Christelijk Centrum Groningen 24 juni 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Christelijk Centrum Groningen 24 juni 2012"

Transcriptie

1 Christelijk Centrum Groningen 24 juni 2012 Inleiding: Vorige week gestart met een korte serie over het fundament van het evangelie. Ik heb het principe van het Nieuwe Verbond en de Nieuwe Schepping uitgelegd (binnenkort op de site). Belangrijk principe is dat we niet de Verbonden in de Bijbel moeten mengen : wat Oude Verbond is is Oude Verbond en wat Nieuwe is is Nieuwe (zie gelijkenis mantel en de wijnzak). Het essentiële van het Nieuwe Verbond is dat het een eenzijdig Verbond is: Gods heeft in Christus met ons een Nieuw Verbond gesloten en het slagen van dit Nieuwe Verbond is geheel van Hem afhankelijk. Belangrijkste feit van het Nieuwe Verbond is, dat we in Christus een nieuwe schepping zijn geworden: we zijn van Gods geslacht, anders gezegd: we zijn hemelburgers. Dat betekent dat we een nieuw binnenste hebben gekregen, een nieuwe geest: de Heilige Geest (zie Ezech. 36:26).. Daarom is de opmerking van Jezus in Joh. 16:7 zo relevant: het is beter voor jullie dat ik ga, want dan kan de Heilige Geest komen en kan die in jullie wonen. Het Nieuwe Verbond in Christus wordt uitgewerkt door de Geest van God. Jezus sterven was de grond voor onze redding, Zijn Opstanding het bewijs dat wij deel hebben aan Zijn nieuwe leven (dat laten we dus zien in de doop), de Heilige Geest is de persoon van God Die ons in staat stelt als nieuwe scheppingen te leven. M.a.w. God poetst onze oude mens niet op en Hij verplicht ons niet om dat te doen Wij zijn met Christus gestorven ( niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij Gal.2: 20; Want u bent gestorven en uw leven is verborgen met Christus in God. Kol. 3:3). Het enige dat Hij van ons vraagt is dat we ons laten vervullen met Zijn Geest (Ef. 5:18). De Geest zal ons leven veranderen (Rom. 8:13). De belofte van de Geest als onderdeel van het Nieuwe Verbond is even zeker als het feit dat Jezus voor ons gestorven is en daarmee de weg naar God heeft vrijgemaakt:. omdat de liefde Gods in onze harten uitgestort is door de heilige Geest, die ons gegeven is, zo zeker als Christus, toen wij nog zwak waren, te zijner tijd voor goddelozen is gestorven, (Rom. 5:5,6). Toen Adam in zonde viel, vielen we allemaal in zonde; de tweede Adam Christus heeft de dood en de zonde overwonnen (zie 1 Kor. 15:42-49; Rom. 5:17-19). In Hem hebben wij deel aan dit nieuwe leven, niet slechts voor de toekomst, maar ook nu al. Om dit nieuwe leven te realiseren is het nodig om voortdurend vervuld te zijn van de Heilige Geest. Vandaag spreken over het bouwen op het fundament van het Nieuwe Verbond. Lezen: 1 Kor. 3:10-15; 2 Petr. 1:3-11.

2 1. Wie is de Bouwmeester? Het N.T.-Grieks gebruikt twee woorden met verschillende oorsprong voor het woord bouwmeester : In 1 Kor. 3:10 staat: architektoon wat een samenvoeging is van twee oorspronkelijke begrippen: arche (= eerste, begin, oorsprong) en tekton (= een bouwer, handwerksman, deskundige). Je kunt dus zeggen dat een archetektoon de eerste en belangrijkste bouwer is: daarmee begint de rest van het bouwwerk. Al het andere wordt gebouwd volgens de richtlijnen van de archetektoon. Paulus noemt zichzelf dus een kundig archetektoon. In Hebr. 3:4 lezen we: Want elk huis wordt door iemand gebouwd, maar de bouwmeester van alles is God. Het hier gebruikte woord is eigenlijk een werkwoordsvorm: degene die bouwt. Dit is het Griekse woord kataskeuazo, een samenvoeging van kata (= volgens) en skeuos (= een werktuig of instrument). Het woord betekent iets als optuigen, voorbereiden, maken met gebruik van etc. Daarmee is meteen het verschil tussen beide begrippen duidelijk: - De archetektoon is een belangrijke bouwer, een instrument voor een solide bouwwerk. Dat is in dit geval Paulus. - Maar degene die bouwt (katakeuazo) is God: het is Zijn bouwwerk; Hij is verantwoordelijk, Hij is de ontwerper en de feitelijke bouwer achter alles. In Hebr. 11:10 komt het woord bouwmeester nog een keer voor: want hij verwachtte de stad met fundamenten, waarvan God de ontwerper en bouwmeester is. De hier gebruikte Griekse grondwoorden technites ( = kunstenaar, ontwerper) en demiourgos (waarin de grondwoorden demos = volk en ergon = werk terug te vinden zijn) = de maker van een kunstwerk. Samenvattend: God is de bedenker, de feitelijke ambachtsman, de kunstenaar die alles bedacht heeft en die m.b.v. zijn instrumenten (dat zijn wij: Gods medearbeiders 1 Kor. 3:9) Zijn kerk heeft ontworpen en bouwt. De apostelen zijn degenen die het voornaamste aandeel in de uitvoering van Gods ontwerp hebben. Het bouwwerk is de kerk van Jezus Christus (1 Cor. 3:9). Wij zijn dus zowel bouwers als bouwwerk. 1 Petr. 2:5: en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijk huis, om een heilig priesterschap te vormen, tot het brengen van geestelijke offers, die Gode welgevallig zijn door Jezus Christus. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken, want dat bepaalt hoe we als kinderen van God in het leven staat. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de bouw, dat is God Zelf: Hij bepaalt of het bouwwerk tot stand komt. Wíj laten ons meebouwen in Gods bouwwerk en mogen tegelijkertijd Zijn hulpjes zijn in het bouwen. 2. Wat is het fundament Paulus is begonnen om in Korinte het fundament te leggen waarop de gemeente en de gelovigen verder gebouwd worden.

