Wat moet u weten voor u ios 7 installeert op iphone of ipad?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat moet u weten voor u ios 7 installeert op iphone of ipad?"

Transcriptie

1 Wat moet u weten voor u ios 7 installeert op iphone of ipad? Woensdag begint de wereldwijde uitrol van ios 7, het nieuwe besturingssysteem voor iphone en ipad. Dit is wat je moet weten over de update. Op woensdag 18 september start Apple met de wereldwijde uitrol van ios 7, de nieuwe versie van het besturingssysteem voor iphone en ipad. Verwacht wordt dat de update in België en Nederland omstreeks 19 uur beschikbaar zal zijn via een over the air-update en via itunes. We sommen hieronder nog enkele praktische zaken op waar je best rekening mee houdt vooraleer je met de update aan de slag gaat. Wat is er nieuw? Apple heeft het nieuwe besturingssysteem begin juni voor het eerst getoond tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC. De nieuwe software voor de iphone en ipad laat zich vooral opvallen door een radicaal vernieuwd uiterlijk en enkele veelgevraagde nieuwe functies. Enkele van de meer opmerkelijke nieuwe functies zijn het controlecentrum, het updaten van apps in de achtergrond, een verbeterde versie van Siri, AirDrop en itunes Radio - al is die laatste voorlopig enkel in de VS te gebruiken. Is mijn toestel compatibel?

2 ios 7 werkt op de meeste Apple-toestellen, maar niet allemaal. De volgende toestellen worden ondersteund: iphone 4 iphone 4S iphone 5 ipod touch (5e generatie) ipad 2 ipad 3 ipad 4 ipad mini Daar moet wel meteen nog een kanttekening bij gemaakt worden, want niet alle functies zijn op elk toestel beschikbaar: Het panoramaformaat is beschikbaar op iphone 4S, iphone 5 en ipod touch (vijfde generatie). De cameraformaten vierkant en video en vegen om vast te leggen zijn beschikbaar op iphone 4 of nieuwer, ipad (vanaf de derde generatie), ipad mini en ipod touch (vijfde generatie). De filters in de Camera-app zijn beschikbaar op iphone 5 en ipod touch (vijfde generatie). De filters in de Foto s-app zijn beschikbaar op iphone 4 of nieuwer, ipad (vanaf de derde generatie), ipad mini en ipod touch (vijfde generatie). AirDrop is beschikbaar voor iphone 5, ipad (vierde generatie), ipad mini en ipod touch (vijfde generatie) en vereist een icloud-account. Hoe bereid ik mijn toestel voor? Voordat je straks ios 7 gaat installeren, zijn er een paar dingen die je nu al kan doen om de update zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zorg er eerst en vooral voor dat je iphone of ipad nu reeds over de nieuwste ios-versie beschikt. Voor de iphone 5 betekent dat ios 6.1.4, voor alle andere toestellen is dat ios Je kan nagaan welke versie op jouw toestel draait door te navigeren naar Instellingen en vervolgens te kiezen voor Algemeen, Info. Daarnaast doe je er goed aan om alvast een back-up te maken naar icloud of itunes, voor het geval er iets zou mislopen tijdens de update.

3 icloud: Navigeer op je toestel naar Instellingen, icloud, Reservekopie en opslag en kies voor de optie Maak nu reservekopie. itunes: Sluit je toestel aan op een computer met itunes. Klik in itunes op het menu Archief en navigeer naar Apparaten, Maak reservekopie. Een meer uitgebreide uitleg over het maken van een reservekopie en hoe je die vervolgens terug op je toestel zet, kan je in dit document nalezen. Ten slotte zal Apple vermoedelijk nog een nieuwe versie van itunes uitbrengen voor de lancering van ios 7. Als je van plan bent om je toestel te updaten via itunes, doe je er goed aan om eerst te deze nieuw versie (itunes 11.1) te installeren van zodra ze beschikbaar is. Hoe krijg ik de update zo snel mogelijk? Zoals hierboven reeds werd vermeld, wordt verwacht dat ios 7 bij ons omstreeks 19 uur beschikbaar zal zijn. Dat betekent echter niet dat je de update ook onmiddellijk op je iphone of ipad zal kunnen installeren. Apple kan ios 7 nu eenmaal niet naar iedereen tegelijk uitrollen. Als de honderden miljoenen ios-gebruikers allemaal tegelijk de update proberen te installeren, zouden de servers het begeven. Daarom wordt de update in fasen uitgerold. Je toestel controleert automatisch of er updates beschikbaar zijn, maar wie echt niet kan wachten, kan ook handmatig nagaan of de update beschikbaar is. Navigeer daarvoor naar Instellingen, Algemeen, Software-update. Je toestel zoekt nu naar beschikbare updates. Is de update beschikbaar, dan kies je voor Download om hem binnen te halen. Om naar updates te zoeken via itunes, verbind je het toestel met je computer. Selecteer je iphone of ipad in itunes onder Apparaten en kies voor Zoek naar update in het paneel Overzicht. Als er een update beschikbaar is kies je voor Download en werk bij. Koppel het toestel pas los als de update voltooid is. Heb je s avonds laat nog steeds geen update binnen, zorg dan dat je iphone of ipad aangesloten is op een voedingsbron en toegang heeft tot het wifi-netwerk. Je toestel zoekt dan s nachts verder naar updates en met een beetje geluk staat hij de volgende ochtend klaar om te installeren. Doe ik er wel goed aan om onmiddellijk te updaten?

4 Het is aanlokkelijk om ios 7 zo snel mogelijk te installeren van zodra je ziet dat de update beschikbaar is op jouw toestel, maar is dat ook een goed idee? Heel wat gebruikers zullen hetzelfde idee hebben en hun toestellen woensdagavond zo snel mogelijk proberen updaten. Het is daarom niet uit te sluiten dat de servers toch overbelast raken en downloads traag verlopen of er problemen opduiken bij de installatie. In dat geval kan je alleen maar geduld hebben en het later nog eens proberen. Daarnaast is het ook niet onwaarschijnlijk dat bepaalde apps (nog) niet goed werken met ios 7. Het ontwerp van het nieuwe besturingssysteem breekt radicaal met dat van zijn voorgangers, waardoor ook ontwikkelaars genoodzaakt zijn om hun apps aan te passen. We kregen in juni al van verschillende Belgische app-ontwikkelaars te horen dat ze hierdoor voor een behoorlijke uitdaging kwamen te staan. Vermoedelijk zullen we tijdens de komende dagen dus een hoop app-updates zien verschijnen, die de compatibiliteit met ios 7 moeten verbeteren.

