Op reis gingen we tijdens de start van het ervenconsulentschap. Zo n 50 deelnemers maakten met de Utrechtse ervenconsulenten een Grand Tour door de pr

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op reis gingen we tijdens de start van het ervenconsulentschap. Zo n 50 deelnemers maakten met de Utrechtse ervenconsulenten een Grand Tour door de pr"

Transcriptie

1 In 2013 hebben we samen met verschillende partijen weer veel bereikt voor landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Stap in en reis met ons mee door 2013.

2 Op reis gingen we tijdens de start van het ervenconsulentschap. Zo n 50 deelnemers maakten met de Utrechtse ervenconsulenten een Grand Tour door de provincie Utrecht. We bezochten voorbeeldprojecten en introduceerden de werkwijze van het ervenconsulentschap. Frans ter Maten, directeur Landschap Erfgoed Utrecht, reikte de folder en het eerste rapport uit aan Bart Krol, gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling en Landelijk Gebied.

3 Het Boerderijen Platform Utrecht werd op 26 september officieel gelanceerd met een studiemiddag op Hoeve Ravenstein. Siem Jan Schenk, voorzitter van LTO-Noord, Ingeborg Thoral, adviseur ruimtelijk kwaliteit bij de provincie Utrecht en Jan Tupker, pachter van Hoeve Ravenstein, vertelden de 90 aanwezigen meer over de relatie tussen boer, burger en boerderij.

4 Ook werd tijdens deze studiemiddag de Boerderij van het Jaar 2013 bekend gemaakt door Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht. Boerderij Het Gagelgat uit Soest werd verkozen tot mooiste boerderij. Bij de bekendmaking en steenmetseling waren in totaal circa 150 bezoekers aanwezig.

5 Voor het symposium Buitenplaatsen op de kaart! van het Platform Utrechtse Buitenplaatsen was veel belangstelling. Op 31 oktober namen 165 deelnemers deel aan het symposium op landgoed Eyckenstein in Maartensdijk.

6 Tijdens de 7 Erfgoed Connectie Utrecht bijeenkomsten kwamen ruim 175 deelnemers uit het erfgoedveld bijeen. Zoals hier bij het Nationaal Militair Museum in aanbouw. De deelnemers konden hun kennis bijspijkeren over actuele thema s en onderlinge contacten verstevigen. Ook gaven we 2 keer een training Rondleiden en hebben we op veelvuldig verzoek een basistraining Social Media ingelast. Aan deze trainingen deden in totaal 78 deelnemers mee.

7 Daarnaast begeleidden we een vernieuwingstraject in het Eemgebied: het Eemsnoer. Met diverse partijen is bekeken hoe cultuurhistorische en landschappelijke elementen in het Eemgebied op een aansprekende manier met elkaar verbonden en ontsloten kunnen worden voor bewoners en toeristen.

8 Militair erfgoed is in de provincie Utrecht ruim aanwezig. In een strategische beleidsverkenning onderzochten we welke toevoegde waarde wij kunnen hebben voor onder andere militaire musea, de Grebbelinie, de Limes en de Pyramide van Austerlitz.

9 En omdat militaire geschiedenis één van de lacunes in de Utrechtse geschiedschrijving is, startten we ook met de werkgroep Oorlog en Vrede. 15 enthousiaste deelnemers doen lokaal en regionaal historisch onderzoek in de provincie Utrecht.

10 Samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de provincie Utrecht organiseerden we de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten. Winnaar was het Monument aan de Dorpsstraat te Doorn. De uitreiking vond plaats in aanloop naar de Nationale Viering van de Bevrijding / 5 mei-lezing 2013 in Utrecht.

11 mensen bezochten de Pyramide van Austerlitz. Zij werden ontvangen en begeleid door 32 enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten in het bezoekerscentrum en kassahuis.

12 We organiseerden 3 keer een archeologisch publieksevenement met inzet van amateurarcheologen. Op het Romeinenplein tijdens het Italië-evenement bij Kasteel de Haar en op 2 locaties tijdens het Open Monumentenweekend kon iedereen graven naar het verleden en zo de geschiedenis beleven.

13 Geschiedenis beleven kan nu nog beter op de website utrechtsecanons.nl. De eerste 3 lokale canons zijn toegevoegd en de navigatie is verbeterd. In 2013 werd de site keer bezocht door unieke bezoekers. Een groei van ruim 9% vergeleken met 2012.

14 Op 19 december onthulde Mariëtte Pennarts, gedeputeerde Cultuur van de provincie Utrecht, de naam voor de nieuwe provinciebrede erfgoedwebsite: UtrechtAltijd.nl. De naam werd gekozen uit verschillende inzendingen. Ook kregen ongeveer 40 Utrechtse instellingen tijdens deze bijeenkomst de eerste ontwerpen van UtrechtAltijd.nl te zien. Vanaf eind 2014 zijn hier de verhalen over de provincie van toen, hier en nu vinden.

