms over dichtbegroeide paden. Door die begroeiing geheel of gedeeltelijk te verwijderen ontstaan weer mooie doorkijkjes. Zie enkele voorstellen op kaart.

4 - Naambordjes bij de bekendste toponiemen. Zodat mensen weten waar ze zijn in het gebied. Dus bij de ingangen dan een informatiepaneel plaatsen met grote kaart van het gebied en daarin die benamingen die je in het veld ook tegenkomt. - Op het Voorhoofd staat nog een hele mooie oude rode beuk. Deze is ooit geplant als markering, oftewel scheiboom. Er hebben er meer gestaan, maar die zijn verdwenen. Het zou mooi zijn om weer meer van deze markeringsbomen aan te planten, met daarbij informatie voor de bezoekers. - Zichtbaar maken van boerderijen door hagen te kappen/snoeien - Hoeves kunnen iets zichtbaarder worden gemaakt. Maar dan moet Natuurmonumenten de begroeiing wel jaarrond onderhouden. Privacy van de bewoners is ook een punt van aandacht. Hoeve Plantloon kan beter beleefbaar worden gemaakt door de noordkant van de turfvaart open te kappen. Wel zorgen dat er geen doorsteek komt naar de stille zuidkant, waar daar wil niemand meer wandelaars hebben. Mist u belangrijke paden in de hoofdstructuur? - Een wandelpad recht op hoeve Plantloon af lijkt de meesten geen goed idee. Dat is nu een heel mooi stukje en daar wil je niet meer mensen hebben. - Begaanbaarheid paden: aandacht nodig. Rest van de groep: nee, want anders komen er motorcrossers - Geen verharde fietspaden Is het een goed idee om eigen NM-routes uit te gaan zetten in Plantloon? - Als dit de aantrekkende werking van Plantloon vergroot niet. Wat zou u vinden van het afsluiten van enkele paden ten zuiden van de Turfvaart? - LANDGOED EN CULTUURHISTORIE Algemeen: heeft u belangrijke historische elementen gemist? - Juist om te voorkomen dat dingen gemist worden, wordt door de historici aan tafel aangedrongen op het zeer goed inventariseren en documenteren van het gebied. Met archeologische begeleiding. Deelt u de visie van NM dat Landgoed Plantloon een verweving van cultuur en natuur is. Geen van beiden overheerst. Vindt u dat de juiste keuze? - Er is een goede balans tussen cultuur en natuur. Dat cultuurhistorie veel aandacht krijgt is terecht. - Is dit plan wel haalbaar? Dit is een erg ambitieus plan! - Aan tafel is een behoorlijk tweedeling tussen enerzijds mensen die Plantloon een verborgen parel vinden (waar niet alles zo duidelijk zichtbaar hoeft te worden, geheimen zijn juist kwaliteit) en anderzijds mensen die zijn voor een sterker behoud en beleven van cultuurhistorie (nu is sprake van verval, dit moet worden tegengegaan).

5 - Plantloon moet geen park worden voor een groot publiek, maar er liggen wel kansen voor meer gebruik en beleving. Bijvoorbeeld door een kleine functie in een van de gebouwen, streekproducten en educatie. - Gevraagd wordt om een gevoelige balans tussen behoud en enige versterking van kwaliteiten met behoud van een rustig Plantloon. Hoe denkt u over de voorgestelde laanstructuur van Plantloon (en dus ook verval van lanen)? Zijn bepaalde lanen bijzonder waardevol (historisch, recreatief, natuur)? - Vrijzetten beukenlanen vindt men positief - Meer ruimte geven voor lanen is goed - Volgens enkelen waren er vroeger veel meer lanen, bijvoorbeeld aan noordwest zijde. Deze lanen zouden weer hersteld moeten worden. Wat is uw toekomstbeeld voor de Achterste Hoeven? - Singels door weilanden; vindt men positief (er zijn nog restanten Drentse krent te zien). - Het idee wordt positief ontvangen. Maar ook hier van vraagt een enkeling zich af of dit wel haalbare plannen zijn. Wat zijn uw wensen ten aanzien van de Turfvaart? Wat is uw wensbeeld? Hoe maken we het beter herkenbaar en beleefbaar? - De turfvaart zou weer meer zichtbaar moeten worden. Dat kan door hem te ontdoen van alle begroeiing en dat dan jaarrond bij te houden. - Niet te veel ontdoen van begroeiing, liever ergens wat informatie dan alles blootleggen. Ziet u mogelijkheden om de Turfvaart watervoerend te krijgen? - Water in de turfvaart is volgens de meesten niet meer mogelijk. Al zou het mooi zijn als de turfvaart aangesloten zou zijn op het watersysteem van de gemeente Waalwijk. Die zitten met een overschot dat via allerlei waterwegen rondgeleid wordt. Hydrologisch onderzoek zou nodig zijn om te kijken of turfvaart daar onderdeel van kan zijn. Wel zonde als de beuken afsterven door de verhoogde waterstand. - Idee van Piet de Jong dat al is uitgevoerd op de spoordijk. In de turfvaart putten graven met een diameter van ongeveer 15 meter en een diepte van 3 meter. Je creëert zo een leefgebied voor amfibieën en kan tevens een stukje turfvaart beleefbaar maken in combinatie met informatievoorziening. Hoe vindt u dat moet worden omgegaan met dijken en kades? - Ook voor Melkdijk geldt dat ie wel weer meer in het zicht mag komen te liggen. Maar het collectief geheugen van de groep wijst op eerdere pogingen om de dijk zichtbaar te maken. En daar staan de bomen ook al weer enkele meters hoog. - Niet te veel veranderen in het gebied. Het is goed zo. - Meerdijk binnen gebied Natuurmonumenten (westzijde) kan sterker profiel krijgen en beleefbaarheid vennen helpen vergroten.

