Verslag Delft Energymeeting Dinsdag 27 oktober 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Delft Energymeeting Dinsdag 27 oktober 2015"

Transcriptie

1 Verslag Delft Energymeeting Dinsdag 27 oktober 2015 Ruim 30 bezoekers waren 27 oktober naar het PrinsenKwartier gekomen voor energieadvies. De individuele vragen van de bewoners stonden centraal. In drie groepen adviseerden de experts over zonnepanelen, isolatie en warmte-installaties. Na afloop heeft de helft van de aanwezigen vervolgafspraken gemaakt voor persoonlijk advies. Bij binnenkomst noteerde iedereen de vraag die hij/zij deze avond beantwoord wilde zien. Na een korte introductie over Delft E Design en de aanpak werden de vragen gecategoriseerd en een groepsindeling bepaald. Er werden drie groepen ingedeeld met de volgende onderwerpen: - zonnepanelen - isolatie - warmte-installaties en apparaten. Bij het thema zonnepanelen gaf Ineke Hulshof advies over welke zonnepanelen het meeste energievermogen geven en het goedkoopst zijn. En ze gaf ook advies over hoe je in appartementengebouwen gezamenlijk zonnepanelen kunt aanschaffen en naar keuze individueel kunt bemeteren.

2 Martijn Droge gaf advies voor isolatie van vloer, spouwmuur en dak. Hoewel schelpen in de kruipruimte als natuurlijk materiaal erg goed lijken om je vloer te isoleren, zijn piepschuimschelpen nog beter: ze isoleren twee keer zo goed, blijven isoleren als er water in de kruipruimte staat (omdat ze drijven) en je duwt ze heel eenvoudig uit de weg als je ergens bij moet zijn in de kruipruimte. Spouwmuurisolatie is nog lucratiever. Zelfs voor kleine stukjes gevel is het interessant om spouwisolatie toe te passen. Dakisolatie is het meest eenvoudig om zelf aan te brengen, dan blijft het ook heel betaalbaar. Laten doen is veel duurder dan spouwmuurisolatie, terwijl het effect vergelijkbaar is, maar ook dan zal het zich zeker terugverdienen. De warmte-installatie-expert Ernest Israëls gaf bij het thema warmte-installaties en apparatuur allerhande tips. Na afloop van de bijeenkomst zijn met de helft van de aanwezigen vervolgafspraken gemaakt. Van de aanwezigen willen 12 mensen een keukentafelgesprek en/of een warmtebeeldopname van hun gevel. Een aantal deelnemers zijn al een stap verder. Twee mensen willen een offerte voor zonnepanelen, en twee mensen een offerte voor isolatie. Mensen die elders al een offerte aanvraag voor zonnepanelen hebben gevraagd gaan het resultaat delen met DED om dit te beoordelen.

3 Vragen Thema : zonnepanelen Efficiency zonnepanelen en dakbelasting/bescherming oude dak? De zonnepanelen kunnen op de oude daken worden aangebracht, bij een platdak op een frame. Gewicht is ca. 11kg/m2. De meeste daken kunnen dat hebben door de marge in de gewichtsberekeningen. Bij een plat dak kun je er ook een groendak onder maken waardoor echt rendement hoger wordt. Bij pannendaken worden de panelen aan beugels over de pannen gehangen. Ik heb al zonnepanelen. Hoe uit te breiden? Beïnvloedt een omvormer van 15 jaar oud het rendement? Uitbreiding kan, dan komt er meestal een omvormer bij. De omvormer kan nog voldoen maar dat is erg afhankelijk van type en merk. Normaliter gaan ze tussen de 10 en 20 jaar mee. Algemeen: aankoop en installeren van zonnepanelen, wat komt daarbij kijken? Heel veel controle en de keuze voor de goede merken zijn heel belangrijk. Installatie is vrij eenvoudig. Dak moet geschikt zijn en als er bijvoorbeeld schaduw gevende pijpen, schoorstenen of daken van buren zijn, kunnen de PV panelen met een synchronisatie worden uitgevoerd. Dit is wel afhankelijk van merk en type, zodat de schaduw niet de hele installatie en het rendement beïnvloedt. We kunnen hiervoor het beste naar het dak komen kijken. Het is dan ook altijd belangrijk dat de aanbieder van de panelen dat ook doet. Wat is de opbrengst van zonnepanelen? Dat varieert, een hoog vermogen is meestal niet het meest efficiënt vanwege de relatief hogere kosten. Waar moet ik op letten bij de aankoop? Merk en rendement, garantie periode en de combinatie omvormer en panelen. De meest aanbieders maken gebruik van installatie bedrijven die te goedkoop werken en vaak te weinig ervaring hebben. Referenties zijn dan belangrijk.

4 Waar kan ik de panelen het beste kopen? Via ons kunt u de beste aanbieder vinden: we hebben een aanbieder gevonden die goede panelen levert en vooral ook de combinatie van omvormers en deskundigheid. Als iemand denkt een betere aanbieding te hebben kijken we graag even mee. We hebben intussen ca 10 systemen vergeleken en kunnen alle aanbiedingen daarmee vergelijken op kwaliteit, kosten en werkelijke duurzaamheid. Hoe kan ik panelen installeren zonder het platte dak te beschadigen? De panelen komen op losse frames met ballast in de vorm van tegels. Wat moet ik doen om teruglevering te laten plaatsvinden? U moet altijd de aanschaf bij uw energie leverancier melden. U krijgt als u die nog niet heeft dan een zogenaamde Slimme meter. Die is digitaal uit te lezen ook door u zelf. Wat levert teruglevering op? Dit hangt af van uw leverancier. Het is belangrijk om dit op te vragen en eventueel van leverancier te veranderen. Qurrent, Vandebron, zijn de betere en meest duurzame bedrijven. De consumentenbond heeft net een nieuwe lijst gepubliceerd. Zijn zonnepanelen interessant voor een VvE? Of wat kan een VvE doen aan energiebesparing? Ja, dat kan voor de collectieve voorzieningen. Een vve kan ook energie leverancier worden voor de deelnemers. Zonnepanelen bij huurwoningen/woningbouwvereniging Woonbron Waarschijnlijk moet toestemming voor het monteren worden gevraagd, de panelen zouden we altijd in eigendom van de bewoner houden, je kunt ze meenemen en zo zelf het voordeel financieel benutten. Als de corporatie ze koopt loop je de kans dat er eeuwigdurend een huurverhoging betaald moet worden. Let dus goed op als Woonbron of een andere corporatie komt met een aanbieding voor PV panelen. Thema : isolatie Hoe groot is naast isolatie, de invloed van gebruik, bijvoorbeeld open ramen, boven koel/onder warm open deuren, elektrische kacheltjes? De invloed van gebruik is heel groot. In een straat met allemaal dezelfde woningen kan het verbruik eenvoudig op de helft of het dubbele van het gemiddelde liggen.

