De Programmawet van 27 december 2004 Quid novi sub soli?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Programmawet van 27 december 2004 Quid novi sub soli?"

Transcriptie

1 De Programmawet van 27 december 2004 Quid novi sub soli? R. VAN BOVEN Op 31 december 2004 verscheen de Programmawet van 27 december 2004 in het Belgisch Staatsblad. Deze voorziet onder meer in een aantal wijzigingen aan het Wetboek van vennootschappen en aan de Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (hierna aangehaald als de «V&S-wet»). Een overzicht van de wijzigingen in dit verband kan dan ook niet uitblijven. 1. Wijzigingen aan het Wetboek van vennootschappen a. Met betrekking tot de openbaarmakingsformaliteiten bij de oprichting van een vennootschap met rechtspersoonlijkheid Overeenkomstig artikel 67, 1 W. Venn. moeten de expedities van de authentieke akten, de dubbels of de originelen van de onderhandse akten, en de uittreksels waarvan de neerlegging of de bekendmaking is voorgeschreven door het Wetboek van vennootschappen, worden neergelegd ter griffie van de rechtbank van koophandel van het rechtsgebied waarbinnen de vennootschap haar zetel heeft. Teneinde te verduidelijken dat deze akten en uittreksels zowel in elektronische als in papieren vorm kunnen worden neergelegd 1, worden de woorden «al dan niet in elektronische vorm» ingevoegd tussen de woorden «uittreksels» en «waarvan» 2. De inwerkingtreding van deze wijziging zal worden vastgelegd bij koninklijk besluit 3. De voormelde stukken (zie supra) moeten met het oog op hun neerlegging worden opgesteld in de taal of in één van de officiële talen van het rechtsgebied waarbinnen de vennootschap is gevestigd 4. Daarenboven kunnen deze stukken voortaan vertaald en neergelegd worden in één of meer officiële talen van de Europese Unie 5. De wetgever heeft eveneens voorzien in een bijzondere regeling ingeval zich een tegenstrijdigheid voordoet tussen de officiële neergelegde tekst en de in een andere taal van de Europese Unie vrijwillig openbaar gemaakte tekst MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 152. Nieuw artikel 67, 1 W. Venn. (ingevoerd door artikel 249, 1 Programmawet). Nieuw artikel 67, 1, lid 2 W. Venn. (ingevoerd door artikel 249, 2 Programmawet). Nieuw artikel 67, 1, lid 3 W. Venn. (ingevoerd door artikel 249, 2 Programmawet).

2 In dit geval kan de vrijwillig openbaar gemaakte vertaling niet aan derden worden tegengeworpen. Derden kunnen zich echter wel beroepen op de vrijwillig openbaar gemaakte vertaling(en), tenzij de vennootschap aantoont dat zij kennis hadden van de officiële neergelegde tekst. 6 Met deze toevoegingen komt de Belgische wetgever tegemoet aan de omzetting van artikel 3bis, 2. en 4. van de Richtlijn 68/151/EEG met betrekking tot de openbaarmakingsvereisten voor bepaalde soorten ondernemingen, zoals gewijzigd door Richtlijn 2003/58/EG, dat de mogelijkheid biedt om akten en gegevens bepaald in artikel 2 van de Richtlijn vrijwillig en bijkomend in één of meer officiële talen van de Gemeenschap openbaar te maken 7. Deze nieuwe bepalingen treden in werking op 1 januari Volgens artikel 67, 3, lid 2 W. Venn. stelt de Koning nadere regels op met betrekking tot het aanleggen en het raadplegen op de griffie van de vennootschapsdossiers. Deze bevoegdheid wordt nu uitgebreid met de mogelijkheid voor de Koning om nadere regels vast te stellen aangaande de inschrijving van de vennootschappen en aangaande andere relevante gegevens in de Kruispuntbank van Ondernemingen 9. Deze toevoeging heeft tot doel de link te maken met de Wet van 16 januari 2003 op de Kruispuntbank van Ondernemingen, en zal op termijn onder meer toelaten dat bepaalde gegevens die nu nog verschijnen in het Belgisch Staatsblad, bekend worden gemaakt via de Kruispuntbank van Ondernemingen 10. Bovendien wordt de Koning bevoegd verklaard om bepaalde publiciteitsformaliteiten uit het Wetboek van vennootschappen op te heffen, wanneer een soortgelijke publiciteit is voorzien in het kader van de regelgeving aangaande de Kruispuntbank van Ondernemingen 11. De inwerkingtreding van deze nieuwe bepalingen zal worden geregeld bij koninklijk besluit 12. Overeenkomstig artikel 68 W. Venn. moet binnen de 15 dagen na de dagtekening van de definitieve akte een uittreksel uit de oprichtingsakte ter griffie worden neergelegd, evenals een expeditie van de authentieke oprichtingsakte of een dubbel van de onderhandse oprichtingsakte en een expeditie van de authentieke of een origineel van de onderhandse volmachten gehecht aan de akte waarop deze betrekking hebben. Nog volgens deze bepaling moeten al deze stukken gelijktijdig ter griffie worden neergelegd Nieuw artikel 76, lid 5 W. Venn. (ingevoerd door artikel 251 Programmawet). MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 152. Nieuw artikel 68, 3, lid 2 W. Venn. (ingevoerd door artikel 249, 3 Programmawet). MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 153. Artikel 257 Programmawet; MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 153.

3 De gelijktijdige neerlegging blijft nog steeds de regel ingeval van een neerlegging op papier. Geschiedt de neerlegging elektronisch, dan zullen enkel de expeditie van de authentieke oprichtingsakte of het dubbel van de onderhandse oprichtingsakte en het uittreksel uit de oprichtingsakte gelijktijdig moeten worden neergelegd 13. De overige papieren stukken 14 (o.a. volmachten, bankattesten,...) kunnen dan later maar binnen de termijn van 15 dagen worden neergelegd 15. In voorkomend geval verkrijgt de vennootschap rechtspersoonlijkheid op het ogenblik van de neerlegging van de expeditie van de authentieke oprichtingsakte of het dubbel van de onderhandse oprichtingsakte en het uittreksel uit de oprichtingsakte, voorzover dit samengaat met de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen 16. De inwerkingtreding van deze bepaling zal worden geregeld bij koninklijk besluit 17. De niet-tijdige neerlegging (binnen de 15 dagen) van de voormelde stukken (zie supra) wordt voortaan strafrechtelijk beteugeld. Zo zullen degenen die nalaten de in artikel 68 W. Venn. vermelde neerleggingen te doen binnen de in dat artikel bepaalde termijn, worden gestraft met een geldboete van 50 euro tot euro 18. Op die manier wenst de wetgever zich ervan te verzekeren dat de neerlegging van de bijlagen onder papieren vorm wel degelijk wordt uitgevoerd 19. De inwerkingtreding van deze bepaling zal worden geregeld bij koninklijk besluit 20. b. Met betrekking tot de openbaarmaking van de (geconsolideerde) jaarrekening en de bijhorende stukken De stukken bedoeld in de artikelen 98 (jaarrekening) en 100 (bijhorende stukken) W. Venn. moeten met het oog op hun neerlegging worden opgesteld in de taal of in één van de officiële talen van het rechtsgebied waarbinnen de vennootschap is gevestigd 21. Daarenboven kunnen deze stukken voortaan vertaald en neergelegd worden in één of meer officiële talen van de Europese Unie. Ingeval van tegenstrijdigheid tussen het neergelegde officiële stuk en de vrijwillig neergelegde vertaling, kan deze laatste niet aan derden worden tegengeworpen Nieuw artikel 68, lid 3 W. Venn. (ingevoerd door artikel 250 Programmawet). Deze kunnen vooralsnog niet in elektronische vorm worden neergelegd. MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 153. MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 153. Nieuw artikel 91, lid 1, 4 W. Venn. (ingevoerd door artikel 255 Programmawet). MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 154. Nieuw artikel 101, lid 1 W. Venn. (ingevoerd door artikel 256 Programmawet).

4 Derden kunnen zich echter wel beroepen op de vrijwillig openbaar gemaakte vertaling, tenzij de vennootschap aantoont dat zij kennis droegen van het 22, 23 neergelegde officiële stuk. De Koning bepaalt onder welke voorwaarden en op welke wijze de stukken bedoeld in artikel 98 en 100 worden neergelegd en stelt het bedrag vast van de openbaarmakingskosten, alsook de wijze van betaling 24. Hij bepaalt welke categorieën van vennootschappen die neerlegging anders mogen uitvoeren dan langs elektronische weg 25. Met deze toevoegingen komt de wetgever tegemoet aan de omzetting van de artikelen 3 en 3bis van de Richtlijn 68/151/EEG met betrekking tot de openbaarmakingsvereisten voor bepaalde soorten ondernemingen, zoals gewijzigd door Richtlijn 2003/58/EG 26. Deze nieuwe bepaling treedt in werking op 1 januari c. Met betrekking tot de vermeldingen die moeten voorkomen op alle vennootschapsstukken Overeenkomstig artikel 78 W. Venn. moeten alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken die uitgaan van een BVBA, een CV, een NV, een Comm. VA of een economisch samenwerkingsverband een aantal verplichte vermeldingen bevatten. Voortaan moeten deze verplichte vermeldingen ook voorkomen op de «websites en andere stukken, al dan niet in elektronische vorm» van deze vennootschappen 28. In het licht van de voorgaande wijziging, worden ook de artikelen 79 en 80 W. Venn. overeenkomstig aangepast. Zo zal de vermelding van het kapitaal op de website van een NV, een BVBA of een Comm. VA betrekking moeten hebben op het gestorte kapitaal van de vennootschap, zoals dit blijkt uit de laatste balans 29. Ingeval een hoger bedrag werd opgegeven dan toegelaten en de vennootschap in gebreke blijft, zal de betrokken derde van de persoon die namens de vennootschap heeft meegewerkt aan de website, een voldoende bedrag kunnen vorderen om in de toestand te worden hersteld waarin hij zich zou bevonden hebben indien het correcte bedrag was opgegeven Nieuw artikel 101, lid 2 W. Venn. (ingevoerd door artikel 256 Programmawet). Hetzelfde geldt voor de openbaarmaking van de geconsolideerde jaarrekening (Art. 121 W. Venn.). Nieuw artikel 101, lid 3 W. Venn. (ingevoerd door artikel 256 Programmawet). Nieuw artikel 101, lid 4 W. Venn. (ingevoerd door artikel 256 Programmawet). MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, Nieuw artikel 78 W. Venn. (ingevoerd door artikel 252, 1 Programmawet). Nieuw artikel 79, lid 1 W. Venn. (ingevoerd door artikel 253, 1 Programmawet). Nieuw artikel 79, lid 2 W. Venn. (ingevoerd door artikel 253, 2 Programmawet).