Denkrichtingen en ideeën

Denkrichtingen en ideeën Denkrichtingen en ideeën Doelen Behoud identiteit en eigenheid landgoedkarakter Behoud en herstel van patronen en elementen en bijbehorende natuurwaarden Verweving van cultuur en natuur Versterken mogelijkheden

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INHOUD kenschets geschiedenis veranderingen ambities visie in varianten uitwerking geschiedenis KENSCHETS Forse, gegraven waterpartijen KENSCHETS Berg van Dudok KENSCHETS

Nadere informatie

Beheerplan Nimmerdor en Oud Leusden

Beheerplan Nimmerdor en Oud Leusden Beheerplan Nimmerdor en Oud Leusden 2015 2035 Publiekssamenvatting Inleiding Sinds Jonkheer Meijster landgoed Nimmerdor in 1640 liet aanleggen, genieten al vele generaties bezoekers van de bosgebieden

Nadere informatie

Definitief plan voor recreatieve inrichting Strubben Kniphorstbosch 20 oktober 2010

Definitief plan voor recreatieve inrichting Strubben Kniphorstbosch 20 oktober 2010 Definitief plan voor recreatieve inrichting Strubben Kniphorstbosch 20 oktober 2010 In september zijn 3 bijeenkomsten geweest om samen met belangstellenden de wensen en mogelijkheden met betrekking tot

Nadere informatie

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Dassenwerk WERKBLAD OPDRACHTEN Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je gaat een onderzoek doen in een klein gebied van Nationaal

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

Knelpunten van de Natuurzoom.

Knelpunten van de Natuurzoom. Knelpunten van de Natuurzoom. Deze knelpunten komen voort uit het eindrapport van oktober 2014 Uitvoeringsplan Natuurboog Amsterdam ZuidOost van Dienstlandelijk Gebied Ministerie van Economische Zaken.

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Wandelroute door de natuur Hagen Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Op Hagen is het fantastisch wandelen. Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen

Nadere informatie

Atelier II: schetsontwerpen voor de Bonnenpolder 27 september 2017, Hoek van Holland. 19 oktober 2017

Atelier II: schetsontwerpen voor de Bonnenpolder 27 september 2017, Hoek van Holland. 19 oktober 2017 Atelier II: schetsontwerpen voor de Bonnenpolder 27 september 2017, Hoek van Holland 19 oktober 2017 Atelier II: Schetsontwerpen voor de Bonnenpolder Gebiedsproces Natuurbegraven Nederland, Natuurmonumenten

Nadere informatie

Deze fietsroute laat u het zuidelijke deel van de steilrand van de Brabantse Wal zien. U komt tijdens de fietstocht door Putte.

