Voorlichting 3 mavo Welke vakken kun je kiezen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorlichting 3 mavo Welke vakken kun je kiezen?"

Transcriptie

1 Voorlichting 3 mavo Welke vakken kun je kiezen?

2 In klas 2 mavo krijg je voorlichting over de derde klas. Hier wordt in de mentorlessen aandacht aan besteed via dedecaan.net en er is een voorlichtingsbijeenkomst voor leerling en ouders. In deze brochure staat in hoofdstuk 1 een samenvatting van de informatie van de voorlichtingsbijeenkomst. In hoofdstuk 2 worden de vakken die gekozen kunnen worden in klas 3 mavo onder de aandacht gebracht. Je leest hier meer over de keuzevakken en het belang van deze vakken voor je vervolgstudie of -opleiding. Voor informatie over de havo of de praktijkopleidingen van de kaderberoepsgerichte leerweg informeren we je graag persoonlijk. Op de voorlichtingsavond zal in dedecaan.net een voorlopige keuze gemaakt worden voor de keuzevakken. De definitieve keuze zal eind maart worden gemaakt. Hierover krijgen jullie nog een brief. Succes met je keuze!

3

4 1. Samenvatting voorlichting 3 mavo Hieronder staat in het kort informatie over de leerwegen, de profielen en de vakkenpakketten in het vmbo (waaronder de mavo). Leerwegen De RSG kent drie leerwegen: De mavo (theoretische leerweg) De kaderberoepsgerichte leerweg De basisberoepsgerichte leerweg Elke leerweg biedt andere doorstroommogelijkheden naar het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of de havo. De basisberoepsgerichte leerweg bereidt voor op mbo-opleidingen op niveau 2 voor een uitvoerend beroep. De kaderberoepsgerichte leerweg en de mavo bereiden leerlingen voor op mbo-opleidingen op niveau 3 en 4 voor een middenkaderfunctie. Bovendien is het kiezen van een leerweg een keuze voor een manier van leren. De basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen zijn voor praktisch ingestelde leerlingen. De mavo is bedoeld voor theoretisch ingestelde leerlingen en biedt doorstroommogelijkheden naar de havo. Profielen Behalve de leerwegen kennen het vmbo en de mavo vier profielen met vaste vakkenpakketten: Zorg en welzijn Techniek Economie Groen Je kiest voor een profiel op grond van capaciteiten en interesse, maar ook met een bepaald beeld van het latere beroep in het achterhoofd. Een profiel heeft te maken met wat je later wilt gaan doen, met het toekomstbeeld dat je hebt. Een profiel heeft een aantal verplichte vakken en een aantal keuzevakken. Bovendien maak je in klas 4 een profielwerkstuk binnen het gekozen profiel. Havo Leerlingen die na klas 4 mavo willen doorstromen naar 4 havo kiezen een mavoprofiel dat aansluit bij een havo-profiel, doen examen in 7 vakken en moeten voldoen aan de toelatingseisen.

5 Vakken 3 mavo In de derde klas van de mavo volg je alle vakken uit het gemeenschappelijk deel. Daarnaast kies je twee van de keuzevakken, waarbij je rekening houdt met de mogelijkheden zoals ze hieronder staan vermeld. Gemeenschappelijke vakken Nederlands Engels Wiskunde Economie Scheikunde 1 Biologie Aardrijkskunde Maatschappijleer 1 Cultureel Kunstzinnige Vorming 1 Lichamelijke Opvoeding Mentorles Keuzevakken Frans Duits natuurkunde geschiedenis LO2 Tekenen 1 = nieuwe vakken in 3 mavo Opmerkingen Uit de keuzevakken moet je twee vakken kiezen. Tekenen en LO2 kunnen niet samen gekozen worden. Je kunt kiezen voor VTO (versterkt talen onderwijs). Je hebt dan één uur extra Engels per week. Dit telt niet mee als vak. De keuze in klas 3 zal mede afhangen van de mbo-opleiding die de leerling gaat kiezen en de vakken die daarbij horen. Als je in klas 4 kiest voor de sector techniek moet je nu natuurkunde kiezen. Duits is voor veel technische opleidingen aan te bevelen. Het uiteindelijke vakkenpakket van 6 of 7 vakken waarin je examen gaat doen, kies je aan het einde van klas 3 mavo. Als je na de mavo wilt doorstromen naar de havo moet je rekening houden met de vakken die je daar nodig hebt bij de verschillende havo-profielen: - Natuur en Techniek: natuurkunde en Duits - Natuur en Gezondheid: natuurkunde of aardrijkskunde - Cultuur en Maatschappij: geschiedenis en één v.d. vakken Duits/Frans - Economie en Maatschappij: geschiedenis Indien er voor een keuzevak onvoldoende belangstelling bestaat, dan kan de schoolleiding besluiten dat vak niet aan te bieden.

