RICHTSNOEREN VOOR INDIENERS VAN REGISTRATIEAANVRAGEN MET BETREKKING TOT HET OPSTELLEN VAN HET ENIG DOCUMENT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RICHTSNOEREN VOOR INDIENERS VAN REGISTRATIEAANVRAGEN MET BETREKKING TOT HET OPSTELLEN VAN HET ENIG DOCUMENT"

Transcriptie

1 RICHTSNOEREN VOOR INDIENERS VAN REGISTRATIEAANVRAGEN MET BETREKKING TOT HET OPSTELLEN VAN HET ENIG DOCUMENT Gelieve bijzondere aandacht te besteden aan de "HOOFDPUNTEN". Opmerking: deze richtsnoeren zijn bedoeld om instanties die in het kader van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen, aanvragen om registratie van beschermde geografische aanduidingen (BGA's) en beschermde oorsprongsbenamingen (BOB's) indienen, bij de voorbereiding van dergelijke aanvragen bij te staan. Deze richtsnoeren hebben evenwel geen juridische waarde. De enige bepalingen met bindende waarde zijn de verordening en andere EU-voorschriften. ALGEMEEN Het enig document is een op zichzelf staand document. Verwijs niet naar bijlagen, nationale wetgeving en voorschriften, EU-wetgeving, het productdossier, of enig ander document. Stel geen uitvoerige bibliografie ter beschikking. Het enig document hoeft niet zeer lang te zijn (3 tot 5 bladzijden maximum en het mag niet meer dan woorden bevatten, behalve in gemotiveerde uitzonderingsgevallen), maar moet zeer nauwkeurig en concreet zijn. Laat subjectieve en onnauwkeurige beschrijvingen zoals "heerlijk", "perfect", "smakelijk", "prachtig", "huisvrouwenlieveling", enz. achterwege en vermijd overdrijvingen en onwetenschappelijke superlatieven: "beste", "hoogst gewaardeerde", enz. Maak bij de opstelling van het enig document gebruik van de templates die (in alle EU-talen) op de website van de Commissie beschikbaar zijn. De templates hebben het correcte formaat voor publicatie in het Publicatieblad van de EU voor het geval dat aan de aanvraag gevolg wordt gegeven. De templates zijn beschikbaar op het volgende adres: Raadpleeg voor inhoudelijke suggesties de reeds door de Commissie goedgekeurde enige documenten die zijn gepubliceerd in het PBEU (beschikbaar in DOOR). Wijzigingsaanvragen kunnen ook worden ingediend door andere producentengroeperingen dan die welke de oorspronkelijke registratieaanvraag heeft ingediend. Deze producenten moeten echter wel werken met het product dat de naam draagt waarop de wijziging van toepassing is. 1 NAAM HOOFDPUNT: Er moet gebruik worden gemaakt van de naam die het specifieke product aanduidt. Bizarre of verzonnen namen worden niet aanvaard. Namen die het product in het algemeen beschrijven en niet verwijzen naar het specifieke product worden evenmin aanvaard.

2 Bewijs van het gebruik: de naam moet hetzij in de handel, hetzij in de omgangstaal vóór de indiening van de registratieaanvraag in gebruik zijn geweest. Het is nuttig kenmerken over het commerciële gebruik en het gebruik in de taal te vermelden. Termen met een specifieke beschrijvende inhoud zoals "originele", "traditionele", "boeren-", "natuurlijke" moeten normaliter worden vermeden, tenzij zij een onlosmakelijk onderdeel vormen van de benaming die wordt gebruikt om het product te beschrijven. Taal en schrift: De naam moet worden weergegeven in de taal die in het gebied van oorsprong wordt gebruikt; dat kan een nationale taal zijn, een minder-gebruikte taal of een dialect dan wel een van oudsher in dat gebied gebruikte taal om het product te beschrijven. - Indien de naam niet in Latijnse karakters is weergegeven, moet een Latijnse transcriptie worden toegevoegd. Er wordt op gewezen dat een "transcriptie" geen vertaling noch translitteratie is: een transcriptie in Latijnse karakters is een overzetting in een systeem van andere tekens met (ongeveer) dezelfde klank als de originele tekens. Verwijzen meerdere namen naar één en hetzelfde product (bijv. bij gebruik van nationale en regionale talen), dan: kan de aanvrager kiezen om één naam dan wel alle namen te registreren; moeten de namen met "/" van elkaar worden gescheiden (maak geen gebruik van "of"): "Lorem-Ipsum" / "Lorus-Ipsus" verwijzen meerdere namen in feite naar van elkaar verschillende producten, dan moet voor elk product dat een andere naam draagt een afzonderlijke aanvraag worden ingediend. Telkenmale deze dubbele naam als zodanig wordt geciteerd, moet hij in zijn geheel worden herhaald. De tekst kan minder zwaar worden gemaakt door gebruik te maken van termen zoals "de kaas" en "de appel", wanneer de betekenis duidelijk is. Verwijst één enkele naam naar meerdere, van elkaar verschillende producten (bijv. de rauwe en de verwerkte vorm van het product), dan moet de naam worden gebruikt om iedere vorm van het product aan te duiden. Beide producten moeten worden beschreven en beide producten, bijv. de rauwe en de verwerkte vis, moeten aan alle voorwaarden voor registratie voldoen; indien aan alle voorwaarden voor registratie wordt voldaan, volstaat één aanvraag. Wees nauwkeurig: de naam moet telkens exact dezelfde zijn (zelfde woorden, zelfde karakters) in heel de tekst van het enig document. Een rechtvaardiging is vereist wanneer een beschermde oorsprongsbenaming verwijst naar de naam van een land of wanneer de naam van een land er deel van uitmaakt. Indien sprake is van een naam waarin de naam van een plantenras of een dierenras is verwerkt of die een plantenras of een dierenras aanduidt, moet worden beschreven hoe aan de voorwaarden van artikel 42 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 is voldaan.

