Beschrijving. Hoe weet u of u conventionele TL hebt?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beschrijving. Hoe weet u of u conventionele TL hebt?"

Transcriptie

1 Beschrijving Vaak is de basisverlichting in een bedrijf TL-verlichting. Daarbij wordt het energieverbruik veroorzaakt door de TL-buis én het voorschakelapparaat (ook wel starter genoemd). Er zijn zuinige alternatieven voor conventionele TL. Vervang conventionele TL-verlichting door ledverlichting of hoogfrequente (HF-) TL-verlichting. Hoe weet u of u conventionele TL hebt? Deze heeft losse starters, die verwisseld kunnen worden als ze kapot zijn. Verder knippert deze TL bij het opstarten en ook aan het einde van de levensduur van de buizen, en ook vanuit je ooghoek zie je het knipperen. Led of HF-TL? Steeds meer wordt in kantoren, werkplaatsen en magazijnen led gebruikt voor de basisverlichting. De TL-verkoop is in 2013 met 50% teruggelopen. Wat voor uw situatie de beste keuze is, is afhankelijk van de huidige en gewenste situatie. Overweeg beide opties en vraag offertes op om de mogelijkheden in uw situatie goed te kunnen vergelijken.

2 Kenmerken led en HF-TL vergeleken De efficiëntie van diverse leds verschilt van 80 tot 150 lumen/watt. De meest efficiënte TL (HF-T5) heeft een opbrengst van 120 lumen/watt. Led-licht is makkelijker te richten. Als niet overal licht nodig is, is dat een voordeel, denk aan spots. Een goede TL-armatuur met reflector zorgt ook dat het licht op de goede plek terecht komt. Het armatuurrendement beïnvloedt dus het totale verlichtingsrendement. Bij geringe verschillen in efficiëntie van de lamp is dit doorslaggevend voor het totale rendement. In formule: verlichtingsrendement (lumen/watt) = (lichtstroom van de lichtbron (lumen) x armatuurrendement (procent))/ (vermogen lichtbron (W) + voorschakelapparatuur (W)) Fabrikanten van led-lampen zeggen dat hun lampen zo n branduren meegaan. Veel TL-lampen hebben een levensduur rondom uur. Er zijn echter ook lange levensduurlampen met tot branduren (afhankelijk van merk en type). Een langere levensduur vermindert de vervangingskosten flink, met name voor plekken waar de lampen moeilijk bereikbaar zijn. Als de led-lampen geïntegreerd zijn in de armatuur, moet bij het einde van de levensduur alles vervangen worden. Bij TL is een nieuwe lamp voldoende, armaturen en voorschakelapparaten hebben een langere levensduur dan de lamp. De lichtopbrengst van led en TL wordt minder tijdens de gebruiksperiode. Bij led lijkt dit vaker een probleem, behoudens enkele gerenommeerde merken.. De levensduur van HF-TL wordt verkort door aan- en uitschakelen, van led niet. HF-TL en led zijn beide traploos dimbaar, zonder slijtage. De kleur verandert bij beiden niet bij het dimmen (zoals wel bij een gloeilamp). Led is tegenwoordig in vele kleuren beschikbaar, maar veelal witter dan de kantoorverlichting waaraan we gewend zijn. Tegenstanders noemen dat ongezellig, voorstanders dragen aan dat dit witte licht zeer geschikt is voor de werkplek (activeert). Er zijn led-lampen beschikbaar die van kleur kunnen veranderen zodat de kleur aangepast kan worden aan de tijd van de dag (zoals ook het daglicht van kleur verandert gedurende de dag). Dat is interessant voor bijv. zorginstellingen en scholen. Led vraagt een grotere investering. Gebruik van TL-verlichting in koude omgevingen (zoals vrieshuizen) kan niet. Led is hier wel geschikt. In led zitten minder gevaarlijke stoffen dan in TL. Led-lampen kunnen niet breken, zoals TL-lampen. Dit kan een voordeel zijn, bijv. in situaties waar voedsel bereid wordt, of magazijnen met heftrucks. Van bestaande situatie naar led, HF-TL of TLD-eco-lamp Als de armaturen verouderd zijn kunt u nieuwe armaturen nemen met led of tl.

3 Als de armaturen niet verouderd zijn kunt u: 1. Starter verwijderen en TL-buis vervangen door spaaradapter met T5-lamp 2. Conventionele starter vervangen door elektronisch voorschakelapparaat en T8-lamp hergebruiken 3. Conventionele starter vervangen door led-driver met led-buis Lees meer over de Tl-opties en de led-opties verder op. Als u nog niet toe bent aan een van deze maatregelen (bijv. omdat u over korte tijd gaat verhuizen) kunt u kapotte lampen vervangen door de TLD-eco-lamp. Deze levert een besparing op van ongeveer 10%. Let wel: deze gaat sneller stuk bij ruimtetemperaturen onder 20 C. Toepasbaarheid Overal waar conventionele TL-buizen hangen, maar met name in ruimten waar veel verlichting hangt (> 17 Watt/m 2 ), de verlichting langdurig brandt (> 8 uur per dag) en/of de armaturen moeilijk bereikbaar zijn. Milieu aspecten Verlichting bepaalt vaak een groot gedeelte van het energieverbruik van bedrijven en instellingen (gemiddeld 20 tot 40% van het totaal). Vervanging van conventionele TL-verlichting bespaart 20 tot 80% elektriciteit: 20 tot 50%: vervangen van alle oude TL-buizen (door led- of T5-buizen). 80%: vervangen complete lichtstraat door nieuwe armaturen (de helft van de oude armaturen was overbodig) met een daglichtafhankelijke regeling in een fabriekshal met sheddaken (daglichtkoepels). Financiële aspecten Het direct vervangen van de aanwezige armaturen vereist vaak een hoge investering. Op het moment dat de verlichting in het kader van bijvoorbeeld grootschalige renovatie wordt vervangen, zijn de meerkosten voor het installeren van hoogfrequente verlichting of led beperkt. Toch loont het in veel situaties om niet te wachten op een dergelijk natuurlijk moment. Bij vermindering van de armaturen neemt de besparing toe en de terugverdientijd af. Er zijn wel extra kosten voor het aanpassen van het plafond. Led-verlichting komt, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA) (2014, code ). Zo ook hoogfrequente TL-verlichting ter vervanging van een minder efficiënte verlichtingssysteem in een bestaand gebouw (2015, code ). Dit betekent dat u een extra bedrag ter grootte van 41,5% (2015) van het investeringsbedrag (inclusief montage) ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie

4 TL opties 1. Deze tip gaat over de diverse opties van hoogfrequente TL. HF-verlichting kenmerkt zich door een elektronisch voorschakelapparaat (VSA). Voordelen zijn: Een elektronische VSA gebruikt minder energie dan een mechanische of magnetische VSA (starter) in conventionele TL (ongeveer 5 i.p.v. 10 tot 15 Watt). Daardoor geeft de verlichting minder warmte af; dat bespaart op uw gebouwkoeling. HF-verlichting gaat langer mee (door een elektronisch VSA wordt de levensduur van een T8- lamp met 30 tot 50% verlengd t.o.v. conventionele TL). HF-verlichting is dimbaar. Met aanvullende daglichtafhankelijke regeling resulteert dat in nog minder energieverbruik, zie tip Daglichtafhankelijke regeling van verlichting. HF-verlichting is prettiger voor uw ogen dan conventionele TL, omdat de frequentie zo hoog is dat ons oog de lamp niet ziet knipperen. Een defecte lamp schakelt automatisch uit en blijft niet vervelend aan en uit schakelen. De lampen vertonen een geringe lichtterugval in de tijd. Snelle ontsteking van de lampen. Minder problemen met netspanningsvariaties. T8- versus T5-lampen Er zijn T8-lampen (de gewone TL-buizen, ook wel TL-D genoemd) en T5-lampen (een dunnere en kortere lamp). T5-lampen zijn efficiënter (meer licht per Watt, 104 tot 120 lumen/watt t.o.v. 89 lumen/watt) en bevatten 80% minder kwik en fosfor, en zijn ook daardoor een verbetering voor het milieu ten opzichte van T8-lampen. Standaard T5-lampen gaan langer mee dan TL-D-lampen ( uur t.o.v uur voor een TL-D zonder en uur voor een TL-D met elektronisch voorschakelapparaat). Lange levensduur T5-lampen hebben zelfs tot branduren, afhankelijk van het merk. Echter, ook sommige TL-D lampen halen tot branduren. Drie opties Er zijn drie opties. 1. Nieuwe armaturen 2. Renovatie van oud (conventioneel) armatuur: vervangen starter door elektronisch voorschakelapparaat 3. In oud (conventioneel) armatuur: spaaradapter en T5-lamp Hoe weet u of u conventionele TL hebt? Deze heeft losse starters, die verwisseld kunnen worden als ze kapot zijn. Verder knippert deze TL bij het opstarten en ook aan het einde van de levensduur van de buizen, en ook vanuit je ooghoek zie je het knipperen.

5 1 Nieuwe armaturen In bestaande situaties is het geheel vernieuwen van de armaturen met name interessant als: Het bestaande armatuur oud is (voetjes en/of kappen zijn dan broos). Er daglicht aanwezig is. In combinatie met daglichtregelingen op de armaturen hoeft namelijk het kunstlicht minder aan en bespaart u meer. De huidige armaturen geen of een slechte spiegeloptiek hebben (ofwel laag armatuur rendement). In de nieuwe situatie heeft u met armaturen met goede spiegeloptiek waarschijnlijk minder lampen nodig. 2 Renovatie van oud (conventioneel) armatuur: vervangen starter door elektronisch voorschakelapparaat Het vervangen van de starter door een elektronisch voorschakelapparaat is niet eenvoudig, omdat ook de bedrading moet worden aangepast. Doordat elk elektronisch onderdeel in de armatuur wordt vervangen, is deze na renovatie weer als nieuw. De armatuur kan gerenoveerd worden naar T5 of T8. Ook wordt een spiegeloptiek geplaatst. Voordeel is dat armaturen die nog voldoen niet weggegooid hoeven te worden, en dat extra werk gecreëerd wordt. Met name in combinatie met uitvoering door sociale werkplaatsen kan deze optie interessant zijn. 3 In oud (conventioneel) armatuur: spaaradapter en T5-lamp Zogenaamde opbouw- of retrofitsystemen. Iedere T8-lamp wordt vervangen door een T5-lamp. Deze geeft per lamp minder licht dan de T8-lamp. Door een reflector in de adapter kunt u de TL-buizen toch 1-op-1 vervangen. 58 Watt wordt vervangen door 35 of 49 Watt (ruimtes > 5 meter), 36 door 28 Watt en 18 door 14 Watt. Voor het gebruik van een opbouw- of retrofitsysteem moeten de bestaande armatuur aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er plaats zijn voor een adapter. Vraag de installateur of leverancier. De garantie op de bestaande armaturen en op de lampen vervalt vaak. Vraag de installateur of leverancier. Over het algemeen hebben lamp en voorschakelapparatuur in een spaaradapter een kortere levensduur dan in een nieuwe of gerenoveerde armatuur. Als TL-balken geschakeld zijn met parallelcompensatie neemt de blindstroom toe. Vraag de installateur of leverancier. Teveel schakelen (bijv. ten gevolge van bewegingsmelder ingesteld op korte tijd) is niet goed voor de levensduur van de lamp. Een bewegingsmelder ingesteld op lange tijd of een regeling op een hele lichtstraat kan wel. Niet mogelijk in combinatie met een daglichtregeling. Toepasbaarheid HF-TL is efficiënte verlichting. Gebruik van TL-verlichting in vrieshuizen kan niet. Led is hier meer voor geschikt. Gebruik in koelcellen TL-lampen speciaal voor lage temperaturen of led.

6 Milieu aspecten Verlichting bepaalt vaak een groot gedeelte van het energieverbruik van bedrijven en instellingen (gemiddeld 20 tot 40% van het totaal). Vervanging van conventionele TL-verlichting bespaart 20 tot 80% elektriciteit: 20 tot 50%: vervangen van alle oude TL-buizen door adapter met T5-buizen. 80%: vervangen complete lichtstraat door HF-armaturen (de helft van de oude armaturen was overbodig) met een daglichtafhankelijke regeling in een fabriekshal met sheddaken of daglichtkoepels. Financiële aspecten Het direct vervangen van aanwezige armaturen vereist vaak een hoge investering. Op het moment dat de verlichting in het kader van bijvoorbeeld grootschalige renovatie wordt vervangen, zijn de meerkosten voor het installeren van hoogfrequente verlichting beperkt. Toch loont het in veel situaties om niet te wachten op een natuurlijk moment. Kosten (inkoop en plaatsen) van de drie opties zijn circa (afhankelijk van de kwaliteit, leverancier en grootte van de klus): 1. 40,- tot 80,- voor een HF-armatuur van 2 maal 58 Watt; een standaard (conventionele) armatuur is 20,- goedkoper. 2. De materiaalkosten van het vervangen van de starter voor een elektronisch VSA zijn 15,- tot 20,- per armatuur. Totale renovatiekosten voor een armatuur met 2 35 Watt zijn zo n 80, ,- per stuk voor een adapter op de plek van een conventionele TL-buis van 58 Watt. De spaaradapter wordt gemiddeld genomen binnen 2 jaar terugverdiend. Reken in uw afwegingen ook de vervangingskosten van lamp en VSA mee. De spaaradapter heeft een relatief korte levensduur, dit beïnvloedt de totale kosten flink als u een oplossing voor lange duur zoekt. Bij vermindering van de armaturen neemt de besparing toe en de terugverdientijd af. Er zijn wel extra kosten voor het aanpassen van het plafond. HF-TL ter vervanging van het huidige verlichtingssysteem in een bestaand gebouw staat op de Energielijst (2015, code ) en daarom komt deze maatregel in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat u een extra bedrag ter grootte van 41,5% (2015) van het investeringsbedrag (inclusief montage) ten laste mag brengen van de winst. De nieuwe verlichting moet voldoen aan de minimaal vereiste Light Output Ratio. Zie voor meer informatiewww.rvo.nl/energie-investeringsaftrek