6 2. De keuzevakken Waarom kies ik voor Frans? Ten minste 220 miljoen mensen in 75 landen over de hele wereld spreken Frans! 75 Miljoen Europeanen spreken Frans als moedertaal. In alle Europese en internationale organisaties ter wereld, zoals de Europese Commissie en de Verenigde Naties, is Frans één van de officiële werktalen. Wil je dus ook maar een beetje verder kijken dan Nederland, is het al handig als je Frans spreekt! Frans helpt je ook om andere talen sneller onder de knie te krijgen. Veel woorden lijken op elkaar in het Frans, Spaans, Italiaans en Portugees, kijk maar: Le temps el tiempo il tempo o tempo Les amis los amigos gli amici os amigos Bon bueno buono bom Natuurlijk leer je bij Frans niet alleen de taal maar je verdiept je ook in de Franse cultuur. Wist je dat Frankrijk niet alleen het land is van de Eiffeltoren en het jeu de boules maar ook van hiphop en rap, videospelletjes, tekenfilms, strips en natuurlijk mode?! Aan Frans heb je echt wat! Als je een opleiding wilt gaan volgen op het gebied van toerisme, handel, transport, horeca, marketing en communicatie is Frans een uitkomst. Je kunt dan communiceren in de moedertaal van veel van je klanten en makkelijk je weg vinden in Franstalige landen. Ook staan Frankrijk en België in de top 3 van landen waarmee Nederland handel drijft. Ook met Marokko worden de economische contacten steeds intensiever. Hoe ziet Frans eruit in de bovenbouw?? Het derde jaar van de mavo is het begin van je examentijd. Je werkt aan je grammatica, aan het eind van het derde leerjaar is alle noodzakelijke grammatica behandeld. Je leert woorden die te maken hebben met je dagindeling, je vakantie of je toekomstplannen. Het vierde leerjaar is een vervolg hiervan. Je focust je op examenteksten, je gaat een Cito-luistertoets maken en je doet een mondeling waarin je over jezelf praat en met een klasgenoot een gesprekje gaat voeren.

7 Duits geeft je veel kansen!! Duits = de meest gesproken moedertaal in Europa! In totaal zijn er in Europa zo n 100 miljoen mensen die Duits als moedertaal spreken. De kans dat je Duits tegenkomt op vakantie of tijdens je werk is dus erg groot. Toch wel handig als je er iets van begrijpt! In veel Nederlandse bedrijven zitten ze te springen om mensen die goed Duits spreken, want Duits wordt steeds belangrijker in Europa. Veel wereldconcerns zijn van oorsprong Duits, denk maar eens aan Thyssen Krupp, Siemens, Volkswagen, BOSCH, Miele, Mercedes, Porsche enzovoort. Ken je buren!! Als je voor het vak Duits kiest, leer je niet alleen de taal spreken. Je leert ook de Duitse cultuur kennen, de geschiedenis, een andere manier van denken en je komt in contact met mensen die je anders niet zo snel zou spreken. En er zijn natuurlijk nog andere landen waar ze Duits spreken zoals Oostenrijk en Zwitserland. Hiervan pik je ook een stukje cultuur mee! Hoe ziet Duits eruit in de bovenbouw? Het derde jaar van de mavo is het begin van je examentijd, je breidt je woordenschat nog verder uit en werkt aan je grammatica. Alle grammatica en woordenschat heb je aan het eind van dit jaar behandeld. Je leert woorden die te maken hebben uitgaan, tv en film, gezondheid, Europa en vakantie. De woordjes en grammatica heb je nodig voor de vaardigheden lezen, schrijven, spreken en luisteren. Deze worden in klas 3 en 4 steeds belangrijker. Daarnaast maak je met een groepje voor je mondeling een leuke film in het Duits. Ook in het vierde jaar ben je bezig met woordenschat, zodat je nog beter leert lezen, luisteren, schrijven en spreken. Je focust je op de examenteksten, leert een zakelijke brief schrijven en je kunt tijdens je mondeling wat vertellen over jezelf.

8 LO2 geeft je veel mogelijkheden! Wat kan je nu met LO2? Met de ervaringen die je bij het vak LO2 opdoet heb je een voorsprong bij de opleidingen Sport en Bewegen. Daarnaast kun je jouw leidinggevende en organisatorische kennis bij veel andere opleidingen goed gebruiken. Het vak is geschikt voor jou wanneer je houdt van alle sporten en je het leuk vindt om te organiseren en leiding te geven. Wat doe je bij LO2?? LO2 biedt je meer verdieping en uitdaging dan de reguliere LO lessen. In het derde leerjaar verdiep je je onder andere in atletiek, basketbal, klimmen en lesgeven in tweetallen. Ook volg je een EHBSO-cursus en loop je stage binnen je eigen favoriete sport. In het vierde jaar staan onder andere outdoor sporten, een gezonde leefstijl, een dagje naar Bottrop, individueel lesgeven en het organiseren van een grote activiteit op het programma. Het programma Je hebt in beide jaren 3 uren LO2 per week. Dit komt bovenop de gewone lessen LO. LO2 kan alleen als zevende vak worden gekozen. Behalve praktijklessen heb je ook theorielessen. Hierin krijg je uitleg over EHBSO, lesgeven, organiseren en andere theoretische opdrachten. Wanneer je alle praktische en theoretische opdrachten hebt afgerond wordt dit omgezet naar een schoolexamencijfer. Je hoeft aan het eind van het jaar geen centraal examen te doen in het vak LO2, het schoolexamencijfer is je eindcijfer. Kleine bijdrage Voor het vak LO2 vragen we een kleine bijdrage voor het LO2 shirt dat je nodig hebt voor de lessen, activiteiten en stage. Daarnaast is het ook een bijdrage voor bijzondere activiteiten als een dagje skiën of snowboarden in Bottrop of het inhuren van externe instructeurs of accommodaties. We verwachten ook dat je goede binnen- en buitenschoenen en een zwarte korte of lange broek hebt.

9 Tekenen., de kracht van de verbeelding Je staat er misschien niet vaak bij stil, maar de wereld om jou heen is voor 80 % bedacht en vormgegeven. Waar zouden we zijn zonder games, video s, vines, foto s, films, design, architectuur en kunst? Hoe cool zou het zijn als je niet aan de ontvangende kant van al dat moois staat, maar aan de creërende kant? Dat is tekenen (beeldend) in een notendop. Met tekenen bereiden we je voor richting alle denkbare creatieve vervolgopleidingen en beroepen. Wat moet je ervoor doen? Daarvoor moet je wel regelmatig en graag willen tekenen. Met de hand of met de computer. Om succesvol te worden in de beroepen die je hierboven ziet, ga je enthousiast aan het werk. Je wilt de allerbeste zijn in dat vak en je tekenmap vullen met de leukste tekeningen en mooiste ontwerpen. Dan ga je wel eens een uurtje langer door, maar dat hoort erbij. Hoe ziet het vak eruit in de bovenbouw?? BTE heeft een praktisch en een theoretisch deel. Praktisch ga je aan het werk met thema s die je van de docent krijgt. In de uitwerking kun je tekenen, schilderen of computeren, maar mag je ook ruimtelijk werk maken. Het theoretische deel bestaat uit kunstgeschiedenis (wat hebben kunstenaars tot nu toe gemaakt?) en kunstbeschouwing (wat willen kunstenaars ons vertellen en hoe doen ze dat?).