3 In 2:2 geeft Paulus al een schot voor de boeg, wat dit fundament is: Want ik had niet besloten iets te weten onder u, dan Jezus Christus en die gekruisigd. Met andere woorden het enige fundament waarop de kerk gebouwd kan worden is het fundament van behoudenis door het geloof in Jezus volbrachte werk. In Matth. 16:18 zegt Jezus dat Hij op dit fundament (de rots: Gij zijt de Christus) Zijn gemeente zal bouwen. Dit is het fundament dat de apostel Luther opnieuw gelegd heeft in de 16 e eeuw: de rechtvaardige zal door het geloof leven. Elk ander fundament is bouwen op zand. Het fundament van traditie, kerkleer, gebruiken, meningen van mensen etc. is een vals fundament en leidt niet tot de kerk zoals God die bedoeld heeft. Dus het is belangrijk dat er een goed fundament ligt. Paulus noemt zichzelf dan ook een kundig bouwmeester (letterlijk sophos = wijs, bekwaam). Hij verwijst daarmee naar het begin van zijn brief waar hij spreekt over de wijsheid van de wereld die in feite dwaasheid is voor God. Niet menselijke wijsheid, meeslepende wijsheid, overtuigingskracht is het fundament waarop de kerk gebouwd wordt, maar het verlossende en vernieuwende werk van Christus! 1 Kor. 1:30,31: Maar uit Hem bent u in Christus Jezus, Die voor ons is geworden wijsheid van God en gerechtigheid, heiliging en verlossing, 31 opdat het zal zijn zoals geschreven staat: Wie roemt, laat hij roemen in de Heere. We hebben het hier niet alleen over theologie of over Bijbelse leer, maar over de dagelijkse praktijk van het leven: want in Hem leven wij, bewegen wij ons en zijn wij (Hand. 17:28). M.a.w. Alles wat we doen, denken of zijn draait om Christus. Hij is ons leven. Dit geldt voor de individuele gelovige en evenzeer voor de kerk. Hij is zoals de Bijbel zegt Het begin en het einde; het vertrekpunt en het doel. Alles wat daar bovenuit gaat is in het licht van de wandel met God, zonde. Dus als we onze eigen opvattingen, denkwijzen, handelingen en gewoontes plaatsen boven die van Jezus, zondigen wij. Dit heeft dus niets te doen met het naleven van de wet, maar met de motivatie waarmee je dingen doet: doe je iets om Hém te behagen of omdat het zo hoort, omdat mensen dat vinden of omdat het moet? 3. Hoe bouw je? Als je weet wat er ligt, is het wel belangrijk te weten hoe je daarop verder bouwt. Paulus zegt: Ieder zie wel toe hoe hij op het fundament bouwt. Wij zijn een geestelijke tempel, een bouwwerk in de Geest. Wij zijn het resultaat van Gods werk in ons en van de Heilige Geest die in ons woont, dan moeten we niet bouwen vanuit het vlees, de gewoonte, traditie of de wet. Zijn jullie zó onverstandig? Jullie zijn begonnen met de Geest, eindigen jullie nu met het vlees?, zegt Paulus in Gal. 3:3. Daarmee doelt hij op de tegenstelling tussen: - enerzijds wet en genade: als we begonnen zijn onder het verbond van de genade, moeten we ons niet laten leiden door het verbond van de Wet; en

4 - anderzijds vlees en geest: zij die in het vlees zijn, kunnen God niet behagen (Rom. 8:8). Er is een constante strijd in ons denken om het leven uit genade door Jezus te vervangen door een leven naar de Wet of naar het vlees. Dat laatste betekent dat we geheel zelf bepalen hoe we ons leven inrichten. In beide gevallen is Paulus duidelijk: 1. Leven naar de Wet. Want allen die het van werken der Wet verwachten, liggen onder de vloek en dat door de wet niemand voor God gerechtvaardigd wordt, is duidelijk; immers, de rechtvaardige zal uit geloof leven, en bij de wet gaat het niet om geloof, maar wie dat doet, zal daardoor leven. (Gal.3:10-12). Paulus spreekt hier niet alleen over behouden zijn. We zijn door genade behouden, dat weten we, maar hij spreekt ook over leven. We leven niet onder of naar de wet, maar door het geloof. Geloof dat God alles vermag in mijn leven en in Zijn kerk, waartoe ik niet in staat ben. Ik vermag alle dingen in Hem, die mij kracht geeft. (Filip. 4:13). 2. Leven naar het vlees. Dé vijand van het leven door de Geest, is het leven naar het vlees. Leven naar het vlees wil zeggen dat mijn belangrijkste drijfveer en motivatie waarmee ik dingen doe of laat mijn oude natuur is en het denkpatroon van de wereld. En dat gebeurt vaker dan we denken! Hierop doelde Jezus in de Bergrede toen Hij de wet aanscherpte: In de wet staat. maar Ik zeg jullie... Niet wat uiterlijk of naar de wet geaccepteerd is, is bepalend, maar waarin de Geest ons leidt. Dat kunnen situaties zijn die voor anderen prima zijn, maar waarvan de Geest ons zegt dat we dat anders zouden moeten doen. Paulus geeft een voorbeeld in het eten (of juist niet) van offervlees. Bepalend is de motivatie: gebruik ik mijn vrijheid in Christus op een goede wijze, of hou ik anderen af van Christus door gebruik te maken van mijn vrijheid? Vlees en Geest zijn natuurlijke vijanden: Want het begeren van het vlees gaat in tegen de Geest en dat van de Geest tegen het vlees want deze staan tegenover elkaar zodat je niet doet wat je maar wenst. (Gal. 5:17). Het is dus heel belangrijk hoe je verder bouwt op het fundament dat er ligt (behoud in Christus). Bouw je naar de wet of naar het vlees, dan bouw je met hout, hooi of stro ; bouw je naar de Geest en in geloof, dan bouw je met goud, zilver en kostbaar gesteente. Dit laatste werk houdt stand, ook in het oordeel; het eerste verbrandt in het oordeel; maar wijzelf zijn behouden als door vuur heen, want wij zijn behouden uit genade en niet uit werken.