5 Gevelisolatie, warmteverlies in kaart gebracht door warmtecamera Voor gevelisolatie hebben we een interessante en goede aanbieder gevonden die bij collectief inschrijven aanzienlijke kortingen t.o.v. de prijzenindicator van eigenhuis.nl kan geven. Hoe slecht isoleert een bitumen dak (lessenaarsdak) met een spouwruimte van 40 tot plafond 1 e etage? Slecht. De luchtlaag doet nog minder dan in een spouw, omdat de warme lucht opstijgt. Het dak kan vrij eenvoudig 10x beter geïsoleerd worden. Naar welk label kunnen we voor een redelijke prijs toe werken? Hiervoor zullen we echt een label (of beter) een energie-indexberekening moeten maken. Wat kun je aan koudebruggen tgv betonnen balkon doen? Hoe krijg je een woningcorporatie zover dat ze energiebesparende maatregelen nemen? Zullen we ter plekke moeten bekijken. Flat uit begin jaren 70: valt de gevelisolatie te verbeteren? Ja, zeer waarschijnlijk. Ook panelen waar vaak radiatoren achter staan zijn erg interessant. Met name de zijgevels hebben vaak een grotere spouw dan normale woningen, waardoor spouwisolatie voor hoekwoningen extra interessant is. Kruipluik aanbrengen; kruipruimte is nog niet toegankelijk. Waarop letten? Endoscopisch onderzoek is gebeurd. Constructief goed. Pas bij vloerisolatie een goed geïsoleerd luik toe en let op de koudebruggen die langs de randen kunnen ontstaan omdat daar een overgang moet worden gemaakt van vloerisolatie naar luikisolatie. Mijn kruipruimte is maar 25 cm hoog. Is vloerisolatie mogelijk? Zeker, bijvoorbeeld met isolatiepareltjes die van boven of vanaf de zijkant kunnen worden ingeblazen. Is schelpenisolatie in de kruipruimte ook effectief tegen optrekkend vocht in de muren? Ja, de kruipruimte wordt droger en warmer, waardoor de muur in de kruipruimte al kan drogen. Bij massieve muren opletten dat het vocht ook vanaf de buitenzijde in de muur zou kunnen dringen.

6 Betreft 30-er jaren huis, straatbeeldbepalend, handvormbaksteen. Zal welstand akkoord gaan met buitengevelisolatie? Een must i.v.m. CO2 terugdringing. Bij straatbepalend baksteen kan dat een lastig verhaal worden. Wat kosten voorzetramen/deuren (bandbreedte)? Idem voor warmtereflecterende coatings op ramen? Zie prijzenindicator eigenhuis.nl. Een voorzetraam met enkel glas met een warmtereflecterende laag zou enkele tientjes meer kunnen kosten. Hoeveel isoleren dubbele plissé-rolgordijnen? Gamma zegt 44% Het gordijn moet in ieder geval goed op de vensterbank of de vloer aansluiten en er moet niet teveel ruimte aan de zijkanten zitten. Het werkt dus alleen als het gordijn dicht zit. Als het goed dicht zit kan enkel glas wel 2x zo goed gaan isoleren en dubbel glas 1,5x zo goed. Ik heb weleens gehoord dat het beter is om in je huis s nachts te blijven doorstoken, omdat je anders alles weer moet opwarmen en dat zou meer energie kosten. Klopt dit? Het is altijd beter om niet te stoken als je dit niet nodig hebt. Vloerverwarming is een voorbeeld van dat als je traag stookt, dit 1,5 keer zoveel energie kost. Ik wil een dakopbouw doen. Waarmee moet ik rekening houden? Zullen we ter plekke moeten bekijken. Thema : warmte-installaties Hoe kan ik een warmtepomp gebruiken? Mix van gas en elektra. Achtergrond van de vraag is de ongelijke (onrechtvaardige) belasting op gas en stroom in Nederland. In Noorwegen is alle stroom duurzaam (waterkracht) en goedkoop. Je wordt dan niet gestraft voor verwarmen met elektriciteit, bijvoorbeeld met een warmtepomp. Die verschillen tussen Nederland en Noorwegen zijn deels historisch bepaald. Nederland is sinds 1960 een gasland. Noorwegen al lang een stroom land. Er zit ook een praktische kant aan omdat de duurzame waterkracht in Noorwegen altijd beschikbaar is en makkelijk regelbaar zonder verlies. In Nederland moeten we het van zonne- en windenergie hebben en die zijn niet zo makkelijk te regelen. Opslaan over een dag gaat nog wel, maar over een jaar van de zomer naar de winter is lastig en duur. Daarom moeten er voor elektrisch verwarming in de winter toch gas of kolen centrales opstarten. Zelf direct dat gas voor verwarming gebruiken is daarom in Nederland geen slecht idee.