10 Nieuwsgierig? Kies natuurkunde!! Als je nieuwsgierig van aard bent, dan is natuurkunde een logische keuze, want heel je omgeving zit vol met natuurkundige verschijnselen. Denk jij weleens na over ander leven in het heelal? Of over hoe je het warm krijgt zonder vuur? Welke vorm heeft de sterkste brug nu eigenlijk? Misschien weet je nog niet wat wilt gaan doen na de RSG, maar met natuurkunde ga je op zoek naar een antwoord op deze vragen en nog veel meer! Waarom gaat het licht eigenlijk aan als ik op het knopje druk? Hoe meet een agent hoe hard mijn brommer kan? Allemaal vragen die te maken hebben met hoe dingen werken en waarom. Natuurkunde gaat over de wereld om ons heen en hoe die werkt. Dus als jij het leuk vindt om te leren hoe de wereld om je heen werkt, of heb je interesse in techniek, dan is natuurkunde wat voor jou! Hoe ziet het vak natuurkunde er in 3 en 4 mavo er uit?? Natuurkunde ziet er in de bovenbouw van de mavo in feite hetzelfde uit als in de tweede, maar je gaat wel verder de diepte in. Je moet iets meer werken aan je rekenvaardigheden, je doet meer proefjes en daar maak je ook weer verslagen van. Veel onderwerpen die je in de tweede hebt gehad, komen weer terug, kortom: we gaan verder met wat je in de 2 mavo geleerd hebt! Voor welke beroepen heb ik natuurkunde nodig? Voor alle technische beroepen is natuurkunde heel handig! Maar als je elektromonteur wilt worden, dan moet je wel. Of als je als laborant op een laboratorium wilt werken. Of als je aan een vliegtuig wilt sleutelen. Of als je wilt werken als automonteur. Of wilt schilderen of meubels maken of als loodgieter.teveel om allemaal op te noemen!

11 Wat heb je nou aan geschiedenis!?! Een veelgehoorde opmerking van leerlingen. Toch biedt geschiedenis je veel mogelijkheden. Als je de wereld beter wilt begrijpen is geschiedenis een belangrijk vak om te kiezen. Hoe komt het dat er in Nederland veel mensen wonen uit landen als Marokko, Turkije, Suriname, de Antillen en Indonesië? Waarom werkt Nederland samen binnen de Europese Unie? Waardoor zijn er in het verleden conflicten geweest en wat merken we daar nu nog van? Leren begrijpen Sommige leerlingen vinden geschiedenis moeilijk, maar tijdens het derde en vierde leerjaar leer je juist een heleboel vaardigheden zodat je geschiedenis goed kan begrijpen. We oefenen veel met het begrijpen van tekst- en beeldbronnen. Je leert je inleven in situaties van anderen. Je leert steeds beter om problemen te doorgronden door goed te kijken naar de oorzaken en gevolgen van acties. Een leerling die geschiedenis heeft gehad kan kritisch denken en kan een goede mening geven. Je neemt niet zomaar iets voor waar aan. Met deze vaardigheden ben je ook goed voorbereid als je ervoor kiest om havo te gaan doen. onderwerpen Tijdens de derde klas behandelen we drie onderwerpen; de Koude Oorlog, de veranderingen in cultuur en manier van denken in Nederland sinds 1945 en de relatie tussen Nederland en Indonesië vanaf 1600 tot nu. Soms moet je een verslag maken, iemand interviewen of komt er een gastspreker vertellen. Deze onderwerpen zijn ook belangrijk om je voor te bereiden op het eindexamen. In je eindexamenjaar gaan we bezig met twee onderwerpen; de geschiedenis van de 20e en 21e eeuw en de staatsinrichting van Nederland. Je leert veel over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, het conflict tussen Israël en Palestina en de opkomst van het terrorisme.

12 Heb je nog vragen?? Neem dan gerust contact op met je mentor of je decaan. Contactgegevens decaan Mevr. T. Bakker

Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO. Leerwegen Sectorkeuze Vakkenpakket 17 februari 2016

Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO. Leerwegen Sectorkeuze Vakkenpakket 17 februari 2016 Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO Leerwegen Sectorkeuze Vakkenpakket 17 februari 2016 Programma 20.00 Opening dhr. Keun, afdelingsleider JC2 20.10 Info decaan MAVO, mevr. Bakker 20.30 20.35 21.00

Nadere informatie

Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO

Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO Welkom op de voorlichtingsavond 2 MAVO Ouders en kinderen bij elkaar zitten graag! Leerwegen Profielkeuze Vakkenpakket 7 maart 2018 Programma 20.00 Opening dhr. Keun, afdelingsleider JC2 20.10 20.30 20.35

Nadere informatie

KIESWIJZER Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2

KIESWIJZER Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2 KIESWIJZER 2019 Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2 Inhoud Onderwerp Bladzijde Inleiding 3 De talenkeuze 4 Frans 4 Spaans 5 Duits 6 De kunst, media en techniek keuze 7 Kieswijzer St.