5 ios 7 upgrade beschikbaar: dit moet je weten Na maanden wachten is het eindelijk zover: vanavond rond 19:00 Nederlandse tijd heeft Apple de update naar ios 7 beschikbaar gesteld! De nieuwste versie van Apple s mobiele besturingssysteem kun je zowel via itunes als over the air downloaden en installeren. Wat moet je weten? Op welke apparaten werkt ios 7? Je kan de nieuwe ios installeren op de recentere versies van Apple s mobiele devices: Met oudere ios-devices (zoals de iphone 3GS en ipad 1) kun je dus niet upgraden naar ios 7. Wat moet ik doen om de upgraden naar ios 7? Voordat je upgrade naar ios 7 is het aan te raden om je voor te bereiden: 1. Zorg dat je de laatste versie van ios 6 op je iphone, ipod of ipad hebt staan. 2. Maak een backup van je device via icloud of itunes. Zo kun je altijd herstellen, mocht er iets misgaan. Vervolgens heb je 2 mogelijkheden om te upgraden naar ios 7: 1. Automatische update via Instellingen > Algemeen > Software-update (op je iphone) 2. ios 7 update via itunes: klik op knop Zoek naar update Zorg ervoor dat bij een ios-update je iphone genoeg stroom heeft. Wanneer is de ios 7 update beschikbaar? Apple heeft op het iphone Event 2013 aangekondigd dat de update naar ios 7 op 18 september beschikbaar is. In voorgaande jaren was het in Nederland rond 19:00 uur mogelijk om te upgraden. Wij gaven op Twitter en Facebook een seintje toen ios 7 klaar staat om te installeren. Waarschijnlijk zullen veel, heel veel mensen woensdagavond tegelijkertijd ios 7 proberen te installeren. Zelfs met de goede servercapaciteit van Apple kan het mogelijk zijn dat je niet direct kan upgraden. De enige mogelijkheid die je dan hebt: probeer het later nog eens.

6 Wat is vernieuwd in ios 7? ios 7 is de meest opvallende upgrade van Apple s ios ooit: het hele uiterlijk gaat namelijk op de schop. Zo min mogelijk skeuomorphisme (houtstructuur, linnen, stiksels) en een compleet vernieuwde frisse stijl. Flat design met laagjes. Veel witruimte, half-doorzichtige lagen en met het trouwe Helvetica Neue als standaard font. Naast de vernieuwde interface (pictogrammen, font, flat design) is er nog een aantal opvallende verbeteringen in ios 7: Controlecentrum: direct vanuit het lockscreen toegang tot belangrijke instellingen als wifi, bluetooth en vliegtuigmodus Berichtencentrum: verbeterd overzicht van de dag-van-vandaag Foto filters: direct vanuit de standaard Camera Foto s: makkelijk en slim groeperen op collectie, moment en jaar AirDrop: snel en makkelijk delen via wifi of bluetooth Safari: vernieuwde tabweergave, slimmer zoeken, frissere UI Parallex effect: dynamische achtergrond met zwevende icoontjes Multitasking: slimmer multitasken met voorvertoning van geopende apps itunes Radio (voorlopig alleen in de VS) Zaklamp modus: op te roepen via Control Center Facetime voor audio: audiogesprekken voeren tussen Mac, ipod, ipad en iphone Nieuwe stem voor Siri

7 ios 7 ontleed: de veranderingen in beeld Samenvatting:We gaan hands-on met ios 7 en geven je een uitgebreide blik op hoe de nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem er uitziet. Door Redactie ZDNet 13 juni 2013 Apple heeft deze week ios 7, de nieuwste versie van haar besturingssysteem voor iphone en ipad, aan het publiek voorgesteld tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC Onze Amerikaanse collega's van ZDNet.com gingen aan de slag met het nieuwe besturingssysteem en geven je een uitgebreide blik op de radicaal vernieuwde interface en enkele nieuwe functionaliteiten. Installatie Wanneer je het nieuwe besturingssysteem voor de eerste keer opstart, maak je al meteen kennis met de soberheid en de nieuwe typografie die ios 7 typeren. Voorlopig veel wit en weinig kleur - op een paar blauwe details na.

8 Bij het instellen van de telefoon krijg je ook al een eerste keer het vernieuwde toetsenbord voorgeschoteld. Dat past nu meer bij het "platte" uiterlijk, maar is qua functionaliteit nagenoeg ongewijzigd gebleven. Thuisscherm Nadat de installatie en activatie van je telefoon voltooid is, kom je op het ontgrendelscherm terecht. Dat is meteen heel wat kleurrijker en toont onder meer een nieuwe ontgrendelbalk en de vernieuwde statusbalk bovenaan.

9 Ontgrendel je het toestel, dan kom je op het thuisscherm terecht. Dat heeft nog steeds dezelfde layout, maar de icoontjes hebben allemaal een Jony Ive-facelift gekregen. Of het een verbetering is of niet, dat laten we aan jou over. Je kan in ios 7 eindelijk de Kiosk in een map verbergen, maar apps die standaard op het toestel staan kan je nog steeds niet verwijderen. Onderstaande video toont een aantal van de nieuwe overgangen en animaties ios 7. Om het "platte" uiterlijk toch wat diepte te geven, kan je 3D-achtergronden instellen. De achtergrond beweegt lichtjes wanneer je je kijkhoek verandert, waardoor de icoontjes lijken te zweven boven het oppervlak van het scherm. Je kan nu ook panoramafoto's als achtergrond instellen. Multitasking Apple heeft het multitasken in ios 7 stevig onder handen genomen. Wanneer je tweemaal op de Home-knop drukt opent een rij van geopende applicaties, met daaronder het bijhorende icoon. Je ziet live wat er in de verschillende apps gebeurt.

10 Om een geopende app af te sluiten, volstaat het om de app met een veeg naar boven uit de rij te verwijderen. Het doet wat denken aan de manier waarop je een Metroapp afsluit in Windows 8. Spotlight Spotlight - de zoekfunctie in ios - heeft een nieuwe plaats gekregen, maar zit wel erg goed verstopt. Om de zoekfunctie op te roepen, veeg je ergens in de ruimte tussen het dock en de statusbalk. Spotlight verschijnt met een gedeeltelijk transparante achtergrond over het thuisscherm.

11 Wanneer je iets begint te zoeken, sorteert het alle gevonden resultaten volgens categorie: mail, contacten, afspraken, applicaties... Meldingen en Controlecentrum Met een veeg van de bovenkant van het scherm roep je het meldingencentrum op. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de gedeeltelijke transparante achtergrond waar het thuisscherm nog steeds achter zichtbaar is. Nieuw is dat je afspraken en weerinformatie nu worden weergegeven in natuurlijke tekst. Via de tabs bovenaan kan je ook updates van applicaties en je sociale netwerken bekijken.

