Introductieles Videometen met Coachthuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Introductieles Videometen met Coachthuis"

Transcriptie

1 Introductieles Videometen met Coachthuis Inleiding Neem zelf een film op en verricht hieraan metingen. Stapsgewijs leer je hoe dit moet en wat er voor nodig is. Deze handleiding is als volgt opgebouwd: 1. Introductie videometen met Coachthuis; We beginnen met een introductie van de meest gebruikte functies. 2. Vervolg videometen met Coachthuis; De wat geavanceerdere functies worden uitgelegd. 3. Een bestaande film geschikt maken voor analyse; Als je via internet een leuk filmpje hebt gevonden, kan het zijn dat het niet direct werkt. In dit hoofdstuk leer je wat je dan moet doen 4. Zelf een film opnemen; Maak met je eigen webcam opnames van jezelf of medeleerlingen. Hoe je dit moet doen en wat je er voor nodig hebt leer je hier. Technische details Alle technische details die in deze handleiding aan bod komen, hebben we bij elkaar gezet in het document: "Technische instructies videometen". Dit kun je als naslagwerk gebruiken bij de overige opdrachten.

2 Les 1 Introductieles videometen met Coachthuis Start het programma Coachthuis en open het project Introductie videometen. Open de activiteit Proef 1: de start van een sprinter. Je gaat de beweging van een startende sprinter analyseren. Door beeldje voor beeldje de positie van de sprinter te volgen, ontstaat er een grafiek waaruit je de snelheid kunt afleiden. 1.1 Openen van een film Klik met je rechter muisknop op het kwadrant Video-meting en kies Haal video op. Selecteer de film De start van een sprinter. Het volgende scherm verschijnt: De knoppen onderaan het beeld betekenen het volgende:

3 1.2 Film ijken Voordat je kunt meten ga je de film ijken. De afstand die de computer meet moet natuurlijk ook de afstand zijn die de sprinter rent. In beeld zie je verticaal een witte balk van een meter. Daar ga je de rode ijklijn op ijken. In de film zie je twee gele meetlatten van 1 meter. Klik met de rechtermuisknop op de film en kies 'Coördinaat-Instellingen'. Kies vervolgens OK. Versleep de rode ijklijn zodat deze precies op de witte meetlat van 1 meter past. Versleep het gele assenstelsel zodat de oorsprong op het hoofd van de sprinter staat. Schaallengte = 1 m Kies daarna OK. 1.3 Meten aan film Start de meting door op de groene knop in de bovenbalk te klikken. Klik beeld voor beeld op het hoofd van de sprinter. De grafiek verschijnt. Opdrachten 1. Welke afstand heeft de sprinter afgelegd? 2. Bereken de gemiddelde snelheid van de sprinter. Tip: Klik met de rechtermuisknop op de grafiek en kies Lees uit. Van ieder geselecteerd meetpunt zie je de waardes rechtsboven in het scherm. Klik rechts op de grafiek en kies Stop uitlezen. Berekening:

4 Les 2 Vervolg videometen met Coachthuis In de vorige les heb je de meest basale mogelijkheden behandeld om een beweging te analyseren. Dit heb je gedaan aan de hand van een sprinter. In dit hoofdstuk behandelen we een aantal geavanceerdere opties van Coachthuis videometen. Dit doe je door de beweging van een trampolinespringster te analyseren. 2.1 Openen en ijken film Open de activiteit Proef 2: Trampoline springen. Speel de film af. IJk de film. (ijkgegevens: de vierkanten achter de trampoline zijn 50 cm bij 50 cm; de film is opgenomen met 30 beeldjes per seconde) Kies een logische plek voor de oorsprong van het assenstelsel. 2.2 Grafiek weergeven Klik met de rechtermuisknop op de film en kies toon als diagram. Klik met de linkermuisknop in het kwadrant rechts boven. De grafiek verschijnt waarbij: P1X(m) = horizontale positie en P1Y(m) = verticale positie. 2.3 Film vergroten Klik met de rechtermuisknop op de film en kies maximumgrootte. De film wordt maximaal weergegeven in het kwadrant. Maximaliseer het kwadrantvenster. De film wordt beeldvullend weergegeven. Start de meting. Kies de heup van de atlete als meetpunt. 2.4 Corrigeren van metingen Minimaliseer het kwadrantvenster. De grafiek is verschenen. Als je vindt dat je een meetpunt slordig hebt genomen, kun je dat herstellen: Selecteer in de film het juiste beeld (gebruik hiervoor de beeldbalk of de optie: Lees uit ). Sleep het meetpunt naar de juiste positie. Het meetpunt wordt aangepast.

