Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel"

Transcriptie

1 Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel Juni 2018

2 Waarom dit protocol? Pesten komt helaas overal voor. Ook op school worden kinderen gepest om uiteenlopende redenen. Binnen de Angelaschool wordt pesten niet getolereerd. Door het nemen van preventieve maatregelen proberen we zoveel mogelijk te voorkomen. Op school en in de klas zijn afspraken gemaakt over hoe we met elkaar omgaan. Daarnaast heeft een groot gedeelte van de leerkrachten in maart 2017 een cursus tot anti-pestcoördinator gevolgd. De Angelaschool vindt dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig moeten voelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Daarom is er de werkgroep Sociale Veiligheid opgericht. In dit protocol wordt beschreven hoe we als school handelen als er een melding van (cyber) pesten wordt gemaakt of wordt geconstateerd. Dit kan een melding van ouders en/of kinderen zijn. Als school zijn we alert op signalen als: Signaleren van laag welbevinden in het algemeen (voelt zich ongelukkig, gesloten houding, kwetsbaar en/of weinig zelfvertrouwen). Plagen, bespotten en/of kleineren. Op een spottende, onvriendelijke manier iemand uitlachen. Fysiek contact (trekken aan kleding, duwen, schoppen en slaan). Herhaaldelijke betrokkenheid bij ruzies. Kleefgedrag (dicht bij de leerkracht willen blijven). Pesten of plagen De begrippen pesten en plagen worden regelmatig door elkaar gebruikt. Echter is er een duidelijk verschil. Plagen gebeurt vaak bij kinderen die elkaar mogen. Kinderen nemen elkaar in de maling, zonder dat er een dreigende of vervelende situatie ontstaat. Bij pesten zijn er een duidelijk slachtoffer en een dader. De dader geeft de intentie om het slachtoffer te beschadigen. Het gedrag van de dader is (be)dreigend. Het slachtoffer wordt beschadigd en kan zich vaak niet verweren zonder opnieuw aangepakt te worden. Pesten gebeurt meestal niet openbaar. Het is daarom moeilijk te constateren. Vaak is het al een tijdje aan de gang, voordat het gemeld of geconstateerd wordt. De effecten van het cyberpesten (via het internet) kunnen nog erger zijn dan bij het traditionele pesten. Opnames die worden vastgelegd of foto s die worden verspreid via het internet zijn soms niet meer te verwijderen. Op school proberen we de kinderen bewust te maken van de gevaren op internet en de effecten van cyberpesten. Jaarlijks wordt er op school aandacht aan mediawijsheid besteed. Dit gebeurt tijdens de nationale week van de Mediawijsheid.

3 Wie zijn betrokken bij het pestprobleem? Bij pesten zijn er meerdere partijen betrokken. Om pesten aan te pakken is het belangrijk dat alle partijen erbij betrokken worden. Dit wordt de Vijfsporenaanpak genoemd. De Vijfsporenaanpak is een manier om in scholen het pesten aan te pakken. De aanpak richt zich op alle betrokkenen. Spoor 1: Hulp aan het gepeste kind - Het probleem wordt serieus genomen. Er wordt uitgezocht wat er precies gebeurd is. - Samen met het kind wordt er naar mogelijke oplossingen gezocht. De intern begeleider - en/of de anti-pestcoördinator ondersteunen het kind en de leerkracht hierbij. - Samen met het kind wordt er aan de oplossingen gewerkt. - Eventueel externe deskundige hulp inschakelen (zoals een weerbaarheidstraining of sociale - vaardigheidstraining. - Er worden vervolggesprekken gepland. Spoor 2: Hulp aan de pester - De leerling wordt met zijn gedrag en de gevolgen hiervan voor het slachtoffer - geconfronteerd. - De leerkracht probeert de achterliggende oorzaken voor het pestgedrag helder te krijgen. - De anti-pest coördinator kan de leerkracht hierbij ondersteunen. - Het kind helpen zijn relatie met andere kinderen te verbeteren. - Zorgen dat het kind zich veilig voelt en uitleggen wat jij als leerkracht (en eventueel de anti - pestcoördinator) daaraan gaat doen. - Grenzen stellen en consequent handhaven. - Het kind helpen zich aan de regels en afspraken te houden. - Er worden vervolggesprekken gepland. Spoor 3: De zwijgende middengroep - De leerkracht of de anti-pest coördinator bespreekt met de klas het pesten en benoemt de - rol van alle kinderen hierin. - Er wordt gesproken over mogelijk oplossingen en wat de klas bijdragen aan het verbeteren - van de situatie. Spoor 4: Professionaliseren van hulp aan ouders - Ouders die zich zorgen maken over pesten worden op school serieus genomen. - De leerkracht en anti-pestcoördinator werken samen met de ouders om het pesten aan te - pakken.

