D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel Fax jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be."

Transcriptie

1 D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel Fax jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Ontwerpverslag Datum 18/09/2012 Titel Aanwezig Europeana Vlaanderen Overlegplatform Ingrid De Pourcq (KMSKA) Erik Buelinckx (KIK) Luc De Ridder (IWT) Ann Deckers (FotoMuseum provincie Antwerpen) Veronique Despodt (SMAK) Barbara Dierickx (PACKED) Tinne Jacobs (RWO) Jef Malliet (Erfgoedplus.be) Jo Rademakers (LIAS) Sofie Ruysseveldt (ARGOS) Toon Toelen (CAG) Hans van der Linden (agentschap Kunsten en Erfgoed) Mieke Van Doorselaer (MOVe) Bruno Vermeeren (VVBAD) Staf Vos (Firmament) Bram Wiercx (FARO) afwezig met kennisgeving Carolien Coenen (dept. CJSM) Mel Collier (K.U.Leuven) David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek) Jeroen De Meester (stedelijke musea Antwerpen) Gertjan Debie (Resonant) Yolande Deckers (KMSKA) Johan Delaure (BIBNet) Jan Dewilde (In Flanders Fields Museum) Tonia Dhaese (MAS) Leen Driesen (agentschap Kunsten en Erfgoed) Pascal Ennaert (VKC) Bart Magnus (VTI) Alexandra Pauwels (stedelijke musea Mechelen) Katrien Thienpont (dept. CJSM) Véronique Van de Kerckhof (Rubenianum) Inge Van Nieuwerburgh (Universiteitsbibliotheek Gent) Olga Van Oost (IBBT/FARO) Chris Vastenhoud (KMKG) Donald Weber (AMSAB)

2 2 Verslaggever Hans van der Linden 1. Voorstelling Daguerreobase Het Daguerreobase-traject startte in 2006, als voorbereiding van een projectsubsidie aanvraag in het kader van het Cultureel-erfgoeddecreet. Dit project liep vanaf 2007 tot 2009 en focuste in eerste instantie op restauratie. Daguerreotypie is het eerste procedé in de fotogeschiedenis. Er zijn twee tradities, de Amerikaanse (waar een enorme boom kende) en de Europese (waar het vrij zeldzaam is). In Amerika bezitten vele mensen thuis daguerreotypieën, in Europa is dit veel minder het geval. In vele Amerikaanse collecties zitten dan ook stukken die als daguerreotypieën herkend worden. Het FotoMuseum heeft een diverse collectie daguerreotypieën. In het initiële project lag de focus op restauratie. Dit is belangrijk omdat het om een verzilverde koperplaat gaat die oxideert als ze aan lucht blootgesteld wordt. Om oxidatie tegen te gaan moet dit in luchtdichte cassettes bewaard worden,. In het geval dezen niet luchtdicht zijn moet er snel ingegrepen worden. Electrocleaning is hiervoor een doeltreffend restauratieprocédé. Ook zilvermerken zijn vaak zichtbaar op de platen. De platen op zich zijn ook traceerbaar. Op dat moment (2004) was het Nederlands Fotomuseum bezig met een databank om daguerreotypiën te beschrijven, alsook informatie over restauratieingrepen en eigenaars. Hiervoor werkte het museum een FileMakerPro databank uit om wetenschappelijke informatie te verzamelen en om data tussen instellingen uit te wisselen. Deze informatie is intussen op de online versie te vinden. Omwille van de financiële inspanning was het niet evident om deze databank te onderhouden. Daarom zocht het FotoMuseum vanaf 2010 mogelijkheden in Europese subsidiëring, meerbepaald binnen het CIP ICT-PSP. In een eerste fase was dit voornamelijk een leerproces en bij een tweede aanvraag (in 2011) werd het FotoMuseum hiervoor ondersteund door PACKED, wat een verbreding van het concept opleverde (Wat vertellen de beelden? Welke andere vormen van onderzoek zijn nodig? Daguerreotypieën werden eveneens aangevuld met handboeken en apparatuur). Deze aanvraag viel buiten de scope van de Europese Commissie (omdat er meerdere gehonoreerde projecten waren) en het Daguerreobase-project belandde op de reservelijst. Maar op het moment dat het FotoMuseum een derde aanvraag voorbereidde kwam de boodschap van de Europese Commissie dat er nog ruimte was voor nog een project (vanuit de aanvraagronde 2011).

3 3 De validatie met de Europese Commissie is intussen in orde en in oktober wordt het contract ondertekend. Er zijn 18 partners uit 13 landen. Voor dit consortium werd in eerste instantie van het eigen netwerk uitgegaan. Doelstellingen: - 75% van alle Europese daguerreotypieën in de Daguerreobase opnemen (en op die manier in Europeana). De kwaliteit van de beschrijvingen zal hierdoor verbeterd worden; - Men werkt standaarden uit voor de beschrijving van objecten en voor digitalisering; - Men werkt aan meertalige thesauri om begripsuniformiteit te bestendigen; - Men verhoogt de kwaliteit van de inhoud, van de metadata en de dienstverlening; - Er komt ook een nieuwe versie van de daguerreobase waarbij ook het brede publiek als doelgroep in beeld komt (en niet enkel de wetenschapper); - Men zal de Daguerreotype Association (EDA) oprichten, ook om de continuïteit van het project te verzekeren; - Het project loopt af in 2015, 175 jaar na het ontstaan van het procedé. Dit zal in de verf gezet worden. Er zijn 7 werkpakketten: - WP1: project management - WP2: Awareness, dissemination and networking activities - WP 3 - Best practice and standards description - WP 4 - Renewed Daguerreobase and service delivery - WP 5 - Content aggregation and aligning with Europeana - WP 6 - Project performance and evaluation - WP 7 - Long-term sustainability and IPR issues Een ander aspect dat het project wil aanbrengen is dat digitalisering niet de enige manier is om daguerreotypieën te bewaren. Europeana geeft vaak de indruk dat het hier te beperkt in denkt. Daguerreobase wil ook over het object sensibiliseren. Presentatie Voor meer informatie: Ann Deckers of Herman Maes 2. Zevende kaderprogramma, objective ICT Technologies and scientific foundations in the field of creativity Daguerreobase is een project binnen het CIP ICT-PSP, één van de Europese programma s. Het Zevende Kaderprogramma (KP7) is ook zo n programma maar er is een wezenlijk verschil. CIP richt zich op het gebruiken van kennis om te presenteren, bewaren, KP7