7 Als je er maar zuinig mee omspringt. Over de energiebelasting op gas en stroom heeft CE-delft onlangs een rapport geschreven: "CE Delft - Verschuivingen Energiebelasting. Verkenning effecten" Is het voor een 1persoonshuishouden met een 20 jaar oude CV een optie voor een warmtepomp niet grondgebonden, 3 e etage 86m2 met heel veel dubbele beglazing? Daarvoor komt een warmtepomp op ventilatie lucht wel in aanmerking. Die kan komen in de plaats van de ventilatie unit en haalt de warmte uit de ventilatie lucht en levert dat aan de verwarming en of het warm tapwater. De cv ketel blijft daarnaast nodig! Daar zijn er een heel aantal types van. Let vooral ook of hij past in de ruimte waar hij moet komen. Overigens heeft de vervanging van een 20 jaar oude ketel op zich al een flink effect, vooral op de verwarming van tapwater. En tapwater verwarming is een belangrijk deel van het gasverbruik in zo'n appartement. Hoe bespaar ik gas op mijn collectieve CV in mijn flat? Deze vragensteller had zelf al heel veel gedaan om zijn eigen verbruik in een flat van Woonbron terug te dringen. Hij had vaak zelfs een probleem dat het te warm was en ventileert die warmte dan naar buiten. Probleem in flats is naast gebrekkige regeling of verkeerde ketels vooral dat buren elkaar verwarmen. Dat betekent dat de warme buur extra capaciteit nodig heeft om én zijn eigen huis én het huis van de buren op te warmen. Daarvoor moet de watertemperatuur van de cv hoger zijn dan je zou verwachten, met tot gevolg dat er ook veel meer verliezen zijn in het leidingnet. Vooral de stijgleidingen langs de gevel zijn berucht bij de mensen die het niet zo heel warm willen hebben. Ze kunnen die stijgleidingen isoleren. Een echte oplossing is het isoleren van de plafonds. Dat geeft ook een rechtvaardiger warmtekosten verdeling. Je zou kunnen beginnen met de woonkamer in de "warme" woningen. Hoe kan je een bestaande hoog temperatuur CV installatie aansturen met hernieuwbare energie? Je wil eigenlijk een laag temperatuur systeem met een aanvoer temperatuur van het cv-water < 45 C. Door isolatie maatregelen kan die aanvoertemperatuur al omlaag. maar niet laag genoeg. Als de aanleg van vloer-, wand- of plafonverwarming teveel rompslomp en kosten geeft, is te overwegen om in de kamers waar dat van belang is een extra radiator te zetten of een radiator te vervangen door een groter exemplaar. Dat is vrij eenvoudig en niet heel kostbaar. Er zijn ook apparaatjes te koop die je op de radiator kan zetten en met kleine ventilatoren de warmte afgifte van de radiator verhogen. Daarmee is een aanvoer temperatuur van 45 C bij voldoende na isolatie van de woning wel haalbaar. De

8 ventilatortjes zijn niet altijd aan, alleen als er veel warmte vraag is. Dat wordt gemeten aan de temperatuur van de radiator. Als die boven de 40 graden komt gaan de ventilatortjes aan. Hoe kun je af van stadsverwarming in een appartementengebouw? Dat wordt een hele organisatorische en juridische strijd. Allereerst van belang of het om blokverwarming of om echte stadsverwarmning gaat. Je moet eerst alle mensen in je gebouw mee krijgen. Voor stadsverwarming moet je vervolgens aantonen dat jouw oplossing qua energie zuiniger en goedkoper is. Als je een individuele oplossing (per appartement) nastreeft heb je ook een technisch probleem om bijvoorbeeld rookgasafvoeren te maken of bij warmtepompen een geluidprobleem. Zie ook het antwoord op de vraag hiervoor over besparen op een collectieve cv. Vloerverwarming laminaat/pvc? Ja, dat kan. Mits met de aanleg van de vloerverwarming daar rekening mee gehouden wordt. Bij laminaat is een speciale tussen laag nodig (ondervloer) Mijn gasverbruik is hoog. Ik heb net Toon van Eneco. Hoe kan ik mijn gasverbruik verminderen? In het keukentafelgesprek zullen we deze vraag beantwoorden. Misschien is het Honeywell "EVOHOME" systeem iets voor deze persoon omdat alle kamers in het huis op veel verschillende momenten worden gebruikt. Wat kan ik doen aan de warmte die zich boven in mijn hoge woonkamer verzamelt? Een afgifte systeem met meer straling zoals vloer- of plafondverwarming. Een eenvoudige oplossing is een plafond ventilator (zoals bekend uit de tropen, maar ook hier te koop. Een gewone muurventilator op een buis van plafond naar vloer werkt ook prima. Let op dat je niet te dicht bij de uitstroom-opening zit. Kan een beetje tocht geven. Stralingspanelen, is dat wat? Zeker wel, maar een gewone plaatradiator geeft net zoveel straling af. Het is alleen van belang dat de bewoners in het zicht van het warme oppervlak zitten. Achter de bank heb je dus niets meer aan die straling. Maar bij HR++ glas hoef je de radiator ook niet meer onder het raam te zetten, tegen een binnenmuur of het plafond kan dan ook.

9 Thema : apparatuur Als je een lampje/wekker met stekker op slaapkamer hebt staan, is dit schadelijk voor menselijk lichaam? Hier zijn de meningen verdeeld over. Misschien is het deels ook afhankelijk van de persoon. Ik zou het allemaal niet te dicht bij je hoofdkussen zetten. Hou een afstand aan van één meter. Verbruiken stekkers van opladers stroom? Ook als er geen apparaat aangesloten is? De moderne opladers schakelen wel vrijwel uit, als er niets meer te laden is, maar een beetje stroom trekken ze wel. Je kan het controleren aan de temperatuur van de oplader. Als die echt koud is gebruikt hij vrijwel niets. Lampen/apparaten A++? Natuurlijk hebben zuinige verlichting en zuinige apparaten zin. Vaak de voordeligste maatregel met een groot effect van 50 of 80 % besparing.

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak

Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak Doel van deze presentatie energie besparen lagere energie rekening comfort verhogend máár? Duurzame Vecht - van Dijk B&A isolatie actie bestaande bouw Nov. 2016

Nadere informatie

Is uw VvE toekomstbestendig?