3 2 LIDSTAAT OF DERDE LAND Vermeld het land waar het product wordt geproduceerd. Is dat meer dan één land, m.a.w. betreft het een grensoverschrijdend geografisch gebied, vermeld dan alle landen. 3 BESCHRIJVING VAN HET LANDBOUWPRODUCT OF LEVENSMIDDEL 3.1 Productcategorie Maak gebruik van de in bijlage XI bij Verordening (EU) nr. 668/2014 opgenomen indeling. 3.2 Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is HOOFDPUNT: Het product moet een specifiek product zijn: het moet altijd onderscheidende kenmerken hebben vergeleken met andere producten. Stel uzelf de vraag: Wat maakt dit product speciaal? Waarin verschilt het van een ander product uit dezelfde categorie? We focussen niet op unieke producten maar indien het product zich in niets onderscheidt van een standaardproduct, kan het niet als een product met een BOB of BGA worden aanvaard. Begin de beschrijving met gedetailleerde gegevens over de productsoort, ook al lijkt dit in de oorspronkelijke taal dubbelop. Een goede manier om te beginnen is: "De 'Lorem-Ipsum apple' is een appel van de variëteit " In de bekendmakingen in het Publicatieblad wordt de benaming "Lorem-Ipsum apple" niet vertaald. Het is dus heel nuttig voor de lezer dat hij in zijn/haar taal meteen ziet om welk product het gaat: "La 'Lorem-Ipsum apple' est une pomme " HOOFDPUNT: De beschrijving moet technische, wetenschappelijke gegevens bevatten die het specifieke product beschrijven. Neem fysische, microbiologische, chemische en organoleptische gegevens die tot de specifieke productkenmerken behoren, in de beschrijving op. De fysische, microbiologische, chemische en organoleptische gegevens die vanzelfsprekend onder de wezenlijke kenmerken vallen van de soort, de variëteit of het ras waartoe het product behoort, hoeven niet te worden vermeld. Wees nauwkeurig en zorg ervoor dat het taalgebruik om het product te beschrijven strookt met het taalgebruik van een voedings- of landbouwdeskundige. Hanteer definities en normen die gangbaar zijn voor het product. Gebruik algemeen gebezigde meeteenheden en vergelijkende of technische elementen. HOOFDPUNT: Dit punt moet stroken met punt 5 wat betreft de specifieke productkenmerken. Bij producten van de veeteelt die met grassen gevoederde dieren als grondstof hebben, is het nuttig de minimale graasperiode te vermelden (aantal maanden of totale periode van het jaar). 3.3 Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten) Vul hier niets in wanneer het niet-verwerkte producten betreft.

4 Bij een BOB Al het diervoeder moet uit het geografische gebied komen (artikel 5, lid 1, onder c), van Verordening (EU) nr. 1151/2012). Bevestig daarom dat al het diervoeder uit het geografische gebied afkomstig is. Het is mogelijk hiervan af te wijken wanneer het technisch niet mogelijk is al het diervoeder in het geografische gebied te produceren (artikel 1 van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 664/2014 van de Commissie). Hieruit volgt dat diervoeder dat niet uit het geografische gebied afkomstig is, uitsluitend mag worden toegevoegd wanneer onvoldoende voeder uit het geografische gebied voorhanden is en mits het verband tussen het geografische gebied en het product in stand blijft. Bovendien mag maximaal 50 % (droge stof op jaarbasis) van het totale diervoeder uit toegevoegd voeder bestaan. Indien men op voorhand de mogelijkheid wil vastleggen om aan het diervoederrantsoen voeder toe te voegen dat niet uit het geografische gebied afkomstig is, dan moet een gedetailleerde beschrijving van de uitzonderingsmogelijkheden worden toegevoegd, die is onderbouwd overeenkomstig artikel 1 van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 664/2014 van de Commissie. Vermeld het percentage diervoeder (droge stof op jaarbasis) dat van buiten het geografische gebied afkomstig is, licht toe waarom het technisch onmogelijk is al het diervoeder uit het geografische gebied te betrekken en onderbouw dat de productkwaliteit of - kenmerken die met het geografische gebied samenhangen, daardoor niet veranderen. Alle grondstoffen moeten uit het geografische gebied komen (artikel 5, lid 1, onder c), van Verordening (EU) nr. 1151/2012). Bevestig daarom dat alle grondstoffen uit het geografische gebied afkomstig zijn. Voor oorsprongsbenamingen die voor 1 mei 2004 in het land van oorsprong zijn toegewezen, geldt echter onder bepaalde, terdege gemotiveerde omstandigheden dat de grondstoffen afkomstig mogen zijn uit een groter of ander geografisch gebied (artikel 5, lid 3, van Verordening (EU) nr. 1151/2012). Neem contact op met de nationale autoriteiten indien u denkt dat deze uitzondering op u van toepassing is. Indien men goedkeuring wenst voor het gebruik van grondstoffen die niet uit het geografische gebied afkomstig zijn, dan moet een gedetailleerde beschrijving van de uitzonderingen worden toegevoegd, die is onderbouwd overeenkomstig artikel 5, lid 3, van Verordening (EU) nr. 1151/2012. Aanbevolen wordt het diervoeder en de gebruikte grondstoffen te vermelden, alsook alle toepasselijke voorwaarden betreffende kwaliteit, karkasklasse, planten- of dierenras, vetgehalte, enzovoorts. Bij een BGA Beschrijf en verantwoord alle beperkingen met betrekking tot de oorsprong van de grondstoffen. Dergelijke beperkingen kunnen het handelsverkeer op de eengemaakte markt belemmeren. Zij moeten met betrekking tot het verband worden gemotiveerd (bijvoorbeeld middels kwaliteitscriteria die samenhangen met de specificiteit van het product). In principe is het uitgesloten dat een beperking van de oorsprong van de grondstoffen tot het nationale