5 2.5 Grafiek aanpassen In de grafiek van de meting zie je zowel P1X(m) als P1Y(m). Voor het beantwoorden van de vragen heb je P1X(m) niet nodig. Klik met de rechtermuisknop op de grafiek en kies Wijzig / Maak Diagram. Het onderstaande scherm verschijnt: Selecteer: C2 bij Kies Kolom: Selecteer: (Leeg) bij Verbinding: Selecteer: C3 bij Kies Kolom: Verander de volgende gegevens: o Naam: Positie trampolinespringster o Zet een vinkje voor het vakje "Raster" o Grootheid: Verticale positie o Min: 0 o Max: 2,5 o Kleur: blauw o Symbool: Grote punt Klik op OK en de veranderingen worden doorgevoerd.

6 Opdrachten Bekijk de grafiek. 3. Heeft de beweging een zuivere sinusvorm? 4a. Op welke momenten is de snelheid van de atlete gelijk aan nul? 4b. Waar is dat in de beweging? 2.6 Snelheid bepalen met de verwerkingsfunctie De snelheid van de atlete kun je bepalen door de afgeleide te bepalen. Klik rechts op de grafiek en kies Verwerking en dan Afgeleide. Kies Start. Selecteer: Nieuw diagram en daarna OK. Klik in het kwadrant links onder. De afgeleide grafiek verschijnt (de afgeleide van een afstand-tijd grafiek (x-t grafiek) is een snelheid-tijd grafiek (v-t grafiek)).

7 Opdrachten De beweging van de atlete kan gesplitst worden in de volgende gebieden: A. De atlete beweegt in de lucht omhoog. B. De atlete beweegt in de lucht omlaag. C. De atlete heeft contact met de trampoline en beweegt omhoog. D. De atlete heeft contact met de trampoline en beweegt omlaag. E. De atlete maakt een salto. 5. Teken de v-t grafiek na en geef in de grafiek aan wanneer bovenstaande bewegingen voorkomen. V-t grafiek 6. Maak een grafiek van de versnelling ( a ). (Tip: afgeleide van een v-t grafiek = a-t grafiek) en plaats deze in het kwadrant rechtsonder. 7. Teken de a-t grafiek na en geef ook in deze grafiek aan wanneer de bewegingen A t/m E voorkomen.

8 A-t grafiek 9. Je hebt nu in Coachthuis alle grafieken bij elkaar staan. Wat is de betekenis van de positieve toppen in de versnellingsgrafiek? 10. Wanneer in de beweging van de trampolinespringster is de snelheid het hoogst? 11. Wat is de invloed van de salto op de versnelling? 12. Wat betekenen de negatieve maxima van de versnelling?

9 Les 3 Een bestaande film geschikt maken voor analyse Nu je wat ervaring hebt opgedaan met videometen in Coachthuis is het tijd voor het werken met filmpjes die je zelf wilt analyseren. Filmpjes kunnen afkomstig zijn uit: digitale fotocamera, telefoon en internet. Omdat Coachthuis niet alle filmformaten ondersteund kan het zijn dat je het filmpje wel ziet op je computer, maar niet in Coachthuis. In zulke gevallen is het noodzakelijk het filmpje om te zetten naar een zogenaamd formaat en compressie die wel door Coachthuis ondersteund worden. Om een filmpje te kunnen gebruiken in Coachthuis dien je het altijd om te zetten naar AVI-formaat. Hieronder wordt uitgelegd hoe dat moet. 3.1 VirtualDub Om videobestanden om te zetten naar een juist formaat en compressie zijn er veel verschillende mogelijkheden. We beperken ons tot een veel gebruikt, en bovendien gratis te gebruiken, programma: VirtualDub. VirtualDub is een freeware-programma waarmee je een videoclip kunt opnemen en/of bewerken. Dit programma ga je gebruiken om filmpjes geschikt te maken voor Coachthuis. 3.2 Voorbereiden Het programma dient eerst geïnstalleerd te worden. Waarschijnlijk heeft een docent of TOA dit voor je gedaan. Zo niet dan kun je het downloaden via de volgende url: Uitvoeren Start VirtualDub. Kies in het menu: File en dan Open videofile. Selecteer het videobestand en klik op Open.

10 Het onderstaande scherm verschijnt: Kies in het menu: Video en dan Compression. Selecteer: Microsoft MPEG-4 Video Codec V2.