7 TL opties 2. Led wordt steeds meer als basisverlichting gebruikt in kantoren en bedrijfsruimten. Nieuwe armaturen Led in specifieke led-aramturen heeft een hogere efficiëntie dan retrofit oplossingen. Er zijn diverse led-armaturen beschikbaar, opbouw en inbouw. Voor kantoren is dit vaak een (aan de onderzijde) vlakke plaat die past in 60 bij 60 cm of 30 bij 120 cm plafondplaat. Voor industriële toepassingen zijn ook armaturen beschikbaar die bestand zijn tegen ruwe omstandigheden (extreem hoge en lage temperaturen, trillingen). Led in TL-armaturen In bestaande situaties kunnen led-buizen geplaatst worden in bestaande TL-armaturen. Er zijn led-tl-buizen die zonder verdere aanpassing aan de armatuur geplaatst kunnen worden. Er zijn ook led-lampen waar voorschakelapparatuur verwijderd of overbrugd moet worden. Hierdoor vervallen garantie, claim of ondersteuning van de armaturenfabrikant en ligt de verantwoording bij eventuele calamiteiten bij de ombouwer. Niet in alle situaties wordt het oude lichtniveau bereikt, en de spreiding van het licht kan anders zijn dan bij de huidige verlichting. Test de lampen daarom in verschillende ruimten. Toepasbaarheid Algemeen toepasbaar. Led is goed geschikt in koude omgevingen (daar is speciale TL voor nodig) Sommige LED-leveranciers beweren dat de lichtopbrengst van LED door een gewone lux-meter wordt onderschat. Dit effect is er wel, maar het is hooguit 2%, kleiner dan diverse andere mogelijke foutbronnen bij het meten. Bij andere lichtbronnen met koel licht (zoals witte TL) treedt het effect overigens ook op. Milieu aspecten Door het toepassen van led-verlichtig vermindert het elektriciteitsverbruik. Het vervangen van een halogeenspot of conventionele TL-lamp heeft de grootste besparing. Financiële aspecten Led-verlichting is duurder dan andere verlichting. Als de lampen een langere levensduur hebben dan het alternatief is er daardoor ook een behoorlijke financiële besparing. Renovatie van een enkele TL-armatuur (36 of 58 Watt) kost incl. de neiuwe led-lamp 50,-. Led-verlichting staat op de Energielijst (2015, code ) en komt daarom, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat u een extra

8 bedrag ter grootte van 41,5% (2015) van het investeringsbedrag (inclusief montage) ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie

over de rol van licht in de vogelkweek

over de rol van licht in de vogelkweek over de rol van licht in de vogelkweek Wat is licht en wat doet het? Wat is er nu verkrijgbaar? LED: het licht van de toekomst? Geen technische verhalen!!! Vriendenclub Eindhoven 15/3/2015 2 De rol van

Nadere informatie

Energiezuinige verlichting

Energiezuinige verlichting Energiezuinige verlichting Op het gebied van verlichting zijn vele besparingsmogelijkheden. Van het vervangen van lampen tot het aanpassen van de armaturen en het gebruik van een daglichtafhankelijke-

Nadere informatie

Renoveren bestaande binnenverlichting

Renoveren bestaande binnenverlichting Renoveren bestaande binnenverlichting Het energiebesparingspotentieel in Nederland is enorm. Veel bedrijven maken nog gebruik van conventionele TL verlichting waar Lumeco gemiddeld 50% op kan besparen.

Nadere informatie

50% energiebesparing Terugverdientijd < 1 jaar Past in bestaande armaturen

50% energiebesparing Terugverdientijd < 1 jaar Past in bestaande armaturen 50% energiebesparing Terugverdientijd < 1 jaar Past in bestaande armaturen EcoTL4you Slijpkruikweg 54 6712 DL Ede E info@ecotl4you.nl T +31 (0)318-463191 F +31 (0)318-416922 KVK 09190364 Onderdeel van

Nadere informatie

LED VERLICHTING & VvE s

LED VERLICHTING & VvE s LED VERLICHTING & VvE s LED s make a difference in the world! Energiezuinig wonen De ontwikkelingen gaan snel anno 2015! Een snel groeiend aantal VvE s ontdekt: 1. De hoge besparingsresultaten. Gebruik

Nadere informatie

50% energiebesparing Terugverdientijd < 1 jaar Past in bestaande armaturen

50% energiebesparing Terugverdientijd < 1 jaar Past in bestaande armaturen 50% energiebesparing Terugverdientijd < 1 jaar Past in bestaande armaturen EcoTL4you Slijpkruikweg 54 6712 DL Ede E info@ecotl4you.nl T +31 (0)318-463191 F +31 (0)318-416922 KVK 09190364 Onderdeel van

Nadere informatie

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3 1 Inleiding... 1 2 Gewenste lichtsterkte... 2 3 Verlichtingssystemen... 3 3.1 Lichtbronnen... 3 3.2 Voorschakelapparaten (ballasten)... 4 3.3 Verlichtingsarmaturen... 4 4 Regelingen... 5 1 Inleiding i

Nadere informatie

ECO-TL besparingset. De belangrijkste voordelen op een rij:

ECO-TL besparingset. De belangrijkste voordelen op een rij: ECO-TL besparingset De belangrijkste voordelen op een rij: 40 tot 50% besparing op uw energiekosten De T5 TL lamp gaat tot 3x langer mee dan de oude T8 TL lamp Zeer korte terugverdientijd Prettiger licht

Nadere informatie

Zo kiest u de juiste lampen voor uw woning

Zo kiest u de juiste lampen voor uw woning verlichting Zo kiest u de juiste lampen voor uw woning Overzicht soorten lampen Uitleg over informatie verpakking Welke gloeilamp waardoor vervangen Lampen brengen sfeer Met lampen verandert de sfeer van

Nadere informatie

Folder 68 18.6. Lichtbronnen. Productinformatie

Folder 68 18.6. Lichtbronnen. Productinformatie Folder 68 18.6 Lichtbronnen Productinformatie Lichtbronnen Het middelpunt van uw wereld is uw huis. In deze folder vindt u ideeën om uw huis een heel andere uitstraling te geven door het subtiele gebruik

Nadere informatie

Product naam: MM09913

Product naam: MM09913 Product naam: MM09913 Specificaties MM09913: Groep LED Lumen/Watt 150.00 lm/watt Levensduur 40.000u Soort LED Buis Wattage 24W RA 80 Spanning 220-240V Licht rondom 330 graden Lichtkleur 4000 Koelwit Beschermingsgraad