Is uw VvE toekomstbestendig? Is uw VvE toekomstbestendig? Ing. G.B. (Gerard) Groenendijk RT Bouwkundig adviseur Register taxateur Klik om de titelstijl van het model te bewerken VvE Belang Is uw VvE toekomstbestendig? Uit welk bouwjaar

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Rapportage Energiebus

Rapportage Energiebus Rapportage Energiebus Nieuwe Leliestraat Amsterdam Type woningen: 14 portiekwoningen, 70 m2 Bouwjaar: 1974 Op verzoek van: Bewonerscommissie Nieuwe Leliestraat Verhuurder: De Alliantie Datum: 21-10-2014

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Ruinerwold. Energie Neutraal. // Energiescan. Ruinerwold Energie Neutraal. Toelichting

Ruinerwold. Energie Neutraal. // Energiescan. Ruinerwold Energie Neutraal. Toelichting Ruinerwold Energie Neutraal // Energiescan Ruinerwold Energie Neutraal Toelichting De energiescan is zo opgezet dat er voor een minimum aan kosten, een advies gegeven kan worden, geheel afgestemd op de

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

Edwin Waelput Tempas Bouwmanagement bv Breda DuurSaam cooperatie ua

Edwin Waelput Tempas Bouwmanagement bv Breda DuurSaam cooperatie ua Edwin Waelput Tempas Bouwmanagement bv Breda DuurSaam cooperatie ua Het hoofddoel is: het omlaag brengen van uw energierekening door gedragsinvloeden & techniek én het produceren van duurzame energie;

Nadere informatie

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie. Kenmerken van project Het Oude Ambacht

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie. Kenmerken van project Het Oude Ambacht informatie HET OUDE AMBACHT MAART 2015 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2015 wil Intermaris bij 118 woningen aan Het Oude Ambacht in Hoorn de vloer

Nadere informatie

Scan Duurzaamheid Vogelwijk

Scan Duurzaamheid Vogelwijk 1 Scan Duurzaamheid Vogelwijk Erfgoed Leiden en Omstreken Bijeenkomst 22 januari 2018 Rients Anne Slotema Vera Kuijpers Duurzame monumentenzorg 23-1-2018 3 Wij zijn wij? Erfgoed Leiden en Omstreken: Monumenten

Nadere informatie

Startadvies Energiebesparing

Startadvies Energiebesparing Startadvies Stephanusplein 1, 7772 BR Hardenberg Startadvies : Op basis van de besparingscheck (zie bijlage) heeft uw woning een indicatief energielabel F. Het energielabel voor woningen loopt van A tot

Nadere informatie

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners ENERGIE ZUINIGER WONEN! Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners 1 Energiebesparingsproject Energie besparen is een zaak van iedereen. Daarom investeert Woonpartners samen met haar huurders

Nadere informatie

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie HOLENWEG EN VENENLAAN

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie HOLENWEG EN VENENLAAN informatie HOLENWEG EN VENENLAAN APRIL 2015 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2015 wil Intermaris bij 34 woningen aan de Holenweg en Venenlaan in Hoorn

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen in de Fruitbuurt

Energiebesparende maatregelen in de Fruitbuurt informatie JANUARI januari 2014 2013 nr 1 Energiebesparende maatregelen in de Fruitbuurt Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Dit jaar wil Intermaris bij alle 40 woningen in de Fruitbuurt

Nadere informatie

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden.

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden. Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden www.maakgoudaduurzaam.nl spouwmuur isolatie De groenste energie is energie die je niet gebruikt! Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen

Nadere informatie

IS UW HUIS GESCHIKT VOOR EEN WARMTEPOMP?

IS UW HUIS GESCHIKT VOOR EEN WARMTEPOMP? IS UW HUIS GESCHIKT VOOR EEN WARMTEPOMP? 8 NOVEMBER 2018 PIETER NAP FRANS DEN BRABER Wat is BENG! Biltse Energie Neutrale Gemeenschap www.beng2030.nl BENG! is een lokale duurzame energie coöperatie. BENG!

Nadere informatie

2. Spouw- en vloerisolatie nader toegelicht

2. Spouw- en vloerisolatie nader toegelicht 2. Spouw- en vloerisolatie nader toegelicht 2.1 Huishoudelijk energieverbruik Wat verbruik je waar? Hoe kan je dit verminderen? Waarom spouw- en vloerisolatie? 2.2 Spouwisolatie Technische aspecten Wat

Nadere informatie

Infoavond 8 oktober 2015 Yvonne Feuerhahn. Hoe begin je? Met het duurzamer maken van je huis?

Infoavond 8 oktober 2015 Yvonne Feuerhahn. Hoe begin je? Met het duurzamer maken van je huis? Infoavond 8 oktober 2015 Yvonne Feuerhahn Hoe begin je? Met het duurzamer maken van je huis? Yvonne Feuerhahn ambassadeur adviseur architect Sinds 2010 dagelijks bezig met het verduurzamen van bestaande

Nadere informatie

Energie opties Jouw adres,

Energie opties Jouw adres, Jouw Naam Jouw adres Jouw plaats YECT energie report 18 Dec 2014 Energie opties Jouw adres, De inschatting van de energie veranderingen bij jullie thuis leveren jullie 1.000,- Euro per jaar op. Voorgestelde

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Gevelisolatie in vijf stappen

Gevelisolatie in vijf stappen Gevelisolatie in vijf stappen Gevelisolatie in vijf stappen Het isoleren van de muren of gevel van uw huis is een slimme investering. Gevelisolatie levert u namelijk een energiezuinig én comfortabel huis

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Samen DUURZAmer. Krijg inzicht in het totaal en de details van je energieverbruik, en je huidige systeem. Stel je CV goed af

Samen DUURZAmer. Krijg inzicht in het totaal en de details van je energieverbruik, en je huidige systeem. Stel je CV goed af Samen duurzamer 1 Samen DUURZAmer Een hulp voor iedereen die energie wil besparen, minder gas wil gebruiken, of helemaal van het gas af wil. Wat is voor jou de beste aanpak? En: je hoeft het niet alleen

Nadere informatie

VvE en isolatie. Rotterdam, 5 oktober 2017 Frank Spruit

VvE en isolatie. Rotterdam, 5 oktober 2017 Frank Spruit VvE en isolatie Rotterdam, Frank Spruit Inhoud 1. Waarom isoleren? 2. Warmteverlies 3. Termen en aandachtspunten 4. De isolatiemaatregelen 5. Proces en offertes aanvragen VvE en Isolatie Dia 2 Isoleren

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid informatie BOEKERIJ E.O. SEPTEMBER 2018 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2019 wil Intermaris bij 77 huurwoningen aan de Boekerij, Galerij en Binnenplaats

Nadere informatie

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie. Kenmerken van project Grote Waal Noord

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie. Kenmerken van project Grote Waal Noord informatie GROTE WAAL NOORD FEBRUARI 2015 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2015 wil Intermaris bij 146 woningen in de Grote Waal Noord de vloer en het

Nadere informatie

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER INLEIDING WAT STAAT ER OP HET PROGRAMMA? 19:30 uur Energiebesparende maatregelen (Energieloket) 20:15 uur Pauze met koffie en thee 20:30 uur Informatiemarkt:

Nadere informatie

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie.