11 Let op! Vanaf Coachthuis wordt de mpeg4v2 codec voor AVI-bestanden ondersteund. Het kan zijn dat de school nog gebruik maakt van een oudere versie. Het versienummer van Coachthuis staat links onder in je scherm als je Coachthuis start. Op nieuwere systemen is de mpeg4v2 codec standaard geïnstalleerd. Als dit niet het geval is moet je deze zelf toevoegen. Je kunt deze codec downloaden vanaf de site van het CMA ( Rubriek: ondersteuning veel gestelde vragen videometen kleinere en betere kwaliteit filmbestanden gebruiken in Coachthuis Vraag bij twijfel hulp aan docent of TOA. Klik op OK en kies in het menu: File en dan Save AVI. Geef een bestandsnaam (bv. test_b.avi) en klik op: Save Tijdens de omzetting verschijnt onderstaand scherm.

12 Je filmpje is nu klaar voor gebruik in Coachthuis.

13 Les 4 Zelf een film opnemen 4.1 Inleiding Uiteindelijk is het de bedoeling dat je zelf een filmpje gaat opnemen voor analyse. Niet alle filmapparatuur kun je zomaar gebruiken om filmpjes mee te maken en in te voeren in Coachthuis. Overleg voordat je echt filmpjes gaat maken met je begeleider of je de juiste apparatuur hebt! Er zijn 3 categorieën waarmee je filmpjes kunt maken voor gebruik in Coachthuis 1. Webcams Met behulp van het softwarepakket VirtualDub kun je filmpjes maken die zonder extra apparatuur en aanpassingen in Coachthuis te gebruiken zijn. In paragraaf 4.4 vind je meer hulp bij het gebruik van webcams voor het maken van filmpjes. 2. Digitale filmcamera s Om met een digitale filmcamera een film te maken die je in Coachthuis kunt gebruiken heb je een capture-kaart nodig. Of dit lukt, hangt van de apparatuur op school af. Er zijn verschillende softwarepakketten waarmee je filmpjes kunt opnemen. Voor details: kijk in de handleiding kijken van de software die je wilt gebruiken. Zie onderstaande tabel (paragraaf 4.3) voor de technische details waaraan filmpjes die je in Coachthuis wilt gebruiken moeten voldoen. Let op!: als je een filmpje "captured", wordt dit standaard als ongecomprimeerd AVI-bestand opgeslagen. Voordat je zo'n filmpje kunt gebruiken dien je het comprimeren (gebruik b.v. Microsoft MPEG-4 Video Codec V2). 3. Analoge filmcamera's Om met een analoge filmcamera een film te maken die je in Coachthuis kunt gebruiken heb je een capture-kaart nodig. Of dit lukt, hangt van de apparatuur op school af. Er zijn verschillende softwarepakketten waarmee je filmpjes kunt opnemen. Voor details: kijk in de handleiding kijken van de software die je wilt gebruiken. Zie onderstaande tabel (paragraaf 4.3) voor de technische details waaraan filmpjes die je in Coachthuis wilt gebruiken moeten voldoen. Let op!: als je een filmpje "captured", wordt dit standaard als ongecomprimeerd AVI-bestand opgeslagen. Voordat je zo'n filmpje kunt gebruiken dien je het comprimeren (gebruik b.v. Microsoft MPEG-4 Video Codec V2).

14 4.2 Technische details Er zijn zeer veel verschillende programma's waarmee je filmpjes om kunt zetten. In onderstaand schema staan de technische gegevens die goed werken in combinatie met Coachthuis. Bestandsformaat AVI Compressie (Codec) Microsoft MPEG-4 Video Codec V2 Afmetingen 320 x 240 N.B. Je kunt hier van afwijken. Bedenk wel dat een filmpje met grote afmetingen, ook heel groot wordt in MB's. Beeldjes per seconde Dit hangt af van de camera waarmee je je filmpje hebt opgenomen. Webcams: 30 beeldjes / sec Digitale filmcamera's: 25 beeldjes / sec Digitale fotocamera: 12 beeldjes / sec Duur Zorg ervoor dat je filmpje niet te lang duurt. 5 seconde is al vrij veel. Een lange film heeft als consequentie dat je heel erg vaak moet klikken tijdens de meting in Coachthuis (zie lessen 1 en 2). 4.3 Richtlijnen voor het maken van een film Tot nu toe heb je leren omgaan met Coachthuis en kun je bestaande filmpjes omzetten zodat ze in Coachthuis te gebruiken zijn. Maar een van de belangrijkste dingen voor je onderzoek is dat je filmpjes maakt die bruikbaar zijn. Hieronder staan een paar basisregels voor het maken van een filmpje: Gebruik altijd een statief bij de opname. Beweeg de camera niet tijdens de opname. Film vanuit één punt. Zorg dat je de film later kunt ijken in Coachthuis door: Iets in beeld te plaatsen waarvan je de afmetingen weet zowel in horizontale als verticale richting. Zorg ervoor dat deze ijkmaat op dezelfde afstand van de camera staat als het onderwerp dat je filmt. Perspectief vertekent. Hierdoor is bijvoorbeeld een huis in de verte geen goede maat. Maak voordat je gaat filmen een goed uitgewerkt plan waarin precies staat wat je gaat filmen, hoe lang, welke materialen je daarvoor nodig hebt, wat je gaat gebruiken als ijkmaat en waar je die neer gaat zetten. Leg je uiteindelijke plan voor aan je begeleider en ga na toestemming aan de slag.