4 - De leerkracht en anti-pestcoördinator geven adviezen aan ouders in het omgaan met hun - gepeste of pestende kind. - Zo nodig worden ouders doorverwezen naar externe deskundige hulp (bijvoorbeeld naar het Centrum voor Jeugd en Gezin). Spoor 5: De medewerkers - De school zorgt ervoor dat alle medewerkers voldoende informatie hebben over pesten in - het algemeen en het aanpakken van pesten. - Alle medewerkers van de school vervullen een voorbeeldfunctie bij het signaleren en - tegengaan van pesten. - De school neemt nadrukkelijk stelling tegen pesten en ontwikkelt een duidelijk beleid. Hoe wordt er gepest? Verbaal: Lichamelijk: Achtervolgen: vernederen, schelden, dreigen, gemene briefjes/berichtjes en iemand met een bijnaam aanspreken. trekken aan kleding, duwen, schoppen en slaan, krabben en wapens trekken. achterna lopen, opjagen, opsluiten en klem rijden. Uitsluiting/isolatie: negeren, uitsluiten bij groepsopdrachten/feestjes en doodzwijgen. Stelen en vernielen: Via sociale media: Afpakken van eigendommen (kleding, schoolspullen, etc.) en eigendommen beschadigen. Anonieme berichten versturen, schelden, roddelen, bedreigen, foto s van mobieltjes en webcams op het internet plaatsen, privégegevens op een website plaatsen, wachtwoorden stelen en/of misbruiken en virussen versturen.

5 Algemene lijn om pesten te voorkomen 1. Aan het einde van het schooljaar worden er afspraken gemaakt met betrekking tot de start van het nieuwe schooljaar. De afspraken worden door het team van de Angelaschool opgesteld. Bij de opening van het schooljaar worden de gemaakte afspraken nog een keer aangescherpt. 2. In de eerste schoolweek worden met de klas (vanaf groep 4) klassenregels opgesteld en ondertekend. De naleving wordt regelmatig ter sprake gebracht. 3. In de eerste schoolweken worden er lesactiviteiten uitgevoerd die in het teken staan van groepsvorming. Deze activiteiten zijn onderdeel van de Gouden weken. Na de Kerstvakantie zal dit proces nog een keer worden herhaald (de Zilveren weken ). 4. Tijdens de oudergesprekken wordt gevraagd of ouders signalen hebben gekregen dat hun kind anderen pest, gepest wordt of aangeeft dat anderen in de klas of op school gepest worden. 5. Ieder schooljaar wordt er een sociogram van de klas afgenomen. Een sociogram maakt het mogelijk om sociale verbindingen en relaties in een klas zichtbaar te maken. 6. Aan het einde van het schooljaar is er een algemene evaluatie binnen het team van de Angelaschool. Daarbij wordt besproken op het anti-pestprotocol voldoende heeft voorzien in de voorkomende situaties en/of aanpassingen nodig zijn. 7. Groep 5 t/m 8 doet jaarlijks mee aan de nationale week van de Mediawijsheid. Deze week vraagt aandacht voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Cyberpesten (via het internet) en de effecten hiervan komen jaarlijks aan bod.

6 Adviezen aan de ouders Ouders van gepeste kinderen: - Houd de communicatie met uw kind open, blijf in gesprek met uw kind. - Door positieve stimulering kan het zelfrespect- en vertrouwen vergroot worden of weer terug komen. - Stimuleer uw kind tot het beoefenen van een sport. - Steun uw kind in het idee dat er een einde aan het pesten komt. - Pesten op school kunt u het beste direct met de leerkracht of anti-pestcoördinator - (juffrouw Mirella van Lier en meester Daan Slaats) bespreken. - Als pesten niet op school gebeurt, maar bijvoorbeeld op straat, probeert u contact op te nemen met de ouders van de pester(s) om het probleem bespreekbaar te maken. Ouders van pestende kinderen: - Neem het probleem van uw kind serieus. - Raak niet in paniek: elk kind loopt kans pester te worden. - Probeer achter de mogelijke oorzaak te komen. - Maak uw kind gevoelig voor wat het anderen aandoet. - Besteed extra aandacht aan uw kind. - Stimuleer uw kind tot het beoefenen van een sport. - Corrigeer ongewenst gedrag en benoem het goede gedrag van uw kind. - Gebeurt het pesten op school: maak uw kind duidelijk dat u achter de beslissing van school staat. Als de pester niet stopt. Indien genoemde aanpakken niet werken kan er voor schorsing of verwijdering worden gekozen. Een schorsing wordt schriftelijk kenbaar gemaakt aan de ouders en het kind. Ouders ondertekenen voor gezien. Bij een schorsing langer dan één dag worden de inspectie en de leerplichtambtenaar op de hoogte gebracht. Ook bij verwijdering worden ouders schriftelijk op de hoogte gebracht. De betrokken leerkracht, ouders en leerling moeten gehoord worden. De ouders kunnen bezwaar maken bij de schoolleiding. Een definitieve verwijdering vindt pas plaats als een andere school bereid is de leerling toe te laten. In onze schoolgids (bladzijde 44) wordt hier verder op ingegaan.

