Wat moet u weten voor u ios 7 installeert op iphone of ipad?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat moet u weten voor u ios 7 installeert op iphone of ipad?"

Transcriptie

1 Wat moet u weten voor u ios 7 installeert op iphone of ipad? Woensdag begint de wereldwijde uitrol van ios 7, het nieuwe besturingssysteem voor iphone en ipad. Dit is wat je moet weten over de update. Op woensdag 18 september start Apple met de wereldwijde uitrol van ios 7, de nieuwe versie van het besturingssysteem voor iphone en ipad. Verwacht wordt dat de update in België en Nederland omstreeks 19 uur beschikbaar zal zijn via een over the air-update en via itunes. We sommen hieronder nog enkele praktische zaken op waar je best rekening mee houdt vooraleer je met de update aan de slag gaat. Wat is er nieuw? Apple heeft het nieuwe besturingssysteem begin juni voor het eerst getoond tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC. De nieuwe software voor de iphone en ipad laat zich vooral opvallen door een radicaal vernieuwd uiterlijk en enkele veelgevraagde nieuwe functies. Enkele van de meer opmerkelijke nieuwe functies zijn het controlecentrum, het updaten van apps in de achtergrond, een verbeterde versie van Siri, AirDrop en itunes Radio - al is die laatste voorlopig enkel in de VS te gebruiken. Is mijn toestel compatibel?

2 ios 7 werkt op de meeste Apple-toestellen, maar niet allemaal. De volgende toestellen worden ondersteund: iphone 4 iphone 4S iphone 5 ipod touch (5e generatie) ipad 2 ipad 3 ipad 4 ipad mini Daar moet wel meteen nog een kanttekening bij gemaakt worden, want niet alle functies zijn op elk toestel beschikbaar: Het panoramaformaat is beschikbaar op iphone 4S, iphone 5 en ipod touch (vijfde generatie). De cameraformaten vierkant en video en vegen om vast te leggen zijn beschikbaar op iphone 4 of nieuwer, ipad (vanaf de derde generatie), ipad mini en ipod touch (vijfde generatie). De filters in de Camera-app zijn beschikbaar op iphone 5 en ipod touch (vijfde generatie). De filters in de Foto s-app zijn beschikbaar op iphone 4 of nieuwer, ipad (vanaf de derde generatie), ipad mini en ipod touch (vijfde generatie). AirDrop is beschikbaar voor iphone 5, ipad (vierde generatie), ipad mini en ipod touch (vijfde generatie) en vereist een icloud-account. Hoe bereid ik mijn toestel voor? Voordat je straks ios 7 gaat installeren, zijn er een paar dingen die je nu al kan doen om de update zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zorg er eerst en vooral voor dat je iphone of ipad nu reeds over de nieuwste ios-versie beschikt. Voor de iphone 5 betekent dat ios 6.1.4, voor alle andere toestellen is dat ios Je kan nagaan welke versie op jouw toestel draait door te navigeren naar Instellingen en vervolgens te kiezen voor Algemeen, Info. Daarnaast doe je er goed aan om alvast een back-up te maken naar icloud of itunes, voor het geval er iets zou mislopen tijdens de update.

3 icloud: Navigeer op je toestel naar Instellingen, icloud, Reservekopie en opslag en kies voor de optie Maak nu reservekopie. itunes: Sluit je toestel aan op een computer met itunes. Klik in itunes op het menu Archief en navigeer naar Apparaten, Maak reservekopie. Een meer uitgebreide uitleg over het maken van een reservekopie en hoe je die vervolgens terug op je toestel zet, kan je in dit document nalezen. Ten slotte zal Apple vermoedelijk nog een nieuwe versie van itunes uitbrengen voor de lancering van ios 7. Als je van plan bent om je toestel te updaten via itunes, doe je er goed aan om eerst te deze nieuw versie (itunes 11.1) te installeren van zodra ze beschikbaar is. Hoe krijg ik de update zo snel mogelijk? Zoals hierboven reeds werd vermeld, wordt verwacht dat ios 7 bij ons omstreeks 19 uur beschikbaar zal zijn. Dat betekent echter niet dat je de update ook onmiddellijk op je iphone of ipad zal kunnen installeren. Apple kan ios 7 nu eenmaal niet naar iedereen tegelijk uitrollen. Als de honderden miljoenen ios-gebruikers allemaal tegelijk de update proberen te installeren, zouden de servers het begeven. Daarom wordt de update in fasen uitgerold. Je toestel controleert automatisch of er updates beschikbaar zijn, maar wie echt niet kan wachten, kan ook handmatig nagaan of de update beschikbaar is. Navigeer daarvoor naar Instellingen, Algemeen, Software-update. Je toestel zoekt nu naar beschikbare updates. Is de update beschikbaar, dan kies je voor Download om hem binnen te halen. Om naar updates te zoeken via itunes, verbind je het toestel met je computer. Selecteer je iphone of ipad in itunes onder Apparaten en kies voor Zoek naar update in het paneel Overzicht. Als er een update beschikbaar is kies je voor Download en werk bij. Koppel het toestel pas los als de update voltooid is. Heb je s avonds laat nog steeds geen update binnen, zorg dan dat je iphone of ipad aangesloten is op een voedingsbron en toegang heeft tot het wifi-netwerk. Je toestel zoekt dan s nachts verder naar updates en met een beetje geluk staat hij de volgende ochtend klaar om te installeren. Doe ik er wel goed aan om onmiddellijk te updaten?