15 4.4 Zelf een film opnemen met behulp van een webcam en VirtualDub VirtualDub is een freeware-programma waarmee je een videoclip kunt opnemen en/of bewerken. Dit programma gebruiken we om filmpjes geschikt te maken voor Coachthuis. Voorbereiden Het programma dient eerst geïnstalleerd te worden. Waarschijnlijk heeft een docent of TOA dit voor je gedaan. Zo niet dan kun je het downloaden via de volgende url: Uitvoeren Voor de opname van filmpjes hebben we een Philips ToUCam gebruikt, maar de onderstaande uitleg geldt ook voor andere webcams. Stap 1: film opslaan Start VirtualDub. Kies in het menu: File en dan Capture AVI. Het Capture-venster opent. Kies in het menu: File en dan Set capture Geef aan waar je je film op wilt slaan. Stap 2: geluid uitzetten Kies in het menu: Audio en dan No Audio. Je hebt geen geluid nodig in Coachthuis. Stap 3: film instellen Kies in het menu: File en dan Preview. Je ziet nu wat de camera registreert. Kies in het menu: Video en dan Format. Het onderstaande scherm verschijnt: Kies Resolution : 320 x 240. Kies Pixel Depth and Comression : I420. Klik op OK.

16 Stap 4: film opnemen Kies in het menu: Capture en dan Settings. Vul dezelfde Frame rate (beeldfrequentie) in als waarmee je camera opneemt. Dit hangt af van het type camera dat je gebruikt. In dit voorbeeld is dat 30 beeldjes per seconde. Kijk in de handleiding van de webcam met hoeveel beeldjes per seconde hij opneemt. Klik op OK. Kies Capture Video. Klik op Begin. De film wordt nu opgenomen en opgeslagen in de computer. Zorg ervoor dat je film niet te lang duurt (rond de 5 seconden, zie paragraaf 4.2). Klik op Escape op je toetsenbord als je klaar bent met opnemen. Kies vervolgens in het menu: File en dan Quit. Je hebt nu de Capture modus verlaten. Stap 5: film bewerken Kies in het menu: File en dan Open Videofile.

17 Selecteer jouw videobestand en klik op Open Het onderstaande scherm verschijnt. Nu kun je de film bewerken.

18 Uitleg knoppen: Als je te veel film hebt opgenomen en je wilt bijvoorbeeld aan het begin een stuk film verwijderen (frame 1 t/m 15) dan doe je dat als volgt: o Ga naar het begin van de videoclip. o Klik op: Markeer beginpunt. o Ga naar frame 15. o Klik op Markeer Eindpunt. o De frames 1 tot en met 15 zijn nu geselecteerd. o Klik op het toetsenbord of onder File op Delete. o Je hebt nu frame 1 tot en met 15 verwijderd. De bovenstaande uitleg geldt natuurlijk ook als je aan het eind van de film frames wilt verwijderen. Wees heel voorzichtig met het verwijderen van film. Je wilt niet teveel film verwijderen, want dan moet je misschien wel opnieuw opnames maken en dat is zonde. Stap 6: juiste compressie Sla de film op met de juiste compressie. Zie hiervoor les 3: Een bestaande film geschikt maken voor analyse.

Introductie Coach 6 videometen. 1 Eerste oefening

Introductie Coach 6 videometen. 1 Eerste oefening Introductie Coach 6 videometen 1 Eerste oefening Open het programma coach6. Het pictogram vind je op het bureaublad van je pc. Je krijgt dan het onderstaande scherm te zien. Verander docent in student.

Nadere informatie

Videometen. Start het programma COACH. Je krijgt dan een scherm te zien zoals weergegeven in nevenstaande afbeelding.