5 grondgebied, wordt aanvaard. Beperkingen van de oorsprong van de grondstoffen tot het geografische gebied kunnen gerechtvaardigd zijn. Vermeld de gebruikte grondstoffen en eventuele kwaliteitseisen, zoals klasse, karkasklasse, planten- of dierenras, vetgehalte enzovoorts. 3.4 Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden Bij een BOB Alle fasen van de productie moeten in het geografische gebied plaatsvinden (artikel 5, lid 1, onder c), van Verordening (EU) nr. 1151/2012). Bevestig daarom dat alle productiefasen in het geografische gebied plaatsvinden. De enige uitzonderingsmogelijkheid betreft de herkomst van de grondstoffen (zie punt 3.3). Voor oorsprongsbenamingen die voor 1 mei 2004 in het land van oorsprong zijn toegewezen, geldt onder bepaalde, terdege gemotiveerde omstandigheden dat de grondstoffen afkomstig mogen zijn uit een groter of ander geografisch gebied (artikel 5, lid 3, van Verordening (EU) nr. 1151/2012). In dat geval mogen productiefasen wettelijk buiten het afgebakende geografische gebied plaatsvinden. Aangezien de beschrijving en de rechtvaardiging van een dergelijke uitzondering al onder punt 3.3 moeten zijn vermeld, kan hier worden volstaan met een verwijzing naar dit punt. Bij een BGA Ten minste een van de fasen van de productie moet in het afgebakende geografische gebied plaatsvinden (artikel 5, lid 2, onder c), van Verordening (EU) nr. 1151/2012). Vermeld alle productiefasen, van het winnen van de grondstoffen tot het eindproduct, die in het geografische gebied moeten plaatsvinden, zonder deze in detail te beschrijven. Betreft het bijvoorbeeld vlees, dan maken het slachten en het versnijden deel uit van het productieproces. Het in plakken snijden, het raspen en het verpakken maken geen deel uit van het productieproces en worden beschreven onder punt 3.6. Beschrijf en rechtvaardig beperkingen en uitzonderingen. Indien de beperkingen betrekking hebben op gevallen die al onder punt 3.3 vallen, dan kan hier worden volstaan met een verwijzing naar dit punt. 3.5 Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken, enz. van het product waarnaar de naam verwijst Deze afdeling is facultatief. Vermeld eventuele regels en beperkingen met betrekking tot deze activiteiten, m.a.w. met betrekking tot de fasen die worden doorlopen nadat het eindproduct is gecreëerd, en motiveer. HOOFDPUNT: Iedere geografische beperking moet vergezeld gaan van een sterke productspecifieke motivering. Het verbod op verpakking buiten het gebied moet een uitzondering blijven omdat het een beperking van de vrijheden op de eengemaakte markt inhoudt. Indien de beperking voorkomt

6 dat een afnemer (bijv. een supermarkt in een andere lidstaat) het product herverpakt of in plakken snijdt enz., geef dat dan duidelijk aan en motiveer een dergelijke beperking. 3.6 Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de naam verwijst Facultatief. Bijzondere vereisten met betrekking tot de etikettering, zoals de vereiste dat een logo op het etiket moet worden aangebracht, mogen worden vermeld. Een logo in zwart-wit kan in het enig document worden weergegeven. Dat kan nuttig zijn voor inspecteurs in andere lidstaten die over uw rechten waken. Wanneer een logo op het etiket moet worden weergegeven, dan moet het logo voor alle producenten beschikbaar zijn. Herhaal geen etiketteringsvoorschriften die in nationale of EU-voorschriften zijn vastgelegd: deze voorschriften gelden ongeacht de aanvraag om registratie van een BOB of BGA en indien deze voorschriften worden gewijzigd, kan dat tot gevolg hebben dat de producenten van een product met een BOB of BGA een wijzigingsaanvraag moeten indienen. Over optionele etikettering hoeft niets te worden vermeld. 4 BEKNOPTE OMSCHRIJVING VAN DE AFBAKENING VAN HET GEOGRAFISCHE GEBIED Wees nauwkeurig. Beschrijf het geografische gebied in het productdossier zo veel mogelijk door opgave van de fysieke grenzen (bijv. rivieren, wegen) of de administratieve grenzen. Het moet voor een landbouwer of een inspecteur duidelijk zijn of een bepaald veld binnen of buiten het gebied valt. Vermijd algemene termen. Wees beknopt in het enig document: indien het gebied 50 districten omvat binnen een provincie die 55 districten telt, vermeld dan niet die 50 districten maar formuleer het als volgt: "De provincie Lorem-Ipsum, met uitzondering van de districten Dolor, Sit, Amet, Magna en Adipisicing." HOOFDPUNT: Bij de afbakening van het geografische gebied moet het verband tussen het gebied en het product voor ogen worden gehouden. Vermeld of het gebied beperkt is tot bepaalde zones (bijv. visvijvers) of bodemtypes binnen het gebied. Een doorlopend en homogeen gebied, ook wat de bijzondere kenmerken van het milieu betreft, geniet de voorkeur en is bepalend om het verband te bewijzen. Aanbevolen wordt een kaart van het geografische gebied toe te voegen. 5 VERBAND MET HET GEOGRAFISCHE GEBIED HOOFDPUNT: Het verband met het geografische gebied is een essentieel onderdeel van het enig document. Er moet worden aangetoond hoe het komt dat de kenmerken van het product kunnen worden toegeschreven aan het geografische gebied en welke natuurlijke, menselijke en andere factoren het product zijn specificiteit verlenen. Onder dit punt moet een beschrijving worden gegeven van de specifieke productkenmerken, de specifieke kenmerken van het geografische gebied die aan de basis van de specifieke