4 4 richt zich meer op fundamenteel onderzoek/basisonderzoek en bevindt zich op die manier aan de andere kant van de time to market -keten. Beide programma s (dus research and technology én demonstratie ) zullen vanaf 2014 samenkomen in Horizon2020. De huidige oproep werd in juli 2012 gelanceerd en loopt tot januari Objectief 8.1 (in de call FP7-ICT ) gaat over creativiteit. De Europese Commissie heeft wensen/noden en doet een request for proposals, waarop projectaanvragen moeten antwoorden. Het is dan ook belangrijk de tekst te begrijpen om het juiste antwoord te formuleren. Er zijn drie sectoren die verbonden worden: creativity/culture en commerce. Er is plaats voor museale activiteiten/performing arts,. Het is dus niet zo dat een museum niet aan dergelijk onderzoek zou kunnen deelnemen. Onderzoek kan immers aanleunen bij de basistaken van culturele instellingen. Als een projectconsortium uit pure onderzoekers bestaat, volstaat dit vaak niet omdat de Europese Commissie met deze proposals de opgedane kennis wil valideren. Culturele instellingen zijn bijgevolg een essentiële schakel in dit proces/deze consortia. De Europese Commissie redeneert dat er economische waarden zitten in cultuur en creatieve industrie (werkgelegenheid, groei, export maar ook culturele diversiteit en sociale inclusie). Wat wil de Europese Commissie? 1. Projecten die ervoor zorgen dat de efficientie van creatieve processen verbeterd wordt. Dit vertaalt zich in tools. Er zijn twee soorten: Nieuwe tools (kleinere projecten) (instrument: STREPs) en integratie van reeds ontwikkelde zaken (instrument: integrated projects). Hiermee wil men een rijkere interactie verkrijgen (3D animatie, game engines, immersieve ervaringen, augmented reality, ). Het moet kosteffectief zijn, met een speciale aandacht naar gebruikers zoals KMOs en individuele creatoren. Dit moet in concrete omgevingen gedemonstreerd wordt. 2. Projecten om intelligente comupteromgevingen te stimuleren en de menselijke creativiteit verrijken (instrument: STREPs). Het moet om multidisciplinair onderzoek gaan, processen moeten domein-specifieke expertise bevatten. Het moet gaan om theorieën en modellen voor hybride systemen om volledig functionele prototypes te demonstreren. Wetenschappelijke inzichten en technologische innovatie moeten in balans zijn. 3. Projecten om het tot stand komen van creativiteit beter te begrijpen, en dit om synergie te bespoedingen tussen begrip en nieuwe technologie (instrument: STREPs). Projecten moeten multidisciplinair zijn en resultaten gedemonstreerd worden.

5 5 4. Roadmaps voor toekomstig onderzoek en innovatie: via CSA (co-ordination support action): Waar gaan we naartoe? Een CSA laat toe om een Europese samenwerking op te zetten om op Europees en nationaal niveau samen te werken zodat de dialoog tussen onderzoek en industrie bevorderd wordt. Dit is specifiek gericht op het bevorderen van de creatieve competitiviteit in sectoren zoals advertering, architectuur, kunst, crafts, design, mode, film, muziek, uitgeverswereld, videogames, radio, TV,. Budget(verdeling): - 1 en 2: 32 miljoen euro (met een minimum van 40% voor IP en 30% voor STREPs) - 3: 10 miljoen euro - 4: 1 miljoen euro IWT organiseert nogmaals een training rond het schrijven van succesvolle projectvoorstellen voor Europese onderzoeksprogramma s. Deze training vindt plaats op 16 oktober en is gratis. Registratie is echter vereist: Vermeld bij registratie ook Europeanavergadering van 2012/09/18 (het aantal plaatsen is immers beperkt). Presentatie Voor meer informatie: Luc De Ridder 3. Implementatie Europeana Awareness Erfgoedplus.be is partner in Europeana Awareness project ( 01/ /2014). Europeana Awareness is één van de projecten die door het Europeana-bureau (gevestigd in Den Haag) gecoördineerd wordt, het dient dus ook voor de financiering van Europeana (net zoals Europeana v.2.0). Europeana Awareness gaat specifiek in op die activiteiten die met de communicatie van Europeana te maken hebben. Erfgoedplus.be is betrokken in werkpakket 3, en meer bepaald i.v.m. het betrekken van nieuwe doelgroepen (in dat geval lokale partners). In datzelfde werkpakket zitten ook openbare bibliotheken, toerisme, het is dus heel gevarieerd samengesteld. Werkpakket 1 heeft betrekking op perscampagnes die per lidstaat georganiseerd moeten worden. In België zal er ook een dergelijke campagne georganiseerd moeten worden. Erfgoedplus.be is hierbij voor België de tussenpersoon.tijdens de plenaire bijeenkomst te Leuven (juni 2012) kwam de communicatiegroep samen en ook de groep die binnen Europeana Awareness deze aspecten zal moeten opnemen.

6 6 Erfgoedplus.be moet een tussenpersoon zijn tussen het Belgische PR-agentschap en Europeana (Awareness). De contracten die gemaakt worden zullen tussen deze agentschappen en de KB Den Haag opgesteld worden. De tussenpersonen moeten de strategie mee bepalen (obv voeling met wat er in het betreffend land gebeurt). Voor België is er nog niet beslist wanneer dit zal doorgaan. Twee presentaties geven meer informatie bij de promotionele activiteiten van Europeana. Presentatie Jon Purday - Elk land organiseert een dergelijke campagne. Met de partners wordt er een agentschap aangeduid. De meeste campagnes die reeds geweest zijn, hadden te maken met Wereldoorlog 1 (en meer bepaald de roadshows). - Men wil achteraf ook het effect van deze campagnes meten (hoeveel radio, tv, belangstelling). Er zijn reeds al enkele metingen gebeurd (dit zijn de measurables die in het kader van het project aan de Europese Commissie gerapporteerd zullen worden) : roadshows: mensen brengen hun WO1-memorabilia mee, die gedigitaliseerd en gedocumenteerd worden. Het effect was dat de betreffende website op één bepaalde dag veel meer bezocht worden. Op 9 mei was er een ministeriële conferentie in Brussel naar aanleiding waarvan de sites Europeana Professional, Europeana.eu en Europeana veel bezocht werden. WO1 is een eerste gekozen thema (het In Flanders Fields museum is partner), de val van het IJzeren gordijn een tweede. Elke minister mocht ook een symboolobject kiezen. (De keuze van minister Schauvliege). - Daarnaast zijn er ook tal van andere PR campagnes geweest (in Polen, Portugal, Italië, ) en werd er een serie van hackatons georganiseerd. - Ook projecten kunnen als aanknopingspunt dienen om de media te sensibiliseren over Europeana (Europeana Fashion,/Europeana Inside/Digitised Manuscripts to Europeana / Europeana Collections / Europeana Film Gateway / EU Screen) Presentatie Frank Drauschke en Eleanor Kenny Er zijn vier categorieën om bewustzijn te creëren over Europeana: - Family history roadshows (UGC) - Hackatons - Conferenties - Presidentiële (EU) en andere evenementen Wat is er al gebeurd binnen Europeana Awareness? Vooral perscampagnes gekoppeld aan lanceringsacties van Europeana (Luxemburg, Slovenië, UK, Ierland. Gezien er dit jaar al veel in Brussel gebeurde (oa. het ministeriële event op 9 mei in Brussel), heeft Erfgoedplus.be beslist om de Belgische campagne naar 2013 of 2014 te verschuiven. Dit zal nog met Europeana verder bekeken worden.