Deze fietsroute laat u het zuidelijke deel van de steilrand van de Brabantse Wal zien. U komt tijdens de fietstocht door Putte. 4. Fietsroute langs de steilrand Zuid (16 km) Inleiding Deze fietsroute laat u het zuidelijke deel van de steilrand van de Brabantse Wal zien. U komt tijdens de fietstocht door Putte. Start- en eindpunt

Nadere informatie

Visie op de Twellose Beek

Visie op de Twellose Beek Visie op de Twellose Beek Verantwoording Colofon Titel Visie op de Twellose Beek Opdrachtgever Waterschap Veluwe Projectleider Theo van der Horn Auteur(s) Annemieke Helder-Feijen Annemarijne van Nieuwenhuijzen

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - WATER

LANDGOED VILSTEREN - WATER LANDGOED VILSTEREN - WATER ROUTE 4,5 km Welkom op het ca. 1.051 hectare grote particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers, waar naast bos, heide en cultuurland ook veel water te vinden

Nadere informatie

HEIDENATUURPARK RAPPORTAGE ACHTERBANRAADPLEGING. RMI fullservice marktonderzoek Heerlen/Maastricht, oktober 2015

HEIDENATUURPARK RAPPORTAGE ACHTERBANRAADPLEGING. RMI fullservice marktonderzoek Heerlen/Maastricht, oktober 2015 RAPPORTAGE ACHTERBANRAADPLEGING HEIDENATUURPARK RMI fullservice marktonderzoek Heerlen/Maastricht, oktober 2015 2015 RMI. Alle rechten voorbehouden. Aan de informatie in deze rapportage kunnen geen rechten

Nadere informatie

Verslag locatiebezoek Golfbaanpad 20 juni 2018

Verslag locatiebezoek Golfbaanpad 20 juni 2018 Verslag locatiebezoek Golfbaanpad 20 juni 2018 1 Inleiding In november 2017 is de Gebiedsvisie Landelijk Capelle door de gemeenteraad vastgesteld in de vorm van een reisgids met twintig projecten, die

Nadere informatie

Roofvogel gegevens Loonse en Drunense duinen e.o. Jaar 2013

Roofvogel gegevens Loonse en Drunense duinen e.o. Jaar 2013 Roofvogel gegevens Loonse en Drunense duinen e.o. Jaar 2013 Londenring 35 5152 NN Drunen 0416 37 88 73 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave Inleiding 3 Onderzoeksgebied 3 Voedselaanbod 4 Resultaten 5 In getallen

Nadere informatie

Meedhuizen Verwerking vragenlijst op de Droomavond 19 juni

Meedhuizen Verwerking vragenlijst op de Droomavond 19 juni Meedhuizen Verwerking vragenlijst op de Droomavond 19 juni 29-06-2018 Vragenlijsten Veiligheid - voetganger pag. 6 - fietser - automobilist Parkeren pag. 12 Groen pag. 16 Routes en Toegankelijkheid pag.

Nadere informatie

Historische identiteit van de plek

Historische identiteit van de plek Schetsontwerp In het schetsontwerp is het model veld op diverse onderdelen verder uitgewerkt. Basisprincipe voor de zonering van het terrein vormt het contrast tussen het groene parkgedeelte en het hoger

Nadere informatie

LIGGING. topografische kaart. ligging in het veld

LIGGING. topografische kaart. ligging in het veld LIGGING Recreatiebedrijf Landgoed Moerslag 32 is gesitueerd ten zuiden van de kern Moerslag. Zie de markering in de topografische kaart hieronder en de luchtfoto rechts. topografische kaart ligging in

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid.

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Natuur, wonen & meer Meerstad staat voor de opvatting over hoe mensen vandaag de dag willen wonen, leven én recreëren: vrij en ongebonden in de ruimtelijkheid

Nadere informatie

Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het

Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het 1 2 Naar aanleiding van de avond met de klankbordgroep is de keuze gemaakt om te zoeken naar avontuurlijk spelen / spelen in het groen in plaats van het traditionele spelen. Ook is op die avond gesproken

Nadere informatie

project verborgen buitens

project verborgen buitens project verborgen buitens Gegevens verborgen buiten: Swanenburg Naam eigenaar: Fam. Cornelisse-Francke Adres: Swanenburgseweg 4 Postcode : 4356 RR Woonplaats : Oostkapelle Telefoonnummer: 071-5155502 Emailadres:

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie

Park De Veldpost Badhoevedorp

Park De Veldpost Badhoevedorp Park De Veldpost Badhoevedorp Beeldverslag inbreng herkend-avond 1 april 2015 Introductie Dit beeldverslag doet verslag van de 2 e participatie avond die op 1 april 2015 is georganiseerd voor het toekomstige

Nadere informatie

Vechtpark Hardenberg Schetsontwerpen Baalder uiterwaard & Radewijkerbeek. 5 juli 2016