5 4. Wát bouw je? Petrus legt in zijn brief uit wat het product is als je bouwt op Jezus de rots (dus wat je aan het bouwen bent), maar ook wat het resultaat is als je bouwt op Jezus (dus wat er uiteindelijk tot stand komt). Hij noemt enkele kenmerken van dit bouwen: 1. De basis van ons bouwen is de kracht van God: Zijn goddelijke kracht immers heeft ons begiftigd met alles wat nodig is om te leven naar Zijn wil. M.a.w. het kan; God heeft het ons mogelijk gemaakt om te leven als een nieuwe schepping door Zijn kracht; niet in eigen kracht!. 2. Als we zo bouwen, hebben we deel aan Gods natuur (zijn we dus echt van Hem) en ontkomen we aan het verderf van de wereld. 3. Als je bouwt door de Geest en in geloof op het fundament, zal het resultaat zichtbaar worden: Want als deze dingen bij u aanwezig zijn en toenemen, zullen ze u niet doelloos en onvruchtbaar laten wat de kennis van onze Heere Jezus Christus betreft. (2 Petr. 1:8). Als er geen resultaat zichtbaar wordt (m.a.w. als je niet groeit in de kennis van Christus en in een Hem toegewijd leven), dan ben je blind en heb je vergeten dat je door Hem gereinigd bent van je zonden; en dat je dus een nieuwe schepping bent. Voor nieuwe scheppingen geldt: maar jullie helemaal anders: jullie hebben Christus leren kennen. (Efez. 4:20). M.a.w. je leven als nieuwe schepping moet zichtbaar zijn en worden. 4. Beijver je. Letterlijk: haast je om..(v. 5 en 10). Dit gaat niet over hard werken of goed je best doen, maar je volledige motivatie om te leven zoals het God behaagt. Wij jagen ernaar, God maakt het ons mogelijk door Zijn goddelijke kracht. Het probleem is niet dat we de zonde niet kunnen laten, meestal willen wij haar niet laten. Onze behoudenis is verzekerd in Christus en toch zegt Petrus dat we ons moeten beijveren om die te bevestigen. M.a.w. door ons leven ondergeschikt te maken aan de Heilige Geest, bevestigen wij dat God ons gekozen heeft. In dit gedeelte noemt Petrus een aantal eigenschappen die het gevolg zijn van een leven dat geleid wordt door de Geest. Eigenschappen die als het ware uit de vorige tevoorschijn komen. Feitelijk zegt hij: voeg aan je geloof toe... en dan de deugd.. en dan de kennis etc. Wat hij bedoelt is dat je als je door de Geest geleid gaat leven de ene goddelijke eigenschap vasthaakt aan de andere of verder bouwt op de andere, te beginnen bij het geloof (want we leven uit geloof niet uit werken). De motivatie om dat te doen, noemt hij in vers 5: om deze reden, namelijk het hebben ontvangen van de beloften van God die het mogelijk maken een ander leven te leiden. Als de keten van eigenschappen sterk wordt, zul je steeds meer vrucht gaan dragen. Slot: Waarom dit onderwijs?

6 Omdat veel christenen geen besef hebben van hoe het leven als christen werkt. In plaats van te ervaren hoe God door Zijn Geest hun leven verandert, gaan ze zelf voortdurend aan de slag om hun leven christelijker te maken. Maar de Bijbel is duidelijk: daar slagen ze niet in. Dat kan niet in eigen kracht: Want ik weet, dat in mij, dat wil zeggen in mijn vlees, geen goed woont. Immers, het wensen is wel bij mij aanwezig, maar het goede uitwerken, kan ik niet. (Rom. 7:18). In het vlees, dus uit eigen kracht, kunnen we God niet behagen (vgl. Jezus en de Wet). Werken uit eigen kracht, ook de goede, zijn dode werken. De gevolgen van zelf aan de slag gaan: - Je wordt neerslachtig of gefrustreerd omdat het je maar niet lukt naar Gods eis te leven; - Je verliest je vreugde in de Heer; je leeft niet ontspannen, maar krampachtig. Christen-zijn is dan geen vreugde, maar een last! - Je bent niet krachtig voor God: mijn kracht struikelt door mijn ongerechtigheid, en mijn gebeente verkwijnt. (Psalm 31:11). - Je hebt voortdurend hulp nodig, of je laat je meeslepen door gevoelens van b.v. depressie. Resultaat: je bouwt niet mee aan het Koninkrijk. - Je wordt ik-gericht : je hele leven gaat om jou draaien; om je onvermogen, je verdriet, frustratie etc. - Je wordt onverschillig: ik kan het toch niet veranderen, dus laat maar... Als het je wél lukt om af en toe een succesje te behalen, word je zelfvoldaan: je bent trots op jezelf en je oordeelt anderen die wel zondigen. Je leeft dan niet uit genade, maar uit veroordeling; hetzij van jezelf, hetzij van anderen!! U hebt geen enkele reden om zo zelfvoldaan te zijn. Weet u niet dat al een beetje desem het hele deeg zuur maakt? (1 Kor. 5:6). Dit alles heeft het omgekeerde resultaat wat Petrus schrijft in 2 Petr. 1:8: je bent niet effectief, je draagt geen vrucht wat betreft groeien in Christus. Kortom, je bouwt niet mee aan de kerk en de opdracht van de kerk; je hebt het veel te druk met jezelf! Petrus noemt deze mensen bijziend (=dus niet verder kunnen kijken) en ze hebben volgens hem vergeten dat Christus ze gereinigd heeft van hun vroegere zonden. Als dit op jou van toepassing is, bekeer je dan van je zelfwerkzaamheid en nodig de Heilige Geest uit om je leven te veranderen; en Hij zal het doen.