12 Met het Controlecentrum introduceert Apple 'snelle instellingen'. Met een veeg van de onderkant van het scherm naar boven krijg je toegang tot veelgebruikte instellingen als wifi, bluetooth en schermhelderheid, een muziekspeler, AirPlay en tools als een zaklamp en calculator. Telefoon en contacten Zo kleurrijk als het thuisscherm is, zo sober zijn de applicaties. Te beginnen met Contacten. Die wordt vooral gedomineerd door veel wit en een minimaal uiterlijk. Je kan je contacten bellen of Facetimen vanuit de app.

13 De vernieuwde telefoon-app laat de rechthoekige toetsen vallen en vervangt ze door ronde knoppen. Hoewel de app een heel ander uiterlijk heeft, is de positionering van de knoppen wel gelijk gebleven aan ios 6.

14 Ook tijdens het telefoneren heb je nog dezelfde mogelijkheden als voorheen. De voornaamste veranderingen zijn puur esthetisch. Ook bij Voic is de functionaliteit hetzelfde gebleven, maar moest het ontwerp wijken voor een soberder design. Mail Voor de Mail-app is Apple duidelijk gaan kijken bij het populaire Mailbox. Door naar links te vegen krijg je twee mogelijkheden: de verwijderen of een menu met meer mogelijkheden opvragen..

15 Dat menu met meer mogelijkheden glijdt naar boven van de onderkant van het scherm en maakt ook weer gebruik van transparantie, waardoor de app op de achtergrond er nog wat door komt.

16 Het lezen en opstellen van s is niet echt veranderd. Lezen gaat over het algemeen wel iets vlotter omdat de lay-out soberder is. Onderaan heb je een aantal icoontjes om de mail te markeren, archiveren, verwijderen, er op te reageren of een nieuw bericht op te stellen. Dat opstellen gaat opnieuw makkelijker dankzij het meer sobere uiterlijk. Ook de dicteerfunctie kreeg een nieuw ontwerp. Berichten Bij Berichten opnieuw hetzelfde verhaal: de functionaliteit is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar het uiterlijk werd volledig opgefrist. Apple duidt sms-berichten in het groen aan en imessages in het blauw.

17 Kalender Ook in de nieuwe kalender werd alles in het werk gesteld om rust en soberheid uit te stralen. Standaard krijg je een weekoverzicht te zien waar je dag per dag je afspraken kan nagaan.

18 Onderaan kan je doorklikken om alle afspraken van de dag bij elkaar te zien. Alles wat leesbaar is voor het besturingssysteem - bijvoorbeeld "dinner tonight" of "drinks at 5pm" - kan automatisch aan de kalender worden toegevoegd. Siri Ook spraakassistent Siri is niet aan de makeover ontsnapt. Naast een nieuwe look; is Siri ook beter en sneller geworden. Wanneer Siri je via spraakherkenning toch verkeerd begrepen heeft, kan je de input nog zelf corrigeren. Naast een nieuwe vrouwenstem die beter verstaanbaar is, heeft Apple ook een mannenstem toegevoegd.

19 De resultaten die Siri aanreikt zijn in ios 7 beter leesbaar gemaakt. Apple probeert niet langer alle informatie op één scherm te persen, maar zorgt wel dat de specifieke informatie waar je naar op zoek bent meteen in het oog springt. Weer Weerupdates behoren al van bij het onstaan tot de kern van ios. De nieuwe weerapp doet wat denken aan de vernieuwde Yahoo! Weer-app en haalt ook haar informatie bij Yahoo. De app toont op de achtergrond wat voor weer het is, waardoor hij kleurrijker is dan de andere apps, die Apple erg wit en sober heeft gehouden.

20 Als we dan toch een puntje van kritiek mogen geven: het is niet meteen duidelijk welke meeteenheid er gebruikt wordt voor de temperatuur. Ook het icoontje op het thuisscherm is nog steeds een statische afbeelding en past zich niet aan aan het huidige weer. Het icoontje van de klok doet dat echter wel. Klok Laten we dan meteen ook de Klok-app eens van dichterbij bekijken. Die is haast volledig kleurloos op een aantal rode accenten na, gelijkaardig aan de Kalender. De applicatie toont je de wereldklokken naar keuze en past de klok aan aan het tijdstip: een donkere voor de nacht, een lichte voor de dag.

21 Het geldt voor alle apps en eigenlijk ook voor ios 7 in het algemeen, maar het door elkaar gebruiken van iconen en tekst, maakt het soms toch wat verwarrend of iets nu interactief is of niet. Het gebruik van natuurlijke tekst zien we ook doorheen het besturingssysteem terugkeren en kunnen we wel ten zeerste appreciëren. Apple Maps Apple Maps kende een beetje een valse start, maar een jaar na de lancering gaat het al heel wat beter met de kaarten-app. De gegevens zijn heel wat accurater geworden en er werd informatie over openbaar transport toegevoegd.

22 Ook de 3D Flyover wordt bij elke update sneller. Zelfs over 3G of 4G gebeurt de rendering erg vlot. Belangrijke plaatsen worden eerst geladen en de omgeving volgt daarna.

23 Je kan bovendien makkelijk via de app adressen en routebeschrijvingen delen met andere toestellen. Foto's en Camera Apple heeft eindelijk orde op zakgen gesteld in de fotobibliotheek. Foto's worden nu op gebeurtenis georganiseerd in plaats van de warboel die het voorheen was.

24 Je kan zo ver uitzoomen als je wilt en met je vinger over de foto's gaan om er snel door te bladeren. Vergelijkbaar met Instagram, kan je onmiddellijk filters toevoegen aan je foto's. De Camera-app werd helemaal herwerkt en heeft een paar nieuwe functionaliteiten aan boord. De interface ziet er helemaal anders uit en is aangepast om ook in landschapsmodus goed weer te geven.

25 Delen Afhankelijk van de applicatie die je gebruikt, kan je haast alles delen. De standaardopties zijn imessage en Mail, maar bij foto's komt daar Flickr bij en voor video's Vimeo. Bijna al de rest kan gedeeld worden via Facebook en Twitter. Daarnaast kan je bestanden ook kopiëren en verplaatsen, of afdrukken via AirPort. Reminders De functionaliteit van de Reminders-app is bewaard gebleven, maar opnieuw werd het ontwerp helemaal omgegooid. Apple geeft in ios 7 duidelijk de voorkeur aan tekstuele cues in plaats van visuele symbolen.