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie. ALLES-IN-HUIS Zonnepanelen Warmtepomp WTW-installatie Niewe kozijnen Nieuw dak Isolerend glas Nieuwe gevel Nieuwe deuren ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER Je woning

Nadere informatie

Slim besparen, doe je samen!

Slim besparen, doe je samen! Slim besparen, doe je samen! Welkom Programma: 1. Opening, voorzitter dorpsraad Marco Hesp 2. Buurkracht, Patricia Vinclair 3. Buurtscan/Buurtadvies, Jaap Stel Kies Groen Licht Pauze 4. Uitleg duurzaam

Nadere informatie

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp?

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? 14 februari 2019 Pieter Nap Frans den Braber Wie is BENG! www.beng2030.nl Energiecoöperatie BENG! is in juli 2013 opgericht en groeit sindsdien gestaag. We hebben

Nadere informatie

Rapportage Energiebus

Rapportage Energiebus Rapportage Energiebus Amstelstraat, Assen Type woningen: 107 flats met interne galerij, 50 m2, bedrijfs- en algemene ruimten op de begane grond Bouwjaar: 1974 Op verzoek van: Huurdersorganisatie Amstelflat

Nadere informatie

Lekker wonen, lagere lasten

Lekker wonen, lagere lasten Lekker wonen, lagere lasten Lees hoe u energie kunt besparen met het energiepakket van Woonservice. Het energiepakket Een huishouden is gemiddeld 150,- per maand kwijt aan energie. Dat is een kwart van

Nadere informatie

NoordWest Klimaatneutraal. Collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen 7 maart 2018

NoordWest Klimaatneutraal. Collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen 7 maart 2018 NoordWest Klimaatneutraal Collectieve inkoop van energiebesparende maatregelen 7 maart 2018 Programma 1. Welkom en introductie 2. Gemeente Wageningen, Sanne Meelker: Klimaatbeleid, deze actie en duurzaamheidslening

Nadere informatie

Cursus Verwarm je woning. 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten

Cursus Verwarm je woning. 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten Cursus Verwarm je woning 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten DUW Parkstad DUW is een initiatief van Stichting EnviAA in samenwerking

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Relatie tussen energielabel en energiegebruik

Nadere informatie

Isolatie. Technische achtergrond 5 november Wouter van den Acker PKW

Isolatie. Technische achtergrond 5 november Wouter van den Acker PKW Isolatie Technische achtergrond 5 november 2016 Wouter van den Acker PKW Over PKW Energie en duurzaamheid Architectuur en ontwerp Tekeningmanagement Vastgoedmanagement Projectmanagement Kantoor Delft Inhoud

Nadere informatie

Onderzoek Week van de Energierekening Gfk i.o. Milieu Centraal oktober 2012

Onderzoek Week van de Energierekening Gfk i.o. Milieu Centraal oktober 2012 Onderzoek Week van de Energierekening Gfk i.o. Milieu Centraal oktober 2012 Achtergrond bij onderzoek In het onderzoek is gebruik gemaakt van een aselecte steekproef van 1.038 huishoudens. Deze steekproef

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid informatie WATERSNIP KIEVIT FEBRUARI 2017 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2017 wil Intermaris bij 213 woningen aan de Watersnip en Kievit in Hoorn

Nadere informatie

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant?

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Energie verwarming en SWW Stijgende prijzen woningen zonder spouwisolatie Woningen met enkel glas Woningen zonder dakisolatie 2 1 Energie elektriciteit

Nadere informatie

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Energie besparing en woning verbetering voor VvE s sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Onderzoek doen en experimenteren met als doel: Mensen prettig laten wonen, leven en werken Experiment:

Nadere informatie

WAAROM ALLES-IN-HUIS?

WAAROM ALLES-IN-HUIS? WAAROM ALLES-IN-HUIS? ONTWIKKELD VOOR JOU Het Alles-in-Huis pakket is ontwikkeld met jou, de bewoner, als uitgangspunt. Een voorbeeld, wij weten dat veel mensen s nachts slapen met hun raam open. Daarom

Nadere informatie

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie MOLENBUURT FASE 2

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie MOLENBUURT FASE 2 informatie MOLENBUURT FASE 2 JANUARI 2016 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2016 wil Intermaris bij 40 woningen aan de Paltrokmolen in Purmerend de vloer

Nadere informatie

Gemeente Baarn. Provincie Utrecht

Gemeente Baarn. Provincie Utrecht Gemeente Baarn Provincie Utrecht Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Duurzame financiering Subsidies Uitdaging:

Nadere informatie

Actief bezig met de I-CE!

Actief bezig met de I-CE! Actief bezig met de I-CE! Speciaal voor dorpshuizen heeft inrg een aantal leuke tips en weetjes over energiebesparing verzameld! In deze mail geeft inrg een aantal tips en weetjes over de I-CE die onlangs

Nadere informatie

Vloerisolatie in vijf stappen

Vloerisolatie in vijf stappen Vloerisolatie in vijf stappen Vloerisolatie in vijf stappen Heeft u in de winter vaak last van koude voeten en hoge energiekosten? Daar is wat aan te doen: goede vloerisolatie. Als u uw kruipruimte of

Nadere informatie

Verkennen. Inventariseer de behoeften en wensen van uw mede eigenaren

Verkennen. Inventariseer de behoeften en wensen van uw mede eigenaren Verkennen Inventariseer de behoeften en wensen van uw mede eigenaren Overzicht Voor wie is deze tool? Wat is het doel van deze tool? Hoe deze tool te gebruiken? Projectteam VvE Bestuur VvE Beheerder Dit

Nadere informatie

De Achterhoek Bespaart 2009. Gemeente Doetinchem. Aanvraagformulier.