In Christus Jezus onze Heer zijn alle beloften JA en AMEN

In Christus Jezus onze Heer zijn alle beloften JA en AMEN In Christus Jezus onze Heer zijn alle beloften JA en AMEN 1Korinthiers 2: 12 En wij hebben niet ontvangen de geest van de wereld, maar de Geest Die uit God is, opdat wij zouden weten de dingen die ons

Nadere informatie

IS DE TORAH IN STRIJD MET DE GENADE?

IS DE TORAH IN STRIJD MET DE GENADE? IS DE TORAH IN STRIJD MET DE GENADE? Of genade en een bos bloemen voor Yeshua (Jezus)? Als iemand vandaag de dag spreekt over de geboden van de Thora, helemaal wanneer hij zich beijvert om ze te doen,

Nadere informatie

Christelijk Centrum Groningen 17 juni 2012

Christelijk Centrum Groningen 17 juni 2012 Christelijk Centrum Groningen 17 juni 2012 Thema: Het Nieuwe Verbond Lezen: 2 Kor. 5:14-21; Hebr. 8:8-13; 9:13-15. 1. Inleiding: God van het Verbond God maakt zich in de Bijbel kenbaar als de God van het

Nadere informatie

Met alle inzet aan uw geloof de deugd toevoegen. 2 moge genade en vrede voor u vermeerderd worden door de kennis van God en van Jezus, onze Heere.

Met alle inzet aan uw geloof de deugd toevoegen. 2 moge genade en vrede voor u vermeerderd worden door de kennis van God en van Jezus, onze Heere. - 1 - Met alle inzet aan uw geloof de deugd toevoegen We gaan lezen in 2 Petrus 1:1 1a Simeon Petrus: Eerst zijn oude Hebreeuwse naam: Simeon (of Simon) en dan zijn nieuwe, door Jezus gegeven naam: Petrus

Nadere informatie

- 1 - Christus. Maar ook een apostel en dat betekent: een gezondene van Jezus Christus. Goddelijke natuur 2 Petrus 1

- 1 - Christus. Maar ook een apostel en dat betekent: een gezondene van Jezus Christus. Goddelijke natuur 2 Petrus 1 - 1 - Goddelijke natuur 2 Petrus 1 We slaan de bijbel open bij 2 Petrus 1 en we gaan onze aandacht richten op de eerste elf verzen daarvan. Het is opmerkelijk dat Petrus in zijn brieven het niet heeft

Nadere informatie

Die dingen, waar wij onze aandacht op mogen richten, worden beschreven in de verzen 1 t/m 11. Meer deel krijgen aan de natuur van Jezus

Die dingen, waar wij onze aandacht op mogen richten, worden beschreven in de verzen 1 t/m 11. Meer deel krijgen aan de natuur van Jezus - 1 - Meer deel krijgen aan de natuur van Jezus We slaan onze bijbel open bij 2 Petrus 1 en we gaan onze aandacht richten op de eerste elf verzen daarvan. Het is opmerkelijk dat Petrus in zijn brieven

Nadere informatie

1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem

1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem 1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem geboren zijn. 10Wie in de Zoon van God gelooft, draagt het

Nadere informatie

worden beschreven in de verzen 1 t/m Petrus 1 De Goddelijke natuur

worden beschreven in de verzen 1 t/m Petrus 1 De Goddelijke natuur - 1-2 Petrus 1 De Goddelijke natuur We slaan onze bijbel open bij 2 Petrus 1 en we gaan onze aandacht richten op de eerste elf verzen daarvan. Het is opmerkelijk dat Petrus in zijn brieven het niet heeft

Nadere informatie

Christelijk Centrum Groningen

Christelijk Centrum Groningen Christelijk Centrum Groningen 01-07-2012 Inleiding: We zijn bezig met een korte serie over het fundament van het evangelie en wat dat betekent voor je persoonlijk leven. Op 17 juni gesproken over het Nieuwe

Nadere informatie

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET?

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET? :14-21 14 Want de liefde van Christus dringt ons, 15 dit oordelend*: indien één voor allen stierf, dan dus allen stierven. En Hij stierf voor allen, opdat de levenden niet meer voor zichzelf zouden leven,

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Christelijk Centrum Groningen 21 augustus 2011

Christelijk Centrum Groningen 21 augustus 2011 Christelijk Centrum Groningen 21 augustus 2011 Inleiding: De vorige keer heeft Emmanuel gesproken over extreme worship, m.a.w. God eren en verhogen met alles wat we hebben en zijn. Emmanuel noemde enkele

Nadere informatie

Wat bepaalt in jouw leven wie en wat je bent en hoe je leeft?

Wat bepaalt in jouw leven wie en wat je bent en hoe je leeft? Wat bepaalt in jouw leven wie en wat je bent en hoe je leeft? 2 Kor. 5:1-2 en 8-10 1 Wij weten dat wanneer onze aardse tent, het lichaam waarin wij wonen, wordt afgebroken, we van God een woning krijgen:

Nadere informatie

- 1 - De Cusjiet en het luipaard. natuurlijke, gevallen mens, die in de bijbel: de oude mens wordt genoemd, in de dood heeft gebracht.