4 Het is aanlokkelijk om ios 7 zo snel mogelijk te installeren van zodra je ziet dat de update beschikbaar is op jouw toestel, maar is dat ook een goed idee? Heel wat gebruikers zullen hetzelfde idee hebben en hun toestellen woensdagavond zo snel mogelijk proberen updaten. Het is daarom niet uit te sluiten dat de servers toch overbelast raken en downloads traag verlopen of er problemen opduiken bij de installatie. In dat geval kan je alleen maar geduld hebben en het later nog eens proberen. Daarnaast is het ook niet onwaarschijnlijk dat bepaalde apps (nog) niet goed werken met ios 7. Het ontwerp van het nieuwe besturingssysteem breekt radicaal met dat van zijn voorgangers, waardoor ook ontwikkelaars genoodzaakt zijn om hun apps aan te passen. We kregen in juni al van verschillende Belgische app-ontwikkelaars te horen dat ze hierdoor voor een behoorlijke uitdaging kwamen te staan. Vermoedelijk zullen we tijdens de komende dagen dus een hoop app-updates zien verschijnen, die de compatibiliteit met ios 7 moeten verbeteren.

5 ios 7 upgrade beschikbaar: dit moet je weten Na maanden wachten is het eindelijk zover: vanavond rond 19:00 Nederlandse tijd heeft Apple de update naar ios 7 beschikbaar gesteld! De nieuwste versie van Apple s mobiele besturingssysteem kun je zowel via itunes als over the air downloaden en installeren. Wat moet je weten? Op welke apparaten werkt ios 7? Je kan de nieuwe ios installeren op de recentere versies van Apple s mobiele devices: Met oudere ios-devices (zoals de iphone 3GS en ipad 1) kun je dus niet upgraden naar ios 7. Wat moet ik doen om de upgraden naar ios 7? Voordat je upgrade naar ios 7 is het aan te raden om je voor te bereiden: 1. Zorg dat je de laatste versie van ios 6 op je iphone, ipod of ipad hebt staan. 2. Maak een backup van je device via icloud of itunes. Zo kun je altijd herstellen, mocht er iets misgaan. Vervolgens heb je 2 mogelijkheden om te upgraden naar ios 7: 1. Automatische update via Instellingen > Algemeen > Software-update (op je iphone) 2. ios 7 update via itunes: klik op knop Zoek naar update Zorg ervoor dat bij een ios-update je iphone genoeg stroom heeft. Wanneer is de ios 7 update beschikbaar? Apple heeft op het iphone Event 2013 aangekondigd dat de update naar ios 7 op 18 september beschikbaar is. In voorgaande jaren was het in Nederland rond 19:00 uur mogelijk om te upgraden. Wij gaven op Twitter en Facebook een seintje toen ios 7 klaar staat om te installeren. Waarschijnlijk zullen veel, heel veel mensen woensdagavond tegelijkertijd ios 7 proberen te installeren. Zelfs met de goede servercapaciteit van Apple kan het mogelijk zijn dat je niet direct kan upgraden. De enige mogelijkheid die je dan hebt: probeer het later nog eens.

6 Wat is vernieuwd in ios 7? ios 7 is de meest opvallende upgrade van Apple s ios ooit: het hele uiterlijk gaat namelijk op de schop. Zo min mogelijk skeuomorphisme (houtstructuur, linnen, stiksels) en een compleet vernieuwde frisse stijl. Flat design met laagjes. Veel witruimte, half-doorzichtige lagen en met het trouwe Helvetica Neue als standaard font. Naast de vernieuwde interface (pictogrammen, font, flat design) is er nog een aantal opvallende verbeteringen in ios 7: Controlecentrum: direct vanuit het lockscreen toegang tot belangrijke instellingen als wifi, bluetooth en vliegtuigmodus Berichtencentrum: verbeterd overzicht van de dag-van-vandaag Foto filters: direct vanuit de standaard Camera Foto s: makkelijk en slim groeperen op collectie, moment en jaar AirDrop: snel en makkelijk delen via wifi of bluetooth Safari: vernieuwde tabweergave, slimmer zoeken, frissere UI Parallex effect: dynamische achtergrond met zwevende icoontjes Multitasking: slimmer multitasken met voorvertoning van geopende apps itunes Radio (voorlopig alleen in de VS) Zaklamp modus: op te roepen via Control Center Facetime voor audio: audiogesprekken voeren tussen Mac, ipod, ipad en iphone Nieuwe stem voor Siri