26 Maar de app is (momenteel) wel wat ingewikkeld. Verschillende kleuren staan voor verschillende dingen, maar Apple geeft nergens uitleg. Het is ook niet helemaal duidelijk welke lijst waar gaat. Voorlopig moet de ios 7-versie van de app nog onderdoen aan zijn voorganger, maar dat kan natuurlijk nog veranderen. Aandelen In de nieuwe Aandelen-app is ook de diepere integratie van Yahoo-diensten zichtbaar. Naast de Weer-app haalt ook de Aandelen-app haar informatie van Yahoo. Apple kiest hier vreemd genoeg voor donkere kleuren, in plaats van het wit in de andere apps.

27 De applicatie biedt wel meer details dan de vorige versie en is een geknipte kandidaat voor wie de beurs ook via zijn iphone of ipad in de gaten houdt. Video's Video's worden nu opgedeeld in drie categorieën: tv-shows, films en muziekvideo's. Elke video wordt van een afbeelding voorzien, zodat het aangenaam is om door het overzicht te bladeren. Een hele verbetering ten opzichte van ios 6.

28 itunes Store De itunes Store is versimpeld en strakker geworden, geheel in de lijn van de nieuwe designfilosofie voor ios. De app is eenvoudig in gebruik en dankzij de balk onderaan kan je makkelijk wisselen tussen categorieën.

29 Apps Een welgekomen verandering in ios 7 is de mogelijkheid om apps automatisch te updaten. Je kan dat zo instellen dat er alleen wordt geüpdatet als je via wifi bent verbonden, of je kan de functie helemaal uitzetten en alleen manueel updaten.

30 Vanaf nu kan je ook via de gps-functie apps zoeken die gebonden zijn aan je locatie. Ben je op daguitstap in Walibi, dan zal deze dienst je bijvoorbeeld de Walibi-app of andere nuttige apps aanraden. ibooks en Kiosk Zoals eerder vermeld kan je de Kiosk - de verzamelapp voor je digitale tijdschrift - en krantenabonnementen - in ios 7 verbergen in een map. In het screenshot zie je het Da Vinci-achtige icoontje dat gebruikt wordt voor apps - of in dit geval publicaties in de Kiosk - die gedownload en geïnstalleerd worden.

31 Nog opvallend is dat Apple het 'skeuomorphische' design volledig heeft laten vallen. Je e-books en magazines staan niet langer in een boekekast. Ook de lederdetails in de Contacten-app of het vilt in Game Center kennen geen plaats meer in ios 7. Instellingen De instellingen zijn overzichtelijker geworden dankzij de toevoeging van icoontjes, zodat je sneller de functie vindt die je zoekt. Daarnaast werd ook de mogelijkheid toegevoegd om app al op de achtergrond te laten vernieuwen. Voor sommige apps kan je dit ook uitschakelen, om je batterij en dataverbruik te sparen.

32 Met het oog op BYOD en de zakelijke gebruiker zijn er ook heel wat functies met het oog op professioneel gebruik, waaronder VPN en ondersteuning voor MDM-oplossingen (Mobile Device Management).

33 Muziek Veel mensen maken natuurlijk ook gebruik van hun iphone als muziekspeler. De interface van de Muziek-app is gelijkaardig aan vorige versies, maar veel makkelijker in gebruik. Bij het afspelen wordt de albumcover centraal getoond, met daaronder de afspeelknoppen.

34 Of itunes Match nu is geactiveerd of niet, je kan de muziek die niet op je iphone of ipad staat naar je toestel downloaden via itunes in de Cloud. Die software houdt je aankopen in de gaten en laat je muziek downloaden via mobiele data of een wifi-verbinding. Safari Safari maakt vanaf nu gebruik van een omnibar: adres- en zoekbalk gecombineerd in één balk. Opmerkelijk: de standaard zoekrobot is Bing van Microsoft en niet Google. De zoekvoorspellingen zijn wel snel en accuraat.

35 Multitasken in Safari is ook makkelijker geworden omdat je snel door je openstaande pagina's kan bladeren in een soort rolodex. ios 7 zit vol animaties en die zie je ook in de browser terugkomen.

36 Hoe sluit je apps in ios 7? Soms wil je eens met de grove borstel door alle apps gaan die je open hebt staan op je ios-toestel. Of je itoestel daar echt weer sneller van wordt of niet, het doet deugd om een heleboel apps te zeggen dat ze ermee mogen stoppen. Alleen is dat op ios 7 niet zo duidelijk hoe dat moet. Het is nochtans makkelijk. Vroeger sloot je apps door twee keer te klikken op de home-knop. Je kreeg dan iconen van alle apps die aan het draaien zijn en van daaruit kan je ze sluiten. Dubbelklik je op de homeknop in ios 7, dan krijg je kaarten te zien met een screenshot van de app die draait met daaronder het icoon. Je kan links en rechts vergen om alle kaarten te bekijken. Helemaal aan de rechterkant vind je je thuisscherm. Als je naar links veegt, blader je door de apps die open staan. Klik je op een kaart, dan ga je naar de app waarmee ze overeen komt. Klik je op de homeknop, dan ga je niet naar het thuisscherm zoals bij eerdere ios en, maar naar de plek waar je was toen je op de homeknop dubbelklikte. Om een app te dwingen zich af te sluiten, ga je naar het overzicht met de kaarten door te dubbelklikken op de homeknop. Daar ga je naar de kaart van de ap die je wil sluiten en je veegt de kaart niet het icoon- naar boven.

37 De twee lessen zijn: veeg naar boven en in het kaartenoverzicht brengt de thuisknop je niet naar je thuisscherm, maar naar de laatste app die open stond. Jibbe Van Oost leidt de redactie van ZDNet. Zijn IT-hart klopt vooral aan de zakelijke kant: alles in het datacenter, in de cloud en op de desktop. Door intrede van consumentenproducten in de IT verruimt hij zijn blik ook naar de wat minder ernstige takken van de technologiesector. De boog moet niet altijd gespannen staan.

38 Vier privacy-instellingen in ios 7 die je onmiddellijk moet activeren ios 7 werd woensdag wereldwijd gelanceerd en veel gebruikers hebben ondertussen de update doorgevoerd op hun iphone of ipad. Voor je met het nieuwe snoepjeskleurige besturingssysteem aan de slag gaat, pas je best even de privacy-instellingen aan. Tenminste toch als je een beetje begaan bent met je privacy. Een grote update als die naar ios 7 brengt vanzelfsprekend nieuwe instellingen met zich mee en bovendien zullen enkele oude opnieuw moeten worden ingesteld. De volgende vier privacy-instellingen kan je best zo snel mogelijk activeren. Apple verbergt het menu Systeem helemaal onderaan bij de Locatievoorzieningen, die je vindt onder het menu Privacy in de instellingen. Als je je iphone of ipad al enkele maanden in bezit hebt, zullen hier waarschijnlijk tientallen apps opgelijst staan. Onderaan de lijst vind je het menu Systeem, met de uitleg wat het kleine paarse pijlicoontje betekent.