Nadere informatie

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO Kies je vakkenpakket 2 en 3 MAVO 2016-2017 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jij of je kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren zullen keuzes gemaakt

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Sector- en vakkenpakketkeuze

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Sector- en vakkenpakketkeuze KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2 Sector- en vakkenpakketkeuze Hoe ziet het vmbo eruit? 4 leerwegen/niveaus: Basisgericht Kadergericht Gemengde leerweg Theoretische leerweg = Dalton MAVO VMBO - ONDERBOUW Leerjaar

Nadere informatie

Voorlichting M4 H4. 23 januari 2018

Voorlichting M4 H4. 23 januari 2018 Voorlichting M4 H4 23 januari 2018 De Tweede Fase Wettelijke eisen Invulling school 4 profielen Cultuur en Maatschappij Economie en Maatschappij Natuur en Gezondheid Natuur en Techniek Elk profiel bestaat

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum Doe mee in onze groene wereld Almelo vmbo groen Het Groene Lyceum 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent en interesse. Zet

Nadere informatie

Determinatieavond leerjaar 2

Determinatieavond leerjaar 2 Programma: Determinatie TL Beroepsgericht Waar kijken wij naar bij uw zoon/dochter: Cijfers (kennis, vakvaardigheden en leervermogen) Algemene vaardigheden en (studie)houding Cito Vas Wat wil de leerling

Nadere informatie

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO Kies je vakkenpakket 2 en 3 MAVO 2016-2017 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jij of je kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren zullen keuzes gemaakt

Nadere informatie

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO Kies je vakkenpakket 2 en 3 MAVO 2017-2018 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jij of je kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren zullen keuzes gemaakt

Nadere informatie

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO 2015-2016

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO 2015-2016 Kies je vakkenpakket 2 en 3 MAVO 2015-2016 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jij of je kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren zullen keuzes gemaakt

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo KIESWIJZER LAAR & BERG 2016-2017 Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Inhoud Inleiding... 3 Stroomkeuze vwo 3 en MYP 3... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en

Nadere informatie

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO Kies je vakkenpakket 2 en 3 MAVO 2015-2016 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jij of je kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren zullen keuzes gemaakt

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen 2017-2018 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting KWT uren door mentor - Toelichting profielen en leerwegen door decaan - 20.00 uur: Kennismakingsronde profiel Kiezen

Nadere informatie

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Open dagen Van ALMELO Woensdag 28 november 2018 van 15.00 tot 20.00 uur Woensdag 16 januari 2019 van 15.00 tot 20.00 uur Haalt je beste binnenste buiten. informatie

Nadere informatie

OP WEG NAAR KLAS 4HAVO

OP WEG NAAR KLAS 4HAVO januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 4 OP WEG NAAR KLAS 4HAVO VMBO 4 TL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.blz. 3 2. Route tl-mbo-hbo vergeleken met tl-havo-hbo blz. 4 3. De tweede fase (HAVO/VWO) blz. 5 4. Welk

Nadere informatie

VMBO 2/MAVO 2 15 JANUARI 2018

VMBO 2/MAVO 2 15 JANUARI 2018 VMBO 2/MAVO 2 15 JANUARI 2018 19-1-2018 Keuze proces Wat gebeurt er in de 2 e klas? En verder? www.zsc.nl HOE ZIT HET VMBO IN ELKAAR? Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt 4 jaar en

Nadere informatie

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Studiekeuzes van uw kind Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Inhoud van vanavond Welke keuzes zijn er? Wat kunt u van de school verwachten? Wat verwachten wij van onze leerlingen?

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE PAKKETKEUZE VMBO 2014-2015

INFORMATIEBOEKJE PAKKETKEUZE VMBO 2014-2015 1. VMBO: DE THEORETISCHE LEERWEG (TL)... 2 2. SECTORKEUZE... 2 3. VAKKENPAKKETKEUZE VAN KLAS 2 VMBO-TL/TL-HAVO NAAR KLAS 3 VMBO-TL... 3 KEUZEFORMULIER VAN KLAS 2 NAAR 3 VMBO... 4 4. VAKKENPAKKETKEUZE VAN

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Doetinchem vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Twello vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2

Informatieboekje leerjaar 2 2016 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl naar

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo-3. decaanles 1

Keuze voorlichting. mavo-3. decaanles 1 Keuze voorlichting mavo-3 2017 decaanles 1 Welke vragen proberen we vandaag te beantwoorden? Hoe lees ik mijn interessentest? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen,

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. open dag. vmbo groen. Enschede. Vakman schaps route. vrijdag 26 januari uur uur.

Doe mee in onze. groene wereld. open dag. vmbo groen. Enschede. Vakman schaps route. vrijdag 26 januari uur uur. Doe mee in onze groene wereld Enschede vmbo groen Vakman schaps route open dag vrijdag 26 januari 2018 15.30 uur - 20.30 uur www.aoc-oost.nl 2informatie vmbo groen 2018-2019 AOC Oost is jouw wereld. Een

Nadere informatie

LEERWEGEN IN HET VMBO

LEERWEGEN IN HET VMBO WELKOM LEERWEGEN IN HET VMBO klas 1 2 VMBO: Leerlingen hebben allen hetzelfde vakkenpakket klas 3 en 4: Niveau: KGT VMBO bovenbouw Leerwegen en vakkenpakket Leerlingen werken op eigen niveau De leerwegen

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

Het Leukste Vmbo. Open dag. Van doetinchem. woensdag 23 januari 2019 van tot uur. Haalt je beste binnenste buiten.