7 ios 7 ontleed: de veranderingen in beeld Samenvatting:We gaan hands-on met ios 7 en geven je een uitgebreide blik op hoe de nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem er uitziet. Door Redactie ZDNet 13 juni 2013 Apple heeft deze week ios 7, de nieuwste versie van haar besturingssysteem voor iphone en ipad, aan het publiek voorgesteld tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC Onze Amerikaanse collega's van ZDNet.com gingen aan de slag met het nieuwe besturingssysteem en geven je een uitgebreide blik op de radicaal vernieuwde interface en enkele nieuwe functionaliteiten. Installatie Wanneer je het nieuwe besturingssysteem voor de eerste keer opstart, maak je al meteen kennis met de soberheid en de nieuwe typografie die ios 7 typeren. Voorlopig veel wit en weinig kleur - op een paar blauwe details na.

8 Bij het instellen van de telefoon krijg je ook al een eerste keer het vernieuwde toetsenbord voorgeschoteld. Dat past nu meer bij het "platte" uiterlijk, maar is qua functionaliteit nagenoeg ongewijzigd gebleven. Thuisscherm Nadat de installatie en activatie van je telefoon voltooid is, kom je op het ontgrendelscherm terecht. Dat is meteen heel wat kleurrijker en toont onder meer een nieuwe ontgrendelbalk en de vernieuwde statusbalk bovenaan.

9 Ontgrendel je het toestel, dan kom je op het thuisscherm terecht. Dat heeft nog steeds dezelfde layout, maar de icoontjes hebben allemaal een Jony Ive-facelift gekregen. Of het een verbetering is of niet, dat laten we aan jou over. Je kan in ios 7 eindelijk de Kiosk in een map verbergen, maar apps die standaard op het toestel staan kan je nog steeds niet verwijderen. Onderstaande video toont een aantal van de nieuwe overgangen en animaties ios 7. Om het "platte" uiterlijk toch wat diepte te geven, kan je 3D-achtergronden instellen. De achtergrond beweegt lichtjes wanneer je je kijkhoek verandert, waardoor de icoontjes lijken te zweven boven het oppervlak van het scherm. Je kan nu ook panoramafoto's als achtergrond instellen. Multitasking Apple heeft het multitasken in ios 7 stevig onder handen genomen. Wanneer je tweemaal op de Home-knop drukt opent een rij van geopende applicaties, met daaronder het bijhorende icoon. Je ziet live wat er in de verschillende apps gebeurt.

10 Om een geopende app af te sluiten, volstaat het om de app met een veeg naar boven uit de rij te verwijderen. Het doet wat denken aan de manier waarop je een Metroapp afsluit in Windows 8. Spotlight Spotlight - de zoekfunctie in ios - heeft een nieuwe plaats gekregen, maar zit wel erg goed verstopt. Om de zoekfunctie op te roepen, veeg je ergens in de ruimte tussen het dock en de statusbalk. Spotlight verschijnt met een gedeeltelijk transparante achtergrond over het thuisscherm.

11 Wanneer je iets begint te zoeken, sorteert het alle gevonden resultaten volgens categorie: mail, contacten, afspraken, applicaties... Meldingen en Controlecentrum Met een veeg van de bovenkant van het scherm roep je het meldingencentrum op. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de gedeeltelijke transparante achtergrond waar het thuisscherm nog steeds achter zichtbaar is. Nieuw is dat je afspraken en weerinformatie nu worden weergegeven in natuurlijke tekst. Via de tabs bovenaan kan je ook updates van applicaties en je sociale netwerken bekijken.

12 Met het Controlecentrum introduceert Apple 'snelle instellingen'. Met een veeg van de onderkant van het scherm naar boven krijg je toegang tot veelgebruikte instellingen als wifi, bluetooth en schermhelderheid, een muziekspeler, AirPlay en tools als een zaklamp en calculator. Telefoon en contacten Zo kleurrijk als het thuisscherm is, zo sober zijn de applicaties. Te beginnen met Contacten. Die wordt vooral gedomineerd door veel wit en een minimaal uiterlijk. Je kan je contacten bellen of Facetimen vanuit de app.

13 De vernieuwde telefoon-app laat de rechthoekige toetsen vallen en vervangt ze door ronde knoppen. Hoewel de app een heel ander uiterlijk heeft, is de positionering van de knoppen wel gelijk gebleven aan ios 6.