Vechtpark Hardenberg Schetsontwerpen Baalder uiterwaard & Radewijkerbeek. 5 juli 2016 Vechtpark Hardenberg Schetsontwerpen Baalder uiterwaard & Radewijkerbeek 5 juli 2016 Programma 1. Welkom en inleiding (Pieter Jelle Damsté) 2. Aanleiding (Pieter Jelle Damsté) 3. Terugblik ontwerpproces

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

De gemeente formuleert de volgende uitgangspunten voor de deelname aan het project in de Boterhuispolder:

De gemeente formuleert de volgende uitgangspunten voor de deelname aan het project in de Boterhuispolder: VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van september 2015 Besluit nummer: 2015_Raad_00029 Onderwerp: Boterhuispolder: vaststellen uitgangspunten - Besluitvormend Beknopte samenvatting: De Boterhuispolder is een

Nadere informatie

gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied

gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied 4. beplanting 3. erven 2. ontsluiting 1. water en reliëf Gebiedsvisie Beers-Vianen Vernieuwd

Nadere informatie

Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016

Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016 Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016 1. Aanleiding De gemeenteraad van Heerenveen heeft op 30 november 2015 ingestemd met de vestiging van een azc voor 600 toekomstige bewoners

Nadere informatie

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond Beheerplan Plantsoen 2005-2020 Deel 1 Achtergrond Colofon: Gemeente Leiden Dienst Milieu en Beheer Tekst, foto s en tekeningen: M. Gaemers, C.Snoep, K. Jansen In samenwerking met N. van Beest, K. Bosma,

Nadere informatie

Beheerplan landgoed Nieuw Cruysbergen

Beheerplan landgoed Nieuw Cruysbergen Ir. W. (Wouter) Delforterie Regiobeheerder Utrecht & Holland Beheerplan landgoed Nieuw Cruysbergen Startbijeenkomst 15 december 2016 bosgroepen.nl 19.00 19.10 Opening Welkomstwoord wethouder Hendrik Boland

Nadere informatie

Buurt boomt over kastanjes!

Buurt boomt over kastanjes! Buurt boomt over kastanjes! Klaas Kloosterman www.os-groningen.nl Kastanjebomen hoe volgens hen aan de de nieuwe singels aanplant hebben op last de van groenstrook kastanjeziekte. aan d Zieke bomen moeten

Nadere informatie

Foto-expositie: Lievelingsplekken in een wijk die geen probleemwijk is

Foto-expositie: Lievelingsplekken in een wijk die geen probleemwijk is Foto-expositie: Lievelingsplekken in een wijk die geen probleemwijk is Kaalslag en de boomhut Deze foto laat veel zien. Ten eerste de wil van bewoners om met elk stukje materiaal dat ze kunnen vinden een

Nadere informatie

SHB&L VISIE VOOR DE GROEN RECREATIEVE ZONE TUSSEN NIJKERKERSTRAAT EN HET HOEVLAKENSE BOS AANGRENZEND AAN HET HOEVELAKENSE BOS. Opgesteld door: Joyce

SHB&L VISIE VOOR DE GROEN RECREATIEVE ZONE TUSSEN NIJKERKERSTRAAT EN HET HOEVLAKENSE BOS AANGRENZEND AAN HET HOEVELAKENSE BOS. Opgesteld door: Joyce SHB&L VISIE VOOR DE GROEN RECREATIEVE ZONE TUSSEN NIJKERKERSTRAAT EN HET HOEVLAKENSE BOS AANGRENZEND AAN HET HOEVELAKENSE BOS. Opgesteld door: Joyce Ramsbotham Referentie: 180223 v2 23 februari 2018 SHB&L

Nadere informatie

Tjuchem, november 2018 Verdubbeling N33 Zuidbroek - Appingedam

Tjuchem, november 2018 Verdubbeling N33 Zuidbroek - Appingedam Tjuchem, november 2018 Verdubbeling N33 Zuidbroek - Appingedam Stappen landschapsplan / OTB 1e Ontwerpronde voor noord (31/10): aftrap landschapsplan, afzonderlijke sessies Uitwerking, afstemming derden

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

verslag 12 september werkteam en atelier Open planproces Ons Hoevelakense Bos en Omgeving

verslag 12 september werkteam en atelier Open planproces Ons Hoevelakense Bos en Omgeving verslag 12 september werkteam en atelier Open planproces Ons Hoevelakense Bos en Omgeving 20 september 2018 Ons Hoevelakense Bos en Omgeving verslag werkteam & atelier 12 september 2018 Xi ontwerp in opdracht