Het Leukste Vmbo. Open dag. Van doetinchem. woensdag 23 januari 2019 van tot uur. Haalt je beste binnenste buiten. ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Van doetinchem Open dag woensdag 23 januari 2019 van 16.00 tot 21.00 uur Haalt je beste binnenste buiten. informatie vmbo Groen 2019-2020 Inhoud Zet jouw stappen

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3TL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 4 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO KIESWIJZER 2015 Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO INHOUD INLEIDING... 3 STROOMKEUZE V3 EN T3... 4 PROFIELKEUZE HAVO... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en 5... 6 Natuurprofielen

Nadere informatie

Voorlichting vakkenpakketkeuze. KED17 21 februari 2019

Voorlichting vakkenpakketkeuze. KED17 21 februari 2019 Voorlichting vakkenpakketkeuze KED17 21 februari 2019 Inhoud: Vakadviezen Verplichte vakken in programma bovenbouw Keuzevakken programma bovenbouw Extra vak Demo van de vakkenkeuze in Zermelo Profielen

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo-4. 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2014-2015 R. Schouten sectordirecteur havo Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren - Vragen?

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

Informatiebrochure. Ouders 3 VMBO-T Leerlingen. Vakkenpakket 4 vmbo -T

Informatiebrochure. Ouders 3 VMBO-T Leerlingen. Vakkenpakket 4 vmbo -T Informatiebrochure Ouders 3 VMBO-T Leerlingen Vakkenpakket 4 vmbo -T 2015/2016 Inhoud. 1. Inleiding. 2. Voorbereiding op de keuze en de website www.huygens.dedecaan.net 3. Vakkenpakket examenjaar. 4. Uitbreiding

Nadere informatie

Welkom Profiel- en vakkenvoorlichting

Welkom Profiel- en vakkenvoorlichting Welkom Profiel- en vakkenvoorlichting R. Spuybroek, Decaan havo/vwo & Team Graaf Engelbrecht bovenbouw keuzevakken Doel van de avond Kennismaken met de havo profielen, de vakken in de bovenbouw havo en

Nadere informatie

IVKO-school voorlichtingsavond keuzetraject maandag 10 februari 2014. Van 2 naar 3 Kiezen is een kunst

IVKO-school voorlichtingsavond keuzetraject maandag 10 februari 2014. Van 2 naar 3 Kiezen is een kunst IVKO-school voorlichtingsavond keuzetraject maandag 10 februari 2014 Van 2 naar 3 Kiezen is een kunst Kiezen in leerjaar 2 leerlingen in 2 MAVO èn 2 HAVO maken keuze voor vakken (taal en kunstvakken) ook

Nadere informatie

Informatie avond. Welkom ouders en leerlingen van klas 2 mavo

Informatie avond. Welkom ouders en leerlingen van klas 2 mavo Informatie avond Welkom ouders en leerlingen van klas 2 mavo Shasta Franken Decaan mavo s.franken@rsgslingerboslevant.nl Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdagochtend: Slingerbos Slingerbos Levant per mail

Nadere informatie

VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen!

VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VMBO (VOORBEREIDEND MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS) Kiezen voor meer praktijk minder theorie Kader Beroepsgerichte

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; lok. Mvz - mevr. Noordergraaf Havo en

Nadere informatie

Vakkenkeuze 3 MAVO

Vakkenkeuze 3 MAVO Vakkenkeuze 3 MAVO 2019-2020 Aan de ouders/verzorgers en leerlingen van 2 MAVO, Het kiezen gaat beginnen. Met behulp van dit boekje maak je nu een keuze voor je vakkenpakket in 3 MAVO. Aan het eind van

Nadere informatie

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB)

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB) Decanaat Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2 Loopbaan: Als je bezig bent met je schoolloopbaan dan ben je bezig met vragen over jouw toekomst. Wat voor beroepen vind je interessant? Wat voor

Nadere informatie

Algemene informatie 86. Na het vmbo 88. Uitleg Profielwijzer 92. Profielen 93

Algemene informatie 86. Na het vmbo 88. Uitleg Profielwijzer 92. Profielen 93 In de bovenbouw van het vmbo volg je een profiel. Dat betekent dat je een bepaalde beroepsrichting op gaat. Je krijgt vakken die daarbij horen. Maar voordat het zover is moet je eerst een keuze maken voor

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

Profiel & Vakkenpakket Keuze

Profiel & Vakkenpakket Keuze Informatieavond klas 3 MAVO Profiel & Vakkenpakket Keuze R.D.N. Zintel decaan Welkom! Mentoren : N. Sirre L. Van Kesteren L. Aalders Decaan : N. Zintel Coördinator Mavo: R. Koopmans OP WEG NAAR HET VIERDE

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Welke sector kies jij? En welke vakken horen daar eigenlijk bij?

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Welke sector kies jij? En welke vakken horen daar eigenlijk bij? KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2 Welke sector kies jij? En welke vakken horen daar eigenlijk bij? Hoe ziet het vmbo eruit? 4 leerwegen/niveaus: Basisgericht Kadergericht Gemengde leerweg Theortische leerweg

Nadere informatie

Kiezen in leerjaar 2 VMBO Theorie. Op weg naar leerjaar 3 VMBO Theorie

Kiezen in leerjaar 2 VMBO Theorie. Op weg naar leerjaar 3 VMBO Theorie Kiezen in leerjaar 2 VMBO Theorie Op weg naar leerjaar 3 VMBO Theorie Je gaat aan het eind van dit schooljaar naar leerjaar 3 VMBO Theorie. In leerjaar 3 heb je een keuze in bepaalde vakken. Waarom kies

Nadere informatie

Voorlichting profielkeuze voor instromers havo 4. 2 februari 2017

Voorlichting profielkeuze voor instromers havo 4. 2 februari 2017 Welkom Voorlichting profielkeuze voor instromers havo 4 2 februari 2017 Welkom Doel van deze avond: Kennismaken Informatie over de opleiding havo Informatie over profielkeuze 2 e fase Beantwoorden van

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 18 maart 2015 Van 3TG naar 4TG. Welkom