Pestprotocol Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Pestprotocol Pesten: definitie en voorbeelden Plagen: Pesten: Voorbeelden van specifiek pestgedrag:

Pestprotocol Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Pestprotocol Pesten: definitie en voorbeelden Plagen: Pesten: Voorbeelden van specifiek pestgedrag: Pestprotocol Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken

Nadere informatie

Sociaal Veiligheidsbeleid PrO Hardenberg Korte versie (Voor volledige tekst zie digitale versie)

Sociaal Veiligheidsbeleid PrO Hardenberg Korte versie (Voor volledige tekst zie digitale versie) Sociaal Veiligheidsbeleid PrO Hardenberg 2017 Korte versie (Voor volledige tekst zie digitale versie) 1 Wat is pesten? Vormen van Pesten De gepeste leerling De pestende leerling Blz.3 Blz.3/4 Blz.4 Blz.4

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol. Antoniusschool

Pestprotocol. Antoniusschool Pestprotocol Antoniusschool 1 Inhoudsopgave Voorwoord Pestprotocol Antoniusschool... 2 Hoofdstuk 1 Pesten op school... 3 Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:... 3 De regels van het gedragsprotocol

Nadere informatie

Pestprotocol op Mikado

Pestprotocol op Mikado Pestprotocol op Mikado Visie op Mikado: In onze visie is als een van de kernwaarden 'veilig' opgenomen. De kinderen op Mikado dienen zich zowel fysiek als sociaal veilig te voelen. Dit omdat dit voor ons

Nadere informatie

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Prinses Marijke

Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen

Nadere informatie

Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Mattheus 7:12 (NBV)

Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Mattheus 7:12 (NBV) Anti-pestprotocol Definitie pesten: Langdurig uitoefenen van lichamelijk en/of geestelijk geweld door één of meer personen. Het is gericht tegen een zwakkere partij die niet in staat is zich succesvol

Nadere informatie

Tegengaan én voorkomen van pesten

Tegengaan én voorkomen van pesten Tegengaan én voorkomen van pesten Juni 2013 Algemeen We willen een school zijn waar iedereen zich sociaal aanvaard voelt en zich kan ontwikkelen in een sfeer van veiligheid, acceptatie, erkenning en wederzijds

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

Protocol bij pesten Wat is pesten?

Protocol bij pesten Wat is pesten? Protocol bij pesten In 2012 schreven Manon van Nijnatten en Sylvana Lammerse een profielwerkstuk over pesten op het Mencia de Mendoza Lyceum. In hun slotparagraaf stellen deze leerlingen dat op Mencia

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Het doel van het pestprotocol is: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Kring

Pestprotocol obs De Kring Pestprotocol obs De Kring Dit pestprotocol heeft uitgangspunt: Alle kinderen moeten zich op OBS De Kring veilig kunnen voelen, Door regels en afspraken over omgang met elkaar duidelijk en voor iedereen

Nadere informatie

Draaiboek Pesten RSG SLINGERBOS LEVANT

Draaiboek Pesten RSG SLINGERBOS LEVANT Draaiboek Pesten RSG SLINGERBOS LEVANT 2013 Inhoud Vooraf... 2 Wat is pesten... 3 Het draaiboek... 4 De vijfsporenaanpak... 4 Het stappenplan... 5 Betrokken medewerkers... 6 Vooraf Een klimaat waarin gepest

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Inhoud gedragsprotocol

Inhoud gedragsprotocol Gedragsprotocol Inhoud gedragsprotocol Pagina Voorwoord 1. Op de St. Josephschool willen wij zo met elkaar omgaan 4 2. Aanpak van ruzies en pestgedrag 5 3. Consequenties 6 4. Begeleiding van de gepeste

Nadere informatie

Pestprotocol Rietslenke.