5 Ten slotte zal diegene die heeft meegewerkt aan een website die niet voldoet aan de voorschriften van artikel 78 W. Venn. (m.b.t. de verplichte vermeldingen), naargelang van de omstandigheden, persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de daarin door de vennootschap aangegane verbintenissen 31. Met deze toevoegingen komt de wetgever tegemoet aan de omzetting van de artikelen 4 en 6 van de Richtlijn 68/151/EEG met betrekking tot de openbaarmakingsvereisten voor bepaalde soorten ondernemingen, zoals gewijzigd door Richtlijn 2003/58/EG 32. Deze nieuwe bepalingen treden in werking op 1 januari De volgorde waarin de verplichte vermeldingen moeten voorkomen op de vennootschapsstukken wordt gewijzigd. Dit met het oog op een éénvormige toepassing op akten en facturen van de vermelding van het ondernemingsnummer en de andere gegevens (rechtspersonenregister, zetel van de rechtbank van het rechtsgebied waarbinnen de vennootschap haar zetel heeft) 34. Zo moet in de toekomst het ondernemingsnummer eerst worden vermeld 35, gevolgd door het woord «rechtspersonenregister» of «RPR» en de zetel van de rechtbank van het rechtsgebied waarbinnen de vennootschap haar zetel heeft 36. Deze nieuwe regeling treedt in werking op 1 januari 2005 voor de vanaf die datum opgerichte vennootschappen. Voor de op 1 januari 2005 bestaande vennootschappen treedt de nieuwe regeling in werking op 1 januari Het feit dat een vennootschap in vereffening is, moet voorkomen op alle vennootschapsstukken 38. In feite voegt deze bepaling niets toe aan het reeds bestaande artikel 183, 1, lid 2 W. Venn., volgens hetwelk alle stukken die uitgaan van een ontbonden vennootschap moeten vermelden dat zij in vereffening is. Met deze toevoeging komt de wetgever tegemoet aan de omzetting van artikel 4 van de Richtlijn 68/151/EEG met betrekking tot de openbaarmakingsvereisten voor bepaalde soorten ondernemingen, zoals gewijzigd door Richtlijn 2003/58/EG Nieuw artikel 80 W. Venn. (ingevoerd door artikel 254 Programmawet). MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 154. MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 154. Nieuw artikel 78, 4 W. Venn. (ingevoerd door artikel 252, 2 Programmawet). Nieuw artikel 78, 5 W. Venn. (ingevoerd door artikel 252, 3 Programmawet). Nieuw artikel 78, 6 W. Venn. (ingevoerd door artikel 252, 4 Programmawet). MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 154.

6 Deze bepaling treedt in werking op 1 januari d. Met betrekking tot de bijeenroeping van de algemene vergadering in een BVBA, een NV en een Comm. VA Overeenkomstig artikel 268, 1, lid 3 W. Venn. moeten de oproepingen tot de algemene vergadering van een BVBA 15 dagen op voorhand bij een ter post aangetekende brief worden verzonden aan de vennoten, de houders van certificaten die met medewerking van de vennootschap werden uitgegeven, de obligatiehouders, de commissarissen en de zaakvoerders. De Programmawet 41 voorziet nu in de mogelijkheid om bij de verzending van deze oproepingen gebruik te maken van een ander communicatiemiddel ( , gewone brief, fax, elektronische aangetekende verzending,...) dan de aangetekende brief. Dit op voorwaarde dat de bestemmeling daartoe individueel, uitdrukkelijk en schriftelijk zijn toestemming heeft gegeven. 42 Het is dus niet vereist dat alle bestemmelingen hun instemming betuigen met het oog op het gebruik van een alternatief communicatiemiddel. Enkel de persoon die heeft ingestemd met het gebruik van een alternatief communicatiemiddel, zal zijn oproeping derhalve langs deze weg ontvangen. Teneinde bewijsproblemen te voorkomen, valt het evenwel aan te raden om hierbij gebruik te maken van communicatietechnieken die toelaten het (tijdig) verzenden van de oproepingen te bewijzen. We denken hierbij onder meer aan de elektronische aangetekende zending, met ontvangsbevestiging, printscreen van de website, Deze alternatieve communicatiemiddelen kunnen eveneens worden aangewend voor het versturen van de documenten die samen met de oproeping aan de vennoten moeten worden overgemaakt (artikel 269 W. Venn.) 44. De termen «adressen» en «verzenden» die voorkomen op verschillende plaatsen in het Wetboek van vennootschappen (artn. 269, 535, 697, 710, 720, 733, 748 en 761 W. Venn.), moeten worden gelezen als iedere wettelijk toegelaten of eventueel met de vennoot overeengekomen manier om de informatie over te maken 45. De mogelijkheid om gebruik te maken van alternatieve communicatiemiddelen wordt eveneens ingevoerd voor de bijeenroeping van de algemene vergadering van obligatiehouders in een BVBA Artikel 509 Programmawet. Nieuw artikel 268, 1, lid 3 W. Venn. (ingevoerd door artikel 509 Programmawet). Zie MvT, Parl. St , nr. 1437/001, 311. MvT, Parl. St , nr. 1437/001, 310. MvT, Parl. St , nr. 1437/001, 310. Nieuw artikel 294, lid 1 W. Venn. (ingevoerd door artikel 510 Programmawet).

7 Overeenkomstig artikel 533 W. Venn. moeten de oproepingen tot de algemene vergadering van een NV worden gedaan door middel van een aankondiging in het Belgisch Staatsblad (ten minste 8 dagen voor de vergadering), en (tweemaal, met een tussentijd van ten minste 8 dagen en de tweede maal ten minste 8 dagen voor de vergadering) in een nationaal verspreid blad, alsook in een blad uit de streek waar de vennootschap haar zetel heeft. De Programmawet 47 voorziet nu enkel nog in een verplichte aankondiging in het Belgisch Staatsblad en, behalve voor wat betreft de gewone algemene vergadering 48, in een nationaal verspreid blad. Deze aankondigingen moeten ten minste 15 dagen voor de algemene vergadering plaatsvinden. Voor genoteerde vennootschappen bedraagt de termijn voor publicatie in het Belgisch Staatsblad ten minste 24 dagen (i.p.v. 15 dagen) voor de vergadering. Voor genoteerde vennootschappen die gebruik maken van de procedure van de registratiedatum, bedraagt deze termijn ten minste 24 dagen (i.p.v. 15 dagen) voor de registratiedatum. Ingeval een nieuwe oproeping is vereist en de datum van de tweede vergadering werd vermeld, bedraagt de termijn ten minste 17 dagen (i.p.v. 8 dagen) voor de vergadering of, in voorkomend geval, ten minste 17 dagen (i.p.v. 8 dagen) voor de registratiedatum. 49 Voor genoteerde vennootschappen bedraagt de termijn voor publicatie in een nationaal verspreid blad ten minste 24 dagen (i.p.v. 15 dagen) voor de vergadering. Voor genoteerde vennootschappen die gebruik maken van de procedure van de registratiedatum, bedraagt deze termijn ten minste 24 dagen (i.p.v. 15 dagen) voor de registratiedatum. Ingeval een nieuwe oproeping is vereist en de datum van de tweede vergadering in de eerste oproeping werd vermeld, moet de aankondiging voor de tweede vergadering ten minste 17 dagen (i.p.v. 8 dagen) voor de vergadering plaatsvinden of, in voorkomend geval, ten minste 17 dagen (i.p.v. 8 dagen) voor de registratiedatum. 50 Indien de NV daarnaast ook nog effecten op naam heeft uitgegeven, moet aan deze laatste categorie van effectenhouders (houders van aandelen, obligaties of warrants op naam, houders van certificaten op naam die met medewerking van de vennootschap werden uitgegeven), evenals aan de bestuurders en de commissaris(sen) 15 dagen vóór de vergadering ook nog eens een oproeping per (gewone) brief worden verzonden Nieuw artikel 533 W. Venn. (ingevoerd door artikel 511 Programmawet). D.i. de jaarvergadering die plaatsvindt in de gemeente, op de plaats, de dag en het uur aangeduid in de oprichtingsakte met een agenda die zich beperkt tot de behandeling van de jaarrekening, het jaarverslag en, in voorkomend geval, het verslag van de commissaris(sen) en de stemming over de kwijting te verlenen aan de bestuurders en, in voorkomend geval, de commissaris(sen). Nieuw artikel 533 W. Venn. (ingevoerd door artikel 511 Programmawet). Nieuw artikel 533 W. Venn. (ingevoerd door artikel 511 Programmawet).

8 De Programmawet 51 voorziet nu in de mogelijkheid om bij de verzending van deze oproepingen gebruik te maken van een ander communicatiemiddel dan de gewone brief. Dit op voorwaarde dat de bestemmeling daartoe individueel, uitdrukkelijk en schriftelijk zijn toestemming heeft gegeven. 52 Het is dus niet vereist dat alle bestemmelingen akkoord zijn met het gebruik van een alternatief communicatiemiddel. Enkel de persoon die heeft ingestemd met het gebruik van een alternatief communicatiemiddel, zal zijn oproeping derhalve langs deze weg ontvangen. Wanneer alle effecten (aandelen, obligaties, warrants of certificaten op naam die met medewerking van de vennootschap werden uitgegeven) van de NV op naam zijn, volstond een oproeping bij aangetekende brief. De Programmawet 53 voorziet nu in de mogelijkheid om bij de verzending van deze oproepingen gebruik te maken van een ander communicatiemiddel dan de aangetekende brief. Dit op voorwaarde dat de bestemmeling daartoe individueel, uitdrukkelijk en schriftelijk zijn toestemming heeft gegeven 54. Het is dus niet vereist dat alle bestemmelingen akkoord zijn met het gebruik van een alternatief communicatiemiddel. Enkel de persoon die heeft ingestemd met het gebruik van een alternatief communicatiemiddel, zal zijn oproeping derhalve langs deze weg ontvangen. De Programmawet 55 voorziet in een analoge mogelijkheid voor de bijeenroeping van de algemene vergadering van obligatiehouders in een NV. In voorkomend geval moet de oproeping voor de algemene vergadering worden gedaan door middel van een aankondiging die ten minste 15 dagen voor de vergadering geplaatst wordt in het Belgisch Staatsblad en in een nationaal uitgegeven blad. 56 Aan de houders van obligaties op naam worden de oproepingen 15 dagen voor de vergadering meegedeeld. Deze mededeling geschiedt door middel van een ter post aangetekende brief, tenzij de bestemmelingen individueel, uitdrukkelijk en schriftelijk hebben ingestemd om de oproeping via een ander communicatiemiddel te ontvangen Artikel 511 Programmawet. Nieuw artikel 533 W. Venn. (ingevoerd door artikel 511 Programmawet). Artikel 511 Programmawet. Nieuw artikel 533 W. Venn. (ingevoerd door artikel 511 Programmawet). Artikel 512 Programmawet. I.p.v. tweemaal, met een tussentijd van ten minste acht dagen, en de tweede maal ten minste acht dagen voor de vergadering, in het Belgisch Staatsblad, in een nationaal uitgegeven blad en in een blad van de streek van de zetel van de vennootschap. I.p.v. oproeping bij aangetekende brief.