- 1 - De Cusjiet en het luipaard. natuurlijke, gevallen mens, die in de bijbel: de oude mens wordt genoemd, in de dood heeft gebracht. - 1 - De Cusjiet en het luipaard We lezen in Jeremia 13:23 de volgende merkwaardige tekst: Kan ook een Cusjiet zijn huid veranderen, of een luipaard zijn vlekken? Zou ook u dan goed kunnen gaan doen, gewend

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

Schriftlezing. Efeze 2: 4-7

Schriftlezing. Efeze 2: 4-7 Schriftlezing Efeze 2: 4-7 4 God echter, Die rijk is aan barmhartigheid vanwege Zijn onmetelijke liefde waarmee Hij ons liefheeft 5 ( wij die dood zijn voor de krenkingen en de begeerten), maakt ons gezamenlijk

Nadere informatie

Wettig gebruik der wet

Wettig gebruik der wet Wettig gebruik der wet In Paulus eerste brief aan Timotheüs is de volgende passage opgenomen: Het doel van alle vermaning is liefde uit een rein hart, uit een goed geweten en een ongeveinsd geloof. Door

Nadere informatie

De brief van Paulus aan de Romeinen

De brief van Paulus aan de Romeinen Dagboek De brief van Paulus aan de Romeinen Romeinen 5-8 en 12 Leren wandelen in de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel.

Nadere informatie

Leer je nieuwe zelf kennen. Zondag 10 februari 2019

Leer je nieuwe zelf kennen. Zondag 10 februari 2019 Leer je nieuwe zelf kennen Zondag 10 februari 2019 Een nieuwe schepping 2 Korintiërs 5:17-18 17 Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is

Nadere informatie

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof Het nieuwe verbond Stap in je geloof Even opfrissen 4 grote woorden van de zegen voor ons van het Nieuwe Verbond? Nieuwe Verbond vanuit ons perspectief: GEDAAN (Volbracht, rust) GENADE en ZEGEN uit een

Nadere informatie

Redentot roemen, priizen, enpronken

Redentot roemen, priizen, enpronken Redentot roemen, priizen, enpronken Rom 5:1-11 de universele rechtszaak Vrijspraak, Genade en het nieuwe leven Eis (1:16-17) De rechtvaardige zal door geloof leven Aanklacht (1:18-32) of diagnose Bewust

Nadere informatie

Niet langer. Maar de kracht is aan dat lichaam der zonde ontnomen. Die kracht is namelijk de mens die in het lichaam der zonde leeft.

Niet langer. Maar de kracht is aan dat lichaam der zonde ontnomen. Die kracht is namelijk de mens die in het lichaam der zonde leeft. - 1 - Niet langer Rom. 6:6 Dit weten wij immers, dat onze oude mens medegekruisigd is, opdat aan het lichaam der zonde zijn kracht zou ontnomen worden en wij niet langer slaven der zonde zouden zijn; Weten

Nadere informatie

/ Stg. Uit het Woord der Waarheid De vijf oordelen

/ Stg. Uit het Woord der Waarheid De vijf oordelen De vijf oordelen De uitdrukking een algemeen oordeel wordt in veel Christelijke kringen frequent gebruikt. Toch vinden we de uitdrukking niet in de Heilige Schrift. Velen spreken ook over het laatste oordeel

Nadere informatie

Christus, de Eerstgeborene van de schepping

Christus, de Eerstgeborene van de schepping - 1 - Christus, de Eerstgeborene van de schepping Paulus beschrijft in de Kolossenzen brief wie Jezus is en wie Jezus was. We gaan lezen in Kolossenzen 1:15 en verder: 15 Hij is het beeld van de onzichtbare

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest.

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest. Leven door geloof Veel christenen hebben door de eeuwen heen oprecht gezocht naar heiligheid en overwinning over de zonde, door hun kruis op zich te nemen en zichzelf te verloochenen. Maar ze hebben het

Nadere informatie

Zondagochtend 22 april KOR. 5: EEN NIEUWE IDENTITEIT IN CHRISTUS: JE BENT EEN NIEUWE SCHEPPING

Zondagochtend 22 april KOR. 5: EEN NIEUWE IDENTITEIT IN CHRISTUS: JE BENT EEN NIEUWE SCHEPPING Zondagochtend 22 april 2018 2 KOR. 5: 14-21 EEN NIEUWE IDENTITEIT IN CHRISTUS: JE BENT EEN NIEUWE SCHEPPING 14 Want de liefde van Christus dringt ons, die tot dit oordeel gekomen zijn: als Eén voor allen

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudie-serie: Leven om te groeien. De Driehoek. Evangelische Gemeente

Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudie-serie: Leven om te groeien. De Driehoek. Evangelische Gemeente Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudie-serie: Leven om te groeien De Driehoek Evangelische Gemeente Leven om te groeien Studie 3: Leven uit de kracht van Jezus opstanding Uitgangspunt Romeinen 6: 1-8

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Gods Geest en het echte leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

het Woord was bij God en het Woord was God. Christus, Eerstgeborene van heel de schepping

het Woord was bij God en het Woord was God. Christus, Eerstgeborene van heel de schepping - 1 - Christus, Eerstgeborene van heel de schepping Paulus beschrijft in de Kolossenzen brief wie Jezus is en wie Jezus was. We gaan lezen in Kolossenzen 1:15 en verder: 15 Hij is het Beeld van de onzichtbare

Nadere informatie

Een klein beginsel 40

Een klein beginsel 40 C3 1 Een klein beginsel 40 Bespreken Romeinen 7:7-19 Hoe is Paulus erachter gekomen dat begeerlijkheid zonde is? (vers 7) Welke werking heeft Gods wet in zijn leven gehad? (vers 8, 9) Waaruit bestaat de

Nadere informatie

GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?!

GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?! Themadag Zout en Licht Hilversum Maart 2017 GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?! Doel van dit onderwerp: Leren wat geloof volgens de bijbel is; waarom geloof en werken (handelen) samengaan. Wat verkeerd

Nadere informatie

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof.

4. Welk geloof wordt bedoeld? Het gaat om het zaligmakende geloof. Dus niet om een historiëel, tijd- of wondergeloof. NGB artikel 1: DE ENIGE GOD Wij geloven allen met het hart en belijden met de mond, dat er een Enig en eenvoudig geestelijk Wezen is, dat wij God noemen: eeuwig, ondoorgrondelijk, onzienlijk, onveranderlijk,

Nadere informatie

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden - 1 - Jezelf misleiden Er wordt in het nieuwe testament op tamelijk veel plaatsen gesproken over misleiding; dat wij door anderen misleid kunnen worden maar ook, dat wij onszelf kunnen misleiden. We gaan

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus,. * We zijn in onze tekst met Paulus geknield in gebed. Je voelt je voor je geloof helemaal afhankelijk van de machtige

Gemeente van onze Heer Jezus,. * We zijn in onze tekst met Paulus geknield in gebed. Je voelt je voor je geloof helemaal afhankelijk van de machtige Votum en groet Zingen Ps 139: 1, 3, 11 Heer U doorgrondt mij Gebed Lezen Efeziërs 2: 19-22 Zingen Ps 127: 1 Wanneer de Heer het huis niet bouwt Efeziërs 3: 14-21 Zingen NLB 442 Op U mijn Heiland blijf

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

De Wijsheid van de Vader in jou

De Wijsheid van de Vader in jou De Wijsheid van de Vader in jou 1Korinthiers 1: 1 Paulus, een geroepen apostel van Christus Jezus door de wil van God, en Sostenes, de broeder, 2 aan de gemeente Gods te Korinte, aan de geheiligden in

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen.

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen. - 1 - Gij echter zijt We lezen in 1 Petrus 2:9 een wonderbaar heerlijk woord: Gij echter zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, een volk (Gode) ten eigendom, om

Nadere informatie

De kracht van Jezus Christus de Gekruisigde is in jou

De kracht van Jezus Christus de Gekruisigde is in jou De kracht van Jezus Christus de Gekruisigde is in jou 1Korinthiers 1: 30 Maar uit Hem bent u in Christus Jezus, Die voor ons is geworden wijsheid van God en gerechtigheid, heiliging en verlossing, 31 opdat

Nadere informatie

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN 18-6-2018 1 Overzicht of diepte 10 juni: deel 1: Romeinen 1-5:12 17 juni: deel 2: Romeinen 6-8 24 juni: deel 3: Romeinen 9-16 18-6-2018 2 18-6-2018 3 Hoofdstuk 1: 1 t/m

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 10 mei 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte

Nadere informatie

HRB. Redding voor allen nu? Romeinen 1-8. Hemelse Reddings Brigade

HRB. Redding voor allen nu? Romeinen 1-8. Hemelse Reddings Brigade Hemelse Reddings Brigade Hemelse Reddings Brigade stopt binnenkort! Hand. 17 : 30, 31 omdat Hij een dag bepaald heeft, waarop Hij het aardrijk in gerechtigheid zal oordelen door een man die Hij daartoe

Nadere informatie

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet.

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn tot vrijheid geroepen, zoals Galaten 5:13 het noemt. We zullen achtereenvolgens zeven van die vrijheden behandelen: Ten eerste: Geen slaaf meer van de zonde: We lezen in Johannes

Nadere informatie

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop Korte doopstudie Uitleg over de betekenis van de doop Inleiding Waarom zouden we ons laten dopen, wat betekent de doop en voor wie is de doop bedoeld? Het antwoord op deze en andere frequently asked questions

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Want: In Hem (Jezus) hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen, naar de rijkdom van zijn genade.

Want: In Hem (Jezus) hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen, naar de rijkdom van zijn genade. Er zijn uitgebreide studies te schrijven over bekering en wat bekering in een mensenleven betekent. Deze studie beperkt zich echter tot de meest fundamentele betekenis van bekering. Toen de Zoon van God,

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

Maar de vrucht van de Geest is liefde (Galaten 5:22)

Maar de vrucht van de Geest is liefde (Galaten 5:22) Les 7 voor 18 februari 2017 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Wijngaardenier. Elke rank die in Mij geen vrucht draagt, neemt Hij weg; en elke rank die vrucht draagt, reinigt Hij, opdat zij meer

Nadere informatie

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet?

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet? - 1 - Weet gij niet? De woorden: Weet gij niet komen 23x in de bijbel voor. In de vragende vorm dus. Bijna de helft van deze 23 keer komt voor rekening van Paulus. Ongeveer 11 keer zegt hij in zijn brieven:

Nadere informatie

Pijler II: Geloof in God

Pijler II: Geloof in God Pijler II: Geloof in God Algemeen Jezus zegt, dat we geloof in God moeten hebben (Marc.11:22) en dat wie Hem kent ook de Vader kent (Joh.14:9). Als we dus spreken over geloof in God zullen we altijd bij

Nadere informatie

27Waar blijft het roemen dan? Het is uitgesloten. Door welke wet? Der werken? Neen, maar door de wet van geloof. 28Want wij zijn van oordeel, dat de

27Waar blijft het roemen dan? Het is uitgesloten. Door welke wet? Der werken? Neen, maar door de wet van geloof. 28Want wij zijn van oordeel, dat de ROMEINEN 3: 21-31 21Thans is echter buiten de wet om gerechtigheid Gods openbaar geworden, waarvan de wet en de profeten getuigen, 22en wel gerechtigheid Gods door het geloof in [Jezus] Christus, voor