15 In het jaar waarin de Vrede van Utrecht groots werd gevierd, maakten veel scholen voor basis en voortgezet onderwijs gebruik van het speciaal door ons ontwikkelde lesmateriaal hierover. Met bezoeken was het venster over de Vrede van Utrecht het best bekeken venster van de Canon in de Klas.

16 Op 18 september 2013 vond in theater De Kom in Nieuwegein de grootse aftrap plaats van het verdiepingsprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit waaraan 66 basisscholen - met in totaal leerlingen - de komende 3 jaar deelnemen. Deze scholen worden door Kunst Centraal, Jeugdtheater Het Filiaal en Landschap Erfgoed Utrecht begeleid om cultuur in te bedden in het hart van hun onderwijs.

17 Met onze erfgoedprojecten bereikten we 390 basisscholen uit de provincie Utrecht. Een groot deel via het Cultuurprogramma dat we nu gezamenlijk met Kunst Centraal uitvoeren. De kinderen uit Breukelen maakten bijvoorbeeld kennis met de bijzondere Breukelaar Kees de Tippelaar, die 100 jaar geleden overleed.

18 De ontwikkeling van nieuwe Klompenpaden ging gestaag door in het jaar dat het Oudenhorsterpad en Broekerpad alweer 10 jaar bestonden. We openden 2 nieuwe Klompenpaden in Utrecht, het Beukenburgerpad en het Teylingenpad. Daarnaast verbeterden we het Grift en Graftenpad en het Derde Erfpad.

19 Alle Klompenpaden in Utrecht zijn ook met de smartphone te wandelen. Inmiddels is de app al keer gedownload. Wandelaars verdwalen nu zeker niet en krijgen veel informatie over landschap en cultuurhistorie.

20 Hoe maak je Klompenpaden extra leuk voor gezinnen met kleine kinderen? Dat onderzochten we en we maakten een start met het eerste KidsproofKlompenpad door een trekpontje over de tankgracht te openen bij boerderij Nieuw Slagmaat. Hierbij waren een grote groep kinderen, ouders, vrijwilligers en Jorrit-Jan Eijbersen, wethouder van Bunnik, aanwezig.

21 Daarnaast realiseerden we 2 lekkere wandelingen: Foodwalks. Op kunnen mensen meer informatie vinden over de routes, de ingrediënten die men onderweg kan oogsten uit het landschap, zoals tamme kastanjes, bramen en boekweit, en de bijbehorende recepten.

22 Omdat we zoveel mogelijk inwoners actief willen betrekken bij landschap en erfgoed hebben we een Steunpunt vrijwilligerswerk opgezet. Meer dan 150 nieuwe vrijwilligers koppelden we aan een vrijwilligersgroep bij hem of haar in de buurt. In totaal waren meer dan vrijwilligers actief voor landschap en erfgoed.

23 Om deze vrijwilligers te bedanken voor hun inzet organiseerden we op 6 juni een Vrijwilligersdag op fort Vechten met gevarieerde workshops en uitstapjes op de fiets naar Museum Oud Amelisweerd en langs boerenerven.

24 Voor de archeologie vrijwilligers was er de jaarlijkse contactdag. Dit jaar kwamen in De Bilt 90 archeologie vrijwilligers bijeen voor een dag van ontmoeting, uitwisseling en inhoudelijke presentaties.

25 Dankzij budget van Groen en Doen, een programma van het ministerie van Economische Zaken om vrijwilligerswerk op het gebied van natuur- en landschapsbeheer en groen in de stad te stimuleren, konden we meer dan 800 helmen uitdelen aan alle vrijwilligersgroepen die werken in het landschap.

26 En we zorgden ook voor opleiding van vrijwilligers. De 40 vrijwilligers van de nieuwe vrijwilligersgroep Werk aan de Vecht leerden we alles over het beheer en onderhoud van het landschap, zodat ze zelfstandig verder kunnen werken.

27 Tijdens de landelijke Natuurwerkdag op 2 november kon iedereen zich een dagje uitleven in het landschap. In de provincie Utrecht coördineerden we deze dag. In totaal deelnemers, van jong tot oud, staken op 42 locaties in de provincie Utrecht de handen uit de mouwen.

28 In het najaar van 2013 zijn 40 vrijwilligers begonnen met het inventariseren van kleine landschapselementen. Zo krijgen we een steeds beter beeld over de hoeveelheid en kwaliteit van landschapselementen.

29 Het voorjaar van 2013 was koud en droog. Toch gingen zo n 400 vrijwilligers het veld in om weidevogelnesten te beschermen. Door het geven van cursussen en leveren van beschermingsmateriaal heeft Landschap Erfgoed Utrecht de vrijwilligers geholpen bij de bescherming van weidevogels.