7 productkenmerken liggen of deze beïnvloeden en van de wijze waarop de specifieke kenmerken van het geografische gebied de productkenmerken creëren en beïnvloeden. Dit is het "verband" tussen het geografische gebied en de productkwaliteit. In de beschrijving moet tevens worden benadrukt waarom de werkwijze voor het verkrijgen van het product beter is dan andere werkwijzen en bijdraagt aan het specifieke en distinctieve karakter van het product. Aanvraag om registratie van een BGA: Geef duidelijk aan of het causaal verband gebaseerd is op een specifieke kwaliteit, op faam of op andere kenmerken die aan de geografische oorsprong toe te schrijven zijn. Specificiteit van het product De beschrijving van de specificiteit van het product moet coherent zijn met punt 3.2 en voor zover mogelijk moeten herhalingen worden vermeden. Identificeer en beschrijf wat dit product speciaal maakt in vergelijking met soortgelijke producten. Vermeld slechts de bijzondere kenmerken van het product die moeten worden toegeschreven aan of worden teweeggebracht door de specificiteit van het geografische gebied. HOOFDPUNT: Vermeld geen kenmerken van het product die niet in verband staan met het geografische gebied of de "knowhow", of (wanneer naar de faam wordt verwezen) die niet van invloed zijn op de faam van het product. Verschaf concrete en nauwkeurige elementen die deze "knowhow" bevestigen. Geef concrete voorbeelden van het daadwerkelijke gebruik van de benaming, in het verleden en in recente tijden, bij voorkeur in de vorm van elementen die verband houden met de effectieve commercialisering van het product. Specificiteit van het geografische gebied HOOFDPUNT: Identificeer en beschrijf de voor het verband relevante kenmerken van het geografische gebied. Deze kenmerken kunnen de bodemgesteldheid en klimatologische omstandigheden omvatten, topografie, klimaat, bodem, neerslag, ligging ten opzichte van de zon, hoogte enzovoorts. Vermeld geen kenmerken van het geografische gebied die niet van invloed zijn op de specificiteit van het product. Gebruik geen algemene terminologie, bijvoorbeeld "mooi landschap". De "knowhow" van de lokale producenten kan hier ook worden beschreven. "Knowhow" verwijst naar speciale en bijzondere vaardigheden: de normale productie volstaat niet. Hoe beïnvloedt de specificiteit van het geografische gebied de specificiteit van het product (verband)? HOOFDPUNT: Toon aan dat het product zijn kenmerken te danken heeft aan factoren die in het gebied aanwezig zijn. Zorg voor een objectieve redenering waaruit de samenhang tussen de specificiteit van het geografische gebied en die van het product blijkt.

8 Vermeld, wanneer het een registratieaanvraag voor een BGA op basis van de faam van het product betreft, om welke redenen het specifieke product wordt geassocieerd met het geografische gebied. Vermeld de specificiteit van het product dat die faam geniet en verstrek nauwkeurige gegevens en elementen die deze faam rechtvaardigen. Krantenartikelen behoren tot de geschikte middelen om het verband aan te tonen. Toon aan dat de faam van het product verbonden is met de benaming en moet worden toegeschreven aan het geografische gebied. De faam kan worden bewezen met elementen zoals door het product behaalde prijzen, verwijzingen naar het product in professionele literatuur of de pers, speciale vermeldingen in kookboeken enz. Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier (Artikel 8, lid 2, van Verordening (EU) nr. 1151/2012) Voeg om te eindigen het productdossier bij. De nationale autoriteiten zullen het productdossier op het internet bekendmaken en hier, aan het einde van het enig document, de link opnemen.

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, 19.6.2014 L 179/17 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. 664/2014 VAN DE COMMISSIE van 18 december 2013 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de

Nadere informatie

Regels en procedures. In zijn algemeenheid gelden voor het indienen van een bezwaar de volgende regels en procedures

Regels en procedures. In zijn algemeenheid gelden voor het indienen van een bezwaar de volgende regels en procedures Regels en procedures 1. Indienen van bezwaar door Lidstaat (Nederland) In zijn algemeenheid gelden voor het indienen van een bezwaar de volgende regels en procedures Degene die bezwaar indient heeft een

Nadere informatie

Nr. 2018/775 (PB L 131 van , blz. 8)

Nr. 2018/775 (PB L 131 van , blz. 8) VERORDENING (EU) VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 28 mei 2018 tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van artikel 26, lid 3, van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.5.2018 C(2018) 3120 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 28.5.2018 tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van artikel 26, lid 3, van

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 201/21

Publicatieblad van de Europese Unie L 201/21 26.7.2013 Publicatieblad van de Europese Unie L 201/21 UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 716/2013 VAN DE COMMISSIE van 25 juli 2013 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EG) nr. 110/2008

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36918 3 juli 2017 Publicatie productdossier AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, goedkeuring wijziging productdossier