9 Wanneer alle obligaties op naam zijn, kan met mededeling van de oproeping worden volstaan. Deze mededeling geschiedt door middel van een ter post aangetekende brief, tenzij de bestemmelingen individueel, uitdrukkelijk en schriftelijk hebben ingestemd om de oproeping via een ander communicatiemiddel te ontvangen. 58 De agenda bevat de te behandelen onderwerpen en de voorstellen van besluiten, die aan de vergadering zullen worden voorgelegd. 59 De voormelde regelingen treden in werking op de 10 de dag na de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad, hetzij op 10 januari Wijzigingen aan de V&S-wet a. Wijzigingen die gemeenschappelijk zijn aan de vzw, de ivzw en de stichting Overeenkomstig de V&S-wet is een Koninklijke machtiging vereist voor elke gift of legaat aan een vzw, ivzw of stichting. Voortaan zal de machtiging om giften te ontvangen worden verleend door de minister van Justitie of zijn vertegenwoordiger 60, 61. Bovendien voorziet de Programmawet 62 in een vereenvoudigde procedure 63 aangaande deze machtiging. Zo zal de gift geacht worden te zijn gemachtigd indien de minister van Justitie of zijn vertegenwoordiger niet heeft gereageerd binnen een termijn van drie maanden te rekenen van het aan hem gerichte verzoek tot machtiging. De minister van Justitie bepaalt welke stukken bij het verzoek moeten worden gevoegd. Ingeval het door de stichting toegezonden dossier niet volledig is, stelt de minister van Justitie of zijn vertegenwoordiger de stichting daarvan bij aangetekende brief in kennis, met vermelding van de ontbrekende stukken I.p.v. oproeping bij aangetekende brief. Nieuw artikel 570 W. Venn. (ingevoerd door artikel 512 Programmawet). Nieuw artikel 16, lid 1 V&S-wet (vzw); nieuw artikel 33, lid 1 V&S-wet (stichting); nieuw artikel 54, lid 1 V&S-wet (ivzw). Artikel 273 Programmawet (vzw); artikel 280 Programmawet (stichting); artikel 288 Programmawet (ivzw). Artikel 273 Programmawet (vzw); artikel 280 Programmawet (stichting); artikel 288 Programmawet (ivzw). De controlemaatregelen die kunnen worden uitgevoerd door de notaris, evenals de nieuwe, bij de wet van 2 mei 2002 ingevoerde verplichtingen voor de openbaarmaking en het opstellen van de boekhouding vormen immers een toereikende waarborg. Enerzijds moet de notaris de wettigheid van de akte onderzoeken. Anderzijds zorgen de verplichting om de jaarrekening neer te leggen op de griffie van de rechtbank van koophandel of bij de NBB en de regels inzake het voeren van de boekhouding voor een grotere transparantie (MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, ).

10 In voorkomend geval wordt de termijn van drie maanden opgeschort met ingang van de datum van die verzending tot aan de toezending van alle gevraagde stukken. 64 Nog volgens de V&S-wet is geen machtiging vereist voor de aanneming van giften waarvan de waarde niet hoger is dan euro. De jaarlijkse indexatie van dit bedrag (indexcijfer van de consumptieprijzen) wordt verlaten ten voordele van de mogelijkheid voor de Koning om dit bedrag te wijzigen bij een in ministerraad overlegd koninklijk besluit 65, 66. De inwerkingtreding van deze nieuwe regeling zal worden vastgelegd bij koninklijk besluit. De nieuwe regeling is eveneens van toepassing op de verzoeken tot machtiging die in behandeling zijn op de datum van inwerkingtreding ervan. In voorkomend geval begint de termijn van drie maanden te lopen vanaf de datum van inwerkingtreding van de nieuwe regeling. 67 De Commissie voor Boekhoudkundige Normen krijgt de bevoegdheid om, voor wat betreft de vzw, de ivzw en de stichting, de Regering en het Parlement op hun verzoek of uit eigen beweging te adviseren, en om door middel van adviezen en aanbevelingen bij te dragen tot de ontwikkeling van de leer van het boekhouden en de beginselen te bepalen van een regelmatige boekhouding 68, 69. Op die manier zullen verenigingen en stichtingen, alsook de beroepsbeoefenaars die hen adviseren, de mogelijkheid hebben om de CBN te raadplegen over algemene vragen inzake de interpretatie van de nieuwe boekhoudkundige bepalingen 70. Deze bepaling treedt in werking op 1 januari Nieuw artikel 16, lid 2, 3 en 4 V&S-wet (vzw); nieuw artikel 33, lid 2, 3 en 4 V&S-wet (stichting); nieuw artikel 54, lid 2, 3 en 4 V&S-wet (ivzw). Nieuw artikel 16, lid 6 V&S-wet (vzw); nieuw artikel 33, lid 6 V&S-wet (stichting); nieuw artikel 54, lid 6 V&S-wet (ivzw). Artikel 273 Programmawet (vzw); artikel 280 Programmawet (stichting); artikel 288 Programmawet (ivzw). Nieuw artikel 17, 8 V&S-wet (vzw); nieuw artikel 37, 8 V&S-wet (stichting); nieuw artikel 53, 7 V&S-wet (ivzw). Artikel 274 Programmawet (VZW); artikel 281 Programmawet (stichting); artikel 287 Programmawet (IVZW). Mvt, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 163.

11 b. Wijzigingen aan het wettelijk kader met betrekking tot de vzw Artikel 17 V&S-wet (m.b.t. de boekhoudkundige, jaarrekeningrechtelijke en controleverplichtingen) is, met uitzondering van haar 1, volledig van toepassing op de centra van werkzaamheden die een buitenlandse vzw opent in België 72. Deze bepaling treedt in werking op 1 januari Overeenkomstig artikel 16, lid 5 V&S-wet kan de vzw die haar jaarrekening, vanaf haar oprichting of althans van de laatste tien boekjaren, niet ter griffie van de rechtbank van koophandel heeft neergelegd, geen machtiging ontvangen met het oog op het verkrijgen van giften of legaten die een waarde hebben van meer dan euro. De termijn van tien boekjaren wordt door de Programmawet 74 teruggebracht op drie boekjaren. Verenigingen zullen derhalve geen machtiging kunnen ontvangen, indien zij hun jaarekening, vanaf hun oprichting of althans van de laatste drie boekjaren, niet hebben neergelegd ter griffie van de rechtbank van koophandel 75. De inwerkingtreding van deze nieuwe regeling zal worden vastgelegd bij koninklijk besluit. De nieuwe regeling is eveneens van toepassing op de verzoeken tot machtiging die in behandeling zijn op de datum van inwerkingtreding ervan. In voorkomend geval begint de termijn van drie maanden te lopen vanaf de datum van inwerkingtreding van de nieuwe regeling. 76 c. Wijzigingen aan het wettelijk kader met betrekking tot de stichting Overeenkomstig artikel 27, lid 3 V&S-wet moet een stichting op straffe van nietigheid bij authentieke akte worden opgericht. Er bestond echter enige onduidelijkheid omtrent de draagwijdte van deze bepaling. Meer in bijzonder zou de samenlezing van deze bepaling met artikel 906, lid 2 van het Burgerlijk Wetboek de indruk kunnen wekken dat een stichting niet kan worden opgericht bij testament. Volgens artikel 906, lid 2 van het Burgerlijk Wetboek moet men immers verwekt zijn op het ogenblik van de dood van de erflater om bij testament te kunnen verkrijgen. Derhalve zou enkel een bestaande stichting m.a.w. een stichting met rechtspersoonlijkheid op het ogenblik van het overlijden een legaat kunnen ontvangen Nieuw artikel 26octies, 3 V&S-wet (ingevoerd door artikel 275 Programmawet). Artikel 273 Programmawet. Nieuw artikel 16, lid 5 V&S-wet. Zie MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001,

12 De wetgever 78 heeft nu een einde gesteld aan deze onduidelijkheid, door uitdrukkelijk te bepalen dat de stichting die in de vorm van een testament wordt opgericht tevens giften bij testament kan verkrijgen, en dit niettegenstaande artikel 906, lid 2 van het Burgerlijk Wetboek. Verder vermeldt de Memorie van Toelichting 79 in dit verband dat een stichting kan worden opgericht bij authentiek testament of bij internationaal testament. Nochtans bestaat er in de rechtsleer 80 geen eensgezindheid over de vraag of een stichting kan worden opgericht bij internationaal testament. In voorkomend geval heeft de notaris immers niet de verplichting om de inhoud van het testament na te gaan, terwijl het juist de bedoeling was van de wetgever dat de notaris de legaliteit van de stichting zou nagaan. Bovendien is de erflater bij een internationaal testament niet verplicht om de notaris of de getuigen kennis te geven van de inhoud van het testament. De inwerkingtreding van deze nieuwe bepaling zal worden geregeld bij koninklijk besluit 81. Overeenkomstig artikel 29, 2 V&S-wet moeten de statuten van een stichting van openbaar nut worden meegedeeld aan de minister van Justitie met het verzoek rechtspersoonlijkheid te verlenen en de statuten goed te keuren. De stichting van openbaar nut verkrijgt rechtspersoonlijkheid op de datum van het koninklijk besluit waarbij zij wordt erkend. Aangezien een stichting moet worden opgericht bij authentieke akte en de notaris de verplichting heeft om de overeenstemming van de statuten met de bepalingen van de V&S-wet te bevestigen, kan het onderzoek door de minister van Justitie worden beperkt tot de naleving van de eisen inzake het karakter van openbaar nut (m.n. het doel) van de stichting. Een nieuw onderzoek van de statuten door de minister van Justitie leidt immers tot traagheid en administratieve verwikkelingen, terwijl de authentieke akte en de bijzondere bevestiging van de notaris reeds toereikende waarborgen bieden. 82 Vandaar dat de wetgever 83 ervoor heeft geopteerd voortaan uitdrukkelijk te bepalen dat de rechtspersoonlijkheid wordt verleend indien het doel of de doeleinden van de stichting gericht zijn op de verwezenlijking van een werk van filantropische, levensbeschouwelijke, religieuze, wetenschappelijke, artistieke, pedagogische of culturele aard. De vraag rijst hierbij of met deze nieuwe regeling meteen ook een einde wordt gesteld aan de administratieve praktijk volgens dewelke een stichting van openbaar nut een startkapitaal moet hebben van minimum euro Nieuw artikel 27, lid 3 V&S-wet (ingevoerd door artikel 276 Programmawet). MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 163. Zie o.a. J. VAN BAEL, «Stichtingen», in KFBN, Vormingsnamiddag recente wetgeving stichtingen, 18 december 2002, 3. MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 164. Nieuw artikel 29, 2 V&S-wet (ingevoerd door artikel 277 Programmawet).

