Wat is nu eigenlijk een goed bed?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is nu eigenlijk een goed bed?"

Transcriptie

1 Magazine Voorjaar 2015 Specialisten aan het woord Dokter Kris Van Crombrugge Hoog tijd om met onze rug rekening te houden Zacht slapen, hard slapen,... Wat is nu eigenlijk een goed bed? De ideale werkplek Stil zitten is een gezondheidsrisico. Onze zitgewoontes Hang jij ook in je zetel? Ergodôme - Sint-Janslaan Kortrijk info@ergodome.be Ergonomie = de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Een bed, werkpost of zetel is pas ergonomisch als het aangepast is aan je lichaam.

2 Paneldebat met een orthopedisch chirurg, een kinesist en een physical coach Specialisten aan het woord Hoog tijd om met onze rug rekening te houden De krantenkoppen van de voorbije maanden liegen er niet om: Het aantal rugoperaties neemt spectaculair toe, Rugpijn treft evenveel jongeren als 65-plussers, 4 op 5 mensen hebben rugproblemen,... Het is tijd om aan de alarmbel te trekken want het loopt mis met onze rug en nek. We vroegen aan enkele specialisten - dokter Kris Van Crombrugge, kinesist OIivier Delie en Physical coach Justin Couturon - om over rugproblemen in debat te gaan. Over 1 ding zijn ze het alvast met Ergodôme eens: het gaat helemaal de verkeerde kant uit. Dokter Van Crombrugge: In onze groepspraktijk stellen we vast dat steeds meer patiënten ernstige rugproblemen hebben. Deze variëren van spierpijn in de nek als gevolg van bijvoorbeeld artrose of stress tot opvallend veel hernia s. Kinesist Delie: Het lijkt wel alsof iedereen er vroeg of laat mee te maken krijgt. Bij ons valt de toename van nek-, rug- en bekkenproblemen op. Het zijn letsels die met heel veel zorg aangepakt moeten worden. Dokter Van Crombrugge: Deze aandoeningen komen nu veel meer voor dan pakweg 20 jaar geleden. Toen had je ook rugpathologie, maar die waren veeleer het gevolg van slijtage, lichamelijk zware arbeid of ongevallen. Physical coach Couturon: Rugpijn is nu geen typisch ouderdomsverschijnsel meer. Integendeel, het is een gevolg van hoe we met ons lichaam omgaan, of - misschien iets harder gezegd - hoe we ons lichaam kapot maken door te veel stil te zitten en te weinig gezond bewegen. Dokter Van Crombrugge: We moeten dringend rekening leren houden met ons lichaam, en zeker met onze rug. Eenmaal je begint te sukkelen, is het vaak een lange lijdensweg. Het klink cliché, maar in dit geval is voorkomen écht wel beter dan genezen. V.l.n.r.: Dr. Kris Van Crombrugge, Justin Couturon en Olivier Delie Aan het paneldebat namen deze specialisten deel: Dr. Kris Van Crombrugge: Orthopedisch chirurg en sportarts, gespecialiseerd in gewrichtschirurgie. Justin Couturon: Physical coach en ergotherapeut gespecialiseerd in werk met topsporters en rugproblemen. Olivier Delie: Kinesist met praktijk in Kuurne, gespecialiseerd in sport- en orthopedische letsels.

3 Unieke systemen om gezonder te slapen, te werken en te relaxen Bij Ergodôme kies je het beste voor je rug Bij Ergodôme gaan de specialisten op zoek naar de juiste methodes en producten om op een ergonomisch verstandige manier met ons lichaam om te gaan. Dit doen we op 4 manieren: 1. We maken slaapcomfort op maat van elk individu. 2. We zorgen voor de werkplek of bureaustoel die bij je lichaam past. 3. We bieden je een zetel of salon waarin je verantwoord kan zitten en relaxen. 4. We maken een relaxzetel op maat met opstahulp indien nodig. Wist je dat? Rugpijn treft alle leeftijden Tieners Oorzaken: te veel stil zitten (school, huiswerk, tv, computer,...) en te weinig beweging. Extra belasting van de nek door het neerwaarts bekijken van smart phones en tablets. Slapen Werken Twintigers Oorzaken: langdurig zittend studeren, zittende job, overbelasting van de spieren bij sport, te slappe buik - en bekkenbodemspieren. Dertigers Oorzaken: zwangerschap (gewichtstoename, uitrekking van de buikspieren), oppakken en ronddragen van baby s en peuters, stress, gebrek aan gezonde beweging. Relaxen Veertigers Oorzaken: al 20 jaar een zittende of rugbelastende job. Minder vlotte regeneratie van het lichaam. Tips voor elke leeftijd: eet gezond, drink voldoende water, wandel regelmatig en ga op tijd naar je arts als de pijn te erg wordt. Zorg voor een ergonomisch verantwoorde werkplek en een goed slaapsysteem. Vijftigers Oorzaken: verminderde activiteit, gewichtstoename, afname spiervolume, verminderde flexibiliteit. Zestigplussers Oorzaken: spieren, botten, gewrichten en pezen worden zwakker. Tussenwervelschijven worden dunner. Neveneffecten van medicatie.

4 Paneldebat: verkeerd liggen in bed leidt gegarandeerd tot rugproblemen Wat is een goed slaapsysteem? Je slaapt een derde van je leven, dat betekent dat je ongeveer 26 jaar in je bed ligt. Als je rug al die tijd niet correct ondersteund is, krijg je vroeg of laat de rekening gepresenteerd. We spraken erover met de specialisten. Een goed slaapsysteem houdt rekening met je lichaamsbouw, je lighouding, je leeftijd en je eventuele klachten. Dokter Van Crombrugge: Het valt op dat ruglijders s morgens vaak opstaan met pijn of zelfs in de loop van de nacht wakker worden. Op korte termijn kan pijnmedicatie voorgeschreven worden, maar dit is op lange termijn zeker geen oplossing. Kinesist Delie: Een matras gaat gemiddeld een tiental jaar mee. Als je s morgens of s nachts wakker wordt met pijn, moet je luisteren naar dit noodsignaal van je lichaam en een vervanging van je matras overwegen. Physical coach Couturon: Een matras die begint door te hangen - je voelt als het ware dat je in put ligt - kan op termijn je rug beschadigen. Hoe sneller je de matras vervangt door de juiste matras, hoe beter. Een goede matras Vervang je matras door de juiste matras zorgt ervoor dat er veel minder druk is op de tussenwervelschijven. Dat kan alleen als de wervelkolom ergonomisch juist ondersteund wordt. Kinesist Delie: Minder druk zorgt ook voor een beter doorbloeding van het lichaam. Maar een ergonomisch correcte wervelkolompositie is een individueel gegeven: de lichaamsbouw verschilt van mens tot mens. Physical coach Couturon: Bovendien slaapt de ene persoon op zijn zij, een andere op de rug of de buik. Een gepersonaliseerd slaapsysteem is dus de enige oplossing. Feit: Je slaapt gemiddeld 8 uren per dag. Aangezien de Belg gemiddeld 80 jaar wordt, slaapt jij 9680 dagen of 26 jaar van je leven. Een goed, aan je lichaam aangepast slaapsysteem komt dus zeker van pas!