Videometen. Start het programma COACH. Je krijgt dan een scherm te zien zoals weergegeven in nevenstaande afbeelding. Inhoud Videometen... 2 De start van een sprinter... 3 Openen van een film... 3 Afspelen van de film... 3 IJking van de film... 4 Videopunten... 5 Selectie van beeldjes... 5 Gegevens verzamelen... 5 De

Nadere informatie

Practicum Videometen dr. Nassau College 03

Practicum Videometen dr. Nassau College 03 Practicum Videometen dr. Nassau College 03 Doel: - maken en analyseren van een videofilmpje, - bestuderen van een eenparig en eenparig versnelde beweging Materiaal: - Webcam, computer met internetaansluiting

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Videometen met Coach7

Videometen met Coach7 Videometen met Coach7 Instructies voor het maken van een nieuwe activiteit Video opnemen 1. Neem een video op van een interessante beweging: a. Film de beweging zó dat deze zich geheel afspeelt in een

Nadere informatie

Snel aan de slag met VirtualDub

Snel aan de slag met VirtualDub Snel aan de slag met VirtualDub André Heck (heck@science.uva.nl) 2002 AMSTEL Instituut, Universiteit van Amsterdam VirtualDub is een freeware-programma (www.virtualdub.org) waarmee je een videoclip kunt

Nadere informatie

Videometen met Coach 5...2. 1. Kennismaking...3. 2. Resultaten verwerken 1...7. 3. De meting voorbereiden...11. 4. Resultaten verwerken 2...

Videometen met Coach 5...2. 1. Kennismaking...3. 2. Resultaten verwerken 1...7. 3. De meting voorbereiden...11. 4. Resultaten verwerken 2... Videometen F. Tiemeijer 1 Videometen met Coach 5...2 1. Kennismaking...2 2. Verwerken 1...2 3. Voorbereiden...2 4. Verwerken 2...2 5. Geavanceerd...2 1. Kennismaking...3 1.1. Inleiding... 3 1.2. Een activiteit

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen.

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Handleiding van Auteur: dapunt Juli 2007 handleiding: Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker

Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker Handleiding videobewerking met Windows Moviemaker 1 Inleiding 2 2 Vereiste apparatuur 2 3 Stappenplan videobewerking 2 4 Windows Moviemaker 3 4.1 Indeling van het programma 3 4.2 Mogelijkheden op de tabbladen

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

HANDLEIDING SIMI AKTISYS

HANDLEIDING SIMI AKTISYS LESKIST SPORT EN BEWEGING HANDLEIDING SIMI AKTISYS Deze handleiding hoort bij de leskist Sport en Beweging. Onderdeel van deze leskist is het softwarepakket Simi Aktisys, met de bijbehorende hardware (o.a.

Nadere informatie

PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN

PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN LESKIST SPORT EN BEWEGING PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN Hoogspringen is een behoorlijk technisch onderdeel bij atletiek. Er zijn allerlei trucs om hoger te springen. Als je zelf zo hoog mogelijk probeert

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER Handboek Handleiding CinekidStudio Windows Movie Maker HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER VERSIE 2.1 VOOR WINDOWS XP COLOFON Auteurs: Karlijn Naaijkens, Vanessa Pattipeilohy Illustraties: Karlijn Naaijkens,

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Film monteren met Windows Live Moviemaker

Film monteren met Windows Live Moviemaker Film monteren met Windows Live Moviemaker Als je losse stukjes film (shots) hebt opgenomen is het nog niet klaar. Je moet die losse stukjes nog aan elkaar plakken tot één geheel: monteren. Hoe je dat doet

Nadere informatie

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker

Stroomlijn van handelingen binnen Windows movie maker . Voorbereiding: 1. Je kunt op meerdere manieren beelden overzetten: a. Sluit je video- of fotocamera aan op de pc (eventueel via een laadstation) b. Sluit een kaartlezer met de geheugenkaart van je camera

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Videometen met KINOVEA

Videometen met KINOVEA Videometen met KINOVEA Prof. Mieke De Cock Jo Vanhaecht METEN VAN SNELHEID M.B.V. BEWEGINGSANALYSEPROGRAMMA KINOVEA is een gratis videoanalyseprogramma dat vooral gebruikt wordt in de sportwereld om bewegingen

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Wegwijzer bij de cd-rom

Wegwijzer bij de cd-rom Wegwijzer bij de cd-rom 1 Inloggen De cd-rom houdt bij welke oefeningen je al gemaakt hebt en welke niet. Bij het opstarten vraagt de cd-rom of je een nieuwe gebruiker bent of een bestaande gebruiker.

Nadere informatie

VIDEOBEWERKEN DEEL 2

VIDEOBEWERKEN DEEL 2 VIDEOBEWERKEN DEEL 2 In deel 1 van het videobewerken hebben we het gehad over de instellingen en wat er zoal in de bewerkings omgeving te vinden is In deel twee gaan we film opnemen, plaatsen het in het

Nadere informatie

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5 VIEWLOG HANDLEIDING INHOUD Viewlog... 3 1. Viewlog Interface... 4 1.1 Functiepaneel... 5 2. Bestanden bewaren... 5 2.1 Dmv Logboek... 5 2.2 Dmv Exporteren als AVI of EXE... 6 2.3 Dmv Favorieten... 7 2.4

Nadere informatie

Introductie testtooling Wink

Introductie testtooling Wink Introductie testtooling Wink SYSQA B.V. Almere Datum : 10-04-2013 Status : 1.0 Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 16 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Opbouw... 3 2 Wink... 4 2.1 Wat

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker.