14 Ook tijdens het telefoneren heb je nog dezelfde mogelijkheden als voorheen. De voornaamste veranderingen zijn puur esthetisch. Ook bij Voic is de functionaliteit hetzelfde gebleven, maar moest het ontwerp wijken voor een soberder design. Mail Voor de Mail-app is Apple duidelijk gaan kijken bij het populaire Mailbox. Door naar links te vegen krijg je twee mogelijkheden: de verwijderen of een menu met meer mogelijkheden opvragen..

15 Dat menu met meer mogelijkheden glijdt naar boven van de onderkant van het scherm en maakt ook weer gebruik van transparantie, waardoor de app op de achtergrond er nog wat door komt.

16 Het lezen en opstellen van s is niet echt veranderd. Lezen gaat over het algemeen wel iets vlotter omdat de lay-out soberder is. Onderaan heb je een aantal icoontjes om de mail te markeren, archiveren, verwijderen, er op te reageren of een nieuw bericht op te stellen. Dat opstellen gaat opnieuw makkelijker dankzij het meer sobere uiterlijk. Ook de dicteerfunctie kreeg een nieuw ontwerp. Berichten Bij Berichten opnieuw hetzelfde verhaal: de functionaliteit is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar het uiterlijk werd volledig opgefrist. Apple duidt sms-berichten in het groen aan en imessages in het blauw.

17 Kalender Ook in de nieuwe kalender werd alles in het werk gesteld om rust en soberheid uit te stralen. Standaard krijg je een weekoverzicht te zien waar je dag per dag je afspraken kan nagaan.

18 Onderaan kan je doorklikken om alle afspraken van de dag bij elkaar te zien. Alles wat leesbaar is voor het besturingssysteem - bijvoorbeeld "dinner tonight" of "drinks at 5pm" - kan automatisch aan de kalender worden toegevoegd. Siri Ook spraakassistent Siri is niet aan de makeover ontsnapt. Naast een nieuwe look; is Siri ook beter en sneller geworden. Wanneer Siri je via spraakherkenning toch verkeerd begrepen heeft, kan je de input nog zelf corrigeren. Naast een nieuwe vrouwenstem die beter verstaanbaar is, heeft Apple ook een mannenstem toegevoegd.

19 De resultaten die Siri aanreikt zijn in ios 7 beter leesbaar gemaakt. Apple probeert niet langer alle informatie op één scherm te persen, maar zorgt wel dat de specifieke informatie waar je naar op zoek bent meteen in het oog springt. Weer Weerupdates behoren al van bij het onstaan tot de kern van ios. De nieuwe weerapp doet wat denken aan de vernieuwde Yahoo! Weer-app en haalt ook haar informatie bij Yahoo. De app toont op de achtergrond wat voor weer het is, waardoor hij kleurrijker is dan de andere apps, die Apple erg wit en sober heeft gehouden.

20 Als we dan toch een puntje van kritiek mogen geven: het is niet meteen duidelijk welke meeteenheid er gebruikt wordt voor de temperatuur. Ook het icoontje op het thuisscherm is nog steeds een statische afbeelding en past zich niet aan aan het huidige weer. Het icoontje van de klok doet dat echter wel. Klok Laten we dan meteen ook de Klok-app eens van dichterbij bekijken. Die is haast volledig kleurloos op een aantal rode accenten na, gelijkaardig aan de Kalender. De applicatie toont je de wereldklokken naar keuze en past de klok aan aan het tijdstip: een donkere voor de nacht, een lichte voor de dag.

21 Het geldt voor alle apps en eigenlijk ook voor ios 7 in het algemeen, maar het door elkaar gebruiken van iconen en tekst, maakt het soms toch wat verwarrend of iets nu interactief is of niet. Het gebruik van natuurlijke tekst zien we ook doorheen het besturingssysteem terugkeren en kunnen we wel ten zeerste appreciëren. Apple Maps Apple Maps kende een beetje een valse start, maar een jaar na de lancering gaat het al heel wat beter met de kaarten-app. De gegevens zijn heel wat accurater geworden en er werd informatie over openbaar transport toegevoegd.

22 Ook de 3D Flyover wordt bij elke update sneller. Zelfs over 3G of 4G gebeurt de rendering erg vlot. Belangrijke plaatsen worden eerst geladen en de omgeving volgt daarna.

23 Je kan bovendien makkelijk via de app adressen en routebeschrijvingen delen met andere toestellen. Foto's en Camera Apple heeft eindelijk orde op zakgen gesteld in de fotobibliotheek. Foto's worden nu op gebeurtenis georganiseerd in plaats van de warboel die het voorheen was.