Nadere informatie

Eco- TL adapter Vragen & Antwoorden

Eco- TL adapter Vragen & Antwoorden Eco- TL adapter Vragen & Antwoorden De belangrijkste voordelen op een rij: 40 tot 50% besparing op uw energiekosten De T5 TL lamp gaat tot 3x langer mee dan de oude T8 TL lamp Zeer korte terugverdientijd

Nadere informatie

80 % besparing bij Nu-Air BV Fabriek en magazijn. Toegepast: - LED Highbay / Halstraler - High Power Ledbuis - T5 Adapters / EcoTL

80 % besparing bij Nu-Air BV Fabriek en magazijn. Toegepast: - LED Highbay / Halstraler - High Power Ledbuis - T5 Adapters / EcoTL 80 % besparing bij Nu-Air BV Fabriek en magazijn Toegepast: - LED Highbay / Halstraler - High Power Led - T5 Adapters / EcoTL ILP-International BV www.ilp-international.com mei 2013 INLEIDING Nu-Air Ventinox

Nadere informatie

Product naam: MM08180

Product naam: MM08180 Product naam: MM08180 Specificaties MM08180: Groep Armatuur Lumen/Watt 117.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort ESTELA Wattage * 30W RA 80 Spanning * 220-240V Straalhoek 90 graden Lichtkleur 6500 Daglicht

Nadere informatie

LED TL BUIZEN. Hoogste kwaliteit LED TL verlichting tegen de beste prijs.

LED TL BUIZEN. Hoogste kwaliteit LED TL verlichting tegen de beste prijs. Hoogste kwaliteit LED TL verlichting tegen de beste prijs. Ideaal voor kantoren, magazijnen, fabrieken, loodsen, scholen, commercieel vastgoed, etc. Retrofit dus geen aanschaf nieuwe armaturen nodig Vraag

Nadere informatie

Slim licht werkt beter in zorggebouwen. Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting

Slim licht werkt beter in zorggebouwen. Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting Slim licht werkt beter in zorggebouwen Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting Wat is Slim licht? Slim licht laat zien dat snel en goedkoop bespaard kan worden op verlichting,

Nadere informatie

Infoblad LED verlichting

Infoblad LED verlichting Infoblad verlichting Dit document is bedoeld om onafhankelijke en duidelijke informatie te verschaffen en is opgesteld door Jan Linssen i.s.m. gebruikers, installateurs, docenten en iedereen die daar een

Nadere informatie

Prolumia LED Retrofit lampen Prolumia LED TL buizen

Prolumia LED Retrofit lampen Prolumia LED TL buizen Prolumia LED Retrofit lampen Prolumia LED TL buizen LED Retrofit lampen het alternatief voor gloeilampen en halogeenlampen Energiezuinige LED lampen. >10.000 schakelcycli Garantie: 2 jaar fabrieksgarantie.

Nadere informatie

Slim licht werkt beter in kantoorgebouwen. Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting

Slim licht werkt beter in kantoorgebouwen. Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting Slim licht werkt beter in kantoorgebouwen Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting Wat is Slim licht? Slim licht laat zien dat snel en goedkoop bespaard kan worden op verlichting,

Nadere informatie

Energiezuinige verlichting

Energiezuinige verlichting Energiezuinige verlichting Op het gebied van verlichting zijn vele besparingsmogelijkheden. Van het vervangen van lampen tot het aanpassen van de armaturen en het gebruik van een daglichtafhankelijke-

Nadere informatie

Checklist: 10 tips bij keuze led-verlichting

Checklist: 10 tips bij keuze led-verlichting Checklist: 10 tips bij keuze led-verlichting 10 tips 1. Energie besparing 2. Lichtopbrengst 3. Levensduur 4. Garantie 5. Kleurtemperatuur 6. Electrotechnische eigenschappen 7. Installatie 8. Prijs 9. Terugverdientijd

Nadere informatie

ENERGIE BESPARENDE TL VERLICHTING LED BUIS MONTAGE HANDLEIDING

ENERGIE BESPARENDE TL VERLICHTING LED BUIS MONTAGE HANDLEIDING ENERGIE BESPARENDE TL VERLICHTING LED BUIS MONTAGE HANDLEIDING Schakel altijd eerst de verlichting uit en zorg ervoor dat er geen spanning staat op het armatuur waaraan u werkt! De LED buis vervangt de

Nadere informatie

Energiezuinige verlichting

Energiezuinige verlichting Energiezuinige verlichting Op het gebied van verlichting zijn vele besparingsmogelijkheden. Van het vervangen van lampen en/of armaturen c.q. aanpassen van de armaturen en het gebruik van een daglichtafhankelijke-

Nadere informatie

Spaar de natuur Gebruik het juiste licht!

Spaar de natuur Gebruik het juiste licht! Middelbare school Süderelbe, Duitsland Spaar de natuur Gebruik het juiste licht! Met een simpele overstap naar energiezuinige verlichting in uw school kunt u ook een verschil maken Ik help mijn school

Nadere informatie

Laaghangend fruit Bij bestaande verlichting: Is de verlichting overal en altijd wel effectief? Energie-efficiëntere lampen gebruiken.

Laaghangend fruit Bij bestaande verlichting: Is de verlichting overal en altijd wel effectief? Energie-efficiëntere lampen gebruiken. Winkel Laaghangend fruit Bij bestaande verlichting: Is de verlichting overal en altijd wel effectief? Energie-efficiëntere lampen gebruiken. Lampen met langere levensduur toepassen. Licht (automatisch)

Nadere informatie

Zo kiest u de juiste lampen voor uw woning

Zo kiest u de juiste lampen voor uw woning verlichting Zo kiest u de juiste lampen voor uw woning Overzicht soorten lampen Uitleg over informatie verpakking Welke gloeilamp waardoor vervangen Lampen brengen sfeer Met lampen verandert de sfeer van

Nadere informatie

RISICO S. Welke (on)mogelijkheden heeft retrofit led verlichting? BIJ HET AANPASSEN VAN ARMATUREN VOOR LED VERLICHTING

RISICO S. Welke (on)mogelijkheden heeft retrofit led verlichting? BIJ HET AANPASSEN VAN ARMATUREN VOOR LED VERLICHTING RISICO S BIJ HET AANPASSEN VAN ARMATUREN VOOR LED VERLICHTING Datum : 4,5 en 6 oktober 2016 Dagelijks om: 13.30 uur Welke (on)mogelijkheden heeft retrofit led verlichting? 1 Even voorstellen Rob Keereweer

Nadere informatie

Product naam: MM05294

Product naam: MM05294 Product naam: MM05294 Specificaties MM05294: Groep Armatuur Lumen/Watt 100.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort LUSTER LED Wattage * 110W RA Spanning * 220-240V Straalhoek 60 graden Lichtkleur K (koelwit)

Nadere informatie

Slim licht werkt beter in bedrijfshallen. Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting

Slim licht werkt beter in bedrijfshallen. Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting Slim licht werkt beter in bedrijfshallen Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting Wat is Slim licht? Slim licht laat zien dat snel en goedkoop bespaard kan worden op verlichting,

Nadere informatie

TL BESPAARKIT. Met de TL Bespaarkit heeft u géén nieuwe TL-armaturen nodig als u wilt overstappen naar energiezuinige TL!