Windows Movie Maker opstarten: Start het programma op via Start > Alle programma s > Applicaties > Audio en video > Movie Maker. Handleiding Movie Maker Maak een map aan op je G-schijf en zet daarin de bestanden die je gaat gebruiken. Let op: Filmbestanden zijn meestal erg groot. Als je niet genoeg ruimte hebt op je G-schijf (totaal

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN

HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN HANDLEIDING VOOR HET MAKEN VAN EEN DIGITAAL PRENTENBOEK 1. POWERPOINT STARTEN 1. Open het programma Microsoft Office PowerPoint door op start te klikken. Klik op alle programma s, vervolgens klik je op

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen

Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen 1. Open een nieuw Flash document en klik op frame 1 van laag 1 zodat deze geselecteerd is. 2. Pak het gereedschap Ovaal en teken in

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode.

Basis Live Mode Functies Je kan eenvoudig camerabeelden bekijken in een layout naar keuze. Kies een layout bovenaan het scherm, in de Live Mode. Eindgebruiker Quick Start Guide Overzicht De exacqvision Client software bestaat uit 3 schermen: Live, Search, en Setup. Om in het gewenste scherm te geraken, klik je op het desbetreffende pictogram aan

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

Rapportages instellen

Rapportages instellen Versie 2.0 Introductie In Finchline is het mogelijk om over de ingestelde widgets (grafische weergaven) een rapportage te ontvangen en versturen in PDF of Excel. In deze handleiding komen alle opties,

Nadere informatie

DVD Shrink. www.jritservice.nl Voor meer vragen en uitleg zie onderdeel jritservice

DVD Shrink. www.jritservice.nl Voor meer vragen en uitleg zie onderdeel jritservice DVD Shrink www.jritservice.nl Voor meer vragen en uitleg zie onderdeel jritservice . Inhoudsopgave. INHOUDSOPGAVE. DISCLAIMER 3. HOOFDSCHERM EN TIPS 4. DE KOPIËREN DVD OPENEN EN ANALYSEREN 4. EEN DVD IN

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

Een planning maken in Excel (handmatige opmaak)

Een planning maken in Excel (handmatige opmaak) Een planning maken in Excel (handmatige opmaak) Deze handleiding is gebaseerd op Excel 2007 en Excel 2010. Bij nieuwere versies van Excel werkt het op dezelfde manier, maar ziet het beeld er soms net even

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool

Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool Veelgestelde vragen over de nieuwe fototool 1. Hoe voeg ik foto s toe aan mijn profiel? 3 2. Hoe voeg ik klassenfoto s toe? 7 3. Hoe voeg ik fotoalbums toe? 11 4. Hoe zoek en bekijk ik klassenfoto s? 13

Nadere informatie

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials

Indien het programma niet geïnstalleerd staat kun je het hier downloaden: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows-live/essentials 1 Inleiding Windows Live Movie Maker is een gratis programma waarmee je eenvoudig zelf filmpjes kunt monteren. Die filmpjes kunnen samengesteld worden uit foto s, video- en geluidsfragmenten. Je zelfgemaakte

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Draadloze USB video-ontvanger. Model BRD10

Gebruikershandleiding. Draadloze USB video-ontvanger. Model BRD10 Gebruikershandleiding Draadloze USB video-ontvanger Model BRD10 Inleiding Gefeliciteerd met uw aankoop van de Extech BRD10 Draadloze USB video-ontvanger voor gebruik met het assortiment van Extech Boroscopen.

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Informatica Smartschool en Wink. Handleiding 1/10

Informatica Smartschool en Wink. Handleiding 1/10 Handleiding 1/10 Wat is Wink? Wink is gratis software waarmee je presentaties en handleidingen kan maken. Een Winkpresentatie kan een stappenplan zijn over hoe je bepaalde software moet gebruiken. De auteur

Nadere informatie

Een grafiek maken in Excel

Een grafiek maken in Excel Een grafiek maken in Excel [Paul De Meyer] 1 Microsoft Excel starten Ga naar start en kies in Alle programma s voor Microsoft Excel of Dubbelklik op het bureaublad het icoontje Microsoft Excel Automatisch

Nadere informatie

adobe Premiére Pro CC?