7 7 Welke stappen moeten er ondernomen worden? Er moet een communicatieplan gemaakt worden waarbinnen de specifieke plannen per land een plaats vinden. Er zijn hiervoor vier doelgroepen bepaald: (1) het algemene publiek-de eindgebruiker, (2) politicibeleidsmakers, (3) GLAMs en (4) specialisten (IT, onderzoekers, ). Bijkomend gegeven kan zijn dat binnen Europeana Awareness er een netwerk van openbare biliotheken wordt opgericht. Hiervoor wordt een conferentie georganiseerd in Burgos Voor België wordt deelgenomen door de stadsbibliotheek Antwerpen, de stadsbibliotheek Oostende en de provinciale bibliotheek Limburg. In dit werkpakket worden er modules gemaakt (gerelateerd aan Europeana) om statistieken te verzamelen of toepassingen te ontwikkelen (op basis van APIs) om Europeana te integreren, De bibliotheken van het netwerk zullen de ontwikkelde instrumenten moeten helpen vormgeven, testen en evalueren. Hierover zal ook met Bibnet gecommuniceerd worden vermits zij later een rol kunnen spelen bij de verdere verspreiding van de toepassingen die nu als prototypes zullen ontwikkeld worden. De voorziene PR-campagnes bestaan uit volgende stappen: - Een plan maken - Het agentschap briefen - Selectie en utivoering, monitoring en rapportering Er zijn drie spelers: het comms team / agentschap / nationale partner Er zijn standaard dingen en templates beschikbaar. Enkele ideeën om de Belgische campagne aan te koppelen. - Open Monumenten Dag? - Erfgoeddag? - Music for Life (thema dementie Europeana als geheugen). - Bibliotheekweek in oktober (Vlaanderen). LOCUS trekt dit. Dit zal afhankelijk zijn van de resultaten van de conferentie in Burgos. - TV-programma s (zoals Tussen kunst en kitsch )? - Kan dit gekoppeld aan community collection days? Limburg wil ook een WO1- community collection day organiseren. De vergadering lijkt georiënteerd naar koppeling aan de Bibliotheekweek in oktober 2013, met mogelijk lancering t.g.v. Informatie aan Zee, eind september De budgetten voor de campagnes zijn beperkt (het gaat om 27 landen) Erfgoedplus.be heeft één manmaand ter beschikking, het agentschap heeft euro als budget.

8 8 Erfgoedplus.be en het In Flanders Fields Museum zijn de enige Belgische partners in dit project. Deze taken moeten echter voor België opgenomen worden. Op Belgisch niveau kan dit mogelijk via DCBEL afgestemd worden. Voor meer informatie: Jef Malliet 4. Voorbereiding sessies Europeana businessplan Het businessplan dat Europeana voor 2013 opstelt geeft de acties aan die het in dat jaar zal uitvoeren. Door een impact te hebben op het tot stand komen van dit plan, kan de richting die Europeana uitgaat mee bepaald worden. Om een maximale input van alle betrokkenen (verenigd in het Europeana Network) te realiseren, organiseert Europeana vier sessies. In elke sessie staat één pijler uit het strategische plan centraal. Vanuit Vlaanderen/België is volgende deelname voorzien: 25/9: distribute (Ingrid De Pourcq) 26/9: engage (Chris Vastenhoud - verhinderd) 27/9: facilitate (Hans van der Linden) 28/9: aggregate (Jef Malliet) In de aanloop naar deze workshops gaf Europeana reeds de contouren aan waarbinnen de concrete acties voor 2013 kaderen. Onderstaande discussie wil elementen aanreiken die vanuit het Europeana Vlaanderen Overlegplatform als belangrijk bevonden worden met als doel om deze aspecten tijdens de betreffende workshops aan te brengen: Distribute: We have expressed a strategic ambition to make digital cultural heritage available to users, wherever they are. With the release of the data under CC0, we are now in a much better position to achieve this aim, but this is only a starting point. During this workshop, we will talk about how to build an eco-system for distribution together with the partner network. In particular, we will be addressing the role of APIs, Linked Open Data and a more focused channel marketing approach. Als er over een eco-systeem voor distributie gesproken wordt, moet er voldoende aandacht zijn voor alle componenten van de keten. Europeana houdt niet noodzakelijk rekening met het voortbestaan van de instellingen. De nadruk in het huidige beleid ligt op creatieve industrie (distributie ten voordele van -). De duurzaamheid (= het voortbestaan) van het eco-systeem is eveneens belangrijk. Ter illustratie: De (financiële) ondersteuning van het Geheugen van Nederland stopte op een bepaald moment wat resulteerde in vele dode links en niet accurate informatie (de huidige benaming Het geheugenverlies van Nederland spreekt boekdelen). De duurzame toekomst van het Europese cultureel erfgoed is bijgevolg eveneens een belangrijke factor in deze keten, waarbij Europeana ook op dit vlak een taak heeft.

9 9 De nadruk moet m.a.w. op de rol van het partner netwerk liggen, met evenwichtige verdeling, transparantie en duurzame benadering van alle schakels Leverancier > distributiekanaal > afnemer 1. Voor de leverancier (cultureel-erfgoedorganisatie/aggregator) is transparantie essentieel. Er dient aangetoond te worden wat er met de gegevens gebeurt (vb. statistieken) en er zou een vorm van return voorzien moeten zijn (financieel of anders). Daarnaast moet in het toepassen van de CC0-licentie voorzien worden dat de principes van linked open data gerespecteerd worden. Door louter informatie te knippen en te plakken ontstaat foute informatie, via een API kan informatie wel kwaliteitsvol overgenomen worden. Transparantie naar de bronbestanden is bijgevolg ook noodzakelijk. Europeana kan slechts effectief de vertrouwde bron voor het Europese cultureel-erfgoed zijn, als het haar dataleveranciers transparent in beeld brengt. Attributie is hier een onderdeel van in zoverre dat de leveranciers een onderdeel zijn van de LOD-keten. 2. Voor distributie zijn er ook andere partners relevant, bv. onderwijs, bibliotheken Deze rollen moeten ook in het ecosysteem aan bod worden. Europeana als platform speelt hier een technische rol in (via webservices, APIs, ) maar zou naast technische relaties ook proactief rekening moeten houden met andere distibutiekanalen. 3. Ook de afnemer is divers. Dit zijn niet enkel KMOs die nieuwe dingen maken maar ook (eind)gebruikers en hun verwachtingen zijn belangrijk. Europeana moet bijgevolg een inclusief beeld geven van het cultureel-erfgoed. Recent materiaal hoort hier evenzeer bij, en dus dient een 20th century black hole vermeden te worden. Vanuit de visie van de eindgebruiker mag copyright geen drempel zijn in welk materiaal er aangeboden wordt. De duurzame toekomst van het (digitale) cultureel erfgoed is in dit opzicht eveneens cruciaal. De voorwaarde om kennis als een commons naar voor te schoven vergt immers ook regels en guaranties, ondermeer op het duurzaam voortbestaan van de grondstof. Daarnaast zijn ook rijke metadata belangrijk om digitaal cultureel-erfgoed zo vindbaar mogelijk te maken. De huidige nuances die de DEA legt, leiden eerder tot een verarming van de (onder CC0-licentie) aangeleverde metadata. Een mogelijke oplossing hiervoor zou kunnen bestaan uit het technisch opsplitsen van records in verschillende velden (waardoor diverse metadatavelden een verschillende rechtenstatus krijgt). Naast het modewoord eco-systeem moeten ook de nieuwe modewoorden transparantie en duurzaamheid een plaats krijgen in het businessplan. Engage: We have set out to cultivate new ways for users to participate in their cultural heritage. One of the most successful examples so far has been the Community Collections programme, cantered around the First World War. During this workshop, we will investigate how this programme can be developed for other topical areas, such as 1989, as well as other means of engaging users in the content we hold in our memory institutions.