De Achterhoek Bespaart 2009. Gemeente Doetinchem. Aanvraagformulier. De aanvraag bestaat uit twee delen; De Achterhoek Bespaart 2009. Gemeente Doetinchem. Aanvraagformulier. Deel a: aanvraagformulier Deel b: offerte uitvoering maatregelen en/of beschrijving van de werkzaamheden

Nadere informatie

Hoe je woning te verwarmen. Een beginners handleiding om je comfortabel te voelen.

Hoe je woning te verwarmen. Een beginners handleiding om je comfortabel te voelen. Hoe je woning te verwarmen. Een beginners handleiding om je comfortabel te voelen. Alles wat je moet weten over: - Hoe je je comfortabel kunt voelen in je woning - Welke maatregelen je kunt nemen om daarmee

Nadere informatie

Buurtscan. Deze buurtscan is opgesteld voor: Plaats: Noord en Zuidwolde (Gr) Projectnummer:

Buurtscan. Deze buurtscan is opgesteld voor: Plaats: Noord en Zuidwolde (Gr) Projectnummer: Deze buurtscan is opgesteld voor: Plaats: Noord en Zuidwolde (Gr) Projectnummer: 17-477 Datum Opname: 22 november 2017 Uw adviseur: Arnold Strijker SAMENVATTING Voor u ligt de rapportage die gemaakt is

Nadere informatie

Lekker wonen, lagere lasten

Lekker wonen, lagere lasten Lekker wonen, lagere lasten Lees hoe u energie kunt besparen met het energiepakket van Woonservice. Lekker wonen, lagere lasten Het energiepakket van Woonservice Energiekosten bepalen voor een groot deel

Nadere informatie

3. Spouw en vloerisola2e nader toegelicht

3. Spouw en vloerisola2e nader toegelicht 3. Spouw en vloerisola2e nader toegelicht 3.1 Huishoudelijk energieverbruik Wat verbruik je waar? Hoe kan je dit verminderen? Waarom spouw en vloerisola2e? 3.2 Spouwisola2e Technische aspecten Wat levert

Nadere informatie

Energie Index berekening (EI)

Energie Index berekening (EI) 1 Energie berekening (EI) Hoekwoning Molenwijk Malden: schuine woningen, 138 stuks. Wat is een Energie : Het berekent het energieverbruik van de woning en geeft dat aan met een getal tussen de 0 en 5.

Nadere informatie

VvE en isolatie. Rotterdam, 14 maart 2019 Frank Spruit

VvE en isolatie. Rotterdam, 14 maart 2019 Frank Spruit VvE en isolatie Rotterdam, Frank Spruit Inhoud 1. Waarom isoleren? 2. Warmteverlies 3. Termen en aandachtspunten 4. De isolatiemaatregelen 5. Proces en offertes aanvragen VvE en Isolatie Dia 2 Isoleren

Nadere informatie

Hoe moet je toekomstbestendig renoveren? 23 juni 2015. Een benadering vanuit energieperspectief (maar dat levert meer op dan financieel gewin...

Hoe moet je toekomstbestendig renoveren? 23 juni 2015. Een benadering vanuit energieperspectief (maar dat levert meer op dan financieel gewin... Hoe moet je toekomstbestendig renoveren? 23 juni 2015 Een benadering vanuit energieperspectief (maar dat levert meer op dan financieel gewin.......) Als je 25 jaar geleden geweten had wat je nu wist..

Nadere informatie

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten Concepten EPC 0.4 Om een EPC 0.4 te realiseren voor de referentiewoningen zijn er verschillende concepten ontwikkeld die onderling verschillen op de wijze van ventileren en verwarmen. Aan de basis van

Nadere informatie

Isoleer NU. 27 mei 2014 Mede mogelijk gemaakt door

Isoleer NU. 27 mei 2014 Mede mogelijk gemaakt door Isoleer NU 27 mei 2014 Mede mogelijk gemaakt door Waarom NU isoleren? Komende winter een lekkere warme woning met meer comfort. Meer warmte in de woning houden, minder gas gebruiken en dus geld besparen.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst energiebesparing Lekkerkerk

Informatiebijeenkomst energiebesparing Lekkerkerk Informatiebijeenkomst energiebesparing Lekkerkerk Programma 1. Welkom 2. Introductie wijkaanpak 3. Belangrijkste resultaten maatwerkadviezen Kleine maatregelen Isolatiemaatregelen 4. Aanbod Isolatiespecialist

Nadere informatie

Kees Bakker

Kees Bakker Kees Bakker info@energiehuishelmond.nl Vrijwilliger Energiehuis op cover blad Eigen Huis! Ervaringsdeskundige! Verwarmen van een woning verwarmt met aardgas gestookte CV verwarmt elektrisch met warmtepomp

Nadere informatie

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie MOLENBUURT FASE 1

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie MOLENBUURT FASE 1 informatie MOLENBUURT FASE 1 NOVEMBER 2015 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2016 wil Intermaris bij 20 woningen aan de Stellingmolen, Weidemolen en

Nadere informatie

Rijksoverheid. Veel besparingsmogelijkheden t/m t/m 100. Dubbel glas. Dubbel glas. Niet extra geïsoleerd. Niet van toepassing. Nee.

Rijksoverheid. Veel besparingsmogelijkheden t/m t/m 100. Dubbel glas. Dubbel glas. Niet extra geïsoleerd. Niet van toepassing. Nee. Rijksoverheid Energielabel woning Westvest 191 2611BZ Delft BAG-ID: 0503010000010395 Veel besparingsmogelijkheden Energielabel B Registratienummer 863374920 Datum van registratie 13-01-2016 Geldig tot

Nadere informatie

Zuinig met energie. waar je thuis bent...