24 Je kan zo ver uitzoomen als je wilt en met je vinger over de foto's gaan om er snel door te bladeren. Vergelijkbaar met Instagram, kan je onmiddellijk filters toevoegen aan je foto's. De Camera-app werd helemaal herwerkt en heeft een paar nieuwe functionaliteiten aan boord. De interface ziet er helemaal anders uit en is aangepast om ook in landschapsmodus goed weer te geven.

25 Delen Afhankelijk van de applicatie die je gebruikt, kan je haast alles delen. De standaardopties zijn imessage en Mail, maar bij foto's komt daar Flickr bij en voor video's Vimeo. Bijna al de rest kan gedeeld worden via Facebook en Twitter. Daarnaast kan je bestanden ook kopiëren en verplaatsen, of afdrukken via AirPort. Reminders De functionaliteit van de Reminders-app is bewaard gebleven, maar opnieuw werd het ontwerp helemaal omgegooid. Apple geeft in ios 7 duidelijk de voorkeur aan tekstuele cues in plaats van visuele symbolen.

26 Maar de app is (momenteel) wel wat ingewikkeld. Verschillende kleuren staan voor verschillende dingen, maar Apple geeft nergens uitleg. Het is ook niet helemaal duidelijk welke lijst waar gaat. Voorlopig moet de ios 7-versie van de app nog onderdoen aan zijn voorganger, maar dat kan natuurlijk nog veranderen. Aandelen In de nieuwe Aandelen-app is ook de diepere integratie van Yahoo-diensten zichtbaar. Naast de Weer-app haalt ook de Aandelen-app haar informatie van Yahoo. Apple kiest hier vreemd genoeg voor donkere kleuren, in plaats van het wit in de andere apps.

27 De applicatie biedt wel meer details dan de vorige versie en is een geknipte kandidaat voor wie de beurs ook via zijn iphone of ipad in de gaten houdt. Video's Video's worden nu opgedeeld in drie categorieën: tv-shows, films en muziekvideo's. Elke video wordt van een afbeelding voorzien, zodat het aangenaam is om door het overzicht te bladeren. Een hele verbetering ten opzichte van ios 6.

28 itunes Store De itunes Store is versimpeld en strakker geworden, geheel in de lijn van de nieuwe designfilosofie voor ios. De app is eenvoudig in gebruik en dankzij de balk onderaan kan je makkelijk wisselen tussen categorieën.

29 Apps Een welgekomen verandering in ios 7 is de mogelijkheid om apps automatisch te updaten. Je kan dat zo instellen dat er alleen wordt geüpdatet als je via wifi bent verbonden, of je kan de functie helemaal uitzetten en alleen manueel updaten.

30 Vanaf nu kan je ook via de gps-functie apps zoeken die gebonden zijn aan je locatie. Ben je op daguitstap in Walibi, dan zal deze dienst je bijvoorbeeld de Walibi-app of andere nuttige apps aanraden. ibooks en Kiosk Zoals eerder vermeld kan je de Kiosk - de verzamelapp voor je digitale tijdschrift - en krantenabonnementen - in ios 7 verbergen in een map. In het screenshot zie je het Da Vinci-achtige icoontje dat gebruikt wordt voor apps - of in dit geval publicaties in de Kiosk - die gedownload en geïnstalleerd worden.

31 Nog opvallend is dat Apple het 'skeuomorphische' design volledig heeft laten vallen. Je e-books en magazines staan niet langer in een boekekast. Ook de lederdetails in de Contacten-app of het vilt in Game Center kennen geen plaats meer in ios 7. Instellingen De instellingen zijn overzichtelijker geworden dankzij de toevoeging van icoontjes, zodat je sneller de functie vindt die je zoekt. Daarnaast werd ook de mogelijkheid toegevoegd om app al op de achtergrond te laten vernieuwen. Voor sommige apps kan je dit ook uitschakelen, om je batterij en dataverbruik te sparen.

32 Met het oog op BYOD en de zakelijke gebruiker zijn er ook heel wat functies met het oog op professioneel gebruik, waaronder VPN en ondersteuning voor MDM-oplossingen (Mobile Device Management).

33 Muziek Veel mensen maken natuurlijk ook gebruik van hun iphone als muziekspeler. De interface van de Muziek-app is gelijkaardig aan vorige versies, maar veel makkelijker in gebruik. Bij het afspelen wordt de albumcover centraal getoond, met daaronder de afspeelknoppen.

34 Of itunes Match nu is geactiveerd of niet, je kan de muziek die niet op je iphone of ipad staat naar je toestel downloaden via itunes in de Cloud. Die software houdt je aankopen in de gaten en laat je muziek downloaden via mobiele data of een wifi-verbinding. Safari Safari maakt vanaf nu gebruik van een omnibar: adres- en zoekbalk gecombineerd in één balk. Opmerkelijk: de standaard zoekrobot is Bing van Microsoft en niet Google. De zoekvoorspellingen zijn wel snel en accuraat.