10 10 The general role of User Generated Content for Europeana as a means of engagement will also be investigated. Met betrekking tot de strategische pijler engage dient duurzaamheid eveneens een voorwaarde te zijn. De verzamelde gegevens moeten duurzaam bewaard worden. Het kan niet zijn dat de gegevens die in het kader van The Great War Archive verzameld worden enkel op een server van Oxford University bewaard worden en via de projectsite ontsloten. Een ander aspect is de vraag hoe Europeana deze UGC-gegevens terugkoppelt naar de leveranciers? Voor reguliere data verwijst Europeana steeds naar het object in situ (=op de site van de betreffende instelling), een dergelijk systeem zou ook voor UGC uitgewerkt moeten worden. Facilitate: This track revolves around the aim to support the cultural heritage sector through knowledge transfer, innovation and advocacy. We will discuss what the most important priorities should be the coming years, in terms of positioning Europeana in the European Cultural Commons, and as a facilitator to help solve some of the issues in IPR and long term business model innovation. How we garner support for the infrastructural funding the cultural heritage ecosystem requires will also be investigated. Open data staat hoog op de agenda van de Europese Commissie (cfr. DEA, PSI-richtlijn) maar de redenering die hiervoor gevolgd wordt, is niet noodzakelijk dezelfde als hoe cultureel-erfgoedorganisaties (of zelfs cultureel organisaties) denken. De faciliterende rol die Europeana zou moeten opnemen is dan ook in de eerste plaats om een dialoog tot stand te brengen tussen de verschillende standpunten. Het is echter wel belangrijk om in deze dialoog de verschillende standpunten aan bod te laten komen. Open data wordt in het huidige Europese discours als middel naar voor geschoven om de industrie te steunen. In deze logica zijn de betreffende digitale data reeds met gemeenschapsmiddelen tot stand gebracht, en dienen derhalve dus ter beschikking te staan voor iedereen die ervan gebruik wil maken. Ter illustratie: in het persbericht van 12 september werd het vrij ter beschikking stellen van de metadata van 20 miljoen records (CC0-licentie) door Europeana als een gift aan het publieke domein omschreven. Volgende argumenten pleiten voor een nuancering van deze redenering: Het is nodig om ook na te denken over hoe de digitale data van de gemeenschap zullen blijven en hoe dit duurzaam vorm gegeven wordt. Van (digitale) collectiebeherende erfgoedinstellingen worden immers ook meer en meer verwacht dat ze zelf inkomsten genereren. Een ander aspect is informatie die door vrijwilligers (niet betaald) gemaakt wordt. Zij willen hun product wel aan de maatschappij geven maar niet aan iemand die er geld mee wil verdienen. Enkel vanuit een commerciële instelling werken houdt ook het gevaar in dat de selectie enkel de relevante objecten zal meenemen en dat minder rendabele/interessante 1

11 11 objecten niet aan bod zullen komen. Ter illustratie: het initiële model van Lukas, waarin de organisatie zelfbedruipend moest zijn, focuste zich ook enkel op meesterwerken, wat geen inclusieve visie was. Gelukkig werd van dit model intussen afgestapt). Ook de Europese focus op meesterwerken kan in dit licht gezien worden. Aggregate: Europeana and its partners have set out to build the open trusted source for European cultural heritage content. Due to the enormous efforts by partners, we now have 24 million objects in the Europeana repository, a fantastic achievement. In this workshop, we will address how we can continue to build our relationship with the network of aggregators and deliver value for our partners. The aggregation structure on a national and vertical level and the evolving family of portals and aggregators will be addressed from a user viewpoint. We will also talk about the content and sustainability strategies of the network. In Den Haag zijn er tijdens de laatste week van september twee evenementen gepland ivm aggregatie. De sessie op vrijdag gaat in op het businessplan, donderdag wordt er een aggregators forum georganiseerd. De cruciale vraag is wat een aggregator is voor Europeana. Het is duidelijk dat een aggregator spontaan moet groeien, bv. vanuit gelijkgestemde instellingen (vb. de Daguerreobase) maar dat die niet contextloos gecreërd kunnen worden. Nationale aggregatoren enkel in functie van Europeana oprichten is bijgevolg niet zinvol. Er moet een meer open visie ontwikkeld worden vanuit Europeana en vanuit de lidstaten op het concept aggregator.

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be.

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be. D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Ontwerpverslag Datum 06/04/2012 Titel Aanwezig Europeana Vlaanderen Overlegplatform

Nadere informatie

ATHENA Access to cultural heritage networks across Europe. Presentatie door Chris Vastenhoud

ATHENA Access to cultural heritage networks across Europe. Presentatie door Chris Vastenhoud ATHENA Access to cultural heritage networks across Europe Presentatie door Chris Vastenhoud INHOUD Introductie Relatie EDL Doelstelling Activiteiten in project Belgische deelnemers Organisatie Planning

Nadere informatie

Project APEx Archives Portal Europe network of excellence

Project APEx Archives Portal Europe network of excellence Project APEx Archives Portal Europe network of excellence Digitale Collectie De Grootste Gemene Deler RCE Amersfoort 5 juni 2013 Stand van zaken Archieven APEx basis gegevens APEx volgt het APEnet project

Nadere informatie

Network-centric approach of sustainable digital archives

Network-centric approach of sustainable digital archives Network-centric approach of sustainable digital archives 1. Partners Het consortium: de onderzoekers: IBBT-project office: Nico Verplancke IBBT-MMLAB-UGent: Rik Van de Walle IBBT-SMIT-VUB: Caroline Pauwels

Nadere informatie

Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel Fax

Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel Fax Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Ontwerpverslag datum 12/11/2008 Titel Aanwezig afwezig met kennisgeving afwezig

Nadere informatie

EDLnet: deelname van de Vlaamse gemeenschap

EDLnet: deelname van de Vlaamse gemeenschap EDLnet: deelname van de Vlaamse gemeenschap Mel Collier Hoofdbibliothecaris K.U.Leuven 10 december 2007 K. U. L E U V E N - Centrale Bibliotheek EDLnet Een thematisch netwerk binnen het econtentplus Programma

Nadere informatie

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be.

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be. D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Ontwerpverslag Datum 30/03/2011 Titel Aanwezig Europeana Vlaanderen Overlegplatform

Nadere informatie

European Festivals Association

European Festivals Association European Festivals Association De stem van honderden festivals in Europa en daarbuiten Festivals... trekken miljoenen burgers aan presenteren de meest gerenomeerde artiesten en ensembles d.m.v. co-producties

Nadere informatie

MinervaEC. MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, econtentplus. Periode: 1 /10/ 2006 31/09/2008. http://www.minervaeurope.

MinervaEC. MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, econtentplus. Periode: 1 /10/ 2006 31/09/2008. http://www.minervaeurope. MinervaEC MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, econtentplus Periode: 1 /10/ 2006 31/09/2008 http://www.minervaeurope.org/ Hans van der Linden 11 december 2007 Coördinerend netwerk

Nadere informatie

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be.