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

ZONNEPARK BAKKEVEEN 7 september 2016

ZONNEPARK BAKKEVEEN 7 september 2016 7 september 2016 PLANGEBIED plangebied: 8,3 ha BESTAANDE SITUATIE SE DUINEN SCHEVAART HOUTWAL NIJE DRINTSE WEI TSJERKEWAL 0 50 100 CONTEXT Aan de zuidelijke rand van Bakkeveen is een perceel gelegen waar

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 10,5 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

bestaande 0,80m zomerhuis 1,80m moeraseik verlichting rijbaan van gebakken klinkers, roodbruin, keiformaat in keperverband en elleboogverband

bestaande 0,80m zomerhuis 1,80m moeraseik verlichting rijbaan van gebakken klinkers, roodbruin, keiformaat in keperverband en elleboogverband wonen aan de profiel A profiel B bestaande noot nieuwe knotwilgen natuurlijke oever bestaand 4 bestaande lindes els 3 5 2 groepen nieuwe knotwilgen hoog 1 bestaande haag haagbeuk nieuwe bomen aan watergang:

Nadere informatie

Natuurpad Het Alloo. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel

Natuurpad Het Alloo. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Ruijslaan 92 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Natuurpad Het Alloo In het Nationaal Park Duinen van Texel Natuurpad Het Alloo Het natuurpad Het Alloo laat u

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

In gesprek over gebiedsvisie Landelijk Capelle 29 mei 2016

In gesprek over gebiedsvisie Landelijk Capelle 29 mei 2016 In gesprek over gebiedsvisie Landelijk Capelle 29 mei 2016 Focus voor 2016 DAG VAN HET PARK SCHOLLEBOS, CAPELLE AAN DEN IJSSEL GREX OPMERKINGEN EN SUGGESTIES OP DAG VAN HET PARK Tijdens Dag van het Park

Nadere informatie

Gebieds- programma. B(l)oeiende Bollenstreek

Gebieds- programma. B(l)oeiende Bollenstreek Recreatief Transferium, Passantenhaven, Watertaxi, start- en eindpunt wandel- en fiets Rondje Kaag, Leiden, Amsterdam, Den Haag, Schiphol, trein, A44, parkerem Leidse Ommelanden Gebieds- programma B(l)oeiende

Nadere informatie

Uitbreiding productiebedrijf en. Deventer. Informatieavond 2 april 2009

Uitbreiding productiebedrijf en. Deventer. Informatieavond 2 april 2009 Uitbreiding productiebedrijf en Herinrichting Nieuwe Plantsoen Deventer Informatieavond 2 april 2009 Toelichting herinrichtingsplan door SLAG (Samenwerkende Landschaps AdviesGroep) Locatie 3 Bestaande

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG ENERGIE VOOROP Het scenario energie voorop gaat uit van een maximale energieopbrengst binnen de wettelijke kaders en bestaat uit winden zonne-energie. De gemeenteraad heeft expliciet gevraagd om zo n maximale

Nadere informatie

wonen aan de WONEN IN SYLVA S BOS definitief inrichtingsplan april 2019 Buro Lubbers in opdracht van Dutch Housing Company

wonen aan de WONEN IN SYLVA S BOS definitief inrichtingsplan april 2019 Buro Lubbers in opdracht van Dutch Housing Company wonen aan de WONEN IN SYLVA S BOS definitief inrichtingsplan april 2019 Buro Lubbers in opdracht van Dutch Housing Company Wonen aan een eigen laan rond een historische boerderij aan de Zandweg te Utrecht

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo. Agenda

Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo. Agenda Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo Agenda 1. Inleiding en achtergrond 2. Betrokken partijen 3. Financiële bijdragen partijen 4. Geschiedenis, huidige situatie en aanleiding 5.

Nadere informatie

Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam

Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam Martijn Epskamp Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) januari 2010 In opdracht van ds+v (gemeente Rotterdam) en provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links!

