4 de LEGERDIVISIE 15 de Gemengde brigade. 1ste Jagers te voet. 4 de Jagers te voet. 15 de Compagnie Mitrailleurs. Groep Artillerie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4 de LEGERDIVISIE 15 de Gemengde brigade. 1ste Jagers te voet. 4 de Jagers te voet. 15 de Compagnie Mitrailleurs. Groep Artillerie."

Transcriptie

1 4 de LEGERDIVISIE 15 de Gemengde brigade 1ste Jagers te voet. 4 de Jagers te voet. 15 de Compagnie Mitrailleurs. Groep Artillerie.

2 1 ste en 4 de JAGERS TE VOET HUNNE GESCHIEDENIS Bij de mobilisatie, in Augustus 1914, lag het 1 ste regiment Jagers te voet in garnizoen te Charleroi; bij ontdubbeling werd het 4 de Jagers gevormd en beide regimenten maakten de 15de gemengde brigade uit. Een eenig feit in de annalen van den oorlog: de twee regimenten waren de eenige die den ganschen veldtocht door bleven bestaan : zij bleven voortdurend zijde aan zijde verbonden. De 15 de brigade die bij den aanvang der krijgsverrichtingen te Hoei gedetacheerd was, werd op 5 Augustus, ter versterking van de 3de Legerdivisie, naar Luik gezonden. Den morgen van den 6 de was de 15 de brigade verzameld te Fragnée : zij marcheerde in de richting van Brussel om den vijand over de linie der forten te werpen. Het 4de Jagers nam deel aan het gevecht rond het gehucht «Les Communes» en te 10 u. 30 kreeg het bevel terug over de Maas te trekken. Het 1ste Jagers nam deel aan het gevecht bij Sart-Tilman, het leed er zware verliezen doch dwong de Duitsche 43 ste brigade achteruit. Na den aftocht van Luik werden het 1ste en het 4 de Jagers voorgoed bij de 3 de Legerdivisie gevoegd en maakten de brigade N uit. Onder Antwerpen namen de twee regimenten deel aan de uitvallen van 24 Augustus en 9 September. Aan den IJzer verdedigde de brigade Jagers, van 14 October af, hef front Schoorbakke-Tervate; daarna in reserve geplaatst, nam zij deel aan den slag in den sector Pervijze-Kaaskerke. Tijdens de stabilisatie bezetten de regimenten de verschillende sectors van het front. Zij waren te Merkem, bij den slag van 17 April Hef 1 ste Jagers te voet werd bij dagorder vermeld en Koning Albert decoreerde zijn vaandel met de Leopoldsorde. gevormd. Den 30 ste Januari 1918 hadden de twee regimenten, met het 14 de Linie, de 9 de infanteriedivisie Den 28 ste September vertrekken hef 1 ste en het 4 de Jagers van uit Boezinge; zij veroveren Langemark, Poelkapelle, Westroozebeke, Oostnieuwkerke, Most en bevinden zich den 4 de October voor Roeselare. Van 14 tof 20 October neemt de 9 de divisie deel aan den slag Torhout-Tielt; tot 11 November dringt zij zegevierend vooruit langs Lootenhulle, Nevele, St-Martens-Leerne, Deurle, Bommelhoek, De Pinte en eindigt den oorlog op den linkeroever der Schelde, van Zeevergem fot Eeke. Hef 1 ste en het 4 de Jagers wonnen de vermeldingen: Luik - Antwerpen - IJzer - Merkem - Oostnieuwkerke.

3 Sommige van Grote-pa zijn medailles en hun reden van toekenning. Oorlogskruis met palm Toekenning: Dit bronzen kruis werd toegekend aan militairen voor daden van moed tegenover een vijand. Zowel voor personeel van land-, zee of luchtmacht. Het ereteken werd ook aan buitenlandse militairen uitgereikt. Het werd niet alleen voor daden van moed uitgereikt, maar tevens ook bij het behalen van 5 frontstrepen (is gelijk aan 3 jaar frontdienst, een eerste streep na 1 jaar de volgende na telkens 6 maanden), voor goed gedrag, voor vrijwilligers ouder dan 40 jaar of jonger dan 16 jaar met minimaal 18 maanden dienst in een gevechtseenheid, ontsnapte krijgsgevangenen die opnieuw in militaire dienst gingen, of militairen die wegens verwondingen op non-actief werden geplaatst kregen eveneens het Oorlogskruis. De medaille in de vorm van een kruis vertoont tussen de armen twee gekruiste zwaarden. In het medaillon staat een leeuw afgebeeld. De achterzijde is identiek behalve de leeuw die is vervangen door het Koninklijk monogram "A" van Albert I. Een aantal emblemen konden op het lint aangebracht worden voor Vermelding in de Dagorde: een Vermelding op legerniveau bracht een bronzen palm met de letter "A" (Koning Albert I) met zich mee, vijf dergelijke vermeldingen werden omgezet in een zilveren palm en vijf zilveren in een gouden palm; Vermeldingen op divisie- of regimentsniveau werden aanvankelijk gekenmerkt door bronzen, zilveren of gouden leeuwtjes maar deze werden later afgeschaft en vervangen door de eerder beschreven palmen.