Nadere informatie

BOUWEN OP CHRISTUS, HET ENE FUNDAMENT

BOUWEN OP CHRISTUS, HET ENE FUNDAMENT BOUWEN OP CHRISTUS, HET ENE FUNDAMENT 1 KOR. 3:10-15 gehouden op 06-01-2008 - p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Psalm 122:1 Voorlezing van de wet van God Zi: Psalm 25:2.3.4 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 3:1-23

Nadere informatie

Werken en Vrucht. Galaten 5:13-26 (HSV)

Werken en Vrucht. Galaten 5:13-26 (HSV) Werken en Vrucht R. Brinkman 2 maart 2014, www.yarah.nl Galaten 5:13-26 (HSV) 13 Want u bent tot vrijheid geroepen, broeders, alleen niet tot die vrijheid die aanleiding geeft aan het vlees; maar dien

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Romeinen. Dinsdag, 6 november 2012 Les 13. Overleven in de stad Gemeentebijbelstudie - Volle Evangelie Gemeente Vlaardingen

Romeinen. Dinsdag, 6 november 2012 Les 13. Overleven in de stad Gemeentebijbelstudie - Volle Evangelie Gemeente Vlaardingen Dinsdag, 6 november 2012 Les 13 2012 Gemeentebijbelstudie - Volle Evangelie Gemeente Vlaardingen Schriftgedeelte: Romeinen 8:14-39 Kerntekst(en): 8:23 En dat niet alleen, ook wijzelf, die als voorschot

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Een heilig priesterschap. Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn.

Een heilig priesterschap. Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. Een heilig priesterschap Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. 1 Petrus 2:1-5 (NBV) Ontdoe u dus van alles wat slecht is, van

Nadere informatie

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon 1.1 Wie is Christus? Deze vraag (Matth. 16:15) is de belangrijkste die je ooit onder ogen zult krijgen. Het Evangelie naar Johannes werd geschreven opdat u gelooft

Nadere informatie

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2)

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2) - 1 - Hebreeën 2 (deel 2) 10 Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om veel kinderen (zonen: NBG) tot heerlijkheid te brengen, de Leidsman van hun zaligheid

Nadere informatie

BIJBELSE INTRODUCTIELES

BIJBELSE INTRODUCTIELES BIJBELSE INTRODUCTIELES DEEL 1 - REDDING Dit deel geeft, middels de presentatie van het reddingsplan, de basisprincipes van het Evangelie (goede nieuws) van de Genade van God. 1. (Romeinen 3:10-11) Noem

Nadere informatie

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één Les 6 voor 10 november 2018 De Bijbel bevat verschillende afbeeldingen die spirituele en theologische waarheden vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, water in Johannes 7: 38, wind in Johannes 3: 8 en een kolom

Nadere informatie

verborgenheid is onder de heidenen, welke is Christus in u, de Hoop der heerlijkheid.

verborgenheid is onder de heidenen, welke is Christus in u, de Hoop der heerlijkheid. Heer, hoe rijk zijn wij in U! Positionele waarheden. Door Ron Sorg. Hier is een lijst van positionele waarheden die op ons, die behouden zijn in deze Bedeling der Genade, van toepassing zijn. Christus

Nadere informatie

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest?

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest? Doctrine van de Heilige Geest Wie is de Heilige Geest? Bijbeltekst Johannes 16:7-15 Stof vandaag De Heilige Geest als persoon De Goddelijke eigenschappen van de Heilige Geest De Heilige Geest en zijn werken

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal 1 Week 3 2 Zondag Want alzo lief Johannes 3:14-21 Overdenk vandaag Gods liefde voor uw en mijn redding in Jezus de Messias. Gods liefde gaat uit naar een wereld verloren in zonden en schuld. Ook wij waren

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD

BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD Algemene Bijbelstudie Seizoen 2017-2018 BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD Inleiding Op de 9 Algemene Bijbelstudieavonden (van oktober tot en met juni) zullen naar plan de volgende Basis Theologie onderwerpen

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.

1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan. - 1 - Het grote geheim! In de eerste christengemeenten in Azia werden ook liederen gezongen, en volgens theologen wordt een oud-christelijke hymne, een oud christelijk lied weergegeven in 1 Tim. 3:16 (en

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

2 Kor. 4:10. We kunnen zeggen, dat dit de wetmatigheid van een wip is.

2 Kor. 4:10. We kunnen zeggen, dat dit de wetmatigheid van een wip is. - 1-2 Kor. 4:10 We hebben vroeger allemaal wel eens op een wip gezeten. Als u omlaag ging, ging de ander omhoog en als u omhoog ging, ging de ander omlaag. We kunnen zeggen, dat dit de wetmatigheid van

Nadere informatie

De Heilige Geest. Deel 1: Wie en waarom

De Heilige Geest. Deel 1: Wie en waarom De Heilige Geest Deel 1: Wie en waarom Inhoud Inleiding Avond 1 Avond 2 Avond 3 Avond 4 Avond 5 Wie is de Heilige Geest? De komst van de Geest Ware wijsheid Je bent zelf een brief! Leven door de Geest

Nadere informatie

Geloofsdocument Baptisten Gemeente Winschoten

Geloofsdocument Baptisten Gemeente Winschoten Geloofsdocument Baptisten Gemeente Winschoten De tekstverwijzingen in dit document komen uit de Herziene Statenvertaling (HSV). Het kan zijn dat een andere vertaling niet helemaal overeen komt. U kunt

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Een nieuwe schepping Stellingen

Een nieuwe schepping Stellingen Stellingen 1. Van de ongelovigen is er niemand die goed doet, zelfs niet één. Niemand van hen kan God behagen. 2. Ieder mens zonder God is gescheiden van God en een slaaf van de zonde, kan niet anders

Nadere informatie

De hemelse Vader is geduldig mild Hij zoekt Zichzelf niet. De hemelse Vader rekent het kwade niet toe