5 De positie van de wervelkolom - met een gelijke verdeling van de druk - is van cruciaal belang. Slapen Slaaptips Al gehoord van slaaphygiëne? Een goede slaaphygiëne zorgt ervoor dat je lichaam weet wanneer het tijd is om te gaan slapen. Je moet je lichaam voorbereiden op de nachtrust. Enkele tips. Een matras moet je rug ergonomisch correct ondersteunen en moet voldoende raak-vlak geven. Zo belast je je rug minder en kan je beter slapen. Het unieke slaapsysteem van Ergodôme kan daar perfect voor zorgen. 1. Ga iedere dag op hetzelfde uur naar bed. Probeer ook iedere dag op hetzelfde uur op te staan. 2. Vermijd s avonds alcohol, koffie, thee, sigaretten, cola en een volle maag. 3. Hou je smartphone of je tablet ver weg van je bed. 4. Voer vlak voor het slapen gaan altijd hetzelfde ritueel (bijv. ontbijttafel klaar zetten, pyjama aan, tanden poesten, plassen) uit. 5. Breng je lichaam tot rust. Doe s avonds ontspannende activiteiten. 6. Vermijd sport op late uren. 7. Zorg voor een donkere en lawaaivrije slaapkamer. 9. Af en toe een warm bad kan wonderen doen om je lichaam tot rust te brengen. 10. Dim de lichten s avonds. De getuigenis van de familie Naessens-Duthoy We slapen al 20 jaar heel goed 20 jaar geleden kochten meneer en mevrouw Naessens uit Deerlijk een bed van Ergodôme. Ze zijn heel tevreden en dat mag iedereen weten. Wanneer hebben jullie voor het eerst een slaapsysteem van Ergodôme gekocht? We kochten ons eerste bed een goede 20 jaar geleden. We hebben er heel lang goed op geslapen. Hoelang wel? Na 12 jaar vroegen we ons af of onze matras nog goed genoeg was. Thibaut van Ergodôme is dan langsgekomen om de matras te onderzoeken. Wat zei hij? Volgens hem was de matras nog niet aan vervanging toe. We sliepen nog goed en er was geen doorzakking in de midden. Wat een service! Wanneer hebben jullie de matras dan wel vervangen? Toen ze 16 jaar oud was. Maar dan was ze wel aan vervanging toe. Ondertussen slapen we er 4 jaar op en we slapen heel goed. Jullie zijn duidelijk tevreden... Zo tevreden zelfs dat we onze zoon ook een slaapsysteem van Ergodôme hebben aangeraden. Hij sukkelde al een tijdje met zijn rug en hij had steeds meer pijn. Hoe is het nu met hem? Veel beter. Hij heeft veel minder last sinds hij op zijn nieuwe matras slaapt. Meneer en mevrouw Naessens-Duthoy.

6 Paneldebat: veel rug- en nekproblemen worden veroorzaakt door de werkomgeving Lang stilzitten houdt gezondheidsrisico s in Het besef dat werkplekken ergonomisch ingericht moeten worden, sijpelt langzaamaan binnen bij de bedrijven en de overheid. Een actieve, dynamische werkpost is niet alleen beter voor de gezondheid van de werknemer, ook de werkgever heeft er veel baat bij. Kinesist Delie: Het aantal patiënten met nekklachten die een bureaujob uitoefenen, is gewoon niet te tellen. In onze praktijk kunnen we hen met efficiënte behandelingen en ergonomische raadgevingen goed op weg helpen maar je mag ook de bron van de klacht niet uit het oog verliezen. Physical coach Couturon: Het probleem ligt in veel gevallen bij de werkplek. Om te beginnen is stilzitten simpelweg ongezond. Bovendien zitten de meeste mensen op slechte bureaustoelen die ze te weinig aan hun lichaam kunnen aanpassen. Dokter Van Crombrugge Stilzitten houdt inderdaad gezondheidsrisico s in. Niet alleen zien je rug en nek hier enorm van af. Een minder goede doorbloeding zorgt bijvoorbeeld ook voor hoofdpijn en concentratieverlies. Kinesist Delie: Wie 8 uur op een stoel doorbrengt, kan zich onmogelijk 8 uur aan een stuk concentreren. Het vergt heel veel energie van het lichaam om een goede positie te handhaven en bijvoorbeeld Minder doorbloeding zorgt voor hoofdpijn en concentratieverlies niet te gaan doorhangen. Physical coach Couturon: Nochtans is de oplossing eenvoudig: een ergonomisch goed uitgekiende werkomgeving. Kinesist Delie: Enkele gerichte aanpassingen zoals een zit-statafel en een goede bureaustoel kunnen wonderen doen. Dokter Van Crombrugge: Wie dynamisch werkt, is veel efficiënter, veel actiever, voelt zich beter, recupereert vlugger, is minder moe en minder vaak werkonbekwaam. Woodstoxx creëert dynamisch werkomgeving Ergodôme stelde bij de firma Woodstoxx uit Menen een ergonomische werkplek met zit-sta-tafels op. We spraken erover met zaakvoerder Robbert Desmet. Waarom kozen jullie hiervoor? Robbert Desmet: Een van onze collega s kreeg te maken met een hernia in zijn onderrug. Hij kon bijna niet meer zitten en dus zochten we voor hem een oplossing. Dat werd een zit-sta-tafel. Toen ik merkte dat dit een zinvolle investering was, heb ik besloten om een groot deel van de bureaus zo in te richten. Wat waren de eerste bevindingen? Het viel meteen op dat een staande vergadering, bijvoorbeeld rond een project, een stuk dynamischer verliep. De betrokkenheid is groter en iedereen is actiever tijdens vergaderingen. Ikzelf sta ondertussen meer recht dan dat ik zit. Ik vind dit veel aangenamer om te werken.