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links! Startplaats We starten de fotozoektocht op de parking van de Hospicebossen te Nazareth. Deze parking bevindt zich aan de ingang vlakbij de brug over de autosnelweg. Wegbeschrijving: Vanaf de startplaats

Nadere informatie

Ja, ook grootschaliger (meer dan 5) Aantal Ja, alleen kleinschalig (tot 5) Aantal Nee Aantal Ja, 5+ woningen

Ja, ook grootschaliger (meer dan 5) Aantal Ja, alleen kleinschalig (tot 5) Aantal Nee Aantal Ja, 5+ woningen Bewonersbijeenkomst gebiedsvisie Koekamperweg 17 september 2015 in Stroud Een samenvatting van de door de aanwezigen gegeven meningen over de diverse stellingen Thema Wonen Stelling 1: Het is acceptabel

Nadere informatie

Beknopte toelichting op het voorlopig ontwerp nieuwbouw recreatiewoningen op Landal Miggelenberg - mei 2013

Beknopte toelichting op het voorlopig ontwerp nieuwbouw recreatiewoningen op Landal Miggelenberg - mei 2013 Beknopte toelichting op het voorlopig ontwerp nieuwbouw recreatiewoningen op Landal Miggelenberg - mei 2013 Inleiding Het vakantiepark Miggelenberg is gelegen op de Veluwe. Het ligt in een bebost gebied

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Groenschets. Ten behoeve van nieuwbouw woning. Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013

Groenschets. Ten behoeve van nieuwbouw woning. Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013 Groenschets Ten behoeve van nieuwbouw woning Familie Soberjé P/A Venrayseweg 115 5961 AE Horst Locatie woning Lindweg langs nummer 7 077-3981683 Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013 1.

Nadere informatie

De Groene Peiler Nationaal Park Hollandse Duinen

De Groene Peiler Nationaal Park Hollandse Duinen De Groene Peiler Nationaal Park Hollandse Duinen Rapportage resultaten December 2017 1 Dit is een publicatie van Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland in opdracht van Stichting Duinbehoud. Delen uit deze

Nadere informatie

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg 16-8-2018 VM aanleg 3000 m 2 natuur Bij de aanleg en onderhoud van het stuk natuur achter de woonbestemming gelegen op de locatie Leiweg ongenummerd perceel

Nadere informatie

De weg terug. Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel

De weg terug. Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel De weg terug Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel Kerkepaden in Bakel De buurtschap Geneneind was en is gescheiden van het dorp en de kerk van Bakel door een strook dekzanden en

Nadere informatie

3.2.1 Dorpskarakteristiek

3.2.1 Dorpskarakteristiek 3.2 De Glind Wegbeplanting en bosjes in het kampenlandschap Recreatieve voorzieningen in de kern Oorspronkelijk bestond de Glind uit een verzameling boerderijen Beperkte nieuwbouw vindt plaats waarbij

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

Golfbaan Kerkehout. Schetsontwerp

Golfbaan Kerkehout. Schetsontwerp Golfbaan Kerkehout Schetsontwerp Golfbaan kerkehout Schetsontwerp Opdrachtgever Leidschendamse Golfvereniging In samenwerking met Grontmij en Alan Rijks Locatie Kerkehout, Zuid Holland Soort project schetsontwerp

Nadere informatie

Driehuizen. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005. concept en inhoud: la4sale - Amsterdam

Driehuizen. Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005. concept en inhoud: la4sale - Amsterdam Driehuizen Beeldkwaliteitsplan Schermer 26 augustus 2005 concept en inhoud: la4sale - Amsterdam romantische hollandse parel Driehuizerweg prachtig kappenspel achter de Schermerringvaart bebouwing dicht

Nadere informatie

Project Duinweg Hellevoetsluis

Project Duinweg Hellevoetsluis Project Duinweg Hellevoetsluis Hellevoetsluis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Stedenbouwkundig plan Ligging en begrenzing plangebied Beschrijving huidige situatie plangebied 3. Planbeschrijving 4. Projectomschrijving

Nadere informatie

Landschapspark De Danenberg. Landschapsvisie De Danenberg Landschapspark De Danenberg

Landschapspark De Danenberg. Landschapsvisie De Danenberg Landschapspark De Danenberg Landschapsvisie De Danenberg presentatie dorpsraad Slijk-Ewijk 12-12-2017 V.o.f. De Brouwerij Partners: Inhoudsopgave Historie Gebied Het plan Beheer en onderhoud Boerderij De Danenberg Historie 2002:

Nadere informatie

Zienswijzennota Projectbesluit Natuurbegraafplaats

Zienswijzennota Projectbesluit Natuurbegraafplaats Zienswijzennota Projectbesluit Natuurbegraafplaats Lijst van indieners van zienswijzen 1. Indiener 1 (identificeerbaar natuurlijk persoon) 2. Indiener 2 (identificeerbaar natuurlijk persoon) 3. Gedeputeerde

Nadere informatie

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-312228 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Natuurpad De Mient In het Nationaal Park Duinen van Texel Natuurpad De Mient De Mient was een