TL BESPAARKIT. Met de TL Bespaarkit heeft u géén nieuwe TL-armaturen nodig als u wilt overstappen naar energiezuinige TL! 1 TL BESPAARKIT Met de TL Bespaarkit heeft u géén nieuwe TL-armaturen nodig als u wilt overstappen naar energiezuinige TL! Energie besparen doen wij zo! Postbus 1076 2260 BB Leidschendam T: 070-41 90 915

Nadere informatie

6/7/2018. over de rol van licht in de vogelkweek

6/7/2018. over de rol van licht in de vogelkweek Zesde versie, aanpassing 17 mei 2018 over de rol van licht in de vogelkweek 2 Voordracht van dr. Peter Coutteel Symposium in Uden Belangstelling van collega liefhebbers uit Eindhoven e.o. Dit verhaal:

Nadere informatie

Slim licht werkt beter in onderwijsgebouwen. Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting

Slim licht werkt beter in onderwijsgebouwen. Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting Slim licht werkt beter in onderwijsgebouwen Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting Wat is Slim licht? Slim licht laat zien dat snel en goedkoop bespaard kan worden op verlichting,

Nadere informatie

Philips Lighting Eenvoudig het leven verbeteren met licht

Philips Lighting Eenvoudig het leven verbeteren met licht Philips Lighting Eenvoudig het leven verbeteren met licht 1 Agenda Philips EcoVision LED verlichting Strategieën voor energiebesparing 2 Philips Ecovision 5 Wereldwijd 500 miljoen mensen van zorg voorzien

Nadere informatie

Product naam: MM07360

Product naam: MM07360 Product naam: MM07360 Specificaties MM07360: Groep Armatuur Lumen/Watt 105.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort SIENA Wattage * 19W RA 80 Spanning * 220-240V Straalhoek 90 graden Lichtkleur 2800 Warmwit

Nadere informatie

Slim licht werkt beter in winkels. Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting

Slim licht werkt beter in winkels. Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting Slim licht werkt beter in winkels Snel en eenvoudig kosten besparen met energiezuinige verlichting Wat is Slim licht? Slim licht laat zien dat snel en goedkoop bespaard kan worden op verlichting, zonder

Nadere informatie

TOPKWALITEIT TEGEN REDELIJKE PRIJZEN

TOPKWALITEIT TEGEN REDELIJKE PRIJZEN 1 TOPKWALITEIT TL ARMATUREN ENERGIEZUINIG EN MAXIMALE LICHTOPBRENGST TOPKWALITEIT TEGEN REDELIJKE PRIJZEN Energie besparen doen wij zo! Postbus 1076 2260 BB Leidschendam T: 070-41 90 915 info@energiebesparendoenwijzo.nl

Nadere informatie

Prestaties van LED beoordelen? Jacob Nuesink

Prestaties van LED beoordelen? Jacob Nuesink Prestaties van LED beoordelen? Jacob Nuesink Prestaties van LED beoordelen Huidige status van de LED verlichtingsmarkt Het DEKRA LED performance keurmerk - Eisen en normen Toepassing van LED producten

Nadere informatie

Product naam: MM07579

Product naam: MM07579 Product naam: MM07579 Specificaties MM07579: Groep Armatuur Lumen/Watt 103.00 lm/watt Levensduur 50.000u Soort DINO Wattage 63W RA 80 Lichtkleur 4000K (koelwit) Licht rondom 330 graden Dimbaar NEE Beschermingsgraad

Nadere informatie

VERLICHTINGSWIZARD Bespaar energie met de juiste lamp!

VERLICHTINGSWIZARD Bespaar energie met de juiste lamp! VRLIHTINGSWIZR espaar energie met de juiste lamp! Per 1 september 2012 is de import van energie- en milieu onvriendelijke lampen stopgezet. Hierdoor is de gloeilamp langzaam maar zeker uit de schappen

Nadere informatie

Product naam: MM07391

Product naam: MM07391 Product naam: MM07391 Specificaties MM07391: Groep Armatuur Lumen/Watt 103.00 lm/watt Levensduur L80 50.000u Soort Wattage * 35W RA 80 Lichtkleur 4000 Koelwit Beschermingsgraad IP20 Lampsoort Armatuur

Nadere informatie

NOTITIE Beter energielabel door betere verlichting

NOTITIE Beter energielabel door betere verlichting NOTITIE Beter energielabel door betere verlichting In opdracht van Agentschap NL, Energie en Klimaat Ir. J.A.J. Korbee Croeselaan 15 3503 RE Utrecht Door: J.A. van der Laan Synorga electrical management

Nadere informatie

Product naam: MM07550

Product naam: MM07550 Product naam: MM07550 Specificaties MM07550: Groep Armatuur Soort LUSTER LED Lampsoort Overig Straalhoek 90 graden Dimbaar NEE Fotometrische data LA3129 Behoort tot de HIGH BAY Refl. Alu. Compleet Design

Nadere informatie

Handreiking voor RETROFIT-verlichtingsproducten in de utiliteitsbouw

Handreiking voor RETROFIT-verlichtingsproducten in de utiliteitsbouw Handreiking voor RETROFIT-verlichtingsproducten in de utiliteitsbouw Opdrachtgever : Agentschap NL Opdrachtnemer : Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde Auteurs : Rob van Heur Robert Jan Vos Datum

Nadere informatie

jaar Excellent quality in LED lighting! Productcatalogus LED-verlichting garantie op alle producten

jaar Excellent quality in LED lighting! Productcatalogus LED-verlichting garantie op alle producten Excellent quality in LED lighting! jaar garantie op alle producten Productcatalogus LED-verlichting Engeldot Technische Groothandel is producent en leverancier van AltalumO LED-verlichting. Inhoud - Overzicht

Nadere informatie

Product naam: MM03939

Product naam: MM03939 Product naam: MM03939 Specificaties MM03939: Levensduur L90: 25000u Wattage: 7.50W Kleur armatuur: Wit Power factor: 0.90 > Bedrijfstemperatuur: -30 tot + 40 graden Aantal lampen: 1 Lamp soort: LED Geintegreerd

Nadere informatie

Product naam: MM07922

Product naam: MM07922 Product naam: MM07922 Specificaties MM07922: Groep LED Lumen/Watt 125.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort Clusterlite Levensduur L90 25.000u RA 80 Wattage 32W Beschermingsgraad IP20 Spanning 230V Lengte

Nadere informatie

NIEUW EENVOUDIG. E-Line LED

NIEUW EENVOUDIG. E-Line LED NIEUW Licht EENVOUDIG EFFICIËNT HOEHOOGISUW BESPARINGSPOTENTIEEL? PUREEFFICIENTIE VOORNIEUWBOUW ENRENOVATIE Efficiënt licht voor productiehallen. Om energie te kunnen besparen is veelal een renovatie van