7 Op de werkvloer Wat is de ideale zithouding? Werken De beste zithouding is de volgende houding. Afwisselen tussen actief/passief zitten, relaxen, staan en bewegen is de boodschap. Hier nog wat tips. Plaats je scherm op ooghoogte en werk en plaats je klavier dicht genoeg bij je lichaam. Houd je armen zeker niet zwevend boven je bureau om te typen. Houd je ellebogen in een hoek van 90 of iets meer. Je onderarmen moeten steunen op de armleuningen, zonder je schouders te laten doorhangen of omhoog te duwen. Gebruik geen voetenbankje als je niet aan de grond kan. Hierdoor verklein je de hoek op je lies en belemmer je de bloedcirculatie. Er bestaan goede oplossingen. Probeer zoveel mogelijk met een open hoek (> 90 ) aan je lies te zitten. Dit is veel beter voor de bloedcirculatie. Stel de zithoogte en zitdiepte juist in: je moet een platte hand tussen je knieholte en de zitting kunnen schuiven en je onderrug moet aansluiten aan de onderkant van de rugleuning van de stoel. Veel mensen met rug- en nekklachten hebben een bureaujob en zitten de hele dag verkeerd. We moeten leren afwisselen tussen actief en passief zitten, rechtstaan en relaxen. De beste aanpak is een stoel met het unieke free-float-systeem. Vragen? Gratis testservice op bureaustoelen.

8 Paneldebat: veel mensen belasten hun rug terwijl ze in hun zetel zitten Verkeerd relaxen is verschrikkelijk belastend Hoe zit jij in je zetel? Kan je met je voeten aan de grond? Moet je een kussen achter je rug steken? Of hang je meer in zetel? Lig je met je nek gedraaid naar de tv te kijken? Je raadt het al: je kan op heel veel verschillende manieren verkeerd in je zetel zitten. Dokter Van Crombrugge: Zitten is de meest belastende houding voor de rug. En in de zetel is dit nog gevaarlijker omdat je denkt dat je goed zit of ligt. Kinesist Delie: Bij langdurig verkeerd zitten of achterover hangen in een zetel met te weinig steun in de lenden zal je na verloop van tijd de tussenwervelschijven zwaar belasten. Physical coach Couturon: Je kan dit alleen oplossen door op een ergonomisch correcte houding te relaxen. Dit betekent onder andere dat de natuurlijke kromming van de wervelkolom gerespecteerd moet Veel vrouwen steken een kussen achter hun rug worden. Dokter Van Crombrugge: De meeste mensen voelen dit zelf: heel veel vrouwen bijvoorbeeld steken een kussentje achter hun rug voor extra steun. Kinesist Delie: Dat is wel niet de beste oplossing. Het kussen is niet op maat, zakt weg of verschuift als je beweegt. Physical coach Couturon: Veel beter is een zetel waarin je ontspannen kan zitten en relaxen met een aanpasbare lendensteun die perfect de holte tussen je rug en de zetel opvult. N.A.S.A.-technologie verlost je van de ergste pijn De Ergo-gravity houding herleidt de druk op de ruggegraat tot een minium. En dat voel je meteen! De heer Coucke P. uit Oostende: Ik heb twee hernia s in mijn onderrug. Sinds ik relax in mijn Ergo-gravity heb ik veel minder pijn. Ik slaap bovendien rustiger en zonder wakker te worden. Mevr. Laridon uit Vichte: Mijn nek- en rugklachten zijn fel verminderd. Ik raad iedere ruglijder aan de zetel uit te testen. Na een paar seconden zal je minder pijn voelen. De heer De Saedeleer uit Ieper: Een absolute aanrader, ook voor niet-rugpatiënten. Wat een comfort!

9 Hangen in je zetel is niet goed voor je rug. Je nek en je rug moeten ook goed ondersteund worden. De eerste mensapen liepen ongeveer 25 miljoen jaar geleden op onze aardbol. Moderne mensen (Homo sapiens) verschenen pas jaar geleden. Zolang heeft het geduurd om tot een rechtstaande soort uit te groeien. En de laatste 50 jaar zijn we met zijn allen... gaan zitten. Het probleem van de rug Wat heeft Darwin met zitten te maken? Relaxen Zitten is een van de meest belastende houdingen voor ons lichaam om vol te houden. Al na 20 minuten verloopt de bloedcirculatie minder vlot en komt de onderrug onder grote druk te staan. Als je lang zit, verstoor je de natuurlijke curve van de ruggengraat omdat je gaat doorzakken. Je rugspieren moeten de onnatuurlijke houding compenseren om je romp rechtop te houden. Je spieren krijgen het enorm lastig om dit te blijven doen. En dus zal je de neiging hebben om door te hangen met dag in dag uit overbelasting van dezelfde zones in je rug als gevolg. Een natuurlijke rughouding bij het zitten is heel belangrijk om schade te vermijden. Gelukkig biedt Ergodôme de beste relaxzetels voor je rug. Je kan ze ontdekken in de showroom. Dankzij de unieke Ergo-gravity positie is er geen druk meer op je tussenwervelschijven. Een relaxzetel moet passen bij de maat en grootte van je lichaam en moet je voldoende steun geven in de lenden. Zo zal je comfortabel kunnen relaxen en je rug minder belasten. Vragen? Test de unieke systemen in de winkel.