13 De inwerkingtreding van deze bepaling zal worden vastgelegd bij koninklijk besluit. Verzoeken tot het verlenen van rechtspersoonlijkheid die vóór de datum van inwerkingtreding werden ingediend, blijven onderworpen aan de procedure die van toepassing is op het tijdstip van indiening ervan. 84 Overeenkomstig artikel 30, 2 V&S-wet is de goedkeuring van de Koning vereist voor elke statutenwijziging van een stichting van openbaar nut die betrekking heeft op : het doel of de activiteiten van de stichting (art. 28, 3 V&S-wet); de wijze van benoeming, afzetting en ambtsbeëindiging van de (dagelijkse) bestuurders en van de personen gemachtigd om de stichting te vertegenwoordigen, evenals op de omvang van hun bevoegdheden en de wijze waarop zij deze uitoefenen (art. 28, 5 V&S-wet); de bestemming van het vermogen van de stichting bij ontbinding (art. 28, 6 V&S-wet); de voorwaarden waaronder de statuten kunnen worden gewijzigd (art. 28, 7 V&S-wet); de wijze van regeling van belangenconflicten (art. 28, 8 V&S-wet). Verder stipuleert artikel 30, 2 V&S-wet dat de statutenwijzigingen die geen betrekking hebben op de gegevens vermeld in artikel 28, 3 en 5 tot 8 (zie supra) moeten worden meegedeeld aan de minister van Justitie of zijn vertegenwoordiger, en door één van hen moeten worden aanvaard onder de voorwaarden en binnen de grenzen bepaald in deze wet. De Programmawet 85 maakt de Koninklijke goedkeuring enkel nog vereist voor de statutenwijziging die betrekking heeft op het doel of de activiteiten van de stichting. De andere statutenwijzigingen moeten derhalve niet langer worden goedgekeurd door de Koning of worden aanvaard door de minister van Justitie of zijn vertegenwoordiger. 86 Aangezien het toezicht door de Koning tijdens de erkenning van de rechtspersoonlijkheid van de stichting van openbaar nut slechts beperkt is tot het doel van de stichting (zie supra), is het noodzakelijk eveneens de bepaling aangaande de wijziging van de statuten overeenkomstig aan te passen 87. De statutenwijzigingen die betrekking hebben op de gegevens vermeld in artikel 28, 5 tot 8 (zie supra) moeten worden vastgesteld door een authentieke akte 88. Voor de overige statutenwijzigingen volstaat een onderhandse akte Artikel 278 Programmawet. Artikel 278 Programmawet. Amendement nr. 6, Parl. St. Kamer , nr. 1437/012, 2-3. Nieuw artikel 30, 2 V&S-wet.

14 De inwerkingtreding van deze nieuwe regeling zal worden vastgesteld bij koninklijk besluit. Verzoeken tot wijziging van de statuten die vóór de datum van inwerkingtreding werden ingediend, blijven onderworpen aan de procedure die van toepassing is op het tijdstip van indiening ervan. 89 Overeenkomstig artikel 31, 2 V&S-wet wordt het dossier voor elke stichting van openbaar nut bijgehouden op het Ministerie van Justitie. Voortaan zal het dossier van de stichting van openbaar nut, net zoals dat van de private stichting, worden bijgehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel 90. Aangezien de controle van de minister van Justitie beperkt is tot het onderzoek van het doel van de stichting (zie supra), is het immers niet langer verantwoord te voorzien in een volledig dossier van de stichting bij de Federale Overheidsdienst Justitie 91. De inwerkingtreding van deze nieuwe regeling zal worden vastgelegd bij koninklijk besluit. 92 d. Wijzigingen aan het wettelijk kader met betrekking tot de internationale vereniging zonder winstoogmerk Overeenkomstig artikel 46 V&S-wet kan de Koning, onder de voorwaarden en binnen de grenzen bepaald in de V&S-wet, rechtspersoonlijkheid verlenen aan verenigingen toegankelijk voor Belgen en vreemdelingen, die hun zetel in België hebben en die een niet-winstgevend doel van internationaal nut nastreven. Dit voorzover hun doel of hun activiteiten niet strijdig zijn met de wet of met de openbare orde. De programmawet voegt hier nu aan toe dat de internationale vereniging zonder winstoogmerk op straffe van nietigheid bij authentieke akte moet worden opgericht. Zij bezit rechtspersoonlijkheid onder de voorwaarden omschreven in deze titel 93. De notaris moet na onderzoek de naleving van de bepalingen van deze titel bevestigen 94. In het licht van deze wijziging wordt de bepaling uit de V&S-wet, luidens dewelke de statuten van een internationale vereniging zonder winstoogmerk bij authentieke of bij onderhandse akte kunnen worden vastgesteld 95, opgeheven Nieuw artikel 31, 1 V&S-wet (ingevoerd door artikel 279 Programmawet). MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, Bedoeld wordt, Titel III Internationale verenigingen zonder winstoogmerk. Nieuw artikel 46, lid 2 V&S-wet (ingevoerd door artikel 282 Programmawet). M.n. artikel 48, lid 2 V&S-wet. Artikel 283 Programmawet.

15 Deze wijziging strekt ertoe de procedure voor de oprichting van een internationale vereniging zonder winstoogmerk af te stemmen op deze die geldt voor de stichting van openbaar nut. De verplichte oprichting bij authentieke akte zorgt er immers voor dat de oprichting van een internationale vereniging zonder winstoogmerk wordt vergemakkelijkt en dat de controle door de minister van Justitie (zie infra) uitsluitend kan worden beperkt tot de naleving van het criterium van het doel van internationaal nut van de vereniging. 97 In dit verband weze eraan herinnerd dat een vereniging met een doel van internationaal nut eveneens de vorm kan aannemen van een vzw, die kan worden opgericht bij onderhandse akte. 98 De inwerkingtreding van deze nieuwe bepaling zal worden geregeld bij koninklijk besluit. Verzoeken tot het verlenen van rechtspersoonlijkheid die vóór de datum van inwerkingtreding werden ingediend, blijven onderworpen aan de procedure die van toepassing is op het tijdstip van indiening ervan. 99 Overeenkomstig artikel 50, 1 V&S-wet moeten de statuten van een internationale vereniging zonder winstoogmerk worden meegedeeld aan de minister van Justitie met het verzoek rechtspersoonlijkheid te verlenen en de statuten goed te keuren. De internationale vereniging zonder winstoogmerk verkrijgt rechtspersoonlijkheid op de datum van het koninklijk besluit waarbij zij wordt erkend. Aangezien een internationale vereniging zonder winstoogmerk voortaan moet worden opgericht bij authentieke akte en de notaris de verplichting heeft om de overeenstemming van de statuten met de bepalingen van de V&S-wet te bevestigen (zie supra), kan het onderzoek door de minister van Justitie worden beperkt tot de naleving van de eisen inzake het karakter van internationaal nut (m.n. het doel) van de vereniging 100. Vandaar dat de wetgever 101 ervoor heeft geopteerd voortaan uitdrukkelijk te bepalen dat de rechtspersoonlijkheid wordt verleend indien het doel of de doeleinden van de internationale vereniging zonder winstoogmerk voldoen aan de in artikel 46 bedoelde voorwaarden. De inwerkingtreding van deze nieuwe regeling zal worden vastgelegd bij koninklijk besluit. Verzoeken tot het verlenen van rechtspersoonlijkheid die vóór de datum van inwerkingtreding werden ingediend, blijven onderworpen aan de procedure die van toepassing is op het tijdstip van indiening ervan MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 165. MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 165. MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, Nieuw artikel 50, 1, lid 2 V&S-wet (ingevoerd door artikel 284 Programmawet).

16 Overeenkomstig artikel 50, 3 V&S-wet moet elke wijziging van de gegevens vermeld in artikel 48, lid 1, 2 (doel en activiteiten van de ivzw) door de Koning worden goedgekeurd. Bovendien moeten alle andere statutenwijzigingen worden meegedeeld aan de minister van Justitie of aan zijn vertegenwoordiger, en door één van hen worden aanvaard onder de voorwaarden en binnen de grenzen van de V&S-wet. Deze laatste verplichting wordt nu afgeschaft 103. Wel moeten de statutenwijzigingen die betrekking hebben op gegevens vermeld in artikel 48, 5 en 7 (algemeen leidinggevend orgaan, voorwaarden voor statutenwijziging, voorwaarden voor ontbinding en vereffening en de bestemming van het vermogen) voortaan bij authentieke akte worden vastgesteld 104. Voor de overige wijzigingen volstaat een onderhandse akte 105. De inwerkingtreding van deze nieuwe regeling zal worden vastgelegd bij koninklijk besluit. Verzoeken tot het verlenen van rechtspersoonlijkheid die vóór de datum van inwerkingtreding werden ingediend, blijven onderworpen aan de procedure die van toepassing is op het tijdstip van indiening ervan. 106 Overeenkomstig artikel 51, 1 V&S-wet wordt voor iedere internationale vereniging zonder winstoogmerk een dossier gehouden op het Ministerie van Justitie. Voortaan zal dit dossier worden bijgehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel 107. Met het oog op administratieve vereenvoudiging en gelet op de rechtstreekse toegang van de notarissen tot de Kruispuntbank van Ondernemingen, is het immers beter dat het dossier van de internationale vereniging zonder winstoogmerk wordt gehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel 108. De inwerkingtreding van deze nieuwe regeling zal worden vastgelegd bij koninklijk besluit. 109 Overeenkomstig artikel 53, 5 V&S-wet moet de commissaris van een ivzw worden benoemd door het bestuursorgaan. Tegelijkertijd verwijst artikel 53, 7 V&S-wet 110 naar de toepassing van artikel 130 W. Venn. voor wat betreft de benoeming van de commissaris Artikel 284 Programmawet. Nieuw artikel 50, 3 V&S-wet (ingevoerd door artikel 284 Programmawet). Mvt, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 166. Nieuw artikel 51, 1 V&S-wet (ingevoerd door artikel 285 Programmawet). MvT, Parl. St. Kamer , nr. 1437/001, 166. Paragraaf 7 werd ingevoegd door de Programmawet van 9 juli 2004 (B.S. 15 juli 2004).