Zuinig met energie. waar je thuis bent... Zuinig met energie waar je thuis bent... Goed voor het milieu en voor uw portemonnee HEEMwonen investeert fors in energiebesparende maatregelen. Dit doen we heel bewust. Zo verlagen we de energielasten

Nadere informatie

Spouwmuurisolatie. Tips spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie. Tips spouwmuurisolatie Spouwmuurisolatie Wilt u besparen op uw stookkosten maar heeft u geen groot budget voor gevelisolatie? Overweeg dan spouwmuurisolatie. U doet daarmee ook het milieu een groot plezier. Energie besparen

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Hoe komt energielabel tot stand Relatie (of niet!)

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden Energie Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik

Nadere informatie

Warmtepompen. Een introductie

Warmtepompen. Een introductie Warmtepompen Een introductie Inhoud presentatie Introductie 040energie Warmtepompen: Principe Varianten Financieel Is mijn huis geschikt? Vragen? Introductie 040Energie 040energie is een vereniging van

Nadere informatie

Energiezuinig wonen in Wehl. Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016

Energiezuinig wonen in Wehl. Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016 Energiezuinig wonen in Wehl Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016 Programma 1. Introductie verduursaam energieloket 2. 3. 4. 5. 6. Waarom is energiebesparing nodig? Wat is de slimste

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 SamCreates bv 2009

Pagina 1 van 5 SamCreates bv 2009 Dubbelglas Door G.P.L. Verlind (Cagerito) Vervangen van het glas Het aanbrengen van isolerende beglazing - met name HR++ glas - kan leiden tot condensvorming op koude vlakken in huis (zoals de binnenzijde

Nadere informatie

update buurtonderhoudsplan

update buurtonderhoudsplan Agenda 20:00 Welkom en toelichting programma 20:10 Presentatie warmtetransitie gemeente Haarlem 20:30 Vragenrondje plenair 20:45 Ronde tafel discussie 21:00 Korte terugkoppeling per tafel 21:10 Pitch Annabella

Nadere informatie

Energie Index berekening (EI)

Energie Index berekening (EI) 1 Energie berekening (EI) 2onder1 kap woningen Molenwijk Malden: Randwijksingel, 32 stuks. Wat is een Energie : Het berekent het energieverbruik van de woning en geeft dat aan met een getal tussen de 0

Nadere informatie

Energie besparen is verleidelijk

Energie besparen is verleidelijk Energie besparen is verleidelijk Wie / wat is Energie Actief Soest (EAS)? 14 maart 2019 EAS en Groene Kerk - Emmakerk 1 Energie Actief Soest Ontstaan in 2011 / 2012 met Zonaanbidders Burgerinitiatief bestaat

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN ONDERHOUD AAN UW CV-KETEL? KIES VOOR OK CV Wilt u veilig én energiezuinig stoken? Laat uw cv-ketel dan regelmatig onderhouden door een Energie Service Specialist

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Subsidies en regelingen ~38% Energielabel D of lager Anticiperen op

Nadere informatie

Energie besparen. iedereen kan het. Voorlichtingsavond Dinsdag 13 februari Breukelen. versie 2.0

Energie besparen. iedereen kan het. Voorlichtingsavond Dinsdag 13 februari Breukelen. versie 2.0 Energie besparen iedereen kan het Voorlichtingsavond Dinsdag 13 februari Breukelen versie 2.0 Introductie wie zijn we en agenda Rik Peeters Wie is wie? Subsidie Opdrachten Circulaire Economie Fair Trade

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje BurenRoute Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je oude woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een oude woning en wil je Goed omgaan met energie? 3 Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

U kunt energie besparen. De belangrijkste en meest urgente verbeterpunten worden in onderstaande tabel weergegeven.

U kunt energie besparen. De belangrijkste en meest urgente verbeterpunten worden in onderstaande tabel weergegeven. Dhr. Jansen Voorbeeldstraat 26 9411 VR Voorbeeldstad Beilen: 11 april 2014 Uw adviseur: Floris van Dijk Geachte heer Jansen, Op 2 april 2014 is uw woning door mij onderzocht om de mogelijkheden voor het

Nadere informatie

Toekomstbestendige comfortinstallatie in (nieuwbouw)woningen. Een visie van Martijn Bos

Toekomstbestendige comfortinstallatie in (nieuwbouw)woningen. Een visie van Martijn Bos Toekomstbestendige comfortinstallatie in (nieuwbouw)woningen Een visie van Martijn Bos Martijn Bos Geb. 1950 Vanaf 1984 werkzaam in de HVAC branche Ecoon opgericht in 2010 In 2015 verhuisd naar Hengelo

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je historische woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een historische 3 woning en wil je Goed omgaan met energie? Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

Energie Energiebesparing en duurzame energie in Zwijndrecht

Energie Energiebesparing en duurzame energie in Zwijndrecht Energie Energiebesparing en duurzame energie in Zwijndrecht De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik van

Nadere informatie

Oosterhout Nieuwe Energie

Oosterhout Nieuwe Energie Oosterhout Nieuwe Energie Wat willen wij bereiken met ONE Oosterhout 100% Duurzame Energie Betaalbaar Lokaal opgewekt Met lokale ondernemingen Oftewel:. samen met inwoners van Oosterhout, op het grondgebied

Nadere informatie

Rapportage Energiebus. BC Kleine Jan, Huizen

Rapportage Energiebus. BC Kleine Jan, Huizen Rapportage Energiebus BC Kleine Jan, Huizen Type woningen: 54 eengezinswoningen met een oppervlak van 100 m2. Bouwjaar: 1957 Op verzoek van: Bewonerscommissie Verhuurder: De Alliantie Datum bezoek: 21-6-2013

Nadere informatie

ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN

ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN ENERGIE 0 IN DE PRAKTIJK KOSTEN EN OPBRENGSTEN EXACT GEMETEN Wim van den Bogerd HOGERE DOEL Woonwijken met gezonde, energiezuinige en kwalitatief hoogstaande woningen waar het fantastisch wonen is! PROGRAMMA

Nadere informatie

Voorbeeldstraat 1 in Hilversum

Voorbeeldstraat 1 in Hilversum Voorbeeldstraat 1 in Hilversum Klantnummer 11111VA1 Contactpersoon Kasper van Heteren Energie prestatie adviseur woningen (EPA-W) Johannes Frölich E-mailadres kasper.van.heteren@maakjehuishoom.nl Datum