30 Na 20 jaar bijdrageregeling Kleine Landschapselementen (KLE) is er een eind gekomen aan deze provinciale regeling voor beheer, herstel en aanleg van landschapselementen. Aanvragen voor landschapsbeheer gaan vanaf 2014 via de landelijke Subsidieregeling Natuur en Landschap (SNL). Landschap Erfgoed Utrecht heeft in 2013 de rol als gebiedscoördinator voor landschap in de provincie Utrecht vervuld. Wij zorgden ervoor dat de KLE overeenkomsten omgezet werden in SNL-overeenkomsten.

31 De agrarische natuurverenigingen ondersteunden we bij de uitwerking van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De vorming van collectieven en het opstellen van gebiedsaanbod waren daarbij sleutelwoorden.

32 Onze 4 landschapsbeheerploegen werkten met 100 vrijwilligers het hele jaar onder begeleiding van professionele ploegbegeleiders. In totaal werkten zij ruim uur voor terreinbeherende organisaties, landgoederen en buitenplaatsen, particuliere eigenaren, bedrijven, gemeenten en de provincie Utrecht.

33 We hopen u een mooie terugblik op ons werk in 2013 te hebben gegeven. Wilt u meer weten? Kijk dan eens op Of volg ons op foto s: Els Tove, Allard Willemse, Willem Mes, Elly Hees, Landschap Erfgoed Utrecht Landschap Erfgoed Utrecht Postbus AC De Bilt T info@landschaperfgoedutrecht.nl Het werk van Landschap Erfgoed Utrecht wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht en de Nationale Postcode Loterij.

Samen met Rabobank Utrechtse Heuvelrug ontwikkelden we 3 spannende familiespeurtochten bij Huis Doorn, de Pyramide van Austerlitz en Kasteel Amerongen

Samen met Rabobank Utrechtse Heuvelrug ontwikkelden we 3 spannende familiespeurtochten bij Huis Doorn, de Pyramide van Austerlitz en Kasteel Amerongen 2015 was een mooi jaar waarin we landschap en erfgoed in de provincie Utrecht voor jong en oud beleefbaar maakten. Nieuwsgierig? Blader door het jaarverslag en ontdek wat we in 2015 allemaal deden. Samen

Nadere informatie

Op 13 september viel er tijdens de tweede editie van de Nacht van de Buitenplaats van alles te beleven. De buitenplaatsen stonden op deze avond letter

Op 13 september viel er tijdens de tweede editie van de Nacht van de Buitenplaats van alles te beleven. De buitenplaatsen stonden op deze avond letter In 2014 deden we samen met vele partners en dankzij alle financiers weer veel voor landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Blader door dit jaarverslag en bekijk hoe we 2014 ingekleurd hebben. Op

Nadere informatie

Programma Routes. Jaarrapportage 2013. Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014

Programma Routes. Jaarrapportage 2013. Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014 Programma Routes Jaarrapportage 2013 Team Steunpunt Klompenpaden, februari 2014 Inleiding Landschap Erfgoed Utrecht werkt aan routes om landschap en erfgoed toegankelijk en beleefbaar te maken voor een

Nadere informatie

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland

HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 Stichting Landschapsbeheer Gelderland HEEL HET LANDSCHAP! Jaarbericht 2012 DESKUNDIG INSPIREREND ONDERSTEUNEND DAADKRACHTIG ZORG VOOR ONS LANDSCHAP! is een ideële organisatie die zich inzet voor het cultuurlandschap; het landschap met heggen,

Nadere informatie

j a a r v e r s l a g 2016

j a a r v e r s l a g 2016 jaarverslag We ondersteunden erfgoedinstellingen, ondernemers, gemeenten en andere betrokkenen bij het realiseren van zo n 20 projecten rondom de zeven erfgoedlijnen. We beheerden de publiekswebsite www.geschiedenisvanzuidholland.nl,

Nadere informatie

CHAT TUSSEN PROVINCIE EN GEMEENTEN

CHAT TUSSEN PROVINCIE EN GEMEENTEN ROMA 31.03.2016 CULTUURHISTORIE OP DE KAART Doelstelling subsidie cultuurhistorische waardenkaarten Provinciale CHAT Inhoud Ontwikkeling Samenwerking ROMA 31.03.2016 2 WAT IS DE CHAT CHAT: Cultuurhistorische

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

Het wordt mooier als u meedoet! Voorbeeld van samenwerking : Een Landschapscoördinator, (hoe) werkt dat???

Het wordt mooier als u meedoet! Voorbeeld van samenwerking : Een Landschapscoördinator, (hoe) werkt dat??? Het wordt mooier als u meedoet! Voorbeeld van samenwerking : Een Landschapscoördinator, (hoe) werkt dat??? Gemeente Houten 14 december 2010 Koen Helling Afdeling RBL Werk in uitvoering De Landschapscoördinator

Nadere informatie

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG!

MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! Jaarbericht 2014 DESKUNDIG INSPIREREND DAADKRACHTIG ONDERSTEUNEND zorg voor ons landschap MOBILISATIE VOOR LANDSCHAP IN VOLLE GANG! mobiliseert overal in Gelderland

Nadere informatie

Ing. 20 april 2016 PS PS 29 juni 2016

Ing. 20 april 2016 PS PS 29 juni 2016 Ing. 20 april 2016 PS2016-313 2016-006156 PS 29 juni 2016 Van: statenledenbounces@webmail.prvgld.nl namens A. Vriend Landschapsbeheer Gelderland Verzonden: woensdag

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Beleidsplan 2015 en volgende jaren

Beleidsplan 2015 en volgende jaren Beleidsplan 2015 en volgende jaren A. Inleiding De Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen is medio 2012 opgericht. Doelstelling van de stichting is het bij een groter publiek onder de aandacht brengen

Nadere informatie

Cultuurpact Samenwerken aan cultuur in de Provincie Utrecht

Cultuurpact Samenwerken aan cultuur in de Provincie Utrecht Cultuurpact 2018-2019 Samenwerken aan cultuur in de Provincie Utrecht 1 van 9 Waarom dit gezamenlijke cultuurpact? Dit cultuurpact is een overeenkomst tussen de gemeente Soest en provincie Utrecht. We

Nadere informatie

5 maart 2019 Documentnummer: , BJC Nummer 9/2019 Dossiernummer : K14640

5 maart 2019 Documentnummer: , BJC Nummer 9/2019 Dossiernummer : K14640 v o o r d r a c h t 5 maart 2019 Documentnummer: 2019-018160, BJC Nummer 9/2019 Dossiernummer : K14640 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over/ter vaststelling van

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich daar voor inzetten:

Nadere informatie

PRIMAIR ONDERWIJS WWW.LANDSCHAPERFGOEDUTRECHT.NL

PRIMAIR ONDERWIJS WWW.LANDSCHAPERFGOEDUTRECHT.NL PRIMAIR ONDERWIJS WWW.LANDSCHAPERFGOEDUTRECHT.NL ERFGOEDPROJECTEN, SCHOLING EN ADVIES 2 0 1 5 2 0 1 6 ERFGOED EDUCATIE ERFGOED Door zijn aanwezigheid en handelen heeft de mens allerlei sporen nagelaten.

Nadere informatie

Rol van intermediairs bij zelforganisatie

Rol van intermediairs bij zelforganisatie Rol van intermediairs bij zelforganisatie Mentoren als begeleiders van werkdagen in het groen Studiedag Zelforganisatie is beter voor de natuur, Wageningen 21 maart 2013 Maurice Kruk, Landschapsbeheer

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? In de begroting 2016 gaven wij aan dat de het ambities en doelen voor de provinciale kerntaak Cultuur en Erfgoed tot en met 2016 benoemd

Nadere informatie

Jaarverslag Comité Open Monumentendag Terugblik Open Monumentendag 2014 De Bilt

Jaarverslag Comité Open Monumentendag Terugblik Open Monumentendag 2014 De Bilt Jaarverslag Comité Open Monumentendag 2014 Terugblik Open Monumentendag 2014 De Bilt GEMEENTE DE BILT, BILTHOVEN, JUNI 2015 Terugblik Open Monumentendag 2014 De Bilt Open Monumentendag 2014 met thema

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg primair onderwijs kunst- en cultuurmenu kunst en cultuur beleven Utrecht onderscheidt zich door topaanbod van kennis en cultuur. Goed cultuuronderwijs

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Park Rijnhuizen. Levendige cultuurhistorie

Park Rijnhuizen. Levendige cultuurhistorie Park Rijnhuizen Levendige cultuurhistorie Storytelling: hoe vertel je een goed verhaal? Personages Gebeurtenis Conflict Emoties Twist of plot Stimuleer alle zintuigen Interpretatie: wat is het en hoe kan

Nadere informatie

uitleg bij de kaartjes

uitleg bij de kaartjes Kasteel Amerongen waar sinds 1286 belangrijke families woonden. Bollendak op Utrecht Centraal. Het weegt 500.000 kilo! Heksenwaag Oudewater waar je gewogen werd om te kijken of je een heks was. Vestingsstad

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen

Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen Samenvatting Regionaal Archief Leiden Eén op de vijf Leidenaren heeft het afgelopen jaar informatie gezocht over de geschiedenis van Leiden en omgeving

Nadere informatie

5 JAAR stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen

5 JAAR stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen 5 JAAR stichting Kastelen, (historische) Buitenplaatsen en Landgoederen Steeds meer mensen en organisaties weten skbl te vinden en haar kracht als kennisverzamelaar

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Ledenraadsvergadering Coöperatie Erfgoed Gelderland 2 november uur

Erfgoed Gelderland. Ledenraadsvergadering Coöperatie Erfgoed Gelderland 2 november uur Erfgoed Gelderland Ledenraadsvergadering Coöperatie Erfgoed Gelderland 2 november 2018 10.00 12.00 uur 1. Welkom en vaststellen agenda 2. Mededelingen en voorstellen leden 3. Notulen 23-04-2018 4. Stand

Nadere informatie

dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Betrokkenheid van mensen bij het groen stimuleren en laten bloeien

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

VERBINDT JE MET MEER!