17 Luidens artikel 130 W. Venn. wordt de commissaris benoemd door de algemene vergadering. Zo kwam men tot de merkwaardige situatie dat de commissaris moest worden benoemd door het bestuursorgaan (volgens artikel 53, 5 V&Swet) en door de algemene vergadering (volgens artikel 53, 7 V&S-wet). De wetgever heeft thans aan dit euvel verholpen door uitdrukkelijk te bepalen dat de benoeming van de commissaris moet geschieden door het (algemeen) leidinggevend orgaan 111. Wel heeft de wetgever het blijkbaar over het hoofd gezien om ook artikel 53, 7 (thans artikel 53, 6) overeenkomstig aan te passen, in die zin dat in de verwijzing naar de toepassing van artikel 130 W. Venn. de woorden «algemene vergadering» moeten worden gelezen als «algemeen leidinggevend orgaan». Wellicht zal deze vergetelheid geen aanleiding geven tot interpretatiemoeilijkheden, aangezien de internationale vereniging zonder winstoogmerk geen «algemene vergadering» kent. De inwerkingtreding van deze bepaling zal worden geregeld bij koninklijk besluit Nieuw artikel 53, 5, lid 2 V&S-wet (ingevoerd door artikel 286 Programmawet). 112

AGENDA VAN DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING

AGENDA VAN DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING Econocom Group SA/NV Naamloze vennootschap die publiek beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Marsveldplein 5, 1050 Brussel Ondernemingsnummer: 0422.646.816 (RPR Brussel)

Nadere informatie

COMMISIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/3 - Verplichting tot opstelling en publicatie van de jaarrekening door de inbrengende vereniging in het kader van een pseudo-fusie Advies van 8 juli

Nadere informatie

FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011

FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011 Mededeling FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011 Mededeling inzake de wet van 20 december 2010 betreffende de uitoefening van bepaalde rechten van aandeelhouders van genoteerde vennootschappen Toepassingsveld:

Nadere informatie

Extracten van het wetboek van vennootschappen

Extracten van het wetboek van vennootschappen Extracten van het wetboek van vennootschappen Art. 533bis. [ 1 1. De oproepingen tot de algemene vergadering van een vennootschap waarvan de aandelen zijn toegelaten tot de verhandeling op een markt als

Nadere informatie

LOTUS BAKERIES NV OPROEPING GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING

LOTUS BAKERIES NV OPROEPING GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING LOTUS BAKERIES NV OPROEPING GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING De raad van bestuur heeft het genoegen de aandeelhouders en de houders van warrants van Lotus Bakeries NV uit te nodigen tot de Gewone

Nadere informatie

OPROEPINGSBERICHT VOOR GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING

OPROEPINGSBERICHT VOOR GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING Burgerlijke vennootschap met de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen Zetel van de vennootschap: Philipssite 5 bus 10, 3001 Leuven RPR Leuven 0464.965.639 OPROEPINGSBERICHT VOOR GEWONE EN

Nadere informatie

4ENERGY INVEST. naamloze vennootschap Paepsem Business Park, Boulevard Paepsem 20 B-1070 Brussel, België BTW BE

4ENERGY INVEST. naamloze vennootschap Paepsem Business Park, Boulevard Paepsem 20 B-1070 Brussel, België BTW BE 4ENERGY INVEST naamloze vennootschap Paepsem Business Park, Boulevard Paepsem 20 B-1070 Brussel, België BTW BE 0876.488.436 (Brussel) Uitnodiging voor de gewone en buitengewone algemene vergadering van

Nadere informatie

LOTUS BAKERIES NV OPROEPING GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING

LOTUS BAKERIES NV OPROEPING GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING LOTUS BAKERIES NV OPROEPING GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING De Raad van Bestuur heeft het genoegen de aandeelhouders en de houders van warrants van Lotus Bakeries NV uit te nodigen tot de gewone

Nadere informatie

FOUNTAIN NV Avenue de l Artisanat 17 te 1420 Eigenbrakel RPR Nijvel BTW : BE OPROEPING

FOUNTAIN NV Avenue de l Artisanat 17 te 1420 Eigenbrakel RPR Nijvel BTW : BE OPROEPING FOUNTAIN NV Avenue de l Artisanat 17 te 1420 Eigenbrakel RPR Nijvel BTW : BE 0412.124.393 OPROEPING De aandeelhouders worden verzocht om de gewone en buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders

Nadere informatie

AGENDA EN VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING

AGENDA EN VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING Econocom Group SE Europese vennootschap die publiek beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: 5 Marsveldplein, 1050 Brussel Ondernemingsnummer: 0422.646.816 (RPR Brussel) OPROEPING

Nadere informatie

naamloze vennootschap Paepsem Business Park, Boulevard Paepsem 20 B-1070 Brussel, België BTW BE 0876.488.436 (Brussel)

naamloze vennootschap Paepsem Business Park, Boulevard Paepsem 20 B-1070 Brussel, België BTW BE 0876.488.436 (Brussel) naamloze vennootschap Paepsem Business Park, Boulevard Paepsem 20 B-1070 Brussel, België BTW BE 0876.488.436 (Brussel) VOLMACHT gewone en buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders die zal worden

Nadere informatie

TELENET GROUP HOLDING NV. Naamloze Vennootschap naar Belgisch Recht Liersesteenweg Mechelen RPR Antwerpen - afdeling Mechelen

TELENET GROUP HOLDING NV. Naamloze Vennootschap naar Belgisch Recht Liersesteenweg Mechelen RPR Antwerpen - afdeling Mechelen TELENET GROUP HOLDING NV Naamloze Vennootschap naar Belgisch Recht Liersesteenweg 4 2800 Mechelen RPR Antwerpen - afdeling Mechelen 0477.702.333 UITNODIGING VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS

Nadere informatie

Een bericht betreffende de goedkeuring van deze norm is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 17 maart 2017 (2 de editie).

Een bericht betreffende de goedkeuring van deze norm is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 17 maart 2017 (2 de editie). NORM VAN 5 DECEMBER 2016 TOT WIJZIGING VAN DE BIJKOMENDE NORM BIJ DE IN BELGIË VAN TOEPASSING ZIJNDE INTERNATIONALE AUDITSTANDAARDEN (ISA S) - Het commissarisverslag in het kader van een controle van financiële

Nadere informatie

Gezien het ontwerp van norm van het IBR voorgelegd aan openbare raadpleging die plaatsvond van

Gezien het ontwerp van norm van het IBR voorgelegd aan openbare raadpleging die plaatsvond van Ontwerp van norm tot wijziging van de bijkomende norm bij de in België van toepassing zijnde internationale auditstandaarden (ISA s) - Het commissarisverslag in het kader van een controle van financiële

Nadere informatie

Comm. VA Wereldhave Belgium SCA - Gewone en Buitengewone Algemene Vergadering - VOLMACHTFORMULIER VOLMACHT

Comm. VA Wereldhave Belgium SCA - Gewone en Buitengewone Algemene Vergadering - VOLMACHTFORMULIER VOLMACHT VOLMACHT Ondergetekende: met woonplaats te ------------------------------------------------------------------------------------------------ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

AGENDA EN VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING

AGENDA EN VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING Econocom Group SE Europese vennootschap die publiek beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Marsveldplein 5, 1050 Brussel Ondernemingsnummer: 0422.646.816 (RPR Brussel) OPROEPING

Nadere informatie

(de Vennootschap ) I. GEWONE ALGEMENE VERGADERING

(de Vennootschap ) I. GEWONE ALGEMENE VERGADERING Wereldhave Belgium Comm. VA Commanditaire vennootschap op aandelen Openbare Vastgoedbeleggingsinstelling met Vast Kapitaal (Vastgoedbevak) naar Belgisch recht Medialaan 30, bus 6 1800 Vilvoorde Ondernemingsnummer

Nadere informatie

OPROEPING VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS TE HOUDEN OP 18 DECEMBER 2013 VANAF 17 UUR

OPROEPING VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS TE HOUDEN OP 18 DECEMBER 2013 VANAF 17 UUR RealDolmen Naamloze vennootschap A. Vaucampslaan 42, 1654 Huizingen BTW BE / RPR 0429.037.235 Brussel (België) OPROEPING VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS TE HOUDEN OP 18 DECEMBER

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2019/XX Neerlegging van de enkelvoudige jaarrekening bij de Nationale Bank van België: nieuwe modellen van de jaarrekening Ontwerpadvies van 5 juni 2019

Nadere informatie

Ondernemingsnummer 0458.623.918 (RPR Antwerpen) BTW: BE 0458.623.918

Ondernemingsnummer 0458.623.918 (RPR Antwerpen) BTW: BE 0458.623.918 Naamloze Vennootschap Openbare Vastgoedbeleggingsvennootschap met vast kapitaal naar Belgisch recht of openbare Vastgoedbevak naar Belgisch recht Uitbreidingstraat 18 2600 Berchem Ondernemingsnummer 0458.623.918

Nadere informatie

VOLMACHT. Ondergetekende: --------------------------------------------------------------------------------------------- [naam],

VOLMACHT. Ondergetekende: --------------------------------------------------------------------------------------------- [naam], VOLMACHT Ondergetekende: met woonplaats te ------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

(de Vennootschap ) GEWONE ALGEMENE VERGADERING

(de Vennootschap ) GEWONE ALGEMENE VERGADERING Wereldhave Belgium Comm. VA Commanditaire vennootschap op aandelen Openbare Vastgoedbeleggingsinstelling met Vast Kapitaal (Vastgoedbevak) naar Belgisch recht Medialaan 30, bus 6 1800 Vilvoorde Ondernemingsnummer

Nadere informatie

AGENDA EN VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING

AGENDA EN VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING Econocom Group Europese vennootschap die publiek beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: 5 Marsveldplein, 1050 Brussel Ondernemingsnummer: 0422.646.816 (RPR Brussel) OPROEPING

Nadere informatie

Eckert & Ziegler BEBIG NV Industriezone C, 7180 Seneffe BTW 457.288.682 (Charleroi) Rechtspersonenregister 0457.288.682 www.bebig.

Eckert & Ziegler BEBIG NV Industriezone C, 7180 Seneffe BTW 457.288.682 (Charleroi) Rechtspersonenregister 0457.288.682 www.bebig. Eckert & Ziegler BEBIG NV Industriezone C, 7180 Seneffe BTW 457.288.682 (Charleroi) Rechtspersonenregister 0457.288.682 www.bebig.eu (de "Vennootschap") AANKONDIGING VAN DE JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING

Nadere informatie

LOTUS BAKERIES NV OPROEPING GEWONE ALGEMENE VERGADERING

LOTUS BAKERIES NV OPROEPING GEWONE ALGEMENE VERGADERING LOTUS BAKERIES NV OPROEPING GEWONE ALGEMENE VERGADERING De Raad van Bestuur heeft het genoegen de aandeelhouders en de houders van warrants van Lotus Bakeries NV uit te nodigen tot de gewone algemene vergadering

Nadere informatie

GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN ECONOCOM GROUP NV/SA GEHOUDEN OP 19 MEI Stemming per brief

GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN ECONOCOM GROUP NV/SA GEHOUDEN OP 19 MEI Stemming per brief ECONOCOM GROUP NV/SA Naamloze vennootschap die publiek beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Marsveldplein 5, 1050 Brussel Ondernemingsnummer: 0422.646.816 (RPR Brussel)

Nadere informatie

Comm. VA Wereldhave Belgium SCA - Gewone en Buitengewone Algemene Vergadering - VOLMACHTFORMULIER VOLMACHT

Comm. VA Wereldhave Belgium SCA - Gewone en Buitengewone Algemene Vergadering - VOLMACHTFORMULIER VOLMACHT VOLMACHT Ondergetekende: met woonplaats te ------------------------------------------------------------------------------------------ ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Uitnodiging voor de gewone en buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders die zal worden gehouden op donderdag 26 mei 2011 om 10 uur

Uitnodiging voor de gewone en buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders die zal worden gehouden op donderdag 26 mei 2011 om 10 uur naamloze vennootschap Paepsem Business Park, Boulevard Paepsem 20 B-1070 Brussel, België BTW BE 0876.488.436 (Brussel) Uitnodiging voor de gewone en buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders

Nadere informatie

Oproepingen tot algemene vergaderingen van Belgische genoteerde vennootschappen : modaliteiten van publicatie

Oproepingen tot algemene vergaderingen van Belgische genoteerde vennootschappen : modaliteiten van publicatie COMMISSIE VOOR HET BANK-, FINANCIE- EN ASSURANTIEWEZEN Toezicht op de financiële informatie en markten Studies en documenten : nr. 29 December 2005 Oproepingen tot algemene vergaderingen van Belgische

Nadere informatie

1. Wettelijke context Europa België Vennootschap... 3

1. Wettelijke context Europa België Vennootschap... 3 Inhoud 1. Wettelijke context... 1 1.1. Europa... 1 1.2. België... 1 2. Vennootschap... 3 2.1. Begrip... 3 2.1.1. Algemeen... 3 2.1.2. Afwijkende bepalingen... 4 2.2. Categorieën van vennootschappen...