Voorlichtingsavond 18 maart 2015 Van 3TG naar 4TG. Welkom Van 3TG naar 4TG Welkom Wie was wie ook alweer? Mw. Boland Teamleider TL /TG Dhr. Uzm Mentor 3TG1 (002) Dhr. Jansen* Mentor 3TG2 Dhr. Hofman Mentor 3TG3 (200) Dhr. Van Peer Mentor 3TG4 (005) Dhr. Van Vliet

Nadere informatie

Profielkeuze. 2 en 3 MAVO

Profielkeuze. 2 en 3 MAVO Profielkeuze 2 en 3 MAVO 2018-2019 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jijzelf of uw kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren wordt een vakkenpakket

Nadere informatie

PENTA College CSG Hoogvliet Keuze bovenbouw

PENTA College CSG Hoogvliet Keuze bovenbouw PENTA College CSG Hoogvliet Keuze bovenbouw VMBO overzicht leerwegen BasisBeroepsgerichte Leerweg KaderBeroepsgerichte Leerweg Gemengde Leerweg Theoretische Leerweg Overzicht leerwegen HAVO- (top) Middelbaar

Nadere informatie

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van BORCULO. Open dag. Vrijdag 18 januari 2019 van tot uur

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van BORCULO. Open dag. Vrijdag 18 januari 2019 van tot uur ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Open dag Van BORCULO Vrijdag 18 januari 2019 van 16.00 tot 21.00 uur Haalt je beste binnenste buiten. informatie vmbo Groen 2019-2020 Inhoud Zet jouw stappen

Nadere informatie

PAKKETKEUZE EN LOOPBAAN ORIËNTATIE

PAKKETKEUZE EN LOOPBAAN ORIËNTATIE PAKKETKEUZE EN LOOPBAAN ORIËNTATIE LOB/PAKKETKEUZE OP HET BERNARD NIEUWENTIJT COLLEGE de loopbaan begeleiding is de verantwoordelijkheid van de decaan, mentoren en vakdocenten. de decaan coördineert de

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Borculo

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Borculo Doe mee in onze groene wereld Borculo vmbo groen 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent en interesse. Zet jouw stappen in

Nadere informatie

Informatieavond 25 november 2015. doorstroom voor 2 vmbo basis en kader

Informatieavond 25 november 2015. doorstroom voor 2 vmbo basis en kader Informatieavond 25 november 2015 doorstroom voor 2 vmbo basis en kader Onderwerpen Doorstroom Vernieuwing VMBO Keuzes Aanbod van 2College Durendael Leerjaar 3 Begeleiding en procedure profielkeuze Doorstroommogelijkheden

Nadere informatie

Profielkeuze 3 VWO. 6 december 2017

Profielkeuze 3 VWO. 6 december 2017 Profielkeuze 3 VWO 6 december 2017 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Opdrachtenboek Profielkiezer Advies van de mentor,

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 16 september 2010

Voorlichtingsavond 16 september 2010 Voorlichtingsavond 16 september 2010 Programma Opening en welkom Plenaire voorlichting Structuur VMBO in bovenbouw Vervolgopleidingen School- en beroepskeuze Overgangsnormen Voorlichting in mentorklas

Nadere informatie

Van mavo-4 naar havo R. Schouten sectordirecteur havo

Van mavo-4 naar havo R. Schouten sectordirecteur havo Van mavo-4 naar havo-4 2018-2019 R. Schouten sectordirecteur havo Programma Wat we vandaag bespreken: - Waarom naar havo-4? - Toelatingseisen en aanmelding - Profielen en vakken - Aansluiting sectoren

Nadere informatie

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl Informatie over: Het advies De inrichting van het derde leerjaar De verschillende keuzemogelijkheden tijdpad Wettelijke plicht Het advies: Tijdens leerlingbespreking

Nadere informatie

Welkom Profiel- en vakkenvoorlichting

Welkom Profiel- en vakkenvoorlichting Welkom Profiel- en vakkenvoorlichting R. Spuybroek, Decaan havo/vwo & Team Graaf Engelbrecht bovenbouw keuzevakken Doel van de avond 1. Eerste kennismaking met de profielen Doel van de avond 1. Eerste

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART. Pakketkeuze 4TL

VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART. Pakketkeuze 4TL VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART Pakketkeuze 4TL Toelichting programma 1. Opening 2. Toelichting programma 3. Presentatie Vakkenpakketkeuze Pauze 4. Mentoren in lokalen T3a Lub 014 T3b Jns 015 T3c Ber 013

Nadere informatie

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018

Profielkeuze 3 (t) VWO. 22 november 2018 Profielkeuze 3 (t) VWO 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Keuzebegeleidingsmethode: Profielkiezer Digitaal

Nadere informatie

Informatie avond. Welkom ouders en leerlingen van klas 3 mavo

Informatie avond. Welkom ouders en leerlingen van klas 3 mavo Informatie avond Welkom ouders en leerlingen van klas 3 mavo Shasta Franken Decaan mavo s.franken@rsgslingerboslevant.nl Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdagochtend: Slingerbos Slingerbos Levant Per mail

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Mavo-3

Voorlichtingsavond Mavo-3 Voorlichtingsavond Mavo-3 Wat wil ik met u bespreken? terugblik MBO-voorlichtingsavond testen interesse + beroep sectoren ná de Mavo vragen Terugblik MBO-voorlichting oriënteren kennis maken met... volgend

Nadere informatie

Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College

Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College Havo-3, wat dan.? Informatieavond profielkeuze Porta Mosana College WO WO HBO HBO VWO 6 MBO Havo 5 VWO 5 *niet zonder meer mogelijk! TL 4 Havo 4 TL 3 Havo 3 Toekomstplan opstellen Wie ben ik? Wat kan ik?