10 Paneldebat: de voordelen van een zetel met opstahulp Waarom pijn lijden als het anders kan? Wie moeite heeft om recht te staan, zal meer blijven zitten. Maar wie blijft zitten, zal steeds meer moeite hebben om recht te staan. En aangezien gebrek aan beweging nefast is voor je gezondheid, is een beetje hulp bij het recht-staan vanuit je zetel verre van een overbodige luxe. Tip: koop geen zetel waarin je met je voeten niet aan de grond kan of die te klein is. Kies voor een relax op maat. Dokter Van Crombrugge: Het is eenvoudig: we moeten het ons gemakkelijk maken om recht te staan of te gaan zitten, zeker als we iets ouder worden. Kinesist Delie: Te veel druk op de gewrichten of te veel spanning vragen van de spieren kan pijn doen, zeker bij het rechtstaan. Dankzij een zetel met opstahulp kan je al veel druk wegnemen. Physical coach Couturon: Ook wie last heeft van gewrichtsaandoeningen of wie een rugprobleem heeft, is hier zeker mee geholpen want een klein beetje druk kan al aanleiding geven tot hevige pijnscheuten. Als je vaak pijn hebt bij het opstaan, is zo n zetel een goede oplossing. Waarom zou je pijn blijven lijden als het anders kan? Dokter Van Crombrugge: Door steeds stil te zitten heb je meer kans op hoge bloeddruk, obesitas, hartproblemen, enzovoort. Ik raad een zetel met opstahulp aan iedereen aan die ook maar een beetje moeite heeft met rechtstaan. Een zetel met opstahulp is een echte aanrader Een zetel op maat van je lichaam Ik besefte dat ik heel mijn leven verkeerd had gezeten. Mevrouw Benoit uit Kortrijk zat al heel wat jaren in dezelfde stoel, een exemplaar dat niet goed bij haar lichaam paste want na verloop van tijd kreeg ze steeds meer klachten en had ze pijn. Een logisch gevolg, want uit onderzoek blijkt dat meubelen op maat van ons lichaam zeker geen overbodige luxe zijn. Haar kinderen overtuigden haar om een zetel op maat met opstahulp te kopen. En daar is ze nu heel blij mee... Ik had hem veel eerder moeten kopen. Wat een gemak. Ik kan zonder pijn rechtstaan. Dankzij mijn kinderen kan ik echt genieten van mijn zetel. De elektrische neksteun heeft me meteen overtuigd.

11 Opstahulp Maatwerk en veel meer Maak kennis met de unieke tilt-kantelfunctie Kiezen voor een relaxzetel op maat is kiezen voor een geïndividualiseerd topproduct. En daar kan je zover in gaan als je zelf wenst Exclusief bij Ergodôme: de unieke tilt-kantefunctie van Fitform. Dankzij deze functie neem je heel veel druk weg van de heup, de rug en de nek. 2. Een elektrische neksteun: super gemakkelijk als je bril een overloper is. 3. Wil je met je zetel in alle richtingen kunnen kijken? Geen probleem met een draaiplateau. 4. Voor wie vaak koud heeft: in de zetel kan verwarming ingebouwd worden! 5. De hardheid van de zitting kan je zelf bepalen. 6. Voor je koffie een tafeltje erbij? Kan perfect. En nog véél meer... Fitform: de beste relaxzetel met opstahulp ter wereld Een zetel op maat met opstahulp is een fantastisch product om langer actief te blijven en minder pijn te hebben bij het rechtstaan. Vragen? Tijdelijke huur van zetels mogelijk.

12 Opendeurdagen Van harte welkom! maandag 7/03 t.e.m. zondag 22/03 Kom gerust langs en ontdek de ruime collectie. Onze adviseurs helpen je graag verder. Profiteer tijdens de opendeurdagen van de acties op de ergonomische slaapen zitmeubelen! Showroom: Sint-Janslaan Kortrijk Volg ons ook op Facebook Openingsuren: maandag-vrijdag: 9u30 tot 12u - 14u tot 18u zaterdag: 10u tot 12u - 14u tot 18u zondag: 14u30 tot 18u (op zondag gesloten tussen 15 juni en 15 september) Gesloten op donderdag (of op afspraak) Gratis overdekte parking Ergodôme is dé absolute specialist in ergonomisch ver-antwoord slapen, werken en relaxen. Kom het aanbod proeven in onze ruime showroom van m². Je kan ook een afspraak maken. Het ervaren Ergodôme-team staat tot je dienst. Ergodôme zet aan tot bewegen! vr 03/04 Sigarun za 09/05 Pius Run za 27/06 Midzomerrun Kortrijk zo 05/07 Dwars door Bellegem vr 21/08 Kortrijk Koerse met de Prijs Ergodôme! za 12 en zo 13/09 Levensloop Kortrijk zo 20/09 Bruggenloop bruggenloop.

Een goede nachtrust is een haalbare droom

Een goede nachtrust is een haalbare droom Magazine voorjaar 2016 Week van de Slaap Een goede nachtrust is een haalbare droom Rugproblemen treffen jong en oud Iedereen krijgt met rugpijn te maken Hoe werk jij? De ergodynamische werkomgeving Hoe

Nadere informatie

ULTIEM COMFORT MET ERGODESIGN MEUBELEN

ULTIEM COMFORT MET ERGODESIGN MEUBELEN magazine ULTIEM COMFORT MET ERGODESIGN MEUBELEN Slaapcomfort op lichaamsmaat Optimaal ontspannen dankzij ergonomie Ergodynamisch werken voorkomt rugklachten Ergodôme, Sint-Janslaan 19, Kortrijk - Voorjaar

Nadere informatie

Verhoog je levenskwaliteit dankzij ergonomie

Verhoog je levenskwaliteit dankzij ergonomie Magazine najaar 2015 Zorg voor je lichaam, dag én nacht Verhoog je levenskwaliteit dankzij ergonomie Bioswing: nu ook in België De bureaustoel die je rugpijn vermindert Ergonomisch meubilair Gaan comfort

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

ERGONOMISCH SLAPEN, WERKEN & RELAXEN

ERGONOMISCH SLAPEN, WERKEN & RELAXEN magazine ERGONOMISCH SLAPEN, WERKEN & RELAXEN Ontdek ons uniek slaapcomfort Zitadvies op maat voor minder rugpijn Op zoek naar de ideale werkplek Ergodôme, Sint-Janslaan 19, Kortrijk - Voorjaar 2017 Verhoog

Nadere informatie

Ergonomie zitten en liggen. Ergotherapeuten: Sara Bernaerts, Lore Jacobien, Mieke Konings en Leen Verelst

Ergonomie zitten en liggen. Ergotherapeuten: Sara Bernaerts, Lore Jacobien, Mieke Konings en Leen Verelst Ergonomie zitten en liggen Ergotherapeuten: Sara Bernaerts, Lore Jacobien, Mieke Konings en Leen Verelst Zitten Zitten: Probleemstelling 1. Je houding tijdens het zitten. 2. De duur van het zitten. 1.