4 Medaille van den strijder-vrijwilliger Deze medaille werd toegekend aan Belgische of buitenlandse burgers die zich vrijwillig aanmeldden om in de Belgische strijdkrachten te dienen en welke effectief, tijdens de Eerste Wereldoorlog, in een gevechtseenheid in een gevarenzone dienden gedurende tenminste 6 maanden. Op 17 juni 1930 werd deze medaille ingesteld maar later werd het uitreikinggebied nog uitgebreid, zo bv. dienden vrijwilligers ouder dan 40 jaar slechts 3 maanden en vrijwilligers boven de 50 slechts 1 maand te hebben gediend. Medisch personeel kon de medaille toegewezen krijgen voor twee jaar dienst in onbezet België en nog andere bepalingen regelden de toekenning aan jongeren welke waren gevlucht uit bezet België, de toekenning ingeval van oorlogsverwonding, postume uitreiking enz. De voorzijde van deze bronzen medaille toont de hoofden van twee vrijwilligers, de ene met een hoofddeksel anno 1830 (het jaar van de Belgische onafhankelijkheid) en de andere met een helm van Bovenaan staat een koningskroon op lauwertakken. Op de achterzijde staan de jaartallen " " in het midden en de tekst "VOLUNTARIIS PATRIA MEMOR" rondom de rand. Het lint is donkerblauw.

5 Zegemedaille Uitgereikt aan allen die dienstdeden in het gemobiliseerde Belgische leger tussen 1 augustus 1914 en 11 november Deze bronzen medaille, aanvankelijk voorgesteld door de Franse veldmaarschalk Foch als een intergeallieerde medaille en als dusdanig ook aangenomen, werd ingesteld op 15 juli Door latere decreten kon ze ook worden toegekend aan bv. deelnemers aan de Afrikaanse campagnes, leden van de koopvaardijvloot en vissers enz. Op de voorkant is de overwinningsgodin afgebeeld met uitgespreide vleugels en staand op een wereldbol. In haar linkerhand houdt ze een lauwerkrans, in haar rechter een zwaard en een lauwerkrans. De achterkant toont, binnen een lauwerkrans, het Belgische wapen en omheen de rand is de tweetalige tekst "LA GRANDE GUERRE POUR LA CIVILISATION. DE GROOTE OORLOG TOT DE BESCHAVING". Het lint is van het "regenboog"-type dat door alle geallieerden voor deze medaille werd gebruikt.

6 Herinneringsmedaille Toegekend aan hen die bij de Belgische strijdkrachten dienden gedurende de Eerste Wereldoorlog en voldeden aan de criteria voor de Overwinningsmedaille. Deze medaille werd ingesteld op 21 juli 1919 en kon voorzien worden van een aantal emblemen: een kroon voor vrijwilligers een zilveren staafje per frontstreep een verguld staafje ter vervanging van 5 zilveren een rood kruis voor elke wondstreep een anker voor marine personeel een zilveren ster voor ontslag door verwondingen Staafje "1916-R-1917" Staafje "1916-R-1918" Frontstrepen werden als volgt toegekend : de eerste streep na één jaar frontdienst de volgende frontstreep voor elke volgende 6 maand frontdienst Marinepersoneel en vissers konden een anker op het lint aanbrengen indien ze ook de Maritieme Decoratie hadden ontvangen. Leden van het Expeditiekorps voor Rusland ontvingen een staafje "1916-R- 1917" of "1916-R-1918". De voorzijde van de bronzen, enigszins driehoekige medaille toont het gehelmde hoofd van een soldaat waarbij de helm is versierd met een lauwertak. In de onderste hoeken van de medaille staan de jaartallen "1914" en "1918". Bovenaan de medaille staat een klimmende leeuw, omgeven door een eikenlooftak (links) en een lauwertak (rechts). De Achterzijde heeft een tweetalig inschrift, onder een koningskroon geflankeerd door een eikenlooftak (links) en een lauwertak (rechts) : "MEDAILLE COMMEMORATIVE / DE LA CAMPAGNE / / HERDENKINGSMEDAILLE / VAN DEN VELDTOCHT".

7 Vuurkruiser (er bestaan 3 versies) Uitgereikt aan hen die de "Vuurkaart" ontvangen hadden, met andere woorden allen die ten minste 18 maanden in de frontlijn gediend hadden. Deze medaille werd ingesteld op 6 februari 1934 heeft de vorm van een bronzen kruis, met korte, brede armen. De medaille wordt onmiddellijk na de IJzermedaille gedragen. Het Vuurkruis kon niet postuum worden uitgereikt. Op de grote rechthoek aan de voorkant is een verlaten slagveld te zien, geflankeerd door een verticale lauwertak: vooraan een helm op een bajonet, achteraan een heuvel met een 75mm geschut terwijl de zon tussen enkele wolken schijnt. De achterkant toont in het paneel een koningskroon van waaruit zeven stralen vertrekken en een grote lauwertak waarover de Latijnse tekst "SALUS PATRIAE / SUPREMA LEX" (op het heil van het vaderland / het welzijn van het vaderland moet de hoogste wet zijn) is aangebracht. De jaartallen "1914/1918" staan rechts onderaan terwijl linksonder de naam van de ontwerper van het ereteken, A. Rombaut, is vermeld. Het lint is rood met lichtblauwe randen en een centrale streep in diezelfde kleur.

Belgische medailles. Militaire eretekens. Eervolle onderscheidingen en andere militaire medailles. Draagvolgorde

Belgische medailles. Militaire eretekens. Eervolle onderscheidingen en andere militaire medailles. Draagvolgorde Bogaert Marnik 1 Belgische medailles Militaire eretekens Eervolle onderscheidingen en andere militaire medailles De eervolle onderscheidingen worden verleend op basis van het aantal dienstjaren, voor het

Nadere informatie

De officiële Belgische onderscheidingen voor de eerste Wereldoorlog

De officiële Belgische onderscheidingen voor de eerste Wereldoorlog De officiële Belgische onderscheidingen voor de eerste Wereldoorlog Met dit artikel tonen we u een overzicht van alle medailles die verleend werden aan militairen en burgers die zich verdienstelijk gemaakt

Nadere informatie

Va n Mensen en Dingen 12e jaargang nr

Va n Mensen en Dingen 12e jaargang nr Va n Mensen en Dingen 12e jaargang nr 4 2014 OVER VUURKRUISEN, ANDERE ERETEKENS FRONTSTREPEN EN Da nny Mattens Samenvatting In 2014 was het precies honderd jaar geleden zijn dat de eerste wereldoorlog