Nadere informatie

BIJLAGE I ENIG DOCUMENT. "NAAM" PDO/PGI-XX-XXXX Datum indiening: XX-XX-XXXX

BIJLAGE I ENIG DOCUMENT. NAAM PDO/PGI-XX-XXXX Datum indiening: XX-XX-XXXX NL BIJLAGE I ENIG DOCUMENT "NAAM" PDO/PGI-XX-XXXX Datum indiening: XX-XX-XXXX 1. NAAM/NAMEN WAARVOOR DE REGISTRATIE WORDT AANGEVRAAGD: 2. DERDE LAND WAARTOE HET AFGEBAKENDE GEBIED BEHOORT: 3. TYPE GEOGRAFISCHE

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Gezamenlijk voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Gezamenlijk voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 25.9.2017 JOIN(2017) 37 final ANNEX 4 BIJLAGE bij het Gezamenlijk voorstel voor een besluit van

Nadere informatie

1. Juridische basis 2. Toepassingsgebied 3. Definitie primair ingrediënt 4. Hoe oorsprong / herkomst vermelden? 5. Presentatie van de informatie 6.

1. Juridische basis 2. Toepassingsgebied 3. Definitie primair ingrediënt 4. Hoe oorsprong / herkomst vermelden? 5. Presentatie van de informatie 6. 1. Juridische basis 2. Toepassingsgebied 3. Definitie primair ingrediënt 4. Hoe oorsprong / herkomst vermelden? 5. Presentatie van de informatie 6. Q & A = art. 26 3 van Verordening (EU) 1169/2011 (FIC)

Nadere informatie

Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie

Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie Statiestraat 164 B-2600 Berchem-Antwerpen +32 3 287 37 60 +32 3 287 37 61 www.tuv-nord-integra.com info@tuv-nord-integra.com BE 0465 666 712 Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 23.5.2008 COM(2008) 314 definitief 2008/0097 (CNS) Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 834/2007 inzake de

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie d.d BIJLAGE III

Publicatieblad van de Europese Unie d.d BIJLAGE III BIJLAGE III Instructies en toelichtingen http://www.emis.vito.be Publicatieblad van de Europese Unie d.d. 19-06-2006 1. De administratieve instantie van afgifte geeft elk certificaat een uniek nummer.

Nadere informatie

EU bescherming voor geografische aanduidingen. Europese kwaliteitsregelingen ter bescherming van voedselkwaliteit en diversiteit

EU bescherming voor geografische aanduidingen. Europese kwaliteitsregelingen ter bescherming van voedselkwaliteit en diversiteit EU bescherming voor geografische aanduidingen Europese kwaliteitsregelingen ter bescherming van voedselkwaliteit en diversiteit Diederik DE SMEDT, Europese Commissie DG Landbouw en plattelandsontwikkeling

Nadere informatie

Europese Unie, 2010 Overneming met bronvermelding toegestaan

Europese Unie, 2010 Overneming met bronvermelding toegestaan Europese Commissie WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE inzake de uitleg van een aantal bepalingen over flexibiliteit in het hygiënepakket Veelgestelde vragen Richtsnoeren voor exploitanten van

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.5.2017 C(2017) 3398 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 19.5.2017 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 607/2009 wat betreft de wijndruivenrassen

Nadere informatie

KVNW ~ Wijnetiket. Verplichte vermeldingen op het wijnetiket. Kwaliteitswijn. Stille wijn, likeurwijn en parelwijn uit de EU en derde landen

KVNW ~ Wijnetiket. Verplichte vermeldingen op het wijnetiket. Kwaliteitswijn. Stille wijn, likeurwijn en parelwijn uit de EU en derde landen vermeldingen op het wijnetiket Stille wijn, likeurwijn en parelwijn uit de EU en derde landen Wijn Kwaliteitswijn (BGA) Wijn met een en en en en lidstaat wijn uit derde wijn uit derde aangevuld met de

Nadere informatie

Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken

Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel: Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de definitie, presentatie

Nadere informatie

verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid verklaring inzake het auteursrecht 31992R2081

verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid verklaring inzake het auteursrecht 31992R2081 BELANGRIJKE JURIDISCHE KENNISGEVING - Op de informatie op deze site is een verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid en een verklaring inzake het auteursrecht van toepassing. 31992R2081 Verordening

Nadere informatie

UITVOERINGSRICHTLIJN 2014/97/EU VAN DE COMMISSIE

UITVOERINGSRICHTLIJN 2014/97/EU VAN DE COMMISSIE L 298/16 16.10.2014 UITVOERINGSRICHTLIJN 2014/97/EU VAN DE COMMISSIE van 15 oktober 2014 tot uitvoering van Richtlijn 2008/90/EG van de Raad wat betreft de registratie van leveranciers en van rassen en

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 14.1.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 12/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 28/2012 VAN DE COMMISSIE van 11 januari 2012 tot vaststelling van voorschriften voor

Nadere informatie

VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordening

VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordening VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordeningen (EG) nr. 853/2004, (EG) nr. 854/2004 en (EG) nr. 882/2004 van het

Nadere informatie

EUkwaliteitsgarantie

EUkwaliteitsgarantie GEGARANDEERDE TRADITIONELE SPECIALITEIT EUkwaliteitsgarantie Dat smaakt! Ontdek de smaak van authenticiteit dankzij de labels met geografische aanduidingen BESCHERMDE OORSPRONGSBENAMING BESCHERMDE GEOGRAFISCHE

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2012R0028 NL 25.06.2012 001.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EU) Nr. 28/2012 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 45122 14 december 2015 Publicatie AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, wijziging productdossier BGA BAYERISCHES