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Nekbrochure. Rugschool. Fysische geneeskunde - Ergotherapie

PATIËNTENINFO. Nekbrochure. Rugschool. Fysische geneeskunde - Ergotherapie PATIËNTENINFO Nekbrochure Rugschool Fysische geneeskunde - Ergotherapie Beste patiënt Welkom op de dienst fysische geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. In deze brochure vindt u enkele

Nadere informatie

COMFORTABEL LEVEN DANKZIJ ERGONOMIE, 24U LANG!

COMFORTABEL LEVEN DANKZIJ ERGONOMIE, 24U LANG! magazine COMFORTABEL LEVEN DANKZIJ ERGONOMIE, 24U LANG! Ergonomisch slaapcomfort, relaxen, salons & kantoormeubilair Ergodôme, Sint-Janslaan 19, Kortrijk - Najaar 2018 EVY GRUYAERT Mijn tip voor een gezonde

Nadere informatie

Lage Rugproblemen. informatiebrochure voor patiënten

Lage Rugproblemen. informatiebrochure voor patiënten Lage Rugproblemen informatiebrochure voor patiënten Geachte patiënt, Deze brochure kwam tot stand door de samenwerking van de diensten Fysische Geneeskunde van ZNA. De brochure informeert u op eenvoudige

Nadere informatie

Ergonomie van het zitten

Ergonomie van het zitten Ergonomie van het zitten In de oudheid was het een privilege om te mogen zitten, tegenwoordig is het in sommige beroepen eerder regel dan uitzondering en zitten we meer dan 8 uur per dag. Nog nooit heeft

Nadere informatie

Gezond zitten kun je leren!

Gezond zitten kun je leren! Gezond zitten kun je leren! De mens is één en al beweging. Hij beweegt zich fysiek, psychisch en geestelijk. Ons fysieke gestel is gemaakt om te bewegen. Doordat wij zij gaan zitten zullen we ook tijdens

Nadere informatie

Jouw rug de hele dag door beschermen

Jouw rug de hele dag door beschermen Jouw rug de hele dag door beschermen 1.Zitten Zorg zo veel mogelijk dat de natuurlijke kromming in je rug bewaard blijft. Rug lichtjes hol en hoofd boven het lichaam. Zorg er voor dat je knieën iets lager

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com 1 Vandaag is het precies 15 dagen geleden dat ik van mijn pijn lijden verlost werd, moet zeggen dat het een enorme opluchting is om te kunnen lopen en staan zonder (noemenswaardige) pijn. Natuurlijk doet

Nadere informatie

Slaapt u op uw buik,

Slaapt u op uw buik, Slaapt u op uw buik, rug of zij? Wat u zou moeten weten vóórdat u een nieuw bed gaat kopen. NIEUW SlaapID Voorbij is de tijd van twee minuutjes proefliggen in de showroom. Uw ideale matras, bedbodem en

Nadere informatie

Hoe zit je gezond achter je pc?

Hoe zit je gezond achter je pc? Hoe zit je gezond achter je pc? Werk je vaak met de computer? Let dan goed op je gezondheid, want voor je het weet heb je rug- of nekklachten. Deze tips helpen je alvast op weg. Er wordt thuis en op kantoor

Nadere informatie

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland Toolbox: Fysieke belasting Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat verstaan we onder fysieke belasting? De door

Nadere informatie

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren

RUGSPARENDE TIPS. 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan bewaren RUGSPARENDE TIPS A ) HET BELANG VAN JE HOUDING Druk in de tussenwervelschijf volgens de houding B) GULDEN REGELS BIJ RUGBELASTENDE AKTIVITEITEN 1. Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kan

Nadere informatie

GIDS. voor een. rustige nacht

GIDS. voor een. rustige nacht GIDS voor een rustige nacht Lekker geslapen? Lekker slapen en uitgerust wakker worden. Voor veel mensen is het een verre droom. Naar schatting één op de vijf mensen in ons land kampt geregeld met slaapproblemen.

Nadere informatie

Nuttige tips na een rug- of nekoperatie

Nuttige tips na een rug- of nekoperatie Nuttige tips na een rug- of nekoperatie Nuttige tips na een rug- of nekoperatie Inhoud 1. Na de operatie 4 2. Algemene adviezen 4 3. Zitten 4 4. Liggen 5 5. Tillen 6 6. Rechtstaan 6 7. Autorijden 6 8.

Nadere informatie

Nuttige tips na een rug- of nekoperatie

Nuttige tips na een rug- of nekoperatie Nuttige tips na een rug- of nekoperatie Beste patiënt In deze folder vindt u enkele nuttige tips voor een goed herstel in de eerste weken na een rug- of nekoperatie. Naargelang de aard van de ingreep wordt

Nadere informatie

informatie voor ouders over beeldschermgebruik van jongeren www.playpauzestop.be laat jouw beeldscherm sporen na? informatie voor ouders

informatie voor ouders over beeldschermgebruik van jongeren www.playpauzestop.be laat jouw beeldscherm sporen na? informatie voor ouders VEILIGHEIDSINSTITUUT Boomgaardstraat 22 2600 Berchem T +32 3 203 42 00 informatie voor ouders over beeldschermgebruik van jongeren www.playpauzestop.be 1 V.U. Gert Van Daele, projectcoördinator, Boomgaardstraat

Nadere informatie

STEP WerkPlekAnalyse bij

STEP WerkPlekAnalyse bij STEP WerkPlekAnalyse bij Inleiding De STICHTING ERGONOMIE & PREVENTIE (STEP) is gevraagd de werkplek van mevrouw G. te analyseren, risicofactoren te inventariseren en advies te geven over een optimale

Nadere informatie

ERGONOMIE EN BUREAUSTOELEN

ERGONOMIE EN BUREAUSTOELEN ERGONOMIE EN BUREAUSTOELEN Ergonomisch zitten Behoud van natuurlijke houding. Optimale balans gewichtsverdeling. Voorkomen van rugklachten. Minimale spanning op de rugspieren. Goede doorbloeding van de

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Rugbrochure. Praktische tips. Fysische geneeskunde - Ergotherapie

PATIËNTENINFO. Rugbrochure. Praktische tips. Fysische geneeskunde - Ergotherapie PATIËNTENINFO Rugbrochure Praktische tips Fysische geneeskunde - Ergotherapie Beste patiënt Welkom op de dienst fysische geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Tijdens de infosessie rugvriendelijkheid

Nadere informatie

Dit is een werkstuk over de ergonomie van bureaustoelen. we hebben eerst een algemeen deel, en daarna specifiek over bureaustoelen.