adobe Premiére Pro CC? Hoe maak je een stopmotion in adobe Premiére Pro CC? MULTIMEDIATECHNOLOGIE OPDRACHT TECHNIEK Academiejaar 2013-2014 Studente: Stefanie Rondelez, 1 GMB Lector: Mevr. Ann Audenaert INHOUDSTAFEL --> Stap

Nadere informatie

Handleiding Kaltura via Blackboard

Handleiding Kaltura via Blackboard Handleiding Kaltura via Blackboard Studenten handleiding versie 1 juni 2016 Inhoudsopgave Inloggen in Blackboard... 2 My Media... 2 Introductie My Media... 2 My Media: Add New... 5 Add New: Media Upload...

Nadere informatie

Handleiding Geluidsopname maken

Handleiding Geluidsopname maken Handleiding Geluidsopname maken Document: Handleiding Geluidsopname maken Datum: 6 juli 2015 Versie: 2.0 Auteur: Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 2 Benodigdheden... 3 3 Audacity software

Nadere informatie

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Hoofdstuk 3: Het leren gebruiken van Kidspiration In deze vier Kidspiration lessen leert u het Kidspiration BreinKaart

Nadere informatie

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam.

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam. ANIMATIE EIGEN NAAM Opdracht 1 Ontwerp een animatie met je eigen naam op een achtergrond en plaats er passende muziek bij. Probeer de muziek en de animatie op elkaar af te stemmen. Tekstlagen - Formaat

Nadere informatie

Handleiding website FMS-spaarnwoude.nl

Handleiding website FMS-spaarnwoude.nl Handleiding website FMS-spaarnwoude.nl Alfred Houdijk Webmaster 27-12-2012 Inhoud Inleiding... 2 Wie kan wat op de website... 3 Foto s en filmpjes plaatsen... 4 Copyright... 4 Schrijf een artikel... 5

Nadere informatie

Zo maak je een presentatie met Prezi.

Zo maak je een presentatie met Prezi. Zo maak je een presentatie met Prezi. Zo log je in op Prezi. 5. Surf naar http://prezi.com/ 6. Klik rechts bovenin op de knop Log in. 7. Voer op het volgende scherm het volgende E-mailadres en Password

Nadere informatie

Portfolio 2016. Handleiding voor studenten van de Marnix academie

Portfolio 2016. Handleiding voor studenten van de Marnix academie Portfolio 2016 Handleiding voor studenten van de Marnix academie Harriet Zuidervaart h.zuidervaart@hsmarnix.nl Inhoudsopgave Document informatie Documentversie 1.0 Laatste revisie: 19 mei 16 Door: h.zuidervaart@hsmarnix.nl

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

HANDLEIDING Live Movie Maker

HANDLEIDING Live Movie Maker HANDLEIDING Live Movie Maker Inhoudsopgave Movie Maker downloaden. 4 Aan de slag 6 3 Video bewerking 7 3. Video s besnijden 7 3. Overgangen toevoegen 8 3.3 Titels toevoegen 0 3.4 Aftiteling toevoegen 3.5

Nadere informatie

Handleiding Kaltura via Blackboard

Handleiding Kaltura via Blackboard Handleiding Kaltura via Blackboard Studenten handleiding Versie 1, mei 2017 Inhoudsopgave Inloggen in Blackboard... 2 My Media... 2 Introductie My Media... 2 My Media: Add New... 5 Add New: Media Upload...

Nadere informatie

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor Trainingen Via de functieknop Trainingen creëer en bewerk je routes en trainingen van de verschillende trainingstypes: Catalyst, Video, GPS Rides en Virtual Reality. Nieuwe training Hier stel je een nieuwe

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

EXPORTEREN UIT FINAL CUT

EXPORTEREN UIT FINAL CUT EXPORTEREN UIT FINAL CUT vanuit FCE/FCP naar DVD of YouTube (Gebaseerd op Izzy Video en Lynda.com) WORKFLOW - FINAL CUT EXPRESS Maak altijd een full-size ongecomprimeerde versie van de film aan (QuickTime

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

Grafieken tekenen met de computer

Grafieken tekenen met de computer Grafieken tekenen met de computer Inleiding In de natuurwetenschappen doe je vaak onderzoek. Je meet dan bepaalde dingen op en zet deze in een tabel. Van jou wordt dan meestal verwacht dat je er een grafiek

Nadere informatie

imovie handleiding Open app imovie.

imovie handleiding Open app imovie. imovie handleiding Waarom imovie? Om films te bewerken. Om films te van je ipad te krijgen. Die zijn meestal te groot en als je dan ipad op pc aansluit, zie je film niet. Middels imovie zie je de films

Nadere informatie

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld Animatie Korte opdrachten Tekst Geluid Beeld 1 Tekstanimatie Tekstlagen - Maak een Nieuw bestand: 800 px breed 200 px hoog 72 dpi kleur RGB. - Geef de achtergrond een kleur of verloop die je leuk vindt.