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be. D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Ontwerpverslag Datum 24/01/2013 Titel Aanwezig Europeana Vlaanderen Overlegplatform

Nadere informatie

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties en archieven #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties

Nadere informatie

Giel Beelen gastcurator Let s YouTube tentoonstelling in Beeld en Geluid

Giel Beelen gastcurator Let s YouTube tentoonstelling in Beeld en Geluid Giel Beelen gastcurator Let s YouTube tentoonstelling in Beeld en Geluid Giels Talentenjacht-concert en Kinderen voor Kinderendansworkshops in december Vanaf 3 december is het thema van de tentoonstelling

Nadere informatie

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vlaamse overheid Arenbergstraat 9 1000 BRUSSEL T 02 553 68 00 www.cjsm.vlaanderen.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek David Coppoolse Stafmedewerker ontsluiting en digitalisering Conferentie Europa en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed 2011 01 19 Onderwerpen

Nadere informatie

RICHES Renewal, Innovation and Change: Heritage and European Society

RICHES Renewal, Innovation and Change: Heritage and European Society This project has received funding from the European Union s Seventh Framework Programme for research, technological development and demonstration under grant agreement no 612789 RICHES Renewal, Innovation

Nadere informatie

OUD IS IN. 12 september 2013

OUD IS IN. 12 september 2013 OUD IS IN 12 september 2013 David Coppoolse Vlaamse Erfgoedbibliotheek Marleen Vandenreyt Provinciale Bibliotheek Limburg Welkom 2 In deze presentatie Realisering Flandrica.be 2011-2012 Ervaringen van

Nadere informatie

Werkbijeenkomst Taalunie Digitalisering van het erfgoed

Werkbijeenkomst Taalunie Digitalisering van het erfgoed Werkbijeenkomst Taalunie Digitalisering van het erfgoed Marco de Niet Stichting DEN Antwerpen, 21 juni 2012 Make heritage available to users wherever, whenever Cultivate new ways for users to participate

Nadere informatie

Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be.

Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be. Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Ontwerpverslag Datum 25/01/2010 Titel Europeana Vlaanderen Overlegplatform Aanwezig

Nadere informatie

RESEARCH DATA MANAGEMENT INNOVATIE & SURF

RESEARCH DATA MANAGEMENT INNOVATIE & SURF RESEARCH DATA MANAGEMENT INNOVATIE & DIENSTONTWIKKELING @ SURF Wat is Research Management? Research data management is an explicit process covering the creation and stewardship of research materials to

Nadere informatie

Creatief onderzoekend leren

Creatief onderzoekend leren Creatief onderzoekend leren De onderwijskundige: Wouter van Joolingen Universiteit Twente GW/IST Het probleem Te weinig bèta's Te laag niveau? Leidt tot economische rampspoed. Hoe dan? Beta is spelen?

Nadere informatie

Enterprise Architectuur. een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente?

Enterprise Architectuur. een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente? Enterprise Architectuur een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente? Wie zijn we? > Frederik Baert Director Professional Services ICT @frederikbaert feb@ferranti.be Werkt aan een Master

Nadere informatie

3/12/13. Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen

3/12/13. Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen 3/12/13 Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen Mieke Houwen Horizon 2020 : klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen Agenda n Horizon 2020 algemeen n

Nadere informatie

Expertise seminar SURFfederatie and Identity Management

Expertise seminar SURFfederatie and Identity Management Expertise seminar SURFfederatie and Identity Management Project : GigaPort3 Project Year : 2010 Project Manager : Albert Hankel Author(s) : Eefje van der Harst Completion Date : 24-06-2010 Version : 1.0

Nadere informatie

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Impact en disseminatie Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Wie is wie? Voorstel rondje Wat hoop je te leren? Heb je iets te delen? Wat zegt de Programma Gids? WHAT DO IMPACT AND SUSTAINABILITY MEAN? Impact

Nadere informatie

uitnodiging Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We vragen u om tijdig uw aanwezigheid te bevestigen.

uitnodiging Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We vragen u om tijdig uw aanwezigheid te bevestigen. 2 uitnodiging De Vlaamse Erfgoedbibliotheek snijdt een nieuw hoofdstuk aan. Het afgelopen jaar werd er hard gewerkt om deze netwerkorganisatie voor erfgoedbibliotheken vorm te geven. Nu zijn we klaar om

Nadere informatie

Europese InnovatieStimulering (EIS) Mogelijkheden voor onderzoek in internationale context

Europese InnovatieStimulering (EIS) Mogelijkheden voor onderzoek in internationale context Europese InnovatieStimulering () Mogelijkheden voor onderzoek in internationale context Infosessie Europese onderzoeksfinanciering, 23/01/2007 Annelies Vandamme Inhoud presentatie KMO-definitie Subsidiemogelijkheden

Nadere informatie

ISACA NL C**** in a day Inspiratiesessie CRISC

ISACA NL C**** in a day Inspiratiesessie CRISC ISACA NL C**** in a day Inspiratiesessie CRISC Den Haag / Nootdorp, 15 november 2017 Spreker: drs. Norbert Kuiper CISM, CISA Agenda 00m - Start & welkom 05m - Kickoff, voorstellen en doelstelling sessie

Nadere informatie

1. Ambitie, doelstellingen, acties

1. Ambitie, doelstellingen, acties 1. Ambitie, doelstellingen, acties Van Nederlandse distributie naar Nederlandse ketenregie Uitvoering van het Nationaal Innovatieprogramma Logistiek en Supply Chain Management 1 Agri-Food Chemie Hightech

Nadere informatie

Projectsubsidies cultureel erfgoed

Projectsubsidies cultureel erfgoed Projectsubsidies cultureel tweede ronde 2014 Aanvrager Titel Korte omschrijving Universiteit Antwerpen Studiecollecties: een uitdagende context binnen universiteiten en musea Dit project wil een denkkader

Nadere informatie

Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit. Noël Van Herreweghe

Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit. Noël Van Herreweghe Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit Noël Van Herreweghe 1 Inhoud: 1.Open data in de Belgische en Vlaamse context 2. Hoe zien wij open data in Vlaanderen 3. Status open data in

Nadere informatie

IMTECH+: IMMERSIVE TECHNOLOGIES for LOCATION BASED CUSTOMER EXPERIENCE

IMTECH+: IMMERSIVE TECHNOLOGIES for LOCATION BASED CUSTOMER EXPERIENCE OPROEP PROJECTDEELNAME IMTECH+: IMMERSIVE TECHNOLOGIES for LOCATION BASED CUSTOMER EXPERIENCE Wat kunnen nieuwe, immersieve technologieën voor uw marketingmix of event betekenen? Doelstelling: Met dit

Nadere informatie

Het veilig delen van informatie in de zorg

Het veilig delen van informatie in de zorg Het veilig delen van informatie in de zorg Presentatie Duurzaam informatiestelsel voor de zorg 26 juni 2017 Loek Hassing Edwin van Leeuwen Loek.hassing@oracle.com Mob +31 6 55248998 1 Topic: Het veilig

Nadere informatie

NETWORK CHARTER. #ResourceEfficiency

NETWORK CHARTER. #ResourceEfficiency NETWORK CHARTER 1 WHAT IS THE EREK NETWORK? EREK stands for the European Resource Efficiency Knowledge Centre, a vibrant platform to enable and reinforce businesses and especially small and medium sized

Nadere informatie

Hoe ziet de toekomst van ICT-beleid eruit in het onderwijs aan leerlingen met beperkingen?