Dit is een werkstuk over de ergonomie van bureaustoelen. we hebben eerst een algemeen deel, en daarna specifiek over bureaustoelen. Werkstuk door een scholier 2469 woorden 20 maart 2004 6,5 118 keer beoordeeld Vak Verzorging Dit is een werkstuk over de ergonomie van bureaustoelen. we hebben eerst een algemeen deel, en daarna specifiek

Nadere informatie

7 tips. voor een betere nachtrust

7 tips. voor een betere nachtrust 7 tips voor een betere nachtrust Word jij 90 jaar oud en heb je een goede nachtrust? Dan heb je 32 jaar van je hele leven geslapen. Zonde van je tijd? Juist niet! In dit E-book lees je waarom slaap onmisbaar

Nadere informatie

Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies. Informatie voor patiënten

Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies. Informatie voor patiënten Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies Informatie voor patiënten 2 Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies

Nadere informatie

Bouw en werking van de rug

Bouw en werking van de rug Hou je rug gezond 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes. In deze folder komen allerlei

Nadere informatie

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 1 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 2 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren Slaap jij ook zo slecht? Uit onderzoek blijkt dat één op de tien jongeren zo nu en dan last

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

In één jaar zit u bijna 1500 uur op het werk.

In één jaar zit u bijna 1500 uur op het werk. In één jaar zit u bijna 1500 uur op het werk. Wij kunnen u helpen comfortabel te zitten. 2 Luister op tijd naar uw lichaam. Anders is de kans groot dat u het nog lang zult voelen. Rugklachten zijn een

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Checklist werkplekinstelling voor de werknemer

Checklist werkplekinstelling voor de werknemer Checklist werkplekinstelling voor de werknemer Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek

Nadere informatie

Het zit zo... Zitten op hoog niveau

Het zit zo... Zitten op hoog niveau Het zit zo... Zitten op hoog niveau 2 Goed zitten en gezond blijven Chauffeurs zitten een groot deel van hun tijd in de cabine van de vrachtwagen. Hier verrichten zij zittend het belangrijkste deel van

Nadere informatie

Ga er eens goed voor zitten. Ergonomische tips rond beeldschermwerk

Ga er eens goed voor zitten. Ergonomische tips rond beeldschermwerk Ga er eens goed voor zitten Ergonomische tips rond beeldschermwerk Neem een juiste zithouding aan Bewaar de natuurlijke krommingen van je rug De natuurlijke krommingen van je rug zijn: een lichte holte

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Gezond werken. met de computer

Gezond werken. met de computer Gezond werken met de computer Zorg voor jezelf EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID IN GEZOND WERKEN Ondersteunt uw bureaustoel uw rug voldoende? Weerkaatst de zon niet in uw beeldscherm? Zit u voldoende rechtop

Nadere informatie

Tips voor de beeldschermwerkplek

Tips voor de beeldschermwerkplek Tips voor de beeldschermwerkplek 1. Werkplek De juiste stoelinstelling Bij een goede stoelhoogte moeten uw voeten plat op de grond kunnen staan en de bovenbenen horizontaal blijven. Kan er nog een vuist

Nadere informatie

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker

www.gezonduitgeven.nl Checklist werkplekinstelling voor de medewerker Basis checklist voor een gezonde werkplek Een goede werkhouding is van belang om prettig en gezond te werken. Met deze basis checklist kun je je werkplek zo instellen dat je gezondheidsklachten zoveel

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

niveau 2, 3, 4 thema 5.4

niveau 2, 3, 4 thema 5.4 Ergonomie niveau 2, 3, 4 thema 5.4 Bedrijfscultuur Arbeidsomstandigheden Wat staat er in de Arbowet? Zitten, staan en tillen RSI Bedrijfscultuur Veel mensen hebben hun eigen werk en werken op een bepaalde

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek.

In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek. Ergonomie In enkele stappen naar een ergonomisch verantwoorde werkplek. 1. Dynamisch zitten Om de tussenwervelschijven maar ook rug en beenspieren en hoe vreemd het moge klinken, ook de hersenen bij het

Nadere informatie

Echt comfortabel zit u alleen in een maatwerk fauteuil. Fitform Wellness Fauteuils

Echt comfortabel zit u alleen in een maatwerk fauteuil. Fitform Wellness Fauteuils Echt comfortabel zit u alleen in een maatwerk fauteuil Fitform Wellness Fauteuils Ergonomisch en comfortabel zitten Fitform is al 25 jaar de specialist in comfortabel en gezond zitten. Deze expertise is

Nadere informatie

SLAAP- EN KALMEERMIDDELEN, DENK EERST AAN ANDERE OPLOSSINGEN. BEWEGING, VOEDING, RELAXATIE,...

SLAAP- EN KALMEERMIDDELEN, DENK EERST AAN ANDERE OPLOSSINGEN. BEWEGING, VOEDING, RELAXATIE,... SLAAP- EN KALMEERMIDDELEN, DENK EERST AAN ANDERE OPLOSSINGEN. BEWEGING, VOEDING, RELAXATIE,... SLAAP- EN KALMEERMIDDELEN MOETEN DE LAATSTE OPTIE ZIJN. 1.260.034 ELKE DAG WORDEN ER EENHEIDSDOSISSEN SLAAP-

Nadere informatie

handleiding Mirra Handleiding Mirra HM Ergonomics

handleiding Mirra Handleiding Mirra HM Ergonomics Handleiding Mirra U bezit nu de Mirra. Mirra is in opdracht van Herman Miller ontworpen door Studio 7.5 te Berlijn en is een bijzondere bureaustoel qua ergonomie, design en hygiëne. De naam Mirra is afgeleid

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI!