35 Multitasken in Safari is ook makkelijker geworden omdat je snel door je openstaande pagina's kan bladeren in een soort rolodex. ios 7 zit vol animaties en die zie je ook in de browser terugkomen.

36 Hoe sluit je apps in ios 7? Soms wil je eens met de grove borstel door alle apps gaan die je open hebt staan op je ios-toestel. Of je itoestel daar echt weer sneller van wordt of niet, het doet deugd om een heleboel apps te zeggen dat ze ermee mogen stoppen. Alleen is dat op ios 7 niet zo duidelijk hoe dat moet. Het is nochtans makkelijk. Vroeger sloot je apps door twee keer te klikken op de home-knop. Je kreeg dan iconen van alle apps die aan het draaien zijn en van daaruit kan je ze sluiten. Dubbelklik je op de homeknop in ios 7, dan krijg je kaarten te zien met een screenshot van de app die draait met daaronder het icoon. Je kan links en rechts vergen om alle kaarten te bekijken. Helemaal aan de rechterkant vind je je thuisscherm. Als je naar links veegt, blader je door de apps die open staan. Klik je op een kaart, dan ga je naar de app waarmee ze overeen komt. Klik je op de homeknop, dan ga je niet naar het thuisscherm zoals bij eerdere ios en, maar naar de plek waar je was toen je op de homeknop dubbelklikte. Om een app te dwingen zich af te sluiten, ga je naar het overzicht met de kaarten door te dubbelklikken op de homeknop. Daar ga je naar de kaart van de ap die je wil sluiten en je veegt de kaart niet het icoon- naar boven.

37 De twee lessen zijn: veeg naar boven en in het kaartenoverzicht brengt de thuisknop je niet naar je thuisscherm, maar naar de laatste app die open stond. Jibbe Van Oost leidt de redactie van ZDNet. Zijn IT-hart klopt vooral aan de zakelijke kant: alles in het datacenter, in de cloud en op de desktop. Door intrede van consumentenproducten in de IT verruimt hij zijn blik ook naar de wat minder ernstige takken van de technologiesector. De boog moet niet altijd gespannen staan.

38 Vier privacy-instellingen in ios 7 die je onmiddellijk moet activeren ios 7 werd woensdag wereldwijd gelanceerd en veel gebruikers hebben ondertussen de update doorgevoerd op hun iphone of ipad. Voor je met het nieuwe snoepjeskleurige besturingssysteem aan de slag gaat, pas je best even de privacy-instellingen aan. Tenminste toch als je een beetje begaan bent met je privacy. Een grote update als die naar ios 7 brengt vanzelfsprekend nieuwe instellingen met zich mee en bovendien zullen enkele oude opnieuw moeten worden ingesteld. De volgende vier privacy-instellingen kan je best zo snel mogelijk activeren. Apple verbergt het menu Systeem helemaal onderaan bij de Locatievoorzieningen, die je vindt onder het menu Privacy in de instellingen. Als je je iphone of ipad al enkele maanden in bezit hebt, zullen hier waarschijnlijk tientallen apps opgelijst staan. Onderaan de lijst vind je het menu Systeem, met de uitleg wat het kleine paarse pijlicoontje betekent.

39 Lees de uitleg en probeer te onthouden wat de drie verschillende pijltjes betekenen. Hou dan goed in de gaten wanneer ze rechts bovenaan in de menubalk verschijnen en ga terug naar de Locatievoorzieningen om te zien welke apps je locatiegegevens gebruiken. Keer regelmatig eens terug naar dit overzicht en schakel de toegang tot je locatie uit voor apps die het niet nodig hebben. Ga dan terug naar Systeem om de belangrijkste privacy-instellingen op je iphone of ipad te activeren. Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem

40 Ik raad aan om de volgende instellingen UIT te zetten: Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > System Services > Diagnose & Gebruik Diagnose & Gebruik houdt in de gaten wat je uitspookt op je toestel en stuurt de informatie anoniem naar Apple om ios te verbeteren. Dat mag dan wel zijn, maar als je de optie activeert geef je Apple toestemming om alles wat je doet op je iphone of ipad in de gaten te houden en die informatie te bewaren. Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Veelbezochte locaties Veelbezochte locaties is al even slecht, of misschien zelfs slechter. De instelling zorgde al voor wat opschudding toen ios 7 bèta 5 verscheen en de gegevens die worden