Pestprotocol Rietslenke. Pestprotocol Rietslenke. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Pestprotocol SBO De Lings

Pestprotocol SBO De Lings Pestprotocol SBO De Lings Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun Lings-periode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en het gevoel hebben dat ook zij

Nadere informatie

Anti- Pestprotocol. Bijlage 4 van het Sociaal Veiligheidsplan

Anti- Pestprotocol. Bijlage 4 van het Sociaal Veiligheidsplan Anti- Pestprotocol Bijlage 4 van het Sociaal Veiligheidsplan 1. Doel van het anti-pestprotocol Alle kinderen moeten zich op onze school veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Pestprotocol. OBS De Trekvogel

Pestprotocol. OBS De Trekvogel Pestprotocol OBS De Trekvogel Pestgedrag Een kind dat zich veilig voelt, ontwikkelt zelfvertrouwen en een goed gevoel van eigen waarde. Wanneer een kind echter gepest wordt, verdwijnt dat zelfvertrouwen

Nadere informatie

Bijlage 1 INTERNETPROTOCOL

Bijlage 1 INTERNETPROTOCOL Anti-pestbeleid Alle kinderen hebben er recht op zich in hun basisschoolperiode veilig te voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. We vinden het belangrijk dat kinderen vertrouwen hebben in

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Basisschool Ste Marie

Anti-pestprotocol Basisschool Ste Marie Anti-pestprotocol Basisschool Ste Marie Doelstelling van het anti-pestprotocol: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen en met plezier naar school gaan, zodat zij zich optimaal

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren Pestprotocol Basisschool St. Maarten Halsteren Versie december 2011 1 Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons.

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE SCHELP

PESTPROTOCOL DE SCHELP PESTPROTOCOL DE SCHELP Pestprotocol De Schelp Dit pestprotocol heeft als doel voor de De Schelp: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door

Nadere informatie

Protocol. Pestprotocol

Protocol. Pestprotocol Pestprotocol Algemeen Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

(anti-pesten) ICBS de Tweemaster

(anti-pesten) ICBS de Tweemaster Hoe-gaan-wij-op-de-juistemanier-met-elkaar-omprotocol (anti-pesten) ICBS de Tweemaster Inhoud Inleiding... 3 Doel van het protocol... 3 Plagen en pesten... 3 Plagen... 3 Verschillende manieren van pesten...

Nadere informatie

Pestprotocol Maria Bernadette

Pestprotocol Maria Bernadette Afspraken 1. Doe alleen iets bij een ander kind, wat jezelf ook prettig zou vinden. 2. Kom alleen aan een ander als de ander dat ook goed vindt. 3. We gebruiken geen scheldwoorden of andere rare namen.

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Dit pestprotocol heeft als doel: Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het team van

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Fellenoord

PESTPROTOCOL. Fellenoord PESTPROTOCOL Fellenoord Pestprotocol Fellenoord Verantwoording: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, waardoor zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Dit gedrags- en pestprotocol hebben wij opgesteld met als doel dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen. Zo zorgen wij dat

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl PESTPROTOCOL DE BOOG Pestprotocol De Boog Dit pestprotocol heeft als doel voor De Boog: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T Protocol Pesten Inhoudsopgave Inleiding... Doel van het pestprotocol... Pesten op school... Wat is pesten?... Hoe gaan wij op de CBS Beatrix met pesten om?... Belangrijke regels bij het hanteren van het

Nadere informatie

De Vlinder. Anti-pest protocol

De Vlinder. Anti-pest protocol De Vlinder Anti-pest protocol Kindcentrum de Vlinder 2017 Inhoudsopgave 1. Stappenplan bij pestgedrag... 2 2. Belangrijke aspecten... 3 3. Achtergrondinformatie... 4 Plagen en pesten, wat is het verschil?...

Nadere informatie

Anti -pestprotocol. In dit protocol beschrijven we hoe te handelen als er melding wordt gemaakt of geconstateerd wordt dat er sprake is van pesten.

Anti -pestprotocol. In dit protocol beschrijven we hoe te handelen als er melding wordt gemaakt of geconstateerd wordt dat er sprake is van pesten. Anti -pestprotocol Anti- Pestprotocol van de Groen van Prinstererschool Dit Pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol de Regenboog

Pestprotocol de Regenboog Pestprotocol de Regenboog Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan pakken,

Nadere informatie

Pestprotocol de Esdoorn

Pestprotocol de Esdoorn Pestprotocol de Esdoorn Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen November 2009 Door regels en

Nadere informatie

PESTPROTOCOL

PESTPROTOCOL PESTPROTOCOL 2015-2016 oktober 2015 SR Gedragsregels 1. Ik accepteer de ander zoals hij is en ik discrimineer niet. 2. Ik scheld niet en doe niet mee aan uitlachen en roddelen. 3. Ik blijf van de spullen