Nadere informatie

VOLMACHT GEWONE ALGEMENE VERGADERING D.D. 16 MEI 2014

VOLMACHT GEWONE ALGEMENE VERGADERING D.D. 16 MEI 2014 VOLMACHT GEWONE ALGEMENE VERGADERING D.D. 16 MEI 2014 Een kopie van ondertekende volmacht moet de vennootschap uiterlijk per 10 mei 2014 bereiken via e-mail generalmeeting@kinepolis.com of per fax op het

Nadere informatie

OPROEPING TOT DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS

OPROEPING TOT DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VGP NV Spinnerijstraat 12 9240 Zele Ondernemingsnummer 0887.216.042 (RPR Gent, afdeling Dendermonde) BTW BE 0887.216.042 www. vgpparks.eu (de Vennootschap ) OPROEPING TOT DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING

Nadere informatie

VOLMACHT. De ondergetekende, (volledige naam en adres van de aandeelhouder; voor een rechtspersoon, volledige benaming, zetel en ondernemingsnummer)

VOLMACHT. De ondergetekende, (volledige naam en adres van de aandeelhouder; voor een rechtspersoon, volledige benaming, zetel en ondernemingsnummer) VOLMACHT De ondergetekende, (volledige naam en adres van de aandeelhouder; voor een rechtspersoon, volledige benaming, zetel en ondernemingsnummer) houder van (aantal) aande(e)l(en) van de naamloze vennootschap

Nadere informatie

VOLMACHT VOOR AANDEELHOUDER COIL SA/NV. die verklaart en verzekert gemachtigd te zijn om deze volmacht te tekenen namens de ondergetekende en

VOLMACHT VOOR AANDEELHOUDER COIL SA/NV. die verklaart en verzekert gemachtigd te zijn om deze volmacht te tekenen namens de ondergetekende en VOLMACHT VOOR AANDEELHOUDER Ondergetekende naam: (indien aandeelhouder een vennootschap is) juridische vorm: adres / zetel: eigenaar van: vennootschapsnaam: aande(e)l(en)van de vennootschap COIL SA/NV

Nadere informatie

"ECODIS" in vereffening Naamloze vennootschap. Brechtsebaan 30 2900 Schoten. RPR (Antwerpen) 0478.049.157 BTW BE 0478.049.157. (de "Vennootschap")

ECODIS in vereffening Naamloze vennootschap. Brechtsebaan 30 2900 Schoten. RPR (Antwerpen) 0478.049.157 BTW BE 0478.049.157. (de Vennootschap) "ECODIS" in vereffening Naamloze vennootschap Brechtsebaan 30 2900 Schoten RPR (Antwerpen) 0478.049.157 BTW BE 0478.049.157 (de "Vennootschap") De vereffenaar van de Vennootschap nodigt u bij deze graag

Nadere informatie

TELENET GROUP HOLDING NV. Naamloze Vennootschap naar Belgisch Recht Liersesteenweg Mechelen RPR Mechelen

TELENET GROUP HOLDING NV. Naamloze Vennootschap naar Belgisch Recht Liersesteenweg Mechelen RPR Mechelen TELENET GROUP HOLDING NV Naamloze Vennootschap naar Belgisch Recht Liersesteenweg 4 2800 Mechelen RPR Mechelen 0477.702.333 UITNODIGING VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS De raad van

Nadere informatie

Inhoud. INLEIDING... v. 1. WETTELIJKE CONTEXT Europa België... 1

Inhoud. INLEIDING... v. 1. WETTELIJKE CONTEXT Europa België... 1 INLEIDING................................................................ v 1. WETTELIJKE CONTEXT.................................................. 1 1.1. Europa.................................................................

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies Omrekening van kapitaal bij grensoverschrijdende fusies

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies Omrekening van kapitaal bij grensoverschrijdende fusies COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN Omrekening van kapitaal bij grensoverschrijdende fusies Advies van 16 december 2009 I. INLEIDING De Belgische wetgever heeft de grensoverschrijdende fusie, voorzien

Nadere informatie

Eckert & Ziegler BEBIG NV Industriezone C, 7180 Seneffe BTW (Charleroi) Rechtspersonenregister

Eckert & Ziegler BEBIG NV Industriezone C, 7180 Seneffe BTW (Charleroi) Rechtspersonenregister Eckert & Ziegler BEBIG NV Industriezone C, 7180 Seneffe BTW 457.288.682 (Charleroi) Rechtspersonenregister 0457.288.682 www.bebig.eu (de "Vennootschap") AANKONDIGING VAN DE JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING

Nadere informatie

(de "vennootschap") OPROEPING TOT DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING

(de vennootschap) OPROEPING TOT DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING Elia System Operator Naamloze vennootschap Keizerslaan 20 B-1000 Brussel Ondernemingsnummer n 0476.388.378 (Brussel) (de "vennootschap") OPROEPING TOT DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING De aandeelhouders en

Nadere informatie

UITNODIGING VOOR GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS

UITNODIGING VOOR GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS Naamloze vennootschap De Gerlachekaai 20 te 2000 Antwerpen BTW BE 0860 409 202 RPR Antwerpen UITNODIGING VOOR GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS De raad van bestuur heeft de eer de aandeelhouders

Nadere informatie

LOTUS BAKERIES NV Gentstraat LEMBEKE Rechtspersonenregister Gent Ondernemingsnummer

LOTUS BAKERIES NV Gentstraat LEMBEKE Rechtspersonenregister Gent Ondernemingsnummer LOTUS BAKERIES NV Gentstraat 1 9971 LEMBEKE Rechtspersonenregister Gent Ondernemingsnummer 0401.030.860 Notulen van de Gewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders gehouden op 13 mei 2016 Op vrijdag

Nadere informatie

LOTUS BAKERIES NV OPROEPING GEWONE ALGEMENE VERGADERING

LOTUS BAKERIES NV OPROEPING GEWONE ALGEMENE VERGADERING LOTUS BAKERIES NV OPROEPING GEWONE ALGEMENE VERGADERING De Raad van Bestuur heeft het genoegen de aandeelhouders van Lotus Bakeries NV uit te nodigen tot de gewone algemene vergadering die zal worden gehouden

Nadere informatie

ZETES INDUSTRIES. Naamloze Vennootschap. Straatsburgstraat 3, 1130 Brussel. Ondernemingsnummer Register van de rechtspersonen (Brussel)

ZETES INDUSTRIES. Naamloze Vennootschap. Straatsburgstraat 3, 1130 Brussel. Ondernemingsnummer Register van de rechtspersonen (Brussel) ZETES INDUSTRIES Naamloze Vennootschap Straatsburgstraat 3, 1130 Brussel Ondernemingsnummer 0425.609.373 Register van de rechtspersonen (Brussel) GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS OPROEPING

Nadere informatie

ABLYNX NV. (de Vennootschap of Ablynx )

ABLYNX NV. (de Vennootschap of Ablynx ) ABLYNX NV Naamloze Vennootschap die een openbaar beroep heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Technologiepark 21, 9052 Zwijnaarde Ondernemingsnummer: 0475.295.446 (RPR Gent) (de Vennootschap

Nadere informatie

LOTUS BAKERIES NV VOLMACHTFORMULIER GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING LOTUS BAKERIES

LOTUS BAKERIES NV VOLMACHTFORMULIER GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING LOTUS BAKERIES LOTUS BAKERIES NV VOLMACHTFORMULIER GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING LOTUS BAKERIES Lees en volg aandachtig de volgende instructies: - Duid slechts één enkele gevolmachtigde aan op p. 1 - VUL

Nadere informatie

Vennootschapsvormen en de daaraan gekoppelde keuzes, en risico s. Bruno De Vuyst. VUB Starterseminarie 18 oktober 2007 NV: 61.500.

Vennootschapsvormen en de daaraan gekoppelde keuzes, en risico s. Bruno De Vuyst. VUB Starterseminarie 18 oktober 2007 NV: 61.500. MARX VAN RANST VERMEERSCH & PARTNERS The LAW FIRM that WORKS Vennootschapsvormen en de daaraan gekoppelde keuzes, en risico s VUB Starterseminarie 18 oktober 2007 Bruno De Vuyst MVV&P - 2007 Vereist aantal

Nadere informatie

V O L M A C H T en ter zake overeenkomstig haar statuten rechtsgeldig vertegenwoordigd door: (naam en voornaam)..

V O L M A C H T en ter zake overeenkomstig haar statuten rechtsgeldig vertegenwoordigd door: (naam en voornaam).. V O L M A C H T Ondergetekende (naam en voornaam).. wonende te (adres)...... of met maatschappelijke zetel te (adres van de zetel).... en ter zake overeenkomstig haar statuten rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

OPROEPING OM DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 9 MEI 2017 BIJ TE WONEN

OPROEPING OM DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 9 MEI 2017 BIJ TE WONEN F L U X Y S B E L G I U M Naamloze Vennootschap Kunstlaan 31-1040 Brussel BTW BE 0402 954 628 RPR Brussel OPROEPING OM DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 9 MEI 2017 BIJ TE WONEN De raad van bestuur van

Nadere informatie

DE WET VAN 27 JUNI 1921, GEWIJZIGD DOOR DE WET VAN 2 MEI 2002

DE WET VAN 27 JUNI 1921, GEWIJZIGD DOOR DE WET VAN 2 MEI 2002 DE WET VAN 27 JUNI 1921, GEWIJZIGD DOOR DE WET VAN 2 MEI 2002 Wet van 2 mei 2002 Wet betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerken de stichtingen

Nadere informatie

Om geldig te zijn, zal deze volmacht uiterlijk op donderdag 5 juni 2014 in ons bezit moeten zijn VOLMACHT. Naam en voornaam Adres

Om geldig te zijn, zal deze volmacht uiterlijk op donderdag 5 juni 2014 in ons bezit moeten zijn VOLMACHT. Naam en voornaam Adres Om geldig te zijn, zal deze volmacht uiterlijk op donderdag 5 juni 2014 in ons bezit moeten zijn Ik, ondergetekende Naam en voornaam Adres VOLMACHT eigena(a)r(es) van aandelen van de Naamloze Vennootschap

Nadere informatie

Ondernemingsnummer (RPR Antwerpen) BTW: BE

Ondernemingsnummer (RPR Antwerpen) BTW: BE Naamloze Vennootschap Openbare Vastgoedbeleggingsvennootschap met vast kapitaal naar Belgisch recht of openbare Vastgoedbevak naar Belgisch recht Uitbreidingstraat 18 2600 Berchem Ondernemingsnummer 0431.391.860

Nadere informatie

OPROEPING TOT DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS

OPROEPING TOT DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS naamloze vennootschap Researchdreef 60, 1070 Brussel Ondernemingsnr. 0403.053.608 (RPR Brussel) ("UCB NV") OPROEPING TOT DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS De aandeelhouders worden

Nadere informatie

Buitengewone algemene vergadering 7 november 2018 Volmacht / Stemformulier

Buitengewone algemene vergadering 7 november 2018 Volmacht / Stemformulier Dit getekend formulier moet TINC bereiken ten laatste op donderdag 1 november 2018 Buitengewone algemene vergadering 7 november 2018 Volmacht / Stemformulier Ondergetekende, (voor natuurlijke personen)

Nadere informatie

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Ouders die zich willen engageren in de school van hun kind verenigen zich vaak in een ouderraad, oudervereniging, oudercomité. Verschillende begrippen die meestal

Nadere informatie

VOLMACHT VOOR DE JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 24 JULI 2017 OM 10 UUR. Ondergetekende: [naam], met woonplaats te.