Nadere informatie

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie internationale handel 20.3.2015 2013/0433(COD) ONTWERPADVIES van de Commissie internationale handel aan de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN. Door de Commissie voorgestelde tekst

AANGENOMEN TEKSTEN. Door de Commissie voorgestelde tekst Europees Parlement 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN P8_TA(2018)0049 Definitie, presentatie en etikettering van gedistilleerde dranken en de bescherming van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken

Nadere informatie

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa UITVOERINGSVERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 13 december 2013 tot vaststelling van de regels voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2017 (OR. en) 9533/17 AGRI 281 AGRIORG 51 DELACT 86 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 19 mei 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32442 13 juni 2018 Publicatie AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, wijziging productdossier BOB Gelet op artikel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3696 28 januari 2016 Publicatie AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, wijziging productdossier BOB QUESO TETILLA

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 16.3.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 225/2012 VAN DE COMMISSIE van 15 maart 2012 tot wijziging van bijlage II bij Verordening

Nadere informatie

VERORDENING (EEG ) Nr. 817/70 VAN DE RAAD. van 28 april 1970

VERORDENING (EEG ) Nr. 817/70 VAN DE RAAD. van 28 april 1970 Nr L 99/ 20 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen 5 5 70 VERORDENING (EEG ) Nr 817/70 VAN DE RAAD van 28 april 1970 houdende vaststelling van bijzondere bepalingen betreffende in bepaalde gebieden

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING. INTERPRETATIENOTA Nr. 2015-01

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING. INTERPRETATIENOTA Nr. 2015-01 EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING Directoraat I. Landbouwwetgeving en procedures I.1. Landbouwwetgeving; vereenvoudiging Datum van verspreiding 8.7.2015 INTERPRETATIENOTA

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 173/42 VERORDENING (EU) 2019/1091 VAN DE COMMISSIE van 26 juni 2019 tot wijziging van bijlage IV bij Verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de voorschriften voor

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 351/64 30.12.2017 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2017/2469 VAN DE COMMISSIE van 20 december 2017 tot vaststelling van administratieve en wetenschappelijke voorschriften voor aanvragen bedoeld in artikel

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot erkenning-/registratievoorwaarden van opslagbedrijven van dierlijke bijproducten en afgeleide producten die niet

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst) (12) De aanvrager, de lidstaten, met uitzondering van de lidstaat-rapporteur,

(Voor de EER relevante tekst) (12) De aanvrager, de lidstaten, met uitzondering van de lidstaat-rapporteur, L 252/26 Publicatieblad van de Europese Unie 19.9.2012 UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 844/2012 VAN DE COMMISSIE van 18 september 2012 tot vaststelling van de nodige bepalingen voor de uitvoering van de

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.9.2017 C(2017) 6474 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 29.9.2017 tot aanvulling van Verordening (EU) 2016/1011 van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE NATUURLIJK MINERAAL WATER EN BRONWATER

A D V I E S. over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE NATUURLIJK MINERAAL WATER EN BRONWATER Doc. nr. E2:90005C04 Brussel, 30.3.1999 MH/GVB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE NATUURLIJK MINERAAL WATER EN BRONWATER (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Middenstand

Nadere informatie

Registratieprocedure. Forum - 30 november 2017

Registratieprocedure. Forum - 30 november 2017 Registratieprocedure Forum - 30 november 2017 Waarover gaat het? Nieuw KB dat het KB van 8 mei 2014 wijzigt Vereenvoudigde procedure voor het op de markt brengen van biociden in BE Betreft enkel de nationale

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47227 21 augustus 2017 Publicatie productdossier AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, goedkeuring minimale wijziging

Nadere informatie

Vlaams Streekproduct Lastenboek

Vlaams Streekproduct Lastenboek 1 Vlaams Streekproduct Lastenboek Document uitsluitend voor intern gebruik Naam Streekproduct:. Producent (firmanaam en adres):... Provincie: Streek:.... Lokale begeleider:.. Ingediend op:. Streekdossiernummer:

Nadere informatie

Guidelines over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen

Guidelines over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Guidelines over het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Inhoud 1. Op welke producten zijn de criteria uit deze guidelines van toepassing?... 2

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 46323 18 december 2015 Publicatie productdossier AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, goedkeuring minimale wijziging

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... TRA 25 Kritische voedermiddelen: Inspectie etikettering en verpakking [25] v C : conform

Nadere informatie

De verhouding tussen Richtlijn 2001/95/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning

De verhouding tussen Richtlijn 2001/95/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De verhouding tussen Richtlijn 2001/95/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning 1. IEIDING

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36925 15 juli 2016 Publicatie AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, wijziging productdossier BGA ŠTAJERSKO PREKMURSKO

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33852 9 oktober 2015 Publicatie productdossier AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, goedkeuring minimale wijziging

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 5.6.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 144/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 468/2012 VAN DE COMMISSIE van 1 juni 2012 tot wijziging van Verordening

Nadere informatie

Titel Feedban Nummer DV-01 Datum januari 2017

Titel Feedban Nummer DV-01 Datum januari 2017 Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Contactpersoon T 088 223 33 33 F 088 223 33 34 info@nvwa.nl Titel Feedban Nummer DV-01 Om de verspreiding van BSE en soortgelijke

Nadere informatie

Inhoudsopgave I. BASISREGELS. A. Substantiële regels

Inhoudsopgave I. BASISREGELS. A. Substantiële regels Inhoudsopgave I. BASISREGELS A. Substantiële regels Verord. (EG) nr. 178/2002 E.P. en de Raad 28 JANUARI 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving,

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 171/100 26.6.2019 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/1084 VAN DE COMMISSIE van 25 juni 2019 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 wat betreft de harmonisatie van de lijst van erkende of geregistreerde

Nadere informatie

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten.