Nadere informatie

Inhoud. Schema procedure t.a.v. pesten. 1. Definitie van pesten 2. Signaleren 3. Hulp 4. Consequenties

Inhoud. Schema procedure t.a.v. pesten. 1. Definitie van pesten 2. Signaleren 3. Hulp 4. Consequenties Pestprotocol Inhoud Schema procedure t.a.v. pesten 1. Definitie van pesten 2. Signaleren 3. Hulp 4. Consequenties Anti pestcontract pester Anti pestcontract gepeste 2 Procedure t.a.v. pesten signalering

Nadere informatie

Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN

Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN Anti pestprotocol OBS DE BOUWSTEEN Anti pestprotocol Pagina 1 Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

3.2.4 Pestprotocol. Stappenplan bij ruzies en pestgedrag

3.2.4 Pestprotocol. Stappenplan bij ruzies en pestgedrag Stappenplan bij ruzies en pestgedrag Wanneer kinderen ruzie met elkaar hebben en/of pesten proberen zij en wij Stap 1: Er eerst zelf (en samen) uit te komen. Stap 2: Op het moment dat één van de kinderen

Nadere informatie

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest.

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest. PESTPROTOCOL Pesten komt helaas op iedere school voor> Het is een probleem dat we onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. De manier waarop dat gebeurt, wordt beschreven in dit protocol. Het

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Zaanlands Lyceum

PESTPROTOCOL. Zaanlands Lyceum PESTPROTOCOL Zaanlands Lyceum Zaandam, 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Pesten 2.1 Wat is pesten? 2.2 Hoe wordt er gepest? 2.3 De gepeste leerling 2.4 De pester 2.5 De meelopers en andere leerlingen 2.6 Het

Nadere informatie

Als pesten optreedt, moeten leerkrachten (in samenwerking met de ouders) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen.

Als pesten optreedt, moeten leerkrachten (in samenwerking met de ouders) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen. Pestprotocol o.b.s. Piet de Springer 2017/2018 Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Daar zijn

Nadere informatie

P E S T P R O T O C O L

P E S T P R O T O C O L P E S T P R O T O C O L Beknopte editie juli 2011 Vooraf Pesten komt helaas in de gehele maatschappij voor, maar is volstrekt onacceptabel. Een klimaat waarin wordt gepest, tast iedereen aan. Pestgedrag

Nadere informatie

Pestprotocol. Simon Smitweg GA Leiderdorp

Pestprotocol. Simon Smitweg GA Leiderdorp Pestprotocol Simon Smitweg 7 2353 GA Leiderdorp 071-5899260 Inleiding Pesten is een stelselmatige vorm van agressie waarbij één of meer personen proberen een andere persoon fysiek, verbaal of psychologisch

Nadere informatie

Pestprotocol Deventerleerschool

Pestprotocol Deventerleerschool 2015 Pestprotocol Deventerleerschool 06TU Deventer Leerschool 30-6-2015 Pesten Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook

Nadere informatie

INLEIDING voorwaarden Definitie Vormen van pesten

INLEIDING voorwaarden Definitie Vormen van pesten PESTPROTOCOL INLEIDING Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

Nadere informatie

Hulp aan het gepeste kind Hulp aan de middengroep Hulp aan de Pester Adviezen aan de leerkracht Adviezen aan ouders. Bijlage : Landelijke organisaties

Hulp aan het gepeste kind Hulp aan de middengroep Hulp aan de Pester Adviezen aan de leerkracht Adviezen aan ouders. Bijlage : Landelijke organisaties Inhoud Pestprotocol openbare basisschool De Krijtmolen Pesten op school. Hoe ga je er mee om? Pesten Preventief werken, hoe doen we dat? Signalen van pestgedrag Stelregels Klassenregels Aanpak van ruzies

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten)

Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten) Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten) Pesten is een ingewikkeld probleem, dat vaak diepe sporen trekt in iemands leven. Wij onderschatten de impact niet, beschouwen pesten

Nadere informatie

Pestprotocol. Doel van het pestprotocol

Pestprotocol. Doel van het pestprotocol Pestprotocol en Doel van het pestprotocol Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Vormen van pesten: Dit zijn voorbeelden van pesten. Er zijn natuurlijk ook nog andere voorbeelden te noemen.