VERBINDT JE MET MEER! VERBINDT JE MET MEER! 2017 1 VOORWOORD 2017 was in veel opzichten een overgangsjaar voor LEU. Op alle fronten is er hard gewerkt aan het formuleren van een nieuwe koers en toekomststrategie, wat in het

Nadere informatie

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe foto sake elzinga 2016 Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe Het boerenland, het dorpsgroen, het zandpad naar de hei. Het is de gewone leefomgeving die Drenthe bijzonder maakt. Landschapsbeheer Drenthe

Nadere informatie

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe

Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe foto sake elzinga Jaarbericht Landschapsbeheer Drenthe Het boerenland, het dorpsgroen, het zandpad naar de hei. Het is de gewone leefomgeving die Drenthe bijzonder maakt. Landschapsbeheer Drenthe werkt

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed 1 (18) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 14 november kregen de panelleden van 18 jaar en ouder (1.435 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei Nieuwsbrief mei 2011 Met de uitgave van een nieuwsbrief zullen we u in de toekomst regelmatig informeren over interessante activiteiten van de Historische Vereniging Den Dolder. Website Historische Vereniging

Nadere informatie

Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei

Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! Steun het Landschapsfonds Vechtvallei LANDSCHAPSFONDS VECHTVALLEI Draag bij aan een fraaie Vechtstreek! De Vechtstreek is een uniek gebied in de dicht bevolkte Randstad,

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie 10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Vragen Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Karel Loeff directeur Heemschut Wat verwacht je van de omgevingsvisie? De gemeentelijke

Nadere informatie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Jan van Susante Voorzitter Heemschut Limburg alles van waarde is weerloos (Lucebert)

Nadere informatie

Huisadviseurschap. Team Ruimtelijke Kwaliteit. als verlengstuk van uw gemeentelijke organisatie. Libau

Huisadviseurschap. Team Ruimtelijke Kwaliteit. als verlengstuk van uw gemeentelijke organisatie. Libau Libau Team Ruimtelijke Kwaliteit Huisadviseurschap als verlengstuk van uw gemeentelijke organisatie Libau adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit Hoge der A 5 9712 ac Groningen 050 3126545 info@libau.nl

Nadere informatie

A&O ERFGOED PROVINCIE UTRECHT. 10 december 2015 Roland Blijdenstijn

A&O ERFGOED PROVINCIE UTRECHT. 10 december 2015 Roland Blijdenstijn A&O ERFGOED PROVINCIE UTRECHT 10 december 2015 Roland Blijdenstijn A&O ERFGOED PROVINCIE UTRECHT ONDERWERPEN Herijking Provinciale Ruimtelijke Verordening 2013-2028 (PRV) UNESCO-nominatie NHW Cultuurnota

Nadere informatie

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten Verkiezingen Provinciale Staten van Zuid-Holland Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten VVD: De VVD wil het karakter van het landschap van Zuid-Holland zoveel mogelijk behouden.

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen De Bilt, 16 juli 2012, versie 2 Lennart in t Veld Landschap Erfgoed Utrecht Postbus 121 3730 AC De Bilt t 030 220 55 34 f

Nadere informatie

Geschiedenis online prijs

Geschiedenis online prijs Geschiedenis online prijs PeelenMaasNet doet mee aan de verkiezing van de beste historische website en app, de Geschiedenis Online Prijs. Er worden 2 prijzen uitgereikt: de Juryprijs en de Publieksprijs.

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? Wij helpen de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en meer mensen van cultuur en erfgoed te laten genieten. Kinderen komen al vroeg

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Onderzoek naar de bekendheid en het imago van Nationaal Park (Utrechtse) Heuvelrug - oktober 2017 De hele Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg,

Nadere informatie

1. Eigenaren en beheerders 2. Overheid en overheidgefinancierde organisaties 3. Experts 4. Bezoekers en vrijwilligers

1. Eigenaren en beheerders 2. Overheid en overheidgefinancierde organisaties 3. Experts 4. Bezoekers en vrijwilligers UITSLAGEN VIER DEELENQUETES De provincie Utrecht heeft de Uitvoeringsagenda Historische Buitenplaatsen 2012-2015 geëvalueerd. De evaluatie bestond naast bureauonderzoek, interviews met hoofdpersonen bij

Nadere informatie

UTRECHT Regiostrategie (internationaal) toerisme

UTRECHT Regiostrategie (internationaal) toerisme UTRECHT Regiostrategie (internationaal) toerisme U10 11 januari 2016 Carlijn Leenders marketingmanager Toerisme Utrecht (mede namens marketeers RBT Heuvelrug & Vallei, Woerden Marketing en Vorstelijk Baarn)

Nadere informatie

Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd?

Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd? Resultaten workshops Molencontactdag 22 november 2013 Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd? Groep blauw - Nicole Bakker: Werken met de molen

Nadere informatie

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP)

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Met het Budget Educatie en Participatie Projecten willen de provincie Groningen en het Rijk een aantal doelstellingen bereiken. We hanteren daarbij een

Nadere informatie

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen www.skbl.nl Nederland is ongekend mooi. Overal zijn plekken waar je onder de

Nadere informatie

Investeringsagenda Dansende bomen

Investeringsagenda Dansende bomen Dansen de bomen? Projecten cultuurhistorie van Veluwse bossen Paul Thissen programma coördinator Cultuurhistorie provincie Gelderland Symposium Erfgoed in bos en natuur, Werk in uitvoering 4-10-2012 te

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

Overzicht verleende subsidies

Overzicht verleende subsidies Overzicht verleende subsidies ¹ Kolom 5 'Incidenteel / structureel': Incidenteel = 2012 + t/m maximaal 3 volgende jaren (= t/m 2015). Loopt een subsidieverplichting langer door, dan is er sprake van een

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2017 De Groene Motor

versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2017 De Groene Motor versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2017 De Groene Motor Betrokkenheid van mensen bij het groen stimuleren en

Nadere informatie

STICHTING OMGEVINGSEDUCATIE IN 2015

STICHTING OMGEVINGSEDUCATIE IN 2015 1 STICHTING OMGEVINGSEDUCATIE IN 2015 2 6 projecten uitgelicht 1. Strategisch meerjarenplan 2. Vernieuwde NME-wijzer Gooi en Vechtstreek 3. Cultuureducatie met kwaliteit erfgoedleerlijn Hilversum 4. Reizende

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Landschapsbeheer Drenthe. Historische buitenplaatsen vragen aandacht in themajaar 2012. november 2011

Nieuwsbrief van Landschapsbeheer Drenthe. Historische buitenplaatsen vragen aandacht in themajaar 2012. november 2011 Levend landschap Nieuwsbrief van Landschapsbeheer Drenthe Historische buitenplaatsen vragen aandacht in themajaar 2012 Extra inspanningen voor de knoflookpad Project voor herstel Erven Valthermond van

Nadere informatie

Na de koffie en gebak, ging het gezelschap van vrijwilligers en medewerkers van kantoor naar de tweede locatie.

Na de koffie en gebak, ging het gezelschap van vrijwilligers en medewerkers van kantoor naar de tweede locatie. EDITIE OKTOBER 2016 Geslaagde Vrijwilligersdag met ruim 250 deelnemers Wim de Wolf tot ere-lid benoemd De jaarlijkse vrijwilligersdag van de NKC vond dit jaar op twee bijzondere locaties in Soesterberg

Nadere informatie

RESULTATEN LANDGOEDERENBELEID

RESULTATEN LANDGOEDERENBELEID Deze folder is opgesteld door OPG en adviesbureau Wing en is gefinancierd door de provincie Overijssel. Het geeft een indicatief beeld van de resultaten van het landgoederenbeleid van de provincie Overijssel

Nadere informatie

JURYRAPPORT PRIJSVRAAG WATERLINIECENTRUM NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE FORT VECHTEN

JURYRAPPORT PRIJSVRAAG WATERLINIECENTRUM NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE FORT VECHTEN JURYRAPPORT PRIJSVRAAG WATERLINIECENTRUM NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE FORT VECHTEN Opdrachtgever: Provincie Utrecht Oktober 2011 2 Aanle id ing: Voor het ontwerp van het nieuw te bouwen Waterliniecentrum

Nadere informatie

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel.

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Erfgoednota gemeente Boxtel COMMUNICATIE Erfgoednota communicatie gemeente Boxtel 1 Inleiding en leeswijzer Boxtel is een prachtige gemeente

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie World Heritage Volunteers. Saskia Woudenberg

Nieuwe Hollandse Waterlinie World Heritage Volunteers. Saskia Woudenberg Nieuwe Hollandse Waterlinie World Heritage Volunteers Saskia Woudenberg World Heritage Volunteers - UNESCO Doel van UNESCO: De campagne is gericht op bewustwording van de noodzaak om cultureel en natuurlijke

Nadere informatie

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER EN STARING ADVIES De provincies willen waardevolle landbouwgebieden en natuurterreinen verder ontwikkelen. Staring Advies kan eigenaren van agrarische bedrijven en

Nadere informatie

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Nieuwsbrief April 2015 Toeristische Gids Land van Cuijk 2015 Deze week wordt de Toeristische Gids 2015 verspreid. De gids is een handig naslagwerk voor toeristen en

Nadere informatie

PROMOTIEPAKKET DE BETUWE DIT IS EEN UITGAVE VAN REGIO ARNHEM NIJMEGEN

PROMOTIEPAKKET DE BETUWE DIT IS EEN UITGAVE VAN REGIO ARNHEM NIJMEGEN PROMOTIEPAKKET SAMEN AAN DE SLAG! SAMEN STAAN WE STERK! 2 3 4 5 6 7 8 9 > Logo downloaden > Inspirerende beelden > Inspirerende tekst > Logo toepassingen > (Uw) foto in beeldmerk > Kleurgebruik De Betuwe