Nadere informatie

De oorlog herdacht. Erkentelijkheids- en herinneringsmedailles. Het Oorlogskruis (Croix de Guerre) 1914-1918. De Overwinningsmedaille 1914-1918

De oorlog herdacht. Erkentelijkheids- en herinneringsmedailles. Het Oorlogskruis (Croix de Guerre) 1914-1918. De Overwinningsmedaille 1914-1918 472 Erkentelijkheids- en herinneringsmedailles Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog werden een 60-tal onderscheidingen toegekend. Wij beperken ons hier tot de meest courante: (1) De Overwinningsmedaille

Nadere informatie

Bijlage E DE STANDAARD VAN 2A

Bijlage E DE STANDAARD VAN 2A Bijlage E DE STANDAARD VAN 2A 1. HISTORIEK Het Koninklijk Besluit (KB) Nr 6158a van 22 september 1919 kent een STANDAARD toe aan alle artillerieregimenten van het Belgisch Leger, dus ook aan 2A. De nieuwe

Nadere informatie

Het Nederlandse Rode Kruis en haar draagbare onderscheidingen

Het Nederlandse Rode Kruis en haar draagbare onderscheidingen Het Nederlandse Rode Kruis en haar draagbare onderscheidingen Geschiedenis Internationale Rode Kruis 1859 Slag bij Solferino 1864 1 e Conventie van Genève (strijdkrachten te velde) Oprichting C.I.C.R.

Nadere informatie

De omgeving van het monument. De opschriften. De vorm en de samenstelling van het monument

De omgeving van het monument. De opschriften. De vorm en de samenstelling van het monument 3. Welke elementen kan je terugvinden op het monument? Kruis aan. De omgeving van het monument 1. Kijk goed naar het monument. Kruis aan wat juist is. Je kan het van ver zien. Je kan er rond. Er is een

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 - DE EERVOLLE ONDERSCHEIDINGEN EN MEDAILLES

Hoofdstuk 5 - DE EERVOLLE ONDERSCHEIDINGEN EN MEDAILLES Blz 30 / 37 Hoofdstuk 5 - DE EERVOLLE ONDERSCHEIDINGEN EN MEDAILLES 501. Algemeen a. Doel van het hoofdstuk (1) Dit hoofdstuk behandelt de dracht van de eervolle onderscheidingen en gangbare medailles.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5628 31 maart 2011 Besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken van 21 maart 2011, nr. DJZ/BR/0282-11, houdende instelling

Nadere informatie

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front 1. Inleiding a) De oude stedelijke begraafplaats van Roeselare is meer dan tweehonderd jaar oud (van 1806). Tijdens de oorlog werden hier vooral Duitse soldaten begraven. b) Waarom? Roeselare wordt in

Nadere informatie

Medailles en onderscheidingen

Medailles en onderscheidingen 00 01 02 Nederland 00 01 02 Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw (MMW, Evers121), ingesteld in 1815, bestaande uit halskruis aan lint (kleine emaillerestauratie) en borstster - verguld zilver

Nadere informatie

Inventaris van de medaillecollectie van het Liberaal Archief (nrs )

Inventaris van de medaillecollectie van het Liberaal Archief (nrs ) Inventaris van de medaillecollectie van het Liberaal Archief (nrs 801 824) nummer: 801 reden van uitgave: erkentelijkheidsmedaille (voor Annemie Neyts vanwege het Antwerps Liberaal Verbond) inhoud: afbeelding

Nadere informatie

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014 De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth Dinsdag 7 oktober 2014 In de eerste fase van de Eerste Wereldoorlog (4 augustus-31 oktober 1914) heeft het 5 Linie Regiment een lange

Nadere informatie

NATIONALE STRIJDERSBOND VAN BELGIE Koninklijke Vereniging - VZW Kogelstraat Brussel

NATIONALE STRIJDERSBOND VAN BELGIE Koninklijke Vereniging - VZW Kogelstraat Brussel NATIONALE STRIJDERSBOND VAN BELGIE Koninklijke Vereniging - VZW Kogelstraat 27-1000 Brussel REGLEMENT BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EERVOLLE ONDERSCHEIDINGEN N.S.B. A. HET EREDIPLOMA VAN DE N.S.B. Dit

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 476 Besluit van 4 september 2002, houdende de toekenning van standaarden aan het Korps Veldartillerie en het Korps Rijdende Artillerie en een

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD VOORSTEL VAN DECREET

VLAAMSE RAAD VOORSTEL VAN DECREET Stuk 137 (1985-1986) - Nr. 1 VLAAMSE RAAD ZITTING 19851986 15 MEI 1986 VOORSTEL VAN DECREET - van de heren A. De Beul, G. Verhaegen, J. Van Elewyck en A. Denys - houdende instelling van een Orde van Verdienste

Nadere informatie

1 D o c u m e n t k a r i k a t u u r M a n n e k e n - l e e r l i n g

1 D o c u m e n t k a r i k a t u u r M a n n e k e n - l e e r l i n g 1 D o c u m e n t k a r i k a t u u r M a n n e k e n - l e e r l i n g Analyse van de karikatuur I. Identiteitskaart van het document Observeer de karikatuur en vervolledig onderstaand kader. Auteur:..