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Nadere uitwerking van de Hygiënecode Transport Opslag en Distributie en de Hygiënecode Diervoedersector Wegtransport

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 326/3

Publicatieblad van de Europese Unie L 326/3 24.11.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 326/3 UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 1097/2012 VAN DE COMMISSIE van 23 november 2012 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 tot uitvoering van

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Nr.50 1 november 2013-63e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Hoofdproductschap Akkerbouw 2

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 48 Vervaardiging voor directe verkoop van zuivelproducten en bereidingen op basis van (rauwe) melk -

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 9/46 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/34 VAN DE COMMISSIE van 17 oktober 2018 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat

Nadere informatie

Guidelines. over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen

Guidelines. over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Guidelines over het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Inhoud 1. Op welke producten zijn de criteria uit deze guidelines van toepassing?... 2

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33851 9 oktober 2015 Publicatie productdossier AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, goedkeuring minimale wijziging

Nadere informatie

COMMISSE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

COMMISSE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN COMMISSE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 03.03.1998 COM(97) 682 def. 96/0112 (COD) Gewijzigd voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD INZAKE VOOR MENSELIJKE VOEDING BESTEMDE

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.3.2014 C(2014) 1447 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 11.3.2014 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9982 13 april 2015 Publicatie productdossier AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, goedkeuring wijziging productdossiers

Nadere informatie

Titel Feedban Nummer DV-01 Datum juli 2016

Titel Feedban Nummer DV-01 Datum juli 2016 Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Contactpersoon T 088 223 33 33 F 088 223 33 34 info@nvwa.nl Titel Feedban Nummer DV-01 Om de verspreiding van BSE en soortgelijke

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie 4.1.2019 NL L 2/21 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/12 VAN DE COMMISSIE van 3 januari 2019 tot verlening van een vergunning voor L-arginine als voor diervoeding voor alle diersoorten (Voor de EER relevante

Nadere informatie

EUROPESE CENTRALE BANK

EUROPESE CENTRALE BANK 22.2.2014 Publicatieblad van de Europese Unie C 51/3 III (Voorbereidende handelingen) EUROPESE CENTRALE BANK ADVIES VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 19 november 2013 inzake het voorstel voor een richtlijn

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument D016748/2011.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument D016748/2011. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 18 november 2011 (21.11) (OR. en) 16766/11 DE LEG 147 AGRI 795 I GEKOME DOCUME T van: de Europese Commissie ingekomen: 14 november 2011 aan: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst)

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst) L 125/10 VERORDENINGEN VERORDENING (EU) 2015/786 VAN DE COMMISSIE van 19 mei 2015 tot vaststelling van criteria voor de aanvaardbaarheid van zuiveringsprocedés die worden toegepast op producten die bedoeld

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT Commissie juridische zaken ONTWERPVERSLAG

EUROPEES PARLEMENT Commissie juridische zaken ONTWERPVERSLAG EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie juridische zaken 21.4.2015 2015/2053(INI) ONTWERPVERSLAG over de mogelijke uitbreiding van de bescherming van geografische aanduidingen door de Europese Unie tot

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7053 17 maart 2015 Publicatie AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, wijziging productdossier BOB IDIAZABAL...

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 53759 26 september 2017 Publicatie productdossier AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, goedkeuring minimale wijziging

Nadere informatie

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat. 20.10.2009 Publicatieblad van de Europese Unie L 274/19 VERORDENING (EG) Nr. 977/2009 VAN DE COMMISSIE van 19 oktober 2009 tot goedkeuring van minimale wijzigingen van het productdossier voor een naam

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling (O&O) en onderzoek en ontwikkeling gericht op producten en procedés (PPORD)

Wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling (O&O) en onderzoek en ontwikkeling gericht op producten en procedés (PPORD) BEKNOPT RICHTSNOER Wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling (O&O) en onderzoek en ontwikkeling gericht op producten en procedés (PPORD) In dit document wordt in eenvoudige bewoordingen toegelicht welke

Nadere informatie

TRA 3347 Zuivelproducten en levensmiddelen op basis van rauwe melk - VERPAKKING EN ETIKETTERING (inclusief handelsnormen) [3347] v1

TRA 3347 Zuivelproducten en levensmiddelen op basis van rauwe melk - VERPAKKING EN ETIKETTERING (inclusief handelsnormen) [3347] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 47 Zuivelproducten en levensmiddelen op basis van rauwe melk - VERPAKKING EN ETIKETTERING (inclusief

Nadere informatie

2009R0607 NL 01.08.2009 001.001 1

2009R0607 NL 01.08.2009 001.001 1 2009R0607 NL 01.08.2009 001.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 607/2009 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2009R0607 NL 01.07.2013 007.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 607/2009 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2014R0251 NL 27.03.2014 000.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EU) Nr. 251/2014 VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

(3) Het verslag bevat feedback over de ervaringen met de overgangsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 2076/2005 van de Commissie (4). In het verslag

(3) Het verslag bevat feedback over de ervaringen met de overgangsmaatregelen van Verordening (EG) nr. 2076/2005 van de Commissie (4). In het verslag VERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 2 februari 2017 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de toepassing van de Verordeningen (EG) nr. 853/2004 en (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.12.2016 COM(2016) 750 final 2016/0392 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de definitie, presentatie en etikettering van gedistilleerde

Nadere informatie

Richtsnoeren Samenwerking tussen autoriteiten die zijn onderworpen aan de artikelen 17 en 23 van Verordening (EU) nr. 909/2014

Richtsnoeren Samenwerking tussen autoriteiten die zijn onderworpen aan de artikelen 17 en 23 van Verordening (EU) nr. 909/2014 Richtsnoeren Samenwerking tussen autoriteiten die zijn onderworpen aan de artikelen 17 en 23 van Verordening (EU) nr. 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-435 NL Inhoudsopgave 1 Toepassingsgebied... 2 2 Doel...