Nadere informatie

EEN DYNAMISCH DOMMELDAL - Valkenswaard 22 September copyright Ontwerpburo Bert Huls

EEN DYNAMISCH DOMMELDAL - Valkenswaard 22 September copyright Ontwerpburo Bert Huls EEN DYNAMISCH DOMMELDAL - Valkenswaard 22 September 2011 INTRODUCTIE WIE WE ZIJN DE OPDRACHT HET VERHAAL VAN VANAVOND DE UITKOMST INSPIRATIE BELANG VAN BIODIVERSITEIT NATUURONTWIKKELING BRANDNETELS & DE

Nadere informatie

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam

Het Diemerbos. fietsen. Wandelen. Paardrijden. Onder de rook van Amsterdam Staatsbosbeheer Naritaweg 221, 1043 CB T 020-7073700 www.staatsbosbeheer.nl Welkom buiten. Buiten is voor iedereen en er is elke dag wat te beleven. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen uitnodigen om

Nadere informatie

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 15 KM : Groningen : Groningen : P Kardinge bij : Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen Bijzonderheden : Park, bos, hoge land : 70% verhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD

Nadere informatie

Ontwerpbijeenkomst. Samen de puzzel leggen voor een mooie Generaal Spoorlaan!

Ontwerpbijeenkomst. Samen de puzzel leggen voor een mooie Generaal Spoorlaan! Ontwerpbijeenkomst Samen de puzzel leggen voor een mooie Generaal Spoorlaan! 5 september 2016 Welkom! Fijn dat u er bent! Generaal Spo or laan Agenda Welkom Ronald van der Meij (wethouder stadsbeheer)

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T Landgoed Mensinge. Drenthe in een notendop.

Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T Landgoed Mensinge. Drenthe in een notendop. Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T 050 707 44 44 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Landgoed Mensinge Drenthe in een notendop Mensinge Drenthe in een notendop In een wedstrijd om de titel

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST

BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST BEOORDELINGSCRITERIA BOMENERFGOEDLIJST EN LANDSCHAPPELIJKE BEPLANTINGSLIJST INLEIDING Bomen in de gemeente Voerendaal vervullen een belangrijke rol. Ze verfraaien de buitenruimte, brengen natuur in de

Nadere informatie

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven.

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven. Wandelroute Fuut 4 km wandelen Welkom in natuurgebied Kleine Meer! Het Kleine Meer is in 2016 hersteld. Nu is dit ven met omringende heide, bossen en zandverstuivingen een belangrijk leefgebied voor bijzondere

Nadere informatie

ONZE HUNZE. projectendocument

ONZE HUNZE. projectendocument ONZE HUNZE projectendocument In dit document staan de uitgewerkte project ideeën voor Onze Hunze samengevat. De ideeën zijn uitgewerkt door de regiegroep Onze Hunze Gieterveen* nav een bijeenkomst en veldbezoek.

Nadere informatie

Honden aan de lijn, ook die niets doen. in samenwerking met de gemeenten Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen

Honden aan de lijn, ook die niets doen. in samenwerking met de gemeenten Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen Honden aan de lijn, ook die niets doen in samenwerking met de gemeenten Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen Je kent het wel, dat uitgelaten gevoel als je met de hond op stap gaat. Lekker lopen door het

Nadere informatie

Verschillen versterken

Verschillen versterken 30 VELDEN door verschillen te versterken ontstaan velden met een aantrekkelijke variatie aan karakters Verschillen versterken De begraafplaats Orthen onderscheidt zich van de andere begraafplaatsen in

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Meer Maashorst! Een gezond landschap. De Maashorst als landschap van Allure

Meer Maashorst! Een gezond landschap. De Maashorst als landschap van Allure Meer Maashorst! Een gezond landschap Meer Maashorst! 2017 Natuur Gezond landschap Leefstijl Voedsel Ondernemersklimaat Gezonde leefstijl Gezonde voeding De Maashorst in 2017 3 2 1 15 16 4 5 14 11 6 13

Nadere informatie

Bewonersavond Koggepark

Bewonersavond Koggepark Bewonersavond Koggepark Woensdag 22 April Aanwezig: 17 bewoners, directeur Digitalis, De Stek, Mooizogoedzo, De Schoor Historie Koggepark Monique van Zandwijk, directeur basisschool de Digitalis startte