Anti-pestprotocol. Vormen van pesten: Dit zijn voorbeelden van pesten. Er zijn natuurlijk ook nog andere voorbeelden te noemen. Inleiding: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan

Nadere informatie

Antipestprotocol/sociaal veiligheidsprotocol

Antipestprotocol/sociaal veiligheidsprotocol Antipestprotocol/sociaal veiligheidsprotocol Informatie over pesten voor leerlingen, ouders en docenten Woord vooraf Stichting Andreas College baseert haar onderwijs op (christelijke) waarden en normen

Nadere informatie

Pestprotocol. maart 2015, Breda De Rotonde VMBO Specifiek VMBO

Pestprotocol. maart 2015, Breda De Rotonde VMBO Specifiek VMBO Pestprotocol maart 2015, Breda De Rotonde VMBO Specifiek VMBO Inhoudsopgave Inleiding 3 Doel van het pestprotocol... 3 Voorwaarden... 3 Regels... 3 Preventieve maatregelen... 4 Wat is pesten?... 4 Aanpak...

Nadere informatie

Pestprotocol SWS de Wending

Pestprotocol SWS de Wending Pestprotocol SWS de Wending Dit protocol is onderdeel van het Aves-protocol sociale en fysieke veiligheid Waarom een pestprotocol? SWS De Wending wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden,

Nadere informatie

ANTI-PESTPROTOCOL ISW IRENESTRAAT

ANTI-PESTPROTOCOL ISW IRENESTRAAT ANTI-PESTPROTOCOL ISW IRENESTRAAT POELDIJK, 2014 Inhoud 1. Inleiding 2. Pesten 2.1 Wat is pesten? 2.2 Hoe wordt er gepest? 2.3 De gepeste leerling 2.4 De pester 2.5 De meelopers en andere leerlingen 2.6

Nadere informatie

Pestprotocol Eerste Leidse Schoolvereniging

Pestprotocol Eerste Leidse Schoolvereniging Pestprotocol Eerste Leidse Schoolvereniging Inhoud 1. Inleiding a. Uitgangspunt b. Wat is pesten? 2. Schoolregels en afspraken 3. Pestgedrag op school a. Pestgedrag voorkomen b. Pestgedrag snel signaleren

Nadere informatie

Pesten komt op iedere school voor; ook bij ons! Het is een probleem dat wij onder ogen zien en serieus willen aanpakken. Vandaar dit protocol.

Pesten komt op iedere school voor; ook bij ons! Het is een probleem dat wij onder ogen zien en serieus willen aanpakken. Vandaar dit protocol. Protocol Pestprotocol Datum Oktober 2015 Doel protocol Om duidelijkheid te scheppen voor leerling, leerkracht en ouders over welke stappen worden ondernomen bij pestgedrag. Pestcoördinator Monique Meulenberg

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE LASENBERG SOEST

PESTPROTOCOL DE LASENBERG SOEST PESTPROTOCOL DE LASENBERG SOEST INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 2 2 Plagen en pesten 2 2.1 Hoe wordt er gepest? 3 2.2 De gepeste leerling 3 2.3 De pester 3 2.4 De meelopers en de andere leerlingen 3 3 Het pestprotocol

Nadere informatie

Kwaliteitskaart Pesten

Kwaliteitskaart Pesten Kwaliteitskaart Pesten Kaart 7.01 Verantwoordelijke Geëvalueerd Passend onderwijs Intern begeleider 05-09- 2018 Doel Alle kinderen op de Alan Turingschool moeten zich in hun schoolperiode veilig voelen,

Nadere informatie

Pestprotocol Prakticon

Pestprotocol Prakticon Pestprotocol Prakticon Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Nadere informatie

Pestprotocol. Omgangsafspraken

Pestprotocol. Omgangsafspraken Pestprotocol Omgangsafspraken Bovenstaande afspraken worden in de groepen besproken vanaf het begin van het schooljaar. Binnen de groepen mag nog een aanvulling gegeven worden aan deze vastgestelde schoolafspraken.

Nadere informatie

Pestprotocol O.B.S. Giessen-Oudekerk

Pestprotocol O.B.S. Giessen-Oudekerk Pestprotocol O.B.S. Giessen-Oudekerk Pesten op school. Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus

Nadere informatie

Pestprotocol. De Triangel

Pestprotocol. De Triangel Pestprotocol De Triangel 1 Inleiding Pesten is een groot probleem, dat op alle scholen voorkomt. Ook op de Triangel krijgen we te maken met pestsituaties. In dit protocol staat beschreven wat wij doen

Nadere informatie

Pestprotocol SKOALFINNE

Pestprotocol SKOALFINNE Pestprotocol SKOALFINNE Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Antipest protocol. Om veiligheid voor elke leerling binnen school mogelijk te maken, zijn regels of onderlinge afspraken noodzakelijk.