Nadere informatie

Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen

Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen Aangeboden door: Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen Rob Timmermans MFP Het klimaatakkoord Is het van belang hoe jouw klant denkt over het klimaatakkoord? De meeste

Nadere informatie

Naar een besparings programma voor energie in 2014

Naar een besparings programma voor energie in 2014 Wat is de interesse van deze groep? Naar een besparings programma voor energie in 2014 Team werk van Frans,Gerard, Theo en Danny, samen geïnteresseerd in energie besparing, met veel inzet gemaakt, zonder

Nadere informatie

Binnenklimaat: energie efficiënte oplossingen besparing door comfort

Binnenklimaat: energie efficiënte oplossingen besparing door comfort Binnenklimaat: energie efficiënte oplossingen besparing door comfort Rob Nagel Honeywell Dag van de Installatie VSK, Jaarbeurs Utrecht 2 februari 2010 Binnenklimaat besparing door comfort Woningmarkt in

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

33% 67% 5% 17% 46% 15% 17% ALLE RESULTATEN KLANTPEILING ENERGIEZUINIG WONEN NOVEMBER 2015. 1. Wat is uw geslacht? 2. Wat is uw leeftijd?

33% 67% 5% 17% 46% 15% 17% ALLE RESULTATEN KLANTPEILING ENERGIEZUINIG WONEN NOVEMBER 2015. 1. Wat is uw geslacht? 2. Wat is uw leeftijd? ALLE RESULTATEN KLANTPEILING ENERGIEZUINIG WONEN NOVEMBER 2015 1. Wat is uw geslacht? 33% 67% man vrouw 2. Wat is uw leeftijd? 46% 5% 17% 15% 17% 18 tot 30 jaar 31 tot 40 jaar 41 tot 50 jaar 51 tot 60

Nadere informatie

7 maart 2012. Welkom. Jaap Overeem

7 maart 2012. Welkom. Jaap Overeem 7 maart 2012 Welkom Jaap Overeem 7 maart 2012 Programma 20.05 20.15 u. - Introductie 20.15 21.05 u. - Presentatie 21.05 21.25 u. - Pauze 21.25 21.45 u. - Beantwoorden vragen 21.45 21.50 u. - Wijkplatform

Nadere informatie

Wonen in Pijnacker. Comfortabel en duurzaam wonen

Wonen in Pijnacker. Comfortabel en duurzaam wonen Wonen in Pijnacker Comfortabel en duurzaam wonen Toelichting op het klimaatsysteem in de woningen aan de Emmastraat 3 t/m 21 (oneven), Stationsstraat 54 t/m 62a Faunalaan 1 t/m 35 (oneven) Bosmuiszoom

Nadere informatie

Energiebesparing in onze huurwoning. ALV De Klink 5 april 2016. Maarten Visschers Gelderse Natuur en Milieufederatie/ Stookjerijk

Energiebesparing in onze huurwoning. ALV De Klink 5 april 2016. Maarten Visschers Gelderse Natuur en Milieufederatie/ Stookjerijk Energiebesparing in onze huurwoning ALV De Klink 5 april 2016 Maarten Visschers Gelderse Natuur en Milieufederatie/ Stookjerijk Onderwerpen Lustrumjaar Stookjerijk Nieuwe Nijmeegse prestatieafspraken Verbetering

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen informatie KUIL WEST PAARDENSTEEG NOVEMBER 2016 Energiebesparende maatregelen Kenmerken van project Kuil West Paardensteeg In 2017 wil Intermaris bij 36 seniorenwoningen aan de Kuil, West en Paardensteeg

Nadere informatie

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid

Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid informatie IJSSELSTRAAT E.O. NOVEMBER 2017 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2018 wil Intermaris bij 93 huurwoningen aan de IJsselstraat e.o. in Purmerend

Nadere informatie

Quick Energie Scan. Betreft: Maasstraat 33, 1972 ZA IJmuiden. Opdrachtgever: BEPROMA. Uitgevoerd door: B.G.P. Wouda. Uitvoeringsdatum: 1 juni 2013

Quick Energie Scan. Betreft: Maasstraat 33, 1972 ZA IJmuiden. Opdrachtgever: BEPROMA. Uitgevoerd door: B.G.P. Wouda. Uitvoeringsdatum: 1 juni 2013 Betreft: Maasstraat 33, 1972 ZA IJmuiden Opdrachtgever: BEPROMA Uitgevoerd door: B.G.P. Wouda Uitvoeringsdatum: 1 juni 2013 1 Inleiding In opdracht van BEPROMA heeft BEPROMA een uitgevoerd in en aan het

Nadere informatie

Iwan. Bisschopstraat. Leeuwarden. Arjen Goodijk. Bisschopstraat 24. 8921AZ Leeuwarden

Iwan. Bisschopstraat. Leeuwarden. Arjen Goodijk. Bisschopstraat 24. 8921AZ Leeuwarden Iwan Arjen Goodijk Bisschopstraat Bisschopstraat 24 Leeuwarden 8921AZ Leeuwarden Inleiding Je hebt online de energiebespaarscan van jouw huis aangevraagd. Je wilt dus weten hoe jij kunt besparen op energiekosten.

Nadere informatie

De Krijntjes. Onderhoud De Krijntjes. Rucphen. De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Achterhoeksestraat

De Krijntjes. Onderhoud De Krijntjes. Rucphen. De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Achterhoeksestraat Onderhoud De Krijntjes Rucphen De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Achterhoeksestraat De Krijntjes Jan van Eyckstraat Pieter Breughelstraat Rubensstraat van den Houtestraat

Nadere informatie

Blendle - Ontdek de beste journalistiek

Blendle - Ontdek de beste journalistiek 1 van 5 12-12-2018 07:21 blendle.com Blendle - Ontdek de beste journalistiek KAJ VAN ARKEL 6-7 minuten Zo haal je het optimale rendement De klassieke, gasgestookte cv-ketel heeft zijn langste tijd gehad.

Nadere informatie