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond MAVO

Welkom. Informatieavond MAVO Welkom Informatieavond MAVO 19 januari 2017 Programma Van leerjaar 2 naar leerjaar 3 Bovenbouw Mavo Goede doorstroom: Keuzeactiviteiten Voorlopig advies december Open avond Fabritius (wo 8 februari) Bezoek

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo januari 2016

Keuze voorlichting. mavo januari 2016 Keuze voorlichting mavo-3 12 januari 2016 Welke vragen proberen we vanavond te beantwoorden? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen, enzovoort? Wat voor pakketten

Nadere informatie

Ouderavond MAVO 2 woensdag 13 februari Klas 2 op de drempel naar klas 3

Ouderavond MAVO 2 woensdag 13 februari Klas 2 op de drempel naar klas 3 Ouderavond MAVO 2 woensdag 13 februari 2013 Klas 2 op de drempel naar klas 3 Programma voor de pauze Onder leiding van de mentor ging u zelf aan de slag met de keuzes van uw kind Interesses (iets met )

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 3 havo profiel- en vakkenkeuze

Voorlichtingsavond 3 havo profiel- en vakkenkeuze Voorlichtingsavond 3 havo profiel- en vakkenkeuze Programma Welkom mw. A.E. Borsboom, teamleider havo Voorlichting Tweede Fase mw. E. van Rij, havo-decaan Leerlingen H3A,H3B,H3C Proces Het proces en de

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw,

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw, Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo Betreft: keuze examenvak Den Haag, 29 november 2016 Geachte heer/mevrouw, Het eindexamen voor Mavo bestaat uit twee verplichte examenvakken, sectorvakken

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting

Profielkeuzevoorlichting Profielkeuzevoorlichting 3 atheneum + 3 gymnasium 7 december 2016 Het profiel Het gemeenschappelijk deel Profielvakken Keuzevakken in het vrije deel Hulpmiddelen Profielkiezer (keuzebegeleidingsmethode)

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND, 16 februari. Pakketkeuze 4TL

VOORLICHTINGSAVOND, 16 februari. Pakketkeuze 4TL VOORLICHTINGSAVOND, 1 februari Pakketkeuze 4TL 1. Opening 2. Toelichting programma 3. Presentatie vakkenpakketkeuze 4. Presentatie overgangsnormen Gelegenheid om met mentoren van gedachten te wisselen.

Nadere informatie

KEUZE PROCES. havo 3 en vwo november 2017

KEUZE PROCES. havo 3 en vwo november 2017 KEUZE PROCES havo 3 en vwo 3 22 november 2017 Even voorstellen Henk Middelhoven decaan havo-vwo Loek Zoon Afdelingsleider havo-vwo lj. 1 t/m 3 Meneer,... Ik vind het maar raar... Nu moet ik een profiel

Nadere informatie

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2015-2016

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2015-2016 BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2015-2016 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Uw zoon of dochter zit op dit moment in het tweede leerjaar van de onderbouw vwo en havo. Na het tweede rapport ontvangen de

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG

KIESWIJZER LAAR & BERG KIESWIJZER LAAR & BERG 2018-2019 Versie: 9 april 2018 Stroomkeuze MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Laar & Berg - 2 - Kieswijzer 2018-2019 Inhoud Inleiding... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 4 maart 2015 Van 2TL naar 3 TL / Mavo + Welkom

Voorlichtingsavond 4 maart 2015 Van 2TL naar 3 TL / Mavo + Welkom Voorlichtingsavond 4 maart 2015 Van 2TL naar 3 TL / Mavo + Welkom Wie was wie ook alweer? Mw. Boland Teamleider TL / mavo + Dhr. Derks Mentor 2T1 (002) Dhr. Hofman Mentor 2T2 (007) Dhr. Oplaat Mentor 2T3

Nadere informatie

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2018-2019 Voor ouders van leerlingen in klas 2 vmbo skills Geachte ouder(s)/verzorger(s), Uw zoon of dochter zit op dit moment in het tweede leerjaar van de onderbouw

Nadere informatie

VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM

VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM VERBINDEND ONDERWIJS VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM C O N N E C TC O L L E G E. N L KIND Aanleg Belangstelling Schoolpresta2es Beroepswens BASISSCHOOL Leerlingvolgsysteem Toetsen Leerpresta2es Interesses

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting decaan over de profielen en leerwegen - 20.15 uur: Kennismakingsronde profiel Waarom kiezen? - Leerling kiest een

Nadere informatie

Profielkeuze 3 Havo. 22 november 2018

Profielkeuze 3 Havo. 22 november 2018 Profielkeuze 3 Havo 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Opdrachtenboek Profielkiezer Digitaal portfolio vragenlijsten

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan OPENBARE SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR VWO HAVO VMBO POSTBUS 9109 1800 GC ALKMAAR TEL.: 072 56 25 000 FAX: 072 56 20 599 SCHOOLJAAR 2018-2019 Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas

Nadere informatie

VMBO HAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF OP HET PASCAL COLLEGE R E N DE H SC O A VO 2 % B ES T WIST JE DAT HET PASCAL COLLEGE

VMBO HAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF OP HET PASCAL COLLEGE R E N DE H SC O A VO 2 % B ES T WIST JE DAT HET PASCAL COLLEGE VMBO HAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF OP HET PASCAL COLLEGE SC HOL è veel ervaring heeft met instromers; R E N DE H è klein, betrokken en gezellig is; SC O A VO 7 2018 2 % B ES T WIST JE DAT HET PASCAL COLLEGE

Nadere informatie

Keuzebegeleiding informatie avond leerjaar 3. Welkom

Keuzebegeleiding informatie avond leerjaar 3. Welkom Keuzebegeleiding informatie avond leerjaar 3 Welkom 29 oktober 2013 Doelstelling avond Informatie over keuzebegeleiding op ADR leerjaar 1/2: leerjaar 3: leerjaar 4: wat hebben we vorig jaar gedaan wat