Nadere informatie

Specifieke subsidieregels voor cultuur

Specifieke subsidieregels voor cultuur Bijlage F Specifieke subsidieregels voor cultuur SUBSIDIEREGEL 2. MUZIEK- EN TONEEL- VERENIGINGEN (1 ste wijziging 2011) Definities Kunst en cultuur Jeugdlid: actieve jongere beneden de 19 jaar. Peildatum:

Nadere informatie

Brabants Landschap, Coordinatiepunt Landschapsbeheer

Brabants Landschap, Coordinatiepunt Landschapsbeheer opening vrijwilligerseizoen landschapsbeheer 15 oktober 2016 veilig vrijwilligerswerk bijeenkomsten landschapsbeheer opening vrijwilligers seizoen regionale themabijeenkomsten Groene Academie Groen en

Nadere informatie

Welkom bij Cultuureducatie en cultuurparticipatie in alle Staten! Utrecht, 2 maart 2015, TivoliVredenburg

Welkom bij Cultuureducatie en cultuurparticipatie in alle Staten! Utrecht, 2 maart 2015, TivoliVredenburg Welkom bij Cultuureducatie en cultuurparticipatie in alle Staten! Utrecht, 2 maart 2015, TivoliVredenburg Het Filiaal Ik smolt uit De grote illusionist Frans Vreeke Directeur TivoliVredenburg Cor Wijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 december 2016

Nieuwsbrief 1 december 2016 Nieuwsbrief 1 december 2016 Nieuwsbrief 1 december 2016 De werkgroep Oud-Castricum wil graag meer contact met de dona teurs en belangstellenden. Via de uitgifte van een nieuwsbrief, in samenhang met onze

Nadere informatie

ARCHEOLOGIE BIJ DE PROVINCIE UTRECHT. ROMA 30 januari 2014 Ivonne de Jongh

ARCHEOLOGIE BIJ DE PROVINCIE UTRECHT. ROMA 30 januari 2014 Ivonne de Jongh ARCHEOLOGIE BIJ DE PROVINCIE UTRECHT ROMA 30 januari 2014 Ivonne de Jongh INHOUD TAKEN ARCHEOLOGIE VAN DE PROVINCIE UTRECHT Advisering bestemmingsplannen Archeologische attentiegebieden Depotbeheer Bevoegd

Nadere informatie

Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Cursusinformatie: Cursuskorting voor Raboklanten Doelen cursus Gastheer van het Landschap

Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Cursusinformatie: Cursuskorting voor Raboklanten Doelen cursus Gastheer van het Landschap Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Gemeente Noordenveld en IVN Drenthe werken samen om bezoekers en ondernemers van de kop van Drenthe het landschap in al haar facetten laten beleven en

Nadere informatie

Effectmeting. De geschiedenis van de stad

Effectmeting. De geschiedenis van de stad Effectmeting De geschiedenis van de stad Effectmeting Erfgoedbeleid en het verhaal over de geschiedenis van de stad 1 Korte omschrijving van het advies Rotterdam heeft veel erfgoed: museale collecties,

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur, bos Nieuw Wulven (via Binnenweg)

zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur, bos Nieuw Wulven (via Binnenweg) Persuitnodiging Houten, 7 juni 2010 zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur, bos Nieuw Wulven (via Binnenweg) FEEST IN SPEELBOS NIEUW WULVEN Op zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur wordt Speelbos

Nadere informatie

Pareltjes van de afdelingen. Noord-Holland en Utrecht

Pareltjes van de afdelingen. Noord-Holland en Utrecht Pareltjes van de afdelingen Noord-Holland en Utrecht Provinciale Ledendag 28 november 2015 IVN Eemnes Weidevogelles Sinds 2014 met groep 5 en 6 op pad Inleiding in de klas en met verrekijker het veld in

Nadere informatie

Koeien langs het ommetje Marienheem

Koeien langs het ommetje Marienheem Zes ommetjeswerkgroepen zijn druk met het voor elkaar maken van een aantal prachtige ommetjes door heel Overijssel. Daarbij hebben jullie regelmatig dezelfde vragen. Vandaar dat we een soort nieuwsbrief

Nadere informatie

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum.

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Agenda 27 maart; donateursavond; ontvangst vanaf 19:30. Aanvang 19:45 15 maart onthulling monument armenlap om 15.00

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

Midden-Delfland als Wandellandschap. Presentatie door Hein van Bohemen (voorzitter werkgroep paden van de Midden-Delfland Vereniging)

Midden-Delfland als Wandellandschap. Presentatie door Hein van Bohemen (voorzitter werkgroep paden van de Midden-Delfland Vereniging) Midden-Delfland als Wandellandschap Presentatie door Hein van Bohemen (voorzitter werkgroep paden van de Midden-Delfland Vereniging) Wandelpaden in Midden-Delfland voor het voetlicht Opbouw van de presentatie:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

Checklist.