Nadere informatie

VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 6.2.2019 C(2019) 595 final VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 6.2.2019 tot wijziging van bijlage IX bij Verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

A7-0440/ AMENDEMENTEN ingediend door de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

A7-0440/ AMENDEMENTEN ingediend door de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid 10.1.2014 A7-0440/ 001-016 AMENDEMENTEN 001-016 ingediend door de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid Verslag Julie Girling Honing A7-0440/2013 (COM(2012)0530 C7-0304/2012 2012/0260(COD))

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 357/3

Publicatieblad van de Europese Unie L 357/3 2.12.2004 Publicatieblad van de Europese Unie L 357/3 VERORDENING (EG) Nr. 2060/2004 VAN DE RAAD van 22 november 2004 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2702/1999 inzake voorlichtings- en afzetbevorderingsacties

Nadere informatie

No.W /IV 's-gravenhage, 7 december 2007

No.W /IV 's-gravenhage, 7 december 2007 ... No.W11.07.0382/IV 's-gravenhage, 7 december 2007 Bij brief van de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 16 oktober 2007 heeft de Tweede Kamer bij de Raad van State het voorstel van

Nadere informatie

General Food Law. T&T, meldplicht en aansprakelijkheid definitieve interpretatie EU. d.d. 25 en 27 januari 2005. Anneke van de Kamp

General Food Law. T&T, meldplicht en aansprakelijkheid definitieve interpretatie EU. d.d. 25 en 27 januari 2005. Anneke van de Kamp General Food Law T&T, meldplicht en aansprakelijkheid definitieve interpretatie EU d.d. 25 en 27 januari 2005 Anneke van de Kamp Afdelingshoofd Voedsel en Voeding Hoofdproductschap Akkerbouw Inhoud Wat

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 41236 20 juli 2017 Publicatie AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, wijziging productdossier BOB QUARTIROLO LOMBARDO

Nadere informatie

Richtlijn 2006/121/EG van het Europees Parlement en de Raad. van 18 december 2006

Richtlijn 2006/121/EG van het Europees Parlement en de Raad. van 18 december 2006 30.12.2006 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 396/849 Richtlijn 2006/121/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006 tot wijziging van Richtlijn 67/548/EEG van de Raad betreffende

Nadere informatie

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met name artikel 127, lid 6, en artikel 132,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met name artikel 127, lid 6, en artikel 132, L 314/66 1.12.2015 BESLUIT (EU) 2015/2218 VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 20 november 2015 betreffende de procedure tot vaststelling van de niet-toepasselijkheid op personeelsleden van het vermoeden

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 23.10.2015 L 278/5 VERORDENING (EU) 2015/1905 VAN DE COMMISSIE van 22 oktober 2015 tot wijziging van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 183/2005 van het Europees Parlement en de Raad wat het testen op

Nadere informatie

Handhaving voedingclaims 2010. Datum: oktober 2010

Handhaving voedingclaims 2010. Datum: oktober 2010 Handhaving voedingclaims 2010 Datum: oktober 2010 Samenvatting In de tweede helft van 2010 heeft de nvwa een handhavingsactie uitgevoerd op het gebruik van voedingsclaims. Voor voedingsclaims gelden de

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD. betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD. betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 28.02.2006 COM(2006) 89 definitief Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren (door de Commissie ingediend)

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEID EN VOEDSELVEILIGHEID Brussel, 23 oktober 2018 REV1 Vervangt het document "Vragen en antwoorden" van 13 september 2017 VRAGEN EN ANTWOORDEN IN VERBAND

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 129/28 UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2015/819 VAN DE COMMISSIE van 22 mei 2015 tot wijziging van bijlage F bij Richtlijn 64/432/EEG van de Raad met betrekking tot het formaat van de modelgezondheidscertificaten

Nadere informatie

Arrest HvJ EG d.d. 2 juli 2009, Bavaria Bayerische Bier

Arrest HvJ EG d.d. 2 juli 2009, Bavaria Bayerische Bier Journaal Warenwet 2009-8 Martin Hemmer AKD Prinsen Van Wijmen Geografische oorsprongsaanduidingen Arrest HvJ EG d.d. 2 juli 2009, Bavaria Bayerische Bier Jurisprudentie Het recht om merken te gebruiken

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 201 Groothandel groenten en fruit - Verpakking en etikettering (inclusief handelsnormen)

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.5.2018 C(2018) 2980 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 22.5.2018 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 29/2012 wat betreft de eisen

Nadere informatie

(Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 14.12.2012 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 343/1 AGOS 12-199 EG I (Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 1151/2012 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 21 november 2012

Nadere informatie

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

Nadere informatie

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat. 26.7.2013 Publicatieblad van de Europese Unie L 201/31 VERORDENING (EU) Nr. 717/2013 VAN DE COMMISSIE van 25 juli 2013 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 wat betreft de vermeldingen inzake

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 78 fabrikant van meststoffen/bodemverbeterende middelen bevattende van dierlijke bijproducten afgeleide

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30124 13 juni 2016 Publicatie AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, productdossier BGA KHAO SANGYOD MUANG PHATTHALUNG

Nadere informatie