41 bewaard over je veelbezochte locaties zijn soms gewoon eng. Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > iads op locatiebasis iads zorgde al in juni 2010 voor een privacyrel toen er een 45 pagina s tellende update werd teogevoegd aan Apples privacybeleid, waarin gedetailleerd wordt beschreven hoe je locatiegegevens door Apple (en partnerbedrijven) kunnen worden gebruikt en gedeeld, inclusief de geografische locatie van je toestel in realtime. De inhoud van de tekst is sindsdien wel wat bijgeschaafd en Apple heeft een document gepubliceerd dat uitlegt hoe je kunt uitschrijven op de advertenties van het iad-netwerk. Ik schakel deze optie uit en ben tevreden met minder relevante advertenties. Ten slotte raad ik aan om de volgende instelling AAN te zetten: Instellingen > Safari > Volg niet Apple is een van de weinige bedrijven die nog steeds de verouderde Do Not Trackstandaard gebruikt in zijn mobiele webbrowser. Zelfs al wordt Do Not Track als dood beschouwd en noemt ZDNet-collega Ed Bott het erger dan een complete flop, schakel ik het toch nog steeds in voor de webservers die de standaard wel respecteren. Dit artikel verscheen in de reeks:

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen )

Alles wat je al wou weten over de ipad. (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) Alles wat je al wou weten over de ipad (maar eigenlijk niet zo goed durfde te vragen ) 1 Inhoudsopgave Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Een tablet kiezen hoe doe je dat?... 4 3. De basics... 7 4. Multi-touch

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdstuk 1

Inleiding. Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1 Inleiding Toen Apple in januari 2010 de ipad presenteerde aan het publiek, zagen de medewerkers de ipad helemaal niet als een apparaat voor business. Ze hadden de ipad toch echt bedacht voor

Nadere informatie

Deze pagina werd bewust blanco gelaten

Deze pagina werd bewust blanco gelaten Deze pagina werd bewust blanco gelaten 2 1 Voorwoord Gedurende de afgelopen 2 jaar heb ik binnen het Ubuntu-be LocalTeam al heel wat mensen geholpen om hun eerste stappen te zetten in Ubuntu. Doorheen

Nadere informatie

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software Inhoudsopgave 9 Hoofdstuk 1: In één oogopslag 9 Overzicht 10 De knoppen 12 Microsimkaarthouder 12 Het beginscherm 16 Het Multi-Touch-scherm gebruiken 19

Nadere informatie

INFOVISIE MAGAZIEN - Juni 2013 - JAARGANG 27

INFOVISIE MAGAZIEN - Juni 2013 - JAARGANG 27 INFOVISIE MAGAZIEN - Juni 2013 - JAARGANG 27 Inhoud... 03 Voorwoord... 05 Update-info... 06 Artikels Zoomtext verovert de Mac... 09 Daisy-apps voor onderweg... 20 icloud, wat is het en wat kun je ermee?...

Nadere informatie

De iphone is een prachtig apparaat met veel mogelijkheden. De belangrijkste programma s zijn besproken, maar er is nog een paar apps aan de aandacht

De iphone is een prachtig apparaat met veel mogelijkheden. De belangrijkste programma s zijn besproken, maar er is nog een paar apps aan de aandacht De iphone is een prachtig apparaat met veel mogelijkheden. De belangrijkste programma s zijn besproken, maar er is nog een paar apps aan de aandacht ontsnapt. Ook tips, trucs, handigheidjes en weetjes

Nadere informatie

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software

ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software ipad Gebruikershandleiding Voor ios 5.1-software Inhoudsopgave 9 Hoofdstuk 1: In één oogopslag 9 Overzicht 10 De knoppen 12 Microsimkaarthouder 12 Het beginscherm 16 Het Multi-Touch-scherm gebruiken 19

Nadere informatie

Windows 7 / 8.1 Basis

Windows 7 / 8.1 Basis Windows 7 / 8.1 Basis Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Functionaliteiten Windows 7 en 8.1... 4 1.1 Inloggen in Windows 7 en Windows 8.x... 4 1.2 Programma s en bestanden in de taakbalk... 8 1.3 Aero

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

Het ontwikkelen van Gebruiksvriendelijke Apps voor Smartphones

Het ontwikkelen van Gebruiksvriendelijke Apps voor Smartphones Het ontwikkelen van Gebruiksvriendelijke Apps voor Smartphones Ferry de Bruin Masterscriptie Informatiekunde Radboud Universiteit Nijmegen Begeleider RU prof. dr. Frits W. Vaandrager Begeleider IT&T ing.