Checklist. Wandelnetwerk Zeeland Checklist www.zeeland.nl Checklist Wandelnetwerk Zeeland De inzet van het Wandelnetwerk Zeeland is drieledig, namelijk het ontsluiten van het platteland voor de wandelaar, de realisatie

Nadere informatie

Landschap en cultuur

Landschap en cultuur Landschap en cultuur Participatie en de toekomst van het landschap Handvaten bij de nieuwe Omgevingswet By Edwin Raap Landschap en cultuur Gemeenten moeten de komende jaren een omgevingsvisie opstellen.

Nadere informatie

Bij beschikking van 3 april 2013 heeft de stichting de status van een culturele ANBI verkregen.

Bij beschikking van 3 april 2013 heeft de stichting de status van een culturele ANBI verkregen. Jaarverslag 2017 Algemeen De stichting is opgericht op 1 augustus 2012. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door: - de heer mr. drs. S.E. Baron van Tuyll van Serooskerken (voorzitter) - mevrouw

Nadere informatie

Twickel als landgoedbedrijf

Twickel als landgoedbedrijf Historisch perspectief Doelstelling en organisatie Landgoederenbezit Gebruik en beheer Financieel beheer Actuele thema's Historisch perspectief 1347 Herman van Twickelo koopt het huis Eysinc 1537 Erfdochter

Nadere informatie

Spelregels & algemene voorwaarden

Spelregels & algemene voorwaarden Spelregels & algemene voorwaarden Grootste & groenste fort van Nederland Fort bij Rijnauwen Informatie, vragen en reserveringen: fortbijrijnauwen@staatsbosbeheer.nl 1 Fort bij Rijnauwen: een magische locatie

Nadere informatie

Provincie kiest voor natuur,

Provincie kiest voor natuur, Noordstra, lepie Van: Verzonden: Onderwerp: IVN Gelderland [gelderland ivn.nl] woensdag 12september2012 13:54 IVN-nieuws no. 8-2012 Inshtuut voor natuur educ,tie & duurzairnheid IVN Gelderland 12109 In

Nadere informatie

Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl. Een nieuw merk voor de zakelijke diensten

Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl. Een nieuw merk voor de zakelijke diensten Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl Een nieuw merk voor de zakelijke diensten Even voorstellen Wat is Natuurlijke Zaken? Een nieuw merk voor de zakelijke diensten van Landschap Noord-Holland Samenvoeging

Nadere informatie

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei 2016 - Lovendegem Regionaal Landschap Meetjesland vzw Bestaande samenwerking (geen

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ juni 2013

Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ juni 2013 Nieuwsbrief van de Historische Vereniging/ juni 2013 Woensdag 29 mei gaat de nieuwe website Geheugen van Zeist online www.geheugenvanzeist.nl Nieuwe website erfgoedpartners Zeist De erfgoedpartners Zeist

Nadere informatie

Provinciaal blad 2009, 49

Provinciaal blad 2009, 49 Provinciaal blad 2009, 49 ISSN 0920-105X Besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 10 november 2009, nr. 2009INT251102, tot wijziging van Subsidieregeling kwaliteitsimpuls natuur en landschap provincie

Nadere informatie

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER LANDGRAAF Grenzeloos samenwerken Bosbeheer Landgraaf wil samenwerken en een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Nadere informatie

Fotojaarverslag 2011 Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Fotojaarverslag 2011 Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug Fotojaarverslag 2011 Communicatie en Educatie Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug Wij vertellen het verhaal van de Nederlandse Natuur Communicatie en Educatie Nico Driessen, Rianne Evers. IVN Nederland

Nadere informatie

Lesaanbod Museum Amstelland

Lesaanbod Museum Amstelland Lesaanbod Museum Amstelland Museum Amstelland beschikt over een schat aan informatie en voorwerpen op het gebied van erfgoed, geschiedenis en aardrijkskunde. De thema s die bijvoorbeeld in het museum behandeld

Nadere informatie

Ons kenmerk: EW Groningen, 22 juni 2016 Betreft: Noord-West 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten

Ons kenmerk: EW Groningen, 22 juni 2016 Betreft: Noord-West 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten Gemeente Zuidhorn t.a.v. de gemeenteraad email: gemeente@zuidhorn.nl Ons kenmerk: 16-032-EW Groningen, 22 juni 2016 Betreft: Noord-West 380 kv hoogspanningsverbinding Eemshaven - Vierverlaten Geachte heer,

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft!

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft! VOORAANKONDIGING Het platteland leeft! De Europese Eemland Conferentie en het Netwerk Platteland hebben de handen ineengeslagen om in het najaar een bruisende driedaagse plattelandsconferentie te organiseren.

Nadere informatie