39 Lees de uitleg en probeer te onthouden wat de drie verschillende pijltjes betekenen. Hou dan goed in de gaten wanneer ze rechts bovenaan in de menubalk verschijnen en ga terug naar de Locatievoorzieningen om te zien welke apps je locatiegegevens gebruiken. Keer regelmatig eens terug naar dit overzicht en schakel de toegang tot je locatie uit voor apps die het niet nodig hebben. Ga dan terug naar Systeem om de belangrijkste privacy-instellingen op je iphone of ipad te activeren. Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem

40 Ik raad aan om de volgende instellingen UIT te zetten: Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > System Services > Diagnose & Gebruik Diagnose & Gebruik houdt in de gaten wat je uitspookt op je toestel en stuurt de informatie anoniem naar Apple om ios te verbeteren. Dat mag dan wel zijn, maar als je de optie activeert geef je Apple toestemming om alles wat je doet op je iphone of ipad in de gaten te houden en die informatie te bewaren. Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Veelbezochte locaties Veelbezochte locaties is al even slecht, of misschien zelfs slechter. De instelling zorgde al voor wat opschudding toen ios 7 bèta 5 verscheen en de gegevens die worden

41 bewaard over je veelbezochte locaties zijn soms gewoon eng. Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > iads op locatiebasis iads zorgde al in juni 2010 voor een privacyrel toen er een 45 pagina s tellende update werd teogevoegd aan Apples privacybeleid, waarin gedetailleerd wordt beschreven hoe je locatiegegevens door Apple (en partnerbedrijven) kunnen worden gebruikt en gedeeld, inclusief de geografische locatie van je toestel in realtime. De inhoud van de tekst is sindsdien wel wat bijgeschaafd en Apple heeft een document gepubliceerd dat uitlegt hoe je kunt uitschrijven op de advertenties van het iad-netwerk. Ik schakel deze optie uit en ben tevreden met minder relevante advertenties. Ten slotte raad ik aan om de volgende instelling AAN te zetten: Instellingen > Safari > Volg niet Apple is een van de weinige bedrijven die nog steeds de verouderde Do Not Trackstandaard gebruikt in zijn mobiele webbrowser. Zelfs al wordt Do Not Track als dood beschouwd en noemt ZDNet-collega Ed Bott het erger dan een complete flop, schakel ik het toch nog steeds in voor de webservers die de standaard wel respecteren. Dit artikel verscheen in de reeks:

1 Kennismaken met ios 7 1

1 Kennismaken met ios 7 1 1 Kennismaken met ios 7 1 Nieuw in ios 7 2 Vingeroefeningen 4 Toegangsscherm 7 Berichtencentrum 8 Bedieningspaneel 8 Beginscherm 10 Apps 12 Statusbalk 16 Beginscherm aanpassen 17 Mappen 18 Achtergrond

Nadere informatie

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7.

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7. 1 ios 7 op de ipad September 2013 is een update van het besturingssysteem voor de ipad verschenen waarbij het uiterlijk van de ipad flink is gewijzigd. Dit nieuwe besturingssysteem heeft de naam ios 7.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De belangrijkste onderdelen van de iphone 14 1.2 De verschillen tussen de iphone 3GS, 4 en 4S 16 1.3 iphone aan- of uitzetten 17 1.4 Sluimerstand 18

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten.

Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. Privacy instellingen in ios 9! Dit zijn de privacy instellingen van ios 9 die je moet weten. 1 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 17 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 18 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

ios 5-software update voor de ipad

ios 5-software update voor de ipad 1 ios 5-software update voor de ipad Apple brengt van tijd tot tijd updates van de ipad software uit. Hierin worden problemen opgelost of nieuwe functies toegevoegd. Enige tijd geleden verscheen de ios

Nadere informatie

Basisgebruik van de ipad in de klas ios 10.2

Basisgebruik van de ipad in de klas ios 10.2 Basisgebruik van de ipad in de klas ios 10.2 1. Knoppen Sluimerknop (1) kort indrukken voor de ipad in en uit sluimermodus te zetten/halen, vervolgens ontgrendelen door de thuisknop in te drukken Sluimerknop

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Meer doen met uw ipad ios 9

Meer doen met uw ipad ios 9 1 Meer doen met uw ipad ios 9 Overzicht van de verschillen tussen het boek Meer doen met uw ipad (tweede druk) en het besturingssysteem ios 9 Hebt u een ipad met ios 8, dan kunt u een e-mail sturen naar

Nadere informatie

Windows 10: privacy en basisinstellingen

Windows 10: privacy en basisinstellingen Windows 10: privacy en basisinstellingen Privacy Windows 10 bevat veel privacy-instellingen. Denk aan instellingen voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en het doorsturen van locatiegegevens.

Nadere informatie

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd.

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd. Interessante Apps voor de ipad! Wat zijn Apps? Apps = Applications (toepassingen) Applicaties voor mobiele telefoons (iphone) en tablets (ipad) met internetverbinding. Deze Apps zijn verkrijgbaar via de

Nadere informatie

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7.

Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. versie 1.2 - februari 2014 Inleiding Voor u ziet u nu het document Problemen met de stand-by tijd van uw iphone met ios 7. Dit document is u aangeleverd

Nadere informatie

Gebruikershandleiding MobiDM

Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding voor versie 3.6.2 Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE 1. DE MOBIDM PORTAL.... 2 1.1. INLOGGEN... 2 1.2. WACHTWOORD VERGETEN?... 2 2. TOESTELBEHEER.... 3 2.1. OS-AFHANKELIJKE

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios)

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Inhoudsopgave Voordat u uw Brother-machine gebruikt... Definities van opmerkingen... Handelsmerken... Inleiding... Brother iprint&scan

Nadere informatie

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden 1 Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en Overzicht van de verschillen tussen het boek Tablet beveiligen, back-uppen en (eerste druk) en de besturingssystemen ios 11 van Apple en Android 6 en 7 In dit

Nadere informatie

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad De iphone, ipad en ipod touch bieden veel mogelijkheden, vooral ook voor slechtziende en blinde gebruikers. Dit dankzij de standaard ingebouwde functies