Hoe ziet de toekomst van ICT-beleid eruit in het onderwijs aan leerlingen met beperkingen? Informatie en Communicatie Technologie (ICT) in het onderwijs aan leerlingen met beperkingen Visies op de toekomst van Beleid, Praktijk en Onderzoek & Ontwikkeling In september 2002 heeft een internationale

Nadere informatie

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN STAFLEU

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

RiskCongres PublicValues Donderdag 6 april 2017 Venue New Babylon, Den Haag Thema: Risicomanagement in de publieke sector: De paarse krokodil? Het gaat om wat je niet ziet! www.riskcongrespublicvalues.nl

Nadere informatie

Co-Designing Citizen Observatories deel 2 van Stap 1 Samen komen tot een specifiek doel

Co-Designing Citizen Observatories deel 2 van Stap 1 Samen komen tot een specifiek doel Co-Designing Citizen Observatories deel 2 van Stap 1 Samen komen tot een specifiek doel Inge Liekens (Vito) Stijn Vranckx (Vito) Onno Giller(IHE Delft) co-design workshop, 15 januari, Antwerpen Ground

Nadere informatie

Innovaties in de chronische ziekenzorg 3e voorbeeld van zorginnovatie. Dr. J.J.W. (Hanneke) Molema, Prof. Dr. H.J.M.

Innovaties in de chronische ziekenzorg 3e voorbeeld van zorginnovatie. Dr. J.J.W. (Hanneke) Molema, Prof. Dr. H.J.M. Innovaties in de chronische ziekenzorg 3e voorbeeld van zorginnovatie Dr. J.J.W. (Hanneke) Molema, Prof. Dr. H.J.M. (Bert) Vrijhoef Take home messages: Voor toekomstbestendige chronische zorg zijn innovaties

Nadere informatie

Syfadis Suite. LMS & Talent applicatie

Syfadis Suite. LMS & Talent applicatie Syfadis Suite LMS & Talent applicatie FERN : digitaal leren op werkvloer E books Library Learning Management SyfadisLearning & Talent suite Learning Content management & authoring Performance Support Feiten

Nadere informatie

Het buitengewone dagdagelijks maken Over cultuur, media en emancipatie

Het buitengewone dagdagelijks maken Over cultuur, media en emancipatie Het buitengewone dagdagelijks maken Over cultuur, media en emancipatie Naar een duurzaam kunstenlandschap Symposium KVAB 25 september 2015- Brussel Katia SEGERS CEMESO, Vrije Universiteit Brussel 9/28/2015

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

DIGITAAL ERFGOED: TOEGANG EN GEBRUIK. Marco Streefkerk (DEN) De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI, 9 november 2017

DIGITAAL ERFGOED: TOEGANG EN GEBRUIK. Marco Streefkerk (DEN) De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI, 9 november 2017 DIGITAAL ERFGOED: TOEGANG EN GEBRUIK Marco Streefkerk (DEN) De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI, 9 november 2017 Over DEN Nationale kennisinstituut voor digitalisering in de cultuursector Bovensectorale

Nadere informatie

Educational Technology Expertise Centre OTEC Open University of the Netherlands. Masterclass Peer-to-peer technology

Educational Technology Expertise Centre OTEC Open University of the Netherlands. Masterclass Peer-to-peer technology Educational Technology Expertise Centre OTEC Open University of the Netherlands Masterclass Peer-to-peer technology COLOPHON Title: Author(s): Masterclass Peer-to-peer technology Wim van der Vegt en Hubert

Nadere informatie

INNOVATIE & VALORISATIE

INNOVATIE & VALORISATIE INNOVATIE & VALORISATIE WETENSCHAP EN SAMENLEVING VERBINDEN Prof. Hugo THIENPONT Vicerector Innovatie en Valorisatiebeleid VUB LIGT IN HET CENTRUM VAN EUROPA Titel van de presentatie 22-1-2018 3 Titel

Nadere informatie

JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen

JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen www.jpi oceans.eu OVERZICHT Terrein Governance Operationeel maken Strategic Research and Innovation Agenda Belgische deelname en interesse Outlook SRIA

Nadere informatie

ADVIES 191 GROENBOEK STAATSHERVORMING 28 NOVEMBER 2013

ADVIES 191 GROENBOEK STAATSHERVORMING 28 NOVEMBER 2013 ADVI ES191 GROENBOEK STAATSHERVORMI NG 28NOVEMBER2013 ADVIES 191 GROENBOEK STAATSHERVORMING 28 NOVEMBER 2013 GROENBOEK STAATSHERVORMING 2/7 INHOUD SAMENVATTING EXECUTIVE SUMMARY INLEIDING SITUERING ADVIES

Nadere informatie

Europese subsidies en de sociale economie

Europese subsidies en de sociale economie Europese subsidies en de sociale economie Tewerkstelling van vluchtelingen binnen de sociale economie 24 Mei 2016 Agenda 14:00 Welkom 14:15 Inleiding: Wie zijn de vluchtelingen? Quentin Callens, Agentschap

Nadere informatie

Business Architectuur vanuit de Business

Business Architectuur vanuit de Business Business Architectuur vanuit de Business CGI GROUP INC. All rights reserved Jaap Schekkerman _experience the commitment TM Organization Facilities Processes Business & Informatie Architectuur, kun je vanuit

Nadere informatie

Beleidsopties Musea en Erfgoed Antwerpen Cultureel erfgoed is toegankelijk voor een divers publiek én zet aan tot participatie. Het erfgoedaanbod zet aan tot kwaliteitsvolle vrijetijdsbesteding en creativiteit.

Nadere informatie

(Big) Data in het sociaal domein

(Big) Data in het sociaal domein (Big) Data in het sociaal domein Congres Sociaal: sturen op gemeentelijke ambities 03-11-2016 Even voorstellen Laudy Konings Lkonings@deloitte.nl 06 1100 3917 Romain Dohmen rdohmen@deloitte.nl 06 2078

Nadere informatie

Digitale cultuur als continuüm

Digitale cultuur als continuüm Digitale cultuur als continuüm Samenvatting Activiteitenplan 2017-2020 Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Den Haag, 31 januari 2016 1/5 1. Vooraf Deze samenvatting is gebaseerd op de subsidieaanvraag

Nadere informatie

CREATING VALUE THROUGH AN INNOVATIVE HRM DESIGN CONFERENCE 20 NOVEMBER 2012 DE ORGANISATIE VAN DE HRM AFDELING IN WOELIGE TIJDEN

CREATING VALUE THROUGH AN INNOVATIVE HRM DESIGN CONFERENCE 20 NOVEMBER 2012 DE ORGANISATIE VAN DE HRM AFDELING IN WOELIGE TIJDEN CREATING VALUE THROUGH AN INNOVATIVE HRM DESIGN CONFERENCE 20 NOVEMBER 2012 DE ORGANISATIE VAN DE HRM AFDELING IN WOELIGE TIJDEN Mieke Audenaert 2010-2011 1 HISTORY The HRM department or manager was born

Nadere informatie

Risico s van Technologisch Succes in digitale transformatie S T R A T E G I C A D V I S O R

Risico s van Technologisch Succes in digitale transformatie S T R A T E G I C A D V I S O R Risico s van Technologisch Succes in digitale transformatie 2e Risk Event 2019 11 april 2019 The S T R A T E G I C A D V I S O R Ymanagement school of the autonomous University of Antwerp 2 Prof. dr. Hans

Nadere informatie

Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be.

Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be. Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Ontwerpverslag Datum 13/09/2010 Titel Europeana Vlaanderen Overlegplatform Aanwezig

Nadere informatie

KNVB & SAS MAARTEN HOFFER - KNVB RENE VAN DER LAAN - SAS

KNVB & SAS MAARTEN HOFFER - KNVB RENE VAN DER LAAN - SAS KNVB & SAS MAARTEN HOFFER - KNVB RENE VAN DER LAAN - SAS KNVB - MAARTEN HOFFER HET NL VOETBALLANDSCHAP VOETBAL OM VAN TE HOUDEN HET NL VOETBALLANDSCHAP 1.227.157 leden 1.077.078 man 146.090 vrouw 16.968.133

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to attend the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Thursday 16 June 2016. During this

Nadere informatie

Seminar BSC & IBM Cognos 8 22 September 2009 Yves Baggen- Solution Architect BI Charles van der Ploeg Partner en adviseur van Decido

Seminar BSC & IBM Cognos 8 22 September 2009 Yves Baggen- Solution Architect BI Charles van der Ploeg Partner en adviseur van Decido Seminar BSC & IBM Cognos 8 22 September 2009 Yves Baggen- Solution Architect BI Charles van der Ploeg Partner en adviseur van Decido 2008 IBM Corporation 2 3 Vraag? Hoe goed kent u uw bedrijfsvisie en

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - erfgoedbibliotheken Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed

Nadere informatie

Relatie tussen Persoonlijkheid, Opleidingsniveau, Leeftijd, Geslacht en Korte- en Lange- Termijn Seksuele Strategieën

Relatie tussen Persoonlijkheid, Opleidingsniveau, Leeftijd, Geslacht en Korte- en Lange- Termijn Seksuele Strategieën Relatie tussen Persoonlijkheid, Opleidingsniveau, Leeftijd, Geslacht en Korte- en Lange- Termijn Seksuele Strategieën The Relation between Personality, Education, Age, Sex and Short- and Long- Term Sexual

Nadere informatie

Support Center GIS-Flanders

Support Center GIS-Flanders Support Center GIS-Flanders Our mission: Ensuring the optimal use of geographic information in Flanders Het Ondersteunend Centrum GIS-Vlaanderen is

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - archieven Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO.

Nadere informatie

Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland

Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland Cultuur in Beeld Rotterdam, 7 december 2016 Bovensectorale ondersteunende instelling in de

Nadere informatie

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be.

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be. D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Ontwerpverslag Datum 7/6/2013 Titel Aanwezig Europeana Vlaanderen Overlegplatform

Nadere informatie

Stand van zaken: 3D digitalisering van erfgoed en het gebruik ervan

Stand van zaken: 3D digitalisering van erfgoed en het gebruik ervan Stand van zaken: 3D digitalisering van erfgoed en het gebruik ervan Ir. Daniël Pletinckx Visual Dimension bvba Visual Dimension bvba Actief in digitaal erfgoed en architectuur Opgericht in 2003, kantoor

Nadere informatie

Regionale financiering voor SMART CITIES in Brussel. Beata Bibrowska Senior Advisor- Dep Europa, OOI beleid en programma's- Innoviris

Regionale financiering voor SMART CITIES in Brussel. Beata Bibrowska Senior Advisor- Dep Europa, OOI beleid en programma's- Innoviris Regionale financiering voor SMART CITIES in Brussel Beata Bibrowska Senior Advisor- Dep Europa, OOI beleid en programma's- Innoviris Agenda JPI Urban Europe «SMART CITIES» in het EFRO in Brussel (in voorbereiding)

Nadere informatie

Marketing automatisering en supply chain management. Nieuwegein 20 oktober 2011

Marketing automatisering en supply chain management. Nieuwegein 20 oktober 2011 Marketing automatisering en supply chain management Nieuwegein 20 oktober 2011 Agenda Inleiding marketing automatisering en supply chain management (Albert Noppen, Media Alliantie) Aprimo, integrated marketing

Nadere informatie

Building the next economy met Blockchain en real estate. Lelystad Airport, 2 november 2017 BT Event

Building the next economy met Blockchain en real estate. Lelystad Airport, 2 november 2017 BT Event Building the next economy met Blockchain en real estate Lelystad Airport, 2 november 2017 Blockchain en real estate Programma Wat is blockchain en waarvoor wordt het gebruikt? BlockchaininRealEstate Blockchain

Nadere informatie

Van Gent naar OSLO en

Van Gent naar OSLO en Van Gent naar OSLO en terug @bartrosseau Apps For Ghent 2011, 2012, 2013 Toenemende complexiteit van data, metadata, standaarden, -> ifv herbruikbaarheid Open Data en Standaarden Open data: Vragen standaarden

Nadere informatie

Workshop 3. Digitale inclusie. E-inclusion. Rondetafel De Digitale Agenda voor Europa. Brussel, 11.10.2011

Workshop 3. Digitale inclusie. E-inclusion. Rondetafel De Digitale Agenda voor Europa. Brussel, 11.10.2011 Workshop 3 Digitale inclusie Rondetafel De Digitale Agenda voor Europa Brussel, 11.10.2011 2 E-inclusion e-inclusie (of digitale inclusie) verwijst naar alle beleidslijneninitiatieven die een inclusieve

Nadere informatie

Dames en heren, Geachte burgemeesters, Schepenen van Cultuur, Beste journalisten,

Dames en heren, Geachte burgemeesters, Schepenen van Cultuur, Beste journalisten, Donderdag 25 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Lancering Erfgoedbank vier regio s Op de digitale trein Dames en heren, Geachte burgemeesters,

Nadere informatie

Kennismanagement en innovatie. Gorinchem, 13 december 2011

Kennismanagement en innovatie. Gorinchem, 13 december 2011 Kennismanagement en innovatie Hans Berends (TU Eindhoven) Gorinchem, 13 december 2011 Innovation, Technology Entrepreneurship & Marketing Group School of Industrial Engineering (TU/e) Research: one of

Nadere informatie

Geachte leden van de Vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Geachte leden van de Vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Aan de leden van de Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 9 april 2015, Amsterdam Geachte leden van de Vaste commissie voor

Nadere informatie

A Day In The Life: An e-commerce Entrepreneur FeWeb-sessie, EcommerceXpo, 8 november 2016

A Day In The Life: An e-commerce Entrepreneur FeWeb-sessie, EcommerceXpo, 8 november 2016 A Day In The Life: An e-commerce Entrepreneur FeWeb-sessie, EcommerceXpo, 8 november 2016 FeWeb is the largest internet association in Belgium. We focus on stimulating digital entrepreneurship, the exchange

Nadere informatie

Voorlichting Erasmus+ KA2 15 november 2018

Voorlichting Erasmus+ KA2 15 november 2018 Voorlichting Erasmus+ 15 november 2018 Check in 2 Wat is Wie bent u en wie zijn wij? Wanneer in Help Doel van de workshop 3 Wat is Wanneer in Help U weet wat inhoudt U weet welke instrumenten u kunt gebruiken

Nadere informatie

integrating your business

integrating your business integrating your business Codit is een IT expert in business integratie en levert wereldwijd diensten in consultancy, technologie en managed services. Door de integratie van een centraal technologisch

Nadere informatie

Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online

Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online Eindrapport gebruikersonderzoek website DEN online In het najaar van 2011 heeft stichting DEN een onderzoek uitgevoerd naar de gebruiksvriendelijkheid van haar nieuwe website. De resultaten hiervan zijn

Nadere informatie

Advanced Instrumentation. Hans van Gageldonk, Henk Hoevers, Gerard Cornet. 10 Oktober 2012

Advanced Instrumentation. Hans van Gageldonk, Henk Hoevers, Gerard Cornet. 10 Oktober 2012 Advanced Instrumentation Hans van Gageldonk, Henk Hoevers, Gerard Cornet 10 Oktober 2012 Agenda Wat is Advanced Instrumentation? Hoe past Advanced Instrumentation in de keten van fundamenteel onderzoek