Nadere informatie

Leesmij-bestand voor Philips CamSuite 2.0

Leesmij-bestand voor Philips CamSuite 2.0 Leesmij-bestand voor Philips CamSuite 2.0 Doel: de nieuwe software, Philips CamSuite 2.0, gebruiken om de webcamfuncties te kunnen gebruiken. Met Philips CamSuite 2.0 hebt u snel toegang tot de meestgebruikte

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten.

In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de basis voor de webkrant op te zetten. Beknopte handleiding webkrant gebruik voor het maken van een artikel met afbeeldingen en links. artikelen maken en wijzigen In dit document worden de stappen behandeld, die gemaakt moeten worden om de

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL-COMPEX 2005

Examen VMBO-GL en TL-COMPEX 2005 Examen VMBO-GL en TL-COMPEX 2005 tijdvak 1 maandag 30 mei totale examentijd 2 uur NATUUR- EN SCHEIKUNDE 1 CSE GL EN TL Vragen 32 tot en met 43 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer

Nadere informatie

1 Inleiding 1 / 24. DATUM UITGIFTE : 24-1-2014 DATUM HERZIENING : 18-7-2014 Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.0 HIKVISION

1 Inleiding 1 / 24. DATUM UITGIFTE : 24-1-2014 DATUM HERZIENING : 18-7-2014 Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.0 HIKVISION 1 / 24 1 Inleiding Deze verkorte handleiding beschrijft de meest gebruikte mogelijkheden voor het live bekijken van beelden, evenals het opvragen van opgenomen beelden. Mochten er vragen, opmerkingen of

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina.

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina. Gegevens exporteren en bewerken vanuit GRIEL Stap 1. Selecteer de juiste gegevens en download deze 1. Stel het datumfilter in op de gewenste periode. Druk op ververs. 2. Maak met behulp van het filter

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF

HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF versie 1.2, september 2015 Copyright 2015 VO-raad Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips RECHTE HORIZON Het is een simpel kunstje om foto met een scheve horizon recht te zetten. Selecteer het gereedschap RECHTTREKKEN links in de gereedschapsbalk.

Nadere informatie

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Handleiding CMS EWall

Handleiding CMS EWall Handleiding CMS EWall Inhoud: 1. Inleiding 2 2. Hoe log ik in op mijn EWall account? 3 3. Werken in groepen 4 4. Hoe plaats ik tekst achter een tegel? 5 5. Hoe plaats ik een foto achter een tegel? 6 6.

Nadere informatie

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t

Windows Movie maker. Inhoud. 1. Installeren van Windows Movie Maker. FILM http://goo.gl/hto21t Windows Movie maker. Inhoud 1. Installeren van Windows Movie Maker... 1 2. Vooraf rekening mee houden... 3 3. Aan de slag... 3 3.1 De werkruimte... 3 3.2 Een nieuw project starten... 4 3.3 Aanpassen van

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing

Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing Handleiding voor het maken van een online enquête formulier. Google Drive toepassing HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN Februari 2016 Opgesteld door: Jan-Willem Handleiding voor het maken van een online

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL-COMPEX

Examen VMBO-GL en TL-COMPEX Examen VMBO-GL en TL-COMPEX 2007 tijdvak 1 donderdag 24 mei totale examentijd 2,5 uur natuur- en scheikunde 1 CSE GL en TL COMPEX Vragen 23 tot en met 37 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net. Fotogeniek - Creative photos Handleiding

Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net. Fotogeniek - Creative photos Handleiding Fotografie Sophie Berten Zeelaan 74 8660 De Panne 058/62 45 46 www.fotogeniek.net sophie@fotogeniek.net Fotogeniek - Creative photos Handleiding Inhoudsopgave FOTOGENIEK - CREATIVE PHOTOS HANDLEIDING...

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken.

Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken. POWERPOINT WAT IS POWERPOINT Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken. WAAROM POWERPOINT Het wordt gebruikt om mensen te informeren en animeren door middel van

Nadere informatie

Wordpress Handleiding Mediabibliotheek

Wordpress Handleiding Mediabibliotheek Wordpress Handleiding Mediabibliotheek In deze handleiding wordt de mediabibliotheek van Wordpress behandeld WordPress Handleiding De mediabibliotheek Webmyday 2018 STAP 1 1. Log in op de website Ga naar

Nadere informatie