Nadere informatie

BASISCURSUS IPAD- IOS 9

BASISCURSUS IPAD- IOS 9 BASISCURSUS IPAD- IOS 9 2015 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Basiscursus ipad- IOS 9 C O

Nadere informatie

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Klantenservice NRC Media 2015/2016 2 Inhoud Inhoud... 3 1. Installeren... 4 2. Account aanmaken... 6 3. Woonachtig

Nadere informatie

ipad voor senioren Nancy C. Muir

ipad voor senioren Nancy C. Muir ipad voor senioren Nancy C. Muir Amersfoort, 2016 Inhoud INLEIDING...1 DEEL 1: JEZELF DE IPAD EIGEN MAKEN...5 hoofdstuk 1: Je ipad kopen...7 Kies de juiste ipad... 8 Bepaal hoeveel geheugen voor jou genoeg

Nadere informatie

Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi

Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi Windows Phone 1. Controleer of uw Windows Phone toestel verbonden is met het internet. Indien dit niet het geval is dient u uw mobiele internetverbinding

Nadere informatie

1 INLEIDING. 1.1 Inleiding. 1.2 Webbased. 1.3 Alle voordelen op een rij

1 INLEIDING. 1.1 Inleiding. 1.2 Webbased. 1.3 Alle voordelen op een rij 1 INLEIDING 1.1 Inleiding De cloud is een recent begrip en duidt op het opslaan en bewerken van informatie niet op je eigen pc, maar ergens op het internet (op een server). Het grote voordeel van het opslaan

Nadere informatie

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad De iphone, ipad en ipod touch bieden veel mogelijkheden, vooral ook voor slechtziende en blinde mensen. Dit dankzij de standaard ingebouwde functies

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Voor de handelingen in het boek maakt dit niet uit. U kunt gewoon verdergaan.

Voor de handelingen in het boek maakt dit niet uit. U kunt gewoon verdergaan. Overzicht van de verschillen tussen het boek ipad voor Senioren met ios 9 en het besturingssysteem ios 10 In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen Sommige schermen zijn enigszins

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij dit boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij dit boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij dit boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 De

Nadere informatie

Beknopte handleiding

Beknopte handleiding Beknopte handleiding Welkom in de wereld van uw MacBook Air Om te beginnen start u uw Mac op door op de aan/uit-knop te drukken. De configuratie-assistent helpt u bij het uitvoeren van enkele eenvoudige

Nadere informatie

30 nieuwe ios 4.0 features. v1.0

30 nieuwe ios 4.0 features. v1.0 30 nieuwe ios 4.0 features v1.0 aantal tekens Een SMS bericht mag uit maximaal 160 tekens bestaan, wanneer je over deze limiet heen gaat dan worden er twee SMS berichten verstuurd. In ios 4.0 is het mogelijk

Nadere informatie

Welkom in de wereld van uw imac. Om te beginnen start u uw imac op door op de aan/uit-knop te drukken.

Welkom in de wereld van uw imac. Om te beginnen start u uw imac op door op de aan/uit-knop te drukken. Welkom in de wereld van uw imac Om te beginnen start u uw imac op door op de aan/uit-knop te drukken. De Magic Mouse 2 en het Magic Keyboard zijn oplaadbaar en zijn al gekoppeld aan uw imac. Als u een

Nadere informatie

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden.

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. Documentnummer: 1.0 Datum: 4-1-2016 Auteur: SANDER MAES Rompertdreef 1b 5233 ED s-hertogenbosch Postbus 86

Nadere informatie

Starten met de ipad Aanvullend bestand over ios 7

Starten met de ipad Aanvullend bestand over ios 7 Starten met de ipad Aanvullend bestand over ios 7 3 ios 7 op de ipad September 2013 is een update van het besturingssysteem voor de ipad verschenen waarbij het uiterlijk van de ipad flink is gewijzigd.

Nadere informatie

Let op! In dit hoofdstuk wordt er van uitgegaan dat u bent ingelogd bij icloud. In het vorige hoofdstuk heeft u gelezen hoe u dat doet.

Let op! In dit hoofdstuk wordt er van uitgegaan dat u bent ingelogd bij icloud. In het vorige hoofdstuk heeft u gelezen hoe u dat doet. 35 2. Werken met apps In ios 9 is er niet alleen een aantal apps gewijzigd. Ook de manier waarop u wisselt tussen apps is vernieuwd. Wanneer u bijvoorbeeld via een link in een e-mail of app een andere

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

HANDLEIDING. Mobiele applicatie voor prospecting

HANDLEIDING. Mobiele applicatie voor prospecting HANDLEIDING Mobiele applicatie voor prospecting BELANGRIJKSTE FUNCTIES Aanknopen van gesprekken Ingebouwde gewichtsapplicatie Functies om gegevens te delen Focus op de Nu Skinopportuniteit Leiderschapsmanagement

Nadere informatie

IPHONE. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul)

IPHONE. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) IPHONE Seppe Lemmens seppe.lemmens@hotmail.com Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) DOELSTELLING LES 1 Wat is een iphone Apple-id Instellingen wijzigen Apps (wat en hoe) De iphone personaliseren Foto

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Gebruik van itunes met de ipod

Gebruik van itunes met de ipod Gebruik van itunes met de ipod Toevoegen van muziek Muziek toevoegen van je itunes-bibliotheek naar je ipod 1. Sluit de ipod aan op je computer 2. itunes opent van zelf. Indien dit toch niet gebeurt, open

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie

De knoppen op de ipad

De knoppen op de ipad De knoppen op de ipad Voordat we de functionaliteiten van de ipad bespreken, geven we een korte uitleg over de knoppen die je op de ipad vindt. Op de volgende pagina staat een grote afbeelding met uitleg.

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Website... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu.

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. In Windows kun u in het configuratiescherm de computer aanpassen naar uw wensen. In Ubuntu heet dit Systeeminstellingen. Ik zal in deze handleiding de meest

Nadere informatie

voor het In gebruik nemen van je MacBook

voor het In gebruik nemen van je MacBook voor het In gebruik nemen van je MacBook 9-9-2016 Versie 3 Blz-1- Start Als je de MacBook aanzet moet je de hoofdtaal kiezen. Kies Gebruik Nederlands als hoofdtaal Klik pijl/ga door Daarna kies je het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de Samsung Galaxy Tab 14 1.2 Samsung Galaxy Tab aanzetten of ontgrendelen 18 1.3 Samsung Galaxy Tab vergrendelen of uitzetten 19 1.4

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Handleiding HBO GO V.2

Handleiding HBO GO V.2 Handleiding HBO GO V.2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Ophalen HBO GO Ipad applicatie in de App Store. 3 Ophalen HBO GO Android Tablet applicatie in de Google Play Store.. 4 HBO GO Registreren en Inloggen..