Nadere informatie

CURSUS ANDROÏD. Frank Missotten CVO Zuid-Limburg

CURSUS ANDROÏD. Frank Missotten CVO Zuid-Limburg CURSUS ANDROÏD Frank Missotten CVO Zuid-Limburg Wist je al dat de aarde binnenkort bevolkt zal zijn met leuke, vriendelijke groene robotjes die gratis zijn en naar de naam Android luisteren? Deze groene

Nadere informatie

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE

WINDOWS 8 TIPS, TRUCS & INFORMATIE WINDOWS 8 Windows 8 zit vol met mooie nieuwe features, zoals de kleurrijke Metrointerface, een vernieuwde Explorer, aantrekkelijke desktop tiles, handige systeemherstel opties en nog veel meer. In deze

Nadere informatie

FEYENOORD VIDEOS. Podcast. Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft

FEYENOORD VIDEOS. Podcast. Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft Website Feyenoordvideos.com Social Media Naast de website is Podcast De podcast zorgt ervoor Resultaten Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft Feyenoord

Nadere informatie

ipad Gebruikershandleiding

ipad Gebruikershandleiding ipad Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 7 Hoofdstuk 1: In één oogopslag 7 Overzicht 8 De knoppen 9 Het beginscherm 14 Het Multi-Touch-scherm 18 Het schermtoetsenbord 23 Zoeken 24 Bluetooth 25 Batterij

Nadere informatie

Uw HTC EVO 3D Handleiding

Uw HTC EVO 3D Handleiding Uw HTC EVO 3D Handleiding 2 Inhoud Inhoud Aan de slag Inhoud van doos 8 HTC EVO 3D 8 Achterklep 10 SIM-kaart 11 Geheugenkaart 12 Batterij 13 Het toestel in- of uitschakelen. 16 Uw pincode invoeren 16 Vingerbewegingen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Aan de slag... 7

INHOUDSOPGAVE. Aan de slag... 7 Handleiding INHOUDSOPGAVE Aan de slag... 7 Anatomie van jouw Kobo Arc 10HD... 8 Jouw Kobo Arc 10HD opladen... 9 Jouw Kobo Arc 10HD in slaap sussen en wakker maken... 10 Het touchscreen gebruiken... 11

Nadere informatie

Uw HTC Rhyme Uitgebreide Handleiding

Uw HTC Rhyme Uitgebreide Handleiding Uw HTC Rhyme Uitgebreide Handleiding 2 Inhoud Inhoud Aan de slag Inhoud van de doos 8 HTC Rhyme 9 Achterklep 11 SIM-kaart 13 Geheugenkaart 13 Batterij 15 Het toestel in- of uitschakelen. 16 Uw pincode

Nadere informatie

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie

Colofon. Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman)

Colofon. Geschreven door Paulus Veltman (@paulusveltman) Colofon Versie 4.0, 30 januari 2012. Bedoeld voor gebruik in combinatie met de Nederlandstalige versie van de nieuwe, in december 2011 gelanceerde twitter.com. Aanvullingen, verbeteringen en suggesties

Nadere informatie

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail

Deel bergen foto s in Hotmail / Windows Live mail Online foto s delen Tja, dan zit de vakantie er weer (bijna) op. Genoten van de zon, lekker uitgerust, en alle mooie momenten vastgelegd met de camera. Misschien hebt u wel honderden foto's op een geheugenkaartje

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Windows Phone 8X van HTC Handleiding

Windows Phone 8X van HTC Handleiding Windows Phone 8X van HTC Handleiding 2 Inhoud Inhoud Uitpakken Je telefoon 8 SIM-kaart 9 Batterij 11 Het toestel in- of uitschakelen 12 Je telefoon instellen Je pincode invoeren 13 De telefoon voor het

Nadere informatie

Je HTC One V Handleiding

Je HTC One V Handleiding Je HTC One V Handleiding 2 Inhoud Inhoud Uit de verpakking nemen HTC One V 8 Onderkant 9 SIM-kaart 11 Geheugenkaart 12 De batterij opladen 13 Het toestel in- of uitschakelen 13 De HTC One V de eerste keer

Nadere informatie

Presenteer met stijl

Presenteer met stijl tipsenadvies-internet.nl Uw veertiendaagse navigator op de informatiesnelweg 19 jaargang - nummer 15 31 januari 2015 In dit nummer... Webdiensten Presenteer met stijl... 1 Computer Doeltreffender aan de

Nadere informatie

Copyright door het Ubuntu-handleidingteam. Enkele rechten voorbehouden. c b a

Copyright door het Ubuntu-handleidingteam. Enkele rechten voorbehouden. c b a Copyright door het Ubuntu-handleidingteam. Enkele rechten voorbehouden. c b a Dit werk is uitgebracht onder de Creative Commons A ribution Share Alike. License. Om een exemplaar hiervan te bekijken, zie

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 Zarafa

Handleidingen 1.0 Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa In dit document vind je de handleidingen voor Zarafa zoals aangeboden door ECM2. I. Zarafa Email en Agenda 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie