Lentiz mbo-opleidingen Jouw MBO in de regio! MBO Maasland

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lentiz mbo-opleidingen 2016-2017. Jouw MBO in de regio! MBO Maasland"

Transcriptie

1 Lentiz mbo-opleidingen MBO Maasland

2 JOUW KANSEN LIGGEN HIER! Lentiz MBO Maasland ligt in Midden-Delfland, tussen Rotterdam en Den Haag. Het Midden-Delflands landschap ligt als een regio van rust, ruimte en groene bedrijvigheid midden in een van de drukste gebieden van Zuid-Holland. Als je kiest voor een opleiding in Maasland, betekent dat dat je de komende 2 of 3 jaar veel in Maasland en de regio zult zijn. Dan is het belangrijk dat je je op school en in de omgeving thuis voelt en in aanraking komt met sectoren waarin je later kunt gaan werken. Daar werken we graag aan op school, samen met jou. Niet alleen binnen het lesprogramma maar juist ook daarbuiten! SECTOREN WAARIN JE O.A. KUNT GAAN WERKEN: DIERENARTSPRAKTIJK DETAILHANDEL LOONWERK TUINBOUW TOERISME/RECREATIE HOVENIER GEMEENTE FOKKERIJ MANEGE DIERENTUIN KINDERBOERDERIJ...EN NOG VEEL MEER!

3 TOERISME & RECREATIE Wil jij je inschrijven voor Toerisme & Recreatie, ga dan naar en download het inschrijfformulier. Je kunt het inschrijfformulier ook aanvragen via Je kunt gaan werken als gastheer/-vrouw, baliemedewerker, medewerker recreatie- en attractiepark, medewerker VVV en activiteitenbegeleider. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar het hbo. ONTSPANNEN ORGANISEREN Toerisme en recreatie worden steeds belangrijker in Nederland. In deze opleiding leer je alles om in deze branche aan de slag te gaan. In de opleiding staan een aantal onderdelen centraal. Communicatieve vaardigheden en gastheerschap, organiseren, ondernemerschap, talenkennis en kennis van cultuur en groene omgeving zijn belangrijke elementen in de opleiding. IN DEZE OPLEIDING LEER IK MENSEN OP EEN ANDERE MANIER NAAR NAAR DE TOERISTISCHE MOGELIJK- HEDEN IN HUN OMGEVING TE KIJKEN. BOVENDIEN KAN IK LEUKE ACTIVITEITEN VOOR Toerisme & Recreatie is een mbo niveau-4-opleiding, deze opleiding duurt 3 jaar. Als je dit diploma haalt heb je het niveau om een hbo-opleiding te gaan doen. Toelating is mogelijk met een vmbo tl of gemengde leerweg diploma, of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo. manager natuur en recreatie. Je leert hoe je evenementen moet organiseren, je leert voor een groep staan, je leert enthousiaste verhalen te vertellen en te schrijven. Je leert wat nodig is in ondernemerschap. Daarnaast ga je van alles onderzoeken over de omgeving waarin je woont om mensen te laten recreëren en hoe je dan vervolgens de mensen naar een bedrijf kunt trekken. Naast de algemeen vormende vakken krijg je bedrijfsadministratie, ondernemerschap, leidinggeven, communicatievaardigheden, diverse bewegingsvakken, EHBO en verantwoord leren omgaan met flora en fauna. Verder zijn er diverse buitenland excursies. MENSEN ORGANISEREN

4 OUTDOOR ACTIVITIES Wil jij je inschrijven voor Outdoor Activities, ga dan naar en download het inschrijfformulier. Je kunt het inschrijfformulier ook aanvragen via Je kunt gaan werken als (hoofd)instructeur bij een buitensportcentrum, buitenlandexcursies begeleiden, werken bij evenementenbureaus, op campings of in recreatiegebieden. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar het hbo. ACTIE! Jij houdt van bewegen en sporten. Je leert mensen begeleiden in de natuur waarbij je laat zien en voelen dat flora en fauna een belangrijke rol spelen in het recreëren. Vrije tijd en recreatie worden steeds belangrijker in Nederland. In deze opleiding leer je om in deze branche aan de slag te gaan. In de opleiding staan de volgende onderdelen centraal: kennis en vaardigheden in de Outdoorsporten, communicatieve vaardigheden en gastheerschap, organiseren van evenementen, ondernemerschap en talenkennis.verder zijn er verschillende buitenland excursies waar je kennis maakt met kajakken/raften, sneeuwsport, klimmen en hiken. LEREN OVER GEZONDHEID EN BEWEGEN EN LATER IN MIJN WERK LEUKE EN SPORTIEVE ACTIVITEITEN VOOR GROEPEN BEGELEIDEN, DAT IS TOCH FANTASTISCH?! Beide opleidingen duren 3 jaar. Als je een diploma op niveau 4 hebt behaald ben je toelaatbaar tot een hbo-opleiding.toelating voor niveau 4 is mogelijk met een vmbo tl of gemengde leerweg diploma, of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo. Voor niveau 3 is kader een minimale toelatingseis. vakbekwaam medewerker recreatiebedrijf (niveau 3) of manager natuur en recreatie (niveau 4). In de sportlessen leer je hoe je veilig en verantwoord de buitensporten kunt beoefenen. Je leert hoe je evenementen moet organiseren en je leert voor een groep te staan. Daarnaast leer je wat nodig is in ondernemerschap en hoe je mensen naar jouw bedrijf kunt trekken. Naast de big five van outdoor (Boogschieten, ATB, Kayak, Hike en oriëntatie en Klimmen) krijg je de algemeen vormende vakken, bedrijfsadministratie, ondernemerschap, communicatievaardigheden, EHBO en verantwoord omgaan met flora en fauna.

5 HOVENIER Wil jij je inschrijven voor Hovenier, ga dan naar en download het inschrijfformulier. Je kunt het inschrijfformulier ook aanvragen via Je kunt gaan werken als hovenier, bij een grootgroenbedrijf, een tuincentrum of bij een gemeentelijke organisatie. Ook kun je aan de slag in de recreatiesector bij een camping of een golfbaan. Na niveau 4 kun je ook doorstuderen aan het hbo. TECHNISCH BUITEN Ben je graag buiten en technisch bezig? Groen is overal om je heen. Je ziet machines, mensen en weet: hier gaat iets moois gemaakt worden. Je wilt graag een mooie buitenomgeving voor mensen ontwerpen, realiseren en onderhouden. Voel jij je hierdoor aangesproken dan is de opleiding tot hovenier zeker iets voor jou. Hovenier is een mbo-opleiding op niveau 2 en 3 en duurt afhankelijk van het niveau twee of drie jaar. Als je je diploma behaalt kun je een stapje hoger gaan, dus ofwel naar niveau 3 ofwel naar niveau 4. ALS HOVENIER BEDENK JE OPLOSSINGEN. BIJVOORBEELD VOOR HET INRICHTEN VAN EEN TUIN. BUITEN WERKEN, MOOIE DINGEN MAKEN EN ONTWERPEN, DAT PAST BIJ MIJ! Deze opleidingen zijn in de BBL georganiseerd. Dit betekent het eerste jaar drie dagen werken en twee dagen naar school. Je moet dus eerst een baan vinden in de sector en daarna kan je de opleiding gaan doen. Op niveau 2 en 3 is het in leerjaar 2 en 3 vier dagen werken en een dag naar school. Niveau 4 kun je gaan doen als je een diploma hebt op niveau 3. Je gaat dan twee jaar lang twee dagen per week naar school. assistent natuur en groen, medewerker buitenruimte, vakbekwaam medewerker hovenier of manager natuur en recreatie. Op niveau 2 en 3 leer je het onderhoud en aanleg van tuinen in de praktijk (en bij een leerbedrijf; je werkgever). Je gaat maaien, snoeien, planten, bestratingen maken en schuttingen en vijvers plaatsen. Ook leer je werken met een bladblazer, bosmaaier en motorkettingzaag. Daarnaast heb je Algemeen Vormende vakken als rekenen, Nederlands, biologie en burgerschapsvorming. Op niveau 4 leer je planningen en kostenberekeningen van projecten maken. Ook leer je hoe je leiding moet geven bij kleinere en grotere projecten.

6 GROEN, GROND & INFRA Wil jij je inschrijven voor Groen, Grond & Infra, ga dan naar en download het inschrijfformulier. Je kunt het inschrijfformulier ook aanvragen via Je kunt gaan werken in een loonbedrijf, dit kan in verschillende sectoren zijn: tuinbouw, agrarisch, cultuurtechnisch en/of grondverzet. MACHINES EN TECHNIEK Lijkt het je wel wat om indrukwekkende machines te besturen? Wil je aan de slag in de wereld van agrarisch loonwerk, cultuurtechnisch loonwerk en/of grondverzet? In de opleiding leer je werken met grote machines en het afstellen hiervan. Veiligheid en verantwoordelijkheid zijn belangrijke thema s in de opleiding. Groen, Grond & Infra is overal om je heen. Voel jij je hierdoor aangesproken dan is deze opleiding zeker iets voor jou. TIJDENS MIJN WERK BEN IK BUITEN BEZIG, DE ENE DAG IN HET GROEN EN DE ANDERE DAG MET KRAAN EN DUMPER IN HET GRONDVERZET. VAAK MET GROTE MACHINES; EEN ECHTE UITDAGING Groen, Grond & Infra is een mbo-opleiding op niveau 2 en 3 en duurt afhankelijk van het niveau twee of drie jaar. Na het behalen van je diploma kun je een stapje hoger gaan. Dus ofwel naar niveau 3 ofwel naar niveau 4. Deze opleidingen zijn in de BBL georganiseerd. Dit betekent vier dagen werken en een dag naar school. Je moet dus eerst een baan vinden in de sector en daarna kan je de opleiding gaan doen. medewerker gemechaniseerd loonbedrijf of vakbekwaam medewerker loonbedrijf. Je leert in de praktijk bij een leerbedrijf (je werkgever) omgaan met machines en ander apparatuur. Onderhoud en reparatie gaan je na de opleiding goed af.

7 DIERENARTSASSISTENT- PARAVETERINAIR Wil jij je inschrijven voor Dierenartsassistent- Paraveterinair, ga dan naar en download het inschrijfformulier. Je kunt het inschrijfformulier ook aanvragen via Je kunt gaan werken bij een dierenartsenpraktijk, dierenziekenhuis of een dierenspoedkliniek of doorstromen naar een hbo-opleiding. WERKEN IN EEN DIERENARTSENPRAKTIJK In de opleiding Dierenartsassistent-Paraveterinair leer je alle voorkomende werkzaamheden die je in een dierenartsenpraktijk kan tegen komen. Je behaalt met dit diploma ook de erkenning paraveterinair waarmee je bekwaam bent om medische handelingen zoals bloedafname en medicijnen geven zelfstandig uit te voeren. Dierenartsassistent-Paraveterinair is een mbo-opleiding op niveau 4 en duurt 4 jaar. Het is mogelijk om de opleiding in een verkort traject te volgen. IN DE DIERENARTSEN- PRAKTIJK KRIJG JE TE MAKEN MET DIEREN, MAAR OOK MET MENSEN. DE DIERENARTS ASSISTEREN WORDT AFGEWISSELD MET ZELFSTANDIG WERKEN. ZO WORDT HET NOOIT SAAI! dierenartsassistent-paraveterinair. In de lessen staat de praktijk centraal. Tijdens de theorielessen wordt er ook praktisch geoefend met dieren. Natuurlijk ga je ook veel ervaringen opdoen tijdens de verschillende stageperiodes. Thema s in de opleiding zijn o.a.: Anatomie, Fysiologie en Pathologie Röntgenologie Laboratoriumonderzoek Klantgericht werken Anesthesie Assisteren bij operatie Receptie en apotheekbeheer AANVULLINGEN OP JE DIPLOMA: Honden trimmen: Tijdens de opleiding kun je een cursus honden trimmen volgen. Deze cursus leidt op voor het trimdiploma dat wordt erkend door de Algemene Belangenvereniging voor Hondentoiletteer Bedrijven. Kynologie: Tijdens deze opleiding wordt ook ruim aandacht besteed aan gedrag, rassen, ontwikkelingsfases en trainingstechnieken van honden (kynologie). Je kunt via Lentiz cursus & consult het certificaat Kynologisch instructeur behalen.

8 DIERVERZORGING Wil jij je inschrijven voor Dierverzorging, ga dan naar en download het inschrijfformulier. Je kunt het inschrijfformulier ook aanvragen via Je kunt gaan werken als dierverzorger, educatief medewerker of je komt terecht op een kinderboerderij of in een dierenspeciaalzaak. Genoeg keuze dus! Na je niveau 4-opleiding kun je ook doorstuderen op het hbo. WERKEN IN DE DIERVERZORGING Je bent een echte dierenvriend en wilt graag met dieren werken? Zorgen voor dieren, erover praten, praktisch bezig zijn en aanpakken is jou op het lijf geschreven? Dan is de opleiding Dierverzorging iets voor jou! In niveau 2 leer je alles over het verzorgen van dieren, zoals voeren, dagelijkse verzorging en gezondheid. Ga je niveau 3 doen dan krijg je ook les in planning en organisatie. Zo leer je bijvoorbeeld een evenement met dieren te organiseren. In niveau 4 leren we je ook ondernemersvaardigheden. Hiermee kun je zelfstandig een trimsalon, dierenwinkel of kennel runnen. GOED VOOR DIEREN ZORGEN VIND IK HET LEUKSTE DAT ER IS. DE HELE DAG MET ZE BEZIG ZIJN IS GEWELDIG EN NA DEZE OPLEIDING VERDIEN IK ER MIJN GELD MEE! Dierverzorging kun je volgen op niveau 2 (de opleiding duurt dan twee jaar), niveau 3 of niveau 4 (deze opleidingen duren drie jaar). Alle opleidingen worden aangeboden in de Beroepsopleidende Leerweg (BOL). medewerker dierverzorging, dierverzorger recreatiedieren of ondernemer/manager recreatiedieren. In de lessen staat de praktijk centraal. Naast theorielessen over dierverzorging zijn er ook praktijklessen op de schoolboerderij. Natuurlijk ga je ook veel ervaring opdoen tijdens de verschillende stageperiodes. Thema s in de opleiding zijn: Verzorging en voeding Gedrag Dierenwelzijn en gezondheid Voortplanting Organiseren van evenementen (niveau 3 en 4) Ondernemersvaardigheden (niveau 4) Naast deze thema s zijn er ook een aantal keuzemogelijkheden. Hierbij moet je denken aan honden trimmen, trainen van dieren, en Eerste Hulp Bij Dieren.

9 PAARDENHOUDERIJ Wil jij je inschrijven voor Paardenhouderij, ga dan naar en download het inschrijfformulier. Je kunt het inschrijfformulier ook aanvragen via Je kunt gaan werken bij de verschillende bedrijven in de paardenhouderij en met een niveau 4-diploma kun je ook doorstromen naar een hbo-opleiding! Aanvullingen op je diploma zijn het ruiterbewijs en de keuze tussen het koetsiersbewijs of Orun-cursus. Ben jij ook het liefst de hele dag met paarden bezig? Weet je van aanpakken en ben je praktisch ingesteld? Dan is de opleiding Paardenhouderij echt iets voor jou! In niveau 2 leer je van alles over de verzorging van paarden, zoals poetsen, uitmesten van stallen en beweging geven. Ga je voor niveau 3 dan krijg je ook les in planning en organisatie. Zo leer je bijvoorbeeld een evenement met paarden te organiseren. In niveau 4 leren we je ook ondernemersvaardigheden om zelfstandig een manege, pensionstal of fokkerij te kunnen runnen. AAN HET EIND VAN DEZE OPLEIDING BEN JE NAAST EEN LIEFHEBBER OOK EEN PROFESSIONAL IN DE HIPPISCHE WERELD Paardenhouderij kun je volgen op niveau 2 (de opleiding duurt dan twee jaar), niveau 3 (deze opleiding duurt drie jaar) of niveau 4 (je gaat dan drie jaar naar school). Alle opleidingen worden aangeboden in de Beroepsopleidende Leerweg (BOL). medewerker dierverzorging, dierverzorger recreatiedieren of ondernemer/manager recreatiedieren. In de lessen staat de praktijk centraal. Naast theorielessen op school krijg je praktijklessen op de manege. Natuurlijk ga je ook veel ervaring opdoen tijdens de verschillende stageperiodes. Thema s in de opleiding, afhankelijk van het niveau, zijn o.a.: Basiskennis paardenhouderij Voedings- en trainingsleer Rijden/springen EHBO en ziekteleer Hoefverzorging Aansturen en Instructie geven Communicatie en verkopen Organiseren van een evenement Jong ondernemen (alleen niveau 4)

10 ALGEMENE INFORMATIE Lentiz mbo-opleidingen VIER NIVEAUS Binnen het mbo zijn er vier niveaus. Hoe hoger het niveau, hoe meer je moet weten en kunnen. De duur van de opleiding is afhankelijk van het niveau. Natuurlijk is er de mogelijkheid om door te stromen van niveau naar niveau. De opleidingen van Lentiz worden aangeboden op niveau 1 (entreeopleiding), 2, 3 en 4. Hieronder volgt een overzicht van de niveaus: Niveau Duur Wat word je? 1 jaar Assistent medewerker 2 jaar Medewerker 2/3 jaar Vakbekwaam medewerker/ assistent bedrijfsleider 3/4 jaar Ondernemer/ bedrijfsleider/ manager TOELATINGSEISEN In het mbo kun je op verschillende niveaus een diploma behalen. Op welk niveau je kunt beginnen, hangt af van je vooropleiding en werkervaring. Daarbij zijn enkele zaken van belang: Toelatingseisen vanuit vmbo en havo/vwo: Niveau 1/Entreeopleiding: drempelloos Niveau 2: als je een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg hebt, mag je naar een opleiding niveau 2. Niveau 3 en 4: als je een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, of het mbodiploma niveau 2 respectievelijk 3 hebt, mag je naar een opleiding op niveau 3 of 4. Havo-/vwo-studenten: ben je een havo-/vwostudent met een overgangsbewijs van havo-/vwo- 3 naar havo-/vwo-4, dan kan je bij ons ook een opleiding volgen. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, dan kun je vaak in het tweede jaar instromen. Je wordt dan toegelaten tot de opleidingen op niveau 4. TWEE LEERWEGEN: BOL EN BBL Binnen het mbo bestaan er twee leerwegen, BOL en BBL. In zowel de BOL- als de BBL-opleiding moet je uiteindelijk aan dezelfde eisen voldoen. Aan het eind krijg je dus een gelijkwaardig diploma, alleen de weg ernaar toe is anders. BOL (Beroepsopleidende Leerweg) Je volgt onderwijs en daarnaast loop je BPV (beroepspraktijkvorming/stage). Het verschilt per opleiding op welke wijze en in welk studiejaar deze stages plaatsvinden. BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) Je werkt betaald of onbetaald bij een erkend leerbedrijf of een instelling. Je combineert een dag school met minimaal 20 uur per week werken. In principe moet je zelf een bedrijf of instelling vinden waar je gaat werken. Natuurlijk kunnen we je hierbij ook adviseren. BEROEPSPRAKTIJKVORMING (BPV) Praktijk is belangrijk voor het leren. Het leren van een vak in de praktijk vormt dan ook een belangrijk onderdeel van het mbo. Je doet tijdens je BPV (stage)ervaring op in een erkend leerbedrijf. Tijdens je BPV raak je vertrouwd met de sfeer in een bedrijf of instelling en leer je kennis in de praktijk toe te passen. Je wordt door een praktijkopleider binnen het leerbedrijf begeleid. Natuurlijk word je ook vanuit de school begeleid. FORMELE EISEN LEERPLICHT Tot het schooljaar dat volgt op het moment dat je 16 jaar wordt, ben je volledig leerplichtig en moet je dus voltijds dagonderwijs volgen. Pas het schooljaar volgende op het moment waarop je 16 jaar bent geworden, ben je gedeeltelijk leerplichtig. Vanaf dat moment kan je worden toegelaten tot een BBL-opleiding. Tot die tijd kun je terecht in de BOL. KWALIFICATIEPLICHT Alle jongeren moeten tot hun 18e verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij ze minimaal een mbo2-, havo- of vwo-diploma hebben. Als je op of na 1 augustus 2007 zeventien jaar bent geworden, geldt de kwalificatieplicht voor jou. Je hoeft hiervoor niet vijf dagen per week in de schoolbanken te zitten, je kunt ook met een combinatie van leren en werken aan de kwalificatieplicht voldoen, zoals de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). LESGELD EN CURSUSGELD Doorgaans betaal je lesgeld aan het Rijk en cursusgeld aan de school. Als je op 1 augustus jaar of ouder bent of je bent gehuwd (of gehuwd geweest) dan ben je als student lesgeldplichtig. Het cursusgeld dat je aan de school betaalt, verschilt per opleiding. TEGEMOETKOMING STUDIEKOSTEN EN STUDIEFINANCIERING Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor studiefinanciering. Vraag daarvoor meer informatie bij de Dienst Uitvoering Onderwijs ( of laat je informeren door de leerlingenadministratie van je school. ALGEMEEN VORMEND ONDERWIJS (AVO) & BURGERSCHAPSVORMING Een mbo-opleiding leidt een student niet alleen op tot een beginnend beroepsbeoefenaar op niveau 2, 3 of 4 maar vormt en bereidt de student ook voor op een zelfstandige rol als burger in de Nederlandse samenleving. Daarom volgt iedere student, ongeacht het niveau, onderwijs in de algemeen vormende vakken als Nederlands (taal), rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Binnen de opleidingen op niveau 3 en 4 worden daarnaast vaak vakken als economie, exacte vakken (natuur- en scheikunde), Engels en bijvoorbeeld nog een extra vreemde taal (Duits) aangeboden, die de beroepsmatige onderdelen van het onderwijsprogramma en de doorstroom naar vervolgopleidingen op een hoger niveau (bijvoorbeeld hbo) ondersteunen. EXAMINERING IN HET MBO Gedurende de opleiding krijgt elke student te maken met meerdere examens: Proeven van Bekwaamheid (PvB) en AVO-examens (voor Nederlands, rekenen, vreemde talen en Loopbaan & Burgerschap). Om te mogen deelnemen aan een PvB moet de student eerst voldoen aan een aantal voorwaarden, opgenomen in het voorwaardendossier. De opdrachten uit het voorwaardendossier worden tijdens de opleiding op school of tijdens de BPV uitgevoerd. Voor de AVO-examens moeten studenten aan bepaalde niveaus voldoen, afhankelijk van het niveau van de opleiding. Vanaf schooljaar moeten alle mbo s werken met landelijke examens (COE) voor Nederlands en rekenen. Voor de andere vakken zijn er instellingsexamens. Vanaf het moment dat de landelijke examens zijn ingevoerd tellen de resultaten op deze vakken ook mee voor de diplomering van de student! INVOERINGSSCHEMA COE NEDERLANDS EN REKENEN MBO niveau Nederlandse taal (3F) Regulier Regulier Regulier Regulier Rekenen (3F) Pilot Regulier Regulier Regulier MBO niveau 2 en Nederlandse taal (2F) Pilot Regulier Regulier Regulier Rekenen (2F) Pilot Pilot Regulier Regulier

11 Lentiz mbo-opleidingen MBO Maasland OPLEIDING PROFIEL NIVEAU CREBO Dierverzorging Medewerker dierverzorging BOL Vakbekwaam medewerker dierverzorging BOL Bedrijfsleider dierverzorging BOL Dierenartsassistent paraveterinair Dierenartsassistent paraveterinair BOL Paardensport- en houderij Vakbekwaam medewerker paardensport en- houderij BOL Bedrijfsleider paardensport en -houderij BOL Instructeur paardensport en -houderij BOL Hovenier Medewerker hovenier BBL Vakbekwaam hovenier BBL Opzichter/uitvoerder groene ruimte BBL Loonwerk Medewerker groen en cultuurtechniek BBL Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek BBL Outdoor Activities Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie BOL Opzichter/uitvoerder groene ruimte BOL Toerisme & recreatie Opzichter/uitvoerder groene ruimte BOL Entreeopleiding Assistent plant of (groene) leefomgeving BBL Commandeurskade AD Maasland T (010) Open Dagen Vrijdag 29 januari uur Zaterdag 30 januari uur Dinsdag 29 maart uur Kijk voor alle Open Dagen op

Lentiz mbo-opleidingen JOUW MBO IN DE REGIO! MBO Maasland

Lentiz mbo-opleidingen JOUW MBO IN DE REGIO! MBO Maasland Lentiz mbo-opleidingen 2017-2018 JOUW MBO IN DE REGIO! MBO Maasland JOUW KANSEN LIGGEN HIER! Lentiz MBO Maasland ligt in Midden-Delfland, tussen Rotterdam en Den Haag. Het Midden-Delflands landschap ligt

Nadere informatie

Lentiz mbo-opleidingen 2014-2015. Jouw MBO in de regio! LIFE College - Schiedam

Lentiz mbo-opleidingen 2014-2015. Jouw MBO in de regio! LIFE College - Schiedam Lentiz mbo-opleidingen 2014-2015 Jouw MBO in de regio! LIFE College - Schiedam WELKOM IN JOUW DROOM! LIFE College is een school die anders is dan alle andere scholen die je kent. Wij zijn geen grote mbo-onderwijsfabriek:

Nadere informatie

INFOBLAD Dier & Welzijn

INFOBLAD Dier & Welzijn INFOBLAD Dier & Welzijn MBO-paardenhouderij Opleidingsinformatie Paarden zijn je lust en je leven. Je houdt ervan om ze te verzorgen en met ze te gaan rijden. Heb jij een passie voor paarden en wil je

Nadere informatie

Wat maak jij. Paardenhouderij. morgen mee MBO

Wat maak jij. Paardenhouderij. morgen mee MBO Wat maak jij morgen mee MBO Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven. Daar zijn

Nadere informatie

Lentiz mbo-opleidingen 2016-2017. Jouw MBO in de regio! LIFE College - Schiedam

Lentiz mbo-opleidingen 2016-2017. Jouw MBO in de regio! LIFE College - Schiedam Lentiz mbo-opleidingen 2016-2017 Jouw MBO in de regio! LIFE College - Schiedam WELKOM IN JOUW DROOM! LIFE College is een school die anders is dan alle andere scholen die je kent. Bij ons draait het om

Nadere informatie

INFOBLAD - Dier & Welzijn

INFOBLAD - Dier & Welzijn INFOBLAD - Dier & Welzijn MBO-paardenhouderij Opleidingsinformatie Paarden zijn je lust en je leven. Je houdt ervan om ze te verzorgen en met ze te gaan rijden. Heb jij een passie voor paarden en wil je

Nadere informatie

mbo dierverzorging Waak over het welzijn van dieren

mbo dierverzorging Waak over het welzijn van dieren mbo dierverzorging 2014 2015 Waak over het welzijn van dieren mbo dierverzorging Dieren verdienen jouw zorg Vind jij dieren al je hele leven geweldig? Dan is er goed nieuws! Met de opleiding Dierverzorging

Nadere informatie

Animal Friends. Dierverzorging MBO - BOL 2007-2008

Animal Friends. Dierverzorging MBO - BOL 2007-2008 2007-2008 ANIMAL FRIENDS MBO - BOL Animal Friends Dierverzorging In Nederland is er naast huisdieren zoals honden, katten, vogels en vissen ook een groot aantal andere inheemse en uitheemse dieren. Elk

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie Er zijn vier richtingen:»

Nadere informatie

Welkom op de opendag van Groenhorst Barneveld. Hippische opleidingen

Welkom op de opendag van Groenhorst Barneveld. Hippische opleidingen Welkom op de opendag van Groenhorst Barneveld Hippische opleidingen Groenhorst Barneveld Groenhorst Barneveld 2000 leerlingen Dierverzorging Hippische opleidingen 400 leerlingen Veehouderij Groen, Grond

Nadere informatie

mbo dierverzorging Waak over het welzijn van dieren

mbo dierverzorging Waak over het welzijn van dieren mbo dierverzorging 2016 2017 Waak over het welzijn van dieren mbo dierverzorging Dieren verdienen jouw zorg Vind jij dieren al je hele leven geweldig? Dan is er goed nieuws! Met de opleiding Dierverzorging

Nadere informatie

mbo cultuurtechnisch loonwerk Bouw je carrière vanaf de grond op

mbo cultuurtechnisch loonwerk Bouw je carrière vanaf de grond op mbo cultuurtechnisch loonwerk 2016 2017 Bouw je carrière vanaf de grond op mbo cultuurtechnisch loonwerk Als je van grondig werk houdt Cumelabedrijven zijn belangrijke werkgevers op het platteland en in

Nadere informatie

INFOBLAD - Dier & Welzijn

INFOBLAD - Dier & Welzijn INFOBLAD - Dier & Welzijn MBO- Opleidingsinformatie Hou je van dieren? Dat is een mooi begin! Kun je goed omgaan met dieren én mensen en ben je iemand die van aanpakken weet? Dan is de opleiding MBO- iets

Nadere informatie

mbo paard Altijd de specialisatie die jóu past: Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden

mbo paard Altijd de specialisatie die jóu past: Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden mbo paard 2015 2016 Altijd de specialisatie die jóu past: Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden mbo paard Help zelf je toekomst in het zadel Zijn (wedstrijd)paarden je lust en

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Natuur & Groene ruimte

Wat maak jij. morgen mee MBO. Natuur & Groene ruimte Wat maak jij morgen mee MBO Natuur & Groene ruimte Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed

Nadere informatie

mbo cultuurtechnisch loonwerk

mbo cultuurtechnisch loonwerk mbo cultuurtechnisch loonwerk 2017 2018 Bouw je carrière vanaf de grond op mbo cultuurtechnisch loonwerk Als je van grondig werk houdt Cumelabedrijven zijn belangrijke werkgevers op het platteland en in

Nadere informatie

mbo paard Altijd de specialisatie die jóu past: Hoefsmid Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden

mbo paard Altijd de specialisatie die jóu past: Hoefsmid Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden mbo paard 2017 2018 Altijd de specialisatie die jóu past: Hoefsmid Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden mbo paard Help zelf je toekomst in het zadel Zijn (wedstrijd)paarden je

Nadere informatie

mbo dierverzorging Waak over het welzijn van dieren

mbo dierverzorging Waak over het welzijn van dieren mbo dierverzorging 2017 2018 Waak over het welzijn van dieren mbo dierverzorging Dieren verdienen jouw zorg Vind jij dieren al je hele leven geweldig? Dan is er goed nieuws! Met de opleiding Dierverzorging

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Loonwerk

Wat maak jij. morgen mee MBO. Loonwerk Wat maak jij morgen mee MBO Loonwerk Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven.

Nadere informatie

INFOBLAD Dier & Welzijn

INFOBLAD Dier & Welzijn INFOBLAD Dier & Welzijn MBO- Opleidingsinformatie Hou je van dieren? Dat is een mooi begin! Kun je goed omgaan met dieren én mensen en ben je iemand die van aanpakken weet? Dan is de opleiding MBO- iets

Nadere informatie

aanmelden. Mike, Bianca, Ron en Evelien onderweg naar een groene mbo-opleiding. agribusiness bloem & styling

aanmelden. Mike, Bianca, Ron en Evelien onderweg naar een groene mbo-opleiding. agribusiness bloem & styling Aanmelden 2017-2018 agribusiness bloem & styling dier groen & techniek voeding & gezondheid Mike, Bianca, Ron en Evelien onderweg naar een groene mbo-opleiding aanmelden 2017-2018 Groen licht voor succes!

Nadere informatie

mbo 2014 2015 Open huis 2014 Groen licht voor succes! AANMELDINGSFORMULIER

mbo 2014 2015 Open huis 2014 Groen licht voor succes! AANMELDINGSFORMULIER Vrijdag 24 januari 18.30 tot 21.00 uur Zaterdag 25 januari 10.00 tot 13.00 uur Woensdag 16 april 18.30 tot 21.00 uur Groen licht voor succes! AANMELDINGSFORMULIER Open huis 2014 mbo 2014 2015 Het Clusius

Nadere informatie

Niveau 2; Natuur en groene ruimte Surprising nature Watermanagement / Cultuurtechniek Bos- en Natuurbeheer Tuin, Park & Landschap

Niveau 2; Natuur en groene ruimte Surprising nature Watermanagement / Cultuurtechniek Bos- en Natuurbeheer Tuin, Park & Landschap Niveau 2; Natuur en groene ruimte Watermanagement / Cultuurtechniek Bos- en Natuurbeheer Medewerker buitenruimte De medewerker buitenruimte heeft een breed werkterrein en verricht uitvoerende werkzaamheden

Nadere informatie

mbo 2013-2014 Open huis 2013 Groen licht voor succes! AANMELDINGSFORMULIER Vrijdag 25 januari 18.30 tot 21.00 uur

mbo 2013-2014 Open huis 2013 Groen licht voor succes! AANMELDINGSFORMULIER Vrijdag 25 januari 18.30 tot 21.00 uur Open huis 2013 Groen licht voor succes! Vrijdag 25 januari 18.30 tot 21.00 uur AANMELDINGSFORMULIER Zaterdag 26 januari 10.00 tot 13.00 uur Vrijdag 19 april 18.30 tot 21.00 uur mbo 2013-2014 Het Clusius

Nadere informatie

mbo agrarisch loonwerk

mbo agrarisch loonwerk mbo agrarisch loonwerk 2016 2017 Bouw je carrière vanaf de grond op mbo agrarisch loonwerk Ga voor groots werk op Hollandse bodem Steeds meer agrarische bedrijven, zowel akkerbouwers als veehouders, maken

Nadere informatie

Welkom bij Groenhorst Barneveld. Hippische opleidingen

Welkom bij Groenhorst Barneveld. Hippische opleidingen Welkom bij Groenhorst Barneveld Hippische opleidingen Groenhorst Barneveld Groenhorst Barneveld 1900 leerlingen Dierverzorging Hippische opleidingen 400 leerlingen Veehouderij Groen, Grond en Infra Onze

Nadere informatie

aanmelden. Mike, Bianca, Ron en Evelien onderweg naar een groene mbo-opleiding. agribusiness bloem & styling

aanmelden. Mike, Bianca, Ron en Evelien onderweg naar een groene mbo-opleiding. agribusiness bloem & styling Aanmelden 2016-2017 agribusiness bloem & styling dier groen & techniek voeding & gezondheid Mike, Bianca, Ron en Evelien onderweg naar een groene mbo-opleiding aanmelden 2016-2017 Groen licht voor succes!

Nadere informatie

INFOBLAD - Tuin, Park & Landschap

INFOBLAD - Tuin, Park & Landschap INFOBLAD - Tuin, Park & Landschap MBO-hovenier Opleidingsinformatie Ben je ondernemend, werk je graag in de buitenlucht en hou je van aanpakken? Dan past de opleiding MBO-hovenier bij jou. 1. Over de opleiding

Nadere informatie

mbo paard Altijd de specialisatie die jóu past: Hoefsmid Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden

mbo paard Altijd de specialisatie die jóu past: Hoefsmid Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden mbo paard 2016 2017 Altijd de specialisatie die jóu past: Hoefsmid Paardenhouderij Paardensport Professioneel partner van paarden mbo paard Help zelf je toekomst in het zadel Zijn (wedstrijd)paarden je

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Veehouderij

Wat maak jij. morgen mee MBO. Veehouderij Wat maak jij morgen mee MBO Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven. Daar zijn

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Dierenarts assistent. paraveterinair

Wat maak jij. morgen mee MBO. Dierenarts assistent. paraveterinair Wat maak jij morgen mee MBO Dierenarts assistent paraveterinair Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving

Nadere informatie

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen?

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte 2016 2017 Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte Genieten van groen Ben je graag actief in de groene buitenruimte? In de zon, maar ook in weer en wind? Maak jij (vak)

Nadere informatie

MBO-natuur & recreatie

MBO-natuur & recreatie INFOBLAD - Tuin, Park & Landschap MBO-natuur & recreatie Wil je meer weten over Natuur & Recreatie op niveau 2, kijk dan op www.nordwincollege.nl. Opleidingsinformatie Ben jij een enthousiaste doener die

Nadere informatie

dier Mandy Kuijper onderweg naar een groene opleiding *dierenartsassistent *dierverzorging *paardenhouderij *paraveterinair

dier Mandy Kuijper onderweg naar een groene opleiding *dierenartsassistent *dierverzorging *paardenhouderij *paraveterinair aanpakker praktisch verantwoordelijk dieren verzorgen anderen helpen Afwisseling overzicht houden observeren problemen oplossen Mandy Kuijper onderweg naar een groene opleiding dier *dierenartsassistent

Nadere informatie

mbo melkveehouderij Professioneel partner in de melkveehouderij

mbo melkveehouderij Professioneel partner in de melkveehouderij mbo melkveehouderij 2017 2018 Professioneel partner in de melkveehouderij mbo melkveehouderij Als je van rundvee houdt De Nederlandse melkveehouderij vernieuwt voortdurend. Om die snelheid bij te houden

Nadere informatie

Paardenverzorger. Laat jezelf zien. Hippische Opleidingen (Animal Friends*) niveau 2

Paardenverzorger. Laat jezelf zien. Hippische Opleidingen (Animal Friends*) niveau 2 Hippische Opleidingen (Animal Friends*) niveau 2 Paardenverzorger LEERWEG DUUR PLAATS BOL 2 jaar Raalte* * Raalte: Zwolsestraat 63a Het paard is een uniek dier. Het dier is een topatleet van nature, maar

Nadere informatie

FLOWER DESIGN. Wellantcollege MBO Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus MBO Amsterdam. 2010-2011 Flower Design, Bloem en Interieur:

FLOWER DESIGN. Wellantcollege MBO Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus MBO Amsterdam. 2010-2011 Flower Design, Bloem en Interieur: FLOWER DESIGN Wellantcollege MBO Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus MBO Amsterdam 2010-2011 Flower Design, Bloem en Interieur: - Medewerker Bloembinden (niv.2) BBL - Vakbekwaam Medewerker Bloembinden (niv.3)

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

Bedrijfsleider/Manager Paardenbedrijf

Bedrijfsleider/Manager Paardenbedrijf Hippische Opleidingen (Animal Friends*) niveau 4 Bedrijfsleider/Manager Paardenbedrijf LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3 jaar* Raalte** * Of 1 jaar na het behalen van het diploma Medewerker Paardenbedrijf op niveau

Nadere informatie

Wellantcollege Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus Amsterdam. Stedelijk Groen & Natuurbeheer:

Wellantcollege Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus Amsterdam. Stedelijk Groen & Natuurbeheer: Stedelijk Groen & Natuurbeheer Wellantcollege Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus Amsterdam Stedelijk Groen & Natuurbeheer: - Medewerker Buitenruimte (niv.2) BBL BOL - Vakbekwaam Hovenier (niv.3) BBL BOL

Nadere informatie

mbo natuur & leefomgeving

mbo natuur & leefomgeving mbo natuur & leefomgeving 2014 2015 Laat jij Nederland groen genieten? mbo natuur & leefomgeving Goed genieten van gastvrij groen Kijk op een mooie zomerdag om je heen en je ziet héél Nederland naar buiten

Nadere informatie

DIT IS MBO. Korte uitleg voor ouders en verzorgers over middelbaar beroeps onderwijs

DIT IS MBO. Korte uitleg voor ouders en verzorgers over middelbaar beroeps onderwijs DIT IS MBO Korte uitleg voor ouders en verzorgers over middelbaar beroeps onderwijs Dit is mbo Je krijgt in dit document basisinformatie over: 4 verschillende niveaus Toelatingseisen 3 verschillende leerwegen

Nadere informatie

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst Groen is overal en voor iedereen AOC s geven een breed scala aan opleidingen op het gebied van voedsel, natuur en leefomgeving. Zij verzorgen vmbo, mbo en

Nadere informatie

Instructeur Paardensport & -Houderij

Instructeur Paardensport & -Houderij niveau 4 NIEUW! Instructeur Paardensport & -Houderij LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3 jaar Raalte* * Raalte: Zwolsestraat 63a Ben jij gek op paardensport en wil je paard en ruiter helpen betere prestaties te

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Plantenteelt. incl. Sierteelt

Wat maak jij. morgen mee MBO. Plantenteelt. incl. Sierteelt Wat maak jij morgen mee MBO incl. Sierteelt Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen

Nadere informatie

Lentiz mbo-opleidingen JOUW MBO IN DE REGIO! LIFE College - Schiedam

Lentiz mbo-opleidingen JOUW MBO IN DE REGIO! LIFE College - Schiedam Lentiz mbo-opleidingen 2017-2018 JOUW MBO IN DE REGIO! LIFE College - Schiedam WELKOM IN JOUW DROOM! LIFE College is een school die anders is dan alle andere scholen die je kent. Bij ons draait het om

Nadere informatie

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen STARTCOLLEGE Zadkine Startcollege Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en ook nog eens een diploma behalen? Dan is het Startcollege iets voor jou!

Nadere informatie

Jouw MBO in de regio!

Jouw MBO in de regio! schooljaar 2013-2014 Lentiz MBO-opleidingen living & Design watermanagement horti Technics & management agrologistiek & transport (international) business & management bloemsierkunst niveau 2 groen NAALDWIJK

Nadere informatie

Manager Gemechaniseerd Loonbedrijf

Manager Gemechaniseerd Loonbedrijf Loonwerk (Mighty Machines*) niveau 4 Manager Gemechaniseerd Loonbedrijf LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3 jaar* Raalte** * Of 1 jaar na het behalen van het diploma Vakbekwaam Medewerker Gemechaniseerd Loonbedrijf

Nadere informatie

Paraveterinair/ Dierenartsassistent

Paraveterinair/ Dierenartsassistent Dierverzorging (Animal Friends*) niveau 4 Paraveterinair/ Dierenartsassistent LEERWEG DUUR PLAATS BOL 1-2 jaar* Raalte** * Na het behalen van het diploma Dierverzorging, Paardenhouderij of Veehouderij

Nadere informatie

mbo paardenhouderij Professioneel partner van paarden

mbo paardenhouderij Professioneel partner van paarden mbo paardenhouderij 2014 2015 Professioneel partner van paarden mbo paardenhouderij Help zelf je toekomst in het zadel Zijn paarden je lust en je leven? Dan is er goed nieuws! Met de opleiding Paardenhouderij

Nadere informatie

Wat kun je na deze opleiding? Hoe leer je?

Wat kun je na deze opleiding? Hoe leer je? ASSISTENT VERKOOP/RETAIL Als assistent verkoop/retail begroet je klanten, wijst ze de weg in de winkel en je beantwoordt eventuele vragen. Ook pak je het gekochte artikel in of legt bestellingen klaar.

Nadere informatie

Wellantcollege MBO Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus MBO Amsterdam. 2010-2011 Stedelijk Groen & Natuurbeheer:

Wellantcollege MBO Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus MBO Amsterdam. 2010-2011 Stedelijk Groen & Natuurbeheer: Stedelijk Groen & Natuurbeheer Wellantcollege MBO Aalsmeer Wellantcollege Linnaeus MBO Amsterdam 2010-2011 Stedelijk Groen & Natuurbeheer: - Assistent natuur en groen (niv.1) BBL - Medewerker Buitenruimte

Nadere informatie

mbo groen, grond en infra (loonwerk)

mbo groen, grond en infra (loonwerk) mbo groen, grond en infra (loonwerk) 2014 2015 Bouw je carrière vanaf de grond op mbo groen, grond en infra (loonwerk) Ga voor groots werk op Hollandse bodem Alle akkers, kanalen, wegen en polders in Nederland

Nadere informatie

mbo Outdoor Adventure

mbo Outdoor Adventure mbo Outdoor Adventure 2016 2017 Sportieve regelaar van plezier in t groen mbo Outdoor Adventure Jouw buitenkans op een buitenbaan Werk je graag buiten? In de zon, maar ook in weer en wind? Ligt jouw kracht

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 Naam : klas : 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 7. MOGELIJKHEDEN NA HET VMBO 10 8. INFORMATIE

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 De opleiding... 3 Leren op school... 3 Leren in de praktijk (LIP)... 3 Leren in het bedrijf... 3 Onderwijstijd... 4 Beroepspraktijkvorming...

Nadere informatie

Opticien. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Roermond - Bredeweg Niveau 4. na de zomervakantie. Gilde Opleidingen

Opticien. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Roermond - Bredeweg Niveau 4. na de zomervakantie. Gilde Opleidingen Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Opticien Studierichting Optiek Locatie Roermond - Bredeweg Niveau 4 Leerweg bbl Sector Economie Duur 3 jaar Start na de zomervakantie

Nadere informatie

Manager Retail BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Manager Retail BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25162 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Als manager retail geef je leiding aan een

Nadere informatie

TT-INSTITUUT (Auto- & Motorfietstechniek) TECHNIEK

TT-INSTITUUT (Auto- & Motorfietstechniek) TECHNIEK TT-INSTITUUT (Auto- & Motorfietstechniek) TECHNIEK Techniek houdt wereld draaien VAN EN VOOR HEEL DRENTHE Drenthe College is een regionaal opleidingen centrum, een school voor middelbaar beroepsonderwijs

Nadere informatie

Medewerker Ruitersportzaak

Medewerker Ruitersportzaak Hippische Opleidingen (Animal Friends*) niveau 3 Medewerker Ruitersportzaak LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3 jaar* Raalte** * Of 1 jaar na het behalen van het diploma Paardenverzorger op niveau 2 ** Raalte: Zwolsestraat

Nadere informatie

INFOBLAD - Agro, Handel & Techniek

INFOBLAD - Agro, Handel & Techniek INFOBLAD - Agro, Handel & Techniek MBO-loonwerk Opleidingsinformatie Maïs oogsten, inkuilen, akkers omploegen, grond verzetten en wegen aanleggen: het is ondenkbaar zonder tractor, shovel, graafmachine,

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Twello vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent

Nadere informatie

Laat jezelf zien. Loonwerk (Mighty Machines*) niveau 2 Medewerker Gemechaniseerd Loonbedrijf

Laat jezelf zien. Loonwerk (Mighty Machines*) niveau 2 Medewerker Gemechaniseerd Loonbedrijf Loonwerk (Mighty Machines*) niveau 2 Medewerker Gemechaniseerd Loonbedrijf LEERWEG DUUR PLAATS BOL 2 jaar Raalte* * Raalte: Zwolsestraat 63a Landbouw, veehouderij en techniek gaan hand in hand. Kijk maar

Nadere informatie

Opleidingen Publieke en particuliere veiligheid

Opleidingen Publieke en particuliere veiligheid PUBLIEKE EN PARTICULIERE VEILIGHEID ED 6-14 Opleidingen Publieke en particuliere veiligheid Graafschap College 2015-2016 Bewaak jij de veiligheid? Draag jij graag jouw steentje bij aan de veiligheid in

Nadere informatie

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening JURIDISCHE DIENSTVERLENING ED 5-14 Graafschap College Opleidingen Juridische dienstverlening 2014-2015 Jouw advies helpt mensen verder Ben je hulpvaardig en kun je goed met mensen omgaan? Lijkt het je

Nadere informatie

_optiek egiocollegeopleidingen

_optiek egiocollegeopleidingen _optiek egiocollegeopleidingen 61% Nederlanders draagt bril of lenzen Een bril doet iets voor je gezicht Maatwerk mogelijk voor groepen 2017-2018» Allround medewerker optiek _p4» Opticien_p4 Open huis

Nadere informatie

INFOBLAD - Agro, Handel & Techniek

INFOBLAD - Agro, Handel & Techniek INFOBLAD - Agro, Handel & Techniek MBO-melk Opleidingsinformatie Ben je geïnteresseerd in koeien en gewassen? Ben je het liefst op het land of tussen de koeien? Kies dan voor de opleiding MBO-melk. 1.

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

mbo toegepaste biologie

mbo toegepaste biologie mbo toegepaste biologie 2016 2017 Groei terwijl je leert over alles wat leeft mbo toegepaste biologie Je eerste keuze voor je tweede natuur Ben jij nieuwsgierig naar alles wat leeft en groeit? Ben je gebiologeerd

Nadere informatie

mbo varkenshouderij Professioneel partner in de

mbo varkenshouderij Professioneel partner in de mbo varkenshouderij 2017 2018 Professioneel partner in de varkenshouderij mbo varkenshouderij Als je van varkens houdt De Nederlandse varkenshouderij vernieuwt voortdurend. Om die snelheid bij te houden

Nadere informatie

Centrum voor Logistiek Vakmanschap Venlo - Laaghuissingel Niveau 4

Centrum voor Logistiek Vakmanschap Venlo - Laaghuissingel Niveau 4 Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Logistiek supervisor Studierichting Centrum voor Logistiek Vakmanschap Locatie Venlo - Laaghuissingel Niveau 4 Leerweg bbl Sector

Nadere informatie

Laat jezelf zien. niveau 2 Schilder

Laat jezelf zien. niveau 2 Schilder niveau 2 Schilder LEERWEG DUUR PLAATS BBL 2 jaar Harderwijk* * Harderwijk: De Sypel 2 Het mooie aan schilderen is dat jij de finishing touch mag verzorgen: jij maakt een huis of pand echt af en geeft het

Nadere informatie

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een bank, een juridisch medewerker bij een gemeente of

Nadere informatie

De Gemengde Leerweg. wellantcollege ll. Informatie voor leerkrachten basisscholen

De Gemengde Leerweg. wellantcollege ll. Informatie voor leerkrachten basisscholen wellantcollege ll Informatie voor leerkrachten basisscholen De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! Wellant vmbo 2 De leerwegen op een rijtje Het vmbo

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 4

Informatieboekje leerjaar 4 2016-2017 Informatieboekje leerjaar 4 Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Verschillende niveaus op het mbo... 3 Verschillende soorten scholen in het mbo... 4 Verschillende niveaus

Nadere informatie

AANMELDEN VANAF 1 NOVEMBER 2016

AANMELDEN VANAF 1 NOVEMBER 2016 VMBO 2016 2017 1 Beste leerlingen en ouders/verzorgers, Om je een handje te helpen met het maken van een goede keuze te maken na het Pius X- College is deze brochure samengesteld. In deze brochure vind

Nadere informatie

HAAR- EN SCHOONHEIDSVERZORGING ECONOMIE & DIENSTVERLENING

HAAR- EN SCHOONHEIDSVERZORGING ECONOMIE & DIENSTVERLENING HAAR- EN SCHOONHEIDSVERZORGING ECONOMIE & DIENSTVERLENING Haarverzorging Schoonheidsverzorging 1 De weg naar su VAN EN VOOR HEEL DRENTHE Drenthe College is een regionaal opleidingen centrum, een school

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

Uw kind gaat naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Uw kind gaat naar het mbo Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 - De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon College p4 - Uw kind

Nadere informatie

Technicus mobiele werktuigen

Technicus mobiele werktuigen Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Technicus mobiele werktuigen Studierichting Mobiele werktuigen Locatie Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat Niveau 4 Leerweg

Nadere informatie

mbo teelt Een vruchtbaar vooruitzicht op werk

mbo teelt Een vruchtbaar vooruitzicht op werk mbo teelt 2015 2016 Een vruchtbaar vooruitzicht op werk mbo teelt Toonaangevend in Teelt Nederland. Teeltland. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel wij in Nederland verbouwen op onze vruchtbare gronden.

Nadere informatie

Op zoek naar een leuke loopbaan? Keuze genoeg in de Recreatie!

Op zoek naar een leuke loopbaan? Keuze genoeg in de Recreatie! Op zoek naar een leuke loopbaan? Keuze genoeg in de Recreatie! opleidingsinformatie voor werken in de recreatie, outdoor of zwembaden Van vrije tijd je beroep maken, iets voor jou? De recreatie, een branche

Nadere informatie

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je GELOOF IN JEZELF Jij verwacht dat je bij ons een vak kunt leren. Dat je goed onderwijs krijgt, zodat je kennis opbouwt die je nodig hebt voor later. Dat je tijdens je stage werkervaring kunt opdoen die

Nadere informatie

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl alfa-college.nl drenthecollege.nl mboterra.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl Inleiding Er zijn ontzettend veel opleidingen in het mbo, wat het moeilijk maakt om te kiezen. Om jou te helpen bij

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum Doe mee in onze groene wereld Almelo vmbo groen Het Groene Lyceum 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent en interesse. Zet

Nadere informatie

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting mavo-3 Decaan: I.C. de Vries Welkom Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen 5-2-2016 Keuzevoorlichting MAVO 3 2 Quiz Nodig: de kaartjes op uw stoel! Hoeveel verschillende

Nadere informatie

Onderwijsassistent. Kenmerken. Werkzaamheden. Na deze opleiding:

Onderwijsassistent. Kenmerken. Werkzaamheden. Na deze opleiding: Onderwijsassistent Een leraar of lerares komt soms handen tekort in de klas. Als onderwijsassistent zorg je er samen met de leerkracht voor dat alle leerlingen de aandacht krijgen die ze verdienen. In

Nadere informatie

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting mavo-3 Decaan: I.C. de Vries Welkom Informatie door de decaan in de aula 20.00-20.45 uur: Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen Vakvoorlichting door bovenbouw docenten

Nadere informatie

mbo toegepaste biologie

mbo toegepaste biologie mbo toegepaste biologie 2015 2016 Groei terwijl je leert over alles wat leeft mbo toegepaste biologie Je eerste keuze voor je tweede natuur Ben jij nieuwsgierig naar alles wat leeft en groeit? Ben je gebiologeerd

Nadere informatie

mbo outdoor adventure

mbo outdoor adventure mbo outdoor adventure 2017 2018 Sportieve regelaar van plezier in t groen mbo outdoor adventure Jouw buitenkans op een buitenbaan Werk je graag buiten? In de zon, maar ook in weer en wind? Ligt jouw kracht

Nadere informatie

Tandartsassistent. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Let extra op. Venlo - Groenveldsingel Niveau 4. na de zomervakantie.

Tandartsassistent. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Let extra op. Venlo - Groenveldsingel Niveau 4. na de zomervakantie. Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Tandartsassistent Studierichting Medisch assisterenden Locatie Venlo - Groenveldsingel Niveau 4 Leerweg bol Sector Zorg & Welzijn

Nadere informatie

Op zoek naar een leuke loopbaan? Keuze genoeg in de Recreatie!

Op zoek naar een leuke loopbaan? Keuze genoeg in de Recreatie! Op zoek naar een leuke loopbaan? Keuze genoeg in de Recreatie! opleidingsinformatie voor werken in de recreatie, outdoor of zwembaden Van vrije tijd je beroep maken, iets voor jou? 02 Ik ben: een echte

Nadere informatie

Centrum voor Logistiek Vakmanschap Venlo - Laaghuissingel Niveau 2

Centrum voor Logistiek Vakmanschap Venlo - Laaghuissingel Niveau 2 Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Chauffeur wegvervoer Studierichting Centrum voor Logistiek Vakmanschap Locatie Venlo - Laaghuissingel Niveau 2 Leerweg bbl Sector

Nadere informatie

Bedrijfsleider Paardensport & -Houderij

Bedrijfsleider Paardensport & -Houderij niveau 4 Bedrijfsleider Paardensport & -Houderij LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3 jaar Raalte* * Raalte: Zwolsestraat 63a Binnen een manegebedrijf houd jij het overzicht. Jij weet precies wie wat doet, je controleert

Nadere informatie

Het VMBO op het Groenhorst College Nijkerk. Inleiding

Het VMBO op het Groenhorst College Nijkerk. Inleiding Het VMBO op het Groenhorst College Nijkerk Inleiding Voor u ligt de informatie over de leerwegen binnen het VMBO. Het is een naslagwerkje naar aanleiding van de informatie-avond. Mocht u vragen hebben

Nadere informatie

Horeca en Facilitaire dienstverlening

Horeca en Facilitaire dienstverlening Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 06 2014-2015 Horeca en Facilitaire dienstverlening www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum

Nadere informatie

mbo veehouderij Altijd de specialisatie die jóu past: Varkens Melkvee Pluimvee Professioneel partner in de veehouderijsector

mbo veehouderij Altijd de specialisatie die jóu past: Varkens Melkvee Pluimvee Professioneel partner in de veehouderijsector mbo veehouderij 2016 2017 Altijd de specialisatie die jóu past: Varkens Melkvee Pluimvee Professioneel partner in de veehouderijsector mbo veehouderij Uitdaging voor doeners in de Veehouderij Nederland

Nadere informatie

Facilitaire dienstverlening en Horeca

Facilitaire dienstverlening en Horeca #9 en Horeca,, Hardenberg ca! Jij? In de hore nt groeien! * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-35 85 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het

Nadere informatie

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Het onderwijs verandert blz 3 2 Kiezen in VMBO-2 blz 4 3 De opleidingen binnen het Minkema College blz 5 Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Nadere informatie