Nadere informatie

Trage Wegen APP Wijzigingen in v1.4.8

Trage Wegen APP Wijzigingen in v1.4.8 Trage Wegen APP Wijzigingen in v1.4.8 In de versie 1.4.8 van de Trage Wegen APP zijn enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Het betreft hier: - Layout wijzigingen om de schermen duidelijker en overzichtelijker

Nadere informatie

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2

Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Gebruikersinstructie nieuwe Statenleden ipad Air 2 Een drietal zaken zijn van belang om direct na in ontvangst name van uw tablet te regelen om de veiligheid van uw gegevens te waarborgen. Schakel uw tablet

Nadere informatie

De Mobile Banking-oplossing van ING Versie 3.0

De Mobile Banking-oplossing van ING Versie 3.0 De Mobile Banking-oplossing van ING Versie 3.0 Gebruiksaanwijzing Nederlandse versie Inhoudsopgave 1. Inleiding tot... 3 2. Welke toestellen worden ondersteund?... 4 3. Hoe installeert u?... 5 4. Hoe maakt

Nadere informatie

App Store. 1. Bladeren en zoeken. Cursus ipad App Store Pagina 1

App Store. 1. Bladeren en zoeken. Cursus ipad App Store Pagina 1 App Store Wat zijn Apps? Apps = Applications (toepassingen) Applicaties voor mobiele telefoons (iphone) en tablets (ipad) met internetverbinding. Deze Apps zijn verkrijgbaar via de App Store op uw ipad

Nadere informatie

Beknopte handleiding

Beknopte handleiding Beknopte handleiding Welkom in de wereld van uw MacBook Pro Om te beginnen start u uw Mac op door op de aan/uit-knop te drukken. De configuratie-assistent helpt u bij het uitvoeren van enkele eenvoudige

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8

EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8 EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8 Korte inleiding over de opstart en het eerste gebruik van Windows 8 Carl Maegerman www.lesgever.be INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 STAP 1 / INLOGGEN...

Nadere informatie

Het aanraakscherm gebruiken

Het aanraakscherm gebruiken Het aanraakscherm gebruiken Je bedient je tablet met je vingers. Sommige toestellen kunnen ook met behulp van een speciale pen, stylus genaamd, bediend worden. Je gebruikt de volgende technieken. Tik Je

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Introductie Visual Steps... 12 Nieuwsbrief... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios)

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Voordat u uw Brother-machine gebruikt Definities van opmerkingen In deze gebruikershandleiding worden de volgende symbolen en conventies

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor ipad en iphone

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor ipad en iphone Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor ipad en iphone Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop installeren

Nadere informatie

IPAD. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul)

IPAD. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) IPAD Seppe Lemmens seppe.lemmens@hotmail.com Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) DOELSTELLING LES 1 Wat is een ipad Apple-id Instellingen wijzigen Apps (wat en hoe) De ipad personaliseren Foto s maken

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Introductie Visual Steps... 12 Nieuwsbrief... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

In den beginne. Het iphone-beginscherm

In den beginne. Het iphone-beginscherm In den beginne Met alleen op de rode knop drukken ben je er nog niet. Voor een goede video zul je toch net wat meer moeite moeten doen. In dit hoofdstuk behandelen we een aantal basisingrediënten voor

Nadere informatie

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1

Handleiding. Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android. Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Handleiding Omschrijving Handleiding RaadDigitaal Android Auteur SIMgroep Datum 29-01-2015 Versienummer 2.1 Inhoudsopgave HANDLEIDING... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 2. RAADDIGITAAL INSTALLEREN...

Nadere informatie

1 Kennismaken met ios 9 1

1 Kennismaken met ios 9 1 Inhoudsopgave 1 Kennismaken met ios 9 1 Updates 2 Nieuw in ios 9 3 Vingeroefeningen 6 Toegangsscherm 9 Berichtencentrum 10 Bedieningspaneel 12 Beginscherm 14 Apps 18 Statusbalk 22 Beginscherm aanpassen

Nadere informatie

Korte handleiding Windows 8.1

Korte handleiding Windows 8.1 Korte handleiding Windows 8.1 Inhoud Voordat u een upgrade uitvoert naar Windows 8.1... 3 Online handleiding... 3 Windows 8.1 opstarten... 3 Windows 8.1 vergrendelingsscherm... 3 Windows-UI... 4 Startscherm...

Nadere informatie

Mobile Connect & Apple

Mobile Connect & Apple Mobile Connect & Apple Software versie 4.05.01.00 - Always Best Connected - Hoe Installeert U de Vodafone Mobile Broadband software op uw Apple computer. Index van deze handleiding: Inleiding Het installeren

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Visual Steps Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Mobile Device Manager Handleiding voor Windows Mobile Standard en Pro

Mobile Device Manager Handleiding voor Windows Mobile Standard en Pro Handleiding voor Windows Mobile Standard en Pro Inhoud 1 Welkom bij 3 1.1 Windows Mobile Pro en Standard 3 2 Uitrollen van het toestel 4 2.1 Installatie van de software 4 3 Beveiliging 6 4 Applicaties

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Inhoudsopgave Voorwoord 13 Deel 1 Aan de slag met je nieuwe Apple producten 1 Klaar maken voor gebruik 17 1 Over dit hoofdstuk 17 2 De computer configureren 18 3 Een Apple ID aanmaken op de computer 20

Nadere informatie

Eerste stappen met Windows 10

Eerste stappen met Windows 10 Eerste stappen met Windows 10 Je hebt de upgrade naar Windows 10 met succes afgesloten. Nu kun je volledig profiteren van je nieuwe besturingssysteem. Als hulp bij je oriëntatie op jouw eerste stappen

Nadere informatie

Radio R 4.0 IntelliLink Veelgestelde vragen

Radio R 4.0 IntelliLink Veelgestelde vragen Inhoud 1. Audio... 1 2. Telefoon... 2 3. Apple CarPlay... 2 4. Android Auto... 5 5. Films en foto's... 8 6. Overige vragen... 8 1. Audio V: Hoe kan ik overschakelen tussen verschillende audiobronnen (bv.