VOLMACHT VOOR DE JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 24 JULI 2017 OM 10 UUR. Ondergetekende: [naam], met woonplaats te. RETAIL ESTATES Naamloze Vennootschap Openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap naar Belgisch Recht Zetel: Industrielaan 6, B-1740 Ternat Ondernemingsnummer: 0434.797.847 (RPR Brussel) VOLMACHT VOOR

Nadere informatie

Uw brief van Uw kenmerk: Ons kenmerk: Bijlage: III.21/721.40.067/358/06 model-document Contactpersoon : E-mail: Tel.: Fax: Frank VERDUYN Call Center

Uw brief van Uw kenmerk: Ons kenmerk: Bijlage: III.21/721.40.067/358/06 model-document Contactpersoon : E-mail: Tel.: Fax: Frank VERDUYN Call Center vda Brussel Burgemeesters Provinciegouverneurs Instellingen en Bevolking Bevolking Arrondissementscommissarissen Uw brief van Uw kenmerk: Ons kenmerk: Bijlage: III.21/721.40.067/358/06 model-document Contactpersoon

Nadere informatie

bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV )

bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV ) bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV ) OPROEPING TOT DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 13 MEI

Nadere informatie

OPROEPING VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 8 MEI 2018

OPROEPING VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 8 MEI 2018 F L U X Y S B E L G I U M Naamloze Vennootschap Kunstlaan 31-1040 Brussel BTW BE 0402 954 628 RPR Brussel OPROEPING VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 8 MEI 2018 De raad van bestuur van Fluxys Belgium

Nadere informatie

VGP NV Spinnerijstraat Zele Ondernemingsnummer (RPR Dendermonde) BTW BE (de Vennootschap )

VGP NV Spinnerijstraat Zele Ondernemingsnummer (RPR Dendermonde) BTW BE (de Vennootschap ) VGP NV Spinnerijstraat 12 9240 Zele Ondernemingsnummer 0887.216.042 (RPR Dendermonde) BTW BE 0887.216.042 www.vgpparks.eu (de Vennootschap ) De aandeelhouders worden hierbij uitgenodigd om de buitengewone

Nadere informatie

MONTEA VOLMACHT. Ondergetekende: NAAM WOONPLAATS NAAM VENNOOTSCHAP RECHTSVORM MAATSCHAPPELIJKE ZETEL ONDERNEMINGSNUMMER VERTEGENWOORDIGD DOOR

MONTEA VOLMACHT. Ondergetekende: NAAM WOONPLAATS NAAM VENNOOTSCHAP RECHTSVORM MAATSCHAPPELIJKE ZETEL ONDERNEMINGSNUMMER VERTEGENWOORDIGD DOOR MONTEA Openbare Gereglementeerde Vastgoedvennootschap naar Belgisch recht Commanditaire Vennootschap op Aandelen die een openbaar beroep doet op het spaarwezen Industrielaan 27-9320 Erembodegem (Aalst)

Nadere informatie

bpost Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr (RPR Brussel) ( bpost NV )

bpost Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr (RPR Brussel) ( bpost NV ) bpost Naamloze vennootschap van publiek recht Muntcentrum, 1000 Brussel Ondernemingsnr. 214.596.464 (RPR Brussel) ( bpost NV ) OPROEPING TOT DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS VAN 14 MEI

Nadere informatie

Uitnodiging voor de gewone algemene vergadering van aandeelhouders die zal worden gehouden op donderdag 24 mei 2012 om 10 uur

Uitnodiging voor de gewone algemene vergadering van aandeelhouders die zal worden gehouden op donderdag 24 mei 2012 om 10 uur naamloze vennootschap Paepsem Business Park, Boulevard Paepsem 20 B-1070 Brussel, België BTW BE 0876.488.436 (Brussel) Uitnodiging voor de gewone algemene vergadering van aandeelhouders die zal worden

Nadere informatie

Elia System Operator NV

Elia System Operator NV GELIEVE UITERLIJK OP WOENSDAG 11 MEI 2016: - HETZIJ EEN EXEMPLAAR VAN HET FORMULIER PER FAX AAN DE VENNOOTSCHAP OVER TE MAKEN (+32 2 546 71 30 ter attentie van de heer Gregory Pattou) EN VERVOLGENS HET

Nadere informatie

S.A. SPADEL N.V. Kolonel Bourgstraat BRUSSEL RPR Brussel Gewone en Buitengewone Algemene Vergadering op 14 juni 2012 (15.

S.A. SPADEL N.V. Kolonel Bourgstraat BRUSSEL RPR Brussel Gewone en Buitengewone Algemene Vergadering op 14 juni 2012 (15. S.A. SPADEL N.V. Kolonel Bourgstraat 103-1030 BRUSSEL RPR Brussel 0405 844 436 15 mei 2012 Gewone en Buitengewone Algemene Vergadering op 14 juni 2012 (15.00 u) Ondergetekende: VOLMACHT Naam:... Voornaam:

Nadere informatie

WAREHOUSES DE PAUW 15, RPR

WAREHOUSES DE PAUW 15, RPR WAREHOUSES DE PAUW commanditaire vennootschap op aandelen openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap naar Belgisch recht die een publiek beroep op het spaarwezen heeft gedaan maatschappelijke zetel:

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSARIS R0403 UITGIFTE VAN AANDELEN ZONDER VERMELDING VAN NOMINALE WAARDE BENEDEN FRACTIEWAARDE

VERSLAG VAN DE COMMISSARIS R0403 UITGIFTE VAN AANDELEN ZONDER VERMELDING VAN NOMINALE WAARDE BENEDEN FRACTIEWAARDE VERSLAG VAN DE COMMISSARIS R0403 UITGIFTE VAN AANDELEN ZONDER VERMELDING VAN NOMINALE WAARDE BENEDEN FRACTIEWAARDE IN KADER VAN ARTIKEL 582 VAN HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN 4ENERGY INVEST NV GEVESTIGD

Nadere informatie

Werden benoemd als: a) Voorzitter van de raad van bestuur: b) Secretaris van de raad van bestuur: c) Penningsmeester: d) Afgevaardigde bestuurder:

Werden benoemd als: a) Voorzitter van de raad van bestuur: b) Secretaris van de raad van bestuur: c) Penningsmeester: d) Afgevaardigde bestuurder: Overwegende dat een voorstel werd uitgewerkt voor het oprichten van een vereniging zonder winstoogmerk met als doel het creëren van sociale verblijfsaccommodatie die zich vooral richt op groepen en waarbij

Nadere informatie

I. Grensoverschrijdende fusie door overneming van Eindhoven De Kroon B.V.

I. Grensoverschrijdende fusie door overneming van Eindhoven De Kroon B.V. Xior Student Housing Naamloze Vennootschap, OGVV naar Belgisch recht Mechelsesteenweg 34 bus 108, 2018 Antwerpen (België), RPR (Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0547.972.794 (de "Vennootschap" of "Xior")

Nadere informatie

Naal: Voornaam :... Woonplaats. Juridische Vorm : Maatschappelijke zetel. Gewone Algemene Vergadering op 12juni 2014 (f 5.

Naal: Voornaam :... Woonplaats. Juridische Vorm : Maatschappelijke zetel. Gewone Algemene Vergadering op 12juni 2014 (f 5. S.A. SPADEL N.V. Kolonel Bourgstraat 103-1030 BRUSSEL ( RPR Brussel 0405 844 436 13 mei 2014 Gewone Algemene Vergadering op 12juni 2014 (f 5.00 h) VOLMACHT Ondergetekende Voornaam :... Naam Woonplaats

Nadere informatie

Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen

Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen Wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen TITEL I. - VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK Hoofdstuk I.- Belgische

Nadere informatie

OPROEPING GEWONE ALGEMENE VERGADERING

OPROEPING GEWONE ALGEMENE VERGADERING KINEPOLIS GROUP NV Naamloze vennootschap die publiek beroep doet of gedaan heeft op het spaarwezen Eeuwfeestlaan 20 1020 Brussel Ondernemingsnummer BTW BE 0415.928.179 RPR Brussel OPROEPING GEWONE ALGEMENE

Nadere informatie

Titel I [Verenigingen zonder winstoogmerk] (Opschrift gewijzigd bij W. 2.V.2002, art. 3)

Titel I [Verenigingen zonder winstoogmerk] (Opschrift gewijzigd bij W. 2.V.2002, art. 3) Wet van 27 juni 1921 [betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen] (B.S. 1.VII.1921) (Opschrift gewijzigd bij W. 2.V.2002, art.

Nadere informatie

GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE - 11 mei h. S.A. SPADEL N.V. Gemeenschappenlaan BRUSSEL RPR Brussel

GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE - 11 mei h. S.A. SPADEL N.V. Gemeenschappenlaan BRUSSEL RPR Brussel GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE - 11 mei 2015-9.00 h S.A. SPADEL N.V. Gemeenschappenlaan 110-1200 BRUSSEL RPR Brussel 0405 844 436 Gewone en Buitengewone Algemene Vergadering op 11 juni 2015 (15.00 u) De Aandeelhouders

Nadere informatie

Welke algemene vergaderingen zijn er?

Welke algemene vergaderingen zijn er? Welke algemene vergaderingen zijn er? Inhoudsopgave : Er zijn 3 soorten, nl:... Waarom is de agenda van de jaarvergadering belangrijk?... Wie stelt de agenda van de jaarvergadering op?... Hoe gebeurt de

Nadere informatie

[WET VAN 27 JUNI 1921 BETREFFENDE DE VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK,

[WET VAN 27 JUNI 1921 BETREFFENDE DE VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK, V&S-Wet 1 [WET VAN 27 JUNI 1921 BETREFFENDE DE VERENIGINGEN ZONDER WINSTOOGMERK, DE STICHTINGEN EN DE EUROPESE POLITIEKE PARTIJEN EN STICHTINGEN] Opschrift is van toepassing met ingang van 01.01.2017 (art.

Nadere informatie

* * * * * * Overwegende dat het onderzoek tot de volgende vaststellingen heeft geleid:

* * * * * * Overwegende dat het onderzoek tot de volgende vaststellingen heeft geleid: MINNELIJKE SCHIKKING AANVAARD DOOR HET DIRECTIECOMITÉ VAN DE FSMA EN WAARMEE ECOPOWER CVBA HEEFT INGESTEMD Deze minnelijke schikking, waarmee de CVBA Ecopower op 14 december 2012 voorafgaandelijk heeft

Nadere informatie

INTERVEST OFFICES & WAREHOUSES

INTERVEST OFFICES & WAREHOUSES VOLMACHT Ondergetekende, 1. Rechtspersoon: Maatschappelijke benaming en rechtsvorm: Maatschappelijke zetel: Geldig vertegenwoordigd door: Wonende te: of 2. Natuurlijke persoon: Familienaam: Voornaam: Woonplaats:

Nadere informatie

GEWONE ALGEMENE VERGADERING EN BUITENGEWONE EN BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING VAN ECONOCOM GROUP SE GEHOUDEN OP 15 MEI Stemming per brief

GEWONE ALGEMENE VERGADERING EN BUITENGEWONE EN BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING VAN ECONOCOM GROUP SE GEHOUDEN OP 15 MEI Stemming per brief ECONOCOM GROUP SE Europese vennootschap die publiek beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Marsveldplein 5, 1050 Brussel Ondernemingsnummer: 0422.646.816 (RPR Brussel) (hierna

Nadere informatie

Aantal exemplaren Identificatie KBO-BS. Formulier I Luik A. Via toepassing

Aantal exemplaren Identificatie KBO-BS. Formulier I Luik A. Via toepassing VERENIGINGEN, STICHTINGEN en ORGANISMEN : GEBRUIK DER FORMULIEREN 1. Nieuwe Verenigingen, Stichtingen en Organismen. Te gebruiken formulieren Kosten 1 Belgisch Staatsblad Neerlegging oprichting op papier

Nadere informatie

STAP 4: Bekendmakingen: neerlegging & publicatie

STAP 4: Bekendmakingen: neerlegging & publicatie VZW2009.book Page 109 Tuesday, October 20, 2009 4:08 PM DEEL 4: IS UW VZW (WETTELIJK EN ORGANISATORISCH) UP-TO-DATE? 109 STAP 4: Bekendmakingen: neerlegging & publicatie 228. Eenmaal men de voorgaande

Nadere informatie

GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS DE DATO 17 MEI 2005 OM UUR

GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS DE DATO 17 MEI 2005 OM UUR EXMAR Naamloze vennootschap te 2000 Antwerpen, De Gerlachekaai 20 BTW BE 0860.409.202 RPR Antwerpen GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS DE DATO 17 MEI 2005 OM 14.30 UUR Heden, op 17 mei 2005

Nadere informatie

LOTUS BAKERIES NV VOLMACHTFORMULIER ALGEMENE VERGADERINGEN LOTUS BAKERIES

LOTUS BAKERIES NV VOLMACHTFORMULIER ALGEMENE VERGADERINGEN LOTUS BAKERIES LOTUS BAKERIES NV VOLMACHTFORMULIER ALGEMENE VERGADERINGEN LOTUS BAKERIES De ondergetekende... wonende te... postnummer... straat... nr... bus... Eigenaar/Eigenares (1) van... aandelen op naam - aandelen

Nadere informatie

GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERINGEN VAN ECONOCOM GROUP SE GEHOUDEN OP 17 MEI Stemming per brief

GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERINGEN VAN ECONOCOM GROUP SE GEHOUDEN OP 17 MEI Stemming per brief ECONOCOM GROUP SE Europese vennootschap die publiek beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Marsveldplein 5, 1050 Brussel Ondernemingsnummer: 0422.646.816 (RPR Brussel) (hierna

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING GEHOUDEN OP 16 MEI 2014

NOTULEN VAN DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING GEHOUDEN OP 16 MEI 2014 KINEPOLIS GROUP NV Naamloze vennootschap die publiek beroep doet of gedaan heeft op het spaarwezen Eeuwfeestlaan 20 1020 Brussel Ondernemingsnummer BTW BE 0415.928.179 RPR Brussel NOTULEN VAN DE GEWONE

Nadere informatie

Elia System Operator NV

Elia System Operator NV GELIEVE UITERLIJK OP WOENSDAG 11 MEI 2016: - HETZIJ EEN EXEMPLAAR VAN DE VOLMACHT PER FAX AAN DE VENNOOTSCHAP OVER TE MAKEN (+32 2 546 71 30 ter attentie van de heer Gregory Pattou) EN VERVOLGENS HET ORIGINEEL

Nadere informatie

OPROEPING GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING

OPROEPING GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING KINEPOLIS GROUP NV Naamloze vennootschap die publiek beroep doet of gedaan heeft op het spaarwezen Eeuwfeestlaan 20 1020 Brussel Ondernemingsnummer BTW BE 0415.928.179 RPR Brussel OPROEPING GEWONE EN BUITENGEWONE

Nadere informatie

VERPLICHTINGEN VOOR DE BESTUURDERS TIJDENS HET BESTAAN VAN EEN VZW

VERPLICHTINGEN VOOR DE BESTUURDERS TIJDENS HET BESTAAN VAN EEN VZW VERPLICHTINGEN VOOR DE BESTUURDERS TIJDENS HET BESTAAN VAN EEN VZW Gedurende het bestaan van een VZW rusten er verschillende administratieve verplichtingen op de bestuurders. Het is zeer belangrijk dat

Nadere informatie

S.A. SPADEL N.V. Kolonel Bourgstraat BRUSSEL RPR Brussel

S.A. SPADEL N.V. Kolonel Bourgstraat BRUSSEL RPR Brussel Pagina 1 van 5 GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE - 23 SEPTEMBER 2011-8.00 uur S.A. SPADEL N.V. Kolonel Bourgstraat 103-1030 BRUSSEL RPR Brussel 0405 844 436 www.spadel.com Buitengewone Algemene Vergadering op

Nadere informatie

STEMMING BIJ VOLMACHT. Voornaam Naam... Adres..

STEMMING BIJ VOLMACHT. Voornaam Naam... Adres.. STEMMING BIJ VOLMACHT De ondergetekende, Voornaam Naam.... Adres.. of Benaming. Juridische vorm.... Maatschappelijke zetel. hier vertegenwoordigd door... (naam, voornaam en functie van de vertegenwoordiger)

Nadere informatie

OPROEPING OM DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 10 MEI 2016 BIJ TE WONEN

OPROEPING OM DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 10 MEI 2016 BIJ TE WONEN F L U X Y S B E L G I U M Naamloze Vennootschap Kunstlaan 31-1040 Brussel BTW BE 0402 954 628 RPR Brussel OPROEPING OM DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 10 MEI 2016 BIJ TE WONEN De raad van bestuur van

Nadere informatie

DAGORDE. Titel A. 1. Voorstel, om de Raad van Bestuur te machtigen om:

DAGORDE. Titel A. 1. Voorstel, om de Raad van Bestuur te machtigen om: Naamloze vennootschap Openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap naar Belgisch recht Adres van de maatschappelijke zetel: Woluwedal 60 bus 4 te 1200 Brussel Tel : 02.740.14.50 - Fax : 02.740.14.59

Nadere informatie

GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERINGEN VAN ECONOCOM GROUP SE GEHOUDEN OP 16 MEI Stemming per brief

GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERINGEN VAN ECONOCOM GROUP SE GEHOUDEN OP 16 MEI Stemming per brief ECONOCOM GROUP SE Europese vennootschap die publiek beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Marsveldplein 5, 1050 Brussel Ondernemingsnummer: 0422.646.816 (RPR Brussel) (hierna

Nadere informatie

S.A. D'IETEREN N.V. BTW BE RPR Brussel Maliestraat 50 B Brussel, België

S.A. D'IETEREN N.V. BTW BE RPR Brussel Maliestraat 50 B Brussel, België 1/5 S.A. D'IETEREN N.V. BTW BE 0403448140 - RPR Brussel Maliestraat 50 B - 1050 Brussel, België www.dieteren.com VOLMACHT De ondergetekende, Voornaam Naam Adres. of Benaming... Juridische vorm..... Maatschappelijke

Nadere informatie

OPROEPING JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN QRF COMM.VA OP 17 MEI 2016

OPROEPING JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN QRF COMM.VA OP 17 MEI 2016 OPROEPING JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN QRF COMM.VA OP 17 MEI 2016 Geachte Aandeelhouder, Betreft : Gewone algemene vergadering van 17 mei 2016 om 14 uur De Statutaire Zaakvoerder heeft het genoegen

Nadere informatie

VOLMACHT. Buitengewone Algemene Vergadering van Resilux NV d.d. vrijdag 20 mei Ondergetekende:

VOLMACHT. Buitengewone Algemene Vergadering van Resilux NV d.d. vrijdag 20 mei Ondergetekende: VOLMACHT Buitengewone Algemene Vergadering van Resilux NV d.d. vrijdag 20 mei 2011 Ondergetekende: (Voor natuurlijke personen: naam, voornamen, adres en rijksregisternummer) (Voor rechtspersonen: naam,

Nadere informatie

Vergelijkende matrix vennootschapsvormen (Stibbe-rapport: Onderzoek naar de financieel-juridische aspecten van een Energie Conversie Park)

Vergelijkende matrix vennootschapsvormen (Stibbe-rapport: Onderzoek naar de financieel-juridische aspecten van een Energie Conversie Park) Vergelijkende matrix vennootschapsvormen (Stibbe-rapport: Onderzoek naar de financieel-juridische aspecten van een Energie Conversie Park) NV BVBA CVBA ESV Notariële akte vereist voor oprichting? Ja Ja

Nadere informatie

GREENYARD Naamloze Vennootschap Strijbroek Sint-Katelijne-Waver RPR Antwerpen, afdeling Mechelen BTW BE

GREENYARD Naamloze Vennootschap Strijbroek Sint-Katelijne-Waver RPR Antwerpen, afdeling Mechelen BTW BE GREENYARD Naamloze Vennootschap Strijbroek 10 2860 Sint-Katelijne-Waver RPR Antwerpen, afdeling Mechelen BTW BE 0402.777.157 VOLMACHT VOOR DE BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN 15 SEPTEMBER 2017 1 Ondergetekende

Nadere informatie

AGENDA EN VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING

AGENDA EN VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING Econocom Group SE Europese vennootschap die publiek beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Marsveldplein 5, 1050 Brussel Ondernemingsnummer: 0422.646.816 (RPR Brussel) OPROEPING

Nadere informatie

Oproeping buitengewone algemene vergadering van Arseus

Oproeping buitengewone algemene vergadering van Arseus Oproeping buitengewone algemene vergadering van Arseus Naamloze vennootschap die een openbaar beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Textielstraat 24, 8790 Waregem Btw BE 0890.535.026 RPR Kortrijk

Nadere informatie