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs Onderwerpen die besproken worden: Onderbouw VO Bovenbouw VO LWOO (wordt geïntegreerd) vmbo havo/vwo En daarna? Factoren voor schoolkeuze Scholen in de regio Aanmeldingsprocedure

Nadere informatie

Kiezen.. voor een sector en uitstroomprofiel voor de MAVO schooljaar 2014-2015

Kiezen.. voor een sector en uitstroomprofiel voor de MAVO schooljaar 2014-2015 Kiezen.. voor een sector en uitstroomprofiel voor de MAVO schooljaar 2014-2015 1 INHOUD Blz. 3 Inleiding Blz. 4 Wat wil je? Blz. 4 Blz. 6 Op onze school bieden we 3 sectoren aan Samengevat Blz. 7 Vakkenpakketten

Nadere informatie

Havo 3 : Het jaar van ontdekken en kiezen van vakken/profielen. Havo 4 : Het jaar van oriënteren op vervolg na havo

Havo 3 : Het jaar van ontdekken en kiezen van vakken/profielen. Havo 4 : Het jaar van oriënteren op vervolg na havo Havo 3 : Het jaar van ontdekken en kiezen van vakken/profielen Havo 4 : Het jaar van oriënteren op vervolg na havo Havo 5 : Het jaar van keuzes maken met betrekking tot vervolgopleiding Havo 3 : Het jaar

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND. 3e klas havo en vwo. Donderdag 15 januari 2015. Welkom!

VOORLICHTINGSAVOND. 3e klas havo en vwo. Donderdag 15 januari 2015. Welkom! VOORLICHTINGSAVOND 3e klas havo en vwo Donderdag 15 januari 2015 Welkom! Begeleiding profielkeuze 2014-2015 mentorlessen met profielkiezer (okt apr) decaaninfo: stencil 4 profielen (nov) Afname ILIAS-test

Nadere informatie

Profielkeuze 3 HAVO / 3 VWO 2015-2016. Daniël Kers, decaan Veluws College Twello

Profielkeuze 3 HAVO / 3 VWO 2015-2016. Daniël Kers, decaan Veluws College Twello Profielkeuze 3 HAVO / 3 VWO 2015-2016 Daniël Kers, decaan Veluws College Twello 4 november 2015 Decaan De decaan in Twello: Dhr. Kers - Arc.kers@veluwscollege.nl - op woensdag aanwezig op school (012)

Nadere informatie

INHOUD VAN DE AVOND AANLEIDING DE TWEEDE FASE; EXAMENPROGRAMMA PROFIELEN TABELLEN TIJDPAD

INHOUD VAN DE AVOND AANLEIDING DE TWEEDE FASE; EXAMENPROGRAMMA PROFIELEN TABELLEN TIJDPAD INHOUD VAN DE AVOND AANLEIDING DE TWEEDE FASE; EXAMENPROGRAMMA PROFIELEN TABELLEN TIJDPAD AANLEIDING GESPREKKEN MET OUD-OVERSTAPPERS o Gebouw / aanpak / sfeer meeloopdagen o Tijdstip van gesprekken, eerder

Nadere informatie

Ouderavond VMBO/T leerjaar Theoretische leerweg

Ouderavond VMBO/T leerjaar Theoretische leerweg Ouderavond VMBO/T leerjaar 3 11-09-18 Theoretische leerweg 1 Keuze in klas twee: Twee uit: Frans, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde. 2 AENDA: Welke profielen en vakken kunnen er worden gekozen

Nadere informatie

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 7 December 2016

Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 7 December 2016 Profielkeuzevoorlichting 3 Havo 7 December 2016 Het profiel I Het gemeenschappelijk deel II Profielvakken III Keuzevakken in het vrije deel Hulpmiddelen Profielkiezer (keuzebegeleidingsmethode) Internet

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; mevr. Noordergraaf Nieuw vak: Kunst2

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG

KIESWIJZER LAAR & BERG KIESWIJZER LAAR & BERG 2019-2020 Versie: 26 maart 2019 Stroomkeuze MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Laar & Berg - 2 - Kieswijzer 2018-2019 Inhoud Inleiding... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen

Nadere informatie

Leerwegen. Hub van Doornecollege basisberoepsgerichte leerweg kaderberoepsgerichte leerweg. Alfrinkcollege gemengde leerweg theoretische leerweg

Leerwegen. Hub van Doornecollege basisberoepsgerichte leerweg kaderberoepsgerichte leerweg. Alfrinkcollege gemengde leerweg theoretische leerweg Programma 19.00-19.30 inloop met koffie/thee Opening Willem Verachtert De decaan, Maria van Lieshout Dienstverlening en Producten/Techniekroute Eventuele vragen aan de mentor in een lokaal Planning 19

Nadere informatie

Informatie. Mavo Examentraject

Informatie. Mavo Examentraject Informatie Mavo Eamentraject 8e klas 2018/2019 1 Beste ouders en leerlingen, Deze informatie wordt aan ouders en leerlingen gepresenteerd en geldt voor leerlingen die in het schooljaar 2018-2019 in de

Nadere informatie

MAVO-3 15 januari 2019

MAVO-3 15 januari 2019 Voorlichting MAVO-3 15 januari 2019 Doorstroming binnen VMBO Het diploma omvat tenminste: 6 AVO-vakken evt. 7 De MAVO geeft alle doorstroomrechten! HAVO MBO Sectoren/Profielen Er zijn 4 sectoren/profielen:

Nadere informatie

2 MH en dan? opstromen of profiel kiezen!

2 MH en dan? opstromen of profiel kiezen! 2 MH en dan? opstromen of profiel kiezen! wie ben ik? waar ben ik goed in? leren voor het leven." ook al verder kijken MBO havo 4 of HBO profiel kiezen, dat bij je past! Landbouw of Techniek Zorg en welzijn

Nadere informatie