Nadere informatie

Inhalt. Woord vooraf 4. De collecties Pierre Lierneux 8 Het Belgische leger in Pierre Lierneux 14

Inhalt. Woord vooraf 4. De collecties Pierre Lierneux 8 Het Belgische leger in Pierre Lierneux 14 Inhalt Woord vooraf 4 Inleiding 7 De collecties Pierre Lierneux 8 Het Belgische leger in 1914 1918 Pierre Lierneux 14 Les tenues de 1914 17 Het kader: het officierenkorps, de generale staf en de generaals

Nadere informatie

MEDAILLES EN ERETEKENS VAN DE BEDEVAART BREDA-HAKENDOVER

MEDAILLES EN ERETEKENS VAN DE BEDEVAART BREDA-HAKENDOVER 181 MEDAILLES EN ERETEKENS VAN DE BEDEVAART BREDA-HAKENDOVER (1890~1990) l. Van Eeckhoudt Deze korte bijdrage wil een overzicht geven van de verschillende kentekens en onderscheidingen die onze Nederlandse

Nadere informatie

De vorm van het monument

De vorm van het monument samenstelling van het monument De omgeving van het monument 1. Observeer het monument en duid aan wat het best past. We kunnen het van ver zien. Het ligt een beetje verstopt. We kunnen er rond wandelen.

Nadere informatie

Rotemstraat 14, 3545 Halen

Rotemstraat 14, 3545 Halen Rotemstraat 14, 3545 Halen Slag der Zilveren Helmen, 12 augustus 1914 Stel je een groot, sterk leger voor van duizenden Duitsers die optrokken vanuit Sint- Truiden, Borgloon en Hasselt richting Diest en

Nadere informatie

Voorouders en onderscheidingen. Hoe kunnen gedragen onderscheidingen helpen bij het onderzoek naar voorouders?

Voorouders en onderscheidingen. Hoe kunnen gedragen onderscheidingen helpen bij het onderzoek naar voorouders? Voorouders en onderscheidingen Hoe kunnen gedragen onderscheidingen helpen bij het onderzoek naar voorouders? Programma Inleiding in de faleristiek Genealogie en faleristiek Vragen - Definitievraagstuk

Nadere informatie

VAN MEIRHAEGHES IN DEN GROOTEN OORLOG (ontwerptekst)

VAN MEIRHAEGHES IN DEN GROOTEN OORLOG (ontwerptekst) Herman Meirhaeghe & Lucien Van Meirhaeghe VAN MEIRHAEGHES IN DEN GROOTEN OORLOG (ontwerptekst) Honderd jaar geleden woedde de Eerste Wereldoorlog en bloedden Flanders Fields in honderdduizend poppies en

Nadere informatie

Het praeseslint wordt boven de jas over de rechterschouder gedragen, met het schild op de borst.

Het praeseslint wordt boven de jas over de rechterschouder gedragen, met het schild op de borst. CASTRUM COULEUR WAPENSCHILD Het wapenschild van Castrum heeft de vorm van het heraldisch Vlaams schild. Het heeft een faas aan het hoofd in zilver met de wapenspreuk VIVAMUS AD CODICEM daarop aangebracht

Nadere informatie

Het kan van alle kanten gezien worden. Er is een bloemenperk aangelegd. Er zijn veel bomen en ander groen rond het monument.

Het kan van alle kanten gezien worden. Er is een bloemenperk aangelegd. Er zijn veel bomen en ander groen rond het monument. De omgeving van het monument 1. Start je observatie van het monument aan het kruispunt van de Gulden- Sporenlaan en het Gedachtenissquare. a. Welke vorm heeft de zone waarin het monument zich bevindt?

Nadere informatie

Geschiedenis van het Regiment van Phaff en het Bataillon Infanterie van. Linie nr. 2

Geschiedenis van het Regiment van Phaff en het Bataillon Infanterie van. Linie nr. 2 Geschiedenis van het Regiment van Phaff en het Bataillon Infanterie van Linie nr. 2 Wervingsposter van het Regiment van Phaff; prent in het bezit van de Stichting Limburgse Jagers. Met dank aan het Museum

Nadere informatie

Paelinck Petrus Albert

Paelinck Petrus Albert Paelinck Petrus Albert Petrus Albert Paelinck werd op 2 november 1887 geboren in Laarne (1). Hij was de zoon van Frederic Paelinck (werkman) en Maria Modesta Lammens (werkvrouw). Eind december 1900 kwam

Nadere informatie

1914 Duitse mariniers in Londerzeel

1914 Duitse mariniers in Londerzeel 1914 Duitse mariniers in Londerzeel door Louis De Bondt, Francis Hallemans en Louis De Boeck Op 20 augustus 1914 werd het niet verdedigde Brussel door de Duitsers bezet en nog dezelfde dag werden er door

Nadere informatie

Het opschrift. De omgeving van het monument. De vorm en samenstelling. Aan weerszijden van de 2 soldaten staan er opschriften.

Het opschrift. De omgeving van het monument. De vorm en samenstelling. Aan weerszijden van de 2 soldaten staan er opschriften. Het opschrift Aan weerszijden van de 2 soldaten staan er opschriften. De omgeving van het monument 1. Kijk eens goed om je heen. Hoe is het monument geplaatst? Kruis aan. - We kunnen het al van ver zien.

Nadere informatie

Het Mandschoerjjsche en het Japansche leger.

Het Mandschoerjjsche en het Japansche leger. Het Mandschoerjjsche en het Japansche leger. Bij Keizerlijk Besluit van deii 28 sten Januari (10 Februari) is geformeerd het 3 e Siberische legerkorps, bestaande uit de 3 e, 4 e en 9 e Oost-Siberische

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 165 Besluit van 7 maart 2006, houdende instelling van de medaille voor trouwe en langdurige dienst Nederlandse politie Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Luxemburgse orden verbonden aan onze koning-groothertog. 11 juni 2011

Luxemburgse orden verbonden aan onze koning-groothertog. 11 juni 2011 Luxemburgse orden verbonden aan onze koning-groothertog. 11 juni 2011 Inhoudsopgave Theorie Orde van de Eikenkroon Orde van de Gouden Leeuw van Nassau Aantallen Tentoonstelling Theorie, staatkundig Ontstaansgeschiedenis

Nadere informatie

Inventaris van de medaillecollectie van het Liberaal Archief (nrs )

Inventaris van de medaillecollectie van het Liberaal Archief (nrs ) Inventaris van de medaillecollectie van het Liberaal Archief (nrs 751 800) nummer: 751 reden van uitgave: pin (Jeugdsportfonds Camille Paulus Antwerpen) inhoud: logo vorm: rechthoekige pin beschr voorz:

Nadere informatie

JUNIOR COLLEGE GESCHIEDENIS: BRUG NAAR HOGER ONDERWIJS. De Eerste Wereldoorlog anders bekeken. Aspecten van de Groote Oorlog nader onderzocht.