Nadere informatie

Waarom InstantFit? LED-lampen EMEA Februari Februari 2015 BG LS&E LED-lampen

Waarom InstantFit? LED-lampen EMEA Februari Februari 2015 BG LS&E LED-lampen Waarom InstantFit? LED-lampen EMEA Februari 2015 Waarom LEDtube InstantFit? Onmiddellijk efficiënt, onmiddellijk duurzaam LEDtubes vormen een goede oplossing voor armaturen met oude fluorescentiebuizen

Nadere informatie

MADE IN HOLLAND. Lambda LED buizen. Algemene informatie. 42 serie

MADE IN HOLLAND. Lambda LED buizen. Algemene informatie. 42 serie Lambda LED buizen. Algemene informatie. 42 serie 20-10-2012 Teneinde tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar hoogwaardige energiebesparende led verlichting, worden de Lambda LED buizen geassembleerd

Nadere informatie

BNR PRODUCTS LED GROEN BOEK. Een kostenvergelijking van led met traditionele gloeilampen, halogeen spots en CFL spaarlampen

BNR PRODUCTS LED GROEN BOEK. Een kostenvergelijking van led met traditionele gloeilampen, halogeen spots en CFL spaarlampen BNR PRODUCTS LED GROEN BOEK Een kostenvergelijking van led met traditionele gloeilampen, halogeen spots en CFL spaarlampen Voorwoord Led verlichting is duur! Het is een veel voorkomende opmerking. Terecht

Nadere informatie

Ontdek het grote voordeel van renoveren: bespaar tot 90% op energiekosten!

Ontdek het grote voordeel van renoveren: bespaar tot 90% op energiekosten! Ontdek het grote voordeel van renoveren: bespaar tot 90% op energiekosten! Het voordeel van renoveren Bespaar tot 90% op energiekosten www.energiereductie.nu Veko lichtsystemen geproduceerd na 1976 kunnen

Nadere informatie

Betaalbare ledverlichting voor KMO en PARTICULIER

Betaalbare ledverlichting voor KMO en PARTICULIER U L T R A - L E D Bent u een leek in techniek maar wil u toch tot 90 % besparen op uw verlichtingskosten? Bel of mail ons en wij komen vrijblijvend kijken waar en hoe bespaard kan worden. GSM Danny : 0478972897

Nadere informatie

LED kennis informatie pakket

LED kennis informatie pakket LED kennis informatie pakket Dit informatie pakket is uitgebracht door Please the Planet B.V. en RentAlite Holding B.V. Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Zeer belangrijke aspecten bij het maken van

Nadere informatie

Flikkervrij dimmen tot 1%! AVILED premium Geavanceerde LED verlichting voor pluimvee

Flikkervrij dimmen tot 1%! AVILED premium Geavanceerde LED verlichting voor pluimvee Flikkervrij dimmen tot 1%! Geavanceerde LED verlichting voor pluimvee Better light, better life Gelijkmatige groei Wij hoeven u niet te vertellen dat een goede verdeling van de kuikens in uw stal zorgt

Nadere informatie

VAC= Wisselstroom VDC= Gelijkstroom

VAC= Wisselstroom VDC= Gelijkstroom Elektriciteit LED lampen werken op 12 Vdc /Ac tot ca. 38 Vdc/ac. Dit is laagspanning. Er zijn dus lampen die alleen op gelijkstroom (DC) werken of op wisselstroom (AC) Maar ook zijn er LED lampen die zowel

Nadere informatie

Product naam: MM07360

Product naam: MM07360 Product naam: MM07360 Specificaties MM07360: Groep Armatuur Lumen/Watt 105.00 lm/watt Levensduur 50.000u Soort SIENA Wattage 19W RA 80 Spanning 230V Straalhoek 90 graden Lichtkleur 2800K (warmwit) UGR

Nadere informatie

Energiebesparing in kantoorgebouwen, de techniek of de gebruiker. Hans Korteweg Energievakbeurs 4 oktober 2016

Energiebesparing in kantoorgebouwen, de techniek of de gebruiker. Hans Korteweg Energievakbeurs 4 oktober 2016 Energiebesparing in kantoorgebouwen, de techniek of de gebruiker Hans Korteweg Energievakbeurs 4 oktober 2016 Introductie Welkom bij Maintenance for Energy Ik ben Hans Korteweg, mijn opleiding is MTS-E,

Nadere informatie

Tot 50% energiereductie met bestaande armaturen.

Tot 50% energiereductie met bestaande armaturen. Energie sparen Energy Save Light E-S-L De Energy Save Light Set bestaat uit een onderhoudsvrije kortgesloten starter, een elektronisch energiesparend voorschakelapparaat en een beveiligingsadapter. Met

Nadere informatie

Salland. Bewust Verlichten en Energiebesparing op uw agrarisch bedrijf

Salland. Bewust Verlichten en Energiebesparing op uw agrarisch bedrijf Salland Bewust Verlichten en Energiebesparing op uw agrarisch bedrijf Salland Deal LTO Salland april 2016 Bewust Verlichten en Energiebesparing op uw agrarisch bedrijf Energiebesparing op agrarische bedrijven

Nadere informatie

Verlichting kan zuiniger, beter en milieuvriendelijker

Verlichting kan zuiniger, beter en milieuvriendelijker VERLICHTING ONDERHOUD Lichttechniek sterk in ontwikkeling Verlichting kan zuiniger, beter en milieuvriendelijker Onderhoud van de verlichting kan vaak heel goed worden gecombineerd met evaluatie en upgrading.

Nadere informatie

ENERGIE ZUINIGE VERLICHTING LED VERLICHTING

ENERGIE ZUINIGE VERLICHTING LED VERLICHTING ENERGIE ZUINIGE VERLICHTING LED VERLICHTING ENERGIEBESPARING LEVENSDUUR MILIEU BETROUWBAARHEID RETURN OF INVESTMENT GESCHIEDENIS De Russische wetenschapper Oleg Losev ontdekte reeds halverwege de jaren

Nadere informatie

LEDLAMPEN LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID

LEDLAMPEN LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID Duurzamer in 1 dag LEDLAMPEN LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID Een gemiddeld huishouden heeft nog 24 onzuinige lampen in huis hangen. Vervang ze door ledlampen, en bespaar op je energierekening! ENE17017-FOL-Dag-LED_A5_v04.indd

Nadere informatie

Led2b. Leds for business. Een compleet aanbod voor de zakelijke markt. www.led2b.nl. Productoverzicht. Vervang verlichting voor LED

Led2b. Leds for business. Een compleet aanbod voor de zakelijke markt. www.led2b.nl. Productoverzicht. Vervang verlichting voor LED Leds for business Een compleet aanbod voor de zakelijke markt www.led2b.nl Productoverzicht Vervang verlichting voor LED Bespaar geld Beter licht Duurzaam Nieuwe mogelijkheden Inleiding Ledverlichting