Nadere informatie

HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER

HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER BHV VCA Outlook Windows Vista Windows XP Office 2003 Office 2007 cursus elearningredacteur HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER 1 van 13 1. DESKTOP PUBLISHER Wat is de desktop Publisher? De desktop Publisher

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

MEDSPACE SYNCHRONISATIE

MEDSPACE SYNCHRONISATIE MEDSPACE SYNCHRONISATIE INHOUDSOPGAVE Inleiding... 2 1-Synchroniseren met uw iphone... 5 2-Synchroniseren met uw Android toestel... 12 3-Synchroniseren met Outlook... 15 4-Synchroniseren met uw Windows

Nadere informatie

45 nieuwe ios 4.0 features. v2.0

45 nieuwe ios 4.0 features. v2.0 45 nieuwe ios 4.0 features v2.0 voice control Aan de stembediening is het commando: Hoe laat is het? toegevoegd. Na het inspreken het comamndo krijg je direct te horen hoe laat het is. aantal tekens Een

Nadere informatie

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Klantenservice NRC Media Juli 2013 Inhoud 1. Installeren... 2 2. Account aanmaken... 5 3. Inloggen... 6 4. De

Nadere informatie

Windows 10 Privacy instellingen

Windows 10 Privacy instellingen Windows 10 Privacy instellingen DKTP Informatie Technologie Amsterdam, maandag 24 augustus 2015 Auteur: Jan-willem Schimmel Versie 2.0 Over dit document Wanneer je MS Windows 10 installeert staan standaard

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler 1 Installatie van de PLEXTALK Pocket 1. Draai de PLEXTALK Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan de hoofd beheerder.

Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan de hoofd beheerder. Handleiding Gebruik Download Chrome voor de beste compatibiliteit Aanmelden link: http://www.omegabelgium.com/cms/ Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan

Nadere informatie

1. Installeren van de app ibooks

1. Installeren van de app ibooks Omschrijving ibooks is een ideaal programma voor het downloaden en lezen van boeken. ibooks bevat de ibookstore, waar u dag en nacht de nieuwste bestsellers en oude favorieten kunt downloaden. Uw boeken

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows Vista) Werk je met Windows Vista? Je kunt eenvoudig een upgrade naar Windows 7 uitvoeren. Bij een upgrade blijven de bestaande gegevens en programma

Nadere informatie

Handleiding Handleiding

Handleiding Handleiding Handleiding Update: 24 april 2014 Installeer mymmx mobiel/tablet 1. Open de App Store. 2. Zoek op Signcall, de app mymmx Signcall komt dan tevoorschijn in de lijst. 3. Klik op Gratis. 4. Klik op Installeer,

Nadere informatie

ZorgInlogPortaal.nl. Geachte gebruiker, Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0

ZorgInlogPortaal.nl. Geachte gebruiker, Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0 Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0 ZorgInlogPortaal.nl Geachte gebruiker, Er zijn door ons een aantal aanpassingen gedaan in de achterliggende infrastructuur op de Mijn Virtuele schijf omgeving

Nadere informatie

ios7 Is dat wat voor slechtzienden en blinden?

ios7 Is dat wat voor slechtzienden en blinden? ios7 Is dat wat voor slechtzienden en blinden? Geschreven door Bert Vos Datum: 23 september 2013 E-mail: bertvos@oogvooromgeving.nl Website: http://oogvooromgeving.nl Twitter: @!!! bertgvos Facebook: bertgvos

Nadere informatie

Handleiding werkomgeving Apple / Connect College SOML

Handleiding werkomgeving Apple / Connect College SOML Handleiding werkomgeving Apple / Connect College SOML Inhoudsopgave 1 Belangrijke gegevens 3 1.1 Aanmeldgegevens 3 1.2 DigiCampuz (digitale werkplek) 3 2 Aan de slag 4 2.1 Aanmelden op de computer 4 2.2

Nadere informatie

WINDOWS 10 Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen

WINDOWS 10 Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen De Pionier 2015 Waarom Windows 10? (1) Windows 10 is een Service, d.w.z. gedurende de levensduur van de hardware

Nadere informatie

Algemeen Hoe kan ik een TopMec abonnement aanvragen? Waar kan ik de handleiding van de TopMec App downloaden? Waar kan ik de TopMec App downloaden?

Algemeen Hoe kan ik een TopMec abonnement aanvragen? Waar kan ik de handleiding van de TopMec App downloaden? Waar kan ik de TopMec App downloaden? F.A.Q. Algemeen Hoe kan ik een TopMec abonnement aanvragen? Als u nog geen mijngrossier.nl gebruikersnaam en wachtwoord heeft, kunt u een account aanvragen via http://www.mijngrossier.nl/aanmelden. Heeft

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Vodafone Thuis TV App

Vodafone Thuis TV App Vodafone Thuis TV App Gebruikershandleiding Vodafone Thuis TV App Inhoudsopgave 1. Ondersteuning 3 2. Installeren van de TV App 4 3. Verbind de Thuis TV App met je Interactieve Box 4 4. Het gebruik van

Nadere informatie

Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud.

Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud. Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Macgebruikersgroep, Marke Kortrijk. 8 november 2012 Sessie icloud - Roland Vansteelandt Tekst samengeraapt op de webstekken van Apple. Hier en daar wat aangepast voor Appeltje-i.

Nadere informatie

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Klantenservice NRC Media November 2013 Inhoud 1. Installeren... 2 2. Account aanmaken... 5 3. Inloggen... 6 4.

Nadere informatie

ipad Module 2 Standaard apps op de ipad

ipad Module 2 Standaard apps op de ipad Er staan al apps op de ipad als je hem voor het eerst aanzet. Als je de ipad voor het eerst opstart, staan er al apps op. Ook kun je de ipad beveiligen met een toegangscode. Als hij dan gestolen wordt,

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

VOOR HOORPROFESSIONALS. ReSound LiNX samen met de iphone gebruiken

VOOR HOORPROFESSIONALS. ReSound LiNX samen met de iphone gebruiken VOOR HOORPROFESSIONALS ReSound LiNX samen met de iphone gebruiken Installatie- en gebruikshandleiding voor de functie Made for iphone (MFi) Ondersteunde apparaten ReSound LiNX ondersteunt de MFi-functionaliteit

Nadere informatie

1 Kennismaken met ios 8 1. 2 Contacten 25

1 Kennismaken met ios 8 1. 2 Contacten 25 Dit boek is bedoeld voor iedereen die al een ipad of iphone heeft en die meer wil weten van ios 8. ios is het besturingssysteem van de iphone, ipad en ipod Touch. Dit boek is bijgewerkt tot en met ios

Nadere informatie

Instructie ipad installeren

Instructie ipad installeren Instructie ipad installeren Versie 01 februari 2017 Inhoudsopgave: 1. IPad basis instructie. 2 2. Een Apple ID aanmaken. 5 3. Instellingen. 6 4. Werken met de ipad. 9 5. Opdrachten. 10 6. Extra info voor

Nadere informatie