JUNIOR COLLEGE GESCHIEDENIS: BRUG NAAR HOGER ONDERWIJS. De Eerste Wereldoorlog anders bekeken. Aspecten van de Groote Oorlog nader onderzocht. JUNIOR COLLEGE GESCHIEDENIS: BRUG NAAR HOGER ONDERWIJS De Eerste Wereldoorlog anders bekeken. Aspecten van de Groote Oorlog nader onderzocht. Inhoud Het project Junior College Geschiedenis Het project

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

BIJKOMENDE BEMERKINGEN BETREFFENDE DE ERKENTELIJKHEIDSMEDAILLE VAN DE VEREENIGING TER BESCHERMING DER ZWARTE KINDSHEID IN BELGISCH-CONGO

BIJKOMENDE BEMERKINGEN BETREFFENDE DE ERKENTELIJKHEIDSMEDAILLE VAN DE VEREENIGING TER BESCHERMING DER ZWARTE KINDSHEID IN BELGISCH-CONGO 15 BIJKOMENDE BEMERKINGEN BETREFFENDE DE ERKENTELIJKHEIDSMEDAILLE VAN DE VEREENIGING TER BESCHERMING DER ZWARTE KINDSHEID IN BELGISCH-CONGO R. Dijkmans In het Jaarboek 1998 van het Europees Genootschap

Nadere informatie

Bijlage F EERVOLLE VERMELDINGEN

Bijlage F EERVOLLE VERMELDINGEN Bijlage F EERVOLLE VERMELDINGEN EERVOLLE VERMELDINGEN VAN HET REGIMENT OORLOG 1914 1918 MET OPSCHRIFT ANTWERPEN op het embleem: voor het 2 de ARTILLERIEREGIMENT bij Legerdagorder Nr 61 van 21 juni 1930:

Nadere informatie

Word Cadet of Laureaat van de Arbeid van België in de sector van de boekhoudkundige en fiscale beroepen

Word Cadet of Laureaat van de Arbeid van België in de sector van de boekhoudkundige en fiscale beroepen Word Cadet of Laureaat van de Arbeid van België in de sector van de boekhoudkundige en fiscale beroepen C. JANSSENS Verwerf de titel, het brevet en het erekenteken als erkenning van uw vakbekwaamheid.

Nadere informatie

xxx. Médaille de la défense nationale (1982)

xxx. Médaille de la défense nationale (1982) xxx. Médaille de la défense nationale (1982) Medaille in brons, 1 e type (links) en 2 e type (rechts). Ingesteld op 21 april 1982 1 als Franse staatsonderscheiding die zowel aan actief dienende militairen

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

CEGESOMA / Centre d Études et de Documentation Guerre et Sociétés contemporaines / Studieen Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij

CEGESOMA / Centre d Études et de Documentation Guerre et Sociétés contemporaines / Studieen Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij CEGESOMA / Centre d Études et de Documentation Guerre et Sociétés contemporaines / Studieen Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij AA 2433 Frans DE SCHOUWER Na de Tweede Wereldoorlog ontstond

Nadere informatie

Het Militaire Kerkhof van Veltem-Beisem

Het Militaire Kerkhof van Veltem-Beisem Het Militaire Kerkhof van Veltem-Beisem Guy Saelemaekers Een stukje geschiedenis Op 4 augustus 1914 viel Duitsland ons land binnen. Luik viel al op 7 augustus. Generaal Leman kon nog een week weerstand

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1. - DE KLEDIJ

HOOFDSTUK 1. - DE KLEDIJ KONINKLIJK BESLUIT VAN 14 MAART 2019 BETREFFENDE DE KLEDIJ EN DE KENTEKENS VAN DE OPERATIONELE BEROEPS- EN VRIJWILLIGE PERSONEELSLEDEN VAN DE CIVIELE BESCHERMING. (B.S. 29.03.2019) Gelet op de wet van

Nadere informatie

Bijlage B LIJST VAN DE GARNIZOENEN

Bijlage B LIJST VAN DE GARNIZOENEN Bijlage B LIJST VAN DE GARNIZOENEN DATUM PLAATS ONDERAFDELINGEN 1836 (Oprichting van 2A) 1841 IEPER 1842 IEPER 1843 GENT 1844 GENT 8 ste Vestingsbatterij te OOSTENDE 9 de Vestingsbatterij te IEPER 1845

Nadere informatie

Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda.

Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda. Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Ridders Militaire Willems-Orde

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

DE ACADEMIA BELGICA 1939-2009 1

DE ACADEMIA BELGICA 1939-2009 1 171 DE ACADEMIA BELGICA 1939-2009 1 Luc Vandamme In 1939 stichtte de Belgische Staat de Academia Belgica. Aanleiding was het huwelijk van prinses Marie-José met de Italiaanse kroonprins Umberto. Medaille

Nadere informatie

piramide 1. Dit monument is De omgeving van het monument asymmetrisch symmetrisch

piramide 1. Dit monument is De omgeving van het monument asymmetrisch symmetrisch De omgeving van het monument 1. Dit monument is Kruis de antwoorden aan die van toepassing zijn op dit monument. 1. Het monument staat symmetrisch asymmetrisch op een plein/in een park op een rond punt

Nadere informatie

Inventaris van de vlaggencollectie (nrs 41-60)

Inventaris van de vlaggencollectie (nrs 41-60) Inventaris van de vlaggencollectie (nrs 41-60) Nr. 41 De Oranjezonen, Liberale Strijdersbond 9de wijk Antwerpen 1922 zijde gedoubleerd met twee verschillende beeldzijden borduurwerk meerkleurig, beige

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

DE NATIONALE EN BUITENLANDSE MILITAIRE DECORATIES VAN AUGUSTE SPIESSENS, GEPENSIONEERD ONDEROFFICIER BIJ DE BELGISCHE ZEEMACHT

DE NATIONALE EN BUITENLANDSE MILITAIRE DECORATIES VAN AUGUSTE SPIESSENS, GEPENSIONEERD ONDEROFFICIER BIJ DE BELGISCHE ZEEMACHT 37 DE NATIONALE EN BUITENLANDSE MILITAIRE DECORATIES VAN AUGUSTE SPIESSENS, GEPENSIONEERD ONDEROFFICIER BIJ DE BELGISCHE ZEEMACHT Pierre Degel In april 2003 was ik met mijn echtgenote een weekje met vakantie

Nadere informatie

1 400m vrije slag dames m vrije slag heren m wisselslag dames OPEN

1 400m vrije slag dames m vrije slag heren m wisselslag dames OPEN Vrijdag 17 april 2015 INZWEMMEN 17u30/ STARTEN 18u30 Zaterdag 18 april 2015 INZWEMMEN 7u30/ STARTEN 8u30 MIDDAGPAUZE - INZWEMMEN 13:00 / STARTEN: 14u00 FINALES - INZWEMMEN 17:45 / STARTEN: 18:00 finale

Nadere informatie

Kenmerkenlijst: J1849-J1919 (1-178) NB: xxx (blauw vet): gegevens eveneens in album - Epauletten bpost 1/7/1849 1/7/1849

Kenmerkenlijst: J1849-J1919 (1-178) NB: xxx (blauw vet): gegevens eveneens in album - Epauletten bpost 1/7/1849 1/7/1849 1 1/2 2 3 3/5B 4 5 6 6/8A 7 8 9 9/12B 10 11 12 10 10A/12A 10 11 12 - Epauletten bpost 1/7/1849 1/7/1849 Watermerk: 2 geweven Hoofdletters "LL" in kader Aantal platen 1-1 ; 2-2 Tekeningen : Charles Baugniet

Nadere informatie

JAARBOEK MUNT- EN PENNINGKUNDE

JAARBOEK MUNT- EN PENNINGKUNDE JAARBOEK VAN HET KONINKLIJK NEDERLANDSCH GENOOTSCHAP VOOR MUNT- EN PENNINGKUNDE ONDER DE ZINSPREUK Concoröia res parvae crescunt" TE AMSTERDAM XXI. 1934. AMSTERDAM P. A. HEMERIJCK (A. T. KLEEREKOPER) 1934.

Nadere informatie

Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog

Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog Voor de oorlog Mariekerke is vooral een vissersdorp waar de inwoners hun brood verdienen door op de Schelde te gaan vissen. 4 augustus 1914 : ten oorlog! Mariekerke

Nadere informatie

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage.

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage. De vorm en samenstelling van het monument 1) Uit welke verschillende delen bestaat het monument? Kruis aan.. De omgeving van het monument 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt?... obelisk

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

DE HOOFDDEKSELS VAN HET BINNENLANDS BESTUUR VAN NEDERLANDSCH INDIE

DE HOOFDDEKSELS VAN HET BINNENLANDS BESTUUR VAN NEDERLANDSCH INDIE DE HOOFDDEKSELS VAN HET BINNENLANDS BESTUUR VAN NEDERLANDSCH INDIE DEEL A DE DRIEKANTIGE HOED* De Gouverneur Generaal. Steek model 1833 De Gouverneur Generaal representeerde het hoogste gezag in Nederlands

Nadere informatie

Verenigde Staten Ontwikkeling van de burgerrechten

Verenigde Staten Ontwikkeling van de burgerrechten Verenigde Staten Ontwikkeling van de burgerrechten 1.2-2.3-3.3 Inleiding Deze opdracht gaat over de ontwikkeling van de burgerrechten. Hierbij staat de status van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten

Nadere informatie

Leopold III : 5 centiem. Leopold III : 5 centiem (Duitse bezetting) Geen afbeelding

Leopold III : 5 centiem. Leopold III : 5 centiem (Duitse bezetting) Geen afbeelding Leopold III : 5 centiem (Jespers) BELGIQUE-BELGIE. Wapenschilden van de steden Luik, Gent en Aarlen. Waarde. BELGIE-BELGIQUE. Wapenschilden van de steden Luik, Gent en Aarlen. Waarde. Diameter: 19 mm Metaal:

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Quiz Kleed de Ridder. versie 2017

Quiz Kleed de Ridder. versie 2017 Quiz Kleed de Ridder versie 2017 Een ridder was een vechtersbaas. En daar was hij op gekleed. Wanneer je deze quiz gespeeld hebt, dan weet je waarom een ridder langer dan uur nodig had, om zich aan te

Nadere informatie

Onderscheidingen bij de Brandweer

Onderscheidingen bij de Brandweer Onderscheidingen bij de Brandweer DRAAGVOORSCHRIFT Onderscheidingstekens, eretekens en de (baton van de) medaille voor trouwe brandweerdienst worden op het nieuwe brandweeruniform gedragen op de linkerborst,

Nadere informatie

Onderscheidingen in Scouting 2

Onderscheidingen in Scouting 2 Onderscheidingen in Scouting 2 De Zilveren Eikel Baden-Powell had de Zilveren Wolf voor leiders ingesteld als een onderscheiding voor: "Zeer uitzonderlijke diensten verleend op nationaal en internationaal