Antipest protocol. Om veiligheid voor elke leerling binnen school mogelijk te maken, zijn regels of onderlinge afspraken noodzakelijk. Antipest protocol Inleiding Op onze school vinden we het belangrijk dat leerlingen op zorgvuldige manier met andere leerlingen omgaan, op zorgvuldige manier met materialen omgaan en dat zij zich binnen

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool CNS

Pestprotocol basisschool CNS Pestprotocol basisschool CNS Doelstelling Het pestprotocol van de CNS is gericht op het realiseren van de volgende doelstelling: alle kinderen mogen zich op de CNS in hun basisschoolperiode veilig voelen,

Nadere informatie

ANTI-PESTPROTOCOL. Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum Pagina 0 van 5

ANTI-PESTPROTOCOL. Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum Pagina 0 van 5 ANTI-PESTPROTOCOL Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum 01-03-2017 0 van 5 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 2 2. ANTI-PESTPROTOCOL... 3 2.1. Pesten op school... 3 2.2. Algemene

Nadere informatie

Pestprotocol 1 PESTEN. Wat is pesten? Hoe wordt er gepest?

Pestprotocol 1 PESTEN. Wat is pesten? Hoe wordt er gepest? Pestprotocol 1 PESTEN Wat is pesten? We spreken van pestgedrag als een speler opzettelijk bedreigd en geïntimideerd wordt. Pesten is een vorm van geweld/discriminatie en daarmee grensoverschrijdend en

Nadere informatie

Iedereen is hier oké!

Iedereen is hier oké! INLEIDING PESTPROTOCOL Iedereen is hier oké! alle kinderen moeten zich in onze basisschool veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Plagen mag wel, pesten niet. Wanneer is het nog plagen en wanneer wordt het pesten? Het is plagen wanneer:

Plagen mag wel, pesten niet. Wanneer is het nog plagen en wanneer wordt het pesten? Het is plagen wanneer: Pestprotocol Basisschool St. Martinus Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool Kerensheide Stein

Pestprotocol. Basisschool Kerensheide Stein Pestprotocol Basisschool Kerensheide Stein Schooljaar 2016-2017 1 THEORETISCHE VERANTWOORDING Doelstelling: Wij, leerkrachten, leerlingen en ouders van basisschool Kerensheide, streven naar een pestvrije

Nadere informatie

PESTPROTOCOL TIMOTHEUSSCHOOL

PESTPROTOCOL TIMOTHEUSSCHOOL Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode op de Timotheusschool veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Het doel van het pestprotocol De Timotheusschool wil haar kinderen

Nadere informatie

Pestprotocol. cbs Johan Friso te Dordrecht

Pestprotocol. cbs Johan Friso te Dordrecht Pestprotocol cbs Johan Friso te Dordrecht Dordrecht, oktober 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Voorwaarden... 3 1.3 Het probleem dat pesten heet... 3 2. Pesten, wat is dat?... 4 2.1 Hoe gaan

Nadere informatie

Pestprotocol. Versie juni KBS de Bavokring Willem Ruyslaan TT Rotterdam

Pestprotocol. Versie juni KBS de Bavokring Willem Ruyslaan TT Rotterdam Pestprotocol Versie juni 2016 KBS de Bavokring Willem Ruyslaan 17 3061 TT Rotterdam INHOUDSOPGAVE 1. Theorie, achtergrond 2 3. Uitwerking pestprotocol KBS de Bavokring. 3 3. Instemming pestprotocol 8 1.

Nadere informatie

Pestprotocol INHOUDSOPGAVE. 1 Speciaal Onderwijs Cluster Wat is pesten 2. 3 Preventieve maatregelen 2. 4 De aanpak bij pesten 3

Pestprotocol INHOUDSOPGAVE. 1 Speciaal Onderwijs Cluster Wat is pesten 2. 3 Preventieve maatregelen 2. 4 De aanpak bij pesten 3 Pestprotocol INHOUDSOPGAVE 1 Speciaal Onderwijs Cluster 4 2 2 Wat is pesten 2 3 Preventieve maatregelen 2 4 De aanpak bij pesten 3 5 Vertrouwenspersoon en klachtencommissie 3 Bijlage 1: Het anti-pestcontract

Nadere informatie

Docenten en ouders uit de ouderraad onderschrijven gezamenlijk dit anti-pestprotocol.

Docenten en ouders uit de ouderraad onderschrijven gezamenlijk dit anti-pestprotocol. Anti Pest protocol Almere College Dronten 2016-2017 1 Inhoudsopgave 1. Doel anti-pestprotocol 3 2. Pesten, wat is dat? 4 3. Signalen van pesten 5 4. Preventieve acties 6 5. Het vijf sporen beleid 7 6.