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 15 June 2018

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 15 June 2018 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to participate in the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Friday, 15 June 2018. This

Nadere informatie

Eindrapportage resultaten Stimulering Gebruik Onderzoeker & Docent

Eindrapportage resultaten Stimulering Gebruik Onderzoeker & Docent indi-2009-12-028 Eindrapportage resultaten Stimulering Gebruik Onderzoeker & Docent Project : SURFworks Stimulering Gebruik Onderzoeker & Docent Projectjaar : 2009 Projectmanager : Sandra Passchier Auteur(s)

Nadere informatie

DIGITAL MARKETING MANAGER

DIGITAL MARKETING MANAGER #VACATURE Marketing Digital DIGITAL MARKETING MANAGER In korte tijd is Catawiki uitgegroeid tot een van de meest geliefde en snelst groeiende marktplaatsen van Europa. Ruim 15 miljoen gebruikers kopen

Nadere informatie

Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook. 14 november 2011

Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook. 14 november 2011 Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook 14 november 2011 Kennismaken Esther Kroes KroesKontrol ons aanbod binnen online communicatie en marketing 1. Werving en selectie 2. Workshops & presentaties

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 FOBID Netherlands Library Forum FOBID bureau, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, mei

Jaarverslag 2015 FOBID Netherlands Library Forum FOBID bureau, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, mei FOBID 18.16 Jaarverslag 2015 FOBID Netherlands Library Forum FOBID bureau, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, mei 2016 18.16 Sinds 1974 Wat is? Samenwerkingsverband van KNVI KB SHB UKB VOB Betrokken: Dedicon,

Nadere informatie

Innovatie instrument en financierings mogelijkheden

Innovatie instrument en financierings mogelijkheden HealthGrain Holland, Den Haag 5 juli 2011 Innovatie instrument en financierings mogelijkheden Frans van den Berg, Innovatiemakelaar Food & Nutrition Delta Food & Nutrition Delta? FND is deel van het Innovatieprogramma

Nadere informatie

Parkstad Limburg Energy Transition Implementation Program PALET 3.0. Discussie en vragen

Parkstad Limburg Energy Transition Implementation Program PALET 3.0. Discussie en vragen Parkstad Limburg Energy Transition Implementation Program PALET 3.0 Discussie en vragen Ambition Document 1.0 2.0 Potention Research Parkstad Limburg Energy Transition (PALET 3.0) Basic principles PALET

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

Trendopedia Web 2.0 in organisaties

Trendopedia Web 2.0 in organisaties Trendopedia Web 2.0 in organisaties Mariëlle Nijsten, Menno Manschot Web 2.0 revolutie op internet Web 2.0 is interactieve webtechnologie die de wisdom of the crowds aanboort Voorbeelden: forum blog wiki

Nadere informatie

Creating a marketplace where expertise is made available through videoconferencing. Roland Staring Community Support Manager roland.staring@surfnet.

Creating a marketplace where expertise is made available through videoconferencing. Roland Staring Community Support Manager roland.staring@surfnet. Expert at a distance Creating a marketplace where expertise is made available through videoconferencing Roland Staring Community Support Manager roland.staring@surfnet.nl Working together for education

Nadere informatie

Briefing document. Finance on a Mission A Digital Mindset. 4 oktober 2018 B. Building Amsterdam. Johan Huizingalaan 763a 1066 VH Amsterdam

Briefing document. Finance on a Mission A Digital Mindset. 4 oktober 2018 B. Building Amsterdam. Johan Huizingalaan 763a 1066 VH Amsterdam Briefing document Finance on a Mission A Digital Mindset 4 oktober 2018 B. Building Amsterdam Johan Huizingalaan 763a 1066 VH Amsterdam Programma Blok: Duur: Onderdeel: 09:00-09:30 Ontvangst 09:30-09:40

Nadere informatie

Controller waar gaat gij heen?

Controller waar gaat gij heen? Controller waar gaat gij heen? Business partner? Of ook politieagent? Concerncontrol binnen de Gemeente Seminar de Reehorst Ede 15 maart 2018 rob@schapink.nl Achtergrond / aanleiding seminar Seminar concern

Nadere informatie

Business Process Management

Business Process Management Business Process Management Prof. dr. Manu De Backer Universiteit Antwerpen Katholieke Universiteit Leuven Hogeschool Gent Wat is een bedrijfsproces? Een verzameling van (logisch) gerelateerde taken die

Nadere informatie

doel bereikt zelfsturing inrichten veiligheid fundament Behoeftepiramide van een "Social Business"

doel bereikt zelfsturing inrichten veiligheid fundament Behoeftepiramide van een Social Business Behoeftepiramide van een "" (Naar analogie piramide van Maslow) Maslow rangschikte de volgens hem universele behoeften van de mens in een hiërarchie. Volgens zijn theorie zou de mens pas streven naar bevrediging

Nadere informatie

Welcome bij SURF. Bron: Prof. Dr. Ir. Anwar Osseyran Managing director SURFsara, professor Amsterdam Business School - UvA

Welcome bij SURF. Bron:   Prof. Dr. Ir. Anwar Osseyran Managing director SURFsara, professor Amsterdam Business School - UvA Welcome bij SURF Bron: http://vimeo.com/20412632 Prof. Dr. Ir. Anwar Osseyran Managing director SURFsara, professor Amsterdam Business School - UvA SURF Toegang tot de best mogelijke ICT faciliteiten coöperatieve

Nadere informatie

Geachte Tweede Kamer commissieleden voor cultuur,

Geachte Tweede Kamer commissieleden voor cultuur, Aan de leden van de commissie cultuur Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 8 november 2012, Amsterdam Geachte Tweede Kamer commissieleden voor cultuur, Op 21 november 2012 staat

Nadere informatie

Hetty Braam. vragen aan:

Hetty Braam. vragen aan: 10 vragen aan: Hetty Braam Manager ICT & Informatiemanagement bij Timing Uitzendbureau over Sigmax als ICT partner en de overstap naar de Sigmax ONE Cloud Facts & Figures Timing Uitzendbureau 51 vestigingen

Nadere informatie

Hoe promoot ik mij als kunstenaar via het internet? Workshop over het sociale web

Hoe promoot ik mij als kunstenaar via het internet? Workshop over het sociale web Hoe promoot ik mij als kunstenaar via het internet? Workshop over het sociale web Kristof Michiels IBBT-SMIT- Vrije Universiteit Brussel kristof.michiels@ibbt.be Over mezelf Kristof Michiels = Onderzoeker

Nadere informatie

General info on using shopping carts with Ingenico epayments

General info on using shopping carts with Ingenico epayments Inhoudsopgave 1. Disclaimer 2. What is a PSPID? 3. What is an API user? How is it different from other users? 4. What is an operation code? And should I choose "Authorisation" or "Sale"? 5. What is an

Nadere informatie

DATAGEDREVEN INNOVATIE ALS STRATEGIE JOP ESMEIJER, TNO

DATAGEDREVEN INNOVATIE ALS STRATEGIE JOP ESMEIJER, TNO DATAGEDREVEN INNOVATIE ALS STRATEGIE JOP ESMEIJER, TNO 1 Crossover Energie - Datagedreven Diensten 2 Crossover Energie - Datagedreven Diensten NIEUWE MANIEREN OM WAARDE TE CREËREN Advanced R&D: nieuwe

Nadere informatie