Nadere informatie

Omgevingsvisie De Fryske Marren Onderdeel waarden

Omgevingsvisie De Fryske Marren Onderdeel waarden Omgevingsvisie De Fryske Marren Onderdeel waarden WAARDEN DIE ZIJN INGEBRACHT BASIS VOOR AFWEGING PLANINITIATIEVEN UITGEWERKT IN ID KAART ID kaart JOURE LANGWEER OUDEHASKE ST. JOHANNESGA BALK BAKHUIZEN

Nadere informatie

beschrijving plankaart.

beschrijving plankaart. 06. plan. "Op en langs het voormalige tracé van de A9 wordt de vrijkomende ruimte gebruikt om nieuwe hoogwaardige woongebieden te realiseren binnen de bebouwde kom van Badhoevedorp. Deze gebieden krijgen

Nadere informatie

Noordvoort. advies tweede fase strandreservaat. provinciaal adviseurs ruimtelijke kwaliteit zuid-holland noord-holland

Noordvoort. advies tweede fase strandreservaat. provinciaal adviseurs ruimtelijke kwaliteit zuid-holland noord-holland Noordvoort advies tweede fase strandreservaat provinciaal adviseurs ruimtelijke kwaliteit zuid-holland noord-holland Noordvoort, advies tweede fase strandreservaat PARK ZH&NH - 01 11 augustus 2017 Aanleiding

Nadere informatie

Klooster Hulsbergen.

Klooster Hulsbergen. Welkom op Klooster Hulsbergen Wandelroute over Klooster Hulsbergen Lengte: 3,5 km 'In het spoor van de fraters' Het Kloosterpad brengt je door natuurgebied Klooster Hulsbergen. In 1407 vestigden zich hier

Nadere informatie

De Wederik. Herontwikkeling woningbouw - Stedenbouwkundig plan Ontwerp

De Wederik. Herontwikkeling woningbouw - Stedenbouwkundig plan Ontwerp De Wederik Herontwikkeling woningbouw - Stedenbouwkundig plan Ontwerp Team stedenbouw Versie 10 april 2015 De Wederik Stedenbouwkundig plan (ontwerp) Inhoud 1. Inleiding 2. Bestaande situatie 3. Project

Nadere informatie

Beheerplan Beatrixpark Interventie 2016/2017

Beheerplan Beatrixpark Interventie 2016/2017 Beheerplan Beatrixpark Interventie 2016/2017 De vaknummering is op drie wijzen gedaan: Romeinse cijvers: dit zijn vakken die binnen de intervensie maatregelen vallen. Hoofdletters: dit zijn vakken die

Nadere informatie

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 KM : Drenthe : Echten : P van Restaurant Boszicht : Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden :

Nadere informatie

Bureauonderzoek Landschap & Cultuurhistorie en Recreatie & Infrastructuur regionale waterkering Westknollendam

Bureauonderzoek Landschap & Cultuurhistorie en Recreatie & Infrastructuur regionale waterkering Westknollendam Notitie / Memo Aan: Tom Groot (HHNK) Van: Johanna Bouma Datum: 21-3-2017 Kopie: Ronald Hoevers, Dave Groot Ons kenmerk: T&PBF2365N002D0.1 Classificatie: Open HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart brengen. Lang geleden bestond voor Nederland een groot deel

Nadere informatie

De Gouden Zon. Borger. Leefgemeenschap Zorgboerderij. Informatiefolder

De Gouden Zon. Borger. Leefgemeenschap Zorgboerderij. Informatiefolder De Gouden Zon Borger Leefgemeenschap Zorgboerderij Informatiefolder De Gouden Zon Een thuis waar mensen met en zonder een verstandelijke en/of psychische beperking samenwonen Leefgemeenschap en zorgboerderij

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 1. Kies de positie. Kies de positie. Luttenberg. Kies de positie. Kies de positie. Broekland. Mariënheem.

Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 1. Kies de positie. Kies de positie. Luttenberg. Kies de positie. Kies de positie. Broekland. Mariënheem. B e l e i d s k a d e r R a a l t e Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1. Kies de positie 14-15 Luttenberg 24-25 Broekland 16-17 Mariënheem 26-27 Heeten 18-19 Nieuw-Heeten 28-29 Heino 2-21 Raalte 3-31 Liederholthuis

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer project Zichtbare grens Holland-Brabant

Collegevoorstel. Zaaknummer project Zichtbare grens Holland-Brabant Zaaknummer 00423089 Onderwerp project Zichtbare grens Holland-Brabant Collegevoorstel Inleiding In 2007 startte de Brabantse Milieufederatie (BMF) in samenwerking met de gemeente Dongen met het project

Nadere informatie