Nadere informatie

Pestprotocol Theo Thijssenschool Waddinxveen

Pestprotocol Theo Thijssenschool Waddinxveen Pestprotocol Theo Thijssenschool Waddinxveen 1. Plagen en pesten Het verschil tussen plagen en pesten is duidelijk aan te geven. Bij plagen is sprake van incidenten. Pesten gebeurt systematisch. Een definitie

Nadere informatie

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol)

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol) ANTI PEST PROTOCOL Er gelden drie uitgangspunten: n 1. Wij gaan met respect met elkaar om. 2. Wij pesten niet. 3. Wij accepteren niet dat er gepest wordt. Pesten op school. Hoe gaan we hier mee om? Pesten

Nadere informatie

Pestprotocol O.B.S. Het Bolwerk

Pestprotocol O.B.S. Het Bolwerk Pestprotocol O.B.S. Het Bolwerk Datum inwerkingtreding: januari 2004 Vastgesteld door: -directie -medezeggenschapsraad (adviesbevoegdheid) -ouderraad (voor akkoord) Versie 18 januari 2004 Dit pestprotocol

Nadere informatie

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding Pestprotocol De Leemstee Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. Een veilig klimaat waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pesten vormt een bedreiging

Nadere informatie

Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. PESTPROTOCOL Inhoud pestprotocol 1. Doel van dit pestprotocol 2. Pesten op school 3. Signalen en oorzaken 4. Hoe gaan we op de Wegwijzer om met pesten? 5. Belangrijke regels 6. Onze schoolregels 7. De

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol PCOH De Veenbrug Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Inhoud Voorwoord... 3 Een korte definitie van pesten:... 3 Definitie plagen & pesten... 4 Mogelijke signalen van gepest worden...

Inhoud Voorwoord... 3 Een korte definitie van pesten:... 3 Definitie plagen & pesten... 4 Mogelijke signalen van gepest worden... Pestprotocol Inhoud Voorwoord... 3 Een korte definitie van pesten:... 3 Definitie plagen & pesten... 4 Mogelijke signalen van gepest worden... 5 Pedagogisch beleid op pesten... 6 Op schoolniveau... 6 Op

Nadere informatie

Pestprotocol De Viergang

Pestprotocol De Viergang Pestprotocol De Viergang 1. Doel en inleiding Pesten is een probleem dat in alle lagen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder

Nadere informatie

PESTPROTOCOL Voor leerlingen

PESTPROTOCOL Voor leerlingen PESTPROTOCOL Voor leerlingen Trias VMBO Pestprotocol voor leerlingen Pagina 1 Inhoudsopgave Een leeromgeving creëren waarin je je veilig en prettig voelt Pagina 3 1. Wat is het verschil tussen plagen en

Nadere informatie

Anti - pestprotocol. Aanpak van de ruzies en pestgedrag in vier stappen:

Anti - pestprotocol. Aanpak van de ruzies en pestgedrag in vier stappen: Anti - pestprotocol Aanpak van de ruzies en pestgedrag in vier stappen: Wanneer leerlingen ruzie met elkaar hebben en/of elkaar pesten proberen zij en wij: Stap 1: Er eerst zelf (en samen) uit te komen.

Nadere informatie

Pestprotocol Albert Plesmanschool 2014

Pestprotocol Albert Plesmanschool 2014 Pestprotocol Albert Plesmanschool 2014 Doel van dit PESTPROTOCOL Alle leerlingen moeten zich op de basisschool veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

ANTIpestactieplan. Inleiding. - er duidelijke regels en afspraken zijn waar kinderen en volwassenen elkaar op kunnen aanspreken

ANTIpestactieplan. Inleiding. - er duidelijke regels en afspraken zijn waar kinderen en volwassenen elkaar op kunnen aanspreken ANTIpestactieplan Inleiding Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus willen aanpakken, ieder schooljaar weer. In dit

Nadere informatie

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak.

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak. Het Pestprotocol Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. De kinderen moeten zich geborgen weten op onze school. Toch komt pesten regelmatig voor, ook bij kinderen

Nadere informatie

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid.

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Een onderwijsprotocol tegen pesten houdt in dat door samenwerking het probleem van het pestgedrag bij kinderen wordt aangepakt. Hiermee willen

Nadere informatie

Pestprotocol. Pagina 1 van 10

Pestprotocol. Pagina 1 van 10 Pestprotocol Pagina 1 van 10 Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave Pestprotocol... 1 Evaluatie, toetsing en herziening (zijn de gemaakte afspraken aantoonbaar)...fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Vooraf... 4

Nadere informatie