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

SS-Hauptsturmführer Michael Wittmann

SS-Hauptsturmführer Michael Wittmann SS-Hauptsturmführer Michael Wittmann tekst en foto s : Rudi Rasker Internet Persoonsgegevens : Geboren: 22 april 1914, Dietfurt an der altmühl Overleden: 8 augustus 1944, Cintheaux Begraven : Duitse militaire

Nadere informatie

Butte de Vauquois De slag bij Verdun 1

Butte de Vauquois De slag bij Verdun 1 Butte de Vauquois 5-6-2014 De slag bij Verdun 1 Verdun moeder van alle veldslagen 21-02 tot 19-12 1916 Rian van Meeteren 1916: Strategie Centralen Duitsland gaat in het westen in de aanval Geen coordinatie

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 7-9 jaar

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 7-9 jaar DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 7-9 jaar Dit spelparcours neemt je mee terug naar 1942. In dat jaar was de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) volop aan de gang. Door de vragen op te lossen, ontdek

Nadere informatie

Jaarverslag over de verrichtingen en de toestand van de Nationale Kas voor Oorlogspensioenen

Jaarverslag over de verrichtingen en de toestand van de Nationale Kas voor Oorlogspensioenen Published on Rapports annuels (http://5046.lcl.fedimbo.be) Accueil > Printer-friendly PDF Nationale Kas voor Oorlogspensioenen Jaarverslag over de verrichtingen en de toestand van de Nationale Kas voor

Nadere informatie

Het artilleriemuseum 2011 in een nieuw kleedje

Het artilleriemuseum 2011 in een nieuw kleedje Het artilleriemuseum 2011 in een nieuw kleedje Samenstelling: Van den Eede Eddy. Ere Kapitein-commandant Fotograaf: Kennis Jan Vanaf 2011 steekt het artilleriemuseum in het Kamp van Brasschaat in een nieuw

Nadere informatie

FOD Binnenlandse Zaken A.D. Civiele Veiligheid

FOD Binnenlandse Zaken A.D. Civiele Veiligheid MINISTERIEEL BESLUIT VAN 6 JULI 1998 HOUDENDE VASTSTELLING VAN DE UITERLIJKE KENMERKEN VAN DE VOERTUIGEN DIE INGEZET WORDEN IN DE DRINGENDE GENEESKUNDIGE HULPVERLENING. (B.S. 09.07.1998) De Vice-Eerste

Nadere informatie

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak Patrick van Gils De slag bij Kadesj is één van de bekendste veldslagen uit de Egyptische geschiedenis. In zijn 5 e regeringsjaar trok Ramses

Nadere informatie

JAN-BAPTIST TEUGELS IN DE GROOTE OORLOG (OUD-STRIJDER UIT DE REGIO LONDERZEEL)

JAN-BAPTIST TEUGELS IN DE GROOTE OORLOG (OUD-STRIJDER UIT DE REGIO LONDERZEEL) JAN-BAPTIST TEUGELS IN DE GROOTE OORLOG 1914-1918 (OUD-STRIJDER 1914-1918 UIT DE REGIO LONDERZEEL) door Joris Saerens - september 2016 Inhoud Voorwoord (deze tekst werd integraal overgenomen uit Funerair

Nadere informatie

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog OOS_02 Oostnieuwkerke, zo n 100 jaar geleden. De mensen komen uit hun huizen om te kijken naar de fotograaf. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31

Nadere informatie

Zaterdag 22 juni 1918 ochtendeditie

Zaterdag 22 juni 1918 ochtendeditie Zaterdag 22 juni 1918 ochtendeditie Berlijn, 21 juni. Zuidwestelijk van Ieper loopt de lijn Poperinge- Hazebroek-Rijsel over een afstand van 5 à 10 km over het gebied, dat door het Duitse geschut worden

Nadere informatie

Kenmerkenlijst: J1849-J1919 (1-178) NB: xxx (blauw vet): gegevens eveneens in album

Kenmerkenlijst: J1849-J1919 (1-178) NB: xxx (blauw vet): gegevens eveneens in album 1 1/2 2 3 3/5B 4 5 6 6/8A 7 8 9 9/12a 10 11 12 10 10A 10 11 12 - Epauletten - Leopold I bpost bpost 1/7/1849 1/7/1849 Watermerk: 2 geweven Hoofdletters "LL" in kader Aantal platen 1-1 ; 2-2 gebruik: 1/7/1866

Nadere informatie

DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación)

DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación) DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación) Brussel, woensdag 19 augustus (1914) Het officiële persbericht stelt dat de algemene situatie in België

Nadere informatie

DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación)

DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación) DAGBOEK VAN EEN INCOMMUNICADO (DE OORLOG GEZIEN VANUIT BRUSSEL) (Roberto J. Payró voor La Nación) Brussel, donderdag 13 augustus (1914) De colonne die gisteren nabij Diest verslagen werd heeft zich gereorganiseerd

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Majoor Charles Whittlesey stuurt twee duiven met hulpbriefjes naar de Amerikanen. Maar ze worden neergeschoten door de vijand.

Majoor Charles Whittlesey stuurt twee duiven met hulpbriefjes naar de Amerikanen. Maar ze worden neergeschoten door de vijand. Bij een oorlogvoering is communicatie van groot belang. Elke partij heeft nood aan informatie, zoals de ligging van de vijand, aantal soldaten, opstelling vijand, uitvoeren van plannen, melden van gewonden

Nadere informatie

KAPUCIJNEN AALMOEZENIERS EN BRANCARDIERS 1914-1918

KAPUCIJNEN AALMOEZENIERS EN BRANCARDIERS 1914-1918 KAPUCIJNEN AALMOEZENIERS EN BRANCARDIERS 1914-1918 1. FIERENS Joseph Jean M.C. (Cyrillus) Geboren te Antwerpen op 8 oktober 1873 Wijding op op 27 mei 1899 Overleden te Brugge 31 mei 1959 Bij het uitbreken

Nadere informatie

Regeling onderscheidingen Badminton Nederland

Regeling onderscheidingen Badminton Nederland Badminton Nederland In deze regeling wordt beschreven hoe Badminton Nederland omgaat met het bedanken en decoreren van leden die een bijzondere rol binnen de organisatie hebben vervuld. De genoemde criteria

Nadere informatie

Inventaris van de medaillecollectie van het Liberaal Archief (nrs )

Inventaris van de medaillecollectie van het Liberaal Archief (nrs ) Inventaris van de medaillecollectie van het Liberaal Archief (nrs 401 450) nummers 367 tot en met 412: zie inventaris van de medaillecollectie van Jacques van Offelen nummer: 413 reden van uitgave: erkentelijkheidsmedaille

Nadere informatie

HET 5 e LINIEBATALJON

HET 5 e LINIEBATALJON HET 5 e LINIEBATALJON Een sportief bataljon bij uitstek Sinds 1946 in Duitsland gelegerd, onderscheidt het 5 de Linie zich geregeld door zijn uitzonderlijke prestaties in de grote cross-countrywedstrijden.

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1998 68 Besluit van 2 februari 1998, houdende regels met betrekking tot de toekenning van een medaille aan vrijwilligers die in repressieve dienst

Nadere informatie

MEDAILLON PG-1 MEDAILLON PG-2 MEDAILLON PG-3

MEDAILLON PG-1 MEDAILLON PG-2 MEDAILLON PG-3 MEDAILLON PG-1 AFMETINGEN : 33 x 20cm Ruitvormig wapenschild gevat in rolwerk Medaillon met inscriptie Monseur Melon ende Ioeffrauwe Eesabella van Longevil, sijn huysvrauwe A 1626 Wapenschild Melon van

Nadere informatie

Een koninklijk ritueel uitgevoerd door Horemheb

Een koninklijk ritueel uitgevoerd door Horemheb Een koninklijk ritueel uitgevoerd door Horemheb In de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bevinden zich diverse reliëfs uit het generaalsgraf van Horemheb in Saqqara. Twee bij elkaar horende

Nadere informatie

Verplaatsbare voetbaldoelen

Verplaatsbare voetbaldoelen Ministerie van Economische Zaken Dienst Productveiligheid Veiligheidsgids nr. 1 Verplaatsbare voetbaldoelen 2002 Deze veiligheidsgids werd opgesteld door de Dienst Productveiligheid van het Ministerie

Nadere informatie

Medailles en onderscheidingen

Medailles en onderscheidingen 2400 Nederland 2400 Ridderkruis Orde van de Nederlandse Leeuw (MMW10, Evers121), ingesteld in 1815 - VZ Virtus Nobilitat / KZ Nederlandse Leeuw - verguld zilver 40x40 mm met wit en blauw emaille - PR,

Nadere informatie

CATALOGUS VAN HET MONETAIR WERK

CATALOGUS VAN HET MONETAIR WERK 172 CATALOGUS VAN HET MONETAIR WERK U. Hautekeete Traditioneel klasseren verzamelaars hun collectie per land, per koning, per atelier, per jaartal of per nominale waarde. Dat catalogi op die manier klasseren

Nadere informatie

Tekstuitgave van de verordening op de gemeentelijke onderscheidingen 2009

Tekstuitgave van de verordening op de gemeentelijke onderscheidingen 2009 Tekstuitgave van de verordening op de gemeentelijke onderscheidingen 2009 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 8 december2009; b e s

Nadere informatie

Airborne-wandeltocht Memorabilia 1947-2012

Airborne-wandeltocht Memorabilia 1947-2012 Airborne-wandeltocht Memorabilia 1947-2012 Een overzicht 2nd Revised Edition door: Dick Beumer - Arnhem 2012 x m.m.v. Politie Sportvereniging Renkum In cooperation with the Police Sports Association Renkum

Nadere informatie

Twee grootvaders, twee oorlogsverledens

Twee grootvaders, twee oorlogsverledens Twee grootvaders, twee oorlogsverledens Door Johan Van Steen Als je je stamboom aan het maken bent, dan wil je niet enkel de namen van je voorouders weten, maar ook wat ze zoal in hun leven gedaan hebben.

Nadere informatie

Regeling onderscheidingen Badminton Nederland

Regeling onderscheidingen Badminton Nederland Badminton Nederland In deze regeling wordt beschreven hoe Badminton Nederland omgaat met het bedanken en decoreren van leden die een bijzondere rol binnen de organisatie hebben vervuld. De genoemde criteria

Nadere informatie

Inventaris van de medaillecollectie van het Liberaal Archief (nrs 651 700)

Inventaris van de medaillecollectie van het Liberaal Archief (nrs 651 700) Inventaris van de medaillecollectie van het Liberaal Archief (nrs 651 700) nummer: 651 reden van uitgave: plaket (Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België) vorm: vierkant plaket beschr voorz:

Nadere informatie

Het oorlogsdagboek van Fons Versmissen enkele fragmenten -

Het oorlogsdagboek van Fons Versmissen enkele fragmenten - Het oorlogsdagboek van Fons Versmissen enkele fragmenten - Fons Versmissen was soldaat in WO I. Hij hield een dagboek bij zijn kleinzoon Jef Versmissen publiceert dit dagboek 100 jaar later als een blog

Nadere informatie

Verplaatsbare voetbaldoelen

Verplaatsbare voetbaldoelen FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE KWALITEIT EN VEILIGHEID Afdeling Veiligheid Dienst Productveiligheid Veiligheidsgids nr. 1 Verplaatsbare voetbaldoelen 2002 Deze veiligheidsgids

Nadere informatie