Nadere informatie

Product naam: MM07361

Product naam: MM07361 Product naam: MM07361 Specificaties MM07361: Groep Armatuur Lumen/Watt 105.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort SIENA Wattage * 19W RA 80 Spanning * 220-240V Straalhoek 90 graden Lichtkleur 4000 Koelwit

Nadere informatie

Ga slim om met licht Bespaar tot 4.000 per jaar

Ga slim om met licht Bespaar tot 4.000 per jaar Ga slim om met licht Bespaar tot 4.000 per jaar Praktische checklist en reminderstickers Besparingstips voor verlichting Klaar? Doe het licht uit! Besparingstips voor verlichting Verlichting is onmisbaar

Nadere informatie

Product naam: MM08395

Product naam: MM08395 Product naam: MM08395 Specificaties MM08395: Groep Armatuur Lumen/Watt 95.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort GABIO Wattage * 20W Straalhoek 90 graden Spanning * 220-240V UGR waarde < 19 Lichtkleur

Nadere informatie

Product naam: MM07359

Product naam: MM07359 Product naam: MM07359 Specificaties MM07359: Groep Armatuur Lumen/Watt 101.00 lm/watt Levensduur 50.000u Soort SIENA Wattage * 15,5W RA 80 Spanning * 230V Straalhoek 90 graden Lichtkleur 4000K (koelwit)

Nadere informatie

HOE GROEN IS UW VERLICHTING?

HOE GROEN IS UW VERLICHTING? HOE GROEN IS UW VERLICHTING? Librije 59 7311 VL Apeldoorn Tel: 055 5342750 Mail: rene@g-i-s.nl Contactpersoon: René Goudkamp Mob: 06 17342824 T-5 ENERGYSAVERS De conventionele T8 TL-verlichting werkt met

Nadere informatie

Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter?

Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter? Factsheets OVL lampenkwaliteitsprofielen Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter? Openbare verlichting hebben we nodig voor onze verkeersveiligheid, sociale veiligheid en het aantrekkelijk maken

Nadere informatie

Fluorescentieverlichting met hoge efficiëntie

Fluorescentieverlichting met hoge efficiëntie Lighting Fluorescentieverlichting met hoge efficiëntie MASTER TL5 High Efficiency Deze TL5-lamp (buisdiameter 16 mm) heeft een hoog lichtrendement, wat resulteert in een laag energieverbruik. De High Efficiency

Nadere informatie

Altijd de juiste. LEDtube. LEDlampen

Altijd de juiste. LEDtube. LEDlampen LEDlampen LEDtube Altijd de juiste LEDtube Welke LEDtube u ook nodig hebt, u vindt deze altijd in het Philips MASTER LEDtube portfolio. Van optimaal energierendement tot de hoogste, toepasbaar in elke

Nadere informatie

Product naam: MM04085

Product naam: MM04085 Product naam: MM04085 Specificaties MM04085: Levensduur L90: 25000u Lengte: 51 mm Wattage: 7.50W Diameter: 50 mm Kleur: 2800K (warmwit) Gewicht: Lumen: 500 lm Spanning: 12 V Cd: 1800 cd Beschermingsgraad:

Nadere informatie

Product naam: MM05125

Product naam: MM05125 Product naam: MM05125 Specificaties MM05125: Groep Armatuur Lumen/Watt 112.00 lm/watt Levensduur 50.000u Soort TECOH RDx Modena en Carlo Wattage * 25W RA 82 Spanning * 220-240V Straalhoek 25 graden Lichtkleur

Nadere informatie

LED TL BUIZEN MET INTERNE- EN/OF EXTERNE DRIVER

LED TL BUIZEN MET INTERNE- EN/OF EXTERNE DRIVER LED TL buis met interne driver LED TL buis met externe driver LED TL BUIZEN MET INTERNE- EN/OF EXTERNE DRIVER In dit document kunt u alle informatie vinden met betrekking tot de LED TL buizen met interne-

Nadere informatie

Product naam: MM09555

Product naam: MM09555 Product naam: MM09555 Specificaties MM09555: Groep Armatuur Lumen/Watt 100.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort BERTO Wattage * 36W RA 80 Spanning * 32-36V Straalhoek 120 graden Lichtkleur 4000 Koelwit

Nadere informatie

Fluorescentieverlichting met hoge efficiëntie

Fluorescentieverlichting met hoge efficiëntie Lighting Fluorescentieverlichting met hoge efficiëntie MASTER TL5 High Efficiency Deze TL5-lamp (buisdiameter 16 mm) heeft een hoog lichtrendement, wat resulteert in een laag energieverbruik. De High Efficiency

Nadere informatie

Spaar de natuur - Gebruik het juiste licht. Philips MASTER TL-D Eco. Energiezuinige TL-D verlichting waarmee u geld bespaart en de natuur spaart.

Spaar de natuur - Gebruik het juiste licht. Philips MASTER TL-D Eco. Energiezuinige TL-D verlichting waarmee u geld bespaart en de natuur spaart. Spaar de natuur - Gebruik het juiste licht Philips MASTER TL-D Eco. Energiezuinige TL-D verlichting waarmee u geld bespaart en de natuur spaart. Vervang oude fluorescentielampen door energiezuinige verlichting

Nadere informatie

World Trade Company B.V.

World Trade Company B.V. LED verlichting In ons assortiment hebben we diverse soorten verlichting op basis van LED, rechtstreeks van de fabrikant en direct naar de afnemer. Vooral bij deze producten wordt in de tussenhandel veel

Nadere informatie

Catalogus Producten en diensten

Catalogus Producten en diensten Catalogus 2018 Producten en diensten Versie 2.0 Powerlamps BV Juni 2018 Inhoud Powerlamps 05 Bedrijfshallen Armatuur 2x150 07 Triproof flikkervrij 08 Ufo High Bay 09 Ledbuizen 10 Retrofitten 11 Kantoor-/kantineverlichting

Nadere informatie

Product naam: MM04084

Product naam: MM04084 Product naam: MM04084 Specificaties MM04084: Groep LED Lumen/Watt 67.00 lm/watt Levensduur L90 25.000u Soort Reflector MR11/16 Wattage 7,5W RA 82 Spanning 12V Straalhoek 24 graden Lichtkleur 2800K (warmwit)

Nadere informatie

Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien.

Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien. DE ENERGIECOACH Wat doet een energiecoach Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien. Een opmerking vooraf : Het

Nadere informatie

PRODUCTINFORMATIE VERVANG JE GLOEILAMP

PRODUCTINFORMATIE VERVANG JE GLOEILAMP PRODUCTINFORMATIE VERVANG JE GLOEILAMP 373905_Lichtbronnen.indd 1 30-05-11 11:33 Einde van de gloeilamp is in zicht De gloeilamp zet 90 tot 95% van al zijn gebruikte elektriciteit om in warmte in plaats

Nadere informatie

Product naam: MM05941

Product naam: MM05941 Product naam: MM05941 Specificaties MM05941: Levensduur: 25000u Wattage: 6.00W Kleur: 2800K (warmwit) Lumen: 470 lm RA: 80 Lamp soort: A60 Lampvoet: E27 Lengte: Diameter: Gewicht: Spanning: Beschermingsklasse:

Nadere informatie

Product naam: MM05123

Product naam: MM05123 Product naam: MM05123 Specificaties MM05123: Groep Armatuur Lumen/Watt 103.00 lm/watt Levensduur L90 50.000u Soort CARDO MODENA CARLO Wattage * 35W RA 82 Spanning * 34V Straalhoek 35 graden Lampsoort LED

Nadere informatie

Titel. Subtitle. >> Als het gaat om energie en klimaat

Titel. Subtitle. >> Als het gaat om energie en klimaat Titel Subtitle Inhoud Agentschap nl Algemeen EIA Meer informatie 2 agentschap nl Agentschap van Ministerie van Economische Zaken Brug tussen markt en overheid Beleid en ondersteuning op het gebied van:

Nadere informatie

Product naam: MM04402

Product naam: MM04402 Product naam: MM04402 Specificaties MM04402: Levensduur L90: 25000u Wattage: 5.50W Kleur: 2800K (warmwit) Lumen: 470 lm RA: 80 Bundelbreedte: 360 graden Bedrijfstemperatuur: -30 tot + 40 graden Lamp soort:

Nadere informatie

Offerte OPTIE 2. Oranje middenpaneel vervangen door 6 LED panelen 1/9. Fysio praktijk Medichain. t.a.v. de Praktijkhouder. Zoetermeer, 15.09.

Offerte OPTIE 2. Oranje middenpaneel vervangen door 6 LED panelen 1/9. Fysio praktijk Medichain. t.a.v. de Praktijkhouder. Zoetermeer, 15.09. Rokkeveenseweg 49 2712 PJ Zoetermeer T: +31 79 3435020 E: info@lycalux.nl Fysio praktijk Medichain t.a.v. de Praktijkhouder Zoetermeer, 15.09.2011 Offerte OPTIE 2 Oranje middenpaneel vervangen door 6 LED

Nadere informatie

Seminarie IBE-BIV. Functionele LED-toepassingen in office, retail en hospitality.

Seminarie IBE-BIV. Functionele LED-toepassingen in office, retail en hospitality. Seminarie IBE-BIV Functionele LED-toepassingen in office, retail en hospitality. Kurt T Joens 4 november 2010 De wereld heeft nood aan zinvolle oplossingen om de klimaatveranderingen van antwoord te bieden.

Nadere informatie

LED Verlichting. Give out voor Kantoren & Bedrijven. Door Steven Nieuwenburg - LED Specialist

LED Verlichting. Give out voor Kantoren & Bedrijven. Door Steven Nieuwenburg - LED Specialist BUSINESS 2016 Verlichting Give out voor Kantoren & Bedrijven Door Steven Nieuwenburg - Specialist Een snelle guideline voor Kantoren en bedrijven in het algemeen, waaronder winkels en MKB. Resultaat? Steek

Nadere informatie

ENERGIEBESPARING IN DE MELKVEEHOUDERIJ

ENERGIEBESPARING IN DE MELKVEEHOUDERIJ ENERGIEBESPARING IN DE MELKVEEHOUDERIJ Melkveebedrijven hebben gemiddeld 52,3 kwh/1.000 kg elektra nodig. Er is een grote spreiding in het verbruik van elektra tussen de melkbedrijven. De verschillen worden

Nadere informatie

Levensduur van lampen

Levensduur van lampen Levensduur van lampen Hugo Blom Lumilab B.V. 24-7-2013 hugo@lumilab.nl 1 Samenvatting Sinds de uitvinding van de gloeilamp in 1879 zijn er de nodige nieuwe methoden ontdekt waarmee licht opgewekt kan worden.

Nadere informatie

Product naam: MM08200

Product naam: MM08200 Product naam: MM08200 Specificaties MM08200: Groep Armatuur Lumen/Watt 130.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort ESTELA Wattage * 27W RA 80 Spanning * 30-36V Straalhoek 90 graden Lampsoort LED Geïntegreerd

Nadere informatie

Product naam: MM05244

Product naam: MM05244 Product naam: MM05244 Specificaties MM05244: Levensduur L90: 15000u Wattage: 4.80W Kleur: 2700K (Extra Warmwit LED Filament ) Lumen: 470 lm Bundelbreedte: 330 graden Bedrijfstemperatuur: -30 tot + 40 graden

Nadere informatie

Zuinig licht, heldere keuze

Zuinig licht, heldere keuze Zuinig licht, heldere keuze Het Wereld Natuur Fonds ondersteunt energiezuinige verlichting omdat dit bijdraagt aan een beter klimaat. Geef de aarde door. [Deze slogan kan alleen gedurende de campagneperiode

Nadere informatie

Product naam: MM07915

Product naam: MM07915 Product naam: MM07915 Specificaties MM07915: Groep Armatuur Lumen/Watt 104.00 lm/watt Levensduur 50.000u Soort Levensduur L80 50.000u RA 80 Wattage * 22,5W Straalhoek 160 graden Spanning * 220-240V Licht

Nadere informatie

Introductie --------------------------------------------------------------- 4 1. Totstandkoming --------------------------------------------------- 9

Introductie --------------------------------------------------------------- 4 1. Totstandkoming --------------------------------------------------- 9 Introductie In de afgelopen jaren is de ledverlichting sterk aan het opkomen. Gedreven door de noodzaak het milieu minder te belasten en dus om energie te besparen, is er een snelle ontwikkeling ontstaan.

Nadere informatie

test ledlampen Lang leve

test ledlampen Lang leve Test ledspots Lang leve led! 22 consumentengids mei 2015 Tekst Erik Honig De ledlamp is een volwaardig alternatief voor de gloeilamp en de spaarlamp. Maar is led voor elke ruimte in huis geschikt? En gaan

Nadere informatie

meer besparen met minderwatt www.minderwatt.nl

meer besparen met minderwatt www.minderwatt.nl meer besparen met minderwatt www.minderwatt.nl blauw is het nieuwe groen meer besparen met minderwatt dit is minderwatt minderwatt is een businessunit van het gerenommeerde Maas & Hagoort Lampen. Met een

Nadere informatie

Product naam: MM08410

Product naam: MM08410 Product naam: MM08410 Specificaties MM08410: Groep LED Lumen/Watt.00 lm/watt Levensduur L 50.000u Soort Clusterlite Levensduur L90 25.000u RA 80 Wattage Beschermingsgraad IP20 Spanning 220-2V Lengte 283mm

Nadere informatie

Product naam: MM09659

Product naam: MM09659 Product naam: MM09659 Specificaties MM09659: Groep Armatuur /Watt 100.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort Wattage * 36W RA 80 Spanning * 32-35V Straalhoek 120 graden 4000 Koelwit waarde < 19 Lampsoort

Nadere informatie