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI! Hogeschool van Amsterdam Beeldschermwerk? Voorkom RSI! RSI, dat krijg ik toch niet, dat krijgen anderen... Iedereen die dagelijks langer dan 2 uur ononderbroken op de computer werkt loopt het risico om

Nadere informatie

SLIM omgaan met ZITTEN. David Verwimp David.verwimp@idewe.be Preventieadviseur Ergonomie

SLIM omgaan met ZITTEN. David Verwimp David.verwimp@idewe.be Preventieadviseur Ergonomie SLIM omgaan met ZITTEN David Verwimp David.verwimp@idewe.be Preventieadviseur Ergonomie Ergonomie Fysiek + Mentaal Belasting Belastbaarheid JA NEE Ik zit minder dan 7 uur per dag JA NEE Ik zit zelden langer

Nadere informatie

Slaaphof Slaapcomfort

Slaaphof Slaapcomfort Lattenbodems Een goede lattenbodem behoort nog steeds tot de betere slaapsystemen. Uiteraard is er hier veel verschil tussen een simpele lattenbodem en een doorontwikkelde lattenbodem van goede kwaliteit.

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

- 1 - Informatie over veilig werken met de PC

- 1 - Informatie over veilig werken met de PC - 1 - Informatie over veilig werken met de PC Veilig werken met de computer Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen die op kantoor werkt te maken met computers. Zit jij ook regelmatig achter een toetsenbord,

Nadere informatie

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm.

Breedte van het werkvlak Uw werkblad moet een breedte hebben van minimaal 120 cm. Werkplekinstellingen bij beeldschermwerk Veel klachten aan het bewegingsapparaat zijn te wijten aan een verstoring van het evenwicht tussen belastbaarheid aan de ene kant en belasting aan de andere kant.

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

Minder last van uw rug

Minder last van uw rug Minder last van uw rug Hoe kunt u pijn onderin uw rug verminderen en nieuwe klachten voorkomen Rugklachten zelf onder controle Pijn in uw rug is lastig en vervelend. Om vele redenen. Uw humeur kan eronder

Nadere informatie

Eén prijs voor alle maten! *

Eén prijs voor alle maten! * Eén prijs voor alle maten! * * Per type op basis van 1-persoons, twijfelaar of 2-persoons maten. Vraag naar de voorwaarden. M LINE SLOW MOTION MATRASSEN VERNIEUWEND TOT IN ELK DETAIL Een M line matras

Nadere informatie

Inrichting beeldschermwerkplek

Inrichting beeldschermwerkplek Inrichting beeldschermwerkplek Het is lastig om tijdens beeldschermwerk een gezonde werkhouding te waarborgen, vooral wanneer het werk snel af moet zijn of wanneer er veel concentratie nodig is. Daarom

Nadere informatie

Nu 2 e matras halve prijs *

Nu 2 e matras halve prijs * Nachtrust is de meest onderschatte training Ontdek hier waarom >> Daarom slaapt team Belkin op M Line M Line en Topsport Goed slapen is de beste training! Over M Line Om overdag maximaal te kunnen presteren

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Het ultieme zitcomfort, voor u op maat gemaakt. Fitform Wellness Fauteuils

Het ultieme zitcomfort, voor u op maat gemaakt. Fitform Wellness Fauteuils Het ultieme zitcomfort, voor u op maat gemaakt Fitform Wellness Fauteuils gezond zitten Ergonomisch en comfortabel zitten Fitform is al 25 jaar de specialist in comfortabel en gezond zitten. Deze expertise

Nadere informatie

Een stoel op maat. biedt ondersteuning en optimale ontspanning. Welkom in Lemelerveld TOT TONNIE OVER 3 INRUILKORTING OP UW OUDE STOEL!

Een stoel op maat. biedt ondersteuning en optimale ontspanning. Welkom in Lemelerveld TOT TONNIE OVER 3 INRUILKORTING OP UW OUDE STOEL! TONNIE OVER 3 DATZITGOED TOT 250 INRUILKORTING OP UW OUDE STOEL!* 3 Een stoel op maat biedt ondersteuning en optimale ontspanning *4 weken na verschijningsdatum Strenkhaarsweg 4 8152 AX Lemelerveld www.datzitgoed.com

Nadere informatie

2.10 Rugpreventie. bij kleuterleiding

2.10 Rugpreventie. bij kleuterleiding 2.10 Rugpreventie bij kleuterleiding Werkwinkel info : Doelgroep : PA, kleuterleiding Duurtijd : +/- 75 minuten Omschrijving : Rugklachten zijn een veelvoorkomende aandoening in het kleuteronderwijs Deze

Nadere informatie

Adviezen om uw rug te sparen

Adviezen om uw rug te sparen Ergotherapie Adviezen om uw rug te sparen Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Inhoudsopgave 1. Ergotherapie Doel van de ergotherapie Wat kan de ergotherapie

Nadere informatie

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen?

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen? Doorliggen Wat kunt u daar aan doen? Waarom dit boekje? Een ziekte of handicap is al vervelend genoeg. Helaas treden vaak ook nog nare bijverschijnselen op. Zo n bijverschijnsel is doorliggen. Het komt

Nadere informatie

Een aantal DOE TIPS. Een gezonde rug? Vereniging van Wijkgezondheidscentra. Vooruitgangstraat 331 1030 Brussel 02/265.01.64

Een aantal DOE TIPS. Een gezonde rug? Vereniging van Wijkgezondheidscentra. Vooruitgangstraat 331 1030 Brussel 02/265.01.64 Een gezonde rug? Vereniging van Wijkgezondheidscentra Vooruitgangstraat 331 1030 Brussel 02/265.01.64 Bronnen Een aantal DOE TIPS Manueel behandelen van lasten. Tillen, dragen, trekken, duwen. - Sidmar

Nadere informatie

magazine FIT & ACTIEF LEVEN DANKZIJ ERGONOMIE, DAG & NACHT! Ergonomisch slaapcomfort, relaxen, salons & kantoormeubilair

magazine FIT & ACTIEF LEVEN DANKZIJ ERGONOMIE, DAG & NACHT! Ergonomisch slaapcomfort, relaxen, salons & kantoormeubilair magazine Je lichaam in balans - Magazine Voorjaar 2019 FIT & ACTIEF LEVEN DANKZIJ ERGONOMIE, DAG & NACHT! Ergonomisch slaapcomfort, relaxen, salons & kantoormeubilair Goed voor jezelf zorgen is niet alleen

Nadere informatie

Goede slaaphouding. Beste patiënt

Goede slaaphouding. Beste patiënt Beste patiënt In deze folder geven we u een aantal tips over hoe uw rug kan sparen door een goede houding en waar u het best op let bij de dagelijkse bewegingen. We wensen u een goed herstel! De dienst

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Hou je rug gezond. afdeling Preventie en Bescherming

Hou je rug gezond. afdeling Preventie en Bescherming Hou je rug gezond afdeling Preventie en Bescherming 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met Hou je rug gezond

Nadere informatie

Aspecifieke klachten aan arm, nek en/of schouder 1

Aspecifieke klachten aan arm, nek en/of schouder 1 Aspecifieke klachten aan arm, nek en/of schouder 1 blijven? In de linkerkolom vindt u de verschillende onderwerpen die in deze folder behandeld worden. Door te klikken op deze items gaat u direct naar

Nadere informatie

Ontdek de HYBRID Serie M Line matrassen!