De hemelse Vader is geduldig mild Hij zoekt Zichzelf niet. De hemelse Vader rekent het kwade niet toe De hemelse Vader is geduldig mild Hij zoekt Zichzelf niet De hemelse Vader rekent het kwade niet toe De hemelse Vader is niet verheugd over ongerechtigheid maar verheugt Zich samen met de waarheid De hemelse

Nadere informatie

Het normale christelijk leven. Watchman Nee. Samengesteld en beschikbaargesteld door. G.J. Korpershoek

Het normale christelijk leven. Watchman Nee. Samengesteld en beschikbaargesteld door. G.J. Korpershoek 1 VRAGEN BIJ BIJBELSTUDIES PAULUS BRIEF AAN DE ROMEINEN N.A.V. Het normale christelijk leven Watchman Nee Samengesteld en beschikbaargesteld door G.J. Korpershoek VRAGEN BIJBELSTUDIE I ROMEINEN N.A.V.

Nadere informatie

De boodschap voor Laodicea

De boodschap voor Laodicea Teun de Jager De boodschap voor Laodicea Overwinnen in een postmoderne christenheid (...) en u weet niet dat u arm, blind en naakt bent Openbaring 3:17 Lauwheid De brief aan Laodicea is, om het zo maar

Nadere informatie

Op basis van een aantal teksten uit de brief kunnen we ontdekken wat Paulus bedoeling 2 is.

Op basis van een aantal teksten uit de brief kunnen we ontdekken wat Paulus bedoeling 2 is. Waar gaat de brief aan de Galaten over? Deze brief van Paulus is vaak aanleiding tot (soms heftige) discussies onder gelovigen. Het is dan ook een uiterst belangrijke brief, waarin Paulus uiteenzet wat

Nadere informatie

Kennis is weten wat het beste is. Wijsheid is kiezen om het beste te doen.

Kennis is weten wat het beste is. Wijsheid is kiezen om het beste te doen. Dag 20: kiezen wat het beste is Laten we beginnen met gebed. Lees langzaam Prediker 7 vers 14 t/m 29. Markeer de verzen eventueel met eerdergenoemde kleuren. Kennis is weten wat het beste is. Wijsheid

Nadere informatie

Wees blijde in de hoop

Wees blijde in de hoop - 1 - Wees blijde in de hoop Deze tekst staat in Romeinen 12:12. Hoop is verwachting; men verwacht iets wat komt en bijbelse hoop is een zekere verwachting. Niet zoiets van wat wij in het Nederlands zeggen:

Nadere informatie

dieper weg, in het moeras van zonde en ongerechtigheid. De mens kan zichzelf niet redden. Daar hoor ik iemand zeggen: "Ik geloof in

dieper weg, in het moeras van zonde en ongerechtigheid. De mens kan zichzelf niet redden. Daar hoor ik iemand zeggen: Ik geloof in Ik wil! Onlangs zij iemand tegen mij, "Ik wil wat jij wilt". Ik antwoordde daarop, "als jij wilt wat ik wil, dan ziet het er goed voor je uit". Ik wil, dat het doel van God openbaar wordt op deze aarde.

Nadere informatie

Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn.

Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. 1 Petrus 2:1-5 (NBV) Ontdoe u dus van alles wat slecht is, van alle bedrog en huichelarij,

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ EEN GELOVIG LEVEN

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ EEN GELOVIG LEVEN Kingdom Faith Cursus KF12 ------------------------------------------------------------------------------------------------ EEN GELOVIG LEVEN Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

afzonderlijk onder tranen terecht te wijzen. Vermaant elkander dagelijks

afzonderlijk onder tranen terecht te wijzen. Vermaant elkander dagelijks - 1 - Vermaant elkander dagelijks U heeft wel eens van het bijbelse woord "vermanen" gehoord. Vermanen is een wat oud Nederlands woord en betekent: aansporen. Het betekent ook: vertroosten. In de Bijbel

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Pastorale Theologie Soteriologie. Soteriologie Inleiding. Indeling

Pastorale Theologie Soteriologie. Soteriologie Inleiding. Indeling Pastorale Theologie Soteriologie Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Soteriologie Inleiding Indeling Algemene genade Uitverkiezing Het reddende Evangelie De wedergeboorte Bekering Rechtvaardigverklaring

Nadere informatie

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof Het nieuwe verbond Stap in je geloof Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Verschil van het Nieuwe t.o.v. het Oude Verbond Hoe leef je vanuit

Nadere informatie

Over het lichaam van Christus

Over het lichaam van Christus Over het lichaam van Christus Enkele Schriftplaatsen die ons over de heel bijzondere en heerlijke waarheid van het lichaam van Christus spreken zijn: - 'En Hij is het Hoofd van het lichaam, de Gemeente,

Nadere informatie

Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de hele wet vervuld.

Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de hele wet vervuld. Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de hele wet vervuld. Prijs en dank God Bid met en voor elkaar Romeinen1:18 32 1 Op welke manier kan ieder mens zien dat

Nadere informatie

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6 Johannes 3: 3-6 3 Jezus zei: Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien. 4 Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is? vroeg Nikodemus. Hij kan toch

Nadere informatie

Gods woord naar harten en huizen van mensen

Gods woord naar harten en huizen van mensen Gods woord naar harten en huizen van mensen Gods woord naar harten en huizen van mensen Thema avond: Zelfaanvaarding Evangelische Zendingsgemeente De Ark Tiel, 14 november 2018 Dirk de Boer Gedicht Wie

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Dag van Christus Jezus

Dag van Christus Jezus De dag van Christus Jezus (Fil. 1:6) is de dag waarop de Heer Jezus de zijnen zal behouden door ze tot Zich te nemen. Hij zal aan hen geopenbaard worden en Hij hen zal belonen. Gods werk aan hen, op aarde

Nadere informatie