Ontdek de HYBRID Serie M Line matrassen! Ontdek de HYBRID Serie M Line matrassen! Uitstekende ondersteuning Goede ventilatie Nu 2 e matras HALVE PRIJS * + Fit Pillow van 89,- voor 69,- Voortreffelijke drukverdeling *vraag naar de voorwaarden

Nadere informatie

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt en bovenarmbreuk hetzelfde, waardoor de bovenarmbrace niet voor iedere

Nadere informatie

Your Assembly Workspace Partner

Your Assembly Workspace Partner Onze tips voor betere ERGONOMIE IN DE WERKPLEK Your Assembly Workspace Partner Uw partner voor een ergonomische werkplaat Het belang van een ergonomische werkplek Ergonomie betekent eigenlijk het aanpassen

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij ouderen

Slaapstoornissen bij ouderen Slaapstoornissen bij ouderen Een goede nachtrust is belangrijk. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de tijd om te herstellen. Daarnaast lijkt slaap ook invloed te hebben op het geheugen. Met het ouder

Nadere informatie

Slaapstoornissen bij ouderen

Slaapstoornissen bij ouderen Slaapstoornissen bij ouderen Een goede nachtrust is belangrijk. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de tijd om te herstellen. Daarnaast lijkt slaap ook invloed te hebben op het geheugen. Met het ouder

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Richtlijn voor het inrichten van de werkplek Categorie en subcategorie 640 Arbo Versie Pagina 1 van 5

Richtlijn voor het inrichten van de werkplek Categorie en subcategorie 640 Arbo Versie Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Doel Het geven van inzicht in de wijze waarop een werkplek optimaal ingericht is om klachten te voorkomen. Met de onderstaande informatie wordt een beeld afgegeven van een optimale werkplekinstelling,

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Ergonomie bij RUG- EN NEKPATHOLOGIE

Ergonomie bij RUG- EN NEKPATHOLOGIE Ergonomie bij RUG- EN NEKPATHOLOGIE Ergonomie bij RUG- EN NEKPATHOLOGIE 03 Inleiding 03 De wervelkolom 04 Deel 1: Basishoudingen 04 Staan 05 Liggen 08 Zitten 11 Deel 2: Ergonomie in het dagelijks leven

Nadere informatie

HOOFDPIJN BIJ JONGEREN Hoofdpijnpolikliniek FRANCISCUS VLIETLAND

HOOFDPIJN BIJ JONGEREN Hoofdpijnpolikliniek FRANCISCUS VLIETLAND HOOFDPIJN BIJ JONGEREN Hoofdpijnpolikliniek FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. En dat is gewoonlijk geen probleem. Vervelend wordt het als je door de hoofdpijn niet meer

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen Slaap bevorderende adviezen.indd 1

Patiënteninformatie. Slaap bevorderende adviezen Slaap bevorderende adviezen.indd 1 Patiënteninformatie Slaap bevorderende adviezen 20170044 Slaap bevorderende adviezen.indd 1 01-09-17 13:41 Slaap bevorderende adviezen Slaapcentrum, route 1.5 Telefoon (050) 524 5930 Medische Psychologie,

Nadere informatie

Veel voorkomende specifieke rugaandoeningen zijn een lumbale hernia en een wervelkanaal vernauwing.

Veel voorkomende specifieke rugaandoeningen zijn een lumbale hernia en een wervelkanaal vernauwing. (Chronische) lage rugklachten en rompstabiliteit Zeven tot acht op tien personen krijgen ooit te maken met (a)specifieke lage rugpijn. Aspecifieke rugklachten zijn te definiëren als pijn in het gebied

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen

Op schoot en in een stoeltje. Algemeen Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder geeft u tips om dit te verhelpen. Wat is er aan de hand? Voorkeurshouding is een probleem

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust

Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust FYSIOTHERAPIE Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust ADVIES Adviezen en oefeningen voor zwangeren met bedrust U bent opgenomen in het ziekenhuis vanwege complicaties in de zwangerschap. De gynaecoloog

Nadere informatie

Verbeter dankzij SlaapID uw slaapgedrag. Geniet van een optimale nacht en dag!

Verbeter dankzij SlaapID uw slaapgedrag. Geniet van een optimale nacht en dag! Verbeter dankzij SlaapID uw slaapgedrag. Geniet van een optimale nacht en dag! Waarom de SlaapID -service? Slapen is essentieel voor iedereen! Alleen zouden mensen veel beter kunnen slapen dan ze nu doen.

Nadere informatie

JAARGANG 06 I EDITIE 02 I 2014. Hèt Slaapmagazine. Stijn s Slaapstudio, Opwettenseweg 81, Nuenen, 040-2840013

JAARGANG 06 I EDITIE 02 I 2014. Hèt Slaapmagazine. Stijn s Slaapstudio, Opwettenseweg 81, Nuenen, 040-2840013 JAARGANG 06 I EDITIE 02 I 2014 Hèt Slaapmagazine Stijn s Slaapstudio, Opwettenseweg 81, Nuenen, 040-2840013 Stijn s schijf van vijf! We weten t allemaal! De vraag is alleen; wat doen we ermee? Genoeg water

Nadere informatie

Slaapdienst Verstoorde nachtrust

Slaapdienst Verstoorde nachtrust Slaapdienst Verstoorde nachtrust Tips voor een goede slaap. Ik kan niet slapen! Woelen, draaien, het maalt maar door in uw gedachten. Steeds bent u bezig met wat er die dag allemaal gebeurd is of wat u

Nadere informatie